Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ



Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η μάχη που δίνει η ομοσπονδία μας εδώ και τρία χρόνια, για να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, συνεχίζεται.

Ο δρόμος είναι δύσκολος και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε μεγάλα. Βρισκόμαστε μπροστά στο τείχος της εργοδοσίας του κλάδου με πρώτους τους φαρμακοβιομήχανους, που δεν κάθονται στο τραπέζι να συζητήσουν για τη σύμβαση. Αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τα όπλα που τους έδωσαν μέχρι τώρα οι δικές τους κυβερνήσεις, το νομοθετικό πλαίσιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, ακόμα και την εθνική γενική και τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Αξιώνουν, επίσης, να τους παραχωρήσουμε κατακτήσεις που αποσπάσαμε με αγώνες χρόνων. Απαιτούν «νέα σύμβαση» που δεν θα κατοχυρώνει τίποτα από τα μέχρι σήμερα κεκτημένα του κλάδου μας, όπως μισθούς, μεροκάματα, επιδόματα, το ωράριο (5ήμερο, 8ωρο, Δευτέρα – Παρασκευή).

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η ΟΕΦΣΕΕ ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να πάει ούτε βήμα πίσω από τη σύμβαση του 2009. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τίποτα στους εργοδότες! Μας χρωστάνε!

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με πλαίσια διαπραγμάτευσης που αφήνουν έξω το βασικό μισθό και το μεροκάματο, το ωράριο, το επίδομα για τους απόφοιτους επαγγελματικών σχολών, θεσμικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες. Με πλαίσια που μειώνουν κατά 1-2% διάφορα επιδόματα, όλα κατακτημένα στη συλλογική μας σύμβαση του 2009.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες. Δεν έχουμε πάρει αύξηση για τρία χρόνια και την ίδια στιγμή μας τσακίζουν με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, φοροχαράτσια, ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η ΟΕΦΣΕΕ, όπως και για τα προηγούμενα χρόνια, έχει και για το 2013 σχέδιο σύμβασης και διεκδικητικό πλαίσιο, που καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου, φαρμακοϋπαλλήλους, εργάτες, ιατρικούς επισκέπτες κλπ. Το σχέδιο αυτό κατοχυρώνει τη συλλογική σύμβαση του 2009 και από κει και πέρα διεκδικούμε τη στοιχειώδη αναπλήρωση των απωλειών μας μέσα από κάποια επιδόματα και θεσμικά αιτήματα.

Αυτό το σχέδιο θέτουμε στη διάθεση των σωματείων και όλων των εργαζόμενων του κλάδου και σας καλούμε σε οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκησή του.

Επίσης καλούμε στο δύσκολο δρόμο της κοινής πάλης απέναντι στο μέτωπο της εργοδοσίας, όσους συνδικαλιστές και οργανώσεις του κλάδου θέλουν να συνδιαμορφώσουν και να στηρίξουν μαζί με την ΟΕΦΣΕΕ αυτό το πλαίσιο, ως το ελάχιστο που απαιτείται να διεκδικήσουμε όλοι μαζί για τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

                                                     Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ                                Αθήνα, 23/1/2013