Πέμπτη 9 Απριλίου 2015




 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΓΕΝΑΡΗ-ΜΑΡΤΗ 2015

                                                                                                     
                                                                                                  
                                                                                                   

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΓΕΝΑΡΗ – ΜΑΡΤΗ 2015

       Είναι βέβαιο ότι η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα κινηθεί στην ίδια ρότα με την προηγούμενη, με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Εντέλει, από τον κοινό στρατηγικό στόχο όλων των κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.
      Άλλο τόσο βέβαιο είναι, όμως, ότι θα το κάνει με διαφορετικό τρόπο, αξιοποιώντας την εμπειρία και τους μηχανισμούς της σοσιαλδημοκρατίας για την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος.
      Οι προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και οι προτάσεις που έχουμε ακούσει από τους υπουργούς, δημιουργούν εύλογες και μεγάλες ανησυχίες. Δεν μπορούν να διασκεδαστούν με τα μεγάλα λόγια περί «αξιοπρέπειας», «εθνικής περηφάνιας» και άλλα ρεσιτάλ αμετροέπειας...
      Αλήθεια, τα ψίχουλα είναι η αξιοπρέπεια και η ελπίδα που έρχεται;


1.Για την κυβερνητική πολιτική στον κλάδο του φαρμάκου
       Οι επιχειρηματικοί όμιλοι άρα και οι φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να προχωρήσουν τους εκσυγχρονισμούς τους στην παραγωγή, ζητούν την κρατική ενίσχυση (από τις επιδοτήσεις και οικονομικές διευκολύνσεις μέχρι την υποταγή κρατικών ερευνητικών κέντρων στις δικές τους ανάγκες) που πληρώνουν έμμεσα πάντα οι εργαζόμενοι.
      Σε συνθήκες σημερινής διεθνοποίησης με την εισαγωγή εκατομμυρίων εργατικού δυναμικού της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, η πίεση για μείωση των μισθών στο πλαίσιο του ανταγωνισμού είναι μια πραγματικότητα. Επιδρά στην ανταγωνιστικότητα του συνόλου της ΕΕ και της Ευρωζώνης σε διεθνές επίπεδο. Γιατί - έστω και προσωρινά - η μείωση των μισθών σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής, άρα και δυνατότητα μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.
      Αν τα πράγματα, άλλωστε, είναι διαφορετικά, γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση σε αύξηση των μισθών με νόμο, στην κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της προηγούμενης πενταετίας αλλά και παλιότερα; Γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε το στόχο του κεφαλαίου για εξασφάλιση του ιδανικού γι' αυτό ποσοστού κέρδους, θα μείωνε το ενδιαφέρον για επενδύσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, το μόνο που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ. Αφήνει, στη συνέχεια, στις διαπραγματεύσεις τι ακριβώς θα γίνει και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εργοδότες και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τη συμφωνία με την ΕΕ και τους δανειστές!
      Οι φαρμακοβιομηχανίες κάνουν χρυσές δουλειές με το φάρμακο - εμπόρευμα και θα συνεχίσουν να κάνουν, όπως τους υποσχέθηκε προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται η επιλογή του για τη στήριξη της ελληνικής καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας ως μοχλού ανάπτυξης συνολικά της οικονομίας. Ταυτόχρονα, κάνει άνοιγμα και στις πολυεθνικές, για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στην ουσία - και παρά τις αναφορές του στο φάρμακο ως «κοινωνικό αγαθό» - στηρίζει την παραγωγή του φαρμάκου - εμπόρευμα και μάλιστα προωθεί την ενίσχυση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στον κλάδο.
      Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ανοιχτή στήριξη των ντόπιων φαρμακοβιομηχάνων στη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας, αναδεικνύει το «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ενίσχυσης των ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων και της εγχώριας παραγωγής ποιοτικού φαρμάκου, καθιστά σκέτη δημαγωγία τα περί φαρμακευτικού «κοινωνικού αγαθού». Στηρίζει αυτούς (π.χ. ΒΙΑΝΕΞ) που πρόσφατα απέλυσαν  εργαζόμενους ιατρικούς επισκέπτες. Θυμίζουμε πως στην εκδήλωση της ΠΕΦ στην αίθουσα του Badminton  ο Δ. Γιαννακόπουλος, κάτω από τις «αυθόρμητες» επευφημίες των εργαζομένων που «αυτοβούλως» παρευρίσκονταν, ένθερμα υποστήριζε πως ήρθε «η ώρα της κυβερνητικής αλλαγής». Ένα μήνα μετά την αλλαγή που τόσο επιθυμούσε, προχώρησε σε απολύσεις συναδέλφων. Η ΒΙΑΝΕΞ, ελληνική εταιρεία είναι και μάλιστα από τις πλέον κερδοφόρες. Πρόσφατα, από το βήμα του φαρμακευτικού συνεδρίου HELLAS PHARM, ο κ. Γιαννακόπουλος επανέλαβε τη στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπενθύμισε τις προσδοκίες και τις κοστολογημένες απαιτήσεις τους από αυτήν.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
■ «Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων….».
Φαρμακευτική πολιτική επικεντρωμένη στα νέα και υψηλού κόστους φάρμακα και όχι στα φθηνά.
Συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα με εισοδηματικά κριτήρια.
Διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας με τη φαρμακοβιομηχανία.
      Σήκωσαν τη σημαία του «νοικοκυρέματος» και του «εξορθολογισμού» των δαπανών στην Υγεία, που η αντιμετώπισή τους θα βελτιώσει την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στην ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Μας γύρισαν αρκετά χρόνια πίσω, όπου η ίδια σκυτάλη του «νοικοκυρέματος» και του «εξορθολογισμού», κάθε φορά που διαδοχικά άλλαζε χέρια από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, τόσο οι λαϊκές οικογένειες μέτραγαν συνεχώς απώλειες στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
      Με τα ίδια προπαγανδιστικά συνθήματα, ενοχοποιήθηκε κάθε κρατική παροχή προς το λαό ως σπατάλη και συνοδεύτηκε με μέτρα πετσοκόμματος των δημόσιων δαπανών και παροχών. Οδήγησαν τις δημόσιες μονάδες Υγείας στη σημερινή τραγική κατάσταση και το λαό να βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζει υπηρεσίες Υγείας, είτε από τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα, είτε από τους επιχειρηματίες στην Υγεία.
      Από τέτοια «νοικοκυροσύνη» που επαγγέλλονται πρέπει να διπλοκουμπώνεται ο λαός, αφού στις δικές του πλάτες, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία εξοικονόμησαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος φορτώθηκε, πλέον αυτών που πλήρωνε, άλλα 225 εκατομμύρια ευρώ για τη δημόσια φαρμακευτική του περίθαλψη και 120 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα που πληρώνει 100% ο ίδιος.
      Οι εξαγγελίες για την κατάργηση του συνταγόσημου του 1 ευρώ και των 5 ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις στις δημόσιες μονάδες προβάλλονται προκειμένου να κρυφτεί το μεγάλο «πακέτο» που θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ασθενείς για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες και νοσηλεία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Από αυτό το μεγάλο «πακέτο» πληρωμών από το λαό και τη μείωση των κρατικών δαπανών, ένα μικρό μέρος των ποσών που εξοικονομεί το κράτος κατευθύνεται για τη χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων. Δηλαδή, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η πολιτική μοιράσματος της φτώχειας.
      Η κυβέρνηση λέει ότι θα «εξεταστεί» η σταδιακή μείωση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη από το 32% στο 14% που ήταν προ «μνημονίου». Πουλάει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Πρώτον, η μεσοσταθμική συμμετοχή το 2009 ήταν 9% και στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονταν και τα εκατοντάδες φάρμακα που σήμερα δεν αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, οι ασθενείς πλήρωναν λιγότερα ποσά, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημίωναν περισσότερα είδη φαρμάκων απ' ό,τι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν μειωθεί η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στο 14%, αυτό δε θα φέρει λιγότερες πληρωμές σε χρήμα, αφού είναι πολύ λιγότερα τα φάρμακα που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και πολύ περισσότερα αυτά που πληρώνουν 100% οι ίδιοι οι ασθενείς. Είναι «ισοδύναμο κόλπο» με αυτό της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που όσο περισσότερο μειώνονταν οι τιμές των φαρμάκων, οι ασθενείς πλήρωναν περισσότερα για φάρμακα.
       Οι υποψήφιες τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας προς ένταξη στο Νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση ήταν πολλές. Τελικά, το δρόμο προς το σχέδιο νόμου βρήκε μόνο η τροπολογία για την πληρωμή των οφειλομένων στους επικουρικούς γιατρούς, με την υπογραφή του κ. Κουρουμπλή να περιλαμβάνεται σε μια ακόμα ρύθμιση για την παράταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ασφαλισμένων.
      Σχετικά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι θα διαμορφώσει εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή στα φάρμακα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνει: «Καταγγέλλουμε αυτή την αλλαγή που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση με το νέο χαράτσι σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, που και σ' αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί το παλιό κόλπο των «ρετιρέ» και «υπογείων» στην προσπάθεια να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό! Οι φτωχοί καλούνται άλλη μια φορά να πληρώνουν για τους φτωχότερους. Παλιές αντιλαϊκές συνταγές σε νέα κόπια. Όπως παλιά, από το 2012 είναι και η τωρινή «φρέσκια» ιδέα του υπουργού Υγείας, την οποία ο τότε μνημονιακός, όπως τον ονόμαζαν, ομόλογός του την υιοθετούσε (...) Απαιτούμε δωρεάν, ενιαίο, δημόσιο σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μακριά από εμπορευματοποίηση, χωρίς αποκλεισμούς».
      Το «όχι άλλη λιτότητα» και το «όχι άλλες περικοπές» της συγκυβέρνησης και των υπουργών της έχει «θετικό» φορτίο, όμως στα απλά ελληνικά σημαίνει ότι αυτό το ξεζούμισμα που υπέστησαν οι λαϊκές οικογένειες, δηλαδή οι απώλειες, θεωρείται δεδομένο. Αυτό σημαίνει ότι το «μνημόνιο φεύγει» στα λόγια, αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα μένουν.

2. Κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανία
      Οι φαρμακοβιομήχανοι, ιδιαίτερα οι ντόπιοι, είναι από τα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου που στήριξαν την κυβερνητική εναλλαγή με πρωταγωνιστή το ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός υπουργός Υγείας ήταν και είναι σταθερά παρών σε κάθε εκδήλωση της φαρμακοβιομηχανίας, στηρίζοντας τις θέσεις και τις απαιτήσεις της για μέτρα ενίσχυσης, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
      Στα πλαίσια αυτής της διασύνδεσης, βλέπουμε τους φαρμακοβιομήχανους να θέτουν κοστολογημένα τα αιτήματά τους στη νέα κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή. Αιτήματα που αφορούν την αύξηση του μεριδίου τους στην εγχώρια αγορά και στα δημόσια νοσοκομεία, τη μείωση ή κατάργηση των rebate και clawback, την ανατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, περισσότερες φοροελαφρύνσεις και επιτάχυνση των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων (σε ελεύθερη μετάφραση: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών).
      Το rebate αφορά την επιστροφή χρημάτων (υπολογίζεται ανά προϊόν) προς το Δημόσιο και κυρίως τον ΕΟΠΠΥ με ποσοστιαία αναλογία που καθορίζεται από τις πωλήσεις του κάθε προϊόντος, δηλ. υπάρχει ένα στάνταρ rebate 9% για όλα τα προϊόντα και επιπλέον ένα κλιμακούμενο ποσοστό (rebate) ανάλογα με τις πωλήσεις του προϊόντος. Ουσιαστικά είναι τα χρήματα που επιστρέφει πίσω η εταιρεία για κάθε προϊόν ανάλογα με τις πωλήσεις του.
      Το claw back αφορά την επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο ως ποσοστό του συνολικού τζίρου της εταιρείας, το οποίο ποσοστό καθορίζεται από την υπέρβαση της συνολικής δαπάνης για την υγεία κάθε φορά – υπολογίζεται ότι είναι ~4% του συνολικού τζίρου.
      Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν δεσμεύσεις για διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας, να γίνει «η Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκων».

 Α. ΣΦΕΕ
Οι Φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν ανατιμήσεις και αύξηση της δημόσιας δαπάνης. Ανατίμηση σε 277 φάρμακα και αύξηση του πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 από τα 2 δισ. ευρώ στα 2,3 δισ. ευρώ και της δημοσίας νοσοκομειακής δαπάνης από τα 550 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ ζητούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Η υγεία υποχρηματοδοτείται δραματικά και ο χώρος του φαρμάκου γνωρίζει σήμερα τις πιο ακραίες συνθήκες των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ  που συμπλήρωσε ότι τα νοσοκομεία δε διαθέτουν, πλέον, πολύ σημαντικά φάρμακα για την υγεία των πολιτών, ενώ τα χαρακτήρισε «χώρους συνάθροισης ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν». Οι υπεύθυνοι του ΣΦΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση ελλείψεων σε φάρμακα στην αγορά, οι πιθανές νέες απολύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η προσφυγή των εταιρειών- μελών τους στη Δικαιοσύνη, εναντίον του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων και υπουργικών αποφάσεων. Εκβιασμοί από τον ΣΦΕΕ προς το πολιτικό προσωπικό του μεγάλου κεφαλαίου, για απόσπαση περισσότερων προνομίων, στη βάση υπαρκτών προβλημάτων που το ίδιο το σύστημα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών, με μια λέξη των καπιταλιστών δημιουργεί.
● «Μια φαρμακευτική δαπάνη κατώτερη των €2,3 δις οδηγεί σε συρρίκνωση του φαρμακευτικού κλάδου, που αναπόφευκτα μεταφράζεται σε απώλεια σημαντικών φαρμάκων από την αγορά», δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ στις 29/01/2015. Και συνεχίζοντας, αναφέρει πως: «Ο φαρμακευτικός κλάδος, έμμεσα και άμεσα, εισφέρει στο ΑΕΠ περί τα €7,6 δις (4% του ΑΕΠ), ενώ συνδέεται με πάνω από 130.000 θέσεις εργασίας. Αποτελεί κεντρικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας σήμερα και οπωσδήποτε και στο μέλλον. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί με μια ειδική φορολογική πολιτική, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής προσφοράς γενναίων κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, προκειμένου ο κλάδος να πραγματοποιήσει το επιστημονικό και επιχειρηματικό άλμα προς το μέλλον. Ένα άλμα που βρίσκεται μέσα στο όριο των δυνατοτήτων των χιλιάδων ελλήνων επιστημόνων και στελεχών που τον υπηρετούν». Με άλλα λόγια, ζητούν καινούριες φοροαπαλλαγές και μιλάνε για άλματα  στην ουσία για να πετύχουν αύξηση του τζίρου και των κερδών τους οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών στη χώρα μας, έχοντας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω,  κυβερνητική υπόσχεση για μια αναλογική μείωση του rebate. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ  τονίζει σε ομιλία του ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι «εδώ για να στηρίξουμε την κυβέρνηση», ενώ ο υπουργός Υγείας ανταπέδωσε όταν πήρε το λόγο υποσχόμενος «σταθερούς κανόνες», που δε θα βάζουν τις φαρμακευτικές κάθε τόσο σε αναστάτωση...
Η πρόταση της πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας  προς τους φαρμακοβιομήχανους είναι « διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δις ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής μικτής επιτροπής για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα βελτιώσουν, πόσο και ποιούς αυτά τα σενάρια; Σίγουρα πρώτα από  όλους τις πολυεθνικές, που δεν μας λένε το τι κέρδη θα αποκομίσουν οι ίδιες, αν προχωρήσουν στην πράξη οι προσδοκίες τους. Η θέση των  εργαζομένων θα βελτιωθεί; Την απάντηση τη δίνει σε δήλωσή του ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ: «Θα ήθελα επίσης να πω ότι, οι μειώσεις μισθών δεν είναι η λύση. Άλλο είναι οι ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις, και άλλο οι συνεχείς μειώσεις μισθών». Η ωμή πολιτική του ΣΦΕΕ σε όλο της το μεγαλείο.

Β. ΠΕΦ
● Όπως όλα δείχνουν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί άδικο μέτρο το clawback αλλά από την άλλη πλευρά έχει δείξει καθαρά τη «συμπάθειά» της προς τις εταιρείες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που παράγουν ως επί το πλείστον επώνυμα γενόσημα και όχι πρωτότυπα φάρμακα, όπως συμβαίνει με τις πολυεθνικές του ΣΦΕΕ.
Βασικό εγχώριο αναπτυξιακό παράγοντα αποτελεί για την κυβέρνηση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως κατέστησε σαφές ο νέος Υπουργός Υγείας. Η αύξηση του μεριδίου των ελληνικών γενοσήμων στην αγορά θα οδηγήσει στην αύξηση επενδύσεων, ξεκαθάρισε ο Θ. Τρύφων. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού ληφθούν υπόψη οι μέσοι όροι της Ευρώπης και υπολογιστούν οι ανάγκες φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού.  
● Παράλληλα, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προτείνουν ενοποιημένο rebate, ενώ ο κ. Τρύφων ζήτησε να αντιμετωπίζονται ευμενώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα.
Η δήλωση αυτή καθόλου τυχαία δεν είναι. Έχει να κάνει και με το στοιχείο που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει η ΠΕΦ, δηλαδή ότι: Μεταξύ των 20 περισσότερο  κερδοφόρων φαρμακευτικών επιχειρήσεων  το 2013, οι 8 (το 40% δηλαδή ) είναι ελληνικές (Φαρματέν ,Ελπέν, Βιανέξ, Μediprime A.Ε., Φαμάρ, Demo AB, UniPharma, Κλέων Τσέτης ΑΕΒΕ, Γκαπ ΑΕ) και οι 12 πολυεθνικές (Πίνακας στη σελ. 9). Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, οι εξαγωγές φαρμάκων το 2014 κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Συγκεκριμένα, η Φαρματέν θα πρέπει να αναφερθεί σαν ελληνική πολυεθνική εταιρεία, τη στιγμή που πρόσφατα ίδρυσε γραφεία στην Ιορδανία και την Αυστραλία και απέκτησε μόνιμη αντιπροσώπευση στη Ν. Αμερική ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες εταιρείες παγκόσμια.
● «Εναλλακτικούς» συμμάχους στο χώρο του Φαρμάκου πιθανόν να βρήκε η ελληνική πλευρά, όπως διαφαίνεται από τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και εκπροσώπων της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Οι τρόποι πιθανής συνεργασίας Αθήνας και Μόσχας στο Φάρμακο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν και σημεία που δε σχετίζονται μόνο με την εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Ρωσική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη διενέργεια κλινικών μελετών στη χώρα μας. Ωστόσο, το ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την ελληνική πλευρά επεκτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλους τομείς. Η Ρωσία έχει θέσει σε εφαρμογή από το 2009 το πρόγραμμα Pharma 2020, που στοχεύει στην ανάπτυξη της ρωσικής φαρμακευτικής και ιατρικής βιομηχανίας.  Μάλιστα, δίνει και σημαντικά κίνητρα για την κατασκευή εργοστασίων στο ρωσικό έδαφος, με στόχο, έως το 2020, το 50% της παραγωγής φαρμάκου να πραγματοποιείται εντός Ρωσίας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 20%. Το πρόγραμμα προβλέπει επένδυση περίπου 4,8 εκατ. δολαρίων, ενώ επιδιώκει μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, ώστε να ακολουθεί τις αρχές των Ορθών Πρακτικών Παραγωγής (Good Manufacturing Practices - GMP).Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Μόσχα αναζητεί συνεργάτες, ικανούς να προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά φαρμάκου και υγείας, τους μηχανισμούς και τις θεσμικές τους λειτουργίες.  Έτσι, στράφηκαν και στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, το τελευταίο διάστημα έχουν σχετικές επαφές με το ελληνορωσικό εμπορικό επιμελητήριο. Στη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας. 

