Παρασκευή 5 Μαΐου 2017









ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΓΕΝΑΡΗ-ΜΑΡΤΗ 2017













ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
■ Τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη - Τι αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.Οδηγούν σε δραματική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, επισημαίνουν παράγοντες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας
Το περίγραμμα των μέτρων που πρόκειται να περιλαμβάνει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τα εξής:
1.   Αυστηρή αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που θα εντάσσονται στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων (θετική λίστα φαρμάκων), εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά και αποζημιώνονται από άλλες έξι χώρες,
2.   Αυξημένο τέλος εισόδου στη θετική λίστα για τα νέα καινοτόμα φάρμακα της τάξης του 25%,
3.   Ενοποιημένο rebate αισθητά προσαυξημένο σε σχέση με τα ισχύοντα,
4.   Πριμοδότηση των
γενοσήμων στο φαρμακείο για αποτελεσματικότερη διείσδυσή τους στην αγορά,
5.   Καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία,
6.   Έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Μπορεί τα παραπάνω μέτρα να μην εξειδικεύθηκαν και να μην συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους, όμως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε επίσημα η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και να αναθέσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων της στον ΕΟΦ, στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της διαφθοράς.Παράγοντες της αγοράς, παρότι τα μέτρα είχαν γίνει  λίγο - πολύ γνωστά, τόσο από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Φαρμάκου, όσο και από τις προτάσεις που είχε υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθηγητής  Σωτήρης Μπερσίμης, ήταν "παγωμένοι" στο άκουσμά τους.
Ο λόγος είναι ότι συνδυαστικά, όλα τα μέτρα αυτά οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις των επιβαρύνσεων της φαρμακοβιομηχανίας από τη μία πλευρά, όμως από την άλλη, συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη σε όρια χαμηλότερα από αυτά που οι ασθενείς μπορούν να είναι ασφαλείς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων επισημαίνεται το μπαράζ των επιβαρύνσεων από φορολογία, αλλά και από τέλη που επιβάλλονται στα φάρμακα, που καθιστούν δυσχερέστατη την δραστηριοποίηση στη χώρα με την απασχόληση του συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων και τη συνέχιση των όποιων επενδύσεων γίνονται στη χώρα μέσω κλινικών μελετών, συνεργασίας με ελληνικές φαρμακευτικές για την παραγωγή, συσκευασία ή από κοινού προώθηση νέων σκευασμάτων.
Οι επιπτώσεις για τους ασθενείς, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης με όλους τους περιορισμούς και τις ανισότητες στην περίθαλψη που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωρών αυτών, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, χωρίς νεότερες και σωτήριες θεραπείες.HealthMag 20/1/2017
Τι είπαν Ξανθός – Μπασκόζος στον ΟΟΣΑ για το φάρμακο.
 Η πρόσφατη δημοσιότητα στα θέματα του φαρμάκου μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του φαρμάκου, εξέθεσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που έγινε στο Παρίσι.
 Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “αλλαγή μίγματος” στη φαρμακευτική πολιτική, με κεντρικές προτεραιότητες την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση “δίκαιων” τιμών αποζημίωσης. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, μία σειρά από μέτρα μπορούν να διασφαλίσουν την ευχερή πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και την οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας.
 Τα μέτρα αυτά είναι η δημιουργία φορέα αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία (HTA), η ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασισμένων σε αξιόπιστα μητρώα ασθενών, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία, οι διακρατικές συνεργασίες για την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους.
“Η πρόσφατη δημοσιότητα σκανδάλου, μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, να θωρακίσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης – τιμολόγησης - αποζημίωσης των νέων φαρμάκων”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:

“Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ορθολογική χρήση τους, να εξασφαλίσουμε τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων και να υλοποιήσουμε το μέτρο της δημοσιοποίησης των οικονομικών συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές εταιρείες και γιατρούς”.

 Μιλώντας από το ίδιο βήμα, ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως χρειαζόμαστε μία διαφορετική συνάρθρωση μεταξύ της διαδικασίας αδειοδότησης, της κοστολόγησης και της αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων σε ένα παγκόσμιο επίπεδο. Για διαφόρους λόγους – είπε – η κοστολόγηση των φαρμάκων δεν είναι πάντα διαφανής. Επιπλέον, οι αποφάσεις χρηματοδότησης σε μία συγκεκριμένη χώρα σαφώς έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη προκαλώντας μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο ντόμινο και επαυξάνει επίσης την πίεση της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, ο έλεγχος των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις και η εξατομικευμένη ιατρική είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε κενά στην καθολική κάλυψη.

 Ο κ. Μπασκόζος έκανε λόγο για συμφωνίες διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου, λέγοντας πως είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων:
“Ίσως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες, όπως η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

 Χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια κυρίως των πρακτικών
προώθησης των φαρμάκων, λέγοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και οι παρενέργειες από μία πιθανή εισαγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο.  iatronet.gr  18 Ιαν 2017

Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας έναντι της ιδιωτικής, στην οποία καταφεύγουν μοιραία οι πολίτες, λόγω των περικοπών που επέφεραν τα μνημόνια, αποτελεί για τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2017.
«Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των περικοπών στις δαπάνες της υγείας έχει μετακυλήσει στον πολίτη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό λέγεται "παθητική ιδιωτικοποίηση"», αναφέρει ο υπουργός Υγείας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και διευκρινίζει: «Μπορεί δηλαδή να μην έχει ιδιωτικοποιηθεί μια δημόσια δομή, αλλά να έχει αυξηθεί η επιβάρυνση των πολιτών να για να καλύπτουν τις δαπάνες της υγείας τους. Αυτές είναι οι παρενέργειες των μέτρων λιτότητας τις οποίες οφείλουμε σταδιακά να περιορίζουμε στηρίζοντας το ΕΣΥ».
Σε ότι αφορά στον τομέα του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα προηγείται η διαπραγμάτευση πριν από την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα και προσθέτει ότι απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκομένους στην αγορά του φαρμάκου.                                                                                                                           ONMED 29/1/2017

Ανδρέας Ξανθός: Δεν είναι πραγματικά καινοτόμα τα περισσότερα νέα φάρμακα
Προχωρεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης (ΗΤΑ), ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017.

Την εκτίμηση πως τα περισσότερα νέα φάρμακα που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας δεν είναι πραγματικά καινοτόμα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο για την αξιολόγηση της καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ), ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε τα εξής:
“Είναι κοινός τόπος ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν αποτελούν παραδείγματα γνήσιας καινοτομίας.
Είναι συχνά προϊόντα που ακολουθούν το πρότυπο ήδη καθιερωμένου προϊόντος ή έχουν υποβληθεί σε μικροτροποποιήσεις. Η έγκρισή τους χορηγείται κυρίως μέσω συμπληρωματικών επεκτάσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, χρειάζεται να προωθηθεί μία έρευνα και ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών και τη διαφάνεια αναφορικά με το κόστος, η οποία θα προάγει παράλληλα την κοινωνική ευθύνη στον φαρμακευτικό τομέα και θα συμβάλλει στον καθορισμό της δίκαιης τιμής.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα, η οποία προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα:
Το πρώτο είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου εθνικού συστήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι δυνατή η αξιολόγηση των φαρμάκων προστιθεμένης αξίας σε σύγκριση με τη βέλτιστη διαθέσιμη εναλλακτική. Θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο καινοτομίας και η ανάλυση κόστους - οφέλους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Επεξεργασία
Βρισκόμαστε – είπε – στη διαδικασία επεξεργασίας ενός μεταβατικού σταδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Προχωρεί, παράλληλα, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης (ΗΤΑ), ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017.
Το δεύτερο επίπεδο είναι η εμβάθυνση της διευρωπαϊκής συνεργασίας, η οποία συνοψίζεται στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου αξιολόγησης καινοτομίας “EUnetHTA”.
Τέλος, προωθείται διακρατική συνεργασία στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Η Ελλάδα συμμετέχει στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Πορτογαλία για τη δημιουργία Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για θέματα αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας.
EunetHTA
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού δικτύου “EunetHTA” Wim Goettsch, τόνισε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να μπορούν να αξιολογούν από κοινού προϊόντα και υπηρεσίες Υγείας.
Υπάρχει – είπε – μελέτη που έχει στοιχεία 29 ευρωπαϊκών χωρών για την αξιολόγηση των φαρμάκων:
“Από χώρα σε χώρα χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνολογίες. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Κάποιες χώρες φτάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια για αυτήν την αξιολόγηση.
Η EUnetHTA ως οργανισμός φιλοδοξεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη κοινή μεθοδολογία βασισμένη σε συγκεκριμένα μοντέλα ΗΤΑ με συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ηκλινική αξιολόγηση των φαρμάκων. Το ΗΤΑ βασίζεται σε δύο σημαντικά δεδομένα: τα επιστημονικά και τα οικονομικά”, ανέφερε ο κ. Goettsch.Iatronet.gr8/2/ 2017

■ Έχει ενδιαφέρον η συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης 1/3/2017 με τους “θεσμούς” ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο υπουργός έκανε λόγο για σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προβλέπει ελάφρυνση της συμμετοχής για ευπαθείς ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη για φάρμακα έχει εκτοξευτεί στα χρόνια της κρίσης, ξεκινώντας μεσοσταθμικά από 9,5% το 2009, για να ξεπεράσει το 35% το 2015.Ενδεικτική είναι μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία την περίοδο 2009 - 2014 η ποσοστιαία συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε κατά 132%!
Αύξηση
Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ποσοστό συμμετοχής ανά συνταγή αυξήθηκε, από 11,28% για το 2011, σε 14,10% το 2012, 19,97% το 2013 και 29,08% το 2014.
Η μέση συμμετοχή ασφαλισμένου ανά συνταγή αυξήθηκε, από 6,58 ευρώ το 2011, σε 8,28 ευρώ το 2012, σε 8,35 ευρώ το 2013, και σε 10,87 ευρώ το 2014.Από αυτά τα δεδομένα, προκύπτει πως η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων (σε απόλυτες τιμές) αυξήθηκε κατά 65,2% στο διάστημα 2011 – 2014.

■ Η αξιολόγηση φέρνει τα “κακά μαντάτα” στο Φάρμακο
Στον Αλέξη Τσίπρα στρέφονται οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του “ατυχήματος” που εκτιμάται ότι θα προκληθεί από τη νομοθέτηση των αλλαγών στα νέα φάρμακα. Η ύστατη επιστολή εστάλη αργά χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο Φάρμακο, μεταξύ των οποίων πιθανότατα το rebate 25% στα νέα σκευάσματα, θα ενταχθούν στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, που θα επισφραγίσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία με τους Θεσμούς.
Το εν λόγω νομοθέτημα αναμένεται έως το Πάσχα και έως την κατάθεση του η Αριστοτέλους εξετάζει την κατάθεση, σε άλλα σχέδια νόμου, επιμέρους διατάξεων. Πάντως, το προσχέδιο του κεφαλαίου για το Φάρμακο φέρεται να είναι στη διαδικασία της τελικής επεξεργασίας.

Τα τελευταία δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, φαίνεται να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα. Θυμίζουμε ότι επίσημη ενημέρωση, κυρίως στους εκπροσώπους του τύπου, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας δεν πραγματοποιείται. Όπως είναι γνωστό πάντως, το rebate στα νέα φάρμακα έχει κλείσει στο 25%. Ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας φαίνεται να έχουν βρεθεί, μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το rebate εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι θα αποτελέσει το “αντίδοτο” σε πιθανή αύξηση του claw back που μπορεί να επιφέρει η είσοδος των νέων φαρμάκων.

Αντίστοιχα, εκτιμήσεις θέλουν το ενοποιημένο rebate, που πρόκειται να εισαχθεί άμεσα, να αποτελεί το “αντίβαρο” στη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης του claw back κατά 30% για το τρέχον έτος (άλλο τόσο προβλέπεται για το 2018), ήτοι περίπου 210 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να περιέχει και κλειστούς προϋπολογισμούς, για τρεις παθήσεις. Το μόνο ανοικτό θέμα φαίνεται πως είναι το σύστημα HTA, ένα από τα ελάχιστα σημεία  που η Αριστοτέλους προχώρησε σε αλλαγές, καθώς περιόρισε σε 6 κράτη με HTA το προαπαιτούμενο για την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου. Ασαφές είναι, προς το παρόν, αν τελικά θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη και αν ναι με ποια μορφή .Η φαρμακευτική αγορά, η οποία καθόταν έτσι και αλλιώς σε “αναμμένα κάρβουνα” περιμένοντας τις εξελίξεις, είναι τώρα “στα κάγκελα”, ενόψει της άμεσης θεσμοθέτησης των παραπάνω αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός Ελλάδας για 2 με 4 χρόνια νέες θεραπείες. Αφού οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα μέτρα και η έντονη ανησυχία δεν φάνηκαν να συγκινούν τους εμπνευστές των αλλαγών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αποφάσισε να στραφεί στον Πρωθυπουργό.

Στην επιστολή, που εστάλη αργά το απόγευμα στον Αλέξη Τσίπρα, γίνεται λόγος για μεγάλες αστοχίες για τη φαρμακευτική δαπάνη το περασμένο έτος,  που οδήγησαν σε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής, απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων και επιλογής μόνο οριζόντιων μέτρων. Παράλληλα, περιγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον για τη φαρμακευτική αγορά.
 Ο ΣΦΕΕ, που έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν τη θεσμοθέτηση των αλλαγών, κάνει λόγο για άμεση απειλή της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και των 86 χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και για ανυπέρβλητα εμπόδια στις όποιες επενδύσεις.

Όπως επισημαίνεται στον Πρωθυπουργό, σε μια ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, το 2016 υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις άγγιξαν στο € 1 δισ., που μεταφράζεται σε δωρεάν παροχή 1 στα 4 φάρμακα στην κοινότητα και 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία από τις εταιρίες- μέλη του.
Μάλιστα, στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη καταγράφεται αύξηση 21% στην επιβάρυνση του κλάδου (755εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το 2015. Στα 261 εκατ. ευρώ θα ανέρθει η επιβάρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, πως δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει στο κράτος πάνω από 30% προ φόρων,  ούτε παρατηρείται κάτι ανάλογο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν νέα οριζόντια μέτρα, η θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες, τα κριτήρια στην ένταξη νέων προϊόντων στη θετική λίστα, το επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα, που μεταφράζεται σε συνολική επιβάρυνση  έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης και φυσικά το ενοποιημένο rebate μέχρι 30%, που, όπως είχε γράψει το Virus, θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50%.Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκφράζουν και την ανησυχία του για την απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τη μείωση κατά 30% του claw back. Την ίδια ώρα, απουσιάζουν και δομικές μεταρρυθμίσεις (οργανισμός HTA, πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, συμφωνίες όγκου τιμής), απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, του συστήματος και της δημόσιας υγείας. Θυμίζουν, δε, πως τα 43 νέα φάρμακα για τον καρκίνο και για σπάνιες παθήσεις που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2014-2016, δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμο στους πολίτες της χώρας, εάν ίσχυαν τα προτεινόμενα μέτρα.                                                                              virus.com.gr    31/3/2017


ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ)

Κάλεσμα Στουρνάρα για ενίσχυση του κλάδου του Φαρμάκου

Στις αναπτυξιακές δυνατότητες της αγοράς του Φαρμάκου αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ, στο πλαίσιο της ΓΣ του κλάδου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Περιγράφοντας την πορεία των δαπανών στην Υγεία και στο Φάρμακο ειδικότερα ο Γιάννης Στουρνάρας, υπενθύμισε πως η συνολική δαπάνη υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
«Το 2015, η συνολική ιδιωτική και δημόσια δαπάνη για την υγεία ήταν περίπου 14,4 δις ευρώ (8,2% του ΑΕΠ). Σε σύγκριση με το 2009, αυτό αντιπροσωπεύει μία πτώση πάνω από 35%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», ανέφερε. Όπως παραδέχθηκε και ο Διοικητής της ΤτΕ, η φαρμακευτική δαπάνη, μαζί με τα άλλα ιατρικά προϊόντα, υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες δαπάνες υγείας την περίοδο 2009-2014, αποτέλεσμα κυρίως θεσμικών παρεμβάσεων, όπως αλλαγές στην τιμολόγηση, αύξηση rebates κ.λπ.. Αφού υπογράμμισε πως «η αγορά φαρμάκου, αν και υποσύνολο των συνολικών δαπανών υγείας, αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του τομέα υγείας», ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις αυξανόμενες δυσκολίες που προκύπτουν, λόγω των σημαντικών δημογραφικών αλλαγών και της γήρανσης του πληθυσμού. Βέβαια, στη χώρα μας η ύφεση έριξε και τη φαρμακευτική δαπάνη σε μια βουτιά διαρκείας. Μετά το 2011, όταν και έφθασε στο πιο υψηλό ποσοστό, στο 34,8% της συνολικής δαπάνης για την υγεία, καταγράφεται σταθερή πτώση, για να αγγίξει το 28,4% της συνολικής δαπάνης για την υγεία το 2014.
«Από το 2012 και έπειτα, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των ασθενών από το κράτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μετατόπιση κάλυψης των αναγκών στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε και ο κ. Στουρνάρας και αναφέρθηκε στην αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη του φαρμάκου.
Η δυναμική του κλάδου ήταν εμφανής τη δεκαετία του 2000, καθώς αποτέλεσε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική βιομηχανία συνολικά ακολουθούσε φθίνουσα πορεία. Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «αν και η οικονομική κρίση ανέκοψε τη δυναμική πορεία του κλάδου, οι απώλειες ήταν περιορισμένες σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης. Σύμφωνα με την Eurostat, η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε όρους αξίας ανήλθε στα 1,37 δις. ευρώ το 2015, αυξημένη σε σχέση με το 2014 (1,29 δις. ευρώ) κατά 6,2%. Η προστιθέμενη αξία του κλάδου σταθεροποιείται κοντά στο 4% της μεταποίησης, μετά από μία κάμψη το 2012».
Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους της βιομηχανίας ο κλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατατάσσεται στην 10η θέση, μεταξύ των 24 κλάδων της μεταποίησης για το 2014.
«Ο δείκτης της μεταποίησης, που αφορά στην Παραγωγή Φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, κατέγραψε πτώση το 2014, η οποία όμως αναπληρώθηκε το 2015 και το 2016, παρουσιάζοντας έτσι έναν υψηλό μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου για την περίοδο 2010-2016 (9,9%)», ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας πως το πρώτο εννεάμηνο του 2016 περίπου 17,1 χιλ. εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στους κλάδους παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Θετικό πρόσημο για τον κλάδο είναι και ο ρόλος του, στη διαμόρφωση του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές φαρμάκων βρίσκονται σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα των κλάδων με τις υψηλότερες εξαγωγές.
Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές φαρμάκων το 2016 ανήλθαν σε 3,42 δις. ευρώ και 1,85 δις ευρώ αντιστοίχως. Σε σχέση με το 2015, οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%.Η Ευρώπη αποτελεί ταυτοχρόνως την πηγή και την προέλευση φαρμάκων προς και από την Ελλάδα.  Στις εισαγωγές το 2016, το 86,2% προήλθε από τις χώρες της ΕΕ και το 74% από τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ το 85% των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκων κατευθύνθηκες στην ΕΕ και το 60,8% στη ζώνη του ευρώ.
Κατ’ επέκταση, οι 10 πρώτοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών φαρμάκων αφορούν αποκλειστικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κυριότερος προορισμός είναι η Γερμανία, σε μεγάλη απόσταση από το Ηνωμένο Βασίλειο που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Βάσει των παραπάνω, η ενίσχυση του κλάδου, κατά τον κ. Στουρνάρα, είναι απαραίτητη, σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση των στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, που συνιστά και κλάδο υψηλής τεχνολογίας.
«Την τελευταία δεκαετία, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και σε συστήματα ελέγχου της ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την ανταγωνιστική παρουσία τους, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.  Αν συνυπολογίσουμε και τις υψηλές δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (100-120 εκατ. ευρώ το 2014) και το μερίδιο σε πατέντες φαρμάκου στην Ελλάδα (7%, σε σχέση με 4% της Ευρώπης) σε μία χώρα, που «παρουσιάζει γενικώς υστερήσεις σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ «η ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο».Αντίστοιχα σημαντική είναι και η συνεργασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το κράτος, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο.
«Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πως ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συμμετάσχει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα (υποστηρικτικά) στις νέες αναπτυξιακές προσπάθειες. «Ιδιαιτέρως μάλιστα εάν οριστεί ένα επαρκές και λειτουργικό πλαίσιο διασύνδεσης και συνεργασίας των παραγωγικών φορέων, με στόχο την εκατέρωθεν βελτιστοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν ως εξαγώγιμο προϊόν», ανέφερε και κατέληξε πως «σε κάθε περίπτωση, και στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η ανάγκη να ενισχυθούν οι κλάδοι της παραγωγικής οικονομίας, που συμβάλλουν διαχρονικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη, είναι όχι μόνο αυτονόητη αλλά και πρωτεύουσα».
Σε κάθε περίπτωση, και στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η ανάγκη να ενισχυθούν οι κλάδοι της παραγωγικής οικονομίας, που συμβάλλουν διαχρονικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη, είναι όχι μόνο αυτονόητη αλλά και πρωτεύουσα.
Επομένως, η ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του άρθρου 22 του αναπτυξιακού νόμου 4146/2013 αναφορικά με την ενίσχυση συνεργασιών δικτύωσης, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο.
Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το κράτος, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο.
Η θεσμοθέτηση ενός απλούστερου και λειτουργικότερου πλαισίου διασύνδεσης της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την από κοινού με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα διεκδίκηση ερευνητικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου.
Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η φαρμακευτική βιομηχανία διαθέτει χαρακτηριστικά δυναμικού κλάδου για την ελληνική οικονομία και θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.                                                                       Virus.com.gr   16/03/2017

ΙΟΒΕ: Εξάγουμε φάρμακα σε 141 χώρες και εισάγουμε από 61

Στα 1,45 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2015 οι πωλήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, παρά τη μικρή κάμψη των εξαγωγών η οποία όμως αντιστρέφεται το 2016. 
Ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από την ανάλυση του ΙΟΒΕ για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα στο πλαίσιο της ετήσια ειδικής έκδοσης του ΣΦΕΕ. Την ίδια στιγμή η δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών βιομηχανικών εταιρειών για το 2015, δείχνει ότι η χρονιά εκείνη ήταν αρκετά καλή για τις εταιρείες του κλάδου, παρά την μικρή μείωση των εξαγωγών και τις δυσλειτουργίες, που προκάλεσαν τα capital controls και η γενικότερη οικονομική αστάθεια.  Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης του ΙΟΒΕ, είναι η για μια ακόμη φορά επιβεβαίωση ότι τα ελληνικά φάρμακα έχουν ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων και μάλιστα ότι κυκλοφορούν στα ¾ των χωρών του κόσμου. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι, ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες! Μάλιστα, όπως σημειώνεται στα σχετικά στοιχεία του ΙΟΒΕ τα οποία και παρέθεσε  ο γενικός διευθυντής του, στο τελευταίο συνέδριο της ΕΣΔΥ, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έδειχνε να βελτιώνεται το 2016 λόγω αυτής της εξαγωγικής δυναμικής, παρά την ελαφρά επιδείνωση του 2015. 
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της  Eurostat, International Trade για το  2015, τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές φαρμάκων τη χρονιά εκείνη ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 1,025 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2014, οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση κατά 3,7%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% με αποτέλεσμα το έλλειμμα να αυξηθεί κατά 7,6%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε στα -1,78 δισ. ευρώ, έναντι -1,65 δισ. ευρώ το 2014. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το 2015 εισήλθαν στην αγορά αρκετά νέα καινοτόμα φάρμακα από τις πολυεθνικές εταιρείες, καθώς τα 4 χρόνια που είχαν προηγηθεί δεν είχε εγκριθεί στη χώρα η εισαγωγή νέων σκευασμάτων. 
Για το 2016 και με βάση την ίδια πηγή, φαίνεται ως η κατάσταση βελτιώνεται ελαφρά καθώς τα στοιχεία για τους πρώτους 5 μήνες του προηγούμενου έτους έδειξαν ότι  το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει τάσεις μείωσης, κυρίως λόγω της διατήρησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμη ότι το 2010 το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ήταν αρνητικό στο επίπεδο των 2,53 δις. ευρώ. 
Στην ανάλυση του ιδρύματος επαναλαμβάνεται ακόμη ότι οι εξαγωγές φαρμάκων αποτελούν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν σε όρους αξίας, μετά την κατηγορία των πετρελαιοειδών (στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, για το 2015).
Σύμφωνα δε με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε όρους αξίας (ex-factory) ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά -1,2%. Ο κλάδος κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των 24 κλάδων της μεταποίησης για το 2014, ενώ η προστιθέμενη Αξία Κλάδου Παραγωγής Φαρμάκου εκτιμάται στο 3,9% της μεταποίησης έπειτα από την κάμψη την περίοδο 2005-2008.
Σύμφωνα επίσης με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, η παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη από τα τέλη του 2015 και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς ο δείκτης είναι κοντά στις 110 μονάδες, έναντι περίπου 106 κατά μέσο όρο το 2015. Σημειώνεται ότι στο πρώτο 6μηνο του 2016, ο δείκτης είναι αυξημένος κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015

Οι εταιρείες
Σύμφωνα με τη συγκέντρωση στοιχείων από την Database της ICAP, τα οποία αφορούν σε 22 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, το 2015 οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκαν στα περίπου 1,33 δις. ευρώ κινούμενες με άνοδο της τάξης του 3%. Από την ομάδα των εταιρειών αυτών, απουσιάζουν λόγω μη δημοσιευμένων ακόμη οικονομικών στοιχείων, 3 ιδιαίτερα σημαντικές για την εγχώρια βιομηχανία εταιρείες οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τη δυναμική των εταιρειών αυτών, διαπιστώνεται ότι ο συνολικός τζίρος των μεγαλύτερων παραγωγικών εταιρειών φαρμάκου, ξεπερνά τα 1,45 δις. ευρώ.
Παραμένοντας στο δείγμα των 22 εταιρειών διαπιστώνεται άνοδος και των συνολικών κερδών της τάξης του 22% σε σχέση με το 2014, αν και αναλογικά με το συνολικό τζίρο, τα κέρδη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ή στα περίπου 75 εκατ. ευρώ. Πάντως είναι σημαντικό εν μέσω ύφεσης και δραματικών μειώσεων τιμών η κερδοφορία αυτή να συντηρείται στον κλάδο και όταν μάλιστα ο τζίρος αυτός είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των clawback και rebate. 
Ένα άλλο ακόμη στοιχείο είναι οι απαιτήσεις των εταιρειών αυτών κυρίως από το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες για το 2015 ήταν αυξημένες έναντι του 2014 κατά περίπου 18% στα 535 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι απαιτήσεις αυτές μειώθηκαν σημαντικά την περσινή χρόνια, μέσα από τις διαδικασίες συμψηφισμών λόγω clawback, αλλά και τις σημαντικές εξοφλήσεις από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ICAP το κύριο ζητούμενο σήμερα όσον αφορά στην αγορά φαρμάκου, μετά από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και εν μέσω μιας συνεχιζόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής αναζητούμε αναπτυξιακή δυναμική. Η ανάπτυξη πρέπει να έχει  επίκεντρο:  τη γνώση, την τεχνολογία, την καινοτομία, τη διατήρηση ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής εξειδίκευσης σε επιστημονικόκαι επιχειρηματικό επίπεδο και τη διασύνδεση ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τον τομέα υγείας
Τονίζει ακόμη ότι, σημαντικός είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων του φαρμάκου με διεθνή προσανατολισμό και υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, όπως επίσης και της εγχώριας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και η στροφή στην εξωστρέφεια. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το νομοθετικό πλαίσιο που να ενθαρρύνει και προωθεί την ανάπτυξη κλινικών μελετών παράλληλα με τη διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος χωρίς ξαφνικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.                                             Healthmag 20/2/2017
                                                                                                                  
Ανάπτυξη 3,9% με εξαγωγές για τη φαρμακοβιομηχανία το 2016. Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με θετικό πρόσημο "έκλεισε" το 2016 για την φαρμακευτική βιομηχανία στη χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρονιά που πέρασε, η οποία προβλέπει ότι η καλή πορεία των εξαγωγών αγαθών θα συνεχιστεί και το 2017, εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και το επιχειρηματικό περιβάλλον. 
Με τη συνολική βιομηχανική παραγωγή να παρουσιάζει κάμψη της τάξης σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2010, η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε αύξηση 9,9 ποσοστιαίων μονάδων στην εξαετία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, μετά τα πετρελαιοειδή, τον καπνό και τα μέταλλα.
Αναλυτικά κατ΄ έτος, η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε ανάπτυξη 2,4 ποσοστιαίων μονάδων το 2010, ενώ ακολούθησαν δύο χρονιές ύφεσης 1,2 μονάδων και 5,3 μονάδων τα έτη 2011 και 2012, για να υπάρξει ανάπτυξη 9,8 μονάδων το 2013, η οποία συνοδεύθηκε από ύφεση 4,2 μονάδων το 2014, για να ακολουθήσουν άλλες δύο χρονιές ανόδου κατά 7,4 μονάδες το 2015 και 3,9 μονάδες το 2016.
Στη βελτίωση αυτή, συνέβαλε καθοριστικά και η αύξηση των εξαγωγών, που επηρέασαν θετικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αν και η σημαντικότερη βελτίωση ήρθε από τη μείωση του ελλείμματος στα καύσιμα και τα πλοία ως συνέπεια της πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Τροχοπέδη βέβαια αποτελεί η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital control). Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν συνολικά κατά 3,9%, αν και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε γιατί μαζί με τις εξαγωγές, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο οι εισαγωγές, αναδεικνύοντας το γεγονός της έλλειψης αυτάρκειας της χώρας και της ανάγκης για περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας. 
Εκτός από τα καύσιμα, στους κλάδους που παρουσιάζουν αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις περιλαμβάνονται αυτοί των τροφίμων, καπνού, χημικών, φαρμακευτικών, μη μεταλλικών ορυκτών, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και μέσων μεταφοράς. 
Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται τελευταία, προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ, γενικότερα. 
Το θετικό από την αύξηση των εισαγωγών όμως, όπως καταγράφεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, είναι ότι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των εισαγωγών σε κεφαλαιακά αγαθά και μεταφορικό εξοπλισμό, "που συνδέονται με αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα", όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το "άνοιγμα" της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή αγορά μετά το 2009 εκδηλώθηκε με ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, καθώς οι επιχειρήσεις πιεζόμενες από τη συνεχή μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας, στράφηκαν στις αγορές του εξωτερικού. Οι εξαγωγές αγαθών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ από 7,5% το 2009 σε 13,2% το 2016.
Την  περίοδο 2010-2016, η εξαγωγική επίδοση όλων των κλάδων, δηλ. η αξία των εξαγωγών ως ποσοστού της Ακαθάριστης Αξίας Παραγωγής (ΑΑΠ) κάθε κλάδου, ενισχύθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την περίοδο 2000-2009. Η εξαγωγική επίδοση της μεταποίησης διευρύνθηκε συνολικά κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Άνοδος καταγράφηκε και στις 15 ομαδοποιημένες κατηγορίες κλάδων που εξετάστηκαν, ενώ σε 10 κλάδους, ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. 
Αυτό συνέβη σε μία περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, όμως δεν οφείλεται μόνο στη μείωση της ΑΑΠ, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την άνοδο του δείκτη. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό μείωσης της παραγωγής. Η άνοδος των εξαγωγών ως ποσοστού της ΑΑΠ σε συγκεκριμένους κλάδους είναι ιδιαίτερα σημαντική. 
Οι κλάδοι αυτοί αποτελούν το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζουν κοινά γνωρίσματα, όπως:
- γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και αποτελεσματική στροφή στην εξωτερική αγορά ως αντίβαρο στη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς
- αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν και τα οποία συνδέονται, κατά περίπτωση, είτε με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, είτε με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, είτε με τη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς οίκους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των φαρμάκων, ο οποίος προχώρησε σε περαιτέρω επωφελείς συμφωνίες με πολυεθνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή φαρμάκων στις εγχώριες μονάδες, διαθέτοντας υψηλή εξειδίκευση μονάδων και προσωπικού. Αντίστοιχα συνέβαλαν οι κλάδοι των καυσίμων και της καπνοβιομηχανίας.
- ανοδική πορεία (σε όρους παραγωγής και εξαγωγών), παρά το σχετικά μικρό μέγεθος, και σημαντική συμμετοχή της τεχνολογίας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κλάδοι των φαρμακευτικών, χημικών και πλαστικών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ), του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων. Οι κλάδοι αυτοί, αν και είναι σχετικά μικρού μεγέθους και με περιορισμένη συμμετοχή στο σύνολο των εξαγωγών, αντιπροσωπεύουν το πιο δυναμικό κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών και χαρακτηρίζονται ως κλάδοι μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, η δε πορεία τους είναι ενδεικτική της στροφής της ελληνικής οικονομίας προς δραστηριότητες που στοχεύουν πρωτίστως στην ενίσχυση της θέσης της χώρας στις αγορές του εξωτερικού.
Η προσαρμογή των βιομηχανικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση επέτεινε την εξαγωγική προσπάθεια, αλλά δεν οδήγησε σε υποκατάσταση των εισαγωγών από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Η εξάρτηση σημαντικών κλάδων της μεταποίησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα, στα φαρμακευτικά ή στον ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, καθώς και οι καταναλωτικές συνήθειες, ιδιαίτερα στην ένδυση και την υπόδηση, δυσχεραίνουν ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία ωστόσο καθιστά αναπόφευκτη και την αύξηση της εισαγωγικής δαπάνης.Healthmag.gr    6/3/2017
                                                                                                           

Τα 20 Κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα το 2016 (σε εκατ. ευρώ & τόνους)
Σειρά κατάταξης 2016
Σειρά κατάταξης 2015
Περιγραφή προϊόντος
Αξία
Ποσότητα
1
1
Ορυκτέλαια πετρελαίου
6.574,1
18.962.811,4
2
2
Φάρμακα για τη λιανική πώληση
709,2
22.459,5
3
3
Αλουμίνιο σε πλάκες (>0,2mm)
550,9
199.796,5
4
4
Παρθένο λάδι
501,6
139.068,8
5
6
Ψάρια
482,7
92.628,9
6
5
Εμπιστευτικά προϊόντα
450,6
140.024,8
7
7
Ελιές & άλλα λαχανικά διατηρημένα
405,3
173.870,9
8
8
Τυριά
395,4
68.306,3
9
9
Μηχανές επεξεργασίας δεδομένων
385,8
3.174,9
10
10
Σωλήνες κάθε είδους
336,5
63.694,1
11
11
Βαμβάκι
311,0
217.742,4
12
12
Τσιγάρα
303,0
28.287,5
13
16
Αλουμίνιο σε ράβδους
256,7
98.845,8
14
15
Αλουμίνιο σε φύλλα (<0,2mm)
245,8
80.688,0
15
13
Ροδάκινα
241,6
252.157,5
16
14
Αλουμίνιο σε κράματα
202,2
120.456,8
17
21
Καπνά
183,4
38.575,5
18
19
Τσιμέντα
175,6
4.005.875,8
19
36
Πορτοκάλια
173,6
460.322,0
20
20
Παρασκευάσματα διατροφής
167,0
39.091,8

