Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019



ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΗΣ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ2019

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εξαγγελίες Κικίλια στις προγραμματικές.
Φάρμακο.
Σκοπός είναι να προχωρήσει η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, με σκοπό την αξιολόγηση της καινοτομίας και της αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων, με προτεραιότητα το όφελος των ασθενών και την επίτευξη της πιο συμφέρουσας τιμής για τον ΕΟΠΥΥ και την Πολιτεία.
Επίσης, παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων για την παροχή κινήτρων – φορολογικών και ασφαλιστικών – για την προώθηση συνενώσεων, τη μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων.
Μέτρα θα ληφθούν και για την εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων καθώς κατά της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου
Από την άλλη, το γεγονός ότι τελικά το φάρμακο περιέρχεται στην ευθύνη του κ. Κικίλια καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα φαρμάκου και σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Βέβαια, ο κ. Κικίλιας θα βρεθεί αντιμέτωπος με έντονα προβλήματα, όπως:
·         Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ. Προεκλογικώς, η ΝΔ έχει ασκήσει έντονη κριτική για τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
·         Εκκρεμεί η ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων. Η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε νέο σύστημα και επικρίθηκε έντονα από τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Οπότε μένει να δούμε τι θα κάνει τώρα ως κυβέρνηση.
·         Νέα φάρμακα. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 2000, εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχει ενταχθεί κανένα νέο φάρμακο στη θετική λίστα, καθώς εκκρεμούν οι σχετικές αιτήσεις στην επιτροπή διαπραγμάτευσης.    Virus.com.gr  21/7/2019
■ Τη συζήτηση για τον τομέα του φαρμάκου ανοίγει το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα συναντήσει διαδοχικά τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forrum (PIF).
Οι πρώτες αυτές επίσημες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Υγείας δεν αναμένεται να διαρκέσουν πάνω μισή ώρα για κάθε θεσμικό φορέα του φαρμάκου, αφού την ίδια μέρα ο κ. Κικίλιας θα έχει συναντήσεις με άλλους 14 φορείς της υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας «κρατάει μικρό καλάθι» για το περιεχόμενο των συναντήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «εθιμοτυπικές» και «αναγνωριστικές», εκφράζοντας παράλληλα και μια αγωνία για το πρόκειται να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου με την τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα.
Ως γνωστόν με τη νέα νομοθεσία που φέρει την υπογραφή του Α. Ξανθού η ανατιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται πλέον μία φορά το χρόνο και όχι δύο. Η ανατιμολόγηση όμως για το 2019 πάγωσε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπό των φόβο των αντιδράσεων της τότε αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης που έκανε λόγω για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα που είναι «δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία». Ο νόμος Ξανθού προβλέπει ότι για να τιμολογηθούν τα φάρμακα θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης. Αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει πριν.
Αύξηση των τιμών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Υγείας με το νέο μοντέλο τιμολόγησης από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αναμένεται αύξηση των τιμών σε 2.061 φάρμακα, μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές σε 1.428 φάρμακα. Σε επιστολή που είχε στείλει ο Ανδρέας Ξανθός προς τους Συλλόγους Ασθενών, ανέφερε ότι από τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25% συμμετοχή), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητά τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ.
Η διαδικασία της ανατιμολόγησης όμως εξόργισε και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο ΣΦΕΕ και το PIF επισημαίνουν με ανακοίνωση τους ότι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς». Οδηγώντας πρακτικά σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων, από αυτές που ορίζει ο νέος νόμος τιμολόγησης.
Οι φαρμακευτικές ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις στο ισχύον σύστημα τιμολόγησης. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία για το φάρμακο, αλλά μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις του υπουργείου στο θέμα αναμένουν να αποκομίσουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών στη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων.
Ανεξέλεγκτο το clawback .
Μείζον θέμα για το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης αποτελεί η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης. Φαινόμενο που οδηγεί σε υπέρογκες υπερβάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει ζητήσει την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα, την εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από αυτόν, αλλά και τη μείωση της επιβάρυνσης για όσες εταιρείες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη αναμένεται να κλείσει το 2019 στα 750 εκατ. ευρώ, όταν το 2018 έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Και το νοσοκομειακό στα 400 εκατ. ευρώ όταν το 2018 έκλεισε στα 260 εκατ. ευρώ. Η δραματική αύξηση του clawback έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ιδιαίτερα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα τεθεί εκ νέου ως θέμα στη συνάντηση με τον κ. Κίκιλια η κατανομή του clawback, σε κάθε κατηγορία φαρμάκων όποτε θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.
Ενώ από την πλευρά των πολυεθνικών θα τεθεί το αίτημα για κατάργηση του τέλους ύψους 25% επί της τιμής των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων Στο σύνολο τους οι φαρμακευτικές θα ζητήσουν την κατάργηση της καταβολής αναδρομικού rebate για τα έτη 2006-2008 που τους επέβαλε με σχετική τροπολογία η προηγούμενη κυβέρνηση.                                                                                           HealthPharma  30/7/2019

Σερί επαφών με την αγορά φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας.
Διαδοχικά ραντεβού με εκπροσώπους από το χώρο του φαρμάκου θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, ξεκινώντας έναν πρώτο κύκλο επαφών με την αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί τόσο με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όσο και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.
Η ατζέντα, όπως λέει το ρεπορτάζ, από πλευράς των φαρμακευτικών, περιλαμβάνει τρία κρίσιμα θέματα: τιμολόγηση φαρμάκων, αποζημίωση και κυρίως η επιβάρυνση μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback), καθώς οι επιχειρήσεις καλύπτουν τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές δαπάνες και τους κλειστούς προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων.
Παράγοντες από τον κλάδο του φαρμάκου έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές επιστροφές, που πλέον απειλούν τη βιωσιμότητά τους και που σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται φέτος να αγγίξουν τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ). Εκτός όμως από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και αποζημιώνει, εξίσου μεγάλη είναι η υπέρβαση που καταγράφεται στο ΕΣΥ. Οι εκτιμήσεις λένε πως η "τρύπα” σε σύγκριση με τον αρχικό κλειστό προϋπολογισμό, θα φτάσει μέχρι τέλος του έτους τα 400 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ είναι 1,94 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων 500 εκατ. αντίστοιχα). Οι φαρμακευτικές επιβαρύνονται επιπλέον με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate).
Πρόσφατα ο ΣΦΕΕ και μετά την έκθεση της Κομισιόν είχε επισημάνει πως αυτή η επιβάρυνση εξοντώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μειώνει τις θέσεις εργασίας, ακυρώνει τα όποια επενδυτικά προγράμματα και θέτει σε  κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε νέα και υπάρχοντα φάρμακα.
Επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων στο 23ο συνέδριο του "Economist" είχε αναφέρει πως  εάν μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70% αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους προστεθούν οι επιστροφές του clawback, θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν κεφάλαια ύψος έως και μισού δισ. ευρώ από την αγορά του φαρμάκου για επενδύσεις, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού αυτού στόχου, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου, είναι ο συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές, η μείωση των φόρων που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, και τέλος η εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 
Οι φαρμακευτικές ζητούν ακόμη τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, την αναθεώρηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το φάρμακο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback. Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας έχει αναφέρει πως πρέπει να βρεθεί λύση για το βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας μέτρα για να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς. 
Τα ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με φορείς της περίθαλψης συνεχίζονται και την Τετάρτη στις 14:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια μετά από πρόσκληση του ιδίου. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα συνάντηση στην Αριστοτέλους με συλλόγους ασθενών.                                                                                                                               Capital.gr  1/8/2019

EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ εξαγόρασε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΝΕΛ Α.Ε.
H ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, προχώρησε σε εξαγορά της εταιρείας ΦΑΡΜΑΝΕΛ Α.Ε, η οποία ιδρύθηκε το 1991 και απασχολεί σήμερα 48 εργαζομένους. Η εξαγορά αυτή σκοπό έχει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ΒΙΑΝΕΞ στην αγορά των γενοσήμων προϊόντων, αφού η ΦΑΡΜΑΝΕΛ κατέχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και εξειδίκευση στο χώρο αυτό. Η επενδυτική κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της ΒΙΑΝΕΞ για συνεχή διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της, με επίκεντρο πάντα το δόγμα «Ποιότητα στην Παραγωγή – Φροντίδα για τον Άνθρωπο» του ιδρυτή της, Παύλου Γιαννακόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, δήλωσε: «Η ΒΙΑΝΕΞ έμπρακτα συνεχίζει να επενδύει στο χώρο του φαρμάκου, παρά τις αντιξοότητες της αγοράς και του αρνητικού πλαισίου που εσφαλμένα έχουν δημιουργήσει οι διάφορες κυβερνήσεις. Με την εξαγορά αυτή επιβεβαιώνουμε ότι στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω το ελληνικό φάρμακο εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, πάντα με επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοπιστία.»   Από την πλευρά της ΦΑΡΜΑΝΕΛ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος σημείωσε: « Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, τις θέσεις εργασίας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας.»                                                                               ONMED 2/7/2019
ELPEN: Βράβευση στα «Diamonds of The Greek Economy» για την απασχόληση.
Για την αποφασιστική συμβολή της στην ενίσχυση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, βραβεύτηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιχειρηματική αριστείας «Diamonds of The Greek Economy 2019».
Η ELPEN τήρησε σθεναρή αντίσταση στο κύμα μαζικών απολύσεων που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Εν μέσω ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος η εταιρεία πέτυχε αύξηση του προσωπικού της σε ποσοστό 35%, ενισχύοντας τις εταιρικές δομές της με επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης, αλλά και καταρτισμένα στελέχη.
Οι προσλήψεις που πραγματοποίησε η ELPEN κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν περισσότερες από 200 συμβάλλοντας ενεργά στον περιορισμό της δραματικής φυγής «ελληνικών μυαλών» στο εξωτερικό και στην αξιοποίησή τους για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, αυτή που θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και στην εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών για την ελληνική οικονομία. Το προσωπικό της εταιρείας ξεπερνά σήμερα τα 1.000 άτομα σε επίπεδο ομίλου, με την ELPEN να αναδεικνύεται σε σταθερή δεξαμενή απασχόλησης.
Επενδύοντας περισσότερο από το 8% του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε ερευνητικά προγράμματα, η ELPEN εστιάζει διαχρονικά στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών που προκύπτουν από το εγχώριο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό. Υπερασπιζόμενη διαχρονικά τα «ελληνικά χέρια» , αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει διαρκώς τα παραγωγικά της μέσα σε επίπεδο εγκαταστάσεων, αλλά και σε ο, τι αφορά στη χρήση φαρμακευτικής τεχνολογίας αιχμής.
Εδώ και περισσότερο μισό αιώνα τα φάρμακα της ELPEN βρίσκονται σε κάθε ελληνική οικογένεια, φροντίζοντας τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών. Σηματοδοτώντας πρότυπο υγιούς επιχειρηματικής δράσης, η εταιρία «επιμένει να μένει» Ελλάδα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, αλλά και την εγχώρια απασχόληση.                                                                                                           HealthMag  12/7/2019

■ Νέες θέσεις εργασίας από την φαρμακοβιομηχανία
Η φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας 2.000 νέες θέσεις εργασίας

"Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70% αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback".
Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων ενώπιον των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των Θεσμών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των εγχώριων και διεθνών ενημερωτικών μέσων στο 23ο συνέδριο του "Economist".
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι :
Φορολογικά κίνητρα : Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογία που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας
Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην σημαντική δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Η δυναμική αυτή ενισχύεται και από το ευνοϊκό διεθνές κανονιστικό περιβάλλον καθώς και τις σημαντικές ευκαιρίες από τις νέες αναδυόμενες αγορές και τη λήξη πατεντών σε μια σειρά blockbuster θεραπειών. Ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, είπε, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας. "Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος", τόνισε ο κ. Τρύφων, αναφέροντας στο χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%.
"Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας", επισήμανε ο κ. Τρύφων. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής.
Κλείνοντας, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία. Όπως τόνισε, "επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".
Iatronet.gr  17/7/2019
Μόλις 1 στα 5 σκευάσματα της διαπραγμάτευσης στη Θετική Λίστα.
Με χαμηλές ταχύτητες συνεχίζει να προχωράει η διαδικασία στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, όπως επιβεβαιώνουν και τα επιμέρους στοιχεία.
Η πρώτη θετική λίστα με σκευάσματα που προέκυψαν από τις διαδικασίες HTA και διαπραγμάτευσης είναι γεγονός. 22  νέα φάρμακα (και όχι 20 που περιελάμβανε η αρχική απόφαση) εντάχθηκαν στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων. Μόνο που αυτός ο αριθμός είναι ένα μόλις μικρό μέρος των φακέλων που βρίσκονται στις Επιτροπές, σύμφωνα και με νεότερες πληροφορίες.
Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν, μετά από αίτημα του ΣΦΕΕ στα μέλη του, ο αριθμό των φακέλων σκευασμάτων που έχουν κατατεθεί προς έγκριση υπολογίζεται σε 105, μεταξύ αυτών και τα 22 φάρμακα που εγκρίθηκαν, από τον Αύγουστο του 2018 έως και τον Ιούνιο του 2019. Αν λαμβάναμε υπόψη μόνο αυτό το νούμερο (ο αριθμός των φακέλων είναι πιθανόν μεγαλύτερος), τότε στην καλύτερη περίπτωση από τα φάρμακα για τα οποία έχει κατατεθεί φάκελος στη διαπραγμάτευση μόνο 1 στα 5 εντάχθηκε στη θετική λίστα.
Προβληματισμένη πάντως παραμένει η αγορά για την εκπνοή των 180 ημερών για όλους τους φακέλους, παρότι η Αριστοτέλους έχει υποστηρίξει πως διατηρεί τη δυνατότητα να «σταματά το χρόνο» όταν παγώνουν οι διαδικασίες… Πάντως, από τους 105 φάκελους 6 κατατέθηκαν τον Αύγουστο, 15 το Σεπτέμβριο, 19 τον Οκτώβριο, 6 το Νοέμβριο και 19 το Δεκέμβριο. Άλλοι 15 φάκελοι είχαν κατατεθεί το 2018 μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.                                                                                                                   Virus.com.gr  1/7/2019
Το Υπουργείο Υγείας αρνείται οικειοθελή μείωση τιμών φαρμάκων.
Το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο «κλωτσάει» την ευκαιρία για οικειοθελή μείωση τιμών που προτείνει η φαρμακευτική εταιρία MSD για τα σκευάσματα INEGY. Το αξιοπερίεργο σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος είναι ότι ,εάν γίνει δεκτή η πρόταση της φαρμακευτικής εταιρίας, θα οδηγήσει σε προσφορά των σκευασμάτων INEGY και σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.
Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική εταιρία MSD κατέθεσε σήμερα, 4 Ιουλίου, στο Υπουργείο Υγείας αίτηση μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων INEGY. Τα εν λόγω σκευάσματα παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από την φαρμακευτική εταιρία BIANEΞ.
«Ζητούμε την άμεση αποδοχή της αίτησης αυτής προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση και να μην καταβάλουν συμμετοχή για τη θεραπεία, μεγαλύτερη από αυτή του αντίστοιχου γενοσήμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας. Το γεγονός αυτό θα «μεταφραστεί» σε χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, η τιμή δε αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενοσήμου φαρμάκου. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς θα  έχουν χαμηλότερη συμμετοχή.
«Το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, απαγορεύει την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά του ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση» τονίζεται από πλευράς της εταιρίας. Αντί της μείωσης, το υπουργείο ζήτησε έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ, και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων.
«Όπως αναλυτικά εξηγήσαμε στο Υπουργείο η εναλλακτική αυτή οδηγεί το off-patent προϊόν μας σε πωλήσεις κάτω του κόστους – κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιριών του κλάδου» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.
Στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ζήτημα αφορά όλα τα διαθέσιμα φάρμακα και επομένως η όποια μείωση τιμών θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας.
Απορίας άξιον είναι σύμφωνα με την MSD, πως το Υπουργείο Υγείας μπορεί να εμμένει ότι δεν επιτρέπεται η μείωση τιμών ακόμη και εκείνων των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία οι ασθενείς καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου με δικά τους έξοδα .
«Δεν υπάρχει, εξ’ όσων γνωρίζουμε, άλλη επαγγελματική κατηγορία ή άλλη χώρα στην οποία να απαγορεύεται σε ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και να απαγορεύεται ο ανταγωνισμός τιμών ο οποίος θα οδηγήσει συνολικά σε χαμηλότερες τιμές.
Τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης των τιμών φαρμάκων ζήτησε επανειλημμένα και ο ΣΦΕΕ με επαναλαμβανόμενες επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας». Η ανακοίνωση καταλήγει η MSD να δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της».                                                            Virus.com.gr  4/7/2019
■ Σαράντης: Εξαγόρασε το σήμα LUKSJA έναντι 9,2 εκατ. λιρών. Ο Όμιλος Σαράντη υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του σήματος LUKSJA που ανήκε μέχρι τώρα στην εταιρεία PZ Cussons Plc. Τα προϊόντα LUKSJA διαθέτουν 30 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Πολωνία στην κατηγορία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Όμιλος Σαράντη θα καταστεί ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος σημάτων της PZ Cussons που σήμερα διανέμονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Οι εκτιμώμενες πωλήσεις από την δραστηριότητα αυτή ανέρχονται σε περίπου 6 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την ανάληψη της αντιπροσωπείας ο Όμιλος δεν χρειάστηκε να καταβάλει κάποια δαπάνη.
Η εξαγορά αυτή, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική του Ομίλου, ταιριάζει απόλυτα με το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό του, ισχυροποιεί την θέση του ως ηγετική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων και υποστηρίζει περαιτέρω την γεωγραφική του παρουσία στην αγορά που δραστηριοποιείται.
Iatronet.gr  13/8/2019
■ Εγκαινιάζεται το Σεπτέμβριο η νέα μονάδα της Pharmathen .Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης με κύριο προσανατολισμό τις εξαγωγές.
Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 τα εγκαίνια της νέας μονάδας ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης παράλληλα με την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου του ομίλου Parmathen στο εργοστάσιο της μητρικής εταιρείας στις Σάπες Ροδόπης.Η μονάδα αυτή περιλαμβάνεται στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου το οποίο είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ήδη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη άνω των 200 εκ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ στο pipeline της Pharmathen υπάρχουν πάνω από 30 νέα προϊόντα που είναι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο.
H Pharmathen είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης σε ανάπτυξη σε Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης. Στοχεύει με τα προϊόντα της μια αγορά μεγαλύτερη των 12 δισ. ευρώ και η νέα επένδυση αφορά τον εν λόγω τομέα. Η Pharmathen άνοιξε ήδη τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου, τις ΗΠΑ, όπου γίνεται ήδη το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων, ενώ έχει θέσει ως νέος στρατηγικό της στόχο την κατάκτηση της αγοράς της Κίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pharmathen είναι μια από τις 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας (ανεξαρτήτως κλάδου) και παράλληλα είναι μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης. Συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως και αποτελεί την μοναδική πλήρως καθετοποιημένη Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.
Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων και παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη σύμφωνα με το European Scoreboard. Οι δε εξαγωγές της Pharmathen αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.                                                                                                                          HealthMag  13/8/2019
Σταθερά στην κορυφή της αγοράς η Novartis Στα 310 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2018 με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν τα 11 εκατ. ευρώ .
Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και το 2018 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Novartis στην ελληνική αγορά φαρμάκου, καθιστώντας την ελβετική πολυεθνική ως τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα. Ειδικότερα, με βάση την οικονομική έκθεση για την περσινή οικονομική χρήση, οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 310,56 εκατ. ευρώ, έναντι αντιστοίχου ποσού της προηγουμένης χρήσης 315,73 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,64%. Σημειώνεται πως οι άμεσες πωλήσεις προς το Δημόσιο αποτελούν το 51% των εσόδων για το έτος 2018 (2017: 55%).
Την ίδια στιγμή τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα περίπου 11 εκατ. ευρώ, έναντι 8,88 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. Όπως επισημαίνει η διοίκηση κατά το οικονομικό έτος 2018 η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει τον κύκλο εργασιών και την λειτουργική κερδοφορία της παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η συνεχής αύξηση του ποσού που προκύπτει ως υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών από τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) καθώς και η σημαντική αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) που προκύπτουν από την νομοθεσία η οποία θεσπίστηκε τον Μάιο του 2017 καθιστούν το επιχειρηματικό περιβάλλον σημαντικά ασταθές και ευμετάβλητο. Μάλιστα πέρυσι υπήρξε επιβάρυνση για Rebates και Clawback ύψους 58,85 εκατ. ευρώ το οποίο συμψηφίστηκε με αντίστοιχες απαιτήσεις της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο
Η εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι η κερδοφορία της επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της επίτευξης συμφωνίας για παροχή σημαντικών εκπτώσεων από τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια δε της χρήσης 2018 πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος των χρήσεων 2012 και 2013 και το καθαρό αποτέλεσμα του 2018 επιβαρύνθηκε από φόρους και προσαυξήσεις προηγουμένων χρήσεων κατά 6,4 εκατ. ευρώ. Έτσι η εταιρεία παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους2,78 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,48 εκατ. ευρώ το 2017.
Η εταιρεία διεξάγει κλινικές μελέτες με την άδεια του ΕΟΦ και σε συνεργασία με Ερευνητές Νοσοκομείων. Οι μελέτες αυτές μπορούν να έχουν διάρκεια 3-4 έτη και ο ενδεικτικός αριθμός τους για το 2018 ήταν 111 μελέτες.
Σχετικά με το θέμα για αθέμιτες πρακτικές στην ελληνική αγορά, το οποίο ήδη έχει κλείσει πάνω από 2,5 χρόνια χωρίς να έχει μέχρι σήμερα προκύψει κάποιο σημαντικό δεδομένο η διοίκηση τονίζει τα εξής: «H Novartis ερευνά αιτιάσεις περί ενδεχόμενων παράνομων πληρωμών σε επαγγελματίες υγείας, κυβερνητικούς και λοιπούς αξιωματούχους στην Ελλάδα. Η Novartis ήδη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ανωτέρω αιτιάσεις στις Ελληνικές αρχές. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρέλαβε κλήση για παροχή απόψεων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο οποίο παρείχε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις. H Novartis ανταποκρίνεται επίσης σε εντάλματα και σχετικά αιτήματα παροχής στοιχείων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (US SEC) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US DOJ) ήδη από το 2016 σχετικά με τις παραπάνω αιτιάσεις και συνεργάζεται με τις αρχές στις έρευνες τους. Προς το παρόν, δεν έχουν προκύψει κατηγορίες ή επίσημες αξιώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (US SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης (USDOJ) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε σχέση με την συμπεριφορά της εταιρείας στο θέμα αυτό».                                                                   HealthMag  22/8/2019
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οι τρεις λόγοι που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θέλουν τα ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία. Τι σκοπεύουν να προτείνουν οι φαρμακοποιοί.
Αντικείμενο παράλληλων εξαγωγών, αύξηση της δαπάνης που συνεπάγεται μεγαλύτερο clawback για τις εταιρείες και η επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι φαρμακοβιομηχανίες αντιδρούν στην διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ωστόσο κάποια Φαρμακεία διαθέτουν μικρές ποσότητες για κάποια εξ αυτών (ΦΥΚ), καθώς ορισμένα ταμεία όπως επί παραδείγματι των τραπεζικών δεν υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ και επομένως οι ασφαλισμένοι τους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Παράγοντες της αγοράς μας ανέφεραν ότι από την στιγμή που η διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων γίνεται στην πλειονότητά τους από το κανάλι διάθεσης του ΕΟΠΥΥ, παρά τα όποια προβλήματα που παρατηρούνται κατά καιρούς στην διάθεσή τους, οι εταιρείες αισθάνονται πιο σίγουρες ότι τα φάρμακά τους φθάνουν τελικώς στον νόμιμο αποδέκτη τους που δεν είναι άλλος από τον ασθενή. Σιγουριά που όπως λέγεται δεν θα υπάρχει με την διασπορά των συγκεκριμένων σκευασμάτων και σε άλλο κανάλι διάθεσης.
Ως γνωστόν οι τιμές που σήμερα οι εταιρείες διαθέτουν τα ΦΥΚ στον ΕΟΠΥΥ είναι η Νοσοκομειακή Τιμή δηλαδή η τιμή παραγωγού (exfactory) μειωμένη κατά 8,74%,με επιπλέον έκπτωση 5% , δηλαδή με συνολική έκπτωση 13,74%.
Στην περίπτωση που τα ΦΥΚ διατίθενται και στα ιδιωτικά φαρμακεία,ο ΕΟΠΥΥ θα τα αποζημίωνε στη Λιανική τους τιμή, δηλαδή με επιβάρυνση 13,74% + χονδρεμπορικό κέρδος+ κέρδος φαρμακοποιού +ΦΠΑ. Εξίσωση που οδηγεί σε άνοδο τη δαπάνης και άρα άνοδος του clawback.
Είναι σημαντικό επίσης ότι τμήμα αυτής της επιβάρυνσης οι Εταιρίες το πληρώνουν ως επιπλέον Rebate γνωστό ως Rebate ΦΥΚ το οποίο είναι επιπλέον των υπολοίπων και μπορεί να φτάνει στο 15% και ουσιαστικά περιέχει ποσά που οι Εταιρίες δεν λαμβάνουν ποτέ όπως το χονδρεμπορικό κέρδος, το ΦΠΑ και το κέρδος του φαρμακοποιού.
H πρόταση των φαρμακοποιών
Τα φάρμακα Υψηλού Κόστους διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στα 1 Α που είναι κατά βάση ογκολογικά και η διάγνωση καθώς και η θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα σκευάσματα 1Β, όπου η διάγνωση γίνεται και πάλι στο νοσοκομεία αλλά η θεραπεία μπορεί να είναι και κατ'οίκον. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η πρόταση που θα τεθεί από την πλευρά των φαρμακοποιών είναι τα φαρμακεία να έχουν την δυνατότητα διάθεσης σκευασμάτων ΦΥΚ έως του ποσού των 3.000 ευρώ. Πρόταση που συνάδει και με την περιορισμένη ρευστότητα των φαρμακείων.                                                                                 Virus.com.gr 17/7 2019
■ Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σοβαρές παθήσεις θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Με 10 άρθρα που περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο ρυθμίζονται σημαντικές εκκρεμότητες του Υπουργείου Υγείας. Την απευθείας παράδοση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις στους ασθενείς και τη διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2/7 στη Βουλή. Η διάταξη αφορά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά νοσοκομειακά. Σε περίπτωση που αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα λείπουν από τα ράφια των νοσοκομείων, διανέμονται σε αυτά μέσω του δικτύου του ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, στο άρθρο 74 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα«, προβλέπονται τα εξής:
Σε περίπτωση που δηλώνεται στον ΕΟΠΥΥ αδυναμία χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους από νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, διατίθενται από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του Οργανισμού στις κλινικές και στα νοσοκομεία.
Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διακινεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία ή σημεία διανομής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ή απευθείας στον ασφαλισμένο φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση και καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Η παραλαβή του φαρμάκου από τον ασφαλισμένο πραγματοποιείται με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής, ατελώς, κατά παρέκκλιση των διατάξεων τιμολόγησης.
Επίσης, με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, καθορίζονται η διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.
Στο άρθρο 75 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στη διεκπεραίωση αιτημάτων για ηλεκτρονική προέγκριση θεραπειών, αυξάνεται ο αριθμός των γνωμοδοτούντων γιατρών, με διεύρυνση της επιλογής τους από γιατρούς με οποιαδήποτε έννομη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.
Με το άρθρο 76 διευκολύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης σε περίπτωση μη έγκαιρης γνωμοδότησης δύο εκ των τριών γιατρών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται λήψη απόφασης με χρήση εμπειρογνωμόνων από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.
Στο άρθρο 77 περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα φάρμακα που είναι τιμολογημένα, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα. Στο εξής, θα μετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Ακόμη με το άρθρο 80, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών που έχουν φαρμακευτικές επιχειρήσεις από εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) των ετών 2012 έως 2018. Ο αριθμός των δόσεων ορίζεται σε 120 και δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να καθορίσει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης.
Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, πλην των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 78 του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται και τακτοποιούνται οι μέχρι σήμερα οφειλές σε προμηθευτές των νοσοκομείων, με την πληρωμή των οποίων θα μειωθούν δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πέραν της τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην πληρωμή των υποχρεώσεων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για την επίτευξη αυτού, πρέπει να νομιμοποιούνται έγκαιρα οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας από την αξίωση πληρωμής τους. Η τελευταία νομιμοποίηση δαπανών αφορούσε αγορές που είχαν γίνει έως τις 31 Μαΐου.
Με την εν λόγω διάταξη, νομιμοποιούνται οι αγορές Ιουνίου και Ιουλίου και μπορούν να πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών.
Η παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης στα νέα γεωγραφικά όρια των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι επιφέρει αλλαγές σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο που δεν καθίστανται εφικτές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο .                  HealthMag    4/8/2019

ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ
■ Ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία με εξοικονόμηση 30 εκ. ευρώ Κοστολογημένη πρόταση υπέβαλαν οι φαρμακαποθηκάριοι στον υπουργό Υγείας.
Πρόταση για τη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία μέσω φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, κατέθεσε στον υπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, στην κατεύθυνση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εξαλειφθούν οι ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Από την πρόταση όπως κατατέθηκε, προκύπτει:
·         συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 30 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και ετήσια εξοικονόμηση 21 εκ. ευρώ στη συνέχεια,
·         δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά – χωρίς να έχει υπολογιστεί το όφελος του Δημοσίου από τη φορολόγηση και τις εισφορές των νέων αυτών εργαζομένων, ενώ
·         δεν έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση του κόστους των ταχυμεταφορών που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ.
Στην πρόταση επισημαίνονται επίσης και τα ποιοτικά οφέλη που θα προκύψουν, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων:
·         Μείωση του χρόνου παράδοσης σε λιγότερο από 4 ώρες, όταν σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος πρόσβασης φθάνει την εβδομάδα,
·         Δεν υπάρχει πλέον λόγος μετακίνησης των ασθενών για να λάβουν τη θεραπεία τους, αφού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο διανομής με τα 11.000 φαρμακεία από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα.
·         Το δίκτυο των φαρμακαποθηκών είναι εναρμονισμένο με την Κοινοτική Οδηγία C-343 και διαθέτει όλα τα τεχνολογικά μέσα (ψυκτικούς θαλάμους, ψυχόμενα μέσα μεταφοράς, ειδικές συσκευασίες, εξειδικευμένο λογισμικό, κτιριακή υποδομή) που απαιτούνται για τη μεταφορά θερμοευαίσθητων και/ ή φωτοευαίσθητων σκευασμάτων, όπως είναι κατά πλειοψηφία τα ΦΥΚ. (Σημειώνεται στην πρόταση ότι οι φαρμακαποθήκες είναι πιστοποιημένες κατά GDP από τον ΕΟΦ, έχουσες –σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία- θέση Δημόσιας Υπηρεσίας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας).
·         Τα φάρμακα θα παραδίδονται στους λήπτες τους από επιστήμονες φαρμακοποιούς, οι οποίοι συν τοις άλλοις στη συντριπτική πλειοψηφία τους γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό των ασθενών-πελατών τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καταλληλότεροι:
      να συμβουλεύσουν τους ασθενείς για πιθανές παρενέργειες και/ ή αλληλεπιδράσεις
       να εφαρμόσουν συστήματα φαρμακο-υπενθύμισης
– να αποτελέσουν σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πιο ευπαθείς –και όχι μόνο.
Η πρόταση προβλέπει την παράλληλη λειτουργία και των 2 καναλιών διανομής (Δημοσίου και ιδιωτικού) για έναν χρόνο, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση στα οφέλη από τη χρήση του ιδιωτικού καναλιού.
Παράλληλα προτείνει αλλαγές στη σχετική υπουργική απόφαση με μείωση των ποσοστών κέρδους των φαρμακείων σε 4 κλίμακες, για τα συγκεκριμένα φάρμακα ως εξής:
·         Χονδρική τιμή από 0 έως 500 ευρώ, ποσοστό κέρδους 6,5%
·         Χονδρική τιμή από 500,01 έως 1000 ευρώ, ποσοστό κέρδους 5%
·         Χονδρική τιμή από 1000,01 έως 2000 ευρώ, ποσοστό κέρδους 3,75%
·         Χονδρική τιμή από 2000,01ευρώ και άνω, ποσοστό κέρδους 2,5%
Επίσης ζητά:
·         Απαλοιφή της προϋπόθεσης εγγραφής των ασθενών σε μητρώα ασθενών τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, πρόβλεψη να επιτρέπεται η διάθεση των ΦΥΚ και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, με ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών τις 30.000 ευρώ ανά φαρμακείο, έναντι του ισχύοντος περιορισμού των 20.000 ευρώ ανά μήνα.
·         Διατήρηση της διάταξης περί γενοσήμων, με την δημιουργία clusters με τα γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας, όταν λήγει η περίοδος προστασίας για τα συγκεκριμένα ΦΥΚ, με εξαίρεση για τα βιολογικά και τα προϊόντα στενού θεραπευτικού εύρους. Προτείνει επίσης τη διατήρηση της δυνατότητας ειδικών κριτηρίων χρήσης, όπως η υποχρεωτική έναρξη των νέων ασθενών στο γενόσημο ή στο φθηνότερο φάρμακο.
·         Διατήρηση διάθεσης μέσω ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων που το κόστος τους ξεπερνά τις 3000 ευρώ.
·         Αύξηση του rebate για τις φαρμακευτικές κατά 16,5%, για να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, καθώς σήμερα οι φαρμακευτικές διαθέτουν τα φάρμακά τους στον Οργανισμό σε νοσοκομειακή τιμή μείον 5%, δηλαδή στο 82% της χονδρικής τιμής, ενώ από την έναρξη πώλησης στις φαρμακαποθήκες, θα τους καταβάλλεται το 98,5% της χονδρικής τιμής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα είναι 5,8% (δηλ.1,5% για τους χονδρέμπορους και 4,3% -μεσοσταθμικά- για τα φαρμακεία.
Με την υπόθεση εργασίας ότι τα μισά φάρμακα θα διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ και τα άλλα μισά μέσω φαρμακαποθηκών, προκύπτει συνολική επιβάρυνση του Οργανισμού για φαρμακαποθήκες και φαρμακεία της τάξης των 29 εκ. ευρώ, όμως προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση άλλων 58 εκ. ευρώ, για να καταλήξει τελικά σε εξοικονόμηση της τάξης των 30 εκ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.
HealthMag  29/8/2019

