Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Συνάδελφοι, 
προς ενημέρωση των σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου, αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής σχετικά με τις σοβαρές εξελίξεις στη φαρμακοβιομηχανία DEMO
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓ/ΤΩΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ  & ΝΗΣΩΝ
TRADE  UNION  OF  MEDICINE, COSMETICS  & RELATED PROFESSIONS OF ATTICA, PIRAEUS &ISLANDS
Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όρ , γρ β, 10432 Αθήνα – τηλ 210 52.32.760,
φαξ 210 52.47.494, E- mail: syndfarm@yahoo.gr
1744                                                                                                            20/10/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ DEMO

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
                                                           
·         Στις 13/10 είχαμε άλλες 6 απολύσεις στην DEMO. Ανά διαστήματα η διοίκηση της DEMO απολύει εργαζόμενους με βάση το τι θεωρεί ότι διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Το παράδειγμα της DEMO που διαφημίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, με κοντά 800 εργαζόμενους, δείχνει ότι ενώ αυξάνεται η κερδοφορία της, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι της χειροτερεύουν.

·         Η εταιρεία αξιοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), που διατήρησε και διεύρυνε η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Αύξησε τον χρόνο δουλειάς από τις 8 στις 8:30 ώρες χωρίς αύξηση του μισθού, ενώ σε πολλά από τα τμήματα της εταιρείας το ωράριο αυτό καταργείται στην πράξη  και οι εργάσιμες ώρες αυξάνονται  πέραν των 8:30, χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες. Η εταιρεία παίρνει κόσμο με μισθούς πείνας ξεκινώντας από τον βασικό με 586€ μικτά και για κάτω των 25 ετών 511€. 

·         Η πίεση για αύξηση της παραγωγικότητας συνεχώς ανεβαίνει όπως και το κυνήγι στόχων για την παραγωγή και τις πωλήσεις. Σε αυτές τις συνθήκες, όλα όσα αφορούν τα μέτρα ασφάλειας, για τους εργαζόμενους, γίνονται βαρίδι και μετράνε μόνο σαν κόστος. Έτσι δουλεύουν με αδιάκοπους εξαντλητικούς ρυθμούς, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς κλιματισμό σε πολλά σημεία του εργοστασίου, έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (μάσκες, στολές) και την αναγκαία εκπαίδευση, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε περίπτωση ατυχήματος. Μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων έχει κυλιόμενες βάρδιες που απορυθμίζουν ακόμα περισσότερο, τον όποιο χρόνο απομένει για την οικογένεια και τους φίλους.

·         Η εργοδοσία στον κλάδο του Φαρμάκου, όπως εκφράζεται μέσα από την ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) και τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων. Απαίτησε από τις κυβερνήσεις τη ψήφιση νόμων που θα της δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που αρνείται να υπογράψει κλαδική Σύμβαση (ΣΣΕ) με ελάχιστη βάση τους όρους του 2009, κάτι για το οποίο παλεύει το κλαδικό Συνδικάτο. Οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) όσο και η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), έσπευσαν να τα υλοποιήσουν, ενώ και σήμερα κοντράρονται για το ποιος θα εκφράσει καλύτερα, μέσα από το πρόγραμμά του, τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων. Ανεξάρτητα όμως από τις μεταξύ τους κόντρες και ανταγωνισμούς όλοι βγάζουν τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους.

·          Σε επιχειρήσεις όπως η DEMO, μπορούν να δουν όλοι τι εννοούν όταν λένε ανάπτυξη. Από την μία κερδοφορία για τους ιδιοκτήτες και από την άλλη, για να το πετύχουν, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με  χειρότερους όρους. Η ανάπτυξη που όλοι (βιομήχανοι, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντιπολίτευση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) παρουσιάζουν σαν την διέξοδο που θα λύσει τα προβλήματα του λαού, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, το τσάκισμα των μισθών και των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. 

·         Οι εργαζόμενοι της DEMO μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο της υποταγής, να δεχτούν τα μέτρα που τους ετοιμάζουν ΕΕ, εργοδοσία, κυβέρνηση. Να δεχτούν μοιρολατρικά τις απολύσεις και την πίεση της διοίκησης. Να βολευτούν με τα λίγα, με ακόμα χειρότερες Συμβάσεις, τη στιγμή που παράγουν τεράστιο πλούτο ο οποίος δεν τους ανήκει. Ή μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οργώνοντας την πάλη τους μέσα στο εργοστάσιο της DEMO.

·         Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να ξεπεράσουν τον φόβο και τη μοιρολατρία που καλλιεργεί η διοίκηση της εταιρείας και το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επικρατήσει. Να προσπεράσουν τους ψεύτικους διαχωρισμούς που τους στήνει, για να τσακώνονται μεταξύ τους οι εργαζόμενοι και να μην βλέπουν τον αληθινό εχθρό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους συναδέλφους τους στη δίπλα μηχανή, στο δίπλα τμήμα. Στον παλιό εργαζόμενο δεν του φταίει το παιδί του που έρχεται να εργαστεί με το μισό ή και μικρότερο μισθό. Όλοι μαζί έχουν κοινό συμφέρουν να παλέψουν για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και σε όσες δυνάμεις στηρίζουν την ανάπτυξη των βιομηχάνων. Χρειάζεται να απομονώσουν και τις φωνές της φασιστικής Χρυσής Αυγής που χωρίζει τους εργαζόμενους με βάση το χρώμα και την θρησκεία για να μην αντιπαλέψουν τους πραγματικούς τους αντιπάλους, για να είναι φθηνοί προς εκμετάλλευση από τους Έλληνες βιομήχανους ενώ ταυτόχρονα κυνηγάει όποιον αντιστέκεται.

·         Καλούμε τους συναδέλφους που δουλεύουν στην DEMO να γίνουν μέλη του Κλαδικού Συνδικάτου για να οργανώσουμε μαζί την πάλη μας! Η δύναμη των εργαζομένων της DEMO βρίσκεται στην ενότητα τους μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου και όλων των άλλων κλάδων, στον αγώνα για το δίκιο τους και όχι των εργοδοτών τους. Το Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου, μαζί με περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις διαδήλωσαν στις 17/10 για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων σύμφωνα με τις εργατικές λαϊκές ανάγκες, κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές και παρέδωσαν στα κόμματα της Βουλής -πλην Χρυσής Αυγής- το δικό τους σχέδιο νόμου, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων. Κλιμακώνουμε την πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με την οργάνωση απεργίας!


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