Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ σεπτέμβρης -οκτωβρης 2020

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

 

Κικίλιας: Μεταρρυθμίσεις και στο Φάρμακο την εποχή της πανδημίας

 

Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στο Φάρμακο, σε μία περίοδο πανδημίας, ανέδειξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας την Τρίτη στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld, που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, παρά την πανδημία, έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

Στο Φάρμακο, χθες πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία για την κατάργηση του entry fee 25% για τα καινούργια, νέας τεχνολογίας σημαντικά φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία έρχονται στη χώρα και εντάσσονται στη θετική λίστα έπειτα από διαπραγμάτευση.

Ανέφερε πως αν συνδυαστεί με το ορθολογικό δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε και οδηγεί σε μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, οδηγεί σε μία κανονικότητα στην αγορά.

Εφαρμόζεται και φέτος επενδυτικό clawback, το οποίο ανήλθε πέρυσι στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχιστεί.

Δημιουργείται ξεχωριστός κωδικός για τη Δημόσια Υγεία, ο οποίος έρχεται να αυξήσει και τα όρια του προϋπολογισμού για το Φάρμακο και στον οποίο τη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων.

Με βάση τη διαπραγμάτευση που έχει γίνει σε μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του το clawback θα έχει φέτος σημαντική μείωση.

 

Από το Οκτώβριο καταργείται το «τέλος εισόδου» για την είσοδο νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά

 

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID – 19 που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται και η κατάργηση, από τον Οκτώβριο, του τέλους εισόδου ύψους 25%, που εδώ και τρία χρόνια επιβάλλεται στα νέα και καινοτόμα φάρμακα για να μπουν στην ελληνική αγορά και στη λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται.

Δυνατότητες για επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Την πεποίθησή του ότι το 2020 θα αποτελέσει το πρώτο έτος μετά από 5 χρόνια κατά το οποίο θα μειωθεί το clawback τόνισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας χθες στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζα με θέμα: «THE KEY ROLE OF PUBLIC HEALTH POLICIES», που έλαβε χώρα στο συνέδριο του Economist. H μείωση του clawback μέσω εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία σε ένα φιλικότερο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, με επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ο κ. Κικίλιας στήριξε την πεποίθησή του στη θεσμοθέτηση της εξαίρεσης των δαπανών για εμβόλια από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, την ολοκλήρωση συμφωνιών μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων αλλά και τους συμψηφισμούς 100 εκατ. ευρώ επενδύσεων σε παραγωγικές διαδικασίες και σε έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιριών με το clawback που τις επιβαρύνει.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την πανδημία στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει 28 υπερσύγχρονα εργοστάσια και στην οποία εργάζονται 11.000 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης».

Πρόταση εκμηδενισμού του clawback από 1,1 δισ. ευρώ το 2021 υπέβαλαν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές

Τη σταδιακή αποκλιμάκωση με στόχο τον εκμηδενισμό του clawback το 2024, περιέγραψε χθες το PhRMA Innovation Forum καταθέτοντας έναν «οδηγό για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα» στο οποίο η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει και να πληρώσει το μερίδιο ευθύνης της. Ο οδηγός αυτός αποτελεί μία πρόταση για διάλογο που θα οδηγήσει στην υπογραφή μνημονίου, τριετούς διάρκειας (2021-2023) μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας και δείχνει πως από το αναμενόμενο clawback 1,1 δισ.ευρώ το 2021 μπορεί να εκμηδενιστεί για τις εταιρείες η εν λόγω επιβάρυνση.

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι αλλαγές για το clawback

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η αλλαγή στον τρόπο επιμερισμού του clawback, καθώς ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα επικυρώσει αλλαγές σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άρθρα της οποίας αφορούν και στο clawback. Με εξαίρεση τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη μείωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα, προβληματίζει έντονα τον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

ΠΕΦ: Αύξηση κατά 59,7% στις εξαγωγές φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο

Παραμένουν σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή.

Η εξαγωγική δυναμική και η σημασία του ελληνικού φαρμάκου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καταδεικνύονται από την εντυπωσιακή αύξηση κατά 59,7% των εξαγωγών φαρμάκων, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Αύγουστος 2020).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα παραμένουν σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή, με το ποσοστό της συμμετοχής τους στο σύνολο των εξαγωγών να ξεπερνά το 6%!

Τα 9 στα 10 ευρώ που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία, επιστρέφουν στην Ελληνική Οικονομία

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες και συνεχή δυναμιτισμό των αντοχών της, η ελληνική παραγωγή φαρμάκων δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Τα στοιχεία έρευνας με τίτλο «Η Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική» που διενέργησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αποδεικνύουν ότι:

·         Για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%,

·         Δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας,

·         Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης.

·         Σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

·         Η λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ίσο με το 37,6% της επενδυτικής δαπάνης.

·         Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα ακριβότερα εισαγόμενα μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη δημόσια και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέραν των παραπάνω στοιχείων που διαπιστώνονται μέσα από επιστημονικά μοντέλα, τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί, με βάση τη Eurostat, δείχνουν ότι η παραγωγή φαρμάκων αποτελεί κορυφαίο κλάδο μεταποίησης στη χώρα. Μάλιστα ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων καταγράφει την υψηλότερη ετήσια μεταβολή στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, κατά 6,8% για το διάστημα 2008-2019 και συνολικά από το 2015 μέχρι το 2019 η βιομηχανική παραγωγή φαρμάκου αυξήθηκε κατά 60%!

Επίσης με βάση την ίδια πηγή δεδομένων, ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων καταλαμβάνει την 3η θέση ως προς την ετήσια μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών, κατά 0,5%, για το διάστημα 2010-2019. Εντονότερη διαπιστώνεται η ενίσχυση του δείκτη, κατά 6,6%, την τελευταία τριετία.

Ακόμη ο κλάδος εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης διαχρονικά κατά 3,1% ετησίως για το διάστημα 2008-2019

Τέλος να τονίσουμε και τη συμβολή του στις εξαγωγές καθώς αυτές ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ το 2019, κατατάσσοντας τον κάδο στους 4 πρωτοπόρους. Αναφέρεται δε ότι το
8,5% των συνολικών εξαγωγών μεταποιητικών προϊόντων (πλην πετρελαίου) αφορούσαν σε φάρμακα με εξαγωγές σε 148 χώρες (το 66% κατευθύνθηκε σε Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος)

Στην ελληνική αγορά η Zentiva χάρη στη Lavipharm

Η Lavipharm συμμάχησε με τη Zentiva, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες γενόσημων φαρμάκων διεθνώς και η συνεργασία τοους ενδυναμώνεται καθώς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Η Lavipharm εδώ και ένα μήνα διαθέτει στην ελληνική αγορά τιςπρώτες παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων της Zentiva.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Boehringer Ingelheim

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον CEO της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, Hubertus von Baumbach, την Global head of HP και μέλος του ΔΣ, Carinne Brouillon, τον διευθυντή του region MIDI, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, καθώς και με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας στην Ελλάδα, Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1966, αναπτύσσει και παράγει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για καρδιαγγειακές και ογκολογικές παθήσεις, διαβήτη, ασθένειες του αναπνευστικού καθώς και σπάνιες ασθένειες. Σημειώνουν, επίσης, ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κορωπί αποτελεί ένα από τα 4 στρατηγικής σημασίας εργοστάσια του ομίλου Boehringer Ingelheim παγκοσμίως και απασχολεί 545 εργαζόμενους υψηλών προσόντων.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Von Baumbach για τις επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, από το 2008 ως σήμερα, και συζήτησε μαζί του την προοπτική ενός νέου κύκλου επενδύσεων περίπου επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Ελλάδα εφοδιάζει με εξαγωγές τις αγορές 70 χωρών παγκοσμίως και καταλαμβάνει ως μερίδιο το 2,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ενώ το ύψος το εξαγωγών αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ το 2021.

