Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
  ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:60                                                                                                          ΑΘΗΝΑ 30/09/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε σε σωματεία μας, «καταγγελία» της παράταξης της μειοψηφίας στην ΟΕΦΣΕΕ. Οι συνάδελφοι «καταγγέλλουν» την πλειοψηφία της ΟΕΦΣΕΕ, επειδή προσέβαλε νομικά στο ΣτΕ την υπουργική απόφαση που μετέτρεψε το επικουρικό ταμείο του κλάδου σε επαγγελματικό ταμείο – ΝΠΙΔ. Την «καταγγελία» αυτή δεν την κοινοποίησαν καν στη ΟΕΦΣΕΕ!

Όψιμη η «καταγγελία» τους, αφού η προσφυγή της ΟΕΦΣΕΕ στο ΣτΕ έχει γίνει από τον Απρίλιο και έχει γίνει πολλές φορές συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα στο ΔΣ της ομοσπονδίας μας!

Οι συνάδελφοι που υπογράφουν την «καταγγελία» είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν μαζί με την πλειοψηφία της ΠΟΙΕ στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ και σήμερα βρίσκονται στην προσωρινή διοίκηση του ταμείου με διευθύνοντα τον πρόεδρο της ΠΟΙΕ Γ. Κονιδάρη. Ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό «έσωσαν» το ταμείο και εγκαλούν την πλειοψηφία της ΟΕΦΣΕΕ για «κομματισμό», επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή την εξέλιξη.

Απαντώντας στην «καταγγελία» τους, θυμίζουμε ότι:
·        Το συνέδριο της ομοσπονδίας μας αποφάσισε να αντιπαλέψει τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
·        Σωματεία και ΓΣ εργαζομένων του κλάδου αποφάσισαν κατά της μετατροπής του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ.  

Ας μας απαντήσουν, λοιπόν, μαζί με την πλειοψηφία της ΠΟΙΕ, σε ποιες αποφάσεις εργαζομένων στηρίχθηκαν, για να προχωρήσουν στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ; Από πότε η ΠΟΙΕ αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση του κλάδου; Από τότε που πήρε το «χρίσμα» από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ;

Ας μας απαντήσουν, ακόμα, τι έλεγαν μαζί με την πλειοψηφία της ΠΟΙΕ, όταν η πλειοψηφία της ΟΕΦΣΕΕ πάλευε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στο ΤΕΑΥΦΕ, να επιστραφούν όσα λεηλάτησαν όλα αυτά τα χρόνια εργοδοσία και κυβερνήσεις από τα ταμεία, να μην υλοποιηθούν αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι; Ποια ήταν η γνώμη τους για το τζογάρισμα των αποθεματικών του ταμείου; Για την αγορά μετοχών και ομολόγων που κόστισαν ακριβά στο ταμείο και που γι αυτές τις επιλογές, ο πρόεδρος της ΠΟΙΕ έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη;

Ας μας απαντήσουν πώς θα εξασφαλίσουν την υποχρεωτικότητα των εργοδοτικών εισφορών σε ένα επαγγελματικό ταμείο που δεν διέπεται από τους νόμους που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση; Αν ενσωματωθεί και ο κλάδος πρόνοιας, τι εφάπαξ θα δίνει το επαγγελματικό ταμείο;

Όσο για τη «σωτηρία» του ταμείου, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι την έχουν καταλάβει πολύ καλά. Στο νέο επαγγελματικό ταμείο – ΝΠΙΔ:
·        Οι κατασκηνώσεις για τα παιδιά καταργήθηκαν.
·        Στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν υπάρχει πλέον αναφορά για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά καθώς και για άλλες περιπτώσεις.
·        Ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης αναγνωρίζεται πλέον μόνο η στρατιωτική θητεία και όχι η κύηση, η λοχεία, η ανεργία κ.α.
·        Η διαδοχική ασφάλιση είναι στον αέρα.
·        Οι συντάξεις δίνονται με τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί από τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους του προηγούμενου διαστήματος, ενώ η αναλογιστική μελέτη πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση για μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, προβλέπει δραματικές μειώσεις, μέχρι να φτάσει η μέση σύνταξη στα 140 ευρώ!

