Πέμπτη 9 Μαΐου 2019



ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΜΑΡΤΗΣ 2019

EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
■ Εξαγωγές φαρμάκων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα ετοιμάζει η Boehringer.
«Πόδι» στην μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως βάζει η Boehringer Ingelheim, μέσω Ελλάδας, λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το εργοστάσιο που διαθέτει η φαρμακευτική στο Κορωπί.
 «Περίπου το 1% των ελληνικών εξαγωγών πέρυσι έγιναν από το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί», όπως τόνισε από το βήμα του Delfi Economic Forum ο, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς το ελληνικό εργοστάσιο πιστοποιήθηκε ώστε να μπορεί να εξάγει για την αγορά των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. «στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα. Σήμερα εξάγουμε σε 60 χώρες από την Ελλάδα». Σχολιάζοντας τις υποδομές στη χώρα μας τόνισε ότι «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ταλέντα, οι άνθρωποι είναι σωστά εκπαιδευμένοι και το ελληνικό πνεύμα εργασίας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Επόμενη πρόκληση για εμάς είναι να εξάγουμε από την Ελλάδα στην Αμερική μετά την έγκριση του FDA».
Στα 130 χρόνια παρουσίας της, η γερμανική φαρμακευτική επιχείρηση Boehringer Ingelheim κατόρθωσε να αναδειχθεί σε μία από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως, σε επίπεδο μεριδίου αγοράς. Παραδοσιακά, αναζητά από πολύ νωρίς επενδυτικές ευκαιρίες και στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη μοναδική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία η οποία εδώ και 52 χρόνια έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Μέσω της θυγατρικής της, διαθέτει παραγωγική μονάδα στο Κορωπί. Από το εργοστάσιο στο Κορωπί εξάγονται ένα στα τέσσερα φάρμακα που διοχετεύονται από την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Ποσοστιαία, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Το εργοστάσιο στο Κορωπί.
Στο εργοστάσιο παράγονται κυρίως τα κλασικά φάρμακα της Boehringer Ingelheim. Με τη νέα παραγωγική μονάδα αντιδιαβητικών καινοτόμων φαρμάκων θα τροφοδοτεί το 70% της παγκόσμιας αγοράς. Η επένδυση στη νέα μονάδα ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δημιουργηθεί 50 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο θα ενισχύεται η παραγωγική δυναμικότητα.
Η Ελλάδα βρέθηκε ήδη από το 2001 στα επενδυτικά πλάνα της γερμανικής εταιρείας, καθώς από τότε, η Boehringer Ingelheim έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται και σε αύξηση 55,17% του αριθμού των εργαζομένων, από το 2000 έως σήμερα, φτάνοντας στους 450 από 290.                                                                                                        Healthfarma  4/3/2019
■ Οι νικητές στα φετινά Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2019
Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο του Hellas PHARM 2019 και του εορτασμού των 20 χρόνων του συνεδρίου, απονεμήθηκαν τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική αγορά και έχουν διακριθεί για την παρουσίαση καινοτομιών ή βέλτιστων πρακτικών, προς όφελος της φαρμακευτικής περίθαλψης, της πρόληψης και της λειτουργίας των φαρμακείων. Ακολούθησε η απονομή στις 9 κατηγορίες Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς. Αναλυτικότερα:
1η κατηγορία: Εταιρική κοινωνική ευθύνη στη φαρμακευτική αγορά
Silver: MENARINI HELLAS
Gold: INTERMED
Platinum: ΒΙΑΝΕΞ

2η κατηγορία: Επικοινωνία και ενημέρωση κοινού για θέματα υγείας
• Gold: PHOCUS
• Platinum: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.
3η κατηγορία: Διαφημιστική καμπάνια προϊόντος ή υπηρεσία φαρμακείου προς το κοινό
• Gold: ΒΙΑΝ
• Platinum: UNI-PHARMA
4η κατηγορία: Εκπαίδευση προς φαρμακοποιούς
• Silver: SYNAPSE
• Gold: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
• Platinum: TARGET PHARMA

5η κατηγορία: Καινοτόμα υπηρεσία ή προϊόν στο φαρμακείο
• Silver: MEDISANA
• Silver: YOUTH LAB
• Gold: KARABINIS
μετοπροϊόν MICROLIFE AFIB
• Platinum: EUROPHARMACY

