Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΙΟΥΛΗ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015










14/10/2015

1.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ
■ Τον Ιούλη ο υπουργός Υγείας εξέδωσε δελτίο Τύπου για την ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, όπου, από τη μια, το κράτος δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει κανένα μέτρο και, από την άλλη, «...δεν είναι αποδεκτός κανενός είδους αποκλεισμός ασθενών από τις δημόσιες μονάδες Υγείας (...)...οι διοικήσεις των νοσοκομείων οφείλουν αυτήν τη μεταβατική περίοδο να διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων (...) οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εγγυηθούν τη φροντίδα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».
Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερο διάγγελμα, αυτήν τη φορά για τα φάρμακα. Προέτρεψε τους φαρμακοποιούς να είναι «επιεικείς» προς τους ασθενείς και να μη ζητάνε να πληρωθούν τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων. Φυσικά ούτε συζήτηση για κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, διότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη που ορκίζεται ο υπουργός της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά», αποτελεί ισοδύναμο με το «προπατορικό αμάρτημα» ο ασθενής να μην πληρώνει φόρο για να γίνει καλά!!!
Επίσης, ούτε σκέψη για κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών, ούτε καν κατάργηση του συνταγόσημου του 1 ευρώ ανά συνταγή διότι είναι αντίθετα με τις κρατικές και ασφαλιστικές περικοπές, την ανταγωνιστικότητα και την εξασφάλιση ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα πληρωθούν στο ακέραιο και δε θα διασαλευτεί η υπερκερδοφορία τους.
Η ανεπαρκής ή και καθόλου ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι δεν προσπαθούν αρκετά ή δεν έχουν τη διάθεση να τους εξυπηρετήσουν, όπως ουσιαστικά ισχυρίζεται ο «φιλολαϊκός» Κουρουμπλής. Με αυτόν τον ισχυρισμό του επιδιώκει οι ασθενείς να βλέπουν ως αντίπαλο τους εργαζόμενους υγειονομικούς και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς για όλα αυτά που αντιμετωπίζουν για την περίθαλψή τους και το κεφάλαιο και το κράτος του που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή να βγαίνουν «λάδι».
Όσο «καλή διάθεση» κι αν υπάρχει, μέσα στο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και άλλων μονάδων Υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης, με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, την εντατικοποίηση της δουλειάς, επιδεινώνονται σε επικίνδυνο βαθμό οι όροι και το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Η αλληλεγγύη που πουλάει ο υπουργός Υγείας είναι αλληλεγγύη υπέρ του κεφαλαίου, με μοίρασμα της φτώχειας, «δίκτυα ασφαλείας», «εθελοντισμό» και «φιλανθρωπία», προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η «κοινωνική συνοχή» από τη μαζική και γενικευμένη αμφισβήτηση του εκμεταλλευτικού συστήματος που και ο ίδιος και η κυβέρνησή του υπηρετούν.
Τα στελέχη της «πρώτη φορά μνημόνιο αριστεράς», ο (πρώην) υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, τώρα, προεκλογικά, επιβεβαίωσαν το βαθιά αντιλαϊκό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς να επικαλεστούν τις ισχυρές πιέσεις των «θεσμών» και των δανειστών.
Ο πρώην υπουργός Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε στις 22/8/2015 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Σύμφωνα με τον Π. Κουρουμπλή, η δύσκολη κατάσταση των τελευταίων χρόνων μπορεί να αντιμετωπιστεί «αν ξεπεράσουμε ορισμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις, όπως ότι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί πρέπει να είναι όλοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Είπε επίσης ότι οι ασθενείς πρέπει να «αναχαιτίζονται» πρωτογενώς στην ΠΦΥ για να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία.
Σε αυτήν τη βάση, υποστήριξε την ανάπτυξη του «μεικτού συστήματος Υγείας» στην ΠΦΥ. Είναι αυτό, το σημερινό σύστημα, Είναι αυτό το σύστημα που πληρώνουμε πρόσθετο χαράτσι 15% στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο εξαναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε επειδή ο δημόσιος έχει τεράστιες λίστες αναμονής ή ελλείψεις, ή και δεν υπάρχει καθόλου.
Ο Π. Κουρουμπλής, όταν λέει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις «ιδεολογικές αγκυλώσεις», προφανώς δεν αναφέρεται ούτε στον εαυτό του, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και ως «κυβερνώσα αριστερά».

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, υπέρ του δημόσιου αλλά εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, στο οποίο οι ασθενείς πληρώνουν είτε απευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων για όλο και περισσότερες εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα κ.λπ.
«Αγκυλώσεις» οι λαϊκές ανάγκες
Όταν λοιπόν ο Π. Κουρουμπλής μιλάει για ξεπέρασμα των «ιδεολογικών αγκυλώσεων», απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους υγειονομικούς. Γι' αυτόν και τους ομοίους του είναι «ιδεολογική αγκύλωση» η πλήρης δουλειά με πλήρη δικαιώματα, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, δηλαδή χωρίς καμία πληρωμή. Επίσης, ο πρώην υπουργός και η πολιτική του δεν επιδιώκουν μόνο να «αναχαιτίσουν» τους ασθενείς από το να πηγαίνουν στα νοσοκομεία - λες και είναι ο εχθρός που επιτίθεται - αλλά και από την ΠΦΥ, εκτός εάν και εφόσον μπορούν να πληρώνουν ή να συμβιβαστούν με τα δωρεάν κρατικά πακέτα των ελάχιστων υποτυπωδών παροχών Υγείας.
Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν δεν αποτελούν «ευρεσιτεχνία» του Π. Κουρουμπλή. Τα ίδια έλεγαν και κυρίως έπρατταν οι προηγούμενοι υπουργοί, ενώ τώρα ο ίδιος διεκδικεί να γίνει ως «μαθητής» καλύτερος απ' το «δάσκαλο».
Αυτό σημαίνει ότι μαζί με όλες τις προηγούμενες επιβαρύνσεις του λαού για την Υγεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όλα τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης υπέγραψαν το μνημόνιο  3, που ανάμεσα στα άλλα αυξάνει από 13% στο 23% τον ΦΠΑ που πληρώνουν οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Οι πολλάκις διακηρυγμένες προσλήψεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά εναλλασσόμενοι άνεργοι υγειονομικοί μέσα από προγράμματα ορισμένου χρόνου και οι οποίοι ισοδυναμούν με ένα μέρος μόνο αυτών που συνταξιοδοτούνται .Πετσόκοψε τα προνοιακά επιδόματα και συντάξεις, τη χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιου είδους «προστάτης» του λαού και των αναπήρων είναι ο πρώην υπουργός, το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική τους.
Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σαντορίνης
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του έτερου «αστέρα» της «πρώτης φορά αριστεράς» Γ. Μπασκόζου, από την όμορφη Σαντορίνη, για τη «δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει το νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα» και σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Ο Γ. Μπασκόζος δήλωσε ότι πέρα από την κρατικά εγγυημένη χρηματοδότηση, συμφώνησε σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή να διασφαλιστεί και πρόσθετη χρηματοδότηση.
Ο «δημόσιος χαρακτήρας» του νοσοκομείου είναι η «κομψή» διατύπωση ότι αυτό το νοσοκομείο δε θα χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά θα λειτουργεί ως επιχείρηση του κράτους, στην οποία ο λαός της Σαντορίνης θα ακριβοπληρώνει άμεσα ή έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών εισφορών για τις υπηρεσίες που θα του πουλά.
Επίσης, για ποια εγγυημένη κρατική χρηματοδότηση μιλάει ο Γ. Μπασκόζος; Ποιον δουλεύει; Αυτός και η κυβέρνησή του δεν εφάρμοσαν τους πετσοκομμένους από την προηγούμενη κυβέρνηση προϋπολογισμούς κατά 32% το 2015 για τα νοσοκομεία, με τους οποίους κατά τ' άλλα διαφωνούν;
Οι ίδιοι δε δέσμευσαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων για να συμβάλουν στην πληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησε το κεφάλαιο; Οι ίδιοι μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν υπέγραψαν το μνημόνιο 3, μέσω του οποίου μέχρι και το 2018 παγώνει η χρηματοδότηση στην Υγεία και μάλιστα κατά 400 εκατ. λιγότερα από το όριο που έθεσε ο ίδιος ο Π. Κουρουμπλής για την «ανθρωπιστική κρίση»;
■ «Η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκων, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.Θα γίνουμε λοιπόν «Ελβετία » στο φάρμακο; Προς όφελος ποιανού; Η απάντηση είναι μία: Πρώτα και κύρια των φαρμακοβιομηχάνων που περιμένουν ανυπόμονα να γίνουν επενδύσεις για να αυξήσουν τη παραγωγή τους και άρα και τη κερδοφορία τους ακόμα περισσότερο.
Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία, αλλά το υπ. Υγείας του... Κουρουμπλή κάνει καμπάνια υπέρ του «όχι»! Μαζί του και οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι.  Την Τετάρτη 1η Ιούλη, ο αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας «ΒΙΑΝΕΞ», Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματιών, σημείωσε: «Από τη σκοπιά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είμαστε ίσως ο κλάδος που έχουμε υποστεί τη σφοδρότερη επίθεση από τους δανειστές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Μετά από την παταγώδη αποτυχία να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη με πολιτικές οριζόντιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ζητούν τώρα και νέες μειώσεις, σε εξευτελιστικά πλέον επίπεδα. (...) Όπως κατέστρεψαν τη γεωργία, έτσι θέλουν να καταστρέψουν και τη βιομηχανία. (...) Δε θα συναινέσουμε στην καταστροφή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου. Αυτό οφείλει να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. (...). Αυτή τη φορά, έχουμε την ευκαιρία και θα ψηφίσουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό σε Υγεία - Πρόνοια της προηγούμενης κυβέρνησης, παρ' όλο που ως αντιπολίτευση τον είχε καταψηφίσει. Στον τελευταίο Κρατικό Προϋπολογισμό προβλεπόταν μειωμένη χρηματοδότηση για το 2015 κατά 32% για τα νοσοκομεία και κατά 30% για τον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τα αντίστοιχα ούτως ή άλλως ανεπαρκέστατα και πετσοκομμένα κονδύλια του 2014. Αυτό εκφράστηκε με τις επικίνδυνες ελλείψεις για τα νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε προσωπικό, σε υγειονομικά υλικά, μηχανήματα, φάρμακα κ.λπ.
Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι, γιατί η διατήρηση των μειωμένων δημόσιων δαπανών είναι πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και το σύνολο των αντεργατικών μνημονιακών νόμων της προηγούμενης περιόδου, που έχουν οδηγήσει στην απόλυτη και σχετική επιδείνωση των όρων ζωής και υγείας του λαού.
Στο 3ο μνημόνιο διατηρείται η κρατική υποχρηματοδότηση. Προβλέπεται όριο δαπανών για την Υγεία μέχρι και το 2018 τα 1,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Μάλιστα ακόμα και αυτό το ποσό θα βρίσκεται υπό αίρεση προς τα κάτω ανάλογα με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κουρουμπλής λίγο πριν το 3ο μνημόνιο δήλωνε ότι «αν ο προϋπολογισμός για την Υγεία δεν αυξηθεί στα 1,8 δισ. ευρώ θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση».
Αντίστοιχη κατεύθυνση εφαρμόζεται και στη φαρμακευτική δαπάνη. Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2018 θα δίνει για φάρμακα έως 1,94 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ανεπαρκέστατα 2 δισ. το 2015, οδηγώντας τους ασθενείς να πληρώνουν και αυξημένες συμμετοχές στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα και εξολοκλήρου τα φάρμακα από τους αυξανόμενους καταλόγους της «αρνητικής λίστας» και των ΜΗΣΥΦΑ.
Οι ρυθμίσεις του μνημονίου σχετικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι τη μείωση των πληρωμών από τους ασθενείς. Αντίθετα από αυτούς θα έχουμε περαιτέρω αύξηση. Απόδειξη είναι ότι ενώ το 2009 (πριν την κρίση) το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία (δημόσια φαρμακευτική δαπάνη) πλήρωσαν 5,2 δισ. για φάρμακα και οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή πλήρωσαν 524 εκατ., σταδιακά το 2014 οι δαπάνες έφτασαν τα 2,2 δισ. και 750 εκατ. αντίστοιχα. Δηλαδή, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 57,7% λιγότερο, ενώ οι ασφαλισμένοι - κατά πολύ λιγότεροι αφού αυξήθηκαν οι ανασφάλιστοι - πλήρωσαν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερο.
Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης των εισφορών των εργαζομένων ή αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα ή και αύξησης των φαρμάκων της «αρνητικής λίστας», ώστε να μη γίνεται υπέρβαση του «πλαφόν» της ασφαλιστικής φαρμακευτικής δαπάνης, αφού οι πληρωμές των ασθενών δεν υπολογίζονται σ' αυτήν. Ταυτόχρονα, υπηρετεί και τους φαρμακοβιομήχανους ώστε να μειώσουν ή και να καταργήσουν τα ποσά που επιστρέφουν, ανάλογα με το ύψος της υπέρβασης προς τον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων προέβλεπε τους ίδιους όρους με αυτούς των ασφαλισμένων, δηλαδή να πληρώνουν κανονικά συμμετοχή.
■  Μισή ... «σταγόνα» προσλήψεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε αρχικά 6.000 προσλήψεις, για να καταλήξει στις 4.500 μέχρι τέλος του 2015. Ισχυρίζεται ότι αυτές οι 4.500 «γλίτωσαν» από το 3ο μνημόνιο και το «σερβίρει» ως κατάκτηση της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Ακόμα και αυτή η εξαγγελία περιορίστηκε σε 2.440 υγειονομικούς, όπου ανακοινώθηκε «η έναρξη των διαδικασιών» για την πρόσληψή τους πρακτικά για το 2016, εάν γίνουν.
Η γενική γραμμή της κυβέρνησης, την οποία παρουσιάζει ως «κατόρθωμα», είναι ορισμένες «επείγουσες και στοχευμένες» προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ως «σωτηρία» των δημόσιων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ. Κάποιες προσλήψεις ενδεχομένως να γίνουν. Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν προσλήψεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το προηγούμενο διάστημα, κατά κύριο λόγο, τέτοιες «προσλήψεις» έκανε. Επίσης, ζήτησε έγκριση από την ΕΕ για προγράμματα 48μηνων συμβάσεων για άνεργους υγειονομικούς, ενώ προωθεί 3.025 θέσεις μέσω των 5μηνων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα και αν γίνουν το 100% αυτών που εξαγγέλθηκαν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται στη λειτουργία τους οι δημόσιες μονάδες Υγείας, με ό,τι συνεπάγεται για τους ασθενείς και την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών. Οι προηγούμενες απώλειες σε προσωπικό δεν πρόκειται να αναπληρωθούν. Δεν καλύπτονται ούτε καν οι συνταξιοδοτήσεις των δύο τελευταίων χρόνων.
Σε αυτήν τη βάση ο απελθών υπουργός Υγείας ανανέωσε τη σύμβαση ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες ΜΕΘ, καθώς και για άλλες ιατρικές πράξεις, όπως εμβολιασμούς, ακτινοθεραπείες, διακαθετηριακές βαλβίδες. Ο υπουργός ρύθμισε έτσι την αγορά αυτών των υπηρεσιών από τα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος ασφαλιστικά ταμεία.
Η ανακοίνωσή του, «χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών», είναι διφορούμενη αφού δεν έχει αναιρεθεί ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει συμμετοχή των ασθενών στη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα από 30% έως 50% επί του νοσηλίου. Επιπλέον, τι θα γίνει όταν ένας ασθενής εξαναγκαστεί να νοσηλευτεί στον ιδιωτικό τομέα εκτός της γ' θέσης που προβλέπει η συμφωνία; Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά, η οποία αυξάνει αντίστοιχα και τις τιμές σε υγειονομικό υλικό κ.λπ.;
—●—
2. 3ο  ΜΝΗΜΟΝΙΟ
■ Με την υπογραφή του τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου οι μάσκες έπεσαν και η αλήθεια αποκαλύφτηκε, δυστυχώς πικρή για το λαό, οι ελπίδες του οποίου για έστω μικρή ανακούφιση κονιορτοποιήθηκαν κάτω από τις εκατοντάδες σελίδες αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων. Μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στη Βουλή μαζί με τους ΑΝΕΛ φυσικά, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, σε μια έμπρακτη έκφραση της στρατηγικής τους ταύτισης σε μια πολιτική, εξόδου από την κρίση, που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάκαμψη, διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη θέση του μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
 Βαρύ το χαράτσωμα του λαού στην Υγεία.« Πετύχαμε να παραμείνει η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, παρά την επιμονή των θεσμών μέχρι την τελευταία στιγμή να παραμείνουν (σ.σ. τα 5 ευρώ)»  έλεγε η κυβέρνηση. Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Κατ' αρχήν, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τελικά το 5ευρω και ότι δε σκοπεύει να το επαναφέρει από την πίσω πόρτα, το «όφελος» για τους ασθενείς θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Προσέξτε όμως: Την ίδια ώρα, οι άρρωστοι πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις, ενώ στα 5,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η ιδιωτική δαπάνη Υγείας για το 2014, με αυξητική πρόβλεψη για το 2015.Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, είπε πριν από λίγες βδομάδες ότι προσπαθεί να αποφύγει το σκόπελο της διατήρησης του 5ευρου, προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα ύψους 140 εκατ. ευρώ. Πού θα τα βρει, αν όχι από την τσέπη του λαού; Μια ακόμα πλευρά: Οι περικοπές στον τομέα της Πρόνοιας που προβλέπει το μνημόνιο, είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή, αυτά που κόβει από τους ασθενείς η κυβέρνηση είναι 45 φορές πάνω από τα χρήματα που δήθεν τους «χαρίζει» με την κατάργηση του 5ευρου
Δεν πέρασε, προσωρινά όμως  το μέτρο της αδειοδότησης μη φαρμακοποιών καθώς το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι 51% της ιδιοκτησίας πρέπει να παραμένει στους φαρμακοποιούς, κατά το γερμανικό μοντέλο. Το δεδομένο όμως είναι πως δεν πρόκειται για τελικές καταστάσεις ,τη στιγμή που τον Οκτώβρη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τους δανειστές και τη κυβέρνηση. Ο νόμος 4336/2015  προβλέπει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Αν και στον νόμο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ανέφερε όχι η απόφαση αυτή πρέπει να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο. Μέχρι τον Δεκέμβριο, εξάλλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ για να μπει σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016. Μόνο ο τζίρος των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω εάν το κράτος προσθέσει και άλλους κωδικούς στον κατάλογο των ΜΥΣΥΦΑ, σε μια προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με την οποία επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.Εδώ να σημειώσουμε πως η κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας ανοίγει το δρόμο της ιδιοκτησίας φαρμακείων από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Αν το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού περάσει, τότε οι φαρμακοποιοί με ατομική ιδιοκτησία φαρμακείου θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολυεθνικές αλυσίδες και τεράστια συμφέροντα. Η ανεργία δε των υπολοίπων, καθώς και του υπαλληλικού τους προσωπικού, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει αν μοιραστούν ένα μέρος από τα 3,5 δισ. ευρώ που  είναι σήμερα ο τζίρος των 11.000 φαρμακείων της χώρας.
■ Επί ποδός βρίσκονται οι επιχειρήσεις του φαρμάκου μετά τις νέες σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης: από τη μια η διατήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και των αυτόματων επιστροφών του clawback από τις εταιρείες για τρία ακόμη χρόνια, από την άλλη το έκτακτο τέλος 15% επί των λιανικών πωλήσεων που θα επιβάλλεται στα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρόκειται για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) ανατρέπει όλα τα δεδομένα στη φαρμακευτική αγορά. 
Όπως επισημαίνουν φορείς από το χώρο του φαρμάκου, το πλήγμα για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία θα είναι βαρύτατο, καθώς μεταξύ των νέων μέτρων που θα καθορίσουν τη φαρμακευτική πολιτική τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνεται ακόμη η πλήρης συνταγογράφηση, χωρίς εξαιρέσεις, όλων των σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία (δηλαδή οι γιατροί δεν θα επιτρέπεται να προτείνουν εμπορική ονομασία σκευάσματος, αλλά θα προωθείται το φθηνότερο γενόσημο) και η μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, ακόμη και για αυτά που κυκλοφόρησαν πριν από το 2012, τα οποία προέρχονται κυρίως από την εγχώρια βιομηχανία. 
Μέχρι σήμερα, στα γενόσημα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 και στα off patent (αυτά που έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους) είχαν επιβληθεί οριζόντιες μειώσεις. Πλέον η τιμή και των δύο μειώνεται, κατά 50% για τα off patent και 32,5% της τιμής πατέντας για τα γενόσημα, γεγονός που εκτιμάται πως θα επηρεάζει καθοριστικά την αγορά του φαρμάκου. Στόχος παραμένει η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων, τόσο εντός των νοσοκομείων, όσο και στις συνταγές που δίνονται. Οι μειώσεις τιμών κατά 50% για τα off patent και στο 32,5% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στα γενόσημα, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία που στήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες και τα αιτήματά της. Η μείωση της τιμής των γενοσήμων είναι πιθανό να επιφέρει απολύσεις στις εταιρίες, που θα επικαλεστούν για μια ακόμη φορά σαν δικαιολογία μείωση του τζίρου τους.
                                                                                                                   Πηγή:  capital.gr 17/8/2015
■ Φέρνει και απολύσεις το μνημόνιο 3;
Μειώσεις προσωπικού στην φαρμακοβιομηχανία φέρνει η κακή μέχρι σήμερα οικονομική χρονιά που επιδεινώθηκε τον τελευταίο μήνα, ενώ και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου δεν αναμένεται βελτίωση με τα χρέη να συσσωρεύονται. Ήδη όπως λένε οι πληροφορίες του Healthview έχουν βγει από τα συρτάρια τα σχέδια που είχαν οι πολυεθνικές τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης για δραστικές μειώσεις προσωπικού και είχαν ξεχαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. 
 Φυσικά και σε αυτό το διάστημα είχαν γίνει απολύσεις, αλλά συνοδεύτηκαν (σε πολλές περιπτώσεις) από αξιόλογα πακέτα αποζημίωσης.  Πάντως η ψήφιση του 3ου μνημονίου, οδηγεί μάλλον στα πιο συντηρητικά σενάρια, παρότι οι εξελίξεις τις τελευταίες τρεις  εβδομάδες είχαν φέρει στο προσκήνιο σενάρια ακόμα και για μειώσεις που θα ξεπερνούσαν το 50% των εργαζομένων.  
                                                                                                        Πηγή: healthview.gr      16/7/ 2015   
     

Το νέο μνημόνιο για την υγειονομική περίθαλψη:
● Επαναφέρει τα 5 ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, αν δεν βρεθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης στα δημόσια νοσοκομεία.
Φαρμακευτική Δαπάνη: Παρά τις διαβεβαιώσεις, έκοψαν ό,τι...μπορούσαν.
Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανόταν η κατάργηση του clawback και η μη περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που ήταν ήδη χαμηλή στα 2 δισ. Ευρώ.
Το φάρμακο, "φαρμακάκι" θα πούμε σύντομα καθώς με το έναν ή τον άλλο τρόπο μειώθηκε εκ νέου η φαρμακευτική δαπάνη.
 Όπως διαπιστώνει κάποιος διαβάζοντας την Υπουργική Απόφαση Κουρουμπλή, "ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.945.000.000,00 €, συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για το σύνολο του 2016, το ποσό των 1.945.000.000,00 €, για το σύνολο του έτους 2017 και ομοίως το ποσό των 1.945.000.000,00 €, για το σύνολο του έτους 2018.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών και των οικονομικά αδυνάτων, καθώς και η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος". Και όχι μόνον αυτό αλλά από το 1,945 δισ. δεν εξαιρούνται τα εμβόλια! Αν αναλογιστούμε ότι ο μοναδικός "καταμετρημένος" τρόπος να βγει πέρα η φαρμακευτική δαπάνη με μόλις 2 δις. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό, ήταν να εξαιρεθούν από αυτήν τα εμβόλια και οι ανασφάλιστοι, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την καταστροφή...
 Πηγή: Iatropedia.gr   25/8/2015

● Στην αντεπίθεση περνάει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μετά την επαναφορά της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία, αλλά και την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης που εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μειώσεις σε off patent και γενόσημα.