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
■ Όλο και μεγαλώνει η λίστα με τα φάρμακα που λείπουν από τη χώρα μας .
Αυξάνεται η λίστα του ΕΟΦ με τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε την άμεση απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης 6 ακόμη φαρμάκων, με τη σχετική λίστα να περιλαμβάνει πλέον 52 σκευάσματα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων». Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.
«Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», σημειώνει ο ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.                                                                                              HealthView 10/7/2019
■ Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 5 φάρμακα ακόμη .
Με πέντε νέα σκευάσματα ενισχύεται η λίστα των φαρμάκων των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ Ι. Μαλέμη.
Η απαγόρευση εξαγωγής εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των υπό απαγόρευση προϊόντων.
Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.
Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.
Ο ΕΟΦ σημειώνει παράλληλα, ότι ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι σε έλλειψη ή σε περιορισμένη διάθεση, μέσω της ιστοσελίδας του.
Τονίζει ακόμη, πως εφεξής, όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.
Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.                                               HealthMag  22/7/2019

ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥΣΤΗΝ ΕΛΛΛΑΔΑ
Διεύρυνση του μεριδίου των γενοσήμων στη συνταγογράφηση το πρώτο εξάμηνο του 2019 .
Το 24,3% απέσπασαν τα γενόσημα από την αξία των συνολικών πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Με ρυθμό ανόδου της τάξης του 2% κινείται η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2019 από πλευράς αξίας διακινούμενων συσκευασιών στα ιδιωτικά φαρμακεία, παρά το γεγονός ότι από πλευράς όγκου η εν λόγω αγορά δεν αυξήθηκε παρά ελάχιστα. Την ίδια στιγμή η τρέχουσα χρονιά φαίνεται να εξελίσσεται θετικά για την αγορά γενοσήμων φαρμάκων, καθώς παρουσιάζεται σημαντική ενίσχυση του όγκου και της αξίας τους στα δίκτυα των φαρμακείων.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Pharmacy Insights, τα γενόσημα σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 άνοδο 5,5% (σε όγκο) διευρύνοντας το μερίδιό τους στο 30,4%, έναντι 28,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει και σε μείωση της αξίας των πωληθέντων φαρμάκων συνολικά στην εξωνοσοκομειακή αγορά. Όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη, με τη συνολική αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων να αυξάνει. Συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αγορά φαρμάκου σημείωσε άνοδο 2% όπως αναφέραμε κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 οι τιμές των φαρμάκων κινήθηκαν πτωτικά λόγω της γενικής ανατιμολόγησης που έγινε πέρυσι το Μάιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Pharmacy Insights, οι αξίες των πωληθέντων συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ανήλθαν σε 1.271 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι πωληθείσες συσκευασίες ανήλθαν 104,7 εκατ. παρουσιάζοντας σχετική σταθερότητα σε σχέση με το 2018 (αύξηση μόλις 0,5%).
Τα πρωτότυπα αποτελούν το 75,7% σε αξίες και το 69,6% σε τεμάχια της αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2018 (77,1% και 71,1% αντίστοιχα). Τα γενόσημα αντίστοιχα αύξησαν το μερίδιό τους σε όγκο 30,4%, από 28,9%, όπως αναφέραμε ενώ σε αξία το μερίδιό τους διευρύνθηκε στο 24,3% από 22,9%.
Εδώ βλέπουμε επίσης να επαναλαμβάνεται η «κλασική» εικόνα των τελευταίων ετών: Τα γενόσημα αυξήθηκαν σε όγκο στα περίπου 31,8 εκατομμύρια συσκευασίες από 30,15 εκατομμύρια. Αντίστοιχα τα πρωτότυπα μειώθηκαν στα 73 εκατομμύρια από 74 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 1 εκατομμύριο. Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πτώση στα πρωτότυπα αφού μια μερίδα αυτών θα υποκαθιστούνταν από τα γενόσημα.
Κατηγορίες
Η διείσδυση των γενοσήμων κυμαίνεται από 10,2% έως 43,9% ανάλογα τη θεραπευτική κατηγορία. Το μεγαλύτερο μερίδιο διαπιστώνεται στην κατηγορία Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα όπου το μερίδιο σε αξία πωληθέντων σκευασμάτων έχει διαμορφωθεί ήδη από το τέλος του 2018 στο 43,9% με τις πωλήσεις αν φτάνουν στα 13,34 εκατ. ευρώ.
Η Pharmacy Insights (PIH) σε συνεργασία με την Clinical Insights (CI) και δύο από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης έχουν αναπτύξει στατιστικά μοντέλα με σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.HealthMag 21/7/2019
Ολοένα και περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων καταγράφει ο ΕΟΦ.
Οι δηλωμένες ελλείψεις λόγω προβλημάτων παραγωγής έφτασαν τα 112 σκευάσματα.
Αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη στην φαρμακευτική αγορά, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή, αλλά και στα εμβόλια και στα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά και για τα οποία γίνεται εισαγωγή μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο αποτελεί θυγατρική του ΕΟΦ.
Σύμφωνα με την καταγραφή των ελλείψεων από τον ΕΟΦ, οι ελλείψεις σήμερα εντοπίζονται σε 112 φάρμακα, από τα οποία τα 67 αφορούν σκευάσματα που διατίθενται στην αγορά μέσω φαρμακείου, τα 25 είναι νοσοκομειακά, τα 6 είναι εμβόλια και 14 φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
Τον Ιούνιο οι ελλείψεις που είχαν καταγραφεί έφταναν τις 104, ενώ τον προηγούμενο Μάιο, οι ελλείψεις ήταν 98.HealthMag 21/7/2019
Αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων και το 2018, με 51 κουτιά ανά Έλληνα - Τα στοιχεία πωλήσεων του ΕΟΦ.
Με βάση την κατανάλωση που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Οργανισμού, αναλογούν – σε ετήσια βάση – περισσότερα από 51 κουτιά φαρμάκων ανά Έλληνα...Συνεχίζεται στην Ελλάδα το παράδοξο φαινόμενο με τα φάρμακα: να ελέγχεται, δηλαδή, η δαπάνη με μειώσεις στις τιμές και υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate – clawback), την ώρα που η κατανάλωση αυξάνεται σταθερά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι πωλήσεις φαρμάκων, σε συσκευασίες, έφτασαν πέρυσι στα 567,7 εκατομμύρια κουτιά, έναντι 562 εκατομμυρίων το 2017 (αύξηση 1%).Με βάση τη συγκεκριμένη κατανάλωση, αναλογούν – σε ετήσια βάση – περισσότερα από 51 κουτιά φαρμάκων ανά Έλληνα.
Μεγαλύτερη είναι η αύξηση (1,2%) στις πωλήσεις νοσοκομειακών φαρμάκων, οι οποίες ανήλθαν πέρυσι σε 98,8 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 95,6 εκατομμυρίων το 2017.
Μικρότερη είναι η αύξηση στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, από όπου διατέθηκαν 470,8 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 466,3 εκατομμυρίων το 2017.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μία σταθερή αυξητική τάση στις πωλήσεις φαρμάκων, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως το 2010 οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στις 521,1 εκατομμύρια συσκευασίες. Αν ο αριθμός αυτός συγκριθεί με τον αντίστοιχο περυσινό, προκύπτει αύξηση 8,9% σε σχέση με πριν από εννέα χρόνια...
Αντιστρόφως ανάλογη είναι η δαπάνη. Ενώ αυξάνονται οι πωλήσεις σε συσκευασίες, μειώνονται διαχρονικά τα χρήματα που καταβάλλονται για αυτές.Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι πληρώθηκαν συνολικά 5,46 δισ. ευρώ για φάρμακα, έναντι 5,77 δισεκατομμυρίων (μείωση 5,39%), παρότι υπήρξε αύξηση 1% στην κατανάλωση σε κουτιά!
Αν και τα στοιχεία των πωλήσεων του ΕΟΦ αμφισβητούνται από τους εκπροσώπους της αγοράς, περιγράφουν το παράδοξο που ισχύει στη χώρα μας.
Προωθείται με ένταση ο περιορισμός των χρημάτων που πληρώνει το κράτος (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) για φάρμακα, σε βάρος των επιχειρήσεων: με μειώσεις στις τιμές και υποχρεωτικές επιστροφές.Την ίδια ώρα, δεν καταβάλλεται καμία ουσιαστική προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση, φαρμάκων, η οποία βαίνει διαχρονικά ανεξέλεγκτη…
Παράλληλες
Το μόνο ενθαρρυντικό από τα στοιχεία του ΕΟΦ είναι η μείωση πέρυσι των "παράλληλων" εξαγωγών. Πρόκειται για φάρμακα που παράγονται στο εξωτερικό, εισάγονται στην Ελλάδα και, λόγω της χαμηλής τους τιμής, επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πολύ μεγάλο κέρδος για όσους συμμετέχουν σε αυτές τις (νόμιμες) δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Οργανισμού, οι "παράλληλες" εξαγωγές ανήλθαν πέρυσι σε 19.062.426 συσκευασίες, έναντι 20.567.071 το 2017. Μείωση κατά 5,69% καταγράφεται και στις αξίες των εν λόγω φαρμάκων.
Η μείωση των εξαγωγών έρχεται έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις που είχαν σημειωθεί από το 2015. Τα τελευταία έτη, η διοίκηση του ΕΟΦ επιχείρησε να ελέγξει την κατάσταση, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές φαρμάκων που σημείωναν έλλειψη στην ελληνική αγορά.                     Iatronet.gr  29/7/2019
■ ΕΟΦ: Συγγνώμη, δημοσιεύσαμε λάθος στοιχεία για την φαρμακευτική αγορά!
Στα 6,2 δις. ευρώ έφτασε η αγορά φαρμάκου το 2018 αυξημένη κατά 7,41%.
Νέους πίνακες σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς το 2018 δημοσίευσε ο ΕΟΦ στην οποία καταδεικνύεται ότι οι πωλήσεις φαρμάκων σε αξίες αυξήθηκαν κατά 7,41% και δεν μειώθηκαν κατά 5,39% όπως αρχικά είχε καταγραφεί. Το λάθος εντοπίζεται στην αξία των πωλήσεων και όχι στον όγκο των διακινούμενων προϊόντων ο οποίος δεν αναθεωρήθηκε. Να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπηρεσία δημοσιεύει λάθος στοιχεία, τα οποία και αποτελούν την επίσημη αναφορά της χώρας. Ειδικότερα, στους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού πριν 4 μέρες, αναφέρονταν ότι η αξία των φαρμάκων σε λιανικές τιμές που διακινήθηκαν σε όλα τα δίκτυα (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία) το 2018 έφτασε στα 5.468 εκατ. ευρώ έναντι 5.780 εκατ. ευρώ το 2017. Στους νέους πίνακες (οι παλιοί φυσικά δεν υπάρχουν) αναφέρεται ότι η αγορά το 2018 εκτινάχθηκε στα 6.207 εκατ. ευρώ. Ένα λάθος της τάξης των 750 εκατ. ευρώ δηλαδή.
