Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018



ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.
IOYNHΣ 2018
  
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
■ Φαρμακευτική δαπάνη και κλειστοί προϋπολογισμοί: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι «Δανία του Νότου».
«Λύση» στο σοβαρό πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης αναζητά το υπουργείο Υγείας με την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους έχει πάρει αναβολή για το νέο έτος, η συζήτηση προχωρά στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Τις σοβαρές ενστάσεις, όμως, τις οποίες εξ αρχής είχαν εκφράσει οι φαρμακευτικές εταιρείες, δεν έχει καταφέρει να αμβλύνει η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία συγκεκριμενοποιείται, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Αντιθέτως, η ανησυχία αυξάνεται.
Το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει καταλήξει σε 99 κλειστούς προϋπολογισμούς βάσει της ταξινόμησης των φαρμάκων ανά ATC (θεραπευτικές κατηγορίες) επιπέδου 4. Οι κατηγορίες αυτές καλύπτουν το 90% της συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για κάθε μία από τις κατηγορίες, σε πολλές από αυτές προκύπτουν μεγάλες μειώσεις (π.χ. στατίνες) στους υπό κατάρτιση προϋπολογισμούς, σε σχέση με τα σημερινά μεγέθη. Οι υπερβάσεις θα επιστρέφονται από τις εταιρείες με clawback.
Με δεδομένο ότι οι περικοπές είναι σημαντικές σε πολλές από αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν κυρίως τα λεγόμενα φάρμακα της κοινότητας που προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί μέσω αυτής της διαδικασίας, ο στόχος του υπουργείου για μείωση του συνολικού clawback το 2019. Φέτος, το clawback εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Το «σπάσιμο» του προϋπολογισμού σε επιμέρους προϋπολογισμούς δεν κάνει το σύνολο επαρκές για την κάλυψη των αναγκών, ούτε η ανακατανομή μειώνει το clawback, ίσως μόνο το «κρύβει» σε 99 μικρότερα κομμάτια.
Οι ενστάσεις, όμως, ξεκινούν ήδη από τη μεθοδολογία με την οποία καταρτίζονται οι 99 κλειστοί προϋπολογισμοί. Ως υπόδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση η Δανία και σε δεύτερη η Νορβηγία. Σε όποιες κατηγορίες η δαπάνη στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτήν της Δανίας προσαυξημένης κατά 50%, τότε γίνεται «κούρεμα» και εισάγεται πλαφόν. Η επιλογή των χωρών αυτών είναι εν πολλοίς υποχρεωτική, καθώς σύστημα κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία δεν εφαρμόζουν άλλες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και στις δύο αυτές χώρες, όμως, οι κλειστοί προϋπολογισμοί δεν εισάγονται σε ήδη κλειστό προϋπολογισμό, όπως πάει να κάνει το ελληνικό υπουργείο Υγείας, επισημαίνουν πηγές της φαρμακοβιομηχανίας. Και οι διαφορές δεν τελειώνουν εδώ.
Για την καταγραφή των πραγματικών αναγκών και κατ’ επέκταση για την ορθή εκτίμηση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένα σύνολο παραγόντων, μεταξύ άλλων επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός υπαρχόντων και νέων ασθενών, δημογραφικά δεδομένα (πχ. γήρανση πληθυσμού, προσδόκιμο ζωής), προφίλ υγείας Ελλήνων (πχ. παχυσαρκία, κάπνισμα) καθώς και άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας (πχ. ανασφάλιστοι, εισόδημα, διείσδυση γενοσήμων, συνδυασμός τιμής-όγκου φαρμάκων κ.α). Η έλλειψη επαρκών δεδομένων δεν μπορεί να υποκατασταθεί με αναγωγή σε στοιχεία από διαφορετικά διαρθρωμένα συστήματα υγείας, επισημαίνουν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η Μέση Ημερήσια Δόση θεραπείας για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη της Δανίας, λόγω διατροφολογικών συνηθειών των Ελλήνων, διαφορών στο εισόδημα, ελλιπή οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άρα και προληπτικών προγραμμάτων κλπ. Αντίστοιχα, η Μέση Ημερήσια Δόση αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από της Δανίας. Επίσης, ρόλο παίζουν και οι συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών, από την άποψη του συνδυασμού ή της μονοθεραπείας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η αντιμετώπιση της υπέρτασης με συνδυαστική θεραπεία είναι αυξημένη, ενώ στη Δανία προτιμάται η μονοθεραπεία.
Ως προς τα οικονομικά στοιχεία, η διαμόρφωση κλειστού προϋπολογισμού εξαρτάται από τις τιμές οι οποίες επιλέγονται ως βάση υπολογισμού. Στη Δανία, όπου ακολουθείται η διαδικασία των προσφορών προς το σύστημα υγείας, οι τιμές μεταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην Ελλάδα η λιανική τιμή διαφέρει από την ασφαλιστική βάσει της οποίας αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ρόλο παίζει επίσης η μέθοδος υπολογισμού του rebate, τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών κ.α.
Τέλος, άλλοι διαφοροποιητικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών -στα οποία η χώρα μας τώρα κάνει τα πρώτα βήματα-, με την κατανομή των ασθενών βάσει της βαρύτητας της νόσου, τις συνοσηρότητες κ.α.
Στο σύνολό της η φαρμακοβιομηχανία, ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις εναντιώνονται στο ενδεχόμενο εισαγωγής κλειστών προϋπολογισμών ανά ATC4. Τονίζουν ότι ο υπάρχων κλειστός προϋπολογισμός του 1,954 δισ. ευρώ πέραν του ότι είναι ανεπαρκής όπως είναι κοινά αποδεκτό, έχει καθοριστεί χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις. Ως απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της επιβολής κλειστού προϋπολογισμού προβάλλουν την ανεξέλεγκτη αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας, μέσω του μηχανισμού του clawback. Προτεραιότητα για την πολιτεία θα έπρεπε να είναι η επαναξιολόγηση του συνολικού ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη μητρώων ασθενών και την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένης μεθοδολογίας, καταλήγουν.                                                           newsbomb.gr 4/6/ 2018
Όλο το πολυνομοσχέδιο: Γενόσημα και rebate στα Φαρμακεία .
Στην εξίσωση της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική σε όσα γενόσημα έχουν ποσοστό συμμετοχής 10% εισάγουν διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου των προαπαιτουμένων για την 4η Αξιολόγηση. Το μέτρο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους ασθενείς να επιλέγουν τα γενόσημα ενός φαρμάκου έναντι του πρωτότυπου σκευάσματος αναφοράς, όπως έγραψε το Virus.
Αριστοτέλους και Θεσμοί επεξεργάζονταν το εν λόγω κίνητρο καιρό τώρα, με ένα από τα πρώτα σενάρια να αναφέρει πως τη δαπάνη που προέκυπτε από την εκμηδένιση της συμμετοχής στα γενόσημα θα αναλάμβαναν οι φαρμακευτικές εταιρίες που τα παράγουν, σε αντάλλαγμα την απαλλαγή από το clawback. Οι ενστάσεις από τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, που ενδεχομένως να καλούνταν να αναλάβουν το ποσό της αυτόματης επιστροφής που θα αφαιρούνταν από τις εταιρίες των γενοσήμων, ήταν άμεσες. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα είχε νομικό κώλυμα.
Έτσι, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προωθήσει μια εναλλακτική λύση θεσπίζοντας μέτρο που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους φαρμακοποιούς να προωθούν τα πρωτότυπα φάρμακα αναφοράς (οff patent) και το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην αύξηση της δαπάνης που θα προκύψει στον ΕΟΠΥΥ, με το μηδενισμό του 20%.  Έτσι, με διάταξη θεσπίζει νέο rebate 0,8% επί της λιανικής τιμής όλων των off patent, εκτιμώντας πως το βάρος στα φαρμακεία θα είναι αναλογικά μικρότερο, στην προσπάθεια αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων.
Όπως ανέφεραν στο Virus κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, το κόστος από την εξίσωση λιανικής και ασφαλιστικής τιμής έχει υπολογιστεί στα 4,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την ψήφιση του μέτρου, κατ’ επέκταση, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να ανέλθει γύρω στα 2,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αν επιμεριστεί στο σύνολο των φαρμακείων, αντιστοιχούν 200 με 300 ευρώ ανά φαρμακείο, το εξάμηνο. Εκτιμάται, λοιπόν, πως αυτό το ποσό είναι ένα βάρος που θα μπορούσαν να σηκώσουν τα φαρμακεία και θα στηρίξει την προσπάθεια για εξορθολογισμό της φαμρακευτικής δαπάνης. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν βέβαια άλλη γνώμη και αντιδρούν έντονα σε αυτή την εξέλιξη.Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς προϋπολογισμούς βέβαια, κύκλοι του Υπουργείου αναφέρουν στο Virus πως θα υλοποιηθεί μια σταδιακή αναμόρφωση των ορίων των δαπανών, βάσει της προβλεπόμενης αύξησης του ΑΕΠ, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.                                          Virus.com.gr 8/6/2018
Ξανθός: Η «μετα-μνημόνιο» εποχή θα φέρει ελευθερία στη χάραξη πολιτικής υγείας & φαρμάκου.
Θεωρούμε ότι η «μετα-μνημόνιο» εποχή θα δώσει παρά τη διατήρηση δημοσιονομικών περιορισμών, περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας» στη χάραξη της πολιτικής Υγείας και Φαρμάκου και μεγαλύτερης ευελιξίας στην προώθηση μέτρων για να αρθούν στρεβλώσεις και αδικίες της προηγούμενης περιόδου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας χθες, στο 17ο συνέδριο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Health in the Post Memorandum Era».«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ισχυρή πολιτική βούληση, το σχέδιο και την αξιοπιστία για να προχωρήσει σε μια ριζική αναδιοργάνωση στο τοπίο της Υγείας και του Φαρμάκου, βάζοντας πάνω απ΄όλα τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και το δημόσιο συμφέρον», επεσήμανε ο υπουργός με έμφαση.
Φαρμακευτική πολιτική: το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής είναι δεδομένο όπως είναι αυτονόητη η ανάγκη μεταρρυθμιστικών βημάτων. Προωθούμε ένα νέο «μίγμα» φαρμακευτικής πολιτικής με προτεραιότητα την ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα, θεραπευτικά πρωτόκολλα και Μητρώα ασθενών, αλλαγές στο πεδίο της τιμολόγησης και αποζημίωσης, κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στη φαρμακευτική αγορά μέσω της μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος, σταδιακή άρση της επιβάρυνσης των πολιτών για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών. Στην κατεύθυνση της διασφάλισης των ελάχιστων δυνατών κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων, το Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει ένα εργαλείο θεσμικού διαλόγου (την Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αγορά φαρμάκου, ενώ είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική, στην οποία έχουν κληθεί όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν, παρά τις διαφορές μα , με επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία στο βαθμό που θα λειτουργήσει παραγωγικά, θα είναι ένα σημαντικό βήμα ωριμότητας και θεσμικής σοβαρότητας από όλους μας και θα στείλει στο χώρο του Φαρμάκου το αναγκαίο «σήμα» προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας, που όλοι οι παράγοντες της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών (επαγγελματίες υγείας, Σύλλογοι Ασθενών κλπ) ζητούν.         ONMED 12/6/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διευρύνουν τη συνεργασία τους MSD – ΒΙΑΝΕΞ.
Στη θεραπευτική κατηγορία της δυσλιπιδαιμίας επεκτείνουν τη συνεργασία τους, που ήδη μετρά περισσότερα από 35 επιτυχημένα χρόνια στην Ελληνική αγορά, οι φαρμακευτικές εταιρίες MSD και ΒΙΑΝΕΞ. Με αυτή τη συμφωνία:
  • η ΒΙΑΝΕΞ θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διανομή και προώθηση των δυο καταξιωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της MSD, της εζετιμίμπης καθώς και του σταθερού συνδυασμού της εζετιμίμπης με τη σιμβαστατίνη, και
  • η ΜSD θα συνεχίσει κατ’ αποκλειστικότητα τη διανομή και προώθηση του καινοτόμου συνδυασμού ατορβαστατίνης και εζετιμίμπης.
Η διεύρυνση της συνεργασίας τους εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της MSD να αναδεικνύει την αξία των καινοτόμων φαρμάκων της, επενδύοντας παράλληλα στην παραγωγικότητα και ανάπτυξη της χώρας μέσα και από την ανάπτυξη συνεργασιών με Ελληνικές εταιρίες. Η BIANEΞ είναι ένας καταξιωμένος συνεργάτης εμπιστοσύνης για την MSD.
Στόχος της ΒΙΑΝΕΞ, είναι η συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας της, με βασικό στρατηγικό εταίρο την MSD, σε καινοτόμα φάρμακα. Με αφορμή την διεύρυνση της συνεργασίας, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ ανέφερε σχετικά: Η συνεργασία της ΒΙΑΝΕΞ με την MSD στην Ελληνική αγορά, όχι μόνο συνεχίζεται με επιτυχία, περισσότερο από 35 χρόνια, αλλά και διευρύνεται τώρα στη θεραπευτική κατηγορία της δυσλιπιδαιμίας, μια διεύρυνση που προσφέρει και στις δυο εταιρείες μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και απόδοσης. Το επιχειρηματικό μοντέλο της ΒΙΑΝΕΞ έχει στρατηγικό στόχο, τη διάθεση στην Ελληνική αγορά καταξιωμένων προϊόντων, με τεκμηριωμένα θεραπευτικά οφέλη, συνεργαζόμενη με ένα στρατηγικό εταίρο παγκόσμιας εμβέλειας όπως η MSD, ισχυροποιώντας τη θέση της, ως η κορυφαία ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία.
Για την ανακοίνωση της νέας επιχειρηματικής συμφωνίας η Agata Jakoncic, Managing Director της MSD, δήλωσε : Η στρατηγική της εταιρίας μας παγκοσμίως επικεντρώνεται στην ανάδειξη της αξίας των καινοτόμων προϊόντων καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα δώσουν μεγαλύτερη ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καινοτόμων και καταξιωμένων προϊόντων και μέσα από την 35ετή συνεργασία μας με ένα ισχυρό συνεργάτη όπως η ΒΙΑΝΕΞ, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά μας. Πιστεύουμε ότι η διεύρυνση της συνεργασίας μας στη θεραπευτική κατηγορία της δυσλιπιδαιμίας θα έχει απώτερο όφελος στην ελληνική οικονομία και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας .H νέα επιχειρηματική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2018.
Virus.com.gr 4/ 6/2018
Επιβραβεύθηκαν οι «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας».
Oι επιχειρήσεις που ηγούνται της προσπάθειας για επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης και προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα στη χώρα, τιμήθηκαν στην Τελετή Απονομής των βραβείων-θεσμός για το ελληνικό επιχειρείν, «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε για τέταρτη φορά η Direction Business Network, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αναλυτικότερα, αρχικά τιμήθηκαν οι Πρωταγωνιστές των Κλάδων, που αποτελούν τις κορυφαίες επιχειρήσεις σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με βάση τον κύκλο εργασιών, τα κέρδη προ φόρων και τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία διακρίθηκε και ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ.
- Επίσης, βραβεύθηκαν εταιρίες επειδή ξεχώρισαν στο χώρο της Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας. Μεταξύ των άλλων η Pharmaten.
- Επιβραβεύθηκαν, επίσης, επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ και όπως προκύπτει από τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2016, κατόρθωσαν τη συγκεκριμένη χρονιά να αυξήσουν ταυτόχρονα τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη προ φόρων τους πάνω από 20%. Mεταξύ αυτών και οι: Frezyderm ΑΒΕΕ (Καλλυντικά) και οι φαρμακευτικές ΙΦΕΤ Α.Ε., Νόβο Νόρντινσκ Ελλάς ΕΠΕ, Shire Ελλάς Α.Ε.,                                                                                                 ΚΕΡΔΟΣ 12/6/2018
Για το πώς αυτό μεταφράζεται στις εργασιακές σχέσεις και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων, μας ενημερώνει η κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και της κλαδικής Ομοσπονδίας ΟΕΦΣΕΕ, το κείμενο της οποίας παραθέτουμε πιο κάτω:
«Την Τρίτη 5 Ιουνίου μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου είχαν συνάντηση με μέλη της διοίκησης της Pharmathen στα γραφεία της εταιρίας στο Μαρούσι.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση που υπάρχει στα εργοστάσια της εταιρίας στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης. Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έκαναν σαφές στην εταιρία ότι διαφωνούν με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου, γιατί αυτό αντιβαίνει στη συλλογική σύμβαση εργασίας που παρόλη τη λήξη της εξακολουθεί να ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου, ενώ για τους παλαιότερους εργαζόμενους ισχύει με τη μορφή ατομικών όρων. Επίσης, έθεσε θέμα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας καθώς και καλύτερου και έγκαιρου προγραμματισμού των καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων. Από την πλευρά της εταιρίας δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση πέρα από το ότι θα γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού που θα βελτιώσουν σταδιακά την κατάσταση.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σταδιακή χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας στη Pharmathen με διολίσθηση σε εξοντωτικά ωράρια. Μάλιστα, στο κομμάτι αυτό η εταιρία είναι και πρωτοπόρος στον κλάδο ή καλύτερα «λαγός» για τους υπόλοιπους εργοδότες, οι οποίοι διαχρονικά έχουν σαν στόχο το σπάσιμο του πενθημέρου συνολικά, όπως φάνηκε και από την πρόταση που κατέθεσαν πρόσφατα στην Ομοσπονδία μας για εβδομαδιαία εργασία από Δευτέρα ως Σάββατο. Ταυτόχρονα, βέβαια, η εταιρεία έχει αυξανόμενα κέρδη και συνεχείς επιτυχίες όπως η περσινή έγκριση από τον οργανισμό FDA.
Είναι φανερό πλέον σε όλους ότι όταν η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση αναφέρονται σε «μεταμνημονιακή» εποχή και ανάπτυξη εννοούν με τέτοιους όρους, αφού όχι μόνο δεν ανακουφίζεται ο εργαζόμενος λαός, αλλά ενισχύεται η αντιλαϊκή επίθεση και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, με βάση και τους συνεχιζόμενους όρους επιτήρησης της Ε.Ε.  Άλλωστε, σε έναν τέτοιο νόμο πάτησε και η εργοδοσία της Pharmathen και έφερε στους εργαζόμενους την αλλαγή της σύμβασης για δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.
Καλούμε τους εργαζόμενους της Pharmathen να μην ανεχτούν άλλο τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς τους, να οργανωθούν, να στρατευτούν με το Συνδικάτο και την κλαδική Ομοσπονδία που είναι δίπλα τους και στηρίζει όλες τις διεκδικήσεις τους. Όπως οι εργοδότες, κυβέρνηση, Ε.Ε. έχουν ενιαίο μέτωπο απέναντι σε εμάς τους εργαζόμενους, έτσι και εμείς ενιαία να παλέψουμε για καλύτερους  όρους και συνθήκες δουλείας, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ, για όλα όσα μας ανήκουν.»                                                                                        oefsee.blogspot.gr 28/6/2018

