Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νέα «συνταγή» της Αριστοτέλους για το Φάρμακο.
Τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που προωθούνται στη Φαρμακευτική Πολιτική παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας στους τρεις φορείς εκπροσώπησης της φαρμακοβιομηχανίας, το ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ και το PIF.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το σχέδιο που παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός, για την εξισορρόπηση του Φαρμάκου, φέρεται να μετακινήθηκε ελαφρώς από το αρχικό πλαίσιο που είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Τιμολόγηση
Η αρχική πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ήθελε την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων να προσδιορίζεται, αντί βάσει του μ.ο. των 3 χαμηλοτέρων της Ε.Ε., βάσει της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης, αλλαγή που βρήκε αντίθετους τους εκπροσώπους της αγοράς. Τελικώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, το σχέδιο της Αριστοτέλους λαμβάνει ως αναφορά τιμολόγησης το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων.
Η επιλογή της Ευρωζώνης αναμένεται να διευκολύνει τις διαδικασίες της τιμολόγησης, χάρη στο κοινό νόμισμα. Τα νέα φάρμακα θα εξακολουθούν να τιμολογούνται 4 φορές το χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά ετησίως. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, ο περιορισμός των γενικών ανατιμολογήσεων επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των διπλών ανακοστολογήσεων στις τιμές των γενοσήμων.
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, τώρα, η τιμολόγηση τους θα παραμείνει στο 65% της τιμής του off patent, με «μαξιλάρι» το κατώτατο όριο του ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας).
Η «συνταγή» της Αριστοτέλους για την τιμολόγηση των  βιο-ομοειδών φαρμάκων μετακινήθηκε από την πρόταση του 75% της τιμής του βιολογικού φαρμάκου αναφοράς, γα να καταλήξει στις 2 χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.
Τώρα, για όσα πρωτότυπα φάρμακα on ή off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης, η μείωση τους θα γίνει σταδιακά έως το μ.ο. των 2 χαμηλοτέρων. Ο ρυθμός της μείωσης θα είναι έως 10% ετησίως.
Για εκείνα τα on ή off φάρμακα που είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, οι τιμές τους θα αυξηθούν σταδιακά, αντιστοίχως έως 10% ετησίως και έως τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Clawback & Rebate.
Αμετακίνητη στην απόφαση της να αυξήσει  το μερίδιο της «ανάπτυξης» ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback εμφανίστηκε η ηγεσία του Υπουργείου. Έτσι, ανακοίνωσε πως το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί από 10% σε 25%.
Θυμίζουμε ότι εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα πρώτα 2 χρόνια. Επιπλέον, θα εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή  Διαπραγμάτευσης και για τα οποία θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή  αποζημίωσης.
Παράλληλα, η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προβλέπει σταδιακή απομείωση του rebate 25% για τα νέα φάρμακα. Η αρχή θα γίνει το 2019 με 5% και θα μειώνεται ετησίως κατά 1% σε βάθος 5ετίας. Όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου, η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα ΦΥΚ.
Virus.com.gr  3/12/2018
"Τριγμοί" στα οικονομικά φάρμακα - Ισχυρές πιέσεις από rebate και clawback.
Η νέα πολιτική τιμολόγησης δεν φέρνει τις λύσεις που θα κρατήσουν τα φάρμακα στην αγορά…..
Διορθωτικά επιχειρεί να λειτουργήσει το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων που πρόσφατα εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις αδικίες και στρεβλώσεις που επέφεραν στις τιμές τα μνημόνια με τις απανωτές και υπέρογκες δραστικές μειώσεις και οι οποίες υποχρέωσαν σε διακοπή κυκλοφορίας εκατοντάδων οικονομικών φαρμάκων, ιδίως αυτών που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν το γεγονός αυτό, αν και δεν λείπουν οι παρατηρήσεις  που συνδέουν το νέο σύστημα τιμολόγησης με το σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback, βάσει του οποίου θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η τιμολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υποχρεωτικές επιστροφές, οι οποίες αποτελούν ντεφάκτο πρόσθετη μείωση των τιμών που θα προκύψουν με το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με την συνολική κατανάλωση φαρμάκων. Και εδώ, οι παρατηρήσεις επισημαίνουν πως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζονται καθώς το υπουργείο, υιοθετεί μια μάλλον άτολμη στάση.
 Κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν πως τα clawback έχουν αναδειχθεί στο πιο σημαντικό πρόβλημα ειδικά για τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις του φαρμάκου, καθώς εντός του 2018 θα πρέπει να επιστρέψουν πάνω από το 30% της αξίας των φαρμάκων που διέθεσαν στην αγορά, ήδη σε πολύ χαμηλές τιμές.
 Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν τις επιβαρύνσεις αυτές ως παντελώς άδικες, αφού τα γενόσημα είναι οικονομικά φάρμακα τα οποία όχι μόνο δεν αυξάνουν τη δαπάνη, αλλά αντίθετα την μειώνουν. Και αυτό γιατί εξασφαλίζουν στους ασθενείς ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες για την πάθησή τους, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τόσο για τους ίδιους με τη χαμηλότερη δυνατή συμμετοχή, όσο και για το σύστημα περίθαλψης, αντί της χρήσης ακριβότερων φαρμάκων- πολλές φορές, εκθετικά πολλαπλάσιου κόστους. Όπως τονίζουν λοιπόν, τα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα μειώνουν τη δαπάνη -και μάλιστα δυναμικά, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται – εντούτοις, επιβαρύνονται με clawback που προκαλείται από τα νεότερα ακριβά φάρμακα που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αποζημιώνονται χωρίς φραγμό και έλεγχο. Το clawback αυτό σε συνδυασμό με τις τεράστιες μειώσεις που έχουν δεχθεί τα ελληνικά φάρμακα, είναι καταστροφικό. 
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
• Τα γενόσημα της δραστικής isosorbide dinitrate (καρδιολογικό) το 2009 είχαν τιμή εργοστασίου (ex-factory) 0,70 ευρώ, τιμή που παρέμεινε σταθερή παρά τις συνεχείς ανατιμολογήσεις, επειδή ήταν πολύ οικονομικά. Σε συνδυασμό όμως με τα rebate και clawback, η πραγματική καθαρή ex-factory τιμή τους μειώνεται κατά 36% και διαμορφώνεται πλέον στα 0,45 €. Το φάρμακο αυτό είναι αδύνατο να παραμείνει σε κυκλοφορία.
• Τα γενόσημα της δραστικής nifedipine (καρδιολογικό) το 2009 είχαν τιμή παραγωγού 2,23 ευρώ. Οι διαδοχικές ανατιμολογήσεις μείωσαν την τιμή του κατά 32%. Συνυπολογίζοντας τα rebate και clawback η καθαρή τιμή ex- factory διαμορφώνεται στα 0,95 ευρώ, μειωμένη κατά 57% από το 2009. Οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν τη λειτουργία τους, να πληρώσουν πάγια έξοδα, μισθούς, φορολογία, και να επενδύσουν σε ανάπτυξη με έσοδα λιγότερα από 1 ευρώ για κάθε συσκευασία.
• Τα γενόσημα της δραστικής carvedilol (καρδιολογικό) το 2009 είχαν τιμή παραγωγού 3,72 ευρώ. Οι διαδοχικές ανατιμολογήσεις μείωσαν την τιμή του κατά 36%. Όταν όμως υπολογιστούν και τα rebate και clawback η καθαρή τιμή ex- factory διαμορφώνεται σήμερα στα 1,48 ευρώ, μειωμένη κατά 60%.
• Τα γενόσημα της δραστικής risperdone (αντιψυχωσικό) το 2009 είχαν τιμή παραγωγού 8,30 ευρώ. Σήμερα η καθαρή ex- factory τιμή τους, μετά τα rebate και clawback διαμορφώνεται στα 1,08 ευρώ, μειωμένη κατά 87%. Τα προϊόντα αυτά απαξιώνονται από το συνδυασμό rebate και clawback, την ίδια στιγμή που η συνταγογράφηση μετατοπίζεται σε νεότερα ακριβότερα σκευάσματα με μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον για την αλυσίδα διανομής.
 Η  μόνη λύση, επισημαίνουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας, είναι το σπάσιμο του προϋπολογισμού σε δύο βασικές επιμέρους κατηγορίες: Από τη μία πλευρά τα νέα ακριβά και από την άλλη τα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα. Σημειώνουν μάλιστα πως είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο παραλογισμός όπου μια σειρά καταξιωμένα οικονομικά φάρμακα εξοντώνονται λόγω του clawback που προκαλούν τα νεότερα και πολύ ακριβότερα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται υπερβολικά, με αδόκιμο τρόπο. Στο σημείο αυτό επισημαίνουν μάλιστα πως αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα, παρά τις μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» εξακολουθεί να είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη χρήση νέων ακριβών φαρμάκων με προστασία πατέντας.  Και καταλήγουν υπογραμμίζοντας πως η δίκαιη επιβάρυνση του clawback αποτελεί το σημείο που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Παράλληλα όμως αποτελεί και το κομβικό σημείο που καθορίζει τη δυνατότητα επιβίωσης των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών.
HEALTHMAG 10/12/2018

Ξανθός: Προστιθέμενη αξία για τη χώρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Υπέρ των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων τάχθηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΟΦ, αναφέρθηκε στην ανάγκη παραμονής στην αγορά παλιών αποτελεσματικών και φθηνών φαρμάκων,« η πλειονότητα των οποίων παράγεται εγχωρίως, συντηρεί θέσεις εργασίας στη χώρα και παράγει προστιθέμενη αξία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στις 4 Δεκεμβρίου 2018, με θέμα «ΕΟΦ και πρόσβαση στο Φάρμακο. Επίκεντρο ο ασθενής»,ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών της χώρας, όπως κάθε ευρωπαίου πολίτη, στη σύγχρονη φαρμακευτική καινοτομία που, τεκμηριωμένα, έχει προστιθέμενη θεραπευτική αξία και μετρήσιμο κλινικό όφελος για τον ασθενή, για την ποιότητα της ζωής του.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργήθηκε μηχανισμός αξιολόγησης της καινοτομίας και μηχανισμός διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης, ιδιαίτερα για τα ακριβά φάρμακα καθώς και στο νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ολοκληρώνοντας, εξήρε το ρόλο του ΕΟΦ σε ότι αφορά το φάρμακο, το έργο της διοίκησης του ΕΟΦ, καθώς και όλου του υπηρεσιακού μηχανισμού, των εξαιρετικών επιστημόνων και των λοιπών εργαζομένων που στελεχώνουν αυτόν τον κρίσιμο, για το δημόσιο συμφέρον και για τη δημόσια υγεία, φορέα.
Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ενώσεις ασθενών δια των εκπροσώπων τους, εκπρόσωποι φορέων Υγείας, ήτοι Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας(ΗΤΑ), Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ΙΦΕΤ, η φαρμακευτική Βιομηχανία ήτοι ΣΦΕΕ και ΠΕΦ καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).
Η πρόεδρος του ΕΟΦ προλόγισε την ημερίδα, τονίζοντας ότι η θεματολογία της ημερίδας επιλέχθηκε με γνώμονα την έγκυρη ενημέρωση των ασθενών και την ανάπτυξη του υγιούς διαλόγου με τους συλλόγους ασθενών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στους προεγκριτικούς και μετεγκριτικούς ελέγχους που ασκεί ο ΕΟΦ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, διασφαλίζοντας στο μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια των φαρμάκων, την προσβασιμότητα των ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς και την επάρκεια των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα θέματα της ημερίδας σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και την κλινική έρευνα, την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα, τον έλεγχο της διάθεσης και επάρκειας των εγκεκριμένων φάρμακων στην αγορά, καθώς και στα βιοομοειδή προϊόντα επισημαίνοντας ότι, το Τμήμα Αξιολόγησης Βιολογικών Φαρμάκων διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Κανονιστικό πλαίσιο Βιοομοειδών στην Ευρώπη», την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 στον ΕΟΦ.                                  HealthView10|12|2018

■ Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική δαπάνη την επόμενη τετραετία.
Προεκλογικό «άρωμα» ανέδυε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, την τελευταία ημέρα του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Γιαννόπουλος μίλησε και για αύξηση τόσο της δημόσιας δαπάνης για την υγεία όσο και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Περιγράφοντας τη στρατηγική για την Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα, που ακολούθησε η Αριστοτέλους την περίοδο 2015-2018, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι στηρίχθηκε σε τρεις άξονες: την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση, την αναβάθμιση της διοίκησης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και την οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.
Όπως υποστήριξε, αυτή η στρατηγική θα επιβεβαιωθεί και θα επεκταθεί στην επόμενη τετραετία, «με βασικό εργαλείο την αύξηση της δυνατότητας του δημόσιου τομέα».
Ωστόσο, για την ηγεσία της Αριστοτέλους υπάρχουν τρεις βασικές προκλήσεις:
 1. Η χαμηλή δημόσια δαπάνη για την υγεία (5.2% του ΑΕΠ).
 2. Το υψηλό ποσοστό «έξω από το προϋπολογισμό» πληρωμών στο σύνολο της υγειονομικής δαπάνης (38%-39%),
 3. Το υψηλό ποσοστό κατοίκων που δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, για οικονομικούς λόγους ( 14% το 2015, 10.9% το 2016).
Μάλιστα, ο κ. Γιαννόπουλος εντόπισε τις εστίες των υψηλών ιδιωτικών δαπανών στο πεδίο της οδοντιατρικής περίθαλψης, της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και τις εργαστηριακές εξετάσεις, στις υπηρεσίες αποκατάστασης και φροντίδας χρονίως πασχόντων και στην έγκαιρη πρόσβαση στις δημόσιες δομές.
Για την περίοδο 2019-2022, όμως, στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δημόσια δαπάνη για την υγεία να φθάσει στο 6.2% του ΑΕΠ το 2022, ενισχύοντας κατ’ αντιστοιχία και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους, δίνοντας προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, στην οδοντιατρική φροντίδα.
Ειδικά για το Φάρμακο, σε συνδυασμό με την επεξεργασία του νέου συστήματος τιμολόγησης, αποζημίωσης και κατανομής των επιστροφών, η Αριστοτέλους φέρεται να προωθεί τη θέσπιση μιας «θεμιτής», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Γιαννόπουλος, δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Κατά την ηγεσία του Υπουργείου εφικτή είναι η αύξηση της στα 2,4 δισ. ευρώ το 2022.
Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για την επόμενη τετραετία να καλυφθούν τα κεντά από συνταξιοδοτήσεις, που υπολογίζονται σε περίπου 1500 ετησίως, αλλά και να αναπληρωθούν τα ακάλυπτα κενά της περιόδου 2010-2015.
Αυτό θα προστεθεί στις ήδη δρομολογημένες παρεμβάσεις:
 1. Αύξηση ορίων δαπανών για το 2019 (περίπου 93 εκατ. ευρώ, 45 εκατ. εκ των οποίων για την αύξηση των ορίων της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και 48 για την αύξηση των ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες παρόχους)
 2. Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (2000 θέσεις γιατρών ΕΣΥ, 1200 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού, πέραν του επικουρικού)
 3. Σοβαρά βήματα εμπέδωσης του νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της ΠΦΥ
 4. Τομεοποιημένο σχέδιο ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
 5. Κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αποκατάσταση και την ανακουφιστική φροντίδα
 6. Θεσμοί αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα. Πρωτόκολλα, Μητρώα & ο Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Μέτρα για τη μείωση των επιβαρύνσεων των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
 7. Αύξηση της δυνατότητας των εξωνοσοκομειακών δομών στα 2 επόμενα χρόνια (κατά 10% το χρόνο), για παρακλινικές εξετάσεις , φυσικοθεραπείες, οδοντοπροσθετικές εργασίες.
 8. Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο
 9. Δέσμη μέτρων για την βελτίωση της διοίκησης: θεσμοί προάσπισης δικαιωμάτων ληπτών και συμμετοχής των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων, θεσμοί και εργαλεία αξιολόγησης, αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποίησης δεδομένων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για νοσηλευόμενους, μητρώο φαρμάκων, ενιαία κωδικοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων, αναμόρφωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων(ΚΕΝ) του Ε.Σ.Υ.
Virus.cm.gr   17/12/2018

EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
■ Σύμβαση συνεργασίας υπεγράφη σήμερα 20/12/2018, μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας Menarini Hellas S.A. και της Marvifarm S.A. που αφορά στην προώθηση και διανομή του πρωτοποριακού προϊόντος MO-FREE MOSQUITO – SHIELD, για την Ελλάδα και την Κύπρο, από τον Ιανουάριο του 2019.Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Menarini Hellas δήλωσε μεταξύ άλλων: « H συνεργασία αυτή αποτελεί μία ακόμη δραστηριότητα στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη της εταιρείας και ειδικότερα στα πλαίσια συνεργασίας με τον επιστήμονα φαρμακοποιό, για την διάθεση προϊόντων αυτοθεραπείας».
Ο πρόεδρος της Marvifarm S.A. δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Menarini Hellas, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, για την προώθηση καιδιανομή αυτού του πρωτοποριακού προϊόντος, και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτή την ενέργεια και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες».                                                  HEALTHPHARMA    20/12/2018

Αναδιάρθρωση 174 εκατ. για την Famar με επένδυση από την Pillarstone.
Μείωση των υπαρχόντων οικονομικών υποχρεώσεων της από 234 εκατ. ευρώ σε 118 εκατ. ευρώ και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής σε έξι χρόνια καταφέρνει η Famar στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, με την Pillarstone να δεσμεύεται για την παροχή νέων κεφαλαίων της τάξεως των 57,6 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του μακροχρόνιου αναπτυξιακού της πλάνου, και την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείες για κεφάλαιο κίνησης.
Ο όμιλος Famar ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, ανακεφαλαιοποίησης και ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής της δομής, ως επιστέγασμα της σημαντικής προόδου που σημείωσε σε συνέχεια της υπαγωγής της στην πλατφόρμα της Pillarstone τον Μάρτιο του 2017.
Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Famar, της οποίας η διοικητική ομάδα κατόρθωσε να πραγματοποιήσει κρίσιμες βελτιώσεις που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης, και σε αυτό το πλαίσιο σχεδίασε ένα συμπαγές μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο αποσκοπώντας στην τόνωση της διεθνούς παρουσίας της εταιρείας στις αγορές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

Σημαντικές επενδύσεις
Παράλληλα ο Όμιλος προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις για την βελτίωση των λειτουργιών συσκευασίας καθώς και των δομών πληροφοριακών συστημάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα σειριοποίησης.
Η πλατφόρμα της Pillarstone αποτελεί εξειδικευμένη λύση η οποία αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη-εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, επενδύοντας μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνικές γνώσεις με στόχο να βοηθηθούν συμβαλλόμενες επιχειρήσεις, να ορθοποδήσουν και να ευδοκιμήσουν εκ νέου.
H Famar φέρεται να έχει χάσει το 10% των συμβάσεων με φαρμακοβιομηχανίες που είχε τον τελευταίο χρόνο
«H Famar έχει επιδείξει εντυπωσιακή πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωση της εταιρείας υλοποιώντας μια από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις μας μέχρι σήμερα» όπως τονίζει ο CEO της Pillarstone, υπογραμμίζοντας πως « Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα αναζητώντας εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες με μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν αυτές οι εταιρείες για να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε ευρύτερα οικονομικά οφέλη τα οποία έχει τόσο ανάγκη η ελληνική αγορά».

Συμβάσεις με φαρμακοβιομηχανίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Famar φέρεται να έχει χάσει το 10% των συμβάσεων με φαρμακοβιομηχανίες που είχε τον τελευταίο χρόνο. Οπότε, κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στη Famar, να μπορέσει πέρα από την οικονομική αναδιάρθρωση που επετεύχθη, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
«Η συμφωνία αναδιάρθρωσης αποτελεί σημαντικό ορόσημο της προόδου που έχει κάνει ο όμιλος. Μέσω της συμφωνίας επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια και εξασφαλίζεται σταθερό έδαφος για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες» όπως σημειώνει ο CEO της Famar, τονίζοντας πως «Το φρέσκο κεφάλαιο που θα διατεθεί θα επενδυθεί στα προϊόντα και στις υπηρεσίες μας καθώς και στις διεθνείς μας δυνατότητες στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ».                                                                                     HealthPharma  12/12/2018


ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
■ Φρένο στην ανάπτυξη η έλλειψη προβλεψιμότητας στην αγορά - Η περίπτωση του Φαρμάκου.
Σε αδυναμία να προγραμματίσουν τον επόμενο χρόνο βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Η επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates) ανάλογα με τον τζίρο και την ανάπτυξη, καθιστά το περιβάλλον θολό. Το εγχείρημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο δεδομένων των αλλαγών και της διαιώνισης μέτρων που είχαν ληφθεί επειγόντως στο πλαίσιο εφαρμογής των Μνημονίων και της εσωτερικής υποτίμησης. Ενδεικτικό είναι πως η υποχρεωτική επιστροφή υπερβάσεων προϋπολογισμού (clawback) ξεκίνησε με 75 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και αναμένεται να αγγίξει φέτος το 1 δισεκατομμύριο! Το περιβάλλον μεταβάλλεται και στην μετά τα Μνημόνια περίοδο, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώνονται μέτρα για την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων. Με τα εμπόδια να γίνονται όλο και πιο ψηλά για τον κλάδο, η κατάσταση οδηγείται σε ακραία σημεία. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το 37% της συνολικής δαπάνης, όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται από 7% έως 10%...Όλα αυτά, την ώρα που η νοσηρότητα και θνησιμότητα εμφανίζει αυξητικές τάσεις κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες από 15 έως 49 ετών, όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα.

Προβλέψιμο.
“Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη στην Οικονομία, εάν δεν διαμορφωθεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον”, σχολίασε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια της MSD Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας. Ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της MSD και ο υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας και Εμβολίων παρουσίασαν μία σειρά από στοιχεία, τα οποία προκαλούν εύλογη ανησυχία για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Από τα στοιχεία προκύπτει πως, χάρη στο φάρμακο, αυξήθηκε κατά ένα έτος η μέση ηλικία αποβίωσης των Ελλήνων την περίοδο 1995 – 2010.

Νοσηλείες
Την ίδια περίοδο, μειώθηκαν κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες οι νοσηλείες ασθενών, χάρη στη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά. Η φαρμακευτική καινοτομία έχει προσθέσει περίπου 11 μήνες ζωής για κάθε Έλληνα και συνέβαλε στην ετήσια μείωση των ημερών νοσηλείας κατά 2,4%.Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο, καθώς ένα νέο κύμα φαρμακευτικής καινοτομίας βρίσκεται προ των πυλών και η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να την αξιοποιήσει προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

Clawback.
Αντί να διευρυνθούν οι επενδύσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη, η χώρα μας εμμένει σε μεθόδους “κουρέματος” της δαπάνης με μηχανισμούς οι οποίοι δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γράφημα, από το οποίο προκύπτει πως οι προϋπολογισμοί είναι εκτός πραγματικότητας και οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ προϋπολογισμών και πραγματικών δαπανών. Οι “κλειστοί” προϋπολογισμοί για το 2017 (δαπάνη – στόχος) είχαν διαμορφωθεί στα 1,945 δισ. για τον ΕΟΠΥΥ (εξωνοσοκομειακή), για να διαμορφωθεί τελικά στα 2,848 δισ. ευρώ. Παρόμοια ήταν η εικόνα στα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ (προϋπολογισμός 55,8 εκατομμύρια – δαπάνη 137 εκατομμύρια ευρώ) και στα φάρμακα των νοσοκομείων (474,2 εκατομμύρια – 775 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Ανάγκες.
Οι αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογισμών και δαπανών έχουν άμεση επίπτωση στις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες καλούνται να καλύψουν τη διαφορά με clawback. Το τρέχον έτος, το clawback θα ανέλθει στα 930 εκατομμύρια ευρώ και το rebate στα 400 εκατομμύρια...Δείχνουν, ωστόσο, δύο πράγματα: πως το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να μετρήσει τις πραγματικές ανάγκες και πως οι ανάγκες αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Το πιο κάτω γράφημα δείχνει πως οι ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη είναι συγκεκριμένες και παραμένουν σταθερές. Αυτό που αλλάζει με τα χρόνια, είναι η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας στη χρηματοδότηση                                                                      iatronet.gr  30/11/2018
Με το βλέμμα στην αγορά 94 νέα φάρμακα - Σε αναμονή για Δελτίο Τιμών.
Στην τελική ευθεία πριν τη διάθεσή τους στην αγορά βρίσκονται πλέον 94 από τα 99 νέα φάρμακα για τα οποία ζητήθηκε από τον ΕΟΦ η χορήγηση τιμής κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Τα σκευάσματα αυτά αφορούν 49 δραστικές ουσίες σε διάφορες μορφές και συνδυασμούς, έναντι 51 δραστικών ουσιών και συνδυασμών που αρχικά είχαν καταθέσει φακέλους για χορήγηση τιμής. Για δύο είδη όμως, οι υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των διατάξεων τιμολόγησης, και έτσι δεν δόθηκε τιμή. Μετά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε χθες την πρότασή του με τις τιμές για τα σκευάσματα αυτά, την οποία έστειλε στο υπουργείο Υγείας για να εγκριθεί και βάσει αυτής να εκδοθεί το απαιτούμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Το αναμενόμενο δελτίο τιμών θα είναι το τελευταίο της χρονιάς, καθώς με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, καθιερώθηκε η μία μόνο κατ΄ έτος ανατιμολόγηση του συνόλου των κυκλοφορούντων φαρμάκων στην αγορά, η οποία θα γίνεται στα μέσα του χρόνου. Αναλυτικά, ο κατάλογος με τις τιμές για τα νέα φάρμακα, περιλαμβάνει 17 πρωτότυπα βιολογικά προϊόντα, 2 πρωτότυπα βιολογικά προϊόντα σε νέα μορφή, συσκευασία ή περιεκτικότητα, 6 πρωτότυπα σε νέα μορφή, περιεκτικότητα ή συσκευασία,  ένα υβριδικό, ένα εγχωρίως παραγόμενο γενόσημο, 6 όμοια βιολογικά που αφορούν ένα μόνο φάρμακο για αυτοάνοσες παθήσεις και 68 γενόσημα.                                                                                          HealthMag  20/12/2018
ΠΕΦ
Αυξάνονται οι εξαγωγές ελληνικού φαρμάκου - Τιμωρία η φορολογία και το clawback.
Ευκαιρίες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποτελούν η ζήτηση για ευρωπαϊκά ποιοτικά φάρμακα στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά με τη θέσπιση της αμοιβαιότητας των εγκρίσεων στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου Elpen, μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».Εντούτοις, όπως τόνισε, οι ελληνικές φαρμακευτικές, στην εσωτερική αγορά, εκτός από την υψηλή φορολογία έχουν να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς του rebate και του clawback. "Έχουμε εργαζόμενους, παράγουμε, εξάγουμε και τιμωρούμαστε γι’ αυτό", πρόσθεσε, και εξέφρασε την ελπίδα "να μην γίνουμε κι εμείς κίτρινα γιλέκα". Επίσης στάθηκε με έμφαση στην ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του έχει προσλάβει 70 εργαζόμενος που έκαναν εκεί την πρακτική τους.  "Δεν βλέπουμε τέτοιο επίπεδο σε άλλες χώρες", κατέληξε ο κ. Τρύφων.https://www.eefam.gr/jnews/index.php?option=com_acymailing&ctrl=url&subid=&urlid=778&mailid=93    Healthmag.gr5/12/2018
«Ναι μεν αλλά» στις προτάσεις της Αριστοτέλους από τη Φαρμακοβιομηχανία. Ικανοποίηση για το διάλογο αλλά και αρκετές ενστάσεις εκφράζουν στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου για την τελική πρόταση της Αριστοτέλους για τη φαρμακευτική πολιτική. Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Κάποιες αλλαγές θα χρειαστούν νομοθετική ρύθμιση, ενώ άλλες απαιτούν απλώς υπουργικές αποφάσεις. Άμεσα, όμως, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, πρέπει να νομοθετηθεί η μοναδική ετήσια ανατιμολόγηση, ενώ τα υπόλοιπα μετατίθενται για το 2019. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι ο υπολογισμός του clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει στην αναλογία 90/10.Για τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου θετική εξέλιξη θεωρείται η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Κυρίως, όμως, θετικά αξιολογήθηκε η διάθεση της Αριστοτέλους να θέσει εκ των προτέρων σαφές πλαίσιο για τη νέα χρονιά, με την ευχή η νέα τιμολογιακή πολιτική να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αν και, μια 6μηνη περίοδος επιπλέον συζητήσεων θα βοηθούσε τον προγραμματισμό των εταιριών. Από την άλλη, βέβαια επισημάνθηκε και πάλι η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης. Επαναλήφθηκε το αίτημα για εξαίρεση των εμβολίων από το 1,945 δις της δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Αριστοτέλους εξέφρασε αμφιβολία κατά ποσό αυτό είναι εφικτό. Δέχθηκε, ωστόσο, πως το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στο Υπουργείο Οικονομίας, προς διερεύνηση. Από την πλευρά των Φαρμακευτικών Εταιρειών προτάθηκε μέρος του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού να προστεθεί στη φαρμακευτική δαπάνη, αυξάνοντας το όριο. Άλλη μια πρόταση αφορούσε στην εξαίρεση από την αποζημίωση των προϊόντων με  αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένες ενδείξεις. Παράλληλα, εκφράστηκε προβληματισμός για την κατανομή του clawback 75/25, διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα είναι αυτό καθ’ αυτό το μέγεθος του clawback και όχι η κατανομή. Ειδικότερα επισημάνθηκε, στη συνάντηση της Δευτέρας, ότι η κατανομή 75/25 επί της ουσίας εμποδίζει την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων, πατά τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας πως την επιθυμεί και προωθεί. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΦΠΑ θα πρέπει να αφαιρεθεί από το rebate, όπως ισχύει και για το clawback. Ειδικά για τη διαχείριση του τελευταίου θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αφαίρεσης δαπανών, όπως αυτές των κλινικών μελετών. Επισημάνθηκε η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων μέσω της άμεσης λειτουργία του ΗΤΑ μηχανισμού. Αναδείχθηκε, ακόμη, η σημασία της θεσμοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων για τις κλινικές μελέτες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπογράμμισε την υπέρμετρη επιβάρυνση του κλάδου. Σημείωσε, δε, πως τα γενόσημα θα πρέπει να  τιμολογηθούν στο 80% και όχι στο 65% των off-patent, ενώ το φάρμακο που λήγει η πατέντα του δεν θα πρέπει να τιμολογείται βάσει τιμών αναφοράς. Επανέλαβε, πάντως, πως τα γενόσημα δεν  μπορεί να επιβαρύνονται με clawback καθώς μειώνουν και δεν αυξάνουν την δαπάνη, ενώ  ζητήθηκε τη η σύνδεση του clawback με την τιμή του φαρμάκου.
Ανοικτά θέματα. Ωστόσο, τρία θέματα παραμένουν  ανοιχτά: Καταρχάς, το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, δευτερευόντως η πολιτική αποζημίωσης, κυρίως του ΕΟΠΥΥ και τρίτον το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών, ανά κατηγορία. Ειδικά το τελευταίο, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή από τη στιγμή που απουσιάζουν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα και ο κατάλληλος προϋπολογισμός.     Virus.com.gr   6/12/2018
Θεόδωρος Τρύφων: Ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου.
Κατά τις τοποθετήσεις του στο 29ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», καθώς και στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, τόνισε πως το σημερινό πλαίσιο φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκεται «σε πλήρη ανισορροπία».Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN επισήμανε πως «σε έναν ήδη χαμηλό προϋπολογισμό για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καλούνται να ενσωματωθούν δύο εντελώς διαφορετικά κονδύλια, οι ανασφάλιστοι και τα εμβόλια, που αφορούν στην κοινωνική πρόληψη. Συγχρόνως, εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα μας το κραυγαλέο φαινόμενο τα γενόσημα φάρμακα να μην μπαίνουν αυτόματα στο σύστημα, αλλά να υπόκεινται σε αξιολόγηση, ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν και clawback, παρά το γεγονός, ότι συμβάλλουν στη δημιουργία εξοικονομήσεων κι όχι υπερβάσεων».Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα του clawback ανέφερε, πως σχετίζεται άμεσα με τις τιμές των φαρμάκων, εξηγώντας, πως «υπάρχουν φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή, τα οποία έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών, με αντίστοιχα ποσοστά σε clawback». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πάγια θέση του κλάδου για ύπαρξη ενός συντελεστή απομείωσης του clawback στα οικονομικά φάρμακα, από τη στιγμή που συντελούν στη μείωση της δαπάνης.
Σε κόμβους φαρμακευτικής τεχνολογίας εξελίσσονται οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ χαρτογράφησε τη στρατηγική πορεία του κλάδου της ελληνική παραγωγής φαρμάκων για το μέλλον. Επισήμανε τη διαφοροποίηση, τις συνεργασίες και τη στόχευση σε ξένες αγορές ως τα βασικά συστατικά του μίγματος στρατηγικής, στην οποία πρέπει να προσανατολιστούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες από εδώ και πέρα. Τόνισε ότι «ήδη πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναπροσαρμόσει τη στρατηγική τους, πετυχαίνοντας τη μετεξέλιξή τους από παραδοσιακές βιομηχανίες σε κόμβους φαρμακευτικής τεχνολογίας. Κι αυτό εν μέσω ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος με βασικά χαρακτηριστική τη σοβαρή έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και την εξαντλητική άμεση και έμμεση φορολόγηση που φτάνει το 70% του τζίρου τους».Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων ελληνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την ELPEN, για την οποία είπε πως «σχεδιάζει να θέσει το επόμενο διάστημα σε λειτουργία μια νέα σύγχρονη παραγωγική μονάδα για εισπνεόμενα φάρμακα, στοχεύοντας στην κάλυψη κυρίως της ζήτησης από αγορές του εξωτερικού».Όπως σχολίασε, «οι παραπάνω στρατηγικές επιλογές στοιχειοθετούν ένα μοντέλο τεχνολογίας, διαφοροποίησης και χρηματοδότησης, το οποίο προϋποθέτει την ύπαρξη τόσο ενός σταθερού πλαισίου από την πλευρά του κράτους, όσο και της κατάλληλης επιχειρηματικής κουλτούρας για ανάληψη ρίσκου». Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης «μιας εθνικής πολιτικής που να μην τιμωρεί την παραγωγή, τις επενδύσεις, την έρευνα και τις βιομηχανίες, που μένουν Ελλάδα, πληρώνοντας υψηλότατες εισφορές κι ενισχύοντας την εγχώρια απασχόληση».                                                                         ONMED  20/12/2012

ΣΦΕΕ
Ολύμπιος Παπαδημητρίου για νέα τιμολογιακή πολιτική στο Φάρμακο: Τιμωρούν την ανάπτυξη
Η πρόθεση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ να αυξάνει το clawback ανάλογα με το πόσο "πουλάει" ένα φάρμακο, δημιουργεί "αλγεινή εντύπωση" όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ που προσθέτει ότι τιμωρούν με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη...Οι προθέσεις δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Και συνεχίζει: "Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας στο σύνολο τους μας βρίσκουν βαθιά προβληματισμένους. Η απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης δεν αρκεί για να διαγράψει την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί ο  προτεινόμενος τρόπος διαχείρισης της υπέρβασης (ανακατανομή clawback κοκ), ο οποίος πρακτικά «τιμωρεί» την ανάπτυξη των εταιρειών αδιαφορώντας για τις αιτίες από τις οποίες αυτή προκαλείται, όπως το όφελος μιας νέας θεραπείας ή η αυξημένη νοσηρότητα. Τονίσαμε στον Υπουργό, και τώρα αλλά και κατά τον διάλογο που προηγήθηκε, ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης. Είμαστε, επίσης, πλήρως απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για την ουσιαστική αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου και τελικά να υπηρετεί το όφελος των ασθενών. Ο κλάδος μελετά τις επόμενες κινήσεις του και τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει στο προσεχές χρονικό διάστημα».Να θυμίσουμε ότι το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης εκτός των άλλων προβλέπει:
1.Όσα on patent /off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης , μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες .
2.Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης , θα αυξηθούν  σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
 Πρόταση για την κατανομή του rebate/clawback.
Αυξάνεται η επίδραση της «ανάπτυξης» ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback από 10% σε 25% . Εξαιρούνται τα εμβόλια και  τα νέα γενόσημα για τα πρώτα 2 χρόνια. Επίσης εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή  Διαπραγμάτευσης και θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή  αποζημίωσης. Σταδιακή απομείωση του +25% rebate για τα νέα φάρμακα , με αρχή από το 2019 με 5% και μετά 4%, 3%, 2%, 1% για τα επόμενα 5 χρόνια . Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα ΦΥΚ.Iatropedia.gr  10/12/2018
Ο ΣΦΕΕ αποδομεί τις εξαγγελίες του Ανδρέα Ξανθού για το φάρμακο.
Στην αποδόμηση των εξαγγελιών, τις οποίες διετύπωσε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με το νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στην φαρμακευτική περίθαλψη, προχωρά το πρωί της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
 Για το 2018 ότι:
 • Το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το Νοσοκομειακό φάρμακο.
 • Το πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ.
 Για το 2019 αναφέρθηκε:
 • Παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος.
 • Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
 • Δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.
 Ο ΣΦΕΕ θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:
 1. Η ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το Νοσοκομειακό Φάρμακο προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!
 2. Η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback. Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δις ευρώ.
 3. Χαιρετίζουμε την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Απουσιάζει παντελώς, όμως, η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής.
 4. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους».                                                                      Health VIEW  19/12/2018

PhRMA Innovation Forum. 
■ Φάρμακο: Αβέβαιη ακόμη η βιωσιμότητα των εταιριών λόγω clawback. Αποσαφήνιση των μέτρων τιμολόγησης αναμένεται από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Στάση αναμονής μέχρι τη σύνταξη των νέων μέτρων τιμολόγησης φαρμάκων σε νομικό κείμενο τηρεί συνολικά η φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να αποτιμηθεί τελικά η επίδραση των πρόσφατων εξαγγελιών στον κλάδο. Από τις πρώτες εκτιμήσεις επισημαίνεται πως ακόμη το θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων δεν έχει αντιμετωπιστεί, αν και το τοπίο όπως αναμένεται να διαμορφωθεί θα είναι περισσότερο προβλέψιμο απ΄ ότι σήμερα. Σχολιάζοντας τα προτεινόμενα μέτρα ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, τόνισε ότι "η ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, μιας νέας δέσμης παρεμβάσεων διπλής κατεύθυνσης -τιμολογιακής και διαχείρισης ελλιπούς προϋπολογισμού - αναμφισβήτητα αποτελεί την κατάληξη ενός ειλικρινούς, εξαντλητικού, συνεπούς και θεσμικά προσδιορισμένου διαλόγου. Η ανάλυση και προσεκτική αποτίμηση των νέων δεδομένων, συνηγορεί σε ένα αρχικό συμπέρασμα που επιτρέπει μια θετική ενίσχυση της προβλεψιμότητας, αλλά και μια επώδυνη παράταση και ίσως επιδείνωση της βιωσιμότητας στο χώρο της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας. Στη διαμορφούμενη πραγματικότητα, η ιστορικά υπεύθυνη παρουσία της καινοτόμου βιομηχανίας θα εγγυηθεί, και στο νέο πλαίσιο, την επόμενη μέρα και θα συνεχίσει να υπηρετεί το μοναδικό αληθινό πρόταγμα που είναι ο Έλληνας ασθενής. Παρατηρούμε την απουσία αναπτυξιακής λογικής, την αδυναμία διεύρυνσης και αύξησης των ανεπαρκών προϋπολογισμών, τη συνεπή διαχείριση και ανακύκλωση προβληματικών λογικών και αγκυλώσεων προστατευτισμού τοπικής παραγωγής και θεώρησης. Επισημαίνουμε την απουσία γενναίων παρεμβάσεων και ανατροπών χρόνιων στρεβλώσεων και ιστορικών λαθών. Στις στοχευμένες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας καταγράφονται θετικές εξελίξεις, σημαντικές, αλλά ακόμη ανεπαρκείς. Η φαρμακευτική καινοτομία δεν αποτιμάται με τη συνεχή κοστολογική εφευρετικότητα που οδηγεί σε εισαγωγή νέων μέτρων και αναπροσαρμογή κάποιων άλλων, αποτυχημένων. Η φαρμακευτική καινοτομία δε θα απομειώσει την έννοια της αξίας, προς θρίαμβο της έννοιας του κόστους. Θα παραμείνει εκείνη που συμβάλλοντας καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παντοτινά θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον θεραπείας, αλλά και την ελπίδα της ίασης στον Έλληνα ασθενή".
Οι προβληματισμοί.
Κεντρική ανησυχία για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, πολυεθνικών οίκων ή ελληνικών, παραμένει το ζήτημα του clawback, το οποίο προκαλεί τριγμούς στις επιχειρήσεις εξαιτίας του ύψους του. Οι αρχικές εκτιμήσεις στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας υπογραμμίζουν ότι τα θετικά αποτελέσματα του νέου τρόπου τιμολόγησης μένουν να φανούν. Κι αυτό, γιατί στην περίπτωση που γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στις τιμές, στις περιπτώσεις όπου χρειάζονται αυξήσεις, αυτές θα εξανεμιστούν από το clawback,  δεδομένου ότι ο κλειστός προϋπολογισμός για τη δαπάνη εντός και εκτός νοσοκομείων παραμένει στα ίδια επίπεδα. Την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν οι επιδράσεις των λοιπών διαρθρωτικών μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, γιατί η εφαρμογή τους είναι σταδιακή - άρα καθυστερεί - και μέχρι στιγμής το πλαίσιο εφαρμογής τους εμφανίζεται πολύ χαλαρό, με αποτέλεσμα να μην δίνεται το απαιτούμενο προβάδισμα στα γενόσημα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για νέες θεραπείες εκεί που είναι απαραίτητο. Σημειώνουμε ότι η ενίσχυση της χρήσης γενοσήμων, αποτελεί πάγιο ζητούμενο από το σύνολο του κλάδου, εξαιτίας της συμβολής τους στη μείωση της δαπάνης, δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι. Βασική προϋπόθεση όμως για τη μείωση της δαπάνης με τη χρήση των γενοσήμων είναι ο ταυτόχρονος έλεγχος της κατανάλωσης, ώστε οι ασθενείς να παίρνουν τη φθηνότερη, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη διαχείριση της πάθησής τους, αφήνοντας περιθώριο στις νεώτερες θεραπείες  - που κατά τεκμήριο είναι ακριβότερες - να αντιμετωπίζουν δυσκολότερα περιστατικά, με στόχο τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες. Χαρακτηριστικά, παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι η μέση τιμή των γενοσήμων κυμαίνεται γύρω στα 7,5 ευρώ, έναντι 673 ευρώ μέσου όρου τιμής των νέων φαρμάκων. Με δεδομένο το παραπάνω, οι ελληνικές φαρμακευτικές, στην πρότασή τους στη Διακομματική Επιτροπή του φαρμάκου, έχουν προτείνει την εξαίρεση των γενοσήμων από το clawback, καθώς επίσης και τον διαχωρισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη να περιλαμβάνει τα εκτός πατέντας φάρμακα αναφοράς και τα γενόσημα, η δεύτερη τα νέα φάρμακα υπό προστασία πατέντας και η τρίτη τα φάρμακα υψηλού κόστους, του ν. 3816.       HEALTHMAG6.12.2018

ΜΗΣΥΦΑ
■ Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ και συμπληρωμάτων διατροφής. Πού κυμαίνεται ο τζίρος για το 2018.
Οι κλιμακωτές ανατιμήσεις -που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν και τις δύο για το ίδιο σκεύασμα σε κυλιόμενο 12μηνο- αλλά και τα νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν ευθύνονται για τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν στις πωλήσεις τους τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και συμπληρώματα διατροφής. Από 302 εκατ. ευρώ που ήταν το δεκάμηνο του 2017 οι πωλήσεις τους, το φετινό δεκάμηνο ανέβηκαν στα 331 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι ο φετινός τους τζίρος θα διαμορφωθεί στα 398 εκατ. ευρώ από 347 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το συνοδευτικό πίνακα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν:
 1. Οι τρεις πρώτες κατηγορίες και συγκεκριμένα τα αναλγητικά, οι βιταμίνες και τα αντιβηχικά, ελέγχουν σχεδόν το 60% των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά.
 2. Σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις από 3,1% έως και 22%, εκτός από τα σκευάσματα αδυνατίσματος. Οι αυξήσεις αυτές σχεδόν ταυτίζονται με τις αυξήσεις των ανατιμήσεων, ο μέσος όρος των οποίων σε κυλιόμενο δωδεκάμηνο είναι 17% (αφορά όλες τις αναφερόμενες κατηγορίες).
 3. Η μεγάλη αύξηση στα σκευάσματα για το πεπτικό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προήλθε σε μεγάλο ποσοστό από τα νέα λανσαρίσματα που έγιναν, ενώ η απώλεια στα σκευάσματα αδυνατίσματος οφείλεται στην σημερινή πια κουλτούρα του Έλληνα που εντάσσεται στην λογική του να ζει καλά δίνοντας έμφαση στην τόνωση του οργανισμού του και στην καλή διατροφή.
 4. Οι πληροφορίες είναι ότι η κατηγορία που θα ξεχωρίσει στο άμεσο μέλλον είναι αυτή των βιταμινών ακολουθώντας την σημερινή κουλτούρα του Έλληνα. Ήδη, όπως λέγεται, αρκετές φαρμακαποθήκες έχουν ενημερωθεί για τα νέα συνδυαστικά σκευάσματα που έρχονται από τη νέα χρονιά.
Σημείωση :
Ytd: Έσοδα στο 8μηνο του 2018-Share:Μερίδιο στη συνολική αγορά των TTLOTC-PPG: Μεταβολή τιμής.    farmakeutikoskosmos.gr   6/12/2018
  
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
■ ΠΙΝΑΚΑΣ Δ24: Δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατά κατηγορία καταστημάτων (ΕΛΣΤΑΤ,Σεπ 2018 ).

ΦΑΡΜΑΚΑ-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ :ΙΑΝ-ΣΕΠ   2018 :  2,9%ΙΑΝ-ΣΕΠ   2017 :  1,6%
 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 164 | 6 Δεκεμβρίου 2018 | σελ. 15
■ Δείκτες βιομηχανικής παραγωγής σε βασικούς κλάδους (ΕΛΣΤΑΤ, Σεπ. 2018)
Βιομηχανική παραγωγή: Σε οριακά θετικό έδαφος επέστρεψε η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών τον Σεπτέμβριο του 2018 (+0,4%), έπειτα από μικρή υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα (-0,9%). Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά +2%, επιπλέον αύξησης +4,1% τον Σεπτέμβριο του 2017, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της παραγωγής χημικών (+2,6%), φαρμάκων (+6,4%).κ.α.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 161 | 11 Δεκεμβρίου 2018 | σελ. 13

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
H J&J γνώριζε ότι το ταλκ της είναι καρκινογόνο εδώ και 47 χρόνια.
Επί δεκαετίες γνώριζε ο αμερικανικός κολοσσός Johnson & Johnson ότι το ταλκ Baby Powder περιείχε αμίαντο, μια «ένοχη» καρκινογόνος ουσία, όπως ισχυρίζεται σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η Johnson επιμένει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της
Σύμφωνα με εκτενή έρευνα του πρακτορείου, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της Johnson & Johnson γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.
Η εταιρεία μάλιστα είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Η Johnson & Johnson απαντώντας σε έρευνα του πρακτορείου, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως «οποιαδήποτε υπόνοια» περί γνώσης ή απόκρυψης πληροφοριών για την ασφάλεια του ταλκ «είναι ψευδής».
Η εταιρεία αρνείται…
«Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», σημείωσε, ο αντιπρόεδρος της, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εταιρεία επιμένει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της. Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η Johnson &Johnson διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος «σε κανένα δείγμα» του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.
Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο .Μολονότι η J&J δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων αυτών ήταν μόλις το 0,5% των 76,5 δισεκατομμυρίων που κέρδισε την περασμένη χρονιά. Στο σύνολο των αγωγών σε βάρος της εταιρείας για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ταλκ αποτελούν λιγότερο από το 10%.                                                                                                                  HEALTHPHARMA 15/12/2018
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ  ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2024.
1. Medtronic2. Johnson&Johnson3. AbbottLaboratories
4. Siemens Healthineers5. Becton Dickinson6. Philips
7. Stryker8. Roche9. BostonScientific10. GeneralElectric
■ Η «χρυσή» δεκάδα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του 2018.
Τη λίστα με τις 10 κορυφαίες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χρονιάς παρουσιάζει σε ανάλυση του το IgeaHub, αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους και αποδόσεις του 2017, σε συνολικά 7 κριτήρια, διαμορφώνοντας έτσι τη «χρυσή» 10άδα.Η αξία της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς υπολογίζεται στα 1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ενώ προβλέπεται να φτάσει τα 1,43 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Την προηγούμενη χρονιά, η φαρμακευτική αγορά της Βόρειας Αμερικής, Ασίας – Ειρηνικού και της Δυτικής Ευρώπης αντιστοιχούσε στο 37%, 22% και 20% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων, το 2017 οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως εμφάνισαν πωλήσεις ύψους 437.257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκεντρώνοντας περίπου το 40% σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς. Ενώ, οι 15 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως πέτυχαν πωλήσεις 568.617 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που αντιστοιχεί στο 51% του μεριδίου αγοράς παγκοσμίως.
Αξιολόγηση επτά κριτηρίων. 
Το μοντέλο ταξινόμησης περιλάμβανε επτά κριτήρια σε έκαστο οργανισμό, με έμφαση τα έσοδα από τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων και το ποσοστό αύξησης στο διάστημα 2016 – 2017. Συγκεκριμένα, στα κριτήρια περιλαμβάνονται τα έσοδα, το ποσοστό μεταβολής στην ετήσια αύξηση εσόδων, οι δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), συνολικά έξοδα και έσοδα, το ποσοστό εσόδων από τα τρία πρώτα φαρμακευτικά προϊόντα έκαστης εταιρείας και έσοδα ανά εργαζόμενο. Στην ανάλυση του IgeaHub, δημιουργήθηκε στατιστική βάση για την αξιολόγηση των επιλεγμένων αυτών κριτηρίων. Κάθε εταιρεία έλαβε βαθμολογία για έκαστο κριτήριο ενώ χρησιμοποιήθηκε η σταθμισμένη τιμή προκειμένου να εξαχθεί το τελικό στατιστικό αποτέλεσμα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις φαρμάκων είχαν την μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση (45%), ενώ τα ενώ τα έσοδα από τα 3 καλύτερα προϊόντα έλαβαν το χαμηλότερο (5%).
(Σε Δις .Δολ)
1η θέση: F. Hoffmann-La Roche Ltd (Ελβετία).
Η Hoffmann-La Roche (Roche), είναι επικεντρωμένη στην έρευνα ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων. Η Roche διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο φαρμάκων στην ογκολογία, τον διαβήτη, την οφθαλμολογία, τις νευροεπιστήμες, την ανοσολογία και τις μολυσματικές ασθένειες.
2η θέση: Pfizer (ΗΠΑ).
Η Pfizer διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών με αρκετά καινοτόμα φάρμακα. Η Pfizer εξειδικεύεται στους τομείς της καρδιολογίας, της ογκολογίας και της ανοσολογίας.
3η θέση: AbbVie (ΗΠΑ).
Η βιοφαρμακευτική επιχείρηση AbbVie διαθέτει προηγμένες θεραπείες στην κατηγορία της ρευματολογίας, γαστρεντερολογίας, δερματολογίας, ογκολογίας και των νευρολογικών διαταραχών.
4 θέση: Johnson & Johnson (J&J).
Η Johnson & Johnson δραστηριοποιείται στην παραγωγή φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών, με τις θυγατρικές της να έχουν πολυσχιδή δράση στο μέτωπο της έρευνας έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών και προϊόντων για την υγεία.Διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της φάρμακα για την ηπατίτιδα C, τον HIV/AIDS και την αρθρίτιδα.
5η θέση: Sanofi (Γαλλία).
Η γαλλική φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της συνταγογραφούμενα φάρμακα και OTC, με ειδίκευση στις θεραπευτικές κατηγορίες που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, στην ογκολογία, τον διαβήτη και τα εμβόλια.
6η θέση: Merck & Co (ΗΠΑ).
Η Merck, γνωστή ως MSD εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, προσφέρει λύσεις υγείας μέσω συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εμβολίων και θεραπειών με βιολογικούς παράγοντες. Η Merck διαθέτει φάρμακα στη θεραπευτική κατηγορία της ογκολογίας, τη υπογονιμότητας, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της ενδοκρινολογίας.
7η θέση: Novartis (Ελβετία)
Η Novartis, με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της καινοτόμες θεραπείες και φαρμακευτικά προϊόντα σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η ογκολογία, η καρδιολογία, η νευρολογία, η ανοσολογία, η φροντίδα των ματιών, και τα βιο-ομοειδή φάρμακα.
8η θέση: GileadSciences (Η.Π.Α.).
Η Gilead Sciences έχει επικεντρωθεί στην ιολογική, ηπατολογική, αιματολογική, ογκολογική, καρδιαγγειακή κατηγορία, όπως επίσης και στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
9η θέση: GlaxoSmithKline (Ηνωμένο Βασίλειο) :Στο χαρτοφυλάκιο της GlaxoSmithKline περιλαμβάνονται φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την γυναικολογία, τον διαβήτη, δερματολογία και αναπνευστικά νοσήματα.
10η θέση: Amgen (Η.Π.Α.).
Η αμερικανική φαρμακευτική επιχείρηση Amgen Inc., με έδρα την Καλιφόρνια, αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες τόσο σε βιοφαρμακευτικά προϊόντα, όσο και σε φάρμακα μικρών μορίων.    Healthpharma27/11/2018.
Το 25% των παγκόσμιων πωλήσεων στα φάρμακα θα έχει χαθεί μέχρι το 2023. Kορυφαία σκευάσματα θα απωλέσουν την πατέντα τους, διευκολύνοντας την είσοδο γενοσήμων.

Η έκθεση με τίτλο "World Preview 2018, Outlook για το 2024", εκτιμά ότι η βιομηχανία του φαρμάκου θα χάσει το 25% των πωλήσεών της από τα 251 δισ. δολ. το 2023, αφού κορυφαία σκευάσματα θα απωλέσουν την πατέντα τους, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο γενοσήμων. Θυμίζουμε τις περιπτώσεις με το φάρμακο χοληστερόλης Ατορβαστατίνη και το αντιπηκτικό Κλοπιδογρέλη, οι πωλήσεις των οποίων πριν το σπάσιμο της πατέντας τους ήταν για το καθένα πάνω από 1 δισ. δολ. ετησίως. Εξέλιξη που σαφώς επηρέασε αρνητικά τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Bristol-Myers Squibb / Sanofi-Aventis που τα κατασκευάζουν, αντίστοιχα.
Στην παρούσα φάση, το φάρμακο που αναμένεται ότι θα καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς χάνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι το adalimumab. Η AbbVie που το παράγει ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 18,4 δισ. δολαρίων για το φάρμακο αυτοάνοσης νόσου το 2017.
Παρόλο που το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για το adalimumab έληξε το 2016, η AbbVie διαθέτει και άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν το φάρμακο μέχρι το 2022.
Το σίγουρο είναι ότι το adalimumab πρόκειται να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τα βιο-ομοειδή. Ήδη αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από βιο-ομοειδή στην Ευρώπη, ενώ η Biocon και ο συνεργάτης της Mylan αναμένεται να ωφεληθούν.
Παράλληλα, το χημειοθεραπευτικό φάρμακο Revlimid της Celgene που είναι για τον καρκίνο του αίματος χάνει το ευρωπαϊκό του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2022. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο φάρμακο στον κόσμο βάσει πωλήσεων πετυχαίνοντας το 2017 έσοδα ύψους 8,2 δισ. δολ.
Ως αντιστάθμισμα των απωλειών που αναμένει η πολυεθνική προχώρησε σε συμφωνία με την Natco Pharma για την παραγωγή γενοσήμου που θα πωλείται στις ΗΠΑ σε περιορισμένες ποσότητες ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2022.Παρά, ωστόσο, το σπάσιμο πολλών πατεντών το EvaluatePharma εκτιμά ότι οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα φθάσουν το 1.2 τρισ. δολ το 2024, λόγω των νέων και πιο ακριβών θεραπειών αλλά και λόγω της αυξανόμενης πρόσβασης στα φάρμακα παγκοσμίως.
Μολονότι, σύμφωνα με την έκθεση, θα υπάρξει ανάπτυξη στις πωλήσεις της φαρμακοβιομηχανίας μέχρι το 2024, τα γενόσημα και τα βιολογικά-βιο-ομοειδή σκευάσματα θα φρενάρουν τους ρυθμούς.
Υποστηρίζει ότι η Novartis θα είναι η κορυφαία εταιρία φαρμάκων στα συνταγογραφούμενα το 2024, με πωλήσεις 53,2 δισ. δολ., έναντι των Pfizer και Roche.
Όσον αφορά τις δαπάνες για τη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη παγκοσμίως, οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 165 δισ. δολ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2016, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,1% έως το 2024. Ποσοστό που υπολείπεται από αυτό της περιόδου 2010-2017 που ήταν 3,6%.                                                                                            Iatronet.gr    7/12/2018