Το λάθος εντοπίζεται στην αξία πωλήσεων των φαρμάκων που διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο σχετικός τζίρος φαινόταν μειωμένος και ότι διαμορφώθηκε πέρυσι στα 3.375 εκατ. ευρώ έναντι 3.977 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας δηλαδή και νέα υποχώρηση της τάξης του 15,14%. Όμως τελικά με βάση τα αναμορφωμένα στοιχεία για το 2018, οι πωλήσεις στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες φαίνεται ότι είχαν διαμορφωθεί στα 4.114 εκατ. ευρώ δηλαδή παρουσίασαν άνοδο 3,46% και όχι πτώση 15,14%.
Η διαφορά εντοπίζεται μάλιστα στους μήνες από τον Ιούλιο και πριν, δηλαδή το πρώτο επτάμηνο του 2018. Προφανώς υπολογίστηκε ο τζίρος για τους πρώτους 7 μήνες του 2018 με βάση τις νέες μειωμένες τιμές που καθιερώθηκαν στα φαρμακεία μετά την ανατιμολόγηση του Μαΐου.
Όσον αφορά στα φάρμακα που διακινήθηκαν πέρυσι από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, οι πωλήσεις τους ήταν αξίας 2.093 εκατ. ευρώ έναντι 1.803 εκατ. ευρώ το 2017 και έναντι 1.769 εκατ. ευρώ το 2016, ήτοι αύξηση 16,11%. Εδώ δεν υπήρξε καμιά αναθεώρηση.
Επίσης με βάση τα νέα στοιχεία, η βαρύτητα των παράλληλων εξαγωγών στις συνολικές πωλήσεις φαρμακείων και φαρμακαποθηκών μειώνεται. Η αξία των παράλληλων εξαγωγών διαμορφώθηκαν στα 362,61 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 384,48 εκατ. ευρώ το 2017 και έτσι το «μερίδιό» της περιορίστηκε στο 8,8% από 9,7%.                                                                                                                           HealthMag 2/8/2019
■ Ιστορικό ρεκόρ για τις πωλήσεις φαρμάκων προς ΕΟΠΥΥ- Νοσοκομεία.
Ξεπέρασαν πέρυσι τα 2 δις. ευρώ παρά τις μειώσεις των τιμών.
Μπορεί η αγορά φαρμάκου να έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τη διετία 2009-2010 και σταδιακά να άρχισε να μειώνεται, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γα τα φάρμακα τα οποία πωλούν οι εταιρείες προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία διακινούνται με έκπτωση. Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ πέρυσι τα φάρμακα που διακινήθηκαν με νοσοκομειακή τιμή ήταν αξίας 2.093 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο ανώτερο σημείο από το 2000 και μετά!
Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση το νόμο για την τιμολόγηση, ως ανώτατη νοσοκομειακή τιμή πώλησης προσδιορίζεται «η τιμή πώλησης φαρμάκων από τους ΚΑΚ προς το δημόσιο, τα δημόσια νοσοκομεία, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 3918/2011 (Α’31), και τις ιδιωτικές κλινικές. Η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή πώλησης καθορίζεται με βάση την ανώτατη καθαρή τιμή παραγωγού μειωμένη κατά 8,74%». Επίσης υπάρχει συνήθως και μια επιπλέον έκπτωση υπερ ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους.
Κάνοντας λοιπόν μια αναδρομή στα στοιχεία του ΕΟΦ, βλέπουμε ότι πριν από 11 χρόνια και συγκεκριμένα το 2007 η αξία των φαρμάκων που πωλούνται με νοσοκομειακή τιμή εκτινάχθηκε στα 1.514 εκατ. ευρώ από 1.013 εκατ. ευρώ το 2006 δηλαδή σημείωσε αύξηση 50%! Την επόμενη χρονιά ο ΕΟΦ αναθεωρεί το νούμερο για το 2007 και βλέπουμε ότι τελικά η αγορά είχε αυξηθεί στα 1.176 εκατ. ευρώ μόνο. Ο ΕΟΦ πάντως στα στοιχεία διατηρεί και τα δύο νούμερα και υποθέτουμε ότι το δεύτερο είναι πιο αξιόπιστο.
Το 2008 η συγκεκριμένη αγορά κινείται εκ νέου δυναμικά με +25% περίπου και ανέρχεται στα 1.465 εκατ. ευρώ. Επίπεδο στο οποίο θα παραμείνει και κατά το 2009 οπότε και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Το 2010 θα υποχωρήσει στα 1.312 εκατ. ευρώ, το 2011 στα 1.200 εκατ. ευρώ. Η αποκλιμάκωση αυτή διήρκεσε μόνο μέχρι το 2011 καθώς από το 2012 ξεκινά και πάλι η άνοδος. Συγκεκριμένα τη χρονιά εκείνη η αγορά ανεβαίνει κε νέου πάνω από το 1,3 δις. ευρώ (1.361 εκατ. ευρώ) και το 2013 στα 1.338 εκατ. ευρώ. Το 2013 όμως αναθεωρείται και πάλι την επόμενη χρονιά οπότε φαίνεται πως η αγορά έκλεισε στα 1.427 εκατ. ευρώ και το 2014 στα 1.404 εκατ. ευρώ. Το 2015 φτάνει σε νέο ρεκόρ στα 1.484 εκατ. ευρώ, για να εκτοξευτεί στα 1.769 εκατ. ευρώ το 2016.
Το 2017 όπως ήδη ανακοινώθηκε έκλεισε με νέο ρεκόρ στα 1.802 εκατ. ευρώ και τελικά πέρυσι έφτασε τα 2.093 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η εκτίναξη των πωλήσεων είναι αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου. Μάλιστα το 2016 η αγορά έφτασε στα περίπου 94 εκατ. συσκευασίες από 78 εκατ. συσκευασίες το 2015 και πλέον μιλάμε για περίπου 97 εκατ. συσκευασίες το 2018.
Clawback.
Θα υποστήριζε κανείς ότι επειδή ο κύριος όγκος των σκευασμάτων αυτών αφορά σημαντικές παθήσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά προκλητή ζήτηση. Η φαρμακοβιομηχανία κάνει λόγο για μη ελεγχόμενη συνταγογράφηση η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιβαρύνσεις που καλείται να επιστρέψει και φυσικά στο rebate που είναι υποχρεωμένη να δίνει. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι επίσης και η ένταξη των ανασφάλιστων πολιτών. Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση την τελευταία επιστολή του ΣΦΕΕ προς το νέο Υπουργό στην περίπτωση των νοσοκομειακών φαρμάκων, οι υπερβάσεις κινούνται με ρυθμό της τάξης του 20,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην περίπτωση των φαρμάκων που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο ρυθμός υπολογίζεται σε 30,4%, διαμορφώνοντας έτσι, ένα ποσοστό της τάξης του 26,3%, μεσοσταθμικά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, επί προϋπολογισμού 1,945 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το 2018 η υπέρβαση έφτασε τα 572 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2019 ανεβάζει το αντίστοιχο ποσό στα 746 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 30,4%.
Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε όριο δαπάνης τα 455 εκατ. ευρώ, και η υπέρβαση έφτασε τα 342 εκ. ευρώ. Για φέτος, προβλέπονται 500 εκατ. ευρώ όριο δαπανών με πρόβλεψη υπέρβασης της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια αύξηση ύψους 17%.
Στη νοσοκομειακή δαπάνη συμπεριλαμβάνονται και τα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για τα οποία το 2018 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 82 εκατ. ευρώ με την υπέρβαση να φτάνει τα 68 εκατ. ευρώ επιπλέον. Φέτος η πρόβλεψη περιορίζεται στα 62 εκατ. ευρώ, με την υπέρβαση να υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 47,1%.
Συνολικά, με προϋπολογισμούς των 550 εκατ. ευρώ και 575 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, η υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έφτασε πέρυσι τα 425 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται στα 513 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 20,7% μεσοσταθμικά.
HealthMag 6/8/2019
■ Πάνω από  27%  η αύξηση στις μακροχρόνιες  ελλείψεις φαρμάκων σε τέσσερις  μήνες – Στοιχεία  ΕΟΦ.
Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα σκευάσματα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια έλλειψη από την ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 117, έναντι 98 τον Μάιο. Προβληματίζουν οι μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.
Παρότι το φαινόμενο αφορά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εμφανίζει μία ευπάθεια: λόγω των χαμηλών τιμών της, έχει προδιάθεση για "παράλληλες" εξαγωγές, οι οποίες συνδέονται με ελλείψεις από την εγχώρια αγορά.
Οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι πολίτες γίνονται καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου, το οποίο είναι πολύ πιο έντονο από ό,τι καταγράφει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). "Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει συνταγή με πολλά φάρμακα και να εκτελεστούν όλα την ίδια μέρα", σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί…
Ορισμένα από τα φάρμακα, που λείπουν και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ, είναι αντιδιαβητικά, κολλύρια και φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης.
Ακόμη και τα στοιχεία του Οργανισμού, ωστόσο, αποτυπώνουν το εντεινόμενο πρόβλημα των ελλείψεων. Τον Ιούλιο, έλλειπαν 68 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 24 νοσοκομειακά, 7 εμβόλια και 18 εισαγόμενα μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα σκευάσματα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια έλλειψη από την ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 117, έναντι 98 τον Μάιο.
Η διαφορά ξεπερνά το 27%, στην περίπτωση που η σύγκριση γίνει από τον Απρίλιο, όταν οι ελλείψεις αφορούσαν 92 σκευάσματα. Ενδεικτικό της τάσης είναι πως τον Ιούλιο αποκαταστάθηκαν οι ελλείψεις σε τέσσερα μόλις φάρμακα του καταλόγου, αλλά προστέθηκαν άλλα 13 σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός.
Παράλληλες.
Για να ελεγχθεί το διαχρονικό φαινόμενο των ελλείψεων, η διοίκηση του ΕΟΦ απαγορεύει, κατά καιρούς, παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων προς τρίτες χώρες.
Η δραστηριότητα αυτή, που είναι νόμιμη και εξόχως επικερδής. Η αξία των φαρμάκων που επανεξάγονται ξεπερνά ετησίως τα 350 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς στις χώρες όπου καταλήγουν η αξία τους μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια!
Την τελευταία πενταετία, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση, με σχεδόν 20 εκατομμύρια συσκευασίες να εξάγονται ετησίως, έναντι 10 εκατομμυρίων συσκευασιών το 2014. Το 2018, υπήρξε μικρή μείωση στον αριθμό των εξαγωγών, οι οποίες περιορίστηκαν στις 19,06 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 20,56 εκατομμυρίων το 2017.
Ράφια.
Καθίσταται σαφές πως οι παραπάνω ποσότητες φαρμάκων λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, για τα οποία προορίζονταν, καταλήγοντας όμως σε ξένες αγορές. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΕΟΦ, η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί πάντοτε μία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι. Μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Αλήθεια είναι, πάντως, πως ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται και σε χώρες με υψηλές τιμές, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, όπου οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί κατά 20 φορές την τελευταία δεκαετία!                                                         Iatronet.gr  6/9/2019
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

 Ανεξέλεγκτη η φαρμακευτική δαπάνη ανεβάζει το clawback κατά 26,3% .
Οι υπολογισμοί για το 2019 φέρνουν την υπέρβαση των δαπανών σε ποσά λίγο κάτω από το 1,3 δισ. ευρώ
Δραματικές είναι οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης και φέτος, υπερκαλύπτοντας και πάλι τον προϋπολογισμό που έχει καθοριστεί για την νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή δαπάνη.
Στην περίπτωση των νοσοκομειακών φαρμάκων, οι υπερβάσεις κινούνται με ρυθμό της τάξης του 20,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην περίπτωση των φαρμάκων που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο ρυθμός υπολογίζεται σε 30,4%, διαμορφώνοντας έτσι, ένα ποσοστό της τάξης του 26,3%, μεσοσταθμικά.
Το γεγονός επισημαίνεται σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας πως από τη μέχρι σήμερα πορεία των δαπανών για φάρμακα, είναι εμφανές ότι και η προβλεπόμενη δαπάνη δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, αλλά ούτε και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν επαρκώς για την περιστολή της.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας, επισημαίνουν στην επιστολή τους, ότι οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν το πιο καυτό θέμα για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς η πορεία είναι ανεξέλεγκτη βάσει των τελευταίων δεδομένων.
Και τονίζουν ότι η φαρμακοβιομηχανία αδυνατεί να καταβάλει υπερβάσεις για το 2019, μεγαλύτερες εκείνων του 2018, και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και του συστήματος υγείας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, επί προϋπολογισμού 1,945 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το 2018 η υπέρβαση έφτασε τα 572 εκ. ευρώ και η πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2019 ανεβάζει το αντίστοιχο ποσό στα 746 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 30,4%.
Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε όριο δαπάνης τα 455 εκ. ευρώ, και η υπέρβαση έφτασε τα 342 εκ. ευρώ. Για φέτος, προβλέπονται 500 εκ. ευρώ όριο δαπανών με πρόβλεψη υπέρβασης της τάξης των 400 εκ. ευρώ, δηλαδή μια αύξηση ύψους 17%.Στη νοσοκομειακή δαπάνη συμπεριλαμβάνονται και τα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για τα οποία το 2018 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 82 εκ. ευρώ με την υπέρβαση να φτάνει τα 68 εκ. ευρώ επιπλέον. Φέτος η πρόβλεψη περιορίζεται στα 62 εκ. ευρώ, με την υπέρβαση να υπολογίζεται στα 100 εκ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 47,1%.
Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προβλέφθηκαν και τις δύο χρονιές δαπάνες για φάρμακα ύψους 13 εκ. ευρώ, ενώ η υπέρβαση πέρυσι έφτασε τα 15 εκ. ευρώ και φέτος εκτιμάται να περιοριστεί στα 13 εκ. ευρώ. Συνολικά, με προϋπολογισμούς των 550 εκ. ευρώ και 575 εκ. ευρώ, για τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, η υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έφτασε πέρυσι τα 425 εκ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται στα 513 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 20,7% μεσοσταθμικά.
Έτσι, στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης, επί προϋπολογισμού 2,495 δισ. ευρώ το clawback έφτασε τα 997 εκ. ευρώ το 2018 και για το 2019, επί προϋπολογισμού 2,520 δισ. ευρώ, το clawback αναμένεται να εκτιναχθεί στα 1,259 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 26,3%.Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί άμεσα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας με τους εκπροσώπους των φορέων της υγείας.                                                                                                    HealthMag  24/7/2019

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών συνέχισε να κινείται ανοδικά τον Μάιο του 2019 (+3,8% επιπλέον αύξησης +1,4% τον Μάιο του 2017), Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στους κλάδους παραγωγής προϊόντων καπνού (+33,9%), φαρμακευτικών προϊόντων (+28,6%) και ηλεκτρονικών υπολογιστών (29,1%).

■ ΔΕΙΚΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ  (ΕΛΣΤΑΤ, Μάιος2019)

ΦΑΡΜΑΚΑΙΑΝ-ΜΆΙΟΣ 2018:  17/2%                                   ΙΑΝ-ΜΆΙΟΣ 2019:28/6%

ΣΕΒ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ TEYXΟΣ 47 | 17 Ιουλίου 2019 | σελ. 8

■ ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΓΚΟΥ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (% μεταβολή ανά κατηγορία καταστημάτων, ΕΛΣΤΑΤ, Απρ. 2019)

       ΣΕΒ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ TEYXΟΣ 47 | 17 Ιουλίου 2019 | σελ.8

. ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■ ΕΟΦ: Καταγγελίες για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.
Ερωτήματα, αναφορές και καταγγελίες, λαμβάνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που εστιάζουν στον “παραπλανητικό τρόπο” με τον οποίο παρουσιάζονται, “δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για “θαυματουργά” προϊόντα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες”, αφού η προώθησή τους “εμπεριέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, αποδίδοντάς τους ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου”.
Ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδώσει καμία έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν έχει κάνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος, ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη.
Υπογραμμίζει πως βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Πρόκειται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το πνεύμα της νομοθεσίας. Όσες συνεχίζουν “απτόητες την παραπλάνηση των πολιτών. Θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους”.
HealthPharma 3/7/2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ Πώς θα κινηθεί η αγορά φαρμάκων κατά του καρκίνου. Οι πωλήσεις των σκευασμάτων για τον καρκίνο αναμένεται να φθάσουν στα 166,43 δισ. δολάρια το 2025.
Στα 166,43 δισ. δολάρια αναμένεται να φθάσουν οι πωλήσεις των σκευασμάτων για τον καρκίνο το 2025 έναντι 95,24 δισ. δολαρίων που ήταν το 2018.Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι εξαιτίας της νόσου "'έφυγαν" πέρσι 9,6 εκατομμύρια άτομα. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Η αύξηση του επιπολασμού σε συνδυασμό με την άνοδο του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που θα οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τον καρκίνο σε ανάπτυξη.
Επιχειρηματικά, στους βασικότερους παίκτες συγκαταλέγονται οι AbbVie Inc.,  Astellas Pharma Inc., AstraZeneca PLC, Bristol-Myers Squibb, Celgene Corporation, Hoffmann-La Roche ltd., Johnson and Johnson (Janssen Global Services, LLC), Merck and Co., Inc., Novartis AG, Pfizer Inc. και άλλοι.
Iatronet.gr   5/7/2019
Οι Roche, Merck, Novartis και άλλες αυξάνουν τις τιμές τους σε 83 φάρμακα αρχίζοντας από τον Ιούλιο.
Δεν είναι ασυνήθιστο οι φαρμακευτικές εταιρίες να αυξάνουν τις τιμές των φαρμάκων που εμφανίζουν υψηλές πωλήσεις στην αρχή και στα μισά κάθε χρονιάς.  Έτσι φτάνοντας στον Ιούλιο, πολλές εταιρίες βρήκαν την ευκαιρία να προχώρησαν σε αυξήσεις στις τιμές τους σε μια ενδειξή ότι η πολιτική πίεσης ενάντια στις αυξήσεις των τιμών μειώνεται.

Μέσα στον  Ιούλιο, φαρμακευτικές εταιρίες, όπως οι AbbVie, η Genentech της Roche, η Eli Lilly, η GlaxoSmithKline και η Sanofi έχουν αυξήσει τις τιμές σε τουλάχιστον 83 φάρμακα.
Τον Ιούλιο, η Sandoz της Novartis αύξησε τις τιμές σε έξι προϊόντα κατά 9,9%. Η AbbVie αύξησε την τιμή του Venclexta για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος κατά 5%. Η Genentech αύξησε τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων κατά 1,5% έως 3%. Η Amneal καθιέρωσε το δικό της σύνολο αυξήσεων τιμών κατά 9,9%. Η Eli Lilly αύξησε τις τιμές για φάρμακα κατά του καρκίνου Cyramza, Alimta και Erbitux κατά 2,5%. και η Merck αύξησε την τιμή του Insentress για την θεραπεία του HIV κατά 5%.
FiercePharma 9/07/2019
Οι φαρμακευτικές εταιρίες πληρώνουν πάνω από 3 δις δολάρια σε γιατρούς και νοσοκομεία.
Μετά τις μαζικές εμπορικές αποτυχίες και τις αγωγές για δωροδοκία πουν κυκλοφορούν στα αμερικάνικα δικαστήρια  ο έλεγχος των οικονομικών δεσμών των φαρμακευτικών εταιριών με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης δεν ήταν ποτέ υψηλότερος. Όμως, οι μεγάλες φαρμακευτικές αντί να μειώσουν τις πληρωμές του σε γιατρούς και νοσοκομεία τις αύξησαν ακόμη περισσότερο πέρυσι.
Οι κατασκευαστές φαρμάκων και συσκευών ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία διδασκαλίας το 2018, αυξημένα κατά 3,5% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Open Payments που δημοσιεύθηκε από το Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS).
Αυτές οι πληρωμές περιλαμβάνουν τα πάντα, από τα δικαιώματα που καταβάλλονται στα εκπαιδευτικά νοσοκομεία  έως τους γιατρούς που πραγματοποιούν ομιλίες και από αμοιβές για παροχή συμβουλών έως  δωρεάν φαγητό και ταξίδια.
FiercePharma 1/07/2019

Ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη!
Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν φανεί αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Μόνο τον Ιούλιο, οι ασθενείς με καρκίνο δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες στην Ιταλία, η έλλειψη νευρολογικών φαρμάκων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην Πολωνία και είχαμε νέο νέο ρεκόρ στο συνολικό αριθμό μη διαθέσιμων φαρμάκων στο Βέλγιο!
Το πρόβλημα παρατηρείται ακόμη και σε πλούσιες χώρες. Στη Γαλλία, οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 20 φορές μεταξύ 2008 και 2018 και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 60% φέτος!
Μια εξήγηση για την αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη είναι ότι τα φάρμακα και οι πρώτες ύλες τους παράγονται ολοένα και περισσότερο από λίγες μόνο εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στην Ασία. Αυτό αφορά κυρίως χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Από την πλευρά της βιομηχανίας, η EFPIA υποστηρίζει ότι «οι αιτίες των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικές, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στην παραγωγή, της παγκόσμιας ενοποίησης της βιομηχανίας, των ακούσιων επιπτώσεων των πολιτικών τιμολόγησης και διαγωνισμών, καθώς και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Η Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει λύσεις. Η επικεφαλής του τμήματος υγείας της Επιτροπής, Anne Bucher, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η Επιτροπή δεν έχει σχέδια να αναλάβει περαιτέρω δράση, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα.
Ωστόσο, ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η αποτυχία να διασφαλιστεί η συνεχής προσφορά φαρμάκων σε όλη την ΕΕ «θα οδηγήσει σε λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, το οποίο ίσως να μην αρέσει στη βιομηχανία».Ο ι Γάλλοι παρουσίασαν πρόσφατα μία πρόταση: νέα οικονομικά κίνητρα είτε ίδρυση νέων μονάδων είτε τη μετεγκατάσταση της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων στη Γαλλία και στην Ευρώπη έως το 2022.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων (λόγω των διαφορών στις τιμές από χώρα σε χώρα), που σε πολλές χώρες είναι η κύρια πηγή των ελλείψεων.                                                                                    Virus.com.gr  25/7/2019
■ Η Διεθνής των Φαρμάκων: Τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις φάρμακα έως το 2024 . Μελέτη της Evaluate Pharma για τα φάρμακα που αψηφούν τον ανταγωνισμό.
To Lipitor αποτελεί το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο όλων των εποχών, με πωλήσεις ύψους 164,4 δις δολ. από την είσοδό του στην αγορά ως το 2018, ενώ υπολογίζεται να φτάσει συνολικά τα 180,19 δισ. δολ. ως το 2024. Το επίτευγμα του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι εντυπωσιακό, καθώς πρόκειται για μικρό μόριο που αφορά πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη ένδειξη. Όμως ο θρόνος … τρίζει, καθώς το Humira φαίνεται να «παίρνει κεφάλι» και να διεκδικεί το στέμμα από του χρόνου, ενώ ως το 2024 αναμένεται οι πωλήσεις του να φτάσουν τα 240,5 δισ. δολ. και να στεφθεί αυτό ως το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις διαχρονικά.
Κι αυτό, παρότι το Enbrel, που σήμερα είναι το τέταρτο στη σειρά φάρμακο σύμφωνα με τα μεγέθη των πωλήσεών του, πέτυχε πρόσφατα μια νίκη στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του έναντι του βιο – ισοδυνάμου Erelzi της Novartis, εξασφαλίζοντας έτσι άλλα οκτώ χρόνια αποκλειστικότητας στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η βιολογική θεραπεία της Amgen είχε ήδη εξασφαλίσει τη θέση της ως το τέταρτο μεγαλύτερο φάρμακο κατά σειρά πωλήσεων όλων των εποχών μέχρι σήμερα με 108,17 δισ. δολ. και ως το 2024 αναμένεται να ανέβει στην τρίτη θέση με πωλήσεις ύψους 139,83 δισ. δολ
Και η πρόβλεψη αυτή, δεν περιλαμβάνει πιθανή επέκταση της πατέντας για πρόσθετες ενδείξεις που θα φέρουν επιπλέον πωλήσεις στο Enbrel, που σημειώνεται ότι πρόκειται για φάρμακο 20ετίας. Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η Evaluate Pharma σε μελέτη της για τα πρώτα 10 φάρμακα ανά τον κόσμο σύμφωνα με τις πωλήσεις τους από την είσοδό τους στη φαρμακευτική αγορά ως το 2018 και τις προβλέψεις της για την επόμενη πενταετία ως το 2024.
Σύμφωνα με την Evaluate Pharma δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πρώτων 10 προϊόντων είναι βιολογικοί παράγοντες, με εξαίρεση τα Advair, Zantac, Lipitor και Plavix. Σημειώνει μάλιστα ότι «οι τεράστιες πωλήσεις των βιολογικών παραγόντων υπολείπονται της ικανότητάς τους να διεκδικούν αποζημίωση από τα συστήματα υγείας για το σύνολο των ενδείξεων στις οποίες έχουν επεκταθεί.
Ίσως η μεγαλύτερη νίκη για τους βιολογικούς παράγοντες είναι η ικανότητά τους να αποφεύγουν – μέχρι στιγμής – τον ανταγωνισμό από τα βιο-ισοδύναμα στην βασική αγορά των ΗΠΑ, μέσω της σθεναρής υπεράσπισης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τους κατασκευαστές τους και των εμποδίων στην αποζημίωση των βιο-ισοδυνάμων».
Αυτή η ικανότητα αποφυγής του ανταγωνισμού θα οδηγεί το Humira στο στέμμα του πιο επιτυχημένου φαρμάκου της βιομηχανίας, έναντι του Lipitor. Η Abbvie απέκτησε τη φήμη της πιο αυστηρής υπεράσπισης της πνευματικής της ιδιοκτησίας με τις προσπάθειες να αναδεικνύνονται σε ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι το φάρμακο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 61% των πωλήσεων της εταιρείας, αλλά και την αδιαφορία των επενδυτών στις προσπάθειες του Abbvie να μειώσει την εξάρτησή της από το Humira. Όσο για το Enbrel, η αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεών του, φαίνεται απίθανο να παρακάμψει το Lipitor. Ένα ακόμη φάρμακο που έχει ξεπεράσει μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού είναι το Revlimid. Οι προβλεπόμενες πωλήσεις του φαρμάκου κατά τα επόμενα έξι χρόνια θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις του μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, η εκτίμηση αυτή εξαρτάται από τον ανταγωνισμό με τα γενόσημα καθώς η πατέντα λήγει το 2022.
Αναλυτικά τα 10 φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ως και το 2018 είναι τα εξής:
  1. Lipitor (1997) με 164,43 δισ. δολ.
  2. Humira (2003) με 136,55 δισ. δολ.
  3. Rituxan (1997) με 111,5 δισ. δολ.
  4. Enbrel (1998) με 108,16 δισ. δολ.
  5. Epogen (1988) με 107,9 δισ. δολ.
  6. Advair (1998) με 104,2 δισ. δολ.
  7. Remicade (1998) με 98 δισ. δολ.
  8. Zantac (1981) με 97,42 δισ. δολ.
  9. Plavix (1998) με 90,63 δισ. δολ.
  10. Herceptin (1998) με 87,97 δισ. δολ.
Αντίστοιχα, τα 10 φάρμακα που θα αναδειχθούν πρώτα σε πωλήσεις ως το 2024 προβλέπεται να είναι τα εξής:
  1. Humira (2003) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 240,5 δισ. δολ.,
  2. Lipitor (1997) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 180,19 δισ. δολ.,
  3. Enbrel (1998) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 139,83 δισ. δολ.,
  4. Rituxan (1997) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 136,07 δισ. δολ.,
  5. Revlimid (2008) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 123,64 δισ. δολ.,
  6. Reimcade (1998) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 117,2 δισ. δολ.,
  7. Epogen (1988) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 115,87 δισ. δολ.,
  8. Herceptin (1998) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 114,89 δισ. δολ.,
  9. Avastin 2004) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 114,27 δισ. δολ. και
10.   Advair (1998) με πρόβλεψη πωλήσεων τα 113,61 δισ. δολ..
HealthMag  19/8/2019
■ Σημειώθηκαν 37 αυξήσεις τιμών για κάθε μείωση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.  Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019, οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους κατά μέσο όρο 5%.
 Όπως αναφέρει  ανάλυση του Associated Press, μετά από χρόνια συχνών αυξήσεων των τιμών στα σκευάσματα που αποζημιώνονται, αρκετές εταιρείες επιδεικνύουν μία συγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική, σύμφωνα και με την ανάλυση των τιμών από την εταιρεία πληροφόρησης για την υγεία Elsevier.
Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019, οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους κατά μέσο όρο 5%. Ποσοστό που υπολείπεται περίπου 9% ή 10% σε σχέση με αυτούς τους μήνες τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σημειώθηκαν 4.483 αυξήσεις τιμών, oι οποίες είναι μειωμένες κατά 36% από το 2015.
Αρκετοί μεγάλοι παίκτες του φαρμάκου παραλείπουν τις συνηθισμένες αυξήσεις των τιμών στα μέσα του έτους που ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνει η εμπειρογνώμονας για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Elsevier, Kay Morgan. Για χρόνια, φαρμακοβιομηχανίες αύξαναν τις τιμές των επώνυμων φαρμάκων  τους μέχρι και τρεις φορές ετησίως, σε ποσοστό 10% ή και περισσότερο κάθε φορά. Τώρα, οι εταιρείες προχωρούν στις περισσότερες από τις αυξήσεις τους τον Ιανουάριο, αποκομίζοντας τα έσοδα. Ωστόσο, σημειώθηκαν 37 αυξήσεις τιμών για κάθε μείωση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.
Iatronet.gr   22/8/2019                                                    
Δικαστήριο καταδίκασε την Jonhson με 572 εκατ. για παραπλανητική διαφήμιση.
Πρόστιμο 572 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε δικαστήριο των ΗΠΑ στη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, κρίνοντας πως ευθύνεται για την «πυροδότηση» της κρίσης των οπιούχων που μαστίζει την πολιτεία της Οκλαχόμα. Σύμφωνα με την κατηγορία, η εταιρεία με παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ διαφήμιζε αναλγητικά, κάτι που πλέον την αναγκάζει να καταβάλει πάνω από μισό δισεκατομμύριο για ζημιές στην Πολιτεία. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ για την κρίση οπιούχων με δεκάδες χιλιάδες θανάτους έπειτα από υπερβολική δόση αναλγητικών. Η Johnson ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.
«Η κρίση των οπιούχων είναι ένας άμεσος κίνδυνος και απειλή για τους κατοίκους της Οκλαχόμα. Πρέπει να περιοριστεί άμεσα » δήλωσε ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν κατά την ανακοίνωση της απόφασης στο δικαστήριο. Η δίκη διήρκεσε περίπου δύο μήνες. Ο δικαστής δήλωσε ότι η J&J υιοθέτησε πρακτικές «παραπλανητικού μάρκετινγκ και προώθησης οπιοειδών», προκαλώντας κρίση εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα, θανάτους από υπερβολική δόση και αύξηση του κόστους των φαρμάκων. Καθώς και αύξηση του στερητικού συνδρόμου από οπιιοειδή στα νεογνά.
Μολονότι η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πρακτικά «ζημία» για τα ταμεία της Johnson & Johnson, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την ετυμηγορία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πολύ μεγαλύτερη «ποινή». Μάλιστα, αναλυτής της Wells Fargo, δήλωνε πως η απόφαση για το πρόστιμο αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.                                                                                            HealthPharma 27/8/2019
ΕΞΑΓΟΡΕΣ
Συμφωνία 5 δις για την Gilead.
Η Gilead Sciences κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με την βελγο-ολλανδική εταιρεία Galapagos NV, συνολικού ύψους περίπου 5 δις δολαρίων. Η συμφωνία αφορά 10ετή συνεργασία έρευνας και ανάπτυξης, η οποία θα δώσει στην Gilead πρόσβαση σε ένα καινοτόμο χαρτοφυλάκιο νέων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων 6 μορίων που βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές. Ακόμη, θα αποκτήσει επίσης περισσότερα από 20 προκλινικά προγράμματα και μια αποδεδειγμένη πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Galapagos θα λάβει προκαταβολή ύψους 3,95 δισ. δολαρίων και επένδυση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων από την Gilead, την οποία θα χρησιμοποιήσει για την επέκταση και επιτάχυνση των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Gilead θα ορίσει δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Galapagos.                                       Virus. Com.gr  16/7/2019
■ Σημαντική εξαγορά από την Boehringer Ingelheim.
Η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε την εξαγορά της AMAL Therapeutics, μιας ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, που εξειδικεύεται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.
Ανάμεσα στα άλλα, στο χαρτοφυλάκιο της AMAL ξεχωρίζει το εμβόλιο ATP128, το οποίο επί του παρόντος αναπτύσσεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου IV και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους αυτό το μήνα.
Σύμφωνα με τους όρους της εξαγοράς, η AMAL θα παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη της Γενεύης στην Ελβετία και θα λειτουργήσει ως θυγατρική της Boehringer Ingelheim.Η απόκτηση της AMAL αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Boehringer Ingelheim για την ενίσχυση της υπάρχουσας θέσης μας ως πρωτοπόρος καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο.                                             Virus.com.gr  27/7/2019

Η Boehringer παίρνει φάρμακο κατά ασθένειας του ήπατος από την Yuhan σε μια συμφωνία που μπορεί να φτάσει τα 870 εκατ. Δολάρια.
Η Boehringer Ingelheim ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με φάρμακα κατά  της ασθένειας του ήπατος με μια ακόμη συμφωνία που επικεντρώνεται στο NASH. Αυτή τη φορά, παίρνει άδεια  για έναν βιολογικό παράγοντα  από την Yuhan της Νότιας Κορέας για 40 εκατομμύρια δολάρια εκ των προτέρων και με προοπτική έως και 830 εκατομμύρια δολάρια.
FiercePharma 2/07/2019
Η Array έπαιξε με την βιασύνη της Pfizer να κλείσει την συμφωνία εγκαίρως-και πήρε μια καλύτερη προσφορά.
Όταν πρόκειται για την αγορά ενός έμπειρου ειδικού στα αντικαρκινικά φάρμακα, αναμένεται ένας πόλεμος υποβολής προσφορών. Αλλά στην περίπτωση της συμφωνίας της Pfizer για 11 δισεκατομμύρια δολάρια για την Array BioPharma, αυτό δεν συνέβη.
Η Pfizer ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά για τη Array, παρόλο που δύο άλλες εταιρίες εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον. Αυτό κάνει τη συμφωνία τη δεύτερη πρόσφατη συμφωνία στην στοχευμένη αντικαρκινική θεραπεία που έλαβε χώρα χωρίς πολύ δράμα καθώς ούτε  η εξαγορά 8 δισ. δολαρίων της Loxo Oncology από την Eli Lilly προέκυψε από έναν πόλεμο υποβολής προσφορών.
FiercePharma 1/07/2019

Η Roche αναγνωρίζει το προφανές, επεκτείνει την προθεσμία εξαγοράς Spark
Η Roche και η Spark Therapeutics ανακοίνωσαν ότι έχουν παρατείνει την προθεσμία για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Spark για 4,8 δισεκατομμυρία δολάρια κατά τρεις μήνες έως τις 30 Απριλίου 2020. Η ανακοίνωση έρχεται λίγο αφότου η αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου ξεκίνησε ένα ασυνήθιστο δεύτερο έλεγχο της συναλλαγής για να αξιολογήσει τις αντιμονοπωλιακές επιπτώσεις.
Σε ένα email στους υπαλλήλους της Spark, ο CEO της Roche επανέλαβε την πρόθεση του ομίλου να ολοκληρώσει την εξαγορά, η οποία ελπίζει ότι θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2019, ανεξάρτητα από την αναθεώρηση της νομοθεσίας.
 Η Roche-Spark είναι μία από τις δύο πρόσφατες συναλλαγές βιοφαρμακευτικών  που έχουν υποβληθεί σε στενό έλεγχο της επιτροπής εμπορίου. Η Bristol-Myers Squibb συμφώνησε να πουλήσει το φάρμακο κατά της ψωρίασης Otezla, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες πριν ολοκληρώσει την εκκρεμούσα εξαγορά της Celgene.
BioPharmaDive's 8/07/2019

■ Η Cantel Medical αποκτά τον κατασκευαστή οδοντιατρικών συσκευών Hu-Friedy για 775 εκατομμύρια δολάρια.
Η Cantel Medical ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά της Hu-Friedy Manufacturing, μιας κατασκευάστριας οδοντιατρικών μέσων και εξοπλισμού επανεπεξεργασίας, ύψους 775 εκατ. δολαρίων.

