Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 935                                                                                                                                            ΑΘΗΝΑ  6/2/2019


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Στις 19 και 20 Γενάρη 2019 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, όπου συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Από την πλούσια συζήτηση που έγινε, αναδείχτηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου μας αλλά και συνολικά την εργατική τάξη, όλα όσα αφορούν τη ζωή μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς και βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα για την οργάνωση της πάλης μας, το επόμενο διάστημα.
·      Η ανάπτυξη για τους φαρμακοβιομήχανους και όλους τους επιχειρηματίες του φαρμάκου «πατάει» πάνω στα αντεργατικά μέτρα, στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, στη διάλυση των συλλογικών κατακτήσεων και διεκδικήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άρνησή τους να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ, προτείνοντας μια σύμβαση – καρικατούρα.
·      Οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση ντόπια ή ξένη, για να έχει κέρδος, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, απαιτεί ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Τα συμφέροντά των καπιταλιστών - εργοδοτών έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων.
·      Για την καπιταλιστική ανάπτυξη καλούνται οι εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους να κάνουν θυσίες κι «εκπτώσεις» στην Υγεία τους, στα φάρμακά τους, ενώ στη σημερινή εποχή η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα δωρεάν.
·      Για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς, η κυβέρνηση εμπλέκει ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και βάζει το λαό σε μεγάλους κινδύνους, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
·      Για τη θωράκιση των κεφαλαιοκρατών, παίρνουν κατασταλτικά μέτρα,  όπως  ο νόμος που ψηφίστηκε το Γενάρη του 2018, για να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα της Απεργίας, πρώτα και κύρια, μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που υλοποιείται όλη η εκμετάλλευση και εκφράζεται το αντεργατικό οπλοστάσιο. Η Ομοσπονδία μας, όπως και όλες οι ταξικές εργατικές οργανώσεις, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, είναι οι άμεσοι στόχοι αυτών των μέτρων καταστολής, γιατί τους ενοχλούμε, μπαίνουμε εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους.
Γίνεται, επομένως, ξεκάθαρο ότι η διαμόρφωση της στάσης των εργαζόμενων απέναντι στα αφηγήματα της εργοδοσίας και των κομμάτων της, απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για την «επιστροφή στην κανονικότητα», και τα ψίχουλα της αύξησης του κατώτατου μισθού, μπορεί και πρέπει να στηριχτεί στη δική τους πείρα, στις σύγχρονες ανάγκες τους. Ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν σήμερα στη βάση των προϋποθέσεων που η δική τους δουλειά έχει δημιουργήσει, δηλ. την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της αντιπαράθεσης με τη λογική της εργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού.
Η οργάνωση της πάλης σε όλα τα επίπεδα με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» πρέπει να πηγαίνει μαζί με την αποδυνάμωση των εκφραστών των εργοδοτικών συμφερόντων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Η μάχη απέναντι στους μηχανισμούς του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, από το πρωτοβάθμιο σωματείο μέχρι τη ΓΣΕΕ, είναι μάχη ζωτικής σημασίας για το εργατικό κίνημα. Αφορά τη γραμμή και τον προσανατολισμό του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεφύγουν από την επίδραση των εργατοπατέρων και των μηχανισμών τους, από τη γραμμή του συμβιβασμού, της προσαρμογής και της μοιρολατρίας, για να προχωρήσει η αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οικοδομώντας ένα εργατικό κίνημα που μαζί με τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζόμενων θα δίνει και τη μάχη για τη συνολική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Ο δικός μας δρόμος δεν είναι ο συμβιβασμός με τη μιζέρια και τις μειωμένες απαιτήσεις. Είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας, η οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ενότητα με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία.
·      Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να πετάξουμε στην άκρη τους διάφορους «προστάτες» και «εκπροσώπους» των εργαζόμενων που παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας.
·      Να βάλουμε εμπόδια στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς.
·      Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά, κόντρα στις απολύσεις.
·      Να υπερασπιστούμε τη συλλογική μας σύμβαση και με ενιαίο αγώνα να διεκδικήσουμε την υπογραφή της για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, κόντρα στις ατομικές συμβάσεις και στις επιχειρησιακές με μειώσεις μισθών και περικοπές δικαιωμάτων.
·      Να διεκδικήσουμε ανάκτηση των απωλειών μας παντού.
·      Να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, τις παροχές και τις συντάξεις σε κύρια και επικουρική ασφάλιση με κοινή πάλη για καθολική δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση.
·      Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς καμιά προϋπόθεση.
·      Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο φάρμακο και στην υγεία.