■ Δύσκολη η εξίσωση για τις φαρμακοβιομηχανίες. Αβέβαιο το μέλλον για τα τμήματα πωλήσεων. Τι ανέφεραν στο Iatronet παράγοντες της αγοράς.
Σε σταυρόλεξο εξελίσσεται για τις φαρμακοβιομηχανίες η χάραξη στρατηγικής συγκράτησης δαπανών από τη μία και άρα λειτουργικού κόστους και η διατήρηση -των κατεκτημένων- πωλήσεων από την άλλη με μακροπρόθεσμη αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι από το 2010 και έπειτα ο σφικτός ανθρωποκεντρικός-προσωποκεντρικός έξωθεν χαρακτήρας των εταιρειών έχει αντικατασταθεί μέσω περικοπών τμημάτων ή ανθρώπινου δυναμικού σε σημαντικό βαθμό από την ενισχυμένη τεχνολογία σε όλες τις εξελιγμένες της μορφές με αιχμή τις διαδικτυακές εφαρμογές, αλλά και από την ανάθεση ολόκληρων τμημάτων της λειτουργίας τους σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing).
Τάσεις παγκόσμιες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις μόνο για την αγορά της Αμερικής είναι πως έως το 2020, οι αμερικανικές βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακοβιομηχανίας θα δαπανήσουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ψηφιακή διαφήμιση-προβολή τους. Άλλη παγκόσμια έρευνα αναφέρει ότι οι επιρροές των κοινωνικών μέσων οδήγησαν σε 60% μεγαλύτερη μετατόπιση των μετρήσεων αντίληψης για μία μάρκα.
Όπως λέγεται, τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο άσκησης του φαρμάκου. Έχουν την εξουσία να εμπλέκουν τους πολίτες σε συζητήσεις δημόσιας υγείας και πολιτικής, να δημιουργούν επαγγελματικά δίκτυα και να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τις υπηρεσίες.
 Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες αναδιαμορφώνουν και το πεδίο των επαφών τους με τον ιατρικό κόσμο, όπου πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά οι τετ α τετ επαφές και την θέση τους έχουν πάρει τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα δορυφορικά συμπόσια, κ.λπ. Έτσι σε σχέση με το παρελθόν που επικρατούσε η λογική "share of voice" με στρατιές ιατρικών επισκεπτών που ενημέρωναν τους γιατρούς ακόμη και 2 για το ίδιο σκεύασμα ("καθρέπτες") πλέον περάσαμε στην εποχή των ipad, των webinars και των εταιρειών CSO, που λειτουργούν με outsourcing τμήματα πωλήσεων.
Στο μεταξύ, ολόκληρα τμήματα της δομής τους περνούν σε εξωτερικούς συνεργάτες, επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακος, καθώς λείπουν επιβαρύνσεις τύπου ..αυτοκινήτων, bonus, ασφαλιστικών συμβολαίων κ.λπ. Τα πρώτα τμήματα που παραχωρούνται είναι το λογιστήριο και η επικοινωνία, ενώ ακολουθούν αυτά των κλινικών μελετών, της υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων κ.λπ. Τμήματα τα οποία αντιπροσωπεύουν έως και το 40% του συνολικού  μισθολογικού κόστους.

Προϊοντικά, η λύση που επιλέγεται επί του παρόντος και προβλέπεται να ενισχυθεί στο μέλλον ακούει στο όνομα εμπορική συμμαχία. Βεβαίως, η συγκεκριμένη επιλογή αφορά παλιά σκευάσματα, που είναι κατοχυρωμένα και άρα αναγνωρισμένα από τους ασθενείς και τους γιατρούς και όχι νέα φάρμακα όπου εκεί υπάρχει εμπλοκή στην όποια ενδεχόμενη συνεργασία εξαιτίας του περιβόητου τέλους εισόδου (25% που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία). Ο στόχος είναι να αυξήσουν μακροπρόθεσμα τις πωλήσεις τους -γεγονός που μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί, καθώς μιλάμε για διπλή διείσδυση από την εταιρεία αλλά και από τον συνεργάτη- παραχωρώντας μέρος του νέου τζίρου στον εμπορικό συνέταιρο.
Iatronet.gr 20/6/2018
■ Σε κίνδυνο 60 ελληνικές φαρμακευτικές από το clawback.
H απαίτηση ταυτόχρονης πληρωμής όλων των ποσών από το 2012 μέχρι σήμερα φέρνει σε αδιέξοδο ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Στη "στροφή" της εξόδου από την μνημονιακή αυστηρότητα, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες εντός του καλοκαιριού μπροστά στους σοβαρότερους κλυδωνισμούς που είχαν να αντιμετωπίσουν όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, σωρευτικά.
Οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με το clawback, το οποίο οι δανειστές έχουν καταστήσει απαιτητό άμεσα, (με δόσεις). Και αυτό συμβαίνει αφότου προηγουμένως έχουν υποστεί δραστικές μειώσεις στις τιμές των προϊόντων τους (σε πολλές περιπτώσεις η τιμή δεν καλύπτει ούτε τη συσκευασία), χωρίς όμως οι απώλειες αυτές να μπορούν να αντισταθμιστούν από αύξηση της χρήσης των γενοσήμων - τα οποία παρασκευάζουν συνήθως οι ελληνικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, μια σειρά επιβαρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί, βάζουν τρικλοποδιές στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, επιβραδύνοντας συνεργασίες που σχεδιάζονταν επί χρόνια, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών, συνθήκη που θα επέτρεπε αυξημένα έσοδα και θα καθιστούσε δυνατή την καταβολή όλων των πρόσθετων κρατικών απαιτήσεων, για τη διατήρηση της λειτουργίας τους.
Ολιγομελής αντιπροσωπεία ελληνικών επιχειρήσεων επισκέφθηκε χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να της καταστήσει γνωστή τη δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται οι φαρμακευτικές να καταβάλλουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από το clawback, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση, περίπου 50 αμιγώς ελληνικές φαρμακευτικές, θα κλείσουν.
Συνολικά οι φαρμακευτικές υποχρεούνται:
  • στην καταβολή clawback για τα έτη 2012-2015, ποσό το οποίο μπορεί να επιμεριστεί μέχρι και σε 35 δόσεις, 
  • στην καταβολή clawback για τα έτη 2016 - 2017, ποσό το οποίο μπορεί να επιμεριστεί μέχρι και σε 24 δόσεις και ταυτόχρονα 
  • στην καταβολή clawback για το 2018.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το clawback παρελθόντων ετών (2012 - 2015) υπολογίζεται σε 56 εκ. ευρώ από 89 φαρμακευτικές. Στη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών επισήμαναν ότι η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη δεν ξεπερνά συνολικά τα 380 εκ. ευρώ, όμως παρόλα αυτά, οι επιβαρύνσεις πλέον από το clawback ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικά προβλεπόμενο 15%, ενώ στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το rebate, ανεβάζοντας εξαιρετικά υψηλά τον πήχη των υποχρεωτικών επιστροφών για προϊόντα των οποίων οι τιμές κυμαίνονται συνήθως γύρω από το ένα ευρώ, αρκετών γύρω στα 5 ευρώ και ελάχιστων να πλησιάζουν τα 10 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς, έκαναν επίσης λόγο για δραματική αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ξεφύγει εξαιτίας των ακριβών αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην διετία 2016-2017 ο προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν 67 εκ. ευρώ και 82 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η πραγματική δαπάνη έφτασε τελικά τα 110 εκ. ευρώ το 2016 και τα 135 εκ. ευρώ το 2017. Όσο για φέτος, επί προϋπολογισμένης δαπάνης 55 εκ. ευρώ, οι προβολές δίνουν εκτιμώμενη δαπάνη 150 εκ. ευρώ, προκαλώντας υπέρβαση επιπλέον 100 εκ. ευρώ περίπου.                                                                                           HealthMag 29./6/2018
■ UNI-PHARMA: Εγκαταστάσεις - πρότυπο βιοκλιματικής εφαρμογής και ρομποτικής τεχνολογίας.
Με την πρόσφατη εκλογή της Ιουλίας Τσέτη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, επισφραγίζεται η έντονη διαδρομή της τελευταίας πενταετίας για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μιας πορείας ανάπτυξης και επιτυχιών.
Σημαντικές επενδύσεις χρηματοδοτούμενες κυρίως από ίδια κεφάλαια αλλά και αύξηση του προσωπικού, ήταν η απάντηση που έδωσε στην παρατεταμένη ύφεση ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, (ΟΦΕΤ). Πρόκειται για τις φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA και Intermed, καθώς και την εμπορική εταιρεία Pharmabelle με έδρα την Κύπρο, με επικεφαλής τις κυρίες Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη.  Ειδικότερα, τα τελευταία 3,5 χρόνια, ο Όμιλος τριπλασίασε το δυναμικό του κατά 150 θέσεις εργασίας φθάνοντας τα 470 άτομα, εκ των οποίων το 60% είναι υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης. Το κονδύλι των επενδύσεων μόνο για την UNI-PHARMA την τελευταία εξαετία, ξεπέρασε τα 64 εκατ. ευρώ, ενώ το πλάνο επενδύσεων το διάστημα 2018-2020 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Οι σημερινές εγκαταστάσεις παραγωγής της UNI-PHARMA, που αξιοποιούν τεχνολογία αιχμής, με ρομποτικά συστήματα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προέκυψαν από επέκταση των παλαιότερων, μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μεσούσης μάλιστα της ύφεσης.
Ο τζίρος της UNIPHARMA ανήλθε το 2017 σε 55 εκατ. ευρώ και ο τζίρος της Intermed ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ, με το 18% του συνολικού κύκλου εργασιών να φορά εξαγωγές, δείγμα της έντονης εξωστρέφειας του ομίλου τα τελευταία χρόνια. Ήδη τα προϊόντα UNI-PHARMA και Intermed βρίσκονται σε 53 χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με την CEO της UNI-PHARMA, Ιουλία Τσέτη, υπάρχει ανάγκη η βιομηχανία να κρατήσει τα λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα, η οποία έχει πληγεί από την «αιμορραγία» της μετανάστευσης. «Παραμένουμε στον τόπο μας, δημιουργώντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας» τονίζει. Το 20% του τζίρου του Ομίλου κατευθύνεται σε Έρευνα και Ανάπτυξη με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και άξονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Άλλωστε στρατηγική επιλογή του ΟΦΕΤ, είναι η δημιουργία συνεχώς νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με την Ηθική, την Υπευθυνότητα, την Αριστεία και την Καινοτομία, επιλογές, στις οποίες η εταιρεία είναι προσανατολισμένη από την ίδρυσή της, από τον Κλέωνα Τσέτη.
Στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, η κ. Τσέτη αναμένεται να λειτουργήσει με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, τη νέα αντίληψη για την εργασία και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στόχοι του ΣΕΒ που θα κληθούν να υπηρετήσουν με αφοσίωση τα επόμενα χρόνια, όλα τα στελέχη που βρίσκονται στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.                                                                                        ONMED.GR28/06/2018

ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
■ ΣΕΙΒ: Κρίσιμη η στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας για τη βιώσιμη και ισότιμη περίθαλψη των ασθενών. Η πανευρωπαϊκή εβδομάδα medtechweek 2018 στηρίζει τον αμφίδρομο και εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για την Ιατρική Τεχνολογία και την καινοτομία.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) στο πλαίσιο της εβδομάδας Medtech 2018 στηρίζει μέσω της επιχειρηματικής του δράσης την προαγωγή και τη διατήρηση μιας βιώσιμης και ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες[1], η οποία αποτελεί μία από τις πιο πιεστικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις για την Ευρώπη, σήμερα. Η συμμαχία MedTech Europe και δεκάδες σύνδεσμοι ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων από όλη την Ευρώπη, συμμετέχουν και φέτος στη medtechweek, με στόχο την προώθηση της Ιατρικής Τεχνολογίας και την έναρξη ενός αμφίδρομου και εποικοδομητικού διαλόγου για την Ιατρική Τεχνολογία και την καινοτομία η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες παθήσεις και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μετράμε πάνω από 500.000 διαθέσιμες ιατρικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση, τον έλεγχο και τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Η βιομηχανία της ιατρικής τεχνολογίας είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής οικονομίας αριθμώντας 27.000 επιχειρήσεις ιατρικής τεχνολογίας και πάνω από 600.000 εργαζομένους. Η ιατρική τεχνολογία χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ροή καινοτομιών, ως αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου έρευνας και ανάπτυξης και στενής συνεργασίας του κλάδου με τους χρήστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας έχουν συνήθως έναν κύκλο ζωής μόλις 18 έως 24 μήνες, καθώς ένα πιο βελτιωμένο προϊόν έχει ήδη αναπτυχθεί για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Κρίσιμο στοιχείο στον ευρωπαϊκό διάλογο αναφορικά με την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ιατρική Τεχνολογία, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, οι οποίες εξυπηρετούν όλη την αλυσίδα της περίθαλψης.
Οι δράσεις που απαιτούνται στην αλυσίδα της καινοτομίας, από την Έρευνα και Ανάπτυξη έως την έγκριση, την υιοθέτηση και τη χρηματοδότηση από τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να υπερβαίνουν τα στεγανά των εκάστοτε Οργανισμών και να διαμορφωθούν από κοινού μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Απαιτείται συντονισμός και κοινές επενδύσεις στις υποδομές, τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, την κλινική έρευνα, την παροχή φροντίδας, τη διαχείριση του συστήματος υγείας, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα μοντέλα χρηματοδότησης, την προσαρμογή στους ρυθμιστικούς κανόνες αλλά και καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις.
Ο Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος του ΔΣ ΣΕΙΒ, αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα σημειώνει ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι δυσανάλογος με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία τόσο για ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης όσο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Λόγω δυσκολιών όπως οφειλές, πρόσθετοι φόροι, δυσκολία στην κατάρτιση διαφανών διαγωνισμών και την κατηγοριοποίηση των προϊόντων, η εγχώρια επένδυση στην Έρευνα, την παραγωγή και την καινοτομία είναι σχεδόν μηδενική. Όμως παρόλες τις πιέσεις που υφίστανται οι εταιρείες – μέλη μας, ο κλάδος παλεύει και στέκεται όρθιος απασχολώντας πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλοντας στην αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών και τη βιώσιμη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «Ο ΣΕΙΒ, ως μέλος της MedTech Europe, στηρίζει ένθερμα την πανευρωπαϊκή προσπάθεια προώθησης της καινοτομίας και ενημέρωσης για την αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας καθώς είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον».Iatronet.gr 7/6/2018

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
■ Δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατά κατηγορία καταστημάτων (ΕΛΣΤΑΤ, Μαρ. 2018).
Kατά το διάστημα Ιαν – Μαρ 2018, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων στα φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών καταγράφεται αύξηση +3,7%σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 (+0,Ι%).
Πηγή: Εβδομαδιαίο δελτίο ΣΕΒ,TEYXΟΣ 143 |7 Ιουνίου  2018  | σελ. 19
■ Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2017, παρουσίασε άνοδο 1,9% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύγκριση Απριλίου 2018 με Απρίλιο 2017.
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,9% τον μήνα Απρίλιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2017, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
* Κατά 2,4% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων, επίπλων. Κέρδος online   8/6/2018
Βιομηχανική παραγωγή.
ΠΙΝΑΚΑΣ Δ02: Δείκτες βιομηχανικής παραγωγής σε βασικούς κλάδους. (ΕΛΣΤΑΤ, ΑΠΡΙΛ. 2018).
■ Συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν –Απρ 2018 η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών εμφανίζει αύξηση +1,8%, επιπλέον αύξησης +5,1% το αντίστοιχο διάστημα το 2017. Στην ανοδική τάση της βιομηχανικής παραγωγής συνέβαλαν κυρίως οι κλάδοι τροφίμων (+0,9%), ποτών (+7,1%), χημικών (+2,8%), φαρμάκων (+16,8%), μηχανημάτων (+14,6%) και παραγωγής χαρτιού (+5,1%).
ΦΑΡΜΑΚΑ:    Ιαν-Απριλ.2017:    11,6%
 Ιαν-Μαρτ.2018:    16,8%
Πηγή: Εβδομαδιαίο δελτίο ΣΕΒ,TEYXΟΣ 144 | 14 ΙΟΥΝΊΟΥ  2018  | σελ. 7.
ΣΕΒ: Στρατηγική πληροφόρηση στις επιχειρήσεις για 125 αγορές-στόχους.
Οι προοπτικές στην παγκόσμια αγορά για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κλάδους των υποδομών, φαρμάκων και τροφίμων-ποτών παρουσιάστηκαν στο Εργαστήριο Στρατηγικής Πληροφόρησης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον Όμιλο Fitch, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου, με τη συμμετοχή στελεχών από περισσότερες από 50 επιχειρήσεις, την Πέμπτη 14, Ιουνίου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, όπως τόνισε στη συνάντηση, η Μαρίνα Πετρολέκα, Head of Global Industry Research της), ο κλάδος των φαρμάκων -και ειδικά των γενοσήμων- θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μεγάλος αριθμός κατοίκων βελτιώνει το εισόδημα του, ενώ οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την οικονομική ανάπτυξη ώστε να διευρύνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες τους. Επειδή το κόστος θα είναι σημαντικός παράγοντας, οι κυβερνήσεις στρέφονται σε οικονομικές λύσεις εξέλιξη που αναμένεται να ευνοήσει τα γενόσημα.
■ Αυξημένος 6,7% ο τζίρος της βιομηχανίας τον Απρίλιο.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2017, παρουσίασε αύξηση 6,7% έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2017 - Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2016 - Απριλίου 2017, παρουσίασε αύξηση 7,6%, έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 6,7% τον μήνα Απρίλιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2017, προήλθε:
 1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
 • Αύξηση κατά 14,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων.
Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
 • Αύξηση κατά 6,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: χαρτιού και προϊόντων από χαρτί, χημικών προϊόντων, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, βασικών μετάλλων, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.                                                                         Κέρδος online   19/6/2018
Κερδοφόρος παρά το δυσμενές περιβάλλον παραμένει ο κλάδος του φαρμάκου.
Κερδοφόρος παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ο φαρμακευτικός κλάδος στη χώρα μας, καθώς οι πωλήσεις συνολικά 120 φαρμακευτικών επιχειρήσεων (εμπορικών και παραγωγικών), που εξετάζονται σε έρευνα της Direction Business Reports παρουσιάζουν μικρή πτώση 1,31% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Συνολικά, 70 επιχειρήσεις πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών το 2016, ενώ 50 συνολικά επιχειρήσεις εμφάνισαν μειωμένα κέρδη κατά 41,67%.
Στις 95 κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι 42 εξ’ αυτών του δείγματος κατέγραψαν αύξηση 35% στα συνολικά τους κέρδη, με τις 44 εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις να εμφανίζουν μείωση 36,67%. Συνολικά, 9 επιχειρήσεις πέρασαν από ζημιές σε κέρδη και 70 αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, Demo, Novartis, Βιανέξ, Pharmathen και Pfizer βρίσκονται στο TOP 5 της κατάταξης με τα υψηλότερα κέρδη. Στις υπερ-αποδόσεις της χρονιά αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Bayer, με αύξηση κερδών κατά 363% και η Pfizer με ποσοστιαία μεταβολή 118,47%.
Όσον αφορά την κατάταξη βάσει κύκλου εργασιών, Novartis, Pfizer, Boehringer Ingelheim, Βιανέξ και MSD βρίσκονται στη «χρυσή» 5άδα της χρονιάς.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο φαρμακευτικός κλάδος παραμένει κερδοφόρος, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου καταγράφει κερδοφορία (κέρδη προ φόρων). Όπως επισημαίνει η έρευνα της Direction Business Reports, η παραγωγή και η διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η δύσκολη πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη και οι συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της αγοράς από το 2010 και μετά.
Οι αποδόσεις του κλάδου.
Από την ανάλυση του συνοπτικού ομαδοποιημένου ισολογισμού για τη διετία 2015-2016, ο οποίος συντάχθηκε βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 120 φαρμακευτικών επιχειρήσεων (εμπορικών και παραγωγικών), προκύπτουν τα εξής: οι συνολικές πωλήσεις (κύκλος εργασιών) το 2016 σημείωσαν μικρή πτώση κατά 1,31% σε σχέση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 4,506 δισ. ευρώ. Τα συνολικά μικτά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 5,11% και ανήλθαν στα 1,394 δισ. ευρώ το 2016.
Τα συνολικά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν πτώση κατά 13,15%, και ανήλθαν στα 161,20 εκατ. ευρώ το 2016. Να σημειωθεί ότι από τις 120 υπό εξέταση εταιρείες οι 95 (ως ποσοστό 79,17%) παρουσίασαν κερδοφορία (κέρδη προ φόρων) το 2016. Οι επιχειρήσεις του δείγματος είχαν συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 1,066 δισ. ευρώ (+2,24% σε σχέση με το 2015) και συνολικά ίδια κεφάλαια ύψους 1,584 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,72% σε σχέση με το 2015.
Οι συνολικές υποχρεώσεις (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) ανήλθαν στα 3,061 δισ. ευρώ για το 2016 (- 6,32% σε σχέση με το 2015). Το γενικό σύνολο ενεργητικού το 2016 μειώθηκε κατά 3,12% σε σχέση με το 2015 και ανήλθε στα 4,645 δισ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους για το 2016 διαμορφώθηκε στο 30,93% και οι εταιρείες εργάστηκαν με καθαρό περιθώριο κέρδους 3,58%. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) για το 2016 διαμορφώθηκε στο 10,17% και η σχέση ξένων προ ίδια κεφάλαια στο 1,93.Τα στοιχεία προέρχονται από την επιχειρηματική ενότητα Med & Health Business, η οποία περιλαμβάνεται στην έκδοση Οι ισχυροί της Ελληνικής Οικονομίας, που κυκλοφορεί από την Direction Business Network.                                                               healthfarma.gr 20/6/ 2018
ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Φαρμακευτικά προϊόντα: Η Κομισιόν βελτιώνει τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Επιτροπή προτείνει μια στοχευμένη τροποποίηση των κανόνων περί διανοητικής ιδιοκτησίας με σκοπό να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες να εισέλθουν σε ταχέως αναπτυσσόμενες παγκόσμιες αγορές, καθώς και για να τονωθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην ΕΕ.
 Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ διαθέτει ένα ισχυρό πλαίσιο δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που προστατεύει την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και συντηρεί την κορυφαία παγκοσμίως καινοτομία της φαρμακοβιομηχανίας. Για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το υφιστάμενο σύστημα και για να αρθεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των παρασκευαστών της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει μια στοχευμένη τροποποίηση: τη λεγόμενη «απαλλαγή της παρασκευαστικής δραστηριότητας» από τα συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας. Τα συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας (ΣΠΠ) παρατείνουν τη διάρκεια της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρειάζονται πολύχρονες δοκιμές και κλινικές μελέτες για να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές. Με την απαλλαγή αυτή, οι εταιρείες με έδρα στην ΕΕ θα έχουν στο μέλλον το δικαίωμα να παράγουν μια γενόσημη ή βιοομοειδή μορφή ενός φαρμάκου που κατοχυρώνεται με ΣΠΠ κατά τη διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού, εφόσον αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς εξαγωγής σε αγορά εκτός της ΕΕ στην οποία δεν υπάρχει πλέον ή δεν υπήρξε ποτέ κατοχύρωση. Η απαλλαγή θα στηρίξει τον πρωτοποριακό ρόλο της Ευρώπης στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Ο αρμόδιος Aντιπρόεδρος, για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει πρωτοπόρος στη φαρμακευτική έρευνα και παραγωγή. Οι κανόνες μας σχετικά με την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα ενισχύουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στα βασικά δικαιώματα και στη διάρκεια αυτής της προστασίας, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα. Σήμερα προτείνουμε μια προσεκτικά σχεδιασμένη τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος που αποσκοπεί στην άρση ενός νομικού φραγμού ο οποίος εμπόδιζε τις εταιρείες μας να ανταγωνιστούν με ίσους όρους στις παγκόσμιες αγορές, όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι και η δική μας φαρμακευτική βιομηχανία είναι σε θέση να αποκομίσει τα οφέλη από τον ανταγωνισμό αυτόν.»