6η κατηγορία: Λανσάρισμα νέου προϊόντος φαρμακείου
• Silver: Σειρά Organic Kitchen πουανήκειστο brand ORGANIC SHOP
• Gold: INTERMED
• Platinum:
ΒΙΑΝμετοπροϊόν Altion.
7η κατηγορία: Design και packaging προϊόντος φαρμακείου
• Gold: Σειρά Sauna & Spa που ανήκει στο brand NATURA SIBERICA
• Platinum:
ΒΙΑΝ

8η κατηγορία: Ομάδα πωλήσεων που διακρίθηκε στα φαρμακεία
• Silver: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
• Gold: ΒΙΑΝ
• Platinum: MENARINI HELLAS
9η κατηγορία: Υποστήριξη φαρμακείων
• Gold: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.
• Platinum: EUROPHARMACY.
Εκτός όμως από τις 9 κατηγορίες των Αριστείων, δόθηκαν και δύο «ειδικά» βραβεία «αριστίνδην» που απονέμονται σε πρόσωπα ή σε οργανισμούς που με τη δραστηριότητά τους, είτε επιχειρηματική είτε κοινωνική, έχουν αφήσει «θετικό πρόσημο» στη φαρμακευτική αγορά.
Το πρώτο ειδικό βραβείο δόθηκε σε μια κορυφαία επιχειρηματική φυσιογνωμία της χώρας μας, τον κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, πρόεδρο και ιδρυτή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN. Έναν άνθρωπο που το επιχειρηματικό του δημιούργημα αποτελεί για τον ίδιο ένα έργο ζωής που στήριξε στην επιθυμία του να προσφέρει στον συνάνθρωπο, αλλά κι ένα έργο καρδιάς, που πήρε το όνομά του από τη συντομογραφία του ονόματος της συζύγου του Ελένης Πενταφράγκα.
Το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, ο υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, κ. Βασίλης Πενταφράγκας.
Το δεύτερο ειδικό βραβείο της βραδιάς απονεμήθηκε από την κυρία Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια της εταιρείας NOUFIO Communication Services, στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Φαρμακοποιοί του Κόσμου». Οι φαρμακοποιοί-μέλη της έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εθελοντικά κοινωνικό έργο κινητοποιώντας και άλλους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους πολίτες, καταθέτοντας το μερίδιο ανθρωπιάς που τους αναλογεί προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών.
 Ξεχωριστή στιγμή στη βραδιά των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς αποτέλεσε η τιμητική διάκριση από τον ΦΣΑ στον δημοσιογράφο Χαράλαμπο Πετρόχειλο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συνεχή παρουσία του στο Hellas PHARM και την υποστήριξή του στον φαρμακευτικό κλάδο όλα αυτά τα χρόνια. Η απονομή της τιμητικής διάκρισης έγινε από τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνο Λουράντο σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά περιβάλλον.
Healthpharma  19/3/2019

ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■ Aναμένεται αίσιο τέλος στον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων. Στο Πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που ακούγεται ότι ετοιμάζεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, θα περιληφθεί μία τροπολογία προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.
Αίσιο τέλος στον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων αναμένεται να σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αν επιβεβαιωθούν τελικά οι σχετικές διαρροές από παράγοντες θεσμικών οργάνων του κράτους.

Στο Πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που ακούγεται ότι ετοιμάζεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, θα περιληφθεί μία τροπολογία προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Αυτό διέρρευσε από στελέχη του Υπουργείου, τονίζοντας ότι άμεσα θα δημοσιευτεί και υπουργική απόφαση με όλες τις διευκρινιστικές διατάξεις για το πώς θα γίνεται η τιμολόγηση. 
Θυμίζουμε ότι από πέρσι έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι πλέον θα υπάρχει μία μόνο ανατιμολόγηση το χρόνο, και ότι πλέον η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή δύο χωρών της Ευρωζώνης (έναντι του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ). Το δεύτερο μέτρο σαφώς και είναι υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς δεν "πληρώνει" τις νομισματικές διακυμάνσεις και διαφορές μετατροπής άλλων νομισμάτων σε ευρώ.
Σε επόμενο στάδιο αλλά άμεσα, όπως υπονοείται από τις ίδιες πηγές, έρχεται Νομοσχέδιο που θα αφορά δύο βασικές καταργήσεις. Η πρώτη αφορά την κατάργηση του 25% που είναι το τέλος εισόδου των νέων φαρμάκων στην αγορά και η δεύτερη το 9/6/3 (σε εννέα κράτη να κυκλοφορεί το φάρμακο, σε έξι από αυτές να αποζημιώνεται και σε τρεις από αυτές να έχει αξιολογηθεί από την σχετικές Επιτροπές των κρατών που κυκλοφορεί).