Το επόμενο διάστημα, πρέπει να αναπτυχθεί πολύμορφα και να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζόμενων του κλάδου για όλα τα προβλήματα, που θα οξύνονται, όντας σε απόσταση από την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών μας.
Παλεύουμε στα μέτωπα:
·      Της κλαδικής ΣΣΕ, των όρων εργασίας, της ΕΓΣΣΕ ως βάση για όλους τους εργαζόμενους. Στηριζόμενοι στη δουλειά και την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, θα δώσουμε τη μάχη στην ενιαία κατεύθυνση της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις του κλάδου.
·      Της υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν καθολική Ασφάλιση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις – παροχές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, για την ανατροπή του καθεστώτος των επαγγελματικών ταμείων.
·      Της επαναφοράς των ΒΑΕ στον κλάδο. Να σχεδιάσουμε καλύτερα τη δράση και την παρέμβασή μας, την οργάνωση της συγκεκριμένης διεκδίκησης καταρχήν στα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου.
·      Της υπεράσπισης του δικαιώματος στη δουλειά απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και των απολύσεων που σχεδιάζει στη βάση των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων. Στήριξη και ενεργοποίηση στην πάλη των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν την απόλυση.
·      Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι εργάτες, σε κάθε χώρα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, ονειρευόμαστε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Έναν κόσμο που ο κάθε λαός, οι εργαζόμενοι, θα διαφεντεύουν τον πλούτο που παράγουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Με αυτό το κριτήριο πρέπει να διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους, για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων απέναντι στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των κεφαλαιοκρατών.

Προϋπόθεση για να δώσουμε με αξιώσεις τη μάχη είναι η εξασφάλιση της καλής και συγκροτημένης οργανωτικής και οικονομικής λειτουργίας των σωματείων μας, η μαζικοποίησή τους, ιδιαίτερα με νέους συναδέλφους – τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης – που βάλλονται από τις αντεργατικές ανατροπές και τις δυνάμεις αλλοτρίωσης του εργατικού κινήματος. Είναι η ενίσχυση της Ομοσπονδίας μας με νέα σωματεία, το δυνάμωμα του ταξικού πόλου συσπείρωσης των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια συνεπούς αγωνιστικής δράσης απέναντι σε εργοδοσία – κυβερνήσεις, στον αντίποδα του συνδικαλισμού της ενσωμάτωσης και της συνδιαλλαγής.
Βασισμένοι στην πείρα και το δίκιο της τάξης μας, προχωράμε με την πεποίθηση ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και τη συνθετότητα της πάλης το επόμενο διάστημα. Να συμβάλουμε στην προώθηση της μόνης ασφαλούς προοπτικής που έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι να απαλλαγούμε τελικά από τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας.

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποτελείται από τους:

1.   ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                                        ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2.  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ:             ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3.  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                                 ΚΑΚΑΡΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                          
4.  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:                     ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ                 
5.  ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:             ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                
6.   ΕΦΟΡΟΣ:                                             ΒΑΣΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                      
7.   ΤΑΜΙΑΣ:                                               ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ                                    
8.    ΜΕΛΟΣ:                                               ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
9.    ΜΕΛΟΣ:                                               ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
10. ΜΕΛΟΣ:                                              ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
11.  ΜΕΛΟΣ:                                              ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
12.  ΜΕΛΟΣ:                                              ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ
13.   ΜΕΛΟΣ:                                              ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
14.   ΜΕΛΟΣ:                                              ΣΑΡΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
15.   ΜΕΛΟΣ:                                              ΣΤΑΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η νέα Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τους (με αλφαβητική σειρά):
1.                  ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
2.                  ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3.                  ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ ΕΛΕΝΗ
Οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι (με αλφαβητική σειρά):
1.                  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
2.                  ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
3.                  ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