Πηγή: ΠΣΕ, ΚΕΕΜ
Να σημειωθεί ότι από τα 100 κυριότερα προϊόντα, τα 51 κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2015, τα 40 υποχώρησαν, ενώ 9 προϊόντα καταγράφονται ως νέες είσοδοι στο ΤΟΡ 100.
CAPITAL.GR 2/3/2017

  Τάσεις ανάκαμψης παρουσίασε ο κλάδος των παραγωγικών και εισαγωγικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2016, με τον συνολικό τζίρο να εμφανίζει αύξηση 1,5%, εκτιμά κλαδική μελέτη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που εκπόνησε η  ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης , έπειτα από μια περίοδο πτωτικής πορείας (2009-2014),στην οποία μειώθηκε το μέγεθός της κατά 31,9%, το 2015 η αγορά σημείωσε άνοδο 0,8%. Συνολικά δε την περίοδο 2009-2015 η αγορά κινήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -6,1%.
      Το μέγεθος της αγοράς των εισαγωγικών επιχειρήσεων το 2015 σημείωσε αύξηση 0,4% σε σχέση με το 2014 και μέσο ετήσιο ρυθμό υποχώρησης -6,3% την περίοδο 2009-2015, ενώ το μέγεθος της αγοράς των παραγωγικών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση 1,6% το 2015 σε σχέση με το 2014 και μέσο ρυθμό -5,6% . Το 2015 οι παραγωγικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι κάλυψαν το 34% της συνολικής αγοράς και το υπόλοιπο 66% οι εισαγωγικές επιχειρήσεις.
     Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το 2016 το μέγεθος της συνολικής εξεταζόμενης αγοράς εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,5% σε σχέση με το 2015 και έτσι ο μέσος βαθμός υποχώρησης βελτιώνεται στο -5% την περίοδο 2009-2016. Ειδικότερα , το μέγεθος της αγοράς των εισαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,4% το 2016\2015( μέσος ρυθμός 2009-2016:-5,3%), ενώ το μέγεθος της αγοράς των παραγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση 1,8% το ίδιο διάστημα (2009-2016:-4,6%). Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση δείγματος επιλεγμένων επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων , Παραγωγικές επιχειρήσεις τη διετία 2012-2013  πραγματοποίησαν  εξορθολογισμό  της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης, μετά τις συσσωρευμένες ζημιές της διετίας 2010-2011 που οφείλονταν στις προβλέψεις ζημιών υποτίμησης και μεταβίβασης - πώλησης χρεογράφων και επέδρασαν αρνητικά στα ίδια  κεφάλαια.
           Οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι «ευπρόσβλητες» σε πιθανές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται , με αποτέλεσμα την ενίσχυση του βαθμού ασφαλείας των μακροχρόνιων πιστωτών τους καθώς και τη διατήρηση της κερδοφορίας τους. Όσον αφορά τις εισαγωγικές επιχειρήσεις , θετική και καλύτερη , συγκριτικά με τις παραγωγικές, εικόνα εμφανίζεται τη διετία 2014-2015.
            Η σταθερότητα του περιθωρίου μικτού κέρδους  την εξεταζόμενη περίοδο αναδεικνύει τη διαρκή προσπάθεια προσαρμογής των επιχειρήσεων στο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις εμφανίζουν λειτουργική και καθαρή κερδοφορία σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο.
           Σύμφωνα με τα στοιχεία  της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, η ποσοστιαία διάρθρωση του ενοποιημένου ισολογισμού των εξεταζόμενων παραγωγικών και εισαγωγικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 2013-2015, αποτυπώνει την ορθολογική κάλυψη των παγίων στοιχείων ενεργητικού από τα ίδια κεφάλαια και τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τα έτη 2013-2015.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 20\3\2017

Aιφνιδιαστική παραίτηση Ράικου με “κεραυνούς” για την υπόθεση
Σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, καταγγέλλει η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία με έγγραφο προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποβάλλει αιφνιδιαστικά παραίτηση, επισημαίνοντας ότι αρνείται να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στο βωμό αυτών των συμφερόντων.
Αιτία αποτελεί η συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση Novartis, καθώς η κα Ράικου εμφανίζεται βέβαιη πως ενόψει των αποκαλύψεων που διέρρευσαν ορισμένοι θα οδηγούνταν για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιοι από αυτούς και στη φυλακή.
Εικάζεται ότι αφορμή για την παραίτηση στάθηκε το δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε αποκρύψει στοιχεία για προηγούμενες υποθέσεις που αφορούσαν σε πολιτικά πρόσωπα. Η ίδια η κα Ράικου στο έγγραφό της σχολιάζει το δημοσίευμα ως συκοφαντικό και ανυπόστατο, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή της από συμφέροντα που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη έρευνα κι επιδιώκουν τη συγκάλυψη. Οι αιχμές που αφήνει για τη μη παροχή θεσμικής κάλυψης από την ηγεσία της δικαιοσύνης, είναι άλλωστε χαρακτηριστικές.
Εξελίξεις στην υπόθεση Novartis
Στο έγγραφό της η κα Ράικου αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά. Από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως «οχήματα», προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Η εισαγγελική λειτουργός δεν αποκλείει, τέλος, την αποκάλυψη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς. Αναφέρει, μάλιστα, πως ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».
Virus.com.gr    24/03/2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

■  ΟΕΦΣΕΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη φορολόγηση της χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων
Κινητοποίηση ενάντια σε άλλο ένα αντεργατικό μέτρο πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9/2 η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά & Νήσων, στο υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα της φορολόγησης της χρήσης των εταιρικών αυτοκινήτων.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, όπου απαίτησαν την απόσυρση του μέτρου, αφού, όπως τόνισαν, το αυτοκίνητο για τους ιατρικούς επισκέπτες - πωλητές είναι εργαλείο δουλειάς που τους δίνεται υποχρεωτικά από τις εταιρείες - εργοδότες.
Σύμφωνα με τα σωματεία, η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε πως τέτοια μέτρα «της επιβάλλονται» από το κουαρτέτο ως προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της περιβόητης «αξιολόγησης».
«Με λίγα λόγια, μας είπαν ότι "αναγκάζονται" να προχωρήσουν στο παραπέρα χαράτσωμα του ήδη πετσοκομμένου εισοδήματος των εργαζομένων και ότι προτίθενται να συζητήσουν τρόπους, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου στους μισθούς μας. Κουραστήκαμε να ακούμε για κυβερνήσεις που "εκβιάζονται", για κυβερνήσεις που "με πόνο ψυχής" μας εξαθλιώνουν. Το αντεργατικό αυτό μέτρο, όπως και πολλά άλλα, φέρει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εντάσσεται στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για την ανάκαμψή του, την έξοδο στις αγορές, το κλείσιμο της "αξιολόγησης", που πάντα πληρώνουν οι εργαζόμενοι», σημειώνουν η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο, και καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στο Συνδικάτο και την Ομοσπονδία.


ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ

■ Στο 3,5% διατηρείται η συνεισφορά του φαρμάκου στο ΑΕΠ.
Διατηρεί τη δυναμική του ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων στην ελληνική οικονομία, όμως τα μέτρα μείωσαν εκ νέου κατά 1500 άτομα την απασχόληση το 2015, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Ισχυρό αλλά όχι αλώβητο από τα συνεχόμενα αντιαναπτυξιακά μέτρα των τελευταίων Κυβερνήσεων, διαπιστώνεται και για το 2015 το «Οικονομικό αποτύπωμα της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική οικονομία», σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, όπου η συνολική απασχόληση που αφορά άμεσα και έμμεσα τον κλάδο δείχνει να μειώθηκε περαιτέρω . Με βάση την επικαιροποιημένη ανασκόπηση του κλάδου από το Ίδρυμα, συνολικά προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
-    Η μικρή υποχώρηση της
παραγωγής φαρμάκου αλλά και του κύκλου εργασιών στο εμπόριο φαρμάκου είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους κύριους προμηθευτές, αλλά και στην κατανάλωση από τα νοικοκυριά.
-    Η συνολική επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ ήταν το 2015 κατά 39 εκατ. ευρώ, χαμηλότερη  από την αντίστοιχη του 2014.
-    Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η επίδραση των κλάδων που ασχολούνται έμμεσα και άμεσα με τον κλάδο είναι αντίστοιχη του προηγούμενου έτους (στο 3,5%).
-    Η συνολική επίδραση του κλάδου στην απασχόληση το 2015 υποχώρησε στους 85,9 χιλ. απασχολούμενους από 87,4 χιλ. το 2014. 
-    Έτσι, η συνολική επίδραση από παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στο 2,4% του συνόλου των απασχολούμενων της χώρας το 2015.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε όρους αξίας (ex-factory) ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά -1,2% όταν είχε φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 941 εκατ. ευρώ. Να επισημάνουμε εδώ βέβαια ότι τακτικά η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία αυτά και έτσι για το 2015 ενδεχομένως η αξία της παραγωγής να αλλάξει προς το καλύτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, η παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη από τα τέλη του 2015 και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς ο δείκτης είναι κοντά στις 110 μονάδες, έναντι περίπου 106 μονάδων κατά μέσο όρο το 2015. Σημειώνεται ότι στο πρώτο 6μηνο του 2016, ο δείκτης είναι αυξημένος κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Όσον αφορά στην επίδραση στην «Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία», το 2015 η «άμεση» επίδραση εκτιμήθηκε σε 910 εκατ. ευρώ έναντι 928 εκατ. ευρώ το 2014, η «έμμεση» στα 1.705 εκατ. ευρώ έναντι 1.798 εκατ. ευρώ και η «προκαλούμενη» στα 2.938 εκατ. ευρώ έναντι  3.069 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά η ποσοτικοποίηση της συνολικής επίδραση τους κλάδου σε αξία διαμορφώθηκε το 2015 στα 5.553 εκατ. ευρώ έναντι 5.794 εκατ. ευρώ ήτοι μία υποχώρηση της τάξης του 4,2%.
Αντίστοιχα όσον αφορά στο ΑΕΠ, η «άμεση» επίδραση παρέμεινε σταθερή στα 1.081 εκατ. ευρώ (1.082 εκατ. ευρώ το 2014) η «έμμεση» στα 1.867 εκατ. ευρώ έναντι 1.881 εκατ. ευρώ και η «προκαλούμενη» στα 3.180 εκατ. ευρώ έναντι  3.203 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά η συνολική επίδραση τους κλάδου διαμορφώθηκε στα 6.128 εκατ. ευρώ έναντι 6.167 εκατ. ευρώ ήτοι μία υποχώρηση της τάξης του 39 εκατ. ευρώ. Λόγω όμως και της μικρής συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2015, η συνολική επίδραση παραμένει στο 3,5% και το 2015. 
Σημαντικά είναι τα ευρήματα της μελέτης όσον αφορά στους απασχολούμενους. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, στο σύνολο των απασχολούμενων της χώρας η συνολική επίδραση από την παραγωγή και την εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων εκτιμάται στο 2,4% το 2015. Σε σχέση με τη συνολική επίδραση στην απασχόληση για το 2014 η εκτίμηση αυτή είναι μικρότερη κατά 1,5 χιλ. άτομα. Ειδικότερα, η άμεση απασχόληση το 2015 ήταν 26 χιλ. άτομα από 26,1 χιλιάδες το 2014, η έμμεση 24,1 χιλιάδες από 24,8 χιλιάδες, η προκαλούμενη 35,7 χιλιάδες από 36,5 χιλιάδες και έτσι η συνολική απασχόληση 85,9 χιλιάδες από 87,4 χιλιάδες. 
Σκοπός της μελέτης
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης του ΙΟΒΕ και για να κατανοήσουμε καλύτερα τα συμπεράσματα, σκοπός της μελέτης είναι: 
- Η ποσοτική εκτίμηση της συνολικής επίδρασης της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική οικονομία από το 2010.
- Η επίδραση του γενικού αυτού κλάδου εκτιμάται με τη χρήση του υποδείγματος εισροών-εκροών του Leontief και βάσει του πίνακα εισροών-εκροών της ελληνικής οικονομίας.
- H εκτίμηση της συνολικής επίδρασης γίνεται σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ΑΕΠ, απασχόλησης και φορολογικών εσόδων.
- Προσδιορισμός των κλάδων που χαρακτηρίζονται από τις μεγαλύτερες διασυνδέσεις με την παραγωγή και τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων.
- Η συνολική επίδραση της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική οικονομία η οποία αποτελείται από τρία σκέλη:
•Άμεση επίδραση: προκύπτει από την παραγωγή, τη συνολική τελική ζήτηση (εξαγωγές, ελληνική αγορά)  για τα προϊόντα του κλάδου, την άμεση απασχόληση κ.α.
•Έμμεση επίδραση: προκύπτει από τις διασυνδέσεις μεταξύ του υπό εξέταση κλάδου και των λοιπών κλάδων της οικονομίας.
•Προκαλούμενη επίδραση: προκύπτει από την καταναλωτική δαπάνη των απασχολούμενων του κλάδου και την όλη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργείται από αυτούς.
- Το οικονομικό αποτύπωμα ισούται με το άθροισμα των τριών αυτών επιδράσεων.
- Ο συνυπολογισμός της έμμεσης και της προκαλούμενης επίδρασης συνεπάγεται την εκτίμηση των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου.       HealthMag 2/1/2017

Η φαρμακοβιομηχανία διατήρησε τους μισθούς μέσα στην κρίση

Σε αντίθεση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας οι μισθοί στη βιομηχανία φαρμάκου παραμένουν στα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τo IOBE.
Την ισχυρή προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της απασχόλησης, καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών της Υγείας του ΙΟΒΕ στην πρόσφατη μελέτη «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2015 -2016»*. Σύμφωνα με τη μελέτη,  παρά την ύφεση και τις ισχυρές πιέσεις στον κλάδο, οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκου, προχώρησαν σε οριακές μόνο μειώσεις προσωπικού, ενώ διατήρησαν σταθερές τις αποδοχές των εργαζόμενων, με τα ωρομίσθια μάλιστα να είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου στη χώρα. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ιδρύματος, η παραγωγή και διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. Το 2015, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, περίπου 13,1 χιλ. εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στους κλάδους παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (δεν συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο χονδρικού εμπορίου του ευρύτερου τομέα υγείας), καθιστώντας τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας ένα ζωτικό και υποστηρικτικό παράγοντα της απασχόλησης και της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Συνολικά στην Ευρώπη, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί ένα κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος το 2015 προσέφερε άμεση απασχόληση σε περίπου 725 χιλ. άτομα (EFPIA Facts and Figures, 2016), ενώ δημιουργεί περίπου 3 με 4 φορές περισσότερες έμμεσες θέσεις εργασίας.
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η απασχόληση στο στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμάκου, διαμορφώθηκε στα 13,1 χιλ. άτομα το 2015, μειωμένη ελαφρώς κατά -1,5% σε σχέση με το 2014, ενώ την περίοδο 2013- 2015 παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα για το σύνολο του 2015, οι απασχολούμενοι στον κλάδο φαρμάκου αντιστοιχούν στο 0,4% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, ενώ το μερίδιο στο σύνολο της μεταποίησης ανέρχεται στο 4,0%.
Το μερίδιο της μεταποίησης βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ28 (2,5%). Στις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά βρίσκονται η Ιρλανδία και η Δανία. Εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, το μερίδιο στην οικονομία ανήλθε στο 0,5% και στη συνολική μεταποίηση στο 5%.
Αποδοχές
Εξίσου σημαντική μέτρηση αποτελεί και η καταγραφή της απασχόλησης σε Ισοδύναμα Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), δηλαδή ο υπολογισμός της εργασίας με την υπόθεση πως όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται πλήρες ωράριο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ο κλάδος παραγωγής Φαρμάκου δείχνει να κατέγραψε κάμψη της απασχόλησης σε ΙΠΑ την περίοδο 2010-2015 κατά -6,2%. Την ίδια στιγμή όμως, ο κλάδος εμφάνισε ηπιότερη υποχώρηση σε σύγκριση με το σύνολο της μεταποίησης (-21,5%) αλλά και της οικονομίας συνολικά (-14%), ενδεικτικό ότι η απασχόληση στον κλάδο εμφανίζει ανελαστικότητα, ενώ κυριαρχείται από υψηλό ποσοστό εργατικού δυναμικού ανώτερης εκπαίδευσης. 
Ταυτόχρονα, το συνολικό μισθολογικό κόστος την ίδια περίοδο παρέμεινε σχεδόν σταθερό, έναντι πολύ μεγαλύτερης υποχώρησης στην μεταποίηση (-34,4%), ενώ το μέσο ωρομίσθιο διαμορφώθηκε στα 11,7 ευρώ για τον κλάδο του φαρμάκου, έναντι 6,8 ευρώ στη μεταποίηση και 5,2 ευρώ για το σύνολο της οικονομίας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι ο κλάδος φαρμάκου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τμήμα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, προσανατολισμένο στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στις εξαγωγές, όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, National Accounts, 2016, τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ για τη Μεταβολή της Απασχόλησης και των Μισθών την περίοδο 2010-2015, φαίνεται ότι η Μεταβολή είχε ως εξής: το Μέσο Ωρομίσθιο μειώθηκε κατά -33,3% στο Σύνολο της Οικονομίας, κατά -34,4% στη Μεταποίηση και μόλις κατά -0,04%  στον Κλάδο του Φαρμάκου. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε, ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο σύνολο των απασχολούμενων της χώρας, η συνολική επίδραση από την παραγωγή και την εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων εκτιμάται στο 2,4% το 2015.
Σε σχέση με τη συνολική επίδραση στην απασχόληση για το 2014 παρατηρείται μία μείωσης της τάξης των  1,5 χιλ. ατόμων. Ειδικότερα, η άμεση απασχόληση το 2015 ήταν 26 χιλ. άτομα από 26,1 χιλιάδες το 2014, η έμμεση 24,1 χιλιάδες από 24,8 χιλιάδες, η προκαλούμενη 35,7 χιλιάδες από 36,5 χιλιάδες και έτσι η συνολική απασχόληση διαμορφώθηκε στα 85,9 χιλιάδες άτομα από 87,4 χιλιάδες.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
■ Σε πλήρη κατάρρευση ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Η οικογένεια Μαρινόπουλου φέρεται να χάνει και τον δεύτερο βασικό της πυλώνα, την ΦΑΜΑΡ .Ενώ στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος η υπόθεση έχει βαλτώσει στην ελληνική δικαιοσύνη, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον άλλο ισχυρό βραχίονα που ελέγχεται από την οικογένεια Μαρινόπουλου και αφορά την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε από τις ελληνικές τράπεζες πρόταση για την παροχή αναχρηματοδότησης και ανάληψη της διοίκησης του ομίλου από την Pilarstone, που αποτελεί πλατφόρμα διαχείρισης δανείων που έχει σχηματισθεί από την ΚΚR. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συμφωνία αφορά την θυγατρική της ΦΑΜΑΡ στην Γαλλία ή το σύνολο του φαρμακευτικού ομίλου. Η ΦΑΜΑΡ (σ.σ. Φαρμακεία Μαρινόπουλου) συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως στην παραγωγή φαρμάκων και φαρμακοκαλλυντικών στον κόσμο με εργοστάσια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.                                  Νews 247.gr    13/1/2017
Demo: Προχώρα στη δημιουργία 4ης μονάδας παραγωγής στο Κρυονέρι.
Η βιομηχανία ολοκληρώνει επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ ενώ το 2016 αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της με 70 νέες προσλήψεις.Στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για την εταιρεία, την αύξηση της απασχόλησης αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αντιπρόεδρος της DEMO ΑΒΕΕ, κ. Δημήτρης Δέμος στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου σε αίθουσα στην περιοχή Βαρυμπόμπη της Αττικής, παραβρέθηκαν οι εργαζόμενοι της DEMO, καθώς και στελέχη συνεργαζόμενων τραπεζών και προμηθευτές.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της DEMO, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας: «Το 2016 ήταν μια χρονιά σκληρή για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την οποία όμως αντιμετωπίσαμε με επικέντρωση στις εξαγωγές και προσήλωση στην ποιότητα. Παράλληλα αυξήσαμε την απασχόληση (70 άτομα επιπλέον προσλάβαμε το 2016) ενώ εφαρμόσαμε καινοτόμα προγράμματα παροχών για τις γυναίκες εργαζόμενες της DEMO Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της DEMO ευχαρίστησε και τα 50 τμήματα της εταιρείας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε κάθε ένα από αυτά. Στην επιτυχία και στη διεθνή αναγνώριση της ποιότητας των προϊόντων της DEMO έχει συμβάλλει, όπως είπε, το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας που παρακολουθεί όλες τις παραγωγικές και ελεγκτικές δραστηριότητες εξασφαλίζοντας την αυστηρή συμμόρφωση της εταιρείας ως προς τα διεθνή εφαρμοζόμενα πρότυπα. Το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης υπηρετεί τη δέσμευσή της εταιρείας για ανάπτυξη 8 με 10 νέων προϊόντων κάθε χρόνο ενώ σήμερα η DEMO παράγει 1500 σκευάσματα. 
«Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά κρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2015», συνέχισε,«παρότι η ελληνική αγορά φαρμάκου βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, ιδιαίτερα από ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Το ισχυρότερο πλήγμα που δέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πέρα φυσικά από το προφανές, δηλαδή την ανεξέλεγκτη μείωση των τιμών, κυρίως των ήδη προσιτών εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων, είναι η επιβολή οριζόντιων μέτρων όπως το rebate και το clawback».
«Η εξαγωγική δυναμική της
DEMO ήταν λοιπόν αυτή που έκανε και τη διαφορά», τόνισε ο Αντιπρόεδρος,  «καθώς ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της DEMO είναι στο 47% ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας  (81%) να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, σε 80 χώρες σε όλες τις ηπείρους».    
Τέλος,  και αυτό αποτέλεσε και την είδηση για όλους τους εργαζόμενους, το 2017 θα ολοκληρωθεί η επένδυση που είχε δρομολογηθεί  την τελευταία 3ετία κόστους 35 εκατ.ευρώ σε ότι αφορά τον περεταίρω εκσυγχρονισμό και επέκταση των εγκαταστάσεων της DEMO.  Πλάνα επένδυσης  που έμειναν πίσω την τελευταία διετία και καθυστέρησαν εξαιτίας των οφειλών του Δημοσίου στις Βιομηχανίες Φαρμάκου. “Ήδη από την Άνοιξη του 2016 η εταιρεία παρέλαβε νέες μηχανές με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες  (μηχανή Πλαστικών Αμπουλών και Λυοφιλοποιητές) ενώ τον επόμενο μήνα νέα μηχανήματα έρχονται να συμπληρώσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό στις  γραμμές  πενεμών και κεφαλοσπορινών. Για όλα αυτά ξεκινούν οι εργασίες για το  4ο εργοστάσιο παραγωγής στην περιοχή του Κρυονερίου που ήδη η DEMO εδράζει”.                                                                   HealthMag 31/1/2017 
 ■  Η καναδική μονάδα της Bayer περνά στη Φαμάρ εντός του 2017.
"H εξαγορά του Καναδικού εργοστασίου της Bayer στο Pointe Claire του Καναδά δεν αμφισβητείται. Θα προχωρήσει κανονικά η ενσωμάτωσή του στον όμιλο ΦΑΜΑΡ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017".
Αυτό διευκρίνισε μεταξύ άλλων στο Baranzate στο Μιλάνο (19/1/2017) η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της συνάντησης που η ίδια δρομολόγησε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Εργαζομένων (ΕΣΕ) του ομίλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση ενημέρωσε για την πορεία του ομίλου, την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ αυτού και των χρηματοδοτών αλλά και τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις που πρόκειται να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι της νέας χρονιάς. Την ίδια στιγμή η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αναδιάρθρωση που θα είχε άμεσες συνέπειες στην απασχόληση ή που θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων.
 Όσον αφορά τις συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του ομίλου η διοίκηση τόνισε ότι βρίσκονται  σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες. Οι συζητήσεις αυτές, όπως ανακοίνωσε αφορούν δύο σκέλη. Αφενός νέα χρηματοδότηση για να μπορέσει ο όμιλος να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία και παράλληλα να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τους στόχους της του και αφετέρου επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των τρεχόντων δανείων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά για να επιτρέψουν στον Όμιλο να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. iatronet.gr   6/2/2017
Η Pharmathen επενδύει 15 εκατ. ευρώ στη Ροδόπη.
Νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιήσει τη φετινή χρονιά η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.Στο σύνολο τους οι επενδύσεις αυτές θα κατευθυνθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας στις Σάπες της Ροδόπης και αποτελούν συνέχεια του περσινού  πακέτου των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στο κομμάτι των ενέσιμων φαρμάκων με την τεχνολογία της παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI -Long Acting Injectable).Παράλληλα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει και φέτος την υλοποίηση επενδύσεων στο κομμάτι της έρευνας για την ανάπτυξη νέων μορίων, στο πλαίσιο του πενταετούς πλάνου  επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ που εκτείνεται μέχρι και το 2018.
Μετά συμφωνία της Pharmathen με το βρετανικό private equity BC Partners το καλοκαίρι του 2015 για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου, η βιομηχανία αυξάνει σταθερά τα οικονομικά της μεγέθη και επεκτείνει την εξαγωγική της δράση. Ο τζίρος της τη χρονιά που πέρασε φτάνει τα 198 εκατ. ευρώ, από 194,1 εκατ. ευρώ το 2015 και 176,3 εκατ. το 2014. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της βιομηχανίας, το 2015 τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 11,4 το 2014. Αντίστοιχα τα ποσά που διατέθηκαν στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D) ήταν 20,7 εκατ. το 2015 και 21,9 εκατ. το 2014.
Η παραγωγική μονάδα στη Ροδόπη, όπου τίθεται στο επίκεντρο των επενδύσεων, ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2010 (το κόστος για την κατασκευή της έφτασε τα 41 εκατ. ευρώ). Η συνολική έκταση της νέας μονάδας είναι 17 χιλ. τμ., ενώ η παραγωγική δυνατότητά της ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 3 δισ. δισκία και 2 δισ. κάψουλες. Εκεί  γίνεται η εμπορική παραγωγή και διάθεση των LAI σκευασμάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούν την αιχμή της καινοτομίας για τη βιομηχανία. 
Η στόχευσή της στην έρευνα επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων και από την κατάταξή της στην έκθεση "EU Industrial R&D Investment Scoreboard" που καταρτίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Κοινό Κέντρο Ερευνών. Η έκθεση εξετάζει την απόδοση των κορυφαίων 2.500 επιχειρήσεων που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη παγκοσμίως (και οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 90% των συνολικών δαπανών από επιχειρήσεις), καθώς και τις 1.000 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επενδύουν σε R&D. Στην τελευταία έκδοση για το 2016, η Pharmathen καταλαμβάνει στην 387η θέση (στην Ε.Ε). με συνολικές επενδύσεις 44,29 δισ. ευρώ (1553η θέση παγκοσμίως). Έχει παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες με περισσότερες από πέντε χιλιάδες άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως, ενώ διαθέτει- πέρα από το εργοστάσιο στις Σάπες- ακόμη μια μονάδα στην Παλλήνη και τρία ερευνητικά εργαστήρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ινδία).                                     Capital.gr 7/2/2017
 ■ Στρατηγική συνεργασία Nestle με την bioAxess.
 Μέσα από τη συνεργασία της με την Nestlé, η bioAxess ενδυναμώνει και διαφοροποιεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, με βρεφικές τροφές, συνυφασμένες με την ποιότητα και την ασφάλεια.Η ελληνική φαρμακευτική εταιρία bioAxess προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Nestlé Hellas και αναλαμβάνει την προώθηση των προϊόντων βρεφικής διατροφής S-26 σε Παιδιάτρους καθώς και την αποκλειστική διανομή τους, στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, ως επακόλουθο της συνεργασίας αυτής και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προϊόντα (Pharyndol, Pharyndol Sinus & Aphtaplus) που ήδη διακινεί, η bioAxess ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στα φαρμακεία, με ένα ολοκληρωμένο portfolio προϊόντων.Eefam.gr    16/2/2017
■ Πρόσκληση στον FDA προετοιμάζει η Pharmathen.
Στην τελική ευθεία για την πρόσκληση του FDA, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, προκειμένου να δοθεί η πιστοποίηση της γραμμής παραγωγής σκευασμάτων μακράς διάρκειας που διαθέτει η ελληνική εταιρεία στις Σάπες (Ροδόπη).Όπως αναφέρεται στο site της Pharmathen η παραγωγική δυνατότητά της μονάδας ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 3 δισεκατομμύρια δισκία και 2 δισεκατομμύρια κάψουλες. Μόλις πριν λίγο καιρό παράγοντες από οίκοτου εξωτερικού που δρα συμβουλευτικά επισκέφτηκε την συγκεκριμένη μονάδα έκαναν τις απαραίτητες παρατηρήσεις τους και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές τροποποιήσεις στην γραμμή παραγωγής.
Ο στόχος της Pharmathen από την στιγμή που θα λάβει το πράσινο φως από τον FDA είναι να εξάγει τα σκευάσματα μακράς διάρκειας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι το πρώτο σχετικό σκεύασμα θα είναι για ψυχιατρική ασθένεια. Στρατηγική της εταιρείας είναι να ενισχύσει άμεσα το χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων μακράς διάρκειας, και όπως ακούγεται τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για έρευνα και ανάπτυξη ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019.  
Εντωμεταξύ με απώτερο στόχο την ακόμη καλύτερη υποστήριξη των δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει στο εξωτερικό, η Pharmathen ακούγεται ότι προωθεί την άμεση δημιουργία ενός διεθνούς επιχειρησιακού κέντρου. Το τελευταίο θα εδρεύει στην Ολλανδία και από εκεί θα ελέγχεται συνολικά η διακίνηση των σκευασμάτων της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.   iatronet.gr  23/2/2017
Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε το δίκτυο φαρμακείων Pharma Plus και το 2016, προσελκύοντας όχι μόνο περισσότερους και πιστούς πελάτες στα φαρμακεία, αλλά και καινούρια μέλη στο Δίκτυο.
Συμπληρώνοντας 15 χρόνια με καινοτομίες στην αγορά του φαρμακείου, η Pharma PLUS -σε μια δύσκολη για τον κλάδο χρονιά- παρέμεινε ανταγωνιστική και κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η οποία συνεχίζει:
Η εφαρμογή μιας ενιαίας προωθητικής στρατηγικής η οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση πολλών ενεργειών με προσφορές και σημαντικές εκπτώσεις μέσα στο χρόνο, αποτέλεσε ένα ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα των υπηρεσιών της. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση του μέσου αριθμού των αποδείξεων στα φαρμακεία του Δικτύου κατά 5% στο σύνολο του έτους. Παράλληλα, σημαντική άνοδο κατά 71% σε τεμάχια και 80% σε αξίες παρουσίασαν και οι πωλήσεις σε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντατων εταιρειών που συμμετείχαν στις προωθητικές ενέργειες της Pharma PLUS. Επιπλέον, με στόχο την επέκταση του Δικτύου μέσα και από την ενσωμάτωση νέων φαρμακείων σε επιλεγμένες περιοχές, αλλά και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, η Pharma PLUS διεύρυνε το Δίκτυό της με 15 νέα φαρμακεία σημειώνοντας 18% ανάπτυξη.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pharma PLUS διαθέτει δικό της προμηθευτικό κέντρο και φροντίζει να εφοδιάζει με γνωστά, αξιόπιστα προϊόντα όλα τα φαρμακεία του Δικτύου στις καλύτερες τιμές της αγοράς προς όφελος των πελατών τους.
Η Pharma PLUS είναι μια ελληνική εταιρεία παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, μέλος του Ομίλου Lavipharm. Στόχος της είναι να συμβάλλει ενεργά στην εξέλιξη του ελληνικού φαρμακείου, μέσα από τη δημιουργία ενός Ισχυρού Πανελλαδικού Δικτύου Φαρμακείων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συνεργάζεται στενά με το φαρμακοποιό, ώστε να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού, διευκολύνοντάς τον, παράλληλα, στην πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη εκπλήρωση του ρόλου του ως επιστημονικού συμβούλου υγείας.                                 ONMED 3/3/2017