3. Η κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις εταιρείες


● Η αντεργατική επίθεση που χρόνια τώρα εξαπολύουν οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζεται με  αμείωτη ένταση. Στις 9 Γενάρη η εταιρεία Astra-Zeneca προχώρησε στην απόλυση 38 συναδέλφων ιατρικών επισκεπτών. Αυτές οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 80 που έκανε η ίδια εταιρεία πέρυσι και στις χιλιάδες που έχουν γίνει στον κλάδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι ιατρικοί επισκέπτες έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Οι απολύσεις, που για άλλη μια φορά, βαφτίζονται οικειοθελείς αποχωρήσεις, έγιναν στο πλαίσιο των «εσωτερικών αναδιαρθρώσεων» της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά της. Οι εργαζόμενοι του κλάδου, βέβαια, έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους «αναδιαρθρώσεις» και η «Astra-Zeneca» δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Τα τελευταία χρόνια έγιναν ομαδικές απολύσεις σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως «Sanofi», «Boehringer», «Pfizer», «Glaxo», μέχρι και αναστολή της λειτουργίας εταιρειών όπως «Bristol», «Sandoz», «Alapis».
● Ιατρικοί επισκέπτες έχουν απολυθεί και στις εταιρίες Βιανέξ, Τακέντα και  ΚANA.
Η φαρμακευτική εταιρεία SPECIFAR/ACTAVIS, ακολουθώντας τη γραμμή της μητρικής εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις συναδέλφων, κυρίως από το τμήμα πωλήσεων (ιατρικοί επισκέπτες). Απολύσεις που αθροίζονται στις χιλιάδες που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στον κλάδο μας. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς της ALLERGAN από την ACTAVIS (70 δις δολάρια), κίνηση που αναμένεται να φέρει τον όμιλο ACTAVIS στις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Παρά τη διαφαινόμενη γιγάντωσή της, η εταιρεία ανακοίνωσε τις απολύσεις για την εξοικονόμηση «κόστους» ύψους 2 δις δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως για τις φαρμακευτικές, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις, εμείς που παράγουμε με τη δουλειά μας αξίες και αμύθητα κέρδη, εμείς που δημιουργούμε σε τελική ανάλυση τις προϋποθέσεις για να προβαίνουν σε τέτοιου μεγέθους κολοσσιαίες εξαγορές, λογαριαζόμαστε ως κόστος που πρέπει να περικόπτεται.
● 4 μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων Provet.
● Η  Φαρμακευτική Galenica δεν πληρώνει τις υπερωρίες που υποχρεώνει να κάνουν οι εργαζόμενοι και τις ανταλλάσσει με ρεπό, όταν η δουλειά πέφτει.
● Στην εταιρεία Φαμάρ στο 49ο χλμ. της εθνικής οδού,  δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή, 12ωρα. Η Διευθέτηση Εργασίας που έχει γίνει είναι να παίρνουν 3 μέρες άδεια τη βδομάδα.
      Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι τους εργοδότες ελάχιστα τους αφορά ποιος είναι στην κυβέρνηση, αν η κυβέρνηση αυτή έχει «δεξιό» ή «αριστερό» πρόσημο. Μοναδικό τους κριτήριο είναι η επίτευξη ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους και όποτε αυτό μειώνεται, πρέπει να ματώσουμε εμείς, για να ανακάμψει. Αυτές είναι άλλωστε, οι περίφημες αναδιαρθρώσεις: απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης και ενοικιαζόμενοι εργάτες. Το νομικό οπλοστάσιο που έχουν οι εταιρείες στη διάθεσή τους, για να επιβάλλουν τα αντιδραστικά συμφέροντά τους παραμένει ισχυρό, ενεργό και ανέπαφο και με τη σημερινή «αριστερή» κυβέρνηση.

4.Για τον κλάδο του  καλλυντικού
● Σαράντης: Στα 17,14 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2014. Σημαντική ανάπτυξη παρατηρήθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ξένες χώρες του Ομίλου. Η Ελλάδα, αφενός συνεισέφερε 35,79% στις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου, παρουσιάζοντας άνοδο πωλήσεων κατά 5,1% στα €88,93 εκ., απόδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου. Οι ξένες χώρες, αφετέρου, που αντιπροσωπεύουν 64,21% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, συνέχισαν να διατηρούν τη θετική πορεία τους σημειώνοντας άνοδο κατά 4,96% στα €159,51 εκ., που αντιστοιχεί σε άνοδο κατά μέσο όρο 6,02% εξαιρώντας την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στο συγκεκριμένο όμιλο στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο των Οινοφύτων υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση  στη δουλειά. Επίσης υπάρχουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι που δουλεύουν με άθλιους μισθούς των 400-500€.

5.Ελληνικές εταιρείες
●  Συμφωνία αποκλειστικής αντιπροσώπευσης για 6 από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά προϊόντα της Sandoz υπέγραψαν η ελληνική φαρμακευτική Rafarm και η Velka του Ομίλου Rafarm.  
Ανάμεσα στις 110 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βρίσκεται η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS. Η GENESIS Pharma συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 7 ελληνικών επιχειρήσεων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην τελευταία διαγωνιστική φάση του European Business Awards 2014-2015, η οποία θα αναδείξει τις έντεκα κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο.
● Η PHARMAZAC A.E. ανακοίνωσε την επισημοποίηση της συνεργασίας της με την εταιρεία SANDOZ, μέλος του ομίλου NOVARTIS στο πεδίο των διαβητολογικών και ουρολογικών σκευασμάτων. Η αποκλειστική διακίνηση και συν-προώθηση μιας σειράς προϊόντων από την εταιρεία PHARMAZAC, συμπληρώνουν τη φαρέτρα της και διασφαλίζουν τη δυναμική παρουσία της εταιρείας στην αναπτυσσόμενη αγορά του γενοσήμου φαρμάκου.
Τα 200 εκατ. ευρώ τζίρο στοχεύει φέτος η Pharmathen. «Βασιζόμενοι σε μία πετυχημένη “συνταγή” και επενδύοντας σε στρατηγικές συνεργασίες, επιδιώκουμε περαιτέρω αύξηση των οικονομικών μεγεθών εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2014, κλείσαμε με κύκλο εργασιών 181 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος προσδοκούμε πως η αναπτυξιακή μας πορεία θα είναι εξίσου δυναμική, ενώ το 2015 σκοπεύουμε να αγγίξουμε τα 200 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας. Και συνεχίζει: «Εκτιμώ ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για την ευόδωσή του. Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
● Κέρδη 276,4 εκατ. αυξημένα κατά 4,83% είχαν οι φαρμακευτικές εταιρείες το 2013. Συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων από την έρευνα της Direction Business Reports για τις 130 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις (Οκτώβρης 2014),στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται αποκλειστικά από την πλευρά της κερδοφορίας τους (προ φόρων), οι 20 πιο κερδοφόρες φαρμακευτικές εταιρείες το 2013.
● Οι εταιρείες εργάστηκαν το 2013 με καθαρό περιθώριο κέρδους 5,22%, έναντι 4,78% το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
● Στα 5,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως προκύπτει από την εξέταση του συνοπτικού ομαδοποιημένου ισολογισμού των 130 μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών (82 εμπορικών και 48 παραγωγικών) στη χώρα, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

6. Φαρμακαποθήκες
       
H εταιρεία Foodlink Α.Ε. του ομίλου FDL, η μοναδική εταιρεία στον χώρο των Logistics εισηγμένη στο χρηματιστήριο (ΕΝ.Α), και ταυτόχρονα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία logistics, απόκτησε άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων. Ο όμιλος FDL προτίθεται να αναπτυχθεί δυναμικά στο χώρο του φαρμάκου, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο το φάσμα της διαχείρισης και διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, ο όμιλος FDL συνεχίζει την δυναμική του ανάπτυξη, μπαίνοντας σε νέες αγορές με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αγοράς των Logistics.
      Η είσοδος της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, θα αλλάξει σίγουρα το τωρινό τοπίο της διακίνησης του φαρμάκου στη χώρα μας και θα έχει επίδραση στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών.
      Οι φαρμακαποθηκάριοι προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους, που δυσχεραίνει από την αντικειμενική τάση συγκέντρωσης και μονοπώλησης του καπιταλισμού, όπως και για όλους τους ενδιάμεσους κρίκους στην καπιταλιστική αγορά. Γι αυτό ζητούν αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος, κανόνες προστασίας στην αγορά, διαμαρτύρονται για τη μείωση του ποσοστού κέρδους (βλ. συνέντευξη του προέδρου του ΠΣΦ, 27/1/2015, στο timetv.gr). Ταυτόχρονα, πιέζουν τους εργαζόμενους όσον αφορά μισθούς και εργασιακές σχέσεις, ενώ ένα τμήμα τους βγαίνει μπροστά, για να πετύχει τη διάλυση του 5ημέρου ωραρίου.           
7. Θεματολογία σχετικά με τη σχέση φαρμάκου και υγείας στη χώρα μας

■ Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) για το 2014 έφτασε στα 2,203 δισ. ευρώ. Η συμφωνία της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την τρόικα ήταν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και επίσης 2 δισ. για το 2015. Έτσι, τα καθ' υπέρβαση 203 εκ. ευρώ θα είναι οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχές 0%, 10% και 25%, που κλιμακώνονται σε ψηλότερα ποσοστά αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία και προτιμήσει άλλο με  υψηλότερη τιμή. Επίσης, πληρώνουν 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής. Οι συμμετοχές αυτές καταβάλλονται πριν τις επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή, στα 2,203 δισ. ευρώ και όχι στα 2 δισ.). Στους οχτώ μήνες του 2014, η Μεσοσταθμική Συμμετοχή (ΜΣ) των ασθενών  ήταν 26,1%. Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε μεσοσταθμικά από 73,9 - 75% και οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από 25 - 26,1%. Δηλαδή η συνολική δαπάνη για τα φάρμακα που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ (συν τη συμμετοχή των ασθενών) το 2014 έφτασαν σε 2,937 - 2,997 δισ. ευρώ. Έτσι οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 2,937 ή 2,997 δισ. - 2,203 δισ. = 0,734 δισ. έως 0,794 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, τα χαράτσια από τις συμμετοχές στα φάρμακα περιστράφηκαν στα 750 εκ. ευρώ.
Πληρωμές 1,6 δισ. ευρώ συνολικά για φάρμακα. Αυτά τα 750 εκ. ευρώ αποτελούν μέρος της Συνολικής Ιδιωτικής Φαρμακευτικής Δαπάνης (ΣΙΦΔ) που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το 2014 διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ και το 2015 θα διαμορφωθεί σε 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι ασθενείς, εκτός από τις συμμετοχές στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, πλήρωσαν και άλλα 850 εκ. ευρώ για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας (συνταγογραφούνται από γιατρούς, αλλά δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), φαρμακευτικά είδη και συσκευές.
■ Η εξέλιξη της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης (ΔΦΔ) (σε δισ. ευρώ) ήταν η εξής:

2009

5,2
2010

4,3
2011

4
2012

3,1
2013

2,8
2014

2,2

Παρατηρείται δηλαδή μια μείωση 57% της ΔΦΔ την περίοδο 2009 - 2014, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 15,8%.
■ Η Μεσοσταθμική Συμμετοχή (σε εκ. ευρώ και δίπλα το ποσοστό) των ασφαλισμένων στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ήταν :

2009
524
9%
2010
643
13%
2011
815
17%
2012
884
22%
2013
954
25%
2014
750
25,4%
Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση 30,1% την περίοδο 2009 - 2014, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,4%.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ασφαλισμένοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν 50, 60 ακόμα και 70 ευρώ το μήνα για τα φάρμακά τους, όταν η σύνταξη που παίρνουν δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.
■ Τέλος, η Συνολική Ιδιωτική Φαρμακευτική Δαπάνη (ΣΙΦΔ) είχε (σε δισ. ευρώ) την παρακάτω εξέλιξη:
2009
1,3
2010
1,4
2011
1,4
2012
1,5
2013
1,5
2014
1,6

      Η ΣΙΦΔ την περίοδο 2009 - 2014 παρουσίασε μια αύξηση 18,8%, όταν την ίδια περίοδο η Συνολική Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας μειώθηκε από 7,1 δισ. το 2009 σε 5,4 δισ. το 2014 (εκτίμηση της ΕΣΔΥ) ή 24%.Φαίνεται δηλαδή καθαρά πως τα λαϊκά νοικοκυριά, ένα μεγάλο μέρος των οικονομιών που είχαν στην άκρη για την ώρα της ανάγκης, τα ξόδεψαν για φάρμακα. Γνωρίζοντας σίγουρα αυτή την κατάσταση,  ο υπουργός Υγείας δηλώνει πως «η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και διερωτώμενος αν υπάρχει ίαση, δήλωσε πως υπάρχει γιατί πιστεύει στο DNA του ελληνικού λαού». Τέλος, τόνισε πως «οι φαρμακευτικές εταιρείες «οφείλουν» στο ελληνικό κράτος, το οποίο δαπανούσε τόσα χρήματα για φάρμακα, όσα δαπανά μια χώρα 40 εκατομμυρίων ατόμων». Ακόμη ανέφερε ότι το φάρμακο είναι αγαθό, και «πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη μπροστά στη ζωή και το θάνατο, και να του προσφέρεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις» (HealthDaily,9/3/2015).  Δηλαδή τα 70 εκ. αποτελούν το 0,09% της Μεσοσταθμικής Συμμετοχής στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ ή 0,04% στη Συνολική Ιδιωτική Φαρμακευτική Δαπάνη των 1,6 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, που δεν μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Πολύ περισσότερο να τα απαλλάξουν από το αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.
      Αντί για δωρεάν, και χωρίς κανένα περιορισμό, πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας για όλο τον πληθυσμό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός προχώρησε στη συγκρότηση «Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον εντοπισμό των προβλημάτων αναφορικά με την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας». «Το πόρισμα της Ομάδας θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις απαιτούμενες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Και στις12/3/2015 δηλώνει πως: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που διέλυσαν το σύστημα υγείας σήμερα να μιλούν για «επιτυχίες». Από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία παραλάβαμε ένα σύστημα σε κατάρρευση». Το ψευτοεπιχείρημα «βρήκαμε καμένη γη» σε νέα έκδοση για τη δικαιολόγηση της αντιλαϊκής τους πολιτικής.
■ Σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία μπορεί να επιφέρει περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με μελέτη του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη που δημοσίευσε το «Βήμα». Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη των κινδύνων που ανακύπτουν για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τα δημόσια έσοδα της χώρας από την υλοποίηση του στόχου της περαιτέρω μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 1% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση της δαπάνης κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, θα σημάνει απώλεια των θέσεων εργασίας για 3.500 ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της Υγείας, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων καθώς και απώλεια σημαντικών φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το 2014 φτάνει μόλις τα 2 δις, ενώ κάθε υπέρβαση θα επιστραφεί στον ΕΟΠΥΥ με το σύστημα του clowback («Το Βήμα» 04/02/2015 ). Η μελέτη αναφέρει ακόμα ότι: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά το ήμισυ από το 2009 (5,1 δισ.) ως το 2013 (2,37 δισ.). Μειώθηκε δηλαδή κατά 2,73 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι έχασαν την εργασία τους, μόνο από το χώρο του φαρμάκου, 9.600 εργαζόμενοι. Σε αυτά τα ζοφερά στοιχεία – αποτέλεσμα της διαχείρισης και των αδιεξόδων του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης – πατάνε οι επιχειρηματίες του φαρμάκου, για να πιέζουν το πολιτικό τους προσωπικό σε «λύσεις» που σημαίνουν περισσότερα προνόμια και διευκολύνσεις για τους ίδιους και όχι βελτίωση της κατάστασης για τους εργαζόμενους του κλάδου και της πρόσβασης του λαού στο φάρμακο.
● Αυξήθηκαν τα προβλήματα υγείας στην κρίση. Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της κρίσης και την αντιλαϊκή διαχείριση καταγράφει έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Anglia Ruskin, στην οποία μετείχαν 21.000 άτομα. Σύμφωνα με αυτήν, την πενταετία 2008-2013, που μελετάει η έρευνα, η κατάσταση της υγείας των ανέργων επιδεινώθηκε κατά 10,5% σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης, ενώ η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας επιδεινώθηκε κατά 7,8%. Σημειώνεται ότι η ανεργία αυξήθηκε από το 11,8% στο διάστημα 2008 - 09 στο 25,2% την περίοδο 2010-13. Αντίστοιχα, η κατάσταση της υγείας των ατόμων που είχαν απασχόληση, μειώθηκε κατά 4,8% από το μέσο όρο της διετίας 2008-09. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνέπειες στην Υγεία των άνεργων γυναικών είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τους άνδρες. Την περίοδο που εξετάζει η έρευνα, η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2010 και 2011 και κατά  55% μεταξύ 2011 και 2012.
Στον «πάτο» της Ευρώπης η χώρα μας στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Δραματική» χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες έκθεσης για τα συστήματα Υγείας σε 36 χώρες, η συνεχής μείωση των δεικτών στις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αναλογούν στους πολίτες στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η χώρα μας από την 22η θέση στην Ευρώπη που κατείχε το 2012, έπεσε στην 25η θέση το 2013 και έπιασε...πάτο το 2014 καταλαμβάνοντας την 28η θέση. Επίσης, καταγράφονται πολλές καισαρικές σε σχέση με το αριθμό γεννήσεων και τα «φακελάκια», ενώ ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη. Κατά τα άλλα, οι αιμοκαθάρσεις είναι στο μέσο όρο, αλλά η φαρμακευτική δαπάνη ανά άτομο συνεχίζει να είναι υψηλή, όπως και η κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ υστερούμε σημαντικά στη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι, στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ασθενούς και στην ευκολία λήψης δεύτερης ιατρικής γνώμης.
● Μία από τις χειρότερες θέσεις – στην 28η μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών- καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Την 1η καλύτερη επίδοση έχει η Γερμανία. Η Ελλάδα αξιολογήθηκε αρνητικά σε μια σειρά από δείκτες, μεταξύ των οποίων είναι το περιβάλλον των ασθενών με ψυχική νόσο, η πρόσβαση που έχουν σε ιατρική βοήθεια και υπηρεσίες, οι ευκαιρίες που τους δίνονται -ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την εργασία - η διαχείριση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος. Πρόκειται για έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Economist Intelligence Unit για την ένταξη στην κοινωνία και την απασχόληση των ασθενών με ψυχική νόσο, εντός των 28 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας και της Ελβετίας. 
● Η δραματική κατάσταση των ασφαλισμένων αποκαλύπτει από έρευνα κοινής γνώμης για την Υγεία, που πραγματοποίησε η Kappa Research για λογαριασμό του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η έρευνα έδειξε ότι το 47,3% των Ελλήνων ασθενών θεωρούν ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ δηλώνουν ότι πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας (ιδιωτικές δαπάνες). Οι Έλληνες ασθενείς αναφέρουν επίσης μείωση κατά 40% της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες υγείας, είτε λόγω αυξημένων ραντεβού (46,3%), είτε λόγω έλλειψης χρημάτων (34%), είτε λόγω ελλείψεων φαρμάκων. 
● Τελικά, τρίμηνη παράταση -έως 1η Ιουνίου- στην εφαρμογή νέας αυξημένης συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων που δεν διαθέτουν γενόσημα, προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Σε αγωνία βρίσκονται οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με «μοναδικό» πρωτότυπο φάρμακο καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα πληρώνουν ή όχι μεγαλύτερη συμμετοχή. Τα «μοναδικά» πρωτότυπα είναι φάρμακα που δεν έχει λήξει ακόμα η πατέντα τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν γενόσημα να τα αντικαταστήσουν ως θεραπείες.  Η έμμεση αύξηση της συμμετοχής γίνεται με το «τερτίπι» της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής. Ζητούν δηλαδή από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τιμών.  Παράλληλα ωστόσο πληρώνουν και τη διαφορά της τιμής από το πιο φθηνό γενόσημο, εφόσον βέβαια το φάρμακο που λαμβάνουν είναι πρωτότυπο και έχει γενόσημα... αλλά και την κανονική συμμετοχή τους. Κάπως έτσι, η πληρωμή της διαφοράς της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή, έχει εκτοξεύσει τη συνολική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο 28%.
 ● «Χαμός» κατά τα κοινώς λεγόμενα έγινε στην ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει προ ημερών, ο υπουργός Υγείας με τους διοικητές όλων των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας που διαθέτουν ογκολογικά τμήματα, τους διευθυντές ογκολόγους των τμημάτων και τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων. Ο  υπουργός, όταν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τις τιμές των φαρμάκων θεωρώντας ότι αυτές είναι υψηλές, οι παριστάμενοι του «υπενθύμισαν» ότι είναι πολιτική απόφαση του υπουργείου να καθορίσει τις τιμές των φαρμάκων και ότι είναι στο χέρι του ίδιου να έρθει σε συνεννόηση με τις εταιρείες και να ρίξει τις τιμές. Επίσης του επεσήμαναν ότι στα νοσοκομεία τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και πάντα χορηγείται σύμφωνα με το νόμο το φθηνότερο γενόσημο που κυκλοφορεί στην αγορά. Εάν, δε, απαιτηθεί μια πιο εξειδικευμένη και ακριβότερη θεραπεία ζητείται έγκριση από τον ΕΟΦ.
● Με τους ρυθμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζει να σφίγγει την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι τα κονδύλια για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση, την εστίαση, τη συντήρηση και κ.λπ.) στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2,81 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,39 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση κατά 50,5% μέσα σε μια πενταετία, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 11% το χρόνο.