Επίσης ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα νέα επενδυτικά κίνητρα που έχει θεσπίσει για τη φαρμακοβιομηχανία η κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε κλινικές έρευνες και καινοτόμα προϊόντα όσο και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην προσέλκυση και μόνιμη εγκατάσταση ταλαντούχων επαγγελματιών στη χώρα μας μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

 

"Πρεμιέρα" για τη μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες προσλήψεις είναι πραγματικότητα στο digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός  Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο "κάδρο" της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου.

Όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της πολυεθνικής, ήδη έχουν γίνει περίπου είκοσι από τις συνολικά 200 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού που προγραμματίζονται. Όπως λένε οι πληροφορίες, στόχος είναι αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, ενώ αποτελεί επιδίωξη της αμερικανικής φαρμακευτικής σε βάθος χρόνου να γίνουν και περισσότερες. 

 

Με ρυθμό 4,1% «τρέχει» η αγορά φαρμάκου

Με ρυθμό ανόδου της τάξης του 4,1% σε αξία και 1,3% σε όγκο, κινείται το 2020 η αγορά φαρμάκου στο δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων, παρά τις μειώσεις τιμών αλλά και την περιορισμένη είσοδο νέων σκευασμάτων στην αγορά τους προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας μελετών IQVIA για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, για το πρώτο εξάμηνο του 2020 η αγορά των φαρμάκων σε ετησιοποιημένη βάση (1/7/2019-30/6/2020) διαμορφώνεται στα 4 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε απόλυτες τιμές της τάξης των περίπου 147 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, το συγκεκριμένο διάστημα, παρατηρήθηκε μείωση 13,4% στα πρωτότυπα φάρμακα on patent από πλευράς όγκου και 5,9% από πλευράς αξία. Στα γενόσημα, σημειώθηκε αύξηση ήταν της τάξης του 8,9% στον όγκο η οποία συνοδεύτηκε με αύξηση 4,3% σε αξίες. Επίσης τα off patent σημείωσαν αύξηση 10,2% σε αξία και 1,4% σε όγκο.

συνολική λιανική αγορά υπολογίζεται λοιπόν σε 4 δισ. ευρώ το τέλος του προηγούμενου Ιουνίου σε 12μηνη βάση όπως αναφέραμε, έναντι περίπου 3,85 δισ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο (1/7/2018-30/6/2019). Από αυτά, τα πρωτότυπα αυξήθηκαν από τα 2,15 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. ευρώ και τα γενόσημα αυξήθηκαν σε 950 εκατ. ευρώ από 880 εκατ. ευρώ. Περίπου στα 860 εκατ. ευρώ από 830 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των λοιπών προϊόντων όπως πχ τα εμβόλια.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε μεγάλη άνοδο η αγορά ανακάλυψης φαρμάκων

Σύμφωνα με έρευνα από 11,1 δισ. δολάρια που αναμένεται να κλείσει το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 21,4 δισ. δολάρια το 2025 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 14,1%.

Γεωμετρική αύξηση αναμένεται να εμφανίσει η αξία του κλάδου υπηρεσιών ανακάλυψης νέων σκευασμάτων στο μέλλον. Μιλάμε για σχεδόν διπλασιασμό της αξίας του, καθώς σύμφωνα με έρευνα από 11,1 δισ. δολ. που αναμένεται να κλείσει το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 21,4 δισ. δολ το 2025 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 14,1%.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα,  οι αυξανόμενες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη από την φαρμακοβιομηχανία, η εντονότερη  ζήτηση για την ανάθεση των σχετικών κλινικών δοκιμών σε εξωτερικούς συνεργάτες, οι μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για έρευνα στις σπάνιες ασθένειες και στα ορφανά φάρμακα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα ενισχύσουν τον εξεταζόμενο κλάδο.

Το 2019, η Βόρεια Αμερική πρωταγωνιστούσε με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά υπηρεσιών ανακάλυψης φαρμάκων. Γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην παρουσία καθιερωμένων CROs στην περιοχή, στην αύξηση των δαπανών για Ε & Α από φαρμακευτικές και βιοφαρμακευτικές εταιρείες και στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τεχνικών μέσων τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και εγκαταστάσεων για την έρευνα και την ανακάλυψη φαρμάκων.

Οι σημαντικότεροι παίκτες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά είναι οι Laboratory Corporation of America Holdings (ΗΠΑ), Albany Molecular Research, Inc. (ΗΠΑ), Charles River Laboratories International, Inc. (ΗΠΑ), Evotec AG (Γερμανία), Eurofins Scientific (Λουξεμβούργο), WuXi AppTec (Κίνα), GenScript Biotech Corporation (Κίνα), Thermo Fisher Scientific, Inc. (ΗΠΑ), Pharmaceutical Product Development, LLC (Αμερική), Syngene International Ltd. (Iνδία) και Selvita SA (Πολωνία) κ.ά.

Η Pfizer και η BioNTech ενδέχεται να προμηθεύσουν στην Ε.Ε. 200 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου mRNA εμβολίου κατά του SARS-CoV-2

Η Pfizer (NYSE: PFE) και η BioNTech SE (Nasdaq: BNTX) ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του SARS-CoV-2 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων. Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020. Οι εταιρείες εισέρχονται πλέον σε στάδιο συμβατικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η προτεινόμενη συμφωνία προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων εμβολίου στην ιστορία της Pfizer και της BioNTech έως τώρα. Οι δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Ξεκινούν ξανά οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.

Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις δοκιμές των BioNTech και CureVac για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19

Σημαντική οικονομική ώθηση έλαβαν από την κυβέρνηση της Γερμανίας, η BioNTech και η CureVac, που εδώ και καιρό ασχολούνται με την εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Η γερμανική κυβέρνηση επένδυσε στους παρασκευαστές εμβολίων που βασίζονται στο mRNA, συνολικά 745 εκατ. δολάρια.

