Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:852                                                                                                                                                            Αθήνα 29/05/2018



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για τα Σωματεία και τους Εργαζόμενους του κλάδου

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 25/5, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, μαζί με ΔΣ σωματείων και εργαζόμενους, πραγματοποίησε παράσταση στα γραφεία του ΣΦΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργοδότες έδωσαν τη γραπτή πρότασή τους για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, αφού:

·       Έχει «εξαφανίσει» τους μισθολογικούς όρους, αφήνοντας το μεροκάματο και το μισθό των εργαζόμενων στην «καλή θέληση» της κάθε επιχείρησης, δηλαδή στον αέρα.
·       Αμφισβητεί το ύψος του ποσοστού για το επίδομα γάμου που σήμερα είναι στο 10% του μισθού και το θέτει υπό συζήτηση με σκοπό να μειωθεί.
·       Προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την ανατροπή του κλαδικού ωραρίου εργασίας 5ημερου – 8ωρου από Δευτέρα ως Παρασκευή και αντικατάστασή του με «40ωρο από Δευτέρα ως Σάββατο».
·       Ψαλιδίζει μια σειρά από κατακτημένους, μέσα από την κλαδική μας ΣΣΕ, θεσμικούς όρους, όπως τις μέρες άδειας γάμου (προβλέπει 5 εργάσιμες αντί για 10 που είναι σήμερα), τις μέρες άδειας για την παρακολούθηση της προόδου των παιδιών (προβλέπει 4 από 7 που είναι σήμερα), το επίδομα παιδικού σταθμού (προβλέπει 320 ευρώ από 400 που είναι σήμερα).

Αυτό είναι ένα δείγμα του νέου εργασιακού τοπίου που θέλουν να διαμορφώσουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου – καλλυντικού. Οι επιχειρήσεις που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του τζίρου και της κερδοφορίας, που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που βραβεύονται συχνά – πυκνά για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την κερδοφορία που επιτυγχάνουν καθώς και για το εργασιακό τους περιβάλλον.

Δεν πέφτουμε, βεβαίως, από τα σύννεφα με τις αξιώσεις που μας παρουσίασαν ως σχέδιο σύμβασης οι εργοδότες του κλάδου συντεταγμένοι σε ενιαία γραμμή απέναντί μας, μέσα από το ΣΦΕΕ και το ΣΕΒ.

Ανεξάρτητα με το πώς η κάθε επιχείρηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι και να διαφοροποιήσει τους εργαζομένους της, να τους καθησυχάζει με την αυταπάτη του «καλού εργοδότη», της «διατήρησης του επιπέδου των μισθών και των δικαιωμάτων», έχουμε αρκετή πείρα για να καταλάβουμε ότι πίσω από αυτή τη «βιτρίνα» κρύβεται η ενιαία στρατηγική της εργοδοσίας για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, προκειμένου να θωρακιστεί η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η κερδοφορία, η περιβόητη ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό θέλουν να πλήξουν τη συλλογική οργάνωση και προστασία των εργαζόμενων, να ενισχύσουν την ατομική «διαπραγμάτευση» - σύμβαση και επιδιώκουν συλλογικές συμβάσεις – «θεσμούς» κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση διαμορφώνεται μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό το σκοπό θα υπηρετήσει και η «μεταμνημονιακή» εποχή και νομοθεσία που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται. Σε αυτά τα σχέδια βάζει πλάτη και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ, που έχει συμμαχήσει με τους βιομήχανους και τη μεγαλοεργοδοσία, υπογράφει μαζί τους τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και καλεί τους εργαζόμενους να «διεκδικήσουν» τις εργοδοτικές απαιτήσεις.

Η Ομοσπονδία μας – κόντρα στη λογική της συναινετικής και συνεταιρικής συζήτησης για το πώς θα τονωθούν και τι μπορούν να αντέξουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις και η οικονομία, η οποία καλλιεργείται έντεχνα από εργοδότες, κυβέρνηση και τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές δυνάμεις – καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βάλουν μπροστά τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες και με βάση αυτά να παλέψουν και να διεκδικήσουν σε όλα τα μέτωπα και σε αυτό της κλαδικής ΣΣΕ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!


Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να συζητήσουν και να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης για την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ, στη βάση του σχεδίου που έχει προτείνει η Ομοσπονδία μας.

Να δώσουμε το μήνυμά μας στην εργοδοσία με τη συμμετοχή μας στην αυριανή απεργία με το πλαίσιο της ΟΕΦΣΕΕ, των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επισυνάπτουμε και το σχέδιο για την ΣΣΕ
                                                                                                               
ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΣΕ 2018

1.      ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ /ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ

Οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια όλων των ειδικοτήτων- μισθολογικών κατηγοριών διαμορφώνονται ως εξής:

Από την 01.01.2018 οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια όλων των εργαζόμενων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31/12/2009 {δυνάμει της από 6/7/2009 κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας [(Π.Κ. Υπ. Απασχ. 50/7.9.2009) Κήρυξη Υποχρεωτικής: ΥΑ 486/75/12.1.2010 (ΦΕΚ Β 55/25.1.2010) Υποχρεωτική από: 7.9.2009]} αυξάνονται κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού για το έτος 2018 και θα αποτυπωθούν σε πίνακα αμοιβών ως Παράρτημα, το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ΣΣΕ 2018.