Η αρμόδια Eπίτροπος, για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, πρόσθεσε: «Η σημερινή πρόταση επιτυγχάνει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη ελκυστική για τις καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες και την επείγουσα ανάγκη να δοθεί στα γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα από την ΕΕ η δυνατότητα να ανταγωνίζονται στις παγκόσμιες αγορές. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην ΕΕ. Μπορούν να εξασφαλιστούν καθαρές πρόσθετες πωλήσεις 1 δισ. ευρώ ετησίως και μέχρι και 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε περίοδο 10 ετών. Επίσης, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα οι πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα αυτού. Μεσοπρόθεσμα, η αύξηση του ανταγωνισμού θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε μεγαλύτερη ποικιλία φαρμάκων και θα βοηθήσει στην ελάφρυνση των κρατικών προϋπολογισμών.»
Με την απαλλαγή αυτή, η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) για την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι η υψηλότερη παγκοσμίως. Τα φάρμακα υπό προστασία με ΣΠΠ θα εξακολουθούν να διαθέτουν πλήρη εμπορική αποκλειστικότητα στην ΕΕ.

Η πρόταση συνοδεύεται από σειρά διασφαλίσεων που θα παράσχουν διαφάνεια και θα εμποδίσουν την είσοδο προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στις αγορές των κρατών μελών. Συμβαδίζει με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη διαφύλαξη της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στην τεχνογνωσία και την καινοτομία και για την προστασία των ασθενών από τα παραποιημένα φάρμακα. Συμπληρώνει επίσης τη γενική προσέγγιση της ΕΕ για τη διασφάλιση ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, που χαρακτηρίζεται από ανοικτές αγορές, για τους παρασκευαστές με έδρα στην ΕΕ.

Η σημερινή πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό 469/2009 περί του συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για τα φάρμακα. Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα είναι άμεσα εφαρμοστέα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.Κέρδος online   29/5/2018

Από την τσέπη τους πληρώνουν οι Έλληνες το 30% των φαρμάκων που τους συνταγογραφήθηκαν.
Από το σύνολο των φαρμάκων της εξωνοσοκομειακής αγοράς, μπορεί να αποζημιωθεί το 91%.
Στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εξαιρουμένων των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα του ν.3816.
Σύμφωνα με μελέτη της IQVIA για το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι τάσεις της αγοράς δείχνουν μείωση της εξωνοσοκομειακής αγοράς συνταγογραφουμένων φαρμάκων σε επίπεδο μισής ποσοστιαίας μονάδας από πλευράς αξιών και αύξηση της τάξης του 1,7% σε επίπεδο όγκου.Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα, συνολικού ύψους 176 εκ. ευρώ, εξανεμίζονται από αύξηση του όγκου συνταγογραφουμένων φαρμάκων κατά 95 εκ. ευρώ και αύξηση αξιών των συνταγογραφουμένων φαρμάκων (υποκατάσταση) κατά 73 εκ. ευρώ.
Στο σύνολο της αγοράς συνταγογραφουμένων φαρμάκων:
  • τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας φάρμακα καταλαμβάνουν μερίδιο 31,1% από πλευράς αξιών ή 8,1% από πλευράς όγκου
  • τα πρωτότυπα εκτός πατέντας φάρμακα καταλαμβάνουν μερίδιο 30,2% από πλευράς αξίας ή 37,4% από πλευράς όγκου,
  • τα γενόσημα μερίδιο 20,9% από πλευράς αξιών ή 31,7% από πλευράς όγκου και
  • τα λοιπά σκευάσματα μερίδιο 17,8% σε αξίες ή 22,8% σε όγκο.
Οι πρώτες τέσσερις ευρείες θεραπευτικές κατηγορίες (καρδιολογικά, φάρμακα του πεπτικού και μεταβολισμού, νευρολογικά και φάρμακα του αίματος) απορροφούν το 67% της αγοράς σε αξίες, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και Πορτογαλία αποτελούν τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη, με τις τιμές στη χώρα μας να έχουν πέσει κατά 34% από το 2009, κυρίως στις κατηγορίες των νευρολογικών και καρδιολογικών φαρμάκων.
Σε ότι αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρατηρήθηκε μεγέθυνση της αγοράς κατά 3% σε αξίες, με τα πρωτότυπα να απορροφούν το 29,7% της αγοράς, τα off patent το 28,1%, τα γενόσημα το 22,4% και τα λοιπά φάρμακα το 19,8%. 
Από το σύνολο της αγοράς, μόνο το 9% δεν αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση. Εντούτοις, μόνο το 70% των αποζημιούμενων φαρμάκων, υπολογίζεται ότι αποζημιώνεται τελικά, σε ότι αφορά τα τεμάχια που πωλήθηκαν.
Η μεγέθυνση της αγοράς αποδίδεται στα μη αποζημιούμενα φάρμακα, καθώς σε ότι αφορά το μέρος των φαρμάκων που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση ήταν μόλις 1% σε αξίες.
Επίσης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης πρωτοτύπων φαρμάκων σε ποσοστό 31,8% έναντι 31,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017, και πτώση της χρήσης off patent σε 29,6% από 31,1% και γενοσήμων σε 21% από 21,9%, σε αξίες.
Από πλευράς όγκου, η συνταγογράφηση μειώθηκε στα πρωτότυπαστο 8,3%, έναντι 9,7%, και αυξήθηκε στα off patent και γενόσημα, σε ποσοστά 37,3% και 31,9% από 37,1% και 31,5% αντίστοιχα.
Τα φάρμακα μέχρι 15 ευρώ αντιστοιχούν στο 53% των αποζημιούμενων φαρμάκων, και φάρμακα μέχρι 5 ευρώ στο 56% των αποζημιούμενων φαρμάκων. Αντίστοιχα, φάρμακα με τιμή από 75 ευρώ και πάνω, αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% της αγοράς σε αξίες.           HealthMag 14/6/2018

ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: “Βουτιά” έως 5,1% τον Απρίλιο στις τιμές των φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα.
Η τάση που καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αντίθετη με τη γενική εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας.Πιο φθηνά διατέθηκαν τον Απρίλιο τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά.Ο δείκτης τιμών παραγωγού βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε μείωση κατά 2,8% στη διεθνή αγορά και 5,1% στην αγορά της Ελλάδας, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017.
Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία επιδεικνύει μία αξιοσημείωτη εξωστρέφεια, με τις τιμές των προϊόντων της, ωστόσο, να υποχωρούν.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του κλάδου σε σχέση με το σύστημα τιμολόγησης που ισχύει στη χώρα μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων. Προειδοποιήσεις απευθύνουν και οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας πως το ισχύον καθεστώς τιμολόγησης οδηγεί στην έξοδο από την αγορά καταξιωμένα και φθηνά φάρμακα.
Η τάση που καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αντίθετη με τη γενική εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας. Ο γενικός δείκτης σημείωσε τον Απρίλιο αύξηση κατά 2% σε σχέση με τον Μάρτιο και ήταν υψηλότερα κατά 0,6% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία έχει ως σκοπό τη μέτρηση της μηνιαίας μεταβολής των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά. Είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους δεικτών εγχώριας και εξωτερικής Αγοράς. Ο δείκτης της εξωτερικής αγοράς προκύπτει από τη σύνθεση των επί μέρους δεικτών της Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης, ανάλογα με τη διάκριση των χωρών προορισμού των εξαγωγών. Για τις τιμές των προϊόντων, που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, συλλέγονται οι βασικές τιμές πώλησης, δηλαδή οι τιμές χωρίς τον ΦΠΑ και τους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών.
Μειώσεις.
Το προεδρείο της ΠΕΦ, που εκπροσωπεί τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έχει εκφράζει ενστάσεις σχετικά με το καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων στη χώρα μας.Το πρόσφατο δελτίο τιμών – σημειώνει – φέρνει μειώσεις, που μεσοσταθμικά φτάνουν στο 9,5%.Από την ΠΕΦ γίνεται λόγος για “καταστροφική ανατιμολόγηση”, η οποία οδηγεί σε συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το 69% από το 2009…                            iatronet.gr 31/5/2018
Συμμετοχή 0% για τα γενόσημα σε θεραπευτικές κατηγορίες που διευρύνονται.
Προβάδισμα στη χρήση γενοσήμων από τους ασθενείς, έναντι των φαρμάκων αναφοράς τους, επιχειρείται με την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τις τιμές αναφοράς και αποζημίωσης των φαρμάκων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση λαμβάνει υπόψιν της την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων κατά ATC 4 θεραπευτικές κατηγορίες, προβλέπει την  εξέλιξη της τεχνολογίας και ορίζει ότι φάρμακα που τώρα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε επίπεδο δραστικής (ATC5) μπορούν να "υποταξινομηθούν" στο χαμηλότερο επίπεδο 4, όπως επίσης και σε δραστικές με περισσότερες της μίας ενδείξεις. Όμως κάνει πρόβλεψη και για τις περιπτώσεις όπου φαρμακευτικές ουσίες που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία δεν είναι ανταλλάξιμα μεταξύ τους.
Για κάθε θεραπευτική κατηγορία ορίζεται τιμή αναφοράς (ΤΑ), η οποία αποτελεί την τιμή αποζημίωσης όλων των προϊόντων της κάθε κατηγορίας. Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης χρήσης, αφού κατατάξει τα φάρμακα όπως προσδιορίζεται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της και στην παρούσα απόφαση, υπολογίζει την τιμή αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία χωριστά. Στον υπολογισμό εντάσσονται όλα τα φάρμακα, οι περιεκτικότητες και συσκευασίες, που επιλέγονται για να αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με σειρά μαθηματικών τύπων, προσδιορίζεται η Τιμή Αναφοράς, συνυπολογίζοντας το ελάχιστο σταθμισμένο και μέσο κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ), το μερίδιο αγοράς σε αξίες και η αξία του φαρμάκου αναφοράς και των γενοσήμων του.
Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου. 
Για τις ειδικές περιπτώσεις όπου επιλέγεται φάρμακο που δεν διαθέτει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία στο σύνολό της περιέχει μία μοναδική δραστική ουσία χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
Στις περιπτώσεις που η τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων, είναι μεγαλύτερη από τη λιανική τιμή, η τιμή αποζημίωσης μειώνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής. Στις περιπτώσεις που η τιμή αποζημίωσης των γενοσήμων φαρμάκων είναι μικρότερη από τη λιανική τιμή, η τιμή αποζημίωσης αυξάνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής. Στις περιπτώσεις που το νέο γενόσημο φάρμακο αντιστοιχεί σε φάρμακο αναφοράς το οποίο δεν είχε γενόσημο έως την έγκριση τιμής του γενοσήμου, η τιμή αναφοράς επανακαθορίζεται με βάση και την τιμή του νέου γενοσήμου, υπό την προϋπόθεση ότι καταγράφονται πωλήσεις στην ΗΔΙΚΑ.
Οι τιμές αποζημίωσης και οι συμμετοχές των ασθενών θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, ώστε να τα γνωρίζει ο ιατρός, ο ασθενής και ο φαρμακοποιός κατά τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της συνταγής.
Στην απόφαση δεν ορίζεται σαφώς τι θα γίνει με τη διαφορά που θα προκύψει από την απουσία πλέον συμμετοχής των ασφαλισμένων στην περίπτωση επιλογής γενοσήμων, καθώς άμεσα η καταβολή του ποσού θα βαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή. Όμως στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, όπου αποτελεί και τον μεγαλύτερο φορέα περίθαλψης, υφίσταται το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του 1,945 δισ. ευρώ ετησίως και το υπερβάλλον ποσό που θα προκύψει από την εφαρμογή της απόφασης, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διόγκωση του clawback που επιβαρύνει τις φαρμακευτικές.
HEALTH MAG 28/6/2018
ΣΦΕΕ- PharmaInnovationForumGreece
PIF: «Στρεβλός» ο ελληνικός τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.
«Στρεβλό» χαρακτηρίζει το PhRMA Innovation Forum (PIF), που εκπροσωπεί 23 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων ζητώντας αλλαγές. Η τιμολόγηση των φαρμάκων υπό προστασία (on patent) στην Ελλάδα διαμορφώνεται από την τιμή του εν λόγω φαρμάκου στην Ευρώπη, πρακτική που ακολουθείται ευρέως από την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η τιμή ενός φαρμάκου υπό προστασία είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη με βάση τις Διατάξεις Τιμολόγησης.
Διεθνώς, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας τους τα πρωτότυπα φάρμακα υπόκεινται σε σημαντική μείωση τιμών και εκτεταμένο ανταγωνισμό από γενόσημα σκευάσματα με τιμές έως και 90% χαμηλότερες από αυτές του προϊόντος αναφοράς (off-patent). Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η εξοικονόμηση και απελευθέρωση πόρων με σκοπό τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Σύμφωνα με το PIF, «στην Ελλάδα η παραπάνω αρχή παραβιάζεται διαχρονικά, με αποτέλεσμα τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά στρεβλών ρυθμίσεων προστασίας τιμών που ισχύουν μέχρι και σήμερα (όπως πχ η προστασία ανώτατης μείωσης 10% για τα γενόσημα, ανατιμολόγηση με 1 ή 2 χώρες κοκ) γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές αποζημίωσης σε υψηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε clawback ενώ η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται».
Τα μέλη του φόρουμ αναγνωρίζουν ότι στη διαδικασία τιμολόγησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ανάγκες όπως επίσης και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη διείσδυση των παλιών και οικονομικών φαρμάκων, αλλά θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να διορθώνονται και λάθη του παρελθόντος ή στρεβλώσεις από διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Με αφορμή την οριστικοποίηση του δελτίου ανατιμολόγησης φαρμάκων του Μαΐου το PIF ζητά από το υπουργείο Υγείας να ξεφύγει από λογικές επιλεκτικών προστασιών «οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συσσωρευμένες στρεβλώσεις και να μπούμε στη λογική των κινήτρων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή φορολογικών κινήτρων, πρόσβασης σε χρηματοδότηση κ.ο.κ.» και προσθέτει ότι «το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η Τιμολόγηση το έδωσε. Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων».
Προτείνει λοιπόν ανατιμολόγηση μια φορά τον χρόνο, τιμολόγηση/ανατιμολόγηση σε καλάθι χωρών της Ευρωζώνης, οι τιμές των On-patent/Off patent φαρμάκων να προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρωζώνης και στα γενόσημα το 65% να είναι χωρίς προστασία τιμής.
«Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από το γινόμενο της ποσότητας (πολλαπλασιαστής) επί της τιμής (πολλαπλασιαστέος). Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο εξορθολογισμός της δαπάνης δεν περνάει πλέον από τον πολλαπλασιαστέο αλλά από τον πολλαπλασιαστή», καταλήγει η ανακοίνωση του PIF.                                                                                                             in.gr 12/6/2018
ΠΕΦ: Όσο φθηνότερο ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερη μείωση δέχεται. «Τριβές» για την τιμολόγηση με φόντο την ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη.
Η τελευταία ανατιμολόγηση του Μαΐου, η οποία οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα (11/06/2018) στο νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων, έφερε στην επιφάνεια μία υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Κοινή θέση όλου του χώρου του φαρμάκου είναι ότι το σύστημα τιμολόγησης δημιουργεί στρεβλώσεις και χρειάζεται αλλαγή, ωστόσο λόγω της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης εκ των πραγμάτων αναπτύσσεται ανταγωνισμός μεταξύ των ακριβών, νέων φαρμάκων και των φθηνών, παλαιότερων και καταξιωμένων και γενοσήμων. 
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τονίζει ότι οι νέες μειώσεις τιμών εστιάζονται μονομερώς για μία ακόμα φορά στα γενόσημα και τα φθηνά φάρμακα. «Και αυτό, παρά τη μικρή συμμετοχή τους στη δαπάνη και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη υποστεί τεράστιες, εξοντωτικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Παρά όμως τις μειώσεις αυτές, ο όγκος των γενοσήμων σήμερα παραμένει καθηλωμένος στο 22-23%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή η ανατιμολόγηση οδηγεί σε μια φαινομενική (λόγω υποκατάστασης) εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης του 1,7%. «Το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα, δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι μειώσεις για μια ακόμη φορά επικεντρώνονται στα γενόσημα και στα παλαιότερα καταξιωμένα φάρμακα, ενώ τα νεότερα εισαγόμενα ακριβότερα βρίσκονται πρακτικά στο απυρόβλητο. Μάλιστα, το ύψος των μειώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογο των τιμών των φαρμάκων: όσο φθηνότερο είναι ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερη μείωση δέχεται και αντίστροφα» επισημαίνει η ΠΕΦ και προσθέτει ότι η ατελέσφορη διαδικασία των συνεχών ανατιμολογήσεων «καταστρέφει τα ελληνικά φάρμακα, χωρίς κανένα όφελος σε όρους εξοικονομήσεων και λειτουργεί μονίμως και καταχρηστικά υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεισαγωγέων».
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στην ουσία απαντά στους ίδιους τόνους, στο φόρουμ των πολυεθνικών εταιρειών καιτονομίας  PhRMA Innovation Forum (PIF), το οποίο με ανακοίνωσή του ζητά επιτακτικά να αρθούν οι ρυθμίσεις προστασίας στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων (όπως η ανώτατη μείωση 10% σε κάθε ανατιμολόγηση) ώστε να απελευθερωθούν πόροι για νέα καινοτόμα φάρμακα. Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων, κατά το φόρουμ, είναι «τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off-patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA». Προτείνει ανατιμολόγηση 1 φορά το χρόνο, τιμολόγηση/ανατιμολόγηση σε καλάθι χωρών της Ευρωζώνης, με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης για on-patent και off-patent και τα γενόσημα στο 65% αυτών, χωρίς προστασία. «Το να υπάρχει μέριμνα και να μην ανατιμολογούνται προϊόντα χαμηλής αξίας ώστε να μην απαξιώνεται το φάρμακο και να μη δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας είναι κατανοητό. Όπως επίσης είναι επιτακτικό, λάθη του παρελθόντος ή στρεβλώσεις από διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών να διορθωθούν μια και καλή. Θα πρέπει όμως επιτέλους να ξεφύγουμε από τη λογική των επιλεκτικών προστασιών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συσσωρευμένες στρεβλώσεις και να μπούμε στη λογική των κινήτρων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή φορολογικών κινήτρων, πρόσβασης σε χρηματοδότηση κ.ο.κ.». 
Από την πλευρά της, η ΠΕΦ αντιτείνει: «Είναι δεδομένο ότι ο κύριος λόγος αύξησης της δαπάνης δεν είναι οι τιμές αλλά η μέχρι σήμερα απουσία φραγμών και ελέγχων στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στην πράξη, η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση από την ανατιμολόγηση, εξανεμίζεται γρήγορα υπό την επίδραση της υποκατάστασης: η συνεχιζόμενη τιμολογιακή απαξίωση μιας σειράς παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων που κατά κύριο λόγο παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, τα οδηγεί σε αναγκαστική έξοδο από την αγορά. Τη θέση τους παίρνουν τα εισαγόμενα νεότερα ακριβότερα φάρμακα, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης. Η αδυναμία ελέγχου της υποκατάστασης έχουν αναδείξει την Ελλάδα ως τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης νεότερων φαρμάκων με προστασία πατέντας στην Ευρώπη-μια επίδοση που δεν συνάδει με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο Δελτίο Τιμών του Μαΐου, 207 φάρμακα έχουν τιμή παραγωγού -ex-factory- έως 1 ευρώ, ενώ 1.372 φάρμακα έχουν τιμή ex-factory έως 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές μειώνονται περαιτέρω κατά 30-35% από την επιβολή των rebate και clawback. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων κρίνεται πλέον εξαιρετικά αμφίβολη».
Για την ΠΕΦ, είναι «τουλάχιστον προκλητική η εμμονή στην υιοθέτηση ενός μοναδικού σε όλη την Ευρώπη, παράτυπου συστήματος τιμολόγησης, που εξοντώνει τα γενόσημα και τα παλιά καταξιωμένα φάρμακα. Η αδόκιμη χρήση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης για την τιμολόγηση των φαρμάκων εκτός πατέντας και των γενοσήμων συνεπάγεται την "εισαγωγή" στη ελληνική αγορά, ισοπεδωτικών τιμών από φάρμακα που κυκλοφορούν σε τεράστιους όγκους, σε μεγάλες αγορές, στις οποίες δεν υπάρχουν οι εξωφρενικές υποχρεωτικές επιστροφές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα, ποιος σχεδίασε ένα τόσο στρεβλό σύστημα, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί και ποιοι τελικά ωφελούνται από την εφαρμογή του». Την απάντηση δίνει στο τέλος η ίδια η ΠΕΦ, υποδεικνύοντας τα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα.
 Newsbomb.gr  14/6/2018

 ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα από τη φαρμακοβιομηχανία στη μετα-μνημονιακή εποχή.
Χρειάζεται θεσμική ενίσχυση για κλινικές μελέτες και νέες επενδύσεις, με μειωμένες επιστροφές και καθιέρωση κινήτρων. Στη χώρα μας, επισημαίνουμε ότι καλύψαμε τους ανασφάλιστους, μόνο που δεν είχαμε προϋπολογισμό γι΄ αυτό. Κατά την κυβέρνηση, το ποσό αυτό φτάνει τα 165 εκ. ευρώ, κατά τη φαρμακοβιομηχανία φτάνει τα 200 εκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ξεχνάμε το συνολικό ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελείται από τα 2,5 δισ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, το 1 δισ. των πολιτών και το 1 δισ. της φαρμακοβιομηχανίας. Συνολικά, η φαρμακευτική δαπάνη φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ, από 5,9 δισ. ευρώ τα προ της κρίσης χρόνια.
Δηλαδή, όλα τα αιματηρά, μνημονιακά μέτρα κατάφεραν να περιορίσουν τη δαπάνη ελάχιστα, και η αιτία είναι οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Ταυτόχρονα, παρατηρείται ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στην περίθαλψη, καθώς οι δαπάνες υγείας των πολιτών φθάνουν σήμερα το 38%, ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες περιορισμού από το 40% που έφθασαν στην κορύφωση της κρίσης.
Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης, αναφέρθηκε στη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, στο πλαίσιο συζήτησης για την αναπτυξιακή προοπτική της φαρμακοβιομηχανίας στη "Μετα-μνημονιακή" εποχή, στο πλαίσιο του Healthworld 2018.
Ο κ. Παπαταξιάρχης, αναφέρθηκε στη συμβολή της καινοτομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λευχαιμία, όπου το 1950 χαρακτηριζόταν ως ασθένεια αίματος, ενώ σήμερα έχουν αποτυπωθεί 40 τύποι, έχουν αναπτυχθεί 230 φάρμακα και το ποσοστό επιβίωσης πάνω από την πενταετία φθάνει το 80%.
Τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κατάρτιση, επισημαίνοντας ότι το 69% διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση και το 26% αυτών διδακτορικό. Επεσήμανε επίσης, ότι από τα 30 δισ. ευρώ που διατίθενται στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες, στη χώρα μας αναλογούν μόλις τα 80 εκ. ευρώ, τη στιγμή που το Βέλγιο απορροφά 2,5 δισ. ευρώ, και η αιτία είναι ότι στη χώρα μας η έγκριση μιας κλινικής μελέτης διαρκεί 6,1 μήνες, όταν στο Βέλγιο χρειάζονται μόλις 15 ημέρες.

Από την πλευρά του
ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε πως ο κλάδος συνεισφέρει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παρά το δεδομένο των δυσβάστακτων υποχρεωτικών clawback και rebate, που κάθε χρόνο βαίνουν αυξανόμενα, ξεπερνώντας τα τελευταία χρόνια το 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η τελική τιμή με την οποία πωλεί η φαρμακοβιομηχανία τα προϊόντα της στο τέλος της χρονιάς, εξαιτίας των κυμαινόμενων επιβαρύνσεων. Και επανέλαβε εξαιτίας του προβλήματος αυτού, το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία στα σημερινά επίπεδα δεν επαρκεί.
Σε ότι αφορά τις καινοτόμες θεραπείες, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι μέσω των προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην καινοτομία, εξοικονομούνται πόροι στο σύστημα υγείας, η καινοτομία συμβάλλει ταυτόχρονα στη μείωση της νοσηλείας.Σε ότι αφορά δε, τις κλινικές μελέτες, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων είχαν αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις μελέτες, ενώ επίσης στα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων, τα οφέλη διήρκεσαν και μετά τη διενέργεια της μελέτης στην οποία είχαν ενταχθεί.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
To ΣτΕ ανέδειξε ως μόνη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία από τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και τα προβλήματα τιμολόγησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή αυτή η νομοθεσία θα καταπέσει. Το θέμα είναι ποιές φαρμακευτικές θα έχουν αντέξει μέχρι τότε.
Ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι το αναπτυξιακό αποτύπωμα του κλάδου είναι ξεκάθαρο, χαρακτήρισε το ελληνικό φάρμακο ως brand, και υπογράμμισε την ευκαιρία για επέκταση των πωλήσεων σε Μέση και Άπω Ανατολή και Αφρική, ιδίως με την αμοιβαία αναγνώριση των εγκρίσεων παραγωγής από τους Ευρωπαϊκούς και τον Αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων.
Σημείωσε ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές στρέφονται στην οριακή καινοτομία, στη διαφοροποίηση των μορφών διάθεσης, τα φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.
Επεσήμανε όμως την ανάγκη σταθερού πλαισίου δραστηριοποίησης, την ανάγκη αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης, αλλά και μείωσης του clawback, καθώς επίσης και την ανάγκη για κίνητρα, προτείνοντας διαδικασίες fast track για επενδύσεις άνω των 15 εκ. ευρώ, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρίας και γεωγραφικής περιοχής.                                                                    HealthMag 12/6/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Ρυθμός αύξησης 4,4% για τη φαρμακευτική δαπάνη και 40% για το clawback.

