Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 10400                                                                                                       ΑΘΗΝΑ 01/07/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κάθε μέρα που περνά από τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο για τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους του κλάδου τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης.
Μετά την απόφαση της προσωρινής διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ στις 22/5/2013 να καταργήσει τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά των ασφαλισμένων, παροχή που για χρόνια είχε κατακτηθεί και δινόταν από το ταμείο για παιδιά 7 – 16 ετών, άλλο ένα χτύπημα ήρθε για τους συναδέλφους μας – ασφαλισμένους στο ΤΕΑΥΦΕ: η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, υπογεγραμμένη από τη Γενική Διευθύντρια Κ.Α. κ. Δεδούλη, σε έγγραφο της ΟΕΦΣΕΕ  με ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, το θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης και τους αναγνωριζόμενους χρόνους προς συνταξιοδότηση στο νέο ταμείο – ΝΠΙΔ.

Η απάντηση του Υπουργείου είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:

ü  Το ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ είναι από την 1/3/2013 Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης και διέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την επαγγελματική ασφάλιση (ν. 3029/2002) και όχι από αυτό που αφορά τους οργανισμούς της κοινωνικής ασφάλισης (ν. 3996/2011).
ü  Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και οι χρόνοι που αναγνωρίζονται ως συντάξιμοι καθορίζονται από τα άρθρα 21 και 26 του Καταστατικού του ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ. Στα άρθρα αυτά δεν υπάρχει αναφορά για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά καθώς και για άλλες περιπτώσεις, ενώ ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης αναγνωρίζεται μόνο η στρατιωτική θητεία και όχι η κύηση, η λοχεία, η ανεργία κ.α. που ίσχυαν μέχρι την 1/3/2013, όταν το ταμείο ήταν ΝΠΔΔ.
ü  Η διαδοχική ασφάλιση με τα ΝΠΔΔ είναι σε εκκρεμότητα.  
Αυτό σημαίνει ότι στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, ούτε οι εργοδοτικές εισφορές εξασφαλίζονται με τον τρόπο που εξασφαλίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, ούτε η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τους όρους της κοινωνικής ασφάλισης που ίσχυαν πριν, όταν το ταμείο ήταν ΝΠΔΔ. Πολλοί συνάδελφοί μας ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, αφού δεν θα πληρούν τις νέες προϋποθέσεις του επαγγελματικού πλέον ταμείου.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, διαψεύδει την ηγεσία της ΠΟΙΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) και τον πρόεδρό της καθώς και όλες εκείνες τις δυνάμεις στον κλάδο που μαζί με την κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας και με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, μεθόδευσαν τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, πολεμώντας την κλαδική ομοσπονδία μας που αντιπάλεψε και αντιπαλεύει αυτήν την εξέλιξη.
Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται τώρα στην προσωρινή διοίκηση του ταμείου με ιθύνοντα νου τον πρόεδρο της ΠΟΙΕ, Κονιδάρη,  λένε με θράσος ότι οι κατασκηνώσεις των παιδιών είναι «επιβάρυνση» και «κόστος» και προτείνουν να γίνονται τα σωματεία μεσολαβητές ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες των κατασκηνώσεων, για να πετυχαίνουν «καλές εκπτώσεις» και να πηγαίνουν τα παιδιά κατασκήνωση. Ακόμα εναποθέτουν το δικαίωμα αυτό που είχαν μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΥΦΕ στην «καλή πρόθεση» των εργοδοτών του κλάδου να κλείσουν «συμφέρουσες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες κατασκηνώσεων.
Η πραγματικότητα, επίσης,  απαντάει στα όσα έλεγαν  όλοι αυτοί, για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους του κλάδου – ασφαλισμένους, ότι τάχα «τίποτα δεν άλλαξε», «το ταμείο επέστρεψε στα χέρια των εργαζόμενων….». Και επιβεβαιώνει όσα η ΟΕΦΣΕΕ είχε επισημάνει όλο αυτό το διάστημα που έδινε τη μάχη να μην μετατραπεί το ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, να μην εφαρμοστεί ένας ακόμα αντιδραστικός αντιασφαλιστικός νόμος, τη μάχη της υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους με ασφάλεια, τώρα πια. Να βάλουν στην άκρη, όλες εκείνες τις δυνάμεις που τους παραπλανούν και υπονομεύουν τα δικαιώματά τους. Να στηρίξουν την ΟΕΦΣΕΕ στη μάχη που δίνει, προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς ΝΠΙΔ στο ΤΕΑΥΦΕ αλλά και συνολικά να κρατηθεί το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, να προστατευθούν συντάξεις και παροχές κόντρα στην αντεργατική και αντιασφαλιστική λαίλαπα.     

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