Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.
ΓΕΝΑΡΗΣ 2019

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
■ Οι μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο ως «απάντηση» σε φαινόμενα διαφθοράς
Πολιτική απάντηση στην ασυδοσία των προηγούμενων χρόνων και στην ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου που οδήγησε στο “πάρτι” του φαρμάκου αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις  όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην Ημερίδα Εργασίας του υπουργείου με θέμα «Ανάπτυξη και διαχείριση δεδομένων Μητρώων Ασθενών.
Ο υπουργός υγείας, εξήγησε πως με την ανάπτυξη αξιόπιστων και τεκμηριωμένων 49 Μητρώων Ασθενών -τα οποία θα διασυνδέονται με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων- ολοκληρώνονται σιγά – σιγά οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας συμμετοχική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συμβολή επιστημονικών εταιρειών, μελών ΔΕΠ, γιατρών ΕΣΥ, συλλόγων ασθενών και άλλων φορέων που άπτονται του τομέα του φαρμάκου).
Θεσμική θωράκιση. 
Παράλληλα ο Ανδρέας Ξανθός έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και άλλες παρεμβάσεις που «θωρακίζουν θεσμικά» το σύστημα υγείας και αντιμετωπίζουν το διαχρονικό έλλειμμα που υπήρχε σε αξιόπιστους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των νέων φαρμάκων, καθώς και σε μέτρα που έχουν ως στόχο την ορθολογική συνταγογράφηση.
Ορισμένες από τις παρεμβάσεις αυτές που έχουν ως τελικό στόχο την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση, είναι:
α) Η Επιτροπή ΗΤΑ που έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά, να ολοκληρώνει την αξιολόγηση νέων φαρμάκων και να τα αποστέλλει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του υπουργείου, έτσι ώστε να συνεκτιμηθεί το κλινικό όφελος αλλά και η σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας.
β) Η ενσωμάτωση 55 σύγχρονων και λειτουργικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
γ) Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης στον ΕΟΠΥΥ για την κατ’ εξαίρεση έγκριση φαρμάκων μέσα και εξατομικευμένη πρόσβαση ασθενών σε θεραπείες.
δ) Η διαμόρφωση πλαισίου για θεσμικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις (Επιτροπή Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, Διακομματική Επιτροπή της Βουλής).
HEALTHPHARMA   9/1/2019
Συνάντηση Carone - υπουργείου Υγείας: Σημειώσατε Χ.
Σε αναμονή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το φάρμακο και την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων και οι δύο πλευρές. Μπορεί από το μνημόνιο να έχουμε βγει κοντά έξι μήνες τώρα, όμως οι επισκέψεις της τρόικας για την επιτήρηση της εφαρμογής του μεταμνημονιακού σταθεροποιητικού προγράμματος δεν λείπουν. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε προχθές με το τεχνικό κλιμάκιο υπό τον Giuseppe Carone, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των θεμάτων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, η συνάντηση συμπεριέλαβε το σύνολο των θεμάτων, με αιχμή του δόρατος όμως το νομοσχέδιο για το φάρμακο, το οποίο μετατίθεται από μήνα σε μήνα, λόγω  καθυστερήσεων αλλά και του φόρτου εργασίας της Βουλής και απ΄ ότι όλα δείχνουν θα ψηφιστεί τελικά στο τέλος του μηνός ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις διατάξεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς και την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρότι οι ρυθμίσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και αυτό που αναμένεται από την αγορά είναι η διατύπωση που θα δείξει και τον τρόπο εφαρμογής.
Αγκάθι παραμένει βέβαια το clawback που τείνει διαρκώς αυξανόμενο, σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός αναπόφευκτο, αφού τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα της έκδοσης δελτίων τιμών για τα νέα φάρμακα, οπότε νέες ακριβές θεραπείες εισάγονται στην αγορά και ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αδυναμία διαπραγμάτευσης, αφού δεν έχουν προσδιοριστεί οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μέτρων και τώρα αναμένεται η απόδοσή τους.. Τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν φτάσει τα 55 και σταδιακά αναρτώνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όμως η περιστολή της δαπάνης που αναμένεται από αυτά, αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία η οποία για να αποδώσει χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος, τόσο εξαιτίας του χρόνου επεξεργασίας που απαιτείται για την υποχρεωτική εφαρμογή τους ("κλειδώνει" η σειρά των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων), όσο και η πρακτική εφαρμογή με τη χρήση των απλούστερων και φθηνότερων θεραπευτικών σχημάτων αρχικά, μέχρι την πορεία σε πιο εξελιγμένα και ακριβά σχήματα. Αντίστοιχα, ο υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα και την έναρξη δημιουργίας 49 μητρώων ασθενών, άλλη μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που θα προσδιορίσει τους πάσχοντες και θα δώσει στοιχεία καλύτερης διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης - πέραν της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των σοβαρών νόσων που κοστίζουν ακριβά.
Τα δύο παραπάνω μέτρα αναμένεται να φέρουν εξοικονομήσεις, τόσο από την ευρύτερη χρήση παλαιών και φθηνότερων φαρμάκων, όσο και από τη χρήση γενοσήμων όπου είναι διαθέσιμα. Εντούτοις σε εκκρεμότητα παραμένει και  το θέμα παροχής κινήτρων στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση φθηνότερων φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή αγορά, η οποία σήμερα μόλις πλησιάζει το 23% σε όγκο, όταν ο στόχος είναι της τάξης του 50%.                                                                                                                       HealthMag   18/1/2019  
EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
■ Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» σε rebate & clawback.
Το 55% των συνολικών επιστροφών που επιβαρύνουν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, πληρώνει η ελίτ των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. 
Περί τα 650 εκατ. ευρώ φαίνεται να κατέβαλλαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017. Όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών για την προπέρσινη χρήση, τα οποία δημοσιεύονται με μεγάλη καθυστέρηση πλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες, κατά βάση ξένες πολυεθνικές, πληρώνουν το «μάρμαρο» της υπέρβασης. Υπενθυμίζεται πως συνολικά για το 2017 το συνολικό clawback και rebate διαμορφώθηκε στα 1,2 δις. ευρώ (εξωνοσκομειακό και νοσοκομειακό μαζί).
Είναι λογικό, από τη στιγμή που οι επιβαρύνσεις λόγω υπέρβασης στη
δαπάνη, κατανέμονται με βάση το μερίδιο αγοράς, τα clawback και rebate να «πλήττουν» τους πρωταγωνιστές των φαρμακευτικών πωλήσεων. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις υψηλές υποχρεώσεις που προκύπτουν συνήθως αιφνίδια για τις εταιρείες και αν δει κανείς τα απόλυτα νούμερα τότε κατανοεί και τη δυσκολία διαχείρισης από την πλευρά των εταιρειών. Οι διοικήσεις στις οικονομικές εκθέσεις οι οποίες συνοδεύουν τους ισολογισμούς για το 2017, κάνουν ειδική μνεία στις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις. Τα δε στοιχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Από την άλλη εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι εταιρείες στην πλειονότητα τους εμφανίζουν και καλή κερδοφορία. 
