Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020


ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ νοεμβριου -δεκεμβριου 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ


Τρύφων: 6 μήνες διορία στον B. Κικίλια για fast track μέτρα στο φάρμακο
Διορία 6 μηνών δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ώστε να παρθούν διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο.
Από το βήμα της ημερίδας «Clawback & Φαρμακευτική Δαπάνη 2019» ο κ. Τρύφων απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας επισήμανε ότι από τον Νοέμβριο του 2019 που διανύουμε έως τον Ιούλιο του 2020 θα πρέπει να υλοποιηθούν με fast track διαδικασίες μέτρα που θα ανακόψουν την απόσυρση των φτηνών φαρμάκων από την αγορά και την υποκατάσταση.
HTA fast trach
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει άμεσα σύμφωνα με τον κ. Τρύφων είναι μέσα στο επόμενο 6μηνο ενεργοποιηθεί η λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων ΗΤΑ.
Fast track πολιτική γενοσήμων
Ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στο «απαράδεκτο» γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν εφαρμόζονται πολιτικές που προωθούν τα γενόσημα. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από τα γενόσημα και αντικίνητρα για τη χρήση τους. Επεσήμανε ότι στη χώρα μας η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει στο 20% και των πρωτοτύπων στο 80% και θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε μια fast track πολιτική για τα γενόσημα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Διεύρυνση της αρνητικής λίστας
Τρίτη προϋπόθεση που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ είναι η άμεση διεύρυνση άμεσα της αρνητικής λίστα και μάλιστα εντός διμήνου.
Συμψηφισμός επενδύσεων clawback
Ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε ως θετικό το βήμα τις κυβέρνησης για τον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις διότι αναγνωρίζεται επιτέλους το ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά ότι έχει και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επεσήμανε όμως ότι τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν οριστεί ως πλαφόν θα πρέπει να αυξηθούν.
***
Ελάφρυνση των βαρών του clawback μέσω συμψηφισμού για τις κλινικές μελέτες
Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019.
Εντός των ημερών θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους των δαπανών του clawback με επενδύσεις στις κλινικές μελέτες, αξίας 50 εκ. ευρώ. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019 και όπως διασαφήνισε στο 8th Clinical Research Conference ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δεν πρόκειται για επενδυτικό μέτρο -αναπτυξιακό κίνητρο-, αλλά για ελάφρυνση, όπως την χαρακτήρισε «μια μικρή επιστροφή της ζημίας για τις εταιρείες».
***
Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Μηδενικές αυξήσεις-μέγιστη μείωση 7%
Την έναρξη της διαδικασίας ανατιμολόγησης των φαρμάκων σηματοδοτεί η χθεσινή κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, με την οποία προσδιορίζονται οι σχετικές διατάξεις. Όπως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το νέο πλαίσιο ανατιμολόγησης φαρμάκων θα είναι πιο απλό σε σχέση με εκείνο το οποίο είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με βάση το περιεχόμενο της τροπολογίας δεν θα υπάρξει καμία αύξηση τιμής φαρμάκου ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 7%. Την ίδια ώρα οι τιμές των γενόσημων θα προσδιορίζονται στο 65% των φαρμάκων αναφοράς τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η τιμή του φαρμάκου αναφοράς εντός περιόδου προστασίας των δεδομένων του αλλά και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων θα προσδιορίζεται από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών που θα εντοπίζονται στις χώρες της Ευρωζώνης. Η τιμή που θα προκύπτει θα πρέπει να είναι χαμηλότερη αλλά όχι περισσότερο από 7% σε σχέση με την τιμή που ήδη έχει το φάρμακο στο αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών και φυσικά με κατώτατο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Οι αυξήσεις τιμών δεν θα επιτρέπονται.
Επίσης σημειώνεται ότι η τιμή του γενόσημου φαρμάκου ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς. Να σημειώσουμε εδώ ότι η τροπολογία καταργεί και το «μαξιλαράκι» του 10% για τα γενόσημα, καταργώντας προηγούμενη διάταξη η οποία προέβλεπε ότι «αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75%  του αντίστοιχο προϊόντος αναφοράς».
Επίσης αναφέρεται ότι για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο αναφοράς πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Η τροπολογία αναφέρει ακόμη ότι τα φάρμακα με κόστος ημερησίας θεραπείας μικρότερο του κόστος ημερησίας θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δεν ανατιμολογούνται. Οι τιμές των φαρμάκων των οποίων το κόστος ημερησίας θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το κόστος θεραπείας που ορίζεται με πρόφαση του Υπουργού Υγείας μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.
Στην πραγματικότητα και από αυτήν τη ρύθμιση οι ασθενείς δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα: Θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πληρωμή των φαρμάκων , όπως γινόταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη. Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις όταν μιλούν για «μείωση» εννοούν τη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής και ασφαλιστικής δαπάνης, αυξάνοντας τη συμμετοχή για το λαό.
Πρόκειται για ρυθμίσεις στη βάση του φαρμάκου - εμπορεύματος, του ανταγωνισμού και των κανόνων του, που ευνοεί περισσότερο ή λιγότερο τμήματα του κεφαλαίου στο Φάρμακο. Ρυθμίσεις που βρίσκονται απέναντι στην ανάγκη για δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων, χωρίς καμία συμμετοχή στην πληρωμή τους από τους ασθενείς, κατάργηση των διαφόρων «λιστών» που οδηγούν στην πληρωμή 100% από τους ασθενείς.



ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Ο Ομοσπονδία μας στέκει σταθερά στο πλευρό των εργαζόμενων αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει το γεγονός πως το προϊόν που παράγεται από στον κλάδο μας, το φάρμακο, δεν είναι ένα ακόμη καταναλωτικό αγαθό το οποίο πρέπει να υπόκεινται στον νόμο της αγοράς. Πρόκειται για ένα αγαθό απολύτως απαραίτητο γι αυτόν που το χρειάζεται και γι αυτό, πάγια θέση της Ομοσπονδίας, είναι πως θα πρέπει με ευθύνη του κράτους να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλους σε ποιοτικό φάρμακο. Το φάρμακο είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα
Παρακάτω παρουσιάζονται μία σειρά από άρθρα μέσω των οποίων βλέπουμε την δυσκολία που υπάρχει στην πρόσβαση σε φαρμακευτική θεραπεία και γενικότερα σε δομές Υγείας. Βλέπουμε περιστατικά ελλείψεων φαρμάκων αλλά και στατιστικές που επιβεβαιώνουν αυτό που ζούμε οι περισσότεροι κάθε μέρα.
