Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
Τηλ:210-5221137 Fax: 210-5238163 email: poeygtpn@gmail.com
                                                                                                        
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr
16-3-2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας έδειξαν ότι αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει, εν μέσω πανδημίας κορωναϊού, είναι πώς θα διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους ματώσουν για τα συμφέροντά τους.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκληφθεί η πεισματική άρνηση του  Υπουργού Εργασίας να μιλήσει, έστω και τηλεφωνικά (αφού το Υπουργείο είναι «κλειστό για το κοινό») με εκπρόσωπο των Ομοσπονδιών μας, οι οποίες από κοινού ζητήσαμε αυτή την επικοινωνία εκ μέρους όλων των σωματείων – μελών μας και των χιλιάδων εργαζομένων που εκπροσωπούμε στους κλάδους μας, για να συζητηθούν και να διευκρινιστούν τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν από την ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 64);
Η συγκεκριμένη ΠΝΠ προβλέπει μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στους κλάδους μας, όπως η άρση κάθε περιορισμού για τη δουλειά την Κυριακή. Ο Υπουργός, ωστόσο, δε βρήκε ούτε πέντε λεπτά από τον «πολύτιμο χρόνο του», για να ακούσει τη γνώμη των εργαζόμενων και να απαντήσει στις ανησυχίες τους.
Οι εργαζόμενοι, όμως, είναι αυτοί που αποδεικνύουν σε κάθε στιγμή, ακόμα και στις μεγαλύτερες δυσκολίες, το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που τους διακρίνει.
Ασφαλώς και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη μεγαλοεργοδοσία, που εκμεταλλεύεται κάθε συγκυρία για να προωθήσει τα συμφέροντά της, εντατικοποιώντας τη δουλειά, καταστρατηγώντας θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και την υγεία όλου του λαού.
Η ανεπάρκεια ή ακόμα και η παντελής απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων σε πολλές επιχειρήσεις, καθώς και οι ελλείψεις, η κερδοσκοπία σε βασικά μέσα προστασίας της υγείας αποτελούν γλαφυρό παράδειγμα της βαρβαρότητας των κεφαλαιοκρατών.
Αυτή τη βαρβαρότητα ενθαρρύνει η Κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, τα οποία αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στις εργοδοτικές «ορέξεις», απέχουν πολύ από την πραγματική προστασία της υγείας του λαού, αλλά άνετα θα τα χαρακτήριζε κανείς ως μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων. Αυτό σηματοδοτεί και ο «φόρτος εργασίας» του Υπουργού, όταν πρόκειται να μιλήσει με εργαζόμενους και εκλεγμένους εκπροσώπους τους.
Η προστασία της υγείας των εργαζόμενων και συνολικά του λαού αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα, για να γίνει – εν μέσω πανδημίας – αφορμή καταπάτησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και έντασης της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους.
Καμιά προστασία της υγείας του λαού δεν μπορεί να υπάρξει, όταν την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι γίνονται βορά στα αδηφάγα θηρία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Γι αυτό, με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, καλούμε κάθε σωματείο και κάθε συνάδελφό μας να πάρει θέση, να δείξει την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει την τάξη μας, αλλά ταυτόχρονα να δώσει απάντηση σε εργοδοσία-κυβέρνηση, να μην επιτρέψει να μας διαλύσουν τη ζωή.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