Επιχειρήσεις
Σταχυολογώντας λοιπόν από 20 και πλέον ισολογισμούς φαρμακευτικών βλέπουμε πως για τις μεγαλύτερες εταιρείες τα
clawback και rebate προσέγγισαν συνολικά τα 650 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σίγουρα είναι υψηλότερο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει μεγέθη για το 2017 η εταιρεία GSK ενώ και στον ισολογισμό της Boehringer δεν φαίνεται ξεκάθαρα η συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Το πλέον εντυπωσιακό νούμερο που εντοπίσαμε αφορά την εταιρεία MSD. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «οι προβλέψεις των επιβαρύνσεων των πωλήσεων το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 83.680.845 ευρώ και για το 2016 ήταν 56.992.561 ευρώ με αύξηση σε αξία 26.688.284 ευρώ και ως ποσοστό επί των επιβαρύνσεων του 2016 46,8%. Η αύξηση των επιβαρύνσεων οφείλεται κυρίως στον αυξημένο τζίρο σε σχέση με το 2016 που επιβάρυνε την εταιρεία κατά 26,6 εκατ. ευρώ». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» της διαφοροποίησης για το 2017 του
clawback ώστε να υπολογίζεται κατά 10% με βάση την ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί η εταιρεία πλέον διανέμει τα εμβόλιά της η ίδια όταν μέχρι και το 2016 η διανομή ανήκε στη Βιανέξ λόγω της κοινοπραξίας MSD-Sanofi Pasteur. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείες ήταν της τάξης των 264 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν λοιπόν κατά 32%. 
Δεύτερη από πλευράς επιβαρύνσεων είναι η εταιρεία Pfizer η οποία σημείωσε πτώση πωλήσεων αλλά οι επιβαρύνσεις της αυξήθηκαν στα 67,5 εκατ. ευρώ από 58,2 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επιβάρυνση οι πωλήσεις της στην Ελλάδα ήταν της τάξης των 303 εκατ. ευρώ κοινώς η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων της τάξης του 23%. 
Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να κινήθηκαν και οι επιβαρύνσεις της εταιρείας Novartis, που ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλές ήταν και οι υποχρεώσεις σε Roche και Sanofi με 49 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όμως και σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες οι επιστροφές και εκπτώσεις άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τελική διαμόρφωση του τζίρου. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Gilead η οποία αν και φέρεται να διακίνησε προϊόντα αξίας 93 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά τελικά μετά τις επιβαρύνσεις παρουσίασε καθαρό κύκλο εργασιών της τάξης των 55,7 εκατ. ευρώ. Εδώ βέβαια θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η σημαντική έκπτωση που λογικά έδωσε για τα σκευάσματα της ηπατίτιδας στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και αφορούσαν στο β’ εξάμηνο του 2017.  
«Προοπτικές»
Όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις των εταιρειών και το 2018 δεν φαίνεται να εξελίχθηκε καλύτερα. Μάλλον η πορεία ήταν χειρότερη όσον αφορά στις σχετικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνολικά φαίνεται να αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια  νέα φάρμακα στην αγορά δεν έχουν εισέλθει ιδιαίτερα μετά και τις κωλυσιεργίες των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, ειδικά στους τελευταίους μήνες. Παράλληλα το 25% ως
rebate εισόδου απέτρεψε και πολλές εταιρείες από το να κάνουν δυναμικά λανσαρίσματα νέων φαρμάκων.
Το υπουργείο επιδιώκει όπως αναφέρει στην προσπάθεια για μια «δικαιότερη» κατανομή των επιβαρύνσεων, προωθώντας τον επαναπροσδιορισμό των επιβαρύνσεων δίνοντας βαρύτητα και στον παράγοντα ανάπτυξης, ώστε με βάση αυτόν να προσδιορίζεται το 30% του
clawback.  Το μέτρο αυτό απορρίπτεται φυσικά από τις εταιρείες και δη τις πολυεθνικές κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα εξαιρούνται όσες εταιρείες θα μπαίνουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τις τιμές αποζημίωσης. 
HealthMag  21/1/2019
ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε φάση σταθεροποίησης η χονδρική αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα.
Αισθητή βελτίωση στην οικονομική της αποδοτικότητα παρουσιάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων φαρμάκων και της διεύρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν τη δραστηριότητα των εγχώριων αντιπροσώπων τους και προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις.
Οι τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου παρουσιάζονται στην τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP.
Ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο στενά εποπτευόμενους και ρυθμιζόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λόγω του αυστηρού θεσμικού πλαισίου που τον διέπει. Το εν λόγω πλαίσιο, καθορίζει το γενικότερο φάσμα δραστηριοποίησης του κλάδου και καλύπτει την ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας στην παρασκευή σκευασμάτων, τον εκσυγχρονισμό και την τήρηση των σχετικών προδιαγραφών, τον καθορισμό τιμών, τη συνταγογράφηση, κ.ά.
Εργαζόμενοι…
Στην ελληνική αγορά φαρμάκου εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περισσότερες από 100 φαρμακευτικές επιχειρήσεις και απασχολούνται 12.000 εργαζόμενοι περίπου. Σημαντικά ποσά επενδύονται σε ερευνητικά προγράμματα από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή παρουσία, τα οποία αφορούν θεραπευτικούς τομείς με σημαντικά περιθώρια εξέλιξης. Η εγχώρια ετήσια δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) εκτιμάται σε €100 εκατ. περίπου.
Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (δημόσια & ιδιωτική) παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2006-2009 και το 2009 διαμορφώθηκε σε € 8.461 εκατ. (3,7% του ΑΕΠ).  Τα τελευταία χρόνια (2010-2017) η συνολική φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει διαχρονική πτώση και το 2017 εκτιμάται σε €5.780 εκατ., καλύπτοντας 3,3% του ΑΕΠ. Ανάλογη εικόνα και πορεία εμφανίζει και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Την περίοδο 2006-2009 κινήθηκε ανοδικά με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14,6%, ενώ διαμορφώθηκε σε €1.945 εκατ. περίπου το 2017 (την περίοδο 2010-2017 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,2%). Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπερβεί το ίδιο ποσό το 2018.

H αξία των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,7% την περίοδο 2002-2011. To 2012 παρουσίασε σημαντική πτώση, ωστόσο, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία “προσαρμόστηκε” γρήγορα στις νέες συνθήκες της εγχώριας αγοράς (αυξανόμενη ζήτηση για γενόσημα φάρμακα, εξαγωγές, κτλ), με αποτέλεσμα από το 2013 η συνολική αξία των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων να παρουσιάζει διαχρονική άνοδο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρουσιάζει, ομολογουμένως, αισθητή βελτίωση στην οικονομική της αποδοτικότητα, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων φαρμάκων και της διεύρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν τη δραστηριότητα των εγχώριων αντιπροσώπων τους και προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις.