        Η συνέπεια από αυτή την κατάσταση θα είναι να βυθίσει τους άπορους περισσότερο στην απελπισία. Πλέον οι άποροι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο  του Υπουργείου. Αδιέξοδο ξανά, καθώς με μειωμένους προϋπολογισμούς τα φαρμακεία των νοσοκομείων, βρίσκονται οριακά ώστε να προμηθεύσουν φάρμακα για τους άπορους. Ωστόσο, κάποιοι άποροι, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν ασφαλισμένοι είτε στο ΙΚΑ, είτε στον ΟΓΑ ή το ΤΕΒΕ, το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τους «αναγνωρίζει» ως ανασφάλιστους και όχι ως άπορους. Σε αυτή την περίπτωση καλούνται να πληρώσουν συμμετοχή για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Πάντως, ακόμη και αν αποκατασταθεί το ζήτημα στους καταλόγους των άπορων της ΗΔΙΚΑ, είναι αμφίβολο εάν τα δημόσια νοσοκομεία, με τους μειωμένους προϋπολογισμούς θα μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους άπορους.
Κόβεται στη μέση η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για το 2015. Ποτέ δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ, αποκάλυψε στο συνέδριο της HELLAS PHARM ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. Μάλιστα για το 2015 η χρηματοδότηση δεν ξεπερνά τα 525.000.000 ευρώ που είναι περίπου στο μισό του ποσού που πρέπει να δοθεί. Αναφερόμενος στη συμμετοχή των ασθενών ο πρόεδρος του Οργανισμού επιβεβαίωσε, ότι αυτή αυξήθηκε και πως το 2012 ήταν 15,72% που αντιστοιχεί σε 415.000.000, το 2013 αυξήθηκε στο 21,55 ποσό 559.000.000 και το 2013 ανέβηκε ακόμη παραπάνω στο 25,8% ποσό 622.000.000 ευρώ.
● Σε υπόθεση για «γερά νεύρα» για ασθενείς και φαρμακοποιούς έχει εξελιχθεί η αναζήτηση φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις τροφοδοτούν με το «σταγονόμετρο» την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα γνωστά παυσίπονα, αντιβιοτικά, εμβόλια, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, αντιυπερλιπιδαιμικά και άλλα φάρμακα να λείπουν συχνά από τα ράφια των φαρμακείων. Χαρακτηριστική του εύρους των ελλείψεων που έχουν πλέον «παγιωθεί» ως φαινόμενο είναι λίστα μεγάλης φαρμακαποθήκης με σκευάσματα στα οποία οι παρασκευάστριες εταιρείες, τον περασμένο Ιανουάριο, δεν ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει 112 κωδικούς φαρμάκων. Είναι ενδεικτικό ότι η φαρμακαποθήκη είχε παραγγείλει 32.000 τεμάχια Vibramycin 100 mg (αντιβιοτικό) και παρέλαβε 10.013, ενώ από τα 38.000 τεμάχια Crestor 5 mg x 14 (στατίνη) τελικά έλαβε 8.202. Αντίστοιχα, παρέλαβε 2.758 τεμάχια από το αντιφλεγμονώδες - παυσίπονο Voltaren 75 mg x 20 έναντι 12.000 παραγγελιών και ούτε ένα από τα 20.000 κουτιά Zoloft (αντικαταθλιπτικό) που είχε παραγγείλει.

8. Εξελίξεις στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας παγκόσμια

● 30% θα μεγαλώσει η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά έως το 2018 σε σχέση με το 2013. Στο 1,3 τρις δολάρια αναμένεται να ανέλθει η αγορά φαρμάκων έως το 2018, εμφανίζοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2013, ενώ την ίδια στιγμή η φαρμακευτική δαπάνη διεθνώς θα «τρέξει» με ετήσιο ρυθμό 4-7%, έναντι 5,2% της προηγούμενης πενταετίας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του IMS Institute, υπό τον τίτλο «Global Outlook for Medicines Through 2018», οι ρυθμοί αυτοί αποδίδονται στα νέα εξειδικευμένα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν, και τα οποία θα μειώσουν τις απώλειες από τις λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. «Πρωταγωνιστές» αναμένεται να είναι τα ογκολογικά φάρμακα, τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιϊικά, τα φάρμακα των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και των νοσημάτων του αναπνευστικού, τα οποία όλα μαζί θα δώσουν ώθηση 40% στους ρυθμούς ανάπτυξης.  Κεντρικό ρόλο στην αύξηση της επόμενης πενταετίας αναμένεται να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 21 χώρες από τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα συμβάλλουν κατά 50% στο ρυθμό ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη αναμένεται χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (στο 4%) κυρίως λόγω των μέτρων λιτότητας, επιδρώντας με εγκράτεια στις τάσεις της αγοράς. Μέχρι το τέλος του 2014 η διεθνής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται στα 70 δις δολ., έναντι 40 δις δολ. το 2013. Παράγοντες όπως τα rebate και οι διαπραγματεύσεις με τα συστήματα υγείας περιλαμβάνονται σε αυτούς που θα μετριάσουν την ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα θα είναι όλοι οι περιορισμοί να απορροφούν το 25% της συνολικής ανάπτυξης της επόμενης πενταετίας. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, σε όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η εφαρμογή μέτρων λιτότητας είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη, και ειδικότερα στα φάρμακα. Μάλιστα, η εν λόγω τάση αναμένεται να διατηρηθεί έως το 2018 στις αγορές της Ε.Ε., αποτελώντας τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κυριότερη αγορά, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 33% της παγκόσμιας κατανάλωσης, αναμένοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5-8% έως το 2018. Οι επερχόμενες αλλαγές χαρακτηρίζονται σημαντικές, καθώς στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών σημείωσε χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης (στο 3,6%). Ενώ στην Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως, εκτιμάται ότι τα επίπεδα δαπανών θα ανέλθουν στα 155 με 185 εκατ. δολ. το 2018. Στην Ιαπωνία προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1% με 4%, καθώς ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών υπερβαίνει το 27% του πληθυσμού (5% υψηλότερα από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες) αναμένοντας μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για φάρμακα. Στις αναδυόμενες αγορές το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης αναμένεται μεταξύ 8% με 11%, καταγράφοντας βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την τελευταία 5ετία, οπότε και ανέρχονταν, κατά μέσο όρο στο 13,6%.
Συνολικά έσοδα ύψους έως και 350 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να αποφέρει η παγκόσμια αγορά γενοσήμων φαρμάκων. Η εταιρεία ερευνών αγοράς σε μια πρόσφατη έκδοσή της αναλύει τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις προβλέψεις της για την παγκόσμια αγορά των γενοσήμων, δίνοντας έμφαση στις στρατηγικές που εφαρμόζονται από πλευράς των επιχειρήσεων για τον έλεγχο των δαπανών. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ πλέον διεισδύουν και στην Ιαπωνία, μια νέα για τα προϊόντα αυτά αγορά, καθώς η χώρα επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία. Η παγκόσμια αγορά των γενοσήμων φαρμάκων θα κυμανθεί στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα έως το τέλος του 2015. Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο ποιότητας και τα νομικά ζητήματα, η αγορά πρόκειται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 12% ανάμεσα στο 2015 και το 2020. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, καθώς η αγορά σταθεροποιείται, συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιό τους μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Εμφανής είναι μάλιστα και η προθυμία επενδύσεων σε κοινοπραξίες, καθώς και η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ιαπωνία. Ορισμένοι παρασκευαστές γενοσήμων, προκειμένου να ξεπεράσουν τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, στρέφουν τις δραστηριότητές τους στις δυνατότητες των υβριδικών φαρμάκων, τα οποία βασίζονται στο προϊόν αναφοράς, αλλά μπορεί να διατίθενται σε διαφορετική περιεκτικότητα και με ελαφρώς διαφορετική ένδειξη. Τα εν λόγω φάρμακα πωλούνται σε υψηλότερη τιμή από το ομόλογο γενόσημό τους, για τα οποία αναλογεί το 18% των δαπανών για τα γενόσημα.
Οι προσπάθειες ελέγχου των δαπανών και της επέκτασης σε γεωγραφική εμβέλεια, επικεντρώνονται στο άνοιγμα κέντρων παραγωγής και ερευνών σε χώρες με χαμηλό κόστος, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία. Ένας αριθμός χωρών, καθοδηγούμενες από τις δυνατότητες εξοικονόμησης που μπορούν να προσφέρουν τα βιο-ομοειδή (biosimilars) φάρμακα, έχει προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές διαδικασίες έγκρισης. Η SNS Research κάνει αναφορά και στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, υπολογίζοντας ότι τα εγκεκριμένα βιο-ομοειδή θα φέρουν έσοδα ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2020.
● Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα το πρώτο βιο-ομοειδές φάρμακο με έγκριση ΕΟΦ, με έξι θεραπευτικές ενδείξεις .Είναι 30% φθηνότερο του πρωτοτύπου, και είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) από το Σεπτέμβριο του 2013. Αναμένεται να επιφέρει και αλλαγή στο τοπίο της αγοράς του φαρμάκου, αφού θα διεκδικήσει μερίδιο τόσο στους διαγωνισμούς προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων, όσο και στην εξωνοσοκομειακή αγορά φαρμάκου. Η είσοδος των βιο-ομοειδών φαρμάκων στην ελληνική αγορά, έχει κατά καιρούς προταθεί ως μια οικονομική εναλλακτική λύση για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες πρώτης γραμμής. Τα βιο-ομοειδή σκευάσματα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο ως προς την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους και γι' αυτό απαιτείται η εκπόνηση κατάλληλων κλινικών μελετών και όχι μόνο απλές μελέτες βιοϊσοδυναμίας, όπως στην περίπτωση των γενοσήμων.
● Στη διάρκεια της επόμενης 5ετίας, οι θεραπευτικοί τομείς της ογκολογίας, του διαβήτη και της ηπατίτιδας C, θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξων, παρουσιάζοντας σημαντικές καινοτομίες. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου, που αποτελεί ήδη στόχο των φαρμακευτικών τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης των φαρμάκων ογκολογίας, φθάνοντας έτσι σε αξία στα 100 δις. δολ. το 2018, από 65 δις. δολ. το 2013. Ταυτόχρονα, οι θεραπείες για το διαβήτη θα υπερβούν σε αξία τα 78 δις δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2018, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ασθένειας βαίνουν ανοδικοί. Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το κόστος της θεραπείας θα παρουσιάσει μικρότερους ρυθμούς ανόδου, καθώς θα διεισδύσουν οι θεραπευτικές επιλογές με βιοϊσοδύναμες ινσουλίνες, ενώ τα νέα και «ισχυρότερα» φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, αναμένεται να διαμορφώσουν στα 100 δισ. δολ. τις συνολικές δαπάνες της επόμενης πενταετούς περιόδου. «Το υψηλότερο επίπεδο της αύξησης των δαπανών που προβλέπουμε για την επόμενη πενταετία οφείλεται σε ένα ασυνήθιστο συνδυασμό υψηλότερων δαπανών για την αύξηση των καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς και λιγότερων εξοικονομήσεων για τις λήξεις των πατέντων» όπως υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της IMS Health, Murray Aitken, επισημαίνοντας πως «Το παρόν είναι ιδιαίτερα εμφανές πως ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες κατά το τρέχον έτος, αλλά και το επόμενο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς».
Eίχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σημείωμά μας (3ο τετράμηνο του 2014) πως καινούρια δεδομένα εμφανίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πριν. Οι όποιες διεργασίες υπήρχαν μέχρι τώρα (συγχωνεύσεις, εξαγορές, συνεργασίες για κοινή προώθηση φαρμάκων) χαρακτηρίζονται πολύ πιο έντονα από την τάση στροφής του ενδιαφέροντος της  φαρμακευτικής βιομηχανίας στα βιολογικά προϊόντα, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της απώλειας από τη λήξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και να στηρίξει την ανάπτυξη του κλάδου, άρα και τη μεγαλύτερη κερδοφορία του. Τονίζουμε εδώ, πως στόχος αυτών των διεργασιών είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι το ενδιαφέρον στον άνθρωπο-ασθενή, παρ’ όλες τις δραστηριότητές τους σε  κοινωνικό επίπεδο να προσπαθούν να πείσουν  για κάτι τέτοιο. Και ακόμα, πως η κάθε μία από αυτές συνοδεύεται από απολύσεις εργαζομένων.  Η κατεύθυνση αυτή  της φαρμακοβιομηχανίας παγκόσμια, συνεχίζεται.
● Η Ογκολογία, τα καρδιαγγειακά, τα αυτοάνοσα και αντιφλεγμονώδη και τα λοιμώδη νοσήματα θα είναι οι κορυφαίοι θεραπευτικοί τομείς για επενδύσεις το 2015, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επίσης, όσο πιο εξειδικευμένα και εξεζητημένα  φάρμακα εισάγονται, θα αυξάνονται οι δαπάνες για την εξατομικευμένη ιατρική πέρα από την ογκολογία και σε τομείς όπως οι μολυσματικές ασθένειες και  η καρδιολογία, αναφέρει η μελέτη από τους Frost and Sullivan. «Επιπλέον , οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε  τομείς της διαγνωστικής ιατρικής in-vitro , όπως οι μοριακοί βιοδείκτες, οι συνοδευτικές διαγνωστικές συσκευές, οι δείκτες για προδιάθεση ασθενειών και προληπτικής ιατρικής», δήλωσε στους Frost & Sullivan ο παγκόσμιος διευθυντής του προγράμματος. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα που συνοδεύονται από συσκευή διαγνωστικού τεστ αναμένονται να αυξηθούν κατά δύο έως τρεις φορές κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών,  με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως η καρδιολογία και οι φλεγμονώδεις νόσοι…».
● Ψηλά στην εκτίμηση σε θέματα εταιρικής φήμης και ακεραιότητας, τοποθετούν οι ασθενείς τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Abbvie (πρόεδρος του ΣΦΕΕ), σύμφωνα με διεθνή έρευνα του 2014. Στη δεύτερη θέση της λίστας των φαρμακευτικών εταιρειών με την καλύτερη εταιρική φήμη παγκοσμίως, ανέβηκε η AbbVie, σύμφωνα με τις απόψεις των ασθενών, ενώ αναδείχθηκε κορυφαία στο δείκτη της ακεραιότητας των δραστηριοτήτων της, βάσει των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας που πραγματοποιείται από τον ανεξάρτητο οργανισμό μελετών PatientView. Η έρευνα κατέγραψε και αξιολόγησε τις απόψεις 1.150 οργανώσεων ασθενών από 58 χώρες παγκοσμίως, σχετικά με την εταιρική φήμη του φαρμακευτικού κλάδου ως σύνολο, καθώς και 37 φαρμακευτικών εταιρειών ξεχωριστά για το 2014, συγκρίνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα με εκείνα των αντίστοιχων ερευνών που διεξήχθησαν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

 Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
■ Η AMGEN θα συνεργαστεί με τη μικρή βιοτεχνολογική εταιρεία KITE για την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, τη μέθοδο της αυτόλογης μεταμόσχευσης γενετικά τροποποιημένων T κυττάρων για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα λεμφώματα και αυτοάνοσες νόσους. Η συνεργασία είναι ακόμα στο επίπεδο της έρευνας αλλά έχουν τεθεί και οι ακριβείς αναλογίες των εσόδων όταν το προϊόν βγει στην αγορά.
■ Τη διεύρυνση της συνεργασίας με τον φαρμακευτικό όμιλο Servier ανακοίνωσε πρόσφατα η βιοφαρμακευτική εταιρεία Hybrigenics, με στόχο την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τον καρκίνο. Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2011, θέτοντας στόχους στους θεραπευτικούς τομείς της ογκολογίας, της νευρολογίας, της ψυχιατρικής, της ρευματολογίας, της οφθαλμολογίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η Hybrigenics στα πλαίσια της αρχικής συμφωνίας έλαβε συνολικά περίπου 4,3 εκατομμύρια ευρώ.
■ Στην εξαγορά εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασσαλία της Γαλλίας, προχωρά η Roche Holding AG, έναντι τιμήματος 470 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των νευρομυϊκών ασθενειών.
Σε συμφωνία συγχώνευσης προχώρησε η Shire plc με τη φαρμακευτική επιχείρηση NPS Pharmaceuticals Inc, και το συνολικό τίμημα να ανέρχεται περί τα 5,2 δις. δολ. «Η εξαγορά της NPS Pharma αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της στρατηγικής της Shire, προκειμένου να γίνει μια κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας με παγκόσμια δύναμη και τεχνογνωσία σε σπάνιες ασθένειες», όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shire.
■ Η Merck & Co και η Bristol-Myers Squibb έχουν υπογράψει συμφωνίες που επικεντρώνονται στον τομέα της ογκο-ανοσολογίας με την EliLilly .
■ Σε «κοινοπραξία» προχωρούν η Rigel Pharmaceuticals και η Bristol-Myers Squibb προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση νέων ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο.
■ Ομόφωνα υποστηρίζει η επιτροπή του FDA το αντίγραφο της Novartis, του πλέον πετυχημένου φαρμάκου Neupogen της Amgen για τον καρκίνο, βάζοντας ισχυρά θεμέλια για μελλοντική έγκριση του βιοϊσοδυνάμου.
■ Η SANOFI υπέγραψε συμφωνία με την Boehringer Ingelheim για τη συνεργασία τους στη παρασκευή μονοκλωνικών αντισωμάτων, στοχεύοντας τη δημιουργία φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα.
■ Η Amgen και η Novartis έχουν ξεκινήσει νέες συμφωνίες αδειοδότησης με εταιρείες βιοτεχνολογίας, που ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου.
■ Η Roche αγόρασε την Signature, εταιρεία με εξαιρετικά προηγμένη έρευνα στον τομέα πολλών μορφών καρκίνου.
■ Η Ferring Pharmaceuticals απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία του BioSurface Μηχανικών Τεχνολογιών των ΗΠΑ (Bioset), με στόχο να βελτιώσει τις τεχνικές για την αποκατάσταση των οστών.
■ Η Βristol προχώρησε στην αγορά της FLEXUS (800 εκατ.δολ,). Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, «είναι αποφασισμένη να οδηγεί την επιστημονική πρόοδο στην ανοσο-ογκολογία και με την εξαγορά της FLEXUS θα επεκτείνει την καινοτόμο αγωγό μας με μια σημαντική προσέγγιση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση του καρκίνου». Επίσης, με συμφωνία 975 εκατ.δολ.
■ Η Baxter εξαγόρασε την ιδιωτική γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας SuppreMol και των δραστηριοτήτων της στο Μόναχο για 200 εκατομμύρια ευρώ.The move buys Baxter access to SuppreMol's early-stage development portfolio of novel biologic immune system regulating therapeutics for the treatment of autoimmune diseases. Έτσι η Baxter αποκτά πρόσβαση στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των νέων βιολογικών φαρμάκων για την θεραπεία αυτοάνοσων νόσων, που διαθέτει η SuppreMol.
■ Η Concordia Healthcare  αγόρασε τα φάρμακα και τις ενέσιμες μονάδες της Covis Pharma για 1.200 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ενισχύοντας το σύνολο των γενοσήμων προϊόντων της.
Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της Pharmacyclics, που  διαθέτει  φάρμακο για μια αποτελεσματική θεραπεία αιματολογικών κακοηθειών, έναντι περίπου 21 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την απόκτηση της Pharmacyclics, η AbbVie ενισχύει περαιτέρω το ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκιο των υπό εξέλιξη προϊόντων της και παγιώνει τη θέση της ως ανερχόμενος ηγέτης στον τομέα της αιματολογίας-ογκολογίας, μιας ελκυστικής και ραγδαίως αναπτυσσόμενης αγοράς, με τζίρο που προσεγγίζει σήμερα τα 24 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
■ Η GlaxoSmithKline και η Johnson & Johnson προχώρησαν σε συμφωνία  100 εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα νέας θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
H Eli-Lilly και η Ηαnmi προχώρησαν σε συμφωνία  690 εκατ.δολ. φαρμάκων η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία αυτοάνοσων και άλλων ασθενειών.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε πως παρουσιάζεται αυξητική τάση (26 εταιρείες στο  τετράμηνο
Σεπτέμβρης-Δεκέμβρης 2014, 34 εταιρείες το 1ο τρίμηνο του 2015) σε συμφωνίες για την ανακάλυψη νέων, πολύ εξειδικευμένων  φαρμάκων.

