Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:320                                                                                                             
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ  & ΝΗΣΩΝ
                  TRADE  UNION  OF  MEDICINE , COSMETICS  & RELATED PROFESSIONS OF ATTICA , PIRAEUS &ISLANDS
Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όρ , γρ β, 10432 Αθήνα – τηλ 210 52.32.760 , φαξ 210 52.47.494
1702/φ4                                                                                                                                                                
Αθήνα 30/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Παρασκευή 27 Ιούνη, Η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής έκαναν παρέμβαση για τις απολύσεις στη φαρμακευτική εταιρεία GLAXO SMITH KLINE. Στα πλαίσια της παρέμβασης αυτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας, η οποία υποστήριξε ότι οι δέκα συνάδελφοί μας ιατρικοί επισκέπτες απολύονται, επειδή «δεν μπορούν» ή «δεν θέλουν» να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα της εταιρείας. Επίσης, μας είπε ότι οι απολυμένοι θα αντικατασταθούν με 6 – 8 νέους εργαζόμενους, που πληρούν τις προϋποθέσεις της πολυεθνικής. Στο ερώτημά μας, ποιες ακριβώς είναι αυτές οι προϋποθέσεις – απαιτήσεις (τίτλοι σπουδών, εκπαίδευση κλπ.), ώστε να κρίνονται ως «ανεπαρκείς» εργαζόμενοι με 5 ως 20 χρόνια δουλειάς στην εταιρεία, απάντηση συγκεκριμένη δεν πήραμε.
Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι αναδιαρθρώσεις και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και δικαιώματα των εργαζομένων δεν συμβιβάζονται, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση. Οι διάφοροι σχεδιασμοί των επιχειρήσεων, οι αναδιαρθρώσεις, οι συγχωνεύσεις, οι αλλαγές που κάνουν, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: την εξασφάλιση της υψηλότερης δυνατής κερδοφορίας, της ενίσχυσης απέναντι στους ανταγωνιστές. Στα πλαίσια αυτά τα εργασιακά δικαιώματα τσακίζονται, οι απαιτήσεις των εταιρειών από τους εργαζόμενους αυξάνονται διαρκώς, η δουλειά εντατικοποιείται, το προσωπικό μειώνεται.
Τα τελευταία 6 χρόνια, όπως παραδέχτηκε και η εκπρόσωπος της εταιρείας, το προσωπικό της GSK στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 25%. Η ενίσχυση, επομένως, της εταιρείας με μέτρα που είχε αρχίσει να παίρνει πριν ακόμα εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση, δεν συνεπάγεται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, πόσο μάλλον την αύξησή τους, ούτε βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων και των αποδοχών των εργαζόμενων. Αντίθετα, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός τύπου εργαζομένων που θα έχουν μοναδικό ενδιαφέρον τους στόχους της εταιρείας και θα ζουν με το άγχος να πιάσουν τους στόχους αυτούς.
Η λογική της «επάρκειας στις αυξανόμενες απαιτήσεις» των εταιρειών οδηγεί στο ξεζούμισμα των εργαζόμενων, που όταν κρίνονται «ανεπαρκείς», πετιούνται σα στυμμένες λεμονόκουπες από τις επιχειρήσεις, άντε και με κάτι παραπάνω στην αποζημίωση, για να λένε και «ευχαριστώ» στις «ευαίσθητες» και «ανθρώπινες» επιχειρήσεις.
Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο μια επιχείρηση, ούτε κάποιους «κακούς» εργοδότες. Η εργοδοσία στο σύνολό της και ειδικά οι πολυεθνικές, παίρνουν αντίστοιχα μέτρα και όλο και περισσότερο ενθαρρύνονται από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας.  
Η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής παλεύουν διαχρονικά για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ήταν και είναι πάντα μπροστά στους αγώνες των εργαζόμενων, μέσα στους χώρους δουλειάς, απέναντι στα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, που είναι μη διαπραγματεύσιμο. Για την οργάνωση της πάλης, που είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους.
Με ταξική πάλη και όχι με συνδιαλλαγή ή συναίνεση, κατακτήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά δικαιώματα, το ωράριο, την κοινωνική ασφάλιση. Κανείς δεν μας τα χάρισε. Με ταξική πάλη θα τα υπερασπίσουμε, σήμερα που μας τα καταργούν, γιατί κανείς δεν πρόκειται να μας τα ξαναδώσει πίσω. Έτσι, θα βάλουμε εμπόδια στα εργοδοτικά σχέδια που μας τσακίζουν. Έτσι, θα ανοίξουμε τη δική μας προοπτική για την οριστική διέξοδο από τα προβλήματα, να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που μόνο εμείς παράγουμε.
Η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής καλούν τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και οργάνωση, να δώσουμε τη μάχη αυτή σαν μια γροθιά.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