Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:331                                                                                                             
Αθήνα 04/08/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Τετάρτη 30/7/2014, μετά από επίμονες προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων στα γραφεία του ΣΦΕΕ, για το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και αντιπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενων του κλάδου.
Ήταν άλλη μια συνάντηση που δεν κατέληξε πουθενά, με ευθύνη των εργοδοτών. Ενώ η ΟΕΦΣΕΕ τους έχει κοινοποιήσει εδώ και μήνες το σχέδιο ΣΣΕ για το 2014, αρνούνται να συζητήσουν επί της ουσίας. Μας παρέπεμψαν, μάλιστα, σε νέα συνάντηση το Σεπτέμβρη, για να μας πουν αν μέχρι τότε υπάρχει απόφαση του ΔΣ του ΣΦΕΕ για υπογραφή της οποιασδήποτε ΣΣΕ!  
Για πολλοστή φορά, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αναμασούσαν τα ίδια επιχειρήματα περί «αβέβαιου περιβάλλοντος», «οικονομικής αστάθειας», «πολιτικής στο φάρμακο που πιέζει τις επιχειρήσεις», για το clawback που τους ζητιέται να επιστρέψουν. Γι αυτούς τους λόγους έχουν «άλλες προτεραιότητες» και η ΣΣΕ δεν είναι μέσα σε αυτές, αφού οι επιχειρήσεις δεν θέλουν «δεσμεύσεις»  με την υπογραφή οποιασδήποτε ΣΣΕ. Μας ζήτησαν, ωστόσο, να τους έχουμε «εμπιστοσύνη», αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν με βάση τη ΣΣΕ του 2009.      
Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από όλα αυτά είναι ότι οι φαρμακοβιομήχανοι δεν θέλουν να υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο, γιατί τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται καλύτερα, όταν δεν υπάρχει συλλογική προστασία για τους εργαζόμενους, όταν οι εργαζόμενοι γίνονται πιο φτηνοί και ευέλικτοι, με ατομικές συμβάσεις, έρμαια της ατομικής διαπραγμάτευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει το διαμορφωμένο αντεργατικό νομικό πλαίσιο. Ο κλάδος του φαρμάκου βγαίνει από την κρίση συγκροτημένος και δυναμικός, ενώ ταυτόχρονα οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θέλουν εργαζόμενους όσο το δυνατό φθηνότερους, με λιγότερα δικαιώματα, ανοργάνωτους, επομένως και χωρίς ΣΣΕ.
Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Βρισκόμαστε σε αντίπαλο στρατόπεδο με την εργοδοσία. Τα συμφέροντά μας είναι σε αντιπαράθεση με τα δικά της. Γι αυτό και η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες μας, θα κριθεί με όρους ταξικής αντιπαράθεσης και πάλης.
Για τέτοιους αγώνες πρέπει να προετοιμαστούν τα σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου το αμέσως επόμενο διάστημα, αποφασιστικά και συντεταγμένα με το σύνολο της εργατικής τάξης.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