Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΓΕΝΑΡΗ-ΜΑΡΤΗ 2016KYBΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάθε φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να περάσει ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών πολιτικών, εμφανίζεται και ένα επικοινωνιακό, ας το πούμε, πυροτέχνημα, για να παραπλανήσει το λαό. Αυτό το διάστημα έχει κάμποσες αντιλαϊκές επιλογές στα σκαριά: Ασφαλιστικό, Φορολογικό, αντιμετώπιση εργατικών, αγροτικών κινητοποιήσεων και μαζί με αυτά, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, Προσφυγικό και Μεταναστευτικό.
Αυτή τη φορά το πυροτέχνημα λέγεται «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο αξιοποιείται για να περάσει η εντύπωση στο λαό ότι δήθεν, μέσα στο δύσκολο και ασφυκτικό κλίμα των δικών τους επιλογών, μπορούν και παίρνουν και κάποια φιλολαϊκά μέτρα. Όμως, «άνθρακες ο θησαυρός» για μια ακόμα φορά. Αυτά τα μέτρα είναι διάφορες διευθετήσεις και ρυθμίσεις, οι περισσότερες γραφειοκρατικού τύπου, όπως  οι υπουργοί τους ομολογούν σε συνεντεύξεις τους καθώς και οι βουλευτές τους κ.λπ. Πολύ περισσότερο, δεν είναι καν φιλολαϊκές, αλλά φιλο-επιχειρηματικές, που οδηγούν σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας.
Η λειτουργία, για παράδειγμα, του νοσοκομείου της Σαντορίνης με τέτοια κριτήρια το αποδεικνύει. Και όλα αυτά σε περίοδο μάλιστα που η κυβερνητική πολιτική έχει επιδεινώσει όλη τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Χρειάζεται αρκετό θράσος να μιλούν για ανακούφιση, όταν έχουν συμφωνήσει ότι τουλάχιστον μέχρι το 2018, στις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, δεν θα βρεθεί ούτε πεντάρα παραπάνω. Το ίδιο και για τα φάρμακα, ενώ στην Πρόνοια έπεσε μαχαίρι, κόβοντας τη χρηματοδότηση στο 50%.
Για τους ανασφάλιστους βαφτίζουν «το κρέας - ψάρι». Τους «δίνουν το δικαίωμα» να πληρώνουν συμμετοχή, όπως και οι ασφαλισμένοι. Εδώ και αυτοί που δουλεύουν, δεν μπορούν να πληρώνουν για την υγεία τους, για τις εξετάσεις τους, για τα φάρμακά τους, που κόβονται από τον ΕΟΠΥΥ και από τα υπόλοιπα Ταμεία.Πώς θα πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες και οι επαγγελματίες που φυτοζωούν; Όταν επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το 22% του πληθυσμού δεν μπορεί να πάει ούτε στις δημόσιες Μονάδες Υγείας λόγω κόστους. Το 25% μειώνει τις δαπάνες για ρεύμα, για φαγητό, για να πληρώσει το αυξημένο κόστος των φαρμάκων. Ενώ, για παράδειγμα, οι καρδιοπαθείς που αναγκάστηκαν να κόψουν τα φάρμακά τους αυξήθηκαν από 13% που ήταν το 2014, στο 16,5% το 2015.Η υποχρηματοδότηση της Υγείας, οι θάνατοι από τη γρίπη, η υποστελέχωση του ΕΣΥ, η ένδεια σε κρεβάτια στις ΜΕΘ των Δημοσίων Νοσοκομείων, η καταστροφή του ιατρείου της γειτονιάς και η μαζική μετανάστευση των ιατρών, είναι μερικά από τα ερωτήματα που μένουν ακόμα αναπάντητα:
• Γιατί άφησε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος , μέχρι να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν 200 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, μέσα στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης; 
• Γιατί επέτρεψε η αδυναμία του να πάρει γρήγορες αποφάσεις , να οδηγήσει στο να χάνονται ακόμη και σήμερα ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Η δημόσια ομολογία του ότι λείπουν 60 κρεβάτια ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, επιβεβαιώνει την ακαταλληλότητά του να ηγείται πολιτικά ενός τόσο ευαίσθητου τομέα, όπως είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας;
• Ποιος ευθύνεται που δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από τον Απρίλιο του 2015, για προσλήψεις 4.500 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ;
• Ποιος ευθύνεται που ακόμη και σήμερα τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα και παρατημένα στην τύχη τους;
• Ποιος ευθύνεται για τους περισσότερους από 100 νεκρούς από την εποχική γρίπη; Για την έλλειψη προληπτικού εμβολιασμού; Για την ανυπαρξία συντονισμού με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενημέρωσης;
■ Μάχη επιβίωσης δίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο λειτουργεί οριακά και – σε πολλές περιπτώσεις – ριψοκίνδυνα για τη ζωή και την ακεραιότητα των ασθενών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό κατέστησαν “ανάπηρα” τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που προκαλεί η διάλυση των δομών της πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας Υγείας.
Το 2016, θεωρείται ένα κρίσιμο έτος, καθώς πρέπει άμεσα να ενισχυθούν συγκεκριμένα σημεία του συστήματος, προκειμένου να μην καταρρεύσει στα κεφάλια ασθενών, προσωπικού και πολιτικής ηγεσίας .Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν έπειτα από λογοδοσία στους “θεσμούς”, οι οποίοι περιμένουν να δουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί να ισχύσουν άμεσα.Επτά μέτωπα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου χρόνου. Τα μέτωπα αυτά είναι τα εξής:
● Η κάλυψη των σημαντικών κενών, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε γιατρούς, δεδομένων των χιλιάδων αποχωρήσεων που σημειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Η πολιτική ηγεσία έχει εξαγγείλει περισσότερους από 3.000 διορισμούς και αναμένεται εναγωνίως η δρομολόγησή τους.
● Δεκάδες ασθενείς περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ.Διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, περιμένοντας την εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παραμένουν αυτή τη στιγμή δεκάδες βαριά ασθενείς. Επίσης, πολλές σοβαρές τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ.
Το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία εντός του Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι για μόνιμο προσωπικό, δηλαδή για προσωρινή κάλυψη ορισμένων κενών και μάλιστα όχι με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για τη «δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού» που λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση, ας θυμίσουμε ότι τα κενά προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν τις 30.000, ενώ μέχρι να γίνουν αυτές οι προσλήψεις θα έχουν γίνει ακόμη περισσότερα. Η περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα μίας «αριστερής κυβέρνησης».
Περί τα 2.000.000 άτομα βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας συγκλονιστικές δυσκολίες πρόσβασης στη φαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
● Η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα αποτελεί μία πρόκληση για κάθε κυβέρνηση. Πολλά ερωτήματα τίθενται με το κατά πόσον αυτό θα συντελεστεί την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί σε συγχώνευση του εξειδικευμένου σώματος επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στο αντίστοιχο σώμα Δημόσιας Διοίκησης.
● Σε οικονομικό επίπεδο, η μεγαλύτερη παρέμβαση είναι η διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και παρόχους. Οι μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων (μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως γιατροί και διαγνωστικά κέντρα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, να διακόψουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό.
● Για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να πάρουν ανάσα, είναι αναγκαία – όσο ποτέ – η συγκρότηση ενός επαρκούς συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει πιλοτικά ένα τέτοιο σύστημα, με βάση αποκεντρωμένες μονάδες γειτονιάς, αλλά την ίδια ώρα μένουν παροπλισμένα τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια του πρώην ΕΟΠΥΥ.
 Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν με τα πιλοτικά μέτρα. Μεγάλη παρέμβαση στο σύστημα Υγείας είναι και η φαρμακευτική πολιτική. Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας, για το πρώτο εννεάμηνο του 2015, καταλαμβάνουν τα ορυκτέλαια, τα φάρμακα, το αλουμίνιο και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
 Επείγοντα χαρακτήρα έχει λάβει η ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Προς το παρόν, οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν μείνει στα χαρτιά. Πρόκειται για την ανάπτυξη τομεοποιημένων πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.Το 2015 αποτέλεσε ένα έτος όπου η Πολιτεία για μία ακόμη φορά διατηρούσε –σε θεωρητικό κυρίως επίπεδο- ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από την αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων.
Παρόλ’ αυτά, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την αγορά, όπως περιγράφονται από τις εταιρείες γενοσήμων, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Απέναντι σε αυτά τα μέτωπα, εκείνο που βλέπουμε από τη κυβέρνηση είναι πως οι ψεύτικες προσδοκίες και οι ελπίδες τέλειωσαν πολύ νωρίς, στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης.
Ένα χρόνο κατά τον οποίο οι βιομήχανοι μέσω του ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτούν νέες φοροαπαλλαγές, πρόσθετα εργαλεία κρατικής στήριξή τους, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να εισάγουν στα σχολεία ειδικό μάθημα «Φορολογικής Συνείδησης», επειδή προφανώς ...ανακάλυψαν -οι φωστήρες- ότι η φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή γίνεται από μαθητές και φοιτητές κι όχι από το μεγάλο κεφάλαιο! Η παραπλάνηση και η εξαπάτηση γίνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, «παλιά μου τέχνη κόσκινο».
Είναι «κοινωνική δικαιοσύνη» η δουλειά μέχρι τον τάφο; Η ζητιανιά για ένα μεροκάματο στα γεράματα; Είναι «αξιοπρεπής διαβίωση» οι συντάξεις φτώχειας που στις μέρες μας πρέπει να συντηρήσουν παιδιά και εγγόνια; Είναι «προστασία των αδυνάτων» η κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση και την ανέχεια χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους; Και τέλος πάντων ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν λέει ότι με την επιστροφή μελλοντικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη θα αποκατασταθούν οι απώλειες, όταν αυτή προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων;
ΣTOIXEIA ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
■ Πάνω από 8 δισ. μειώθηκαν οι δαπάνες της περίθαλψης την τελευταία εξαετία. Σχεδόν διπλάσια η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα παρά τις συνεχείς πτώσεις στις τιμές, 6 στους 10 χρόνια πάσχοντες δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης.
Πάνω από 8 δισ. λιγότερα στις συνολικές δαπάνες της Υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες τα τελευταία έξι χρόνια.  Αύξηση θεσμοθετημένης συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα από 15,7% κατά μέσο όρο το 2012 σε 26,5% το 2014. Μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για την περίθαλψη στα 183 ευρώ, πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.Την ίδια ώρα, 60% των χρόνιων πασχόντων αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θεραπεία τους λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης, περίπου 30% έχει μειώσει τις επισκέψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και 20% έχει μειώσει τις συνολικές δαπάνες υγείας.
 Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (από περίπου1.6 εκατ. το 2009 σε πάνω από 2.5 εκατ. πέρσι). Η δημόσια χρηματοδότηση για προγράμματα ψυχικής υγείας έχει μειωθεί κατά 55%. Τέλος, ο επιπολασμός της κατάθλιψης είναι πλέον 2,5 φορές μεγαλύτερος.
Αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το ελληνικό σύστημα περίθαλψης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και τα οποία αποτυπώνουν τις σαρωτικές περικοπές που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της Υγείας, ειδικά μετά τις πιέσεις της τρόικας για μεγάλες εξοικονομήσεις. Τα παραπάνω δεδομένα παρουσιάστηκαν πιο συγκεκριμένα σε δείπνο εργασίας από το ΣΦΕΕ με θέμα "το Φάρμακο: για ένα βιώσιμο Σύστημα Δημόσιας Υγείας, για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας" στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν παράγοντες του χώρου της Υγείας, πως η συντριπτική πλειοψηφία των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν μέχρι σήμερα για την περιστολή των δαπανών στο σύστημα περίθαλψης αφορούσαν σε οριζόντια μέτρα περικοπών, με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ (όπως μητρώα ασθενών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, "φίλτρα” ποσοτήτων με βάση την ενδεδειγμένη δοσολογία και τη συσκευασία του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος, real time έλεγχος) να κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
Η λιτότητα εντούτοις θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια. Στα 1,94 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το φάρμακο μέχρι και το 2018, 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το όριο για τα σκευάσματα που δίνονται από τα νοσοκομεία, 302 εκατ. ευρώ το προβλεπόμενο κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, 235 εκατ. για τις πληρωμές των ιδιωτικών κλινικών.Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας μιλούν για τεράστια συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους εξαιτίας των χρεών που διατηρούν τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και των μόνιμων καθυστερήσεων στις πληρωμές από το δημόσιο. Ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος που επικρατεί στην αγορά της περίθαλψης είναι πως το 90% των διαγνωστικών κέντρων δηλώνει πως αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ οι εδώ θυγατρικές φαρμακευτικές αναγκάζονται να στηρίζονται στις μητρικές για να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδα. Στη μέση βρίσκονται οι ασφαλισμένοι, που είδαν τη συμμετοχή τους να αυξάνεται παρά τις μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, να μπαίνει πλαφόν σε επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις, να εξαφανίζονται φθηνά σκευάσματα και να υποκαθίστανται από ακριβότερες θεραπείες.     Capital.gr 17/3/2016
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Logiscoop: Στόχος να αποτελέσει τον τρίτο επιχειρηματικό πόλο στον κλάδο της υγείας. Στρατηγική της Logiscoop είναι να επεκτείνει το δικό της προϊοντικό χαρτοφυλάκιο φαρμάκων ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σημαντικές εισαγωγές.
‘’Το μέλλον ανήκει στις καθετοποιημένες εταιρείες". Λόγια που ανήκουν σε διοικητικό στέλεχος της εταιρείας Logiscoop που ελέγχεται μετοχικά από 25 συνεταιρισμούς φαρμακαποθηκών, η οποία διεκδικεί να αποτελέσει τον τρίτο επιχειρηματικό πόλο στον κλάδο της υγείας, πίσω από τις πολυεθνικές και τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Στρατηγική της Logiscoop που είναι ΚΑΚ, δηλαδή Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, είναι να επεκτείνει το δικό της προϊοντικό χαρτοφυλάκιο φαρμάκων που έχει δημιουργήσει και το οποίο ήδη περιλαμβάνει 170 κωδικούς σε παραφάρμακα -κάποια από αυτά επί παραδείγματι παράγονται στην εταιρεία Παπουτσάνης- και είδη προσωπικής υγιεινής και 8 μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα -που παράγονται φασόν από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα πραγματοποιεί σημαντικές εισαγωγές σε είδη για την υγεία, όπως πιεσόμετρα, θερμόμετρα κ.λπ.Με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της παρουσία της στο χώρο το φαρμάκου, όπως μας αποκάλυψε η πηγή μας, η Logiscoop βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση νέων φακέλων φαρμάκων -που έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ- από φαρμακοβιομηχανίες. Τα συγκεκριμένα φάρμακα, είτε είναι ανενεργά είτε οι βιομηχανίες θέλουν να τα πουλήσουν θεωρώντας ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα από πλευράς πωλήσεων. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος της Logiscoop είναι η απόκτηση δύο τέτοιων φακέλων κάθε χρόνο.
Επί του παρόντος είναι πολύ νωρίς να ισχυριστεί κανείς ότι η Logiscoop αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του φαρμάκου απέναντι σε πολυεθνικούς κολοσσούς ή μεγάλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται χρόνια στην ελληνική αγορά, καθώς επί παραδείγματι τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματά της δεν έχουν κλείσει πάνω από 1 χρόνο ζωής. Παρόλα ταύτα, υποστηρίζει το συγκεκριμένο στέλεχος, υπάρχει σκεύασμα (με αντιφλεγμονώδη δράση) της Logiscoop το οποίο αν και εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προ εξαμήνου ήδη έχει καταλάβει στην συγκεκριμένη κατηγορία μερίδιο της τάξεως του 6%. Ως εκ τούτου, κατά την ίδια πηγή, οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες και για το 2015 εκτιμάται ότι ο τζίρος της εταιρείας θα αγγίξει τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 η πρόβλεψη είναι ότι οι πωλήσεις της, μόνο από τα δικά της ΜΗΣΥΦΑ θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος της Logiscoop, ξεκαθαρίζει το διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, δεν είναι να εκτοπίσει παίκτες-βιομηχανίες από την ελληνική αγορά, αλλά να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση των φαρμακοποιών στην αγορά που αποτελούν και τα μέλη των 25 συνεταιρισμών φαρμακαποθηκών,οι οποίες αγοράζουν σκευάσματα από τις φαρμακοβιομηχανίες και εν συνεχεία τα διανέμουν σε 5.700 φαρμακεία ανά την Ελλάδα επί συνόλου 11.000 σημείων που υπάρχουν. Σχετικά δε με τις φήμες ότι στόχος των μετόχων της Logiscoop είναι να αποκτήσουν και παραγωγική βάση στην Ελλάδα, η πηγή μας το διέψευσε, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα πλάνα, θεωρώντας ότι τέτοιες εποχές τόσο μεγάλες επενδύσεις κρύβουν μεγάλο ρίσκο.                                    28/12/ 2015 iatronet
2010 - 2015: Κύμα φυγής και απολύσεις σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, όσον αφορά τον κλάδο της υγείας και ειδικότερα το απασχολούμενο σε αυτόν ανθρώπινο δυναμικό, καθώς όπως αποτυπώνεται και παρακάτω, το στοιχείο που πρωταγωνίστησε ήταν το κύμα φυγής σε άλλα κράτη αλλά και οι απολύσεις. Την ίδια στιγμή, πολυάριθμα είναι και τα λουκέτα επιχειρήσεων που καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ δεν έλειψαν και οι αποχωρήσεις πολυεθνικών από την ελληνική αγορά.

Κατά 3.000 μειώθηκαν οι ιατρικοί επισκέπτες στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Προ κρίσης απασχολούνταν στον κλάδο 6.500 ιατρικοί επισκέπτες, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3.500 άτομα. Πολλά όμως ήταν και τα λουκέτα που σημειώθηκαν την περίοδο 2010-2015 στο χώρο της υγείας, είτε στην πρωτοβάθμια είτε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.Τη συγκεκριμένη περίοδο ανέστειλαν τη λειτουργία τους 35 κλινικές και έτσι χάθηκαν 2.500 κλίνες.
Σημαντικές απώλειες είχαν όμως και οι φαρμακαποθήκες, καθώς δύο συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν, ενώ ανέστειλαν τη λειτουργία τους και 12 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.Τα 1.200 έφθασαν, από την άλλη, τα φαρμακεία που μέσα στην πενταετία έβαλαν λουκέτο υπό το βάρος των συσσωρευμένων τους χρεών.Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έλειψαν και οι αποχωρήσεις πολυεθνικών από την ελληνική αγορά. Ειδικότερα, από τον κλάδο των Ιατρικών Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, αποχώρησαν από την ελληνική αγορά δίνοντας τη διακίνηση των προϊόντων τους σε Ελληνικές εταιρείες η COVIDIEN και η BECTON&DICKINSON.                                                                             iatronet   31/12/2015 
■ Πρώτη σε πωλήσεις θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκου στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η Novartis Hellas βάσει των στοιχείων του οικονομικού έτους 2014. Η εταιρεία, βραβεύτηκε από την Active Business Publishing, στην ετήσια συνάντηση Επιχειρηματικής Αριστείας «Salus Index 2015» στον τομέα Υγεία – Φάρμακο – Ομορφιά για την άσκηση ενεργού ρόλου στον κλάδο της Υγείας, την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων δημιουργεί πρόσθετη υπεραξία και στον τομέα του επιχειρείν.                                                                             Health Mag 11/1/016
■ Σύμφωνα με πληροφορίες, πολυεθνικές ψάχνουν τους κατάλληλους Έλληνες συνεργάτες προκειμένου να τους αναθέσουν τη συνολική διαχείριση ορισμένων φαρμάκων τους.Ραγδαίες επιχειρηματικές εξελίξεις αναμένονται στο κανάλι της προώθησης και διανομής σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, όπου θα δούμε φάρμακα να αλλάζουν χέρια (αλλά όχι ιδιοκτήτη) με απώτερο στόχο να πετύχουν καλύτερες πωλήσεις.
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πολυεθνικές, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από σκευάσματα που έχουν χαμηλή τεμαχιακή αξία ή επειδή σκοπεύουν να λανσάρουν κάποιο νέο μόριο- το οποίο όμως έχει κοινά στοιχεία με άλλο σκεύασμα που ήδη διαθέτουν και ως εκ τούτου μπορεί να κατηγορηθούν από τις αρμόδιες αρχές για ολιγοπωλιακές πρακτικές- ψάχνουν τους κατάλληλους Έλληνες συνεργάτες προκειμένου να τους αναθέσουν τη συνολική διαχείριση (διανομή και προώθηση στους γιατρούς) ορισμένων φαρμάκων τους. Με τον τρόπο αυτό, οι πολυεθνικές, αφενός επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στα διαχειριστικά τους κόστη και αφετέρου επικεντρώνονται σε εκείνα τα φάρμακα που θεωρούν –βάσει και του τζίρου που πραγματοποιούν- πρώτης γραμμής.Από την άλλη, τα οφέλη της εταιρείας που αναλαμβάνει τη συνολική διαχείριση κάποιων σκευασμάτων είναι ότι :
- Αποσπά σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων που κάνουν στη λιανική, το οποίο μπορεί να φθάσει και το 50%. Ποσοστό, που όπως λέγεται σήμερα, απολαμβάνει ένας μόνο ελληνικός όμιλος, ο οποίος διανέμει προϊόντα των μεγαλύτερων πολυεθνικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
- Αυξάνει το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο- και άρα τη διαπραγματευτική του ισχύ έναντι της λιανικής.
Οι ανακατατάξεις στη διανομή θεωρούνται βέβαιες, ενώ την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν ότι αν τελικώς περάσει σε άλλα χέρια η Famar κανείς δεν ξέρει πού θα πάνε τα χρυσά συμβόλαια που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στη φαρέτρα της. Τα οποία συμβόλαια –ακούγεται ότι είναι πάνω από 10- μπορεί να τα πάρει ο νέος ιδιοκτήτης αλλά μπορεί και όχι. Κάποια εξ αυτών αφορούν την παραγωγή-διάθεση και κάποια άλλα μόνο τη διανομή σκευασμάτων πολυεθνικών εταιρειών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι βασικοί παίκτες της αγοράς, ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αλλά και φαρμακαποθήκες ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων συμβολαίων.Υπενθυμίζουμε ότι η ΦΑΜΑΡ Α.Ε., συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων στην Ευρώπη. Διαθέτει εννέα εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, συνολικής έκτασης 200.000 τ.μ.,παραγωγικής δυναμικότητας 650 εκατομμυρίων μονάδων, στις οποίες εργάζονται 1900 εργαζόμενοι. Επίσης, διαθέτει τέσσερα κέντρα διανομής στην Ελλάδα και τη Γαλλία.                                                                                                              iatronet.gr 14/1/206
■ Στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου τους προχωρούν τα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ CANA για την παραγωγή φαρµακευτικών, καλλυντικών και βιοκτόνων προϊόντων καθώς και η παραγωγή και συσκευασία συµπληρωµάτων διατροφής, προϊόντων ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ήδη υπεγράφη απόφαση έγκρισης της διαδικασίας από τον υπουργό Υγείας για τη λειτουργία παραγωγικού εξοπλισµού αξίας 561.096 € και μη παραγωγικού εξοπλισµού αξίας 167.000 €. Στη συνέχεια και µετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισµού,η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά προκειµένου να χορηγηθεί άδεια.                                                                                                      Health View.gr 29/1/2016
■ Με στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της, η Valeant/ PharmaSwiss Hellas, από το Νοέμβριο του 2015, ανέλαβε από την εταιρεία Lavipharm (υπεύθυνος κυκλοφορίας, παραγωγός και δικαιούχος), την αποκλειστική πώληση, διανομή καιπροώθηση του Ελληνικού αναλγητικού και αντιπυρετικού Algon.                 Health Daily 29/1/20016
Ανάπτυξη νέων προϊόντων, είσοδος σε νέες αγορές του εξωτερικού και περαιτέρω καθετοποίηση και αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, είναι οι τρεις βασικοί στόχοι της DEMO για το 2016, όπως ανακοινώθηκαν κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα όπως το 2014, αλλά η εξαγωγική της δυναμική ήταν αυτή που έκανε και τη διαφορά καθώς ο κύκλος πωλήσεων των εξαγωγών από 27 εκατ. το 2014 έκλεισε σε 38,5 εκατ. το 2015.Η φαρμακοβιομηχανία DEMO  αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, με πολύ ισχυρή παρουσία στη νοσοκομειακή αγορά, όπου κατέχει την 1η θέση πωλήσεων σε αριθμό μονάδων.
 Οι τρεις παραγωγικές μονάδες της DEMO με έκταση 45.000m2, σε συνδυασμό με της υψηλής τεχνολογίας αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιτρέπουν στην εταιρεία να προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες εφοδιασμού (logistics) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Με κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα €125.000.000 το 2015, και προσωπικό 750  ατόμων, η DEMO είναι μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 52 χώρες παγκοσμίως, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία.                                                                                                            Health Mag   4/2/2016 ■ Νέα συμφωνία με την οποία επεκτείνεται η συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ & MSD και για τα επόμενα χρόνια υπεγράφη πρόσφατα και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 33 χρόνων συνεχούς συνεργασίας των δύο εταιρειών.  Μέχρι σήμερα η ΒΙΑΝΕΞ είχε δύο κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων από την MSD που με επιτυχία διαθέτει στην ελληνική αγορά: α) προϊόντα που διατίθενται αποκλειστικά από την ΒΙΑΝΕΞ.
Στην ομάδα αυτή, με την νέα συμφωνία προστέθηκαν ένα αντιβιοτικό νεότερης γενιάς, ένα νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση και 4 γνωστά αντισυλληπτικά φάρμακα. β) προϊόντα που διατίθενται από την MSD και συμπροωθούνται με την ΒΙΑΝΕΞ.Στη νέα αυτή συμφωνία προβλέπεται στα συμπροωθούμενα προϊόντα να προστεθούν, ένας νέος συνδυασμός υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, καθώς επίσης και ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2».                                                   Healthmag.gr   17/2/2016
■ Αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας από το βήμα του «Οικονομικού Φόρουμ Δελφών», ο Πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε τη σπουδαία τεχνογνωσία 50 και πλέον χρόνων που έχει συσσωρευτεί στα 27 υπερσύγχρονα ελληνικά εργοστάσια, αναδεικνύοντας σήμερα το Ελληνικό Φάρμακο δεύτερο τη τάξει εξαγωγικό πόλο για τη χώρα.                                                                                                                   Virus.com.gr 29/2/2016
■ Στη χώρα μας, η Alcon Hellas, δραστηριοποιείται από το 1980, καλύπτει οκτώ χώρες, την Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Ισραήλ, Αλβανία, Κόσοβο και Μάλτα, και απασχολεί 75 εργαζομένους, διαθέτοντας στην αγορά το σύνολο των προϊόντων της εταιρείας. Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης όμως, από την 1η Απριλίου, το τμήμα των φαρμάκων θα αποσχιστεί από την εταιρεία των οφθαλμολογικών και θα προσαρτηθεί στη μητρική Novartis.Το 2015 η Alcon Laboratories Hellas πραγματοποίησε τζίρο στην Ελλάδα 47,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά περίπου προήλθαν από τον τομέα φαρμάκου, ενώ τα 3,5 εκ. ευρώ επενδύθηκαν σε προγράμματα επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας. Συνολικά, ο τζίρος από τη δραστηριοποίηση της ελληνικής θυγατρικής και στις υπόλοιπες επτά χώρες, φθάνει τα 110 εκατ. ευρώ περίπου.
■ Με σταθερό ρυθμό συνεχίζεται η διεθνής αναπτυξιακή στρατηγική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας RAFARM, η οποία εξασφάλισε την κυκλοφορία των δύο πρώτων οφθαλμολογικών προϊόντων στον Καναδά. Μετά την πρόσφατη σύναψη συνεργασίας με πολυεθνική εταιρεία της Αυστραλίας, η RAFARM εισέρχεται και στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, μετά την Αυστραλία,  με την κυκλοφορία προϊόντων ιδίας Έρευνας & Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της το οποίο απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης.                            Iatronet.gr 16/3/2016
■ Τις δυνάμεις τους ενώνουν δύο ελληνικές οικογένειες με παράδοση στο χώρο του Φαρμάκου, προχωρώντας σε μια σημαντική εξαγορά, με στόχο να κατακτήσουν το χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Ο λόγος για τη ΒΙΑΝΕΞ, της οικογένειας Γιαννακόπουλου και την ΠΑΦΑΡΜ, της οικογένειας Παπάζογλου που εξαγόρασαν 50%-50% την εταιρεία Superfoods.
H επένδυση, που ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ, θα έχει αποσβεστεί σε βάθος τριετίας, ενώ θα διατηρηθούν οι 18 θέσεις εργασίας και μάλιστα θα προστεθούν άμεσα άλλες 5 θέσεις και θα ακολουθήσουν άλλες 20 προσλήψεις, στο πλαίσιο διετούς προγράμματος με εξαγωγικό προσανατολισμό.Η συμφωνία αφορά σε 63 κωδικούς προϊόντων, των οποίων η παραγωγή έως τώρα ήταν σε 3 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
 Στόχος είναι η παραγωγή να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στη χώρα μας.Από το 2010 μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε σταθερά ανοδική πορεία ως προς τις πωλήσεις της, αγγίζοντας τα 4,5 εκ. ευρώ ετησίως πωλήσεις χονδρικής για το 2014, ενώ ο τζίρος των Superfoods τα 7 χρόνια κυκλοφορίας του άγγιξε και 6 εκατ. ευρώ. Για την ίδια χρονιά, ως προς το μερίδιο αγοράς, βρίσκεται στο τοπ 5 των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής.                                            Virus.com.gr 17/3/2016
                                                                                                                                                          ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
■ Απολύσεις στην ΕDWARDS (αμερικανική πολυεθνική). «Οκειοθελείς» με 4πλάσιες αποζημιώσεις. Έχει εξειδικευμένα ιατρικά-νοσοκομειακά αναλώσιμα.Πριν 3 χρόνια απέλυσε 11 από τα 30 άτομα που είχε, τώρα φεύγουν 6 από τους 19 μαζί με το διευθυντή. Φαίνεται ότι θέλει να μαζέψει ό,τι της οφείλουν (νοσοκομεία κ.λ.π.) και να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.
■ Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που μέσα σε όλα έχει αγγίξει και το χώρο του φαρμάκου έχουμε ως εργαζόμενοι γίνει μάρτυρες ή ακόμα χειρότερα, έχουμε οι ίδιοι υποστεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας στο βαθμό εξάντλησης, παραβίασης του ωραρίου. Από τη μεριά των εργοδοτών η αιτιολόγηση πάντα η ίδια.  Αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και επιβεβλημένες αναπροσαρμογές λόγω πτώσης του τζίρου, μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης, νέου δελτίου τιμών, αυξημένης φορολόγησης μέσω rebate και clawback. Ακόμα περισσότερο τώρα, μπροστά στην επικείμενη ανάπτυξη, αυτού του είδους οι αναδιαρθρώσεις θα αποτελέσουν για τους εργοδότες μας το πιο χρήσιμο εργαλείο για να μπουν ξανά σε ρυθμούς ανόδου και κερδοφορίας.    Με αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα χωρίς να πρωτοτυπεί στο ελάχιστο, η εταιρεία Servier προχώρησε στην εξαγγελία διαδικασίας οικειοθελούς αποχώρησης 17 συναδέλφων από το διοικητικό προσωπικό.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ/ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ) ΣΤΗ  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
H συρρίκνωση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής αγοράς κατά 40% την τελευταία 6ετία όπως είναι λογικό έχει αλλάξει τις ισορροπίες ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου. Παρά τη σημαντική πτώση των πωλήσεων, αυτό που διατηρείται σταθερό είναι η συγκέντρωση της αγοράς φαρμάκων στα χέρια μιας μικρής μερίδας εταιρειών καθώς, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των πωλήσεων, τόσο το 2009 όσο και το 2015 οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες ελέγχουν το 68% της αγοράς. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν πως η κορυφή δεν ανήκει στην ίδια εταιρεία, όμως και πάλι το τοπ 3 παραμένει σταθερό, έχοντας βέβαια απολέσει περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε μερίδιο.                                                                   
 Νέα δεδομένα
 Σήμερα οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κάνουν λόγο για περαιτέρω δραματική αλλαγή στο τοπίο της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής αγοράς, καθώς η επικείμενη ανατιμολόγηση αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία και θα επηρεάσουν την επιχειρηματική στρατηγική.  Οι νέες τιμές των παλαιών φαρμάκων αναμένεται να καταρρεύσουν και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά αποτελούν σχεδόν το 70% της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, είναι λογικό και ο κύκλος εργασιών να συρρικνωθεί, δεν αποκλείονται και αθρόες αποσύρσεις σκευασμάτων, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Και αυτό γιατί οι επικείμενες ανατιμολογήσεις επηρεάζουν κυρίως τα φάρμακα με τιμή κάτω από 12 ευρώ, που σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή και η διακίνησή τους εντός Ελλάδας δεν θα είναι συμφέρουσα.
Έτσι, στελέχη εταιρειών, εκτιμούν ότι πέρα από επιχειρήσεις θα επιδεινωθεί και η κάλυψη των ασθενών. Εάν η κυκλοφορία φτηνών και αξιόπιστων φαρμάκων σταματήσει λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και διακίνησης, όπως είναι τα ελληνικά γενόσημα, τότε ο δρόμος για «μη αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις» θα είναι ανοικτό.  Εξάλλου, η «ιστορία» αυτή έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν όταν εταιρείες- φαντάσματα εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά αμέσως  μόλις έληγαν οι πατέντες κάποιων δημοφιλών φαρμάκων που είχαν σημαντική θέση στην αγορά. Δεν εξηγείται εξάλλου διαφορετικά ότι στη χώρα φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ να δραστηριοποιούνται πάνω από 420 εταιρείες, εκ των οποίων όμως ποσοστό μεγαλύτερο του 70% αυτών, δεν έχουν συνολικά μερίδιο μεγαλύτερο του 5%. Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα μπορεί λοιπόν από τη μια μεριά να θεωρείται ότι είναι αρκετά συγκεντρωμένη σε κάποιους μεγάλους παίκτες, όμως σε αυτή δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της IMS,στην αγορά φαρμακείου, δηλαδή στα εξωνοσοκομειακά σκευάσματα, υπάρχει μια λίστα προμηθευτών που φτάνει τους  570! Βέβαια κάποιες από αυτές δεν δραστηριοποιούνται στα αποζημιούμενα φάρμακα. Από το σύνολο των εταιρειών αυτών, οι οποίες να επισημάνουμε ότι δεν έχουν φυσικά όλες έδρα στην Ελλάδα και τα σκευάσματά τους έρχονται στη χώρα μέσω αντιπροσώπων, το 2015 δεν πραγματοποίησαν πωλήσεις οι 155! Επίσης, από τις 155 κάποιες πραγματοποίησαν απλά περιορισμένες πωλήσεις μερικών χιλιάδων συσκευασιών κυρίως το 2009, όταν σημειώθηκε και το ρεκόρ της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα,70 εταιρείες που εμφανίζουν πωλήσεις το 2009 είναι «άφαντες» τη διετία 2014-2015. Θα πρέπει  εδώ να διευκρινίσουμε ότι το σύνολο των εταιρειών αυτών σε απόλυτο νούμερο είχαν πολύ μικρό μερίδιο από πλευράς όγκου, το οποίο ήταν λίγο χαμηλότερο του 1% των συνολικών συσκευασιών που διακινήθηκαν στην αγορά φαρμακείου, ενώ ο συνολικός τους τζίρος έφτανε μόλις στα 7,7εκατ. ευρώ.
Ανοδικά το 2015
      ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 22/2/2016
Νέο τοπίο στο φάρμακο: Οι μειώσεις τιμών εντείνουν το ολιγοπώλιο
Πενήντα επιχειρήσεις διακινούν το 85,17% των σκευασμάτων που διατίθενται στην εσωτερική αγορά, ενώ από πλευράς τζίρου πραγματοποιούν το 88% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου. Περαιτέρω συσπείρωση δυνάμεων τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αναμένουν παράγοντες για την αγορά του φαρμάκου. ΄Οπως ισχυρίζονται, αφενός η σταδιακή μείωση των τιμών και αφετέρου η μερική ή η ολική αποεπένδυση που φημολογείται ότι ετοιμάζουν πολυεθνικές εντείνουν την κινητικότητα στον κλάδο, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται να βγουν εκτός τερέν και άλλοι παίκτες. Αν και είναι πάνω από 150 εταιρείες αυτές που απασχολούνται στον κλάδο του φαρμάκου –ως βιομηχανίες ή μεταποιητές- ουσιαστικά ο χώρος ελέγχεται από μόλις 50 επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα- διακινούν το 85,17% των σκευασμάτων που διατίθενται στην εσωτερική αγορά, ενώ από πλευράς τζίρου πραγματοποιούν το 88% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία που το Ιatronet έχει στη διάθεσή του, πέρυσι ο συνολικός τζίρος της αγοράς -το ενδεκάμηνο- διαμορφώθηκε στο 1.086.648.202 ευρώ, οριακά μειωμένος κατά 0,24% από το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Με βάση το προαναφερθέν -περυσινό- τζίρο, το σύνολο των διακινηθέντων τεμαχίων διαμορφώθηκε στα 151.155.001 τεμάχια, ελαφρά μειωμένος κατά 0,54% από την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Πρώτη στην αγορά ανακηρύχθηκε και πέρυσι η πολυεθνική Νovartis ο τζίρος της οποίας το ενδεκάμηνο πέρυσι ξεπέρασε τα 98,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση έναντι του 2014. Πρωτιά, που όμως χάνει από πλευράς πωληθέντων τεμαχίων. Σε αυτή την περίπτωση πρωταγωνιστεί η πολυεθνική Pfizer, η οποία το συγκεκριμένο διάστημα πούλησε 12.413.351 σκευάσματα - έναντι 10.135.368 που πούλησε η Νovartis- ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Sanofi με σύνολο πωληθέντων τεμαχίων πάνω από 12.155.518. Βεβαίως τόσο η Pfizer όσο και η Sanofi κατέγραψαν απώλειες στο σύνολο των διακινηθέντων τεμαχίων.