ΣΦΕΕ
■  Ομαδικά πυρά από τις φαρμακευτικές κατά του υπ. Υγείας .
Το κώδωνα του κινδύνου να μείνει η Ελλάδα χωρίς νέα, πρωτότυπα φάρμακα κρούουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μετά το "μπλόκο” που βάζει το υπουργείο Υγείας στην εισαγωγή, τιμολόγηση και την αποζημίωση των καινοτόμων σκευασμάτων. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ετοιμάσει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός και αναμένεται να μπουν άμεσα σε εφαρμογή, για να αποζημιωθεί ένα καινούργιο φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να προϋπάρχει αξιολόγηση και αποζημίωση ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Γαλλία) με  διαδικασίες που διαρκούν τουλάχιστον από 18 έως 24 μήνες.  Συνεπώς για να αποζημιωθεί ένα νέο προϊόν στη χώρα μας θα μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 2,5-3 ετών από την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με όσες συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια καθυστέρηση για τους ασθενείς. 
Επιπλέον, ορίζεται υποχρεωτική έκπτωση 25% (rebate) ως τέλος εισόδου στη Θετική Λίστα (η λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται) για τρία χρόνια, σε προσαύξηση των ήδη υπαρχόντων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (για την πλειονότητα των εταιρειών η σημερινή επιβάρυνση ξεπερνά το 40%).Δηλαδή συνολικά για ένα νέο φάρμακο η φαρμακευτική θα πρέπει να επιστρέφει στο κράτος το 60% της τιμής του και κατόπιν να αφαιρέσει τα έξοδα απασχόλησης του προσωπικού, το κόστος αγοράς των προϊόντων, το κόστος των κλινικών μελετών κλπ. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας MSD Ελλάδας Αντώνης Καρόκης σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, τα μέτρα αυτά για τα νέα προϊόντα (επιπλέον τέλος 25% πλέον των ήδη θεσμοθετημένων υποχρεωτικών επιστροφών που ξεπερνούν το 40% της τιμής παραγωγού), η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων προϊόντων για τουλάχιστον 2,5 χρόνια μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων θα στερήσουν από τους ασθενείς ζωτικές θεραπείες που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και μειώνουν το κόστος νοσηλείας. Χαρακτηριστικά δημοσιευμένες μελέτες έδειξαν, ότι τα νέα φάρμακα μεταξύ 1995 και 2010 πρόσθεσαν 11 μήνες ζωής σε κάθε Έλληνα ενώ μείωσαν τις ημέρες νοσηλείας κατά 2,2% ετησίως.
Επίσης, με τα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι ήδη επιβαρυμένοι υγειονομικά Έλληνες ασθενείς δεν μπορούν να ελπίζουν σε βελτίωση του υγειονομικού τους επιπέδου. Παράλληλα, δεν έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς η μη εισαγωγή νέων φαρμάκων δεν θα οδηγήσει στην είσπραξη αυξημένων επιστροφών. Όπως τονίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, η πολιτική του υπουργείου Υγείας εστιάστηκε αποκλειστικά στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας που θα επέτρεπαν στο σύστημα υγείας να θεραπεύσει περισσότερους ασθενείς με λιγότερους πόρους. Όλα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας διετίας, ο μοναδικός στόχος μείωσης της δημόσιας δαπάνης για την φαρμακευτική περίθαλψη επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μεταφοράς του βάρους της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας στη βιομηχανία και τους ασθενείς.
Σαρωτικές είναι την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις στην αγορά. Τη χρονιά που πέρασε η φαρμακευτική βιομηχανία υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε προκαθορισμένες εκπτώσεις για κάθε σκεύασμα, οι οποίες συνολικά αθροίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο της βιομηχανίας το 2016.Επιπλέον, είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν πλήρως το ποσό της υπέρβασης του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υπέρβαση ξεπέρασε το 2016 τα 420 εκατ. για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και τα 280 εκατ. για τη δαπάνη των νοσοκομείων (σε σύνολο δημόσιας δαπάνης 2,5 δισ. ευρώ από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία).Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για πάνω από 40 εταιρείες (εκ των 67 συνολικά), η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το 31% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους στον ΕΟΠΥΥ.Καθώς αυτή η επιβάρυνση υπολογίζεται σε λιανικές τιμές, η πραγματική επιβάρυνση είναι  μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης, η φαρμακευτική βιομηχανία εισπράττει τελικά το 52-63% της τιμής παραγωγού(που είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη)  που το κράτος το ίδιο ορίζει για κάθε φαρμακευτικό προϊόν. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες επέστρεψαν επίσης το 2016, το 32% του κύκλου εργασιών τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Αλώβητοι δεν βγήκαν ούτε οι ασφαλισμένοι, καθώς μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης μεταφέρθηκε και στους χρόνια πάσχοντες με την ιδιωτική συνδρομή στην φαρμακευτική περίθαλψη να φτάνει ξεπερνά και αυτή το 1 δισ. ευρώ για το 2016 (περίπου 750 εκατ. ευρώ η συμμετοχή των ασθενών στην αποζημιούμενη περίθαλψη συν 250 εκατ. τα φάρμακα που αγοράζονται ιδιωτικά από τα φαρμακεία).                                                           Capital.gr   14/2/2017
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Σοβαρό πρόβλημα" με τις επικείμενες μειώσεις τιμών στα off patent φάρμακα ανησυχεί σφόδρα τον ΣΦΕΕ.
Ως παρανομία, την οποία δεν συζητεί επ' ουδενί να διαπράξει, εισπράττει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το λίαν προβληματικό νομικώς αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για μετάθεση της πρώτης για το 2017 ανατιμολόγησης των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο ΣΦΕΕ, μάλιστα, προσδιορίζει και χρονικά τη μετάθεση για την 1η Ιουνίου 2017.Αιτία για την κατάθεση του ως  άνω αιτήματος από τον ΣΦΕΕ είναι το ενδεχόμενο μεγάλη σειρά off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων να λάβουν κατά την πρώτη για το 2017 ανατιμολόγηση τιμές χαμηλότερες από εκείνες των γενοσήμων τους, ενδεχόμενο το οποίο ο Σύνδεσμος θεωρεί ως απολύτως βέβαιο. Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ έχει προσδιορίσει ακόμη και τις δύο παραγράφους της ισχύουσας υπουργικής απόφασης του Ανδρέα Ξανθού περί γενικής ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνδυασμένη εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει, σύμφωνα πάντα με τον ΣΦΕΕ, το ως άνω ανορθολογικό αποτέλεσμα εις βάρος των τιμών των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Το πρόβλημα, όμως, για τον Ανδρέα Ξανθό και για τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι ότι ο ισχύων νόμος για την γενική ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων προβλέπει ρητώς ότι πρέπει να πραγματοποιούνται δύο γενικές ανατιμολογήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατ' έτος, ενώ, εάν γινόταν αποδεκτό το ως άνω αίτημα του ΣΦΕΕ για μετάθεση της ανατιμολόγησης για τα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα, τότε θα επραγματοποιείτο μέσα στο 2017 μόνον μία ανατιμολόγηση για τα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα, κάτι το οποίο θα συνιστούσε ανοιχτή παρανομία.                                                                  ygeia360.gr 29/3/2017
ΠΕΦ
ΠΕΦ: Η ώρα των μέτρων για την άρση των αδιεξόδων στη φαρμακοβιομηχανία.
Υπέρογκες επιστροφές και προϋπολογισμοί που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού, φέρνουν το ένα στα τρία φάρμακα να διατίθεται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία. Δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία διατίθεται πρακτικά το ένα στα τρία φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές rebate & clawback έχουν φθάσει πλέον σε εξαιρετικά υψηλό σημείο. 
Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), σε που ασχολούνται με τη φαρμακευτική πολιτική. Σύμφωνα με το υπόμνημα, που διαθέτουν κατά βάση γενόσημα και μάλιστα με διπλό τρόπο» αφού:
  • τιμωρούνται με clawback ενώ δεν ευθύνονται για την υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης (τα γενόσημα μειώνουν τη δαπάνη, δεν την αυξάνουν…)
  • τιμωρούνται με clawback εφόσον αυξήσουν τα μερίδιά αγοράς τους στα γενόσημα, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία επιδιώκει και προωθεί (τουλάχιστον θεωρητικά…) την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, όπως άλλωστε προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.
  • Από το 2016, εφαρμόζεται κλειστός προϋπολογισμός και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Ο προϋπολογισμός ορίστηκε σε εξωπραγματικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ανάγκες, γεγονός που οδηγεί σε ανάλογα -υπερβολικά- clawback
  • Ενώ ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός παραμένει σταθερός στα ίδια χαμηλά επίπεδα, οι ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη έχουν αυξηθεί με την προσθήκη της κάλυψης των ανασφαλίστων, των απόρων, των προσφύγων και των μεταναστών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ θεωρεί ότι «το 2017 είναι η ώρα των μέτρων και της συνεννόησης για την άρση του αδιεξόδου». Προς το σκοπό αυτό παρουσίασε στο υπουργείο και τα αρμόδια στελέχη των κομμάτων συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις χωρίς καμία επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση που θα επιτρέψουν:
  • την επίτευξη βιώσιμων εξοικονομήσεων σε Ταμεία και Νοσοκομεία,
  • τη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών από τη συμμετοχή στο κόστος των θεραπειών,
  • τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την παράλληλη ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.HealthMag  16/3/2017
*Τη μελέτη επιμελήθηκε συντακτική ομάδα του ΙΟΒΕ
5 προτάσεις – άξονες της ΠΕΦ για να μείνει το ελληνικό φάρμακο στην αγορά και να δώσει λύσεις στην ανάπτυξη. Το iatropedia δημοσιεύει σήμερα το υπόμνημα που έστειλε η ΠΕΦ προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη των κομμάτων και στο οποίο περιγράφει την αποφασιστική συμβολή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, στη σταθερότητα και την επάρκεια της φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και την κρίσιμη συμβολή της στην προσπάθεια για την έξοδο από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης. Αφού η ΠΕΦ αναλύει τις αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές συνθήκες που οδηγούν το ελληνικό φάρμακο  στην απαξίωση και την απόσυρσή του από την αγορά, προτείνει 5 άξονες πολιτικής που θα δώσουν βέβαιες λύσεις στην ελληνική παραγωγή, την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.
Διαβάστε παρακάτω το κείμενο των προτάσεων:
Φαρμακευτική Δαπάνη - Clawback
1. Εξαίρεση από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, του κόστους των εμβολίων. Τα εμβόλια απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό και όχι στους ασθενείς και κατά συνέπεια η δαπάνη τους αποτελεί κοινωνική επένδυση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
2.Κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα της προστατευμένης αγοράς (off patent & γενόσημα).
3. Θέσπιση ανώτατου ορίου clawback ως ποσοστού της πραγματικής δαπάνης.
4.Δικαιότερη κατανομή του clawback, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το μερίδιο αγοράς αλλά και το ρυθμό διείσδυσης. Αυτό θα κάνει το clawback δικαιότερο επιβαρύνοντας εκείνους που ευθύνονται για την υπέρβαση της δαπάνης.
5.Απαλλαγή από το clawback των γενοσήμων με Λιανική Τιμή έως 7€. Τα φθηνά γενόσημα υποβάλλονται σε άδικο υπερβολικό clawback που προκαλείται από την υπέρβαση της δαπάνης για την οποία ΔΕΝ ευθύνονται. Αυτό, σε συνδυασμό με τις βίαιες μειώσεις τιμών απειλεί τη βιωσιμότητά τους, παρόλο που τα φθηνά γενόσημα είναι απαραίτητα για το σύστημα, διότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση, ενώ εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν από νεότερα φάρμακα με πολλαπλάσια τιμή.

Πηγή : Επεξεργασία δεδομένων ΕΟΠΥΥ (* 2016 : Εκτίμηση)
6. Τα γενόσημα με Λιανική Τιμή μεγαλύτερη από 7€ θα πρέπει να επιβαρύνονται με clawback ανάλογα με το βαθμό επίτευξης του στόχου της διείσδυσης τους (2017 : 40% / 2018 : 60%).
7. Εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο της δαπάνης: Θεραπευτικά πρωτόκολλα, οδηγίες συνταγογράφησης, registries, έλεγχος συνταγογράφησης, κίνητρα για τη χρήση οικονομικότερων φαρμάκων,
-  Τιμολόγηση
1.Τιμολόγηση σε ρεαλιστικά – βιώσιμα - επίπεδα και στη συνέχεια συμφωνίες όγκου / εκπτώσεων (για όλα τα φάρμακα) όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
2. Ανατιμολόγηση με όριο για όλα τα φθηνά φάρμακα με Λιανική Τιμή έως 7€. Πρόκειται για φάρμακα που μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ και του κέρδους φαρμακαποθηκών και φαρμακείων (τιμή ex-factory) κοστίζουν έως 4,8€, ενώ η καθαρή τιμή ex-factory, μετά την αφαίρεση rebate -clawback, φθάνει στα 3,8€ - 3,9€. Το τρέχον σύστημα τιμολόγησης εξοντώνει τα φάρμακα αυτά δίνοντάς τους τιμές κάτω από το όριο της βιωσιμότητας. Όμως, (α) η δαπάνη δεν κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τα φθηνά παλαιά δοκιμασμένα φάρμακα, αλλά από τα νεότερα ακριβότερα και (β) τα φθηνά αυτά φάρμακα είναι πολύτιμα γιατί συγκρατούν την υποκατάσταση προς νεότερες ακριβότερες θεραπείες.
-  Ασφαλιστική αποζημίωση
1.Είναι δεδομένο / τεκμηριωμένο ότι τα νέα ακριβά φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο για το 2016, η δαπάνη για τις νέες δραστικές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (φάρμακα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το 2014) εκτιμάται σε 260 εκατ. Εάν δεν μπουν κανόνες και έλεγχος στη αποζημίωση των νέων ακριβών φαρμάκων, κάθε άλλη προσπάθεια πέφτει στο κενό.
2. Αξιολόγηση της καινοτομίας και εξορθολογισμός της αποζημίωσης των νέων ακριβών φαρμάκων.


Διείσδυση γενοσήμων
1. Ατομικοί στόχοι συνταγογράφησης σε όγκο 70% στην απροστάτευτη αγορά (off patent & γενόσημα) και 30% προστατευμένη (on patent) όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ.
2.Κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για τη συνταγογράφηση / διάθεση γενοσήμων
3.Ενημέρωση του κοινού για την αξία των γενοσήμων φαρμάκων
4.Fast track / προτεραιότητα στις  εγκρίσεις,  τιμολόγηση,  αποζημίωση για τα γενόσημα.

Μέτρα για την ανάπτυξη
1.Θέσπιση Δείκτη Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας : Στο πλαίσιο των κλειστών φαρμακευτικών προϋπολογισμών η Πολιτεία οφείλει να διεκδικεί τη μεγιστοποίηση της Προστιθέμενης Αξίας όπως αυτή προκύπτει από τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών, τις αποσβέσεις, τις δαπάνες για έρευνα κλπ.
2. Φοροελαφρύνσεις για δαπάνες Ε&Α π.χ. αύξηση του ποσοστού έκπτωσης, απαλλαγή των royalties από την παρακράτηση φόρου, εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή σε κέρδη που προέρχονται από εκμετάλλευση πατέντων.
3. Κεφαλαιακά κίνητρα για ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων / υπηρεσιών ιδιαίτερα στην Αττική, όπου είναι εγκατεστημένη και η πλειονότητα των φαρμακευτικών παραγωγικών μονάδων.
4. Κίνητρα απασχόλησης του νέου επιστημονικού δυναμικού π.χ. μειωμένες εισφορές για τους νέους απασχολούμενους σε τμήματα Ε&Α.                                                                    Iatropedia.gr    25/3/2017 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
■ ICAP: Μείωση τιμής μέχρι και 55,6% ανά κουτί φαρμάκου στην 7ετία 2008-2015.Έλλειψη ρευστότητας και αστάθεια προκαλούν ανασφάλεια στους φαρμακοποιούς - Κλείνουν περισσότερα φαρμακεία από όσα ανοίγουν. Αβεβαιότητα προκαλεί στα φαρμακεία η έλλειψη ρευστότητας από τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και η εφαρμογή των μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων σε συνδυασμό με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του εν λόγω κλάδου παρουσιάζονται στην πέμπτη (5η) έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Σύμφωνα με την μελέτη, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών δραστηριοποιείται πλήθος επιχειρήσεων (φαρμακεία).Κύριο χαρακτηριστικό της λιανικής αγοράς φαρμάκων είναι η ύπαρξη πληθώρας σημείων πώλησης, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η αγορά να είναι «κατακερματισμένη».Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων αφορά μεμονωμένα/ανεξάρτητα καταστήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP Databank, το 55% εξ’ αυτών είναι ομόρρυθμες εταιρείες, το 37% ατομικές επιχειρήσεις, ενώ το 8% αφορά ετερόρρυθμες εταιρείες. Στην εγχώρια αγορά φαρμακείων δραστηριοποιούνται και κάποιες εταιρείες (ιδρυθείσες στην πλειοψηφία τους από φαρμακοποιούς), οι οποίες έχουν αναλάβει την «κεντρική συμβουλευτική διαχείριση» ενός δικτύου φαρμακείων που λειτουργούν ενταγμένα υπό τον ίδιο “διακριτικό τίτλο”, έχουν κοινούς προμηθευτές και παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, ο οποίος ασχολείται με την επιμέλεια των μελετών του Φαρμάκου, η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και τα έντονα προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε αναστολή της λειτουργίας αρκετών φαρμακείων, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. 
Με βάση τα στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), τα νεοϊδρυθέντα φαρμακεία ήταν λιγότερα από εκείνα που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους το 2015, να εκτιμάται σε 10.400 περίπου (τα συστεγαζόμενα φαρμακεία εκτιμώνται σε περισσότερα από 700), από 10.804 το προηγούμενο έτος. Tα περισσότερα συναντώνται στον νομό Αττικής, καταλαμβάνοντας ποσοστό 38% επί του συνόλου και ακολουθεί η διοικητική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 19%. Ωστόσο, η λειτουργία 10.400 φαρμακείων στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα κάθε φαρμακείο να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 1.044 κατοίκους και ως εκ τούτου, το ελληνικό δίκτυο φαρμακείων να θεωρείται το πυκνότερο και πλέον ομοιόμορφα κατανεμημένο δίκτυο φαρμακείων ανά κατοίκους στην Ευρώπη, παρότι έχει αναπτυχθεί σε χώρα με το πλέον δύσμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική επικράτεια. Η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για την πραγματοποίηση αγορών τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά φαρμακεία να προχωρήσουν στη σύσταση “ηλεκτρονικού” καταστήματος προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους
Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εμφανίζουν σημαντική ενίσχυση των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα τόσο της αυξανόμενης τάσης για αγορές μέσω διαδικτύου όσο και των σημαντικών εκπτώσεων/προσφορών που πραγματοποιούν. Στη ελληνική επικράτεια υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 1.000 ηλεκτρονικά φαρμακεία. Όπως σημειώνει ο, οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων (σε τιμές λιανικής) παρουσίασαν ανοδική πορεία την περίοδο 2004-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11% περίπου. Οι διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, καθώς και η εφαρμογή ελέγχων στη συνταγογράφηση, είχαν ως αποτέλεσμα η αξία των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων να συρρικνωθεί την περίοδο 2009-2015 (σωρευτική μείωση κατά 41% περίπου).
Το 2015 οι εν λόγω πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €4.119,5 εκατ., από €4.234,1 εκατ. το προηγούμενο έτος (μείωση 2,7%), ενώ το 2016 εκτιμώνται σε €4.050 εκατ. Αντίστοιχα, οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακείων, κατόπιν θεσμικών παρεμβάσεων (αλλαγή ασφαλιστικής τιμής, διεύρυνση λίστας Μη Συνταγογραφούμενων και Μη Αποζημιούμενων Φαρμάκων, επέκταση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κ.ά.), σημείωσαν πτώση τα τελευταία χρόνια και δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης από το  2013 και έπειτα. Το 2015 εκτιμώνται σε €4.838 εκατ., ενώ το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν σε €4.795 εκατ. περίπου.Η πτώση των πωλήσεων δεν οφείλεται σε χαμηλότερη επισκεψιμότητα στα φαρμακεία, αλλά κυρίως στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά απόδειξη, ως αποτέλεσμα της επιβολής των μειώσεων στις τιμές φαρμάκων και της αυξανόμενης τάσης διάθεσης φαρμάκων χαμηλότερου κόστους (γενόσημα).
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ., σύμφωνα με τα οποία η πτώση πωλήσεων των φαρμάκων σε ποσότητα (συσκευασίες) τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σαφώς ηπιότερη από εκείνη σε αξία, ενώ την τελευταία τριετία καταγράφεται και (μικρή αλλά αισθητή) αύξηση των πωλούμενων συσκευασιών φαρμάκων (σε ποσότητα). Συγκεκριμένα, το 2015 διατέθηκαν μέσω φαρμακείων 424,3 εκατ. συσκευασίες, ενώ η μέση τιμή/τεμάχιο διαμορφώθηκε σε 9,7 ευρώ, από 14 ευρώ το 2008 και 15 ευρώ το 2009.
Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, αναφέρει σχετικά με τη διάρθρωση των πωλήσεων: «Τα έσοδα από τα φάρμακα, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου (περίπου 85%), ενώ ακολουθούν τα παραφαρμακευτικά προϊόντα (βιταμίνες, σιρόπια, αντιαλλεργικά, παιδικές τροφές, συμπληρώματα, κτλ.) με 11% και τα καλλυντικά με 4%. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό 64% περίπου της αξίας των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων (75% περίπου επί των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων) και ακολούθησαν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φάρμακα υψηλού κόστους, το μερίδιο των οποίων εκτιμάται σε 13% και 8% αντίστοιχα». Η πλειοψηφία πλέον των επιχειρήσεων δίνουν βάρος στην προώθηση και διάθεση παραφαρμάκων (ιδιαίτερα συμπληρωμάτων διατροφής, κτλ) και καλλυντικών, με στόχο την αύξηση του ποσοστού των κατηγοριών αυτών επί των συνολικών πωλήσεών τους, επιδιώκοντας αφενός αύξηση πωλήσεων, αφετέρου δε ενίσχυση της κερδοφορίας. Με βάση τα αποτελέσματα της Κλαδικής Μελέτης, τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν, με τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Το 2016, η πολιτεία προχώρησε στη δημιουργία κατηγορίας φαρμάκων με την ονομασία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), η οποία περιλαμβάνει σκευάσματα που ανήκουν στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και διατίθενται και από άλλα κανάλια διανομής (πχ. super Market), γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μερική απώλεια εσόδων από μια κατηγορία φαρμάκων με ιδιαίτερα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους. Η διατήρηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα κάτω των €2 δισ. (€1,945 δισ. την περίοδο 2016-2018), εκτιμάται ότι θα συμβάλλει περαιτέρω στη σταθεροποίηση της συνολικής εγχώριας αγοράς των φαρμακείων, η οποία αναμένεται να κυμανθεί σε παραπλήσια επίπεδα τη διετία (2017-2018).                                                         Healthmag.gr 13/3/2017

■ «Ήταν βούληση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων ή της επιβλήθηκε;». Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τις επιστολές που εστάλησαν στους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας - Ανάπτυξης, από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε καταθέσει αναφορά στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δια του προέδρου του κ. Λουράντου.
Με την Αναφορά ο ΠΦΣ κατήγγειλε την Κομισιόν ότι, ως μέρος των Θεσμών, αγνόησε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα των κρατών-μελών να περιορίζουν την πώληση φαρμάκων μόνο στους φαρμακοποιούς, λόγω, μεταξύ άλλων, των εγγυήσεων και των πληροφοριών που αυτοί προσφέρουν στους καταναλωτές, αλλά και λόγω του ότι, η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας.
Η Κομισιόν, αντί να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις αυτές του Δικαστηρίου, εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση ώστε να νομοθετήσει υπέρ του δικαιώματος μη φαρμακοποιών να ανοίγουν φαρμακεία στην Ελλάδα (ν.4334/2015 και ΚΥΑ της 29.10.2015). Επισήμαινε μάλιστα ο ΠΦΣ ότι, με δηλώσεις του, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, τόνιζε ότι, η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε παρά τη θέλησή της και υποχρεώθηκε να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, υπό το καθεστώς εκβιασμού από τους Θεσμούς.
Ο ΠΦΣ, με την αναφορά του ζητάει, πέραν της καταδίκης της Κομισιόν, να υποχρεωθεί η τελευταία να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, καθώς και την αντικατάστασή της από νέα, η οποία θα είναι προϊόν διαβούλευσης με τους φαρμακοποιούς και την κοινωνία. Η αναφορά συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει, με τις εν λόγω επιστολές, τη γνώμη των αρμόδιων υπουργείων Υγείας και Οικονομίας προτού συνεχίσει την εξέτασή της. Οι απαντήσεις των 2 υπουργείων καθώς και η συνέχεια της εξέτασης της αναφοράς, αναμένονται.

ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ
■ Οι παράλληλες εισαγωγές κάνουν focus σε 150 φάρμακα.
Οι ελλείψεις σε σκευάσματα ''πρώτης γραμμής'' έχουν φθάσει τους 30 κωδικούς και είναι από τις κατηγορίες των αντιπηκτικών, του καρκίνου του προστάτη, δερματολογικών παθήσεων, ινσουλίνες και ψυχοφάρμακα. Πιέζουν, όπως μαθαίνουμε, οι έμποροι, να σχηματιστεί στον ΕΟΦ η Επιτροπή που θα ελέγχει τις Παράλληλες Εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος… επιτρέποντας πλέον και νόμιμα τις παράλληλες εισαγωγές, γιατί δεν δημιουργείται και η σχετική Επιτροπή, η οποία ουσιαστικά θα τις ελέγχει και θα είναι αρμόδια να εκδίδει ελληνικές πια ετικέτες, αναρωτιούνται κάποιοι;
 Το ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με φήμες, όσων θέλουν να ασχοληθούν με αυτού του είδους τις εισαγωγές ακούγεται ότι είναι μεγάλο και αφορά περί τα 150 σκευάσματα! Φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά, με τη διαφορά όμως ότι αυτά που θα εισαχθούν έχουν, συγκρινόμενα με τα εδώ, χαμηλότερη τιμή από 20% έως και 100%.Πηγές αναφέρουν την περίπτωση μιας κρέμας για κυστίτιδες, που στην Ελλάδα έχει λιανική τιμή 6,5 ευρώ, ενώ η ίδια στο εξωτερικό κοστίζει 1,5 ευρώ!.
Ίσως, λένε κάποιοι, οι παράλληλες εισαγωγές να είναι και η λύση στις ελλείψεις που υπάρχουν και οι οποίες δεν είναι εξαίρεση αλλά μια παγιοποιημένη κατάσταση, για την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι -και το βασικότερο, μη υπεύθυνοι.Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι ελλείψεις σε σκευάσματα ''πρώτης γραμμής'' έχουν φθάσει τους 30 κωδικούς και είναι από τις κατηγορίες των αντιπηκτικών, του καρκίνου του προστάτη, ινσουλίνες, δερματολογικών παθήσεων και ψυχοφάρμακα.  Όσον αφορά την αιτία των ελλείψεων, όλοι δείχνουν τις Παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όμως, κατά την Ε.Ε, είναι καθόλα νόμιμες…. Απλώς, ανακύπτει ηθικό ζήτημα, καθώς η εσωτερική αγορά φαρμάκων δεν καλύπτεται επαρκώς!
 Η πληροφόρησή μας είναι ότι οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι παράνομες εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.iatronet.gr   18 Ιαν 2017
■ ΙΦΕΤ- ΟΣΦΕ: Σύσφιξη εμπορικών σχέσεων.
To Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας προσπαθεί να καλύψει μέσω της Ομοσπονδίας συνεταιρισμών φαρμακοποιών Ελλάδος τις σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάθεση των σκευασμάτων.
Τις σημαντικές καθυστερήσεις -που μπορεί να φθάσουν και τις 10 ημέρες- oι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάθεση των σκευασμάτων, λόγω ανύπαρκτου προσωπικού, θα προσπαθήσει ο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) να καλύψει μέσω του ΟΣΦΕ (ομοσπονδία συνεταιρισμών φαρμακοποιών Ελλάδος). Ο τελευταίος   διατηρεί κέντρα διανομής ανά την Ελλάδα και διακινεί φάρμακα σε 5.500 φαρμακεία. 
Σήμερα λοιπόν, ο ΙΦΕΤ εισάγει περί τα 2,5 εκατ. κουτιά σκευάσματα -τα οποία ως επί το πλείστον είναι ογκολογικά- και αφορούν 708 φάρμακα, εκ των οποίων τα 350 αφορούν πολύ σπάνιες παθήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο ΙΦΕΤ έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΟΣΦΕ να αναλάβει τη διαχείριση (επικόλληση ταινιών γνησιότητας και διάθεση) ενός μέρους των φαρμάκων που εισάγει από το εξωτερικό. Φήμη (αρχικά), που τελικά μας την επιβεβαίωσε κορυφαίος παράγοντας του ΙΦΕΤ, επισημαίνοντας ότι ο όγκος δουλειάς είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί το Ινστιτούτο να την καλύψει...Πάντως κατά την ίδια πηγή, η εν λόγω συνεργασία για την οποία μάλιστα θα προγραμματιστεί και συνάντηση το αμέσως προσεχές διάστημα, δεν είναι τελείως καινούργια, καθώς έχει ξεκινήσει από πέρυσι και ουσιαστικά μιλάμε για επέκτασή της.. .
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο στην άμεση κάλυψη των αναγκών των ασθενών του, είναι ότι έχει ζητήσει εδώ και καιρό από το Υπουργείο Υγείας την άμεση πρόσληψη 35 ατόμων, χωρίς ωστόσο καμία απάντηση επί του αιτήματός του.Σήμερα, το Ινστιτούτο διαθέτει μόλις 3 τηλεφωνήτριες, οι οποίες πρέπει να εξυπηρετήσουν 800 σημεία, δηλαδή νοσοκομεία-φαρμακεία, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς,  όταν συνεταιρισμός στην επαρχία έχει 7 τηλεφωνήτριες για να εξυπηρετήσει 200 σημεία.
Στη συνάντηση που πρόκειται να γίνει μεταξύ των δύο διοικήσεων, (ΙΦΕΤ και ΟΣΦΕ), μάθαμε ότι ο ΙΦΕΤ εκτός από τη διάθεση ενός τμήματος δουλειάς που έχει και που θα αναθέσει στον ΟΣΦΕ θα ζητήσει την ιδιαίτερη συνδρομή του τελευταίου στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές.
Για παράδειγμα, στην Άνδρο δεν υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο με πλοίο, αλλά εκεί ο ΙΦΕΤ έχει ασθενείς.. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα συζητηθεί να παρακάμπτονται οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να γίνεται η διάθεση  απευθείας από τα κέντρα διανομής της ΟΣΦΕ έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή!       Iatronet.gr Δευτέρα 23 Ιαν 2017
Στα 2,6 δις. ευρώ τα έσοδα των φαρμακαποθηκών το 2015
Σημαντική τόνωση στο τζίρο των εταιρειών χονδρικού εμπορίου φαρμάκου, έδωσε η άνοδος κατά 31% των παράλληλων εξαγωγών.
Αντιστάθηκαν στις πιέσεις της αγοράς το 2015 οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες με σύμμαχο το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων δηλαδή την εξαγωγή σκευασμάτων, κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά με ρυθμό 3,3%. Ειδικότερα όπως σημειώνει για τον εγχώριο κλάδο των φαρμακαποθηκών μελέτη της Infobank Hellastat,  ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε στα 2,56 δισ. ευρώ έναντι 2,47 δισ. ευρώ το 2014 και 2,28 δισ. ευρώ το 2013. Την ίδια στιγμή τα λειτουργικά κέρδη EBITDA έφτασαν στα 49 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15%, ενώ σημαντική πτώση σημείωσαν επίσης τα καθαρά προ φόρων κέρδη ( -20% ), στα 34,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί βασικό εργαλείο των αρχών για τον περιορισμό των δαπανών υγείας, μέσω αλλεπάλληλων μειώσεων στις τιμές, υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών κ.α. Η καθαρή δημόσια δαπάνη μειώθηκε το 2015 στα 1,945 δισ. ευρώ, μέγεθος που υπολείπεται του 2009 κατά 60,5%.
Η μείωση της δαπάνης οδήγησε σε κάμψη της συνολικής αγοράς φαρμάκου η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις 12 ανατιμολογήσεις που έγιναν από το 2010 και μετά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη διαχρονική υποχώρηση της αξίας αγοράς των φαρμακαποθηκών σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα προ ύφεσης έτη. Πάντως, από το 2015 καταγράφεται ήπια ανοδική τάση λόγω του αυξημένου όγκου συνταγογράφησης, αλλά και της αύξησης των παράλληλων εξαγωγών κατά 31% στα 401,6 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ (εδώ). 
Αναλυτικά, πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια ευνοήθηκαν από το παράλληλο εμπόριο, ιδίως όταν άρχισε η διαδοχική μείωση των τιμών. Το εν λόγω μέγεθος έως το 2014 κατέγραφε διαχρονική υποχώρηση, ενώ το 2015  αυξήθηκε απότομα κατά 31%,στα 401,64 εκατ. ευρώ , με την ποσότητα των διακινούμενων σκευασμάτων να ανέρχεται στις 19,1 εκατ. συσκευασίες, έναντι 10,1 εκατ. το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την μελέτη, η προαναφερόμενη ενίσχυση είναι σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη τις αποφάσεις  απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που λήφθηκαν για αρκετά σκευάσματα, αλλά και για μακρύ χρονικό διάστημα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2015 έγιναν 5 απαγορεύσεις για παράλληλες εξαγωγές
Οι εξαγωγές αποτελούν πλέον παράγοντα καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των φαρμακαποθηκών, καθώς οι μειώσεις στα περιθώρια κέρδους τα τελευταία χρόνια, η καθυστερημένη είσπραξη των απαιτήσεων από τα φαρμακεία και οι πιέσεις που ασκούν οι φαρμακοβιομηχανίες (δεν χορηγούν πιστώσεις μεγαλύτερες των 2 μηνών) έχουν καταστήσει την εξεύρεση άμεσης ρευστότητας επιτακτική ανάγκη.  Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, "Η αγορά έχει ανάγκη από εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι που ωστόσο δυσχεραίνεται, λόγω των αυξητικών ρυθμών που παρατηρούνται στη συνταγογράφηση".
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 88 επιχειρήσεων και ένα από τα βασικά συμπεράσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης είναι και το γεγονός ότι οι
φαρμακαποθήκες εισέπραξαν τις οφειλές των πελατών τους εντός διαστήματος 2,5 μηνών        .HealthMag 3/2/2017
Οι παράλληλες εξαγωγές στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ
Λύσεις και μεθόδους που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό του συστήματος των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων αναζητά ο ΕΟΦ, με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων ελλείψεων. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε χθες άλλη μια συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του Οργανισμού, εκπροσώπους των Φαρμακοποιών, των Φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιριών, προϊόντα των οποίων αναφέρονται είτε σε έλλειψη είτε σε αδυναμία ανεύρεσης τους από τους ασθενείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα.Στην συνάντηση εκλήθησαν να παραστούν και φαρμακευτικές εταιρείες, προϊόντα των οποίων αναφέρονται είτε σε έλλειψη είτε σε αδυναμία ανεύρεσης τους από τους ασθενείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρόντες ήταν εκπρόσωποι των εταιρειών Novartis, Glaxo, Boheringer Ingelheim, Sanofi και Pfizer.Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των παραμέτρων που οδηγούν στις ελλείψεις και που συνδέονται με την επάρκεια φαρμάκων. Ο ΕΟΦ επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία, βάζοντας στο επίκεντρο τις περιπτώσεις παράνομων και καταχρηστικών παράλληλων εξαγωγών.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΦ στο Virus, το ενδοκοινοτικό εμπόριο είναι νόμιμο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για ηθικό θέμα, αφού δημιουργούνται ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, προς όφελος του κέρδους που φέρνει η εξαγωγή τους.Όπως αναφέρουν έχουν εντοπιστεί φαρμακαποθήκες που δεν διαθέτουν σχεδόν καθόλου σκευάσματα στην εγχώρια αγορά, αλλά εξάγουν το σύνολο των αποθεμάτων τους.
«Ο ΕΟΦ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους, εκτιμώντας ότι με τη στενότερη συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την υποστήριξη των λοιπών φορέων, θα εντοπιστούν τα όποια σημεία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τελικά δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους», αναφέρει σε ανακοίνωση. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να πραγματοποιήσει και νέες συναντήσεις με κάθε εταιρία ξεχωριστά.Στο χθεσινό ραντεβού,  από πλευράς φαρμακαποθηκών συμμετείχαν οι κ.κ. Μαρκάκη Ειρήνη, Σκυλακάκης Θεόδωρος (ΠΣΦ) και Γαλανόπουλος Ανδρέας (ΟΣΦΕ), ενώ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος.Virus.com.gr   16/02/2017
Ελλείψεις φαρμάκων: Οι περίεργες διαδρομές των παράλληλων εξαγωγών & αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα
Η σοβαρότητα της κατάστασης των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, αποτυπώθηκε πολύ εύγλωττα την Τετάρτη, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΦ, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή φαρμακείων, φαρμακαποθηκών, συνεταιρισμών, και βιομηχανιών.
Και μπορεί το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την διοίκηση του ΕΟΦ να αποπνέει νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ωστόσο η κατάσταση στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο σοβαρή και μοιάζει με «καζάνι έτοιμο να εκραγεί».Είναι γνωστό, ότι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων στην Ελλάδα δεν είναι παράνομες, αρκεί να είναι δηλωμένες και κυρίως, να έχει επάρκεια η αγορά ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, δεν μπορεί να απουσιάζουν από την αγορά βασικά φάρμακα και εμβόλια και να γνωρίζουν όλοι (ή οι περισσότεροι) ότι φεύγουν νταλίκες με φάρμακα για το εξωτερικό και να σφυρίζουν αδιάφορα!
Οι φαρμακοποιοί και ειδικότερα ο ΠΦΣεδώ και καιρό φωνάζει για τις τεράστιες ελλείψεις και κυρίως των εμβολίων.  Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ.Κ. Λουράντος έχει επισημάνει ότι από τις ελλείψεις φαρμάκων, κινδυνεύουν να κλείσουν πολλά φαρμακεία.
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου, το έχει αντιληφθεί, και κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να το αντιμετωπίσει, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι των φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το κακό είναι ότι ο ένας τα ρίχνει στον άλλον – για την ακρίβεια οι εταιρείες κατηγορούν τις φαρμακαποθήκες και vice versa.
Και επίσης, το δεύτερο μεγάλο κακό, είναι οι αδήλωτες εξαγωγές και οι ... περίεργες διαδρομές τους. Συγκεκριμένα, εδώ και ενάμιση χρόνο, οι αδήλωτες εξαγωγές προς τον ΕΟΦ είναι μεγάλες, τονίζουν εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Αποθηκών. Προσθέτοντας, ότι το αξιοπερίεργο, είναι ότι λείπουν από την ελληνική αγορά και άρα από τους ασθενείς, βασικά φάρμακα για σοβαρές και σπάνιες παθήσεις, τα οποία είναι και ακριβά φάρμακα (τι σύμπτωση!). Αξίζει να σημειωθεί, ότι 48 κωδικοί φαρμάκων, πραγματοποιούν το 76% του τζίρου του παράλληλου εμπορίου.Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι περίεργες διαδρομές των παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων (με νταλίκες, ή άλλο μέσο), καταλήγουν στην Δανία, την Σουηδία, την Γερμανία και την Αγγλία, σε χώρες δηλαδή, όπου τα σκευάσματα είναι πολύ πιο ακριβά από την Ελλάδα.
Να τονίσουμε ακόμη, ότι το 2015, οι δηλωμένες εξαγωγές φαρμάκων ανήλθαν σε 19 εκατ. τεμάχια με έναν τζίρο 403 εκατ. ευρώ. Μόλις σε ένα χρόνο (2015 σε σύγκριση με το 2014) υπήρξε αύξηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στον τζίρο των παράλληλων εξαγωγών.Τι θα μπορούσε να γίνει;
Φυσικά το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και όσο και εάν τραβάει τα αυτιά η κυρία Αντωνίου το ζήτημα δεν λύνεται εύκολα. Οι φαρμακοβιομηχανίες από την πλευρά τους αναφέρουν πως δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα είναι όλα τα φάρμακα δηλωμένα - πράγμα που έχει πιστοποιήσει και ο ίδιος ο ΕΟΦ μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες- και πως το παιχνίδι χάνεται κάπου στην μέση. Εκπρόσωποι φορέων αναφέρουν πως απαιτείται δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και συνεργασία του ΕΟΦ με την Οικονομική Αστυνομία. Διότι καλά τα κέρδη αγαπητοί κύριοι των Παράλληλων Εξαγωγών, αλλά όχι σε βάρος της δημόσιας υγείας και του Έλληνα Ασθενή, όχι σε βάρος της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας και της πολύπαθης υγείας.ONMED.GR 18/02/2017
■Απώλειες 2 δισ. ευρώ παρουσίασε την 7ετία της κρίσης ο κλάδος των φαρμακαποθηκών
Η συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς, κατά τα χρόνια της ύφεσης άλλαξε δραματικά των επιχειρηματικό χάρτη του κλάδου των φαρμακαποθηκών. Στα 3,35 δις. ευρώ από 5,38 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2009, εκτιμάται ότι έκλεισε η αγορά των ελληνικών φαρμακαποθηκών το 2016, ένα έτος που ο κλάδος φαίνεται να διαφυλάσσει την εύθραυστη ισορροπία του, μετά από μια περίοδο έντονων απωλειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της όγδοης έκδοση της κλαδικής μελέτης της ICAP Group, το μέγεθος αγοράς των φαρμακαποθηκών κατέγραψε πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10% την περίοδο 2009-2014. Το 2015 η εισαγωγή νέων σκευασμάτων στην αγορά ανέκοψε τη φθίνουσα πορεία, με τις φαρμακαποθήκες να σημειώνουν μία μικρή άνοδο της τάξης του 2%, συντηρώντας την ανοδική τάση και το 2016. Σύμφωνα με τη μελέτη, οριακά θετικές μεταβολές αναμένονται και την περίοδο 2017-2018, με δεδομένο το γεγονός ότι η αγορά πλέον έχει αφομοιώσει  τον αντίκτυπο της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης. 
Όπως επισημαίνει η ICAP, οι επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου-διανομής φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων περιλαμβάνονται στον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο και δραστηριοποιούνται τόσο ως ανεξάρτητες εταιρείες, όσο και ως προμηθευτικοί συνεταιρισμοί. Η αύξηση του κόστους χρήματος και ο δραστικός περιορισμός του τραπεζικού δανεισμού δημιούργησαν συνθήκες οικονομικής «ασφυξίας» για τις εγχώριες φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα ασυνέπειας στις συνδιαλλαγές και να επέλθουν «αναταράξεις» στη ροή εισπράξεων.
Διάρθρωση Αγοράς
Στην εγχώρια αγορά, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται, περίπου 100 επιχειρήσεις και 40 συνεταιρισμοί, οι οποίοι πραγματοποιούν 20.000 παραδόσεις σε καθημερινή βάση. Οι ελληνικές φαρμακαποθήκες συνιστούν νευραλγικό τμήμα της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς αποτελούν το συνεκτικό κρίκο μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακείων και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση του δικτύου διανομής τους, ενώ διανέμουν μια διευρυμένη γκάμα φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών.
Οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες  αποτελούν ανεξάρτητες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη συνεχή τροφοδοσία φαρμακείων, ενώ οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι προκύπτουν από την ένωση (συνεργασία) φαρμακοποιών, πραγματοποιούν κεντρικά τις αγορές των φαρμάκων και συναφών ειδών με τα οποία προμηθεύουν τα μέλη που τους απαρτίζουν. Οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες  εκτιμάται ότι απέσπασαν το 2016 ποσοστό 57% (1,90 δισ. ευρώ). Το υπόλοιπο 43% της συνολικής εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών εκτιμάται ότι κάλυψαν οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί (1,45 δισ. ευρώ).Το 85%-90% του συνολικού κύκλου εργασιών των φαρμακαποθηκών αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς φαρμακεία, ποσοστό μεταξύ 5%-10% αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς λοιπές φαρμακαποθήκες,ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά άλλες υπηρεσίες και προϊόντα (παραφαρμακευτικά, καλλυντικά, κτλ). Ανταγωνισμός
Όπως τονίζει η μελέτη, στην αγορά των φαρμακαποθηκών υφίσταται έντονος ανταγωνισμός λόγω του σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων και συνεταιρισμών που λειτουργούν. Δεδομένου ότι στην αγορά φαρμάκου οι τιμές είναι καθορισμένες και ελεγχόμενες, δεν υφίσταται ανταγωνισμός ως προς την τιμολογιακή πολιτική. Παράγοντες που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι, κυρίως, η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου κάθε φορέα, η ταχύτητα ανταπόκρισης, η παροχή διευκολύνσεων, κλπ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η περίοδος από το 2010 και έπειτα σηματοδότησε τη δραστική μείωση τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (κύριο προϊόν διακίνησης των φαρμακαποθηκών), η οποία σε συνδυασμό με το εγχώριο περιβάλλον ύφεσης και την έντονη έλλειψη ρευστότητας, περιόρισε σημαντικά τη συνολική δραστηριότητα του εξεταζόμενου κλάδου. Το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει (όχι στην ίδια ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη), προκαλώντας δυσλειτουργίες στην αγορά του φαρμάκου (καθυστερήσεις πληρωμών) και σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των φαρμακείων, δεν επιτρέπουν στην αγορά να ανακάμψει πλήρως.
Παράλληλα, καταγράφεται αποχώρηση ηγέτιδων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και συρρίκνωση της δραστηριότητας φαρμακαποθηκών με εδραιωμένη παρουσία. Οι εξελίξεις αυτές επέφεραν σημαντικές ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά των φαρμακαποθηκών και μετέβαλλαν το επιχειρηματικό τοπίο. Η έλλειψη ρευστότητας λειτούργησε ανασταλτικά στην ομαλή αναδιανομή της αγοράς, με τους πολυμετοχικούς συνεταιρισμούς να αποδεικνύονται «ανθεκτικότεροι» στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. 
Χρηματοοικονομική Ανάλυση
Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, το σύνολο του ενεργητικού ενισχύθηκε (4,6%) το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 4,5%. Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις διευρύνθηκαν το 2015 κατά 16% περίπου, ενώ μικρότερο ρυθμό αύξησης εμφάνισαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (3,8%). Οι συνολικές πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2015/14, το δε μικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά μόλις 1,2%. Το λειτουργικό αποτέλεσμα περιορίστηκε σημαντικά την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 17,1%, ενώ τα κέρδη (προ φόρου) να παρουσιάσουν ανάλογη επιδείνωση (κατά 25% περίπου), ενώ . 
Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος συνεταιρισμών, το σύνολο του ενεργητικού ενισχύθηκε κατά 1,5% το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν οριακά. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διευρύνθηκαν το 2015 (κατά 2,2%), ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις συρρικνώθηκαν το ίδιο έτος. Οι συνολικές πωλήσεις των προμηθευτικών συνεταιρισμών του δείγματος εμφάνισαν οριακή μόνο αύξηση (0,7%), ενώ τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν επιδείνωση (κατά 30,4%) το 2015/14. Τέλος, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 21% περίπου την ίδια περίοδο.                                   HealthMag 13/3/2017