Τιμές φαρμάκων
Σύμφωνα με την ICAP, που επιμελήθηκε της παρούσας μελέτης, το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμάκων (σε τιμές χονδρικής) παρουσίασε αύξηση την περίοδο 2000-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 14,1%. Ωστόσο, η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της αγοράς από το 2010 και έπειτα. Την τελευταία τριετία (2015-2017) παρουσιάζεται ελαφρώς ενισχυμένη ως αποτέλεσμα της διαχρονικά αυξανόμενης νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Από το συνολικό μέγεθος αγοράς, τo 40,5% αφορά πωλήσεις φαρμάκων που διατέθηκαν απευθείας σε νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο 59,5% αφορά πωλήσεις φαρμάκων.
Η  Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP αναφέρει ότι η οικονομική ύφεση των προηγούμενων ετών και η ανάγκη για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δημιούργησαν νέα δεδομένα και συνθήκες στην αγορά του φαρμάκου και αναπόφευκτα καθόρισαν την πορεία της.
Rebate – Clawback
Η επιβολή “εξοντωτικών” εκπτώσεων/κλιμακωτών εισφορών (rebate/clawback), το ύψος των οποίων διευρύνεται συνεχώς, συντηρούν το κλίμα οικονομικών πιέσεων στον κλάδο. Το συνολικό ποσό για το 2017 ανέρχεται σε € 478 εκατ. (Clawback) και € 402 εκατ. (Rebate). Το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα διογκωθεί τα προσεχή έτη, καθώς οι εισφορές με τις οποίες αναμένεται να επιβαρυνθούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις το 2018 αγγίζουν τα €1.050 εκατ.                                                                        HEALTHPHARMA   9/1/2019
Εκτός στόχων η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα
Σε χαμηλά ποσοστά παραμένει η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων (σε αξία) στην Ελλάδα, παρά την αυξανόμενη χρήση τους. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP. Εκτός των αλλεπάλληλων ανατιμολογήσεων στα γενόσημα φάρμακα, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι συνεχείς εναλλαγές στο νομικό πλαίσιο

Στην ελληνική αγορά φαρμάκου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική. Η πλειοψηφία αυτών, ασχολούνται είτε με την παρασκευή είτε με την εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων. Οι εισαγωγικές φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις ισχυρών πολυεθνικών ομίλων, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με την ICAP, , η κατηγορία των γενόσημων φαρμάκων κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για δημοσιονομική προσαρμογή και εξορθολογισμό των δαπανών στον κλάδο του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαθέτουν πλέον στο χαρτοφυλάκιό τους γενόσημα φάρμακα (τόσο σε επίπεδο παραγωγής/ανάπτυξης όσο και εισαγωγής).
Μειώσεις μέσω ανατιμολογήσεων.
Όπως σημειώνει η ICAP, oι τιμές των εν λόγω φαρμάκων έχουν υποστεί σημαντικές μεσοσταθμικές μειώσεις μέσω ανατιμολογήσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ η περίπτωση νέων μειώσεων στο εξής εξαρτάται από τον όγκο κατανάλωσης. Παράλληλα με την επιβολή μειώσεων των τιμών, αποφασίστηκε η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, πλήθος φαρμακευτικών επιχειρήσεων να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη/διάθεση των γενόσημων φαρμάκων. Αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκώμενα, οι πολυεθνικοί όμιλοι στηρίζουν την παρουσία των θυγατρικών τους εταιρειών και ενισχύουν το χαροφυλάκιό τους με την εξεταζόμενη κατηγορία φαρμάκων, ενώ στους κόλπους της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης γενόσημων φαρμάκων. O δείκτης βιομηχανικής παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018 κατά 18,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα καλύπτουν ποσοστό μεταξύ 45%-50% περίπου των συνολικά εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων.
Διείσδυση το 2017.
Η Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP, σχολίασε σχετικά την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς: “Η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στη συνολική εγχώρια αγορά εκτιμάται σε 18% περίπου (σε αξία) και 23% (σε όγκο) το 2017. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς γενόσημων φαρμάκων (σε όγκο) σημείωσε διαχρονική αύξηση τα τελευταία χρόνια (2011-2017), ως αποτέλεσμα της εφαρμογής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και το 2017/16 εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 4,9%. Αντίθετα, η εν λόγω αγορά σε όρους αξίας ακολουθεί φθίνουσα τάση την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μειώσεων των τιμών”.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν, πως το μέγεθος αγοράς των γενόσημων φαρμάκων (ως ποσοστό επί της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φαρμάκων) θα ενισχυθεί τα προσεχή έτη, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου θα συνεχίσουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους με γενόσημα σκευάσματα. Ο καθορισμός της ανώτατης τιμής τους σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα, η πρόθεση της Πολιτείας για διείσδυσή τους σε επίπεδα ανάλογα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε συνδυασμό με τη λήξη πατέντας σε πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (blockbusters), αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία της κατηγορίας των γενόσημων φαρμάκων. Σύμφωνα με την ICAP, εκτός των αλλεπάλληλων ανατιμολογήσεων στα γενόσημα φάρμακα, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι συνεχείς εναλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τόσο τα φάρμακα εν γένει όσο και την εξεταζόμενη κατηγορία των γενόσημων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ομοδοποιημένος ισολογισμός.
Από τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού παραγωγικών επιχειρήσεων γενόσημων φαρμάκων προκύπτει ότι το σύνολο ενεργητικού των επιχειρήσεων παρουσιάζει ενισχυτικές τάσεις την πενταετία 2013-2017 (αύξηση κατά 3,3%). Ο κύκλος εργασιών εμφάνισε πτώση την τριετία 2013-2015 (κατά 2,6%), ενώ ανέκαμψε τη διετία 2016-2017. Πτωτική πορεία παρουσίασε και το μικτό κέρδος μέχρι και το 2014. Όσον αφορά το τελικό (καθαρό) αποτέλεσμα αυτό ήταν ζημιογόνο μόνο κατά το 2014, ενώ τα υπόλοιπα έτη οι χρήσεις ήταν κερδοφόρες. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα κέρδη EBITDA την εξεταζόμενη περίοδο, καθώς έλαβαν αρνητικό πρόσημο μόνο το 2014.
Η παγκόσμια αγορά γενόσημων φαρμάκων διατηρεί τη δυναμική της και εκτιμάται ότι ανήλθε σε 84 δισ. δολ. περίπου το 2017 (συμμετοχή 10,9% επί της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων), ενώ το 2022 αναμένεται να ανέλθει σε 112 δισ. δολ. Την υψηλότερη διείσδυση γενόσημων φαρμάκων (σε όγκο) στην Ευρώπη παρουσιάζουν οι Πολωνία (60,4%), Ιταλία (56,1%) και Βουλγαρία (47%).                                                                                                                  HEALTHPHARMA   9/1/2019
Μικρή πτώση στο εξωνοσοκομειακό Φάρμακο
Καθοδική πορεία συνεχίζουν να έχουν οι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων από τα φαρμακεία της χώρας. Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της ICAP, οι εν λόγω συνολικές πωλήσεις φαρμάκων εκτιμάται ότι θα κλείσουν με μικρή μείωση 1,4%, στα 3.920 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό το 2017 έκλεισε στα 3.977 εκατ. ευρώ. Στη μελέτη για τον κλάδο των ιδιωτικών φαρμακείων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, γίνεται εμφανές ότι η αγορά πασχίζει να βρει τις ισορροπίες της μετά τη μεγάλη βουτιά που ακολούθησε το 2009. Είναι ενδεικτικό ότι, συνολικά η πτώση των πωλήσεων από την «κορυφή» του 2009 έχουν μειωθεί κατά 44%.

«Οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων (σε τιμές λιανικής) παρουσίασαν ανοδική πορεία την περίοδο 2004-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11% περίπου. Οι διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, καθώς και η εφαρμογή ελέγχων στη συνταγογράφηση, είχαν ως αποτέλεσμα η αξία των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων να συρρικνωθεί την περίοδο 2009-2017. Το 2017 οι εν λόγω πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €3.976,7 εκατ. από €4.051,1 εκατ. το προηγούμενο έτος (μείωση 1,8%)», ανέφερε η  Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP. Η πτώση των πωλήσεων δεν οφείλεται σε χαμηλότερη επισκεψιμότητα στα φαρμακεία, αλλά κυρίως στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά απόδειξη, ως αποτέλεσμα της επιβολής των μειώσεων στις τιμές φαρμάκων και της αυξανόμενης τάσης διάθεσης φαρμάκων χαμηλότερου κόστους (γενόσημα). Tο 2017 διατέθηκαν μέσω φαρμακείων 466,4 εκατ. συσκευασίες από 453,1 εκατ. συσκευασίες το προηγούμενο έτος (αύξηση 2,9%).
Όπως αναφέρει, τα έσοδα από τα φάρμακα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου (περίπου 84%), ενώ ακολουθούν τα παραφαρμακευτικά προϊόντα (βιταμίνες, σιρόπια, αντιαλλεργικά, παιδικές τροφές, συμπληρώματα, κτλ) με 11% και τα καλλυντικά με 5%. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό 70% περίπου της αξίας των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων και ακολούθησαν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φάρμακα υψηλού κόστους, το μερίδιο των οποίων εκτιμάται σε 9% και 5% αντίστοιχα. Η πλειοψηφία, δε, των εγχώριων φαρμακείων δίνουν βάρος στην προώθηση και διάθεση παραφαρμάκων και καλλυντικών. Η μελέτη, πάντως, εκτιμά ότι η υλοποίηση της απόφασης για τα ΓΕΔΙΦΑ θα οδηγήσει σε μερική απώλεια εσόδων από μια κατηγορία φαρμάκων με ιδιαίτερα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους για τα φαρμακεία.
Τα φαρμακεία.
«Κατακερματισμένη», λόγω της ύπαρξης πληθώρας σημείων πώλησης, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, χαρακτήρισε την αγορά η ICAP, που οποίος επιμελήθηκε της παρούσας μελέτης. Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων αφορά μεμονωμένα/ανεξάρτητα καταστήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP Databank, το 55% εξ’ αυτών είναι ομόρρυθμες εταιρείες, το 37% ατομικές επιχειρήσεις, ενώ το 8% αφορά ετερόρρυθμες εταιρείες. O νόμος 4509/2017 επέφερε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επαναφέροντας παλαιότερη Υπουργική Απόφαση, η οποία επέτρεπε την ίδρυση φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς και είχε κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως αντισυνταγματική.
Ο αριθμός των φαρμακείων εμφάνισε διαχρονική αύξηση την περίοδο 2004-2014 (10.506 το 2014 από 9.182 το 2004). Η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και τα έντονα προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε αναστολή της λειτουργίας αρκετών φαρμακείων, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), ο αριθμός των φαρμακείων δείχνει μικρή ενίσχυση την τελευταία τριετία, καθώς αυτά εκτιμώνται σε 10.432 περίπου το 2017 από 10.386 το προηγούμενο έτος και 10.362 το 2015.
Όπως αναφέρει η μελέτη, η λειτουργία 10.432 φαρμακείων στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα κάθε φαρμακείο να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 1.032 κατοίκους και ως εκ τούτου, το ελληνικό δίκτυο φαρμακείων να θεωρείται το πυκνότερο και πλέον ομοιόμορφα κατανεμημένο δίκτυο φαρμακείων ανά κατοίκους στην Ευρώπη, παρότι έχει αναπτυχθεί σε χώρα με το πλέον δύσμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική επικράτεια. Τα περισσότερα φαρμακεία, όπως είναι φυσικό, συναντώνται στον νομό Αττικής, καθώς το 2017 καταλαμβάνουν ποσοστό 35,7% επί του συνόλου. Ακολουθεί η διοικητική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ποσοστό 18,9%), ενώ σημαντικό αριθμό φαρμακείων διαθέτει τόσο η Θεσσαλία όσο και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για την πραγματοποίηση αγορών, οδήγησε ορισμένα φαρμακεία στη σύσταση “ηλεκτρονικού” καταστήματος (ηλεκτρονικά φαρμακεία) προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εμφανίζουν σημαντική ενίσχυση των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα τόσο της αυξανόμενης τάσης για αγορές μέσω διαδικτύου όσο και των σημαντικών εκπτώσεων/προσφορών που πραγματοποιούν.
Σύνολο ενεργητικού.
Το σύνολο του ενεργητικού δείγματος παραγωγικών επιχειρήσεων παρουσίασε σωρευτική αύξηση 17,3% περίπου την περίοδο 2013-2017. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του κλάδου διευρύνθηκαν την εξεταζόμενη πενταετία (σωρευτική αύξηση: 10,3%), ενώ o συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκε κατά 2,1%. Τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αυξομειώσεις στη διάρκεια της εξεταζόμενης πενταετίας και το 2017 επανήλθαν στα ίδια επίπεδα με το 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν διαχρονική αύξηση (2017/2013: +38,8%).
Το σύνολο του ενεργητικού δείγματος εισαγωγικών επιχειρήσεων κατέγραψε σωρευτική μείωση 3,7% περίπου την περίοδο 2013-2017. Τα ίδια κεφάλαια σταθεροποιήθηκαν την τελευταία διετία (2016-2017), ενώ αυξομειώσεις παρουσίασαν την εξεταζόμενη πενταετία οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των εισαγωγικών επιχειρήσεων. Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις περιορίστηκαν κατά 63% και ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησε (κατά 9,2%) την περίοδο 2013-2017. Το λειτουργικό αποτέλεσμα ακολούθησε φθίνουσα πορεία την περίοδο 2013-2016, ενώ το 2017 επανήλθε στα επίπεδα του 2013. Ανάλογη πορεία κατέγραψε και το καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο επιδεινώθηκε (κατά 28,7%) το 2017/13, ενώ και τα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν κατά 19% περίπου την ίδια περίοδο.Οι πωλήσεις φαρμάκων, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε $1.158 δισ. το 2017, ενώ αναμένεται να ανέλθουν σε $1.550 δισ. το 2022. Η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου (σε τιμές χονδρικής) εκτιμάται σε €207 δισ. περίπου το 2017, από €199,2 δισ. το προηγούμενο έτος (αύξηση 3,9%).