 Οι θέσεις της ΠΕΦ
Κάλυψη φαρμακευτικής αγοράς
Η εισαγωγή φαρμάκων τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε φθηνότερες τιμές και με σημαντική προστιθέμενη αξία, αποτελεί απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει άμεσα το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη.
Προτεραιότητες φαρμακευτικής πολιτικής
Τονίζεται πως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης και της κατανάλωσης των φαρμάκων, η αξιολόγηση και ασφαλιστική αποζημίωση των νεότερων ακριβών φαρμάκων, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη μονοδιάστατη επικέντρωση στις τιμές, ειδικά των παλαιότερων καταξιωμένων ελληνικών φαρμάκων, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν τις οικονομικότερες επιλογές για το σύστημα υγείας και τους ασφαλισμένους.
Ενίσχυση εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας .Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτική γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων με στόχο το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα.
Ο στόχος αυτός προϋποθέτει την ορθολογική τιμολόγηση των γενοσήμων, ώστε να παραμένουν στο σύστημα και τη δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενοσήμου φαρμάκου που εμπιστεύεται.
Ταυτόχρονα, με στόχο την τόνωση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας οφείλουν να γίνουν άμεσα τα εξής:
Να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και φορολογικά κίνητρα απαλλαγών για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.
●Να αναγνωριστούν οι επενδυτικές προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ως «υψηλής τεχνολογίας» και να ενεργοποιηθούν τα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Πηγή:iatronet 11/9/ 2015
(Oι υπογραμμίσεις δικές μας).     Οι φαρμακοβιομήχανοι με κάθε τρόπο απαιτούν ενίσχυση της κερδοφορίας τους και στα «μεγάλα λόγια» μόνο δείχνουν «ενδιαφέρον» για τη πορεία της οικονομίας, που ακολουθεί το καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις λαϊκές ανάγκες, αφού το φάρμακο για αυτούς αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.
● Οι θέσεις του ΣΦΕΕ.
Η ρητή αναφορά στο 3ο μνημόνιο πως «Όπου στις διατάξεις της νομοθεσίας τιμολόγησης φαρμάκων γίνεται αναφορά σε «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» νοείται η «περίοδος προστασίας των δεδομένων του προϊόντος αναφοράς» (data protection) σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας» δημιουργεί έντονη ανησυχία και αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η συγκεκριμένη διατύπωση επί της ουσίας αλλάζει το χρόνο προστασίας των πατέντων των πρωτότυπων φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει πως στην επικείμενη ανακοστολόγηση πολλά φάρμακα τα οποία θα θεωρηθούν off patent και μάλιστα νωρίτερα απ ότι σε άλλες χώρες θα μειώσουν την τιμή τους κατά 50%. Σύμφωνα με το νέο νόμο,  «Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων «αναφοράς», μετά τη λήξη της «περιόδου προστασίας των δεδομένων» (data protection period) σύμφωνα με τις διατάξεις φαρμακευτικής νομοθεσίας, μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση «εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων», αναφέρεται  στην  παράγραφο  ΣΤ,  του Ν. 4336/2015 για να διευκρινίσει παρακάτω πως «όπου  στις  διατάξεις  της  νομοθεσίας  τιμολόγησης  φαρμάκων γίνεται αναφορά σε «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» νοείται «η περίοδος προστασίας των δεδομένων  του  προϊόντος  αναφοράς».
Οι φαρμακευτικές – αν και λίγο καθυστερημένα θα λέγαμε – συνειδητοποίησαν ότι αυτή η διάταξη πιθανότατα  καταργεί τα όσα  ίσχυαν έως σήμερα  (Ν.4213/2013) για την τιμολόγηση των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων, με βάση την οποία προστατεύονταν η δραστική ουσία άρα και η τιμή του τελικού προϊόν με της προστασία κατά  έναρξη της κυκλοφορίας του στην αγορά. Αυτό που επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, είναι πως για όσο ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο αφορά έτοιμα προϊόντα βάσει της γενικής αρχής της νομοθεσίας τη πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, η  προστασία  είναι  απόλυτη.
Από την άλλη, η προστασία δεδομένων, γνωστή με το διεθνή όρο data  protection, αφορά  στην  περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις αρχές αίτηση για την έγκριση γενοσήμου. Δηλαδή η προστασία των δεδομένων σταματά αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την προστασία του τελικού προϊόντος κι αυτό έδινε το δικαίωμα σε μια εταιρεία παραγωγής γενοσήμων να έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και εν συνεχεία να προχωρήσει στην παραγωγή αντιγράφου αλλά όχι στην κυκλοφορία του. Έτσι η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου μειώνονταν επί της ουσίας όταν κυκλοφορούσε στην αγορά το πρώτο γενόσημο. Τώρα σύμφωνα με τα όσο «υπονοεί» ο νέος νόμος η τιμή θα πέφτει ακόμη κι αν το πρωτότυπο φάρμακο είναι το μόνο που κυκλοφορεί στην κατηγορία του! 
Ο ΣΦΕΕ, ζητάει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να τροποποιήσει τις διατάξεις του Παραρτήματος ΣΤ του νόμου του Μνημονίου ΙΙΙ, πριν προχωρήσει η Αριστοτέλους και ο ΕΟΦ σε ανατιμολόγηση, ώστε να αποφευχθούν ουσιαστικές παραβιάσεις των κοινοτικών ρυθμίσεων των ευρεσιτεχνιών των προϊόντων αναφοράς.  Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι πριν από περίπου 2,5 χρόνια το Υπουργείο Υγείας είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει μια παρόμοια διάταξη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών. Τότε οι εταιρείες είχαν επισημάνει το ενδεχόμενο να αποσυρθούν φάρμακα από την αγορά καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι και χώρα αναφοράς. Το γεγονός λοιπόν ότι μπορεί στην Ελλάδα οι τιμές να μειωθούν δραστικά επηρεάζει τις τιμές και σε άλλες χώρες και φυσικά αυτό δεν θα μπορεί περάσει χωρίς αντίδραση από τις πολυεθνικές.                                           Πηγή healthmag.gr  21/8/ 2015                                                                                     
■ Χρειαζόταν μια Υπουργική Απόφαση για να τεθεί σε ισχύ η πρόβλεψη του 3ου μνημονίου για μείωση στις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους (off patent) αλλά και των γενοσήμων φαρμάκων. Και την υπέγραψε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος για να μην καθυστερούμε σε όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας...
Με τίτλο "Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων" η Υπουργική Απόφαση Δημόπουλου είναι ίδια με αυτήν που δεν πρόλαβε να εκδόσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η οποία δεν ίσχυσε λόγω παραίτησης της κυβέρνησης.  
 Οι μειώσεις τιμών κατά 50% για τα off patent και στο 32,5% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στα γενόσημα, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία που στήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες και τα αιτήματά της .Για την πλήρη εφαρμογή των απαιτούμενων από το 3ο μνημόνιο, χθες η ΗΔΙΚΑ απαίτησε την συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία (χωρίς εμπορική) προκαλώντας την μήνη των γιατρών και ειδικά του ΔΣ του ΙΣΑ που ήρθαν προ τετελεσμένου.                                                  Πηγή:Iatropedia 12/9/2015
—●—
3, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
● LAVIPHARM: επέβαλε διαθεσιμότητα 6 εβδομάδων στο σύνολο σχεδόν του προσωπικού (145 εργαζόμενοι), τμηματικά, μετά το τέλος των καλοκαιρινών τους αδειών .Με τον τρόπο αυτό οι διαθεσιμότητες θα τελειώσουν τον Οκτώβρη.
● Τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε την τελευταία μέρα του Ιούλη η εργοδοσία της επιχείρησης «Σαράντης ΑΒΕΕ» κατάγγειλε το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Εύβοιας - Βοιωτίας και περιοχής Αυλώνα. Το Συνδικάτο ανάφερε πως οι πέντε απολύσεις «έρχονται να προστεθούν στις αναγκαστικές άδειες που είχαν δοθεί σε τμήματα πριν από μερκές μέρες καθώς και στο πρόσφατο περιστατικό των ημερών του καύσωνα, όπου με ευθύνη της εταιρείας η μεταφορά του προσωπικού γινόταν με λεωφορείο που δεν είχε κλιματισμό».
 Όπως εξηγεί, με τις απολύσεις εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας, η εργοδοσία έχει στόχο να μειώσει κι άλλο το «εργατικό κόστος», αξιοποιώντας φτηνές και ευέλικτες μορφές εργασίας και τα «δουλεμπορικά» των εργολάβων, με τα οποία ήδη συνεργάζεται. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις.
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στάση εργασίας στην εταιρία Πέμπτη 6/8. Οι συνάδελφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σήκωσαν το ανάστημα τους  απέναντι στην εργοδοσία και τους σχεδιασμούς της και έδωσαν ηχηρή απάντηση ενάντια στις απολύσεις των 6 εργαζόμενων που έκανε η εταιρία στις 31/7.
Στελέχη της επιχείρησης- εκπρόσωποι της εργοδοσίας προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, φτάνοντας μέχρι και στα όρια της εγκληματικής ενέργειας. Συγκεκριμένα δύο διευθύντριες τμημάτων, πέρασαν την πύλη με τα αυτοκίνητα τους παρασύροντας τους συναδέλφους που κρατούσαν το πανό μπροστά στην πύλη, τραυματίζοντας 2 από αυτούς, ευτυχώς ελαφρά.  Η προσπάθεια τρομοκράτησης της εργοδοσίας όμως έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και αγωνιστικά αποφασίζοντας με ΓΣ επιτόπου, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο της Βοιωτίας  και την Ομοσπονδία, την επέκταση της στάσης εργασίας σε 24ωρη απεργία. Αμέσως μόλις άνοιξε μετά από τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές, πέταξε στο δρόμο της ανεργίας άλλον ένα συνάδελφό μας – από τον εργολάβο – και περίπου 15 (σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε ως σήμερα) από τα γραφεία, προσθέτοντάς τους σε αυτούς τους συναδέλφους που αντί για καλοκαιρινή άδεια πήραν το χαρτί της απόλυσης στο τέλος του Ιούλη.
Ο συνάδελφος από τον εργολάβο, μάλιστα, απολύθηκε επειδή συμμετείχε και «παρακινούσε» κι άλλους στην απεργία που έγινε ενάντια στις απολύσεις, στις 6/8!

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σύσσωμοι σε 24ωρη απεργία στον Όμιλο, την Πέμπτη 3/9, με προοπτική κλιμάκωσης προκειμένου να παρθούν πίσω οι απολύσεις.
                                                                                                                      Πηγή: ΟΕΦΣΕΕ 3/9/2015
● Καθυστερήσεις πληρωμών περίπου μια βδομάδα σε ΒΙΑΝΕΞ και ΧΕΛΕΝΙΚΑ, λόγω της δυσλειτουργίας των τραπεζών
● Απολύσεις ιατρικών επισκεπτών στη ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ, που η εταιρεία υποστήριξε πως εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα αξιολογήσεων της εταιρείας.
● ΛΑΙΟΝ ΦΑΡΜΑ: διανομές φαρμάκων με μηχανάκια τις μέρες του καύσωνα, εμφανίστηκαν περιστατικά θερμοπληξίας σε διανομείς.
● ΙΦΕΤ: έλλειψη ρευστού για να αγοράσει πρώτες ύλες (π.χ. μορφίνη) και να εισαγάγει φάρμακα (ειδικά για παιδικούς καρκίνους κ.α.). Το ρευστό για τους μισθούς των εργαζόμενων επαρκεί μέχρι το Σεπτέμβρη.
Απόλυση εργαζομένου από τη φαρμακευτική «Unipharma» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής με τη δικαιολογία «ότι αρνήθηκε να ξυριστεί!!». Το συνδικάτο σημειώνει πως ο εργαζόμενος δούλευε «εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο στην εταιρεία χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα», ενώ «τηρούσε τα μέτρα υγιεινής με τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε». Επομένως, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή είχε ζητήσει να ενταχθεί στη σύμβαση των μηχανικών και όχι του ανειδίκευτου εργάτη, όπως τον είχε η εταιρεία. Η εταιρεία έστειλε αρχικά εξώδικο και στη συνέχεια προχώρησε σε Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων κατά του Συνδικάτου μας, κατηγορώντας το για «συκοφαντική δυσφήμιση» και απαιτώντας από αυτό, να ζητήσει «εγγράφως και δημοσίως συγγνώμη». Ποιό είναι το «αδίκημα» κατά την εταιρεία; Το γεγονός ότι το Συνδικάτο μας υποστήριξε ένα συνάδελφό μας που ξαφνικά και αδικαιολόγητα η εταιρεία ΓΙΟΥΝΙΦΑΡΜΑ απέλυσε στις 31/8.

