Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΟΚΤΩΒΡΗ-ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015

1.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα φιλόδοξα σχέδια Τσίπρα για την Υγεία
Ένα “άλλο” σύστημα υγείας περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης.
Αν και οι στόχοι της  Κυβέρνησης αναμένεται να εξειδικευθούν την Τετάρτη το μεσημέρι από τον Ανδρέα Ξανθό, το πλαίσιο του φιλόδοξου κυβερνητικού σχεδιασμού στο χώρο της Υγείας περιγράφηκε από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, αποδίδοντας του, για ακόμη μια φορά, τα χαρακτηριστικά του αντίβαρου στις σκληρές οικονομικές πολιτικές που τίθενται σε εφαρμογή με το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Κοινωνικό κράτος
Μετά από τη δέσμευση για στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του, αναδεικνύοντας το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που ψηφίστηκε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κατάρτιση ενός πανελλαδικού χάρτη φτώχειας με στοχευμένες δράσεις. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς επίσης την ενεργοποίηση της κάρτας ανασφάλιστου. “Μεγάλος στρατηγικός στόχος, με ορίζοντα 4ετίας, είναι η ίδρυση για πρώτη φορά ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για την κοινωνική προστασία, στο πρότυπο του ΕΣΥ“, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 
Υγεία
Αποφασισμένος να “αφήσει ιστορία” δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας φαίνεται πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι, έως σήμερα, η ΠΦΥ θυμίζει το “γιοφύρι της Άρτας”.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλο και εμβληματικό στόχο στην Υγεία “τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην ΠΦΥ, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας”. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα βασίζεται στις Μονάδες Υγείας της Γειτονιάς και “θα αποτελέσει θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού συστήματος, που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη”.
Άλλωστε, η πρόσβαση όλων, ισότιμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φαίνεται πως αποτελεί το στόχο των σχεδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υγεία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα “στρατηγικός στόχος είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος ισότιμης  πρόσβασης και καθολικής κάλυψης, με υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες για τη διασφάλιση της πρόσβαση των ανασφαλίστων στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μια από τις “ανεκπλήρωτες” υποσχέσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο κομμάτι του Φαρμάκου, ο κ. Τσίπρας μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης “για απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη”, ενώ υποστήριξε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για την προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας. Τα φιλόδοξα σχέδια του πρωθυπουργού, όμως, δεν εξαντλήθηκαν στη ΠΦΥ και την κάλυψη των ανασφαλίστων. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις και την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, 1100 προσλήψεις υγειονομικών θα υλοποιηθούν εντός του 2015, ενώ άλλες 2500 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε το άνοιγμα των συμβάσεων ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και της φυγής επιστημόνων.
Αντιδράσεις προκάλεσε στην αίθουσα του κοινοβουλίου η αναφορά του κ. Τσίπρα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το προηγούμενο σύστημα διορισμού τους, βάσει του “συστήματος 4-2-1”, που εξυπηρετούσε πελατειακά και μικροκομματικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η αξιολόγηση του συνόλου των Διοικήσεων και την αντικατάσταση  όσων θεωρηθούν αναποτελεσματικές θα γίνει άμεσα.                           5/10/2015 viirus.com.gr
■ Αέρας κοπανιστός  
«Εχουμε καταφέρει για πρώτη φορά μετά από μια συνεχή περικοπή δαπανών, να έχουμε φέτος μια αύξηση του ορίου δαπανών στο σύστημα κατά 150 εκατ. ευρώ. Αυτό έδωσε μια σημαντική ανάσα αυτή την περίοδο στα νοσοκομεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Υγείας. Πρόκειται τουλάχιστον για ανακρίβεια... Μάλιστα, από τα 500 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση που έπρεπε να έχουν πάρει τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής), μέχρι τέλος Οκτώβρη, έχουν πάρει μόλις 165 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, μόλις το 33% κι αυτής της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης! Η αύξηση του ορίου δαπανών που επικαλείται το υπουργείο Υγείας είναι στην πραγματικότητα αέρας κοπανιστός. Τροποποιούνται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τους επιτρέπεται να αυξήσουν τα όρια δαπανών τους ώστε να κάνουν παραγγελίες υλικών και φαρμάκων, να πληρώνουν επικουρικό προσωπικό κ.λπ., αλλά χωρίς να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες... Για ποια «ανάσα» μιλάει ο υπουργός, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία «στραγγαλίζονται» καθημερινά από τη διαρκή κρατική υποχρηματοδότηση; 
Υγεία: Προϋπολογισμός φτώχειας και το 2016
Την ώρα που ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του 2016 θεωρεί ότι ευημερούν. Τα "πλεονάσματά" τους αυξάνονται με...μαγικό τρόπο και η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη.
Κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο για ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση. Οι πόροι είναι λιγότεροι, τα ελλείμματα νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ βαπτίζονται πλεονάσματα, ενώ κατά τι μικρότερη είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού (Ταμεία, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) προβλέπονται μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015.
Στον αντίποδα, τα έξοδά του προβλέπονται αυξημένα κατά 823 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των λοιπών δαπανών ασθένειας, των προγραμμάτων απασχόλησης, των προνοιακών παροχών και των δαπανών που αφορούν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Η σημαντική υστέρηση στα έσοδα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, προκαλεί μία σχετική κινητικότητα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, σημείο αναφοράς αποτελεί η προσπάθεια εξασφάλισης της ομαλής ροής μεταφοράς των προϋπολογισθεισών ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Στα νοσοκομεία, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το τρέχον έτος.
Προβλέπονται, ωστόσο, (άγνωστο πώς θα υλοποιηθούν) αυξημένες μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία (900 εκατομμύρια, έναντι 700 εκατομμυρίων το 2015).
Πληρωμές
Οι συντάκτες του προϋπολογισμού επισημαίνουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η κανονικότητα στις προϋπολογιζόμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα δημόσια νοσοκομεία και προς του ιδιώτες παρόχους.
Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για ταμειακό πλεόνασμα 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, έναντι πλεονάσματος 24 εκατομμυρίων που είχε προβλεφθεί. Με κάποιον...μαγικό τρόπο, το ποσό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 367 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το 2016, εκτιμάται ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 139 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαμορφωθεί (επίσης μαγικά) σε πλεόνασμα 787 εκατομμυρίων!
Οι στόχοι αυτοί βασίζονται στην προσδοκία για αυξημένα έσοδα, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού εισφορών κλάδου Υγείας από 4% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία αναμένεται να αποδώσει 711 εκατομμύρια το 2016 και 355 εκατομμύρια το τρέχον έτος.
20/11/ 2015 iatronet
■ Το «νέο μοντέλο» ΠΦΥ που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση θα παρέχει δωρεάν ένα «βασικό πακέτο» υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του. Ό,τι δηλαδή ισχύει και σήμερα, αλλά η κατάσταση θα επιδεινώνεται, με δεδομένη την περιστολή των κρατικών δαπανών, τους κλειστούς προϋπολογισμούς και τα πλαφόν του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία κ.λπ.
Εύλογα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις δεν δεσμεύτηκε για δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κατάργηση των πληρωμών ασθενών κι ασφαλισμένων. Κρύφτηκε πίσω από φράσεις, όπως «απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση», «καθολική κάλυψη», «πρόσβαση ανασφάλιστων».
Όσο για το «άνοιγμα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς», που είπε ο Αλ. Τσίπρας, δεν σημαίνει τίποτα θετικό για τους ασφαλισμένους, αφού ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται σταθερά και κλιμακούμενα από το κράτος και έχει κλειστό προϋπολογισμό για τις δαπάνες του. Αν ξεφύγει από αυτόν, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον από την τσέπη τους για ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα, εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

2.ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
■ Την πώληση της Famar εξετάζει ο όμιλος Μαρινόπουλου - Σύμβουλος η Jefferies. Το ενδεχόμενο να πουλήσει την φαρμακευτική του εταιρεία εξετάζει ο όμιλος, σύμφωνα με το Bloomberg και έχει αναθέσει στην Jefferies να βρει αγοραστή. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο η πλήρης πώληση της εταιρείας θα μπορούσε να αποφέρει έως και 400 εκατ. ευρώ στον όμιλο που επίσης διαχειρίζεται την αλυσίδα καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος και την GAP.
Δυο πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υποστήριξαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την πώληση ή την τιμή και ότι το Jefferies Group αναζητά αγοραστή. Ωστόσο το τηλεγράφημα δεν διευκρινίζει αν η πρόθεση του ομίλου Μαρινόπουλου αφορά το σύνολο των μετοχών ή ένα ποσοστό της Φαμάρ. Σημειώνεται μάλιστα πως είναι χρονιά ρεκόρ σε ότι αφορά τα ντιλ που έγιναν παγκοσμίως στην φαρμακευτική βιομηχανία και τα οποία έφτασαν σε αξία τα 377 δισ. ευρώ.
Η Φαμάρ που ιδρύθηκε το 1949 έχει παρουσία σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.
Εκπρόσωπος της Jefferies αρνήθηκε να σχολιάσει.
                                          iatronet 18/12/2015
■ Το αντίβαρο στη δυσμενή ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, με διεξόδους σε άλλες αγορές φαίνεται πως αναζητούνται για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ακόμη και αν αυτοί οι δρόμοι οδηγούν στο Ιράν. Έντονη, είναι λοιπόν, η παρουσία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνικής αποστολής που επισκέπτεται την Τεχεράνη, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών. Περίπου 40 επιχειρηματίες διαφόρων πεδίων θα διερευνήσουν κατά πόσο η ιρανική αγορά προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μεταξύ των επιχειρηματιών φέρεται να είναι εκπρόσωποι αρκετών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως της  ELPEN, της DEMO και της VIANEX.
Οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει τη σύσταση ελληνοϊρανικού επιμελητηρίου, με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο τριών ετών.
26 - 11 – 2015 virus.com.gr
■ Την αργυρή της επέτειο γιορτάζει εφέτος στην χώρα μας η Menarini Hellas, έχοντας στις αποσκευές της μία σειρά από σημαντικά «φορτία», όπως μία στρατηγική συνεργασία κατά του καρκίνου, ίδιες παραγωγικές εγκαταστάσεις σε πολλές χώρες, έξι σύγχρονα ερευνητικά κέντρα, την 10η θέση στην ελληνική αγορά αλλά και την ανάπτυξη και διάθεση 5 νέων καινοτόμων φαρμάκων. Από το 1989 μέχρι και σήμερα η Menarini Hellas κυκλοφόρησε με επιτυχία πολλά πρωτότυπα και καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που καλύπτουν με επιτυχία θεραπευτικά κενά και προσφέρουν βελτιωμένες θεραπευτικές επιλογές. Σήμερα η Menarini Hellas συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα και απασχολεί 187 εργαζόμενους.
ELPEN: Επένδυση κόντρα στην κρίση
 Δυναμικά «παρούσα» δηλώνει, 50 χρόνια μετά την ίδρυση της, η εταιρία ELPEN, που παραμένει πιστή στο επενδυτικό της όραμα και συνεχίζει να στηρίζει, παρά τα συνεχή εμπόδια, την ελληνική οικονομία.
Η εταιρία συνεχίζει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, επανεπενδύοντας κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη εντός των συνόρων. Συγκεκριμένα, δεκαετίες τώρα, επενδύει σταθερά το 6% του τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα. Ο όμιλος, η
ELPEN και οι θυγατρικές Winmedica και ΕΝΟΡΑΣΙΣ, παρουσίασαν τζίρο ύψους 200 εκατ. ευρώ, έναντι 170 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα το 30%-35% του κύκλου εργασιών στην Ελλάδα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας με πολυεθνικές, ενώ το 14%-15% των πωλήσεων, δηλαδή περί τα 28 εκατ. ευρώ, προέρχεται από εξαγωγές.
Στα φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα της εταιρίας, που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται, όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η λειτουργία νέου ερευνητικού κέντρου στα Σπάτα και ακόμη μιας παραγωγικής μονάδας στην Κερατέα, σε ορίζοντα τριών ετών.
“Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής όσο και της φορολόγησης”, προσέθεσε. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ το ερευνητικό κέντρο βρίσκεται ήδη σε φάση αδειοδότησης. Αλλά η
ELPEN δεν σταματά εκεί, αφού προχωράει σε νέες συνεργασίες και με πολυεθνικές φαρμακευτικές. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη συμφωνία με την Ιαπωνική Takeda για την κυκλοφορία ενός καινοτόμου φαρμάκου για το διαβήτη.

 
Η ELPEN βρίσκεται στην 6η θέση στην Ελλάδα μεταξύ 400 και πλέον φαρμακευτικών εταιριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS. Η εταιρία διαθέτει 870 εργαζόμενους και μάλιστα αύξησε τους αριθμούς τους, έστω και ελάχιστα, ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Η
ELPEN πραγματοποιεί εξαγωγές 30 σκευασμάτων και έχει ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως. Τα τελευταία δέκα χρόνια μάλιστα έχει στενή συνεργασία με χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής. Τον Φεβρουάριο του 2012 ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία, την ELPEN Pharma GmbH, ενώ διατηρεί θυγατρική και στη Σουηδία.
Iatronet 4/11/2015
 DEMO: Ελληνικά φάρμακα με παγκόσμια εμβέλεια
Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ είναι ένας βιομηχανικός και εμπορικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, με πολύ ισχυρή παρουσία στη νοσοκομειακή αγορά, όπου κατέχει την 1η θέση πωλήσεων σε αριθμό μονάδων. Οι τρεις παραγωγικές μονάδες της DEMO με έκταση 45.000m2, σε συνδυασμό με της υψηλής τεχνολογίας αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιτρέπουν στην εταιρεία να προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες εφοδιασμού (logistics) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Με κύκλο εργασιών που θα φτάσει τα €125.000.000 το 2015, ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 22% τα τελευταία 8 χρόνια και προσωπικό που ξεπερνά τα 700  άτομα, η DEMO είναι μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 52 χώρες παγκοσμίως, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία.
■ Η Rontis Corporation S.A. ανακοινώνει τη  συνεργασία της με τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN ΑΕ, για την αποκλειστική προώθηση και διανομή των προϊόντων Βρεφικής Διατροφής Rontamil, στην Ελληνική επικράτεια, από την 1η Δεκεμβρίου 2015. 
22/11/2015 Health View
■ Η Pharmathen επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με βρεφικά γάλατα που θα διατίθενται μόνο στα φαρμακεία. Μία ακόμη σημαντική διεθνή συμφωνία συνάπτει ο Όμιλος Pharmathen με τον ισπανικό φαρμακευτικό Όμιλο Alter. Η ελληνική-πολυεθνική εταιρεία αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση στη χώρα μας από τον Νοέμβριο 2015, των βρεφικών προϊόντων Nutriben.
■ Νέα στρατηγική συνεργασία και συμφωνία ανακοίνωσαν η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Pharmatten και η Novartis Hellas, με στόχο με στόχο την προώθηση διαδερμικού αυτοκόλλητου για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.                                                  9/10/2015 virus.com.gr
■ Πολυετή συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε η Lavipharm με τον πολυεθνικό Όμιλο Valeant. H συμφωνία αφορά στην αποκλειστική προώθηση, διανομή και πώληση, στην Ελλάδα και την Κύπρo, όλων των φαρμακοτεχνικών μορφών του γνωστού και καταξιωμένου αναλγητικού Algon® της Lavipharm, από τη Valeant/PharmaSwiss Hellas, ελληνική θυγατρική του Ομίλου Valeant.
■ Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM, πέτυχε μία στρατηγικής σημασίας συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στην Αυστραλία, που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την κυκλοφορίασειράς 6 Οφθαλμολογικών προϊόντων αμιγώς εσωτερικής ανάπτυξης. Δύο εξ’ αυτών είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά της Αυστραλίας από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ στο εγγύς χρονικό διάστημα έχει δρομολογηθεί η κυκλοφορία των υπολοίπων προϊόντων. Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει τεθεί σε γερές βάσεις με στόχο στο άμεσο μέλλον να επεκταθεί σε περισσότερες θεραπευτικές  κατηγορίες.                                                                              Health Daily 27/11/2015
H Pharmathen μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στη Ν.Α. Ευρώπη
Τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των συμφωνιών (122%) παρουσίασε η Ελλάδα, με δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ΕΥ M&A Barometer.
Μικτό πρόσημο παρουσιάζει η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η εκτιμώμενη συνολική αξία τους μειώθηκε κατά 10,8% λόγω κυρίως της μείωσης του αριθμού των μεγάλων συμφωνιών (πάνω από ένα δισ. δολάρια), ενώ ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 2,9%, φθάνοντας τις 647.Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της ΕΥ M&A Barometer, η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).
Η Τουρκία πρωταγωνίστησε στην αγορά των Σ&Ε, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (155) και τη μεγαλύτερη αξία (3,3 δισ. δολάρια) συμφωνιών. Στη δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, βρέθηκε η Πολωνία με 117 συμφωνίες και στην τρίτη η Τσεχία με 98. Ως προς τη συνολικά αξία, υψηλές επιδόσεις πέτυχαν η Τσεχία και η Ρουμανία, με 2,8 δισ. δολάρια και 2,1 δισ. αντίστοιχα.
Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 75%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (100%), τη Σερβία (95%) και την Ελλάδα (90%). Σχεδόν μία στις δύο Σ&Ε στην περιοχή ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (48%), ενώ το 41% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 11% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Τα υψηλότερα ποσοστά συναλλαγών εκτός συνόρων πραγματοποίησαν η Κροατία (22%), η Τσεχία (18%) και η Σλοβακία (16%), ενώ τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό πέτυχε η Τουρκία (20).
Οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε σημειώθηκαν στους τομείς της πληροφορικής (100), της βιομηχανίας (78) και των τροφίμων & ποτών (61). Με βάση τη συνολική αξία των συμφωνιών, οι τομείς που πρωταγωνίστησαν ήταν οι τράπεζες & χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (79,7 εκατ. δολάρια), τα τρόφιμα & ποτά (69,5 εκατ. δολάρια) και τα φαρμακευτικά (65 εκατ. δολάρια).
Η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (122%) στην περιοχή ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, φθάνοντας τις 20 από 9 στο αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε το 1,6 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 60%. Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του πρώτου εξαμήνου, η τρίτη και η τέταρτη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα:
Εξαγορά της Pharmathen
Η εξαγορά της Pharmathen από τη βρετανική BC Partners Ltd έναντι 642,5 εκατ. δολαρίων και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη γαλλική Imerys έναντι 634,1 εκατ. δολαρίων. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά Σ&Ε ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία, με τρεις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, επισημαίνει: «Με την προϋπόθεση μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ανακεφαλαιοποιήσεων στην Ελλάδα και τη σταδιακή εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας, αναμένεται αντίστοιχα βελτίωση και του επενδυτικού κλίματος. Πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της οικονομίας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης».                                                                                                                   Virus.com.gr  24 - 11 – 2015
■ Στρατηγικές συνεργασίες, επενδύσεις, καινοτομία αλλά και εξαγορές είναι οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης που έχει χαράξει ο όμιλος Pharmathen για τα επόμενα χρόνια. 
Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική της πρόκειται να κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις.
- Σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, όπως ανάληψη καινούργιων αντιπροσωπειών για την Ελλάδα (φάρμακα ή παραφάρμακα). Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη ανάληψη αντιπροσώπευσης των βρεφικών προϊόντων Nutriben, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του ομίλου να ενισχύσει την παρουσία του στα καταναλωτικά προϊόντα, δημιουργώντας μία επιπλέον πηγή εσόδων.
- Επιπλέον επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις για την υποστήριξη των καινοτόμων προϊόντων υγείας, που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας Long Acting Injectable (LAI) (ή τεχνολογία ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης). Αναμφίβολα, στα πλεονεκτήματα του ομίλου συγκαταλέγονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις που διατηρεί στην Παλλήνη και στις Σάπες- Ροδόπη. Η μεν πρώτη παράγει ετησίως 350 εκατομμύρια δισκία, και ενέσιμα προϊόντα εκ των οποίων 700.000 φιαλίδια μικρού και μεγάλου όγκου και 2,5 εκατομμύρια αμπούλες. Αντίστοιχα, η παραγωγική δυνατότητά της μονάδας στις Σάπες ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 3 δισεκατομμύρια δισκία και 2 δισεκατομμύρια κάψουλες.
- Συνέχεια επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων. Τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί να επενδυθούν σε αυτό τον τομέα ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2018.
- Επιθετική ανάπτυξη στο εξωτερικό –αυτόνομη πορεία ή μέσω εξαγορών- βασιζόμενη στη στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει με τον επενδυτικό όμιλό BC Partners.
Στέλεχος της διοίκησης,  τόνισε ότι από 181 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το 2014 φέτος οι πωλήσεις του ομίλου θα φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης που αυτός κατέχει στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, καλλιεργώντας νέες συνεργασίες που σύντομα θα ανακοινωθούν.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ομίλου στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της παρουσίας του ονόματος Pharmathen στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών διείσδυσης σε νέες χώρες. 
Σημειώνεται ότι η παγκόσμια εμβέλεια της Pharmathen, που εκτείνεται σε 80 χώρες ελέγχεται από τα γραφεία που έχει συστήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιορδανία, στην Αυστραλία, στη Βόρειο Αμερική (Καναδά) και στην Ινδία. Στην τελευταία αγορά μάλιστα, λειτουργεί και ερευνητικό κέντρο.
Με τα έως τώρα δεδομένα, οι αγορές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Pharmathen είναι στην Ε.Ε αλλά και στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο είναι η αγορά της Αμερικής λόγω της διείσδυσης που έχει πετύχει μέσω των νέων τεχνολογιών και προϊόντων που έχει αναπτύξει.
 iatronet.gr 9/12/2015
■ Την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Shire αναλαμβάνει το ελληνικό τμήμα της εταιρίας.
Συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου 2016, η Shire Hellas αναλαμβάνει την εμπορική διάθεση  προϊόντων της Shire. Τα εν λόγω προϊόντα διατίθενται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα από τη GENESIS Pharma, βάσει εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.                                                                                           23/12/2015
virus.com.gr
■ Με αυξήσεις στους μισθούς «απαντούν» στην κρίση οι φαρμακευτικές εταιρίες στην χώρα μας. Αυτό καταδεικνύει έρευνα Αποδοχών και Παροχών για τον Φαρμακευτικό & Αγροχημικό κλάδο για το 2015 της εταιρίας KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, η  έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 174 γενικές και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 30 εταιρειών και 3.600 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: Το 87% των εταιρειών του δείγματος έδωσε το 2015 αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων και το ποσοστό της αύξησης για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ήταν 1,8% (διάμεσος).
Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2016, το 26% των εταιρειών του δείγματος δεν ήταν σε θέση να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, το 17% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις, ενώ για το υπόλοιπο δείγμα (57%) τo ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί είναι 2,0% (διάμεσος). Καμία εταιρεία από το σύνολο του δείγματος δεν προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών των εργαζομένων τους για το 2015, και επίσης καμία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μειώσεις το 2016.
Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2015 για τα αποτελέσματα του 2014 ανήλθε στο 21% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε το 2014 για τα αποτελέσματα του 2013.
                     Healthview.gr 26/11/2015
3.ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Απολύσεις
Περιστολή εργασιών και απολύσεις σε δύο πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες
Το δρόμο της... «απόδρασης» από το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας επέλεξαν δύο πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες περιστέλλουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες τους στη χώρα μας και οδηγούν εν μέσω ύφεσης εργαζόμενους στην ανεργία.
Πρόκειται για τις εταιρείες Teva και Fresenius Kabi Hellas.
Η ισραηλινών συμφερόντων πολυεθνική Teva προχωρά σε μεγάλη αναδιάρθρωση, η οποία συνοδεύεται και από απολύσεις προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα θα παραμείνει το ιατρικό τμήμα, της παραγγελιοληψίας και του ΕΟΦ. Από τους 45 εργαζόμενους, τη δουλειά τους χάνουν περίπου οι μισοί, με τις αποφάσεις της διοίκησης της Teva να μπαίνουν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.
Στην περίπτωση της γερμανικής Fresenius Kabi Hellas, η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην κλινική διατροφή με εντερικά και παρεντερικά σκευάσματα και κολλοειδή υποκατάστασης όγκων αίματος, τα οποία θεωρούνται πρωτότυπα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν το δρόμο της απόλυσης, καθώς στην Ελλάδα παραμένει μόνο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.
30/9/2015 2015 NEWSBOMB
Μειώσεις προσωπικού στην AstraZeneca.
Σε αιφνιδιαστικές μειώσεις προσωπικού, οι οποίες κατά πληροφορίες θα φτάσουν το 20%, προχωρά η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στην Ελλάδα. Επισήμως γίνεται λόγος για οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλά όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στην ουσία πρόκειται για ομαδικές απολύσεις.                                                                                             16 - 10 – 2015 virus.com.gr