Σημαντική μείωση στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καταγράφηκε από τον ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες του πρώτου τριμήνου του έτους, ιδίως τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, επιβραδύνοντας -ομολογουμένως ελάχιστα - την πορεία του clawback σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, η υπέρβαση που καταγράφηκε στην αρχή του δευτέρου τριμήνου του έτους, υπολογίζεται περί τα 31,4 εκ. ευρώ (Απρίλιος), από 47,3 εκ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, 33,2 εκ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο και 65,96 εκ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο.
Δυστυχώς όμως, η μείωση της υπέρβασης αυτής, δεν φαίνεται να οφείλεται σε κάποιο μέτρο από αυτά που λαμβάνονται σταδιακά, όπως η εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου δεν επιβεβαιώνουν τη μειωμένη πορεία... Έτσι, το γεγονός αποδίδεται ... στο Πάσχα, που οι ασθενείς αποφασίζουν να  πάνε στο γιατρό, "μετά τις γιορτές"...Ήδη από το πρώτο τετράμηνο του έτους, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη σχεδόν άγγιξε την μισή προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για ολόκληρη τη χρονιά, καθώς έφτασε τα 965 εκ. ευρώ.
Το ποσό αυτό επιμερίζεται:
  • Για τον Ιανουάριο μετά από την αφαίρεση των εκπτώσεων για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε 77,9 εκ. ευρώ και σε 165,65 εκ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία,
  • Για τον Φεβρουάριο σε 76,5 για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 153,4 εκ. ευρώ για τα φαρμακεία,
  • Για τον Μάρτιο σε 87,7 εκ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 175,9 εκ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία και
  • Για τον Απρίλιο σε 77,03 εκ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 150,9 εκ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Το μηνιαίο rebate των εταιριών υπολογίζεται σε 36,5 εκ. ευρώ περίπου, ενώ για τον Μάρτιο έχει υπολογιστεί rebate για τα ακριβά φάρμακα που πωλήθηκαν από ιδιωτικά φαρμακεία περίπου στο 1 εκ. ευρώ. Οι μηνιαίες επιστροφές χονδρεμπορικού κέρδους από την απ΄ ευθείας πώληση των φαρμακευτικών εταιριών στα φαρμακεία υπολογίζεται περί τις 250.000 ευρώ, ενώ τα rebate των ιδιωτικών φαρμακείων κυμαίνονται σε μηνιαία βάση από 2-2,5 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα οι δαπάνες για ευρωπαίους ασφαλισμένους υπολογίζονται περίπου σε 120.000-140.000 ευρώ ανά μήνα.
Επιμεριζόμενη ανά μήνα η συνολική προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη των 1,945 δισ. ευρώ, υπολογίζεται σε 157,25 εκ. ευρώ. Με τελική μηνιαία δαπάνη της τάξης των 204,59 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, 190,5 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 223,22 εκ. ευρώ τον Μάρτιο και 188,7 εκ. ευρώ τον Απρίλιο, η συνολική υπέρβαση φτάνει τα 178,028 εκ. ευρώ.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρυσι, η φαρμακευτική δαπάνη "τρέχει" με ρυθμό αύξησης της τάξης του 4,4% καθώς έφτασε τα   965.205.600 € από 924.318.115 ευρώ, τα rebate με ρυθμό 7,56% καθώς έφτασαν τα  147.189.735 €  από 136.846.462 ευρώ και η υπέρβαση μέχρι στιγμής "ξέφυγε" κατά 39,03% πάνω, στα  178.028.113 € από  128.053.856 ευρώ το πρώτο τετράμηνο πέρυσι.
Σημειώνουμε ότι οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης, που οδηγούν σε ένα ασφυκτικά αυξημένο clawback τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τα δραματικά υψηλά ποσοστά μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, έχουν δημιουργήσει ένα δυσοίωνο κλίμα για τις φαρμακευτικές και την δραστηριοποίησή τους στη χώρα, με την ταυτόχρονη ικανοποίηση των μνημονιακών απαιτήσεων.
Για το λόγο αυτό, αναμένεται σήμερα ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΦ με τη συμμετοχή των δύο συνδέσμων των φαρμακευτικών εταιριών ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται πλέον με πιεστικό τρόπο, από τις επικείμενες νέες μειώσεις τιμών, με την γενική ανατιμολόγηση του Ιουνίου και τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων που είναι ασύμφορη πια η κυκλοφορία τους στην εγχώρια αγορά.HealthMag 4/6/2018

ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Στο υπουργείο Υγείας οι νέες τιμές για τα φάρμακα - Αναμένεται η έκδοση δελτίου τιμών. Μειώσεις μέχρι και 79% για περίπου 2500-3000 φάρμακα.
Το δρόμο προς το υπουργείο Υγείας για την έκδοση Δελτίου Τιμών Φαρμάκων πήρε τελικά η πρόταση γενικής ανατιμολόγησης του ΕΟΦ.Ο Οργανισμός ολοκλήρωσε την επεξεργασία και στα υπόλοιπα 45 σκευάσματα που είχαν απομείνει να τους αποδοθεί η νέα τιμή και προχώρησε στην δημοσιοποίησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έγιναν 690 ενστάσεις και από αυτές, μόνο οι 340 έγιναν δεκτές, ενώ διόρθωση λαθών έγινε μόνο σε προϊόντα αίματος. Με αυτήν την ανατιμολόγηση:
  • Πάνω από 2000 φάρμακα είναι κάτω από τον Μ.Ο. ή/και κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης
  • 639 off-patent φάρμακα είναι χαμηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης
  • 737 off-patent φάρμακα είναι χαμηλότερα από το Μ.Ο. της Ευρώπης αλλά υψηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή
  • 237 γενόσημα είναι χαμηλότερα από το 65% του off-patent αναφοράς.
Από διάφορες επεξεργασίες, περίπου 2500-2945 σκευάσματα δέχθηκαν μειώσεις τιμών οι οποίες φθάνουν μέχρι και 79%, ενώ περίπου 5000 σκευάσματα διατήρησαν την τιμή τους. Αυξήσεις καταγράφηκαν σε 48 σκευάσματα.HealthMag 7/6/2018
Ανατιμολόγηση Μαΐου 2018 : Νέα επίθεση στα γενόσημα. Εκτιμάται ότι η νέα αυτή ανατιμολόγηση οδηγεί σε μια υποθετική εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης του 1,7%.
Η ανατιμολόγηση Μαΐου οδηγεί σε νέες μειώσεις τιμών, που εστιάζονται μονομερώς για μια ακόμη φορά στα γενόσημα φάρμακα. Και αυτό, παρά τη μικρή συμμετοχή τους στη δαπάνη και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη υποστεί τεράστιες, εξοντωτικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Παρά όμως τις μειώσεις αυτές, ο όγκος των γενοσήμων σήμερα παραμένει καθηλωμένος στο 22-23%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. 
Εκτιμάται ότι η νέα αυτή ανατιμολόγηση οδηγεί σε μια υποθετική εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης του 1,7%. Το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα, δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι μειώσεις για μια ακόμη φορά επικεντρώνονται στα γενόσημα και στα παλαιότερα καταξιωμένα φάρμακα, ενώ τα νεότερα εισαγόμενα ακριβότερα βρίσκονται πρακτικά στο απυρόβλητο. Μάλιστα, το ύψος των μειώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογο των τιμών των φαρμάκων : Όσο φθηνότερο είναι ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερη μείωση δέχεται και αντίστροφα.
Η πρακτική αυτή καθιστά την τιμολόγηση ένα ατελέσφορο μέτρο: Είναι δεδομένο ότι ο κύριος λόγος αύξησης της δαπάνης δεν είναι οι τιμές αλλά η μέχρι σήμερα απουσία φραγμών και ελέγχων στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Στην πράξη, η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση από την ανατιμολόγηση, εξανεμίζεται γρήγορα υπό την επίδραση της υποκατάστασης: Η συνεχιζόμενη τιμολογιακή απαξίωση μιας σειράς παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων που κατά κύριο λόγο παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, τα οδηγεί σε αναγκαστική έξοδο από την αγορά. Τη θέση τους παίρνουν τα εισαγόμενα νεότερα ακριβότερα φάρμακα, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.
Η αδυναμία ελέγχου της υποκατάστασης έχουν αναδείξει την Ελλάδα ως τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης νεότερων φαρμάκων με προστασία πατέντας στην Ευρώπη-μια επίδοση που δεν συνάδει με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι  στο πρόσφατο Δελτίο Τιμών του Μαΐου, 207 φάρμακα έχουν τιμή παραγωγού -ex-factory- έως 1 ευρώ, ενώ 1.372 φάρμακα έχουν τιμή ex-factory  έως 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές μειώνονται περαιτέρω κατά 30-35% από την επιβολή των rebate & clawback. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων κρίνεται πλέον εξαιρετικά αμφίβολη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, μέσα από διαδοχικές εξαμηνιαίες ανατιμολογήσεις, οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 37,6%. Στην ίδια περίοδο, τα εισαγόμενα φάρμακα εκτός πατέντας μειώθηκαν 8,5%, τα εντός πατέντου κατά 3,2%, ενώ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους μειώθηκαν κατά 2,9%. 
Είναι τουλάχιστον προκλητική η εμμονή στην υιοθέτηση ενός μοναδικού σε όλη την Ευρώπη, παράτυπου συστήματος τιμολόγησης, που εξοντώνει τα γενόσημα και τα παλιά καταξιωμένα φάρμακα. Η αδόκιμη χρήσης του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης για την τιμολόγηση των φαρμάκων εκτός πατέντας και των γενοσήμων συνεπάγεται την «εισαγωγή» στη ελληνική αγορά, ισοπεδωτικών τιμών από φάρμακα που κυκλοφορούν σε τεράστιους όγκους, σε μεγάλες αγορές, στις οποίες δεν υπάρχουν οι εξωφρενικές υποχρεωτικές επιστροφές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα, ποιος σχεδίασε ένα τόσο στρεβλό σύστημα, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί και ποιοι τελικά ωφελούνται από την εφαρμογή του.
Η αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει το αυξανόμενο κόστος των νέων θεραπειών και να περιορίσει την αναίτια υποκατάσταση των οικονομικών δοκιμασμένων επιλογών από νεότερα ακριβότερα φάρμακα δεν μπορεί να καλυφθεί από την ατελέσφορη διαδικασία των συνεχών ανατιμολογήσεων που καταστρέφουν τα ελληνικά φάρμακα, χωρίς κανένα όφελος σε όρους εξοικονομήσεων και λειτουργούν μονίμως και καταχρηστικά υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεισαγωγέων.                             Iatronet.gr  14/6/2018

ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■ Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Δείτε τα αστρονομικά ποσά που πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους για φάρμακα.
Μέτρα μόνο στα χαρτιά φαίνεται ότι λαμβάνει τελικά το υπουργείο Υγείας για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Την ώρα που τα πολυδιαφημισμένα μέτρα για τον περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων είναι ακόμη στα χαρτιά εδώ και χρόνια, οι Έλληνες συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για την αγορά φαρμάκων. Χρήματα που καταβάλουν είτε ως συμμετοχή, είτε ως απλή δαπάνη γιατί αποφεύγουν για λόγους κόστους να επισκεφθούν γιατρό για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή.
Σήμερα περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι μοιράζονται 1,945 δις ευρώ για τα φάρμακά τους. Αυτό είναι και το βασικό κονδύλι που διαθέτει το δημόσιο σύστημα για την φαρμακευτική κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Ωστόσο η συνολική δαπάνη για τα φάρμακα ξεπερνά τα 6 δις ευρώ, αν υπολογίσει κανείς πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς τόσο για συμμετοχές όσο και αγοράζοντας φάρμακα χωρίς συνταγές, αλλά και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Εκπτώσεις που δεν είναι βέβαια χωρίς επιπτώσεις για τους ασθενείς.
Τα φάρμακα σε αριθμούς.
Ενδεικτικό είναι με βάση τους υπολογισμούς ότι εκτός από τα 1,945 δις ευρώ που διαθέτει το κράτος, οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2017 θα πρέπει να επιστρέψουν σε εκπτώσεις (Rebate και claw back) κοντά στα 1,2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα οι ασθενείς ως ιδιωτική δαπάνη ξοδεύουν περίπου 1,7 δις ευρώ ετησίως. Από αυτά περίπου τα 680 – 720 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους, άλλα 300 εκατ. ευρώ είναι περίπου η αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία αγοράζουν οι πάσχοντες χωρίς συνταγές ή χωρίς να απαιτούν την αποζημίωση από το κράτος. Παράλληλα για φάρμακα των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ ξοδεύονται περίπου 1,7 δις ευρώ. Με όλα αυτά, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται κοντά στα 6,2 με 6,5 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή είναι 181 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ.                                                               HealthReport 5/6/2018
■ Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα κοστίζουν στην Ευρώπη πάνω από 10 δισ. ευρώ και 37.700 θέσεις εργασίας. Εξαιτίας του μεγάλου αυτού κινδύνου που ενέχουν τα παραποιημένα φάρμακα, από τον Φεβρουάριο του 2019, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία έναν γραμμωτό κώδικα.
Γροθιά στο στομάχι της φαρμακοβιομηχανίας αποτελούν τα παραποιημένα σκευάσματα που κυκλοφορούν παράνομα αφαιρώντας σημαντικές πωλήσεις από τα ταμεία της. Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) δείχνουν ότι οι 40.000 επιχειρήσεις της ΕΕ από τη φαρμακευτική βιομηχανία χάνουν 10,2 δισ. ευρώ ετησίως σε παραποιημένα φάρμακα. Αυτό αντιπροσωπεύει το 4,4% των συνολικών πωλήσεών τους. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν οι πηγές μας, τεράστιες εμφανίζονται να είναι και οι απώλειες και στο απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς τα παραποιημένα φάρμακα οδηγούν στη μείωση 37.700 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο. 
Φαινόμενο που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φιλοδοξεί να φρενάρει η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε λιγότερο από ένα χρόνο -9 Φεβρουαρίου- απαιτώντας από όλες τις συσκευασίες φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή να φέρουν ένα εξελιγμένο γραμμικό κώδικα που θα προστατεύεται με αντικλεπτικό μηχανισμό.   Όπως επισημαίνεται, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν είναι μόνο μια απειλή για την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά και για την δημόσια υγεία, καθώς περιέχουν συστατικά χαμηλής ποιότητας, λανθασμένες δόσεις ή ακόμα και λάθος δραστική ουσία συνολικά.
Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου αυτού κινδύνου που ενέχουν τα παραποιημένα φάρμακα, από τον Φεβρουάριο του 2019, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία έναν γραμμωτό κώδικα.  Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφοράς ψευδεπίγραφων φαρμάκων, που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «ψεύτικα φάρμακα που μεταδίδονται ως πραγματικά, εγκεκριμένα φάρμακα». 
«Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση των φαρμάκων που ανιχνεύονται στην ένωση που είναι ψευδεπίγραφα σε σχέση με την ταυτότητα, το ιστορικό ή την πηγή τους», αναφέρει η οδηγία.  
Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι και η αύξηση των παραποιημένων σκευασμάτων στον κτηνιατρικό τομέα, με κάποιους να προσδιορίζουν την αξία τους μεταξύ 1-2 δισ. ευρώ. 
Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρουν δύο βασικούς παράγοντες στην αύξηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Όπως αναφέρεται,  παρόλο που οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία της  Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατ’ αρχήν, τείνουν επίσης να   δικαιολογούν τις παραβάσεις σε κάποιο σημείο, γεγονός που σημαίνει ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην τιμή και όχι στην ασφάλεια. Μία άλλη παράμετρος που εμφανίζεται να έχει συμβάλει στην ενίσχυση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων ακούει στο  όνομα ηλεκτρονικό εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, ευρωπαϊκές εκθέσεις αναφέρουν ως επιτακτική την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να παρασχεθεί μια αποτελεσματική αφήγηση που καθιστά την ασφάλεια των ζώων, των ανθρώπων και της κοινωνίας συνώνυμη με την καταπολέμηση των παράνομων φαρμάκων.             Virus.com.gr  25/6/2018