ΘΕΣΜΙΚΑ 
  1.   Η γονική άδεια ανατροφής μπορεί να είναι επιπλέον για άλλους έξι (6) μήνες.
  2.   Για τα άτομα με περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση όπως αναφέρεται στη σύμβαση στο άρθρο 4 παράγραφος ΙΒ να μην απολύονται από την εργασία τους λόγω προβλημάτων υγείας.
  3.     Άδεια για θάνατο συγγενούς Β’ βαθμού 2 ημέρες και για Γ’ βαθμού 1 ημέρα.
  4.     Στους εργαζόμενους που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης δίνεται επιπλέον εφάπαξ 1500,00 ευρώ πέραν της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται, ανεξάρτητα αν αποχωρούν έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις προς λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.
  5.     Οι αμειβόμενες συνδικαλιστικές άδειες που ορίζει ο νόμος 2224/94 είναι σαφές ότι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές ανάγκες της ομοσπονδίας. Σαν ένα ελάχιστο μέτρο σ’ αυτή την κατεύθυνση να συμφωνήσουμε:
Ø  Για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής μέχρι πέντε (5) ημέρες το μήνα.
Ø  Για τα μέλη της Διοίκησης μέχρι τρείς (3) ημέρες το μήνα.
Ø  Για τους προέδρους των σωματείων μέχρι μία (1) ημέρα το μήνα.

6.     Να αναγνωριστούν ως επίσημες αργίες του κλάδου η εορτή του Αγίου Πνεύματος, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, η Μεγάλη Παρασκευή, όπως ισχύει στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.
7.      Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή δίκυκλο για την εργασία τους ασφαλίζονται με ομαδική ασφάλιση μέχρι του ποσού των 80.000,00 ευρώ για θάνατο εξ ατυχήματος ή μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα.
8.     Οι εργαζόμενοι που δίνουν αίμα ή παράγωγα αίματος δικαιούνται μία ημέρα άδεια με αποδοχές, κάθε φορά που δίνουν αίμα ή παράγωγα αίματος.
9.     Να χορηγηθεί επίδομα αυξημένης φροντίδας ύψους 700,00 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί έως έξι (6) ετών.
10.   Επίδομα 15% σε όσους εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το επίδομα αυτό δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι εργάζονται με κάθε είδους φορητούς υπολογιστές, όπως π.χ. είναι οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες που εργάζονται με φορητό υπολογιστή στο χέρι, (ARF), οι ιατρικοί επισκέπτες, πωλητές με i-pad κ.ο.κ.
11.    Να χορηγηθεί στους εργαζόμενους εφάπαξ ποσό 1.000 ευρώ καθαρά ως επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης.
12.   Απαγορεύεται η απόλυση εργαζόμενων γυναικών για δύο χρόνια μετά τον τοκετό.
13.   Η εβδομαδιαία εργασία για τους εργαζόμενους της παρούσας ορίζεται σε 35 ώρες, από  7 ώρες την ημέρα και από Δευτέρα έως Παρασκευή, χωρίς μείωση αποδοχών. Στο  παραπάνω ωράριο της εβδομαδιαίας εργασίας συμπεριλαμβάνεται και η κάθε είδους συμπληρωματική ή βοηθητική εργασία που ανατίθεται στον εργαζόμενο εκτός σταθερού χώρου ή πεδίου εργασίας (π.χ. συμμετοχή σε συναντήσεις, συνέδρια, αναφορές μέσω υπολογιστή κ.τ.λ.). 
14.   Η παρούσα σύμβαση περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων του κλάδου, μεταξύ αυτών, ιατρικούς επισκέπτες, οδηγούς, λογιστές.  
15.   Η παρούσα σύμβαση καλύπτει, και στους μισθολογικούς και στους θεσμικούς όρους, το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο όποιος και αν είναι ο τύπος της εργασιακής τους σχέσης και όπως και αν αυτή χαρακτηρίζεται από την εργοδοτική πλευρά (ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα: εργαζόμενοι με παροχή υπηρεσιών, εργολαβικοί, ενοικιαζόμενοι, προγράμματα μαθητείας, επιδοτούμενα κ.ο.κ.)
16.   Κάθε εργασία, συμπεριλαμβανομένων και των αναφορών προς τους εργοδότες, πρέπει να εκτελείται αυστηρά εντός του οκταώρου παροχής εργασίας. 
17.   Οι εργοδότες υποχρεώνονται να καλύπτουν οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση των εργαζόμενων που προκύπτει από τη χρήση εργαλείων ή μέσων εργασίας παρεχόμενων από τους εργοδότες προς αυτούς (τους εργαζόμενους) όπως π.χ. αυτοκίνητα κλ.π.
18.   Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγούν ένα λίτρο γάλα ημερησίως σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην παραγωγή.

Κατά τα λοιπά και εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα, ισχύουν αναλλοίωτοι οι όροι των προηγούμενων ΣΣΕ και πρακτικών συμφωνίας και δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

Τυχόν καταβαλλόμενες αποδοχές ανώτερες από αυτές που θα προκύψουν με την εφαρμογή της παρούσας ΣΣΕ δε συμψηφίζονται.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 01.01.2018