Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:327                                                                                                          ΑΘΗΝΑ: 14.07.2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη 10 Ιούλη, έγινε παρέμβαση της ΟΕΦΣΕΕ στην φαρμακευτική εταιρία CANA Α.Ε., μετά από πληροφορίες για νέες απολύσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Στα πλαίσια αυτής της παρέμβασης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα απολυθούν οι δέκα εργαζόμενοι του τμήματος της αποθήκης – διανομής, αφού αυτό δίνεται από την CANA σε εξωτερικό συνεργάτη, εταιρία LOGISTICS. Υποστήριξε, μάλιστα, πως είναι «αναγκαίο κακό» να δοθεί η αποθήκευση-διανομή σε εξωτερικό συνεργάτη, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρίας, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μετά τη λήξη της συνεργασίας της με την ASTRAZENECA, για τη διακίνηση φαρμάκων της τελευταίας. Για τους ίδιους λόγους, η εταιρία είχε απολύσει πριν δυο χρόνια περίπου, 40 ιατρικούς επισκέπτες και στη συνέχεια επέβαλε εκ περιτροπής 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία στο εργοστάσιο. Για τους δέκα απολυμένους, η εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε πως μπορούν να περάσουν από συνέντευξη στη νέα εταιρεία LOGISTICS και αν κριθεί ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μπορεί και να προσληφθούν, χωρίς να δεσμεύεται για το αν θα γίνει αυτό τελικά, πόσοι θα προσληφθούν και με ποιες εργασιακές σχέσεις – συμβάσεις.   
Η πείρα λέει ότι όπου υπήρξαν τέτοιες αλλαγές οι εργαζόμενοι έχασαν δικαιώματα. Συνήθως, οι εταιρίες - συνεργάτες δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές ΣΣΕ, για να διαμορφώνουν νέες εργασιακές σχέσεις, χειρότερες για τους εργαζόμενους και πιο συμφέρουσες για τις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι αναδιαρθρώσεις και βιωσιμότητα ή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και δικαιώματα των εργαζόμενων δεν συμβιβάζονται, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση.
Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν, κάνουν «προσπάθειες» να «αντέξουν» και να «αναπτυχθούν», άλλες το πετυχαίνουν, άλλες όχι. Ένα, όμως, είναι βέβαιο:  στα σχέδια αυτά δεν χωράνε, ούτε οι θέσεις εργασίας, ούτε τα δικαιώματα, ούτε οι ανάγκες των εργαζόμενων. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, μοναδικό κριτήριο είχε και έχει το κέρδος, την ανταγωνιστικότητα και δεν πρόκειται να αλλάξει.
Η ΟΕΦΣΕΕ όλα αυτά τα χρόνια είναι μπροστά για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, αποκάλυψε και την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, τις αιτίες της, από ποιους γίνεται και ποιους εξυπηρετεί. Αντιπαλεύει τις αντεργατικές εξελίξεις και δίνει μάχη για την οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων απέναντι στα εργοδοτικά σχέδια και τους νόμους που μας καταδυναστεύουν. Αυτή η γραμμή πλεύσης έσωσε κατακτήσεις, δυσκόλεψε και καθυστέρησε μέτρα αντεργατικά σε βάρος της ζωής μας.
Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η γερή οργάνωση των εργαζόμενων μέσα στο χώρο δουλειάς, η κλαδική συσπείρωση με ισχυρό Συνδικάτο και Ομοσπονδία, για να αντιπαρατεθούμε στα εργοδοτικά σχέδια, να υπερασπίσουμε εργατικά δικαιώματα και το δικαίωμα στη δουλειά. Κανένας μόνος του! Όλοι μαζί, με οργάνωση και προσανατολισμό στα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες, μπορούμε να κερδίσουμε μάχες. Μέχρι να φτάσουμε στη δική μας προοπτική για την οριστική διέξοδο από τα προβλήματα, να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που μόνο εμείς παράγουμε.Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