 4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Πηγή:Ναυτεμπορική 7/9/2015

 
Πηγή :Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  19/8/2015
Και νέα υποχώρηση, με σημαντικά όμως μειωμένο ρυθμό, παρουσίασε το 2014 ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών διαμορφούμενος λίγο πάνω από τα 5 δις ευρώ όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, της εταιρείας επιχειρηματικής πληροφόρησης ΙBHS.Ο κλάδος παρά τη διατήρηση των πιέσεων εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές.
Τα στοιχεία αυτά , αποδεικνύουν πως ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί κλασικό παράδειγμα συγκέντρωσης του κεφάλαιου, καθώς από τις 83 παραπάνω εταιρείες, οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν το 40% της αγοράς ενώ οι 20 πρώτες το 60%. Μεταξύ των πρώτων 10 διακρίνεται μόνο μια ελληνική εταιρεία, η βιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ, ενώ μεταξύ των 20 βρίσκονται επίσης οι ελληνικές βιομηχανίες ΕΛΠΕΝ και DΕΜΟ αλλά και η ΦΑΜΑΡ η οποία δεν είναι αμιγώς φαρμακευτική. Επίσης σημαντική είναι και η θέση της Genesis Pharma η οποία είναι ελληνική, αλλά η δραστηριότητά της είναι η εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων οίκων του εξωτερικού.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, οι πωλήσεις φαρμάκων στα νοσοκομεία το 2014 αυξήθηκαν στα 1,399 δισ. ευρώ από 1,338 δισ. ευρώ το 2013. Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, οι πωλήσεις φαρμάκων μέσω φαρμακείων και φαρμακαποθηκών περιορίστηκαν στα 3,877 δισ. ευρώ το 2014, έναντι πωλήσεων 3,955 δισ. ευρώ το 2013.
 Συνολικά, οι πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μειώθηκαν κατά 0,33% στα 5,276 δισ. ευρώ το 2014, από 5,293 δισ. ευρώ το 2013.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου που συγκέντρωσε η εταιρεία επιχειρηματικής πληροφόρησης IBHS, οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών (ελληνικών παραγωγικών αλλά και εισαγωγικών) το 2014 σημείωσε μια σχετικά μικρή υποχώρηση που ήταν της τάξης του 3%, αποκόπτοντας τον έντονα πτωτικό ρυθμό των πωλήσεων των ετών που είχαν προηγηθεί. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από ένα δείγμα 83 επιχειρήσεων οι πωλήσεις των οποίων αποτελούν το 93% των πωλήσεων του κλάδου και οι οποίες έχουν δημοσιοποιήσει οικονομικά μεγέθη για την προηγούμενη χρονιά (αναφέρονται στους   παραπάνω πίνακες από τη Ναυτεμπορική).
Αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου, αξίζει μία αναφορά στις εκτιμήσεις έρευνας της  ΣΤΟΧΑΣΙΣ, η οποία εκτιμά ότι το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακευτικών επιχειρήσεων στα  5.070 εκατ. ευρώ το 2014, εμφανίζοντας Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής  -7,1% την περίοδο 2009-2014. Ειδικότερα, οι παραγωγικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι κάλυψαν το 37% του συνολικού τζίρου του κλάδου το 2014, ενώ το υπόλοιπο 63% αφορά στην αγορά των εισαγωγικών επιχειρήσεων.
IMS Health: Από τα OTC το 25% του τζίρου των φαρμακείων
Καταναλωτικά ή μη συνταγογραφούμενα είναι το ένα στα τέσσερα προϊόντα που πωλούνται πλέον από τα φαρμακεία. Τα αμιγώς συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν πέσει την τελευταία πενταετία στο 75% του τζίρου των φαρμακείων, από 84% που ήταν παλαιότερα, παρότι το σύνολο της αγοράς έχει μειωθεί από τα 4,5 δισ. σε 3,2 δισ. ευρώ από το 2010 μέχρι το τέλος του 2014, εμφανίζοντας μια μείωση της τάξης του 28,2%.Η συγκεκριμένη μείωση διαμορφώθηκε από τη μείωση των πωλουμένων φαρμάκων (σε αξίες) κατά 35,5%, έναντι αύξησης των προϊόντων OTC (Over The Counter) κατά 31,5%.Στα προϊόντα OTC, περιλαμβάνονται τόσο τα ΜΗΣΥΦΑ τα οποία διαθέτουν κουπόνι γνησιότητας, όσο και τα λοιπά συμπληρώματα που διατίθενται χωρίς κουπόνι.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της IMS Health κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hellas Pharm, συνολικά τα OTC ξεκίνησαν με πωλήσεις της τάξης των 270 εκ. ευρώ και έχουν φθάσει τα 368 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 157 εκ.ευρώ αφορούν ΜΗΣΥΦΑ και τα υπόλοιπα 210 εκ. ευρώ προϊόντα με ελεύθερη τιμή. Ο ρυθμός ανάπτυξης των OTC τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε το 2010 με 6,3% για να φθάσει το 2014 το 11,5%, βαίνοντας σταδιακά αυξανόμενος.
Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες των πωλουμένων φαρμάκων, τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, έριξαν τον όγκο μόλις κατά 7%, από τα 320 εκ. τεμάχια το 2010, σε 296 εκ. τεμάχια το 2014.Η μέση τιμή ανά τεμάχιο στα φάρμακα, φαίνεται ότι μειώθηκε κατά 30%, από 11,8 ευρώ στα 8,2 ευρώ, ενώ στα προϊόντα χωρίς κουπόνι, αυξήθηκε κατά 21%, από 6,2 ευρώ στα 7,5 ευρώ.  Αντίστοιχα, τα ΜΗΣΥΦΑ αυξήθηκαν κατά 14,6%.
Σε ότι αφορά τα γενόσημα, η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, παραμένει χαμηλή, στο 17% κατά μέσο όρο, αν και σε ορισμένες κατηγορίες όπως αυτή την χοληστερόλης, φθάνουν έως και το 45%.Σημειώνουμε ότι στη χώρα μας, στα γενόσημα δεν συμπεριλαμβάνονται τα off patent φάρμακα, δηλαδή τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους άρα μειώθηκε και η τιμή τους.
Τα μέτρα προαγωγής της χρήσης των γενοσήμων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, έχουν επιτύχει την αύξηση της χορήγησης γενοσήμων που αφορούν και το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οποία μάλιστα φτάνουν το 25% των χορηγουμένων φαρμάκων συγκεκριμένης κατηγορίας αντιψυχωσικών .Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε μεταξύ των ετών 2011-2013.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση κατανάλωσης OTC η IMS Health διαχωρίζει την κατανάλωση στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Στη Δυτική Ευρώπη, ο μέσος όρος ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης φθάνει τα 88 ευρώ, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη τα 48 ευρώ και στην Ελλάδα τα 60 ευρώ.                                   Πηγή: iatronet.gr / pmjournal.gr   4/9/ 2015
Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών η φαρμακοβιομηχανία παρά την ύφεση.
Έρευνα της ICAP αποδεικνύει ότι οι 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου βρίσκονται στο top 500 των ελλήνων εργοδοτών με  συνολικό δυναμικό πάνω από 5000 άτομα.
Σε έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της  χώρας που διατηρεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, αναδεικνύεται ο χώρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε πρόσφατη έρευνα της ICAP.
Συγκεκριμένα με βάση την ειδική έκδοση της εταιρείας επιχειρηματικής πληροφόρησης, «Leading Employers in Greece 2015», προκύπτει ότι ανάμεσα στους 500 μεγαλύτερους έλληνες  εργοδότες περιλαμβάνονται 10 αμιγώς ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες μάλιστα απασχολούν περίπου 5100 άτομα. Να σημειωθεί δε, ότι οι συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες διατήρησαν σταθερό το συνολικό αριθμό των εργαζόμενών τους της διετία 2013-2014, και αυτό παρά το δυσμενές κλίμα. Την ίδια στιγμή ο κλάδος τους φαρμάκου «εκπροσωπείται» στο δείγμα των 500 εταιρειών της ICAP και από το χώρο των θυγατρικών πολυεθνικών. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι 12 μεγάλες πολυεθνικές που κατέχουν μάλιστα περί το 40% της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα με πολλαπλάσιο τζίρο έναντι των ελληνικών, απασχολούν με βάση το έτος 2014 περίπου 3600 εργαζόμενους οι οποίοι μάλιστα είναι κατά 200 λιγότεροι έναντι του 2013. 
Η έρευνα της ICAP η οποία δημοσιεύεται στην έκδοση Leading Employers 2015, βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν το τέλος τους 2014 και 2013 με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και μέσα από την άντληση στοιχείων από τους πρόσφατα δημοσιευμένους ισολογισμούς. Στα στοιχεία τους προσωπικού περιλήφθησαν μόνο οι μόνιμα απασχολούμενοι και όχι όσοι είναι σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης.  
HEALTHMAG 31/8/20115
■  Σε ρυθμούς συρρίκνωσης επανήλθε ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την παραπέρα υποχώρηση του ΑΕΠ και για το 12μηνο του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν στο μήνα Ιούνη του 2015:
-- Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής καταγράφει πτώση 4,5%. Σε μέσα επίπεδα εξαμήνου (Γενάρης - Ιούνης 2015) καταγράφεται πτώση 0,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
-- Μεταποίηση: Η κατρακύλα της παραγωγής διαμορφώνεται σε 3,6%. Μεταξύ των κλάδων που κατέγραψαν πτώση περιλαμβάνονται οι εξής: Τρόφιμα 0,3%, είδη ένδυσης 11%, δέρματα - είδη υπόδησης 11,1%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα 27,1%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στους εξής κλάδους: Καπνός 18,4%, βασικά μέταλλα 15,9%, βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα 13,4%.
DEMO: " Δυναμική πορεία σε αντίξοες συνθήκες" (από συνέντευξη της Ιωάννας Δέμου, Μέλους Δ.Σ. DEMO ΑΒΕΕ).
«Το 2014 υπήρξε μια πολύ καλή χρονιά για τη DEMO ABEE παρά τις αντίξοες συνθήκες στην ελληνική φαρμακευτική αγορά και συνολικά στην οικονομία της χώρας. H DEMO, μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, συνέχισε να επιτυγχάνει αύξηση πωλήσεων που έφτασε συνολικά στο 20%, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη πορεία της, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών.  Είμαστε υπερήφανοι καθώς η  ίδια ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το πρώτο 6μηνο του 2015 ενώ οι δείκτες και οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους  μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. 
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των πωλήσεων προέρχεται από την εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία και κατέχει σημαντικό ρόλο στη θετική εικόνα για την εταιρεία μας.  Η αύξηση των εξαγωγών μας «τρέχει» με ρυθμό 50% δημιουργώντας έτσι σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές  αλλά και νέες θέσεις εργασίας στα τμήματα παραγωγής και ποιότητας. Επιπλέον η στρατηγική απόφαση της DEMO να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και στη διεύθυνση εξαγωγών έχει ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς η εταιρεία καταφέρνει σταθερά να επεκτείνει τη δυναμική της πορεία σε υφιστάμενες αλλά και σε νέες αγορές.
 Ήδη στο πρώτο 6μηνο του 2015 έχουν ενταχθεί στην ομάδα της  DEMO επιπλέον 60 άτομα ενώ  παράλληλα έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις Τα τελευταία δέκα χρόνια Demo αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα φαρμακευτικών προϊόντων της Ελλάδας, διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Μέσης Ανατολής. Από τα τέλη του 2013, η εταιρεία έχει επεκταθεί στη Γερμανία με τη θυγατρική DEMO Pharmaceuticals GmbH με έδρα το Μόναχο, λειτουργεί ήδη υποκατάστημα στην Κίνα, ενώ στους άμεσους στόχους της είναι η λειτουργία επτά ακόμη υποκαταστημάτων σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, η εταιρεία από το 2000 έχει καταφέρει να βρίσκεται σταθερά  στην 1η θέση  στην εγχώρια νοσοκομειακή αγορά
Η σταθερή άνοδός της είναι συνέχεια μιας σειράς διαρκών επενδύσεων, όπως η δημιουργία του μεγαλύτερου και καλύτερα εξοπλισμένου εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου στην Ελλάδα, αλλά και του τρίτου εργοστάσιου παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι, που πλέον ξεπερνούν συνολικά τα 45.000 τμ.
 Η επιτυχημένη στρατηγική της εταιρείας την έχει οδηγήσει σε κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 112 εκ. ευρώ,  (στοιχεία 2014)  με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 22% τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά και σε εντυπωσιακή αύξηση του προσωπικού της εν μέσω κρίσης, το οποίο αριθμεί σήμερα περίπου 700 εργαζομένους. 
Σήμερα, το 80% της παραγωγής της έχει προορισμό στο εξωτερικό, με μερίδια αγοράς της τάξεως του 30% σε πολλές χώρες εδώ και αρκετά χρόνια.
31/08/2015 Healthview
Lavipharm: Συρρικνώθηκαν οι ζημιές της Lavipharm στο εξάμηνο
Το EBITDA (Κέρδη προ φόρων) της Lavipharm αυξήθηκε σε € 1,3 εκατ. από ζημίες € 7,3 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς το Α Εξάμηνο του 2014 περιλάμβανε έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια και απαιτήσεις.
Πηγή: euro2day.gr / iatronet.gr  1/9/2015
Με μια επένδυση ενός εκατομμυρίου ευρώ, η PHARMAZAC εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ανάπτυξης γενοσήμων και πρωτοτύπων φαρμάκων. Στο νέο της πλήρως εξοπλισμένο υπερ-σύγχρονο εργαστήριο πιλοτικών παραγωγών, η εταιρεία θα μπορεί από το φθινόπωρο του 2015 να αναπτύσσει προϊόντα σε ξηρές μορφές, υγρά διαλύματα, κρέμες, εισπνεόμενα και στείρα σκευάσματα και να υποστηρίζει την έγκρισή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η PHARMAZAC, με πάνω από 70 φάρμακα και μια σειρά από συμφωνίες και συνεργασίες με ελληνικές και ξένες εταιρείες, αποτελεί πλέον μια εταιρεία που καλύπτει όλο το φάσμα των φαρμακευτικών δραστηριοτήτων, από την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση μέχρι και την εμπορία και διανομή για τα δικά της σκευάσματα και τα προϊόντα των πελατών της. Ανάμεσά τους η διανομή των προϊόντων της TAKEDA και η προώθηση και διανομή των σκιαγραφικών προϊόντων της GE HEALTHCARE. Τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει μια σειρά από επενδύσεις, ενώ σχεδιάζει μια νέα παραγωγική μονάδα 10.000 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη βιομηχανική ζώνη της Κερατέας με στόχο την ολοκλήρωσή της το 2017.

5. ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ
Σημαντική αύξηση στην κερδοφορία του ομίλου Κορρές το α’ εξάμηνο. Κατά 16% αυξήθηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αυξάνονται κατά 39%. Ετοιμάζει ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Κορρές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι πωλήσεις παρουσίασαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, η κερδοφορία βελτιώθηκε σημαντικά και τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 16%, στα 30,3 εκατ. ευρώ από 26,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, αποτέλεσμα της ανάπτυξης της Ελληνικής αγοράς, καθώς και όλων των στρατηγικών αγορών του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η μάρκα Κορρές αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της αναδείχθηκε Νο1 σε ανάπτυξη στην αγορά καλλυντικών στο φαρμακείο, με τις πωλήσεις της να ενισχύονται κατά 3%.
Στο εξωτερικό, οι πωλήσεις του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 39%, λόγω της μεγάλης δυναμικής που παρουσιάζει η μάρκα στην Αμερική, αλλά και στις αγορές προτεραιότητας στην Ευρώπη, όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και οι Σκανδιναβικές χώρες, όπου η συνολική αύξηση ανήλθε σε 40%.                                                                                        Πηγή: euro2day.gr  28/8/2015

6.ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ
Μετά από μια 4ετία πτωτικής πορείας της αγοράς φαρμάκου η οποία άφησε το αρνητικό της αποτύπωμα στις φαρμακαποθήκες, το 2014 έδειξε ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε σταθερά επίπεδα με τάση ανόδου, ενώ τα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος είναι αρκετά «υγιής».
 Αναχαιτίστηκε την προηγούμενη χρονιά η πορεία συρρίκνωσης της αγοράς των φαρμακαποθηκών, η οποία δοκιμάστηκε έντονα μετά το 2009, όπως φυσικά και το σύνολο της αγοράς φαρμάκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιχειρήσεων του κλάδου, η αγορά πέρυσι σημείωσε οριακή άνοδο τζίρου και την ίδια στιγμή εμφάνισε αυξημένη κερδοφορία. Βέβαια το περιθώριο κερδών είναι πολύ χαμηλό και το καθαρό αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, όμως γενικά η χρηματοοικονομική εικόνα του κλάδου δείχνει αρκετά υγιής, παρά τις παλαιότερες εκτιμήσεις ότι ο κλάδος θα σημαδεύονταν από συνεχείς πτωχεύσεις.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ισολογισμούς τους 2014, τα οποία συγκέντρωσε η εταιρεία επιχειρηματικής πληροφόρησης  IBHS , οι συνολικές πωλήσεις 88 εταιρειών του κλάδου των φαρμακαποθηκών, οι οποίες αποτελούν περί το 85% της αγοράς, διαμορφώθηκαν στα 2,35 δις. ευρώ πέρυσι έναντι 2,34 δις. ευρώ το 2013. Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 40% αλλά διαμορφώθηκαν στα μόλις 37,5 εκατ. ευρώ. Πάντως ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι μόλις 12 εταιρείες από τις 88 εμφανίζoυν  ζημιές. 
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από την ανάλυση των οικονομικών μεγεθών το οποίο προκύπτει είναι ο σχετικά χαμηλός δανεισμός ο οποίος είναι της τάξης των 164 εκατ. ευρώ για το 2014 από  175 εκατ. ευρώ το 2013. Ακόμη σε πολύ καλά επίπεδα διατηρείται ο χρόνος είσπραξης οφειλών από τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα οι πελάτες των φαρμακαποθηκών δηλ. τα φαρμακεία, πληρώνουν κατά μέσο όρο σε διάστημα 77 ημερών (περίπου όσο και το 2013 δηλ 74 μέρες), ενώ οι προμηθευτές δηλ. οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν μέσο χρόνο πίστωσης 69 μέρες από 65 το 2013 στις φαρμακαποθήκες. Η διαφορά στα χρονικά αυτά διαστήματα είναι μικρή και διαχειρίσιμη
Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι ιδιωτικές
φαρμακαποθήκες σταδιακά αυξάνουν και πάλι το μερίδιό τους και πλέον καλύπτουν περίπου το 57% της συνολικής αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 43% αφορά την αγορά των συνεταιρισμών φαρμακοποιών.
IMS
Το 2014 έδωσε ανάσα στις εταιρείες καθώς μετά από  την σημαντική υποχώρηση της αγοράς κατά 35% περίπου το διάστημα 2009-2013, υπήρξε σταθεροποίηση και μικρή ανάκαμψη. Μια εξήγηση η οποία θα μπορούσε να δοθεί,  είναι η αύξηση των πωλήσεων φαρμάκων από πλευράς όγκου (ενώ σε αξίες η αγορά υποχώρησε λίγο), καθώς πέρυσι τα συνολικά πωληθέντα τεμάχια έφτασαν τα 453,4 εκατομμύρια έναντι 446,6 εκατομμυρίων, ενώ την ίδια στιγμή σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι άλλες κατηγορίες προϊόντων.
 Σύμφωνα με παρουσίαση της IMS Health, οι κατηγορίες των  ΜΗΣΥΦΑ, Συμπληρώματα Διατροφής & Φυτικά, Καλλυντικά, Συσκευές, Κλινική Διατροφή και Παιδικά Γάλατα, σημειώνουν άνοδο.
Συγκεκριμένα πέρυσι  τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία αποτελούν το 75% της αγοράς φαρμακείου, πέρυσι σημείωσαν υποχώρηση 7,4%, με την αξία αυτών να φτάνει τα 2.417 εκατ. ευρώ από 2.611 εκατ. ευρώ. Όμως την ίδια περίοδο τα φάρμακα με κουπόνι αποζημίωσης, που ανήκουν όμως στη αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται, έφτασαν στα 157 εκατ. ευρώ έναντι 124 εκατ. ευρώ (λόγω διεύρυνσης και της αρνητικής λίστας). Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ σημείωσαν επίσης αυξημένες πωλήσεις στα 210 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν αύξηση πωλήσεων στα 418 εκατ. ευρώ από 394 εκατ. ευρώ.
Επίσης η είσοδος νέων φαρμάκων από τα τέλη του 2014 και ύστερα φαίνεται να συντέλεσε σε αυτή την καλύτερη πορεία, η οποία βέβαια να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει και αύξηση μεγεθών για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ανοδική τάση
Η τρέχουσα χρήση επίσης ξεκίνησε πιο αισιόδοξα και για τις φαρμακαποθήκες, η οποία βέβαια ανακόπηκε λόγω των εξελίξεων στα μέσα του καλοκαιριού.  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και με βάση κάποιους πρώτους υπολογισμούς από στοιχεία της εταιρείας IMS Health, προκύπτει ότι η συνολική αγορά εξωνοσοκομειακών φαρμάκων διαμορφώθηκε στους επτά πρώτους μήνες του έτους στο 1,6 δισ. ευρώ σε αξία και στα περίπου 227 εκατομμύρια τεμάχια (σε όγκο), ήτοι αύξηση από την αρχή του χρόνου κατά 3% και 6% αντίστοιχα.
Ακόμη το 2014 απώλειες σημείωσαν οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 301 εκατ. ευρώ έναντι 328 εκατ. ευρώ το 2013. Φέτος οι εξαγωγές αυτές κινούνται  ακόμη πιο χαμηλά καθώς υπήρξαν αποφάσεις από τον ΕΟΦ για απαγόρευση σε αρκετά σκευάσματα λόγω των capital controls
Όπως είναι λογικό η πορεία των φαρμακαποθηκών εξαρτάται από την πορεία των ελληνικών φαρμακείων, έναν κλάδο ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή σχετικά το τι μέλλει γεννέσθαι στο θέμα του ιδιοκτησιακό καθεστώτος. Παράλληλα για την ενδυνάμωση τους πολλά φαρμακεία δημιουργούν δίκτυα, μια κίνηση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά σταδιακά τονώνεται περαιτέρω. Στον τομέα αυτό οι συνεταιρισμένοι φαρμακοποιοί δείχνουν μια  καλύτερη πορεία.
Πηγή:Healthmag 28/9/2015
7. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ
■  Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα. «Κλειστό» παραμένει το σύστημα για την έκδοση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους πολίτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργών για «ενεργοποίησή» του αρχές Ιουνίου. 
Αλλά και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα είναι περιορισμένη αφού από τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών, μόλις ποσοστό 0,62% χρησιμοποίησε τη σχετική παροχή. Συγκεκριμένα, από τα πραγματικά στοιχεία λογαριασμών φαρμακείων που κατατέθηκαν και αφορούσαν δαπάνες ανασφαλίστων πολιτών προκύπτει ότι τόσο ο αριθμός των επωφελούμενων ανασφάλιστων σε φαρμακευτικές παροχές όσο και η δαπάνη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. 
Πιο αναλυτικά, από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο 25.317 ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη ενώ από τις αρχές του 2015 έως και τον περασμένο Μάιο εξυπηρετήθηκαν 65.291 ανασφάλιστοι πολίτες. Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015) ανήλθε σε 6.625.843 ευρώ. 
Η χαμηλή «ζήτηση» αποδίδεται στην αδυναμία των ανασφάλιστων να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη (όπως προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους) με αποτέλεσμα είτε να αγνοούν το πρόβλημα υγείας τους είτε να απευθύνονται σε κοινωνικά ιατρεία. Επίσης, οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι κυρίως νέα άτομα που είναι υγιείς ή κάνουν μικρή χρήση φαρμάκων.
HealthView  11/7/2015
■  4 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα σε κατάσταση φτώχειας
Από φτώχεια ή αποκλεισμό απειλούνται χιλιάδες ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δεν απειλούνται πλέον οι περιοχές ή ομάδες θύλακες φτώχειας ή αποκλεισμού, αλλά το «παιδί της διπλανής πόρτας». Τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας ή αποκλεισμού βρίσκονται στο 38%, δηλαδή είναι 4 στα 10 παιδιά!                                                                                    Πηγή:Healthview  06/07/2
  Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά. Οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες, αποτέλεσμα της άγριας λιτότητας που επέβαλαν οι «εταίροι» με όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις και τις «συνιστώσες» των κομμάτων να υπακούουν  στην πράξη ευλαβικά στα μνημόνια". Ο προαθλητικός έλεγχος των ενηλίκων και η σχολική υγιεινή – που είναι υποχρέωση υπηρεσιών ΠΦΥ – όπου γίνεται ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου. Ένα μέρος του πληθυσμού προστρέχει στα νοσοκομεία όπου συρρέουν μαζικά γονείς με τα παιδιά τους ή και ενήλικες για τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες. (από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό και λοιπές ειδικότητες). Επειδή είναι γνωστή η κατάσταση στα νοσοκομεία από άποψη όγκου δουλειάς και επειδή φυσικά δεν είναι έργο των νοσοκομείων η πρόληψη, αλλά εξωνοσοκομειακών δομών, παρόλα αυτά πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους". Σημειώνουμε λοιπόν τα εξής:
• Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι  από  εξαγγελίες χορτάσαμε.
• Για κάθε παιδί που θα πάει στη 1η δημοτικού η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.
 • Πέρσυ στο λαϊκό μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς προσεκομίσθησαν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, επειδή ακριβώς δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.
• Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός που μπορεί να είναι σπάνιο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος) όμως συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες.
• Ακόμα και εθνικές ομάδες νέων έρχονται στα νοσοκομεία για προαθλητικό έλεγχο μετά από παράκληση των γονέων και όχι μετά από υπεύθυνη παρέμβαση της ομοσπονδίας.
• Οι αδιάγνωστες διαταραχές στην όραση, στην ακοή, στο μυοσκελετικό σύστημα οδηγούν σε αμέτρητους τραυματισμούς μαθητών και ενήλικων αθλούμενων. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε καταγραφή τέτοιων συμβάντων.· Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά.
■  Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την αντιμετώπιση των αυτοκτονιών που έχει προσδιοριστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Οι αυτοκτονίες στα χρόνια της κρίσης», παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, σε σχέση με την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με την ΕΨΕ οι αυτοκτονίες αποτελούν μείζον ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, σύνθετο και πολύπλοκο. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει κυρίως συνδεθεί με ψυχική νοσηρότητα (ιδιαίτερα με την κατάθλιψη), αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες όπως η παρατεινόμενη ανεργία και η
εργασιακή ανασφάλεια.
Στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% (ενώ μεταξύ των   νέων υπερβαίνει το 50%) και τη φτώχεια να απειλεί το 1/3 του ενεργού πληθυσμού, το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης περισσότερο από 30%, με πολλαπλάσιες τις ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας (που αποτελούν όμως ομάδα υψηλού κινδύνου για προσεχή  αυτοκτονία).
                                                                                                                 Πηγή:Health Daily 11/9/2015
Στον...πάτο παγκόσμιας λίστας η Ελλάδα ως προς την ευζωία των ηλικιωμένων
Η καλύτερη χώρα για να ζήσει ένας άνθρωπος τρίτης ηλικίας είναι η Ελβετία και ακολουθούν η Νορβηγία και η Σουηδία, με την χώρα μας να βρίσκεται στην ίδια λίστα στην θέση 79!
Αυτό δείχνει η νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, η οποία καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index. Η Ελλάδα "φιγουράρει" στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75). Η κατάταξη των χωρών λαμβάνει υπόψη την κοινωνικο-οικονομική ευημερία των ηλικιωμένων, όπως είναι το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση και η απασχόληση.
 Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), την ώρα που ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες εργαζόμενες συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Η χώρα μας έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), παρά την μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος λόγω της κρίσης και το γεγονός ότι μόνο το 77,4% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνουν σύνταξη.  Η Ελλάδα εξάλλου έχει πολύ κακές επιδόσεις (91η) στο κατά πόσο το περιβάλλον της διευκολύνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστών ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%). Χαμηλή είναι επίσης η θέση της Ελλάδας (87η) στο πεδίο των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής τους (35,6%) και του όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
Πηγή:iatropedia 11/9/2015
Ανακλήσεις σε παρτίδες δύο φαρμάκων από τον ΕΟΦ
Οι ανακλήσεις γίνονται με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Οργανισμού.
Παρτίδες δύο φαρμάκων ανακαλεί ο ΕΟΦ με απόφαση της Α΄ Αντιπροέδρου του Οργανισμού, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η πρώτη ανάκληση αφορά τις παρτίδες φαρμακευτικού προϊόντος  της NOVARTIS, διότι σύμφωνα με ενημέρωση της Αρμόδιας Αρχής της Γερμανίας, βρέθηκαν αποτελέσματα εκτός προδιαγραφών σε μελέτη σταθερότητας του προϊόντος (πρόσμιξη στο παραπροϊόν στον έλεγχο των 24 μηνών). Η δεύτερη ανάκληση αφορά παρτίδες φαρμακευτικού προϊόντος της UNI-PHARMA με ημερομηνίες λήξης 11/2015 & 10/2017 αντίστοιχα, διότι σε δείγματα προϊόντων των παραπάνω παρτίδων, βρέθηκαν ξένα σώματα (τεμάχια γυαλιού), εντός του σφραγισμένου σκαφιδίου που φέρει τις φύσιγγες.                              Πηγή: healthmag.gr  07/8/ 2015
■ Σε αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές λόγω της αλλαγής της πιστωτικής πολιτικής όλων των προμηθευτών τους, ανεξαρτήτως των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την μη πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ από τα τέλη Μάη κα τη διαφαινόμενη συνέχιση της μη πληρωμής τους και τον Ιούλιο. Σε επείγουσα επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), αναφέρει ότι όλοι οι προμηθευτές απαιτούν την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών μόνο μετρητοίς. Υπάρχει εξαιρετική ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε λίγες ημέρες υλικών για τους αιμοκαθαρόμενους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους δηλώνουν πραγματική αδυναμία καταβολής έστω και της συμμετοχής τους, λόγω της τραπεζικής αργίας η οποία συνεχίζεται και της μη χρήσης πιστωτικών καρτών από μεγάλο μέρος των πολιτών. Αντίθετα, άλλος κλάδος παρόχων έχει πληρωθεί το 50% των υποβολών Μαρτίου 2015. Η ΠΕΙΚ ζητά από τους υπουργούς να δώσουν εντολή στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή εντός του Ιουλίου προκαταβολών τουλάχιστον δύο μηνών (Μαρτίου και Απριλίου 2015), ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Βάζουν νέους «κόφτες» στα ακριβά φάρμακα
Νέους «κόφτες» και περιορισμούς στη συνταγόγραφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους καθώς και επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε ακόμη 10 παθήσεις, ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Υγείας. Προκειμένου μάλιστα να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ένα ακριβό φάρμακο θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένταξή του σε θεραπευτικό πρωτόκολλο ή να «συνοδεύεται» από συγκεκριμένες συνταγογραφικές οδηγίες. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν τα πρώτα 10-20 φάρμακα σε κατανάλωση, τα οποία θα συνταγογραφούνται πλέον υπό προϋποθέσεις. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να βάλει «φρένο» στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στην αντικατάσταση παλαιών φθηνών φαρμάκων από πανάκριβα σκευάσματα ίδιας θεραπευτικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη -η οποία καταγράφει ήδη υπέρβαση κατά 158 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους- και θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά που θα «επιστρέψουν» στους ασφαλισμένους μέσω της μείωσης της συμμετοχής τους.
Aνεξέλεγκτα.
Σήμερα ένα νέο φάρμακο μόλις λάβει τιμή, αρχίζει να συνταγογραφείται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα η διείσδυσή του στην αγορά να είναι ταχύτατη και μάλιστα να γίνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν την περίπτωση συγκεκριμένου σκευάσματος το οποίο μόλις δύο μήνες μετά την τιμολόγησή του, κατέκτησε το 50% της συγκεκριμένης αγοράς.
Συσκευασίες με περισσότερα από 30 δισκία. Αλλαγές και στις συσκευασίες των φαρμάκων αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, καθώς έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας θα... εξαναγκάσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε νέες πιο συμφέρουσες συσκευασίες, σε πρώτη φάση, για τα φάρμακα που αφορούν τις χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα αποζημιώνονται φάρμακα με συσκευασία μικρότερη των 30 δισκίων.
Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη (Depon), το πιο συνηθισμένο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο παγκοσμίως εμφανίζει διαφορετικές τιμές ανάλογα με τη συσκευασία. Όπως προκύπτει από έρευνα στη Σουηδία στα φαρμακεία υπάρχει συσκευασία που περιέχει 300 δισκία (δεν υπάρχει τέτοια συσκευασία στην Eλλάδα), που δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Στην περίπτωση αυτή η τιμή της παρακεταμόλης είναι 18,4% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι στη Σουηδία.