Β. ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
● Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πέσουν οι «υπογραφές» της συμφωνίας μεταξύ GlaxoSmithKline και Novartis, ύψους 20 δις. δολ.(1/1/2015). Όπως μεταδίδει το Reuters, η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η συμφωνία πρόκειται να συναφθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 2 Μαρτίου. Έτσι, η Novartis AG θα αγοράσει την ογκολογική μονάδα της βρετανικής GlaxoSmithKline PLC. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία πουλά την μονάδα εμβολίων της στην GlaxoSmithKline έναντι 5,25 δισ. δολαρίων.
● Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του IMS Institute, υπό τον τίτλο «Global Outlook for Medicines Through 2018»,που αναφέραμε πριν, «πρωταγωνιστές» αναμένεται να είναι και φάρμακα των νοσημάτων του αναπνευστικού (ΧΑΠ κ.α). Και στον τομέα αυτό έχουμε διεργασίες ανάμεσα στις πολυεθνικές.
● H GSΚ και η Theravance  συνεργάζονται για να δουν την αποτελεσματικότητα τριπλού συνδυασμού φαρμάκων μέσω εισπνεόμενης συσκευής, σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
● Η Johnson & Johnson και η φαρμακευτική Vectura έχουν εισέλθει σε μια παγκόσμια συμφωνία για την ανάπτυξη αντι-φλεγμονωδών θεραπειών για την αντιμετώπιση του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Γ. ΕΞΑΓΟΡΕΣ/ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
● Η Actavis plc εξαγόρασε με το τεράστιο ποσό των 70,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εταιρεία Allergan, Inc. Με αυτή την εξαγορά η καινούργια εταιρεία αποτελεί πια μία από τις παγκοσμίως κορυφαίες 10 φαρμακευτικές εταιρείες.
The Allergan acquisition makes Actavis one of the world’s largest drug-makers by sales● Επιβεβαιώνει η AstraZeneca, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, ότι θα αγοράσει τις δραστηριότητες αναπνευστικών φαρμάκων της Actavis στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έναντι ενός αρχικού τιμήματος 600 εκατ. δολ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στη συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα σκευάσματα για τα αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία θα ενισχύσουν της θέσης της AstraZeneca στην αγορά των ΗΠΑ, όπου ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η GlaxoSmithKline(09 Φεβρουαρίου 2015).
● Στον πλήρη έλεγχο της ελβετικής εταιρείας παραγωγής εμβολίων GlycoVaxyn, προχώρησε η GlaxoSmithKline, καταβάλλοντας 190 εκατ. δολ. για την απορρόφηση της υπολειπόμενης μειοψηφικής συμμετοχής που είχε διατηρήσει από το 2012. Σύμφωνα με τον πρόεδρος του τμήματος εμβολίων της GlaxoSmithKline η συμφωνία είναι «μια εξαιρετική ευκαιρία για επέκταση των ερευνητικών προσπαθειών» σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, προσθέτοντας παράλληλα ότι η εξαγορά «συμπληρώνει τη συμφωνία με τη Novartis, που θα ενισχύσει την ηγετική θέση της GSK στα εμβόλια».
Σε συμφωνία εξαγοράς της φαρμακευτικής κατασκευάστριας Hospira Inc, που παράγει ενέσιμα φάρμακα και τεχνολογίες έγχυσης, προχώρησε η Pfizer Inc, έναντι 17 δισ. δολ.
● Έκλεισε η συμφωνία 5,3 δισ. δολ. της Abbott με τη Mylan. Ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά των επιχειρήσεων ειδικευμένων και επώνυμων σκευασμάτων της Abbott EPD business , στις ανεπτυγμένες αγορές πλην των ΗΠΑ, από την βιοτεχνολογική επιχείρηση Mylan Inc. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Mylan αποκτά πρόσβαση σε πολύ σημαντικά σκευάσματα της Abbott.
Η Valeant Pharmaceuticals κατέληξε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική Salix,ύψους 14,5 δις.δολ., με στόχο να γίνει ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των  φαρμάκων για τα νοσήματα του  γαστρεντερικού συστήματος.
H Mylan Inc. (Nasdaq: MYL) ανακοίνωσε (25/2/2015) ότι η ινδική θυγατρική της, η Mylan Pharmaceuticals Private Limited, έχει συνάψει συμφωνία με την Gilead Sciences, σύμφωνα με την οποία η Mylan έχει ορίστηκε ως ο αποκλειστικός διανομέας φαρμάκων της Gilead  για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C, στην Ινδία. As Gilead's exclusive branded medicine distribution partner, Mylan expects to begin distribution of Sovaldi in India in Q2 2015. Sovaldi received regulatory approval in India in January 2015 – the first country in Asia to approve the medicine.
Mylan President Rajiv Malik said, "Hepatitis C is a growing public health concern, particularly in developing countries such as India where access to high quality, effective and affordable treatment remains a challenge. Mylan is proud to partner with Gilead to expand access to Sovaldi and Harvoni, life-saving medications that offer an improvement in the standard of care for the 12 million hepatitis C patients in India." Σε κοινοπραξία με την επενδυτική εταιρεία Qualcomm Ventures προχωρά η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού εταιρεία που θα παρέχει ψηφιακές λύσεις για την υγεία. Με επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί έχει στόχο να υποστηρίξει επιλεγμένες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες πέραν του παραδοσιακού «χαπιού», οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό όφελος τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Οι ψηφιακές και κινητές τεχνολογίες αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντική διαφορά στο φαρμακευτικό κλάδο.
● Η AstraZeneca υπέγραψε διετές πακέτο συμφωνίας με την Σιγκαπουριανή A*STAR για νέες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, ένα πολύπλοκο σύνδρομο για το οποίο σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς,
● Στην εξαγορά της εταιρείας Pharmacyclics, η οποία παρασκευάζει γνωστό φάρμακο κατά του καρκίνου, προχωρά η AbbVie έναντι τιμήματος περίπου 21 δισ. δολαρίων.
● Μειώνει τη συμμετοχή της στην νοτιοαφρικανική Aspen Pharmacare Holdings Ltd η GlaxoSmithKline, αναμένοντας τα συγκεντρώσει περί τα 890 εκατ. δολ. από την μεταβίβαση μέρους του ποσοστού που κατέχει στην επιχείρηση.

Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
      Έχοντας σαν δεδομένο την τεράστια αύξηση  των ασθενών με  διαβήτη παγκόσμια, οι πολυεθνικές προχωρούν πολύ έντονα στη προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης στην αγορά αυτή. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και εντονότερο.
● Το Karolinska Institutet και η Novo Nordisk υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του διαβήτη. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από τη Novo Nordisk.
● Στην επέκταση της παραγωγής ινσουλίνης, μέσω της θυγατρικής Shantha Biotechnics, προχωρά η φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Η Sanofi απέκτησε τον έλεγχο της Shantha Biotechnics το 2009, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε εμβόλια χαμηλού κόστους παραγωγής στην Ινδία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη στην Ινδία, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 109 εκατομμύρια μέχρι το 2035.
Σε παγκόσμια σύμπραξη προχωρούν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία EliLilly και η γαλλική βιοτεχνολογική εταιρεία Adocia, καθώς συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού μια υπερταχεία ινσουλίνη για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2.

 Ε. IMS HEALTH- CEGEDIM
       Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά μέρους της Γαλλικής εταιρείας βάσης δεδομένων επαγγελματιών υγείας  Cegedim από την αμερικανική IMS Health. Η IMS είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και θεωρείται η κορυφαία εταιρεία στην παροχή δεδομένων και στοιχείων τόσο για τις πωλήσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όσο και για τις συνταγογραφικες συνήθειες των γιατρών βάση των οποίων οι φαρμακευτικές εταιρείες μετρούν την απόδοση τους και καθορίζουν τη στρατηγική και τους στόχους πωλησεών τους. Με βάση τα στοιχεία από την IMS αξιολογείται η απόδοση των περισσότερων ιατρικών επισκεπτών κυρίως των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

ΣΤ. ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ  ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
      Σύμφωνα με στοιχεία της  εταιρεία ερευνών της υγειονομικής περίθαλψης GlobalData, εννέα από τις δέκα μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στο κόσμο, δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα για το μάρκετινγκ πάρα για την έρευνα και την ανάπτυξη.  Η εταιρεία Dadaviz επεξεργάστηκε αυτά τα στοιχεία, παρουσιάζοντας το παρακάτω γράφημα,  όπου τα ποσά που δαπανώνται για τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ εμφανίζονται  με πορτοκαλί χρώμα, ενώ τα ποσά που δαπανώνται για την έρευνα και την ανάπτυξη σε μπλε χρώμα.
       Για παράδειγμα η  Johnson & Johnson το 2013, ξόδεψε  17,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ,  και  8,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη. Στις δέκα μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, μόνον η Roche δαπάνησε περισσότερα στην  έρευνα και την ανάπτυξη από ό,τι στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν μια τεράστια αγορά καθώς το 2013 οι  Αμερικανοί ξόδεψαν 329,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και υπολογίζεται  ότι ανά  άτομο η δαπάνη ήταν περίπου  1.000 δολάρια.
       Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την  προώθηση των προϊόντων τους στους ιατρούς που συνταγογραφούν, από ότι στους καταναλωτές-ασθενείς. Το Health View  επεξεργάστηκε τα παραπάνω στοιχεία ώστε να προκύπτει η ποσοστιαία αναλογία εξόδων Sales and Marketing προς Research and Development για κάθε εταιρεία. Έτσι, φαίνεται πως συνολικά οι 10 φαρμακευτικές επένδυσαν στην έρευνα το 67% των χρημάτων που ξόδεψαν για την προβολή και την προώθηση, ένα όχι και τόσο κολακευτικό ποσοστό. Η κατάταξη φέρνει φυσικά πρώτη σε επενδύσεις τη Roche (η μόνη που επένδυσε περισσότερα από όσα ξόδεψε για προώθηση) 2η τη Lilly με 96,5%, 3η τη Merck με 78,9% και ακολουθούν οι υπόλοιπες με κάτω από 70% με τελευταία τη Johnson & Johnson που επένδυσε λιγότερο από τα μισά από όσα ξόδεψε για το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.
(SnM =  Πωλήσεις και μάρκετινγκ  -  RnD= Έρευνα και ανάπτυξη)    Πηγή: healthview


