Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)

Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr

Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ: 1242                                                                                                                               Αθήνα 30/11/2021                     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με την ΟΣΦΕ

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι στους Συνεταιρισμούς,

 

Είναι σε όλους γνωστό ότι εδώ και μια δεκαετία έχει διαμορφωθεί από την εργοδοσία, από όλες τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, ένα νομοθετικό πλαίσιο ασφυκτικό για τους εργαζόμενους, αλλά ιδιαίτερα προνομιακό για την εργοδοσία, αφού μαζί με όλα τα υπόλοιπα, της δίνει τον «αέρα» να αρνείται την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με περιεχόμενο σε μισθούς και δικαιώματα ανάλογο των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Είναι επίσης γνωστό, ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώνει μπροστά μας αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η Ομοσπονδία μας ούτε για μια στιγμή δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια υπογραφής της κλαδικής μας συλλογικής σύμβασης, επιμένοντας στην άνιση και σκληρή μάχη απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, που απαιτείται για το σκοπό αυτό. 

 

Στα πλαίσια αυτά, γίνονται παρεμβάσεις τόσο στο ΣΦΕΕ, που εκπροσωπεί τους φαρμακοβιομήχανους, όσο και στις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΠΣΦ (φαρμακαποθηκάριοι) και η ΟΣΦΕ (συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες).

 

Σε αυτές τις παρεμβάσεις εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντησή μας με αντιπροσωπεία της ΟΣΦΕ, όπου, εκτός από την κλαδική ΣΣΕ, θέσαμε και το ζήτημα των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων από την πανδημία μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

Παρόλη την προσπάθεια της εργοδοτικής πλευράς να δείξει τα «οικογενειακά»  της «αισθήματα» και το «ενδιαφέρον» της για τους «συνεργάτες», όπως χαρακτήρισε εμάς τους εργαζόμενους, η ταξική της σκληρότητα και αδιαλλαξία μπροστά στο στόχο της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζόμενων προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δεν μπόρεσε να «κρυφτεί», αντίθετα αποκαλύφθηκε πανηγυρικά!

 

Η εργοδοσία των συνεταιρισμών απέρριψε όλα τα ζητήματα – αιτήματα που έθεσε η Ομοσπονδία μας, από το σχέδιο για την κλαδική ΣΣΕ, μέχρι την ανάληψη της ευθύνης για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ covid σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, προκειμένου να είναι πιο ασφαλείς μέσα στους χώρους δουλειάς.  

 

Το τελευταίο αίτημα, μάλιστα, το απέρριψαν με την απαράδεκτη λογική της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης», το διχαστικό διαχωρισμό των εργαζόμενων σε  εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους και πάνω απ΄ όλα με το περιβόητο «κόστος – όφελος» που τσακίζει κόκκαλα.   

 

Σε έναν κλάδο, όπου όλα αυτά τα χρόνια και κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι τζίροι και τα κέρδη αυξάνονται, η εργοδοσία, συντεταγμένη, αρνείται την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ, την αύξηση των μισθών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, το σταθερό ωράριο εργασίας 5ήμερο-8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή.

 

Είναι φανερή η πρόθεσή τους να «κλειδώσουν» την υλοποίηση ολόκληρου του αντεργατικού πλαισίου και του τελευταίου τερατουργήματος Χατζηδάκη, με ατομικές συμβάσεις, με ψίχουλα για αυξήσεις, όταν και όποτε η κερδοφορία το επιτρέπει, με 10ωρη και 12ωρη δουλειά, με δουλειά τα Σαββατοκύριακα και στραγγαλισμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων. Θέλουν να εδραιώσουν τη βάρβαρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στους χώρους δουλειάς, με εντατικοποίηση, με κίνδυνο της υγείας μας, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, με ατέλειωτες υπερωρίες,  προσλήψεις με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, αποδόμηση του 5μερου - 8ωρου. 

 

Έτσι «χτίζεται» η ανάπτυξη και η επιχειρηματική επιτυχία της εργοδοσίας! Με αυτό το κριτήριο, ΕΕ και κυβερνήσεις κάνουν τις επεξεργασίες τους και νομοθετούν!     

                     

Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας τσακίσουν!

 

Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα το φόβο εργοδοσίας – κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την οργανωμένη πάλη των εργαζόμενων, τον αγώνα για το δίκιο μας, για όλα όσα μας ανήκουν. Η ίδια μας η πείρα στον κλάδο αλλά και σε άλλους κλάδους κι επιχειρήσεις δείχνει ότι η διέξοδος και η ελπίδα για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με τα εργοδοτικά – κυβερνητικά σχέδια.

 

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να συσπειρωθεί στα ταξικά σωματεία και την Ομοσπονδία μας και να μπει στη μάχη, για να επιβάλλουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Να αγωνιστούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε αποθήκη να επιβάλλουμε το δίκιο μας. 

 

Παλεύουμε για:

·        Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ-Αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα

·        Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων

·        Διατήρηση του 5μερου - 8ωρου από Δευτέρα ως Παρασκευή

 

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