Η BioNTech, η οποία συνεργάστηκε με την Pfizer για να φέρει δύο εκδόσεις από το πρόγραμμα εμβολίων BNT162 σε κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου, κέρδισε 445 εκατ. δολ. από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι μια έκδοση του BNT162 βρίσκεται σε δοκιμές φάσης 3 σε ανθρώπους και στοχεύει να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, η CureVac έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση χρηματοδότηση ύψους 299 εκατ. δολαρίων.

 

Η AveXis μετονομάστηκε σε Novartis Gene Therapies

Υποδηλώνοντας την αυξανόμενη σημασία της γονιδιακής θεραπείας στην εταιρική στρατηγική του πολυεθνικού ομίλου.

Με βάση την επιτυχία του onasemnogene abeparvovec, η Novartis Gene Therapies θα είναι υπεύθυνη για την έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και εμπορευματοποίηση του επόμενου κύματος καινοτόμων γονιδιακών θεραπειών που βασίζονται σε AAV. Η Novartis Gene Therapies θα παρέχει επίσης παρασκευαστική υποστήριξη για εργασίες γονιδιακής θεραπείας που διεξάγονται από άλλες μονάδες Novartis.

Η αλλαγή στις Novartis Gene Therapies είναι η φυσική εξέλιξη καθώς η εταιρεία εξελίσσεται για να παραδώσει το onasemnogene abeparvovec παγκοσμίως και να επεκτείνει την εμβέλειά της μέσω ενός ισχυρού pipeline γονιδιακών θεραπειών που βασίζονται σε AAV για σπάνιες γενετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών θεραπειών για το σύνδρομο Rett, μια γενετική μορφή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) και τη νόσο του Friedreich.

Η Novartis Gene Therapies απασχολεί περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους σε εταιρικές, παρασκευαστικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ (Ιλινόις, Βόρεια Καρολίνα, Κολοράντο, Καλιφόρνια). Ζυρίχη (Ελβετία) και Τόκιο (Ιαπωνία).

Αύξηση στα κέρδη της Moderna λόγω COVID-19

Ο κόσμος περιμένει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά του COVID-19 και οι φαρμακευτικές εταιρείες ανταγωνίζονται να προσφέρουν τα δικά τους προϊόντα. Ένα από τα πιθανά εμβόλια αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Moderna, οι πωλήσεις της οποίας πενταπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω των θετικών ειδήσεων σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Moderna ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένες χώρες που ενδιαφέρονται για την προμήθεια εμβολίου mRNA-1273 κατά του COVID-19. Η εταιρεία ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήδη λάβει περίπου 400 εκ. δολάρια σε προκαταβολές. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 66,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αντί των αναμενόμενων 27,4 δισ. δολαρίων. Ακόμη, οι απώλειες μειώθηκαν από 134,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 116,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η πρόοδος των μετοχών της Moderna που συναλλάχθηκαν στον Nasdaq ολοκληρώθηκε επίσης με θετικό πρόσημο. Κατά τους τελευταίους 6 μήνες, η αξία των μετοχών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 163% - από 27 USD σε 70 USD ανά μετοχή- λόγω της πανδημίας και των επακόλουθων ελπίδων για την εξέλιξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του COVID-19

Εξετάζοντας την πρόοδο της αξίας της εταιρείας σε ετήσιο ορίζοντα, βλέπουμε ότι αυξήθηκε σχεδόν κατά 292% και οι επενδυτές που συμμετείχαν στο κύμα ανάπτυξης θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει υψηλά κέρδη, ανέφερε η CorinthCapital.

 

Pfizer: Ξεκίνησε παραγωγή εμβολίου κατά της CoViD-19

Στη γραμμή παραγωγής βρίσκεται το εμβόλιο της Pfizer κατά της CoViD-19. 

Όπως αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα "The Mail, ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει ήδη παρασκευάσει "αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις" στο εργοστάσιό του, στο Puurs του Βελγίου.

Είναι έτοιμες προς διάθεση σε παγκόσμια κλίμακα, εφόσον οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχημένες και οι ρυθμιστικές αρχές θεωρήσουν το εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι μπορούν να διαθέσουν φέτος 100 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 40 εκατομμύρια προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσα στο 2021, εκτιμάται ότι θα παρασκευαστούν 1,3 δισεκατομμύριο εμβόλια, τα οποία θα χορηγούνται σε δύο δόσεις.

 

Στα 248 δισ. δολάρια θα φτάσει η αξία της αγοράς των δραστικών ουσιών το 2025

Η αυξανόμενη έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, η εντονότερη σημασία των γενόσημων φαρμάκων και η αυξανόμενη πρόσληψη βιοφαρμακευτικών προϊόντων είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που θα ενισχύσουν την αγορά των δραστικών ουσιών στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι δυσμενείς πολιτικές ελέγχου των τιμών των φαρμάκων σε διάφορες χώρες και το υψηλό κόστος παραγωγής τους αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη αυτής της αγοράς.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, η παγκόσμια αγορά δραστικών φαρμακευτικών συστατικών προβλέπεται να φτάσει τα 248,3 δισ. δολ. έως το 2025 από 187,3 δισ. δολ. το 2020, σημειώνοντας την περίοδο πρόβλεψης άνοδο της τάξεως του 5,8% .  

Σημαντικοί παίκτες στην αγορά των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών είναι οι Pfizer Inc. (Αμερική), Novartis International AG (Ελβετία), Merck & Co. (Αμερική), Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (Ισραήλ), Mylan NV (ΗΠΑ), Boehringer Ingelheim (Γερμανία ), F. Hoffmann-La Roche AG (Ελβετία), Sanofi (Γαλλία), AbbVie (ΗΠΑ), Eli Lilly and Company (Αμερική), AstraZeneca (Αγγλία), Bristol-Myers Squibb (Αμερική) και GlaxoSmithKline plc (Αγγλία).

 

Άλμα της ψηφιακής διαφήμισης των φαρμακευτικών εταιρειών

Εντονότερη παρουσία στα ψηφιακά μέσα καταλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η διαφήμιση, γεγονός που αξιοποιείται αναλόγως και από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών  eMarketer, η παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκου αναμένεται να δαπανήσει φέτος περισσότερα από 9,5 δισ.δολ. σε ψηφιακά μέσα. 

Ποσό που την κατατάσσει στην δεύτερη θέση με αύξηση 14%, πίσω από τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά είδη, όπου η αύξηση των κονδυλίων  για την ψηφιακή τους διαφήμιση εκτιμάται στο 18%.

Για το 2021, οι δαπάνες για ψηφιακές διαφημίσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 18% φτάνοντας περίπου στα 11,3 δισ. δολάρια.

Κορονοϊός: Συμφωνία ΗΠΑ - Eli Lilly ύψους $375 εκατ. για την παροχή του πειραματικού φαρμάκου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει στην Eli Lilly 375 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή 300.000 δόσεων του πειραματικού φαρμάκου αντισωμάτων για τη θεραπεία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η συμφωνία παρέχει επίσης την επιλογή για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αγοράσει 650.000 επιπλέον δόσεις έως τις 30 Ιουνίου, ανέφερε η εταιρεία.

 

Η Takeda επεκτείνει την παροχή εμβολίων COVID-19 στην Ιαπωνία μέσω συνεργασίας με τη Moderna και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας

 

Τριμερής συμφωνία μεταξύ της Takeda, της Moderna και του Υπουργείου Υγείας Εργασίας και Πρόνοιας της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας (MHLW) για τη μεταφορά του υποψηφίου εμβολίου COVID-19 της Moderna (mRNA-1273) στην Ιαπωνία

Η Takeda θα εισαγάγει και θα διανείμει 50 εκατομμύρια δόσεις mRNA-1273 στην Ιαπωνία από το πρώτο εξάμηνο του 2021

Προσθέτει στη συνεργασία της Takeda για την παραγωγή και προμήθεια εμβολίου COVID-19 της Novavax στην Ιαπωνία

Επεκτείνει την υποστήριξη της Takeda για την ετοιμότητα για πανδημία στην Ιαπωνία

 

Η Lonza σχεδιάζει επέκταση 93 εκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή καψουλών, προσθέτοντας δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως

Όταν η CDMO Lonza διέθεσε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον κατασκευαστή καψουλών Capsugel το 2017, έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα ότι η ακμάζουσα αγορά καψουλών θα οδηγούσε σε έσοδα.Τώρα, με τη ζήτηση να συνεχίζει να αυξάνεται, η Lonza βάζει μια άλλη προκαταβολή σε κάψουλες για να συνεχίσει. Η Lonza θα δαπανήσει 93 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει την κατασκευή καψουλών κατά 15% σε οκτώ εργοστάσια παγκοσμίως, σε μια κίνηση για να προσθέσει περισσότερες από 30 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως στη χωρητικότητά της, δήλωσε ο Ελβετός κατασκευαστής την Πέμπτη. Η επέκταση της εταιρείας της τεχνολογίας Capsugel έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για κάψουλες στους τομείς της φαρμακευτικής και της διατροφικής υγείας, δήλωσε η Lonza.Το 2019, η Lonza αύξησε τη χωρητικότητα της μονάδας Capsules and Health Ingredients (CHI), η οποία περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Capsugel, κατά 10% για να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

 

AstraZeneca, Samsung έφτασαν τα 331 εκατομμύρια δολάρια σε συμφωνία βιολογικής παραγωγής εν μέσω της ώθησης επέκτασης της Κορέατικής CMO

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους κατασκευαστές, η Samsung Biologics έχει αποκομίσει έσοδα από τη νέα πανδημία του κορονοϊού και επιταχύνει τα σχέδια επέκτασής της.Με ένα «σούπερ εργοστάσιο» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ξεκίνημα, η Samsung έχει τώρα μια νέα συμφωνία προμήθειας Big Pharma για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η AstraZeneca αξιοποίησε τη Samsung Biologics για σύμφωνο εφοδιασμού 331 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή χύμα φαρμακευτικής ουσίας και "φαρμακευτικού προϊόντος για την υποστήριξη των βιολογικών θεραπείών της AstraZeneca" στο εργοστάσιο στο Incheon της Νότιας Κορέας, ανέφεραν οι συνεργάτες την Τρίτη. Η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί σε 546 εκατομμύρια δολάρια και θα συμβάλει στην «επιτάχυνση της Κορεατικής καινοτομίας στον τομέα της υγείας», σύμφωνα με ανακοίνωση.

 


 

ΕΞΑΓΟΡΕΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

 

Η Sanofi εξαγόρασε τη PrincipiaBiopharmaInc

Η εξαγορά της Principia Biopharma Inc. από την Sanofi έναντι του ποσού των 100 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά ολοκληρώθηκε.

Η Gilead έτοιμη για εξαγορά της Immunomedics

Η Gilead Sciences είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Immunomedics, με τίμημα πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Bayer: Θα καταβάλει έως και 4 δισ. δολ. για την εξαγορά της αμερικανικής Asklepios BioPharmaceutical

Έως και 4 δισ. δολάρια θα καταβάλει η Bayer, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Asklepios BioPharmaceutical, προκειμένου ο γερμανικός όμιλος να ενισχύσει τον βραχίονά του στην κατασκευή φαρμάκων, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τα αποτελέσματα της εξαγοράς της Monsanto.

Η τελευταία αυτή συμφωνία, για την οποία η Bayer θα πληρώσει τώρα 2 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 2 δισ. θα πληρωθούν με την εκπλήρωση μελλοντικών στόχων - αφορά κυρίως επένδυση σε μια πρωτοπόρα θεραπεία γονιδίων, με βάση την οποία ένα λειτουργικό γονίδιο εισάγεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ασθένειας που προκαλείται από ένα γονίδιο το οποίο είτε λείπει είτε είναι ελαττωματικό.

Η Teladoc Health ολοκληρώνει τη συγχώνευση με τη Livongo.Ο συνδυασμός δημιουργεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην εικονική φροντίδα ολόκληρου του  ατόμου.

Η Teladoc Health, παγκόσμιος ηγέτης στην εικονική φροντίδα ολόκληρου του ατόμου, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ολοκληρώσει τη συγχώνευση της με τη Livongo.Το ορόσημο σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πιο σημαντικού συνδυασμού ικανοτήτων και ταλέντων στην ιστορία της ψηφιακής υγείας.Συνενώνοντας τους ηγέτες της αγοράς στην εικονική φροντίδα και στα εφαρμσμένα σήματα υγείας, η συνδυασμένη εταιρεία γίνεται ο μόνος συνεργάτης για τον καταναλωτή και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που καλύπτει ολόκληρο το ταξίδι υγείας ενός ατόμου.

 

Η Longquity Acquisition Corporation ανακοινώνει την υπογραφή οριστικής συμφωνίας συγχώνευσης

 

Η εταιρεία Longquity Acquisition Corporation, μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει οριστική συμφωνία συγχώνευσης με την 4D pharma PLC.

 

Η Katena Products ανακοινώνειτηναπόκτηση Micro-Select Instruments, Inc.

Η Katena Products, ένας κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος οφθαλμικών οργάνων ακριβείας, βιολογικών και συσκευών σε νοσοκομεία, χειρουργικά κέντρα, και σε οφθαλμικά και οπτομετρικά γραφεία ανακοινώσε την αγορά της Micro-Select Instruments Inc..

 

Η Cytocom και η Cleveland BioLabs ανακοινώνουν οριστική συμφωνία συγχώνευσης

Η Cytocom, Inc., μια κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία στον τομέα της ανοσοδιαμόρφωσης και η Cleveland BioLabs, Inc. μια καινοτόμος εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων που αναπτύσσει νέες προσεγγίσεις για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακοίνωσε σήμερα ότιέχουν συνάψει οριστική συμφωνία συγχώνευσης για να συνδυάσουν τις επιχειρήσεις τους σε μια συναλλαγή μετοχών.

Η Rafarma κλείνει συγχώνευση την BIOCOGENCY

Η Rafarma Pharmaceuticals, Inc.OTC ανακοίνωσε ότι έκλεισε τη συγχώνευση με την BIOCOGENCY LABORATORIES.Τα νέα ενοποιημένα χρηματοοικονομικά στοιχεία θα περιλαμβάνουν το Slavich Trading House και συναφείς εταιρείες με έδρα την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, με την Kras Pharma και την Bebig να προστίθενται σε εύθετο χρόνο.

Η BioSpecifics θα αποκτηθεί από την Endo Pharmaceuticals

Η BioSpecifics Technologies Corporation.ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία συγχώνευσης σύμφωνα με την οποία η Endo International plc (NASDAQ: ENDP) θα αποκτήσει τη BioSpecifics για εκτιμώμενη αξία ιδίων κεφαλαίων περίπου 658,0 εκατομμυρίων $ή 88,50 $ ανά μετοχή σε μετρητά.Η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα από τα Διοικητικά Συμβούλια της BioSpecifics και της Endo και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η Cerevel Therapeutics κάνει το ντεμπούτο της ως εταιρεία Νευροεπιστήμων εισηγημένη στο χρημαστηρίο.

Η Cerevel Therapeutics, μια εταιρεία που ασχολείται με την αποκάλυψη των μυστηρίων του εγκεφάλου για τη θεραπεία ασθενειών των νευροεπιστημών, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού της συνδυασμού με την Arya Sciences Acquisition Corp II, μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) που χρηματοδοτείται από Perceptive Advisors. Η Cerevel Therapeutics Holdings, Inc., η προκύπτουσα συνδυασμένη εταιρεία, θα αρχίσει να διαπραγματεύεται τις μετοχές της με το σύμβολο «CERE» και τα δικαιώματά της με το σύμβολο «CEREW» σήμερα στην αγορά κεφαλαίου Nasdaq. Τα καθαρά έσοδα από αυτήν τη συναλλαγή ανήλθαν σε περίπου 440 εκατομμύρια δολάρια.\

 

Η ExactSciences αποκτά την Thrive σε μια συμφωνία αξίας 2.15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η EXACT Sciences και η Thrive Early Detection ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Exact Sciences θα αποκτήσει την ThriveΗ συμφωνία, η αξία της οποίας φτάνει έως και 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 και υπόκειται σε κανονιστική έγκριση.

Η Chinook Therapeutics κλείνει τη συγχώνευση με την Aduro Biotech και ολοκληρώνει χρηματοδότηση ιδιωτικής τοποθέτησης 115 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ChinookTherapeutics, Inc., μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία φαρμάκων ακριβείας για νεφρικές παθήσεις, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της συγχώνευσης της με την Aduro Biotech, Inc. και 115 $εκατομμύρια χρηματοδότηση ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η Momenta Pharmaceuticals ανακοινώνει την ολοκλήρωση της προτεινόμενης πώλησης στην Johnson & Johnson

Η Momenta Pharmaceuticals, Inc. μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων βιολογικών θεραπειών για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης στην Johnson& Johnson για 52,50 $ ανά μετοχή, συνολικού ύψους περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η Ligand ολοκληρώνει την απόκτηση της Pfenex Inc.

Η Ligand Pharmaceuticals Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την προσφορά της για όλες τις εκκρεμείς μετοχές της Pfenex Inc. για 437,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, συν ένα μη μεταβιβάσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας (CVR) ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει το δικαίωμα λήψηςενδεχόμενης πληρωμής 78 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά εάν επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο ορόσημο.Η εξαγοραζόμενη εταιρεία θα σταματήσει να διαπραγματεύεται στο NYSE American με το σύμβολο PFNX από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Η Mylan αποκτά το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο θρόμβωσης της Aspen για 757,3 εκατομμύρια δολάρια

Η Mylan με έδρα την Ολλανδία αγοράζει τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα εμπορευματοποίησης των προϊόντων θρόμβωσης της Aspen Pharmacare στην Ευρώπη έναντι 641,9 εκατομμυρίων ευρώ (757,25 δολάρια ΗΠΑ).Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από καθιερωμένα ενέσιμα πηκτικά που πωλούνται στην Ευρώπη με διάφορα εμπορικά σήματα, όπως Arixtra, Fraxiparine, Mon-Embolex και Orgaran.

Η Astellas απόκτατην iota Biosciences

Η AstellasPharmaInc. και η iotaBiosciences, Inc. ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Astellas μέσω θυγατρικής της στις ΗΠΑ και η iota έχουν συνάψει συμφωνία συγχώνευσης σύμφωνα με την οποία η Astellas θα αποκτήσει το iota.Βάσει της Συμφωνίας Συγχώνευσης, η Astellas θα πραγματοποιήσει μια αρχική πληρωμή περίπου 127,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση όλων των ανεξόφλητων ιδίων κεφαλαίων της iota που δεν κατέχονται ήδη από την Astellas (η Astellas μέσω θυγατρικής των ΗΠΑ, είναι ήδη επενδυτής στην iota μέσω της προηγούμενης σειράς Α προτιμώμενης προσφοράς μετοχής).Οι μέτοχοι της iota (εκτός της Astellas) θα είναι επιλέξιμοι να λάβουν πρόσθετες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 176,5 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίτευξη προκαθορισμένων ορόσημων από την iota εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η iota θα γίνει θυγατρική της Astellas.

Το Bristol Myers Squibb θα αποκτήσει το MyoKardia για 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά

Η BristolMyersSquibb και η MyoKardia, Inc. ανακοίνωσαν σήμερα μια οριστική συμφωνία συγχώνευσης σύμφωνα με την οποία η Bristol Myers Squibb θα αποκτήσει τη MyoKardia για 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια ή 225,00 $ ανά μετοχή σε μετρητά.Η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα διοικητικά συμβούλια του Bristol Myers Squibb και της MyoKardia και αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η GlaxoSmithKline εκφορτώνει πολωνικό εργοστάσιο με 700 εργαζόμενους στο γαλλικό CDMO Delpharm

Μετά το κόψιμο του εργοστασίου στον Καναδά με 400 εργαζόμενους νωρίτερα αυτό το έτος, η GSK αποσύρει πλέον μια ακόμη μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Πολωνία. Η GSK πούλησε το εργοστάσιό της στο Πόζναν της Πολωνίας στη γαλλική CDMO Delpharm καθώς ο συνεχίζει σχέδια πώλησης περιουσιακών στοιχείων της παγκόσμιο επίπεδο. Οι 700 εργαζόμενοι του εργοστασίου θα μεταβούν στο Delpharm με την πώληση.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

Η Ironwood Pharma θα σταματήσει την ανάπτυξη του φαρμάκου GERD, μείωσε 100 υπαλλήλους

Η Ironwood Pharmaceuticals ξεκινά μια εσωτερική οργανωτική αναδιάρθρωση που θα ξεκινήσει με τη μείωση 100 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από τη μισθοδοσία της, μετά από μια ανασκόπηση των δεδομένων από τις δοκιμές φάσης III της εταιρείας, IW-3718-302, τα οποία δείχνουν αδυναμία του φαρμάκου να μειώσει τη σοβαρότητα του αισθήματος καούρας σε ασθενείς με ανθεκτική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD).