Σε άρθρο του HEALTHMAG διαβάζουμε πως «Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ που παρουσίασε στην πρόσφατη ημερίδα για το clawback o κ. Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μάλιστα την περίοδο 2010-2016 οι Έλληνας έχασαν 3,6 χρόνια υγιούς ζωής μια ιδιαίτερα δραματική επίπτωση λόγω των άκρατων περικοπών.
Μάλιστα σημειώθηκε ότι ενώ τα νοικοκυριά το 2009 επωμίζονταν το 22% της φαρμακευτικής δαπάνης αυτή έφτασε στο 46% το 2018. Η δε φαρμακευτική δαπάνη μετακυλήθηκε κυρίως στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα διογκώνοντας την κοινωνική ανισότητα.
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι ενώ από το 1960 μέχρι το 2010 αυξάνονταν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1,5 χρόνο, τελικά την τελευταία 10ετία αυτό σταθεροποιήθηκε. Το δε χειρότερο ήταν ότι το διάστημα 2011-2016 από 68 χρόνια υγιούς επιβίωσης αυτά μειώθηκαν στα περίπου 64,6 χρόνια.
Παράλληλα η κρίση επέφερε και σημαντική αποεπένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα, καθώς εκείνη επωμίσθηκε όπως είπαμε ένα μεγάλο ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η δε εισφορά της αυξήθηκε κατά 419% όταν η εισφορά του δημοσίου μειώθηκε κατά 76%. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου στη βιομηχανία οι επενδύσεις το 2016 ήταν στο 40% εκείνων του 2008, όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 40%. Και όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος η μεγάλη αποεπένδυση δεν είναι μόνο ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός αλλά και η φυγή των ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό.»
Ο κ. Υφαντόπουλος αναφέρθηκε και στο μεγάλο μερίδιο των μέτρων που επωμίστηκε οι φαρμακοβιομηχανία (clawback).
Αν όμως λάβουμε υπ’ όψιν πως από τις ίδιες τις εκθέσεις της φαρμακοβιομηχάνων προκύπτει πως ο κλάδος παρέμεινε κερδοφόρας και κατά την διάρκεια της κρίσης αξιοποιώντας, πρωτίστως, όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με μειώσεις μισθών και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και στρεφόμενος προς τις εξαγωγές, βλέπουμε πως ο μόνος χαμένος τελικά είναι λαός. Λογικά το προσδόκιμο ζωής των φαρμακοβιομήχανων και των μεγαλοστελεχών τους δεν μειώθηκε το ίδιο με των εργαζομένων τους…
***
 «Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας έχουν λάβει την κατιούσα, ενώ οι Ιδιωτικές την ανιούσα!» είναι  τίτλος του άρθρου του virus.com. Για τις δαπάνες υγείας αναφέρει πως πτώση καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μέχρι πριν δυο χρόνια η Ελλάδα διέθεσε 8% του ΑΕΠ στην υγεία, που αναλογούσε σε 1.623 ΕΥΡΩ ανά άτομο (προσαρμοσμένο ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη) — αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (2.884 ευρώ). Μετά το αποκορύφωμα του 2008 με την αναλογία να είναι 2.267 ΕΥΡΩ ανά άτομο, οι δαπάνες υγείας συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.
Και συνεχίζει για τις Ιδιωτικές δαπάνες αναφέροντας πως «Μείζονος σημασίας είναι ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των δαπανών για την Υγεία  δεν είναι δημόσιες αλλά ιδιωτικές καθώς οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι μόνο το 61 % των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη προέρχεται από δημόσιες πηγές ενώ το 35 % χρηματοδοτείται απευθείας από τα νοικοκυριά των Ελλήνων, κατέχοντας το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.»
Επίσης η έρευνα δείχνει ότι «Έως και πριν δυο χρόνια στην Ελλάδα εντοπιζόταν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αυτοναναφερόμενων μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ (μετά την Εσθονία).
Ενδεικτικό είναι ότι ένα στα δέκα νοικοκυριά ανέφερε ότι δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειαζόταν.
Σχεδόν ένα στα πέντε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ισχυρίστηκε ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες, αλλά μόλις από το 3% των πλουσιότερων νοικοκυριών, γεγονός που αποκαλύπτει το μεγαλύτερο χάσμα όσον αφορά την εισοδηματική ανισότητα στην Ευρώπη.
Σημειωτέον είναι ότι το 2017 αποτέλεσε το πρώτο έτος κατά το οποίο το συνολικό επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών μειώθηκε, ύστερα από συνεχή αύξηση για έξι συναπτά έτη.
Αναλυτικότερα, από το 10% των νοικοκυριών με μη καλυπτόμενες ανάγκες, τέσσερα στα πέντε αναφέρουν το κόστος ως το κυριότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη. Η χώρα μας κατέχει υψηλά ποσοστά άμεσων ιδιωτικών πληρωμών, που ανέρχονται στο 35 % των δαπανών υγείας ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε..
Στις πληρωμές για φάρμακα αποδίδεται το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών σε άμεσες ιδιωτικές πληρωμές (13 %),  ενώ εκτιμάται ότι το 11% απορροφάται σε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες.»
«Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά συγκριτικά ελάχιστους πόρους για προληπτική φροντίδα, μόλις 20 ΕΥΡΩ ανά άτομο (έναντι 89 ΕΥΡΩ που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ) ή 1,3 % των δαπανών υγείας. Ως εκ τούτου, καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στη Ε.Ε. μαζί με την Κύπρο και τη Σλοβακία, μεταξύ των τελευταίων τριών κρατών μελών.»
***
Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Μισά - μισά με το κράτος πληρώνουν οι Έλληνες για φάρμακα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ» διαβάζουμε «“Φαρμάκι” για την τσέπη των Ελλήνων είναι τα φάρμακα. Παρότι η χώρα μας έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους σχεδόν τα μισά από όσα κοστίζει η θεραπεία τους.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση “Health at a Glance” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακα στην Ελλάδα, τα 54 πληρώνει το κράτος και τα 46 οι πολίτες.»
Βασιζόμενο στην ίδια έκθεση διαφορετικό άρθρο αναφέρει «Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η επίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη στα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν "καταστροφική δαπάνη" Υγείας.
Ως καταστροφική δαπάνη ορίζεται η άμεση δαπάνη του νοικοκυριού για υγεία που υπερβαίνει το 40% των συνολικών του δαπανών, εξαιρουμένων των βασικών δαπανών διαβίωσης, δηλαδή τροφή, στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ επισημαίνουν πως σε παρόμοιες δαπάνες υποβλήθηκαν το 2017 το 9,7% των ελληνικών νοικοκυριών: 6 ποσοστιαίες μονάδες τα φτωχά, 0,5 μονάδα τα πλούσια και 3,2 μονάδες τα ενδιάμεσα εισοδήματα...»
(τίτλος άρθρου: Για φάρμακα και νοσηλείες τα 7 στα 10 ευρώ που δαπανούν τα νοικοκυριά για περίθαλψη)
***
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα άρθρα για περιπτώσεις ασθενών (είτε μεμονωμένων ατόμων είτε ολοκλήρων ομάδων ασθενών) όπου η πρόσβαση στην απαραίτητη γι αυτούς φαρμακευτική θεραπεία γίνεται με τ’ εμποδίων.
HIV: Απεγνωσμένοι ασθενείς -Σοβαρές καθυστερήσεις στη διάγνωση
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του για την απάνθρωπη αυτή στάση και την ψυχολογική εξόντωση των ατόμων που περιμένουν να υποβληθούν στην εξέταση. Τονίζει πως, για μία ακόμη φορά, παρατηρείται το φαινόμενο να έχει διακοπεί η πρόσβαση των ασθενών στην επιβεβαίωση της διάγνωσης HIV. Όπως καταγγέλλει, παρατηρείται έλλειψη αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Ως αποτέλεσμα, επιτείνεται η αγωνία που βιώνουν, σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διάγνωσης και εμποδίζεται η άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας, με διακινδύνευση της υγείας τους.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., για την επιβεβαίωση μίας νέας διάγνωσης HIV και την καταγραφή της στο μητρώο ασθενών του οργανισμού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διενέργεια μίας συγκεκριμένης εργαστηριακής εξέτασης. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τα Κέντρα Αναφοράς δεν διαθέτουν αντιδραστήρια, λόγω μη έγκαιρης ανανέωσης της σύμβασης χρηματοδότησης.
Ο Ε.Ο.Δ.Υ. οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και μόνιμα όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα. Καθώς απειλούν την υγεία και τη ζωή των οροθετικών ατόμων. Να προασπίσει στην πράξη τη δημόσια υγεία.
Κάθε δικαιολογία και κάθε αναβολή είναι απαράδεκτες, καθώς ο επιβεβαιωτικός έλεγχος:
  • Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.
  • Αφορά μικρό και περιορισμένο αριθμό περίπου 600 ατόμων ετησίως που αντιστοιχούν στις νέες διαγνώσεις HIV στη χώρα μας. Επομένως μπορεί πολύ εύκολα να προϋπολογιστεί.
  • Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη εξέταση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη παρακολούθησης και θεραπείας. Η οποία βελτιώνει την υγεία του ατόμου και ταυτόχρονα το καθιστά μη μεταδοτικό
  • Στο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Ε.Ο.Δ.Υ., καταγράφεται μία μείωση της τάξης του 12% στις νέες διαγνώσεις HIV. Ωστόσο, η τάση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, η Θετική Φωνή καλεί τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να εγγυηθεί όχι την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των ασθενών στον επιβεβαιωτικό έλεγχο. Αλλά και την εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα προβλέπει και θα επιλύει έγκαιρα τις αστοχίες του συστήματος. Αστοχίες που σχετίζονται με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών.
***
ΠΓΝΠ: Στον “πάγο” χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκου
Σε αναμονή της προμήθειας χημειοθεραπευτικού φαρμάκου βρίσκονται ογκολογικοί ασθενείς στο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Το φαρμακείο του εν λόγω νοσοκομείου βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον ΕΟΦ, όπως διαβεβαίωσε η Διοικήτρια στο Virus, ενώ η ΕΙΝΑ διαμαρτύρεται σε ανακοίνωσή της για την ταλαιπωρία των ασθενών.
Πυρά εξαπολύει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας για την «αιφνιδιαστική» και απροειδοποίητη» αναστολή προγραμματισμένων χημειοθεραπειών. Ιδιαίτερα, η ΕΙΝΑ διαμαρτύρεται για την ταλαιπωρία  που υφίστανται οι ασθενείς εκτός του νομού Πατρών που μεταβαίνουν στο νοσοκομείο για χημειοθεραπείες.
Σε  τέλμα βρίσκονται ασθενείς και γιατροί, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της ένωσης των γιατρών, καθώς δεν υπάρχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων ΧΜΘ σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα). Συγκεκριμένα, το πρόβλημα έχει προκύψει εξαιτίας της αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία που έχει σύμβαση με το ΠΓΝΠ.
Μάλιστα, οι ασθενείς  ήταν αναγκασμένοι, σύμφωνα με την ΕΙΝΑ, να το προμηθεύονταν έως τώρα από τα εξωτερικά φαρμακεία, αλλά λόγω εξάντλησής του προέκυψε αδιέξοδο.
Η ΕΙΝΑ προειδοποιεί ότι  «η διακοπή του προγράμματος αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες».
Εφόσον υπάρξει η ενημέρωση  ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το ΧΘΦ,  τότε η διοίκηση του νοσοκομείου θα ενημερώσει με την σειρά της τους θεράποντες ιατρούς να αλλάξουν το φάρμακο.
***
Δέκα εμβόλια σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη - 105 σκευάσματα είναι άφαντα από τα ράφια
Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι Ευρωπαίοι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν ανακοινώσει πως οι επιπτώσεις στους ασθενείς είναι σοβαρές.
Με 105 μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, εκ των οποίων τα 10 είναι εμβόλια, ξεκινά η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μέχρι χθες, έλλειπαν από τα ράφια των φαρμακείων 53 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών, 21 νοσοκομειακά, 10 εμβόλια και 21 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ιδρύματος Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Οι ελλείψεις ήταν μεγαλύτερες, αλλά το τελευταίο διάστημα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα σε 12 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, σε έξι νοσοκομειακά και σε τέσσερα εμβόλια.
Η γενική εικόνα, ωστόσο, εμφανίζεται χειρότερη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν έλλειπαν συνολικά 104 φάρμακα (7 εμβόλια).
Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν πως οι ελλείψεις είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες που καταγράφει ο ΕΟΦ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε αντιγριπικά εμβόλια.
Απάντηση είχε δώσει η διοίκηση του ΕΟΦ, επισημαίνοντας πως η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο δόσεις και πως στις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1,1 εκατομμύριο δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.
Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι Ευρωπαίοι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν ανακοινώσει πως οι επιπτώσεις από την έλλειψη φαρμάκων είναι σοβαρές, απειλούν την περίθαλψη των ασθενών και απαιτούν επείγουσα δράση.
Τα φάρμακα δεν είναι απλά καταναλωτικά είδη. Αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της περίθαλψης των ασθενών και στον νοσοκομειακό τομέα και πρέπει να χορηγούνται στον ασθενή εγκαίρως.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς στους οποίους είναι σοβαρή η επίπτωση της απώλειας δόσεων συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά και αντικαρκινικά.
***
Χωρίς θεραπεία ανασφάλιστη ογκολογική ασθενής στο ΠΑΓΝΗ
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάνουν λόγο για απαράδεκτη ενέργεια, ενώ η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος απάντησε πως η εν λόγω ασθενής δεν ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Αποτροπιασμό προκαλεί η καταγγελία των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πως δεν χορηγήθηκε φροντίδα σε ανασφάλιστη ογκολογική ασθενή.
Όπως αναφέρει το σωματείο τους, το γεγονός είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας (13 Αυγούστου) προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες δομές Υγείας οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για παροχές φροντίδας και περίθαλψης από ανασφάλιστους ασθενείς τρίτων χωρών.
Η εγκύκλιος αυτή, σε συνδυασμό με προηγούμενο έγγραφο του υπουργού εργασίας, με το οποίο καταργούνταν κάποιες διευκολύνσεις στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανασφάλιστων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθώς και άλλες κατηγορίες ασθενών.
Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ κάνουν λόγο για απαράδεκτη ενέργεια, την οποία αποδίδουν στην πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας, που ακολουθούν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Στην ίδια κατεύθυνση – σημειώνουν – κινούνταν και ο νόμος του 2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, με τον οποίο δεν προβλέπεται κάποια πρόσθετη κρατική επιχορήγηση των δημόσιων μονάδων για την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Αυτή καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
"Δεν μας κάνει εντύπωση πως όταν η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε πάνω από 400 εκατομμύρια το 2016 - 2017, αφήνοντας μόνο 100 εκατομμύρια για την κάλυψη των ανασφάλιστων, αυξήθηκαν οι εισφορές για Υγεία στις συντάξεις, από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 4% στις επικουρικές", σχολιάζει το προεδρείο του σωματείου.
Καταγγέλλουν, δε, πως ακόμη και ο νόμος του 2016 δεν εξασφάλιζε καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς απαραίτητη για την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας είναι η κατοχή ΑΜΚΑ (που χορηγείται υπό προϋποθέσεις) ή Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης (για την έκδοση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί η διαδικασία).
Και τα τελευταία τρία χρόνια - αναφέρουν - οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συχνά από την τσέπη τους για υπηρεσίες Υγείας, για εξετάσεις και θεραπείες που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Για τους ανασφάλιστους ισχύει, επίσης, ό,τι και για τους υπόλοιπους: λόγω των πολύμηνων αναμονών για ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζονται συχνά να πληρώσουν για επισκέψεις σε ιδιωτικά ή απογευματινά ιατρεία και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Σύμφωνα με το προεδρείο του συλλόγου, τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών, αποτελεί υποκρισία ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας ότι "δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους".
Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος απάντησε πως η εν λόγω ασθενής δεν ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, ώστε να δικαιούται ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν ιατρική φροντίδα
***
Ανεστάλησαν χημειοθεραπείες στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, λόγω έλλειψης φαρμάκων
Η επίσημη αιτιολόγηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων.
Προβληματισμό προκαλεί η αναβολή χημειοθεραπειών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, εξαιτίας έλλειψης των ειδικών φαρμάκων.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), την περασμένη Δευτέρα, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, ανεστάλησαν μαζικά προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών. Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρονται τα εξής:
"Πολλοί συμπολίτες μας, από Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού, ενώ είχαν πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες, ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν και αφού είχαν προσέλθει στο νοσοκομείο, ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται λόγω έλλειψης φαρμάκων, άγνωστο για πόσο".
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διακοπή του προγράμματος αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες.
Το γεγονός αυτό – σημειώνουν – έχει επαναληφθεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν και σε άλλα νοσοκομεία και δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις.
Το προεδρείο της ΕΙΝΑ αναφέρει πως η επίσημη αιτιολόγηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα) εδώ και καιρό, λόγω αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο.
Οι ασθενείς το προμηθεύονταν έως τώρα από τα εξωτερικά φαρμακεία, αλλά λόγω εξάντλησής του προέκυψε αδιέξοδο.
Οι γιατροί απαιτούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών.



ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
ΙΑΝ.-ΔΕΚ 2018
+16,5%
ΙΑΝ.-ΔΕΚ 2017
              +18%

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  2018-2019
Χωρίς να έχει ακόμα δημοσιευθεί συνολικά η μεταβολή της φαρμακευτικής παραγωγής για το διάστημα 2018-2019 μπορούμε να εκτιμάμε πως η μεταβολή αυτή θα έχει θετικό πρόσημο και αριθμητικά θα είναι μεγαλύτερη (επί %) υπέρ της παραγωγής του 2019 σε σχέση με το 2018. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται για το 11μηνο του 2019 και από τα παρακάτω στοιχεία του ΣΕΒ .
Σημαντική εξέλιξη, ενδεικτική της ανάκαμψης που σημειώνεται στην οικονομία είναι η ενίσχυση της μεταποιητικής παραγωγής χωρίς καύσιμα κατά +3,8% το 11μηνο του 2019 έναντι +2,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τα τρόφιμα (+1,8%), τα φάρμακα +24,8%, έναντι +19,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2018, τα πλαστικά (+7,8%), τα ηλεκτρονικά προϊόντα (+25,9%) και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (+6,4%) να σημειώνουν υψηλές επιδόσεις.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ (ΕΛΣΤΑΤ, Νοε. 2019)


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 52 | 16 ΓΕΝΑΡΗ  2020 | σελ. 8
Από τα παραπάνω στοιχεία του ΣΕΒ αλλά και από στοιχεία που βρίσκουμε από άλλες πηγές μπορούμε να δούμε πως ο κλάδος παραμένει σε τροχιά ανάπτυξής. Βλέπουμε λοιπόν, πως παρά τα συνεχή «παράπονα» των  φαρμακοβιομηχάνων για την «άδική φορολογία» που τους επιβάλλεται (βλ. clawback, rebate) τα κέρδη τους συνεχίζουν να ανεβαίνουν, σε αντίθεση με την ποιότητα ζωής τω εργαζόμενων τους (αμοιβές, ωράρια, συνθήκες εργασίας, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) αλλά και την δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζονται.
Στη συνέχεια παρατίθενται άρθρα αναφορικά με την κατάσταση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
***
«Τρέχει» η αγορά φαρμάκου παρά τις μειώσεις τιμών
Με ρυθμό ανόδου της τάξης τους 3% κινείται η αγορά φαρμάκου από πλευράς όγκου στα ιδιωτικά φαρμακεία το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες που αφορούν στο 12μηνο Οκτώβριος 2018-Σεπτέμβριος 2019. Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη αγορά σημειώνει άνοδο σε αξία της τάξης του 4,5%. Όπως προκύπτει επίσης από έναν πρώτο απολογισμό δεδομένων που στηρίζονται σε μετρήσεις της IQVIA, το μερίδιο των γενοσήμων, παρουσιάζεται βελτιωμένο. Ειδικότερα τα γενόσημα φαίνεται από πλευράς όγκου πλέον να κατέχουν το 30% της αγοράς από 28% πέρυσι και από πλευράς τζίρου 19% από 18%.
Ειδικότερα, ο όγκος των διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για το εξεταζόμενο 12μηνο προσέγγισε τα 398 εκατομμύρια τεμάχια από 387 εκατομμύρια τεμάχια το αντίστοιχο 12μηνο που είχε προηγηθεί. Την ίδια στιγμή, από πλευράς αξίας (δηλαδή στοιχεία πωλήσεων στα φαρμακεία σε τιμές χονδρικής) η αγορά σημείωσε άνοδο φτάνοντας κοντά στα 2,82 δισ. ευρώ έναντι 2,68 δισ. ευρώ. Η άνοδος στον όγκο με την ταυτόχρονη μικρότερη άνοδο της αξίας αποδίδεται κυρίως στην μείωση των τιμών των φτηνών φαρμάκων και δη των γενοσήμων.
Το μερίδιο των γενοσήμων
Στη συνολική αγορά το μερίδιο των γενοσήμων για το διάσημα Οκτώβριος 2018-Σεπτέμβριο 2019 όπως επισημάναμε δείχνει να διαμορφώνεται περίπου στο 30% όσον αφορά τον όγκο και στο 19% περίπου όσον αφορά την αξία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μηνου φαίνεται να κινήθηκε αυξητικά κατά περίπου 9% όσον αφορά στον όγκο, και γι’ αυτό και η συνολική αγορά φαρμάκου σημείωσε άνοδο σε τεμάχια, αφού ο όγκος των πρωτότυπων παρέμεινε σταθερός.
Θα επαναλάβουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά το παράδοξο τα γενόσημα να αυξάνουν το μερίδιό τους χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται στη μείωση της αξίας της αγοράς καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες των πρωτότυπων φαρμάκων δεν φαίνεται να χάνουν παρά ελάχιστα. Οι τελευταίες βέβαια με νέα φάρμακα καταφέρνουν να παραμένουν στην κορυφή και να μη χάνουν σε τζίρο
Σημειώνεται ακόμη, ότι τα γενόσημα, είναι τα φάρμακα εκείνα τα οποία μάλιστα με τα δελτία τιμών της προηγούμενης διετίας παρουσίασαν και τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, ενώ επέρχονται και νέες με βάση και το δελτίο που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Κι αυτό γιατί οι τιμές τους θα επηρεάζονται έμμεσα από τις εθελούσιες μειώσεις τιμών των πρωτοτύπων φαρμάκων αναφοράς.
Οι εταιρείες
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων, όπως είναι λογικό, είτε προστατεύεται η πατέντα τους είτε όχι. Συνολικά στο εξεταζόμενο δωδεκάμηνο φαίνεται να διακινήθηκαν περίπου 305 εκατ. συσκευασίες πρωτότυπων φαρμάκων, αυξημένες κατά περίπου 1%, συνολικής αξίας σε τιμές χονδρικής 2,3 εκατ. ευρώ ήτοι στα ίδια περίπου επίπεδα με το προηγηθέν αντίστοιχο 12μηνο.
Στο σύνολο λοιπόν της αγοράς πρωτότυπων φαρμάκων όσον αφορά στον όγκο, στην πρώτη πεντάδα των ισχυρών παραμένουν οι πολυεθνικές Pfizer, Sanofi, GSK και Novartis αλλά και η ιδιαίτερα επιτυχημένη ελληνική βιομηχανία Unipharma (τρίτη θέση), κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 36% στην αγορά των πρωτότυπων σκευασμάτων. Από πλευράς αξίας η εικόνα είναι διαφορετική καθώς τη θέση της Unipharma παίρνει η άλλη μεγάλη ελληνική εταιρεία Βιανέξ και συνολικά οι πέντε αυτές εταιρείες έχουν μερίδιο περίπου 37%. Να επισημάνουμε βέβαια ότι η Βιανέξ βρίσκεται στην πεντάδα καθώς διανέμει δημοφιλή σκευάσματα της MSD αποσπώντας έτσι μερίδιο Την πρώτη δεκάδα, από πλευράς τζίρου, συμπληρώνουν οι προαναφερθείσες συν τις MSD, Astrazeneca, Pharmaserve Lilly, Bayer και Boehringer.
Οι ελληνικές βιομηχανίες
Την ίδια στιγμή, αξιόλογη είναι η πορεία των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών που παράγουν γενόσημα άλλα και πρωτότυπα σκευάσματα. Είδαμε ότι μεταξύ των πρώτων 10 εταιρειών που διακινούν πρωτότυπα σκευάσματα είναι η εταιρεία Βιανεξ και η Unipharma, ενώ μεταξύ των 20 πρώτων στην κατηγορία είναι και η ΕΛΠΕΝ αλλά και η Bennett. Από κει και πέρα στην κατηγορία των γενοσήμων πέρυσι διακινήθηκαν περίπου 92 εκατ. συσκευασίες σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 9%, αξίας 536 εκατ. ευρώ. Η αξία είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Elpen, Bennett, Innovis, Sandoz και Rafarm με μερίδιο στην αγορά γενοσήμων από πλευράς όγκου 42% και τζίρου στο περίπου 35%.
Ενδιαφέροντα άρθρα βρίσκουμε στο Capital.gr. Στο άρθρο «Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Βραζιλία κατά 22% το επτάμηνο 2019» διαβάζουμε «Αύξηση κατά 22% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα, έναν χρόνο νωρίτερα, σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές το επτάμηνο του 2019 (Ιανουάριος-Ιούλιος 2019), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής(…)Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε  στην  κατηγορία «Φάρμακα που αποτελούνται από προϊόντα αναμειγμένα ή μη αναμειγμένα» (αύξηση 100%).» και στο «ΣΕΒ: Σε φάση δυναμικής επανεκκίνησης η οικονομία, αλλά παραμένουν μικτές οι τάσεις» ότι «Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στην παραγωγή φαρμάκων (+26,9%) και ηλεκτρονικών προϊόντων (+24,5%), ενώ αντίθετα η παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών και βασικών μετάλλων εμφανίζει πτώση (-4,5% και -2,1% αντίστοιχα).» ενώ όσον αφορά τις εξαγωγές «Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2019, το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μικρή μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές τους. Στη 2η θέση, με πολύ μεγάλη αύξηση 45,6% ακολουθούν τα φάρμακα, (τίτλος άρθρου: ΠΣΕ: Διατηρούν τη δυναμική ανόδου οι ελληνικές εξαγωγές)
***
Oι εταιρείες MSD και BΙΑΝΕΞ ανακοινώνουν τη διεύρυνση της συνεργασίας τους
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μέρος της συνολικής στρατηγικής για την εξέλιξη του επιχειρησιακού μοντέλου της MSD Ελλάδας.