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ
Σταθεροποιείται η «όμορφη βιομηχανία»
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος της Βιομηχανίας Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Τις εργασίες της ΓΣ άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτης τονίζοντας πως το 2017 αναμένεται να αποτελέσει έτος σταθεροποίησης των δεικτών για την «όμορφη βιομηχανία», σε συνέχεια της αντίστοιχης τάσης του περασμένου έτους.
Είναι ενδεικτικό πως η αγορά, προ κρίσης, βρισκόταν στα 1,4 δισ. ευρώ και το 2016, μετά από μια τρικυμιώδη 7ετία, διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.  Το μέγεθος της αγοράς και το εξαγωγικό της προφίλ την κατατάσσουν στη 17η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Με την ευκαιρία αυτή ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε πως η σημασία του κλάδου των Καλλυντικών είναι δεδομένη και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Η αξία της αγοράς των καλλυντικών ξεπερνάει το 72,5 δισ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη, πολύ υψηλότερα τόσο από την αντίστοιχη αγορά των ΗΠΑ (περίπου 50 δισ.) όσο και από εκείνη της Κίνας (32 δισ.). Μόνο στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 1,7 εκατ. εργαζομένους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή σε καλλυντικά ευρείας διανομής καθώς και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, γεγονός που μπορεί να σημάνει αναδιαρθρώσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης μίλησε για τη δυναμική του κλάδου, που είναι εμφανής, ακόμη και μέσα σε αυτό το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, συνεχούς υπερφορολόγησης. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΠΣΒΑΚ και ΕΣΕΕ θα προωθήσει μια συνεργασία σε διάφορους τομείς, με το βλέμμα ιδίως στις επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.«Πρόκειται για μια αφετηρία που στην πορεία θα ενδυναμωθεί. Στοχεύει σε κοινές δράσεις, διασφαλίζοντας κοινά συμφέροντα», ανέφερε.                                         Virus.com.gr   2/3/2017
ICAP: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τα καλλυντικά το 2014-2016
Η εγχώρια παραγωγή καλλυντικών κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Μικρή αύξηση της τάξης του 1,3% στη συνολική αξία της αγοράς καλλυντικών σε τιμές χονδρικής καταγράφηκε το 2016 σε σχέση με το 2015. Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος κάλυψαν το 54% της συνολικής αξίας της εγχώριας αγοράς καλλυντικών το 2015 και ακολούθησαν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με ποσοστό 29%. Ο κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων (παραγωγικών, εισαγωγικών), η πλειονότητα των οποίων ασχολείται με περισσότερες από μία κατηγορίες προϊόντων. 
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι έντονος, λόγω και της υπερπροσφοράς προϊόντων, κυρίως στο κανάλι της ευρείας διανομής. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διαθέτουν τα προϊόντα τους στο συγκεκριμένο κανάλι, καθώς πολλοί καταναλωτές επιλέγουν τα Super- Markets για την αγορά ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, λόγω της ευκολίας πρόσβασης και της προσιτής τιμής, αλλά και της δυνατότητας επιλογής μεταξύ πολλών εμπορικών σημάτων. 
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη ζήτηση των καλλυντικών προϊόντων συγκαταλέγονται, κατά κύριο λόγο, οι τιμές πώλησης των προϊόντων σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τη ζήτηση είναι οι τάσεις της μόδας, η διαφήμιση των προϊόντων κλπ. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης «Καλλυντικά» που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ.
Σύμφωνα με την μελέτη, η αξία της συνολικής εγχώριας παραγωγής καλλυντικών παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία 1-2 έτη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο ετήσιος ρυθμός μείωσης ήταν υψηλότερος, γεγονός το οποίο αποδίδεται αφενός μεν στην αυξανόμενη “εμπιστοσύνη” των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα, αφετέρου δε, στην ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα. 
Η Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, σημείωσε σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς ότι: «Οι συνολικές πωλήσεις καλλυντικών, σε τιμές χονδρικής αυξήθηκαν την περίοδο 2000-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,9%. Την περίοδο 2010-2013 οι συνολικές πωλήσεις καλλυντικών, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τους καταναλωτές, παρουσίασαν μείωση. Ωστόσο, το 2014 παρουσιάστηκε ανάκαμψη της αγοράς, η οποία συνεχίστηκε και το 2015, αλλά με μικρότερο ρυθμό (0,6% το 2015/2014). Για το 2016 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση κατά 1,3% περίπου σε σχέση με το 2015».Οι εταιρείες παραγωγής ή/και εισαγωγής καλλυντικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ζήτηση και να «συγκρατήσουν» τις πωλήσεις τους, αναπτύσσουν νέα προϊόντα με στόχο την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των καταναλωτών, ενώ παράλληλα «ωθούνται» στην παροχή εκπτώσεων, προσφορών κ.ά.
Με βάση τα αποτελέσματα της Κλαδικής Μελέτης, τα προϊόντα περιποίησης δέρματος αποτελούν διαχρονικά την κυριότερη κατηγορία καλλυντικών. Το 2015 εκτιμάται ότι κάλυψαν το 54,1% των συνολικών πωλήσεων, ενώ ακολούθησαν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με ποσοστό 29%. Το κανάλι της ευρείας διανομής εκτιμάται ότι κάλυψε το 47,6% της συνολικής αξίας της αγοράς καλλυντικών το 2015 και ακολούθησε το κανάλι των φαρμακείων με 21,4%.
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού ο οποίος συνετάχθη με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 22 επιχειρήσεων του κλάδου (παραγωγικές, εισαγωγικές) προκύπτουν τα εξής: Το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε οριακά κατά 0,5% το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν οριακά κατά 0,8% το ίδιο διάστημα. Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν δραστικά το 2015 (62,8%) ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 11,9%.
Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 4,3% το 2015/2014 και παράλληλα το μικτό κέρδος ήταν αυξημένα κατά 3,7%. Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 14,4% ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα διευρύνθηκαν κατά 8,1% την ίδια περίοδο, με συνέπεια την επιδείνωση του λειτουργικού αποτελέσματος.  Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο και τα δύο εξεταζόμενα έτη, ωστόσο το 2015 ήταν μειωμένο κατά 37,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 16,4% περίπου το 2015.HealthMag 5/3/2017
ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΗΝ APIVITA. Στα 40 εκατ. ευρώ η συμφωνία.
Στον ισπανικό όμιλο Puig Group περνά η πλειοψηφία των μετοχών της γνωστής εταιρείας Apivita, δημιούργημα εδώ και 37 χρόνια της γνωστής οικογένειας Ελλήνων φαρμακοποιών Νίκου και Νίκης Κουτσιανά. Η συμφωνία ανέρχεται, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, σε 40 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Κουτσιανά διατηρεί μειοψηφικό πακέτο. Ως γνωστόν, η Apivita διαθέτει ένα ισχυρό Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε κλάδους χημείας, φαρμακευτικής, βιολογίας και κοσμετολογίας και συνεργάζεται με 70 Πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα σε 23 χώρες. Η εταιρεία είναι από τις ελάχιστες του κλάδου της που έχει λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της Ε.Ε. Horizon 2020 για την καινοτομία. Η Apivita είχε επενδύσει πολλά στην ισπανική αγορά, όπου οι πωλήσεις της αυξάνονται με ρυθμό 30% ετησίως. Η γενικότερη εξαγωγική της δραστηριότητα αντιστοιχεί στο περίπου 30% των συνολικών της πωλήσεων. Ο αγοραστής όμιλος Puig έχει έδρα τη Βαρκελώνη και δραστηριοποιείται στον κλάδο των καλλυντικών και της μόδας με πωλήσεις που φτάνουν το 1,645 εκατ. ευρώ το 2015 και προϊόντα σε περισσότερες από 150 χώρες.
■ Φόρους και νέα κανάλια διανομής αναμένει φέτος ο κλάδος καλλυντικών.Η σταθεροποίηση επιτεύχθηκε λόγω ποιότητας και ποικιλίας των προϊόντων.
Σε αναμονή για την αλλαγή της νομοθεσίας παραγωγής καλλυντικών βάσει του κοινοτικού κανονισμού 1223/2009 που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως το 2015, καθώς επίσης και την επιβολή τέλους 1% υπέρ ΕΟΦ, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, βρίσκονται οι επιχειρήσεις καλλυντικών, σύμφωνα με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανίας Αρωμάτων και Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) .Συνολικά, η παγκόσμια αγορά καλλυντικών φθάνει τα 69 δις ευρώ στην Ευρώπη, τα 47 δις ευρώ στην Αμερική, τα 29 δις ευρώ στην Ασία και Κίνα και στα 18 δις ευρώ στην Ιαπωνία. Στη χώρα μας, η βιομηχανία καλλυντικών κατέχει τη 17η θέση μεταξύ των 28 ευρωπαϊκών κρατών με κύκλο εργασιών που έφθανε το 1,4 δισ. ευρώ το 2009 και τώρα έχει σταθεροποιηθεί στο 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς το e-commerce το νέο δίκτυο της αγοράς καλλυντικών. Από το σύνολο των προϊόντων της ελληνικής αγοράς, η ευρεία διανομή μέσω σούπερ- μάρκετ κατέχει τη μερίδα του λέοντος, καλύπτοντας το 36,7% της αγοράς, ενώ ακολουθούν τα φαρμακεία με 27,4% (η διανομή εντάθηκε σε αυτό το κανάλι κατά το 2016), τα καταστήματα καλλυντικών με 19%, οι πωλήσεις πόρτα-πόρτα με 9,8%, τα κομμωτήρια με 5,8% και τα ινστιτούτα αισθητικής με 1,4%. Στη διανομή καλλυντικών μετέχουν ακόμη τα καταστήματα μακιγιάζ, τα κέντρα ευεξίας, τα ιατρικά κέντρα, τα ιαματικά κέντρα, οι εξαγωγές και το e-commerce, κανάλια που αναμένεται να ενισχυθούν περεταίρω, βραχυπρόθεσμα.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του κλάδου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΠΣΒΑΚ, τα ελληνικά επώνυμα καλλυντικά είναι ασφαλή, ακολουθούν τον αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1223/2009 και ελέγχονται από τον ΕΟΦ. Και εκτός από τα δυναμικά δίκτυα πωλήσεων αυτό που συντελεί στην επιτυχία τους, είναι οι απεριόριστοι κωδικοί προϊόντων. 
"Η σταθεροποίηση του κλάδου, δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει κινδύνους από την ύφεση, αφού "τα σύννεφα" στην ελληνική αγορά και το 2017 οι υπέρογκοι φόροι, η έλλειψη ρευστότητας και η συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα για το εγχώριο επιχειρείν και το 2017, τη χρονιά με την μεγαλύτερη φορολογία από τη σύσταση του ελληνικού κράτους", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ κ. Θ. Γερμενίτης.
Σύμφωνα με μελέτη για τον κλάδο των καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής που διανέμονται μέσω σούπερ-μάρκετ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΠΣΒΑΚ, η πτώση στις πωλήσεις συνεχίστηκε και το 2016, και έφτασε το 5,8% σε αξίες και 4,3% σε τεμάχια, όταν οι πωλήσεις τροφίμων παρουσίασαν πτωτική πορεία κατά 6,7% και 9,6%, αντίστοιχα. Ελάχιστες κατηγορίες αύξησαν τις τιμές τους, όπως τα αφρόλουτρα, οι οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, τα σαπούνια (απλά και κρεμοσάπουνα).
Σημαντική επίδραση είχε και η διαφήμιση στις πωλήσεις των καλλυντικών αυτών, αφού με διάφορες προωθητικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις στο 45% σαμπουάν και μαλακτικών, 41% των βαφών μαλλιών, 38% των αντιηλιακών, 34% των προϊόντων styling, 30% στις οδοντόκρεμες, 29% των προϊόντων προσώπου, 28% στα αποσμητικά κλπ.                                              HealthMag 13/3/2017
Σαράντης: Αύξηση πωλήσεων και κερδών.
Καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 24%, αλλά και αύξηση πωλήσεων κατά 18% ανακοίνωσε ο Όμιλος Σαράντη για το 2016, κάνοντας λόγο για άλλη μία χρονιά εντυπωσιακής πορείας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέπεια με τις στρατηγικές κατευθύνσεις, επιτεύχθηκε αύξηση στα περιθώρια κέρδους, διατήρηση της θετικής καθαρής ταμειακής θέσης και βελτίωση στο λειτουργικό κεφάλαιο κίνησης. Πιο αναλυτικά, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου κατά το 2016 ανήλθαν σε € 329,02 εκατ. ευρώ συγκριτικά με € 278,76 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,03%.Σημαντική ανάπτυξη επέδειξαν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι ξένες χώρες του Ομίλου.
Η Ελλάδα παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο πωλήσεων της τάξης του 16,77% στα €119,76 εκατ., απόδοση εντυπωσιακή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου.Οι ξένες χώρες που αντιπροσωπεύουν 63,60% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 18,76% στα €209,26 εκατ. από €176,20 εκατ. πέρυσι.Σημαντική χαρακτηρίζεται η πορεία του Ομίλου ακόμα και εξαιρώντας τις πρόσφατες εξαγορές, καθώς επιτεύχθηκε άνοδος πωλήσεων ύψους 11,6% συγκριτικά με το 2015.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών και του κόστους παραγωγής καθώς και την αξιοποίηση των συνεργειών οδήγησαν σε διψήφια αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή και βελτίωση στα περιθώρια κέρδους. Αναλυτικότερα τα δημοσιευμένα μεγέθη: Τα Καθαρά Κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 23,95% σε €24,52 εκατ. από €19,78 εκατ., και το περιθώριο Καθαρού Κέρδους ανήλθε σε 7,45% από 7,10% το 2015.Κέρδος online   21/3/2017

ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Με ρυθμό μείωσης 5% κινήθηκε η αγορά Ιατροτεχνολογικών το 2015
Οι σημαντικές αποπληρωμές του 2016 προς τους προμηθευτές του ΕΣΥ, δεν «χαλάρωσαν» τις συνθήκες ασφυξίας των εταιρειών του κλάδου. Η μείωση των πωλήσεων και η σταθερά ανοδική αύξηση των οφειλών του Δημοσίου εξακολουθούν να αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα των εταιρειών του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι οποίες παρά τις σημαντικές αποπληρωμές που έγιναν μέσα στο 2016 δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου που αποτελούν και τους βασικούς προμηθευτές των ελληνικών νοσοκομείων, το 2015 ο συνολικός τζίρος των εταιρειών ήταν κατά 12% χαμηλότερος από τον ανείσπρακτο τζίρο που διεκδικούν οι εταιρείες από το βασικό τους πελάτη δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο. 
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το healthmag.gr, προκύπτει ότι οι εταιρείες του κλάδου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων το 2015 παρουσίασαν περαιτέρω υποχώρηση κύκλου εργασιών, μειωμένα κέρδη και διατήρηση των απαιτήσεων σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα συνολικά μεγέθη 53 εταιρειών οι οποίες αποτελούν το περίπου 70% περίπου της αγοράς και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες του κλάδου, οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν το 2015 στα 567 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 5% έναντι του 2014, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν κατά 2% στα 51 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις των εταιρειών δηλαδή οι οφειλές προς αυτές, φτάνουν τα 650 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Σημειώνεται δε πως σε αυτές τις οφειλές δεν περιέχονται και ομόλογα τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι εταιρείες έναντι παλιών πληρωμών μέχρι το 2009 τα οποία βέβαια έχουν απομειωθεί και λόγω PSI. 
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική διασπορά από πλευράς επιχειρήσεων, λόγω του μεγάλου αριθμού των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι 53 εταιρείες τις οποίες αναφέρουμε να συγκεντρώνουν το μεγάλο κομμάτι της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλες τουλάχιστον 150 επιχειρήσεις με μικρούς τζίρους οι οποίες και αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.  Στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών ιατροτεχνολογικών προϊόντων υπολογίζεται ότι πλέον έχει υποχωρήσει στα περίπου 800 εκατ. ευρώ, ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 15 και πλέον χρόνια, όταν το 2009 η αξία της αγοράς ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι ελληνικές εταιρείες (εμπορικές και παραγωγικές) έχουν καταφέρει να απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζόμενους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.
Όπως σημειώνει και η ICAP σε σχετική κλαδική μελέτη, η εγχώρια αγορά (αξία πωλήσεων σε τιμές χονδρικής) των ιατροτεχνολογικών προϊόντων γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12% και διαμορφώθηκε στα 2.033,7 εκατ. ευρώ το 2009. Από το 2010, ωστόσο, η εικόνα του κλάδου διαφοροποιήθηκε ριζικά, με το αντίστοιχο μέγεθος αγοράς να καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία, ο δε ρυθμός μείωσης ήταν ιδιαίτερα έντονος την τριετία 2010-2012.Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι τη διετία 2013-2014 παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης στην εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων η οποία όμως διατηρήθηκε και το 2015. Να σημειωθεί ακόμη πως την περίοδο 2010-2014 η αγορά κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 14%. Η μείωση αυτή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οφείλεται στην επιβολή συνδυασμού μέτρων από πλευράς του δημοσίου τομέα, με στόχο το δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών υγείας, με σκοπό την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.


Διάρθρωση Αγοράς
Όσον αφορά την κατανομή της αγοράς, ο δημόσιος τομέας απορροφά διαχρονικά ποσοστό μεταξύ 65%-70% των συνολικών πωλήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Οι ιδιωτικοί όμιλοι παροχής υπηρεσιών υγείας τα προηγούμενα έτη εμφάνισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πραγματοποιώντας παράλληλα αξιόλογες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Με βάση την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων εξακολουθεί να καλύπτεται από την κατηγορία των In Vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων με 25% και ακολουθεί η κατηγορία του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, η οποία εκτιμάται ότι κάλυψε το 13%.
Σχετικά με το μέλλον του κλάδου, χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του προέδρου  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της European Diagnostics Manufacturing Association (EDMA). Όπως σημειώνει: «Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά είναι πολύ σημαντική και για να επιτευχθεί άμεσα, θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην ταχεία αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεών του προς τον ιδιωτικό τομέα. Είναι γεγονός ότι οι φορείς Υγείας του ΕΣΥ μετά την υποδόση που εισέρρευσε στη χώρα, προχώρησαν σε μια γενναία αποπληρωμή μέρους των συσσωρευμένων οφειλών τους. Δυστυχώς, ο ρυθμός αυτός επιβραδύνθηκε σημαντικά αφήνοντας απλήρωτους αρκετούς μήνες». 
HealthMag 6/2/2017
ΓΕΝΟΣΗΜΑ
Καταρρίπτεται η αντίληψη ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι τα ακριβότερα της Ευρώπης
Στο 1/3 της τιμής που είχαν το 2009 βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά γενόσημα έχοντας δραματικά χαμηλότερες τιμές έναντι πληθώρας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 
Την υπονόμευση της πολυπόθητης  διείσδυσης των γενοσήμων, «πετυχαίνει» τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της τιμολογιακής πολιτικής για το φάρμακο, καθώς τα στοιχεία από την τελευταία ανατιμολόγηση καταδεικνύουν ότι ενώ το φτηνό φάρμακο πληρώνει το μάρμαρο των μειώσεων, την ίδια στιγμή εξοβελίζεται από τη συνταγογράφηση. Την ίδια στιγμή, καταρρίπτεται και ο μύθος των ακριβών ελληνικών γενοσήμων, αφού σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, τα ελληνικά γενόσημα είναι έως και 60% φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα των ευρωπαϊκών χωρών όπου τα πρωτότυπα φάρμακα αναφοράς τους έχουν τις χαμηλότερες τιμές. 
Ειδικότερα, με βάση την ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι από το 2009 έως το τέλος του 2016 τα γενόσημα έχουν υποστεί δραματική μέση μείωση τιμής η οποία φτάνει το 67%, όταν την ίδια στιγμή τα εν λόγω σκευάσματα δεν καταφέρνουν παρά να συμμετέχουν μόλις κατά 15% στη δαπάνη αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (με βάση τα στοιχεία του 2015). 
Αξίζει δε να επισημανθεί, ότι σήμερα τα γενόσημα που ανήκουν στις θεραπευτικές κατηγορίες με την υψηλότερη συνταγογράφηση εμφανίζουν μείωση τιμής σε σχέση με την τιμή που είχε λάβει το αντίστοιχο πρωτότυπο φάρμακο όταν βρισκόταν ακόμη σε καθεστώς προστασίας, μεταξύ 70% και 85%! Παρά το γεγονός αυτό, τα μερίδια των γενοσήμων ελάχιστα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους. Όπως μάλιστα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥτα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Διεύθυνση Φαρμάκου του οργανισμού και αφορούν σε ένα αντιπροσωπευτικό μήνα του 2016, μόλις 1 στα 4 φάρμακα που συνταγογραφείται είναι γενόσημο ενώ μόλις 1 στα 5 ευρώ που δαπανάται για φάρμακο αφορά αποζημίωση γενοσήμου. 
Επίσης τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ξεκάθαρα, ότι την κατάρρευση των τιμών των γενοσήμων την περίοδο 2009-2016, δεν την ακολούθησαν και οι άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των Δελτίων Τιμών από το Δεκέμβριο 2009 μέχρι και το πλέον πρόσφατο του Δεκεμβρίου 2016,  ενώ επιτεύχθηκε μέση εξοικονόμηση κατά 67%στη δαπάνη  για τα γενόσημα φάρμακα, για τα off patent η αντίστοιχη εξοικονόμηση ήταν 50%, τα on patent «εξασφάλισαν» μεσοσταθμική εξοικονόμηση 33% ενώ τα ΦΥΚ του Νόμου 3816 22%. Οι δύο τελευταίες αυτές κατηγορίες κρατούν και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά φαρμάκου με μερίδια 32% και 34% αντίστοιχα δηλαδή κατέχουν τα 2/3 της αγοράς από πλευράς αξίας σύμφωνα με τα στοιχεία της QuintilesIMS. 
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων, είναι και το γεγονός ότι τα γενόσημα με δραστικές ουσίες που ανήκουν στις πιο «δημοφιλείς» θεραπευτικές κατηγορίες, έχουν τεράστια απόσταση τιμής σε σχέση με την τιμή που είχαν πριν από 6 χρόνια τα αντίστοιχα πρωτότυπα. Πιο συγκεκριμένα,  γενόσημα με βάση τη δραστική ατορβαστατίνη που αφορούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, έλαβαν τιμή στο τελευταίο δελτίο 4,15 ευρώ η οποία είναι κατά 84% χαμηλότερη από την τιμή που είχε το αντίστοιχο πρωτότυπο το 2009.  Αντίστοιχα, φάρμακα με βάση τη δραστική εσομεπραζόληγια τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έλαβαν τιμή 5,24 ευρώ η οποία είναι χαμηλότερη κατά 83%. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι τιμές σε γενόσημα φάρμακα του νευρικού συστήματος με βάση τη δραστική μεμαντίνη τα οποία έλαβαν τιμή στα 8,82 ευρώ η οποία είναι χαμηλότερη κατά 81%. 
Αποδεικνύεται ακόμη ότι το τελευταίο δελτίο τιμών ήταν εκείνο το οποίο  έδωσε το πλέον  ισχυρό χτύπημα στις τιμές των γενοσήμων. Η ανάλυση των στοιχείων του δελτίου, με βάση το οποίο ήδη τιμολογούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, δείχνει δραματική μείωση στα γενόσημα έναντι τον Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του Νόμου 3816. Χαρακτηριστικές  είναι οι περιπτώσεις γενοσήμων, αντίστοιχων των προαναφερθέντων, στα οποία επιβλήθηκαν ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις. Για παράδειγμα τα γενόσημα ατορβαστατίνης μειώθηκαν κατά 36% σε σχέση με το δελτίο τιμών του Ιουλίου ενώ κατά 37% μείωση παρουσίασαν τα γενόσημα της παντοπραζόλής. Όμως το πλέον σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των τιμών,  έχει να κάνει με την «εμμονική» αναφορά περί υψηλότατων τιμών γενοσήμων στην Ελλάδα. Βάση λοιπόν της μελέτης των στοιχείων αποδεικνύεται ότι γενόσημα τα οποία ανήκουν στις προαναφερθείσες θεραπευτικές κατηγορίες με δραστικές ουσίες που αποτελούν βασική θεραπείας χιλιάδων χρονίως ασθενών, έχουν πλέον τιμές ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης οι τελικές τιμές των γενοσήμων της ατορβαστατίνης των 40mg στην Ελλάδα μετά και την τελευταία ανατιμολόγηση καταλήγουν να έχουν τιμές έως και 62% χαμηλότερες έναντι των τιμών των γενοσήμων που κυκλοφορούν στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς δηλαδή του on patent σκευάσματος ατορβαστατίνης.
Αντίστοιχα και τα γενόσημα με βάση τη δραστική κλοπιδογρέλη των 75mg στην Ελλάδα, καταλήγουν να έχουν έως και 60% χαμηλότερες τιμές έναντι των τιμών των γενοσήμων στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα ανήκουν στην κατηγορία των αντιθρομβωτικών παραγόντων. Επίσης μια άλλη ευρέως διαδεδομένη δραστική είναι η σιμβαστατίνη για τη χοληστερίνη, με τα γενόσημα των 40mg στην Ελλάδα να καταλήγουν να έχουν πάρει έως και 42% χαμηλότερες τιμές έναντι των τιμών των γενοσήμων στις 3 φθηνότερες χώρες του προϊόντος αναφοράς .
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται τελικά ότι η τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου ακολουθεί μια στρεβλή διαδικασία η οποία αφενός δυναμιτίζει την ύπαρξη των ελληνικών γενοσήμων στην αγορά, αφετέρου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη εξοικονόμηση που θέλει να ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Το χειρότερο δε, είναι ότι φτηνά φάρμακα θα εξαφανιστούν από τα ελληνικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να τα προμηθευτούν και να επιβαρυνθούν με το κόστος συμμετοχής από τα ακριβά σκευάσματα που θα τα υποκαταστήσουν. HealthMag 23/1/2017
Αντιπαράθεση ελληνικών – πολυεθνικών επιχειρήσεων για τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων.Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, η μέση τιμή των γενοσήμων σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα είναι περίπου στο 95% στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 50%, ενώ σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία η τιμή είναι κάτω από 25%.
Σε αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει η αναφορά του Αντώνη Καρόκη περί ακριβών γενοσήμων στην ελληνική αγορά.Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν κυρίως γενόσημα φάρμακα, αντιδρά στις αιτιάσεις αυτές. Το προεδρείο της ΠΕΦ κάνει λόγο για ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία – όπως αναφέρει – επιχειρούν να επαναφέρουν το γνωστό και πολυφορεμένο πλέον ψευδές αφήγημα περί δήθεν υψηλών τιμών των γενοσήμων:
“Είναι γνωστή πλέον η τακτική των κύκλων αυτών που, αν και αποτελούν μειοψηφία, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ισχυριζόμενοι με προκλητικό τρόπο ότι τη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν τάχα τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα με μέση τιμή 7 ευρώ και όχι όσα εισαγόμενα διατίθενται με μέση τιμή τα 100 ευρώ”.Η ΠΕΦ καταγγέλλει πως κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης και εστιάζεται στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στον τρόπο αποζημίωσής τους, τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης. Την περασμένη Δευτέρα, ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD Ελλάδας Αντώνης Καρόκης είχε αναφέρει πως οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές. Είχε, μάλιστα, παρουσιάσει στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά γενόσημα έχουν διπλάσια μέση τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα των χωρών του ΟΟΣΑ.Iatronet.gr 17 Φεβρουαρίου 2017
Η μέση τιμή των γενοσήμων σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα είναι περίπου στο 95% στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 50%, ενώ σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία η τιμή είναι κάτω από 25%.
Το προεδρείο της ΠΕΦ εκφράζει την εκτίμηση πως η πλειονότητα των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου επιθυμούν μια ισορροπία ανάμεσα στα παλαιά καταξιωμένα φάρμακα και τα νέα καινοτόμα: “Καλό είναι να εργαστούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση αυτή με στόχο να επικρατήσουν δίκαιες και βιώσιμες συνθήκες στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.