                                                                                                                                      Virus.com.gr 11/1/2018
ΠΕΦ
Αυξάνονται οι εξαγωγές ελληνικού φαρμάκου - Τιμωρία η φορολογία και το clawback.
Ευκαιρίες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποτελούν η ζήτηση για ευρωπαϊκά ποιοτικά φάρμακα στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά με τη θέσπιση της αμοιβαιότητας των εγκρίσεων στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου Elpen, μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».Εντούτοις, όπως τόνισε, οι ελληνικές φαρμακευτικές, στην εσωτερική αγορά, εκτός από την υψηλή φορολογία έχουν να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς του rebate και του clawback. "Έχουμε εργαζόμενους, παράγουμε, εξάγουμε και τιμωρούμαστε γι’ αυτό", πρόσθεσε, και εξέφρασε την ελπίδα "να μην γίνουμε κι εμείς κίτρινα γιλέκα". Επίσης στάθηκε με έμφαση στην ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του έχει προσλάβει 70 εργαζόμενος που έκαναν εκεί την πρακτική τους.  "Δεν βλέπουμε τέτοιο επίπεδο σε άλλες χώρες", κατέληξε ο κ. Τρύφων.https://www.eefam.gr/jnews/index.php?option=com_acymailing&ctrl=url&subid=&urlid=778&mailid=93H   ealthmag.gr5/12/2018

Στο διάγραμμα Δ17 , εμφανίζονται οι 10 μεγαλύτερες εξαγωγές της χώρας (χωρίς καύσιμα και πλοία), που συνεισφέρουν το 40% περίπου του συνόλου των εξαγωγών , με το αλουμίνιο να συνεισφέρει περίπου 1.5 δις €, τα φάρμακα 1.3 δις € και ο σίδηρος/χάλυβας 1δις € .
                                                ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 168 | 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 | σελ. 12
«Ναι μεν αλλά» στις προτάσεις της Αριστοτέλους από τη Φαρμακοβιομηχανία. Ικανοποίηση για το διάλογο αλλά και αρκετές ενστάσεις εκφράζουν στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου για την τελική πρόταση της Αριστοτέλους για τη φαρμακευτική πολιτική. Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Κάποιες αλλαγές θα χρειαστούν νομοθετική ρύθμιση, ενώ άλλες απαιτούν απλώς υπουργικές αποφάσεις. Άμεσα, όμως, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, πρέπει να νομοθετηθεί η μοναδική ετήσια ανατιμολόγηση, ενώ τα υπόλοιπα μετατίθενται για το 2019.Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι ο υπολογισμός του clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει στην αναλογία 90/10.Για τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου θετική εξέλιξη θεωρείται η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Κυρίως, όμως, θετικά αξιολογήθηκε η διάθεση της Αριστοτέλους να θέσει εκ των προτέρων σαφές πλαίσιο για τη νέα χρονιά, με την ευχή η νέα τιμολογιακή πολιτική να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αν και, μια 6μηνη περίοδος επιπλέον συζητήσεων θα βοηθούσε τον προγραμματισμό των εταιριών. Από την άλλη, βέβαια επισημάνθηκε και πάλι η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης. Επαναλήφθηκε το αίτημα για εξαίρεση των εμβολίων από το 1,945 δις της δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Αριστοτέλους εξέφρασε αμφιβολία κατά ποσό αυτό είναι εφικτό. Δέχθηκε, ωστόσο, πως το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στο Υπουργείο Οικονομίας, προς διερεύνηση. Από την πλευρά των Φαρμακευτικών Εταιρειών προτάθηκε μέρος του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού να προστεθεί στη φαρμακευτική δαπάνη, αυξάνοντας το όριο. Άλλη μια πρόταση αφορούσε στην εξαίρεση από την αποζημίωση των προϊόντων με  αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένες ενδείξεις. Παράλληλα, εκφράστηκε προβληματισμός για την κατανομή του clawback 75/25, διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα είναι αυτό καθ’ αυτό το μέγεθος του clawback και όχι η κατανομή. Ειδικότερα επισημάνθηκε, στη συνάντηση της Δευτέρας, ότι η κατανομή 75/25 επί της ουσίας εμποδίζει την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων, πατά τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας πως την επιθυμεί και προωθεί. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΦΠΑ θα πρέπει να αφαιρεθεί από το rebate, όπως ισχύει και για το clawback. Ειδικά για τη διαχείριση του τελευταίου θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αφαίρεσης δαπανών, όπως αυτές των κλινικών μελετών. Επισημάνθηκε η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων μέσω της άμεσης λειτουργία του ΗΤΑ μηχανισμού. Αναδείχθηκε, ακόμη, η σημασία της θεσμοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων για τις κλινικές μελέτες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπογράμμισε την υπέρμετρη επιβάρυνση του κλάδου. Σημείωσε, δε, πως τα γενόσημα θα πρέπει να  τιμολογηθούν στο 80% και όχι στο 65% των off-patent, ενώ το φάρμακο που λήγει η πατέντα του δεν θα πρέπει να τιμολογείται βάσει τιμών αναφοράς. Επανέλαβε, πάντως, πως τα γενόσημα δεν  μπορεί να επιβαρύνονται με clawback καθώς μειώνουν και δεν αυξάνουν την δαπάνη, ενώ  ζητήθηκε τη η σύνδεση του clawback με την τιμή του φαρμάκου.
Ανοικτά θέματα. Ωστόσο, τρία θέματα παραμένουν  ανοιχτά: Καταρχάς, το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, δευτερευόντως η πολιτική αποζημίωσης, κυρίως του ΕΟΠΥΥ και τρίτον το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών, ανά κατηγορία. Ειδικά το τελευταίο, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή από τη στιγμή που απουσιάζουν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα και ο κατάλληλος προϋπολογισμός.     Virus.com.gr   6/12/2018
Στα 200 εκατ. ευρώ η ζημία για κράτος και ασθενείς από τη χαμηλή διείσδυση γενοσήμων.
Σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα βρίσκονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%) όσο και σε όγκο (~25,5%). Δυστυχώς οι παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην φαρμακευτική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα. Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτά τα -μνημονιακής έμπνευσης- μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αφού τελικά λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντας.
Με βάση τα παραπάνω, η ΠΕΦ καλεί την Πολιτεία:
      Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται.
      Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς).
      Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων.                                                                                                                                                                            HEALTHPHARMA 14/1/2019
ΜΗΣΥΦΑ
■ Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ και συμπληρωμάτων διατροφής. Πού κυμαίνεται ο τζίρος για το 2018.
Οι κλιμακωτές ανατιμήσεις -που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν και τις δύο για το ίδιο σκεύασμα σε κυλιόμενο 12μηνο- αλλά και τα νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν ευθύνονται για τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν στις πωλήσεις τους τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και συμπληρώματα διατροφής. Από 302 εκατ. ευρώ που ήταν το δεκάμηνο του 2017 οι πωλήσεις τους, το φετινό δεκάμηνο ανέβηκαν στα 331 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι ο φετινός τους τζίρος θα διαμορφωθεί στα 398 εκατ. ευρώ από 347 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το συνοδευτικό πίνακα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν:
1.    Οι τρεις πρώτες κατηγορίες και συγκεκριμένα τα αναλγητικά, οι βιταμίνες και τα αντιβηχικά, ελέγχουν σχεδόν το 60% των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά.
2.    Σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις από 3,1% έως και 22%, εκτός από τα σκευάσματα αδυνατίσματος. Οι αυξήσεις αυτές σχεδόν ταυτίζονται με τις αυξήσεις των ανατιμήσεων, ο μέσος όρος των οποίων σε κυλιόμενο δωδεκάμηνο είναι 17% (αφορά όλες τις αναφερόμενες κατηγορίες).
3.    Η μεγάλη αύξηση στα σκευάσματα για το πεπτικό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προήλθε σε μεγάλο ποσοστό από τα νέα λανσαρίσματα που έγιναν, ενώ η απώλεια στα σκευάσματα αδυνατίσματος οφείλεται στην σημερινή πια κουλτούρα του Έλληνα που εντάσσεται στην λογική του να ζει καλά δίνοντας έμφαση στην τόνωση του οργανισμού του και στην καλή διατροφή.
4.    Οι πληροφορίες είναι ότι η κατηγορία που θα ξεχωρίσει στο άμεσο μέλλον είναι αυτή των βιταμινών ακολουθώντας την σημερινή κουλτούρα του Έλληνα. Ήδη, όπως λέγεται, αρκετές φαρμακαποθήκες έχουν ενημερωθεί για τα νέα συνδυαστικά σκευάσματα που έρχονται από τη νέα χρονιά.

Σημείωση :Ytd:Έσοδα στο 8μηνο του 2018-Share:Μερίδιο στη συνολική αγορά των TTLOTC-PPG: Μεταβολή τιμής.                                                                              farmakeutikoskosmos.gr   6/12/2018

ΓΕΝΟΣΗΜΑ
Γενόσημα σε πρώτο πλάνο για e- συνταγογράφηση και φαρμακεία.
Ενίσχυση της συνταγογράφησης για 240 σκευάσματα και αποθέματα στα φαρμακεία για άλλα 126, προβλέπονται με την ενεργοποίηση δύο καλοκαιρινών υπουργικών αποφάσεων. Σε ισχύ θέτει η ΗΔΙΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τους στόχους για περίπου 240 γενόσημα, τα οποία θα κληθούν να καλύψουν την αγορά φαρμάκων μέχρι και σε ποσοστό 99%, ενώ παράλληλα προβλέπει και την τήρηση αποθεμάτων για άλλα 126 γενόσημα στα φαρμακεία, προκειμένου να καλύπτονται με αυτά οι ανάγκες των ασθενών.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα ποσοστά αυτά φορούν ελάχιστο μηνιαίο στόχο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης.Η ενεργοποίηση αυτή εντάσσεται στη σειρά των μέτρων που λαμβάνονται για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως το "κλείδωμα" των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την προώθηση των γενοσήμων με μειωμένη συμμετοχή από τους ασθενείς, την κατάρτιση ηλεκτρονικού φακέλου και ιστορικού του ασθενούς. Όλα αυτά τώρα, συνδέονται με τον ΑΜΚΑ του ασθενή, επιτρέποντας να γίνεται έλεγχος της εφαρμογής της σχετικής απόφασης, η οποία πλέον μετά από σειρά τροποποιήσεων θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή.                                                                               
                                                                                                                                        HealthMag  25/1/2019
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
■ Δείκτες βιομηχανικής παραγωγής σε βασικούς κλάδους (ΕΛΣΤΑΤ,  2018)
Συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν –Νοε2018 η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών εμφανίζει άνοδο +1,9%, επιπλέον αύξησης +3,3%το αντίστοιχο διάστημα το 2017, με τους περισσότερους κλάδους να καταγράφουν θετικές μεταβολές (Πίνακας Δ18), ιδίως τα φάρμακα (+16,3%) κλπ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 167 | 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 | σελ. 15
■ ΠΙΝΑΚΑΣ Δ22: Δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατά κατηγορία καταστημάτων (ΕΛΣΤΑΤ, Οκτ 2018).

ΦΑΡΜΑΚΑ-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ :ΙΑΝ-ΟΚΤ   2018 :  1.6%ΙΑΝ-ΟΚΤ  2017 :  1,8%
Πτώση 3,3% σημείωσε οόγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμωντονΟκτώβριοτου2018σε ετήσια βάση, έπειτα από 7 συνεχόμενους μήνες θετικής μεταβολής. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των πωλήσεων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017 στα πολυκαταστήματα (-5,4%), στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-2,6%),στα καταστήματα φαρμάκων και καλλυντικών (-8,5%) και στα καταστήματα επίπλων (-3,2%), ενώ αύξηση σημειώθηκε μόνο στα βιβλία, είδη δώρων και προϊόντα τεχνολογίας (+0,9%).Σημειώνεται ότι η πτώση του όγκου λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο του 2018 ακολούθησε την επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον ίδιο μήνα(Δ21) και μπορεί να αποδοθεί στη λήξη της τουριστικής περιόδου, τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών και ενδεχομένως στην αναμονή των καταναλωτών για τις εκπτώσεις του Νοεμβρίου και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Πάντως, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο του 2018, επιστρέφοντας στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την πτώση του Οκτωβρίου. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 167 | 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 | σελ. 17
■ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΝΗΧΑΝΙΑ. ΠΙΝΑΚΑΣ Δ22 (ΕΛΣΤΑΤ ΝΟΕ 2019).
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 168 | 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 | σελ. 16

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ Σύμπραξη 750 νοσοκομείων για να παράγουν τα δικά τους γενόσημα.
Επιπλέον 12 συστήματα υγείας, που αντιπροσωπεύουν περί τα 250 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσχώρησαν στη σύμπραξη της νέας μη κερδοσκοπικής εταιρείας γενοσήμων φαρμάκων Civica Rx, που αναμένεται να φέρει «ανατροπές» στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Η νέα συμφωνία αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων νοσοκομείων στην πρωτοβουλία της Civica Rx, η οποία πλέον αριθμεί περίπου 750 αμερικανικά νοσοκομεία ως μέλη, με κοινή σύμπλευση στο επιχειρησιακό εγχείρημα. Σκοπός είναι η παραγωγή γενοσήμων που βρίσκονται σε έλλειψη ή έχουν τεχνητά υψηλές τιμές και καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Τα πρώτα βήματα της κοινοπραξίας έγιναν από ομάδα νοσοκομείων στις ΗΠΑ, ιδρύοντας εδώ και περίπου ένα χρόνο τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα κατασκευάζει γενόσημα, κερδίζοντας την προσοχή πολλών νοσοκομείων στις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να αποτελέσουν μέρος της πρωτοβουλίας. Στα πρώτα της βήματα, η Civica Rx θα επικεντρωθεί στην παραγωγή 14 φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, κυρίως ενέσιμα, με την παραγωγή να αναμένεται εντός του 2019.                       HEALTHPHARMA 9/1/2019
Περί τα 30 δισ. δαπανά σε διαφήμιση η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης.
