Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013


ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ!

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ – ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΤΕΑΥΦΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Στις 22 Φλεβάρη η ομοσπονδία μας πραγματοποίησε συνάντηση με το ΣΦΕΕ, για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου. Βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο διαπραγμάτευσης και αγώνα για την υπογραφή της κλαδικής μας σύμβασης και οι εργοδότες, με ακόμα πιο προκλητικό και ωμό τρόπο:

·        Επανέλαβαν ότι «η συλλογική σύμβαση του κλάδου είναι λευκό χαρτί». Δεν αναγνωρίζουν, δηλαδή, ως κεκτημένο τίποτα από αυτά που έχουμε κατοχυρώσει μέχρι σήμερα με την υπογραφή της τελευταίας κλαδικής σύμβασης του 2009.
·        Είπαν ότι πολλές από τις μέχρι τώρα κατακτήσεις των εργαζόμενων του κλάδου, όπως το ωράριο, δεν ταιριάζουν «στο νέο περιβάλλον», άρα καλύτερα να τις ξεχάσουμε και ότι πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις με την ΕΓΣΣΕ.
·        Δήλωσαν όλο νόημα πως η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ μόνο με τη συμφωνία της ΠΟΙΕ, θα αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της τελευταίας στον κλάδο απέναντι στην ΟΕΦΣΕΕ.
·        Εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ.
Μια μέρα πριν, στις 21 Φλεβάρη, ο υπουργός εργασίας, αγνοώντας προκλητικά τους εργαζόμενους του κλάδου και τις παρεμβάσεις της ομοσπονδίας μας που τους εκπροσωπεί, είχε υπογράψει τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, δηλαδή σε επαγγελματικό ταμείο με μείωση συντάξεων, κατάργηση παροχών, χωρίς καμιά εγγύηση για τις συντάξεις και καμιά εξασφάλιση των εργοδοτικών εισφορών.    

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εργοδότες, φαρμακοβιομήχανοι και επιχειρηματίες του φαρμάκου, και η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, βρίσκονται σε κοινό μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους με στόχο: την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και της συλλογικής διαπραγμάτευσης και το σύρσιμο των εργαζόμενων σε ατομικές συμβάσεις, την απαλλαγή εργοδοτών και κράτους από την επικουρική ασφάλιση. Έτσι δημιουργούν φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για να αντιμετωπίσουν την κρίση του συστήματός τους, τους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρήσεων, να στρώσουν το έδαφος της κερδοφορίας και μετά την κρίση. Αυτή είναι η πολιτική της Ε.Ε., του ΔΝΤ, των κομμάτων που υποστηρίζουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης. Γι αυτό τους ακούμε όλους, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τον κατώτατο μισθό! Να ποιο μέλλον μας επιφυλάσσουν!

Σύμμαχο στα σχέδιά τους έχουν τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Στον κλάδο μας αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται και στην ηγεσία της διασπαστικής ΠΟΙΕ.
Οι δυνάμεις αυτές έσπευσαν να μετατρέψουν το επικουρικό ταμείο του κλάδου σε ιδιωτικό – επαγγελματικό και επιδιώκουν την υπογραφή ενιαίας σύμβαση για ολόκληρο τον κλάδο με μειώσεις.Αυτές τις δυνάμεις θέλουν οι εργοδότες και η κυβέρνηση να αναδείξουν ως αντιπροσωπευτικές του κλάδου, για να συνδιαλέγονται μαζί τους στο πνεύμα της «κοινωνικής ειρήνης» και του «κοινωνικού εταιρισμού». Γι αυτό έχουν κηρύξει όλοι μαζί τον πόλεμο στην ταξική αντιπροσωπευτική μας ομοσπονδία, που τους χαλάει τα σχέδια.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Οι εργοδότες του κλάδου ζητάνε την εμπιστοσύνη μας, αφού μέχρι σήμερα τηρούν την κλαδική σύμβαση του 2009 ή δίνουν και παραπάνω, όπως λένε. Γιατί, λοιπόν, δεν υπογράφουν αυτά που ήδη δίνουν; Οι εργοδότες δεν απαντούν αυτό το ερώτημα, εμείς, όμως, μπορούμε να το απαντήσουμε. Εμείς ζούμε καθημερινά σε κάμποσους χώρους δουλειάς τους εκβιασμούς για ατομικές συμβάσεις – μειώσεις, την απληρωσιά για μήνες, την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, τις απολύσεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η αταλάντευτη στάση της ομοσπονδίας μας πιέζει τους εργοδότες, η μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικούς όρους δεν επιτρέπει τη μονομερή ανατροπή της από τον εργοδότη. Ξέρουμε, επίσης, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να δίνουν ακόμα και αυξήσεις και η δυνατότητα αυτή είναι το όπλο τους για να διαχωρίζουν τους εργαζόμενους, να τους εφησυχάζουν, να διασπούν τον αγώνα τους, μέχρι να βγάλουν από τη μέση την κλαδική Ομοσπονδία και τη συλλογική σύμβαση. Όταν το πετύχουν αυτό δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, θα μας τσακίσουν.   

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Έχουμε την πείρα, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τη δύναμη. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε σε εργοδότες, κυβέρνηση, εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό την απάντηση που τους αρμόζει. Οργάνωση και ενότητα στη βάση των δικών μας αναγκών και συμφερόντων σε κάθε χώρο δουλειάς. Συσπείρωση στα σωματεία και στην ομοσπονδία του κλάδου, αποδυνάμωση των συμβιβασμένων και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. Δημιουργία επιτροπών αγώνα. Να μη μείνει χώρος δουλειάς όπου δε θα συζητηθεί το ζήτημα του επικουρικού ταμείου και κυρίως το ζήτημα της ΕΓΣΣΕ και της κλαδικής σύμβασης και δεν θα οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκησή τους μαζί με την ομοσπονδία μας.

Η ΟΕΦΣΕΕ ξεκαθαρίζει:
·        Δεν κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από την κλαδική μας σύμβαση του 2009.
·        Δεν αναγνωρίζουμε κανένα ταμείο – ΝΠΙΔ και κανένα αντίστοιχο ΔΣ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·        Την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ με κατώτατο όριο τα €751.
·        Την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με ελάχιστο τους όρους του 2009.
·        Να μην περάσει καμιά ατομική σύμβαση – καμιά μείωση – καμιά περικοπή δικαιωμάτων.
·        Το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Συντάξεις και παροχές με την εγγύηση του κράτους. Καμιά μείωση συντάξεων και παροχών.Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