Γιατί έχει χαθεί η μάχη για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων;
Έχουμε διαμορφώσει πλέον εδραία πεποίθηση ότι όλες οι «προσπάθειες» τις οποίες έχει καταβάλει ή πρόκειται να καταβάλλει η σημερινή και οι επόμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας για να επιτύχουν δραστική αύξηση στη διείσδυση των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο σύνολο της σχετικής κατανάλωσης είναι χαμένες από χέρι!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, παρά τις επίμονες «προσπάθειες» στη χώρα μας, η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, τόσο στη νοσοκομειακή όσο και στην εξωνοσοκομειακή σχετική κατανάλωση… Εμείς έχουμε υπόψη μας κάτι το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζουν και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κουαρτέτου:
Οι εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται γενόσημα δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες, όταν στοχεύουν στην διεύρυνση και την σταθεροποίηση της κατανάλωσης πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μπορούν ακόμη και να παραδίδουν εντελώς δωρεάν πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, στην περίπτωση κατά την οποίαν αυτά τα σκευάσματα θα χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους  χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν και όταν θα έχουν λάβει το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στοχεύουν, σε αυτή την περίπτωση, στην υψηλή εξωνοσοκομειακή κατανάλωση των πρωτότυπων σκευασμάτων τα οποία  εμπορεύονται. Βεβαίως, υπάρχουν και εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες, λίγες, οι οποίες εμπορεύονται πραγματικά ανταγωνιστικά γενόσημα και εφαρμόζουν παρόμοιες πρακτικές όσον αφορά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, όπως συμβαίνει με τις επαναλαμβανόμενες δωρεές ποσοτήτων συγκεκριμένου γενοσήμου σκευάσματος κλοπιδογρέλης στο νοσοκομείο της Αθήνας «Αλεξάνδρα». Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, είναι λίγες.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: Τι θα πράξει ένας ορθολογικός διοικητής νοσοκομείου του ΕΣΥ της χώρας μας, όταν έχει να διαλέξει μεταξύ της δωρεάν προμήθειας ενός πρωτοτύπου φαρμακευτικού σκευάσματος και της προμήθειας, σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά όχι δωρεάν, ενός γενοσήμου φαρμακευτικού σκευάσματος της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας; Είναι προφανές πως μόνον με την δωρεάν προμήθεια του πρωτοτύπου φαρμακευτικού σκευάσματος έχει τη δυνατότητα να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη του ιδρύματος το οποίο διοικεί.
Έτσι, συγκρατείται κάπως η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και εκτοξεύεται στα ύψη η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με την κατανάλωση των πρωτοτύπων και των offpatent φαρμακευτικών σκευασμάτων να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος… δραστική αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο σύνολο της σχετικής κατανάλωσης, λοιπόν, αποτελεί, με τα σημερινά «σκληρά» δεδομένα, μία… χίμαιρα για τη χώρα μας!                                                                                                             Ygeia360.gr 23/3/2017

ΜΗΣΥΦΑ
■ «ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» - «ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔA.
Ο καθένας «γιατρός» του εαυτού του και... τα έξοδα δικά του.

«Αν το 5% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μετατραπούν σε ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), το συνολικό όφελος για την Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 160 εκατομμύρια ευρώ (...) Τα περιθώρια διεύρυνσης της αγοράς ΜΗΣΥΦΑ κυμαίνονται από 15% έως και 34% (...) Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μικρή κάμψη του μέσου αριθμού ετήσιων επισκέψεων σε φαρμακεία το 2016, οι επισκέψεις με σκοπό την αγορά ΜΗΣΥΦΑ αυξήθηκε, στο 56% από 52%. Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν οι επισκέψεις για την αγορά μη φαρμακευτικών προϊόντων, 21% από 17%, καθώς και απλά για τη λήψη συμβουλών από το φαρμακοποιό, 11% από 7%...».
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Τα Οφέλη της Αυτοθεραπείας για Πολίτες και Οικονομία», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (EΦEX) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ). Στόχος του συνεδρίου, όπως σημειώνεται, ήταν «να αναδειχθούν τα σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, την Κοινωνική Ασφάλιση καθώς και για την ελληνική οικονομία, από την ανάπτυξη της χρήσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τους ασθενείς για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας».Πρόκειται για την αντιδραστική προπαγάνδα σχετικά με τη λεγόμενη «αυτοθεραπεία» και «αυτοφροντίδα» των ασθενών, δηλαδή οι ίδιοι οι ασθενείς να αναλαμβάνουν τη διάγνωση και την επιλογή της θεραπείας, χωρίς να απευθύνονται σε γιατρό...
Κίνδυνοι και εκτόξευση των πληρωμών για τους ασθενείς
Ένα από τα «επιχειρήματα» που ακούστηκαν και στο συγκεκριμένο συνέδριο είναι ότι μέσω της λεγόμενης «αυτοθεραπείας» θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν λιγότερα. Η αναφορά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά στο τι θα πληρώνει το κράτος.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 6ετία οι συνεχείς και δραστικές μειώσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (από 5,2 δισ. ευρώ το 2009 στα 1,9 δισ. ευρώ το 2015) οδήγησαν στην εκτόξευση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασφαλισμένων, από το 9% το 2009 στο 30% το 2015. Δηλαδή, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν ως συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα. Κι αυτό, μάλιστα, όχι για όλα τα φάρμακα, αλλά μόνο για όσα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Το ποσοστό που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι είναι πολύ μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη ο αυξανόμενος αριθμός των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς.Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο τα ΜΗΣΥΦΑ αναγορεύονται σε εργαλεία «αυτοθεραπείας», ενώ ο ΕΦΕΧ προτείνει το διπλασιασμό τους.
Τα ΜΗΣΥΦΑ, βέβαια, έχουν όλες τις ιδιότητες των φαρμάκων, δηλαδή παρουσιάζουν συγκεκριμένη φαρμακολογική δράση, μεταβάλλουν τη λειτουργία ενός βιολογικού συστήματος μέσω των χημικών τους δράσεων. Κι όπως όλα τα φάρμακα, παρουσιάζουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τρόφιμα (π.χ. η χρήση πολλών αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα και σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές).Αν κάποιος ασθενής αποφασίσει να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένο σύμπτωμα, χωρίς την κατάλληλη διάγνωση για την αιτία που το προκάλεσε, μπορεί να μην εμφανίσει αναγκαστικά κάποια παρενέργεια, όμως είναι πιθανόν το φάρμακο να μην του προσφέρει τίποτα, ακόμα και να συγκαλύψει την αιτία της πάθησης κι έτσι να συνεχίσει αυτή να εξελίσσεται.
Η εξέταση και διάγνωση από αρμόδιο γιατρό, ακόμη και για κάποιο πρόβλημα που μοιάζει ήπιο, οι διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, η χορήγηση κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος, αλλά και η πρόληψη, δεν μπορεί να «υποκατασταθούν» με κριτήριο ότι αυτά «κοστίζουν». Οι δήθεν εκσυγχρονιστικές προτάσεις για «αυτοθεραπεία» εντάσσονται στην πολιτική περιορισμού των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών, αποτελούν φθηνή κι επικίνδυνη υποκατάσταση των μεγάλων ελλείψεων στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη που προκαλούνται από αυτήν την πολιτική.
Αποκαλυπτική η ευρωπαϊκή εμπειρία
«Να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία (...) Οι φαρμακοποιοί είναι πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας υγείας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Β. Σερέτης, πρόεδρος του ΕΦΕΧ, και έριξε το βάρος στη «στενή συνεργασία» με τις ομόλογες ευρωπαϊκές οργανώσεις υπό την ομπρέλα της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης Αυτοθεραπείας (AESGP), όσο και με την Πανευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμακοποιών (PGEU).Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 η PGEU και η AESGP έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με αντικείμενο «την αύξηση των δυνατοτήτων των πολιτών στην αυτοθεραπεία, "ενισχύοντας" το ρόλο του φαρμακοποιού και αναπτύσσοντας τα φαρμακεία σε... Κέντρα Υγείας»! Δηλαδή, το φαρμακείο θα αναλαμβάνει να παρέχει - έναντι αμοιβής - «υπηρεσίες» Πρωτοβάθμιας Υγείας! Συγχρόνως, με τα παραπάνω «καλοπιάνονται» οι φαρμακοποιοί για να αποδεχτούν την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και την αύξηση του ανταγωνισμού...
Όσο για την ευρωπαϊκή εμπειρία με την οποία... «πρέπει να εναρμονιστούμε», αυτή ήρθε στο εν λόγω συνέδριο από τη διευθύντρια της Γαλλικής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (AFIPA), και είναι αποκαλυπτική: «Η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας αποτελεί αναγκαιότητα για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας. Το 60% των Γάλλων πολιτών είναι έτοιμο να αναλάβει από μόνο του τα έξοδα προκειμένου να αντιμετωπίσει ελαφρά προβλήματα υγείας. Το 80% των Γάλλων που χρησιμοποίησαν ΜΗΣΥΦΑ έπειτα από τη συμβουλή του φαρμακοποιού, έγιναν καλά χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη στο ιατρείο. Οι Γάλλοι γιατροί πιστεύουν ότι σχεδόν το 45% των ασθενών που βλέπουν θα μπορούσαν οι ίδιοι να γιατρέψουν το πρόβλημα, ακολουθώντας τις συμβουλές ενός φαρμακοποιού. Από το 2007 στο Γαλλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας ο αριθμός των γιατρών έχει μειωθεί κατά 10,3% και συνεχίζει να μειώνεται».
Επικίνδυνη «λύση» και συμβιβασμός με την απώλεια δικαιωμάτων
Στα παραπάνω αποτυπώνονται οι στρατηγικοί στόχοι και κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ για μείωση του «κόστους», για μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών στην Υγεία. Για λογαριασμό αυτής της στρατηγικής, μπαίνουν στον «κόφτη» τα αυτονόητα, όπως είναι η πρόληψη, η εξέταση και η διάγνωση από αρμόδιο γιατρό, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η χορήγηση κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος, ακόμη και για κάποιο ήπιο πρόβλημα.
Εκεί ακριβώς αποσκοπεί και η βαθιά αντιδραστική και επικίνδυνη «αυτοθεραπεία». Στην αποδοχή και στη συναίνεση με αυτήν την πολιτική, με τις μεγάλες ελλείψεις που αυτή προκαλεί σε υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας. Στη συναίνεση και τον εγκλωβισμό σε αυτήν τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που μειώνει την κρατική ευθύνη για την Υγεία και τη χρηματοδότηση των αντίστοιχων υπηρεσιών, μετατρέποντας την υγεία των εργαζομένων και του λαού σε «ατομική ευθύνη» και απογειώνοντας το κόστος που πέφτει στις πλάτες τους. Σε μια εποχή με τεράστια πρόοδο της επιστήμης, των τεχνικών μέσων, με σύγχρονα φάρμακα, με πολυπληθές εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, αντί ο λαός να απολαμβάνει καθολική πρόσβαση στη σύγχρονη πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, καλείται να συμβιβαστεί με την οπισθοδρόμηση μισό αιώνα πίσω, όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε γνώριζαν γιατρό αλλά ο «θεός» του χωριού ήταν ο φαρμακοποιός και «η κυρά μας η μαμή», ελλείψει επιστημονικής γνώσης, υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού...
Οι πρώτες αυξήσεις σε ΜΗΣΥΦΑ
Ο «χορός» των αυξήσεων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) δεν άργησε να ξεκινήσει. Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλουν οι Φαρμακοποιοί, δημοσιεύοντας και σχετικό τιμολόγιο από εταιρία, η οποία προχωράει σε αυξήσεις τιμών σκευασμάτων της, επ’ ευκαιρία της σχετικής τιμολογιακής απελευθέρωσης που τίθεται σε ισχύ από το τρέχον έτος, βάσει νόμου του 2014.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο ιστολόγιο τους, η εταιρία Reckitt Benckiser τις τελευταίες ημέρες ενημερώνει τους φαρμακοποιούς πως από 1η Φεβρουαρίου αυξάνει τις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ της.Οι αυξήσεις αγγίζουν και το 20% και η μετακύλισή τους στη λιανική τιμή θεωρείται, μάλλον, αναμενόμενη.
«Ως επιστημονικός κλάδος έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει να μην απελευθερωθούν οι τιμές αυτών των φαρμάκων επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό θα τις αυξήσει δραματικά σε βάρος της τσέπης του κόσμου», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Γ. Δαγρές.
«Δυστυχώς, δεν έχουν περάσει ούτε καν λίγες ημέρες από την 1η Ιανουαρίου 2017 που βάσει παλαιότερου Νόμου του 2014 οι τιμές απελευθερώθηκαν, και αμέσως άρχισε ο χορός της ακρίβειας σε βάρος του κόσμου από την Κερκόπορτα που άνοιξε η απελευθέρωση τιμών», προσθέτει.
Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, κεντρική απόφαση ήταν οι εταιρίες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών πριν τη δημοσίευση μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα αποσαφηνίζονται μια σειρά κρίσιμων θεμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο φορέας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΗΣΥΦΑ είχαν ζητήσει και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Αυτή η θέση, βέβαια, δεν εμποδίζει τις εταιρίες μεμονωμένα να αποφασίσουν την αλλαγή των τιμών τους, ακόμη και προς τα πάνω, εκμεταλλευόμενες την ισχύουσα νομοθεσία.
Virus.com.gr 19/01/2017
ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■ Σαρωτικές ανακατατάξεις στα επενδυτικά σχέδια των φαρμακευτικών εταιρειών και κυρίως σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες έχει φέρει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει "φρένο" στην εισαγωγή καινούργιων φαρμάκων στην Ελλάδα, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω το κόστος της περίθαλψης. Τα δύο επιπλέον μέτρα που έρχονται στην αγορά, και που αφορούν αποκλειστικά τα καινοτόμα σκευάσματα που περιμένουν να πάρουν έγκριση για τιμολόγηση, αφορούν στην επιβολή επιπλέον αναγκαστικής έκπτωσης, ύψους 25%, για κάθε νέο φάρμακο που θα εντάσσεται στη θετική λίστα, πέραν των εκπτώσεων που παρέχονται από τις επιχειρήσεις. 
Επιπλέον, στις παρεμβάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προβλέπεται ότι για να αποζημιωθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά, θα πρέπει πρώτα να έχει κυκλοφορήσει και να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της Ευρώπης, 7 από τις οποίες μάλιστα πρέπει να διαθέτουν και οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ). Αυτό έχει ως συνέπεια τα νέα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ίσως ετών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που καθίστανται απαραίτητες για τους πάσχοντες, όπως αναφέρουν σύλλογοι ασθενών. 
Οι συνέπειες προβλέπεται να είναι ραγδαίες. Αφενός, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τις εγχώριες βιομηχανίες, αφού τα περιθώρια κέρδους τους ουσιαστικά εξανεμίζονται, ενώ για τις παρασκευάστριες εταιρείες η επένδυσή τους ψαλιδίζεται. Αφετέρου, εκτιμάται πως οι Έλληνες ασθενείς θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν από 2 – 4 χρόνια για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο, σε σχέση με τον αντίστοιχο Ευρωπαίο ασθενή, με ότι συνέπειες έχει η καθυστέρηση αυτή για τη διαχείριση της νόσου τους και κατ’ επέκταση για την ίδια τους την ζωή.
Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, τα μέτρα του υπουργείου Υγείας πρακτικά "τιμωρούν" τα νέα φάρμακα με 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate), φτάνοντας δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση  των νέων φαρμάκων  σε ποσοστό άνω του 60% ( rebate όγκου 20% συν rebate 25% των νέων φαρμάκων συν αναγκαστική επιστροφή για όταν οι δαπάνες ξεφεύγουν ύψους 17% κατά μέσο όρο). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως η χώρα μας, όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, ακολουθεί το πλαίσιο των τριών χαμηλότερων τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το ελληνικό περιβάλλον γίνεται πολύ πιο δυσμενές. Μετά άλλωστε τις νέες παρεμβάσεις, τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζονται, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μεγάλη μερίδα εταιρειών προσανατολίζεται σε αποεπένδυση  από θεραπευτικές κατηγορίες.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας απαντά πως ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα, χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης και διαπραγμάτευση τιμής. Τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, τη στιγμή που η τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2016 ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. εκτιμάται από φορείς του φαρμακευτικού κλάδου ότι ήταν η υπέρβαση στο κονδύλι των δημόσιων νοσοκομείων.Capital.gr 9/1/2017
Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»
Χωρίς παζάρια συνεχίζουν να διατίθενται ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό διαφημίζει ότι θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση των τιμών των ακριβών φαρμάκων, η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει καν.
Πάνω από ένα χρόνο τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιλά για σκληρά «παζάρια» (διαπραγματεύσεις) που θα γίνουν στις τιμές των ακριβών φαρμάκων. Διαδικασία που θα εξοικονομούσε στο σύστημα εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι μόνο για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας, οι πρώτες συνομιλίες είχαν κατορθώσει να μειώσουν τη συνολική δαπάνη κατά 50%. Ωστόσο οι διαδικασίες ακόμη και για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας «πάγωσαν». Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά πόσο είχε μειωθεί η τιμή των φαρμάκων ήδη με τις πρώτες επαφές: «Ακριβά φάρμακα με έκπτωση 50%! Δείτε τα «παζάρια» υπ. Υγείας-φαρμακευτικών».
Ωστόσο για άγνωστους λόγους οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει και δεν ξεκίνησαν επί της ουσίας ποτέ. Παρότι έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό τα σχετικά έγγραφα σε φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της διαπραγμάτευσης, αυτές ουδέποτε ξεκίνησαν. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι έγινε με τα φάρμακα της Ηπατίτιδας για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας στον ΠΟΥ, τα επόμενα χρόνια η νόσος θα πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως: «Στις …Καλένδες οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας! Οι νέες δεσμεύσεις του υπ. Υγείας»Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απλά…ξαναδεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
Ειδικά τώρα οι μειώσεις των τιμών των ακριβών φαρμάκων, φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η έρευνα για την εταιρεία Novartis και η κυβέρνηση μιλά για φάρμακα που πωλούνταν σε πολύ υψηλότερες τιμές από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να χαθούν δις ευρώ από τα ελληνικά Ταμεία. Πάντως οι νέες δεσμεύσεις για διαπραγματεύσεις δόθηκαν μάλιστα πρόσφατα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις και δεσμεύτηκε (για άλλη μια φορά) πως άμεσα θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Οι …φρέσκες δεσμεύσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το HIV/AIDS, τις ιογενείς ηπατίτιδες και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως μία από τις κύριες αιτίες επιπολασμού των ιών.HealthReport  16/1/2017
■ "Τριγμούς" φέρνει ο νέος γύρος μειώσεων τιμών στα φάρμακα
Προσπάθειες σταθεροποίησης από τη φαρμακοβιομηχανία - Δεν έχει ληφθεί κανέναν παράλληλο μέτρο.
Νέος γύρος μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων έχει ξεκινήσει, με στόχο την έκδοση του αναμενόμενου από την τρόικα δελτίου τιμών φαρμάκων τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους νέους κλυδωνισμούς που θα έρθουν καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μέτρο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν αυτού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των μειώσεων των τιμών.
Με δεδομένο αυτό, οι μειώσεις τιμών θα υπολογιστούν στο 50% της αρχικής τιμής για τα φάρμακα που χάνουν την προστασία της πατέντας τους, ενώ στα off patent που από καιρό βρίσκονται στην αγορά, οι μειώσεις τιμής δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 4,5 ευρώ .Αντίστοιχα για τα γενόσημα, που τιμολογούνται στο 65% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου, η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 6 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η έναρξη των διαδικασιών βρίσκει τις φαρμακευτικές σε οριακό σημείο ιδίως, αφού παρά τις συζητήσεις, περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων δεν επιτυγχάνεται τελικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι προσπάθειες των ελληνικών φαρμακευτικών στρέφονται στην συγκράτηση των τιμών μέχρι τα 7 ευρώ ανά συσκευασία, δεδομένου ότι στα γενόσημα, εκτός από το μέσο όρο  έκπτωσης 30% από τα υπάρχοντα rebate και το clawback, επιβάλλεται συνήθως και μια πρόσθετη μείωση τιμής της τάξης του 12% για την προσαρμογή της τιμής της συσκευασίας του γενοσήμου έναντι της τιμής της συσκευασίας του πρωτοτύπου. (Συνήθως οι συσκευασίες των ελληνικών γενοσήμων για χρόνια νοσήματα, αφορούν θεραπεία μηνός, έναντι μικρότερων συσκευασιών των φαρμάκων αναφοράς). Με δεδομένα τα παραπάνω, οι περαιτέρω μειώσεις τιμών, θέτουν σε κίνδυνο την κυκλοφορία φθηνών φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, καθώς χάνεται πλέον το ενδιαφέρον παραγωγής τους και αντίθετα οι εταιρίες κινδυνεύουν από ζημίες που πρόκειται να φέρουν τα παλαιά φάρμακα στις επιχειρήσεις.Ήδη σημειώνουμε πως ο ΕΟΦ έχει καταμετρήσει 200 περίπου αποσύρσεις φαρμάκων από το τέλος της χρονιάς μέχρι σήμερα.
Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η εφαρμογή των πλαφόν θα μπορούσε να κρατηθεί στο επίπεδο των 7 ευρώ ανά συσκευασία, καθώς η σχετική πρόβλεψη δεν προέρχεται άμεσα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά καθιερώθηκε έμμεσα με μια υπουργική απόφαση, και επιλέχθηκε επειδή κανένα άλλο μέτρο συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχει ληφθεί.
Καθώς όμως η διείσδυση των γενοσήμων είναι πολύ μικρή, αντίστοιχα μικρό θα είναι και το όφελος από τις μειώσεις τιμών, συγκριτικά με άλλα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αφορούν τον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης. Και με δεδομένο αυτό μελετούν τρόπους περιστολής της ζημιάς που αναμένεται να προκύψει, καθώς από την πλευρά του ΕΟΦ δεν διαφαίνεται πρόθεση διατήρησης του πλαφόν των ελάχιστων τιμών στα 7 ευρώ.Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες θα στραφούν στην ακριβή τήρηση της νομοθεσίας με τιμολόγηση των φαρμάκων βάσει του 9ψήφιου κωδικού για τα προϊόντα αναφοράς (αφορά το ακριβές προϊόν με τη συγκεκριμένη συσκευασία και περιεκτικότητα, ώστε να μην υπάρχει απώλεια τιμής από τις προσαρμογές στις εγχώριες συσκευασίες), ενώ για τα μοναδικά γενόσημα (χωρίς προϊόν αναφοράς στην ελληνική αγορά) επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τιμολογούνται με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. αντί του 65% του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Από την πλευρά του ΕΟΦ, αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, με στόχο την έκδοση δύο γενικών ανατιμολογήσεων στη χρονιά που διανύουμε, καθώς και την έκδοση τεσσάρων επιπλέον δελτίων τιμών για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην αγορά, στη διάρκεια του έτους.                                                                                                healthmag.gr   23/3/2017
"Οικειοθελείς" μειώσεις τιμών για τα off patent φάρμακα πριμοδοτούν ο Ανδρέας Ξανθός και ο ΕΟΦ
Ούτε να ακούσει θέλει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για μετάθεση των μειώσεων στις τιμές των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων για την 1η Ιουνίου 2017, αίτημα το οποίο έχει καταθέσει με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), προκειμένου τα off patent να μην εξέλθουν της τρέχουσας γενικής ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων με τιμές χαμηλότερες εκείνων των γενοσήμων τους. Τόσο ο Ανδρέας Ξανθός όσο και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωρίζουν ότι το αίτημα του ΣΦΕΕ συνεπάγεται μόνον μία ανατιμολόγηση για τα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα μέσα στο 2017, όταν ο ισχύων νόμος προβλέπει ρητώς και κατηγορηματικώς την πραγματοποίηση δύο γενικών ανατιμολογήσεων των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατ' έτος.
Έτσι, ο Ανδρέας Ξανθός και η διοίκηση του ΕΟΦ αναμένεται να προσανατολίσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ να προχωρήσουν σε "οικειοθελείς" μειώσεις τιμών στις επίφοβες σειρές των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων, έτσι ώστε, με αυτές τις "οικειοθελείς" μειώσεις τιμών να μην υπάρξουν στην τρέχουσα γενική ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων off patent φαρμακευτικά σκευάσματα που οι τιμές των οποίων να βρεθούν χαμηλότερα εκείνων των γενοσήμων τους.Με την ως άνω προτεινόμενη διαδικασία, θα πραγματοποιηθούν κανονικά δύο ανατιμολογήσεις μέσα στο 2017 για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα.                                            Ygeia360.gr 30/3/ 2017

ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
«Πάρτι» με 45 δισ. ευρώ έκαναν τα «τρωκτικά» στο φάρμακο.
Σκάνδαλο διαρκείας με θύμα τους Έλληνες πολίτες θα μπορούσε να χαρακτηριστούν οι «φουσκωμένες» δαπάνες φαρμάκου που πληρώνουμε επί χρόνια. Αστρονομικά είναι τα ποσά της δημόσιας και ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης όπως αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία. Από το 2009 έως και το 2016 έχουν δαπανηθεί για φάρμακα περί τα 45 δισ. ευρώ στη χώρα μας! Αν και τα χρόνια της κρίσης η συνολική δαπάνη έχει συρρικνωθεί, στελέχη από τον χώρο του φαρμάκου αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας, επισημαίνουν ότι ακόμη και σήμερα το «πάρτι» συνεχίζεται, αποδίδοντας το πρόβλημα στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων .Άλλωστε τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: από τη «ξέφρενη πορεία» του 2009, με τις πωλήσεις των φαρμάκων (σε αξίες) στη χώρα μας να αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη το 2015 «έπεσε» στα 5,6 δισ. καταγράφοντας πτώση κατά 34%! Η μείωση αυτή δεν συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων φαρμάκων σε συσκευασίες.
Μείωση
Ειδικότερα, το 2009 «καταναλώσαμε» 562 εκατ. κουτιά φάρμακα έναντι 502 εκατ. κουτιών πέρυσι, καταγράφοντας μείωση μόλις κατά 10,7%, γεγονός που εξηγείται από τις σημαντικές μειώσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη περιορίστηκε χωρίς να «κοπούν» φάρμακα απαραίτητα για τους πολίτες.
Από το 2013 μέχρι και σήμερα, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις και να έχει «κλειδώσει» περίπου στα 5,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η πορεία της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας διαμορφώθηκε το 2010 σε 7,3 δισ. ευρώ (521 εκατ. συσκευασίες), το 2011 σε 6,7 δισ. ευρώ (512 εκατ. συσκευασίες), το 2012 σε 5,9 δισ. ευρώ (479 εκατ. συσκευασίες), το 2013 σε 5,6 δισ. ευρώ (485 συσκευασίες) και το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ (502 συσκευασίες).
 Αποκάλυψη
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με αφορμή την υπόθεση Novartis αποκάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis φτάνουν ως τα 4,5 δισ. ευρώ, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια. Ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για «τεράστιο στημένο παιγνίδι» εξηγώντας ότι οι τιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για άλλες χώρες. «Μία τιμή εδώ έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες. Το συμφέρον μία εταιρείας είναι να έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ ακριβές θεραπείες, που στην Ελλάδα αποκτήθηκαν έναντι 70.000 ευρώ, σε άλλες χώρες τις τιμολόγησαν με μόλις 20.000 ευρώ και προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης.
 Στα 5,6 δισ. η συνολική αγορά φαρμάκων το 2015
Στα 5.603 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αγορά φαρμάκου με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ το 2015, έναντι 5.638 εκατ. ευρώ το 2014 ενώ τα ίδια ποσά αναμένονται και για το 2016, καθώς «κλειδωμένη»στα 2 δισ. παραμένει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ για τις πωλήσεις φαρμάκων το 2015 στη χώρα μας, προκύπτει ότι το 2015, πωλήθηκαν σε νοσοκομεία και φαρμακεία 502.235.460 συσκευασίες φαρμάκων έναντι 497.729.656 το 2014.
Η αξία των φαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων που φέρουν τη σήμανση του ΕΟΦ και διακινήθηκαν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες διαμορφώθηκε πέρυσι στα 4.119.448.188 ευρώ έναντι 4.234.103.057 ευρώ το 2014. Η πτώση που καταγράφεται ανάμεσα στις 2 χρονιές είναι της τάξης του 2,78%.Όσον αφορά στα φάρμακα που διακινήθηκαν πέρυσι από τα νοσοκομεία αλλά και ευρύτερα εκείνα τα οποία βγαίνουν στην αγορά μόνο με νοσοκομειακή τιμή, ήταν αξίας 1,484.185.203 ευρώ έναντι 1.404.155.330 ευρώ το 2014. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση κατά 5,39%, γεγονός που αποδίδεται στα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία για σοβαρές παθήσεις.
Συσκευασίες
Όσον αφορά στις συσκευασίες που διακινήθηκαν συνολικά στα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, το 2015 πωλήθηκαν 424.288.315 σκευάσματα έναντι 417.670.196, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,56%. Αντίστοιχα, τα σκευάσματα που διακινήθηκαν στα νοσοκομεία και γενικότερα εκείνα τα οποία καταγράφονται με βάση τη νοσοκομειακή τιμή είχαν όγκο 77.947.145 τεμαχίων έναντι 80.059.460 τεμαχίων το 2014, καταγράφοντας μείωση κατά 2,71%.
Αναφορικά με τις παράλληλες εξαγωγές, το 2015 αυξήθηκαν κατά 30,95% όσον αφορά στην αξία τους, η οποία προσδιορίζεται στα 401,6 εκατ. ευρώ έναντι 306,7 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εκρηκτική αύξηση του όγκου σε ποσοστό άνω του 90% καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΦ, πέρυσι οι φαρμακαποθήκες εξήγαγαν 19.126.566 συσκευασίες φαρμάκων, έναντι 10.059.249 συσκευασίες το 2014.Κέρδοςonline  16/1/2017
Συνταγή του ΣΕΒ για τη διάσωση της αγοράς Φαρμάκου
 «Ακτινογραφία» της αγοράς Φαρμάκου στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ανιχνεύοντας τα δομικά προβλήματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και προτείνοντας τα συστατικά για τη βελτίωση της.
Όπως σημειώνεται στην ειδική έκθεση του συνδέσμου, η ατελέσφορη επιλογή οριζόντιων μέτρων αντί μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής επιτυγχάνει να συντηρεί σημαντικές δομικές στρεβλώσεις, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πλέον αδύνατους όσο και για την εγχώρια αγορά. Η υγιής επιχειρηματικότητα πλήττεται, χωρίς έστω να εξασφαλίζονται στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ή καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Βέβαια, «η πρακτική να προκρίνονται οριζόντια, και όχι διαρθρωτικά, μέτρα έχει αρχίσει πλέον να προκαλεί εμφανή και πιεστικά αδιέξοδα σε εγχώριους παραγωγούς φαρμάκου και εισαγωγείς βασικών και καινοτόμων σκευασμάτων», αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Το μέλλον της εγχώριας παραγωγής και η ανάγκη για μια νέα πολιτική φαρμάκου».
Τα δυσλειτουργικά πεδία, σύμφωνα με το ΣΕΒ, αφορούν στη χωρίς διακριτική διαφοροποίηση δραστική μείωση αποζημίωσης των εγχώριων παραγωγών αλλά και των εισαγωγέων φαρμάκων, στην αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στην κατάχρηση «εργαλείων» όπως το rebate και το clawback.
Το παράδοξο που εντοπίζει και η έκθεση είναι πως η μείωση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνεται ο παραγωγός ή εισαγωγέας ωθεί την κατανάλωση σε ακριβότερα φάρμακα, ακόμα και όταν αυτό ιατρικά δεν είναι απαραίτητο, ενώ τα τελευταία χρόνια η συνταγογράφηση και η κατανάλωση φαρμάκων παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα, με τάσεις αύξησης. Την ίδια ώρα, η χαμηλή τιμή λειτουργεί ως αντικίνητρο προώθησης ειδικά του γενόσημου, σε σύγκριση με το εκτός πατέντας, ενώ ακόμη και άριστες πρακτικές, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτυγχάνουν να αποδώσουν, λόγω των δομικών στρεβλώσεων στην αγορά φαρμάκου.
Κρατικές παρεμβάσεις που συντηρούν την αναποτελεσματικότητα, ζητήματα νοοτροπίας ασθενών και γιατρών και διαρθρωτικά αγκάθια, με κύρια την απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, συμπληρώνουν την αρνητική εικόνα στην εγχώρια πολιτική φαρμάκου.
Η αντιμετώπιση της απαιτεί κατά τον ΣΕΒ 13 βήματα:
  1. Εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαβερές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης των φαρμάκων αλλά και της ποιότητας των γενοσήμων.
  2. Ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, όπως με εφαρμογή του άρθρου 66, παρ. 7, του Ν4316/2014 σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση των παροχών εταιρειών προς ιατρούς.
  3. Πλήρης απαγόρευση, με εφαρμογή στην πράξη, της χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, σε συνδυασμό με την διασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης σε στελεχωμένα κέντρα υγείας, όπου ο περιστασιακός ασθενής θα μπορεί εύκολα να προμηθευτεί την απαραίτητη συνταγή.
  4. Το μικτό κέρδος των φαρμακοποιών και της αλυσίδας διανομής να ενισχυθεί, αναλογικά, στην περίπτωση διάθεσης πιο οικονομικών και ειδικά γενόσημων φαρμάκων, δηλαδή να εξειδικευτεί σε περισσότερα κλιμάκια τιμολόγησης η ενιαία σήμερα κατηγορία για φάρμακα κάτω των €50.
  5. Μείωση, αναλογικά, του rebate των φαρμακοποιών σε σχέση και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στη διάθεση γενοσήμων.
  6. Εφαρμογή του clawback όχι στο σύνολο του κύκλου εργασιών της αγοράς αλλά σε υποκατηγορίες, οι οποίες όμως, όπως και τα όρια δαπάνης, θα προκύψουν από προσεκτική ανάλυση στοιχείων και δεδομένων. Αντίστοιχα, θα πρέπει το clawback να μην υπολογίζεται σε τιμές που περιλαμβάνουν τα περιθώρια φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών ή/ και να επιμερίζεται σε όλη την αλυσίδα διανομής του φαρμάκου.
  7. Διασύνδεση της μείωσης των τιμών γενοσήμων με στόχους αύξησης του μεριδίου τους.
  8. Εξαίρεση από τα όρια δαπάνης, clawback και rebate ορισμένων ειδικών περιπτώσεων θεραπειών, που θα πρέπει όμως να υπόκεινται σε διαπραγμάτευση και αυστηρά πρωτόκολλα, όπως τα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα εμβόλια.
  9. Εφαρμογή πρωτοκόλλων, ξεκινώντας από τους νέους ασθενείς που δεν έχουν ήδη κάποιο θεραπευτικό σχήμα. Στόχος είναι η εδραίωση της πρακτικής της χορήγησης πιο οικονομικών θεραπειών ως πρώτης γραμμής, με τις πιο ακριβές θεραπείες να έπονται στις περιπτώσεις όπου η πρώτη γραμμή θεραπείας δεν οδήγησε σε ίαση.
  10. Λειτουργία των ηλεκτρονικών μητρώων ασθενών και αξιοποίηση των δεδομένων που έχουν προκύψει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τον εντοπισμό των περιπτώσεων που οδηγούν σε δυσανάλογη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ανάλυση τους και την εκπόνηση κατάλληλων δράσεων εξορθολογισμού.
  11. Ενίσχυση του ΕΟΦ και δυνατότητα αξιοποίησης μέρος των εσόδων του για την κάλυψη των οργανωτικών αναγκών του.
  12. Επίσπευση της λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας ξεκινώντας από εξειδικευμένες πολύ ακριβές αλλά και συμβατικές θεραπείες, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος ζήτησης για θεραπείες και όπου το κόστος μπορεί να μη δικαιολογείται από την αποτελεσματικότητα τους, και ανάπτυξη του φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.
  13. Συνέπεια του ΕΟΠΥΥ στην εξόφληση των οφειλών του.                          Virus.com.gr  23/01/2017
Η κρίση κόστισε ακριβά στα φάρμακα
Ακριβά πλήρωσε η αγορά του φαρμάκου τις απανωτές περικοπές στις τιμές των σκευασμάτων που αποφασίστηκαν στη λογική της περιστολής των δαπανών στην Υγεία. Σύμφωνα με πηγές της φαρμακοβιομηχανίας, στο διάστημα από το 2009 μέχρι και το 2016, η αξία των γενοσήμων που παράγει μειώθηκε κατά 67%, ενώ ακόμη αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό της κατανάλωσης (η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 15% επί του συνόλου των σκευασμάτων που αποζημιώνει).
Ακολούθως, στα χρόνια της κρίσης, η αξία των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off patent) ψαλιδίστηκε μεσοσταθμικά κατά 50%, των φαρμάκων με πατέντα (on patent) κατά 33% και των ακριβών σκευασμάτων (ν.3816) κατά 26%.Μόνο κατά την τελευταία ανατιμολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου (οι μεταβολές στη λιανική πώληση μέσω των φαρμακείων θα φανούν μέσα στο Φεβρουάριο), το "μαχαίρι”- όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς- στην αξία των γενοσήμων άγγιξε κατά μέσο όρο το 16%, στα off patent το 15%, στα on patent το 3% και στα ακριβά φάρμακα το 2%.
Οι επιπτώσεις στην αγορά σύμφωνα με τις βιομηχανίες είναι σαρωτικές. Τη χρονιά που πέρασε οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων συνολικά έφτασαν τα 95 εκατ. ευρώ. Όπως όμως φαίνεται στο πίνακα που ακολουθεί, η εξοικονόμηση αυτή δεν έφτασε ποτέ στον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό για δύο λόγους: Από τη μία πλευρά, τα μέτρα που κατά καιρούς έχει υιοθετήσει το υπουργείο Υγείας δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τον όγκο της συνταγογράφησης. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα γράφονται 6,5 εκατ. συνταγές προς τους ασφαλισμένους (το 2016 δόθηκαν περίπου 72 εκατ. συνταγές), τη στιγμή που το 2009 ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 4,5 εκατ. Η αύξηση της συνταγογράφησης οδήγησε πέρσι σε υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει οι εταιρείες του χώρου, οι οριζόντιες μειώσεις σε φάρμακα με χαμηλή τιμή οδήγησαν σε αποσύρσεις από την κυκλοφορία και στην υποκατάσταση των θεραπειών αυτών με άλλες ακριβότερες. Το κόστος ανέρχεται σε 120 εκατ. Έτσι αντί το υπουργείο Υγείας να εξοικονομήσει 95 εκατ. ευρώ,  τα μέτρα που επέβαλε οδήγησαν σε επιβάρυνση ύψους 125 εκατ.
Μεγάλος χαμένος είναι για ακόμη μια φορά οι εταιρείες του κλάδου. Από τις περαιτέρω ανατιμολογήσεις που θα γίνουν φέτος υπολογίζεται ότι οι τιμές των σκευασμάτων θα περικοπούν κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αυτό σημαίνει πως οι φαρμακοβιομηχανίες θα δουν ξανά τους τζίρους τους να μειώνονται, εξέλιξη που αναμένεται να φέρει μεγαλύτερο περιορισμό επενδύσεων, μείωση προσωπικού, περικοπές σε λειτουργικά έξοδα και προωθητικές ενέργειες. Στελέχη του κλάδου απαντούν πως η λογική των οριζόντιων μέτρων θα οδηγήσει ξανά σε αντίθετα αποτελέσματα, ενώ ούτε ο όγκος των γενοσήμων αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα που ζητούν οι θεσμοί. Από μελέτη μάλιστα της διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ για έναν αντιπροσωπευτικό μήνα του 2016 προκύπτει, πως  μόλις 1 στα 4 φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι γενόσημο, ενώ μόλις 1 στα 5 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακο αφορά σε αποζημίωση γενοσήμου. 
Κι η στρέβλωση δεν σταματάει εδώ. Ενδεικτικό της μονομερούς τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αποτελεί το γεγονός, ότι πολλά γενόσημα που καλύπτουν βασικές θεραπευτικές ανάγκες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με αυτή που είχαν τα αντίστοιχα πρωτότυπα έξι χρόνια πριν. Σε ορισμένες μάλιστα δραστικές ουσίες, η διαφορά αυτή ξεπερνά το 80%.Capital.gr 31/1/2017
■ Φαρμακοβιομηχανίες δίνουν εργολαβικά τη διανομή των σκευασμάτων τους.
Σε σταυρόλεξο για ολοένα και πιο δυνατούς λυτές εξελίσσεται η αγορά του φαρμάκου. Αναδιοργάνωση σε όλα τα μέτωπα. Ακόμη και οι πρώτοι των πρώτων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας αναζητούν τρόπους ευθείας αντίδρασης στα νέα υπό διαμόρφωση φοροεισπρακτικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, η οποία συν τοις άλλοις ετοιμάζει νέο αλαλούμ στην αγορά με την ανατροπή ρόλων που επιφυλάσσει στα θεσμικά της όργανα.
Αλλά επειδή ως γνωστόν, το κράτος κρατάει το ντέφι και άρα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα νέα μέτρα σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός, οι διοικήσεις φαρμακοβιομηχανιών βρίσκονται επί ποδός με βασικό θέμα τι άλλο την περιστολή δαπανών για να αποφύγουν τα χειρότερα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενταθεί οι φήμες ότι προετοιμάζονται καταργήσεις τμημάτων ή συγχωνεύσεις τομέων, ενώ δεν θα λείψουν και οι ηχηρές μετακινήσεις στελεχών, που αφενός ξέρουν την αγορά ως σαν την παλάμη τους και αφετέρου έχουν "σωτήριες άκρες" στην κυβέρνηση.
Ήδη, μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία ακούγεται ότι βρίσκεται στην ανάθεση του συνόλου της διανομής των σκευασμάτων της στην εγχώρια αγορά σε άλλη εταιρεία, περικόπτοντας έτσι σημαντικά το σχετικό κόστος. Κίνηση που ήδη ετοιμάζονται να κάνουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, προσφέροντας ως αντίτιμο στην νέα εταιρεία που θα αναλάβει την διάθεση των φαρμάκων ποσοστό επί του τζίρου στην χονδρική. Ποσοστό που μπορεί να είναι 3% ή και 5% ανάλογα με την δυναμική του εκάστοτε σκευάσματος. Φυσική απόρροια της παραπάνω εξέλιξης σε συνδυασμό και με τις συνεχείς μειώσεις τιμών είναι  οι απομακρύνσεις ιατρικών επισκεπτών και ήδη τα μαντάτα από αυτό το μέτωπο δεν είναι καθόλου καλά. Ήδη όπως λέγεται πολυεθνική με ρίζες ευρωπαϊκές, απομάκρυνε τελευταίως 5 άτομα, ενώ διπλάσιο και άνω αριθμό, σχεδιάζει να πράξει  άλλη εταιρεία του χώρου μέσα στο προσεχές δίμηνο.  
Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει  μετακινήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών  σε δύο κυρίως τμήματα. Το ένα είναι το εμπορικό, κοινώς αυτό που κάνει το αλισβερίσι στην αγορά και φέρνει το χρήμα στα ταμεία και το άλλο είναι το τμήμα διασφάλισης ποιότητας, καθώς η πληροφόρηση είναι ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα για το τμήμα διασφάλισης ποιότητας η πληροφόρηση είναι ότι η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει -όπως ήταν και το αναμενόμενο- από ελληνικής φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη 2 γνωστά στελέχη  της αγοράς μετακινήθηκαν σε νέα πόστα (το ένα στην Ανατολική Αττική και το άλλο στα Βόρεια προάστια).
Οι εξελίξεις όμως στην φαρμακοβιομηχανία δεν σταματούν εδώ, καθώς κάποιες εταιρείες συζητούν ακόμη και καταργήσεις τμημάτων, λόγω του ότι τα σκευάσματα που διαχειρίζονταν έχουν χάσει την τελευταία διετία πάνω από το 60% της τιμής τους. Το θέμα είναι ότι εάν συμβεί αυτό το σοκ για τους ασθενείς θα είναι μεγάλο, καθώς μιλάμε για σκευάσματα πρώτης γραμμής.Iatronet.gr 28/3/2017

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Γιατί δεν φτάνει η φαρμακευτική δαπάνη του προϋπολογισμού. Νέες δραστικές, υποκατάσταση, αύξηση συνταγών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε υπέρογκες επιστροφές και απαιτεί ρύθμιση κυρίως στην αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών.
Δραματική πτώση στην έγκριση νέων φαρμάκων παρουσιάστηκε διεθνώς το 2016, κάτι που αναμένεται και για το 2017, οπότε αναμένεται η έγκριση μόλις 18 νέων δραστικών ουσιών,  με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα γυρίσουμε πίσω στα επίπεδα του 2007, σε ότι αφορά την διάθεση στην αγορά νέων θεραπευτικών σχημάτων.
Ήδη πέρυσι, εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόλις 22 νέα σκευάσματα, από τα οποία τα 8 αφορούσαν ακάλυπτες ανάγκες ασθενών, 7 αποτελούσαν καινοτόμες θεραπείες επιφέροντας σημαντική βελτίωση έναντι άλλων θεραπειών που προϋπήρχαν, για 6 η έγκριση επιταχύνθηκε καθώς αφορούσαν ασθένειες απειλητικές για τη ζωή και με πλεονέκτημα έναντι των υπαρχουσών θεραπειών. Αναλυτικά, το 2007 είχαν εγκριθεί 18 νέες θεραπείες, το 2008 εγκρίθηκαν 24, το 2009 εγκρίθηκαν 26, το 2010 έπεσαν στις 21, το 2011 ανέβηκαν στις 30, το 2012 στις 39, το 2013 έπεσαν στις 27 και το 2014 και 2015, οι εγκρίσεις έφθασαν τις 41 και 45 αντίστοιχα.
Οι εγκρίσεις του 2015 περιελάμβαναν 14 fast track εγκρίσεις για ακάλυπτες ανάγκες, 10 χαρακτηρίσθηκαν ως καινοτόμες, 6 εγκρίθηκαν ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν και 24 εγκρίθηκαν κατά προτεραιότητα .Πέραν όμως της κυκλοφορίας στην αγορά, στη Γαλλία, το σύστημα αξιολόγησης που ακολουθείται, από τις 925 νέες δραστικές που υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο γαλλικό σύστημα υγείας, μόλις 8 εγκρίθηκαν ως καινοτόμες με σημαντικό θεραπευτικό όφελος, ενώ άλλες 50 εγκρίθηκαν προβάλλοντας θεραπευτικό πλεονέκτημα έναντι των υπαρχουσών θεραπειών.
Στην Ελλάδα
Οι νέες εγκρίσεις φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη χώρα μας, καθώς το 2014 οι νέες δραστικές "κόστισαν" στον ΕΟΠΥΥ 54,8 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά η δαπάνη για νέα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των ορφανών φαρμάκων (73,7 εκ. ευρώ) και των εισαγωγών του ΙΦΕΤ (3,7 εκ. ευρώ) κόστισαν στον Οργανισμό περί τα 132,2 εκ. ευρώ.
Το 2015, η επιβάρυνση υπερδιπλασιάστηκε, και συγκεκριμένα έφτασε τα 300 εκ. ευρώ περίπου, με το σύνολο των νέων δραστικών του 2014 και του 2015 να κοστίζουν 194,45 εκ. ευρώ, τα ορφανά φάρμακα να φτάνουν τα 96,2 εκ. ευρώ και οι εισαγωγές του ΙΦΕΤ στα 8,3 εκ. ευρώ.
Το 2016, οι υπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ ανεβάζουν το κόστος των νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν και τα τρία χρόνια, στα 258,5 εκ. ευρώ, τα ορφανά φάρμακα στα 108,5 εκ. ευρώ και τις εισαγωγές του ΙΦΕΤ στα 13,7 εκ. ευρώ, εκτινάσσοντας την επιβάρυνση στα 380,7 εκ. ευρώ.
Υποκατάσταση
Και παρά τις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, που υπολογίστηκαν αρχικά σε όφελος 95 εκ. ευρώ, αυτό εξανεμίστηκε από την υποκατάσταση παλαιών θεραπειών με νεότερες κι ακριβότερες, που υπολογίζεται στα 120 εκ. ευρώ, ενώ στη συνολική δαπάνη προστέθηκαν και άλλα 105 εκ. ευρώ, που προήλθαν από την αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης.
Συνταγογράφηση - όγκος
Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως το Σεπτέμβριο του 2016, η μέση αξία
συνταγής περιορίσθηκε κατά 6,06% από τα 35,12 ευρώ στα 32,99 ευρώ και η μέση δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή μειώθηκε κατά 7,6% από τα 26,57 ευρώ στα 24,55 ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα, η μέση αξία ανά συσκευασία φαρμάκου μειώθηκε κατά 3,37% στα 12,34 ευρώ από 12,77 ευρώ το 2015, και η μέση δαπάνη ανά συσκευασία φαρμάκου, έπεσε κατά 4,97% στα 9,18 ευρώ, από 9,66 ευρώ. Παρά τις μειώσεις στις τιμές, ο όγκος της συνταγογράφησης βαίνει αυξανόμενος, φθάνοντας τα 36,4 εκ. συνταγές το 2016 (αύξηση 8,39%), από 33,65 εκ. συνταγές το 2015 (αύξηση 7,47%) και 31,31 εκ. συνταγές το 2014, οδηγώντας σε μια συνολική αύξηση της τάξης του 16,5% τα έτη 2014-2016.Αντίστοιχα, τα τεμάχια που καταναλώθηκαν αυξήθηκαν κι αυτά συνολικά κατά 7,23% στα έτη 2014-2016, ξεκινώντας από 91,4 εκ. συσκευασίες το 2014, ανεβαίνοντας κατά 6,27% σε 97,157 εκ. τεμάχια το 2015 και φτάνοντας τα 98,035 εκ. τεμάχια το 2016, αυξημένα μόλις κατά 0,90%.
Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν σαφώς ότι η φαρμακευτική δαπάνη με όριο τα 1,945 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για την κάλυψη του πληθυσμού, καθώς όσο επεκτείνεται και παραμένει η οικονομική κρίση, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών κάνει χρήση της κοινωνικής ασφάλισης για την αντιμετώπιση της πάθησής του. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η οικονομική κρίση συμβάλλει στην αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού, διευρύνοντας τις συνολικές ανάγκες για περίθαλψη.
Εντούτοις, η καθήλωση του ορίου της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα στο 1,945 δισ. ευρώ, οδηγεί σε αυξημένες επιστροφές από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις για το 2016 στα 763 εκ. ευρώ συνολικά.
Βέβαια, η σύγκριση των αριθμών συνταγών και τεμαχίων που καταναλώθηκαν, δείχνει ότι τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης, έχουν αποτέλεσμα στην υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων η οποία πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ισχυρή, καθώς τα τεμάχια που καταναλώνονται εμφανίζουν μια σταθεροποίηση έναντι προηγουμένων ετών, τη στιγμή που ο αριθμός συνταγών βαίνει αυξανόμενος. Για το τελευταίο στοιχείο, μένει να διερευνηθεί η αιτία (έλεγχος νοσηρότητας του πληθυσμού, αύξηση προσέλευσης ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος κλπ), ενώ για τη ραγδαία αύξηση των δαπανών υπέρ των νέων φαρμάκων, μένει να εφαρμοστούν οι προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί και αναμένεται να θεσμοθετηθούν και οι οποίες αφορούν την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας για την ένταξή τους στη συνταγογράφηση μέσω της θετικής λίστας.      HealthMag 23/1/2017
■  ΟΟΣΑ: Αποζημίωση φαρμάκων νέας τεχνολογίας μόνο για πραγματικά οφέλη
Οι δαπάνες υγείας αυξάνονται από τα προϊόντα υψηλού κόστους και χρειάζεται αξιολόγηση με αποτελέσματα σε ασθενείς της κοινότητας (real world evidence) και αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων υγείας με προστασία του απορρήτου.
Ο πολλαπλασιασμός των φαρμάκων υψηλού κόστους και η αύξηση των τιμών των φαρμάκων αυξάνουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις στρατηγικές τιμολόγησης της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές για να καθορίσουν μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και τη χρήση νέων τεχνολογιών υγείας που ενθαρρύνει την καινοτομία, ενόσω θα παρέχουν ταυτόχρονα πιο προσιτές θεραπείες από πλευράς κόστους - οφέλους, επισημαίνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση "Νέες Τεχνολογίες Υγείας: Διαχείριση πρόσβασης, Αξία και Βιωσιμότητα" σημειώνει ότι "οι φαρμακευτικές δαπάνες οδηγούνται ολοένα και περισσότερο προς τα προϊόντα υψηλού κόστους. Οι τιμές εκκίνησης με τις οποίες λανσάρονται τα φάρμακα για τον καρκίνο και τις σπάνιες ασθένειες αυξάνονται, μερικές φορές χωρίς ανάλογη αύξηση των παροχών υγείας για τους ασθενείς. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή εκκίνησης των ογκολογικών φαρμάκων ανά έτος ζωής που έχει κερδίζεται έχει πολλαπλασιαστεί επί τέσσερα, σε λιγότερο από 20 χρόνια - σε σταθερές τιμές - και τώρα υπερβαίνει τα 200.000 δολάρια ΗΠΑ".
Οι φορείς που πληρώνουν, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες ή οι πάροχοι δημόσιας υγείας, επίσης, αγωνίζονται όλο και περισσότερο να πληρώσουν τα φάρμακα υψηλού κόστους που στοχεύουν σε πολύ μικρούς πληθυσμούς, και τα οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με την ανάπτυξη των εξατομικευμένων θεραπειών. Από την άλλη πλευρά, νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα που είναι πολύ αποτελεσματικές και αποδοτικές μακροπρόθεσμα, αλλά στοχεύουν σε ένα ευρύ πληθυσμό, είναι δυσβάσταχτες για πολλούς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν, σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω της σημαντικής επίπτωσης στον προϋπολογισμό τους.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι "οι δαπάνες που καταβάλλονται για τις τεχνολογίες πρέπει να αντανακλούν τα οφέλη στον πραγματικό κόσμο σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, και να προσαρμόζονται ανάλογα με την αποδεδειγμένη επίδρασή τους. Οι φορείς που πληρώνουν, πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη εξουσία για την προσαρμογή των τιμών και για την άρνηση αποζημίωσης σε αναποτελεσματικές τεχνολογίες".
"Μια εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής ισχύος των πληρωτών και παρασκευαστών είναι απαραίτητη", αναφέρει η έκθεση. "Αυτό θα μπορούσε να είναι μέσω της αύξησης της διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ των πληρωτών και των διεθνών κοινών πρωτοβουλιών προμηθειών, όπως δοκιμάστηκε στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Συμφωνίες επί των τιμών, οι οποίες συνδέουν την τελική τιμή με την πραγματική απόδοση του φαρμάκου, όπως γίνεται στην Ιταλία και την Αγγλία, μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική αν το κόστος διαχείρισης και διοίκησης ελέγχονται και τα κλινικά δεδομένα και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν γίνονται ευρέως διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα".

Η έκθεση τονίζει κι άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για την αντιμετώπιση παραμελημένων ασθενειών, όπως το HIV / AIDS ή η φυματίωση, η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και η άνοια έχει γίνει λιγότερο ελκυστική, καθώς η κερδοφορία τους είναι χαμηλότερη. Πρέπει να ενισχυθούν τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.
Πολλές βιοϊατρικές
τεχνολογίες είναι εγκεκριμένες σήμερα με βάση περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η αξιολόγηση των επιδόσεών τους σε πραγματικές συνθήκες, είναι σπάνια. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, αποτελεί σπάταλη και τέτοιες λύσεις δεν είναι πλέον βιώσιμες.

Περισσότερες προσπάθειες απαιτούνται επίσης για την αξιοποίηση του δυναμικού των δεδομένων υγείας πιο αποτελεσματικά. Η χρήση των προσωπικών δεδομένων υγείας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας, της έρευνας και της παρακολούθησης των ασθενειών, αλλά απαιτεί τα σωστά πλαίσια διακυβέρνησης για να αποκομίσουμε τα οφέλη αυτά, ταυτόχρονα με την διαχείριση των κινδύνων από τη χρήση των προσωπικών δεδομένων.                                                                                     
HealthMag 27/1/2017
Μειώθηκαν τα χρέη στις φαρμακευτικές εταιρίες το 2016. Προβληματισμόςγιατο 2017
Σε τουλάχιστον ένα τομέα, το 2016 αποδείχθηκε καλή χρονιά για τις φαρμακευτικές εταιρίες και τη σχέση τους με το δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), οι οφειλές του δημοσίου προς τις εταιρίες μέλη του έκλεισαν στα 911εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2016, ποσό μειωμένο κατά 23,7% συγκριτικά με το 2015, όταν έφθασαν στα 1,194 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (άνω των 90 ημερών).
Βασικοί μοχλοί της μείωσης είναι τόσο η έκτακτη επιχορήγηση ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ, μέσω της δόσης που εκταμιεύθηκε από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, όσο και από την ενεργοποίηση της δυνατότητας συμψηφισμού των οφειλών με το clawback. Βέβαια, αν από τις απαιτήσεις των εταιριών από το ελληνικό δημόσιο αφαιρεθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους, τότε τα χρέη των 911 εκατ. ευρώ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 40%, δεδομένου ότι το εν λόγω ποσό της αυτόματης επιστροφής υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το 2015 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 11% στην αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον στα περίπου 57 εκατ. ευρώ. Για το 2016, η μείωση εκκρεμών οφειλών από τις δημόσιες δομές (ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥ, Στρατιωτικά Νοσοκομεία) ανήλθε μόλις στο 7,6%, ενώ για τα έτη πριν το 2015, τα συνολικά χρέη ανέρχονται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένει ο ΕΟΠΥΥ, με 585,4 εκατ. ευρώ, ακολουθούν τα νοσοκομεία με 308,3 εκατ. ευρώ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία με 17,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη τροχια αποπληρωμών, πενταπλασιάζοντας, πέρσι, τις πληρωμές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και εκταμιεύοντας, που ανήλθαν στα 980 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να μην δημιουργεί ούτε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως χάρη των συμψηφισμών.
Προβληματισμός,  ωστόσο, επικρατεί στις φαρμακευτικές εταιρίες για την πορεία αποπληρωμών από το ΕΣΥ το 2017. Ο ασφυκτικός προϋπολογισμός των 550 εκατ. ευρώ έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των νοσοκομείων να πληρώσουν τις οφειλές τους και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πληρωμές δεν πραγματοποιούνται.       Virus.com.gr10/02/2017
ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Ρεκόρ μείωσης δαπανών για Υγεία και φάρμακο στην Ελλάδα – Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ.
Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα Υγείας, καταγράφει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).Σε πρόσφατη δημοσίευση του Κέντρου, με θέμα “Οικονομικές Εξελίξεις”, παρατίθενται στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών, αλλά και από μία σειρά δεικτών Υγείας, όπως το προσδόκιμο επιβίωσης. Από αυτά προκύπτει σημαντική υποχώρηση της χώρας μας στους δείκτες χρηματοδότησης του συστήματος, αλλά διατήρηση της καλής θέσης ως προς την κατάσταση υγείας του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, οι οποίοι παρατίθενται πιο κάτω, από το 2009 στην Ελλάδα καταγράφεται μία “βουτιά” ως προς την κατά κεφαλήν συνολική δαπάνη Υγείας. Συγκεκριμένα, ενώ την περίοδο 2005 – 2009 υπήρχε μέση ετήσια αύξηση της δαπάνης κατά 4,5%, την περίοδο 2009 – 2015 η εικόνα αντιστράφηκε, με μέση ετήσια μείωση της τάξης του 6,6%.
Στο διάστημα αυτό, η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Μείωση της δαπάνης, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, σημειώνεται και στην Πορτογαλία (2%), στην Κροατία (1,6%), στην Ιταλία (1,1%) και στην Ισπανία (0,1%). Οι άλλες χώρες εμφανίζουν αύξηση, η οποία κυμαίνεται από 0,1% στη Σλοβενία έως 5,8% στη Βουλγαρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “28”, καταγράφεται μέση αύξηση της τάξης του 0,7%.
Πολύ πιο έντονη για την Ελλάδα είναι η διακύμανση στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, εμφανίζοντας πάλι τα υψηλότερα ποσοστά. Την περίοδο 2005 – 2009, η μέση ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 12,3%, με την τάση να αντιστρέφεται βίαια στα χρόνια της κρίσης και η μέση μείωση να φτάνει το 8,5%. Σημαντική μείωση είχε στα χρόνια της κρίσης και η Πορτογαλία (7,5%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “23” είχε το ίδιο διάστημα μέση ετήσια μείωση 1,1%.Iatronet.gr  21/2/2017
■ Στοιχεία της Eurostat για την κατανομή των δημοσίων δαπανών.
Παραπάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας και συγκεκριμένα το 55% απορροφάται από δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και το ένα τέταρτο του ΑΕΠ διατίθεται για υγεία και κοινωνική προστασία, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη κυμαίνονται μεταξύ 47,2-48,5% του  ΑΕΠ για δαπάνες γενικής κυβέρνησης και 26,4- 27,3% για υγεία και κοινωνική προστασία.
Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται αφού το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει, καθώς ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μπορεί να αυξήθηκε σε 1,33 το 2015 από 1,25 το 2001, όμως παραμένει σημαντικά κάτω από το 2,1 που αντιπροσωπεύει το επίπεδο αντικατάστασης του πληθυσμού. Με απλά λόγια, οι Έλληνες φθίνουμε...Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δύο μελέτες της Eurostat που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.
Κατανομή δημοσίων δαπανών
Στην πρώτη, που αναλύονται οι δημόσιες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ διατίθεται το 47,2% του ΑΕΠ. Από το ποσοστό αυτό, το 19,2% διατίθεται για κοινωνική προστασία, από το οποίο το 2,8% απορροφά η αναπηρία, το 1,4% η ανεργία και το 10,3% οι υπερήλικες.
Το λοιπό ποσοστό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης κατανέμεται ως εξής: το 7,2% δαπανάται για υγεία , το 6,2% απορροφάται από δαπάνες των δημοσίων υπηρεσιών, 4,9% για παιδεία, 4,3% για οικονομικές υποθέσεις 1,8% για δημόσια τάξη, 1,4% για άμυνα, 0,8% για προστασία του περιβάλλοντος, 1% για πολιτισμό και θρησκεία και 0,6% για κατοικία. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, η γενική κυβέρνηση δαπανά το 55,4% του ΑΕΠ και από το ποσοστό αυτό, το 20,5% διατίθεται για κοινωνική προστασία και συγκεκριμένα το 1,6% απορροφά η αναπηρία, το 0,7% η ανεργία και το 15,7% οι υπερήλικες.Στη χώρα μας, η υγεία βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες των δαπανών της κυβέρνησης, με ποσοστό μόλις  4,5% έναντι μέσου όρου 7,2% στην Ευρώπη και 8,6% του ΑΕΠ για τη Δανία ή 8,2% για τη Γαλλία ή 8% για την Ολλανδία και την Αυστρία.Στην Ελλάδα το  9,9% του ΑΕΠ απορροφούν δαπάνες των δημοσίων υπηρεσιών, το 8,9% οι οικονομικές υποθέσεις, 4,3% η παιδεία, 2,7% η άμυνα, 2,1% η δημόσια τάξη, 1,5% η προστασία του περιβάλλοντος, 0,7% ο πολιτισμός και η θρησκεία και 0,2% η κατοικία.                                           
HealthMag 12/3/2017
Πάνω από 100 σημαντικά φάρμακα σε έλλειψη
Συνεχίζεται η καταγραφή των ελλείψεων από τον ΕΟΦ, ενόσω αυξάνεται η λίστα εισαγωγών από το ΙΦΕΤ. Είκοσι επιπλέον φάρμακα τέθηκαν εκτός αγοράς μέσα σε δυο μήνες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό φαρμάκων που ο ΕΟΦ αναγνωρίζει ότι βρίσκονται σε έλλειψη, στα 103.Από αυτά, βρίσκονται πλέον σε μακροχρόνια έλλειψη 26, από 15 που ήταν σε έλλειψη ως τον Ιανουάριο, τα εμβόλια σε έλλειψη αυξήθηκαν κατά τρία, παραμένουν 47 αυτά των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί και το ΙΦΕΤ αναγκάζεται πλέον να εισάγει 14 φάρμακα αντί για 12, μόνο που τώρα στη λίστα του έχουν προστεθεί επτά νέα σκευάσματα, ενώ έχουν αφαιρεθεί πέντε από την προηγούμενη λίστα.
Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν σημαντικά φάρμακα που κάποιες φορές μπορούν να αντικατασταθούν από όμοιά τους στην αγορά κάποιες άλλες όμως, όχι. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις επιλαμβάνεται το ΙΦΕΤ και προχωρεί σε εισαγωγές από άλλες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτονται πάντα, ούτε είναι βέβαιο ότι καλύπτονται στο χρόνο που θα έπρεπε.Τα παρακάτω προϊόντα- για τα οποία γίνεται η καταγραφή από τον ΕΟΦ- αποτελούν σημαντικά σκευάσματα απαραίτητα για τους ασθενείς και εντάσσονται στο σύνολο των 300 φαρμάκων που έχουν αποσυρθεί τους τελευταίους μήνες (από το τέλος του 2016) από την αγορά με αίτημα της φαρμακευτικής που τα διακινούσε. Σημειώνουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα εμβόλια, αλλά όχι μόνο αυτά, η παρασκευάστρια εταιρία έχει δηλώσει αδυναμία παραγωγής για διάφορους λόγους (καθυστέρηση παραγωγικής διαδικασίας, ελλείψεις διεθνώς κλπ).          HealthMag26/3/2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ποιες θα είναι οι βασικές τάσεις της βιομηχανίας το 2017;
● Η αβεβαιότητα
Ίσως το μεγαλύτερο σήμα κατατεθέν 2016-2017 είναι η αίσθηση της αβεβαιότητας καθώς η βιομηχανία περιμένει με κομμένη την ανάσα τον απόηχο των δύο μεγαλύτερων και πιο αδιαμφισβήτητων παιχνιδιών-αλλαγής, όχι μόνο για τις φαρμακευτικές αλλά και για τον κόσμο: το Brexit και τον Trump.
●Αύξηση τιμών
Το σκάνδαλο της Mylan EpiPen έφερε το θέμα της αύξησης τιμής πίσω στο δημόσιο μάτι, και σε όλη τη διαμάχη που έρχεται με αυτό. Μετά αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε αυξήσει την τιμή της ναυαρχίδας της κατά 400% από το 2008.Το πρόβλημα ήταν επίσης διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι προμηθευτές του ΕΣΥ κατηγορήθηκαν για την αύξηση της τιμής των φαρμάκων που παρέχονται κατά 1000%, ενώ η Pfizer έσπασε ρεκόρ με το να χτυπήσει ένα τεράστιο πρόστιμο της τάξης £ 84.200.000 για την υπερφόρτιση της υπηρεσίας υγείας κατά 2600%.Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ποτέ δεν πήγε μακριά και τώρα τοποθετείται κάτω από σκληρό έλεγχο, και αναμένουμε περισσότερα σκάνδαλα τιμολόγησης να ξεσπάσουν το επόμενο έτος.
●Συνεργασία στον    ψηφιακό         τομέα:

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από μια σειρά συνεργασιών υψηλού προφίλ μεταξύ τεχνολογίας και φαρμακευτικών γιγάντων σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι νέες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Στο δεύτερο μισό του έτους, η Google και η μητρική της εταιρεία Alphabet εκκίνησε εταιρική σχέση με την GSK και τη Sanofi, ενώ η IBM πραγματοποίησε συμμαχία με Teva, Celgene και Quest Diagnostics.
Οι μεγαλύτερες συγχωνεύσεις και εξαγορές:
Το 2016 μετά από πολλή συζήτηση, βιώσαμε τη μεγαλύτερη στην ιστορία απόκτηση από μια γερμανική εταιρεία σε όλη την κάθε βιομηχανία, τη μαζική εξαγορά αξίας 66 δις $ της Bayer-Monsanto.
● Εμβόλια έρευνας και ανάπτυξης για τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Οι φαρμακευτικές επωφελήθηκαν από τον ιό Ζήκα, τον ιό Έμπολα και το δάγκειος πυρετός για την ανάπτυξη εμβολίων.
Ο ανταγωνισμός στον τομέα ανοσο-ογκολογία:
Το 2016 ήταν μια μεγάλη χρονιά για ανοσο-ογκολογία, και ιδιαίτερα για το Opdivo της Bristol-Myers Squibb. Τον ίδιο μήνα, το Keytruda πήρε έγκριση από τον FDA για χρήση στην ίδια ένδειξη.                                                                                                       Pharmafile.com 1/1/2017
Σε μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές των φαρμακευτικών, οι GSK, η J & J και η Merck σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2016
Οι μεγάλες εταιρείες Pharma ανταγωνίστηκαν το 2016, με μόνο πέντε να σημειώνουν άνοδο της τιμής της μετοχής τους.
Από την άλλη, οι Allergan, AstraZeneca και η Roche δημοσιεύσαν συνολική απώλεια κεφαλαιοποίησης της τάξης των 96,6 δισεκατομμυρίων $. Αντίθετα, οι τρεις καλύτερες επιδόσεις, σημειώθηκαν από GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson και  Merck, οι οποίες μαζί κέρδισαν περισσότερα από $ 40 δισεκατομμύρια.FiercePharma 5/1/2017
Πληρώνουμε πάρα πολύ;
Οι τιμές των συμφωνιών στη φαρμακοβιομηχανία έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια
Το κόστος των εξαγορών και συγχωνεύσεων των φαρμακευτικών διπλασιάστηκε μεταξύ 2015 και 2016.
Οι Φθηνές πιστώσεις και ο αγώνας για την ενίσχυση των αγωγών έχουν  διογκώσει τις τιμές των φαρμάκων. Η μέση τιμή ενός εξαγορασμένου φαρμάκου, το 2016 ήταν 39 φορές τα έσοδα του στόχου εξαγοράς, σε σύγκριση με 19 φορές τα έσοδα το 2015 και οκτώ φορές το 2014.    
Η πίεση για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν πάρα πολύ για εξαγορές που τους δίνουν βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη είναι έντονη, και η εποχή του φθηνού κεφαλαίου έχει επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο. Ανάμεσα στις μικρότερες εταιρείες που εξετάστηκαν, οι πέντε χειρότερες επιδόσεις-σημειώθηκαν από τη Valeant, Teva, Vertex, Novo Nordisk και Alexion-οι οποίες μαζί έχασαν περισσότερα από 132 δισεκατομμύρια $ σε συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Καμία έκπληξη στην αγορά-παρατηρητές δεν προκαλεί που η Valeant είδε το μεγαλύτερο μερίδιο πτώση των τιμών του περασμένου έτους σε ένα επιβλητικό 86%. Η εταιρεία έχει παλέψει για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της και χωλαίνοντας από το παρελθόν σε λάθη στις τιμές των φαρμάκων, των λογιστικών προβλημάτων και, το σημαντικότερο, να είναι ένα τεράστιο χρέος.
■ Deloitte: Τέλος τα blockbusters - Αξιοποιήστε καλύτερα τους πόρους έρευνας.
Σταθερά μειούμενα τα νέα προϊόντα στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων εταιριών - Μικρές εταιρίες πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις R&D (έρευνα και ανάπτυξη).Μειούμενη παραμένει η απόδοση σε έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων από το 2010 μέχρι σήμερα για τις βιοφαρμακευτικές εταιρίες, "πέφτοντας" από το 10,1% το 2010, στο 4,8% το 2013 και το 5,5% το 2014, για να φτάσει μόλις το 3,7% το 2016.Το κόστος για την ανάπτυξη πολύ επιτυχημένων φαρμάκων, σταθεροποιήθηκε στο 1,5 δισ. δολ τις δύο τελευταίες χρονιές, όταν το 2010 ήταν 1,1 δισ. δολ. ενώ ταυτόχρονα οι προβλέψεις πωλήσεων έπεσαν το 2016 στα 394 εκ. δολ. από 416 εκ. δολ το 2015, έχοντας πλέον περιοριστεί στο μισό των προβλέψεων που γίνονταν το 2010, για πωλήσεις 816 εκ. δολ. ανά προϊόν.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της Deloitte για την "μέτρηση της απόδοσης από την φαρμακευτική καινοτομία το 2016", στην οποία λαμβάνονται υπόψιν στοιχεία από τις 12 μεγαλύτερες βιοφαρμακευτικές εταιρίες, τα οποία συνέκριναν με τέσσερις μεσαίες εταιρίες του κλάδου.
Η μελέτη διαπίστωσε τα παρακάτω:
  • Η προβλεπόμενη απόδοση από την έρευνα και ανάπτυξη βαίνει μειούμενη, φτάνοντας μόλις το 3,7%.
  • Οι ανώτατες πωλήσεις ανά φάρμακο "πέφτουν" κατά 11,4% κάθε χρόνο από το 2010.
  • Το κόστος μέχρι να μπει ένα προϊόν στην αγορά έχει σταθεροποιηθεί στα 1,539 δισ. δολ. πέρυσι, έναντι 1,576 δισ. δολ. το 2015.
  • Οι μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν μια σταθερή μείωση των αποτελεσμάτων τους, όμως κατά μέσο όρο ξεπερνούν τις αντίστοιχες μεγάλες εταιρίες του κλάδου, προκαλώντας αποδόσεις ακόμη και τρεις φορές μεγαλύτερες.
  • Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις R & D: Η σταθερή εστίαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή θεραπείας (ασθένεια), μπορεί να επιτύχει σημαντικότερες αποδόσεις. Η εστίαση της προσοχής μιας εταιρίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή θεραπείας για την αντιμετώπιση μιας νόσου, συνδέεται με υψηλότερες πωλήσεις.
  • Το τέλος των blockbusters: Η διαπίστωση αυτή έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση με υπερβολικό κόστος που δεν αντισταθμίζεται από πωλήσεις επιπέδου blockbuster, εξίσωση που προσδίδει μακροπρόθεσμη προστιθέμενη αξία.
  • Οι μικρότερες εταιρείες παραμένουν πιο αποτελεσματικές: Υπάρχει μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους της επιχείρησης και των προβλεπόμενων αποδόσεων, αλλά και του κόστους ανά προϊόν. Οι μικρότερες εταιρίες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.
  • Αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών: Από το 2013 υπήρξε μια σταθερή μείωση στο μερίδιο των προβλεπόμενων εσόδων από προϊόντα τελικού σταδίου έρευνας (pipeline) που προήλθε από προϊόντα εξαγοράς. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε το 2016 καθώς τα περισσότερα τα προϊόντα που αποκτήθηκαν ως μέρος της μεγάλης κλίμακας συγχωνεύσεων και εξαγορών στα τέλη της δεκαετίας του 2000, εγκαταλείπουν πλέον τα pipeline των εταιριών, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να πασχίζουν να αντικαταστήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους με νέα προϊόντα δικής τους παραγωγής.
  • Εξισορρόπηση της εξίσωσης: Τα παραπάνω δεδομένα, μπορούν να αξιοποιηθούν στην βελτίωση της εμπορικής επιτυχίας και να μειώσουν το κόστος λανσαρίσματος.
​Η αύξηση της εμπορικής επιτυχίας, καταλήγει η μελέτη συνοψίζεται στα εξής: Εστίαση σε συγκεκριμένες περιοχές θεραπείας, στόχευση σε κατηγορίες πληθυσμού όπου η αξία μπορεί να μεγιστοποιηθεί, επικέντρωση σε ένα εύρωστο προφίλ προϊόντων, υποστήριξη των αναγκών των εμπλεκομένων φορέων, ευθυγράμμιση στη λήψη αποφάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εταιρίας, αύξηση της παραγωγικότητας στο R&D, οι μικρές επιχειρήσεις πετυχαίνουν καλύτερη λήψη αποφάσεων, εξισορρόπηση προσωπικού και πόρων και αντιμετώπιση του βάρους της πολυπλοκότητας των δεδομένων.       HealthMag 9/1/2017
Ο FDA δεν έχει ελέγξει 1.000 ξένες εγκαταστάσεις.
Ο FDA έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο όσον αφορά τον αριθμό εγκαταστάσεων ξένης παραγωγής που έχει ελέγχει.

Ο FDA τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των ετήσιων ξένων ελέγχων που διεξάγει,  στην Ινδία και την Κίνα. Αλλά ο οργανισμός εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των ξένων εγκαταστάσεων που δεν έχει δει ποτέ.

Μετά τα προβλήματα με την ασφάλεια των ξένων φαρμάκων που ήρθε στο φως κατά την τελευταία δεκαετία, 204 έλεγχοι έγιναν στην Ινδία και 129 στην Κίνα, πολύ περισσότερο από ό, τι σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η έκθεση αναφέρει ότι η FDA έχει κάνει πρόοδο στον στρατηγικό σχεδιασμό του στους ελέγχους στην Κίνα, την Ευρώπη, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική. Είναι επιτυχία, ο αριθμός των ελέγχων που διενεργήθηκαν, αλλά η GAO θεωρεί ότι χρειάζεται καλύτερη λήψη μέτρων των προσπαθειών του. Σε γενικές συστάσεις, είπε, εκτός από τον αριθμό των ελέγχων, ο FDA θα πρέπει να παρακολουθεί τα πράγματα όπως ειδοποιήσεις εισαγωγής και προειδοποιητικές επιστολές, ώστε να μπορεί να πάρει μια καλύτερη αίσθηση για το πόσο καλά οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Ο οργανισμός έχει επίσης στενότερη συνεργασία με φορείς όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, Υγείας του Καναδά και άλλους για να μοιραστούν πληροφορίες και να κρατήσουν πληροφορίες για εταιρείες σε απομακρυσμένες περιοχές.FiercePharma 19/1/2017

Έξι κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους
Έξι μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να φτιάξουν μια ενιαία, ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των γιατρών. Γεγονός που αναμφίβολα σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα μειωθεί σημαντικά ο ρόλος των ιατρικών επισκεπτών. Πρόκειται για τις εταιρείες Allergan, AstraZeneca, Biogen, GlaxoSmithKline, Novartis και Pfizer, οι οποίες θα συνεργαστούν με την εταιρεία πληροφορικής Veeva Systems. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί κάνει λόγο ότι το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.Διεθνώς, η χρήση ψηφιακών πληροφοριών από τους γιατρούς συνεχώς αυξάνεται, ενώ αντιθέτως οι επισκέψεις ιατρικών επισκεπτών συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για το γιατρό να διαχειριστεί μία πληθώρα πηγών πληροφόρησης.Σήμερα, πολλοί γιατροί εκφράζουν παράπονα ότι είναι δύσκολο να διαχειριστούν διαφορετικά ονόματα χρήστη (usernames) και κωδικούς πρόσβασης (passwords), προκειμένου να αποκτήσουν την πληροφόρηση που επιθυμούν.
Υπό το πρίσμα αυτό, στόχος των 6 εταιρειών είναι απλός: Με έναν κωδικό, οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση σε επιστημονική πληροφόρηση, που αφορά τα προϊόντα και των 6 επιχειρήσεων. Λίγο ως πολύ θα μοιάζει με ότι ήδη συμβαίνει στο διαδίκτυο, όπου συχνά αποκτούμε πρόσβαση σε εξειδικευμένο περιεχόμενο απλώς και μόνο κάνοντας χρήση του προφίλ μας στο facebook.           Virus.com 30/1/2017
Το μεγάλο στοίχημα για τη Roche
Είναι κοινό μυστικό ότι η ελβετική εταιρεία Roche έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο: Τι θα γίνει όταν θα λήξει η πατέντα του φημισμένου φαρμάκου της, του Herceptin, που έφερε επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, μέσα στο 2017, αναμένονται τα πρώτα βιο-ομοειδή προϊόντα…Το στοίχημα είναι μεγάλο για τους Ελβετούς. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι οι ετήσιες πωλήσεις του Herceptin φθάνουν τα 6,8 δις ελβετικά φράγκα! Στις ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός από βιο-ομοειδή δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2019, αλλά στην Ευρώπη θα εμφανιστούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Φυσικά, η Roche προσπαθεί εδώ και χρόνια για την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, προσπαθεί να αναπτύξει νέα φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων, που θα αντικαταστήσουν τα χαμένα έσοδα από το Herceptin. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες της δεν έχουν ευοδωθεί. Ωστόσο, υπάρχει ένας συνδυασμός που δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει: Herceptin και Perjeta. Ήδη, έχει εγκριθεί μαζί με χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του μαστού και πρώιμο καρκίνο του μαστού πριν τη χειρουργική επέμβαση. Αν λοιπόν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο για τη Roche. Το Perjeta εγκρίθηκε το 2012 και έχει ακόμη πολλά χρόνια προστασίας. Το 2016, οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 26% φθάνοντας τα 1,85 δις ελβετικά φράγκα, κατατάσσοντας το στην τέταρτη θέση στις πωλήσεις της Roche.Virus.com.gr 14/02/2017
Τριπλό μήνυμα Τραμπ προς φαρμακοβιομηχανίες
Πιστός στην προεκλογική του στάση απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες, ο Τραμπ συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλείς τους, στέλνοντας ένα σαφές, τριπλό μήνυμα: μειώστε πολύ τις τιμές, φέρτε καλύτερη καινοτομία και ελάτε πίσω στις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση πήραν μέρος όλοι σχεδόν οι ισχυροί παίκτες: Ο πρόεδρος της ένωσης των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, ο CEO της Eli Lilly, ο πρόεδρος της Celgene κ.ά. Η απάντηση που έδωσαν στον Τραμπ– όπως διαρρέεται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης – ήταν ότι προσλαμβάνουμε ήδη στις ΗΠΑ και δώστε μας φορολογικά κίνητρα για να προσλάβουμε ακόμη περισσότερους.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρόεδρος Τραμπ τους είπε ότι «η εμπορική μας πολιτική θα έχει ως προτεραιότητα ότι οι ξένες χώρες θα πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο για τα φάρμακα που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα για να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών και να μπει ένα τέλος στην τακτική χωρών, οι οποίες χρησιμοποιούν τον έλεγχο των τιμών για να διατηρήσουν χαμηλά τις δαπάνες για φάρμακα».
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν ήταν απολύτως σαφές τι εννοούσε ο πρόεδρος με τον όρο εμπορική πολιτική, αλλά είναι γνωστό ότι έχει προτείνει ένα δασμό 20% στις εισαγωγές προϊόντων, ο οποίος μπορεί να πλήξει και τις φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν τα προϊόντα τους εκτός ΗΠΑ. Όσον αφορά το σχόλιο του προέδρου «ελάτε πίσω στις ΗΠΑ», φαίνεται ότι αναφέρεται στις περιπτώσεις σαν της Allergan, η οποία πρόσφατα μετέφερε την έδρα της σε άλλη ήπειρο λόγω φορολογικών απαλλαγών.
Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι πολλοί CEOS έθεσαν στον πρόεδρο αιτήματα, όπως πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, λιγότερη γραφειοκρατία και κρατικό έλεγχο και περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε στοχεύσει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας πριν ακόμη ορκιστεί, κάνοντας ειδική αναφορά στις υψηλές τιμές των νέων φαρμάκων Ακόμη, είπε ότι θα προχωρήσει σε δημοπρασία για την προμήθεια φαρμάκων από την κυβέρνηση στο πρόγραμμα Medicare. Ωστόσο, το μέτρο αυτό είχε τεθεί και από τον πρόεδρο Ομπάμα και επανειλημμένως είχε απορριφθεί στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους νομικούς. Βέβαια, η απόφαση του Τραμπ μπορεί να ασκήσει πίεση να αλλάξει η κατάσταση στο Κογκρέσο. Στο μεταξύ ο ισχυρός άνδρας της Novartis,  ο οποίος δεν πήρε μέρος στη συνάντηση, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα μια λύση, που έχει θέτει επί τάπητος εδώ και ένα χρόνο: τιμολόγηση των φαρμάκων ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους. Και δήλωσε πως θα είναι στην επόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο…Virus.com.gr 1/2/2017
ΕFPIA: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
«Κλειδί» για την οικονομία της Ευρώπης.
Η φαρμακευτική βιομηχανία εξακολουθεί να αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα κύρια συμπεράσματα από την πλέον πρόσφατη ανάλυση με τίτλο «Το οικονομικό αποτύπωμα επιλεγμένων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο οικονομικών, WIFOR. Συγκεκριμένα, η έκθεση εξετάζει τον οικονομικό αντίκτυπο από επτά φαρμακευτικές εταιρείες - Abbvie, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Ipsen,J & J, Novartis και Sanofi - και η συμβολή τους στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας από το 2010 έως το 2014. Ενώ η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από τον EFPIA και έξι από τις εταιρείες- μέλη της, η εταιρεία ανέφερε ότι δεν υπήρξε επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας στη μελέτη, στις ερωτήσεις, στις μεθόδους, στην ανάλυση ή στη σύνταξη. Οι επιλεγμένες εταιρείες έχουν συνεισφέρει συνολικά77,9 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το 2014, εκ των οποίων34,6 δισ. ευρώ σε άμεσα αποτελέσματα και 43,3 δισ. σε έμμεσα και επαγωγικά αποτελέσματα. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Για κάθε ένα ευρώ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από τις επτά συμμετέχουσες εταιρείες, δημιουργείται 1,3 επιπλέον ευρώ ως όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου και   άμεσα από τη βιομηχανία, ενώ οι 711.661 θέσεις εργασίας δημιουργούνται έμμεσα, μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ή επαγωγικά, μέσω των υπαλλήλων της εταιρείας, που ξοδεύουν τα χρήματά τους σε αγορά αγαθών, ψυχαγωγία κ.ά. Ως πολλαπλασιαστής, αυτό σημαίνει ότι περίπου πέντε επιπλέον θέσεις εργασίας υποστηρίζονται από κάθε θέση απασχόλησης που δημιουργείται από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή που καταγράφεται μεταξύ όλων των τομέων της βιομηχανίας. Η έκθεση τονίζει την αξία του φαρμακευτικού τομέα για την ευρωπαϊκή καινοτομία, με εστίαση στην έρευνα και την ανάπτυξη (R & D), κάτι το οποίο αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της οικονομίας της ΕΕ. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο οι δαπάνες R & D να αντιπροσωπεύουν το 3% του ΑΕΠ το έτος 2020, οι παραπάνω επιλεγμένες φαρμακευτικές εταιρείες της έρευνας έχουν ήδη ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, με συντελεστή 6% και επανεπένδυση 17,4% των εσόδων τους στην έρευνα και ανάπτυξη. Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Γενικός Διευθυντής του EFPIA, δήλωσε: «Η έκθεση WIFOR υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ο φαρμακευτικός κλάδος για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε μια παγκοσμίως ανταγωνιστική αγορά, είναι κρίσιμο για την Ευρώπη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να προωθήσουν ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την φαρμακευτική έρευνα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».HealthDaily    5/2/2017
Οι πρώτες 10 φαρμακοβιομηχανίες σε έρευνα.
Ο φαρμακευτικός κλάδος φημίζεται για το γεγονός ότι επενδύει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη, περίπου 15% των ετήσιων πωλήσεων. Ιδού λοιπόν η λίστα με τις 10 πρώτες, διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες σε επενδύσεις έρευνας την περίοδο 2015-2016:
  • NOVARTIS. Μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο τελευταία στην Ελλάδα, παγκοσμίως όμως, είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο σε πωλήσεις. Είναι πρώτη όμως και σε επενδύσεις με 11,2 δις δολάρια. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 180 χώρες με 120.000 εργαζομένους. Στην Ελλάδα, κατά την τριετία 2013-2015, η Novartis Hellas επένδυσε συνολικά 18,8 εκατ., ευρώ για περισσότερες από 180 κλινικές μελέτες, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη επένδυση 80 εκατ. για τη συνεργασία της με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες όπως Demo, Elpen, Famar, Pharmathen,WinMedica για την παραγωγή και την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  • ROCHE. Η επίσης ελβετική εταιρεία έχει επενδύσει 10,7 δις δολ. Εκτός από τα φάρμακα, παγκοσμίως, είναι πρωτοπόρος στα in-vitro διαγνωστικά προϊόντα, την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ανεξάρτητες εταιρείες, η Roche (Hellas) A.E., η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο Φαρμάκων και η Roche Diagnostics (Hellas) A.E., που διαθέτει Διαγνωστικά προϊόντα. Με ανθρώπινο δυναμικό περίπου 180 ατόμων, ο Κλάδος Φαρμάκων στην Ελλάδα παρέχει πρωτοποριακές θεραπευτικές λύσεις διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα, του στομάχου, του παγκρέατος, του νεφρού, του μελανώματος και του βασικο- κυτταρικού καρκινώματος.
  • Johnson & Johnson. Η αμερικανική πολυεθνική διαθέτει φάρμακα, ιατρικές συσκευές και καταναλωτικά προϊόντα και επενδύει 10,3 δις. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της φροντίδας της υγείας έχοντας πάνω από 250 εταιρείες σε 60 χώρες του κόσμου και ανθρώπινο δυναμικό 115.000 εργαζομένους. Δραστηριοποιείται στις αγορές καταναλωτικών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων και τα προϊόντα της πωλούνται σε 175 χώρες. Στην Ελλάδα η Johnson & Johnson ιδρύθηκε το 1975 και εμπορεύεται καταναλωτικά και ιατρικά προϊόντα, πολλά από τα οποία παράγονται στο εργοστάσιο της στη Μάνδρα Αττικής. Γνωστά της προϊόντα είναι IMODIUM, FONGORAL, NICORETTE.
  • Pfizer. Η επίσης αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη παρουσιάζει επενδύσεις 8,78 δις δολ. H εταιρεία έχει ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων στον τομέα της υγείας. Στα πρωτοποριακά της σκευάσματα συμπεριλαμβάνονται εμβόλια, βιολογικά φάρμακα και προϊόντα διατροφής. Διαθέτει θεραπείες για διάφορες κατηγορίες παθήσεων, όπως είναι η ογκολογία, οι καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι νευρολογικές ασθένειες. Η Pfizer Ελλάς, έχει ανθρώπινο δυναμικό περίπου 500 ατόμων για όλες τις δραστηριότητές της. Γνωστά της προϊόντα είναι τα VIAGRA, SIMECO, ENBREL, LIPITOR, NORVASC.
  • Merck (MSD στην Ελλάδα). Οι επενδύσεις της φθάνουν τα 8,03 δις δολάρια. Η έδρα της είναι επίσης στις ΗΠΑ, στο New Jersey και δραστηριοποιείται σε 140 χώρες. H επίσημη λειτουργία της MSD στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης με την Schering Plough. Μέχρι τότε τα προϊόντα της αντιπροσωπεύονταν στην Ελλάδα από τη ΒΙΑΝΕΞ του ομίλου Γιαννακόπουλου. Γνωστά της προϊόντα είναι ARCOXIA, ZOCOR, INEGY.
  • Bristol-Myers Squibb. Η αμερικανική εταιρεία με έδρα και αυτή τη Νέα Υόρκη δαπάνησε το 2015-2016 6,59 δις δολάρια. Εστιάζει τις ερευνητικές της προσπάθειες σε 4 κύριους θεραπευτικούς τομείς: Ογκολογία/ Αιματολογία, Ιολογία, Ανοσολογικές παθήσεις, Καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα έχει παρουσία πάνω από 50 χρόνια και τα πιο γνωστά της φάρμακα είναι τα παλιά DEPON, PRAVACHOL, και τα καινοτόμα YERVOY, OPDIVO. Το DEPON συγκαταλέγεται στα πιο δυνατά best sellers της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, με πωλήσεις πάνω από 100 εκατ. τεμάχια ετησίως. Από τον Απρίλιο του 2015 τη διανομή και προώθηση της σειράς του διάσημου αναλγητικού, σε όλες τις μορφές, ανέλαβε από τη Bristol-Myers Squibb η ΒΙΑΝ ΑΕ του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ (Γιαννακόπουλου).
  • Sanofi. Η γαλλική εταιρεία με έδρα τη Gentilly επένδυσε 6,54 δις δολ. Από την πρόληψη στη θεραπεία, η Sanofi μετατρέπει την επιστημονική καινοτομία σε θεραπευτικές λύσεις αναπτύσσοντας ανθρώπινα εμβόλια, καινοτόμα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ογκολογία, την ανοσολογία, τις μολυσματικές ασθένειες, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και καταναλωτικά προϊόντα υγείας. Το 2015, διέθεσε στην αγορά 3 πρωτοποριακές θεραπείες: Ινσουλίνη glargine U300/ ml) για τον διαβήτη, Alirocumab για την καταπολέμηση της υπερχοληστερολαιμίας και το Dengvaxia, το πρώτο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού. Έως το 2020, η εταιρεία αναμένεται να θέσει σε κυκλοφορία νέες θεραπείες στον τομέα του άσθματος και της ατοπικής δερματίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του διαβήτη.
  • AstraZeneca. Ο βρετανικός κολοσσός με έδρα το Λονδίνο επένδυσε 6,5 δις δολάρια. Στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 51.500 άτομα παγκοσμίως και οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Τα προϊόντα της AstraZeneca παρασκευάζονται σε 16 χώρες και η εταιρεία εστιάζει σε τρεις κατηγορίες: Καρδιαγγειακά και Μεταβολικά Νοσήματα, Ογκολογία, καθώς και Αναπνευστικά και Αυτοάνοσα Νοσήματα και Φλεγμονή. Επιπλέον δραστηριοποιείται  στους τομείς των Λοιμώξεων, της Νευροεπιστήμης και των Γαστρεντερικών παθήσεων. Στην Ελλάδα, η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια, εισάγοντας 43 καινοτόμα φάρμακα, ανάμεσά τους πολύ γνωστά όπως CRESTOR, LOSEC και NEXIUM.
  • Bayer. Ο γερμανικός όμιλος με έδρα το Λεβερκούζεν επένδυσε 5,5 δις δολάρια. Για περισσότερο από 150 χρόνια η Bayer παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της υγείας, της φυτοπροστασίας και των υλικών υψηλής τεχνολογίας. Το 2014, εξαγόρασε τα καταναλωτικά προϊόντα της Merck, γεγονός που έχει καταστήσει την Bayer ηγέτιδα παγκοσμίως στον τομέα αυτό. To 2016, ο όμιλος εξαγόρασε την αμερικανική Monsanto έναντι 66 δις δολαρίων. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα εδώ και έναν αιώνα και η ίδια η εταιρεία έχει παρουσία για περισσότερα από 50 χρόνια. Το 2015 η Bayer Ελλάς απαριθμούσε 319 εργαζομένους και οι πωλήσεις ανήλθαν σε 172 εκατ. ευρώ. GlaxoSmithKline. Η Βρετανική εταιρεία επένδυσε 5,25 δις δολάρια την περίοδο 2015-2016. Η GlaxoSmithKline ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001, έπειτα από τη συγχώνευση της GlaxoWellcome  και της SmithKline Beecham . Το Μάρτιο του 2015 εξαγόρασε τον κλάδο εμβολίων της Novartis (εκτός των εμβολίων για τη γρίπη) και συγχώνευσε τους κλάδους καταναλωτικών προϊόντων υγείας για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας.
  • Ο κατάλογος με τις 20 πρώτες εταιρείες ολοκληρώνεται με τις εταιρείες:
  • Abbvie (4,86 δις), Eli Lilly (4,56 δις), Amgen (4,51 δις), Celgene (4,23 δις), Boehringer Ingelheim (3,74 δις), Gilead Science (2,77 δις), Takeda (3,29 δις), Allergan (3,06 δις), Biogen (2,30 δις) και Novo Nordisk (2,17 δις). Συνολικά, οι 20 εταιρείες έχουν επενδύσεις στην έρευνα 115 δις δολάρια, όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι περίπου 170 δις ευρώ!Virus.com.gr 22/02/2017

Προβλέψεις για αύξηση 3,2% των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας μέχρι το 2022
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και που φαίνεται να μην υποχωρούν σύντομα, η έλευση νέων δυνητικά επαναστατικών προϊόντων υπολογίζεται ότι θα θέσει τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το 2022 με το σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 3,2%.Αυτό αποδεικνύει έρευνα  της εταιρείας Evaluate Group, που ειδικεύεται σε αναλυτικές προβλέψεις για τον χώρο της βιοτεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας, εξετάζοντας στοιχεία από παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, βασισμένα σε ιστορικά πωλήσεων και σε αναλογικές καμπύλες ζήτησης και διάβρωσης της αγοράς
Σύμφωνα με την έρευνα, που στόχος της ήταν να αναλύσει την μελλοντική ανάπτυξη του φαρμακευτικού χώρου στην Ευρώπη και να διαπιστώσει αν τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα για αυτή, πέρα από το χώρο της ογκολογίας που φαίνεται ότι θα αποκομίσει τη μερίδα του λέοντος από τα οφέλη της επερχόμενης ανάπτυξης, οι καινοτομίες και από άλλους θεραπευτικούς τομείς είναι εξίσου σημαντικές. Μεταξύ των προϊόντων που θα έχουν τις περισσότερες πωλήσεις το 2022, το Xarelto της Bayer αναμένεται να ξεπεράσει το Humira της Abbvie, το οποίο είναι αύτη τη στιγμή το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη κάθε χρόνο και πως αυτά διαμορφώνονται στο μέλλον σε σχέση με τα κέρδη που αναμένονται από νέα προϊόντα που θα βγουν στην αγορά τις επόμενες χρονιές. Ενδεικτικά, το 2012 τα κέρδη έφτασαν στα 150 δις ευρώ ενώ το 2022 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 206 δις, από τα οποία 30 δις περίπου θα προέρχονται από νέες θεραπείες και φάρμακα.
Ο λόγος που τα νέα φάρμακα θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο εντοπίζεται σε δύο παράγοντες.
Πρώτον, η νέα ροή ιατρικών επαναστατικών ανακαλύψεων θα επηρεάσει πολλούς θεραπευτικούς τομείς. Τα επιτεύγματα στην ογκολογία πιθανώς θα διαμορφώσουν νέες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές με τις καινοτομίες όμως να μην σταματάνε εκεί. Φάρμακα όπως το Ocrevus (ocrelizumab) για την πολλαπλή σκλήρυνση, το Entresto για την χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, το Praluent (arilocumab) και το Repatha (evocoumab) για την δυσλιπιδαιμία και το baricitinib για την ρευματοειδή αρθρίτιδα πρόκειται να φέρουν σημαντική πρόοδο στους τομείς τους. Ακόμα και φάρμακα για «δύσκολους» χώρους όπως αυτός της νόσου του Alzheimer είναι αρκετά υποσχόμενα, με το intepirdine της Axovant και το aducanumab της Biogen να ξεχωρίζουν.
Δεύτερον, το πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών πρόκειται να ενισχύσει την στήριξη νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν σε μέχρι τώρα ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και θα προσφέρουν σημαντικά θεραπευτικά πλεονεκτήματα. Η τάση αυτή θα επιτρέψει στις εταιρείες και στις ρυθμιστικές αρχές να συμφωνούν στα απαραίτητα αποτελέσματα και στα σχεδιαστικά κριτήρια των κλινικών δοκιμών προωθώντας έτσι την παραγωγικότητα της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, ο διάλογος μεταξύ των παραγωγών και των εθνικών κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα που πρέπει να παρουσιάσει κάποιο φάρμακο δηλαδή για τη σχέση κόστους – οφέλους είναι πλέον καθιερωμένη πρακτική. Αυτό το νέο αυτό κύμα εγκρίσεων αναμένεται να φέρει αλλαγές στην κατάταξη των πιο δημοφιλών φαρμακευτικών προϊόντων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα φάρμακα τα οποία θα έχουν τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022 σε σχέση με αυτά του 2015, όπως προβλέπει η έρευνα της Evaluate.
Όσο η φαρμακευτική γραμμή παραγωγής εξελίσσεται με σκοπό να καλύψει την ζήτηση για νέα και βελτιωμένα προϊόντα, το ερώτημα για το αν το ευρωπαϊκό σύστημα είναι έτοιμο να τα εντάξει και να τα διαθέσει στους πολίτες, παραμένει αναπάντητο.
Η φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μία περίοδο συνεχόμενων αλλαγών όσον αφορά το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αυτό σε συνδυασμό με τα επιστημονικά επιτεύγματα είναι ο λόγος που τα συστήματα υγείας θα υποστούν μεγάλη πίεση, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές που θα βγουν στην αγορά.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Antonio Iervolino, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα όπως, μειώσεις τιμών βασισμένες στην εισαγωγή φτηνότερων γενόσημων ή ομοειδών φαρμάκων, αναγκαστικές εκπτώσεις σε εθνικό επίπεδο (rebates) και η εφαρμογή των διεθνών κανόνων τιμολόγησης δεν είναι πλέον βιώσιμες. Όσο και εάν η κρίση ταλανίζει αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή οικονομία, έχει έρθει η ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις, οι αγοραστές των φαρμάκων και η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να καταλήξουν σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους χρηματοδότησης.HealthView 23|02|2017
Διατλαντική συμφωνία στον έλεγχο των φαρμάκων
Ε.Ε. και ΗΠΑ συμφώνησαν για αμοιβαία αναγνώριση ελέγχων στα φάρμακα. Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει το κόστος και τις επικαλύψεις, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους για περισσότερους και πιο ενδελεχείς ελέγχους στις μονάδες παραγωγής των φαρμάκων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Μέχρι πρότινος, οι αρμόδιες αρχές για τη ρύθμιση των φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο αντίστοιχος αμερικανικός (FDA) λάμβαναν υπόψη τους μόνο τους ελέγχους που έκαναν οι ίδιοι στους χώρους παραγωγής των φαρμάκων. Τώρα, ο ένας θα δέχεται τους ελέγχους του άλλου, δηλαδή, στις ευρωπαϊκές περιοχές θα κάνει ελέγχους μόνο ο ΕΜΑ και στις ΗΠΑ μόνο ο FDA.Η σημαντική αυτή συμφωνία επήλθε καθώς σχετική αξιολόγηση έδειξε ότι το καθεστώς ελέγχων σε κάθε περιοχή είναι απόλυτα συγκρίσιμο. Για την επίτευξη της συμφωνίας συνεργάστηκαν στενά στελέχη των δύο οργανισμών από το Μάιο του 2014.
Η συμφωνία θα ενσωματωθεί στην ευρύτερη EU-US MRA, η οποία υπογράφηκε το 1998, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Ορισμένα τμήματά της έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ενώ άλλα θα υλοποιηθούν την 1-11-2017. Μέχρι τότε, ο ΕΜΑ θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του FDA και ο FDA πρέπει να έχει κάνει το ίδιο με τουλάχιστον 8 χώρες της Ε.Ε. και στη συνέχει σταδιακά με τις υπόλοιπες.
Η Ε.Ε. έχει υπογράψει ήδη ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες, όπως Αυστραλία, Ιαπωνία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά.                                                                          Virus.com.gr 3/3/2017
Ισχυρές πιέσεις στις τιμές των γενοσήμων σε ευρωπαϊκές χώρες, Καναδά και Ιαπωνία.
Από την αρχή της κρίσης, οι χώρες έχουν αυξήσει τις παρεμβάσεις τους και μέσω της χορήγησης κινήτρων και υποχρεώσεων προς γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς.
Παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών στα γενόσημα φάρμακα, πραγματοποιούνται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στόχος είναι να καθοριστούν όρια μέγιστων τιμών ή να μειωθούν οι ισχύουσες τιμές στα εν λόγω προϊόντα.
Το θέμα προσεγγίζεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο “Cyclical vs structural effects on health care expenditure trends in OECD countries”.Η έκθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπου επιχειρείται μία σημαντική μείωση των τιμών στα γενόσημα προϊόντα, μέσω κατάργησης της ισχύουσας προστασίας χαμηλότερης τιμής. Οι τιμές των γενοσήμων στη χώρα μας έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, με πιο πρόσφατη την ανταλλαγή επιχειρημάτων έπειτα από σχετικές αναφορές του διευθυντή εταιρικών υποθέσεων της MSD Αντώνη Καρόκη.
Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, αρκετές χώρες εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα για τις τιμές των γενοσήμων και την αύξηση της διείσδυσής τους στην αγορά. Πολλές περιφέρειες του Καναδά – εξηγούν – εισήγαγαν ανώτατα όρια τιμών για τα γενόσημα μεταξύ 25% (Οντάριο) και 56% (Αλμπέρτα) από τις τιμές των αντίστοιχων επώνυμων προϊόντων. Από τον Απρίλιο του 2013, οι επαρχίες της συγκεκριμένης χώρας, εκτός του Κεμπέκ, έχουν θεσπίσει ανώτατη τιμή για τα δέκα πιο εμπορικά γενόσημα στο 18% της τιμής των πρωτοτύπων. Στον κατάλογο αυτό, προστέθηκαν άλλα τέσσερα γενόσημα το 2015 και επιπλέον τέσσερα το 2016. Ο Οργανισμός τιμολόγησης της χώρας εισήγαγε το 2014 ένα κλιμακωτό σύστημα διασύνδεσης της τιμής γενοσήμων προς πρωτότυπα από 25% έως 75%, ανάλογα με τον αριθμό των προϊόντων και των εταιρειών.
Γαλλία
Στη Γαλλία, η τιμή των γενοσήμων περιορίζονται στο 60% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, με περαιτέρω μείωση κατά 20% έπειτα από 18 μήνες. Οι αρχές της χώρας εισήγαγαν το 2012 ένα σύστημα “pay – for – performance” για τους φαρμακοποιούς, με ένα μπόνους για την επίτευξη των στόχων. Από το 2010, όταν οι ασθενείς αρνούνται την υποκατάσταση με γενόσημα, πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά για τα φάρμακά τους και να υποβάλλουν αίτημα στο Ταμείο τους για επιστροφή. Αν και δεν υπάρχει επίσημη αξιολόγηση του εν λόγω μέτρου, η εφαρμογή του συνέπεσε με μια αξιοσημείωτη αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Από τον Ιανουάριο του 2015, η Γαλλία επέτρεψε στους γιατρούς να συνταγογραφούν σε διεθνείς κοινές ονομασίες (INN).
Κρίση
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως από την αρχή της κρίσης, οι χώρες έχουν αυξήσει τις παρεμβάσεις τους και μέσω της χορήγησης κινήτρων και υποχρεώσεων προς γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς. Στη Δανία και τη Γερμανία, έχει δοθεί εντολή στους φαρμακοποιούς να υποκαθιστούν το φάρμακο που συνταγογραφείται από το φθηνότερο γενόσημο, εκτός εάν υπάρχει αντίθετη άποψη από τον θεράποντα γιατρό. Παρόμοιοι στόχοι έχουν θεσπιστεί στην Ιαπωνία, όπου παρέχεται μπόνους προς τους φαρμακοποιούς για υποκατάσταση ακριβών από πιο φθηνά φάρμακα.               Iatronet.gr 9/3/2017
Το ποσό ρεκόρ των 5,6 δις δολαρίων έφθασε το 2016 η διαφημιστική δαπάνη των φαρμάκων στις ΗΠΑ, όπου κάτι τέτοιο επιτρέπεται σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Pfizer καθώς διαθέτει έξι από τα δέκα πρώτα σκευάσματα σε διαφημιστική δαπάνη! Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Nielsen, το 2016, η δαπάνη για τη διαφημιστική προβολή των φαρμάκων στις ΗΠΑ ανήλθε σε 5,6 δις δολάρια, έναντι 5,2 δις το 2015.
 Το ποσό αποτελεί ρεκόρ για την αμερικανική αγορά από το μακρινό 2006, όταν η δαπάνη είχε φθάσει τα 5,4 δις. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Nielsen δεν περιλαμβάνουν τη δαπάνη για την προβολή σε ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης αποδίδεται στη… γενναιοδωρία της Pfizer, η οποία είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι ανάμεσα στα δέκα πρώτα φάρμακα σε δαπάνες διαφήμισης, έξι διακινούνται από την Pfizer! Βέβαια, αναλυτές επισημαίνουν ότι από τον κατάλογο λείπει το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο στον κόσμο, το βιολογικό Humira της Abbvie, το οποίο έχει πολλές ενδείξεις. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας iSpot.tv, μόνο για τρεις ενδείξεις (ψωρίαση, αρθρίτιδα και νόσο του Chron/ελκώδη κολίτιδα), η Abbvie δαπάνησε σε εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα περίπου 344 εκατ. δολάρια! Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και το 2017 και δεν αποκλείεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 6 δις δολάρια!
 Virus.com.gr 13/2/2017