Η προγραμματισμένη μείωση του εργατικού δυναμικού της εταιρείας κατά περίπου 35% αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, το οποίο προτείνει η εταιρεία θα οδηγήσει σε συνολική εξοικονόμηση κόστους περίπου 95 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τις απολύσεις, η Ironwood θα απομείνει με περίπου 210 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης

 

Η Unity Bio κόβει το 30% του προσωπικού, αναδιαρθρώσεις για εστίαση στην οφθαλμολογία και τη νευρολογία

 

Η UNITY Biotechnology με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για να επικεντρωθεί στην κυτταρική γήρανση στην οφθαλμολογία και τη νευρολογία.Στο πλαίσιο του προγράμματος, μειώνει το εργατικό δυναμικό του κατά περίπου 30% για τη αύξηση του κεφαλαίου.Η εταιρεία αναμένει να έχει 75 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης έως το τέλος του έτους.

 

Η Bellicum ανακοίνωσε τα προσωρινά δεδομένα της BPX-601 και  εταιρική αναδιάρθρωση

 

Η Bellicum Pharmaceuticals, Inc., ηγέτης στην ανάπτυξη νέων, ελεγχόμενων κυτταρικών ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο, ανακοίνωσε σήμερα προσωρινά δεδομένα από την κλινική δοκιμή κλιμάκωσης δόσης BPX-601 σε ασθενείς με υποτροπιάζον / ανθεκτικό μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος.Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην κλινική ανάπτυξη των BPX-601 και BPX-603, θα θέσει σε παύση το πρόγραμμα BCMA GoCAR-NK και θα διακόψει την έρευνα ανακάλυψης και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.Το προσωπικό θα μειωθεί κατά 79%, από 68 σε 14 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης έως το τέλος του 2020.

 

Μετά την αποτυχία του NASH, η Genfit προχωρά σε αναδιάρθρωση και περικόπτει το προσωπικό κατά 40%.

 

Μετά από τα αρνητικά προσωρινά δεδομένα από την δοκιμή φάσης ΙΙΙ RESOLVE-IT του elafibranor σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) και ίνωση τον Μάιο, η γαλλική GENFIT διέκοψε τη δοκιμή τον Ιούλιο.Τώρα, ως μέρος της οικονομικής έκθεσης για το εξάμηνο 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντική αναδιάρθρωση που θα περιλαμβάνει περικοπή του 40% του προσωπικού της σε Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Σε διαδικασία αναδιάρθρωσης η Corbus καθώς το Lenabasum συνεχίζει να πέφτει

Η Corbus Pharmaceuticals ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αναδιαρθρώσει το εργατικό δυναμικό της και να ανακατανείμει κεφάλαια σε συγκεκριμένα κλινικά και προκλινικά προγράμματα.Συγκεκριμένα, θα διατεθούν πόροι για το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης lenabasum σε δερματομυοσίτιδα (DM) και συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (SLE).Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ενίσχυση των νέων υποψήφιων φαρμάκων που στοχεύουν στο σύστημα ενδοκανναβινοειδών και το εργατικό δυναμικό της εταιρείας θα μειωθεί κατά έως και 54%.

 

Η Mylan και η Pfizer λαμβάνουν άδεια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για τον προτεινόμενο συνδυασμό Mylan και Upjohn

 

Η Mylan NV και η Pfizer Inc. ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (η «FTC») αποδέχτηκε μια προτεινόμενη εντολή συναίνεσης, η οποία ολοκληρώνει την επιθεώρηση της FTC σχετικά με τον προτεινόμενο συνδυασμό Mylan και της Upjohn της Pfizer.Τα μέρη έχουν πλέον λάβει όλες τις απαιτούμενες αντιμονοπωλιακές άδειες για την προτεινόμενη συναλλαγή.

 

Η Intercept Pharma θα κόψει 170 υπαλλήλους

Οι μετοχές της Intercept Pharmaceuticals μειώθηκαν περισσότερο από 10% την Τρίτη μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να μειώσει το 25% του προσωπικού της. Οι περικοπές θέσεων εργασίας οφείλονται στην αποτυχία λήψης κανονιστικής έγκρισης για τη θεραπεία της ίνωσης λόγω μη αλκοολικής στεατοπαπατίτιδας (NASH) Η Intercept Pharmaceuticals δήλωσε ότι θα κόψει περίπου 170 υπαλλήλους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξορθολογισμού των εργασιών της εταιρείας και μείωσης των λειτουργικών εξόδων.Οι περικοπές αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο του έτους και ως επί το πλείστον θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.


 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Σε εξέλιξη τα γεωπολιτικά παιχνίδια γύρω από το εμβόλιο

Ενώ καλπάζει η εξάπλωση του κορονοϊού

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» και ο ανταγωνισμός γύρω από ένα πιθανό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Ο Λευκός Οίκος μπλόκαρε ρήτρα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την έγκριση ενός εμβολίου πριν από τις προεδρικές εκλογές (3 Νοέμβρη). Ο FDA σκόπευε να αναγκάσει τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια να μελετήσουν τις επιπτώσεις τους στους εθελοντές για τουλάχιστον δύο μήνες προτού υποβάλουν αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Από τις εταιρείες που εργάζονται για εμβόλια, μόνο η «Pfizer» - που αναπτύσσει εμβόλιο μαζί με τη γερμανική «BioNTech» - έχει δηλώσει ότι δεδομένα για την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το εμβόλιο της «BioNTech» εισήλθε σε διαδικασία έγκρισης και έτσι γίνεται το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο, μετά από αυτό της βρετανικής «AstraZeneca», που μπαίνει σε διαδικασία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

 

«Ηθικές» (και ανήθικες) προσεγγίσεις για την προτεραιότητα στο εμβόλιο

Είναι γνωστή η τακτική των κυβερνήσεων με την προπαραγγελία εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, από μία ή περισσότερες εταιρείες, η επιδίωξη ακόμη και της αποκλειστικότητας στη χρήση τους, η επιδίωξη της πρωτιάς στην παρασκευή εμβολίου από μια χώρα ή εταιρεία, η διασπορά βάσιμων ή αβάσιμων αμφιβολιών για το εμβόλιο του αντιπάλου στην αρένα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αλλωστε, αν δεν προπαρήγγελλαν οι κυβερνήσεις εμβόλια, είτε αυτά αποδειχτούν αποτελεσματικά είτε όχι, τότε τα φαρμακευτικά μονοπώλια δεν θα έκαναν την απαραίτητη έρευνα για την παρασκευή τους. Γιατί τα φαρμακευτικά μονοπώλια δεν παρασκευάζουν φάρμακα για το καλό των ανθρώπων, αλλά για το κέρδος που βγάζουν από την πώλησή τους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν ακόμη φάρμακα για μια πλειάδα σπάνιων ασθενειών, που αφορούν μικρό αριθμό νοσούντων. Ετσι λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, που παρουσιάζεται ως το απαύγασμα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τώρα έχουν αρχίσει συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να μοιραστούν τα εμβόλια: Ποιες χώρες να τα πάρουν πρώτες; Θα πρέπει στο μοίρασμα μεταξύ των χωρών να ληφθεί υπόψη η κατά προτεραιότητα κάλυψη των λεγόμενων «απαραίτητων εργαζομένων», των φτωχών, των μειονοτήτων, των νέων ή των ηλικιωμένων; Είναι καλύτερα να δοθεί προτεραιότητα στην ποσότητα των ανθρώπινων ζωών που θα σώσει ένα εμβόλιο, ή στην ποσότητα των ανθρωποετών* που θα σωθούν;(!)

Ετσι, ο πρώην διευθυντής βιοηθικής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, Ζέκε Εμάνουελ, προτείνει αφού οι χώρες θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο, να κατανεμηθούν τα εμβόλια πρώτα στις χώρες όπου είναι δυνατό να διασωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρωποετών, μετά παίρνοντας υπόψη τις αναπηρίες που μπορεί να παρεμποδίσει το εμβόλιο (αιτία απουσιών από τη δουλειά και μειωμένης απόδοσης των εργαζομένων) και τελικά την κατανομή του, ώστε να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού. Το πανεπιστήμιο Βάντερμπιλντ, με τη σειρά του, παίρνει υπόψη του τη συνεισφορά και τη δυναμικότητα. Συγκεκριμένα, προτείνει οι χώρες να καταταχθούν με βάση τη δυνατότητά τους να παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες, τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν το εμβόλιο και το κατά πόσο συνέβαλαν στη δοκιμή ή την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων. Αυτές με μικρότερη ικανότητα να παρέχουν υγειονομική φροντίδα χωρίς το εμβόλιο, μεγαλύτερη ικανότητα να το διανείμουν και εφόσον βοήθησαν στη δοκιμή ή ανάπτυξη θεραπειών θα έχουν υψηλότερη βαθμολογία.

Προφανώς η ...διάσωση περισσότερων ανθρωποετών καταδικάζει τους ηλικιωμένους και τους έχοντες κάποιες αναπηρίες. Και δεν λείπουν ακόμη και σκέψεις, που προτάσσουν την προστασία του εισοδήματος (τάχα όλων, αλλά στην ουσία των κερδών του κεφαλαίου, αφού οι εργαζόμενοι απολύονται, οι μισθοί τους περικόπτονται ή ζουν με προσωρινά επιδόματα πείνας) έναντι της υγείας! Λείπει από τη συζήτηση ως βάση η ισότητα όλων των ανθρώπων και η διανομή με κριτήριο να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ζωές. Εννοείται ότι λείπει και η πρόταση να διανεμηθούν τα εμβόλια στο κόστος, χωρίς κέρδος για τις εταιρείες.

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν υπάρξει. Είναι διάχυτη η ανησυχία των επιστημόνων για το ενδεχόμενο διπλής νόσησης από κορονοϊό και γρίπη. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποφάσισε το εμβόλιο για τη γρίπη να μη χορηγηθεί δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, αλλά μόνο σε όσους με διάφορα κριτήρια ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή είναι άνω των 60 ετών. Δηλαδή όσοι είναι 59 χρόνων δεν το χρειάζονται, άρα δεν κινδυνεύουν αν αρρωστήσουν και από γρίπη και από κορονοϊό, αλλά κινδυνεύουν και χρειάζονται το εμβόλιο όσοι είναι ένα χρόνο μεγαλύτεροι! Τελικά, το αστικό κράτος, που παρέχει αφειδώς δισεκατομμύρια σε τράπεζες και επιχειρήσεις, προσπαθώντας να διασώσει και να εξυπηρετήσει την κερδοφορία του καπιταλιστικού συστήματος, δισεκατομμύρια που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων και από τον κατατεθειμένο ιδρώτα των συνταξιούχων, αυτό το κράτος κάνει ...οικονομία όταν πρόκειται για τον αριθμό των εμβολίων γρίπης που θα παραγγείλει, κάνει ...οικονομία όταν πρόκειται να στελεχώσει τις κλίνες ΜΕΘ, που ζητιάνεψε από τους ...φιλάνθρωπους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι πάντως έχουν εξασφαλισμένη τη ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, αν την χρειαστούν.

Γι' αυτό χρειάζεται ένα εκ θεμελίων διαφορετικό κράτος, που θα υπάρχει και θα λειτουργεί από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους και θα έχει ως κίνητρο και μέτρο τις ανάγκες των ανθρώπων, όχι του κεφαλαίου. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει σοσιαλιστική όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η υδρόγειος. Σε έναν τέτοιο κόσμο, οι προτεραιότητες για τα εμβόλια, μεταξύ των χωρών ή μέσα σε κάθε χώρα, δεν θα λύνονταν μονομιάς. Ωστόσο, η επίλυση προβλημάτων προσωρινής ανεπάρκειας πόρων θα γινόταν σε εντελώς άλλη βάση, με θεμέλιο την ισότητα όλων των ανθρώπων. Οχι στη βάση τού ποιος έχει φουσκωμένη και ποιος τρύπια τσέπη, όπως γίνεται σήμερα που υπάρχουν πολλές τρύπιες τσέπες, ώστε να υπάρχουν λίγες φουσκωμένες.

* Ανθρωποέτη = το γινόμενο του αριθμού ανθρώπων επί τα έτη ζωής που θα ζήσουν ακόμη, ή σε άλλες περιπτώσεις θα παρακολουθηθούν ιατρικά κ.ο.κ.


 

Εργαζόμενοι του κλάδου

 

Από την δράση συνδικάτων στην Ευρώπη

 

Γαλλία

 

Συμμετοχή της FNIC στην κινητοποίηση στις 17/10 για αξιοπρέπεια στην δουλειά.

Συνεχείς κινητοποιήσεις στην Γαλλία σε διάφορες πόλεις μέσα στον Οκτώβριο

Η ΟΕΦΣΕΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις.

Η FNIC συμμετείχε σε σύσκεψη στις 29-30/10 μαζί με άλλες 20 ομοσπονδίες και 70 εργατικά κέντρα που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Bouches-du-Rhône   για την οργάνωση «της γενικής απάντησης για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας». Η ιδέα είναι να προετοιμαστεί μια κοινωνική και πολιτική αντεπίθεση ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

Η Σανοφι σχεδιάζει να απολύσει εργαζόμενους στα εργοστάσια της Γαλλίας. Η CGT Σανοφι αποκάλυψε ένα εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας ότι στα πλαίσια του ανασχηματισμού της εταιρείας θα πωληθούν τα εργοστάσια που παράγουν Δραστικές ουσίες μέχρι το 2024  και να δημιουργηθεί μια άλλη εταιρεία όπου η Σανοφι θα έχει το 30 % των μετοχών.  Η FNIC απαιτεί να σταματήσει τώρα αυτή η εξέλιξη και να ενισχυθεί με κρατική παρέμβαση η εθνική παραγωγή δραστικών ουσιών καθώς αναστέλλει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας . Καλεί σε συγκέντρωση όλων των μελών της CGT στην Σανοφι στις 6 Νοεμβρίου για να οργανώσουν την απάντηση τους.