Στην Ελλάδα, όμως, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν διαθέτουν παρόμοιες συσκευασίες, που θα διευκόλυναν πολύ τους ασθενείς με χρόνιους πόνους. H δοσολογία του Depon είναι συχνά δύο χάπια Depon των 500 mg ανά εξάωρο (πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται οκτώ δισκία το 24ωρο)».Οι  «πονηρές» λεγόμενες συσκευασίες φαρμάκων είναι αυτές που, ενώ παρασκευάζονται για θεραπεία μηνός, περιέχουν 28 δισκία (!) λες και όλος ο χρόνος συνίσταται από κουτσο-Φλέβαρους!»., Ανάλογες είναι και οι συσκευασίες αντιβιώσεων που περιέχουν λιγότερα δισκία από το ελάχιστο θεραπευτικό σχήμα, με αποτέλεσμα ασθενής και ταμείο να επιβαρύνονται διπλά.
Σημειώνεται ότι ο βασικός αντίλογος των φαρμακευτικών εταιρειών είναι οι... γραμμές παραγωγής. Όπως υποστηρίζουν για να αλλάξουν οι συσκευασίες των φαρμάκων θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις παραγωγικές μονάδες και στις παραγωγικές γραμμές.  Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.GR 2/8/20015
Τα εμπρός -πίσω για τα νοσοκομειακά φάρμακα λόγω της υψηλής τους τιμής
Η μία ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα αφήνει να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, η άλλη τα δίνει σε αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η τρίτη τα θέλει να δίνονται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. "Μπαλάκι" έχουν γίνει την τελευταία 4ετία τα νοσοκομειακά φάρμακα και σε αντίστοιχο..."μπαλάκι" έχουν μετατραπεί και οι ασθενείς που τα έχουν ανάγκη για να επιζήσουν.
Να επιστέψουν τα νοσοκομειακά φάρμακα στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας .Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής πρέπει να συνυπολογίσει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει στο ΕΣΥ από την επιστροφή των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης στα φαρμακεία των νοσοκομείων.  Οι ασθενείς που τα χρησιμοποιούν, με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις, προμηθεύονται το τελευταίο διάστημα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς τους δηλώνουν αδυναμία διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να παραπέμπουν τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ... Και δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ασθενείς αυτοί ζουν έναν προσωπικό Γολγοθά κάθε μήνα!                                                Πηγή iatropedia 10/7/2015
■ «Ψαλίδι» 4,1 δις. Ευρώ από το 2009 στις δαπάνες για φάρμακα.
Κατακόρυφη πτώση καταγράφει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 2,2 δις ευρώ την περίοδο 2009-2012 και διαμορφώθηκε το 2013 στα 2,37 δις ευρώ, ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 1,94 δις ευρώ το 2015. Αντίστοιχα, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στα 214 ευρώ το 2013, από 456 ευρώ το 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω κάμψη το 2015, κάτω από 180 ευρώ (δαπάνη που είναι κατά 36% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ).
(Από άρθρο της  προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ .Α. Μαστοράκου στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 17/9/2015).
Ακριβότερα φάρμακα εισάγει ο ΕΟΦ
 Σκευάσματα έως και 800% ακριβότερα από τα αντίστοιχα που κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος στην ελληνική αγορά ξεκίνησε να εισάγει ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Το θέμα έχει σκάσει σαν βόμβα στον χώρο της υγείας επιβεβαιώνοντας το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται στον κλάδο. Από την μία κύκλοι του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και από την άλλη τα θεσμικά όργανα του κράτους "χρυσοπληρώνουν" σκευάσματα τα οποία όμως είναι απαραίτητα για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. 
Χαρακτηριστικά μέχρι και πριν λίγο καιρό πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελβετία διέθετε στην ελληνική αγορά φάρμακο για το πάρκισον με λιανική τιμή 3,5 ευρώ. Όμως η πολυεθνική σταμάτησε τη διάθεση του φαρμάκου στην αγορά. Έτσι πριν από μερικές ημέρες ο ΕΟΦ αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο ΕΟΦ ξεκίνησε την εισαγωγή από την Ιταλία - οι οποίες μάλιστα όπως λένε φαρμακοποιοί δεν είναι επαρκείς - σκευάσματος για το πάρκισον με λιανική τιμή για κάθε τεμάχιο 28,5 ευρώ.   
Την ίδια στιγμή, πυρά κατά δύο πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών ρίχνει ο φαρμακευτικός κόσμος της χώρας, για τις τεχνητές ελλείψεις που έχουν δημιουργήσει, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, ιδίως το τελευταίο διάστημα σε σκευάσματά τους. Τις πολυεθνικές αυτές έχουν καταγγείλει οι φαρμακοποιοί και στον ΕΟΠΥΥ, ενώ ανάλογα έχουν πράξει και φαρμακαποθήκες. Επισημαίνουν ότι οι φαρμακαποθήκες δεν προμηθεύονται τις ποσότητες που ζητούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετακυλίεται στα φαρμακεία.
Τα φαρμακεία, από την πλευρά τους, αναγκάζονται να "στέλνουν" τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ελλείψεις παρουσιάζονται σε περισσότερα από 22 φάρμακα, τα οποία είναι από κρέμες και αντιβηχικά μέχρι και αντιβιοτικά. 
Πηγή:Reporter   13/7/ 2015
■ Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές. Ήδη τις τελευταίες ημέρες «εξαφανίστηκαν» από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων τουλάχιστον 25 κωδικοί φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης που αφορούν σε αναπνευστικά, διαβητολογικά, νευρολογικά καθώς και ηπαρίνες. Μάλιστα για τα φάρμακα αυτά το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο έλεγχος και η επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών θα ενεργοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). 
Πηγή:Health view 15/07/2015
■  «Ράλι» πωλήσεων κατέγραψε η αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων την εβδομάδα που ακολούθησε την εξαγγελία του δημοψηφίσματος .Σύμφωνα με την IMS Health, την εβδομάδα 29/6 – 5/7 ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 41.4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (22/6 – 38/6) ενώ οι αξίες κατέγραψαν άνοδο κατά 39.6%.Μάλιστα, σύμφωνα με την IMS, η κίνηση κορυφώθηκε την Παρασκευή 3/7 που ήταν η τελευταία εργάσιμη πριν από το δημοψήφισμα.
«Οι ημερήσιες μετρήσεις προέρχονται από το δείγμα φαρμακείων που συνεργάζονται με την IMS Health και απεικονίζουν με στατιστικά σημαντικό τρόπο την αγορά τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και στις επιμέρους γεωγραφικές κατανομές», σημειώνει η εταιρία.

