Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:933                                                                                                                                          ΑΘΗΝΑ  4/2/2019


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με εφαρμογή του νόμου της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να την στηρίξουν γιατί επαναφέρει τους μισθούς στην κανονικότητα. Με απύθμενο θράσος, επιδεικνύουν στους εργαζόμενους και ειδικά στους νέους τα ψίχουλα της αύξησης και αξιώνουν από αυτούς να αγνοήσουν το τσάκισμα των συλλογικών μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων που συντελείται στη βάση του ισχύοντος αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου.  

Η αλήθεια είναι ότι:

1.      Η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε την ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
2.      Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με βάση τις εκάστοτε απαιτήσεις της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειωθούν ξανά οι μισθοί και τα μεροκάματα, όποτε τα αφεντικά και η εκάστοτε κυβέρνηση κρίνουν ότι απαιτείται.
3.      Με τον νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση επιδιώκουν να απαλλάξουν την εργοδοσία από τις «ενοχλητικές φωνές» των διεκδικήσεων και στους χώρους δουλειάς να υπάρχει σιγή ιχθύος.
4.      Σήμερα, ένας στους 5 εργαζόμενους δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο ήταν η αμοιβή της μερικής απασχόλησης το 2012, το 2018 θα είναι σε πλήρες ωράριο .
5.      Η κυβέρνηση νομοθετεί συνεχώς, δίνοντας νέα προνόμια στις επιχειρήσεις με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
6.      Ταΐζει τους μεγαλοεργοδότες με δισεκατομμύρια ευρώ από προγράμματα της Ε.Ε. κι έτσι τους απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος του μισθού.
7.      Με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα πάρουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα ψίχουλα που δίνουν ως αύξηση.
8.      Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επιπλέον 1 δισεκατομμύριο νέοι φόροι που θα χαρατσώσουν τους εργαζόμενους.

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, η σημερινή αύξηση που αύριο μπορεί να μετατραπεί σε μείωση, αν η «οικονομία» το απαιτήσει, εντάσσεται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ, «κόβοντας και ράβοντας» στα μέτρα τους. Ήδη ο μέσος μισθός, που βρίσκεται στο στόχαστρό τους, έχει συρρικνωθεί αρκετά.

Η Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου και όλους τους εργαζόμενους να μην ξεγελαστούν και να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση.

Έχουμε πείρα, εξάλλου, από τη στάση των εργοδοτών του κλάδου που μας προτείνουν κλαδική συλλογική σύμβαση με «κάτι παραπάνω» από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και με πετσόκομμα θεσμικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.  Τη στιγμή, μάλιστα, που το φάρμακο αποτελεί για τους καπιταλιστές ένα από τα ακριβότερα και πιο κερδοφόρα εμπορεύματα, η φαρμακοβιομηχανία «καλπάζει» σε παραγωγή και κερδοφορία, σκάνδαλα εκατομμυρίων τροφοδοτούνται από φαρμακευτικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή που αναδιαρθρώνουν τις επιχειρήσεις τους, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες, με μόνιμη επωδό τις απολύσεις εργαζομένων, εντατικοποιούν τη δουλειά, κάνουν χρήση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διεύρυνση της εργολαβικής εργασίας και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές μας. Η δική τους ανάπτυξη έχει ως κριτήριο τα κέρδη και την οικειοποίηση του πλούτου από τους λίγους. Η δική μας ανάπτυξη έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, όπως σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί, στη βάση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, της ανόδου της παραγωγικότητας. Στη βάση του πλούτου που με τη δική μας δουλειά παράγεται.

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά!

Γι αυτό διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν! Δεν «τσιμπάμε» με τα ψίχουλα που μας πετάνε.

Δεν αφήνουμε τον καθορισμό των δικαιωμάτων μας στα χέρια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους. Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, της τάξης μας, διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, της ταξικής πάλης.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Οργανώνουμε την πάλη μας με κριτήριο την ικανοποίησή τους.

Καλούμε τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, με βάση την πείρα μας από τους χώρους δουλειάς και την κατάσταση που υπάρχει εκεί, να δώσουμε απάντηση στην κοροϊδία και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Οργανώνουμε αποφασιστικά τον αγώνα για την Κλαδική μας Συλλογική Σύμβαση, την κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, για να μην αμείβεται κανείς κάτω από 751 ευρώ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