Βεβαίως όλα τα παραπάνω, αν και εφόσον συμβούν έτσι όπως τα καταγράφουμε... θα χαροποιήσουν την φαρμακοβιομηχανία, αλλά θα της παραμείνει αφενός ο βραχνάς των καθυστερήσεων στις νέες εγκρίσεις και αφετέρου το βαρίδι των περικοπών. Ειδικότερα στο θέμα των εγκρίσεων, κυβερνητικός παράγοντας μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συνωστίζονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης περίπου 50 σκευάσματα, θεωρώντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω του μεγάλου όγκου των γενοσήμων που έχουν κατατεθεί, πιστεύοντας ότι άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση για αυτά τα σκευάσματα. 
Όσον αφορά το θέμα των περικοπών, πηγές αναφέρουν ότι αναζητούνται επιπλέον κονδύλια για το φάρμακο με πρώτη προτεραιότητα  τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α), όπου εκεί οι περικοπές φθάνουν  το 71%. 
Στο μεταξύ, πηγές μας ανέφεραν ότι ξαναμπαίνει στο τραπέζι το Νομοσχέδιο για την συνεχή ιατρική εκπαίδευση των γιατρών, το οποίο ουσιαστικά ακουμπά και τις σχέσεις που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τον ιατρικό κόσμο και ειδικότερα την συμμετοχή των επιστημόνων σε συνέδρια με κονδύλια εταιρειών. Και σε αυτό το Νομοσχέδιο αναμένεται να έχουμε εξελίξεις πριν από το καλοκαίρι.          Iatronet.gr 1/3/2019
■ Έναρξη γενικής ανατιμολόγησης, μια φορά το χρόνο, απ’ το 2019.
Ξεκινάει η διαδικασία για τη γενική ανατιμολόγηση από τον ΕΟΦ, η οποία πλέον θα γίνεται μία φορά το χρόνο αντί για δύο. Σύμφωνα με τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία που έχει τεθεί σε ισχύ.Ο ΕΟΦ ανήρτησε την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του, τον με τα 7.833 σκευάσματα που θα ανατιμολογηθούν. Ο κατάλογος περιέχει, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών (προϊόντα μη αποζημιούμενα, προϊόντα αίματος κλπ).
Τιμολόγηση on patent – off patent
Η ανατιμολόγηση θα γίνει βάσει της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας, που ορίζει ότι για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο αναφοράς στη χώρα μας πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον σε τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Τα on patent (εντός προστασίας πατέντας) και για τα off-patent (εκτός προστασίας πατέντας) θα τιμολογούνται βάσει τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της τιμής αρκετών πρωτότυπων και off patent φαρμάκων. Συγκεκριμένα τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να φτάσει ίση με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Τα φάρμακα τώρα που έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης
Τιμολόγηση γενοσήμων
Σε ότι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent), αντί του 50% που έπαιρναν μέχρι τώρα και σε κάθε περίπτωση η τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του ΚΗΘ που αναμένεται να οριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Σε περίπτωση όμως που η τιμή ενός γενόσημου με τη νέα διαδικασία μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.                                                          Healthfarma25/03/2019

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

■ ΔΕΙΚΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ(ΕΛΣΤΑΤ, Ιαν. 2019)

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 43 | 12 Μαρτίου 2019 | σελ. 10

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ  ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

■ ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΓΚΟΥ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (% μεταβολή ανά κατηγορία καταστημάτων, ΕΛΣΤΑΤ, Δεκ. 2018)
 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 43 | 12 Μαρτίου 2019 | σελ. 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ Στην τελική ευθεία νέος Κανονισμός για παραγωγή και εξαγωγή γενοσήμων από την Ε.Ε.
Δυνατότητα παραγωγής και αποθεματοποίησης φαρμάκων, έξι μήνες πριν τη λήξη των συμπληρωματικών πιστοποιητικών προστασίας πατέντας
Ένα βήμα μπροστά, στην ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της Ευρώπης σε γενόσημα που παράγονται στο έδαφός της, για τρίτες χώρες, όπου δεν ισχύουν τα συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας πατέντας, έγινε σε πρόσφατη σύσκεψη της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER).
Κατά τη συνεδρίαση, έγινε δεκτό σχέδιο κανονισμού για άρση των περιορισμών των συμπληρωματικών πιστοποιητικών προστασίας (SPC) και τώρα το σχέδιο βρίσκεται υπό νομική και γλωσσική επεξεργασία, πριν αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για επίσημη έγκριση.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι παραγωγοί γενοσήμων και βιο - ισοδυνάμων φαρμάκων θα είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα που προστατεύονται από
SPC εφόσον προορίζονται για εξαγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου η προστασία της αγοράς για τα προϊόντα αυτά είτε έχει λήξει, είτε δεν υπήρξε ποτέ κατά τους τελευταίους έξι μήνες των πιστοποιητικών αυτών. Η πρόταση επιτρέπει επίσης την αποθήκευση γενοσήμων και βιο - ισοδυνάμων που προορίζονται για την αγορά της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, για την προώθηση της ταχύτερης εισόδου στην αγορά.
Βάσει του σχεδίου που εγκρίθηκε, οι παραγωγοί γενοσήμων και βιο-ισοδυνάμων, προκειμένου να προχωρήσουν στην παραγωγή και αποθήκευση των προϊόντων τους, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν  ειδοποιήσει ήδη τρεις μήνες πριν την έναρξη της παραγωγής, τόσο τους ρυθμιστικούς φορείς του κράτους μέλους όπου θα πραγματοποιηθεί η παραγωγή, όσο και τον κάτοχο των συμπληρωματικών πιστοποιητικών προστασίας.
Τα προϊόντα που θα παράγονται βάσει της εξαίρεσης των SPC με σκοπό την εξαγωγή, θα πρέπει επίσης να φέρουν και τη σχετική σήμανση (ετικέτα) "για εξαγωγή μόνο", βάσει του προτεινόμενου κανονισμού.

Το σχέδιο, περιλαμβάνει επίσης μια τριετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία η άρση των συμπληρωματικών πιστοποιητικών προστασίας θα χορηγούνται μόνο για
SPC που ζητήθηκε η άρση κατά την έναρξη ισχύος ή μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Στη συνέχεια, ο κανονισμός θα επεκταθεί σε SPC για τα οποία αιτήθηκε η άρση πριν από τον κανονισμό και εκδόθηκε μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Παρότι το σχέδιο κανονισμού περιορίζει όλους τους παραγωγούς γενοσήμων στην άρση της προστασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες ισχύος των συμπληρωματικών πιστοποιητικών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (
EFPIA) εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στον κανονισμό.