 
virus.com.gr    14/07/2015

8. ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΟΟΣΑ: Ευρωπαϊκή «επιδημία» μειώσεων στις δαπάνες Υγείας – «Βουτιά» της Ελλάδας και το 2013
Η κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2008, αποτυπώνεται έντονα και στα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες Υγείας. Μέσα σε μία τετραετία, οι πραγματικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα μειώθηκαν περισσότερο από 25%.ΕκτύπωσηΠανευρωπαϊκό φαινόμενο είναι η μείωση των δαπανών Υγείας Πολλές χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου» προχώρησαν σε «ψαλίδι» δαπανών και το 2013, φτάνοντας σε επίπεδα χρηματοδότησης κάτω από εκείνα του 2009.Ρεκόρ μείωσης εμφανίζει η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία .Η δυσμενής αυτή ευρωπαϊκή τάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που επικρατεί στις χώρες εκτός Ευρώπης, όπου καταγράφεται μέση ετήσια αύξηση δαπανών πάνω από 2,5% από το 2010 και μετά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Με δραματικούς τόνους περιγράφεται στην έκθεση η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Το 2013, η χώρα μας εμφάνισε περαιτέρω μείωση κατά 2,5% της κατά κεφαλήν δαπάνης Υγείας σε πραγματικούς όρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, η τάση αυτή συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Τάσεις: Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν το 2013 σε περαιτέρω μειώσεις των δαπανών Υγείας. Ακολούθησαν τις τάσεις της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η δαπάνη Υγείας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να παραμείνει σταθερή σε σχέση με το 2012.Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέση αύξηση της δαπάνης το 2013 ανήλθε στο 2,6%, με ισχυρές αυξητικές τάσεις στην Ασία και την Νότια Αμερική. Στη Χιλή και τη Νότια Κορέα, η αύξηση ξεπέρασε το 5%, φτάνοντας σε πραγματικούς όρους το 25% σε σύγκριση με το 2009.                                                                                                   Πηγή:iatronet     8/7/ 2015
■Χρηματοδότηση υπηρεσιών υγείας 2009-2013 στην Ελλάδα. Βουτιά 37,8% των δημόσιων δαπανών.   Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν απ' την τσέπη τους το 35,6% των συνολικών δαπανών Υγείας
Οι άγριες πολιτικές λιτότητας στο χώρο της Υγείας, που εφαρμόστηκαν απ' τις συγκυβερνήσεις, κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την περίοδο 2009-2013.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, υπήρξε κατακόρυφη μείωση της Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης Υγείας (ΣΔΔΥ) κατά 37,8%, με αποτέλεσμα να στραγγαλιστούν τα δημόσια νοσοκομεία και να κατακρεουργηθούν και οι ελάχιστες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την περίοδο 2009-2013. Η κατά 37,8% μείωση της ΣΔΔΥ οδήγησε στη μείωση κατά 31,9% της Συνολικής Δαπάνης Υγείας (ΣΔΥ) την ίδια περίοδο.
Η ΣΔΔΥ είχε την παρακάτω - σε δισ. ευρώ - εξέλιξη (μέσα σε παρένθεση το ποσοστό επί του ΑΕΠ): 2009: 23,2 δισ. (9,76%), 2010: 22,3 δισ. (9,84%), 2011: 19,6 δις. (9,43%) 2012: 17,1 δισ. (8,81%), 2013: 15,8 δισ. (δεν υπάρχει ποσοστό επί του ΑΕΠ). Η ΣΔΔΥ επιμερίζεται στην Κρατική Επιχορήγηση (ΕΠ) και τη χρηματοδότηση απ' τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ). Η εξέλιξή τους (μέσα σε παρένθεση η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων) ήταν η παρακάτω: 2009: 6,1 δισ. (10,0 δισ.), 2010: 6,5 (9,1), 2011: 4,2 (9,0), 2012: 5,0 (6,4) και 2013: 4,6 (5,4).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπάρχει μια μείωση της Κρατικής Επιχορήγησης κατά 24,7% και της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ κατά 45,7% για την περίοδο 2009-2013. Η κατά 45,7% μείωση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στη ΣΔΥ εκφράζει τις μειωμένες εισφορές Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά των αυτοαπασχολούμενων.Την ίδια περίοδο, η Συνολική Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας (ΣΙΔΥ), που επιμερίζεται στις Άμεσες Πληρωμές (ΑΠ) και στις δαπάνες μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΙΑ), είχε την παρακάτω εξέλιξη (μέσα σε παρένθεση η ΙΑ): 2009: 6,6 δισ. (0,4 δισ.), 2010: 6,1 (0,5), 2011: 5,8 (0,5), 2012: 5,1 (0,5) και 2013: 5,1 (0,5). Παρατηρείται, δηλαδή, μια μείωση κατά 14,1% της ΣΙΔ την περίοδο 2009-2013. Όμως, οι Άμεσες Πληρωμές μειώθηκαν κατά 22,3%, ενώ η δαπάνη της Ιδιωτικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 14,1%. Απ' τα στοιχεία αυτά, αποκαλύπτονται τα εξής:
Τα λαϊκά νοικοκυριά ξόδεψαν τα αποθέματα που είχαν στην άκρη για την ώρα ανάγκης και σε ορισμένες περιπτώσεις στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, καθώς, κυρίως στην ΠΦΥ, έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, η Ιδιωτική Ασφάλιση, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, παρουσιάζει θετικό πρόσημο. Η διείσδυση της ΙΑ είναι αποτέλεσμα της επιχείρησης διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και της ΠΦΥ, καθώς και των ατέλειωτων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά τη μείωση κατά 14,1%, η ΣΙΔΥ παραμένει απ' τις μεγαλύτερες στον κόσμο ως ποσοστό επί της ΣΔΥ. Η εξέλιξη ήταν η εξής: 2009: 30,3%, 2010: 29,7%, 2011: 32,4%, 2012: 33,0% και 2013: 35,6%.                            Πηγή :Ριζοσπάστης 18/7/2015                  
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες υγείας του 2013. Βασισμένα στο Διεθνές Σύστημα Λογαριασμών Υγείας του ΟΟΣΑ, μας επιτρέπουν να αποτιμήσουμε την επίπτωση της κρίσης στα οικονομικά της υγείας την 4ετία 2009-2013. Η οικονομική διάσταση είναι μία μόνο πλευρά της ιστορίας, αλλά δίνει πληροφορίες σχετικά με το ποιος πληρώνει για ποιες υπηρεσίες και ποιος παράγει αυτές τις υπηρεσίες. Εξόχως πολιτικά ζητήματα για ένα κόμμα και μία κυβέρνηση που λέει ότι έχει πολιτική «ματιά» σε θέματα με κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά δεν τα πάει καλά με τους… αριθμούς.
Η κύρια διαπίστωση είναι ότι ως το 2013 «χάθηκαν» 7,4 δισ. ευρώ, ή το 32% της συνολικής δαπάνης υγείας 23,2 δισ. του «ανέμελου» 2009. Από αυτά, 6,1 δισ. ευρώ ήταν απώλεια δημόσιας δαπάνης και μόνο 1,4 δισ. μείωση ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Από τη δημόσια δαπάνη, η μερίδα του λέοντος αφορά την κοινωνική ασφάλιση, που έπεσε στο μισό, δηλαδή 5,4 δισ., ενώ η κρατική δαπάνη έπεσε μόνο κατά 24,7%. Την κρίση στην υγεία «πλήρωσαν» εργαζόμενοι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, καθώς και ο άνεργος ανασφάλιστος από την τσέπη του.. Η κατάσταση γίνεται δραματική όταν δούμε ότι η ιδιωτική δαπάνη ανέρχεται τώρα σε 3,1% του ΑΕΠ, έναντι 1% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ. Η δε δημόσια δαπάνη έπεσε σε 5,5% του (δραματικά χαμηλότερου) ΑΕΠ, πολύ κάτω και από το 6%, που προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο. Η δραματική υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας θα έχει τραγικές επιπτώσεις στο επίπεδο υγείας. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι πολίτες στερήθηκαν βασικές υπηρεσίες, αφού ο τομέας με τη μεγαλύτερη πτώση είναι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, δηλαδή οι δαπάνες για ιατρικές, προληπτικές και διαγνωστικές υπηρεσίες. Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 30%, και οι δαπάνες των νοικοκυριών κατά 50%. Οι πολίτες ανέβαλαν ή αγνόησαν συμπτώματα και πιθανά προβλήματα με επιπτώσεις που θα φανούν σύντομα. Αντίθετα, στη φαρμακευτική περίθαλψη, όπου η «αναβολή» δεν είναι εύκολη, την τεράστια και εν πολλοίς δικαιολογημένη μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 47%, αναπλήρωσε η αυξημένη κατά 19% ιδιωτική δαπάνη. Τέλος, στη νοσοκομειακή περίθαλψη η υποχώρηση του δημόσιου τομέα κατά 34%, και ειδικά της κοινωνικής ασφάλισης κατά 57%, αναπληρώθηκε με την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης κατά 20% και του τζίρου των ιδιωτικών νοσοκομείων κατά 11,4%.
                                                                                                           Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16/8/2015
■  Πλήγμα η λιτότητα για τις δαπάνες υγείας στην Ευρώπη
 Ειδική  μνεία για τη μείωση των δαπανών σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία κάνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «OECD Health Statistics 2015», επισημαίνοντας πως υπήρξαν «πιέσεις» στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του κατά το 2013.Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, εκτός Ε.Ε. οι δαπάνες υγείας εμφάνισαν σταθερή αύξηση σχεδόν κατά 2,5% σε ετήσια βάση από το 2010 και μετά, ενώ ειδικά στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία έχουν πλέον διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2009.
Πρακτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΟΟΣΑ, το 2013 οι δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ παρέμειναν σταθερές συγκριτικά με το 2012. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι υπάρχει πορεία αντίστροφη από ό,τι συνέβαινε στην έναρξη της κρίσης, όταν ο ρυθμός αύξησης των δαπανών της υγείας υπερέβαινε κατά πολύ εκείνον της οικονομίας. Το 2013, οι δαπάνες υγείας ως αναλογία επί του ΑΕΠ ήταν 8,9% και κυμαίνονταν από το 5,1% της Τουρκίας στο 16,4% των ΗΠΑ.
Στη χώρα μας οι δαπάνες λόγω της οικονομικής κρίσης μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ από το 2009 έως 2013, περιορίζοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε νοσήλια, ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα και προωθώντας τα γενόσημα. Το 2013 οι κατά κεφαλήν δαπάνες ελαττώθηκαν τέταρτη χρονιά στη σειρά και ήταν κατά 25% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2009 σε πραγματικούς όρους. Το μερίδιο του ΑΕΠ, που κατευθύνθηκε στις δαπάνες για την περίθαλψη (εκτός των κεφαλαιακών δαπανών) ήταν 9,2% το 2013 σε σύγκριση με τον χαμηλότερο μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 8,9%).
Οι κατά κεφαλήν δαπάνες το 2013 ήταν 2.366 δολάρια έναντι των 3.453 δολαρίων του ΟΟΣΑ. Το Δημόσιο επωμίστηκε το 66% των συνολικών δαπανών, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι υψηλότερος, φθάνοντας στο 73%. Αυτό σημαίνει πως το κόστος για την κάλυψη ιατρικών επισκέψεων, νοσηλείας και φαρμάκων μετακυλίσθηκε έτι περαιτέρω στις ασφαλιστικές και τα νοικοκυριά, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μέρος των σχετικών δαπανών. Στην Ελλάδα οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα επί των συνολικών αυξήθηκαν ποσοστιαία από το 28% το 2009 στο 31% το 2013. Αντίστοιχα το ποσοστό είναι 22% και 28% στην Ιταλία και την Πορτογαλία και πολύ χαμηλότερο στο 7% στη Γαλλία. Πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα, ο μέσος όρος στην αύξηση των δαπανών της υγείας φθάνει στο 2,6% για το 2013 κυρίως εξαιτίας της δυναμικής ενίσχυσης του από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Νοτίου Αμερικής
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,5%, δηλαδή με ρυθμό χαμηλότερο από το μισό του μέσου όρου πριν από το 2009. Το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα δημόσια κέντρα περίθαλψης στις ΗΠΑ, φαίνεται πως θα αυξηθούν οι δαπάνες λόγω του ότι περισσότεροι Αμερικανοί εξασφάλισαν πρόσβαση στην ασφάλεια υγείας.Συνολικά και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ και βάσει προκαταρκτικών στοιχείων, αναμένεται το 2014 να εμφανίσουν μία ανάλογη με το 2013 μετριοπαθή αύξηση στις δαπάνες για την υγεία. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν προβλέπεται να υπερβεί εκείνην, η οποία σημειωνόταν τα χρόνια.                                                                                                                                                                  Πηγή:Virus.com.gr  13/07/2015
  Η Ελλάδα έχει αναλογικά το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη, το οποίο είδε σε μια πενταετία το ένα πέμπτο του εισοδήματός του να "εξαφανίζεται". Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). "Στους ελάχιστους και κακοπληρωμένους νοσηλευτές χάνεται το «στοίχημα» των νοσοκομείων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών" αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.
 Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από τον Οργανισμό, συνέκριναν διαχρονικά τις απολαβές του νοσηλευτικού προσωπικού 7 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας και αποδείχτηκε ότι οι  Έλληνες νοσηλευτές αμείβονταν το 2013 με 22.932 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ετήσιο εισόδημα 28.847 ευρώ. Η μείωση ανέρχεται σε 20%, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξε μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των αποδοχών στις υπόλοιπες χώρες.
Έτσι, στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ. Στην Τσεχία οι μισθοί σημείωσαν μικρή αύξηση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ουγγαρία. Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την Ιταλία να έχει 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την Πορτογαλία 5,8 και την Ισπανία 5,2 νοσηλευτές. Την ίδια ώρα, στα ελληνικά νοσοκομεία υπηρετούν λιγότερες νοσοκόμες από γιατρούς. Σε σκανδιναβικές χώρες κάθε γιατρός πλαισιώνεται από τέσσερις νοσηλευτές, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,3 νοσηλευτές ανά γιατρό. 
                                                                                                               Πηγή: Iatropedia.gr 22/8/2015
Δαπάνες υγείας: Εμείς και οι άλλοι (Ευρώπη, Β. Αμερική, Ωκεανία
Ανάλυση των δαπανών στα συστήματα υγείας, όπως παρουσιάζονται στη φετινή έκθεση της Eurostat (χιλ. ευρώ ανά κάτοικο).
 Αύξηση της αγοραστικής δυνατότητας του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ζήτησε προχθές ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας έχουν φτάσει πλέον να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να καταφεύγουν τον ΕΟΠΥΥ, να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και να επιστρέφουν στη συνέχεια στο νοσοκομείο, για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους! Και βέβαια, με τη σειρά του ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους παρόχους του και περιμένει να πληρωθεί τις εισφορές που έχουν καταβάλλει εργαζόμενοι και εργοδότες, για να καλύψει τις υποχρεώσεις του... Με τα δεδομένα αυτά όμως, ας δούμε πού βρίσκεται η χώρα μας σε ότι αφορά τις δαπάνες υγείας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ε.Ε., αλλά και τις κυριότερες τρίτες, ανεπτυγμένες χώρες, όπως παρουσιάζονται στη φετινή έκθεση της Eurostat.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ολλανδία και η Γαλλία είχαν τις υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με το ΑΕΠ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (11,8% και 11,2%, αντίστοιχα), αν και το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στις ΗΠΑ (16,2%).
Το επίπεδο των δαπανών περίθαλψης στη Γερμανία αντιστοιχεί στο 10,9% του ΑΕΠ όπως και στο Βέλγιο, καθώς και τη Δανία και την Αυστρία που δήλωσαν υπέρβαση του 10% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τρίτες χώρες, ο δείκτης δαπανών περίθαλψης προς το ΑΕΠ έφθασε ή υπερέβη το 10% στη Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ελβετία. Αντίθετα, λιγότερο από το 6,5% του ΑΕΠ απορρόφησαν στη Λιθουανία, Πολωνία, Λετονία και Εσθονία, με την Ρουμανία να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (5,5%).
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν δαπάνης της τάξης του 9,2% του ΑΕΠ το 2012 (τελευταία χρονιά που υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα στη Eurostat), με 1592 ευρώ ανά κάτοικο με προϋπολογισμό της τάξης των 17,7 δισ. ευρώ, διαθέσιμο ποσό αντίστοιχο της Πορτογαλίας, Τσεχίας, Φινλανδίας (όμως με διπλάσια κατά κεφαλήν δαπάνη περίθαλψης), Νέας Ζηλανδίας (2.678 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη). Στο μεταξύ στη χώρα μας, η δραστική μείωση των διαθεσίμων έφεραν τις δαπάνες υγείας στο 6% του ΑΕΠ συνολικά, με συνεχώς πτωτική τάση σε απόλυτους αριθμούς, δεδομένης και την παράλληλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.
Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού και σε όρους ευρώ, οι υψηλότερες δαπάνες υγείας ήταν στο Λουξεμβούργο, με 5.500 ευρώ ανά κάτοικο το 2012 (συμπεριλαμβανομένων και των διασυνοριακών εργαζομένων), και μόνο στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί υψηλότερες δαπάνες ανά κάτοικο. Η Δανία και η Ολλανδία κατέγραψαν δαπάνες υγείας άνω των 4.000 ευρώ ανά κάτοικο. Εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν δαπάνη μικρότερη από 1.000 ευρώ ανά κάτοικο, με το χαμηλότερο επίπεδο (358 ευρώ ανά κάτοικο), στη Ρουμανία.
Φορείς χρηματοδότησης
Με την εξαίρεση της Κύπρου, οι δημόσιες δαπάνες υπερέβησαν τις ιδιωτικές δαπάνες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες μη μέλη, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο των δημόσιων δαπανών στο σύνολο των τρεχουσών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης ήταν κοντά ή πάνω από 80% στην Κροατία, Εσθονία, Ρουμανία, Σουηδία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, καθώς και στην Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία. Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση από το Δημόσιο φτάνει το 28,7%, τα Ταμεία το 39,3%, ανεβάζοντας την κρατική χρηματοδότηση στο 68% βάσει στοιχείων του 2012.
Μια ανάλυση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης δείχνει ότι τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είναι σύνηθες μέσο χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη της ΕΕ. Και αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα ή περισσότερο των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στην Τσεχική Δημοκρατία (79,2%), Ολλανδία (78,3%) και Κροατία (76,9%), αλλά λιγότερο από το 5% στην Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Δανία και Λετονία. Τα ταμεία καλύπτουν μόλις το 1,4% των δαπανών περίθαλψης στον Καναδά.
Αντίθετα, η Δανία και η Σουηδία ανέφεραν ότι η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (85,2% και 81,2% αντίστοιχα) του συνόλου των δαπανών υγείας. Σε ότι αφορά την ιδιωτική χρηματοδότηση, ως κύρια πηγή θεωρούνται οι απευθείας πληρωμές των νοικοκυριών, που είναι κυρίαρχες στην Κύπρο (47,2%) και Βουλγαρία (44,5%), ενώ περιορίζονται στη Γαλλία και την Ολλανδία μόλις σε 7,8% και 6% αντίστοιχα.
Η Ιδιωτική ασφάλιση αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο της χρηματοδότησης της υγείας στην ΕΕ και μόλις υπερβαίνει το 10% στη Γαλλία και τη Σλοβενία. Στον Καναδά η ιδιωτική ασφάλιση αντιπροσωπεύει το 12,9% των δαπανών περίθαλψης το 2011, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό αυτό ήταν 34,8% το 2012.
Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν το 3% των δαπανών περίθαλψης, ενώ οι απευθείας πληρωμές το 28,8%.
                                                                                                                       Πηγή:Healthmag 17/9/20
9. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΩΣ ΤΟ 2020
Με ταχύτητες 5% αναμένεται να τρέξουν στην επόμενη πενταετία οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων παγκοσμίως, με τις αναδυόμενες θεραπευτικές κατηγορίες και με μια σειρά νέων εγκρίσεων να πρωτοστατούν στην αύξηση των πωλήσεων στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν σχεδόν στο 1 τρισ. δολ. έως το 2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,8% ανάμεσα στο 2014 και το 2020, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης «EvaluatePharma World Preview 2015, Outlook to 2020», τονίζοντας παράλληλα πως η αξία των χαρτοφυλακίων έρευνας και ανάπτυξης αυξήθηκε περίπου κατά 74 δισ. δολ. από το 2014, σε σχεδόν 493 δις. δολ., με τον θεραπευτικό συνδυασμό της Gilead για την ηπατίτιδα C να αποτιμάται στο υψηλότερο ποσό, τα 24,8 δισ. δολάρια.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έρευνα, στοιχειοθετώντας τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το 2014 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση 50 φαρμάκων, 8 από τα οποία προβλέπεται να σημειώσουν πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολ. μέσα σε πέντε χρόνια από την κυκλοφορία τους στην αγορά. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές έχει καταστήσει εφικτούς τους στόχους της επίτευξης βιώσιμης έρευνας και ανάπτυξης στον κλάδο.
«Κάθε φόβος ότι η φαρμακευτική βιομηχανία θα μπορούσε να οδεύει σε μια κατάσταση επιβράδυνσης, μετά από τα τελευταία δύο χρόνια πρωτοφανούς ανάπτυξης μπορεί για την ώρα να αναιρεθεί», όπως επισημαίνει η Lisa Urquhart, συντάκτρια του EP Vantage που εκδίδει η Evaluate, τονίζοντας ωστόσο: «Για να διατηρήσει αυτήν την εντυπωσιακή ανάπτυξη ο κλάδος θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά την τιμολόγηση και την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.  Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει είτε να δεχθούν χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους είτε να πείσουν τους πληρωτές ότι τα θεραπευτικά οφέλη αντισταθμίζουν το κόστος της νόσου».
Το ίδιο έτος, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έφτασε σε ρεκόρ εγκρίσεων νέων φαρμάκων, αυξάνοντας τη δυναμική των πωλήσεων κατά 45%.
Κορυφαία στις συνολικές πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων έως το 2020 θα παραμείνει η Novartis, φτάνοντας το ποσό των 53,3 δισ. δολ., ενώ η συνολική αξία των συμφωνιών εξαγοράς και συγχωνεύσεων στον κλάδο σχεδόν διπλασιάστηκε σε 116 δισ. δολ. το 2014.
Την ίδια στιγμή, έντονα ανοδική εικόνα παρουσιάζει και η παγκόσμια βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, φθάνοντας σε νέα ύψη το 2014. Οι αναλυτές του κλάδου κάνουν λόγο για ρεκόρ σε πολλαπλά οικονομικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, της κερδοφορίας και των αντληθέντων κεφαλαίων.
Οι θετικοί αυτοί δείκτες απόδοσης, σε συνδυασμό με αρκετές επιτυχίες προϊόντων αλλά και μια ισχυρή χρονιά σε επίπεδο εγκρίσεων νέων φαρμάκων, οδήγησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς του κλάδου σε πάνω από 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Βιοτεχνολογική ανάπτυξη
Η 29η ετήσια έκθεση «Beyond borders: Reaching new heights» για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, από τη διεθνή εταιρεία χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών EY, επισημαίνει ότι η βιοτεχνολογία αποτελεί έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο, ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών.
Κεφάλαια-ρεκόρ προσελκύει η παγκόσμια βιομηχανία βιοτεχνολογίας
Οι εταιρείες σε ΗΠΑ-Ευρώπη άντλησαν 54,3 δις δολάρια αναφέρει έκθεση της EY.
Η παγκόσμια βιομηχανία της βιοτεχνολογίας αναπτύχθηκε το 2014, πετυχαίνοντας υψηλές επιδόσεις σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, περιλαμβανομένων των εσόδων, της κερδοφορίας και των αντληθέντων κεφαλαίων.
Οι θετικοί αυτοί δείκτες, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες προβεβλημένων προϊόντων και με μια καλή χρονιά για τις νέες εγκρίσεις φαρμάκων, οδήγησε για πρώτη φορά τη συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου πάνω από το όριο του ενός τρις δολάρια. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά ευρήματα της 29ης ετήσιας έκθεσης της ΕΥ για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, Beyond borders: Reaching new heights.
Μεταξύ άλλων, τα καθαρά έσοδα εκτοξεύθηκαν κατά 231% το 2014 στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 14,9 δις δολαρίων, οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) αυξήθηκαν κατά 20%, καθώς οι εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επενδύουν σε νέα προγράμματα, ενώ οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη άντλησαν κεφάλαια ρεκόρ ύψους 54,3 δις δολαρίων. Παράλληλα, 94 νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προχωρούν σε δημόσιες εγγραφές σε μια δυναμική χρηματιστηριακή αγορά.
Ο επικεφαλής της ΕΥ για τον τομέα της υγείας παρατηρεί: «Οι εξαιρετικές επιδόσεις και η ωρίμανση της παγκόσμιας βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μια νέα εποχή καινοτομίας στον κλάδο θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές αλλά και τους ασθενείς. Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, επενδύοντας σημαντικά ποσά στους μικρότερους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα επιτεύγματα».  
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
Αλματώδης αύξηση πωλήσεων: Οι εταιρείες του κλάδου εγκατεστημένες στα διεθνή κέντρα της βιοτεχνολογίας (ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδάς και Αυστραλία) πέτυχαν πωλήσεις 123 δις δολάρια σημειώνοντας αύξηση 24% έναντι του 2013 και νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. Αν εξαιρεθεί η πρωτοφανής αύξηση των πωλήσεων μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, της Gilead Sciences, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%.
Κερδοφορία: Τα καθαρά κέρδη έφθασαν για πρώτη φορά τα 14,9 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 231% σε σχέση με το 2013. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης, οφείλεται στα ισχυρά αποτελέσματα της Gilead Sciences, τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου εξακολουθούν να έχουν διπλασιασθεί, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι επιδόσεις της εταιρείας αυτής. Αντίθετα με την περίοδο 2009-2012, στη διάρκεια της οποίας οι εταιρείες βιοτεχνολογίας είχαν επιτύχει υψηλή κερδοφορία μέσω της μείωσης του κόστους, η αύξηση της συνολικής καθαρής κερδοφορίας το 2014 βασίζεται σε ισχυρές πωλήσεις νέων προϊόντων.  
Αύξηση των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α): Οι δαπάνες Ε&Α, ένας βασικός δείκτης της υγείας του τομέα, αυξήθηκαν κατά 20%. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι δαπάνες για Ε&Α αυξήθηκαν ταχύτερα από τα έσοδα του τομέα (μετά την προσαρμογή των στοιχείων ως προς τους παράγοντες που αναφέρθηκαν νωρίτερα). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικρότερες εταιρείες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, πρωταγωνίστησαν στην αύξηση των δαπανών Ε&Α.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η άντληση νέων κεφαλαίων: Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συγκέντρωσαν 54,3 δις δολάρια το 2014, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 72% σε σύγκριση με τις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις του 2013. Οι επιχειρήσεις άντλησαν το πρωτοφανές ποσό των 28,3 δις δολαρίων σε μη δανειακά κεφάλαια από τη δυναμική αγορά των δημόσιων εγγραφών. Το «κεφάλαιο καινοτομίας» - που ορίζεται ως το μετοχικό κεφάλαιο που άντλησαν οι εταιρείες με πωλήσεις κάτω από 500 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί βασικό δείκτη της βιωσιμότητας των εταιρειών βιοτεχνολογίας που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης - έφθασε στο ιστορικά υψηλό ποσό των 27,6 δις δολαρίων. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 120% από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 2009-2012.
Μια δυναμική αγορά δημόσιων εγγραφών: 94 αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες βιοτεχνολογίας εισήχθησαν στο χρηματιστήριο το 2014, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 79 αρχικών δημόσιων εγγραφών του 2000. Το ποσό των 6,8 δις δολαρίων που αντλήθηκε από αυτές τις δημόσιες εγγραφές είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία του κλάδου, οριακά μικρότερο από τα 7,8 δις δολάρια που είχαν αντληθεί κατά τη διάρκεια της γονιδιωματικής έκρηξης του 2000. Η δυναμική των δημόσιων εγγραφών, η οποία ξεκίνησε το 2013, παρέμεινε ισχυρή για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα, το οποίο αποτελεί ακόμη ένα ρεκόρ.
Κύμα εγκρίσεων νέων φαρμάκων: Οι προσπάθειες του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να φθάσουν στην αγορά διαφοροποιημένα φάρμακα, οδήγησαν σε συνολικά 41 εγκρίσεις νέων προϊόντων το 2014, σε σχέση με 27 εγκρίσεις το 2013. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των εγκρίσεων το 2014 αφορούσαν αιτήσεις που υποβάλλονταν για πρώτη φορά.
Εντυπωσιακή αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε): Το 2014 οι Σ&Ε έφθασαν σε υψηλό 10 ετών ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα. To 2014 ολοκληρώθηκαν 68 Σ&Ε στον κλάδο της βιοτεχνολογίας συνολικής αξίας 49 δις δολαρίων. Το 2014 υπήρξε επίσης η πιο επικερδής χρονιά των τελευταίων οκτώ ετών για τις εταιρείες του κλάδου που θέλησαν να συνάψουν νέες συμμαχίες. Το μέγεθος των προκαταβολών ως ποσοστό της συνολικής αξίας των συμφωνιών, ανήλθε στο 11%, ενώ το συνολικό ποσό των προκαταβολών που κατεβλήθησαν, αυξήθηκε κατά 96% φθάνοντας τα 5,1 δις δολάρια.
Παρά τις επιτυχίες του, ο τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες σημαντικές προκλήσεις. Ένας αριθμός ώριμων εταιρειών βιοτεχνολογίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω αντιξοότητες, καθώς πέρα εκτός από τις πιέσεις στις τιμές και την αύξηση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των βιο-ομοειδών φαρμακευτικών προϊόντων, θα χρειαστούν νέους τομείς ανάπτυξης. Η επίτευξη αυτής της ανάπτυξης μέσω Σ&Ε θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ένα δαπανηρό και δύσκολο εγχείρημα. Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής του τομέα Global Life Sciences στην EY,  «η εξαιρετική απόδοση και η ωρίμανση του παγκόσμιου κλάδου της βιοτεχνολογίας φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι μια νέα εποχή βιοτεχνολογικής καινοτομίας θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους ασθενείς», επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι επενδυτές αναμένουν ανοδικές τάσης ανάπτυξης για το μέλλον, επενδύοντας ιστορικά ποσά στους μικρότερους παίκτες, που θα καθορίσουν τις μελλοντικές ανακαλύψεις».
Ωστόσο, η επιτυχία μπορεί να δημιουργήσει και τις δικές της προκλήσεις, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. «Οι εγκρίσεις πρώτων στο είδος τους προϊόντων έφερε επίσης μία άνευ προηγουμένου πίεση στις τιμές». Επισημαίνεται ότι «οι εταιρείες θα πρέπει συνεχώς να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα τους προσφέρουν αξία και συμβάλλουν στη συνολική βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης».
Σύμφωνα με τα βασικότερα σημεία από την ανάλυση βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, τα έσοδα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών του κλάδου σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% το 2014, φτάνοντας τα 23,9 δισ. δολ. Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 14% το ίδιο έτος, φτάνοντας τα 5,6 δισ. δολ. Τα καθαρά έσοδα των εισηγμένων βιοτεχνολογικών εταιρειών σημείωσαν άλμα 199%, στα 3,2 δισ. δολ. Το 59% των επιχειρήσεων πέτυχαν αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η οποία για το ευρύτερο σύνολο αυξήθηκε κατά 41%, ενώ η συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανήλθε στα 9,2 δισ. δολ., ποσό που είναι αυξημένο κατά 53% σε σχέση με το 2013 και κατά 97% σε σχέση με τον μέσο όρο των δέκα προηγούμενων ετών.
Το 2014, η συνολική αξία των 27 συμφωνιών συγχώνευσης ή εξαγοράς ανήλθε στα 6,9 δισ. δολ. Με εξαίρεση τα «megadeals» (μεγάλες συμφωνίες), το ποσό αυτό αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο από το 2007.
Παρά τις επιτυχίες του, ο κλάδος της βιοτεχνολογίας έχει να αντιμετωπίσει ορισμένες σημαντικές προκλήσεις, όπως υπογραμμίζει η ΕΥ. Αυτό θα συμβεί δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ασχολούνται με τις πιέσεις που δέχονται για τις τιμές αλλά και με την αύξηση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των βιοομοειδών φαρμάκων, θα χρειαστούν νέες πηγές ανάπτυξης. Η επίτευξη αυτής της ανάπτυξης μέσω συμφωνιών και εξαγορών θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο δαπανηρή και δύσκολη»
Φαρμακευτική δαπάνη
Παράλληλα με τη διάθεση νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά, ανοδικά θα κινηθεί και η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη, φτάνοντας στα 1,3 τρισ. δολ. στην επόμενη τριετία, εμφανίζοντας αύξηση 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013.
Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 4-7%, με τα νέα εξειδικευμένα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν να έχουν περίοπτη θέση, μειώνοντας παράλληλα τις απώλειες από τις λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ογκολογικά, ανοσοκατασταλτικά, αντιιικά και φάρμακα αυτοάνοσων νοσημάτων και νοσημάτων του αναπνευστικού, θα δώσουν ώθηση 40% στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ακόμη 21 χώρες από τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να συμβάλουν κατά 50% στον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ στην Ευρώπη εκτιμάται χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (στο 4%), κυρίως λόγω των μέτρων λιτότητας. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του IMS Institute (Global Outlook for Medicines Through 2018), σύμφωνα με την οποία το 2014 η διεθνής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης «έκλεισε» στα 70 δισ. δολ., έναντι 40 δισ. δολ. το 2013.
Αναλυτικότερα, στην Ευρώπη, η εφαρμογή μέτρων λιτότητας είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη, και ειδικότερα στα φάρμακα. Η λιτότητα αναμένεται να διατηρηθεί έως το 2018, αποτελώντας τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κυριότερη αγορά (33% της παγκόσμιας κατανάλωσης), αναμένοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5-8% έως το 2018. Στην Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως, εκτιμάται ότι τα επίπεδα δαπανών θα ανέλθουν στα 155 με 185 εκατ. δολ. το 2018. Στην Ιαπωνία, προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1-4%, καθώς ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών υπερβαίνει το 27% του πληθυσμού (5% υψηλότερα από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες), αναμένοντας μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για φάρμακα. Στις αναδυόμενες αγορές, το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης αναμένεται μεταξύ 8 και 11%, καταγράφοντας βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την τελευταία πενταετία, όταν ανερχόταν, κατά μέσο όρο, στο 13,6%.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης των φαρμάκων ογκολογίας, φθάνοντας έτσι σε αξία στα 100 δισ. δολ. το 2018, από 65 δισ. δολ. το 2013.
Αντιδράσεις…
Στρατηγικές για τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης έχουν συμπεριληφθεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τη διεθνή αναπτυξιακή ατζέντα. Παγκόσμιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση της πρόσβασης σε προϊόντα που διαφορετικά θα ήταν δυσβάσταχτα –όπως τα νέα φάρμακα– και στην ιεράρχηση των προϊόντων ανάλογα με την επίδρασή τους στη δημόσια υγεία, όπως φάρμακα για τη φυματίωση, για τον HIV/AIDS και την ελονοσία και ειδικά προϊόντα για τη μητρική και παιδική υγεία.
Οι εθνικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μείωση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλιστικών φορέων, rebates, κατηγοριοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής προμήθειας συγκεκριμένων προϊόντων, μειώσεις στα ποσοστά κέρδους του φαρμακείου, αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών και ενθάρρυνση της μεγαλύτερης χρήσης των γενόσημων και βιοομοειδών.
Οι πολιτικές εστιάζονται στη χρήση γενοσήμων ως σημείο της φαρμακευτικής πολιτικής με σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης, όπου μέσω αυτής μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.
Μέτρα για τη μείωση των δαπανών περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή της τεκμηριωμένης συνταγογραφίας. Με τη δημιουργία ενός συστήματος περιοριστικών κριτηρίων για ορισμένα φάρμακα, εκτιμάται ότι η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μπορεί να βελτιωθεί.
Η συνταγογραφία θα μπορούσε θεωρητικά να συμπεριλάβει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό φαρμάκων, που θα καλύπτουν την πλειοψηφία των αναγκών των εξωνοσοκομειακών ασθενών με παλαιότερα φάρμακα, για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένα περισσότερα στοιχεία από τη χρήση τους.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η συγκράτηση του κόστους, χωρίς να διακυβεύεται η περίθαλψη.
Ο έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρώπη (ήδη έγιναν συστάσεις σε τρεις χώρες της ΕΕ για τη φαρμακευτική τους δαπάνη και τη δημοσιονομική τους σταθερότητα).
Έρευνα
Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι πάνω από 1.000 προϊόντα βρίσκονται υπό έρευνα σε όλες τις κατηγορίες ασθενειών, 42% των οποίων είναι βιολογικά προϊόντα, που τιμολογούνται συνήθως μεταξύ 10.000-100.000 ευρώ ανά ασθενή κατ’ έτος ή και περισσότερο. Το γεγονός αυτό ανεβάζει τις υπό έρευνα ουσίες σε πάνω από 16.000, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μελέτες όλων των φάσεων, με πάνω από 6.300 προϊόντα να αφορούν τον καρκίνο.
Καθώς ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες στην κάλυψη των νέων φαρμάκων, η κατάσταση μπορεί μόνο να χειροτερέψει αν δεν υπάρξει προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως το 2016, αναμένεται η εισαγωγή στην αγορά περίπου 130 νέων φαρμάκων, μετά από έγκριση του ΕΜΑ. Η εταιρεία μελετών IMS Health, εκτιμά ότι διεθνώς οι δαπάνες υγείας θα επικεντρωθούν σε μη μεταδοτικές νόσους. Στην κατεύθυνση αυτή, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ελέγχου του κόστους, όπως εκτίμηση συνολικού κόστους και εξεύρεση πόρων, αξιολόγηση του οφέλους, κινδύνους και δαπάνες για τα νέα φάρμακα, κλινικές οδηγίες χρήσης τους, τιμολόγηση και ασφαλιστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των ορφανών φαρμάκων.
 Πηγή: περιοδικό Pharma & Health Business
—●—
■ Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλουν την διάθεση σχεδόν 700 γενόσημων  φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία και κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κάποια από αυτά και στην Ελλάδα). Η απόφαση συνδέεται με έλεγχο που έγινε πέρυσι από τον Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκου (ANSM) στην ινδική εταιρία GVK Biosciences. Πρόκειται για την εταιρία η οποία είχε πραγματοποιήσει τις επιβαλλόμενες κλινικές μελέτες για τον έλεγχο της βιοϊσοδυναμίας. Τα συμπεράσματα των μελετών αποδείχθηκαν λανθασμένα ή παραποιημένα και γενικώς διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις στη διεξαγωγή τους και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «Η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα μιας επιθεώρησης που θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία GVK Biosciences εκπονούσε τις μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα φάρμακα αυτά για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών». Με βάση τα παραπάνω, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) που εδρεύει στο Λονδίνο, ζήτησε στις 24 Ιανουαρίου να ανασταλεί η πώληση δεκάδων γενόσημων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Ιουλίου.
Ολόκληρος ο  κατάλογος αυτών των φαρμάκων  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Σύμφωνα με τη την ανωτέρω λίστα, κάποια κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Πολλές φαρμακοβιομηχανίες επηρεάζονται από αυτή την σύσταση για ανάκληση, με πιο γνωστές την Mylan και την Sanofi.                                                                                 Πηγή : HEALTH VIEW 31/07/2015
Την ίδια χρονική περίοδο, οι ινδικές φαρμακοβιομηχανίες βλέπουν την ελληνική κρίση και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών ως μια χρυσή ευκαιρία για να προωθήσουν φθηνά, γενόσημα στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουν εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη. Η καταχρεωμένη Ελλάδα και η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα κατηγόρησε περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες ότι έκοψαν τις προμήθειες βασικών φαρμάκων.Ωστόσο, η Ελλάδα ίσως βρει έναν «σωτήρα» στα χαμηλού κόστους γενόσημα φάρμακα που παρασκευάζονται στην Ινδία, σύμφωνα με την Hindustan Times. Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εμπορίου, οι εξαγωγές φαρμάκων προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 35% τα τελευταία τρία χρόνια.
 Όμως η ινδική κυβέρνηση καταρτίζει νέα σχέδια για να προσφέρει στην Ελλάδα φθηνότερα γενόσημα .«Η Ινδία έχει καλύτερες πιθανότητες διότι είμαστε οι πιο οικονομικοί με υψηλή ποιότητα», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου προαγωγής φαρμακευτικών εξαγωγών της Ινδίας. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα προσπαθεί να σφίξει το ζωνάρι παντού, περιλαμβανομένων των φαρμακευτικών δαπανών που καλύπτονται κυρίως από το κράτος, θα προωθηθούν τα γενόσημα». Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει παράλληλα την Ινδία να δώσει ώθηση στις εμπορικές σχέσεις της με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν τα γενόσημα που παρασκευάζονται στο Ισραήλ. Και για να μη κουράζεστε άδικα, πουθενά δεν θα βρείτε κάποια θέση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στις επιδιώξεις των ινδικών εταιριών που θέλουν να μας «σώσουν»  με τα «καλά» και «φτηνά» γενόσημά τους.
■ Με τη φετινή ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Επιστήμης στην Κούβα έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις των επιτευγμάτων του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στον τομέα της Ιατρικής.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής ενός νέου εμβολίου για την πρόληψη της χολέρας, νέες επιστημονικές πρακτικές για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων πνευμονιόκοκκου που προκαλούν αναπνευστική νόσο, καθώς και για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β, ενώ ένα εμβόλιο για τη φυματίωση έχει παραχθεί από ειδικούς από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Pedro Kouri και σήμερα στην προκλινική φάση σε πειραματόζωα εμφανίζονται επίσης.
Εν τω μεταξύ, το φάρμακο Heberprot-Ρ, που δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα της χώρας, έχει ωφελήσει περισσότερους από 31.000 ασθενείς στην Κούβας και αποτελεί το μοναδικό παγκοσμίως ικανό για την ενίσχυση της επούλωσης διαβητικών ελκών στα πόδια.
Σημαντική είναι η πρόοδος και στην προώθηση της έρευνας για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Κατά τη διάρκεια του 2014 επεκτάθηκε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η χρήση θεραπευτικών εμβολίων κατά τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.
Μια πρόσφατη εξέλιξη του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας είναι η καταγραφή μονοκλωνικού αντισώματος ,με θεραπευτική δράση σε σοβαρή ψωρίαση. Πέρυσι ανήλθαν σε 14 από τις 15 επαρχίες της Κούβας, αυτές όπου εφαρμόζεται η θεραπεία μέσω βλαστοκυττάρων, κυρίως στην αγγειολογία, την ορθοπεδική και την τραυματολογία.                 Πληροφορίες από granma.cu     Πηγή :  ekdohi.gr
■ Δυσκολεύει η αγορά της Κίνας για τις Δυτικές Φαρμακοβιομηχανίες.
Σκούρα έχουν αρχίσει να τα βρίσκουν στην κινεζική αγορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις της Δύσης, καθώς το Πεκίνο επιβαρύνεται σημαντικά από τα όλο και αυξανόμενα κόστη της υγείας και οι τιμές δέχονται συνεχείς πιέσεις. Η Κίνα, που εκτόπισε την Ιαπωνία από τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται αισθητά. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank, με εξαίρεση την AstraZeneca, καμία από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, που ανακοίνωσαν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, έχει πετύχει διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων στην Κίνα .Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, η δανέζικη Novo Nordisk, ο μεγαλύτερη παρασκευάστρια εταιρία ινσουλίνης διεθνώς, κατέγραψε πτώση 6% στις κινεζικές πωλήσεις.
Η εταιρία απέδωσε την πτώση στη μειωμένη ανάπτυξη της αγοράς του διαβήτη και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από φθηνότερες ινσουλίνες, τοπικής παραγωγής, όπως και στη συσσώρευση αποθεμάτων τα προηγούμενα τρίμηνα. Πολλές φαρμακευτικές εταιρίες αναμένουν αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση βελτιώνει την πρόσβαση στην περίθαλψη και η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα $185 δισ. έως το 2018, σύμφωνα με την IMS Health.
Αλλά, όπως αναφέρει το Reuters, η μεσοπρόθεσμη εικόνα αποδεικνύεται λιγότερο «ρόδινη», με τις μεταρρυθμίσεις στο νοσοκομειακό τομέα να επιδρά στη συνταγογράφηση και οι τιμολογιακές πιέσεις να αυξάνονται σε συγκεκριμένη γκάμα φαρμάκων.
Ο Γενικός Διευθυντής της Novartis, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας σε πωλήσεις διεθνώς, σημείωσε πως η ανοδική υγειονομική κάλυψη έχει πιέσει προς τα πάνω τα κόστη και το Πεκίνο προσπαθεί να ελέγξει την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των δαπανών.
Ο Επικεφαλής Αναδυόμενων Αγορών της Eli Lillys, ανέφερε ότι υπήρξε μια σημαντική πτώση στην ανάπτυξη της αγοράς της Κίνας, σε μονοψήφια ποσοστά. Η Pfizer επίσης ανέφερε τιμολογιακές πιέσεις στην Κίνα, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα παραμένει πεδίο σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης στο μέλλον.
«Όλα καταδεικνύουν μια δύσκολη διαδρομή για τις δυτικές εταιρίες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα από μια σειρά υποθέσεων δωροδοκίας που οδήγησαν στην επιβολή προστίμου σχεδόν $500 εκατ. για την GlaxoSmithKline πέρσι», σημειώνει το Reuters.
Ο Γενικός Διευθυντής της GSK,  δήλωσε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρία στην Κίνα έχει σταθεροποιηθεί μετά από αυτό το σημαντικό πλήγμα στην υπόληψη της, αν και το σκηνικό της αγοράς δεν ήταν εύκολο. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνολική αγορά της Κίνας επιβράδυνε δραματικά το τελευταίο έτος», σημείωσε.                                                Πηγή:Reuters     10/08/ 2015
■ Τα στοιχεία που θα αναφερθούν παρακάτω για τις διαδικασίες μεταξύ των πολυεθνικών επιβεβαιώνουν και για αυτό το τρίμηνο τις διαπιστώσεις της Dealogic ( διεθνής εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού με έδρα στη Νέα Υόρκη, που παρέχει μια πλατφόρμα για τις επενδυτικές τράπεζες να διεξάγουν διαπραγματεύσεις στους τομείς του σταθερού εισοδήματος, αγορές ιδίων κεφαλαίων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και ανάλυση των  εξαγορών, και άλλων διαδικασιών ανάμεσα στις εταιρείες παγκόσμια), ότι η τελευταία χρονιά είναι η πιο δραστήρια σε εξαγορές και συγχωνεύσεις για τις φαρμακοβιομηχανίες, με βάση τα στοιχεία που κρατάει η Dealogic από το 1995. Αυτή η τάση από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που αναφέρονται παρακάτω συνεχίζεται αμείωτη και στο χρονικό διάστημα που αναφερόμαστε τώρα.

Α.ΕΞΑΓΟΡΕΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ.
Ένας νέος κρίκος στη μακρά αλυσίδα των συμφωνιών στη φαρμακοβιομηχανία το τελευταίο διάστημα προστέθηκε χθες, καθώς η ισραηλινή Teva ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην εξαγορά της μονάδας γενοσήμων της Allergan, αμερικανικής εταιρείας (που εδρεύει στο Δουβλίνο) έναντι 40,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Η συμφωνία θα καταστήσει την Teva, ήδη ηγέτης στον κλάδο των γενοσήμων, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου. Η απόκτηση της μονάδας γενοσήμων της Allergan βάζει επίσης «τίτλους τέλους» στην προσπάθεια της Teva να αποκτήσει μια άλλη ανταγωνίστριά της από τις ΗΠΑ, τη Mylan.
 Η Roche ανακοίνωσε ότι υπέγραψε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της GeneWEAVE BioSciences, Inc. (GeneWEAVE), μιας ιδιωτικής εταιρείας με έδρα στο Los Gatos της Καλιφόρνιας, που εστιάζει σε καινοτόμες διαγνωστικές λύσεις στον τομέα της κλινικής μικροβιολογίας. Η εξαγορά υπόκειται στους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης, και, αφού ολοκληρωθεί, η GeneWEAVE θα ενσωματωθεί στη Roche Molecular Diagnostics.                                              Πηγή: iatronet.gr 19/8/ 2015
Η εταιρία UCB πουλάει την εξειδικευμένη μονάδα γενοσήμων της  Kremers Urban Pharmaceuticals στην αμερικανική εταιρία  Lannett για 1,23δις δολάρια.
Πηγή: pharmatimes.com  3/9/2010
■ Σε εξαγορά της εταιρείας Spinifex Pharmaceuticals, Inc προχώρησε η εταιρεία Novartis, στοχεύοντας σε ανακάλυψη σκευάσματος για τον νευροπαθητικό πόνο. Εκτιμάται ότι πάνω από 7-8% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από κάποιο χρόνιο πόνο με νευροπαθητικά χαρακτηριστικά. Νευροπαθητικός πόνος είναι ένα χρόνιο σύνδρομο για το οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε φαρμακευτικό επίπεδο, καθώς περίπου το 40% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στην πρώτης γραμμής θεραπεία και ένα 25% δεν ανταποκρίνεται ούτε στις δεύτερης γραμμής θεραπευτικές επιλογές.                                                                                                                                                     Πηγή : healthdaily.com  9/7/2015
Η Celgene επενδύει 7 δις. δολλάρια για να αγοράσει τη βάση βιοτεχνολογίας Receptos στο  Σαν Ντιέγκο, σε μια κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τα αντιφλεγμονώδη και ανοσολογικά φάρμακα που ήδη διαθέτει. του χαρτοφυλακίου της.
■ Η εταιρία Valeant Pharmaceuticals εξαγοράζει την εταιρία Sprout Pharmaceuticals η οποία είναι κάτοχος του παγκόσμια πολυδιαφημισμένου φαρμάκου που αποκαλείται «Θηλυκό βιάγκρα» αντί του ποσού των 1δις δολαρίων.                                                 Πηγή: pharmatimes.com    15/08/2015
 ■ Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπέγραψε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Kapa Biosystems, Inc. (Kapa), μιας ιδιωτικής εταιρείας. Η Kapa Biosystems προσφέρει εργαλεία γονιδιωματικής στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών . Η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις που επιταχύνουν τη γονιδιωματική έρευνα και μπορούν να βελτιώσουν τις δυνατότητες διάγνωσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης του καρκίνου και των σύνθετων κληρονομικών και λοιμωδών νοσημάτων.  Πηγή:virus.com.gr  25/8/ 2015
■ Η Merc KGaA και η Sigma ανακοίνωσαν τη συγχώνευση τους ύψους 17δις. δολαρίων .
■ Η εταιρία HIKMA θα πληρώσει 2,65 δις. δολάρια για την απόκτηση των γενοσήμων της Boehringer στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε συμφωνία για την εξαγορά της AqueSys Inc προχώρησε η Allergan PLC, έναντι 300 εκατ. δολαρίων σε μετρητά.
Η συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει την θέση που καταλαμβάνει η Allergan στην αγορά για το γλαύκωμα, προβλέπεται να κλείσει στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Η AqueSys, που δραστηριοποιείται στην αγορά ιατρικών συσκευών, αναπτύσσει οφθαλμικά εμφυτεύματα για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Πρόκειται για ομάδα ασθενειών που καταστρέφουν το οπτικό νεύρο του ματιού και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και σε τύφλωση, σύμφωνα με το National Eye Institute.
■ Στην εξαγορά δύο εταιρειών γενοσήμων στις ΗΠΑ συμφώνησε να προχωρήσει η ινδική  φαρμακευτική επιχείρηση Cipla Ltd έναντι 550 εκατ. δολ., προκειμένου να διεισδύσει στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Cipla προτίθεται να προχωρήσει στην απόκτηση της InvaGen Pharmaceuticals Inc και της Exelan Pharmaceuticals Inc, σε μετρητά. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις της Ινδίας, επιδιώκουν μέσω εξαγορών να άρουν τους περιορισμούς στις ΗΠΑ, που έχει θέσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στόχος της Cipla είναι να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Η InvaGen διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Νέα Υόρκη.
 Η Dezima Pharma, εταιρεία βιοτεχνολογίας στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για τη θεραπεία δυσλιπιδαιμικών ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα θα αποκτηθεί από την Amgen, αντί του ποσού των 1,55 δις. εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: fiercebiotech.com  17/9/2015

