Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
  ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:296                                                                                                              ΑΘΗΝΑ 02/06/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Την Πέμπτη 29/5/2014, μετά από 7 χρόνια, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές 20 – 25 χρόνων τους εμπλεκόμενους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων και των χρηματιστηριακών εταιρειών στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων που ζημίωσαν κατά δεκάδες εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανάμεσα στα ταμεία αυτά είναι το ΤΕΑΥΦΕ και μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Γ. Κονιδάρης, πρώην πρόεδρος της διασπαστικής ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών (ΠΟΙΕ), επί οχτώ χρόνια περίπου πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ και αντιπρόεδρός του κατά την κρίσιμη περίοδο.

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ για χρόνια, διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του «εντεταλμένου συμβούλου διοίκησης» στη νέα μορφή του ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ, με τη στήριξη της ΔΑΚΕ και της ΑΠ (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), η οποία με χαλκευμένα στοιχεία «έχρισε» την ΠΟΙΕ ως αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των εργαζόμενων - ασφαλισμένων στο ΤΕΑΥΦΕ και της το παρέδωσε, μαζί και στον κ. Κονιδάρη, ως ΝΠΙΔ. 

Η ΟΕΦΣΕΕ θέτει καταρχήν το απλό αυτονόητο ερώτημα: Μπορεί να βρίσκεται σε αυτή τη θέση ένας άνθρωπος που, αποδεδειγμένα πλέον, ζημίωσε το ταμείο; Ποιος παίρνει την ευθύνη γι αυτό; Το προσωρινό ΔΣ του ταμείου, που ενώ η θητεία του έχει λήξει, την παρέτεινε για τρία χρόνια, με την υπογραφή του Υπουργού Εργασίας;

Ποιος εγγυάται, τώρα, για τα 10 εκ. ευρώ που προτίθεται να επενδύσει το προσωρινό ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ «σε Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Αναπτυσσομένων Αγορών BRIC», με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπογράφει ο κ. Κονιδάρης, ως «εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης»;

Πέρα, όμως, από την ατομική ευθύνη ή ακόμα και την ευθύνη ενός ΔΣ για τέτοια φαινόμενα, υπάρχει και η βαθύτερη, ουσιαστική πλευρά: οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αυτοί που τις ακολουθούν και τις υπηρετούν πιστά.

Γιατί πολιτική επιλογή είναι το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Πολιτική επιλογή διαχρονική της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της, όποιο χρώμα ή πρόσημο και αν έχουν.

Πολιτική επιλογή αποφασισμένη και εγκεκριμένη μέσα στην λυκοσυμμαχία των κεφαλαιοκρατών, την Ε.Ε. Δεκαετίες ολόκληρες τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή ο ιδρώτας των εργαζόμενων, λεηλατούνται προκειμένου να καλύπτονται οι μαύρες τρύπες του κράτους των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται ως κίνητρο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και τα ταμεία φτωχαίνουν. Οι περιουσίες των ταμείων τζογάρονται, ως επιχειρηματική πράξη, γιατί τα «λεφτά δεν μπορούν να μένουν στο σεντούκι». Και οι δημιουργοί αυτών των περιουσιών, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, υφίστανται τις συνέπειες της επιχειρηματικότητας, με συνεχείς περικοπές σε δικαιώματα, παροχές και συντάξεις.


Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνει την κύρια σύνταξη σε επίπεδο πτωχοκομείου και την επικουρική μέχρι μηδενισμού. Και ως «αντίδοτο», προωθεί την επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση, προσφέροντας μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική, η οποία θρέφει και τα διάφορα «τρωκτικά», μετέτρεψε σήμερα το ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, δηλ. σε επαγγελματικό ταμείο.

Αυτήν ακριβώς την πολιτική υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά στον κλάδο του φαρμάκου ο κ. Κονιδάρης και η παράταξή του, η ΠΑΣΚΕ, μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ. Όλες αυτές οι δυνάμεις, οχυρωμένες στη διασπαστική ΠΟΙΕ, με μέτωπο απέναντι στην ταξική ομοσπονδία του κλάδου ΟΕΦΣΕΕ και στο ΠΑΜΕ, στήριζαν το παιχνίδι των μετοχών και των ομολόγων με τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΦΕ, δεν διεκδίκησαν ποτέ από καμιά κυβέρνηση τα εκατομμύρια που χάθηκαν από το ΤΕΑΥΦΕ με την κατάργηση του κοινωνικού πόρου, συζητούσαν εδώ και χρόνια την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου στον κλάδο (ν. Σιούφα).

Τότε δεν προχώρησαν, τώρα τα κατάφεραν, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας και την πλειοψηφία που έχουν στη ΓΣΕΕ, να παρακάμψουν την αντιπροσωπευτική ομοσπονδία του κλάδου ΟΕΦΣΕΕ, να μετατρέψουν το ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ και να αναλάβουν τη διοίκησή του. Τα αποτελέσματα άμεσα και γνωστά σε όλους: μείωση συντάξεων, κατάργηση παροχών, δημιουργία ατομικών μερίδων, που ο ασφαλισμένος θα πληρώνει χωρίς να ξέρει τι θα πάρει και αν θα πάρει.

Η ΟΕΦΣΕΕ μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπου ανήκει, αντιπάλεψε και αντιπαλεύει σταθερά την πολιτική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. στο σύνολό της και όπως εκφράζεται στον κλάδο. Αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται ξεκάθαρα και σταθερά στο τζογάρισμα της περιουσίας των ταμείων, δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί τα λεηλατημένα χρήματά τους, ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων και τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ. Από την αρχή ανέδειξε τις αρνητικές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους συνέπειες από τέτοιου είδους εξελίξεις. Και επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να μην επιτρέπουν στους κεφαλαιοκράτες και στους διάφορους επιτήδειους να παίζουν με τα χρήματα και τον ιδρώτα τους.

Τα επαγγελματικά ταμεία, που εκ των πραγμάτων διευρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι παγίδα για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το ΤΕΑΥΦΕ, όπως και κανένα άλλο ταμείο, δεν πρέπει να είναι ΝΠΙΔ!
Η ΟΕΦΣΕΕ παλεύει για να μην χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, για παροχές και συντάξεις αντίστοιχες των αναγκών των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Σε αυτό το μέτωπο καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους να αγωνιστούν, έχοντας επίγνωση των αναγκών και των δυσκολιών αυτής της πάλης.

Τη λογική του «μικρότερου κακού», της απομόνωσης στα «του οίκου μας» μαζί με τις διάφορες αυταπάτες, τις αφήνουμε για όσους δε βλέπουν τίποτε άλλο από τη διαχείριση και τον «καλλωπισμό» ενός συστήματος βάρβαρου, που παράγει διαφθορά από τη μια και ληστεύει, καταδικάζει στη μιζέρια το λαό από την άλλη. 



Η Διοίκηση