Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019


            ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:1032                                                                                                                                                Αθήνα 16/12/2019

ΕΝΙΑΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδία μας, μπροστά στην ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα όλων των εργαζόμενων ενάντια στο επερχόμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης όταν το φέρει στην βουλή για ψήφιση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση με το «νέο Ασφαλιστικό» που φέρνει το οποίο δεν είναι και τόσο «νέο». Αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στρατηγικός στόχος που υπηρετούν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές είναι η «ελάφρυνση» των καπιταλιστών και του κράτους τους από το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης, από την κατάκτηση των εργατών να παίρνουν πίσω μέσω αυτής ένα κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας που παράγουν. Θέλουν να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη.
Η ιδιωτική ασφάλιση που ολοένα ενισχύεται στον καπιταλιστικό κόσμο αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για «ασφάλιση», αφού χάνεται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών. Η «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Η νέα επίθεση στο Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα έρχεται να υπηρετήσει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ για:
·        νέα φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες για την αύξηση των κερδών τους.
·        ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα τους αποφέρει αποθεματικά 99 δις € προς επένδυση, «Νέα πλήρη κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών».
·        νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι βιοπαλαιστές, οι νέοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο σε κυβέρνηση-εργοδοσία. Το ασφαλιστικό μας αφορά όλους. Εκτός από το δικαίωμα στη σύνταξη, αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, των ανέργων, την Υγεία – Πρόνοια, την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Η αντιασφαλιστική νομοθεσία σχετίζεται άμεσα με τα αντεργατικά μέτρα, το τσάκισμα των ΣΣΕ, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Στον κλάδο μας οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο των «ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων» προς όφελος της εργοδοσίας και του κράτους της και στην κρίση τους και στην ανάπτυξη τους. Κοντεύουμε μια 10ετια που ο κλάδος μας έχει πεταχτεί έξω από τα ΒΑΕ με τραγικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων μέσα στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με περισσότερα χρόνια δουλειάς. Επίσης η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο οδήγησε σε κατάργηση των παροχών προς τους εργαζόμενους σε μείωση των συντάξεων κατά 80% περίπου μέχρι σήμερα και σε μείωση του εφάπαξ σε 64%.
Έχουμε αρκετή πείρα Κάθε νέος αντιασφαλιστικός νόμος ενισχύει τους προηγούμενους. Έχουμε, όμως, πείρα και από τους μεγάλους αγώνες του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, που έβαλαν εμπόδια στην αντιασφαλιστική επέλαση και μπήκαν καρφί στο μάτι όσων πίστευαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την κοινωνική ασφάλιση!

Σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη για δημόσια και δωρεάν καθολική ασφάλιση, στη βάση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών. Για αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης για διεκδίκηση και επέκταση των ΒΑΕ στον κλάδο και γενικότερα. Προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την Ε.Ε., που εμποδίζουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί δεν συνάδει με την καπιταλιστική κερδοφορία, καθώς και η καταδίκη του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που, στο όνομα της «βιωσιμότητας», έχει βάλει πλάτη σε όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, στα επαγγελματικά ταμεία, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Σε αυτή την κατεύθυνση δώσαμε την μάχη στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη 2019 και σε αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία μας καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου να πάρουν και αυτοί απόφαση για απεργία την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