Β .ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΕ ΑΛΛΗ Ή KOINH ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■ Παγκόσμια συμφωνία συνεργασίας της Merck Serono με την Genea Biomedx .
Η Merck λαμβάνει τα δικαιώματα της παγκόσμιας προώθησης και εμπορικής εκμετάλλευσης τριών βασικών καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς επίσης και τα υπό έρευνα μελλοντικά προϊόντα. Η Merck,  ανακοίνωσε την παγκόσμια συμφωνία συνεργασίας με την ειδική στις τεχνολογίες γονιμότητας Αυστραλιανή εταιρεία Genea Biomedx, η οποία εστιάζει στην προώθηση των επιστημών που αφορούν τη γονιμότητα ώστε να βοηθήσει τα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένειες. Με αυτή τη συνεργασία η Merck Serono, ο βιοφαρμακευτικός τομέας της Merck και ηγέτης στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ART), αναλαμβάνει τα δικαιώματα παγκόσμιας προώθησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της Genea Biomedx. Σε αυτό περιλαμβάνονται 3 σειρές προϊόντων οι οποίες αναμένεται να λάβουν σύντομα το σήμα CE στην Ευρώπη, καθώς επίσης και ένα κοινό υπό έρευνα χαρτοφυλάκιο.
Πηγή:iatronet  4 Σεπτεμβρίου 2015
■  Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Heptares Therapeutics η AstraZeneca.Τα αποκλειστικά δικαιώματα απέκτησε η AstraZeneca για την παγκόσμια ανάπτυξη, κατασκευή και κυκλοφορία φαρμάκου με  οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων σε συνδυασμό με το χαρτοφυλάκιο ανοσοθεραπειών που ήδη διαθέτει.
Οι εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης προκειμένου να ανακαλύψουν κι άλλα φάρμακα που για την ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας του καρκίνου.                    Πηγή: worldpharmanews.com  10 /8/ 2015
■  Περί τα 120 εκατ. δολάρια αναμένεται να λάβει η βιοφαρμακευτική επιχείρηση FibroGen, από την AstraZeneca, στο πλαίσιο συνεργασίας για δραστική ουσία, που αποτελεί την πρώτη για τη θεραπεία της αναιμίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν έχουν την δυνατότητα αντιμετώπισης με υπάρχουσες θεραπείες.
Η  δραστική αυτή ουσία, αναπτύσσεται και για τη θεραπεία της αναιμίας, σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο υπό αιμοκάθαρση και δεν υποβάλλονται σε διύλιση.
Πηγή :virus.com.gr
Η Pfizer Inc και η Synthon, μια διεθνής φαρμακευτική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη σύνθετων γενόσημων φαρμάκων, ανακοίνωσαν ότι συνάψανε συμφωνία με την οποία η Pfizer απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε φάρμακο για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ).
Πηγή: worldpharmanews.com    04/ 08/ 2015
■  Τα δικαιώματα ενός πειραματικού φαρμάκου, μεσαίου σταδίου, για δύο τύπων ίνωσης έναντι 1,25 δισ. ευρώ απέκτησε η φαρμακοβιομηχανία Bristol-Myers Squibb.Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία δίνει στην Bristol-Myers πρόσβαση σε πειραματικό φάρμακο της Promedior Inc.
■ Σε συμφωνία με την Genzyme, της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi SA, για την πώληση του φαρμάκου Caprelsa, έναντι 300 εκατ. δολαρίων, προχώρησε η AstraZeneca.Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η βρετανική εταιρεία φαρμάκων προχώρησε σε οριστική συμφωνία με την Genzyme για την εκποίηση του Caprelsa, το οποίο είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του θυροειδούς. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι διαθέσιμο σε 28 χώρες με ετήσιες πωλήσεις 48 εκατ. δολάρια το 2014.                                                    Πηγή: virus.com.gr 28/07/2015
■ Την τρίτη κατά σειρά συμφωνία για την ενίσχυση του, στρατηγικής σημασίας, τομέα παραγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, «έκλεισε» σε λιγότερο από μια εβδομάδα η AstraZeneca.Η εταιρία υπέγραψε συμφωνία για τα δικαιώματα ενός πειραματικού φαρμάκου, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Inovio θα λάβει «μπροστά» $27.5 εκατ. με τις πιθανές μελλοντικές απολαβές να φθάνουν έως και τα $700 εκατ., ανάλογα με την επιτυχία της ανοσοθεραπείας.                                                                 Πηγή: virus.com.gr  11/ 08/2015
■ Η θυγατρική της , AstraZeneca  MedImmune  προσφέρει πάνω από 727εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα από την Inovio Pharmaceuticals γιά εμβόλιο κατά του καρκίνου.
Πηγή: fiercevaccines.com 13/8/2015   
■ Η εταιρία Novartis εξαγόρασε τα δικαιώματα για την κυκλοφορία αντικαρκινικού φαρμάκου από τη GlaxoSmithCline παγκόσμια έναντι του ποσού του 1δις δολαρίων.
Γ.ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η Google ενώνει τις δυνάμεις της με τη Dexcom
Με την ίδρυση του Τμήματος Επιστημών της Ζωής, πριν από μερικά χρόνια, η Google είχε ξεκινήσει να αναζητά ελπιδοφόρα project βιοτεχνολογίας, προκειμένου να επεκτείνει την πρόσβασή της στον τομέα της παρακολούθησης των ασθενών μέσω φορητών συσκευών. Τελευταία απόπειρα, αποτελεί η συνεργασία που πρόκειται να ξεκινήσει η εταιρία με τη Dexcom για την ανάπτυξη μιας φθηνότερης συσκευής-μινιατούρα για την παρακολούθηση της γλυκόζης, συνδυάζοντας την ηλεκτρονική της πλατφόρμα με την τεχνολογία αισθητήρα της Dexcom για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Google και η Dexcom θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη προϊόντων μίας χρήσεως για την παρακολούθηση του γλυκόζης, με τα οποία θα επιτρέπουν στους διαβητικούς να ελέγχουν τη ζάχαρη στο αίμα τους μέσω ενός αισθητήρα στο μέγεθος επιδέσμου, που θα είναι συνδεδεμένος στο Cloud. Σε βάθος χρόνου, το σύστημα αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους δακτυλικούς ελέγχους – υποστηρίζει η Dexcom – παρέχοντας έτσι στους ασθενείς μια διαφορετική επιλογή παρακολούθησης για τους ασθενείς.
Πηγή: fiercemedicaldevices.com 17/ 08/ 2015
■ Η  Pfizer και  η JMF υπογράφουν σύμφωνο διεξαγωγής έρευνας για ανοσολογικές ασθένειες.                                                                                              Πηγή : pharmatimes.com8/7/2915
Η AstraZeneca και η Isis Pharmaceuticals θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν θεραπείες με βάση μια πρωτεί»υν θεραπείες με βάση μια πρωτε'νη του πυρήνα του κυττάρου του ανθρώπινου οργανισμού, για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών , μεταβολικών και παθήσεων των νεφρών
■ Σε συνεργασία προχωρά η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA με την Google Inc προκειμένου να αναπτύξει μια σειρά από νέα εργαλεία ως προς την βελτίωση των μεθόδων διαχείρισης και θεραπείας του διαβήτη .Όπως μεταδίδει το Reuters, η Sanofi δίνει τα χέρια με την επιστημονική ομάδα της Google προκειμένου να συλλέξει, να αναλύσει και να κατανοήσει βαθύτερα τις πληροφορίες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των ασθενών με διαβήτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, η ασθένεια αναμένεται έως το 2035 να επηρεάσει περί τα 592 εκατομμύρια άτομα. Η συνεργασία θα αξιοποιήσει την ηγετική θέση της Sanofi στο διαβήτη και την εμπειρία της Google στην αναλυτική επιστήμη και την ανάπτυξη μικροσυσκευών και μικροτσίπς.                                                                Πηγή: virus.com.gr 2 / 9 /2015
 ■ Ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός SANOFI θα πληρώσει τουλάχιστον $ 1.8δις. εκατομμύρια σε μια νέα συμφωνία με την εταιρία REMEGERON προκειμένου να αναπτύξουν συνεργασία στο τομέα των ανοσοογκολογικών  φαρμάκων.
■  Η Sanofi επεκτείνει τη σχέση της με τον κοντινό συνεργάτη της, την εταιρία Evotec, υπογράφοντας μια συμφωνία 330εκατ. δολαρίων για να συνεργαστούν προκειμένου να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε β-κύτταρα τα οποία  παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας για την αντιμετώπιση του διαβήτη.                                                                             Πηγή: fiercebiotech.com 9/8/2015
■ Η Pfizer έχει γίνει η πρώτη βιοφαρμακευτική εταιρία που συνεργάζεται με μια μη κερδοφόρα ομάδα, την Jeffrey Model Foundation, με βάση συμφωνία να διεξάγουν έρευνα για τα αυτοάνοσα νοσήματα.                                                                                               Πηγή: pharmatimes .com 8/7/2015
■ Η εταιρία  Boehringer Ingelheim επεκτείνει τις προσπάθειες της στην καρδιομεταβολική έρευνα μέσω μιας συμφωνίας  με την βιοτεχνολογική Circuit Therapeutics η οποία στοχεύει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.       Πηγή: pharmatimes.com 14/8/2015
■ Η εταιρία Novartis ήρθε σε συμφωνία ύψους  326 εκατ. δολαρίων με την εταιρία Aveo Oncology  προκειμένου να προχωρήσουν στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για τον καρκίνο.
Πηγή: fiercebiotech.com   18/8/2015
■ Η εταιρία Novo Nordisk ανακοίνωσε την απόκτηση δύο εταιριών της Calibrium LLC και της MB2 LLC οι οποίες είναι σχετικά καινούργιες στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς και εργάζονται στην έρευνα με στόχο φάρμακα για το διαβήτη και μεταβολικές νόσους.
Πηγή: pharmatimes.com  15/08/2015
■ Η εταιρία Novo Nordisk θα συνεργαστεί με το εργαστήριο Langer στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ώστε να αναπτύξουν συσκευές εισαγωγής φαρμάκων νέας γενιάς στον οργανισμό.                                                                                            Πηγή: pharmatimes.com  8/9/2015
Τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σχεδιάζει η Novartis, εντός του 2016, για τους «έξυπνους» φακούς επαφής που αναπτύσσει σε συνεργασία με την Google και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής αυτόματης εστίασης του ματιού.
Πηγή: virus.com.gr   8/9/2015
■  3 Εταιρίες ,η Merck KGaA η Pfizer και η Δανέζικη Dako συμφώνησαν για συνεργασία ανάπτυξης αντισώματος με στόχο τη παρεμπόδιση της εξέλιξης του καρκίνου.
Πηγή: pharmatimes.com   25/9/2015
Συνολικά, 33 εταιρείες μπήκαν σε  διαδικασίες εξαγορών ή συγχωνεύσεων το 1ο τρίμηνο του 2015,    46 το 2ο και 51 το 3ο .Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξητικής τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στο χώρο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, διαδικασίας που   εξελίσσεται  συνεχώς.
Δ.ΑΛΛΕΣ  ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
■ Μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της Ιαπωνίας προσβλέπουν οι  εταιρίες Sanofi και Gilead, μετά τη σειρά εγκρίσεων που έλαβαν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για  φάρμακο κατά του διαβήτη  και την ηπατίτιδα C  αντίστοιχα. Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν φάρμακο για την ηπατίτιδα C της Gilead. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να εμφανίσει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ιαπωνία, όπου περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C και περίπου το 70% με 80% έχουν τον γονότυπο  του ιού.        Πηγή: virus.com.gr  9/7/2015
 ■ Η GlaxoSmithKline αποτελεί την πρώτη φαρμακευτική επιχείρηση που προχωρά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Francis Crick, το νέο βιοϊατρικό κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο, προκειμένου να ανακαλύψουν καλύτερα στοχευμένα νέα φάρμακα.
Το ινστιτούτο Crick, που έχει πάρει το όνομα του από το νομπελίστα ο οποίος ανακάλυψε τη μοριακή δομή του DNA, απασχολεί 1.250 επιστήμονες και έχει προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες (155 εκατομμύρια δολ.) ανά έτος, από τις αρχές του 2016, όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Τα ερευνητικά δεδομένα από τη συνεργασία, θα ανακοινώνονται στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, μέσω κοινών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά .Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της GlaxoSmithKline στη βασική έρευνα.Η συνεργασία μεταξύ GSK και Crick έχει στόχο να δημιουργήσει μια σειρά από 10 με 15 ερευνητικά προγράμματα εντός του 2016.Επίσης, η GlaxoSmithKline, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και η βρετανική ακαδημαϊκή κοινότητα  εργάζονται μαζί σε μια μοναδική ερευνητική πρωτοβουλία ανοικτής καινοτομίας η οποία προσπαθεί να βελτιώσει την κατανόηση των φλεγμονωδών νόσων με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για εύρεση νέων θεραπειών.                                                             Πηγή: virus.com.gr15/7/2015
■ Σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας (HHS) προχώρησε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού νέας γενιάς αντιβιοτικά.
Όπως μεταδίδει το
Reuters, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν το κόστος με την φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca, προκειμένου να αναπτύξουν ένα χαρτοφυλάκιο φαρμάκων στη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από παράγοντες βιοτρομοκρατίας και λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.                                                                Πηγή :virus.com.gr 18 /9 / 2015

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
120 SHARES226 LIKES■ Η Eisai έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ ως μέρος της ευρύτερης μείωσης του κόστους κίνησης ενόψει επικείμενης καταστροφής (όπως ισχυρίζεται η εταιρία) τώρα. Η  ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία θα κόψει άλλα 135 άτομα από τη μισθοδοσία της με την πώληση μιας μονάδας παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα και στην ανάπτυξη φαρμάκων με συνεργάτη τη Biogen.  
                                                                                                            Πηγή :Fierce pharma 17/7/2015                                                                                                                                                                                  ■ Μιά κατά 10% αύξηση των εσόδων  της Novartis από τη μονάδα γενοσήμων φαρμάκων της Sandoz (εταιρίας εξαγορασμένης από τη Novartis ) ήταν ένα από τα θετικά στο δεύτερο τρίμηνο για τα κέρδη της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Το γεγονός όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου την εταιρία από το  να αποφασίσει να κλείσει τρία εργοστάσια της Sandoz στο επόμενο έτος και να καταργήσει 770 θέσεις εργασίας.
■ Η εταιρία Merck& Co.'s  έχει απολύσει 36,450 εργαζόμενους μέχρι το 2010.Αυτό είναι περίπου το μισό του σημερινού εργατικού δυναμικού. Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν απολυθεί 2,585 εργαζόμενοι στην παραγωγή .
■ Η εταιρία Lundbeck με αιτιολογία τη μείωση του κόστους εργασιών της ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1000 εργαζόμενους μέχρι το 2017.                                              Πηγή :Fierce pharma 19/8/ 2015
■ Η βρετανική εταιρία AstraZeneca  προτίθεται να προσλάβει 400 υπαλλήλους από μία μονάδα βιολογικών φαρμάκων στο Colorado την οποία η εταιρία Amgen έκλεισε πέρυσι, στα πλαίσια του σχεδίου της για απόλυση 4000 εργαζομένων.
ΟΙ ΕΤΗΣΙΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


ΕΤΑΙΡΙΑ
ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (εκατ.δολάρια)


ΕΤΑΙΡΙΑ
ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (εκατ.δολάρια)
1
REGENERON
41,97
11
ABBVIE
22,01
2
VERTTAEX
36,64
12
ALEXION
20,57
3
ALLERGAN
36,61
13
GILIEND
18,96
4
UNITED THERAPEUTICS
33,21
14
PERRIGO
18,95
5
BRISTOL
27,06
15
BIOGEN
18,63
6
MYLAN
25,82
16
ALLERGAN     *
17,79
7
MERCK
25,03
17
BAXTER
15,30
8
JOHNSON& JOHNSON
24,99
18
ELI LILLY
14,48
9
CELCENE
24,24
19
SHIRE
14,22
10
PFIZER
23,28
20
AMGEN
13,96