4.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
■ Για αλλαγή στο τοπίο της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς οι επικείμενη ανατιμολόγηση αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία και θα επηρεάσουν δραματικά την επιχειρηματική στρατηγική. Οι νέες τιμές των παλαιών φαρμάκων αναμένεται να καταρρεύσουν και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά αποτελούν σχεδόν το 70% της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, είναι λογικό ο κύκλος εργασιών να συρρικνωθεί, ενώ δεν αποκλείονται και αθρόες αποσύρσεις σκευασμάτων, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται
 Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και όσον αφορά στην κάλυψη των ασθενών. Εάν η κυκλοφορία φτηνών και αξιόπιστων φαρμάκων σταματήσει λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και διακίνησης, τότε ο δρόμος για μη αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις θα είναι ανοικτός. Εξάλλου η «ιστορία» αυτή έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν όταν εταιρείες-φαντάσματα εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά αμέσως μόλις έληγαν οι πατέντες κάποιων δημοφιλών φαρμάκων που είχαν σημαντική θέση στην αγορά. Δεν εξηγείται εξάλλου διαφορετικά,  το γεγονός ότι στη χώρα φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ να δραστηριοποιούνται πάνω από 420 εταιρείες, εκ των οποίων όμως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% αυτών, δεν έχουν συνολικά μερίδιο μεγαλύτερο του 5%. Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, μπορεί λοιπόν από τη μια μεριά να θεωρείται ότι είναι αρκετά συγκεντρωμένη σε κάποιους μεγάλους παίκτες, όμως σε αυτή δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της IMS, στην αγορά φαρμακείου, δηλαδή στα εξωνοσοκομειακά σκευάσματα, υπάρχει μία λίστα προμηθευτών που φτάνουν τους 507! Βέβαια κάποιες  από αυτές δεν δραστηριοποιούνται στα αποζημιούμενα φάρμακα.
Από το σύνολο των εταιρειών αυτών, οι οποίες να επισημάνουμε ότι δεν έχουν φυσικά όλες έδρα στην Ελλάδα και τα σκευάσματά τους έρχονται στη χώρα μέσω αντιπροσώπων, το 2015 δεν πραγματοποίησαν πωλήσεις οι 160! Επίσης από τις 160 κάποιες πραγματοποίησαν απλά περιορισμένες πωλήσεις μερικών χιλιάδων συσκευασιών κυρίως το 2009, όταν σημειώθηκε και το ρεκόρ της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα 70 εταιρείες που εμφανίζουν πωλήσεις το 2009 είναι «άφαντες» τη διετία 2014-15. 
Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι το σύνολο των εταιρειών αυτών σε απόλυτο νούμερο είχαν πολύ μικρό μερίδιο από πλευράς όγκου το οποίο ήταν λίγο χαμηλότερο του 1% των συνολικών συσκευασιών που διακινήθηκαν στην αγορά φαρμακείου, ενώ ο συνολικός τους τζίρος έφτανε στα μόλις 7,7 εκατ. ευρώ. 
Πορεία Εννιαμήνου
Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 και με βάση τους υπολογισμούς της IMS, οι πωλήσεις των φαρμακείων κινήθηκαν ανοδικά με ρυθμό της τάξης του 5-6%, από πλευράς όγκου. Τα στοιχεία αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των ξένων εταιρειών καθώς μεταξύ των πρώτων 20 επιχειρήσεων, οι οποίες πρωταγωνιστούν στις πωλήσεις σκευασμάτων στα φαρμακεία, μόλις δύο είναι ελληνικές (ELPEN και Uni Pharma). Σημειώνεται ότι οι 20 αυτές εταιρείες κατέχουν μερίδιο της τάξης του 64%.
Όσον αφορά στις πωλήσεις των  εταιρειών με βάση την αξία τους, οι 20 πρώτες εταιρείες έχουν μερίδιο της τάξης του 65% και ανάμεσα σε αυτές εντοπίζεται μόλις μία ελληνική εταιρεία η ELPEN.
Συνολικά φαίνεται, ότι στους εννέα μήνες τους 2015, πωλήσεις πραγματοποίησαν περίπου 350 εταιρείες, με συνολικό τζίρος σε τιμές χονδρικής περίπου 2 δις. ευρώ. Από τις εταιρείες αυτές, οι 40 μεγαλύτερες, από πλευράς πωλήσεων, κάλυψαν το 80%. Οι εταιρείες αυτές το εν λόγω διάστημα είχαν πωλήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ μόλις 10 είναι ελληνικών συμφερόντων. 
Η άνοδος των πωλήσεων πάντως φαίνεται ότι είναι και αυτή που προβληματίζει την Ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά στη δαπάνη. Βέβαια με τον κλειστό  προϋπολογισμό των 2 δις. ευρώ για φάρμακα σε ετήσια βάση, αυτό προβληματίζει περισσότερο τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν την υπέρβαση αυτή με clawback που πιθανόν να φτάσει έως και τα 600 εκατ. ευρώ για φέτος. 
Όμως το καυτό θέμα των ημερών εξακολουθεί να παραμένει η ανατιμολόγηση των φαρμάκων και το τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές αναφοράς για την τιμολόγηση των ελληνικών γενοσήμων.  Όπως σημειώσαμε και προηγουμένως, οι ελληνικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερα μικρό μερίδιο στην συνταγογράφηση και οποιαδήποτε περεταίρω μείωση των τιμών θα δυσχεράνει την δραστηριότητά τους. Παράλληλα υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να γεννηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός από  εισαγόμενα γενόσημαΤην ίδια στιγμή και η μείωση των off patent  φαρμάκων δημιουργεί ενδεχόμενα στρεβλής υποκατάστασης, όπως έχει διαφανεί και στο πρόσφατο παρελθόν.                 Healthmag    10/11/2015
■ Αν και το 2014 διαφάνηκε μια τάση βελτίωσης στην αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών, με τις συνολικές πωλήσεις να κινούνται μεν πτωτικά αλλά με μικρή υποχώρηση της τάξης του 3%, το 2015 η αισιοδοξία που είχε αρχικά διαπιστωθεί δεν δείχνει να επαληθεύεται. Κι αυτό γιατί μπορεί από πλευράς συνολικών πωλήσεων οι εταιρείες αθροιστικά να φαίνεται ότι θα διατηρήσουν το επίπεδο των 4,6 δισ. ευρώ που πέτυχαν και πέρυσι, όμως οι ανείσπρακτες οφειλές από το Δημόσιο, που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, δείχνουν ότι το 27% του συνολικού τζίρου είναι… εικονικό, αφού δεν έχει εισπραχθεί.
 Οι "πρώτες των πρώτων" φαρμακοβιομηχανίες στα ράφια των φαρμακείων. Πάνω από το 40% των πωλήσεων που κάνουν τα φαρμακεία, αφορά μόλις 9 εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία του iatronet .ΕκτύπωσηΜόλις 9 εταιρείες πραγματοποιούν πάνω από το 40% των πωλήσεων που κάνουν τα φαρμακεία, τα έσοδα των οποίων πέρυσι ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του iatronet, πέρυσι το «νήμα» με τις περισσότερες πωλήσεις έκοψε η Novartis, οι πωλήσεις της οποίας αντιστοιχούν στο 8,11% του συνολικού τζίρου που εμφάνισαν τα φαρμακεία (στοιχεία 2014), ενώ από πλευράς όγκου (επί συνόλου διακινηθέντων τεμαχίων) αντιπροσωπεύει μερίδιο της τάξεως του 5.73%.
Στη 2η θέση βρέθηκε η Pfizer, με τον τζίρο της να αντιστοιχεί στο 6,33% (του συνολικού όγκου), ενώ διατήρησε τα σκήπτρα επί του συνόλου των διακινηθέντων τεμαχίων με 7,7%.Ακολούθως, στην 3η θέση κατατάχτηκε η Sanofi, με το μερίδιό της βάσει αξίας να ανέρχεται στο 6,17% και βάση όγκου στο 6,95%.
Μέσα στην πεντάδα είναι και 2 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, την 4η θέση κατέλαβε η Βιανέξ, η οποία εμφανίζεται να ελέγχει μερίδιο πωλήσεων ύψους 5,16% και όγκο 3,63%, ενώ στην 5η θέση βρέθηκε η Εlpen με μερίδιο πωλήσεων της τάξεως 5,07% και όγκο 4,14%.Στην 6η θέση κατετάγη η Glaxo ελέγχοντας το 4,92% των πωλήσεων του κλάδου και το 6,12% του όγκου των πωληθέντων σκευασμάτων. Παράλληλα, στην 7η θέση βρέθηκε η Astrazeneca, oι πωλήσεις της οποίας αντιστοιχούν στο 4,64% του συνολικού τζίρου που πέτυχαν πέρυσι τα φαρμακεία, ενώ τα σκευάσματά της κατέλαβαν το 2,89% του συνολικού όγκου που διακινήθηκε μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι διανομής. Την 8η θέση κατέλαβε η MSD, με τα έσοδά της να αντιστοιχούν στο 3,28% του συνολικού τζίρου του κλάδου (των φαρμακείων). Από πλευράς όγκου ελέγχει το 1,7% των σκευασμάτων που πουλήθηκαν πέρυσι (από τα φαρμακεία).
Μία ακόμη πολυεθνική βρέθηκε στην ένατη θέση- και συγκεκριμένα η Boehringer Ingelheim Ελλάς. Σημειώνεται δε, ότι είναι η μοναδική πολυεθνική στη χώρα που διατηρεί παραγωγική βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία ελέγχει το 3,19% των πωλήσεων και το 3,24% του όγκου των πωληθέντων.
10/11/2015  iatronet.gr
■  Περισσότερες από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, στέρησαν από την Ελληνική Οικονομία τα μέτρα για το φάρμακο, κατά την πενταετία 2010-2014, με την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω και την τρέχουσα χρονιά. 
Τις σοβαρές επιπτώσεις των μέτρων για το φάρμακο  που έλαβαν οι Κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, περιγράφει μελέτη του ΙΟΒΕ.Η μελέτη «Οικονομικό αποτύπωμα της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική οικονομία» καταλήγει στο δραματικό συμπέρασμα ότι τα μέτρα που λήφθηκαν με στόχο τη μείωση της δαπάνης, έπληξαν καίρια την ανάπτυξη, καθώς προκάλεσαν μείωση στο ΑΕΠ, αφού η επίδραση του κλάδου μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης εντονότερο είναι το αποτύπωμα στην απασχόληση καθώς οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 41%!
Ειδικότερα, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, η οικονομική ύφεση επηρέασε αρνητικά την επίδραση του κλάδου παραγωγής και εμπορίας φαρμάκου στην ελληνική οικονομία. Η υποχώρηση της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και του κύκλου εργασιών στο εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους κύριους προμηθευτές, αλλά και στην κατανάλωση από τα νοικοκυριά.
Σε όρους ΑΕΠ, η άμεση επίδραση το 2014 εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ , έχοντας υποχωρήσει κατά 371 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο του 2010. Λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις η συνολική επίδραση του κλάδου εκτιμάται στα 6,2 δισ. ευρώ  το 2014 από 8,7 δισ. ευρώ  το 2010. Ως ποσοστό, ωστόσο, του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, η επίδραση του κλάδου εμφανίζει μικρή διαφοροποίηση (3,5% το 2014 από 3,9% για το 2010).
Πτωτική είναι και η συνολική επίδραση στα συνολικά φορολογικά έσοδα, καθώς το 2014 εκτιμάται ότι ήταν χαμηλότερα κατά 142 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο του 2010, δηλαδή από 480 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 383,3 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, η άμεση απασχόληση στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας φαρμάκου στην Ελλάδα το 2014 διαμορφώθηκε στις 26,1 χιλ. θέσεις εργασίας.  Το επίπεδο αυτό απασχόλησης είναι μικρότερο κατά 3,2 χιλ. ή -11% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Σημειώνεται πως ο αριθμός αυτός εμφανίζει μικρή διαφοροποίηση από το 2011 και έπειτα. Πιο έντονη είναι η κάμψη στη συνολική επίδραση του κλάδου στην απασχόληση η οποία το 2014 περιορίστηκε στους 87 περίπου χιλ. απασχολούμενους από 148 χιλ. το 2010. Η μείωση στην απασχόληση είναι έντονη εάν συμπεριληφθούν οι έμμεσες και οι προκαλούμενες επιδράσεις . Έτσι, η συνολική επίδραση από την παραγωγή και την εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων στο σύνολο των απασχολούμενων της χώρας υποχώρησε στο 2,5% το 2014 από 3,4% το 2010.
Η μελέτη της IBHS
Εστιάζοντας στα πεπραγμένα του 2014 διαπιστώνεται ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν αρκετά ικανοποιητική για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με μελέτη για τον εγχώριο κλάδο, οι αρνητικές συνθήκες στην Ελλάδα οδήγησαν στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, μέρος του οποίου αποτέλεσε η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων μέσω μέτρων όπως επίπεδες μειώσεις στις τιμές, υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων, μείωση των περιθωρίων κέρδους χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων κ.ά.
Όλο αυτό το κλίμα επηρέασε όπως είναι λογικό την πορεία των φαρμακευτικών εταιρειών τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το 2014 φαίνεται να αφομοίωσε ο κλάδος όλη αυτή την κατάσταση κινούμενος προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, ο κύκλος εργασιών ενός δείγματος 109 φαρμακευτικών εταιρειών το 2014 διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 3,1% σε σχέση με το 2013. Την ίδια στιγμή, τα συνολικά EBITDA σταθεροποιήθηκαν σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ το 77% των εταιρειών (συνολικά 84) εμφάνισε λειτουργικά κέρδη, με 34 να αυξάνουν τα αποτελέσματα του 2013, 36 να υπόκεινται σε πτώση και 14 να προέρχονται από ζημιογόνο χρήση. Η κατανομή αυτή μεταφράστηκε σε μέση αύξηση 7,8% στο σύνολο του δείγματος.
Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 56%, στα 104,42 εκατ. ευρώ, κάμψη που προήλθε από:
α) έκτακτα κέρδη που είχαν προκύψει το 2013 σε αρκετές εταιρείες λόγω του τρόπου εκτίμησης των οφειλών του Δημοσίου και β) την επιδείνωση των αποτελεσμάτων μερικών μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων.
Το 76% του δείγματος κατέγραψε θετικά προ φόρων αποτελέσματα, με τις 36 από αυτές να αυξάνουν τα κέρδη προ φόρων του 2013, 34 να υφίστανται πτώση και εννέα να αντιστρέφουν τις ζημιές του προηγούμενου έτους.
Μερίδια αγοράς
Το μερίδιο των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών στον συνολικό κύκλο εργασιών διαχρονικά υποχωρεί, φτάνοντας το 2014 στο 28%, ενώ τα τελευταία χρόνια καμία εταιρεία δεν απέσπασε διψήφιο ποσοστό.
Το τελευταίο έτος οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις ήταν οι Novartis Hellas AEBE (μερίδιο 8%), Pfizer Ελλάς Α.Ε. (5,4%), Boehringer Ingelheim Ελλάς Α.Ε. (5,3%), Βιανέξ Α.Ε. (4,5%) -η μοναδική παραγωγική και ελληνικών συμφερόντων εταιρεία στην κορυφαία πεντάδα- και Sanofi Aventis AEBE (4,4%).
H επικεφαλής Novartis Hellas AEBE κατέγραψε ήπια μείωση κύκλου εργασιών κατά 3,1%, στα 369,22 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σταθερό το μερίδιό της, ενώ η δεύτερη στην κατάταξη Pfizer Ελλάς Α.Ε. υπέστη διψήφια κάμψη (11,2%), στα 250,68 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, η Boehringer Ingelheim Ελλάς Α.Ε. εμφάνισε πτώση 17,8%, στα 245,82 εκατ. ευρώ, ενώ η Βιανέξ Α.Ε. είχε απώλεια 16,4%, στα 206,89 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο κύκλος εργασιών της Sanofi Aventis AEBE διαμορφώθηκε στα 203 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 9,7% σε σχέση με το 2013.
Δύο ταχύτητες
Από την πορεία των μεγαλύτερων εταιρειών διαπιστώνεται ότι οι φαρμακευτικές κινούνται σε δύο ταχύτητες. Οι μεν μεγαλύτερες κινούνται με σημαντική υποχώρηση και σε έναν βαθμό η δραστηριότητά τους συρρικνώνεται, οι δε μικρότερες -και μάλιστα οι ελληνικές παραγωγικές- κινούνται καλύτερα.
Μάλιστα, εάν βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να διευρυνθεί το μερίδιο των φτηνών ελληνικής παραγωγής φαρμάκων, χωρίς οι ελληνικές βιομηχανίες να αναγκαστούν να πωλούν κάτω του κόστους, τότε ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας ανοίγει διάπλατα. Από την άλλη και η έγκριση νέων καινοτόμων φαρμάκων από τις πολυεθνικές δημιουργεί ένα νέο πεδίο ανάπτυξης, το οποίο θα προσθέσει τζίρο.
Όλα αυτά, όμως, από το 2016 και ύστερα, καθώς το 2015 φαίνεται να εξελίσσεται σε μια χαμένη χρονιά όπου απλά καλύφθηκαν οι ανάγκες για βασικά φάρμακα με μερική διείσδυση νέων καινοτόμων και νέων γενοσήμων. Αρνητικό είναι επίσης και το γεγονός της καθήλωσης της φαρμακευτικής δαπάνης λίγο χαμηλότερα των δύο δισ. ευρώ, μια συνθήκη την οποία η αγορά έχει (αναγκαστικά) αποδεχτεί.                                                                                                       16/11/2015
■  Υποχώρηση στην αγορά φαρμακείου           
 6ο Pharma & Health Conference 2015 της Ethos Media,
Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής, IMS Hellas επισήμανε ότι «η αγορά φαρμακείου την 5ετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς το Φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%.»
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια 5ετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%.
Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010.» Επίσης είναι ενδεικτικό ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. το 2009 στα 2,3 δισ. το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκ. στα 200 εκ. το 2014.
 Από την πλευρά της Boehringer με επενδύσεις 50 εκ. και εξαγωγές σε 50 χώρες σημείωσε ότι «για να υπάρξει μεγαλύτερη προοπτική πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για την παραγωγή, όπως και να αυξηθεί η τοπική παραγωγή». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα, κίνητρα για τις εισφορές των εργαζομένων, για την επιστροφή των rebates και clawback, μιας και το φάρμακο εκτός από κοινωνικό αγαθό είναι και επιχειρηματικό αγαθό που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία.
■  60 φαρμακευτικά σκευάσματα φέρνουν κέρδη έως και 280% από τις Παράλληλες εξαγωγές
Οι παράλληλες εξαγωγές μπορούν υπό προϋποθέσεις να γίνουν μία σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου, αποκάλυψε στο Ιatronet επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων.
«Όταν δουλεύεις στο εξωτερικό με περιθώριο κέρδους έως και 280%, γιατί να κρατήσεις στην Ελλάδα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπου το περιθώριο κέρδους τους έχει εξανεμιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που τα εμπορεύονται;», αποκάλυψε στο Ιatronet επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων, αναφερόμενος στις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων που πραγματοποιούν εταιρείες του κλάδου, αλλά και κάποια φαρμακεία έχοντας τη συνδρομή των τελευταίων.
Κρατώντας την ανωνυμία του, ο ίδιος τόνισε ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν είναι καινούργιο φαινόμενο –έχει ξεκινήσει εντατικά από το 2005- και σίγουρα δεν είναι παράνομο- ιδίως σήμερα όπου όλες οι επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει» από ρευστό και την ίδια στιγμή πιέζονται ασφυκτικά από τους προμηθευτές για να πληρώνουν μετρητοίς -ή το πολύ σε 20 ημέρες- τα εμπορεύματα που παραλαμβάνουν.
Θυμίζουμε δε μία επιστολή –από τις πολλές- της Κομισιόν η οποία εν πολλοίς ισχυριζόταν ότι οι 'παράλληλες' εξαγωγές είναι μία νόμιμη εμπορική διαδικασία στην Ευρώπη.
Όπως μας ανέφερε η ίδια πηγή, οι παράλληλες εξαγωγές μπορούν υπό προϋποθέσεις -δεν προκαλούν αρρυθμίες στην ελληνική αγορά- να γίνουν μία σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου, που ήδη εμφανίζει αρκετά λουκέτα. Χαρακτηριστικά, πέρυσι έβαλαν λουκέτο 2 συνεταιρισμοί φαρμακαποθηκών (Ιωάννινα και Χίο) –συνολικά οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα είναι 25- καθώς και 11 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Λουκέτα που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και τα τελευταία στην ιστορία του κλάδου, καθώς φήμες μιλούν για δύο ή και περισσότερες νέες επικείμενες χρεοκοπίες.
Έτσι, κατά την ίδια πηγή, σήμερα περίπου 60 είναι κωδικοί που περνούν τα ελληνικά σύνορα με τελικό προορισμό κατά βάση τις ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά- και συγκεκριμένα τη Δανία, τη Σουηδία και την Γερμανία, όπου τα περιθώρια κέρδους για τον χονδρέμπορο ξεκινάνε στη χειρότερη των περιπτώσεων από 30% και φθάνουν και μέχρι και τα 280%.
Πρόκειται για κωδικούς που έχουν σχέση και με καρδιολογικά νοσήματα, αλλά και με ψυχοθεραπευτικές ασθένειες, ενώ δεν λείπουν και τα νοσοκομειακά είδη κ.ά. 
30 Οκτωβρίου 2015    Ιatronet
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
                                                                                       
