Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
  ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:102                                                                                                           ΑΘΗΝΑ 07/11/2013

                                                                                                      
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Στις 14 Νοέμβρη η ομοσπονδία μας συναντιέται για πολλοστή φορά με αντιπροσωπία του Σ.Φ.Ε.Ε., για το ζήτημα της κλαδικής μας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι φαρμακοβιομήχανοι δεν υπογράφουν ακόμα συλλογική σύμβαση για τον κλάδο, παρά τις προσπάθειες της Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. Τα μέτρα της κυβέρνησης, που προωθούν κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και επέκταση των ατομικών, τους έχουν ανοίξει την όρεξη. Αυτό το ξέρουν καλά οι νέοι εργαζόμενοι που μπαίνουν στον κλάδο με μισθούς €500 – 600  αλλά και οι παλιότεροι που πιέζονται από την εργοδοσία για μείωση των μισθών τους με ατομικές συμβάσεις (π.χ. ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ κ.ά.), ενώ αλλού (π.χ. ΚΛΕΒΑ) αφήνουν για μήνες τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικά είναι  τα στοιχεία της κατάστασης της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας:

·       Ο κλάδος των φαρμάκων - καλλυντικών - απορρυπαντικών κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ και των 3 κλάδων (εμπόριο, υπηρεσίες, βιομηχανία) που προσέφεραν τις περισσότερες (70) επιχειρήσεις στις 500 εταιρείες με τις υψηλότερες πωλήσεις για το οικονομικό έτος 2011.

·       Μια σειρά εταιρίες όπως DEMO, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΜΑΡ αυξάνουν κάθε χρόνο τις εξαγωγές τους και μάλιστα παινεύονται πολύ γι αυτό, με ισχυρισμούς του τύπου: «τα διεθνή κέντρα έχουν φοβηθεί για το ελληνικό φάρμακο».

·       Η πολυεθνική BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ Α.Ε. καθώς και η ελληνική PHARMATHEN συμπεριλαμβάνονται στους 43 «αληθινούς ηγέτες» της ελληνικής οικονομίας, που βράβευσε η ICAP.

Αλήθεια, σε ποιόν οφείλεται αυτή η κατάσταση, αν όχι στον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους;

Πιο συγκεκριμένα:

1.     Έσοδα 430 εκατ. ευρώ αναμένει ο βιομηχανικός βραχίονας του ομίλου Μαρινόπουλου το 2013. Εξασφάλισε ένα ακόμη συμβόλαιο με την GSK για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας σε Ανθούσα και Αυλώνα. Πρόκειται για τετραετή συμφωνία, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

2.     «Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Πρέπει να ακολουθούμε την αγορά και την οικονομία»  δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer. Νέα συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση ενός αντιπηκτικού φαρμάκου ξεκινά μεταξύ της γερμανικής φαρμακευτικής Bayer και της ελληνικής φαρμακευτικής Elpen, στο πλαίσιο μακρόχρονης συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο εταιριών στην από κοινού προώθηση αντιβιοτικού.

3.     Ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, της DEMO, λέει χαρακτηριστικά: «….Από τη στιγμή που είμαστε στις κορυφαίες θέσεις των εξαγωγικών, μπορούμε να συμβάλουμε με εξαγωγές της τάξης των 3,5 δις ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές στον κλάδο είναι της τάξης των 850-900 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μας είναι περί τα 300-350 εκατ. ευρώ και ο κλάδος έχει τη δυναμική να τις δεκαπλασιάσει.»

4.     Συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακευτικής LILLYκαι της ελληνικής φαρμακοβομηχανίας VIANEX, για την παραγωγή ενός νοσοκομειακού αντιβιοτικού στην Ελλάδα, με προορισμό την αγορά της Κίνας, ανακοινώθηκε τον Ιούλη. Πρόκειται για επένδυση 1,5 εκ. ευρώ για την παραγωγή 10 εκ. φιαλιδίων αντιβιοτικού. Η τετραετής συμφωνία προβλέπεται να ενισχύσει το τζίρο της VIANEX κατά 3-4% ή 10-12 εκ. ευρώ μετά την παροχή όλων των απαραίτητων εγκρίσεων για την εισαγωγή του φαρμάκου στην αγορά της Κίνας, οι οποίες αναμένονται περίπου στα μέσα του 2014.

5.     Η PHARMATHEN αναμένεται να επενδύσει την προσεχή διετία περίπου 10 εκ. ευρώ σε υποδομές, ενώ το 2012 παρουσίασε κύκλο εργασιών 162 εκ. ευρώ, που κατά 75% και περισσότερο προέρχεται από εξαγωγές (πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο «χορός» των δις. ευρώ στο χώρο του φαρμάκου λοιπόν, καλά κρατεί. Τα παρακάτω στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα:

·        Αύξηση κερδών στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία λόγω εξαγωγών και αύξησης της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων εγχώριας παραγωγής στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  (ΕΛΣΤΑΤ -  Αύγουστος 2013).
·       Παραγωγική ανάκαμψη παρουσιάζει το 2013 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τον όγκο της παραγωγής του κλάδου να αυξάνεται κατά 10,7% το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο και τους πέντε μήνες (14,7% τον Μάρτιο και 8,1% τον Απρίλιο), όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ας αναρωτηθούμε: Όταν το φάρμακο που εμείς παράγουμε, δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα, πόσες φορές δεν συμβαίνει σε πολλούς από μας πια, να μην έχουμε τα χρήματα για να το αγοράσουμε; Με τα νέα μέτρα επιβάλλουν 25 € είσοδο για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία, κλείνουν νοσοκομειακές μονάδες, στερώντας μας τη δημόσια δωρεάν υγεία. Η Ελλάδα κατέχει τη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στις δαπάνες υγείας επί του ποσοστού του ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 2010. Αν σκεφτούμε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τότε μέχρι σήμερα, μειώνοντας δραματικά τις δημόσιες δαπάνες υγείας, καταλαβαίνουμε σε πόσο χειρότερη θέση βρισκόμαστε το 2013.

Και ακόμα, πόσοι από μας μέχρι σήμερα, έχουν βάλει πετρέλαιο στα σπίτια τους; Πόσοι αντέχουν να πληρώνουν τα χαράτσια; Πόσοι δεν έχουν τουλάχιστο έναν άνεργο στο σπίτι τους;

Όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να δεχτεί την  υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με όρους χειρότερους από το 2009. Στις δικές μας πλάτες στήνεται το νέο κερδοφόρο «παιχνίδι» τους. Τα δικά μας χέρια παράγουν τα προϊόντα, δημιουργούν τα κέρδη τους.

Δεν μπορεί, λοιπόν, εμείς να χάνουμε συνεχώς.
Γι αυτό:
·       Διεκδικούμε την υπογραφή της κλαδικής μας σύμβασης με όλα τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα δικαιώματά μας.
·       Ξεκαθαρίζουμε πως οι υπάλληλοι και οι εργάτες των φαρμακευτικών και συναφών επιχειρήσεων εκπροσωπούνται από την Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε., που είναι και η μόνη αρμόδια δευτεροβάθμια  συνδικαλιστική οργάνωση, για να διαπραγματευτεί και να υπογράψει την κλαδική Σ.Σ.Ε., όπως γινόταν μέχρι και το 2009, όταν υπογράφηκε η τελευταία κλαδική Σ.Σ.Ε.
·       Βάζουμε εμπόδια στην υλοποίηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων. Υπερασπίζουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Το τελευταίο νομοσχέδιο μιλάει για μείωση 15-20% στις επικουρικές συντάξεις και πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, πρόλαβε η προσωρινή διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ (ΠΑΣΚΕ – ΑΠ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ) να ανακοινώσει μειώσεις κατά μ.ο. 12,81%.

Η ομοσπονδία μας είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για τα αυτονόητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με την ζωή μας, με το μέλλον των οικογενειών μας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας εξαθλιώσουν!

Καμιά εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις για «ανάπτυξη». Ξέρουμε πως η «ανάπτυξη» αυτή σημαίνει χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους και αυξημένα κέρδη για τα μονοπώλια.
Καμιά αυταπάτη, ότι τα προβλήματά μας θα λυθούν εύκολα και απλά «δια αντιπροσώπου», με μια αλλαγή στην κυβέρνηση, με άλλη διαχείριση, με ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας», της «ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».
Αποφασιστικά πρέπει να δώσουμε αυτό το μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, στην πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της υπηρέτες. Στους εγκληματίες, φασίστες – ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που εξυπηρετούν με τον πιο ακραίο και δολοφονικό τρόπο τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του μόχθου των εργαζόμενων και το σύστημά τους.

Με οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, με μαζικοποίηση των σωματείων και ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων, με αποδυνάμωση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Προοπτική αισιόδοξη για τους εργαζόμενους και το λαό μπορεί να δώσει μόνο η οργάνωση της πάλης με όρους ρήξης και ανατροπής των εκμεταλλευτών και της βαρβαρότητάς τους. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να μας οδηγήσει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα αποτελέσματα σήμερα και στην οριστική διέξοδο αύριο.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