Οι 15  μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια το 2014 σε έσοδα          

1
Johnson & Johnson
2
Novartis
3
Roche
4
Pfizer
5
Gilead Sciences
6
Sanofi 
7
Merck
8
GlaxoSmithKline
9
 AstraZeneca
10
 Bayer HealthCare  They're in slightly different slots for 2014, but all present and accounted for.
11
 Teva Pharmaceutical Industries
12
Amgen
13
AbbVie
14
Eli Lilly
15
                                                
ΤΟ «ΑΛΛΟ» ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Λύση με εξωδικαστικό συμβιβασμό 25 εκατ. δολ. για θυγατρική της Johnson & Johnson. Την ενοχή της παραδέχτηκε η θυγατρική της Johnson & Johnson σε σχετική κατηγορία πώλησης φαρμάκων μολυσμένων με μέταλλα, συμφωνώντας να καταβάλει περί τα 25 εκατ. δολ. εξωδικαστικά προκειμένου να κλείσει το θέμα.Nα σημειώσουμε εδώ, πως η Johnson & Johnson είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική φαρμαακευτική εταιρεία στον κόσμο.
Νέα αγωγή ύψους 110 εκατ. δολ. κατατέθηκε σε μονάδα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, με την κατηγορία συστηματικής άρνησης ευκαιριών αμοιβής και ανέλιξης σε εργαζόμενες γυναίκες. Απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2010 επέβαλε στην Novartis να πληρώσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια για διακρίσεις λόγω φύλου, αποτελώντας το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, για περιπτώσεις διακρίσεων.
Αγωγή 50 εκατ. δολ. κατέθεσε η κορυφαία δικηγορική εταιρεία Sanford Heisler Kimpel LLP, σε θυγατρική εταιρεία της φαρμακευτικής εταιρείας Boston Scientific στις ΗΠΑ, μετά την καταγγελία  εργαζομένων της για διάκριση φύλου.

Initial product transfers will begin in early 2015.Sanofi says that the rationale behind the deal, the financial terms for which were not disclosed, is to reinforce its manufacturing capacityto support upcoming product launches”.Some 72% of its R&D projects are in biologics, nearly half of which are mAbs.9. Η κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις πολυεθνικές
● Σε περικοπές του εργατικού δυναμικού της προχωρά η Boehringer Ingelheim, προκειμένου να «ανταποκριθεί» στις πιέσεις των μειωμένων πωλήσεων που καταγράφει η επιχείρηση. Όπως μεταδίδει το FiercePharma, συνολικά πρόκειται για 2.700 στελέχη στο Κονέκτικατ, εκ των οποίων το 5% περίπου του δυναμικού της θα βρεθεί εκτός επιχείρησης. «Η Boehringer Ingelheim βρίσκεται στη διαδικασία επανεξέτασης του εργατικού δυναμικού της στις ΗΠΑ, προκειμένου να θέσει θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη», όπως αναφέρει στέλεχος της επιχείρησης σε σχετική του δήλωση.
H Glaxosmithkline απέλυσε άλλους 110 υπαλλήλους της στην Κίνα, συνέχεια των 800 απολύσεων που έκανε το 2013 στην ίδια χώρα.
● Αναταραχές στο εσωτερικό του ομίλου Novartis προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της, στις οποίες κάνει λόγο για σημαντικές περικοπές στο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, κατά πάσα πιθανότητα οι προθέσεις του Joe Jimenez ερμηνεύονται ως «απολύσεις και ενοποιήσεις των επιχειρηματικών της μονάδων». Σύμφωνα με τον ιστότοπο Biospace, η φαρμακευτική επιχείρηση με έδρα την Ελβετία, έχει ανακοινώσει αρκετές απολύσεις το τελευταίο διάστημα. Την 19η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής στο Πουέρτο Ρίκο από το 2019, απολύοντας 270 άτομα.
Νέες μειώσεις στο εργατικό δυναμικό φέρνει η συμφωνία μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων Actavis και Allergan. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ενημέρωσε του εργαζομένους στο Long Island της Νέας Υόρκης, για περικοπές 412 θέσεων εργασίας. (Πηγή:fiercepharma.com 20/3/2015). Τον περασμένο Δεκέμβριο, η επιχείρηση ανακοίνωσε περικοπές 200 περίπου θέσεων εργασίας στην Corona της Καλιφόρνια, οι οποίες σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, τέθηκαν σε ισχύ την 2η Ιανουαρίου. Ως «απάντηση» στις ανακοινώσεις της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κοινοποιήσεις, επιχειρώντας να σταματήσουν τις προθέσεις μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού που σχεδίαζε η επιχείρηση.
      Οι απολύσεις, λοιπόν, δεν αποτελούν αποκλειστικότητα ούτε μιας εταιρείας ούτε μιας χώρας συγκεκριμένα. Συμβαίνουν σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, αφορούν όλες τις χώρες ανεξάρτητα του ύψους του χρέους, έχουν ή δεν έχουν μνημόνια.  Έχουν όμως κοινή αιτία, που στον καπιταλισμό δεν είναι άλλη από την πτώση του ποσοστού κέρδους, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, κλείσιμο μονάδων, απολύσεις. Το ποσοστό κέρδους είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο όλες οι εταιρείες  επενδύουν ή αποεπενδύουν, προσλαμβάνουν ή απολύουν. Δεν υπάρχουν καλές και κακές εταιρείες, στην ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει ηθική. Οι εταιρείες πάντα παίρνουν τις αποφάσεις τους, αδιαφορώντας  για τη ζωή τη δικιά μας και των οικογενειών μας, αξιοποιώντας και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις τους.

Oι 10 μεγαλύτερες σε αριθμό εργαζομένων το 2014



        ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 2012
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 2013

% ΑΛΛΑΓΗ
1
ΝOVARTIS

127,724
135,696

+ 6,24
2
JOHNSON& JOHNSON

126,600
128,100

+1,18
3
SANOFI

111,974
112,128

+0,14
4
GLAXOSMITHKLINE

99,488
99,451

-0,04
5
ROCHE

82,089
85.080

+3,64
6
PFIZER

91,500
77,700

-15,08
7
MERCK

83,000
76,000

-8,43
8
ABBOTT

91,000
69,000

-24,18
9
BAYER

55,300
56,000

+1,27
10
ASTRAZENECA

51,700
51,500

-0,39

Πηγή:fiercepharma.com/special-reports

Ο παραπάνω πίνακας αποκαλύπτει πως:
1.Στη χρονιά 2012-2013, στις 10 μεγαλύτερες σε αριθμό εργαζομένων φαρμακευτικές εταιρείες, είχαμε σε απόλυτο αριθμό μείωση 43.037 θέσεων εργασίας.
2. Είχαμε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, στο 50% αυτών των 10  εταιρειών.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
        Η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ΕΕ και των κομμάτων της, αποκαλύπτεται σε όλο το μέγεθός της, με τη μετατροπή σε εμπόρευμα ακόμα και της πιο ζωτικής ανθρώπινης ανάγκης για την Υγεία και το Φάρμακο. Ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερα, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι τα στερούνται τελείως, ενώ μια χούφτα φαρμακευτικές εταιρείες λυμαίνονται κρατικούς προϋπολογισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, εκατομμύρια ασθενείς, με ληστρικές τιμές. Η οικονομική κάλυψη του φαρμάκου από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς μειώνεται, η ιδιωτική δαπάνη των λαϊκών στρωμάτων αυξάνεται, οι φαρμακευτικές εταιρείες θησαυρίζουν και η φαρμακευτική προστασία του λαού συρρικνώνεται. Η Υγεία και το Φάρμακο μπαίνουν στη λαιμητόμο των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και των κομμάτων που σέβονται το πλαίσιό της, που φορτώνουν το κόστος τους στο λαό, ο οποίος επιβάλλεται να παλέψει:
·        Για αποκλειστικά κρατικό Οργανισμό Φαρμάκου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη, με ανάληψη της ευθύνης αποκλειστικά από το κράτος.
·        Για την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη πρέπει να καλύπτει όλο το λαό και να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ρύθμιση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες, με το 1,5 και πλέον εκατομμύρια ανέργους. Σε συνθήκες που χιλιάδες μισθωτοί αδυνατούν να καλύψουν και αυτήν την προϋπόθεση των 50 τουλάχιστον ενσήμων που πρέπει να έχει ο ασφαλισμένος, προκειμένου να έχει δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτή ως προσωρινή μόνον μέχρι τις 29/2/2016. Είναι γνωστό ότι με βάση την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν καταργείται με το παρόν σχέδιο νόμου, προϋπόθεση για να δικαιούται ο μισθωτός ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι πλέον να έχει κατά το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 100 ένσημα. Είναι ακόμη γνωστό ότι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες αδυνατούν να πληρώσουν ή και να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και αυτοί μένουν ακάλυπτοι. Η ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 30 του παρόντος είναι μόνον προσωρινή, ισχύει μόνον μέχρι 29/2/2016. Και αυτή πάλι θα ισχύει με την προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης των οφειλών και της τήρησής της. Άρα και πάλι θα μείνουν χιλιάδες ακάλυπτοι. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την αναγκαιότητα αποσύνδεσης των παροχών Υγείας - Πρόνοιας από την ασφαλιστική κατάσταση και την κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.
                                                  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ:
● Οι ασφαλισμένοι σε όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους να δικαιούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
● Στην παραπάνω ρύθμιση για πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, υπάγονται και όσοι για οποιονδήποτε λόγο είναι ανασφάλιστοι.
         Οι εργαζόμενοι να μην περιμένουν στη γωνία, ούτε να γίνονται χειροκροτητές σε διάφορες παρελάσεις των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών. Να οργανώσουν τώρα την πάλη τους, να χαράξουν γραμμή πάλης κάτω από τις δικές τους σημαίες και όχι κάτω από ξένες σημαίες. Αντί λοιπόν, οι εργαζόμενοι να γίνουν χειροκροτητές μιας διαπραγμάτευσης ξένης προς τα συμφέροντά τους, οφείλουν να παλέψουν για ανάκτηση όλων όσων έχασαν την περίοδο της κρίσης, για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Η θέληση του λαού ν’ απαλλαγεί από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μνημόνια, ν’ απαλλαγεί από τα μέτρα και τους επιτηρητές, μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν με τον αγώνα τους όλα όσα έχασαν.

      Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, με προοπτική έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.
                                                                                                     
                                                                                                    ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΕΦΣΕΕ
                                                                                          ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
                                                                  

                                                                                                                        Αθήνα, 2/4/2015