            
                                                                                                                                      26/10/2015
                                                                                                                                     
5.ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ
■ Ο Όμιλος Σαράντη ολοκλήρωσε την 17/12/2015 την εξαγορά της Πολωνικής εταιρείας προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak Sp. z.o.o. Η εξαγορά αυτοχρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο και το κόστος της ανήλθε σε 4,5 εκ. Ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η κατά 100% θυγατρική της ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., Sarantis Polska S.A., υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Polipak Sp. z.o.o.
Η εξαγορά αυτή, που ολοκληρώθηκε στα πλαίσια της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου, υποστηρίζει περαιτέρω την γεωγραφική παρουσία του Ομίλου στην αγορά όπου ήδη δραστηριοποιείται, αλλά και παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέες αγορές.
■  Ο Όμιλος Σαράντη ολοκλήρωσε την 17/12/2015 την εξαγορά της Πολωνικής εταιρείας προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak Sp. z.o.o. Η εξαγορά αυτοχρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο και το κόστος της ανήλθε σε 4,5 εκ. Ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η κατά 100% θυγατρική της ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., Sarantis Polska S.A., υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Polipak Sp. z.o.o.
Η εξαγορά αυτή, που ολοκληρώθηκε στα πλαίσια της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου, υποστηρίζει περαιτέρω την γεωγραφική παρουσία του Ομίλου στην αγορά όπου ήδη δραστηριοποιείται, αλλά και παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέες αγορές.
  Η συνεχής αύξηση του κύκλου εργασιών, η αύξηση της κερδοφορίας με διψήφιο ρυθμό και η θετική καθαρή ταμειακή θέση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου του 2015 του Ομίλου Σαράντη, απόδοση ιδιαίτερα εντυπωσιακή εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ελλάδα που είχαν σοβαρές συνέπειες στο εμπόριο και την κατανάλωση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2015 ανήλθαν σε € 200,17 εκ. ευρώ συγκριτικά με € 182,15 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,89%, η οποία τροφοδοτήθηκε τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.
Σημαντική ανάπτυξη επέδειξαν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι ξένες χώρες του Ομίλου. Η Ελλάδα παρουσίασε άνοδο πωλήσεων κατά 12,15% στα €76,90 εκ., απόδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου. Οι ξένες χώρες που αντιπροσωπεύουν 62% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 8,53% στα €123,27 εκ. Παρά τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τα μικτά κέρδη του Ομίλου βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο ωφελούμενα από ενέργειες εξοικονόμησης κόστους σε επίπεδο παραγωγής. Παράλληλα, η λειτουργική μόχλευση (operating leverage) και ο έλεγχος του κόστους λοιπών λειτουργικών και μη λειτουργικών εξόδων, οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου.
■ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΡΡΕΣ. Για το 9μηνο του 2015.
Αύξηση πωλήσεων και κέρδη από ζημιές εμφάνισε η εταιρεία καλλυντικών ΚΟΡΡΕΣ στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 12%, στα 43,9 εκατ. ευρώ από 39,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014, αποτέλεσμα της θετικής πορείας των στρατηγικών αγορών του ομίλου. Στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, η ΚΟΡΡΕΣ αναδείχθηκε σε Νο11 μάρκα στην κατηγορία προσωπικής περιποίησης στο φαρμακείο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης. Η παρουσίαση καινοτόμων φυσικών προϊόντων, καθώς και το ολοκληρωμένο, συνεπές πλάνο επικοινωνίας και προώθησης της μάρκας σε όλες τις στρατηγικές κατηγορίες προϊόντων, συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανοδική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Στις διεθνείς αγορές, οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 33%, λόγω της  δυναμικής που παρουσιάζει η μάρκα στην Αμερική, αλλά και στις αγορές προτεραιότητας στην Ευρώπη.                                   Health Daily 1/12/2015
Μια εντυπωσιακή χρονιά από άποψη οικονομικών επιδόσεων ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το 2015 η αμιγώς ελληνική εταιρία παραγωγής δερμοκαλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας Frezyderm, όπου παρά τις συνθήκες στην ελληνική αγορά κατάφερε να καρπωθεί μερίδια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, η φαρμακευτική αγορά στο σύνολο της παρουσιάζει ανθεκτικότητα, τρέχοντας με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,6% το 2015.
Η πορεία ωστόσο της Frezyderm στο σύνολο όσο και ανά κατηγορία προιόντων υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος αυτό. Στο εννεάμηνο του 2015 η εταιρία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 7,67% αγγίζοντας τα 26 εκατ.ευρώ, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη άγγιξαν τα 2,6 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 80,8%. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 49%.
Το σύνολο του 2015 αναμένεται να κλείσει με πωλήσεις στα 32,5 εκατ.ευρώ, συνεχίζοντας ένα σερί θετικών επιδόσεων από το 2012 έως σήμερα. Ειδικότερα, στην τριετία 2012-2014 η εταιρεία κατάφερε να καταγράψει σημαντική άνοδο στον κύκλο εργασιών κατά 20% αγγίζοντας τα 29,7 εκατ.ευρώ, ενώ διπλασίασε τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν στα 1.439.493 στο τέλος του 2014. Μέσα σ' αυτό το διάστημα η εταιρία κατάφερε να μειώσει επίσης το δανεισμό της, φθάνοντας σήμερα αυτός να ανέρχεται στο 6,1% επί του κύκλου εργασιών της.
Πέρα από τις οικονομικές επιδόσεις, η εταιρία παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων, τα οποία αναπτύσσονται από το δικό της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και παράγονται στο ιδιόκτητο εργοστάσιο της στη Μεταμόρφωση. «Η εταιρία ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια και διέθετε αρχικά 3 προϊόντα στην αγορά ενώ απασχολούσε 3 εργαζομένους. Σήμερα παράγει 202 κωδικούς καινοτόμων δερμοκαλλυντικών και απασχολεί 180 ανθρώπους» ανάφερε ο κ. Αναστασίου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης.
Σήμερα η εταιρία διαθέτει πλήρη σειρά καλλυντικών (ενυδάτωση και αντιγήρανση) όπου το μερίδιο της αγγίζει το 10,6% στα καλλυντικά φαρμακείου, ολοκληρωμένη σειρά αντιηλιακών, φροντίδας μαλλιών, ειδική σειρά για την αντιμετώπιση της ακμής, της ψωρίασης αλλά και ειδικές σειρές περιποίησης βρεφών και παιδιών, ενώ διαθέτει σημαντικό μερίδιο στην αγορά βιολογικού βρεφικού γάλακτος (όπου κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 18,3%)
Η εταιρία εξάγει ήδη σε 23 χώρες το 7,5% του κύκλου εργασιών της ενώ διαθέτει και συνεργασίες για την παραγωγή private label προιόντων, και εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης επιχειρώντας να αναπτύξει περαιτέρω τις εξαγωγές της. 'Ηδη ίδρυσε θυγατρική στη Βρετανία η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2016, με σκοπό να αναλάβει τη διείσδυση τόσο στην τοπική αγορά όσο και τον συντονισμό της διεθνούς επέκτασης της.
Η εταιρία εντάχθηκε προσφάτως στο διεθνές δίκτυο της Endeavor, γεγονός που εκτός από αναγνώριση της εταιρικής της δυναμικής, αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης χρήσιμων συνεργιών για την ελληνική εταιρία.
Σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης για την προσεχή τριετία, η εταιρία αναμένει αύξηση πωλήσεων κατά 27,7% στα 41,5 εκατ.ευρώ το 2018, υποστηρίζοντας τόσο τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά όσο και την ανάπτυξη των εξαγωγών της.                                                                        Iatronet.gr

6.ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ                                 
Απελευθερώνει το πεδίο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες
● Ενισχύει την επιχειρηματική δράση και τις μεγάλες επενδύσεις η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)
● Η ΚΥΑ ανοίγει το δρόμο ώστε μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να κυριαρχήσουν στη λιανική αγορά του Φαρμάκου


Οι προϋποθέσεις για την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη λιανική αγορά του Φαρμάκου περιέχονται στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Υγείας, Ανδρ. Ξανθού, για τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Η ΚΥΑ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και προβλέπει:
● Ιδιώτες μη φαρμακοποιοί, μέσω της σύστασης ΕΠΕ στην οποία θα συμμετέχει φαρμακοποιός με ποσοστό τουλάχιστον 20%, θα επιτρέπεται να έχουν ως και 10 άδειες ίδρυσης φαρμακείων πανελλαδικά (ως 5 άδειες για το 2015 και μία ανά χρόνο ως το 2020).
  • Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών - μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.
  • Τα φαρμακεία με άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με εταιρική μορφή, πλην της Ανώνυμης Εταιρείας.
Ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου, μίλησε για «ελεγχόμενη απελευθέρωση». Βέβαια, στις ΕΠΕ μπορούν να συμμετέχουν «άτυπα» μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατέχουν αθροιστικά μεγάλο αριθμό φαρμακείων. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στο κάθε μονοπώλιο να στήσει 5 - 10 υποκαταστήματα φαρμακείων σε κάποιες πόλεις.
Αλλά και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών - που ο υπουργός τους χαρακτήρισε «κοινωνική οικονομία» (!) - αποκτούν δυνητικά χαρακτηριστικά κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων με αλυσίδες φαρμακείων. Επίσης, η οικονομική ασφυξία των μικρών φαρμακείων μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορά τους από μεγάλο επενδυτή. Αν ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ακολουθήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να συμμετέχει κατά 20%, θα καταλήξει να είναι ένας υπάλληλος.
 Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ξεκινάει από εκεί που είχαν σταματήσει οι προηγούμενες, με τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με φαρμακείο, με απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κ.λπ.
Όλα αυτά, όπως και η σημερινή ΚΥΑ, έχουν κοινό πυρήνα: Οτι το Φάρμακο είναι εμπόρευμα, άρα θα πρέπει και τα φαρμακεία να έχουν χαρακτηριστικά εμπορικών καταστημάτων, με επενδυτές, επιχειρηματίες, που θα τα λειτουργούν με υπαλλήλους φαρμακοποιούς, με στόχο την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.
"Μήτρα" αυτής της πολιτικής είναι η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, η οποία από τη μία εξαθλιώνει τον αυτοαπασχολούμενο φαρμακοποιό και από την άλλη φέρνει σε απόγνωση τους ασθενείς, που αδυνατούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Θα πρέπει να αγωνιστούμε και για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αυτές ρυθμίσεις και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  ■ Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την είσοδο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Euroworking Group (EWG) της Πέμπτης να υλοποιήσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 13 σετ προαπαιτούμενων μέτρων –στα οποία περιλαμβάνεται και το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ - ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα μάλιστα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν θεσμοθετηθεί πριν από τις 18 Δεκεμβρίου.
 Tα ΜΥΣΥΦΑ θα περάσουν μεν στα σούπερ -μάρκετ αλλά αφού διασφαλιστεί η εποπτεία φαρμακοποιού κατά τη διάθεσή τους.                                                              27/11/2015 Health View.gr
■ Αλλάζει ο κατάλογος του ΕΟΦ με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενόψει των αλλαγών που αναμένονται στο καθεστώς χορήγησής τους και από καταστήματα λιανικής πώλησης.
"Κόβουν και ράβουν" στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) λίστα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία θα διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να "χρυσώσει" το χάπι στους φαρμακοποιούς, ενόψει της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία πλέον θα διακινούνται και από τα σούπερ μάρκετ από 1/12/2016.
Σημειώνεται ότι σήμερα το σύνολο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ανέρχεται στους 1.103 κωδικούς περίπου και το περιθώριο κέρδους τους επί της λιανικής τιμής ανέρχεται στο 24,6%.
Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες, η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει περί τους 300 κωδικούς και βεβαίως αυτοί θα αφορούν δραστικές ουσίες που εμφανίζουν πολύ μεγάλη κινητικότητα -αγοραστική ζήτηση- όπως είναι η παρακεταμόλη. Πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτή η λίστα θα δημοσιευτεί παράλληλα με την λίστα των 150 νέων πρωτοτύπων φαρμάκων που πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Τιμών. Την ίδια στιγμή, παράγοντες από τον χώρο της υγείας αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ επεξεργάζεται όλο το πλαίσιο διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, με διττό στόχο.
Ο ένας είναι να μην αφήσει τελείως ανοχύρωτα τα φαρμακεία και συγκρουστεί έτσι απευθείας με τους εκπροσώπους του κλάδου και ο δεύτερος είναι να αποτρέψει βλαπτικές συνέπειες για τους ασθενείς.
Είναι γνωστό στον ΕΟΦ πρόσφατο περιστατικό το οποίο συνέβη στην Σουηδία, όπου σημειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τροφικές δηλητηριάσεις από κατανάλωση ΜΗΣΥΦΑ που είχαν αγοραστεί από σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές αναφέρουν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ που θα διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ, θα είναι λιγότερα σε μιλιγκράμ (όχι για παράδειγμα των 500 ml αλλά των 150 ml).
Επίσης, πιθανολογείται ότι τα σκευάσματα που θα διακινούνται από τις οργανωμένες αλυσίδες του λιανεμπορίου θα έχουν άλλη – διαφορετική επωνυμία από αυτή που θα έχουν εντός των φαρμακείων.  Στο ίδιο μήκος κύματος πιθανότατα να υπάρξουν και διαφορετικές συσκευασίες από τις αντίστοιχες που θα υπάρχουν στα φαρμακεία.
Πηγή: iatronet.gr   9/11/2015
■ Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν απελευθερωθεί, πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού έως και πέντε φορές ακριβότερα, συγκριτικά με ότι ισχύει στην Ελλάδα.Έως και πέντε φορές ακριβότερα, συγκριτικά με ότι ισχύει στην Ελλάδα, πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν απελευθερωθεί, δηλαδή διανέμονται -εκτός του φαρμακείου- σε αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Χαρακτηριστικά, σε μία μικρή έρευνα που πραγματοποίησε το iatronet σε φάρμακα καθημερινής χρήσης, διαπίστωσε ότι:
- το Depon πωλείται στην Ελλάδα 0,75 ευρώ, ενώ στην Αγγλία 2,34 ευρώ.
- η Aσπιρίνη πωλείται στην Ελλάδα 1,81 ευρώ (στα φαρμακεία), ενώ το εύρος τιμών στην Ευρώπη (λιανεμπορικές αλυσίδες) είναι από 2,45 ευρώ μέχρι και 6 ευρώ.
- το σκεύασμα voltaren (μυοχαλαρωτικό), που στην Ελλάδα κοστίζει 4,16 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη το κοστολόγιό του κυμαίνεται από 9,30 ευρώ έως και 11 ευρώ.
Άρα το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην ελληνική αγορά μετά την απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, η οποία ουσιαστικά ξεκινά τέλος της χρονιάς και θα πρέπει να έχει αφομοιωθεί από όλους έως τα τέλη του 2016.
Ένα δεύτερο εξίσου εύλογο ερώτημα είναι εάν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ στην Ελλάδα θα καταφέρουν να πετύχουν το ποσοστό διείσδυσης που ελέγχουν στο εξωτερικό. Πράγμα δύσκολο, λέει η αγορά, καθώς η σχέση του Έλληνα με τον φαρμακοποιό του είναι μακρόχρονη και θεμελιώνεται από αμφότερα εμπιστοσύνη.
Αυτό μάλλον φάνηκε, όπως λέγεται με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής στα σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν έκαναν ούτε κατά διάνοια τις αναμενόμενες πωλήσεις. Η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ευρώπη ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 και αυτήν τη στιγμή έχουν πετύχει ένα ποσοστό διείσδυσης από 11% μέχρι και 16% (Αγγλία). Το κράτος όπου μακράν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές είναι η Αμερική όπου το ποσοστό διείσδυσής τους έχει φτάσει το 21%.
Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η επιλογή της ‘’αυτοθεραπείας’’ αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξής τους στο μέλλον. Σήμερα, για παράδειγμα, ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα εκτιμάται από 250-300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.                                                                                                          iatronet.gr   8/11/2015

7.ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■  Μπορεί να είναι γνωστή η δράση των επιτηδείων που πωλούν παρανόμως φάρμακα μέσω διαδικτύου, όμως οι επίσημοι αριθμοί σοκάρουν. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το πρόγραμμα Fakecare, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύουν την έκταση του προβλήματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Η διαδικτυακή μαύρη αγορά φαρμάκων έχει αναπτυχθεί κατά 90% σε σχέση με μία 10ετία πριν και πλέον υπάρχουν περισσότερες από 30.000 μη εγκεκριμένες ιστοσελίδες που πωλούν φάρμακα στην Ευρώπη. Από αυτές, οι 400 έχουν την κατάληξη «eu» στην ηλεκτρονική διεύθυνσή τους, γεγονός που σημαίνει ότι φιλοξενούνται σε ευρωπαϊκό server. Οι κατ' έτος θάνατοι από τη χρήση αυτών των φαρμάκων φτάνουν τους 700.000 παγκοσμίως, την ώρα που τα έσοδα των απατεώνων ανέρχονται σε 68.800.000.000 ευρώ, διεθνώς, με την ευρωπαϊκή αναλογία να φτάνει στα 10.500.000.000.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πρόσβαση σε Ασφαλή Φάρμακα (EAASM), το 62% των φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται είναι κακής ποιότητας ή ψευδοφάρμακα. Συνήθως είναι φάρμακα που κατασκευάζονται παραβιάζοντας τα πνευματικά δικαιώματα της πατέντας, εξηγεί ο επικεφαλής του Fakecare Αντρέα ντι Νικόλα, προσθέτοντας ότι το τελικό προϊόν δεν έχει ακριβώς την ίδια σύνθεση με το κανονικό φάρμακο. «Αυτά τα φάρμακα μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να μην είναι αποτελεσματικά και στη χειρότερη να κάνουν κακό στην υγεία» επισημαίνει. Άλλες φορές είναι φάρμακα που έχουν κλαπεί, αλλά δεν διατηρήθηκαν στις σωστές συνθήκες συντήρησης.
Τις μεγαλύτερες πωλήσεις κάνουν φάρμακα αδυνατίσματος, σκευάσματα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, αναβολικά και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Από την έρευνα του προγράμματος Fakecare προέκυψε ότι το 35,9% των πολιτών που αγοράζει τέτοια φάρμακα το κάνει επειδή πωλούνται σε χαμηλή τιμή, το 35,3% για ευκολία, το 14,1% επειδή δεν έχει συνταγή γιατρού και το 12,5% γιατί διατηρεί την ανωνυμία του.
■ Νέα αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου προκαλούν οι αυξήσεις ΦΠΑ από 6% σε 13% για οκτώ κατηγορίες φαρμάκων και σε 23% για άλλες δύο κατηγορίες.Το γεγονός, ανεβάζει τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τις συμμετοχές των ασθενών, αλλά και τις πληρωμές των φαρμακοποιών.
Με το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, έγινε η μετατροπή του ΦΠΑ που είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αυξήσεις σε 194 σκευάσματα, για τα οποία οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, γιατί είτε ανεβαίνουν οι συμμετοχές των ασθενών, είτε οι φαρμακοποιοί χάνουν, πουλώντας με ποσοστό ΦΠΑ 6% (οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τα φαρμακεία τον Ιανουάριο), εφόσον αγοράσουν απ΄ ευθείας από τη φαρμακευτική εταιρία.
Για την προσαρμογή των νέων ποσοστών ΦΠΑ που προκύπτουν ανάλογα με τη δασμολογική κλάση στην οποία υπάγονται τα προαναφερόμενα προϊόντα, ο ΕΟΦ κατάρτισε τις σχετικές λίστες, τις οποίες έστειλε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιά προϊόντα "φεύγουν" από το ΦΠΑ 6% και μετατάσσονται στις δύο νέες κατηγορίες του ΦΠΑ 13% και 23%.
■ EMENO 2015: Κρίση, κατάθλιψη και καρδιαγγειακά.
Στρεσαρισμένοι, καπνιστές, υπέρβαροι, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να τους «χτυπούν την πόρτα» και τα ποσοστά κατάθλιψης να αυξάνονται, ήταν οι Έλληνες το 2015, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), που διεξήχθη με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας.
Στην επιδείνωση της εικόνας της Υγείας των κατοίκων αυτής της χώρας συνέβαλε, αναμφίβολα η κρίση .Σύμφωνα με την ΕΜΕΝΟ, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του μόνιμου ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι εμφανείς και με τάση επιδείνωσης διαχρονικά. Παράλληλα, διαπιστώνεται εξαιρετικά υψηλή συχνότητα ισχυρών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, παραγόντων όμως μπορούν να τροποποιηθούν προς όφελος της υγείας των πολιτών. Μεταξύ αυτών υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα και χοληστερίνη, που προφανώς συνδέονται με την εξαιρετικά υψηλή συχνότητα αυξημένου σωματικού βάρους, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παρουσία αυτών των επικίνδυνων για την υγεία παραγόντων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, δύο από τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν τους Έλληνες του 2015, όμως, είναι το άγχος και η κατάθλιψη.
Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα άγχους καταγράφηκαν ανήλθαν στο 23,6% και κατάθλιψης στο 16,1%. Τα εν λόγω ποσοστά διαρκώς αυξάνονται και είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Η ανεργία σαφώς συνδέεται», ανέφερε επιστήμονες του ΕΚΠΑ σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρώτη επεξεργασία τη ΕΜΕΝΟ. «Η οικονομική κρίση από μόνη της, ανεξάρτητα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων», υπογράμμισαν οι ειδικοί. Σχεδόν το 1/3 (28,5%) αυτοαξιολογεί την κατάσταση υγείας του ως μέτρια ή κακή.
Συνολικά το 40% του δείγματος των σχεδόν 5000 ατόμων, που έχουν επεξεργαστεί οι ερευνητές του ΕΚΠΑ, ήταν απασχολούμενοι, εκ των οποίων 12% με μερική απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο των οικονομικά ενεργών εκτιμάται σε 28.5%, ήταν υψηλότερο σε γυναίκες (34% προς 24%), σε νεώτερους (18-29 ετών: 36,4%, ≥30 ετών περίπου 27%) και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πάνω από 1 στους 4 (25,5%) έχει μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα
«Επιβεβαιώνεται και στην ΕΜΕΝΟ η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία», αναφέρουν οι ερευνητές, που υπογραμμίζουν πως παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίας υγείας του δημόσιου τομέα αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών, με το 42% να δηλώνει μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση.
Σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.Η πρόβλεψη είναι δυσμενής. Αν οι παράγοντες κινδύνου δεν αντιμετωπιστούν και η συχνότητα τους μειωθεί, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού, εκτιμάται αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι το 2030 κατά 18,6% και 15,4% αντίστοιχα, με σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.
Στρεσαρισμένοι, καπνιστές, υπέρβαροι, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να τους «χτυπούν την πόρτα» και τα ποσοστά κατάθλιψης να αυξάνονται, ήταν οι Έλληνες το 2015, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), που διεξήχθη με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας.
Στην επιδείνωση της εικόνας της Υγείας των κατοίκων αυτής της χώρας συνέβαλε, αναμφίβολα η κρίση. Σύμφωνα με την ΕΜΕΝΟ, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του μόνιμου ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι εμφανείς και με τάση επιδείνωσης διαχρονικά. Παράλληλα, διαπιστώνεται εξαιρετικά υψηλή συχνότητα ισχυρών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, παραγόντων όμως μπορούν να τροποποιηθούν προς όφελος της υγείας των πολιτών. Μεταξύ αυτών υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα και χοληστερίνη, που προφανώς συνδέονται με την εξαιρετικά υψηλή συχνότητα αυξημένου σωματικού βάρους, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παρουσία αυτών των επικίνδυνων για την υγεία παραγόντων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, δύο από τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν τους Έλληνες του 2015, όμως, είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα άγχους καταγράφηκαν ανήλθαν στο 23,6% και κατάθλιψης στο 16,1%. Τα εν λόγω ποσοστά διαρκώς αυξάνονται και είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Η ανεργία σαφώς συνδέεται», ανέφερε επιστήμονες του ΕΚΠΑ σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρώτη επεξεργασία τη ΕΜΕΝΟ.
«Η οικονομική κρίση από μόνη της, ανεξάρτητα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων», υπογράμμισαν οι ειδικοί. Σχεδόν το 1/3 (28,5%) αυτοαξιολογεί την κατάσταση υγείας του ως μέτρια ή κακή.  Συνολικά το 40% του δείγματος των σχεδόν 5000 ατόμων, που έχουν επεξεργαστεί οι ερευνητές του ΕΚΠΑ, ήταν απασχολούμενοι, εκ των οποίων 12% με μερική απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο των οικονομικά ενεργών εκτιμάται σε 28.5%, ήταν υψηλότερο σε γυναίκες (34% προς 24%), σε νεώτερους (18-29 ετών: 36,4%, ≥30 ετών περίπου 27%) και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πάνω από 1 στους 4 (25,5%) έχει μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα
«Επιβεβαιώνεται και στην ΕΜΕΝΟ η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία», αναφέρουν οι ερευνητές, που υπογραμμίζουν πως παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίας υγείας του δημόσιου τομέα αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών, με το 42% να δηλώνει μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση.
Σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.Η πρόβλεψη είναι δυσμενής. Αν οι παράγοντες κινδύνου δεν αντιμετωπιστούν και η συχνότητα τους μειωθεί, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού, εκτιμάται αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι το 2030 κατά 18,6% και 15,4% αντίστοιχα, με σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας.                                                                                  23/11/2015  Virus.com.gr

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα νοσοκομεία μετά την ψήφιση της διάταξης για το νοσοκομειακό clawback. Σήμερα το απόγευμα μάλιστα πραγματοποιείται εκτάκτως συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για να συζητηθεί το θέμα και να προλάβουμε τα χειρότερα... 
 Τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, όσο και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχουν θέσει θέμα για την ανισότητα στην κατανομή των βαρών μεταξύ των νοσοκομείων και των εταιριών, καθώς πλέον τα νοσοκομεία δεν είναι απαραίτητο να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους ενώ οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν το ...μάρμαρο.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, πολυεθνικών και εγχώριας, θα θέσουν θέμα εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν και ελέγχουν τον όγκο της κατανάλωσης, αλλά και το κόστος της, με σκοπό να υπάρξει συγκράτηση της δαπάνης, και να μην κληθούν οι ίδιοι να πληρώσουν την υπέρβαση από τον προϋπολογισμό όπως προβλέπει το clawback.
 Αναμένεται μάλιστα να τεθεί θέμα οδηγιών στην συνταγογράφηση στα νοσοκομεία, διερεύνηση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων των φθηνότερων θεραπειών, και άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.                                                                                                    Iatropedia 22/11/2015
■ Προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία των δημόσιων νοσοκομείων με φάρμακα, προκαλεί η έλλειψη πόρων.
Μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το “Λαϊκό” και το “Ανδρέας Συγγρός” δεν διαθέτουν (ορισμένες μέρες) φάρμακα για τους οροθετικούς.
Ελλείψεις παρατηρούνται και σε εξοπλισμό για ειδικές εξετάσεις για τον HIV, αναφέρει το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιμετώπισης AIDS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Νόσου (1η Δεκεμβρίου).
Την ίδια ώρα, ο “Ευαγγελισμός” και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους να εξοφλήσουν τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες υγειονομικού υλικού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προμήθεια φαρμάκων και υλικού γίνεται μετ' εμποδίων, με μόνιμο θύμα τους ασθενείς .Η ζήτηση για φάρμακα μεγαλώνει διαρκώς, καθώς τα μεγάλα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν μεγάλο αριθμό απόρων και ανασφάλιστων πολιτών.
Ευπαθείς
Καθημερινό είναι το φαινόμενο των ελλείψεων σε ογκολογικά και αντι – ιικά φάρμακα, τα οποία απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Γιατροί και προσωπικό καλούνται να καλύψουν τους ασθενείς τους με ελάχιστα μέσα, με μεγάλες ελλείψεις και σε βάρος της δικής τους υγείας.
Με αίτημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” πραγματοποίησαν την Παρασκευή  27/11 νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Δημοσίευση:5/12/2015 Εφημερίδα των Συντακτών
Εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θα γνωμοδοτήσουν για την υπουργική απόφαση - Υποχρεωτικά τα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα εξελίχθηκε τελικά η συνάντηση που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και στη συνέχεια με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, τόνισαν ότι ήταν αδύνατον να μη συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τις μειώσεις τιμών των παλαιών φαρμάκων και το clawback στη νοσοκομειακή δαπάνη, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" η δόση των 2 δισ. ευρώ και να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα προκληθούν στην αγορά φαρμάκων της χώρας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το μόνο που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν να συμβουλευτεί τους δύο φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, κατά την κατάρτιση της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία θα ρυθμίζει τον τρόπο εφαρμογής των δύο νέων μέτρων.
Η δυνατότητα αυτή, σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα που ξεκινούν τώρα, όμως αναμένεται να δώσει περιθώρια στους εκπροσώπους των εταιριών να ζητούν την εφαρμογή μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης στα νοσοκομεία, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των νοσηλευομένων. (Σχετικό ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).
Ταυτόχρονα αναμένεται να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα του τρόπου εφαρμογής του clawback στα νοσοκομεία, τουλάχιστον για τα φάρμακα των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω διαγωνισμών ή προσφορών, ώστε να μην επιβληθούν διπλές υποχρεωτικές εκπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες φαρμάκων, αν και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος μεταχείρισης των φαρμάκων από  νοσοκομείο σε νοσοκομείο, λόγω της διασποράς τους στη χώρα και της κάλυψης διαφορετικού αριθμού ασθενών από μονάδα σε μονάδα, με τις διαφορετικές κοστολογικές επιβαρύνσεις που αυτό συνεπάγεται.
Τριγμοί στις ελληνικές εταιρίες
Παρόλα αυτά όμως, δεν λύνεται το πρόβλημα των αμιγώς ελληνικών φαρμακευτικών, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες στη λειτουργία τους με το επόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε θα απαιτηθεί η πρώτη μείωση τιμών στα παλιά φάρμακα μέχρι 5,5 ευρώ. 
Ήδη οι τιμές των παλαιών γενοσήμων έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις από τις προηγούμενες χρονιές της ύφεσης και των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι ελληνικές φαρμακευτικές να διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο μείωσης των τιμών και ότι οποιαδήποτε άλλη μείωση τιμής θα τις οδηγήσει να λειτουργούν "στα κόκκινα". Γι΄ αυτό εξάλλου και 27 επιχειρηματίες έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να παραδώσουν τα κλειδιά των φαρμακευτικών τους στην Κυβέρνηση με την πρώτη εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.
■ Ούτε το 10% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2016. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα έχει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό να ανέρχεται και τον επόμενο χρόνο στα 526 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού (από 5,164 δισ. ευρώ το 2015), ο οποίος φιλοδοξεί να του αποδοθεί μέρος των εισφορών Υγείας που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τις καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ. Φιλοδοξεί, δηλαδή, να επωφεληθεί από το νέο «χαράτσωμα» των συνταξιούχων, μέσα από την αύξηση των εισφορών Υγείας από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και τη θέσπιση εισφοράς Υγείας 6% επί των επικουρικών συντάξεων. Μόνο με αυτό το μέτρο, υπολογίζεται ότι θα «αρπαχτούν» από τις τσέπες των συνταξιούχων 355 εκατ. ευρώ το 2015 και 711 εκατ. ευρώ το 2016. Η κρατική επιχορήγηση προς τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει μικρή μείωση, από 1,52 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,51 δισ. ευρώ το 2016, αλλά υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ κ.ά.), δηλαδή από τις έμμεσες πληρωμές των ασθενών, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ (από 700 εκατ. το 2015, σε 900 εκατ. το 2016). Επίσης τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς, προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ, από 98 εκατ. ευρώ το 2015.                                            21/11/2015
■ Στις 18/11/2015 ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, μεταξύ των άλλων, είπε: «Αυτό που πρέπει, είναι να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν με αυτούς τους πόρους να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος για τους πολίτες». «Μεταρρυθμίσεις» έλεγε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «διαρθρωτικές αλλαγές» λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στη βάση και των δύο βρίσκεται η στρατηγική επιδίωξη να μειωθεί το «κόστος» που λένε ότι συνεπάγεται για το κεφάλαιο και το κράτος η Υγεία του λαού, ως κόστος τη μετράνε και όχι ως δικαίωμα, και αυτό να μετακυλισθεί στην τσέπη του, είτε άμεσα, είτε μέσα από την αύξηση των πληρωμών από τα Ταμεία. Όσο για το «μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος», αυτό αφορά την παροχή ενός ελάχιστου πακέτου για όλους από το κρατικό σύστημα της Υγείας και από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει, θα μπορεί να έχει και την υγεία του...
 Για τα άτομα που πάσχουν είτε από Αλτσχάιμερ ή από σοβαρή ψυχιατρική νόσο, οι ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης είναι η μοναδική λύση, αφού ο δημόσιος τομέας παρουσιάζει έλλειψη δομών τέτοιου τύπου. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν μέρος του κόστους αλλά παρόλα αυτά, οι συγγενείς των ασθενών είχαν και πριν από την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ συμμετοχή 10% και 20% οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Τώρα, με την αύξηση του ΦΠΑ οι περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και βρίσκονται σε απόγνωση. Να σημειώσουμε ότι για τα ψυχιατρικά - νευρολογικά περιστατικά διατίθενται 5.000 κλίνες σε 40 κλινικές πανελλαδικά οι οποίες απασχολούν 7.000 εργαζομένους. 
■ Ακριβή μου Υγεία! Στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα για δαπάνες Υγεία.
Ολοένα και περισσότερα χρήματα δαπανούν οι Έλληνες για την Υγείας τους, με τις ιδιωτικές πληρωμές να ανέρχονται στο 30% των συνολικών δαπανών υγείας. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις - μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή – σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. Κάτω από το 10% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Μάλιστα, η «ακριβή» Υγεία εξαναγκάζει τους Έλληνες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας βαίνουν μειούμενες. Το 2013 ήταν για την Ελλάδα η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Ιταλία και τη Πορτογαλία, όταν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μία αργή αύξηση των δαπανών υγείας. 
Πιο αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανά κάτοικο διαμορφώθηκαν το 2013 σε 2.366 δολάρια, έναντι 3.453 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Από αυτά, το 31% προέρχονται κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι στη χώρα μας τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα, κ.α., απορροφούν το 4,1% των αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%, ενώ σε Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αποτελούν λιγότερο από το 1,5% της κατανάλωσης των νοικοκυριών. 
Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στους ασθενείς οι οποίοι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας, δεν έλαβαν θεραπεία. Όπως αναφέρεται, το διάστημα της οικονομικής κρίσης υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας δεν έλαβαν θεραπεία. Το 2013, το 10% των Ελλήνων δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες με το ποσοστό μα φτάνει στο 15% μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρώπης το σχετικό ποσοστό είναι μόλις στο 3%.
■  Για τον κίνδυνο να μείνει το προσωπικό του νοσοκομείου απλήρωτο, ενώ την ίδια ώρα φαρμακευτικές εταιρείες προσφεύγουν σε αγωγές και δεσμεύουν χρήματα από τη μισθοδοσία του προσωπικού, μίλησε ο συντονιστής διευθυντής του ΓΝΑ Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM». «Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσα σε αυτή τη λαίλαπα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας» είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται να ξεμείνει το νοσοκομείο και από βασικά υλικά (π.χ. σύριγγες), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Aνέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε φαρμακευτική εταιρεία που δέσμευσε χρήματα, τα οποία υπήρχαν στην τράπεζα για αμοιβές προσωπικού.                                                                                                     TVXS.gr 29/10/2015
 ■ «Πλαφόν» και «κόφτες» στις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική κάλυψη για χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων...

Στην ανάγκη για δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπαίνουν διάφορα «πλαφόν». Αυτή η ζωτική ανάγκη του λαού καλύπτεται μόνο στο ελάχιστο, αφού υπάρχει ένα «ταβάνι» μέχρι το οποίο φτάνουν οι δωρεάν παροχές από το κράτος. Όρια, που δεν έχουν να κάνουν με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους αποτελούν «κόστος» και «εμπόρευμα» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους .Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της ΕΕ, με αντίστοιχα μέτρα να παίρνονται σε όλες τις χώρες - μέλη, ενώ πρόκειται για μόνιμη κατάσταση που όλο θα χειροτερεύει για τους λαούς. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημαγωγικά μιλάει για «ισότιμη πρόσβαση», «καθολική κάλυψη» σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο κ.λπ., γιατί και αυτή θέτει πλαφόν στις δωρεάν ή και ασφαλιστικές παροχές του συστήματος Υγείας. Ας δούμε ορισμένες πλευρές:
1. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 προβλεπόταν μειωμένη χρηματοδότηση κατά 32% για τα νοσοκομεία και κατά 30% για τον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τα ανεπαρκέστατα και πετσοκομμένα κονδύλια του 2014. Μάλιστα, στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά από αυτά. Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρόσκαιρη, αφού οι περικοπές και στην Υγεία είναι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, από το 2016 έως και το 2018 το 3ο μνημόνιο επιβάλλει ετήσιο όριο δαπανών για την Υγεία τα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα βρίσκεται υπό αίρεση προς τα κάτω ανάλογα με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Τι επιπτώσεις έχει αυτό για τους ασθενείς; Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη, το ίδιο και η ΠΦΥ. Τραγική είναι η κατάσταση στην επαρχία, στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, λείπει νοσηλευτικό προσωπικό, εργαστήρια κά. Οι μονάδες ΠΕΔΥ υπολειτουργούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε μόνο υποτυπώδεις υπηρεσίες προσφέρουν. Το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες και ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει 30 και 40 ασθενείς, λείπουν γιατροί, γίνονται εφημερίες χωρίς όλες τις ειδικότητες.
Οι ασθενείς μπαίνουν σε τεράστιες λίστες αναμονής για να επισκεφτούν έναν γιατρό, να χειρουργηθούν, να νοσηλευτούν. Λείπουν τα απαραίτητα και σύγχρονα μηχανήματα για εξετάσεις και θεραπείες, λείπουν αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Αναστέλλονται χειρουργεία επειδή λείπει υγειονομικό υλικό. Για ένα κρεβάτι ΜΕΘ υπάρχουν λίστες αναμονής 25-30 ασθενών, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν έως και 10 ημέρες. Κλείνουν ή συγχωνεύονται κλινικές, κρεβάτια, τμήματα. Ταυτόχρονα, το δημόσιο νοσοκομείο λειτουργεί όλο και πιο έντονα σαν επιχείρηση. Πρέπει να εξασφαλίσει «ίδια» έσοδα για τη λειτουργία του, δηλαδή από τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις απευθείας πληρωμές των ασθενών - πελατών.
2. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού και ιδιαίτερα των ανέργων, των ανασφάλιστων, των μεταναστών και προσφύγων. Οσοι ασθενείς εξαναγκάζονται να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιμέτωποι με νέα πλαφόν, με νέα «επιδρομή» στο υστέρημά τους. Στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ (2015 - 2018) σε συμβεβλημένους ιδιώτες μπαίνει ετήσιο πλαφόν ύψους 890 εκατ. ευρώ. Αν ξεπεραστεί αυτό το όριο π.χ. για διαγνωστικές εξετάσεις (302 εκατ. ευρώ) οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους όλο το ποσό για εξετάσεις αίματος, υπερήχους, ακτινογραφίες κ.ά.
Δε φτάνει που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ξεζουμίζονται στο χώρο δουλειάς, χαρατσώνονται άγρια από τη γενική φορολογία, αυξάνονται οι εισφορές τους, πληρώνουν και ΦΠΑ επειδή αρρώστησαν, για να πάρουν φάρμακο, να κάνουν εξέταση, να νοσηλευτούν! Ηδη λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες Υγείας από 13% στο 23%, ηλικιωμένοι που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ επιπλέον το μήνα.Πλαφόν έχει μπει και στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα - από το 2016 μέχρι και το 2018 ο Οργανισμός θα δίνει έως 1,94 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Οι ρυθμίσεις, που γίνονται και μέσω του νόμου - «σκούπα» που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα μνημονιακά μέτρα, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μειώνουν τις δαπάνες του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, όχι τις πληρωμές των ασθενών: Σταδιακά το διάστημα 2009 - 2014 κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι 43,1% περισσότερα μέσα από συμμετοχές και εξολοκλήρου πληρωμές. Από 23% η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων εκτοξεύτηκε στο 27% το 2014!
3. Το μεγαλύτερο πλαφόν επιβάλλεται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας μέσα από τους Ενιαίους Κανονισμούς Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Κανονισμοί διαχρονικά πετσοκομμένοι, ενώ τώρα βρίσκεται «στα σκαριά» νέος Κανονισμός. Έχουν κοπεί προληπτικές εξετάσεις, φάρμακα, αναλώσιμα υλικά για χρόνια πάσχοντες κι ανάπηρους, φυσικοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά., ιατρικά είδη που χορηγούνται σε ασφαλισμένους (σ.σ. από αναπηρικά καροτσάκια και τεχνητά μέλη, μέχρι είδη οπτικών).
Καθένας που επισκέπτεται ένα δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο φεύγει με μια λίστα εξετάσεων που πρέπει να πληρώσει επειδή δεν «δικαιολογούνται» από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, έχει επιβληθεί συμμετοχή 30% - 50% στα νοσήλια σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και 15% συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις. «Χτίζεται», επομένως, ένα ολόκληρο πλαίσιο περιορισμού της δαπάνης του κράτους με τέτοιες δικλίδες ασφαλείας, ώστε ο ασθενής να είναι ο τελικός αποδέκτης των πληρωμών. Μαζί με τη μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και τους μεγαλοεργοδότες, οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε ένα πιο ανταποδοτικό σύστημα παροχών, ανάλογα με τις έμμεσες και τις άμεσες πληρωμές του ασφαλισμένου.
Πού θα οδηγηθεί ο άνεργος, ο εργαζόμενος των 400 ευρώ, ο συνταξιούχος των 500 ευρώ, ο αυτοαπασχολούμενος που δεν έχει ούτε τις εισφορές του να πληρώσει; Πού θα οδηγηθούν τα λαϊκά στρώματα των οποίων έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα; Να κάνουν όλο και περισσότερες «εκπτώσεις» σε φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. 'Η να επισκέπτονται τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία των Δήμων, των ΜΚΟ, της Εκκλησίας, των διαφόρων επιστημονικών και φιλανθρωπικών συλλόγων που λειτουργούν με ευρωενωσιακά προγράμματα για τη φτώχεια με τις χορηγίες μεγαλοεργοδοτών, μεγαλοκαναλαρχών μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.Ολα αυτά μαζί με τα ελάχιστα εναπομείναντα ιατρεία του ΠΕΔΥ και τους συμβεβλημένους ιδιώτες, θα αποτελούν, με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, το νέο πρωτοποριακό, «αριστερού» χαρακτήρα και εμπνεύσεως σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Παραδείγματα από άλλες χώρες
Τα «πλαφόν» δεν είναι στοιχείο «εξορθολογισμού» των δαπανών και «νοικοκυρέματος» του συστήματος Υγείας, αλλά μηχανισμός που περιορίζει δραστικά την κρατική ευθύνη και συμμετοχή, ενισχύοντας αντίστοιχα την ατομική ευθύνη, ανάλογα με τη δυνατότητα αγοράς των υπηρεσιών Υγείας - Φαρμάκου. Δεν είναι τυχαίο πως η περιστολή των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές, όπως οι υπηρεσίες Υγείας, είναι η στρατηγική της ΕΕ στα κράτη - μέλη, σύμφωνα με αποφάσεις της Κομισιόν, Συνόδων Κορυφής κ.λπ. Πέρα από τις χώρες που εφαρμόζονται ήδη τέτοια μέτρα, η Κομισιόν έχει κάνει σύσταση σε άλλες 13 χώρες για αναδιοργάνωση των συστημάτων Υγείας .Μπορεί η αφετηρία, από την οποία ξεκινούν οι περικοπές στην Υγεία να είναι διαφορετική, ανάλογα και με το βαθμό ανάπτυξης της κάθε καπιταλιστικής χώρας, όμως η κατεύθυνση είναι η ίδια: Μαχαίρι στα δικαιώματα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάθε κράτους απαιτούν οι εργαζόμενοι να «κοστίζουν» όλο και λιγότερο, άρα να περικόπτονται - εκτός από μισθούς και συντάξεις - οι κρατικές δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Είναι μια κατάσταση μόνιμη, πρoκειμένου να δημιουργείται «ευνοϊκό περιβάλλον» για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις. Ορισμένα παραδείγματα:
● Στην Ιταλία, η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές στην Υγεία ύψους 10 δισ. ευρώ με «κόψιμο» περίπου 208 δωρεάν εξετάσεων και άλλων ιατρικών εργασιών. Θα αξιοποιηθούν - όπως και στη χώρα μας από λογιών λογιών κυβερνήσεις - τα λεγόμενα «ιατρικά - θεραπευτικά πρωτόκολλα», όρια και ποινές στη συνταγογράφηση εξετάσεων κ.λπ. Ενδεικτικά, σχεδιάζεται: Οποιος έχει χοληστερίνη εντός των φυσιολογικών ορίων, θα μπορεί να επαναλάβει δωρεάν την εξέταση έπειτα από 5 χρόνια. Μαγνητική τομογραφία στη σπονδυλική στήλη θα δικαιούται κανείς μόνο αν παρουσιάζει επί 4 συνεχείς εβδομάδες έντονους πόνους που δεν περνούν με αναλγητικά φάρμακα...
● Στη Δανία, συζητιέται η επιβολή εισιτηρίου στις ιατρικές επισκέψεις και περικόπτονται παροχές. Οι περικοπές - στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων - αναμένεται να οδηγήσουν σε απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών.
● Το βρετανικό σύστημα Υγείας «ξεγράφει» κάθε χρόνο χιλιάδες καρκινοπαθείς άνω των 65 ετών από τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες θεωρώντας ότι είναι «πολύ μεγάλοι» για θεραπεία. Η θεραπεία δεν καθορίζεται πάντοτε από ιατρικούς παράγοντες, καθώς καταγράφονται πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένων που αποκλείονται από φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής ή και να θεραπεύσουν κάποιες παθήσεις.
Ριζοσπάστης 18/10/2015
■ Δυσχερής η θέση των ασθενών στη χώρα μας, όπου ήδη από το 2013 9% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες υγείας του, ποσοστό συγκρίσιμο μόνο με τη Βουλγαρία (%) και τη Ρουμανία (10%). Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που, που παρουσιάστηκε χθες στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό. Ως εμπόδια αναφέρονται η αναμονή για ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, καθώς συχνά καλούνται να μεταβούν σε άλλη πόλη. Παράλληλα, το 28% δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα, με συνέπεια το 40% να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή να χάνει κάποια δόση.
Μεγάλο προβληματισμό εγείρει και η μηδαμινή εμπλοκή των συλλόγων ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας. Το 39,5% των Ελλήνων ασθενών δηλώνει ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή των συλλόγων του στη λήψη αποφάσεων και ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Αντίστοιχα, δεν έχουν λόγο ούτε στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΕΟΦ, που εγκρίνει τις κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα (55,3%), ούτε μέλη τους συμμετέχουν στα Δ.Σ. των νοσοκομείων (59,2%). Οπως απαντά το 26,3%, πολύ σπάνια διαπίστωσαν κάποια αλλαγή πολιτικής, επειδή οι ιθύνοντες συμμερίστηκαν τα αιτήματά τους.                                              Έντυπη έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/11/2012
 ■ Τέσσερις φορές μικρότερη η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ!

 Σημαντικά πιο χαμηλή είναι η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ και σχεδόν μισή από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι δαπάνες Υγείας στη χώρα μας, με τους Έλληνες να έχουν όλο και λιγότερες παροχές από το δημόσιο σύστημα.Η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας, το ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί ετησίως σε κάθε Έλληνα για υπηρεσίες περίθαλψης, είναι 1.800 ευρώ.
Το αντίστοιχο ποσό στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ήταν 3.000 ευρώ το 2013 (3.453 δολάρια). Ακόμη μεγαλύτερο είναι στις ΗΠΑ, όπου η κατά κεφαλή δαπάνη ανέρχεται στα 7.800 ευρώ (9.000 δολάρια), ποσό που είναι κατά τέσσερις και πλέον φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό!                                        15/10/2015 Iatronet

■ Ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ:
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ- Δημοσίευση :Βήμα της Κυριακής 13/12/2015
■  Τα φάρμακα γίνονται φθηνότερα, οι Έλληνες όμως πληρώνουν περισσότερα!
Μπορεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια οι δαπάνες για το φάρμακο να έχουν πέσει κάτω από το μισό (από 5,9 δισ. το 2009 στα 2 δισ. ευρώ φέτος) και οι αξίες των σκευασμάτων στην αγορά των φαρμακείων σύμφωνα με επίσημες μελέτες (IMS Health Hellas) να έχουν μειωθεί 20% από το 2011 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες εντούτοις καταλήγουν να πληρώνουν πολλά περισσότερα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 6ου Pharma & Health Conference ο καθηγητής διοίκησης και οργάνωσης υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος από την έρευνα που διεξήγαγε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τίτλο "Αξιολόγηση στοιχείων και διαμόρφωση πλαισίου διαχείρισης φαρμάκων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ" για τη συμμετοχή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μελέτη, μέσα σε μόνο ένα χρόνο, από το 2013 έως το 2014 δηλαδή, η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε από το 23% στο 27% και αναμένεται να ανέβει και άλλο μέσα στη χρονιά όπως όλα δείχνουν, φθάνοντας σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που καταθέτουν δηλαδή επιπλέον οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή κάθε φορά που πάνε στο φαρμακείο.
Την ίδια ώρα ωστόσο, το 2014 σε σχέση με το 2013, η φαρμακευτική κατανάλωση μειώθηκε 7% και η αντίστοιχη δαπάνη κατά 12%. Ειδικότερα, στο σύνολο των φαρμάκων, το 2014 το 59,3% ήταν πρωτότυπα (on patent), 21,3% off patent και 19,5% γενόσημα.  Σε σύγκριση με το 2013, διαπιστώνεται μια σημαντική αύξηση του ποσοστού των πρωτοτύπων φαρμάκων, από το 37% που ήταν. Αντίθετα, τα off patent (που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας) έχουν περιορισθεί στο μισό (από 45,9% σε 21,3%), ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες (17,1%). Η έρευνα δείχνει άρα πως τα μερίδια των πρωτοτύπων φαρμάκων, των σκευασμάτων δηλαδή που προστατεύονται από πατέντα, τελικά αυξήθηκε και εκεί οφείλεται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς και η αύξηση της συμμετοχής κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεδομένου πως οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερη διαφορά από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα η μικρή αύξηση στην κατανάλωση γενοσήμων δεν ήταν αρκετή για να εξισορροπηθεί η συμμετοχή.
Την ίδια ώρα, η τσέπη των ασφαλισμένων επιβαρύνεται περισσότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αφού μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έχει πλέον μεταφερθεί στη λεγόμενη αρνητική λίστα και συνεπώς δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Πάντως η κυβέρνηση, δια στόματος του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας Γιάννη Μασκόζου, επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης της συμμετοχής για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων- αν και η ίδια δέσμευση είχε δοθεί και μετά την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ- σημειώνοντας πως σε πρώτη φάση θα αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά εισοδήματα.
■ Ερώτημα...
Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, εισήγαγε νέο πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και τη χορήγηση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ και στους δικαιούχους βιβλιαρίου απορίας. Μέχρι σήμερα, τα φάρμακα των απόρων διατίθενται μόνο από φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ χωρίς να πληρώνουν συμμετοχές. Με το νέο πλαίσιο θα τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία. Το ερώτημα είναι αν με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο θα επιβληθούν για πρώτη φορά συμμετοχές ή εξ ολοκλήρου πληρωμές και στους άπορους - ήδη άνεργοι κι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχές όπως και οι ασφαλισμένοι. Μήπως το υπουργείο βρήκε έναν «εύσχημο» τρόπο να «ελαφρύνει» τα δημόσια νοσοκομεία από το κονδύλι για τα φάρμακα των άπορων αρρώστων, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους;

8.ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■ Νέο δελτίο τιμών: Μείωση σε 2.403 φάρμακα αλλά και αύξηση σε 230 κωδικούς
Μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξηση σε 230 κωδικούς  καταγράφεται στο νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου. Η αύξηση στους 230 κωδικούς που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης, προέκυψε από τη  μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13%, λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.                                                                                      25/12/2015 Health View
■ Ολόκληρος ο σχεδιασμός που αφορά το φάρμακο, διέρρευσε το βράδυ της Τρίτης 17/11 από το υπουργείο Υγείας.
Έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς”, συμφωνήθηκαν τα εξής:
Το αρχικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η κατάργηση της προστασίας των off - patent και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.
Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω μηχανισμού προστασίας («κόφτη») μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων τεσσάρων δελτίων τιμών.
Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off - patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα.
  • Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off - patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα.
  • Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off - patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα.
Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off - patent και γενόσημα.
17/11/ 2015 iatronet
■  Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για το φάρμακο -πως θα τιμολογούνται τα γενόσημα και τα off patent- και οι φήμες για νέες ραγδαίες ανακατατάξεις σε επιχειρηματικό πια επίπεδο δίνουν και παίρνουν, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος συνολικά αλλάζει σελίδα. 
Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί ο αριθμός των γενοσήμων στο άμεσο μέλλον, καθώς πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον οι πολυεθνικές θα αυξήσουν τις εισαγωγές τους στα συγκεκριμένα σκευάσματα, θεωρώντας ότι οι ελληνικές, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν πια στο κόστος θα αποτραβήξουν αρκετά σκευάσματά τους από την αγορά. Σήμερα, η αγορά των σκευασμάτων ελέγχεται κατά 60% από γενόσημα και κατά 40% από πρωτότυπα (βάσει όγκου). Εκτιμάται δε, ότι κάθε πρωτότυπο έχει περίπου τριγύρω του, 15-20 γενόσημα.
Ένα δεύτερο ερώτημα, είναι οι τελευταίες εξελίξεις πόσο θα επιταχύνουν τα επιχειρηματικά deal. Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι μπροστά μας έχουμε δύο σημαντικά επιχειρηματικά deal με πρωτεργάτες πολυεθνικές.
Όσον αφορά την πρώτη στρατηγική συμφωνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία πολυεθνική με ισχυρή παρουσία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εμφανίζεται να συζητά την εξαγορά παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα. Όπως λέγεται, η θυγατρική που ελέγχει αυτή η πολυεθνική στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΟΤC) ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, εξ ου και οι επαφές που ήδη έχει κάνει με πέντε ελληνικές εταιρείες για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου (σε μία τελικά εξ αυτών).
Όσον αφορά το άλλο deal, εξελίσσεται ανάμεσα σε δύο πολυεθνικές. Όπως μάθαμε, η μία εξ αυτών που ηγείται στα γενόσημα παγκοσμίως ενδιαφέρεται να κατακτήσει τη μερίδα του λέοντος και στην ελληνική αγορά. Κάτι που εν μέρει έχει επιτευχθεί, καθώς συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, ενώ στα φαρμακεία από την άλλη η παρουσία της είναι περιορισμένη.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολυεθνικές -τουλάχιστον οι βασικές- επανασχεδιάζουν τις προϊοντικές τους κατηγορίες, απομακρύνοντας τελικώς αυτές που δεν θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, πολυεθνική που πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά ενδιαφέρεται να πουλήσει το κομμάτι που έχει σχέση με τα οφθαλμολογικά σκευάσματα. Ήδη, όπως ακούγεται, ενδιαφέρον αγοράς έχουν εκδηλώσει δύο εταιρείες (πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται και στην ελληνική αγορά).
Οι εξελίξεις όμως για τις πολυεθνικές δεν τελειώνουν εδώ, καθώς γίνονται συζητήσεις και για τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων μέσω των οποίων θα μπορούσαν να προκύψουν οικονομίες κλίμακος, καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαφόρων καναλιών διανομής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον και οργανωμένο λιανεμπόριο. Η πληροφόρηση είναι ότι σημαντικά σχήματα θα δούμε στο κανάλι διάθεσης των καταναλωτικών προϊόντων.                                                                                      20/11/ 2015 iatronet
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει τους τόνους, λέγοντας στους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους «μην ανησυχείτε, θα βρούμε τρόπους να σας στηρίξουμε». Να μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι φαρμακοβιομήχανοι στήριξαν ανοιχτά και ποικιλοτρόπως την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ


Στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που ψηφίστηκε την Παρασκευή, 16 Οκτώβρη, το άρθρο 15 αναφερόταν στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Το άρθρο αυτό υλοποιεί ένα μέρος από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου σχετικά με τα φάρμακα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των κανόνων της τιμολόγησης των φαρμάκων και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται ότι:
  • Η τιμή των OFF PATENT φαρμάκων, δηλαδή των πρωτότυπων φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους διαμορφώνεται στο 50% της τιμής που είχαν όσο ήταν εντός της προστασίας (πατέντας) ή σε αυτήν που προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της ΕΕ. Κριτήριο γι' αυτήν την επιλογή είναι ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη τιμή.
  • Η τιμή των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα), διαμορφώνεται στο 65% της τιμής των OFF PATENT φαρμάκων όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
Τι αλλάζει σχετικά με τον προηγούμενο τρόπο τιμολόγησης
Τα OFF PATENT φάρμακα τιμολογούνταν στο 50% της τιμής του πρωτότυπου που ήταν εντός της πατέντας με την προϋπόθεση ότι υπήρχαν σε κυκλοφορία αντίστοιχα γενόσημα. Εάν δεν υπήρχε αντίστοιχο γενόσημο, τότε έπαιρνε τιμή σύμφωνα με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η τιμολόγηση αυτή γινόταν σε φάρμακα που η τιμή τους ήταν πάνω από 12 ευρώ και δεν μπορούσε να πέσει κάτω απ' αυτήν. Το όριο αυτό έμπαινε για λόγους προαγωγής της χρήσης οικονομικότερων θεραπειών, προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, επάρκειας τέτοιων φαρμάκων σύμφωνα με το νόμο.


Επομένως, με τη νέα διάταξη ενοποιείται η τιμολόγηση των OFF PATENT φαρμάκων ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι γενόσημα, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και χωρίς να τίθεται το προστατευτικό όριο των 12 ευρώ κάτω από το οποίο δεν μπορούσε να πέσει η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Τα γενόσημα τιμολογούνταν στο 32,5% της τιμής των πρωτότυπων που ήταν εντός της πατέντας. Η τιμολόγηση αυτή γινόταν σε φάρμακα που η τιμή τους ήταν πάνω από 7,8 ευρώ και δεν μπορούσε να πέσει κάτω απ' αυτήν. Και εδώ βγαίνει το προστατευτικό όριο των 7,8 ευρώ κάτω από το οποίο δεν μπορούσε να πέσει η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Φάρμακα φτηνά για το κράτος - πανάκριβα για τους ασθενείς
Ο προαναφερόμενος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αποσκοπεί στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (κράτους και ασφαλιστικών ταμείων) όχι όμως και της ιδιωτικής (αυτά που πληρώνουν οι ασθενείς). Ο νέος τρόπος της τιμολόγησης αφορά μόνο τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι αυτά της αρνητικής λίστας, τα οποία θα διατηρήσουν τις σημερινές υψηλές τιμές ούτε και τα ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία μπορεί και να ακριβύνουν. Αυτές τις δύο κατηγορίες φαρμάκων τις πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς και γι' αυτό το κράτος αδιαφορεί για τη δαπάνη τους.Η μείωση της λιανικής τιμής των φαρμάκων που θα προκύψει από αυτήν την τιμολόγηση, προβάλλεται από την κυβέρνηση ως μέτρο δήθεν φιλολαϊκού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα, με το μέτρο αυτό μπορεί να αφαιρείται ένα μικρό μέρος από την υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και οι ασθενείς θα έχουν κάποιο οικονομικό όφελος. Αντίθετα, μπορεί να προκύψει ακόμα και αύξηση των πληρωμών τους.
Εξάλλου, υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια που όλες οι κυβερνήσεις μείωναν τις λιανικές τιμές των φαρμάκων, αλλά οι ασθενείς συνέχιζαν να πληρώνουν όλο και πιο αυξημένα ποσά για την αγορά τους. Αυτό γίνεται διότι το ποσόν που πληρώνει ο ασθενής δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή του φαρμάκου, αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες όπως:
1. Η ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων, δηλαδή τιμή με την οποία αποζημιώνουν τα φάρμακα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ασφαλιστική τιμή είναι κατά κανόνα μικρότερη από τη λιανική τιμή των φαρμάκων. Ετσι τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζουν τη συμμετοχή τους σε ένα μόνο μέρος της τιμής των φαρμάκων. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος με συμμετοχή 25% για ένα φάρμακο που στοίχιζε 20 ευρώ, πλήρωνε από την τσέπη του 5 ευρώ και τα υπόλοιπα 15 ευρώ τα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ. Οταν η τιμή του ίδιου φαρμάκου μειώθηκε στα 10 ευρώ, έπρεπε να μειωθεί και η συμμετοχή του ασφαλισμένου, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί η συμμετοχή καθορίστηκε με βάση την ασφαλιστική τιμή. Ετσι ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε στα 10 ευρώ τα 3 ευρώ, αυτή είναι η ασφαλιστική τιμή και ο ασφαλισμένος, ενώ έχει 25% συμμετοχή, πλήρωνε 7 ευρώ. Με αυτό το κόλπο μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος, ωστόσο το κόστος μετακυλίεται στον ασθενή.
2. Εκατοντάδες φάρμακα έχουν ενταχθεί στην «αρνητική λίστα» (περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως παυσίπονα, αντισταμινικά, αντιβηχικά, οφθαλμικά κολλύρια κ.λπ.) και σε αυτήν των ΜΗΣΥΦΑ (περιλαμβάνει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως αλοιφές, φάρμακα για δερματικές παθήσεις κ.λπ.) που πληρώνονται 100% από τους ασθενείς.
3. Έχει αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής (από 0% σε 10% ή και σε 25%) σε κατηγορίες ασθενειών.
4. Έχει επιβληθεί 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων. Με τον περιορισμό των 3 φαρμάκων ανά συνταγή, καθώς και τον περιορισμό του είδους των φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί ανάλογα την ειδικότητα, αρκετοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν για περισσότερες συνταγές το χαράτσι αυτό.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες παραμένουν σε ισχύ. Αποτέλεσαν ουσιαστικά τα εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της ΕΕ, μείωσης των δημόσιων και αύξησης των ιδιωτικών δαπανών στα φάρμακα. Ετσι, ενώ πριν την κρίση το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. και η ιδιωτική δαπάνη των ασφαλισμένων ήταν 524 εκατ., σταδιακά το 2014 η δημόσια δαπάνη μειώθηκε στα 2,2 δισ. και η ιδιωτική δαπάνη αυξήθηκε στα 750 εκατ. ευρώ.
Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο μέχρι και το 2018 έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό, δηλαδή θα δίνει για φάρμακα έως 1,94 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ανεπαρκέστατο ποσόν του 2015 (2 δισ. ευρώ) που οδήγησε τους ασθενείς να πληρώνουν αυξημένα ποσά. Μάλιστα στον παραπάνω μειωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν συμπεριληφθεί και οι δαπάνες των εμβολίων που πριν αποτελούσε ξεχωριστό κοντύλι.
Η πλαστή για το λαό αντιπαράθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτόν τον ανεπαρκέστατο και κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, το επόμενο διάστημα πρέπει να «χωρέσουν» και τα νέα πρωτότυπα και πιο ακριβά φάρμακα που παράγονται από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Τα τελευταία χρόνια, η αντιπαράθεση ανάμεσα στα ιδιαίτερα συμφέροντα της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας και σε αυτά των πολυεθνικών, παίρνει μεγαλύτερη διάσταση όσο μικραίνει η πίτα του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Διότι παρά τα προβλήματα, όπως της έγκαιρης πληρωμής από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αποτελούσε μια μορφή προστατευτισμού για την πώληση των εμπορευμάτων της φαρμακοβιομηχανίας.
Τώρα που περιορίζεται δραστικά αυτός ο προϋπολογισμός, βγαίνουν τα «μαχαίρια» από τους φαρμακοβιομήχανους, ντόπιους και ξένους, προκειμένου να διεκδικηθεί μεγαλύτερο μερίδιο ή να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την περιορισμένη αυτή «πίτα».
Αυτό εκφράστηκε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου άρθρου με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας και του εκπροσώπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η αντιπαράθεση γίνεται ανάμεσα στην «Ελληνική» φαρμακοβιομηχανία και στις πολυεθνικές, οι οποίες με τα νέα φάρμακα θα αφαιρέσουν μεγάλο μέρος του κλειστού προϋπολογισμού, περιορίζοντας έτσι το δικό τους κομμάτι.
 Πάνω σ' αυτήν τη βάση υπάρχει η αντιπαράθεση του τύπου «πρωτότυπα» - «γενόσημα», «ελληνικά - εισαγόμενα» φάρμακα και μάλιστα την ίδια στιγμή που στον τομέα της παραγωγής και της έρευνας υπάρχει ένα αξεδιάλυτο «κουβάρι» ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες, ντόπιες και ξένες.
Στην ίδια βάση έγινε και η αντιπαράθεση σχετικά με τις «λιανικές τιμές» των φαρμάκων. Σύσσωμοι οι παραπάνω εκπρόσωποι έβαλαν το ζήτημα - που έχει και τη διάσταση του εκβιασμού - ότι παλιά, φτηνά και δοκιμασμένα φάρμακα θα αποσυρθούν, γιατί δήθεν δε θα «συμφέρει» η παραγωγή τους, δηλαδή δε θα έχουν το προσδοκώμενο κέρδος.
Mιά τρανή επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και η ομιλία του προέδρου της ΠΕΦ στη συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων, παραγωγής, εμπορίου και κοινωνικών υποθέσεων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μίλησε ξεκάθαρα για στοχευμένες δράσεις επιλεκτικής μεταχείρισης και προκλητική μεθόδευση εναντίον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και υπέρ των ξένων συμφερόντων.
«Αντί της προώθησης των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με μια διαρκή εμμονή σε μειώσεις των τιμών κι οποιοσδήποτε γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, μπορεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι όλες αυτές οι μειώσεις τιμών, ειδικά εκείνες που αφορούν σε παλιά προϊόντα, δεν μειώνουν τη δαπάνη γενικά, αλλά απλώς μεταφέρουν κεφάλαια από τη μια κατηγορία στην άλλη – εν ολίγοις, πρόκειται για μια εσωτερική αναδιανομή των μεριδίων της φαρμακευτικής αγοράς».                      21/11/2015 virus.com.gr
Φυσικά, οι εκπρόσωποι αυτοί δεν πρωτοτύπησαν. Διότι και στο παρελθόν η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία - με τις πιο ψηλές λιανικές τιμές φαρμάκων - πάλι απέσυρε φάρμακα ή τροποποιούσε τη συσκευασία ή τον αριθμό των χαπιών ή τροποποιούσε ελάχιστα τη δραστική ουσία και πλάσαρε το «νέο» φάρμακο πολύ πιο ακριβά. Πάλι δηλαδή η βάση της αντιπαράθεσης είναι η μέγιστη κερδοφορία και όχι βέβαια οι λαϊκές ανάγκες.
Η στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να μην αφήσει «παραπονεμένο» το εγχώριο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία από την ορισμένη μείωση της κερδοφορίας τους, πρόβαλλε τα «ισοδύναμα» μέτρα με τις χρηματοδοτήσεις τους από το ΕΣΠΑ, την κρατική στήριξη για την εμπορική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό και για τις κλινικές μελέτες για τα φάρμακα, αξιοποιώντας τις κρατικές υποδομές.
Μάλιστα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 5 υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, στην οποία επαναλήφθηκαν οι παραπάνω δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας και προστέθηκαν και άλλες, όπως «σειρά μέτρων φορολογικών, αναπτυξιακών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, η μεγέθυνση του κλάδου με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας».
Επιβεβαιώνεται δηλαδή, για μια ακόμα φορά, το χοντρό δούλεμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν από τη μια τα δίνει όλα στο κεφάλαιο για την παραγωγή κερδοφόρων εμπορευμάτων - φαρμάκων και στο λαό μιλάει για «φάρμακο - κοινωνικό αγαθό».
Στην προκειμένη περίπτωση, τα μέτρα περιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνουν είτε αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας - ήδη αυτό έγινε στον κλάδο Υγείας των κύριων και επικουρικών συντάξεων - είτε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα ή και περαιτέρω ένταξη φαρμάκων στην «αρνητική λίστα» που μέχρι σήμερα αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας στις προγραμματικές δηλώσεις για «μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια» αυτό δείχνουν. Γιατί δε σημαίνει ότι αυτή η μείωση θα υλοποιηθεί με αύξηση των κρατικών δαπανών για να μειωθεί έτσι και η ιδιωτική δαπάνη των ασθενών. Με δεδομένο δε τον ανεπαρκή, κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, σημαίνει ότι θα επιμεριστεί αυτή η δαπάνη ανάμεσα στους υπόλοιπους ασθενείς.
Ταυτόχρονα, αυτά τα μέτρα, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που ασκούν, εξυπηρετούν και τους φαρμακοβιομήχανους - «Ελληνικών ή πολυεθνικών συμφερόντων - ώστε να μειώσουν ή και να καταργήσουν τα ποσά που επιστρέφουν προς τον ΕΟΠΥΥ (clow back) ανάλογα με το ύψος της υπέρβασης που κάνουν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Επιπλέον, επειδή τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» και τα ΜΗΣΥΦΑ πληρώνονται εξολοκλήρου και άμεσα με «ζεστό» χρήμα από τους ασθενείς, συμφέρει η αύξηση της ζήτησης στους φαρμακοβιομήχανους και σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων, διότι αφ' ενός καλύπτει ένα μέρος της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις και αφετέρου υπερβαίνει το πρόβλημα της καθυστέρησης της αποπληρωμής των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.
■ Στον «αφρό» ανεβαίνουν οι κόντρες και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που συνδέονται με τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της η Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία μεταξύ άλλων «διαμαρτύρεται» για τα εξής: «Οι θεσμοί, με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως "Δούρειος Ιππος", επιχειρούν, μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής "μείωσης τιμών", να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα, σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε (...) Επιδιώκεται μια νέα βίαιη αναδιανομή της "πίτας" υπέρ των εισαγωγών, με τα ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς», ενώ «η απαξίωση του προσιτού ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει το δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους»...
ΚΑΙ ΝΑ  Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ «ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ» ΤΗΣ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ:
Ο υπουργός Yγείας, από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών(18/11/2015) απηύθυνε μήνυμα στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και πρόσθεσε ότι με αυτό το στόχο δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τη συμμετοχή του υπουργείου Βιομηχανίας, έτσι ώστε να στηριχθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
 ■ Με μια δέσμη διαρθρωτικών μέτρων θα απαντήσει η κυβέρνηση στην απαίτηση των δανειστών να καταργηθεί ο μηχανισμός προστασίας από την πτώση των τιμών στα off patent φάρμακα και στα γενόσημα. Αυτό δήλωσε (18/11/2015) από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι η δέσμη διαρθρωτικών μέσων θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά στη ζήτηση των φαρμάκων, στην προκλητή ζήτηση, στην υπερβολική συνταγογράφηση και, κυρίως, στην κατεύθυνση υπέρ των ποιοτικών γενοσήμων που παράγονται στη χώρα μας. Ο υπουργός χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγωνία για την παραγωγική επιβίωση της εγχώριας βιομηχανίας. Ωστόσο, η απάντηση από την κυβέρνηση θα είναι μια σοβαρή παρέμβαση  που θα ενισχύσει την αξιοπιστία των γενοσήμων φαρμάκων. Θα συγκροτηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί πολύ χαμηλότερες τιμές στα ακριβά, καινοτόμα και εισαγόμενα φάρμακα. Υπάρχει δυνατότητα να ενισχυθούν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αντίστοιχα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομειακά φάρμακα. «Με αυτόν το μηχανισμό νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει ένας συνολικός εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα μας επιτρέψει και να ανακουφίσουμε την επιβάρυνση των ασθενών και να αφήσουμε χώρο στο να μπουν στη χώρα μας καινοτόμα φάρμακα». Τέλος, πρόσθεσε ότι πρέπει να προβλεφθεί μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στο κόστος, ειδικά για τα γενόσημα των ασθενών.                                                                              Ηealth Daily 19/11/2015
 ■  Οι απαιτήσεις του ΣΦΕΕ- Οι «ριγμένοι» των πληρωμών
Βουνό» θυμίζουν οι συνολικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσει που αποτελούν, μάλιστα και τον κλάδο με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στις πληρωμές. Ορατός ο κίνδυνος δυσλειτου-
ργιών στην αλυσίδα διανομής και στην πρόσβαση των ασθενών.
Οι αναφορές του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, κινητοποίησε το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος του απέστειλε σχετική επιστολή. Να θυμίσουμε, άλλωστε, πως στον κ. Πολάκη ανατέθηκε η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ.Ο Π. Πολάκης δεσμεύθηκε από βήματος της Βουλής, πως σημαντικό μέρος από το ποσό που θα διατεθεί από την επερχόμενη δόση για πληρωμές του δημοσίου θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ για καταβολή ληξιπροθέσμων οφειλών.Το πρόβλημα έγκειται στη διαρκή συσσώρευση των οφειλών αυτών, που διογκώνονται, καθώς η φαρμακοβιομηχανία έχει να «δει» χρήματα από την πολιτεία εδώ και 14 μήνες.
Συγκεκριμένα, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ υπολογίζονται σε 274 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ για τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους το ποσό έχει ήδη αγγίξει τα 484 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή το ποσό των χρημάτων που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις εταιρίες ξεπερνά τα 758 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν το 1,2 δις ευρώ.
Ο ΣΦΕΕ με την επιστολή ζητάει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την πραγματοποίηση συνάντησης και κυρίως να δημιουργήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής όλων των εκκρεμών χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Διαφορετικά, προειδοποιούν, οι συνέπειες στην αλυσίδα διανομής και την πρόσβαση των ασθενών θα είναι καταστροφικές.                                                                      13/10/2015 virus.com.gr

9.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
1.ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
■ Το 2014 υπήρξαν πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.  Για το 2015 μία έκθεση αναφέρει: Περισσότερο από τα τρία τέταρτα του τρέχοντος έτους η παγκόσμια δραστηριότητα στις σφαίρες της φαρμακοβιομηχανίας, ιατρικής και βιοτεχνολογίας ξεπέρασε τα δεδομένα του 2001, σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία της αγοράς συγχωνεύσεων.
Σε αυτό το εύρος, οι βιομηχανίες έχουν πραγματοποιήσει 954 συναλλαγές αξίας 367.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων .Και η φαρμακοβιομηχανία είναι ευχαριστημένη σε μεγάλο βαθμό. Το πεδίο εμφανίζει 268 συμφωνίες αξίας 231.5 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των τριών τετάρτων του 2015. Αυτό είναι μία αύξηση της τάξης του 93.4% κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η οποία ξεπέρασε τις 251 συμφωνίες αξίας 119.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 19/10/2015 Fierce Pharma  
Τα φάρμακα για τη δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου είναι ακόμα μη διαθέσιμα και μη προσιτά για ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό THE LANCET.
Τα δεδομένα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει στόχο τα φάρμακα για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας καρδιαγγειακής νόσου να καταστούν διαθέσιμα στο 80% των κοινοτήτων και να χρησιμοποιούνται από το 50% των ατόμων που τα χρειάζονται έως το 2025. Στο παρελθόν, είχε αναφερθεί ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλή και η πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να ερευνήσει αν και πώς αυτή η χαμηλή χρήση σχετίζεται με την έλλειψη διαθεσιμότητας ή την ανεπαρκή προσιτότητα.
Τα στοιχεία που μελετήθηκαν
Αναλύθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και το κόστος των φαρμάκων καρδιαγγειακών νόσων (ασπιρίνη, β-αναστολείς, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και στατίνες) σε φαρμακεία που συγκεντρώθηκαν από 596 κοινότητες σε 18 χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) (Προοπτική Επιδημιολογία Αστικών και Αγροτικών Περιοχών). Τα φάρμακα θεωρήθηκαν διαθέσιμα εάν υπήρχαν στο φαρμακείο όπου ζητήθηκαν και προσιτά εάν το συνδυασμένο κόστος τους ήταν χαμηλότερο από το 20% της δυνατότητας πληρωμής της οικογένειας.
 Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα από χώρες υψηλών εισοδημάτων, ανώτερων-μεσαίων εισοδημάτων, χαμηλότερων-μεσαίων εισοδημάτων και χαμηλών εισοδημάτων. Τα δεδομένα από την Ινδία παρουσιάστηκαν ξεχωριστά λόγω της μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας γενοσήμων της.
Τα ευρήματα 
Οι κοινότητες εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2003 και της 31ης Δεκεμβρίου 2013. Και τα τέσσερα φάρμακα καρδιαγγειακών νόσων ήταν διαθέσιμα σε 61 (95%) των 64 πόλεων και 27 (90%) των 30 αγροτικών κοινοτήτων στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σε 53 (80%) των 66 πόλεων και 43 (73%) των 59 αγροτικών κοινοτήτων σε χώρες με ανώτερα-μεσαία εισοδήματα, σε 69 (62%) των 111 αστικών και 42 (37%) των 114 αγροτικών κοινοτήτων σε χώρες χαμηλών-μεσαίων εισοδημάτων, οκτώ (25%) των 32 αστικών και μία (3%) των 30 αγροτικών κοινοτήτων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος (με εξαίρεση την Ινδία) και 34 (89%) των 38 πόλεων και 42 (81%) των 52 αγροτικών κοινοτήτων στην Ινδία.
Τα τέσσερα φάρμακα καρδιαγγειακών νόσων ήταν δυνητικά μη προσιτά για 0,14% οικογενειών στις χώρες υψηλού εισοδήματος (14 από 9.934 οικογένειες), για 25% των χωρών ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος (6.299 από 24.776), για 33% των χωρών χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος (13.253 από 40.023), για 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος (με εξαίρεση την Ινδία, 1.976 από 3.312) και για 59% των οικογενειών στην Ινδία (9.939 από 16.874).
Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος, οι ασθενείς με προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν και τα τέσσερα φάρμακα, καθώς συχνά ήταν διαθέσιμα λιγότερα από τα τέσσερα.
 Σε κοινότητες στις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα και τα τέσσερα φάρμακα, οι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα, εάν η οικογένεια δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο κόστος τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Τα φάρμακα δευτερογενούς πρόληψης δεν είναι διαθέσιμα, ούτε προσιτά για ένα μεγάλο ποσοστό των κοινοτήτων και οικογενειών σε χώρες ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος, χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος και χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλή. Βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των βασικών φαρμάκων είναι πιθανό να ενισχύσουν τη χρήση τους και να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του WHO για 50% της χρήσης βασικών φαρμάκων έως το 2025.                          MEDsin  29/10/2015

ΟΙ 20 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
1
Teva
11
Dr. Reddy's Laboratories
2
Novartis-Sandoz
12
Apotex
3
Allergan
13
Stada Arzneimittel
4
Mylan
14
Aurobindo
5
Sun Pharmaceutical
15
Cipla
6
Aspen
16
Krka Group
7
Hospira
17
Valeant
8
Sanofi
18
Zydus Cadila
9
Frecenius Kabi
19
Par Pharmaceutical
10
Lupin
20
Nichi-Iko Pharmaceutical

 Οι 15 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες   για το 2014 βάσει τζίρου (δις.δολλάρια)
1.Johnson & Johnson
74,33
2. Novartis                    
57,99
3. Roche
49,86
4. Pfizer
49,60
5. Sanofi
43,07
6. Merck
42,24
7. GlaxoSmithKline
37,96
8. AstraZeneca
26,09
9.Bayer
25,47
10. Gilead Sciences
24,47
11. Teva Pharmaceutical Industries
20,27
12. Amgen
20,06
13. AbbVie
19,96
14. Eli Lilly
19,61
15 . Bristol-Myers Squibb
15,87

■ Στα 12.750 δολάρια ανέρχεται το κόστος μηνιαίας προμήθειας για τα νέα χάπια κατά του καρκίνου της AstraZeneca, τα οποία έλαβαν πρόσφατα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το
Reuters, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το κόστος κτήσης είναι συγκρίσιμο με άλλες στοχευμένες δια του στόματος θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η
AstraZeneca έχει επισημάνει ότι το νέο σκεύασμα θα μπορούσε να πετύχει ετήσιες πωλήσεις 3 δισ. δολ. το χρόνο, καθιστώντας το σημαντικό φάρμακο στο αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο ογκολογίας του ομίλου.                                                                                     Virus.com.gr  24/11/2015
■ Στα 1,4 τρισ. οι παγκόσμιες δαπάνες για φάρμακα το 2020
Ο παγκόσμιος προϋπολογισμός για τα φάρμακα θα αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο σε 1,4 τρισ. δολάρια το 2020, καθώς φάρμακα για τη θεραπεία καρκίνων και σπάνιων ασθενειών βγαίνουν στην αγορά, σύμφωνα με ερευνητές του IMS Institute for Healthcare Informatics.
Όπως αναφέρει το
Reuters, ανάμεσα στο κορυφαία ευρήματα του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι οι λεγόμενες ειδικές θεραπείες θα κυριαρχήσουν στις δαπάνες, με τις ογκολογικές θεραπείες να αγγίζουν συνολικά τα 110 δισ. δολάρια και τα φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα να ακολουθούν δεύτερα.
Οι θεραπείες για την ιογενή ηπατίτιδα θα αγγίξουν τα 48 δισ.Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ξοδέψουν τα μεγαλύτερα ποσά σε φάρμακα, αφού στη χώρα αντιστοιχεί το 41% του παγκόσμιου προϋπολογισμού. Η Κίνα θα δαπανήσει 150 με 180 δισ. το 2020, αντιπροσωπεύοντας ένα 6% με 9%. Το ποσοστό ανάπτυξης παγκοσμίως θα είναι 4% με 7%.Το
IMS εκτιμά πως 225 νέες θεραπείες θα εμφανιστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές θα κυριαρχήσουν τα σκευάσματα για σπάνιες ασθένειες και καρκίνους.
19 /11/ 2015 virus.com.gr
Παραγωγή βιοϊσοδύναμων της Amgen στο στόχαστρο της Novartis
19 - 11 – 2015
Αποδεκτή κάνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την αίτηση έγκριση της βιοϊσοδύναμης έκδοσης φαρμάκου  της Amgen, από την μονάδα Sandoz της Novartis, που καταπολεμά τις λοιμώξεις σε ασθενείς με καρκίνο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η έγκριση αυτή σηματοδοτεί τη διάθεση του τρίτου βιοϊσοδύναμου της αμερικανικής εταιρείας και το δεύτερο από τα συνολικά δέκα φάρμακα του φακέλου που έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο FDA τον περασμένο μήνα έκανε αποδεκτή την υποβολή της Sandoz για την έγκριση ενός βιοϊσοδύναμου αντίγραφου του κορυφαίου φαρμάκου Enbrel της Amgen.Τα ομοειδή έχουν στόχο να αντιγράψουν βιολογικά προϊόντα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με ζωντανά κύτταρα, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι ακριβή αντίγραφα. Για τα βιοϊσοδύναμα οι κατασκευαστές πρέπει να διεξάγουν κλινικές δοκιμές προκειμένου να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους λειτουργούν όπως πρέπει. Οι ασφαλιστές εταιρείες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ελπίζουν ότι τα ομοειδή θα κοστίσουν στο δημόσιο 40% έως 50% λιγότερο από τα πρωτότυπα φάρμακα.
19 /11/ 2015 virus.com.gr
■ Η GlaxoSmithKline ελπίζει να καταθέσει 20 νέα φάρμακα από το 2020, ακολουθούμενη από περαιτέρω 20 κατά την επόμενη πενταετία.
pharmatimes.com/ 15/11/2015
Σε επενδύσεις 350 εκατ. δολ. προχωρά η βιοφαρμακευτική επιχείρηση Regeneron Pharmaceuticals, Inc., στο υπό κατασκευή εργοστάσιο της στην Ιρλανδία, προσθέτοντας επιπλέον 200 νέες θέσεις εργασίας στο δυναμικό του. Η φαρμακευτική επιχείρηση απέκτησε τις πρώην εγκαταστάσεις της Dell Computer στο Limerick της Ιρλανδίας. Η επένδυση, που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, προέβλεπε επενδύσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας, και χρονοδιάγραμμα παράδοσης έως το τέλος του 2016.Με τις πρόσθετες επενδύσεις η πανεπιστημιούπολη Limerick θα στεγάσει μεγαλύτερης κλίμακας εγκατάσταση παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
«Με ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων στην αγορά εξειδικευμένο στην επιστήμη και την τεχνολογία αιχμής, η Regeneron αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες» όπως επισημαίνει o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Regeneron, υπογραμμίζοντας πως «Η εγκατάσταση στο Limerick θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο προκειμένου να εξασφαλίσει η Regeneron την συνέπεια της στην αποστολή της που δεν είναι άλλη από το να φέρει φέρει νέα φάρμακα για ασθενείς με σοβαρές ασθένειες».
■ Για πρώτη φορά, η φαρμακευτική εταιρεία με προσανατολισμό στην έρευνα κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες παγκόσμιες καινοτόμους εταιρείες, οι οποίες έχουν επιλεγεί από το πρακτορείο ειδήσεων Thomson Reuters.
 Η Boehringer Ingelheim ανακηρύχθηκε μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως για το 2015. Για πρώτη φορά, η φαρμακευτική εταιρεία με προσανατολισμό στην έρευνα κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες παγκόσμιες καινοτόμους εταιρείες, οι οποίες έχουν επιλεγεί από το πρακτορείο ειδήσεων Thomson Reuters.
Η Thomson Reuters χορηγεί αυτό το βραβείο από το 2011. Για να μετρήσει την καινοτόμο δύναμη και να προσδιορίσει τους νικητές, το πρακτορείο ειδήσεων ακολούθησε μια αναλυτική επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται σε τέσσερα βασικά κριτήρια: συνολικός όγκος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ποσοστό χορηγήσεων ως προς τις αιτήσεις, παγκόσμια εμβέλεια του χαρτοφυλακίου, καθώς και επιρροή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, όπως αποδεικνύεται από τις παραπομπές. Στην Ελλάδα η εταιρεία συγκαταλέγεται στους πρωταθλητές της κλινικής έρευνας, με συνολικές επενδύσεις 11,2 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα κλινικών ερευνών της μητρικής εταιρείας. 
■  Κλείνει λόγω κρίσης μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων στην Μεγάλη Βρετανία
Η μικρή Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στη Ευρώπη με οικονομική και τραπεζιτική κρίση... Ακόμα και η κραταιά Μεγάλη Βρετανία με το "γερό" εθνικό της νόμισμα, οδηγεί μεγάλες εταιρίες σε "λουκέτα" ή αναγκαστικό ξεπούλημα. Τελευταίο παράδειγμα, αυτό μεγάλης αλυσίδας φαρμακείων.
Η αλυσίδα φαρμακείων Co-operative "βγήκε στo σφυρί" μετά από 70 χρόνια λόγω της εξαγοράς της από την Well. Ως εκ τούτου, τα 780 φαρμακεία της αλυσίδας, που απασχολούν πάνω από 7.000 άτομα προσωπικό στην Μεγάλη Βρετανία αλλάζουν χέρια και πιθανώς εργασιακές συνθήκες για τους υπαλλήλους. Τα φαρμακεία εξαγοράστηκαν έναντι 620 εκατομμυρίων λιρών από τον όμιλο εταιριών Bestway την προηγούμενη χρονιά που έχει στην κατοχή της τα 24ωρα παντοπωλεία Best-one και έχει σκοπό να επενδύσει 200 εκατομμύρια λίρες για την ανακαίνιση των καταστημάτων της.
Σκοπεύει κατά αυτό τον τρόπο, να αυξήσει τα ετήσια έσοδα της από τα 750 εκατομμύρια λίρες, στο 1 δις μέχρι το 2019.Ο όμιλος εταιριών Co-operative πούλησε πέρσι την αλυσίδα φαρμακείων του προσπαθώντας να εξυπηρετήσει δανεισμό του με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Η αλυσίδα φαρμακείων Well πάντως θα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη αλυσίδα της χώρας, εκτελώντας 75 εκατομμύρια συνταγές ετησίως.                                               
Iatropedia.gr 10/10/2015
 Σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της AstraZeneca στη Ρωσία
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση (224 εκατ. δολάρια) σε ό,τι αφορά την κατασκευή φαρμακευτικής μονάδας στη χώρα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, η ενέργεια αυτή ενδυναμώνει την μακροπρόθεσμη δέσμευση της στη χώρα. Το 2011, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ήταν μία από τις πρώτες πολυεθνικές που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για αύξηση της παραγωγής φαρμάκων στη Ρωσία μετά τις κινήσεις της Μόσχας να στηρίξει την τοπική φαρμακοβιομηχανία, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανονισμούς για τα εισαγόμενα σκευάσματα .Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση σε ό,τι αφορά την κατασκευή φαρμακευτικής μονάδας στη χώρα.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο στην περιοχή Καλούγκα, νοτιοδυτικά της Μόσχας, θα λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα το 2017 και θα παράγει περίπου 40 εκατ. συσκευασίες και 850 εκατ. ταμπλέτες από περίπου 30 φαρμακευτικά σκευάσματα ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των φαρμάκων που διαθέτει η εταιρεία στη ρωσική αγορά.
 22/10/ 2015  Πηγή: virus.com.gr
Επιπλέον 15 εκατ. δολ. επενδύει η Novartis στην Gamida Cell
Όπως μεταδίδει το Reuters η επένδυση των 15 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των κλινικών προγραμμάτων της Gamida Cell. Την πρόθεση της να επενδύσει επιπλέον 15 εκατ. δολ. στην ισραηλινή επιχείρηση Gamida Cell ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, έχοντας αποκτήσει προ ενός έτους περίπου στην απόκτηση του 15% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Όπως μεταδίδει το Reuters η επένδυση των 15 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των κλινικών προγραμμάτων της Gamida Cell, στα οποία περιλαμβάνονται η ανάπτυξη του πειραματικού φαρμάκου NiCord, για ασθενείς με λευχαιμία, λέμφωμα και δρεπανοκυτταρική νόσο.                                                                                13/10/ 2015     Πηγή: virus.com.gr 

2.ΕΞΑΓΟΡΕΣ
Τη συγχώνευση τους ανακοίνωσαν η Pfizer και η Allergan, με μια συμφωνία ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δομώντας έτσι τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία, παγκοσμίως.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά μέχρι στιγμής, φέτος, και τη μεγαλύτερη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας που έγινε ποτέ, ξεπερνώντας την απόκτηση της
Warner-Lambert από την Pfizer το 2000 έναντι 116 δισ. δολαρίων.                                                   virus.com.gr  24/11/2015
Τα χρηματιστήρια «πήραν» φωτιά με τη δημιουργία του νέου κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας
Το μεγαλύτερο μονοπώλιο στο χώρο του φαρμάκου και της φαρμακευτικής έρευνας διεθνώς είναι γεγονός από την περασμένη Δευτέρα, όταν μπήκαν στη Νέα Υόρκη οι υπογραφές για τη συγχώνευση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού «Pfizer» με τη μικρότερη, επίσης αμερικανική «Allergan», έναντι 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τεχνική άποψη και μόνον, η «Pfizer», με έδρα τη Νέα Υόρκη και παρουσία στις αγορές των ΗΠΑ εδώ και 165 χρόνια, εμφανίζεται να «αγοράζεται» τάχα από τη σαφώς μικρότερη «Allergan» με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, για φορολογικούς λόγους, ώστε να μεταφερθεί στην ιρλανδική πρωτεύουσα η έδρα της πρώτης και να δει τους φόρους που θα καταβάλει το 2016 να πέφτουν στο 12,5% από τον αμερικανικό φορολογικό συντελεστή εταιρειών του 35%.
Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την ακύρωση του «αρραβώνα» από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι αρχιτέκτονες της γιγαντιαίας συγχώνευσης φρόντισαν να αξιοποιήσουν κάθε νομικό «παραθυράκι», κάνοντας στην ουσία... διάτρητο λαγήνι τους τελευταίους νόμους του Κογκρέσου για την ακύρωση μεγάλων συγχωνεύσεων και της μεταφοράς εταιρικής έδρας των μονοπωλίων για φορολογικούς λόγους. Οπως είναι γνωστό, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπορούσε τα τελευταία χρόνια να εμποδίσει την επικύρωση τέτοιων συμφωνιών συγχώνευσης εφόσον οι μέτοχοι της προ συγχώνευσης αμερικανικής εταιρείας αποκτούσαν τουλάχιστον 60% των μετοχών της εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό. Στη συμφωνία που έκλεισαν τα στελέχη των «Pfizer» - «Allergan», κανονίστηκε οι μέτοχοι της «Allergan» να έχουν το 44% της νέας εταιρείας με έδρα το Δουβλίνο και οι μέτοχοι της «Pfizer» το 56%. Και έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τους μετόχους, που προσδοκούν στο άμεσο μέλλον ακόμη περισσότερα κέρδη από τα παιχνίδια στις κερδοσκοπικές χρηματαγορές...
Ο λαός «πληρώνει τη νύφη»...
Ωστόσο, το «ούτε γάτα ούτε ζημιά» δεν ισχύει και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους και τους απανταχού ασθενείς - πελάτες των φαρμακευτικών σκευασμάτων των δύο εταιρειών που έχουν γεμίσει την αγορά με εκατοντάδες ευπώλητα (best-seller...) προϊόντα, όπως το «Lipitor» (κατά της χοληστερίνης), τα ηρεμιστικά «Xanax», αντικαρκινικά σκευάσματα, εμβόλια, πολυβιταμίνες, τα αντιφλεγμονώδη «Celebrex» και «Advil», το «Viagra» και οι αμπούλες «Botox»...
Οσον αφορά το αμερικανικό κράτος και τους Αμερικανούς φορολογούμενους, αναμένεται να χάνουν εξαιτίας της συγχώνευσης «Pfizer» - «Allergan» ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Πρόνοιας.
Την ίδια στιγμή, βεβαίως, οι δύο εταιρείες θα εξακολουθούν να επωφελούνται ποικιλοτρόπως από τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στο αμερικανικό έδαφος (εάν βεβαίως δεν αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς) αφού και τα δισεκατομμύρια κρατικής επιδότησης σε έρευνα θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (National Health Institutes, NHI), και θα αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πώληση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους στις ΗΠΑ (που πωλούνται στις υψηλότερες τιμές παγκοσμίως!) και τα σκανδαλωδώς ενισχυμένα δικαιώματα πατέντας θα χρησιμοποιούν για να πολλαπλασιάζουν τα τεράστια κέρδη τους. Κοντολογίς, επιδιώκουν να έχουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».
Φυσικά, επειδή το φάρμακο βρίσκεται στον καπιταλισμό στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων η επιστημονική και φαρμακευτική έρευνα στρέφεται πάντα σε αυτά τα φάρμακα που αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στους βιομήχανους. Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο η γιγάντωση των μονοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, που παίρνει ραγδαίους ρυθμούς, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 2000 και μετά, δεν πρόκειται να σημάνει κάτι ουσιαστικό για τα λαϊκά στρώματα, που χρυσοπληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι μύθοι των εταιρικών συγχωνεύσεων
Παρ' όλα αυτά, τα διευθυντικά στελέχη των μονοπωλίων προσπαθούν να διασκεδάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις διαδίδοντας διάφορους μύθους. Πρώτα από όλα, ισχυρίζονται πως η υψηλή φορολογία στερεί πόρους από την έρευνα νέων φαρμάκων. Κάτι που αποδεικνύεται «μύθος» αφού στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) φαρμάκων στις βιομηχανίες προέρχεται από το αμερικανικό Δημόσιο και τα Ινστιτούτα Εθνικής Υγείας, που το 2014 έδωσαν στα μονοπώλια του φαρμάκου γι' αυτό το σκοπό πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια!
Μύθος είναι επίσης ότι τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στις ΗΠΑ προέκυψαν από τα εργαστήρια των πολυεθνικών. Η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός και οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex Μαριάνα Ματζουκάτο, μιλώντας προ ημερών σε ρεπόρτερ του περιοδικού ΤΙΜΕ σημείωσε ότι πολλές μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις στις ΗΠΑ οφείλονται στην κρατική χρηματοδότηση και όχι στα κονδύλια που δίνουν οι ιδιωτικές εταιρείες. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι πατέντες για τα περισσότερα εξαρτήματα των λεγόμενων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων προέρχονται από τα εργαστήρια έρευνας οργανισμών και υπηρεσιών του Πενταγώνου (π.χ. GPS, οθόνες αφής, ακόμη και το Διαδίκτυο...) και ότι πολλά νέα φάρμακα που έφεραν μεγάλα κέρδη στα ταμεία της «Pfizer» προήλθαν από έρευνες του NΙΗ. Η ίδια τόνισε ότι τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας ξόδεψαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες για πρωτοπόρες έρευνες, που άνοιξαν το δρόμο στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική.
Μισή αλήθεια φαίνεται να είναι, από την άλλη, και η λεγόμενη υψηλή φορολογία επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, όπου το 1976 τα βιομηχανικά μονοπώλια κατάφεραν να μειώσουν το φόρο επί των κερδών στο 50% σε μόλις πέντε χρόνια. Ακόμη και σήμερα, το υποτιθέμενο 35% της αμερικανικής φορολογίας επιχειρήσεων καταλήγει, ώσπου να φθάσει στα κρατικά ταμεία, να είναι, λόγω διαφόρων νομικίστικων και λογιστικών παζαριών με το υπουργείο Οικονομικών και τις φορολογικές αρχές, σημαντικά κουτσουρεμένο.
Υποτίθεται, επιπροσθέτως, πως οι συμφωνίες συγχώνευσης γίνονται για να εξοικονομηθούν πόροι για την έρευνα και παραγωγή νέων φαρμάκων. Ουδέν ψευδέστερον, αφού ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η ιστορία των εταιρικών συγχωνεύσεων στο χώρο του φαρμάκου έχει αποδείξει πως τα κονδύλια που δίνουν για έρευνα και ανάπτυξη ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ σημαντικά, όπως μειώνονται συχνά κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες οι θέσεις εργασίας σε ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό!
Ο πρώην πρόεδρος του παγκόσμιου Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της «Pfizer», Τζον Λ. Λαματίνα, έγραφε σε άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση NATURE, τον Αύγουστο του 2011, ότι η απόκτηση τριών μεγάλων εταιρειών από την «Pfizer» από το 2000 έως το 2010 («Warner-Lampert» έναντι 111,8 δισ. δολαρίων το 2000, της «Pharmacia» το 2003 και της «Wyeth» το 2009 με 68 δισ. δολάρια) προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλων εργαστηρίων έρευνας σε ΗΠΑ και Βρετανία, την απόλυση άνω των 15.000 ειδικευμένων επιστημόνων και τη σημαντική μείωση των κονδυλίων για την έρευνα, για να εξοικονομήσει 2 δισ. δολάρια...
Ο ίδιος διαπίστωσε μάλιστα ότι η δεκαετία του 1990 ήταν «χρυσή» από άποψη παραγωγής νέων φαρμάκων, όπου κατά μέσο όρο δίνονταν ετησίως άδεια στις ΗΠΑ σε 31 νέα φάρμακα, με χρονιά κορύφωσης το 1996, οπότε δόθηκε άδεια σε 54 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία παρασκευάστηκαν από εταιρείες που σήμερα δεν υπάρχουν. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι από 42 μέλη (μητρικών εταιρειών) που είχε το 1988 ο Σύνδεσμος Αμερικανών Φαρμακοβιομηχάνων, το 2011 απέμειναν μόνον 11 με σημαντικά μικρότερους εταιρικούς προϋπολογισμούς για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «Pfizer» έως και πριν από τη συγχώνευσή της με την «Wyeth» έδινε ετησίως για έρευνα 7,95 δισ. δολάρια και άλλα 3,37 δισ. δολάρια η «Wyeth» ενώ μετά τη συγχώνευσή τους τα κεφάλαια για έρευνα και παραγωγή νέων φαρμάκων περιορίστηκαν σε περίπου 6,5 δισ. δολάρια.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Pfizer ήδη αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της φαρμακευτικής αγοράς, ενώ η Allergan από την άλλη δεν συγκαταλέγεται στη δεκάδα των ισχυρότερων εταιρειών. Αυτό το γεγονός όμως δεν της σπάει το μονοπώλιο που έχει στην αγορά με το Βotox (τιμή λιανικής 150 ευρώ), αλλά ούτε και την πρωταγωνιστική θέση που διατηρεί στα κολλύρια. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι μέσω της συνένωσης αυτής θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων σε τομείς με δυναμική ανάπτυξη, όπως αυτός της κατάθλιψης. Επίσης, μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς, η Pfizer μπορεί να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη στο κομμάτι των Μη συνταγογραφούμενων με την απελευθέρωση των τελευταίων και στα σούπερ μάρκετ.
■ Η GlaxoSmithKline αγοράζει περιουσιακά στοιχεία της Bristol - Myers
Η αγορά των περιουσιακών στοιχείων θα στοιχίσει συνολικά 1,5 δισ. δολάρια. Αναμένεται να ισχυροποιήσει την ήδη καλή σε επιδόσεις ViiV Healthcare, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία που ασχολείται με τον HIV και ανήκει κυρίως στη GlaxoSmithKline.
Η GlaxoSmithKline συμφώνησε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της αμερικανικής Bristol-Myers Squibb, τα οποία συνδέονται με φάρμακα για τον ιό HIV, για 1,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το MarketWatch, πρόκειται για μια κίνηση που θα τονώσει ένα από τα ήδη πιο ισχυρά τμήματα της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρίας. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να ισχυροποιήσει τη ViiV Healthcare, μια επιχείρηση που ασχολείται με τον HIV και ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στη Glaxo. Η Pfizer και η ιαπωνική Shionogi έχουν στην κατοχή τους μικρότερα μερίδια στην εταιρία, η οποία είναι, σύμφωνα με τη Gilead Sciences, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση HIV σε όρους μεριδίου αγοράς.    euro2day.gr  18 Δεκεμβρίου 2015
■ Στην εξαγορά του 55% της Acerta Pharma έναντι 4 δισ. δολαρίων, προχώρησε η AstraZeneca Plc προκειμένου να αποκτήσει μια πιθανή, υψηλής αποδοχής, θεραπεία κατά του καρκίνου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η AstraZeneca θα πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια προκαταβολικά, και άλλο 1,5 δισ. δολάρια όταν εγκριθεί το πειραματικό φάρμακο της Acerta από τις ρυθμιστικές αρχές ή στο τέλος του 2018, αναλόγως ποιο θα έρθει πρώτο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ότι η AstraZeneca μπορεί να αγοράσει το υπόλοιπο της Acerta έναντι 3 δισ. δολαρίων.                                                                      pharmatimes.com 16/12/2015
Η LEO Pharma A/S, μια παγκόσμια εταιρεία στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, αφοσιωμένη στο να βοηθήσει τους ανθρώπους στην απόκτηση υγιούς δέρματος, και η Ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Astellas Pharma Inc. ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει συμφωνία αγοράς στοιχείων του ενεργητικού, σύμφωνα με την οποία, η Astellas θα μεταφέρει την παγκόσμια επιχειρηματική της δραστηριότητα στον τομέα της δερματολογίας στη LEO Pharma, προς €675.000.000.                                                                                                                  16/11/2015
Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ιδιωτικής επιχείρησης Harrisvaccines Inc από τη μονάδα της Merck & Co Inc, με στόχο να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των εμβολίων της στα κτηνιατρικά.                                                              16 - 11 – 2015  virus.com.gr
■ Στην εξαγορά της βιοτεχνολογικής εταιρείας Dyax Corp. προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση Shire, έναντι 37,30 δολαρίων σε μετρητά για κάθε μετοχή της Dyax ή αντί 5,9 δισ. δολαρίων.
                                                                                                                   3/11/ 2015  
virus.com.gr
 ■ H Johnson & Johnson συναλλάσσεται ένα άγνωστο ποσό για την εξαγορά της ιδιωτικής εταιρείας Novira Therapeutics, αποκτώντας έτσι μία θεραπεία πρώιμου σταδίου της ηπατίτιδας β και μία σειρά αντιικών.                                                                             fiercebiotech.com    5/11/2015
■ Η Bristol-Myers Squibb αποκτά την αμερικανική, ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Cardioxyl με μία συμφωνία που θα μπορούσε να ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
pharmatimes.com 4/11/2015
■ Συμφωνία για την εξαγορά της ZS Pharma έναντι 2,7 δισ. δολ. ανακοίνωσε η AstraZeneca. Η εξαγορά έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ZS Pharma και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Η συμφωνία θα συμβάλει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της στις καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους.                                                      HealthMag    7/11/2015
                                                                                                            

3.ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας προχώρησαν η Johnson & Johnson και η Alphabet Inc, προκειμένου να δημιουργήσουν μικρότερα, εξυπνότερα και λιγότερο δαπανηρά ρομποτικά συστήματα υποβοήθησης στη χειρουργική, σε σχέση με εκείνα που πωλούνται σήμερα από άλλες εταιρείες
Δημιουργία της νέας εταιρείας, που φέρει την επωνυμία Verb Surgical Inc, είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του περασμένου Μαρτίου, των σχεδίων της Johnson και της Google Inc. Στόχος ήταν να ενώσουν τις τεχνολογίες τους και στο μέτωπο χειρουργικής ρομποτικής. Η μονάδα επιστημών ζωής της Google, έχει μετονομαστεί τότε σε Alphabet.                Virus.com.gr 16/12/2015
Η Sanofi και η AstraZeneca ανακοίνωσαν σήμερα την άμεση ανταλλαγή 210.000 χημικών ενώσεων από τα χαρτοφυλάκια τους. Η συνεργασία αυτή μεταξύ δύο μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας. Θα ενισχύσει το εύρος των χημικών ενώσεων που διαθέτουν οι δύο εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο τους και θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν ένα ευρύτερο πεδίο χημικών ενώσεων για την ανάπτυξη νέων μικρομοριακών φάρμακων.                                                                                                virus.com.gr   27/11/2015                                                                                                         
■ Τα δικαιώματα μιας πολλά υποσχόμενης κυτταρικής θεραπείας για την καταπολέμηση καρκίνων του αίματος που αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας, επιδιώκουν να αποκτήσουν από κοινού οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Servier.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η λεγόμενη τεχνολογία CAR Τ που αναπτύσσεται από την Cellectis συνεπάγεται επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να καταπολεμούν τον καρκίνο.                                                             virus.com.gr 26/11/2015
Η J&J και η Hanmi συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας.
 pmlive.com  15/11/2015
■ H ερευνητική συνεργασία μεταξύ της Sanofi και της BioNTech θα αξιοποιήσει την επιστημονική εξειδίκευση των δύο εταιρειών για την ανακάλυψη και ανάπτυξη έως και πέντε ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο. Η Sanofi και η BioNTech A.G. ανακοίνωσαν την αρχή μιας πολυετούς αποκλειστικής συνεργασίας και τη συμφωνία παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης.
■  Τη σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου πειραματικών, μακράς δράσης αντιδιαβητικών θεραπειών, ανακοίνωσαν η Sanofi και η Hanmi Pharmaceutical Co., Ltd. Αυτή η ερευνητική συνεργασία μεταξύ της Sanofi και της BioNTech θα αξιοποιήσει την επιστημονική εξειδίκευση των δύο εταιρειών για την ανακάλυψη και ανάπτυξη έως και πέντε ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο.                                                                         fiercebiotech.com  5/11/2015
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Hanmi θα λάβει ως προκαταβολή το ποσό των € 400 εκατ. και δύναται να φτάσει μέχρι και €3,5 δισ. για την ανάπτυξη, τις εγκρίσεις και την επίτευξη των στόχων πωλήσεων, καθώς και διψήφια ποσοστά επί των καθαρών πωλήσεων.
■ Η Lilly υπογράφει συμφωνία 1δισ.δολλαρίων για να ενισχύσει τους δεσμούς της σε ογκολογικά φάρμακα με την Κινεζική Innovent.                                                    fiercebiotech.com 13/10/2015
■ Σε συμφωνία συνεργασίας έναντι 300 εκατ. δολ. προχώρησαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Sanofi και Lexicon Pharmaceuticals για μια πιθανή θεραπεία δια του στόματος για άτομα με διαβήτη.
■  Σε αποκλειστική συμφωνία με την Five Prime Therapeutics προχώρησε η Bristol-Myers Squibb Co, προκειμένου να της χορηγήσει άδεια για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση ενός προγράμματος για τη θεραπεία του καρκίνου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Five Prime Therapeutics θα λάβει 1,74 δισ. δολ. στο πλαίσιο της συμφωνίας, ως πληρωμές ορόσημο για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του φαρμάκου .                                                                                                        16/10/2015 virus.com.gr
■ Ο Όμιλος ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, με την πολυετή ειδίκευση και ηγετική θέση στο χώρο του διαβήτη, ανακοινώνει τη Νέα Στρατηγική Συμμαχία με τον παγκοσμίου φήμης Ιταλικό Όμιλο Artsana για τη διάθεση της σειράς PiC Diabetes Care στην Ελληνική αγορά.
Τα προϊόντα PiC Diabetes Care είναι μια πλήρης σειρά εργονομικών και καινοτόμων προϊόντων, σχεδιασμένων για την φροντίδα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα από τη σειρά PiC Diabetes Care είναι τα πιο γνωστά προϊόντα της οικογένειας, οι βελόνες PiC Insupen.                                                                                      13/12/2015 pharmacorner.gr
Sanofi και Boehringer Ingelheim: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.Η προτεινόμενη ανταλλαγή αφορά τις δραστηριότητες της Sanofi στον Κτηνιατρικό Τομέα ("Merial») αξίας €11,4 δις και τον Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) της Boehringer Ingelheim αξίας €6,7 δις.                                                        Iatronet  21/12

4.ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
■ Η Merck Serono πωλεί τα δικαιώματα 2 φαρμάκων της στη Biomarin.
Η Merck Serono έχει αντιστραφεί συμφωνία της με BioMarin για τα δικαιώματα Kuvan και PEG-Pal καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την προσήλωση στις βασικές επιχειρήσεις της.
Η Merck απέκτησε τα δικαιώματα για τα δύο φάρμακα σε αγορές εκτός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας το 2005.
Τώρα, όμως, είναι που επιστρέφουν αυτά τα δικαιώματα σε BioMarin για μια προκαταβολή ύψους 379 εκατομμυρίων $ για το Kuvan - ίσο με πέντε φορές ετήσιες πωλήσεις του φαρμάκου - συν έως $ 206 εκατομμύρια σε επιπλέον ορόσημα για τα δύο προϊόντα.
"Η επιστροφή των δικαιωμάτων αυτών των φαρμάκων σε BioMarin θα επιτρέψει τη Merck να επικεντρωθεί πλήρως στις βασικές δραστηριότητες, καθώς και την περαιτέρω ευθυγράμμιση των επενδύσεων Ε & Α πίσω από τους βασικούς στρατηγικούς τομείς», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της υγειονομικής περίθαλψης της Merck.                                                             Pharmatimes.com
■  Σε αποκλειστική συμφωνία με την Five Prime Therapeutics προχώρησε η Bristol-Myers Squibb Co, προκειμένου να της χορηγήσει άδεια για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση ενός προγράμματος για τη θεραπεία του καρκίνου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Five Prime Therapeutics θα λάβει 1,74 δισ. δολ. στο πλαίσιο της συμφωνίας, ως πληρωμές ορόσημο για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του φαρμάκου .                                                                                                        16/10/2015 virus.com.gr
■ Η ISIS Pharmaceuticals άλλαξε το όνομα της σε Ionis Pharmaceuticals ώστε να αποφύγει τις συνδέσεις με την τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση. Όπως μεταδίδει το Business Insider, η Ionis θα διαπραγματεύεται με το σύμβολο «IONS» από τις 22 Δεκεμβρίου. Η εταιρεία διαπραγματεύεται αυτήν την στιγμή με το σύμβολο «ISIS». H «Ionis» ανέφερε πως αυτό το νέο όνομα θα αντιπροσωπεύει την κουλτούρα καινοτομίας της εταιρείας και την ηγετική της θέση στην αγορά τα τελευταία 26 χρόνια. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας εξελίσσει φάρμακα για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης κατηγορίας ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η εταιρεία εξετάζει αλλαγή του ονόματος της.                                                 euro2day.gr

10.ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Η Roche θα κλείσει 4 εργοστάσια και θα απολύσει 1200 άτομα καθώς κινείται σε πιο βιολογικά και εξειδικευμένα μικρά-μόρια που απαιτούν μικρότερο δυναμικό. Η φαρμακοβιομηχανία θα πάρει 1.6 δισεκατομμύρια δάνειο ώστε να καλύψει την κίνηση καθώς «έχει πέσει έξω» για τα επόμενα 5 χρόνια. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις εγκαταστάσεις της στη Φλωρεντία, στις ΗΠΑ, καθώς και εργοστάσια στο Clarecastle, της Ιρλανδίας στο Leganes, της Ισπανίας και στο Segrate της Ιταλίας. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να πουλήσει τις εγκαταστάσεις με την ελπίδα της διατήρησης θέσεων εργασίας, αλλά ανακοίνωσε πως η "μετάβαση" θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα τελειώσει μέχρι το 2021. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναμένει πως το κόστος αναδιάρθρωσης θα ανέλθει σε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο των 1.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.                              Fierce Pharma 12/11/2015
■ Σε περικοπές θέσεων εργασίας προσανατολίζεται η Turing Pharmaceuticals
Υπενθυμίζεται ότι η Turing και ο παραιτηθής πρόεδρος της Shkreli αντιμετώπισαν εξονυχιστικό έλεγχο μετά την αγορά ενός φαρμάκου, του Daraprim, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του HIV / AIDS και του καρκίνου, αυξάνοντας την τιμή του πάνω από 5.000%.Η Turing όρισε τον Ron Tilles ως προσωρινό πρόεδρο, ενώ δεν ξεκαθάρισε πόσες θέσεις θα περικοπούν.

11.ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ Πώς τα μονοπώλια στο χώρο του φαρμάκου στις ΗΠΑ σπρώχνουν υγιείς ανθρώπους να καταναλώνουν φάρμακα που πουλάνε, για πραγματικές ή αμφισβητούμενες ασθένειες.
Ευαισθητοποίηση σε άγνωστες ασθένειες ή πλασάρισμα για αύξηση των πωλήσεων;

Τα φάρμακα, από τους πανάρχαιους χρόνους, όταν ακόμη - λόγω άγνοιας - ήταν υποτυπώδη, αναποτελεσματικά έως και επιβλαβή, παρασκευάζονταν πάντοτε με πρόθεση την ίαση ή την υποβοήθηση της φυσικής ίασης των ανθρώπων. Στον καπιταλισμό, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρότι σήμερα υπάρχουν η ιατρική επιστήμη και η φαρμακολογία αναπτυγμένες σε υψηλό επίπεδο και εξελισσόμενες διαρκώς, τα φάρμακα παράγονται - όπως και κάθε άλλο προϊόν - με κίνητρο το κέρδος. Αν δεν προβλέπεται ικανοποιητικό κέρδος, συχνά δεν γίνεται καν έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Άλλες φορές προωθούνται στην ...αγορά, φάρμακα με επικίνδυνες παρενέργειες, τις οποίες γνωρίζουν ή έχουν αμελήσει να διερευνήσουν τα μονοπώλια - κατασκευαστές. Κι άλλες φορές, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ...πελατείας του νέου εμπορεύματος, εφευρίσκοντας κάποια νέα ασθένεια που τάχα διέφευγε της προσοχής των γιατρών, ή ωθώντας με περίτεχνο τρόπο ανθρώπους να θεωρήσουν ότι πάσχουν και εκείνοι από μια αμφισβητήσιμη (ή μη αμφισβητήσιμη) ασθένεια, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση του φαρμάκου που φτιάχτηκε για να τη θεραπεύσει.
Το Γενάρη του 2015, η αρμόδια κρατική αρχή για την έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων στις ΗΠΑ ενέκρινε την αμφεταμίνη Βάιβανς (Vyvance) ως το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου υπερφαγίας. Τέσσερις μέρες αργότερα η πρώην κορυφαία τενίστρια Μόνικα Σέλες εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή υψηλής θεαματικότητας για να συζητήσει γύρω από την πολύχρονη προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το σύνδρομο υπερφαγίας. Ταυτόχρονα, άρχισαν σε πανεθνικά τηλεοπτικά δίκτυα να προβάλλονται μηνύματα για να αυξηθεί η ευαισθησία του κόσμου γύρω από το σύνδρομο αυτό, προτρέποντας τους τηλεθεατές που ενδιαφέρονται, να μιλήσουν με το γιατρό τους. Δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι η Σέλες ήταν πληρωμένο φερέφωνο της φαρμακοβιομηχανίας «Σάιρ» (Shire), της εταιρείας που παρασκευάζει το Βάιβανς και ότι η ίδια εταιρεία είχε χρηματοδοτήσει και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης. Η "Σάιρ" ξεκάθαρα γνώριζε ότι η προτροπή για επισκέψεις στους γιατρούς θα αύξανε τη συνταγογράφηση του φαρμάκου.
Επιμορφωτές
Δεν ήταν η πρώτη φορά που μια φαρμακοβιομηχανία προσπάθησε να ...επιμορφώσει το αμερικανικό κοινό για μια ασθένεια για την οποία πουλάει θεραπεία. «Η προαγωγή ασθενειών για την πώληση φαρμάκων είναι συνήθης και καθιερωμένη από καιρό πρακτική των φαρμακοβιομηχανιών», εξηγεί η Μάρσια Ανγκελ, λέκτορας Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Προσπαθούν να επεκτείνουν το μέγεθος της αγοράς υπονοώντας ότι σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει το επίμαχο ιατρικό πρόβλημα». Αν και μερικοί άνθρωποι πράγματι υποφέρουν από κάποια συγκεκριμένη αρρώστια και χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, άλλοι θα διαγνωστούν λαθεμένα με μια ασθένεια που δεν έχουν ή θα αρχίσουν να παίρνουν φάρμακα, που τελικά πιθανώς δεν θα τους βοηθήσουν. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης είναι δοκιμασμένη μέθοδος για την αύξηση της πώλησης φαρμάκων.
Τα φαρμακευτικά μονοπώλια βοήθησαν και βοηθούν στη γνωστοποίηση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και των θεραπειών που πουλάνε γι' αυτό, χρηματοδοτώντας μια ομάδα ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο, με τα αρχικά CHADD. Από το 1991 έως το 1994, η «Σίμπα-Γκάιγκι» (Ciba-Geigy), η εταιρεία που κατασκεύαζε τότε το Ριταλίν (στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τη «Σαντόζ» και ονομάστηκαν «Νοβάρτις»), έδωσε 748.000 δολάρια, ποσό αρκετά υψηλό ώστε ακόμα και οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να αναγκαστούν να διατυπώσουν υπαινιγμούς για προώθηση του Ριταλίν μέσω της CHADD. Παρ' όλα αυτά, η CHADD έλαβε και το 2014 χρηματοδότηση 345.000 δολαρίων από φαρμακευτικές εταιρείες.
Αλλεργία στους ανθρώπους
Το 1999, οι ΗΠΑ γέμισαν διαφημιστικές αφίσες με κατηφείς ανθρώπους και από κάτω το σλόγκαν «Φαντάσου ότι είσαι αλλεργικός στους ανθρώπους». Οι αφίσες αποσκοπούσαν να ευαισθητοποιήσουν γύρω από το λεγόμενο σύνδρομο κοινωνικού άγχους, που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος και αυτεπίγνωση σε καθημερινές καταστάσεις και αντιμετωπιζόταν από το φάρμακο Παξίλ, που ...συμπτωματικά μόλις είχε κυκλοφορήσει από τη «ΣμιθΚλάιν Μπίτσαμ» (μετά συγχωνεύτηκε σε «ΓκλάξοΣμιθΚλάιν»). Οπως έγινε γνωστό το 2002 από δημοσιεύματα του Τύπου, τις αφίσες χρηματοδότησε ένας συνεταιρισμός διαφόρων ομάδων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και της «ΣμιθΚλάιν Μπίτσαμ». Ο ίδιος συνεταιρισμός χρηματοδότησε και μελέτες για τη σημασία της ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα, την αναγκαιότητα πρόσβασης στη θεραπεία του συνδρόμου και έστειλε ενημερωτικά σε δημοσιογράφους για να προκαλέσει δημοσιότητα για το ζήτημα.
Το 2002, σειρά τηλεοπτικών διαφημίσεων για τη διπολική διαταραχή κατέκλυσε την αμερικανική τηλεόραση. Οι διαφημίσεις, χωρίς να αναφέρουν κάποιο φάρμακο, προέτρεπαν τους τηλεθεατές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου Βοήθειας για Διπολικούς και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που θα τους βοηθούσε να εντοπίσουν απότομες εναλλαγές στην ψυχολογική διάθεσή τους. Τους καλούσε, επίσης, να δώσουν το συμπέρασμα από το ερωτηματολόγιο στο γιατρό τους, «επειδή η πραγματοποίηση μιας καλής διάγνωσης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής». Οι διαφημίσεις χρηματοδοτήθηκαν από τη φαρμακοβιομηχανία «Λίλλι» (Lilly), που μόλις είχε πάρει άδεια για την κυκλοφορία του Ζιπρέξα, για μανιοκαταθλιπτικές διαταραχές. Ο Ντέιβιντ Χίλι, του Πανεπιστημίου Μπανγκόρ στην Ουαλία, επισημαίνει ότι τέτοιες διαφημίσεις «φτάνουν πέρα από εκείνους που πάσχουν από διαταραχές στην ψυχική διάθεση και σε άλλους, που ως συνέπεια είναι πιο πιθανό στο εξής να δουν πλευρές της προσωπικής τους εμπειρίας κάτω από νέα οπτική, που θα τους οδηγήσει στο γιατρό».
«Ανήσυχα πόδια»
Το 2003, μετά από μια έντονη καμπάνια ευαισθητοποίησης, η «ΓκλαξοΣμιθΚλάιν» έκανε αντικείμενο καθημερινής συζήτησης το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (!) (διαταραχή που κατά ένα μέρος χαρακτηρίζεται από την ανάγκη να κινεί κάποιος τα πόδια του κατά τη διάρκεια του ύπνου...). Η εταιρεία άρχισε με δελτία Τύπου για επιστημονικές παρουσιάσεις γύρω από το σύνδρομο κατά τη διάρκεια συνόδου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και συνέχισε με το μοίρασμα άλλου δελτίου Τύπου σχετικά με χρηματοδοτημένη από την ίδια (σ.σ. την πολυεθνική) μελέτη, που όμως συνεχίζει έως σήμερα να μην έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Η μελέτη είχε τίτλο «Νέα Ερευνα Αποκαλύπτει Κοινή Αν και άγνωστη ως τώρα Διαταραχή - Το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών - που Κρατά τους Αμερικανούς Ξύπνιους τη Νύχτα»! Η προπαγάνδιση αυτή οδήγησε σε πλημμυρίδα δημοσιευμάτων στον Τύπο. Δημοσιογραφική έρευνα έδειξε το 2006, ότι το ένα πέμπτο όλων των άρθρων που γράφτηκαν σχετικά, προέτρεπαν τους αναγνώστες να απευθυνθούν για περισσότερες λεπτομέρειες σε ΜΚΟ, που χρηματοδοτείται γενναία από την «ΓκλάξοΣμιθΚλάιν»...                                                                     Ριζοσπάστης 1/11/2015
■ Τρέμουν οι πολυεθνικές τις... αυξήσεις στα φάρμακα  
H δημόσια κατακραυγή για την εκτόξευση της τιμής του Daraprim κάνει πιο προσεκτικές τις φαρμακευτικές. Η βουτιά στις μετοχές βιοτεχνολογίες και οι απειλές της Κλίντον για ρύθμιση της αγοράς. Πως αλλάζει η στρατηγική.
Είναι το πιο αμφιλεγόμενο τρικ των φαρμακευτικών : αγοράζεις ένα παλιό, ξεχασμένο φάρμακο και αμέσως εκτινάσσεις την τιμή στα ύψη. Αλλά στελέχη των δύο μεγαλύτερων φαρμακευτικών των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πρακτική πρέπει να σταματήσει, μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε ένα ιδιαίτερα αρνητικό παράδειγμα που διέγραψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές στον τομέα της υγείας.
Ο Μάικλ Πίρσον, πρόεδρος της Valeant, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από παρόμοια ντιλ τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, η Valeant αγόρασε τα δικαιώματα δύο φαρμάκων για την καρδιά και αύξησε τις τιμές εν μια νυκτί κατά 525% και 212% αντίστοιχα. Σήμερα λέει ότι θα το ξανασκεφτόταν. «Η διάθεση μας για τέτοιου είδους συμφωνίες έχει υποχωρήσει σημαντικά» δήλωσε στους Financial Times. «Δεν είναι τόσο ελκυστικό».
Η αλλαγή στάσης είναι αποτέλεσμα της δημόσιας κατακραυγής για την υπόθεση του Μάρτιν Σκρέλι και της εταιρείας του Turing Pharmaceuticals, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα του Daraprim, ενός φαρμάκου που δίνεται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και Aids, για να αυξήσει την τιμή 55 φορές, από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια το χάπι.
Οι πράξεις του κ. Σκρέλι προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον, της υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η οποία υποσχέθηκε σε μήνυμα της στο Τwitter ότι αν εκλεγεί θα πατάξει την «εξωφρενική» αύξηση των τιμών. Η παρέμβαση της έστειλε της μετοχές των εταιρειών βιοτεχνολογίας και των φαρμακευτικών στο κόκκινο και από τότε συνεχίζουν να υποχωρούν εν μέσω φόβων ότι οι πολιτικοί θα προχωρήσουν σε ρύθμιση των τιμών στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.
Ο Μπρεντ Σόντερς, CEO της Allegran που παράγει το Botox, πιστεύει και αυτός πως τέτοιου είδους συμφωνίες θα γίνουν πολύ πιο σπάνια μετά τα πρόσφατα γεγονότα. «Τα καλά νέα, η αισιόδοξη πλευρά σε όλο αυτό, είναι ότι η αρνητική δημοσιότητα και η αντίδραση κατά της Turing θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους».Ο ίδιος ανέφερε ότι εταιρείες σαν του κ. Σκρέλι θα δυσκολεύονταν τώρα να βγάλουν χρήματα αν ακολουθούσαν μια ανάλογη στρατηγική.
Η Turing Pharmaceuticals αγόρασε τα δικαιώματα του Daraprim από την Impax Laboratories τον Αύγουστο έναντι 55 εκατ. Δολαρίων - τεράστιο ποσό για ένα φάρμακο που είναι διαθέσιμο από το 1953 - και αύξησε γρήγορα την τιμή για να αποσβέσει την επένδυση.
Αλλά ο κ. Σόντερς ανέφερε ότι η Impax και άλλες εταιρείες θα δυσκολευτούν να πουλήσουν παλιότερα φάρμακα μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. «Υπάρχουν πολλά μικρά φάρμακα όπως το Daraprim στα χέρια υπεύθυνων παραγόντων που τώρα θα είναι διστακτικοί να δώσουν τα χέρια μαζί τους» σημείωσε. Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι η πρακτική έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται. Τον περασμένο μήνα μια εταιρεία ανέκτησε τα δικαιώματα του Cycloserine, ενός φαρμάκου για την φυματίωση που είχε πουλήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στην Rodelis Pharmaceuticals, η οποία είχε ανεβάσει την τιμή στα 10.800 δολάρια από 500 δολάρια τις 30 κάψουλες. O Ρόνι Γκαλ, αναλυτής στην Bernstein, δήλωσε : «Η αμερικάνικη νομοθεσία δεν μπορεί να απαγορεύσει τις συμφωνίες αυτές, αλλά όλοι θα κάνουν πίσω τώρα». «Δεν θα είναι τόσο ωμοί. Αντί να κάνουν μια μεγάλη αύξηση, θα το κάνουν πιο σταδιακά» .Ο κ. Γκαλ προέβλεψε ότι οι εταιρείες που θα πουλάνε παλιότερα φάρμακα θα υπολογίζουν από εδώ και πέρα ότι οι τιμές δεν θα μπορούν να ανέβουν πάνω από ένα επίπεδο για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Η ιδέα της αγοράς παλιών φαρμάκων όπως το Daraprim και της αύξησης της τιμής άρχισε να κερδίζει έδαφος στις φαρμακευτικές εταιρείες πριν από πέντε χρόνια. Πολλά από τα φάρμακα αυτά δεν αντιμετωπίζουν κάποιον ανταγωνισμό από κάποιο γενόσημο, συχνά γιατί ο αριθμός των ασθενών που τα παίρνουν είναι τόσο μικρός ώστε να μην υπάρχει οικονομικό όφελος από την παρασκευή ενός αντίγραφου.                                                                         Euroday 2   9/11/2015

Ορισμένα συμπεράσματα από τα παραπάνω στοιχεία
● «Για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών (...) Μόνο για την Υγεία υπάρχει αύξηση των δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (1/12/2015).
● Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καμουφλάρει τη βάρβαρη πολιτική της και να δείξει ότι διαφέρει τάχα από τις άλλες αστικές κυβερνήσεις και τα δύο προηγούμενα μνημόνιά τους, η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί τις προηγούμενες μειώσεις και προχωράει σε νέες. Ενδεικτικά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία έχουν κατακρεουργηθεί, από 23 δισ. ευρώ το 2009, σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 4,3% του ΑΕΠ. Επίσης, οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες στον προϋπολογισμό κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.
Μέσα και από αυτόν τον προϋπολογισμό «ζωντανεύουν» οι άγριες περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας, που προστίθενται σωρευτικά σε αυτές των προηγούμενων ετών, οξύνοντας την ήδη επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού. Από τις τσέπες των ασθενών - είτε μέσα από εισφορές, είτε με απευθείας πληρωμές - αρπάζονται δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξάνονται συνεχώς εκείνοι που δεν μπορούν πια να αγοράσουν τις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αποκλείονται από αυτές. Στο ερώτημα ποιος «πληρώνει» την κρατική υποχρηματοδότηση για την Υγεία και τα φάρμακα του λαού, η απάντηση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες.
● Είναι προκλητικές οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για «πρόσληψη 3.500 μόνιμων γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού» και μάλιστα «σε ένα βάθος χρόνου». Αυτές δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών. Επιπλέον, το υπουργείο «καμαρώνει» για την ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, το οποίο όμως δεν πληρώνεται από το κράτος, αλλά από «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων, δηλαδή από τις πληρωμές των ασθενών.
● Οι συνεχείς, δραστικές μειώσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (από 5,2 δισ. ευρώ το 2009, στα 2 δισ. ευρώ το 2015) οδήγησε στην εκτόξευση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 9% (2009) στο 30% (2015). Δηλαδή κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν ως συμμετοχή 43,1% περισσότερα, χωρίς να υπολογίζονται τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται και πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και στερούνται τα απαραίτητα για την υγεία και τη ζωή τους φάρμακα.
● Ποιος κερδίζει;
Είναι ολοφάνερο - πέρα από τους αριθμούς, το ζουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, χρόνιοι πάσχοντες - ότι περιορίζονται δραστικά οι δωρεάν κρατικές παροχές και αυτές των ασφαλιστικών ταμείων και ενισχύεται η ατομική ευθύνη στην Υγεία, αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθένα. Για ποιο λόγο, όμως, οι αστικές κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ προχωρούν σε περικοπές, ποιος κερδίζει από την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας;
Από τη μια, ο τομέας της Υγείας - Πρόνοιας έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ σαν προνομιακό πεδίο επενδύσεων που θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, με όλα τα παραπάνω «εξοικονομούνται» επιπλέον κρατικές δαπάνες που θα διατεθούν για την ποικιλότροπη ενίσχυση των μονοπωλίων (φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, απευθείας χρηματοδότηση) συνολικά, όχι μόνο όσων δραστηριοποιούνται στην Υγεία. Συμπιέζεται το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ για «μείωση και συγκράτηση του εργατικού κόστους» σε εκείνα τα επίπεδα που διασφαλίζουν ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση της κερδοφορίας όλων των επιχειρηματικών ομίλων.

Για την καπιταλιστική ανάπτυξη, λοιπόν, καλούνται οι εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους να κάνουν θυσίες κι «εκπτώσεις» στην Υγεία τους, ενώ στη σημερινή εποχή η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα δωρεάν.