*Ο πρόεδρος της Αllergan πρίν την εξαγορά της από την Actavis.
Tο σύνολο των ετήσιων αμοιβών των 20 καλύτερα αμειβόμενων προέδρων των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών παγκόσμια, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 473,72 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μέσος όρος των μισθών των προέδρων αυτών των πολυεθνικών είναι 23,68 εκατ. δολλάρια!!!
Πηγή:fiercepharma   14/7/2015
ΤΟ «ΑΛΛΟ»ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ Την πρόθεση της να σταματήσει την πώληση νέων φαρμάκων Tresiba, ινσουλίνης μακράς δράσης, στη Γερμανία ανακοίνωσε η δανέζικη φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk, μετά από μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν αναφορικά με την τιμολόγηση. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα των εντάσεων, μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το υψηλό κόστος των νέων φαρμάκων .Όπως μεταδίδει το Reuters, η Novo έχει λάβει την σχετική απόφαση μετά την αποτυχία να συμφωνήσουν στη τιμή, μετά τις διαπραγματεύσεις με τον GKV-Spitzenverband, τον αρμόδιο εθνικό γερμανικό φορέα. Σήμερα, περίπου 40.000 διαβητικοί χρησιμοποιούν το Tresiba στην Γερμανία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει το φαρμακευτικό σκεύασμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής μετάβαση των ασθενών σε άλλο φάρμακο ινσουλίνης. Το Tresiba έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, προσφέροντας σημαντικά οφέλη, όπως σημειώνει η Novo, τονίζοντας παράλληλα πως η GKV-Spitzenverband έχει αποφασίσει να καθορίσει την τιμή στα επίπεδα της συνηθισμένης ινσουλίνης, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980.                  Πηγή:virus.com.gr  3/7/2015
Η Allergan αποσύρει φάρμακα για τα μάτια. Ήδη, από την εποχή που η Allergan ενώθηκε με την Actavis αποκτώντας το νέο της προφίλ ως Allergan, η εταιρεία χρειάστηκε να ανακαλέσει ένα προϊόν της Actavis. Τώρα, η νέα εταιρεία ανακαλεί ορισμένα προϊόντα της Allergan, αποσύροντας από την κυκλοφορία για τα καλά διάφορες οφθαλμικές αλοιφές που πωλούνται στις ΗΠΑ, μετά από καταγγελίες καταναλωτών.  Τα παράπονα που δέχτηκε αφορούσαν την ύπαρξη ενός μικρού μαύρου σωματιδίου στο προϊόν, το οποίο δημιουργείται κατά το ξεβίδωμα της τάπας από το σωλήνα αλουμινίου και το οποίο μπορεί να εισέλθει στην αλοιφή, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της εταιρείας.                                                                                              Πηγή :virus.com.gr      28/ 08/2015  
1,5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν 1,5 δισ. δολάρια ως αμοιβές σε γιατρούς και πανεπιστημιακά νοσοκομεία στις ΗΠΑ κατά το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο OpenPaymentsData, μια ιστοσελίδα που ενθαρρύνει τους ασθενείς να αναζητήσουν ενδεχόμενες πληρωμές από φαρμακευτικές εταιρείες προς τους γιατρούς τους. Η ιστοσελίδα δείχνει το βαθμό στον οποίο ορισμένοι γιατροί και πανεπιστημιακοί συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τις προσοδοφόρες εισφορές από φαρμακευτικές εταιρείες, ρίχνοντας φως στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών ομίλων και του ιατρικού κατεστημένου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η εταιρεία Roche, η οποία πλήρωσε 435 εκατομμύρια δολάρια σε γιατρούς μόνο στις ΗΠΑ. Η GlaxoSmithKline βρίσκεται επίσης στην κορυφή του σχετικού πίνακα, με καταβολή πληρωμών ύψους 213 εκατ. δολαρίων. Περίπου  36 εκατ. δολάρια δόθηκαν ως πληρωμές για μη ερευνητικές υπηρεσίες, παρά την υπόσχεση του διευθύνοντα συμβούλου της GSK, για τη σταδιακή κατάργηση αυτών των πληρωμών. Στο τέλος της λίστας βρίσκεται η δαπάνη της AstraZeneca, ύψους 184 εκατ. δολαρίων.
                                                                                                                  Πηγή:HealthDaily   2/7/2015
Η GSK συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροδοκίας σε όλον τον κόσμο σε χώρες όπως η Πολωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και τη Συρία. Αλλά η εταιρεία είναι πρόθυμη να τερματίσει τις πληρωμές σε γιατρούς από το 2016, μέσω μιας σειράς μεταρρυθμίσεων.
«Περιμένουμε οι συνολικές πληρωμές να συνεχίσουν να μειώνονται καθώς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη νέα μας προσέγγιση στη συνεργασία με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας," είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας  σε  υπηρεσία ειδήσεων νωρίτερα αυτό το μήνα.
Bloomberg    30/7/2015  
■ Ο ελβετικός κολοσσός Roche επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας στη Ρουμανία, που αφορά δωροδοκίες και χρηματισμούς σε είδος γιατρών, προκειμένου να προωθούν τα φάρμακα της εταιρείας για τον καρκίνο.
Η Roche Ρουμανίας είπε στο Associated Press ότι «συνεργάζεται πλήρως με τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς» και θα παράσχει όλες τις πληροφορίες .Οι αρχές στο Βουκουρέστι έχουν αρνηθεί να κατονομάσουν τις υπόλοιπες εταιρείες που εμπλέκονται στην ιστορία, ωστόσο η ρουμάνικη ιστοσελίδα Romania Curata, που καταγράφει υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα, αναφέρει ότι είναι 11 τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένης της Roche Romania, αλλά και άλλων δυο πολυεθνικών της GlaxoSmithKline Romania και της Pfizer Romania.
Η Pfizer είπε στην εφημερίδα Evenimentul Zilei ότι σέβεται πλήρως «τα διεθνή πρότυπα και τις διαδικασίες συμμόρφωσης» και δεν γνωρίζει να γίνεται έρευνα εναντίον της.
Μέχρι τώρα έχουν ερευνηθεί 61 σπίτια και γραφεία στο Βουκουρέστι και στα βορειοδυτικά της χώρας, με επίκεντρο ένα αριθμό ιατρικών κέντρων και τον τρόπο αγοράς και συνταγογράφησης συγκεκριμένων φαρμάκων κατά του καρκίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους γιατρούς οι εταιρείες προσέφεραν από το 2012 έως σήμερα, εκτός από χρήματα, δωρεάν διακοπές και άλλα δώρα συνολικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς ανέφερε ότι ένας αριθμός τουριστικών πρακτορείων εξέδωσαν τιμολόγια σε φαρμακευτικές εταιρείες από το 2013 μέχρι το 2014 για ιατρικά ταξίδια στο εξωτερικών και μερικά από αυτά τα τιμολόγια, με προορισμούς το Λας Βέγκας και το Παρίσι που ήταν πλαστά, επέτρεπαν στις εταιρείες να διεκδικούν επιστροφή του 24% ΦΠΑ που είχαν καταβάλει. 
Με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε λομπίστες και δεκάδες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους προσπαθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να εξασφαλίσουν «προνομιακή πρόσβαση» στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που επιδιώκει να ρίξει φως στο μέγεθος της επιρροής της φαρμακοβιομηχανίας στην πολιτική φαρμάκου και υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα έγινε από το CEO (Corporate Europe Observatory), ερευνητική ομάδα καταχωρημένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Άμστερνταμ, με στόχο να «αποκαλύπτει την προνομιακή πρόσβαση και επιρροή των εταιριών και των ομάδων λόμπι τους στη χάραξη της πολιτικής της Ε.Ε. «Τα ευρήματά της δείχνουν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία -δηλαδή, εταιρείες, ενώσεις και οι δέκα εταιρείες λόμπινγκ που απασχολούν- ξοδεύει σήμερα 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, 15 φορές περισσότερα από ομάδες κοινωνικής δράσης και καταναλωτικές οργανώσεις για άσκηση επιρροής.
Η έρευνα του CEO αποκαλύπτει ότι:
●Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) είχε πάνω από 50 συναντήσεις με ευρωπαίους υπεύθυνους του τομέα στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων και μισού μηνών της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η «Big Pharma», όπως αποκαλούν οι επικριτές της τη φαρμακοβιομηχανία, φέρεται να χρησιμοποιεί γλώσσα σχεδιασμένη με ακρίβεια ώστε να χειραγωγεί τη δημόσια κατανόηση. Ένα παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο όρος «καινοτομία«. Η βιομηχανία φαρμάκου τον χρησιμοποιεί παραπλανητικά, λέει, καθώς ο όρος καινοτομία δεν αναφέρεται οπωσδήποτε σε ένα φάρμακο που είναι κάτι νέο ή φέρνει μια διαφορετική θεραπεία, αλλά απλώς σε ένα νέο φάρμακο στην αγορά, ακόμη κι αν δεν έχει νέα θεραπευτική αξία.
● Οι ασθενείς ουσιαστικά καλούνται να χρηματοδοτήσουν την «έρευνα» για τα φάρμακα εις διπλούν, με δεδομένο ότι μέρος του κόστους έχει ήδη καλυφθεί από πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και συχνά πραγματοποιούν την έρευνα και την ανάπτυξη προτού οι φαρμακευτικές εταιρίες αγοράσουν τα δικαιώματα.
Ενδεικτική του τρόπου που λειτουργεί η φαρμακοβιομηχανία είναι η τεράστια αύξηση των ποσών που ξοδεύει για άσκηση επιρροής. Η EFPIA δαπάνησε για τον σκοπό αυτό 5 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο, έναντι 50.000 ευρώ το 2010.
Και τα ποσά που διακυβεύονται είναι ακόμη μεγαλύτερα. Σύμφωνα με το Spiegel online, «αριθμός-ρεκόρ από πατέντες πρόκειται να λήξουν τα επόμενα χρόνια, και ένας μεγάλος αριθμός από φθηνότερα διάδοχα φάρμακα θα αντικαταστήσουν τα λεγόμενα «blockbusters», που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes « έχουν κάνει τη φαρμακευτική βιομηχανία τον πιο επικερδή κλάδο του κόσμου».
Για τον λόγο αυτό, οι βιομηχανίες πιέζουν ώστε η συμφωνία TTIP μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ να τους διασφαλίσει μεγαλύτερες περιόδους μονοπώλιου και υψηλότερες τιμές για αποκλειστικά φάρμακα, όπως γράφει η έκθεση του CEO.
Η έρευνα τονίζει ότι, «η φαρμακοβιομηχανία κρατά τα ηνία μιας τεράστιας και καλά χρηματοδοτούμενης μηχανής άσκησης επιρροής στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας σχεδόν συστηματική πρόσβαση στα άτομα που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή«. Και καταλήγει, «το να ρίχνει κανείς φως στη δύναμη πυρός του φαρμακευτικού λόμπι και να αποδομεί την ατζέντα του, είναι ένα κρίσιμο βήμα στο να υπηρετεί τις αληθινά δημόσιες ανάγκες στην υγεία και να διευκολύνει την πρόσβαση σε ζωτικής ανάγκης φάρμακα παντού στον πλανήτη«.
Πηγές: CEO, Independent 2/9/2015
Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» προειδοποιούν ότι χιλιάδες ζωές θα βρίσκονται σε κίνδυνο από τον Ιούνιο του 2016, όταν τα αποθέματα του αντίδοτου Fav-Afrique, που χορηγείται για την εξουδετέρωση δέκα διαφορετικών τσιμπημάτων επικίνδυνων φιδιών, που βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, θα έχουν εξαντληθεί.
Το φαρμακευτικό σκεύασμα παρασκευάζεται από την  φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Pasteur, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει, ήδη από το περασμένο έτος, να παράγει το συγκεκριμένο αντίδοτο, επειδή δεν της αποφέρει κέρδη, ενώ, παράλληλα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χορηγήσει την συνταγή για το αντίδοτο σε άλλες εταιρείες. Με ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», δηλώνουν ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα, που διατίθενται στην αγορά ως αντίδοτο για τα τσιμπήματα φιδιών δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο το Fav-Afrique, ενώ παράλληλα εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, αφού οι συζητήσεις της Sanofi Pasteur με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για την παρασκευή αντίδοτου με την δική της συνταγή, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και εξαντλούνται τα υπάρχοντα αποθέματα του αποτελεσματικού  Fav-Afrique.
«Η απουσία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού αντίδοτου θα μεταφραστεί σε αμέτρητους θανάτους», επισημαίνουν σε δηλώσεις τους οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δέχονται δάγκωμα από φίδι, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το είδος του φιδιού που τους δάγκωσε και μόνο ένα ευρέως φάσματος αντίδοτο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην περίπτωσή τους.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «τα τσιμπήματα φιδιών είναι ένα παραμελημένο θέμα, που χρειάζεται προσοχή και περισσότερες επενδύσεις». Κάθε χρόνο, περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δέχονται τσιμπήματα από φίδια, εκ των οποίων οι 100.000 χάνουν την ζωή τους και οι 400.000 υποφέρουν από κάποια μόνιμη αναπηρία. Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική πεθαίνουν κάθε χρόνο 30.000 άνθρωποι από δάγκωμα φιδιού, ενώ, τουλάχιστον, 8.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό μετά από δάγκωμα φιδιού.                                                                         Πηγή :gazzetta.gr 9/9/2015
Αύξηση 5.000% της τιμής πώλησης του φαρμάκου
Υπενθυμίζεται ότι η απογείωση της τιμής ενός φαρμάκου το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου διάφορα σκευάσματα διατίθενται συχνά στην αγορά σε τιμές διπλάσιες ή πολλαπλάσιες σε σύγκριση με την Ευρώπη ή τον Καναδά.
Η απόφαση της εταιρείας Turing Pharmaceutical να αυξήσει κατά 5.000% την τιμή πώλησης του φαρμάκου Daraprim, το οποίο χρησιμοποιείται ως ανθελονοσιακό αλλά και για την αντιμετώπιση συλλοιμώξεων ασθενών το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων έχει εξασθενήσει λόγω του AIDS, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η τιμή του φαρμάκου αυτού αυξήθηκε από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια το χάπι μέσα σε μία ημέρα.
Αφού αρχικά υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια αυτή την απόφαση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Turing, ο Μάρτιν Σκρέλι, 32 ετών, πρώην αφεντικό ενός κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου, αναγκάστηκε τελικά να αναδιπλωθεί μετά την ομοβροντία επικρίσεων και τις κατηγορίες περί απληστίας που διατυπώθηκαν σε βάρος του. Αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποια θα είναι η νέα τιμή του σκευάσματος.
Ο Σκρέλι είχε εξηγήσει προηγουμένως ότι η τιμή του Daraprim, το οποίο διατίθεται εμπορικά επί 62 χρόνια, δεν έφερνε επαρκές κέρδος. Η εταιρεία του απέκτησε πρόσφατα τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο επιχειρηματίας επίσης υποσχέθηκε ότι τα κέρδη που θα συγκεντρώνονταν θα επενδύονταν στην έρευνα για τη βελτίωση του φαρμάκου.
Μερικές ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος άλλης μιας σχετικά μικρής φαρμακευτικής εταιρείας, της Rodelis Therapeutics, είχε επίσης αποφασίσει να ακυρώσει την αύξηση της τιμής της κυκλοσερίνης από τα 480 δολάρια στα 10.800 δολάρια ανά συσκευασία των 30 χαπιών, μετά τις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν από ιατρικούς ομίλους. Η δραστική ουσία κυκλοσερίνη περιέχεται σε φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση σπάνιων και συχνά θανατηφόρων κρουσμάτων πολυανθεκτικής φυματίωσης.
Η εταιρεία αποφάσισε να παραχωρήσει τα δικαιώματα της εμπορικής διάθεσης της κυκλοσερίνης σε ένα ίδρυμα, το Chao Center. Αλλά πέραν των σχετικά μεμονωμένων περιπτώσεων της τεράστιας αύξησης της τιμής φαρμάκων που προορίζονται για την αντιμετώπιση σπανίων νόσων και δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τη φαρμακοβιομηχανία, οι μεγάλες διεθνείς φαρμακευτικές εκμεταλλεύονται γενικά την έλλειψη κανονιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ για να πωλούν φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση μορφών καρκίνου ή καρδιαγγειακών ασθενειών σε υπέρμετρες τιμές.
Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο στη Βιέννη στα τέλη της εβδομάδας, οι φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ χρεώνουν έως και 600 φορές το κόστος παραγωγής των σκευασμάτων τους, όπως σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Χιλ, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ένας από τους συγγραφείς της.
Οι Αμερικανοί πληρώνουν διπλάσιες τιμές από αυτές που ισχύουν στην Ευρώπη για νέα αντικαρκινικά σκευάσματα όπως τα Tarceva και Glivec, που πωλούν οι ελβετικοί όμιλοι Roche και Novartis αντιστοίχως, που κατέχουν τις πατέντες τους. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη μελέτη το πραγματικό κόστος του Tarceva, συν ένα υποθετικό κέρδος 50%, θα ανερχόταν σε 236 δολάρια για έναν ασθενή το χρόνο. Το σκεύασμα όμως στοιχίζει στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ 79.000 δολάρια και στην Ευρώπη περίπου 40.000 δολάρια το χρόνο.
Ενώ το Glivec, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας, με κόστος παραγωγής 159 δολάρια τον χρόνο ανά ασθενή, έχει κόστος 106.0000 στις ΗΠΑ και από 29.000 ως 35.000 δολάρια στην Ευρώπη.
Πολλά από νέα αντικαρκινικά θα είναι διαθέσιμα μέσα σε πέντε χρόνια ως γενόσημα αφού λήξουν οι πατέντες τους.
Η φαρμακευτική βιομηχανία δικαιολογεί τις τιμές αυτές προβάλλοντας την ανάγκη να χρηματοδοτεί την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Αλλά, αντιτείνει ο καθηγητής Χιλ, οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν περισσότερα για την προώθηση και το μάρκετινγκ από ό,τι για την έρευνα.
Από τα 71 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία ανέρχονται τα ετήσια κέρδη των μεγαλύτερων εκ των φαρμακευτικών εταιρειών, μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια πάνε στην έρευνα και 17,5 δισεκατομμύρια διατίθενται για την προώθηση των προϊόντων τους.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Η διαφθορά στη δημόσια υγεία είναι ευρεία και στην ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2013, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:
«… ένας λεπτομερής διασταυρούμενος έλεγχος μεταξύ των προμηθειών, φαρμακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδρομές με κατευθυνόμενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης. Σημαντική οικονομική αιμορραγία προκαλούν επίσης οι υπερτιμολογήσεις των χρησιμοποιούμενων ιατρικών μοσχευμάτων, μηχανημάτων... Έχει κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί ότι γίνεται κατασπατάληση φαρμάκων και υλικών στη νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Από την άλλη, πολύτιμα μηχανήματα δεν έχουν τεθεί σε χρήση επί σειρά ετών, προκειμένου οι εξετάσεις να γίνονται ιδιωτικώς εκτός νοσοκομείων. Έχει καταγγελθεί ότι πολλές εργαστηριακές εξετάσεις με πανάκριβα αντιδραστήρια εκτελούνται σε δημόσια νοσοκομεία για λογαριασμό ιδιωτικών εργαστηρίων… Το ζήτημα της δωροδοκίας των ιατρών, το γνωστό φακελάκι, αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, αλλά, δυστυχώς, μόνον δια της επ’ αυτοφώρω συλλήψεως μπορεί να διαπιστωθεί».                                                               Πηγή: TVXS  28/9/2015

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
■ Μετά και τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, η πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια είναι λίγο-πολύ γνωστή και η εφαρμογή της θα βάλει τους ασθενείς σε αυξημένα έξοδα, αφού σύμφωνα και με την φετινή έκθεση της Eurostat, η ιδιωτική συμμετοχή στη χώρα μας, σημαίνει απ΄ ευθείας πληρωμές σε ποσοστό 28,8% (σε τιμές 2012 - το ποσοστό σήμερα υπερβαίνει το 30% σύμφωνα με εκτιμήσεις). Το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός. με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα μέτρα που περιλαμβάνει, κονιορτοποιούν στην κυριολεξία ό,τι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται ή αναστέλλεται.
■ Σε ότι αφορά το φάρμακο, ως κεντρική εκκρεμότητα για τη κυβέρνηση, φαντάζει το θέμα της μείωσης των τιμών όταν χάνουν την προστασία της πατέντας τους, οπότε θα πρέπει το πρωτότυπο σκεύασμα να μειώνεται στο 50% της αρχικής αξίας του και τα γενόσημά του στο 32% της αρχικής αξίας του πρωτοτύπου. Το ζήτημα όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη σε ότι αφορά ολόκληρη την εικόνα των γενοσήμων, αφού έχουν ανακύψει διάφορα προβλήματα στη συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία, Διότι ο τρόπος μέχρι τώρα εφαρμογής του μέτρου, φέρνει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις αν δεν υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, οπότε η μείωση των τιμών θα αντισταθμιστεί από μειώσεις σε διαθέσιμο εισόδημα, ανεργία, μείωση εξαγωγών και περαιτέρω ύφεση. Το κεφάλαιο, τα κόμματά του και η ΕΕ αντιμετωπίζουν την πρόληψη, την περίθαλψη, την αποκατάσταση της υγείας του λαού και το Φάρμακο σαν «κόστος», που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Λένε κατάμουτρα στο λαό, παρά το γεγονός ότι παράγει όλο τον πλούτο, ότι δεν έχει δικαίωμα σε πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από το κράτος, ότι πρέπει να πληρώνει ξανά και ξανά. Ότι το «σύγχρονο» και το «ρεαλιστικό» είναι η συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και μονάδων Υγείας, ενώ το κράτος να παρέχει τις ελάχιστες και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας των βασικών «πακέτων». Από κει και πέρα, ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του (φορολογία, εισφορές, συμμετοχές, εξ ολοκλήρου πληρωμές).
■ Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην προσωπική του εμπειρία, για να διαπιστώσει τη μεγάλη αντίφαση που υπάρχει σήμερα. Από τη μία η αλματώδης εξέλιξη της επιστήμης, τα σύγχρονα τεχνολογικά και φαρμακευτικά μέσα, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.
Από την άλλη, επιδεινώνονται όλο και περισσότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις για να μπορεί ο λαός να απολαμβάνει ένα πλήρως, σύγχρονα αναπτυγμένο πανελλαδικά, σε όλα τα επίπεδα (Α' βάθμιο, Β' βάθμιο, Γ' βάθμιο, έκτακτη και επείγουσα φροντίδα και περίθαλψη), αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Δομές κλείνουν, υπηρεσίες καταργούνται, χιλιάδες επιστήμονες και άλλες ειδικότητες καταδικάζονται στην ανεργία ή αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Τι είναι, όμως, αυτό που εμποδίζει την ανάπτυξη ενός κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης της υγείας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις μητέρες και τα παιδιά τους, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, τους πάσχοντες από χρόνια, σοβαρά ή σπάνια νοσήματα;
Γιατί έχουμε δραστικές περικοπές στις παροχές Υγείας, στα φάρμακα και κατ' επέκταση αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς; Γιατί έχουμε τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, είτε αυτά λέγονται νοσοκομεία, είτε ΠΕΔΥ, είτε Κέντρα Υγείας, είτε ΕΚΑΒ; Γιατί εν ολίγοις γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, αντί να αξιοποιούνται στο έπακρο όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας; Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα είναι να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος προς όφελος του λαού .Είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία. Αυτή η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να κάνει περιουσία του λαού τούς επιχειρηματικούς ομίλους και στην Υγεία, να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή στη βάση ενός κεντρικού κι επιστημονικού σχεδιασμού, καταργώντας αντιλαϊκούς νόμους, συμφωνίες και μνημόνια των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), διαγράφοντας όλο το χρέος.
■ Ποια είναι η πραγματική εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού; Εκείνη που θα βάζει στο επίκεντρο τον τρόπο, τη διαδικασία που θα μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη θέση που να ζουν και να ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ένα τέτοιο ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας θα είναι πλήρως και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ασφαλιστικές εισφορές ή απευθείας πληρωμές. Θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα, στελεχωμένο με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
 Που θα επιβάλει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή μια παραγωγή χωρίς τους καπιταλιστές και την ιδιοκτησία τους, θα αναπτύσσει την κοινωνική παραγωγή με κίνητρο την εργατική - λαϊκή ευημερία με κεντρικό, επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.
■ Αυτή είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος για το λαό, ικανή να αξιοποιήσει και αναπτύξει παραπέρα όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελός του, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, να συνάψει οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Αγώνας  για να οργανωθεί η λαϊκή συμμαχία κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους. Γιατί αυτός ο αγώνας επιβάλλεται σήμερα, για να ανακόψει την αντιλαϊκή επίθεση και ταυτόχρονα να στοχεύσει στην πλήρη απαλλαγή του λαού από τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος Γιά να γίνει το φάρμακο κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο σε όλους και όχι να παραμένει εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακοβιομηχάνων.