Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:1017                                                                                                                                          Αθήνα 1/11/2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 29/10/2019, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορωπίου, συζητήθηκε η αίτηση της φαρμακαποθήκης Pharmaline Α.Ε., για συνεχή εξαήμερη λειτουργία. Για λειτουργία, δηλαδή, και το Σάββατο.
Η δημοτική αρχή, με πρωταγωνιστή τον αντιδήμαρχο, απέρριψε την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου και επιχείρησε να δώσει την άδεια ώστε η εταιρεία να λειτουργεί και τα Σάββατα, για να ικανοποιήσει έτσι την εργοδοτική απαίτηση για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων μέσα από τη διάλυση του σταθερού ωραρίου εργασίας που έχει κατακτηθεί από την κλαδική ΣΣΕ και ορίζεται 5ήμερο – 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή.
Η εισήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου πρότεινε το καθιερωμένο και ισχύον στη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακαποθηκών, ωράριο λειτουργίας, 8.00 – 16.00 από Δευτέρα ως Παρασκευή και 8.00 – 14.00 το Σάββατο όπως ορίζεται από τον ετήσιο πίνακα διημερεύσεων.
Όμως, όπως με θράσος τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο, η «πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι αυτή που υπερισχύει της γνωμοδότησης του υπαλλήλου».
Δηλαδή, η Δημοτική αρχή εξόφθαλμα τίθεται με τα εργοδοτικά συμφέροντα και αγνοεί προκλητικά τους εργαζόμενους και όσα δικαιώματα τους έχουν απομείνει από την αντεργατική πολιτική που η εκάστοτε κυβέρνηση εφαρμόζει.
Αυτή είναι η λογική της «ανάπτυξης» των επιχειρήσεων που για να επιτευχθεί, προϋποθέτει το ξεζούμισμα των εργαζόμενων, τη χειροτέρευση των όρων εργασίας τους, το τσάκισμα της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, η δημοτική αρχή του Κορωπίου κάνει ένα επιπλέον βήμα στη στήριξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στηρίζοντας το αίτημα μιας επιχείρησης που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα και λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τα Σάββατα, χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια, ισχυριζόμενη ψευδώς το αντίθετο. Αυτή η επιχείρηση είναι η Pharmaline Α.Ε. 
Χωρίς να πει κουβέντα για όλα αυτά, η Δημοτική αρχή του Κορωπίου, δια του αντιδημάρχου, αναφέρθηκε σε «κακούς εργαζόμενους». Έτσι αντιλαμβάνεται και χαρακτηρίζει όσους παλεύουν απέναντι στην εργοδοσία και τους αντεργατικούς νόμους, όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους και καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής!
Κάτω από την πίεση της παρέμβασης της κλαδικής μας Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην αδειοδότηση της Pharmaline Α.Ε. για να λειτουργεί τα Σάββατα.
Προχώρησε, ωστόσο, σε έναν ελιγμό τόσο προκλητικό και απαράδεκτο για τους εργαζόμενους όσο και η αρχική εισήγηση του αντιδημάρχου.
Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση για σύγκλιση επιτροπής από τους αρμόδιους φορείς (δήμος, εργοδοσία, εργαζόμενοι), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση.
Αλήθεια, τι να συζητήσουν οι εργαζόμενοι με έναν εργοδότη που προκλητικά αγνοεί ακόμα και τις στοιχειώδεις τυπικές διαδικασίες, που αυθαιρετεί και παρανομεί κατ’ εξακολούθηση και ακολουθεί κάθε άθλια μεθόδευση, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την αυθαιρεσία του;
Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο μας συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα, για την κλαδική μας ΣΣΕ, για το σταθερό ωράριο εργασίας 5ήμερο – 8ωρο Δευτέρα ως Παρασκευή.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη, σε καμιά κυβέρνηση και σε κανέναν «τοπικό άρχοντα» να διαλύσει τη ζωή μας!
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