Οι κορυφαίες 10 σε πωλήσεις φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο
Μόλις κατά 4% αυξήθηκαν οι πωλήσεις των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών στον κόσμο κατά το 2016 και ορισμένων κατέγραψαν ακόμη και μείωση! Γεγονός που δείχνει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει διεθνώς μεγάλες προκλήσεις και πιέσεις. Ο φαρμακευτικός κλάδος δέχεται μεγάλες πιέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς ακόμη και στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το FiercePharma δείχνουν ότι παγκοσμίως οι πωλήσεις των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν μόλις κατά 4%.
Μάλιστα, ορισμένες ισχυρές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ακόμη και μείωση πωλήσεων. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την πορεία των πρώτων 10 σε πωλήσεις φαρμακοβιομηχανιών:



ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ  (σε δις.δολ).


2015
2016
1
Johnson & Johnson
70,04
71,89
2
Pfizer
48,85
52,82
4
Novartis
49,41
48,52
5
Merck & Co.
39,5
39,8
6
Sanofi
36,73
36,57
7
GlaxoSmithKline
29,84
34,79
8
Gilead Sciences
32,15
30,19
9
AbbVie
22,82
25,56
10
Bayer
24,09
25,27

Από τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται μείωση εσόδων το 2016 σε 2 εταιρίες :Novartis και Gilead Sciences.


ΕΞΑΓΟΡΕΣ
H Aurobindo εξαγοράζει στρατηγικό σημείο στην Πορτογαλία με μια συμφωνία € 135 εκατομμυρίων.
Με την συμφωνία της τάξης των € 135 εκατομμύριων για να αγοράσει τη Generis Farmacêutica, η Aurobindo της Ινδίας εξαγοράζει ένα εργοστάσιο με την ικανότητα κατασκευής 2,2  δις δισκίων ετησίως. Επιπλέον, πέρυσι, η Aurobindo ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει περίπου 31.700.000 $ για τη δημιουργία κεντρικών γραφείων στις ΗΠΑ στο Durham, στη Βόρεια Καρολίνα, και να αναλάβει ένα υπάρχον εργοστάσιο παραγωγής εκεί.                                       FiercePharma9/1/2017
Johnson&Johnson: ΕξαγοράζειτηνActelionέναντι 30 δισ. δολαρίων
Η Johnson & Johnson συμφώνησε να αποκτήσει την Actelion Pharmaceuticals Ltd, την μεγαλύτερη βιοτεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης, έναντι 30 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία δίνει στην J&J πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θεραπείες σπάνιων ασθενειών, και δίνει τέλος στις διαπραγματεύσεις εβδομάδων. Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός αρχικά είχε εγκαταλείψει τις συνομιλίες λόγω διαφωνιών για την τιμή, για να επιστρέψει μια εβδομάδα αργότερα, καθώς οι δύο επιχειρήσεις εισήλθαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Η Actelion θα διαχωρίσει τις δραστηριότητες ανακάλυψης φαρμάκων σε μια ξεχωριστή εταιρεία, που θα ονομάζεται R&D NEW CO, και η Johnson & Johnson αρχικά θα κατέχει το 16% των ψήφων της νέας εταιρείας, με option να αποκτήσει επιπλέον 16%.                                                        Capital.gr 26/1/2017
“Χρυσό” dealμεταξύTakedaARIAD, αξίας 5,2 διςδολ.
Την εταιρεία βιοτεχνολογίας ARIAD Pharmaceuticals, Inc. εξαγόρασε η Takeda Pharmaceutical Company Limited, με ένα «χρυσό» συμβόλαιο αξίας περίπου 5,2 δις δολαρίων ή $ 24,00 ανά μετοχή.Η ARIAD διαθέτει δύο καινοτόμες στοχευμένες θεραπείες, που συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες θεραπείες ογκολογίας της Takeda Oncology.                               Virus.com.gr    26/01/2017

Στην Astellas η Ganymed Pharmaceuticals έναντι 422 εκ. ευρώ.
Τη διεύρυνση του πρωτοπόρου χαρτοφυλακίου προϊόντων ογκολογίας που διαθέτει ως μία πλατφόρμα βιώσιμης ανάπτυξης επιτυγχάνει η Astellas Pharma Inc., με την εξαγορά της βιοφαρμακευτικής εταιρίας Ganymed Pharmaceuticals AG, η οποία επικεντρώνει τη δραστηριότητα της στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου.Virus.com.gr 26/1/2017
■Η Γαλλική εταιρία ΙΒΑ Molecular παίρνει δύο εργοστάσια της Αμερικανικής Mallinckrodt σε μία συμφωνία για την απόκτηση των φαρμάκων της (πυρηνικά φάρμακα) ύψους690 εκατ.δολ.
FiercePharma 30/1/2017
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
■ ΗΙαπωνικήTakedaπροχώρησεσεσυμφωνίαύψους 35 εκατ.δολ. μετηνPvPBiologicsGIpact, προκειμένου να ενισχύσειτο βιοτεχνολογικό της φαρμακευτικό Τομέα.Fiercebiotech.com 5/1/2017
■ ΗAstraZeneca ανακοίνωσε ερευνητική συμφωνία και αγοραστική συμφωνία με την βιοτεχνολογική APTTherapeutics για θεραπεία αντιμετώπισης θρομβωτικών νοσημάτων.Pharmafile 5/1/2017
■ΗΓαλλική Ibsen προχώρησε σεπαγκόσμια συμφωνία ύψους 1 δις.δολ. με την Αμερικανική Merrimack για την αγορά των δικαιωμάτων στα ογκολογικά της φάρμακα.Pharmatimes.com 9/1/2016
■  Έχει ανακοινωθεί ότι η FederalTradeCommission έχει εγκρίνει την απόκτηση της AbbottLaboratories από τη St. JudeMedical για 25δις.δολ.                                                              Pharmafile.com 9/1/2016
■ Η Γαλλική Ibsen έχει έρθει σε συμφωνία ύψους 1δις.δολ.μετηνΑμερικανική MerrimackPharmaceuticals για να εξαγοράσει το ογκολογικό της τμήμα. Pharmatimes.com 9/1/2016
■ Sanofi και η Boehringer Ingelheim: Ολοκληρώθηκε η στρατηγική συναλλαγή την 1η Ιανουαρίου 2017.Και οι δύο εταιρείες αναμένεται να ηγηθούν σε δύο διαφορετικούς τομείς της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς. Η Sanofi και η Boehringer Ingelheim επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική συναλλαγή που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2016 για την ανταλλαγή του Κτηνιατρικού Τομέα της Sanofi (Merial) και του Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας της Boehringer Ingelheim (CHC) ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις περισσότερες αγορές την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η ολοκλήρωση αυτή σηματοδοτεί την επιτυχή έκβαση της στρατηγικής συναλλαγής η οποία ξεκίνησε με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο του 2015.Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Κτηνιατρικού Τομέα της Sanofi (Merial) στο Μεξικό και η στρατηγική συναλλαγή των δύο τομέων (Merial και CHC) στην Ινδία έχουν καθυστερήσει εν αναμονή ορισμένων ρυθμιστικών εγκρίσεων, αλλά και οι δύο αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017.Iatronet.gr 10/1/2017
Προβληματισμένοι στη Valeant ξεφορτώνονται  το εμπορικό σήμα του Dendreon, φαρμάκου για τη φροντίδα του δέρματος με κέρδος $ 2.1 δις προς χάριν της ανάκαμψης σε μετρητά.
Η Valeant ξεπουλά βασικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος ενός μεγάλου σχεδίου ανάκαμψης.
Πρόκειται για τη προσπάθεια ανάκαμψης, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στην πληρωμή των $ 30 δις.δολ. του χρέους της. Η εταιρεία ανακοίνωσε μια-δυο πολύ-αναμενόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα αποφέρουν 2,1 δις $ σε μετρητά.
Η απομάκρυνση του τεράστιο φορτίου χρέους της, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός των επιχειρήσεως           δερματολογίας της είναι το κλειδιά για ένα σχέδιο ανάκαμψης της Valeant που ξεκίνησε πέρυσι, και η εταιρεία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Η Valeant βίωσε ένα κακό τρίτο τρίμηνο στα κέρδη της, και τα έσοδα της υποχώρησαν 11% από έτος σε έτος, συνθλίφτηκε από την αύξηση των εκπτώσεων κατάφερε και βίωσε την κακή απόδοση της Salix Pharmaceuticals. Η Valeant αγόρασε τη Salix, μια γαστρεντερική φαρμακοβιομηχανία, για $ 11 δισεκατομμύρια με μεγάλες ελπίδες.Επιπλέον, στις 6 Ιανουαρίου, η Valeant αύξησε τις τιμές σε 95 προϊόντα, σύμφωνα με την Wells Fargo Securities, η οποία αποκάλυψε τις κινήσεις. Η μέση αύξηση ήταν περίπου 8%.Οι επικριτές καταδίκασαν τη Valeant, επειδή η εταιρεία είχε ορκιστεί να μείνει μακριά από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών.FiercePharma 10/1/2017
O αμερικανικός βιοτεχνολογικός κολοσσός Amgen και η Γερμανική Immatics ανακοίνωσαν συμφωνία 1,3 δις.δολ. για την ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών νέας γενιάς.           Pharmatimes.com 10/1/2017
■ Η Sanofi και η ImmuNext ανακοίνωσαν συμφωνία εστιασμένη σε ανακάλυψη θεραπειών σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση. Pharmatimes.com 16/1/2017
■Η Biogen προσπαθεί να διευθετήσει τον αγώνα για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Tecfidera με τη Forward Pharma για ένα επιβλητικό ποσό της τάξης των 1,25 δισ $ σε μετρητά.FiercePharma17/1/2017
■ Η EliLilly ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 1 δις .δολ.. για να αποκτήσει από την CoLucidPharmaceuticals φάρμακο για την ημικρανία.                Fiercebiotech.com 19/1/2017
Επενδύσεις 8 δισ. δολαρίων από την Bayer στις ΗΠΑ - Απέδωσαν οι πιέσεις Τραμπ
Αποφασισμένη να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην αγορά των ΗΠΑ φέρεται η γερμανική Bayer, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της Monsanto. Ειδικότερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, η Bayer θα επενδύσει 8 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία, υποσχέθηκε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που έχει ήδη στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπερνούν τις 9.000. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.Τα σχέδια της φαρμακοβιομηχανίας ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της Bayer, και τον επικεφαλής της αμερικάνικης Monsanto, μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συμβούλους του. Να θυμίσουμε, ότι η συμφωνία εξαγοράς της αμερικάνικης εταιρείας αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto από τη Bayer έναντι 66 δις. δολαρίων ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η μετοχή της Monsanto σημειώνει άνοδο 1% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.OnMed,gr   19/01/2017
■Η Βιοτεχνολογική EnterisBioPharma έχει υπογράψει ερευνητική συνεργασία με τη μεγάλη Γαλλική Sanofi για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της ώστε να την αξιοποιήσει στην ανεύρεση νέας θεραπείας για το τύπου 2 διαβήτη. FierceBiotech 23/1/2017
■ Η γαλλική φαρμακευτική Sanofi συμφώνησε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο πέντε φαρμάκων στην Ευρώπη, σε μικρότερες τοπικές ανταγωνιστικές, έναντι 83 εκατ. ευρώ για να ανοίξει ο δρόμος ώστε η Sanofi να αποκτήσει συγκεκριμένα από τη γερμανική Boehringer Ingelheim.
Με βάση τη συμφωνία, η Ipsen θα αγοράσει τα δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση ενός αναλγητικού φαρμάκου, ενός αντί-σπασμωδικού, ενός καθαρτικού, και δύο αποχρεμπτικών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αν και η Παρασκευή τους θα παραχθεί από τρίτους, ανέφερε η εταιρεία. Η Ipsen δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με τα υπάρχοντα μετρητά και τις πιστωτικές γραμμές της. Η πώληση περιουσιακών δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα των απαιτήσεων που επιβάλλονται από την Κομισιόν σε σχέση με την συμφωνία της Sanofi να ανταλλάξει τις δραστηριότητες υγείας των ζώων για την απόκτηση του μεγαλύτερου μέρους της μονάδας καταναλωτικής υγείας της Boehringer Ingelheim.
Capital.gr 13/2/2017
■  Στρατηγική συμφωνία με 5ετή διάρκεια ανακοίνωσαν IBM και η Siemens Healthineers. Σκοπός είναι να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της υγείας και τα συστήματα υγείας, να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες αλλαγές που οφείλονται στον αυξανόμενο όγκο και την ποικιλομορφία των δεδομένων υγείας.
Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθήσει συστήματα υγείας, νοσοκομεία και άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας στην προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος σε ασθενείς, που αντιμετωπίζουν περίπλοκες και χρόνιες παθήσεις, η αντιμετώπιση των οποίων είναι δαπανηρή, όπως π.χ. οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Siemens Healthineers θα προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες της IBM Watson Health. Η Siemens Healthineers θα παρέχει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες για να στηρίξει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας κατά τη μετάβαση τους στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.Η Siemens Healthineers θα έχει πρόσβαση στο IBM Watson Care Manager, μια νέα γνωσιακή λύση της IBM που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους ασθενείς να συνεργαστούν για να στηρίξουν την ατομική υγεία. Το IBM Watson Care Manager ενσωματώνει διάσπαρτα κλινικά και ατομικά δεδομένα, τα αναλύει γνωσιακά και καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες της υγείας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν στενά και να συμβουλεύουν τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.Virus.com.gr 21/02/2017
Συμφωνία AstraZeneca και Sanofi
Η εταιρεία MedImmune, που ανήκει στην AstraZeneca και η Sanofi Pasteur, που ανήκει στη Sanofi, ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).Με βάση τη συμφωνία, ο γαλλικός όμιλος της Sanofi θα καταβάλει προκαταβολή 120 εκατ. ευρώ και σε δόσεις μέχρι και 495 εκατ. ανάλογα με την πορεία ανάπτυξης του εμβολίου και την εξέλιξη των πωλήσεων. Και οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν εξίσου έξοδα και έσοδα.Η MedImmune έχει αναλάβει όλες την ανάπτυξη, η AstraZeneca θα αναλάβει την παρασκευή του και η Sanofi-Pasteur θα οδηγήσει την εμπορική εκμετάλλευσή του.                               Virus.com.gr   6/3/2017
Ετοιμάζεται να πουλήσει τα γενόσημα η Sanofi;
Μετά από δύο αποτυχημένες εξαγορές, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi φέρεται να ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση στην Ευρώπη το τμήμα των γενοσήμων της αξίας περίπου 2 δις ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Sanofi ενδιαφέρεται να προσλάβει εξωτερικούς συμβούλους μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι οποίοι θα αναλάβουν να προετοιμάσουν μία δημοπρασία το καλοκαίρι με στόχο να πουλήσει το τμήμα γενοσήμων της. Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν ακόμη, ενώ ο Διευθυντής της εταιρείας είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ο γαλλικός όμιλος δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά ή συγχώνευση. Προφανώς, ο ισχυρός άνδρας της Sanofi έχει καεί στο χυλό και τώρα φυσάει και το γιαούρτι.
Οι τελευταίες δύο προσπάθειες των Γάλλων να κάνουν κάποια μεγάλη εξαγορά κατέληξαν σε ναυάγιο.
Η πρώτη προσπάθεια αφορούσε την εξαγορά της βιοτεχνολογικής εταιρείας Medivation, η οποία όμως κατέληξε στα χέρια της Pfizer έναντι 14 δις δολαρίων. Στη συνέχεια έστρεψε το επενδυτικό της ενδιαφέρον προς την Actellion, αλλά και αυτή κατέληξε σε αμερικανικά χέρια (Johnson & Johnson) έναντι 30 δις δολ. Η μόνη κίνηση που είχε αίσιο τέλος ήταν η ανταλλαγή με την γερμανική Boehringer Ingelheim, στην οποία δόθηκαν τα κτηνιατρικά προϊόντα και σε αντάλλαγμα οι Γάλλοι ανέλαβαν τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας.
virus.com.gr 10/3/2017
■ Η Charles River Laboratories έχει σφραγίσει την επέκταση του προηγούμενης έξι χρονών συμβόλαιο ανακάλυψη στις αρχές φαρμάκων στον τομέα της αναπνευστικής νόσου με Chiesi Farmaceutical.
Στρατηγική συνεργασία των Sanofi και Lonza για τη δημιουργία μεγάλης μονάδας παραγωγής βιολογικών παραγόντων. Η Sanofi και η Lonza ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν εισέλθει σε μια στρατηγική συνεργασία για τη κατασκευή και τη λειτουργία μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης για την καλλιέργεια κυττάρων θηλαστικών με σκοπό την παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων στο Visp της Ελβετίας. Η στρατηγική συνεργασία με τη μορφή της κοινοπραξίας συνδυάζει την ισχυρή ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής βιολογικών παραγόντων της Sanofi με την εμπειρία της Lonza στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την έναρξη και τη λειτουργία υπερσύγχρονης εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για την καλλιέργεια κυττάρων θηλαστικών. Η αρχική επένδυση θα είναι περίπου 290 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (€ 270.000.000), τα οποία θα αποδοθούν ισομερώς από τις δύο εταιρείες.
Η Lonza Ιδρύθηκε το 1897 στις Ελβετικές Άλπεις, και σήμερα, είναι μια σεβαστή παγκόσμια εταιρεία με περίπου 40 μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής και κέντρα ανάπτυξης και έρευνας, και πάνω από 10.000 μόνιμους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.  Η εταιρεία σημείωσε πωλήσεις ύψους CHF 4,13 δις το 2016 και είναι δομημένη σε δυο τμήματα: Φαρμακευτικά & Βιοτεχνολογικά και Εξειδικευμένων προϊόντων.HealthView 28/3/2017
■ Η Merck έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με  την Avillion του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την οποία η τελευταία θα αναπτύξει φάρμακο της Merck , ως θεραπεία για την ψωρίαση κατά πλάκας.
pharmatimes.com 31/3/2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ Novartis: Πτώση 11% στα καθαρά κέρδη το δ’ τρίμηνο
Το ισχυρό δολάριο εξακολουθεί να πλήττει τα έσοδα και τα κέρδη της Novartis.
Η Novartis ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών αξίας πέντε δισ. δολαρίων. Παράλληλα τόνισε πως τα κέρδη της έκαναν βουτιά το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του ισχυρού δολαρίου.
Ο ελβετικός κολοσσός στη βιομηχανία του φαρμάκου, ανέφερε ότι τα καθαρά του κέρδη υποχώρησαν κατά 11% σε 936 εκατ. δολάρια στη διάρκεια των τριών μηνών που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 1,05 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Τα έσοδα τριμήνου επίσης εμφάνισαν πτώση της τάξης του 2%, σε 12,32 δισ. δολάρια. Έπειτα από προσαρμογή βάσει των κινήσεων του δολαρίου, τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη παρέμειναν αμετάβλητα, μεταδίδει το MarketWatch. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μειούμενες πωλήσεις από ένα παλιό φάρμακο για τον καρκίνο, το Gleevec, αντιστάθμισαν την ανάπτυξη πωλήσεων κάποιων από τα νεότερα φάρμακα της Novartis.
Ξεχωριστά, η εταιρία ανέφερε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε spinoff της προβληματικής μονάδας για τη φροντίδα του ματιού, Alcon, καθώς εδώ και έναν χρόνο η επιχείρηση εμφανίζει πιο βραδεία από το αναμενόμενο ανάκαμψη.
Η ελβετική φαρμακευτική τόνισε πως θα εξερευνήσει όλες τις πιθανές επιλογές για την μονάδα, της οποίας έγινε απόλυτη ιδιοκτήτρια πριν από επτά χρόνια. Η Novartis πίστευε τότε ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά φροντίδας του ματιού. Συνολικά, είχε πληρώσει 51,6 δισ. δολάρια για την επιχείρηση.euro2day.gr 25/1/2017
Biogen: Πτώση 22% στα κέρδη δ΄ τριμήνου
Η Biogen ανακοίνωσε σχεδόν 22% πτώση στα κέρδη δ΄ τριμήνου, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους, που συνδέεται με το φάρμακο (κορυφαίων πωλήσεων κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας), Tecfidera. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 649,2 εκατ. δολάρια ή 2,99 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από τα 831,6 εκατ. δολάρια ή 3,77 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Η Biogen δήλωσε πως τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν στα 2,87 δισ. δολάρια από τα 2,84 δισ. δολάρια. .                                           Capital.gr 26/1/2017

Αύξηση εσόδων 7,2% στο τρίμηνο για την Eli Lilly
Η Eli Lilly ανακοίνωσε αύξηση 7,2% στα έσοδα τριμήνου, κυρίως λόγω της υψηλότερης ζήτησης για το φάρμακο κατά του διαβήτη Trulicity, και άλλων νέων θεραπειών. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 771,8 εκατ. δολάρια ή 73 σεντς ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο, από τα 478,4 εκατ. δολάρια ή 45 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 5,76 δισ. δολάρια από τα 5,38 δισ. δολάρια.                          Capital.gr 31/1/2017
■ Η Roche ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν το 2016, εξαιτίας των ισχυρών πωλήσεων για διάφορα φάρμακά της και διαγνωστικά εργαλεία. Ο φαρμακευτικός κολοσσός κατέγραψε καθαρά κέρδη 9,6 δισ. φράγκων (9,7 δισ. δολαρίων) για το 2016, και διαμορφώθηκαν 8% υψηλότερα από ό,τι στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.                                                              Capital.gr   1/2/2017
■ Πτώση 1% κατέγραψαν οι πωλήσεις τριμήνου της Merck & Co., κυρίως λόγω ενός ισχυρού δολαρίου και της απώλειας της αποκλειστικότητας που είχε στην αγορά για ορισμένα φάρμακα.
Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,17 δισ. δολάρια ή 42 σεντς ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο από τα 976 εκατ. δολάρια ή 35 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 10,12 δισ. δολάρια από τα 10,22 δισ. δολάρια.                                                                             Capital.gr   2/2/2017
AstraZeneca: Αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο δ΄ τρίμηνο
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο δ΄ τρίμηνο καθώς η άνοδος των εσόδων από τις συμφωνίες αδειοδότησης αντιστάθμισε τις χαμηλότερες πωλήσεις του φαρμάκου με τις κορυφαίες πωλήσεις, κατά της χοληστερόλης, καθώς κυκλοφόρησαν στην αγορά διάφορες πιο φθηνές εκδοχές γενόσημων. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,8 δισ. δολάρια στους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τα 808 εκατ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 616 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδα υποχώρησαν 13% στα 5,6 δισ. δολάρια, από τα 6,4 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αύξηση των καθαρών κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων από μια σειρά συμφωνιών αδειοδότησης που έχουν συναφθεί από την εταιρεία προκειμένου να απαλλαγεί από φάρμακα τα οποία δεν τυγχάνουν μεγάλης ζήτησης.                                                     Capital.gr 2/2/2017
■  Roche :Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν μόλις κατά 4% (51 δις δολάρια) και πως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7% στα 9,8 δις δολάρια – αριθμοί που ήταν χαμηλότεροι των αρχικών εκτιμήσεων και προσδοκιών. Από την άλλη, το 2017, η εταιρεία αναμένει την έγκριση σημαντικών νέων προϊόντων. Πρώτο στη σειρά είναι το Ocrevus που αφορά στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης και είναι το πρώτο που φαίνεται ότι δρα στην πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της νόσου.                              Virus.com.gr 03/02/2017
■  Βασική συμβολή στα αποτελέσματα οι πωλήσεις της Genzyme και της Sanofi Pasteur
Θετικές επιδόσεις για όλες τις παγκόσμιες επιχειρησιακές μονάδες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε η Sanofi, της οποίας οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €8.867 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 3,3% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία ή κατά3,4% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος. Στα αποτελέσματα αυτά, συνέβαλε η SanofiGenzyme που κατέγραψε αύξηση 12,6% χάρη στα προϊόντα της πολλαπλής σκλήρυνσης, η Sanofi Pasteur που σημείωσε αύξηση 3,7% λόγω των ισχυρών πωλήσεων των παιδιατρικών εμβολίων και η Παγκόσμια Επιχειρησιακή Μονάδα Διαβήτη και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων της οποίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8%. Οι παγκόσμιες πωλήσεις μόνο του τομέα διαβήτη, αυξήθηκαν κατά 1,9%.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα ολόκληρης της περασμένης χρονιάς, οι καθαρές πωλήσεις το 2016 ανήλθαν σε €33.821 εκατ., καταγράφοντας μείωση κατά 0,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και αύξηση 1,2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος. Οι πωλήσεις της Sanofi Genzyme ανήλθαν σε €5.019 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,3%, ενώ οι πωλήσεις της Sanofi Pasteur αυξήθηκαν κατά 8,8% σε €4.577 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις της επιχειρησιακής μονάδας Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκαν κατά 2,4% αγγίζοντας τα €9.593 εκατομμύρια (αύξηση κατά 7% με εξαίρεση τη Βενεζουέλα).
Εφαρμόζοντας τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών τον Δεκέμβριο του 2016, η επίπτωση του συναλλάγματος στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή το 2017 υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ +3% και +4%.                                                                                                                           HealthMag 13/2/2017
■ Η Roche ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν το 2016, εξαιτίας των ισχυρών πωλήσεων για διάφορα φάρμακά της και διαγνωστικά εργαλεία. Ο φαρμακευτικός κολοσσός κατέγραψε καθαρά κέρδη 9,6 δισ. φράγκων (9,7 δισ. δολαρίων) για το 2016, και διαμορφώθηκαν 8% υψηλότερα από ό,τι στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.                                                              Capital.gr   1/2/2017
Bayer: Η συγχώνευση με τη Monsanto ανησυχεί τους αναλυτές
Η πορεία των πωλήσεων της Bayer πηγαίνει από το καλό προς το καλύτερο. Φάρμακα, κτηνιατρικά και καταναλωτικά είχαν έσοδα πάνω από 22 δις. Όμως, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι η απορρόφηση της Monsanto θα απορροφήσει πολύτιμη ρευστότητα… Οι πωλήσεις του ομίλου Bayer το 2016 αυξήθηκαν κατά 1,5%  στα 46.769 εκατομμύρια ευρώ (2015: 46.085 εκατομμύρια ευρώ).
Virus.com.gr    24/02/2017
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ΗTherano απολύει 155 εργαζόμενους από το τμήμα των διαγνωστικών, δηλαδή περίπου το 41% του αριθμού του προσωπικού της.FiergeBiotech 9/1/2017
■ Η EliLilly απολύει 485 εργαζόμενους λόγω αποτυχίας φαρμάκου για το Alzheimer.
                                                                                                                              Fierce Pharma 20/1/2017 
■ HENDO με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την απόλυση 375 ιατρικών επισκεπτών και άλλων υπαλλήλων.ToΜάη του 2016 είχε ανακοινώσει άλλες 740 απολύσεις στη παραγωγή στην Αμερική.FiercePharma 26/1/2017
H Johnson&Johnsonσχεδιάζει να κλείσει μονάδα παραγωγής στη Σκωτία, απολύοντας 400 εργαζόμενους.Pharmatimes 10/3/2017
■ Η Alexion Pharmaceuticals έχει ορίσει να απολύσει το 7% του προσωπικού της..200 εργαζόμενοι θα απολυθούν.                                                    FierceBiotech.com   14/3/2017
■ Η Johnson & Johnson σχεδιάζει να κλείσει μια χειρουργική μονάδα παραγωγής ραμμάτων ενδεχομένως βγάζοντας 400 άτομα από την αγορά εργασίας.                    FierceBiotech.com   14/3/2017
■ Οι αλλαγές στα πλαίσια βύθισης της Teva, περιλαμβάνουν περικοπές θέσεων εργασίας και το πάγωμα προσλήψεων. Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ δήλωσαν  ότι τα γενόσημα φάρμακα της γιγαντιαίας Ισραηλινής εταιρείας βασίζονται στη περικοπή μέχρι και 6.000 θέσεων εργασίας. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε τα σχέδια για μείωση του κόστους, αλλά είπε πως η Teva «δεν έχει ως στόχο το προσωπικό»,  ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας θα εξαρτηθεί από το «σωστό μέγεθος της κάθε επιμέρους περιοχής της επιχείρησής μας.»                                            fiercepharma.com 24/3/2017
■ Μετά από την δημοσίευσή μιας απογοητευτικής πρόβλεψης για το 2017, η Vertex θα ενισχύσει τις δραστηριότητες R&D. Η εταιρεία σχεδιάζει να κλείσει μια τοποθεσία στον Καναδά, και την περικοπή 70 θέσεων εργασίας, για να ομαδοποιήσει το νέο έργο σε τρεις τοποθεσίες στις ΗΠΑ.                           FiercePharma 28/3/2017
■ Η Mylan βρίσκεται εν τω μέσω της αστρονομικής περικοπής περίπου 3.500 θέσεων εργασίας για να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί εκ νέου στην εξαγορά του τελευταίου έτους της Meda Pharmaceuticals. Περίπου 90 από αυτές τις περικοπές θα έρθουν με το κλείσιμο ενός εργοστασίου στο Ιλλινόις.                                                                                                               FiercePharma 28/3/2017

■ Μετά την εξαγορά της Ariad, η Takeda δήλωσε ότι περίπου 120 από τους περίπου 300 εργαζόμενους της Ariad ο οποίοι εργάζονταν με έδρα το Cambridge έχουν απορροφηθεί από την Takeda, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 180 εργαζόμενοι πήραν προειδοποιήσεις τον περασμένο μήνα ότι θα πρέπει  να φύγουν μέχρι  το καλοκαίρι.                                                                        Fierce Pharma  31/3/201