Όσο για τις καταθέσεις των αποθεματικών του ταμείου σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τα «έσοδα» από τους τόκους, τα αφήνουμε στην κρίση των εργαζόμενων του κλάδου. Έχουν αρκετή εμπειρία για το ποιοι και πώς διαμορφώνουν τα επιτόκια και τι διασφάλιση παρέχουν για το μέλλον.

Η πλειοψηφία της ΟΕΦΣΕΕ ποτέ δεν υποστήριξε το ΕΤΕΑ, έχοντας επίγνωση ότι η συγχώνευση έγινε στην κατεύθυνση του τσακίσματος των συντάξεων, των παροχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στα πλαίσια της υλοποίησης των σχεδιασμών του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης που το υπηρετεί. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι καμιά παραπέρα μείωση συντάξεων δεν έχει γίνει ακόμα στο ΕΤΕΑ, ενώ δόθηκαν και κατασκηνώσεις σε ορισμένους ασφαλισμένους του. Ακόμα, το ΕΤΕΑ διέπεται από τις ρυθμίσεις που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και δεν έχουν καμιά σχέση με τα επαγγελματικά ταμεία. Στο ΕΤΕΑ ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων με επικουρική ασφάλιση. Στα πλαίσια αυτά, μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο πάλης και διεκδίκησης εργαζόμενων και συνταξιούχων, για την υπεράσπιση αλλά και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών.

Το κύριο και το αναγκαίο είναι ο συντονισμός της πάλης απέναντι στις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και σε αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα από την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς υπηρέτες της. Αν ο καθένας επιλέξει το «μαγαζάκι» του, με τη μορφή του ιδιωτικού –επαγγελματικού ταμείου, χάνεται κάθε δυνατότητα ενιαίου ταξικού αγώνα και διεκδίκησης. Πώς θα απαντήσουμε, δηλαδή, στην επίθεση που δεχόμαστε στα συνταξιοδοτικά και στα άλλα δικαιώματα και στις παροχές της κύριας ασφάλισης; Πώς θα απαντήσουμε στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, του κύριου φορέα ασφάλισης χιλιάδων εργαζόμενων; Με την ιδιωτικοποίηση και τον κατακερματισμό; Τι λένε οι συνάδελφοι γι αυτά;

Η πλειοψηφία της ΟΕΦΣΕΕ συντονισμένα με το ΠΑΜΕ πάλευε και παλεύει για την κοινωνική ασφάλιση και το αίτημά μας για «αυτοδιοικούμενο – αυτοδιαχειριζόμενο ΤΕΑΥΦΕ» ήταν στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης, με την εγγύηση του κράτους! Ποτέ δε μίλησε η πλειοψηφία της ΟΕΦΣΕΕ για επαγγελματικά ταμεία και ΝΠΙΔ, αυτά αποτελούσαν εδώ και χρόνια βλέψεις της ΠΟΙΕ και του προέδρου της!

Ας μην παραπλανούν, λοιπόν, οι συνάδελφοι τους εργαζόμενους του κλάδου. Η συγχώνευση στο ΕΤΕΑ και η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων προβλέπονται από τον ίδιο αντιασφαλιστικό νόμο, εφαρμοστικό του 2ου μνημονίου. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η επικουρική σύνταξη συνειδητά διαλύεται, σταματά η εγγύηση του κράτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εργοδοσίας – κυβέρνησης – ΕΕ: η αντικατάσταση των επικουρικών από επαγγελματικά ταμεία. Το πετσόκομμα των επικουρικών αποτελεί την προϋπόθεση για την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων.

Η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΕΦΣΕΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, για την υπεράσπιση των συντάξεων, των δικαιωμάτων και των παροχών που έχουν κατακτηθεί, για να μπουν εμπόδια στην υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων της πλουτοκρατίας και του κράτους της. Σε αυτή τη μάχη καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, να οργανωθούν και να συμμετέχουν.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