Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:  728                                                                                                                                                 Αθήνα 3/8/2017                                  


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει τη Διοίκηση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας (φαρμακαποθήκη) που προχώρησε μονομερώς, από τον προηγούμενο μήνα, σε περικοπή επιδομάτων τα οποία προβλέπονται από τις ατομικές συμβάσεις των εργαζόμενων.

Η εργοδοσία προχώρησε στη μονομερή αυτή ενέργεια, κάνοντας χρήση του αντεργατικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να διαμορφώνεται όλα αυτά τα χρόνια από το σύνολο των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και ο δρόμος προς την καπιταλιστική ανάπτυξη, σε όποιο βαθμό επιτευχθεί και για όσο διαρκέσει, βασίζεται πάνω στο πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων. Η «ενίσχυση» και η «πρόοδος» των επιχειρήσεων απαιτεί πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή συντονίζεται το σύνολο της εργοδοσίας, ανάμεσά τους και οι εργοδότες του κλάδου μας. Αξιοποιούν τους αντεργατικούς νόμους και απαιτούν κι άλλους, χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, τις προσλήψεις εργαζομένων με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό της εθνικής γενικής σύμβασης, εντατικοποιούν τη δουλειά, δεν υπογράφουν την κλαδική σύμβαση με τους όρους του 2009, το ελάχιστο, δηλαδή, που απαιτούν σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Διοίκηση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επιβάλει στους εργαζόμενους τη σιωπηρή αποδοχή των αντεργατικών της σχεδίων, με το μαστίγιο και το καρώτο: ότι, δηλαδή, «είναι επιβεβλημένες οι περικοπές από την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, αλλιώς θα γίνουν απολύσεις», ότι «θα επανέλθουν τα επιδόματα, όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

Η ΟΕΦΣΕΕ προειδοποιεί τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας και τους καλεί να μην πέσουν θύματα των εκβιαστικών διλλημάτων και των αυταπατών της εργοδοσίας και των υποστηρικτών της. Να μην αποδεχτούν τις περικοπές στους μισθούς τους, ούτε τις εργασιακές σχέσεις «πολλών ταχυτήτων» και να τις αντιπαλέψουν με όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέτουν, μαζί με το κλαδικό σωματείο τους. Να αξιοποιήσουν και το γεγονός ότι η μονομερής περικοπή της εργοδοσίας «πάσχει» νομικά, αφού η κλαδική σύμβαση έχει περιέλθει σε ατομικούς όρους από το 2010, πριν από την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου που προβλέπει τη μονομερή περικοπή επιδομάτων.

Υπάρχει αρκετή πείρα και γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό συμφέρον εργοδοσίας και εργαζόμενων, ότι τα αντεργατικά μέτρα που περνάνε δεν ανακαλούνται από κανέναν εργοδότη, αντίθετα διευρύνονται. Τίποτα δεν έχει χαριστεί στους εργαζόμενους, όλα έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αντιπαράθεση, με αίμα. Γι αυτό και δεν πρέπει να τα παραχωρήσουμε. Ίσα – ίσα, χρειάζεται να αντεπιτεθούμε για να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών μας, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, όλο τον πλούτο που εμείς παράγουμε με τη δουλειά μας και τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές μας.

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας στον ένα και μοναδικό δρόμο που έχουν, αυτόν της ταξικής οργάνωσης και της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία και τις δυνάμεις που την υπηρετούν, και βρίσκεται δίπλα τους για να στηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