Σχεδόν διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι δαπάνες για διαφήμιση σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, με τις εταιρείες να ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου αγορά παγκοσμίως.
Το φαρμακευτικό μάρκετινγκ προς τους επαγγελματίες υγείας αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη δαπάνη, φτάνοντας από 15,6 δισ. δολάρια το 2016 .Όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, το κόστος των ετήσιων εκστρατειών μάρκετινγκ για την υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε στα 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, από 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1997, εξαιτίας της αύξησης δαπανών σε διαφημίσεις προς τους καταναλωτές στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Στην εν λόγω περίοδο, οι δαπάνες των DTC αυξήθηκαν από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 1997, σε 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.Την ίδια στιγμή, το φαρμακευτικό μάρκετινγκ προς τους επαγγελματίες υγείας αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη δαπάνη, φτάνοντας από 15,6 δισ. δολάρια το 2016 στα 20,3 δισ. δολάρια, παρά τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στον περιορισμό επιρροής της βιομηχανίας στη συνταγογράφηση.
Πρακτικές μάρκετινγκ.
«Μολονότι οι πρακτικές μάρκετινγκ έχουν θετικά αποτελέσματα ως προς τη σταθεροποίηση ασθενειών (π.χ. ο HIV), μπορεί παράλληλα να επιδεινώσει, να προκαλέσει ασθένειες ή να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ως προς τα θεραπευτικά αποτελέσματα – για παράδειγμα με την εμπορία οριακά αποτελεσματικών φαρμάκων κατά της νόσου Alzheimer» όπως επισημαίνει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Dr. Steven Woloshin από το Ινστιτούτο Dartmouth για θέματα Πολιτικής Υγείας και Κλινικής Πρακτικής στο New Hampshire. «Τα δεδομένα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υπερδιάγνωση, υπερβολικές θεραπείες (με τις σχετικές βλάβες που προκαλούν) και σπατάλη πόρων», όπως υπογραμμίζει .
Οι δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες στον κόσμο, φτάνοντας συνολικά τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016 ή 17,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τους ερευνητές της JAMA. Προκειμένου να διατηρηθούν ή να αυξηθούν τα μερίδια αγοράς, σχεδόν κάθε παίκτης της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης, από τις φαρμακευτικές έως τους ασφαλιστικούς φορείς, τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, επενδύουν στη διαφήμιση προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις συνταγογράφησης και τις επιλογές των καταναλωτών. Οι δαπάνες μάρκετινγκ της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης αντιστοιχούν συνολικά στον προϋπολογισμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που ανέρχεται περί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ελεγκτικού οργάνου της βιομηχανίας, την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως τονίζει ο Dr. Steven Woloshin.


Αυξημένα κόστη. 
Στα κόστη για το μάρκετινγκ περιλαμβάνονται επίσης πολλές άλλες δαπάνες που δεν υπολογίστηκαν στη μελέτη, όπως το κόστος εκπαίδευσης έρευνας μάρκετινγκ, αμοιβές που σε διαφημιστικά γραφεία και διάφορες άλλες εκστρατείες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας. Ωστόσο, αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει γίνει ποτέ στο χώρο του ιατρικού μάρκετινγκ στις ΗΠΑ, όπως δηλώνει ο Dr. Howard Bauchner, κύριος της έκθεσης JAMA.«Για τους γιατρούς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ασθενείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις εκτάσεις του ιατρικού μάρκετινγκ», όπως τονίζει ο Bauchner.
«Δεδομένου ότι η διαφήμιση DTC (δηλαδή των φαρμάκων απευθείας προς τους καταναλωτές) είναι νόμιμη στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να μπορούν να συζητούν οτιδήποτε διαβάζουν ή βλέπουν στις τηλεοπτικές διαφημίσεις ή ακούν από τον κλινικό τους ιατρό», όπως πρόσθεσε ο Dr. Howard Bauchner.
Παρά την αύξηση της κατανάλωσης και των προωθητικών μάρκετινγκ, οι γιατροί εξακολουθούν να έχουν την υψηλότερη βαρύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιομηχανία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για εκστρατείες μάρκετινγκ στοχευμένες σε επαγγελματίες, όπως τονίζει η Meredith Rosenthal της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. στη Βοστόνη, που συνυπογράφει την έρευνα.                                ΠΗΓΗ: bit.ly/2TCQsen JAMA, online 8/1/ 2019
■ Συνεργασία Pfizer με την κυπριακή Medochemie για παραγωγή φαρμάκων
Σε συνεργασία με την επιχείρηση Medochemie, με έδρα την Κύπρο, η οποία διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής στο Βιετνάμ, προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, για την παραγωγή φαρμάκων στην αναδυόμενη ασιατική αγορά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Medochemie θα παρασκευάζει φαρμακευτικά σκευάσματα της Pfizer. Στο πλαίσιο της συνεργασίας η Pfizer θα μεταφέρει την τεχνογνωσία στην Medochemie προκειμένου να παράγει έντεκα φάρμακα για λογαριασμό της. Από το σύνολο, τα τέσσερα αφορούν ενέσιμα και τα επτά δισκία χαπιών.
Επενδύσεις 100 εκατ. δολ.
Η διοίκηση Pfizer δεν δήλωσε πόσα χρήματα θα επενδύσει στην επιχείρηση. Ωστόσο, το Vietnam Economic Times υπογραμμίζει ότι η Medochemie έχει επενδύσει περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια στο Βιετνάμ, για να αναπτύξει τις εγκαταστάσεις της. Το αποτύπωμα της Medochemie στη χώρα ανέρχεται σε συνολική έκταση εγκαταστάσεων 63.500 τετραγωνικών μέτρων και παραγωγή 100 περίπου φαρμάκων. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, στο πλαίσιο στρατηγικής, η Pfizer ακολουθεί τα παραδείγματα ορισμένων από τους ανταγωνιστές της στη χώρα.
Το 2016, η Sanofi προχώρησε σε συμφωνία με την VinaPharm προκειμένου να επενδύσει 75 εκατομμύρια δολάρια σε μονάδα παραγωγής στην πόλη Ho Chi Minh για συνταγογραφούμενα φάρμακα, γενόσημα και OTC σκευάσματα.
Την ίδια χρονιά, η ιαπωνική Taisho κατέβαλε 97 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στην βιετναμέζικη εταιρεία DHG Pharma. Ενώ, η Abbott αγόρασε το βιετναμέζικο παραγωγό φαρμάκων Glomed. Με την κίνηση αυτή πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της δύο τοπικές μονάδες παραγωγής.
Επιπλέον των 21 κεντρικών γραφείων της έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών αντιπροσώπων και συνεργατών, που της επιτρέπει να δραστηριοποιείται σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο.
