Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:  767                                                                                                       ΑΘΗΝΑ 15/11/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εδώ και μερικές μέρες παρακολουθούμε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία ROCHE, η οποία ζήτησε την απόσυρση ενός νέου ογκολογικού φαρμάκου της για το μεταστατικό μελάνωμα, του Cotellic, από τη «θετική λίστα» συνταγογράφησης φαρμάκων, γιατί «δεν τη συμφέρει οικονομικά» εξαιτίας της υποχρεωτικής έκπτωσης που νομοθετήθηκε πρόσφατα, 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα.
Μάλιστα, σε μια «κρίση» «υπευθυνότητας» κι «ευαισθησίας», η πολυεθνική ανακοίνωσε ότι αναζητεί τρόπο να χορηγεί δωρεάν το φάρμακο σε όσους βρίσκονται υπό θεραπεία και είναι περίπου 40 σε όλη την Ελλάδα, ενώ το μηνιαίο κόστος θεραπείας για το συγκεκριμένο φάρμακο φτάνει τα 5.500 ευρώ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Υγείας, εξαπέλυσε «οργισμένη» καταγγελία κατά της πολυεθνικής και απεύθυνε κάλεσμα προς όλες τις «πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να μην επιτρέψουν τον εκβιασμό», ενώ πρόσφατα απέρριψε και το αίτημα απόσυρσης του φαρμάκου. 
Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που έχουν ανάγκη το φάρμακο, αυτοί οι διαξιφισμοί δεν υποκρύπτουν τίποτε άλλο παρά τις συμπληγάδες που συνθλίβουν τη ζωή και τις ανάγκες τους.
Από τη μια είναι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στα χέρια τους το φάρμακο και από την άλλη οι δραματικές περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Και από τις δυο πλευρές το φάρμακο δεν αντιμετωπίζεται ως αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά ως εμπόρευμα, αφού έτσι επιβάλλεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όπου τα πάντα αποτελούν εμπόρευμα.
Για τους μεν επιχειρηματίες, λοιπόν, κριτήριο παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας. Για τις δε κυβερνήσεις, διαχρονικά, κριτήριο είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη δημόσια δαπάνη, ώστε οι κεφαλαιοκράτες να μπορούν να εξασφαλίζουν από το κράτος τους μεγαλύτερα προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επενδυτικά κίνητρα. Κανένας από αυτούς δεν έχει ως κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με τα ίδια κριτήρια λειτουργεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι ας παριστάνει τον «υπερασπιστή» των λαϊκών συμφερόντων.
Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά απαιτεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος προκειμένου να βγει από την κρίση και να προχωρήσει στην ανάκαμψη. Σε αυτή την κατεύθυνση νομοθετεί η κυβέρνηση, για περικοπές επιδομάτων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συντάξεων, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, φοροληστεία του λαού. Ορισμένα από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των κεφαλαιοκρατών μπορεί να θίγουν την κερδοφορία κάποιων τμημάτων τους, όπως της φαρμακοβιομηχανίας στην προκειμένη περίπτωση.
Φαρμακοβιομήχανοι, κυβέρνηση, Ε.Ε. και «θεσμοί» βρίσκονται στην ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή όχθη, παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν δήθεν για την υγεία του λαού.
Η πολυεθνική ROCHE καθώς και άλλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί, σχεδιάζουν κάθε φορά με βάση τη θωράκιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς τους και παίρνουν αντίστοιχα μέτρα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποσύρουν ή απειλούν ότι θα αποσύρουν φάρμακα και δεν θα είναι και η τελευταία, όσο ελέγχουν την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση αυτού του αγαθού – πανάκριβου εμπορεύματος. Ταυτόχρονα, προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεών τους σε όλο τον κόσμο, πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Στα πλαίσια αυτά, την περίοδο 2010 – 2011 η ROCHE είχε απολύσει σχεδόν 5000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, 1300 από την Ευρώπη και 85 από την Ελλάδα, ενώ και μέσα στο 2017 έχει ανακοινώσει επιχειρηματικά σχέδια που θα κοστίσουν τη δουλειά εκατοντάδων εργαζόμενων.
Όλα αυτά δεν εμποδίζουν καθόλου τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» να βραβεύουν τη συγκεκριμένη πολυεθνική, όπως και άλλες, για την επιχειρηματική της δραστηριότητα, την κερδοφορία που επιτυγχάνει καθώς και για τα Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκπονεί για τις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Εξάλλου, η νομοθεσία τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλη την Ε.Ε. εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τις απολύσεις και επιδεινώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.
Αυτή είναι η «δίκαιη» και «υγιής» ανάπτυξη!
Οι εργαζόμενοι και όλοι οι βιοπαλαιστές έχουμε πια αρκετή πείρα για να απορρίψουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνει η κυβέρνηση ότι δήθεν συγκρούεται με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι με την «πυγμή» της και τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» θα προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του λαού, θα «εξανθρωπίσει» αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που κυριολεκτικά σκοτώνει για τα κέρδη. 
Ο δικός μας δρόμος είναι ένας και μοναδικός: Αμφισβήτηση των εκμεταλλευτών του μόχθου μας, του πολιτικού τους προσωπικού και των παραμυθιών που μας «σερβίρουν». Οργάνωση στους τόπους δουλειάς και πάλη με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. Για την προάσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Για την ανάκτηση των απωλειών μας. Για ΣΣΕ με αυξήσεις. Για να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς περικοπές και πλαφόν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία και Φάρμακο.
Λειτουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Φαρμάκου, που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει την έρευνα, παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Για να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στη δική μας κυριαρχία πάνω στον πλούτο που εμείς παράγουμε, ώστε να απολαμβάνουμε απρόσκοπτα τα επιτεύγματα της έρευνας και της επιστήμης, όλα τα κοινωνικά αγαθά.Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