ΕΞΑΓΟΡΕΣ
H ογκολογία στο στόχαστρο της Glaxo με την αγορά της Tesaro έναντι 5,1 δισ.
Σε οριστική συμφωνία εξαγοράς της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Tesaro προχώρησε η GlaxoSmithKline, έναντι 5,1 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ογκολογίας.Στόχος της συμφωνίας εξαγοράς της Tesaro, είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα Zejula, που έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Το φαρμακευτικό σκεύασμα Zejula έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών που ανταποκρίνονται σε χημειοθεραπεία.
Νέες επιστημονικές δυνατότητες. Η Glaxo ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στη μερισματική της πολιτική. «Η εξαγορά της Tesaro θα ενισχύσει τις φαρμακευτικές μας δραστηριότητες, με την επιτάχυνση της δημιουργίας του αγωγού ογκολογίας και του εμπορικού αποτυπώματος, παρέχοντας πρόσβαση σε νέες επιστημονικές δυνατότητας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ομάδα της Tesaro προκειμένου να αναπτύξουμε πολύτιμα νέα φάρμακα για τους ασθενείς», όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της GSK.
Το φαρμακευτικό σκεύασμα Zejula επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής μέχρι και 16 μήνες, χορηγείται έπειτα από συνταγή γιατρού, μία φορά την ημέρα.Κλινικές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν κληρονομικό «μειονέκτημα» σε γονίδιο το οποίο ευθύνεται για τη καταστολή του σχηματισμού όγκων, με τη χορήγηση του φαρμάκου αυτού, ο χρόνος υποτροπής αυξήθηκε από 5,5 σε 21 μήνες.
Στις γυναίκες χωρίς αυτή την «ιδιαιτερότητα», ο χρόνος υποτροπής βελτιώθηκε σε μικρότερο βαθμό, αλλά ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος των ωοθηκών, ονομάζεται και «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν υπάρχουν προφανή συμπτώματα με αποτέλεσμα να εντοπίζεται αργά και σε προχωρημένο στάδιο.
HEALTHPHARMA   3/12/2018

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
■ Στην εξαγορά της μονάδας προϊόντων διατροφής Indian Horlicks της GlaxoSmithKIine (GSK), έναντι τιμήματος 3,3 δισ. ευρώ, προχωρά η Unilever, ενισχύοντας τη θέση της στον τομέα καταναλωτικών αγαθών στη σημαντική αναδυόμενη αγορά της Ινδίας.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Δευτέρα σηματοδοτεί την προσπάθεια της Unilever να ανταγωνιστεί τη Nestle και την Coca Cola στην αγορά της Ασίας, καθώς μέσω αυτής αποκτά το χαρτοφυλάκιο τροφίμων και ποτών της GSK στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και άλλες 20 κύριες ασιατικές αγορές
Όπως ανακοίνωσε η Unilever, το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ (3,75 δισ. δολαρίων) που θα πληρώσει στην GSK θα καταβληθεί σε μετρητά και μετοχές της θυγατρικής της στην Ινδία, Hindustan Unilever Limited (HUL).
Από τη μεριά της η GSK δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τη συμφωνία, μετά από φόρους και έξοδα, αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,4 δισ. λιρών περίπου (3,1 δισ. δολάρια). Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η GSK θα κατέχει περίπου το 5,7% της HUL, ποσοστό που η βρετανική φαρμακοβιομηχανία σκοπεύει να πωλήσει σταδιακά.
Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή για την εξαγορά της μονάδας προϊόντων διατροφής της GSK στην Ινδία, η οποία περιλαμβάνει τα δημοφιλή ποτά με βάση τη βύνη Horlicks και Boost, ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες της αγοράς .Σημειώνεται ότι το 2018, η επιχείρηση εμφάνισε πωλήσεις περίπου 550 εκατ. ευρώ, κυρίως από τα προϊόντα Horlicks και Boost, ενώ σχεδόν το 90% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε στην Ινδία.                                                                                                                     EMEA.GR 11/12/2018  

Ένωση Pfizer και GSK στα καταναλωτικά προϊόντα.
GSK και Pfizer έκαναν γνωστό ότι σχεδιάζουν να ενώσουν τα τμήματα καταναλωτικών προϊόντων υγείας, δημιουργώντας μια νέα παγκόσμια κοινοπραξία αξίας πάνω από 10 δις δολάρια.
Η συμφωνία θα δώσει στην GSK πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τάξης του 68%, αφήνοντας την Pfizer με μερίδιο 32%. Μέσα σε τρία χρόνια από το κλείσιμο της συμφωνίας, η GSK σκοπεύει να διαχωρίσει την νέα, εταιρεία, εισάγοντας την GSK Consumer Healthcare στην αγορά μετοχών της Βρετανίας. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να απελευθερώσει πόρους για να ενισχυθεί η έρευνα και ανάπτυξη νέων, καινοτόμων φαρμάκων, ενώ θα ενισχυθεί η πορεία των καταναλωτικών προϊόντων, δημιουργώντας περαιτέρω αξία για τους μετόχους. Η Pfizer δήλωσε ότι η συναλλαγή της αναμένεται να προσφέρει 650 εκατ. δολάρια και να είναι ελαφρώς ευνοϊκή για την ίδια σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα χρόνια μετά το κλείσιμο της συναλλαγής. Η προτεινόμενη συμφωνία, η οποία υπόκειται στην έγκριση των μετόχων, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.           Virus.com.gr  20/12/2018

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Την πρόθεση της να καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 118.200 που έχει σε ολόκληρο τον κόσμο έως το 2021, ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος Bayer, περικόπτοντας το 10% του προσωπικού της εταιρείας, στον απόηχο της εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto.
Σχεδόν οι μισές από τις θέσεις που θα καταργηθούν αφορούν διοικητικές υπηρεσίες, ενώ 4.100 θέσεις θα καταργηθούν στο τμήμα των αγροχημικών προϊόντων, μια άμεση συνέπεια του «γάμου» με τη Monsanto. Επιπλέον, θα καταργηθούν 1.250 θέσεις εργασίας στον φαρμακευτικό τομέα της και 1.100 στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.                                                                               BioPharmaDive 6/12/2018
■ Η Γαλλική εταιρία Sanofiσχεδιάζει την απόλυση 650 εργαζομένων στην έδρα της στη Γαλλία έως το 2020.     FiercePharma 6/12/2018
H Boehringer Ingelheim θα απολύσει 327 εργαζόμενους στη Γαλλία.                  FiercePharma 11/12/2018
■ Η Pfizer περικόπτει 100 θέσεις εργασίας στο Σαν Φραντσίσκο .                             BioPharmaDive 12/12/2018