13 υπερσύγχρονες μονάδες
Σήμερα η Medochemie διαθέτει 13 υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 9 βρίσκονται στην Κύπρο, μία στη Ολλανδία και τρεις στο Βιετνάμ. Έχει αποκτήσει και διατηρεί 4.355 άδειες κυκλοφορίας για 630 διαφορετικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία κατατάσσονται σε περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες. Λειτουργεί σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές υψηλής ποιότητας και σε πλήρη συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Να σημειωθεί πως η Medochemie είναι ιδρυτικό μέλος του οργανισμού «Φάρμακα για την Ευρώπη» (πρώην EGA).
Στην Ελλάδα…
Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει παρουσία μέσω της Medochemie Hellas από το 2002. Έχει επιλέξει και κυκλοφορεί προϊόντα που δίνουν λύση σε ένα ευρύ φάσμα από διάφορες νόσους. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται θεραπείες του κεντρικού νευρικού συστήματος, της καρδιολογίας, του διαβήτη, των λοιμώξεων και της ουρολογίας.                                                                            HEALTHPHARMA20/1/2019
Brexit: «Σε αναμμένα κάρβουνα» η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου.
Μέτρα προστασίας του κλάδου και της επάρκειας της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκων, από ένα άναρχο «διαζύγιο» μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας ζητάει η Φαρμακοβιομηχανία.
Η βαριά ήττα της πρωθυπουργού T. May επί της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε., αυξάνει τις ανησυχίες τόσο για τις εξελίξεις εντός της Βρετανίας όσο και για τις αναταράξεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Αρκετά εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Ιρλανδία.
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία εμφανίζεται αισιόδοξη πως τα απόνερα της πολιτικής αναταραχής δεν θα επηρεάσουν την επάρκεια φαρμάκων. Για την Ιρλανδία, όμως, τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Συγκεκριμένα, το Δουβλίνο συνέταξε μια λίστα με 24 φάρμακα, των οποίων η προμήθεια πιθανόν να είναι πιο ευάλωτη σε μία άτακτη έξοδο της Βρετανίας. Άλλωστε, 60% με 70% των 4 χιλιάδων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ιρλανδική αγορά είτε προέρχονται είτε διέρχονται μέσω του Ην. Βασιλείου.
Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας της χώρας δεν εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας αποθέματος, καθώς μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα φάρμακα που μπορεί να επηρεαστούν, επειδή έχουν ανάγκη ειδικής φύλαξης ή μεταφοράς, μικρής διάρκειας ζωή ή προμήθειας από έναν μοναδικό πάροχο, περιλαμβάνουν ενδοφλέβια προϊόντα και προϊόντα ακτινοθεραπείας. Οι αρχές, πάντως, αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνουν και την εξεύρεση κατάλληλων εναλλακτικών.
EFPIA.
Έκκληση για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ασθενών, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Βρετανία, απευθύνει η EFPIA. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, προειδοποιεί πως μια έξοδος της Βρετανίας, χωρίς συμφωνία, απειλεί την ασφάλεια των ασθενών και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
«Τώρα είναι η στιγμή για τους φορείς λήψης αποφάσεων τόσο στο Ην. Βασίλειο όσο και στην Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα που θα προστατέψουν τους ασθενείς από πιθανές αρνητικές συνέπειες του Brexit. Ειδικά από τη διαταραχή της προμήθειας των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων καθυστερήσεων στη μεταφορά τους στα σύνορα, αλλά και στα πεδίο όπου η ανάπτυξη, η παρασκευή, η συσκευασία, η ρύθμιση και οι έλεγχοι ασφαλείας επωφελούνται από την αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε σχετικά η Γενική Διευθύντρια της EFPIA. Η βιομηχανία έχει σχεδιάσει τις κινήσεις που θα ακολουθήσει σε κάθε πιθανό εξέλιξη. Για αυτό η EFPIA καλεί τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν σε μια σειρά δράσεων που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των ασθενών. Μεταξύ αυτών, μέτρα διατήρησης της αναγνώρισης των βρετανικών ερευνών, τουλάχιστον έως τη μεταφορά τους στην Ε.Ε., μέτρα διατήρησης της συμμετοχής της Βρετανίας σε σημαντικές πλατφόρμες δεδομένων, που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, καθώς και διαβουλεύσεις μεταξύ κοινών αρχών και του κλάδου για το συντονισμό των δράσεων έκτακτης ανάγκης, όπως fast-track διαδικασίες σε αεροδρόμια και λιμάνια.                                            
                                                                                                            Virus.com.gr  16/1/2019

ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■ Εξαγορά «μαμούθ» ύψους 74 δισ. δολ. της Celgene από τη Bristol-Myers.
Σε συμφωνία για την απόκτηση της Celgene Corp., μία από τις πλέον πρωτοπόρες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, προχώρησε η Bristol-Myers Squibb, καταβάλλοντας το ποσό των 74 δισ. δολ .Με τη συμφωνία η Bristol-Myers Squibb θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της το αντικαρκινικό φάρμακο Revlimid (για το πολλαπλούν μυέλωμα).Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, θα έχει φάρμακα με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στους πυρήνες που αφορούν την αντιμετώπιση της φλεγμονής, του καρκίνου, των παθήσεων της καρδιάς, ενώ θα αναπτυχθούν νέες ανοσοθεραπείες.                               HEALTHPHARMA 3/1/2019
Έναντι 8 δισ. δολαρίων η αγορά της Loxo Oncology από την Eli Lilly.
Στην εξαγορά της Loxo Oncology Inc προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Eli Lilly & Co, έναντι 235 δολαρίων ανά μετοχή ή 8 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της ογκολογίας. Η συμφωνία αποτελεί premium 68% στην τιμή κλεισίματος των 139,87 δολαρίων για τη Loxo, μία βιοφαρμακευτική εταιρεία. Η Eli Lilly δηλώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου. Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Fiinancial Times, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επιδίδονται τους τελευταίους μήνες σε «αποκατάσταση» του τμήματος στα ογκολογικά φάρμακα, πριν χάσουν την προστασία ευρεσιτεχνίας.
Στόχος η ογκολογία…
Μέσω της εξαγοράς αυτής, η Lilly επιδιώκει να διευρύνει το τμήμα της θεραπευτικής κατηγορίας του καρκίνου. Η Loxo Oncology επικεντρώνεται στην παραγωγή φαρμάκων για ασθενείς με γενετική προδιάθεση στον καρκίνο.                                                                 
                                                                                                                             HEALTHPHARMA   7/1/2019
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Η Lilly «κόβει» 250 θέσεις εργασίας σε εργοστάσιο στη Γαλλία
Έως και 250 λιγότερες θέσεις εργασίας προβλέπει το πλάνο εκσυγχρονισμού του εργοστασίου της Eli Lilly στο Fegersheim της Γαλλίας. Οι περικοπές θέσεων εργασίας στη Γαλλία ακολουθούν τις κινήσεις της Boehringer και της Sanofi. Η Sanofi σχεδιάζει 670 απολύσεις έως το 2020.                                                                
                                                                                                                           ΗΕΑLTHPHARMA   11/1/2019
■ Η Βιοτεχνολογική εταιρία Five Prime απολύει 41 εργαζόμενους «στα πλαίσια αναδιοργάνωσης της».
BioPharmaDIVE 16/1/2019