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Διπλάσια αναμένεται η άνοδος τιμών των ορφανών φαρμάκων έναντι των υπόλοιπων. Σύμφωνα με έκθεση του EvaluatePharma, οι τιμές των ορφανών σκευασμάτων προβλέπεται ότι θα ενισχύονται κατά 11%, κάθε χρόνο μέχρι και το 2024.
Mε διπλάσιο ρυθμό από ό,τι τα υπόλοιπα φάρμακα αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των ορφανών σκευασμάτων την προσεχή εξαετία. Σύμφωνα με έκθεση του EvaluatePharma, οι τιμές των ορφανών σκευασμάτων προβλέπεται ότι θα ενισχύονται κατά 11%, κάθε χρόνο μέχρι και το 2024, ενώ η υπόλοιπη αγορά θα αυξηθεί κατά 6,4%.    
Μέχρι το 2024, τα ορφανά φάρμακα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του συνόλου των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, με τις πωλήσεις τους να διαμορφώνονται στα 262 δισ. δολ. παγκοσμίως. Στο σύνολο των "μοναδικών" φαρμάκων εκτιμάται ότι τα ογκολογικά φάρμακα θα αποτελέσουν το ήμισυ των πωλήσεων  έως το 2024, ακολουθούμενα από τα φάρμακα που σχετίζονται με θεραπείες  για τη  διαταραχή του αίματος αντιπροσωπεύοντας το 12% περίπου της αγοράς.
Το μέσο κόστος των ορφανών φαρμάκων ήταν περίπου 147.000 δολάρια ανά ασθενή ετησίως το 2017, έναντι 30.708 δολαρίων για τα μη ορφανά φάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.
Το 2017, το πιο ακριβό φάρμακο στις Η.Π.Α. ήταν ένα σκεύασμα από τον όμιλο Alexion, που κόστιζε περισσότερα από   500.000 δολ. ανά ασθενή ετησίως, αναφέρει η έκθεση. Πρωτιά, που φέτος αναμένεται να περάσει είτε στην Biogen - για ένα φάρμακο για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία -το οποίο κοστίζει 750.000 δολάρια ή στη BioMarin- για ένα σκεύασμα για τη νόσο  Batten-  με ετήσιο κόστος 702.000 δολαρίων. 
Ενώ η Novartis κυριαρχεί επί του παρόντος στις πωλήσεις ορφανών φαρμάκων παγκοσμίως, η έκθεση προέβλεψε ότι οι δύο θεραπείες πολλαπλού μυελώματος της Celgene, θα αναδείξουν την τελευταία, παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά των ορφανών φαρμάκων μέχρι το 2024. Παράλληλα, στην κορυφή της λίστας θα βρίσκονται και οι εταιρείες Merck και Bristol-Myers Squibb, με τα ογκολογικά τους φάρμακα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο FDA πρότεινε να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία ορφανών φαρμάκων. Ο οργανισμός στοχεύει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις ορφανών φαρμάκων και να εξορθολογίσει τη διαδικασία για τις μελλοντικές αιτήσεις, διευκολύνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να αντιμετωπίσουν αυτές τις σπάνιες νόσους.                                                                 Iatronet.gr  30/5/2018
Σε άνοδο η παγκόσμια αγορά φαρμακοεπαγρύπνησης. Ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,4% το διάστημα 2018-2024.
Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών (ADRs) σε συνδυασμό με την αύξηση του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών, καθώς και η αυξανόμενη κατανάλωση φαρμάκων αναμένεται να ενισχύσουν μελλοντικά την Παγκόσμια Αγορά Φαρμακοεπαγρύπνησης. Σύμφωνα με έρευνα, ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να φθάσει τα 9.300 εκατ. δολάρια το 2024 από 3.800 εκατ. δολάρια  το 2017, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 13,45%. Ωστόσο, η έλλειψη ενημέρωσης των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για τα οφέλη της φαρμακοεπαγρύπνησης ενδέχεται να εμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς.
Η επιστήμη της φαρμακοεπαγρύπνησης σχετίζεται με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, την κατανόηση και την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων και των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτά. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών εξαρτώνται αφενός από τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, όπως το φύλο, την ηλικία, τους γενετικούς ή γεωγραφικούς παράγοντες και αφετέρου από τον παράγοντα φάρμακο (τύπος φαρμάκου, τρόπος χορήγησης, διαθεσιμότητα, δοσολογία κ.λπ).  
Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, λόγω της μεγάλης παραγωγής- ανάπτυξης  νέων φαρμάκων που έχει οδηγήσει στον αυξανόμενο αριθμό κλινικών δοκιμών και άρα στη μεγαλύτερη ανάγκη φαρμακοεπαγρύπνησης. Σημειώνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες συμβάλλουν σε περισσότερους από 100.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, ενώ συμπεριλαμβάνονται στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου. 
Όσον αφορά την Ευρώπη, η αγορά της φαρμακοεπαγρύπνησης βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και αυτό οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών από τα φάρμακα, αλλά και στην εντονότερη ζήτηση από την πλευρά της βιομηχανίας ελέγχου των σκευασμάτων όταν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Οι ενδείξεις είναι ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, λόγω του ανοδικού ρυθμού των ασθενειών αλλά και των αυξανόμενων ανησυχιών για προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων.  Iatronet.gr  5/6/2018
Στα 177 δισ. δολάρια η αγορά φαρμάκων για μυοσκελετικές παθήσεις το 2021. Tην ίδια χρονιά, η αξία των φαρμάκων για τον καρκίνο θα φθάσει τα 165 δισ. δολ. και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις τα 141 δισ. δολάρια.
Το 2021 η αγορά φαρμάκων για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση θα φθάσει τα 177 δισ. δολ. ετησίως, αποτελώντας το μεγαλύτερο τομέα στη φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών The Business Research. Tην ίδια χρονιά, η αξία των φαρμάκων για τον καρκίνο θα φθάσει τα 165 δισ. δολ. και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις τα 141 δισ. δολάρια.
Η εξήγηση έγκειται στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων από το 2017 έως το 2021. Συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων για το μυοσκελετικό θα αυξάνονται κατά 8% ετησίως, έναντι 7% για τα σκευάσματα που αφορούν τον καρκίνο και 2,2% για τις ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας φαρμάκων θα είναι αυτός των μεταβολικών διαταραχών (για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι διαταραχές του θυρεοειδούς και της υπόφυσης), αλλά το 2021 θα είναι στην πέμπτη θέση.
Η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων στο σύνολό της ανήλθε σε 934,5 δισ. δολάρια το 2017 και θα φθάσει τα 1.170 δισ. δολ. το 2021.
Η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό) θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αξίας 341 δισ. σολ. ετησίως, με την Ασία-Ειρηνικό στην επόμενη θέση και ετήσιες πωλήσεις 200,8 δισ. δολ.  Η ανάπτυξη της Βόρειας Αμερικής θα είναι μόλις 5,1% ετησίως, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η Ασία-Ειρηνικός θα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως στο 8,4% ετησίως. Η Δυτική Ευρώπη αναμένεται να έχει τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, 3,9%, από το 2017 έως το 2021. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά το 2017 ήταν 19,4%, αξίας 180,9 δισ. δολαρίων. Η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που καθιστά πιο προσιτή την θεραπεία στις αναδυόμενες περιοχές, όπως η Ασία και η γήρανση του πληθυσμού, που αυξάνει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών στις ανεπτυγμένες χώρες θα είναι οι κύριοι παράγοντες στην ανάπτυξη της αγοράς των φαρμακευτικών προϊόντων.Iatronet.gr  6/6/2018
Το τοπίο εξαγορών και επενδύσεων στις φαρμακευτικές τον Μάιο.Πρωτιά κατέχει για το μήνα Μάιο. η εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Shire από τον ιαπωνικό κολοσσό Takeda Pharmaceutical Limited.
H εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Shire από τον ιαπωνικό κολοσσό  Takeda Pharmaceutical Limited αντί του ποσού των 62 δισ. δολ φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς. Πρωτιά, που αναμφίβολα κατέχει για το μήνα Μάιο. Τον ίδιο μήνα, η πολυεθνική Eli Lilly ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να δαπανήσει πάνω από 2.2 δις. δολ. για να αποκτήσει εταιρείες  στην ανοσο-ογκολογία, ενώ η Genentech υπέγραψε συμφωνία ύψους 969 εκατ. δολ. με τη Lodo Therapeutics για την ανακάλυψη νέων μορίων. Η AstraZeneca, επίσης επέκτεινε τη συνεργασία της με την Bicycle Therapeutics με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράφοντας μια ευρεία συμφωνία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες. 

Takeda Pharmaceutical Limited - Shire
Μαζί πλέον έχουν φθάσει στη δεκάδα των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο.Η συναλλαγή εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών και αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2019.  Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Takeda θα κατέχουν περίπου το 50 τοις εκατό του νέου ομίλου.
Lodo Therapeutics
Eπικεντρωμένη στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων απευθείας από βακτήρια του εδάφους, η Lodo Therapeutics ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία για την δημιουργία νέων σκευασμάτων με την Genentech, που είναι μέλος της Ομάδας Roche. Για την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορία η Lodo Therapeutics θα λάβει μέχρι 969 εκατ. δολ. ενώ υπάρχει και η δέσμευση για δικαιώματα επί των πωλήσεων σε ορισμένα προϊόντα που θα προκύψουν από τη συνεργασία Εli Lilly.
H πολυεθνική ανακοίνωσε ότι ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της ανοσο-ογκολογίας που διαχειρίζεται με την εξαγορά της ARMO BioSciences έναντι του ποσού του 1,6 δις. δολ.  - λίγους μήνες μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο της ARMO στο Nasdaq. Αυτή η συναλλαγή   φέρνει στη Lilly το κύριο προϊόν ανοσο-ογκολογίας της ARMO,  το pegilodecakin. Αυτό   μελετάται σε πολλαπλούς τύπους όγκων και βρίσκεται στη φάση 3. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη προαναφερθείσα εξαγορά, η Lilly ανακοίνωσε ότι πληρώνει   110 εκατ. δολ. εκ των προτέρων και άλλα 465 εκατ. δολ. για να αγοράσει την  AurKa Pharma που εδρεύει στο Μόντρεαλ.
ΑstraZeneca- Bicycle Therapeutics
Oι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους για να αναπτύξουν μια νέα κατηγορία φαρμάκων μικρών μορίων για τη θεραπεία αναπνευστικών, καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών. Η συμμαχία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από 1 δις. δολ. στην Bicycle, εφόσον τα προγραμματισμένα σκευάσματα φτάσουν στην αγορά.Και ενώ οι εξαγορές στον κλάδο του φαρμάκου συνεχίζονται απτόητες, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για την τιμολόγησή του η οποία  μαίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Evaluationate Pharma δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση World Drug Forecast, η οποία προβλέπει ότι οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα αυξηθούν στα  1,2 τρις. δολ. το 2024.
Πρόσφατα, το ίδρυμα Gates και γαλλικές εταιρείες όπως η Servier και η Ipsen ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας τους στη Βοστώνη. Όντας ένας φαρμακευτικός κόμβος, αναμένεται  ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συμφωνίες στη Βοστώνη τους προσεχείς μήνες, ιδίως μετά τη σύμβαση BIO.Virus.com.gr  22/6/2018
ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■  Η Bayer εξαγοράζει και «τελειώνει» τη Monsanto.
Η εξαγορά "μαμούθ" της Monsanto, ύψους 63 δισεκ. δολαρίων, από τη Bayer ολοκληρώνεται την Πέμπτη και από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί, η Monsanto θα… πάψει να υπάρχει.Η Bayer, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα καταργήσει την επωνυμία της αμερικανικής εταιρίας σπόρων Monsanto, που έχει πίσω της μια ιστορία 117 ετών. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Η Bayer θα παραμείνει επωνυμία της εταιρίας. Η Monsanto δεν θα είναι πλέον επωνυμία της εταιρίας. Τα αποκτηθέντα προϊόντα θα διατηρήσουν την εμπορική τους επωνυμία και θα γίνουν μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer», ανέφερε.Η Bayer ξεκίνησε χθες μια αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης μετοχών ύψους 6 δισεκ. ευρώ, μια κίνηση που αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας. Η συμφωνία είναι η πρώτη που ολοκληρώνεται από μια τριάδα σημαντικών αμερικανικογερμανικών συμφωνιών συγχώνευσης, σε μια εποχή σκληρής κριτικής από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.
Η Bayer αναμενόταν να προχωρήσει στην κατάργηση της επωνυμίας της εταιρίας που είχε θέσει στο στόχαστρό της. Η Monsanto, η μεγαλύτερη – αν και όχι η μοναδική – εταιρία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων, έχει αποτελέσει στόχο των περιβαλλοντολόγων που αντιτίθενται στην τεχνολογία. Η αμερικανική εταιρία έχει επίσης προσκαλέσει επικρίσεις για την πιο επιθετική, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, πολιτική της σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής της ιδιοκτησίας απέναντι στους αγρότες, πολλοί εκ των οποίων στηρίζονται στους σπόρους της.                         newsit.gr 5/6/2018
Στην πώληση της Life Scan προχωρά η Johnson&Johnsonέναντι 2,1 δισ. δολ.
*Αποδεκτή έκανε την προσφορά της Platinum Equity για τη μεταβίβαση του unit LifeScan η Johnson & Johnson, έναντι τιμήματος 2,1 δισ. δολ.
*Να σημειωθεί πως η Johnson & Johnson δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησε στην πώληση την επιχείρησης Advanced Sterilization Products στην Fortive Corp., για 2,7 δισ. δολάρια.          HealthPharma 13/06/2018
■ Η Sirtex Medical, Αυστραλιανή βιοτεχνολογική εταιρία,  η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης  θεραπείας καρκίνου του ήπατος, δέχτηκε προσφορά εξαγοράς ύψους 1,4 δισ. Δολαρίων από την CDH Investments της Κίνας και την China Grand Pharmaceutical and Healthcare σε συμφωνία που αναμένεται να επιτύχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.FierceBiotech 15/6/2018
■  Σε οριστική συμφωνία συγχώνευσης σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Roche Holding και η Foundation Medicine, κατά την οποία η πρώτη θα αποκτήσει το υπόλοιπο των μετοχών της Foundation Medicine έναντι του ποσού των 2,4 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία, υποστηριζόμενη από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, θα κοστίσει 137 δολάρια ανά μετοχή – ένα premium 29 τοις εκατό για την τιμή κλεισίματος του FMI τη Δευτέρα - εκτιμώντας την εταιρεία που εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης με 5,3 δισ. δολάρια.
Η συμφωνία πρόκειται να «κλείσει» κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφεραν οι εταίροι την Τρίτη. Η συμφωνία είναι η τελευταία στη σειρά εξαγορών της Roche, τη μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία αντικαρκινικών φαρμάκων που επιδιώκει να αξιοποιήσει την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που αναπτύσσουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας για να οδηγήσει τη μελλοντική ανάπτυξη καθώς τα παλαιότερα φάρμακα έχουν «πληγεί» από τον ανταγωνισμό.                                                              Liberal 19/6/2018