 

Αγγλία

ToUnite εχει ανοίξει μια καμπάνια « SOS για τις δουλειές» σε σχέση με τα μέτρα που εχει πάρει κυβέρνηση Τζόνσον για την προστασία των θέσεων εργασίας που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα λόγω της στάσης του Εργατικού κόμματος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε που εγκρίνει την τέλεση κακουργημάτων από τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας, την αστυνομία και τον στρατό ακόμα κατά την διάρκεια που βρίσκονται μυστικοί μέσα στα συνδικάτα, το unite θα μειώσει την χρηματοδότηση του Εργατικού Κόμματος για να ενισχύσει νέες δράσεις και πολιτικούς.

Το Συνδικάτο GMB ήταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τους όρους εργασίας  και αυξήσεις στους μισθούς με την AstraZeneca, λόγω και της πίεσης που έχουν οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια της αυξημένης ζήτησης της παραγωγής. Προφανώς η εταιρεία αρνήθηκε τα αιτήματα εκτός από 1.5% αύξηση στους μισθούς.

 

Γερμανία

 

Οι Εργαζόμενοι στην Αenova Haupt Pharma  προχώρησαν σε προειδοποιητική απεργία στις 28 Οκτωβρίου στο Μίνστερ της Γερμανίας. Μαζί με το σωματείο τους το IGBCE πάνω από 120 άνθρωποι απέργησαν διεκδικώντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μείωση της εντατικοποίησης της εταιρείας.  Διεκδικούν λιγότερες ώρες εργασίας από την στιγμή που η εταιρεία είναι κερδοφόρα τα τελευταία χρονιά και αρνείται να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση μετα από τρεις γύρους διαπραγματεύσεων.

 

Βουλγαρία

Στις 2 Οκτωβρίου η ομοσπονδία CITUB συναντήθηκε με την εργοδοσία του εργοστασίου της TEVA στην Ντούπνιτσα για να συζητήσουν για την νέα συλλογική σύμβαση και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

 

Από την δράση συνδικάτων στην Ελλάδα

 

Κινητοποίησεις στην «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ» ενάντια στην απόλυση συναδέλφου

 

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία Βαϊράμογλου από το συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής με αφορμή την απόλυση συναδέλφου.

Το συνδικάτο σε ανακοίνωση του τονίζει «Η εταιρία προχωρώντας στην απόλυση επιδιώκει να απαλλαγεί από την παρέμβασή του για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και να προχωρήσει τους μελλοντικούς της σχεδιασμούς σε βάρος όλων των εργαζομένων της εταιρείας.».

 

Καταγγέλλουμε την Σύλληψη Συνδικαλιστών του Συνδικάτου Φαρμάκου

 

Στην απαράδεκτη ενέργεια της σύλληψης συνδικαλιστών του συνδικάτου Φαρμάκου προχώρησε η αστυνομία. Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικάτο για το γεγονός.

 

«Το Συνδικάτο Φαρμάκου καταγγέλλει την σύλληψη του Προέδρου και το Γενικού Γραμματέα του συνδικάτου από την Αστυνομία, μετά από την κινητοποίηση στην εταιρείας Βαϊράμογλου Σ.Α.Α.Β.Ε.Ε για τις απολύσεις 6 συνάδελφων. Η συγκεκριμένη εργοδοσία που έχει αρνηθεί στο Συνδικάτο ακόμα και να τους μιλήσει στους εργαζόμενους για τις απολύσεις.


Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθηνές για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους δουλείας. Θέλουν να γίνονται απολύσεις και να μην σηκώνει κανείς κεφάλι!


Άμεση Απελευθέρωση των συνάδελφων μας!


Κάτω τα χέρια από το συνδικάτο και την δράση του!»

 

Παρέμβαση για να μην απολυθεί μωρομάνα

Την προσπάθεια εταιρείας να απολύσει εργαζόμενη μητέρα, που δουλεύει μέσω εργολάβου, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής και η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ). Η παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των ίδιων των εργαζομένων άσκησε πίεση στην εταιρεία, η οποία προχώρησε σε τρίμηνη παράταση της σύμβασης της εργαζόμενης. Η εταιρεία θέλει να στείλει στην ανεργία «μια εργαζόμενη μωρομάνα», καταγγέλλουν το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία, ενώ «επιδεινώνει τους όρους της ζωής και της υγείας» συνολικά των εργαζομένων, επεκτείνοντας την εργολαβική εργασία. Η εταιρεία - επισημαίνουν - διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την προστασία της μητρότητας, ωστόσο απασχολεί εργαζόμενες με συμβάσεις μέσω εργολαβικών εταιρειών, στερώντας τους μια σειρά από δικαιώματα, όπως η προστασία από την απόλυση για 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα της FNIC

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο στην Ελλάδα, μέλος του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα της FNIC, των εργαζομένων της Γαλλίας για την κινητοποίησή τους στις 17 Οκτώβρη στο Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δουλεύουμε σε έναν κλάδο ο οποίος και πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει τεράστια κέρδη, ενώ ταυτόχρονα προχωράει σε απολύσεις και σε άλλα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις με την εκ περιτροπής εργασία και την εντατικοποίηση. Η υγεία και η ασφάλεια των εργατών είναι καθημερινά σε κίνδυνο, ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές και στις δυο χώρες μιλάνε για την πανδημία "που γεννά νέες ευκαιρίες" και αυγατίζουν τα κέρδη τους. Φαρμακευτικές προπωλούν σε χώρες τα εμβόλιά τους και ταυτόχρονα ανακοινώνουν απολύσεις εργαζομένων για να κερδίσουν περισσότερα.

Στηρίζουμε τον αγώνα σας για το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρέπεια. Σε αυτές τις συνθήκες η μόνη διέξοδος είναι ο αγώνας των εργαζομένων και η αλληλεγγύη στους αγώνες μας.  Oι εργατικοί αγώνες που έχουν ως κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας δεν μπορεί παρά να στοχεύουν τον καπιταλισμό και να προωθούν τον στόχο της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Χωρίς τους εργάτες τίποτα δεν κινείται, αντίθετα οι εργάτες μπορούν χωρίς αφεντικά!».

 


 

Πηγές:

www.iatronet.gr

www.biospace.com

 

www.fiercepharma.com

www.usinenouvelle.com

www.20minutes.fr

www.publicsenat.fr

www.bfmtv.com

www.francebleu.fr/

www.lyonpoleimmo.com

www.lyoncapitale.fr

www.francetvinfo.fr

www.lci.fr

www.marianne.net

 

www.onmed.gr

www.virus.com.gr

εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

www.healthpharma.gr

www.capital.gr

www.healthmag.gr

www.farmakeutikoskosmos.gr

www.902,gr