Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)

Τηλ.: 210-5238779, fax: 210-5247494, Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα  email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:1138                                                                                                                                    ΑΘΗΝΑ 14/12/2020

 

 

Σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της υγείας & της ζωής του λαού, ο προϋπολογισμός για το 2021. Προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πανδημία απέδειξε σε όλο τον κόσμο, ότι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές και σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό.

Την ώρα που ο λαός μετρά εκατοντάδες νεκρούς την ημέρα από την πανδημία και η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διαχειριστεί την κρίση σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων με τον προϋπολογισμό του έτους 2021.

Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν 4 χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας. Αντίθετα, μειώνει κατά 600 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία, συνεχίζοντας την πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν οι μεγάλοι ιδιώτες, δηλώνοντας κυνικά ότι ακόμα και τα πιο αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού εξαρτώνται από το «εύλογο κέρδος» τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν έρθει αντιμέτωποι από την αρχή της πανδημίας με σωρεία μέτρων που περιλαμβάνουν νέες σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο εισόδημα:

·         Αύξηση των υπερωριών.

·         Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σε βάρος των εργαζομένων με απλήρωτες υπερωρίες.

·         Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς.

·         Εκ περιτροπής εργασία με το 50% του μισθού.

·         Αναστολή συμβάσεων, που ανοίγει το δρόμο των απολύσεων.

·         Γενίκευση της τηλεργασίας, αλλά και του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με το οποίο οι εργαζόμενοι χάνουν το 20% του μισθού τους.

·         Άρση των περιορισμών για δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες.

·         Μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν σε αναστολή.

·         Παράταση στο πάγωμα του κατώτατου μισθού.

Σε αυτά θα προστεθούν τα μέτρα από το σχέδιο Πισσαρίδη, που δεν είναι τίποτε άλλο από σχέδιο για επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, συνέχεια στην σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, συνέχιση της φοροληστείας για το λαό και της φοροασυλίας για το κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου και του καλλυντικού νιώθουμε καθημερινά στο πετσί μας την πολιτική των κεφαλαιοκρατών και της πλουτοκρατίας που ασφαλώς και ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί, αφαιρώντας όλο και περισσότερα από την εργατική τάξη και τους βιοπαλαιστές και προσφέροντας όλο και πιο πολλά «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως ακριβώς γίνεται με το success story των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που πατάει πάνω στα προσφερόμενα προνόμια και επενδυτικά κίνητρα στην εργοδοσία, τις ελαφρύνσεις από το clowback, τη φαρμακευτική δαπάνη, από διάφορους άλλους φόρους και ταυτόχρονα στο ξήλωμα των ΣΣΕ, στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μια δεκαετία χωρίς κλαδική σύμβαση, στην εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση της δουλειάς, στις εργολαβικές σχέσεις εργασίας με ελάχιστά δικαιώματα, στις απολύσεις, στις ατέλειωτες υπερωρίες – ειδικά την περίοδο της πανδημίας – στην 6ημερη λειτουργία των φαρμακαποθηκών με αποφάσεις «πρόθυμων» δημοτικών αρχών.

Ξέρουμε πολύ καλά πώς είναι να «καλπάζουν» τα κέρδη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τη δική μας δουλειά και ταυτόχρονα τα κρούσματα κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται σε αυτούς τους «ευγενείς» χώρους, με την εργοδοσία να κάνει τα πάντα για να περάσουν στα «ψιλά», να μη θιγεί!

Γνωρίζουμε ήδη από πρώτο χέρι τι σημαίνει επαγγελματική ασφάλιση, αφού εδώ και επτά χρόνια «γευόμαστε» τους καρπούς της από το ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ.

Η συνέχιση της καταστολής και ιδεολογικής επίθεσης στόχο έχει την αποδυνάμωση και ενσωμάτωση των συνδικάτων στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πείρα από τους αγώνες των Συνδικάτων καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Η απεργία στις 26 Νοέμβρη, κόντρα στην καταστολή της κυβέρνησης, κόντρα στην υπονομευτική στάση της ΓΣΕΕ, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά, ανυποχώρητοι για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Και αυτός ο Προϋπολογισμός, ως δημιούργημα και εργαλείο των κεφαλαιοκρατών, των εκμεταλλευτών, για τη διανομή και διαχείριση του πλούτου που ο λαός παράγει με τον ιδρώτα του, δεν μπορεί παρά να είναι δηλητήριο για τη ζωή των εργαζομένων και να συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Γι αυτό μπροστά στην κατάθεσή του, έχουμε καθήκον να αναδείξουμε και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Να κλιμακώσουμε την πάλη μας κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να μην αποδεχτούμε τη λογική του μικρότερου κακού, του φτιασιδώματος αυτής της βαρβαρότητας, της πιο «ορθολογικής» ή «φιλολαϊκής» διαχείρισης που διατυμπανίζουν διάφορες αστικές πολιτικές δυνάμεις και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. 

Διεκδικούμε:

         Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

         Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

         Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη του.

         Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

         Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

         Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους, τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.

         Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

         Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

         Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

Αγώνας τώρα για την Υγεία, τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