Τη διεύρυνση της επιτυχημένης 36χρονης συνεργασίας ανακοίνωσαν σήμερα  οι εταιρίες MSD και ΒΙΑΝΕΞ. Με μια νέα συμφωνία, η ΒΙΑΝΕΞ θα αναλάβει εξ ολοκλήρου και με ισχύ από την 01.01.2020 τη διανομή και προώθηση του καρδιομεταβολικού χαρτοφυλακίου προϊόντων της MSD. Η MSD θα παραμείνει κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας των σχετικών σκευασμάτων δίνοντας έμφαση σε ψηφιακά εργαλεία επιστημονικής ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας στη θεραπευτική κατηγορία του διαβήτη.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μέρος της συνολικής στρατηγικής για την εξέλιξη του επιχειρησιακού μοντέλου της MSD Ελλάδας. Σύμφωνα με τη στρατηγική της  μητρικής εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, η  MSD θα εστιάζει πλέον τις δραστηριότητές της στους τομείς της ογκολογίας, των εμβολίων και της ειδικής - νοσοκομειακής φροντίδας. Σε αυτές τις  θεραπευτικές περιοχές το τρέχον χαρτοφυλάκιο όπως επίσης και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων  προσφέρουν θεραπευτικές επιλογές υψηλού βαθμού καινοτομίας οι οποίες έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και προσδίδουν υψηλή κλινική και οικονομική αξία. Η ενίσχυση τέλος της ελληνικής προστιθέμενης αξίας αποτελεί διαρκή επιδίωξη της MSD και η μακροχρόνια συνεργασία με τη ΒΙΑΝΕΞ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.   
***
To 25% της εταιρείας γενόσημων φαρμάκων PharOS απέκτησε η Deca Investments
Την απόκτηση συμμετοχής 25% στην εταιρεία PharOS ανακοίνωσε η εταιρεία DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar. Πρόκειται για την ένταξη επένδυση που ολοκληρώνει το Fund.
***
Με αφορμή το άρθρο του Ιατροnet για την επένδυση σουηδικών εταιριών στον τομέα της ιατρικής κάνναβης, στο Κιλκίς, ανοίγουμε ένα θέμα που ακούγεται πολύ τελευταία. Το άρθρο αναφέρεται τη  επένδυση και ενημερώνει πως «Υπεγράφη μεταξύ των σουηδικών εταιρειών «Aureum Life Investments AB» και «Oboya Horticulture Industries AB», μία αρχική συμφωνία συνεργασίας για την καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Αυτό γνωστοποιήθηκε με ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, το οποίο αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Aureum Life, μέσω θυγατρικής της που ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, θα εγκαταστήσει σε έκταση περίπου 6.000 τ.μ., παραγωγική μονάδα για καλλιέργεια και επεξεργασία ιατρικής κάνναβης, μονάδα που θα είναι διαμορφωμένη σε τέσσερις χώρους καλλιέργειας και αποθηκών, με την διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2020.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή στα σχέδια της εταιρείας, καθώς η Aureum κατά τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αριθμό μονάδων καλλιέργειας σε όλον τον κόσμο, με πρώτη τη μονάδα στο Κιλκίς, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες καλλιεργητικές μονάδες στη Ζιμπάμπουε και τη Σουαζιλάνδη (φθινόπωρο 2020), την Ουρουγουάη (άνοιξη 2021) και στη συνέχεια στην Ολλανδία ή στην Πορτογαλία.»
Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την φάση με την επένδυση αλλά με την ουσία και τα «οφέλη» της ιατρικής κάνναβης. Για το σκοπό αυτό αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ριζοσπάστη για μελέτη σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο.
Περίεργες και καθόλου «αθώες» έρευνες...
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη ερευνητών από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στην αντιπαράθεση γύρω από τα «οφέλη» της ιατρικής κάνναβης στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της και στην Ελλάδα, επικαλούμενοι στοιχεία από παγκόσμιες έρευνες. Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης μελέτης βρίσκεται τόσο στο αντικείμενο και τη μεθοδολογία της, όσο και στα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι Αυστραλοί επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο όλες τις μελέτες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες (1980-2018), δημοσιευμένες και αδημοσίευτες, σχετικά με τη χρήση κάνναβης στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, και συγκεκριμένα της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών, της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της ψύχωσης, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και του συνδρόμου Tourette.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, είναι με δυο λόγια το εξής: Παρά τους ισχυρισμούς ότι η ιατρική κάνναβη ενδείκνυται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα! Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «είναι αξιοσημείωτη η απουσία καλής ποιότητας στοιχείων, τα οποία να έχουν αξιολογήσει σωστά την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ιατρικών κανναβινοειδών» και επομένως, «έως ότου υπάρξουν στοιχεία από τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες, δεν μπορούν να εκδοθούν κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της κάνναβης στις ψυχικές διαταραχές». Συστήνουν μάλιστα στις χώρες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, γιατροί και ασθενείς να ενημερωθούν για τη «φτώχεια» των επιστημονικών δεδομένων, να δημοσιοποιούν τους πιθανούς κινδύνους των κανναβινοειδών και να παρακολουθούν στενά όσους λαμβάνουν τέτοια θεραπεία, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα αρνητικές μεταβολές στην ψυχική υγεία τους.
Οι επιστήμονες «ξεψάχνισαν» 83 συνολικά έρευνες, εκ των οποίων μόνο οι 40 ήταν «τυχαιοποιημένες» (με συμμετοχή 3.067 εθελοντών), που αναγνωρίζονται ως το πιο αξιόπιστο είδος κλινικής μελέτης. Στις έρευνες αυτού του τύπου, οι συμμετέχοντες χωρίζονται τυχαία σε ομάδες. Απ' αυτές, η μια λαμβάνει τη θεραπεία/παρέμβαση που απασχολεί την έρευνα και η άλλη (ή οι άλλες) ένα εικονικό ή πραγματικό φάρμακο/θεραπεία. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων δίνει και το μέτρο της «αποτελεσματικότητας» της θεραπείας. Από το σύνολο των ερευνών που εξετάστηκαν, 42 αφορούσαν την κατάθλιψη (23 τυχαιοποιημένες), 31 τις αγχώδεις διαταραχές (17 τυχαιοποιημένες), 12 τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (1 τυχαιοποιημένη), 11 τις ψυχώσεις (6 τυχαιοποιημένες), 8 το σύνδρομο Tourette (2 τυχαιοποιημένες) και 3 τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας (1 τυχαιοποιημένη).