"Αυτές οι μη ισορροπημένες και δυσανάλογες τροποποιήσεις που επιτρέπουν την αποθήκευση γενοσήμων φαρμάκων για έξι μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου και την έλλειψη διασφαλίσεων, επαναπροσδιορίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και από μια περιοχή βασισμένη στη γνώση, στην αιχμή της έρευνας, της ανάπτυξης και της ιατρικής καινοτομίας την οδηγούν σε μια Ευρώπη που δεν είναι ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον της έρευνας και ανάπτυξης και που αποτυγχάνει να προσελκύσει επενδύσεις προς όφελος των ασθενών", δήλωσε η
EFPIA μετά τη συμφωνία του τριμερούς διαλόγου για τον κανονισμό.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της ΕΕ επιχειρηματολογεί, λέγοντας ότι η πρόταση "θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης ως κόμβο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και μεταποίησης" για τα
γενόσημα και βιοϊσοδύναμα φάρμακα και εκτιμά ότι κατά την επόμενη δεκαετία η πρόταση θα οδηγήσει στη δημιουργία 20.000-25.000 νέων θέσεων εργασίας και θα οδηγήσει σε καθαρές ετήσιες εξαγωγικές πωλήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Medicines for Europe, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους παραγωγούς γενοσήμων και βιο-ισοδυνάμων προϊόντων, επικροτεί τη συμφωνία, αλλά ισχυρίζεται ότι οι απαιτήσεις κοινοποίησης βάσει της πρότασης είναι "περιττές".
"Αυτό θα απαιτήσει από τους παρασκευαστές γενοσήμων και βιο-ισοδυνάμων να δημοσιεύουν εμπορικά εμπιστευτικές πληροφορίες για να εμποδίσουν την βιομηχανία μας να καταστρατηγήσει τους κανόνες της άρσης - ιδίως σε ότι αφορά την επανεισαγωγή φαρμάκων για την πρώτη ημέρα της λήξης των συμπληρωματικών πιστοποιητικών. Αυτό είναι προφανώς περιττό τώρα που η άρση των SPC για παρασκευή επιτρέπει εκτός από τις εξαγωγές και την παραγωγή και διάθεση στην Ευρωπαϊκή αγορά των γενοσήμων, από την πρώτη μέρα της λήξης της προστασίας", γράφει το Medicines for Europe.
HealthMag  1/3/2019
■ Περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού «βλέπει» η Menarini.
Ταχύτερη ανάπτυξη στις ανατολικές χώρες «βλέπει» η ιταλική φαρμακευτική επιχείρηση Menarini, καταγράφοντας το 2018 διψήφιο αριθμό ανάπτυξης από την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού: Τα έσοδα ανήλθαν στα 425 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 17,9% σε σχέση με το 2017.
Όπως επιβεβαιώνει ο διευθυντής διοικητικού συμβουλίου της Menarini Asia-Pacific στην Σιγκαπούρη, επιδιωκόμενος στόχος είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως το 2022.
Σήμερα, από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ο όμιλος Menarini πραγματοποιεί το 11% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Η περαιτέρω επέκταση στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα, αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά, αποτελώντας μεγάλη ευκαιρία για την Menarini. Όπως εξηγεί, , πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η Menarini, μολονότι έχει σήμερα παρουσία σε 12 χώρες της περιοχής, στοχεύει να αναπτυχθεί στρατηγικά στην Κίνα, από την οποία και πραγματοποιείται μόλις το 50% των πωλήσεων της στην ασιατική αγορά.
Αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση, όπως τονίζει. Όπως υπογραμμίζει «Για την είσοδο ενός σκευάσματος στην αγορά της Κίνας απαιτείται η κατ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα 6 ετών και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις έρευνας. Επαναλαμβάνονται οι μελέτες στην περιοχή για μόρια και φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί στην Αμερική ή την Ευρώπη».
Αύξηση θέσεων εργασίας
Συνολικά, για το 2018, η Menarini αύξησε τις θέσεις εργασίας προχωρώντας σε 600 νέες προσλήψεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, το 60% εξ’ αυτών αφορά γυναίκες. Ως εκ τούτου, η Menarini κατέχει για πρώτη φορά 17.632 υπαλλήλους, με το κόστος μισθοδοσίας του ανθρώπινου δυναμικού να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, ο διεθνής φαρμακευτικός όμιλος Menarini, ξεκίνησε τη δραστηριότητα του το 1989. Τότε, εξαγόρασε το 70% της Δαμβέργης Α.Ε., μιας παραδοσιακής φαρμακευτικής βιομηχανίας με παρουσία στην Ελλάδα από το 1935. Τα φάρμακα που εμπορεύεται αφορούν τις εξής παθήσεις: υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια σταθερή στηθάγχη, ουρική αρθρίτιδα, ημικρανία, υπερλιπιδαιμία, λοιμώξεις
Healthpharma 17/03/2019
ΕΞΑΓΟΡΕΣ
Η Fujifilm Holdings εξαγοράζει τμήμα της Biogen έναντι 890 εκατ. δολ.
Στην εξαγορά της μονάδας παραγωγής βιολογικών φαρμάκων στη Δανία, ιδιοκτησίας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Biogen, προχωρά η Fujifilm Holdings έναντι 890 εκατ. δολ., σε μια προσπάθεια η ιαπωνική εταιρεία να ενισχύσει τις δραστηριότητες της στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Fujifilm -με έδρα το Τόκιο- θα αποκτήσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής στη Δανία, αποκτώντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε συμβάσεις προμήθειας με μεγάλους φαρμακοποιούς. Τα νέας γενιάς φάρμακα, οι βιολογικοί παράγοντες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία σπάνιων παθήσεων και έχουν σχετικά λίγες παρενέργειες. Με την εξαγορά η Fujifilm καθίσταται η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία βιολογικών φαρμάκων παγκοσμίως, μετά τη Lonza της Ελβετίας.
Η Fujifilm, μέσα από τον τομέα των βιολογικών φαρμάκων, επικεντρώνεται σε μικρού και μεσαίου μεγέθους παραγωγές σκευασμάτων, με τις δραστηριότητες να εκτείνονται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την εξαγορά, θα μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικότερη διαχείριση και μαζική παραγωγή φαρμάκων. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, με τα ποσοστά επιτυχίας να παραμένουν χαμηλά. Οι παραγωγοί προτιμούν ολοένα και περισσότερο να αναθέτουν το κομμάτι της μεταποίησης σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Αύξηση πωλήσεων…
Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις της Fujifilm στα 70 δις. γιεν (630 εκατ. δολ.) από περίπου 40 δις. γιεν, φθάνοντας σε παρόμοια επίπεδα με την φαρμακευτική επιχείρηση Boehringer Ingelheim. Η Fujifilm αναβάθμισε τους στόχους πωλήσεων στα 100 δισ. γιεν στο διάστημα 2021 έως 2023.
Healthpharma13/03/2019