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
■ Η Johnson & Johnson λαμβάνει προσφορά ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανικόκατασκευαστή Βιομηχανικού ΕξοπλισμούFortive, για την προηγμένη της επιχείρηση αποστείρωσης.                                                                           FierceMedTech 8/6/2018

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Εξορθολογισμό με περικοπές στα τμήματα R&D και Πωλήσεων επιχειρεί μεταξύ άλλων η φαρμακευτική επιχείρηση Astellas, δίδοντας κίνητρα σε 600 περίπου εργαζόμενους να αποχωρήσουν οικειοθελώς μετά τα προγραμματισμένα «λουκέτα» που βάζει σε μια σειρά από μονάδες της στην Ιαπωνία.Μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος παροχών και… «πρόωρης συνταξιοδότησης» η Astellas στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, η Astellas θα κλείσει τα τμήματα Astellas Research Technologies και το Astellas Marketing and Sales Support, όπως αναφέρει η φαρμακευτική, ενώ θα περιορίσει στο ελάχιστο τις περισσότερες δραστηριότητες του Astellas Learning Institute. Επιπλέον, ο ιαπωνικός παραγωγός φαρμάκων σχεδιάζει να εκποιήσει την Analytical Science Laboratories, στην Eurofins Pharma Services.                                                                                 
Healthpharma30/5/2018
■ Υπό την κωδική ονομασία «Super Bowl» η γερμανική φαρμακευτική επιχείρηση Bayer προετοιμάζει εκτεταμένο πλάνο αλλαγών στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για οριζόντιες περικοπές σε ορισμένα τμήματα της.
Δημοσιεύματα στον Γερμανικό Τύπο επιβεβαιώνουν πως η Bayer θα «τρέξει» πρόγραμμα αναθεώρησης στα τμήματα Έρευνας, χωρίς ωστόσο να δίδονται περαιτέρω διευκρινήσεις αναφορικά με αριθμό των θέσεων εργασίας που πιθανόν θα χαθούν, αλλά και το χρονοδιάγραμμα έναρξης του.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο των αλλαγών που δημιουργούν και οι νέες συνθήκες μετά την εξαγορά της Monsanto.
Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απολύσεις έως και 1.000 εργαζομένων για τη φαρμακευτική επιχείρηση που απασχολεί συνολικά 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, εκ των οποίων οι 3.500 βρίσκονται στην Γερμανία.         Healthpharma1/6/2018
■ Η Αμερικανική Purdue Pharma απολύει 350 εργαζόμενους από το τμήμα πωλήσεων .Η εταιρεία αναφέρει ότι μετατοπίζεται για να επικεντρωθεί σε νέα φάρμακα, πλην οπιοειδών.Αυτές οι απολύσεις, είναι η συνέχεια άλλων 380 απολύσεων από την αρχή του χρόνου.                  BioPharmaDive 20/6/2018
Στην Ελλάδα, με απόσταση μιας εβδομάδας οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες SANOFI και SERVIER, έστειλαν στην ανεργία 32 και 14 εργαζόμενους αντίστοιχα. Επίσης, η πολυεθνική εταιρεία  GLAXO SMITH KLINE συνέχισε το χορό των απολύσεων με ακόμα 11 εργαζόμενους να προστίθενται στη μακριά λίστα των απολυμένων. Από το 2006 μέχρι σήμερα το προσωπικό της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 1/3.                             oefsee.blogspot.gr                                                                                                                                                     6/6/2018
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Α.ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ 2015-2016
Απώλειες 5 εκατ. ευρώ «έγραψαν» οι φαρμακαποθήκες σε ένα μόλις έτος.
«Χαμηλές πτήσεις» κατέγραψε ο κλάδος των φαρμακαποθηκών στην Ελλάδα, σημειώνοντας σημαντικές απώλειες επί των προ φόρων κερδών και οριακή άνοδο στις συνολικές του πωλήσεις.
Από τις συνολικά 75 φαρμακαποθήκες που συμμετέχουν στην έρευνα που διεξήγαγε η Direction Business Reports, 39 εξ’ αυτών κατέγραψαν αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ οι υπόλοιπες 36 δέχθηκαν πιέσεις στις πωλήσεις τους κατά 48%.Μολονότι στην πλειοψηφία τους (οι 65) είναι κερδοφόρες, το αρνητικό πρόσημο των 10 ζημιογόνων επέδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο κλάδος των φαρμακαποθηκών το 2016 σημείωσε οριακή άνοδο 0,83% στις συνολικές πωλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2017.
Στο top-5 του κλάδου, σύμφωνα με τις πωλήσεις, βρίσκεται η ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.ΠE., με κύκλο εργασιών 147 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 0,13%), το Φαρμακευτικό Κέντρο Vitafarm στην δεύτερη θέση, με πωλήσεις 140 εκατ. ευρώ και η Φαρμασέρβις στην τρίτη θέση με κύκλο εργασιών 134 εκατ. ευρώ. ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και ΣΥΝ.ΦΑ. Αλίμου συμπληρώνουν την 5άδα με κύκλο εργασιών 129 εκατ. ευρώ και 114 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από πλευράς προ φόρων κερδών, το Φαρμακευτικό Κέντρο Vitafarm βρίσκεται στην πρώτη θέση, παρά τις απώλειες 11,64% που κατέγραψε το 2016. ΙΦΕΤ και Φάρμασερβις συμπληρώνουν την τριάδα, με κέρδη προ φόρων 3,97 εκατ. ευρώ και 2,21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Συνολικά, την περίοδο 2010-2015 η αγορά ακολούθησε φθίνουσα πορεία, που οφείλεται στη δραστική μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, περιόρισε τη συνολική δραστηριότητα του κλάδου.
Οι ελληνικές φαρμακαποθήκες συνιστούν νευραλγικό τμήμα της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακείων και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξάπλωση του δικτύου διανομής τους, ενώ διανέμουν μια διευρυμένη γκάμα φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών.
Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου.
Από την ανάλυση του συνοπτικού ομαδοποιημένου ισολογισμού για τη διετία 2015-2016, ο οποίος συντάχθηκε βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 75 φαρμακαποθηκών (συνεταιρισμών και εταιρειών), προκύπτουν τα εξής: οι συνολικές πωλήσεις (κύκλος εργασιών) ανήλθε στα 2,452 δισ. ευρώ. Τα συνολικά μικτά κέρδη των επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο κατά 3,54% και ανήλθαν στα 152,11 εκατ. ευρώ το 2016. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων κατέγραψαν μείωση κατά 14,03% και ανήλθαν στα 29,80 εκατ. ευρώ το 2016. Να σημειωθεί ότι από τις 75 υπό εξέταση επιχειρήσεις οι 65 (ως ποσοστό 86,67%) παρουσίασαν κερδοφορία (κέρδη προ φόρων) το 2016.
Οι επιχειρήσεις του δείγματος είχαν συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 138,31 εκατ. ευρώ και συνολικά ίδια κεφάλαια ύψους 286,65 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα κατά 0,41% σε σχέση με το 2015. Οι συνολικές υποχρεώσεις (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) ανήλθαν για το 2016 στα 640,38 εκατ. ευρώ (+ 1,85% σε σχέση με το 2015). Το γενικό σύνολο ενεργητικού ενισχύθηκε κατά 1,14% το 2016 σε σχέση με το 2015 και διαμορφώθηκε στα 927,03 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους για το 2016 διαμορφώθηκε στο 6,20% και οι εταιρείες εργάστηκαν με καθαρό περιθώριο κέρδους 1,22%. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) για το 2016 διαμορφώθηκε στο 10,40% και η σχέση ξένων προ ίδια κεφάλαια στο 2,23.Οι εξαγωγές αποτελούν παράγοντα καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των φαρμακαποθηκών, καθώς οι μειώσεις στα περιθώρια κέρδους τα τελευταία χρόνια, η καθυστερημένη είσπραξη των απαιτήσεων από τα φαρμακεία και οι πιέσεις που ασκούν οι φαρμακοβιομηχανίες, έχουν καταστήσει την εξεύρεση άμεσης ρευστότητας επιτακτική ανάγκη.





Β.ΟΙ22 ΠΡΩΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟ 2017 ΣΕ ΕΣΟΔΑ(ΑΝΩ ΤΩΝ 10 δις.δολ.)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αριθμοί του πίνακα ανά εταιρία αναφέρονται σε  δις.δολ. Οι εταιρίες που χρωματίζονται με μπλε χρώμα σε κάποιο έτος σημαίνει ότι έχουν μείωση σε σχέση με τα έσοδα του προηγούμενου έτος,ένα η και περισσότερα έτη.

Εταιρία
2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

1

76.5
71.89
70.10
74.30
71.31
67.20
65.00
2

57.37
50.11
47.70
49.86
48.53
47.80
45.21
3

52.54
52.82
48.85
49.61
51.58
58.99
65.26
4

49.11
48.52
49.41
58.00
57.36
56.67
58.57
5

27.76
25.27
24.09
25.47
24.17
24.30
23.11
6

42.05
34.79
29.84
37.96
41.61
39.93
41.39
7

40.10
39.80
39.50
42.24
44.03
47.27
48.05
8

42.91
36.57
36.73
43.07
42.08
46.41
44.34
9

28.22
25.56
22.82
19.96
18.79
10

27.39
20.85
20.41
20.25
21.85
39.87
38.85
11

22.90
21.22
20.00
19.62
23.11
22.60
24.29
12

22.80
22.99
21.66
20.06
18.68
17.30
15.58
13

20.80
19.43
16.56
15.88
16.39
17.62
21.24
14

22.47
23.00
24.71
26.10
25.71
27.97
33.59
15

25.70
30.39
32.15
24.47
10.80
9.70
8.39
16

22.40
21.90
20.00
20.27
20.31
18.31
16.12
17

21.67
17.54
16.41
17.70
18.68
18.89
18.34
18

18.70
16.62
14.25
15.29
14.73
14.36
14.31
19

18.77
16.61
16.06
15.83
14.88
13.48
11.56
20

12.55 (Q1–Q3)
15.96
14.93
16.84
17.36
18.91
17.80
21

14.40
11.40
6.42
6.00
4.76
4.68
3.50
22

12.30
11.40
10.80
9.70
6.90
5.50
5.00

ΣΥΝΟΛΟ:
679.41

634,64
603.4
628.48
613,62
617.76
619.5

Το μοντέλο κατάταξης που παρουσιάζεται (1-22) περιλαμβάνει επτά κριτήρια για κάθε εταιρία099θ, με έμφαση στα έσοδα από τα φαρμακευτικά προϊόντα και την αύξηση των φαρμακευτικών εσόδων (2016-2017). Επίσης στα κριτήρια περιλαμβάνονται τα συνολικά έξοδα για Έρευνα και  Ανάπτυξη, το ποσοστό των εσόδων από τα τρία πρώτα φαρμακευτικά προϊόντα και τα έσοδα ανά εργαζόμενο. Έτσι εξηγείται το γεγονός 1 εταιρία, π.χ. η GlaxoSmithKline να είναι 6η στο πίνακα, ενώ η Bayer με λιγότερα έσοδα στην 5 η.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Από τον παραπάνω πίνακα υπογραμμίζουμε τα παρακάτω στοιχεία :
Τα συνολικά έσοδα των 22 εταιριών ανέρχονται στο 7χρόνο 2011-2017 στα 4 τρις.396δις. 81 εκατ.δολ.Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως :
1.Η εταιρία AbbVie τα χρόνια 2011 και 2012 δεν εμφανίζει έσοδα ,γιατί εμφανίστηκε στη φαρμακευτική αγορά το 2013.
2. Γιά την εταιρίαTakeda Pharmaceuticalδεν υπάρχουν τα στοιχεία για τα έσοδα του 4ου τρίμηνου. Η έλλειψη των 2 αυτών στοιχείων, ελάχιστα επηρεάζουν τα συνολικά αποτελέσματα στο πίνακα.
Παρατηρείται από το σύνολο των παραπάνω 22 εταιριών,αύξηση εσόδωνστο διάστημα 2011-2017=  8,8% που ισοδυναμεί με 59,91 δις.δολ.
4 εταιρίες(AbbVie,NovoNordisk,Shire,Biogen) εμφανίζουν συνεχή ανάπτυξη εσόδων στο 7χρόνο που εξετάζουμε. Αυτό δεν είναι
καθόλου τυχαίο τη στιγμή που οι 3 από αυτές διαθέτουν φάρμακα για σπάνιες ασθένειες,καθώς και βιοομοειδή φάρμακα
(Βιοφαρμακευτικές εταιρίες).
Από τις 22 εταιρίες,μόνο 4 (Pfizer,Amgen,AstraZeneca,Gilead Sciences)εμφανίζουντο 2017 λιγότερα έσοδα από  το 2016.
ΤΟ 2017,ΟΙ 22 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ ΕΣΟΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 δις.δολ. ,ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟ  62,02% ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ.
Από άποψη εθνικότητας,οι 10 από τις 22 εταιρίες (45,5% ) είναι Αμερικάνικες ,3 Γερμανικές, 2 Ελβετικές ,2 Αγγλικές, 1 Γαλλική,1 Ιαπωνική,1 Ισραηλινή,1 Δανέζικη και 1 Σουηδική.

ΠΗΓΗ:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_pharmaceutical_companies_by_revenue#Top_pharmaceutical_companies_with_revenue_greater_than_$10_billion