Και μόνο το γεγονός ότι οι μισές από τις έρευνες που υποστηρίζουν τα «οφέλη» της ιατρικής κάνναβης στην αντιμετώπιση μιας ψυχικής διαταραχής είναι μη «τυχαιοποιημένες», προκαλεί συντριπτικό πλήγμα στην όποια αξιοπιστία των συμπερασμάτων τους. Συνολικά, οι Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν «φτωχής ποιότητας στοιχεία» που να πιστοποιούν ότι η λήψη ιατρικής κάνναβης καταπραΰνει το άγχος, κυρίως στους ασθενείς με χρόνιο πόνο (όχι εξαιτίας καρκίνου) και με πολλαπλή σκλήρυνση. Οσον αφορά την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποιο όφελος από τη θεραπεία με κάνναβη. Αντίθετα, η επιστημονική ομάδα επικαλείται πολλές μελέτες που έδειξαν ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, εξαιτίας των οποίων αρκετοί ασθενείς αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λήψη της, ενώ η χρήση της για «θεραπευτικούς» σκοπούς ενδέχεται να επιδεινώσει και τα συμπτώματα της ψύχωσης. Τα συμπεράσματα αυτά συμπίπτουν με την παρατήρηση που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του για την ιατρική χρήση της κάνναβης (2015), ότι «υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ακόμη ερωτήματα και πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Υποστηρικτικά στα παραπάνω, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν ελάχιστες τυχαιοποιημένες μελέτες που αξιολογούν τη χρήση της κάνναβης, ενώ ακόμα κι αυτές εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό σημαντικές αδυναμίες, όπως ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων, η σύγκριση με κάποιο placebo (εικονικό) φάρμακο και όχι με κάποιο ήδη υπάρχον φάρμακο, η επιλογή κυρίως ατόμων που έχουν ξανακάνει χρήση, η μη εκτίμηση της σχέσης δόσης - απόκρισης, η πολύ μικρή διάρκεια (ημερών ή βδομάδων). Πολλές μελέτες στηρίζονται επίσης στη συμπλήρωση ανώνυμων ερωτηματολογίων από τους ασθενείς ως προς την προσωπική χρήση - αποτελεσματικότητα της κάνναβης σε αυτούς. Δεν αξιολογούν δηλαδή την ποιότητα και λειτουργικότητα της καθημερινής ζωής (κοινωνικές συναναστροφές, οδήγηση, εργασία, επιδόσεις στο σχολείο, επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες κ.λπ.), δεν εκτιμούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν (εξάρτηση, μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, ψυχολογικές διαταραχές κ.λπ.). Πολλές φορές, τέλος, δεν λαμβάνουν καν υπόψη την περιεκτικότητα της κάνναβης που χορηγείται σε THC - CBD, αλλά και άλλα κανναβινοειδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση μεταξύ των μελετών.
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι που καθιστούν τουλάχιστον «περίεργη» τη φανατική υπεράσπιση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης από δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας για την τυποποίηση φαρμάκων, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη χρήση της και σε φυτική μορφή. Εξίσου συνένοχη είναι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλα τα κόμματα που διαφημίζουν την ιατρική κάνναβη ως «πεδίον δόξης λαμπρόν» για κερδοφόρες επενδύσεις από φαρμακευτικά μονοπώλια, καλλιεργώντας ανοχή στη ναρκωκουλτούρα, σε συνδυασμό μάλιστα με την πλήρη απουσία πρόληψης και την καθολική κυριαρχία της λογικής «μείωσης της βλάβης» στην κρατική πολιτική για τα ναρκωτικά ...



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Στρατηγική συνεργασία Amgen με την BeiGene
Εξαγοράζει μερίδιο 20,5% της BeiGene αντί 2.7 δισ. Δολαρίων.
Υποστηριζόμενη από τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις και τη μαζική γήρανση του πληθυσμού, η Κίνα αποτελεί πεδίο δράσης για τις περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Amgen.
Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική πολυεθνική υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,7 δισ. δολ. με την BeiGene, προκειμένου η τελευταία να την βοηθήσει να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας - τόσο με τα εγκεκριμένα της φάρμακα όσο και με αυτά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης- έτσι ώστε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά που αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 145 με 175 δισ. δολ. έως το 2022.  Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Amgen αγοράζει μερίδιο της τάξεως του 20,5% στην BeiGene για περίπου 175 δολάρια ανά μετοχή.
Από την άλλη, η κινεζική εταιρεία αποκτά δικαιώματα εμπορίας σε τρία φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς και δικαιώματα συν-ανάπτυξης σε 20  σκευάσματα, ενώ η Amgen «επιταχύνει σημαντικά» την πρόσβαση της στη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως.
Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την υποστήριξη των μετόχων της BeiGene και των εγκρίσεων για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
***
Η Bristol-Myers Squibb ολοκληρώνει την εξαγορά της Celgene
Η Celgene καθίσταται πλέον μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της εταιρείας Bristol-Myers Squibb.
Στις 20 Νοεμβρίου 2019, η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Celgene κατόπιν λήψης της ρυθμιστικής έγκρισης από όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές, καθώς και της έγκρισης των μετόχων της Bristol-Myers Squibb και της Celgene, η οποία ανακοινώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.
Η Celgene καθίσταται πλέον μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της εταιρείας Bristol-Myers Squibb. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, για κάθε μετοχή οι μέτοχοι της Celgene έλαβαν 1,00 μετοχή της κοινής μετοχής της Bristol-Myers Squibb, $50,00 σε μετρητά χωρίς τόκο και ένα διαπραγματεύσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας (Contingent Value Right/CVR), που παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο να λάβει το ποσό των $9,00 σε μετρητά, εφόσον επιτευχθούν στο μέλλον ορισμένες εγκρίσεις προϊόντων από τις ρυθμιστικές αρχές. Η διαπραγμάτευση της κοινής μετοχής της Celgene παύει μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σήμερα. Στις 21 Νοεμβρίου 2019 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Bristol-Myers Squibb και των δικαιωμάτων προαίρεσης αξίας (CVRs) θα ξεκινήσει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό το σύμβολο "BMYRT".
***
Παγκόσμιες ανατροπές στα best seller των φαρμάκων
Η Merck & Go ετοιμάζεται να εκτοπίσει την Abbvie
Το φάρμακο ανοσο-ογκολογίας της Merck & Co, pembrolizumab, αναμένεται να είναι το σκεύασμα με τις καλύτερες πωλήσεις το 2023, κερδίζοντας 22,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με νέα έρευνα της GlobalData.
