Πέμπτη 30 Απριλίου 2015


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:515                                                                                                             ΑΘΗΝΑ 29/04/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΧΟΛΙΟ
Προχθές ήρθε στα χέρια μας η – από 20/4/2015 – «Ανακοίνωση για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό μας Ταμείο», υπογεγραμμένη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ.
Αναγκαζόμαστε να τη σχολιάσουμε, γιατί εκτός από το συνολική της λογική που παραπέμπει ευθέως στον αναμορφούμενο εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, είναι και άκρως προκλητική απέναντι στην αντιπροσωπευτική κλαδική μας Ομοσπονδία, την ΟΕΦΣΕΕ.
Λένε, λοιπόν, οι «συνάδελφοι» της ΠΟΙΕ, αναφερόμενοι στη συνάντησή τους με το ΣΦΕΕ για τη ΣΣΕ των Ιατρικών Επισκεπτών: «…..δεν εγκαταλείπουμε τους φαρμακοϋπάλληλους που έχουν να δουν σύμβαση από το 2010 με ευθύνη τόσο του ΣΦΕΕ όσο και των ανεύθυνων που τους εκπροσωπούσαν μέχρι τώρα.»!!!
Εγκαλούν, δηλαδή, την ΟΕΦΣΕΕ για τη μη υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ και της αποδίδουν ίσες ευθύνες με τους εργοδότες, τη στιγμή που ολόκληρος ο κλάδος και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι φαρμακοβιομήχανοι είναι αυτοί που έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα ακόμα και να συζητήσουν για την υπογραφή των ΣΣΕ του κλάδου.
Η συκοφαντία και το ψέμα, όμως, έχουν κοντά ποδάρια.
Θυμίζουμε στους «συναδέλφους» της ΠΟΙΕ ότι η «ανεύθυνη» ΟΕΦΣΕΕ υπέγραφε την κλαδική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους και για τους ιατρικούς επισκέπτες, πριν να τη διασπάσει το 1992 ο τότε εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με τη δημιουργία της ΠΟΙΕ. Ο ρόλος που έπαιξε αυτή η διασπαστική ομοσπονδία από τότε είναι γνωστός, όπως και οι συνέπειές του για τους εργαζόμενους του κλάδου και ειδικά για τους ιατρικούς επισκέπτες που σήμερα οι επιχειρηματίες του φαρμάκου αποδεκατίζουν: διαχωρισμός των εργαζόμενων, αυταπάτες στους ιατρικούς επισκέπτες, συνδιαλλαγή με την εργοδοσία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις στα πλαίσια του «κοινωνικού εταιρισμού». Αφόπλισε τους εργαζόμενους με λογικές εφησυχασμού και ανάθεσης και τώρα τους δίνει οδηγίες «αγωνιστικής» συμπεριφοράς.   
Τους θυμίζουμε επίσης, ότι όταν από το 2010 η ΟΕΦΣΕΕ σήμανε συναγερμό για τις κλαδικές ΣΣΕ, η ΠΟΙΕ πανηγύριζε, γιατί είχε ήδη συμφωνήσει με τους εργοδότες σε τριετή σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις, ακολουθώντας τους ομοϊδεάτες της στη ΓΣΕΕ. Όταν η σύμβαση αυτή έληξε και τα βρήκαν σκούρα με τους εργοδότες, απευθύνθηκαν στην «ανεύθυνη» ΟΕΦΣΕΕ για κοινή δράση στο θέμα των κλαδικών ΣΣΕ. Είχαν, μάλιστα, δεσμευτεί ότι η ΣΣΕ που διαπραγματεύονται αφορά μόνο τους ιατρικούς επισκέπτες.
Τώρα, τα «ξέχασαν» αυτά και επαναφέρουν το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας στον κλάδο. Τους έπιασε ξανά ο πόνος, μαζί με τους εργοδότες να «σώσουν» τους φαρμακοϋπάλληλους.
Η νέα ηγεσία της ΠΟΙΕ, ενσωματώνοντας και κομμάτια της παλιάς, ακολουθεί την παλιά καλή συνταγή του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, που τώρα αναμορφώνεται σε εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως τότε, έτσι και τώρα το «αγκάθι» στο δρόμο το δικό τους και της εργοδοσίας είναι η ΟΕΦΣΕΕ, που πάλευε και παλεύει με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, για τη χειραφέτησή τους, που δεν τους υποτάσσει στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών και των εκάστοτε κυβερνήσεων που τους υπηρετούν.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βγάλει αρκετά συμπεράσματα για το πού οδήγησε η ιδιωτικοποίηση του Επικουρικού Ταμείου, που η ΠΟΙΕ προκάλεσε μαζί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση και τώρα, με τη νέα, πασχίζει να διαχειριστεί καλύτερα. Για το πού οδηγεί η λογική της στήριξης των «καλών» επιχειρηματιών, τώρα που και οι «καλοί» απολύουν. Για το γεγονός ότι η στάση της ΟΕΦΣΣΕ στο ζήτημα της ΣΣΕ αφαίρεσε από τους εργοδότες τη δυνατότητα της μονομερούς παρέμβασης, κάτι που δεν ισχύει για τη ΣΣΕ των ιατρικών επισκεπτών.
Επίσης, ξέρουν πολύ καλά ποια δευτεροβάθμια οργάνωση τους εκπροσωπεί. Είναι η ΟΕΦΣΕΕ, που στηρίζει έμπρακτα και με εμπιστοσύνη τους αγώνες των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς, παλεύει για το δικαίωμα του κάθε συναδέλφου στην εργασία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη μήτρα που γεννά τις απολύσεις, τα προβλήματα. Η ΟΕΦΣΕΕ, που δίνει τη μάχη για το ωράριο του κλάδου και αναχαίτισε μέχρι σήμερα την ανατροπή του από την εργοδοσία. Δίνουμε τη μάχη για την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ, στη λογική της ανάκτησης των απωλειών και της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζόμενων, που σημαίνει: ούτε σπιθαμή πίσω από τα κεκτημένα του 2009 και διεκδίκηση νέων αιτημάτων που απαντούν στις διαμορφωμένες νέες συνθήκες και εργασιακές σχέσεις.
Η ΟΕΦΣΕΕ δεν έχει μιλήσει ποτέ για «έντιμους συμβιβασμούς», ούτε σπέρνει αυταπάτες στους συναδέλφους ότι η ΣΣΕ θα τους χαριστεί από μια «καλή», «φιλεργατική» κυβέρνηση. Αντίθετα, κάνει κάθε προσπάθεια, για να διαμορφωθεί στον κλάδο ένα κίνημα ικανό να τη διεκδικήσει με όρους ταξικής πάλης και σύγκρουσης, γιατί, διαχρονικά, έτσι διεκδικούνται τα δικαιώματα.
Ας πάψει, λοιπόν, η ΠΟΙΕ να διεκδικεί την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου. Οι εργαζόμενοι, έτσι κι αλλιώς, δε χρειάζονται τέτοιους εκπροσώπους, μάλλον στους εργοδότες χρησιμεύουν.
Η Διοίκηση