Η συμφωνία θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου διαλυμάτων για πρόληψη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αναλώσιμων, των οργάνων και των προγραμμάτων διαχείρισης ροής εργασίας για τους οδοντιάτρους, ενώ ταυτόχρονα θα συμπληρώσει τις προηγούμενες λύσεις της Cantel για την επανεπεξεργασία των συσκευών στους ιατρικούς και οδοντιατρικούς χώρους.
FierceBiotech 30/07/2019

Ο μεγάλος διαχωρισμός της Pfizer είναι τελικά εδώ, χάρη σε μια γιγαντιαία συγχώνευση γενόσημων με τη Mylan

Η Pfizer συμφώνησε να συγχωνεύσει το franchise για τα φάρμακα εκτός πατέντας, Upjohn, με τη Mylan, όπως δήλωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα. Η συμφωνία θα επιτρέψει στις Pfizer και Mylan να συνδυάσουν δύο επιχειρήσεις υπό πίεση σε εναν νέο γίγαντα με προβλεπόμενα έσοδα για το 2020 19 - 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Και με αυτή την βάση, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να αντέξει την αυξανόμενη πίεση στην τιμολόγηση γενοσήμων στην αμερικανική αγορά.
FierceBiotech 29/07/2019

Η Exact Sciences αγοράζειτην Genomic Health για 2,8 διςδολάρια.
Η Exact Sciences έχει κινηθεί για να αποκτήσει την Genomic Health, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις για τον καρκίνο και τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ενός συνδιασμένου νεμπορικού οργανισμού περίπου 1.000 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών πωλήσεων, μάρκετινγκ και αποζημίωσης.

Η συμφωνία των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χωρίστηκε μεταξύ 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθέματα αναμένεται να δημιουργήσει μια ενιαία εταιρεία διάγνωσης με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2020.
FierceBiotech 29/07/2019
■ Εξαγορά της Amgen σώζει τη Bristol.
Φαίνεται ότι η Amgen μπορεί να μην αγοράσει τελικά την Alexion Pharmaceuticals. Αντ ‘αυτού, ανακοίνωσε ότι αγοράζει έναντι 13,4 δις δολ. το φάρμακο Otezla από τη Celgene, που αφορά τη θεραπεία της ψωρίασης. Η εξαγορά θα μπορούσε να βοηθήσει την Bristol-Myers Squibb να κινηθεί στην υλοποίηση της προγραμματισμένης εξαγοράς της Celgene για 74 δις δολάρια, βάσει της συμφωνίας με τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ.
Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν αποφανθεί ότι για να προχωρήσει η μεγάλη εξαγορά θα πρέπει η Bristol να απαλλαγεί από το Otezla, καθώς επικαλύπτεται με ένα πειραματικό φάρμακο της Bristol. Όμως και η Amgen έχει άλλο ένα φάρμακο για την ψωρίαση, το Enbrel και το ερώτημα είναι αν οι αρχές θα επιτρέψουν μία εταιρεία να διαθέτει δύο θεραπείες για την ίδια νόσο.
Μέχρι σήμερα, το Otezla έχει λάβει 3 ενδείξεις στις ΗΠΑ: μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα και έλκη του στόματος. Θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει τουλάχιστον άλλες δύο ενδείξεις και ότι σύντομα θα εξελιχθεί σε blockbuster.                                                                                                 Virus.com.gr 27/8/2019                                                  
Η Bayer AG εξαγοράζειτην BlueRock Therapeutics
Η Bayer AG και η BlueRock Therapeutics ανακοίνωσαν μια συμφωνία βάσει της οποίας η Bayer θα αποκτήσει πλήρως την BlueRock Therapeutics, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας επικεντρωμένη στην ανάπτυξη τεχνητών κυτταρικών θεραπειών στους τομείς της νευρολογίας, της καρδιολογίας και της ανοσολογίας, χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμαπολυδύναμων βλαστοκύτταρων iPSC)
BioSpace 8/8/2019
OIKONOMIKH ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις και τα κέρδη του έτους, προχώρησε η Novartis, κυρίως λόγω των πωλήσεων καινοτόμων φαρμάκων και καθώς η μονάδα γενόσημων Sandoz της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, είδε την ζήτηση να αυξάνεται διεθνώς για τα παρόμοια αντίγραφα των φαρμάκων που κατασκευάζουν οι ανταγωνιστικές.
Τα λειτουργικά κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν 20% σε σταθερό νόμισμα και διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. δολάρια (2,8 δισ. στερλίνες). Ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 8% στα 11,8 δισ. δολάρια. Έναντι εκτιμήσεων για 11,54 δισ. δολάρια. Η ελβετική εταιρεία Novartis τώρα αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2019 θα αυξηθούν με διψήφιο ποσοστό μέχρι και 15% περίπου, ταχύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μονοψήφια αύξηση.Αυξήθηκαν επίσης οι προσδοκίες για τις πωλήσεις, με την αύξηση τώρα να αναμένεται κατά μεσαίο-υψηλό μονοψήφιο ποσοστό .Αναθεώρησε δε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του Sandoz το 2019.                                                                                                  HEALTHMAG  18/7/2019
Biogen: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για κέρδη και έσοδα β΄ τριμήνου.
Κέρδη β΄ τριμήνου και έσοδα υψηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen Inc, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,49 δισ. δολάρια, από τα 867 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 9,15 δολάρια από τα 5,80 δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 7,53 δολάρια.
Τα έσοδα της Biogen Inc αυξήθηκαν 8% στα 3,62 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 3,48 δισ. δολάρια. Για το 2019, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 31,50 – 32,30 δολάρια από την προηγούμενη των 28-29 δολαρίων και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα στα 14-14,2 δισ. δολάρια από την προηγούμενη των 13,6-13,8 δισ. δολαρίων.HealthPharma 3/7/2019
■ AstraZeneca: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του 2019.
Η AstraZeneca PLC αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις προϊόντων το 2019, καθώς τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω των ισχυρών πωλήσεων από τα φάρμακα κατά του καρκίνου και των αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα.Η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας αυξάνεται περισσότερο από 5%. Ενώ από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 13%. Οι αποδόσεις είναι αποτέλεσμα του σχεδίου αναδιοργάνωσης του διευθύνοντος συμβούλου Pascal Soirot.
Οι πωλήσεις από την μονάδα ογκολογίας αυξήθηκαν 57% στα 2,17 δισ. δολάρια. Ποσό που αντιστοιχεί στο 38% των συνολικών προϊόντικών πωλήσεων. Τα έσοδα από το top-seller της εταιρείας, Tagrisso, σχεδόν να διπλασιάζονται στα 784 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 44% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 1,17 δισ. δολάρια. Ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη ίσως να μην είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να επιβραδυνθεί μεταξύ 15% – 20%.Οι πωλήσεις τριμήνου αυξήθηκαν 19% στα 5,72 δισ. δολάρια σε σταθερό νόμισμα, και πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των πωλήσεων.                                                                                         HealthPharma  25/07/2019
Οικονομικά αποτελέσματα της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Sanofi για το 2ο τρίμηνο του 2019 .Οι καθαρές πωλήσεις σε αριθμούς, οι εγκρίσεις προιόντων, και τα καθαρά κέρδη.
Η Sanofi καταγράφει σταθερή ανάπτυξη με τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων της το 2ο τρίμηνο του 2019 να αγγίζουν τα €1.641 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 5,3% και 4,9% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος .Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε €8.628 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5% σε στοιχεία αναφοράς, 3,9% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER) και 5,8% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή διάρθρωση (CER/CS). Η αύξηση αυτή προέρχεται από τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας στις μονάδες Ειδικής Φροντίδας, Εμβολίων και τις Αναδυόμενες Αγορές
Ο κ. Olivier Brandicourt, Sanofi Chief Executive Officer, σχολίασε:
"Η Sanofi συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, καταγράφοντας ισχυρές επιχειρηματικές επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο, με οδηγό την επιτυχημένη κυκλοφορία του dupilumab που σημειώνει μια εντυπωσιακή πορεία στην ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα στις ΗΠΑ. Οι μονάδες Ειδικής Φροντίδας και Εμβολίων συνέβαλαν σημαντικά σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Η αυξημένη εστίασή μας στην Έρευνα & Ανάπτυξη επέφερε σημαντικά αποτελέσματα με αρκετές παρουσιάσεις θετικών δεδομένων και την επίτευξη εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόβλεψή μας για ανάπτυξη το οικονομικό έτος 2019. Κατά συνέπεια, αναθεωρήσαμε ανοδικά την πρόβλεψη για αύξηση των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) για το οικονομικό έτος κατά περίπου 5%."                                                               Iatronet.gr   2/8/2019
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Η Inovio κόβει προσωπικό και έρευνες για να αγοράσει χρόνο.
Η Inovio Pharmaceuticals θα απολύσει περίπου 80 υπαλλήλους, θα μειώσει τις δαπάνες και θα μειώσει αρκετά ερευνητικά προγράμματα σε μια προσπάθεια να παρατείνει το χρόνο που μπορεί να χρηματοδοτήσει άλλες λειτουργίες.
Πιο συγκεκριμένα, θα διακοπεί μια μελέτη Φάσης 1/2 στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενώ θα μειωθούν επίσης και ορισμένα απροσδιόριστα προγράμματα Ε & Α πρώιμης φάσης. Η Inovio θα επικεντρώσει τους πόρους στις πιο προχωρημένες κλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοσοθεραπείας με στόχο την δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας και μια σπάνια ασθένεια που σχετίζεται με τον ιό του θηλώματος.
Οι προβλεπόμενες απολύσεις αντιπροσωπεύουν το 28% του εργατικού δυναμικού της Inovio, το οποίο αριθμούσε μόλις πάνω από 280 στο τέλος Μαρτίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Inovio, J. Joseph Kim, δήλωσε ότι οι περικοπές θα προέρχονταν από ολόκληρο τον οργανισμό, αλλά θα επηρέαζαν κυρίως το προσωπικό που σχετίζεται με τη διακοπή της έρευνας.
BioPharmaDive's 17/07/2019