Τα στοιχεία της έρευνας προβλέπουν τα 10 κορυφαία φάρμακα βάσει των ετήσιων εσόδων τους, που θα πωλούνται το 2025. Μετά το pembrolizumab, το από του στόματος αντιπηκτικό  apixaban των Bristol-Myers Squibb και Pfizer, αναμένεται να είναι το δεύτερο φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις φτάνοντας τα 18,7 δισ. δολ. μέχρι το 2025. Το lenalidomide της Celegene - το οποίο σύντομα θα ανήκει στην BMS μετά τη συγχώνευση των εταιρειών - αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση, παρόλο που οι πωλήσεις της πολυεθνικής σε παγκόσμιο επίπεδο θα επηρεαστούν από τα γενόσημα που πρόκειται να "χτυπήσουν" την αμερικανική αγορά το 2022. Ο κύριος αντίπαλος του pembrolizumab στον ανοσο-ογκολογικό χώρο, είναι το nivolumab της BMS. Αυτό προβλέπεται να καταλάβει την τέταρτη θέση, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το pembrolizumab ως τον απόλυτο νικητή στο χώρο. 

Το ibrutinib της Abbvie και της Johnson & Johnson βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 11,9 δισ. δολ. μέχρι το 2025. Το bictegravir sodium + emtricitabine + tenofovir alafenamide της  Gilead (το, το οποίο εγκρίθηκε από το FDA το 2018 για τη θεραπεία του ιού HIV), προβλέπεται να ανέβει στην έβδομη θέση μέχρι το 2025, με αναμενόμενες πωλήσεις 10 δισ. δολ. Το φάρμακο palbociclib του καρκίνου του μαστού, που κατέλαβε την όγδοη θέση, έχει αναδειχθεί σε βασικό προϊόν της Pfizer, η οποία δοκιμάζει το φάρμακο και σε αρκετούς άλλους καρκίνους.
Το ustekinumab της Johnson & Johnson και της Mitsubishi Tanabe Pharma και το dulaglutide  των Eli Lilly και Sumitomo Dainippon Pharma καταλαμβάνουν αντίστοιχα την ένατη και δέκατη θέση.
***
Sanofi: Εξαγοράζει την Synthorx έναντι 2,5 δισ. δολαρίων
Η Sanofi SA ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Synthorx έναντι 2,5 δισ. δολαρίων.
Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία τόνισε ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο όλων των μετοχών της Synthorx έναντι 68 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά.
Η εξαγορά της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του επομένου έτους, θα ενισχύσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ανοσό-ογκολογίας της Sanofi.
Η εξαγορά είναι "ευθυγραμμισμένη με τον στόχο μας να οικοδομήσουμε το ογκολογικό μας franchise με φάρμακα και νέους συνδυασμούς", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Paul Hudson.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


Η ανεργία στους ιατρικούς επισκέπτες έφτασε στο 35% στην Ελλάδα.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν απολυθεί 150 ιατρικοί επισκέπτες. Την τελευταία εξαετία έχουν απομακρυνθεί από τον κλάδο πάνω από 2.200 άτομα. Θέσεις που εν μέρει έχουν καλυφθεί, αλλά όπως λέγεται, με κατώτερους μισθούς και χωρίς επιπλέον παροχές για τους εργαζόμενους. Το ποσοστό της ανεργίας στον κλάδο σήμερα, όσον αφορά πάντα τους ιατρικούς επισκέπτες, έχει φτάσει στο 35%. 
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, ότι και αυτοί που παραμένουν στη θέση τους βιώνουν μια ρόδινη κατάσταση, καθώς η πίεση βρίσκεται μονίμως στο ζενίθ, ενώ αρκετοί μετρούν μισθολογικές απώλειες διψήφιου ποσοστού.
***
Πάνω από 200 απολύσεις στην Amgen
Η Amgen θα προχωρήσει  σε πάνω από 200 απολύσεις κυρίως στα γραφεία και σε ιατρικούς επισκέπτες αλλά και στο R&D στις ΗΠΑ  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 μετα από απόφαση να προχωρήσει σε κλείσιμο της γραμμής των νευροεπιστημών.  Ταυτόχρονα οι προβλέψεις των εκτιμητών δείχνουν αύξηση του μεριδίου που θα μοιραστεί στους μετόχους πάνω από 10% τα επόμενα χρόνια.
***
H NOVARTIS προχωράει σε 150 Απολύσεις μετά από αναδιάρθρωση
Μετα από 3 χρόνια που η Novartis προχώρησε στο άνοιγμα του R&D κέντρου στην Σανγκάη, αποφάσισε να επικεντρωθεί κυρίως στο εμπορικό και να μειώσει τις δραστηριότητες στην Έρευνα και Ανάπτυξη, η εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις πάνω από 150 ατόμων που εργάζονται στο R&D.
***
Απολύσεις στην εταιρία MSD.
Η Ομοσπονδία Φαρμάκου σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εταιρεία MSD που προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρει «Χωρίς  τέλος οι επιθέσεις  που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα εργατικά δικαιώματα στον χώρο του φαρμάκου. Αυτές τις μέρες, λίγες εβδομάδες μετά τις απολύσεις 50 συναδέλφων από την εταιρεία  Angelini, η εταιρεία MSD προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις, κλείνοντας ένα ολόκληρο τμήμα, με τις γνωστές άθλιες πρακτικές εξαγοράς της συναίνεσης στην ανεργία («οικειοθελείς αποχωρήσεις» κλπ.). Και η ανακοίνωση συνεχίζει «Δεν είναι η πρώτη φορά που η MSD και άλλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες στον κλάδο προχωρούν σε τέτοιες αποφάσεις. Οι εργοδότες, αφού συσσώρευσαν υπερκέρδη από την δουλειά των εργαζομένων, τώρα τους ξεφορτώνονται για να αυξήσουν και άλλο την κερδοφορία τους. Στον κλάδο της ιατρικής ενημέρωσης μετράμε εδώ και χρόνια χιλιάδες απολύσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι εργοδότες αξιοποιούν όλο το αντεργατικό πλαίσιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.
Για άλλη μια φορά καταρρέουν οι αυταπάτες για  «καλούς» και «κακούς» εργοδότες  και τα παραμύθια για «αναπτυξιακά κίνητρα» που καλλιεργούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, μαζί με τις κυβερνήσεις και τους «συνδικαλιστές» των διασπαστικών ομοσπονδιών του κλάδου (ΠΟΙΕ, ΠΟΣΥΦΕ).» Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα στους εργαζόμενους σε αλληλεγγύη , αγώνα και συσπείρωση Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός της αλληλεγγύης, του αγώνα, της συσπείρωσης για να παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Πηγές:
Iatronet.gr
Biospace.com
FiercePharma.com
Virus.com
Ριζοσπάστης
Healthpharma
Capital.gr
HealthMag