Σημαντική παρουσία, ωστόσο, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές έχουν κατακτήσει και ελληνικές εταιρείες, όπως καταγράφεται στον πίνακα, όπου στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται κατά σειρά η Vianex και η Εlpen, ο τζίρος των οποίων αντίστοιχα διαμορφώθηκε πέρυσι σε 66,9 εκατ. ευρώ και 62,6 εκατ. ευρώ (11μηνο 2015). Παρουσία που επεκτείνεται από τη συμμετοχή της Unifarma, Lavipharm, Demo κλπ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό συμπέρασμα του εν λόγω πίνακα δεν είναι η κατάταξη των leader αλλά το γεγονός ότι πλέον είναι πολλές εταιρείες (φαρμακοβιομηχανίες) που καταγράφουν απώλειες, είτε σε επίπεδο τεμαχίων είτε σε επίπεδο πωλήσεων.
Συγκεκριμένα – με βάση τον πίνακα- 20 εταιρείες κατέγραψαν μειώσεις στα τεμάχια που πούλησαν, ενώ την ίδια στιγμή μείωση πωλήσεων εμφάνισαν 25 εταιρείες. Δεδομένα που αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω με τις νέες μειώσεις τιμών που έρχονται, προκαλώντας αλλαγή σκηνικού τόσο στη χονδρική –όπου αναμένονται συγχωνεύσεις αλλά και λουκέτα φαρμακαποθηκών- όσο και στη λιανική. 
Bασικότερη αλλαγή η συγκέντρωση δυνάμεων σε ακόμη λιγότερα επιχειρηματικά χέρια.Στο επίπεδο της λιανικής, αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα και με στοιχεία από τον ΕΟΦ, ότι ο τζίρος -φαρμακεία και φαρμακαποθήκες- το 2014 έκλεισε πτωτικά κατά 2% περίπου έναντι του 2013. 
Συγκεκριμένα το 2014, το σύνολο των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 3, 87 δις. Ευρώ από 3,95 δις. Ευρώ το 2013. Ωστόσο, αν κανείς εξετάσει κάθε μήνα του 2014 χωριστά, εύκολα διαπιστώνει ότι σε κάποιες χρονικές στιγμές του σχετικού έτους οι απώλειες σε τζίρο άγγιξαν ακόμη και το 18%, όπως συνέβη με τον Ιανουάριο (18,3%) και τον Απρίλιο ( 17,78%).Στον αντίποδα βρέθηκαν μήνες με σημαντική αύξηση τζίρου, όπως ο Φεβρουάριος (17,90%) και ο Δεκέμβριος (11,21%).
Iatronet.gr 23/2/2016
■ Σύμφωνα με την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς πέρυσι, οι πωλήσεις των φαρμακείων κινήθηκαν ανοδικά με ρυθμό της τάξης του 7% από πλευράς όγκου αλλά και αξίας, περιέχοντας όμως και μη φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα φάρμακα μόνο εκτιμάται ότι κινήθηκαν στο 5%-6% . Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα στοιχεία αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των ξένων εταιρειών. Το τοπ 20 σύμφωνα με στοιχεία βασισμένα σε μετρήσεις της IMS Health αποτελείται από πλευράς τζίρου από τις Novartis, Pfizer, Sanofi, AstraZeneca, GSK, ELPEN, MSD, Pharmaserve Lilly, BIANEΞ, Boehringer, Bayer, Menarini, Lundbeck, Novo Nordisk, Janssen, Winmedica, Servier, BGP, Galenica και  Specifar.
Οι 5 πρώτες εταιρείες κατείχαν πέρυσι από πλευράς όγκου σχεδόν το 1/3 της ελληνικής αγοράς, όπως δηλαδή και το 2009 και από πλευράς πωλήσεων σε αξίες το μερίδιό τους από περίπου 39% έχει υποχωρήσει στο 32% . Επίσης όσον αφορά τις πωλήσεις των εταιρειών με βάση την αξία τους, ανάμεσα στις είκοσι πρώτες εταιρείες εντοπίζουμε και τέσσερις ελληνικών συμφερόντων, τις ELPEN, BIANEΞ, Winmedica και Galenica .
KAΛΛΥΝΤΙΚΟ
■ Ο όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του, η παραγωγή των προϊόντων NOXZEMA μεταφέρθηκε στα τέλη του 2015 στις ελληνικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Στο τέλος Οκτωβρίου 2014, ο όμιλος Σαράντη προέβη στην εξαγορά της δραστηριότητας του NOXZEMA στην Ελλάδα από την PROCTER & GAMBLE, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαιο παραγωγής από τα εργοστάσια της P&G στο εξωτερικό.
Ο Όμιλος πραγματοποίησε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την αγορά ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 20 οι θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη παραγωγή. 'Οπως αναφέρει η εταιρεία, η εν λόγω εξαγορά είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους στόχους και τη στρατηγική του Ομίλου για περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξής του μέσω εξαγορών ικανών να προσθέσουν αξία και να προσφέρουν συνέργειες σε όλα τα επίπεδα.                                                                                                euro2day.gr 11/1/2016
■ Ο Όμιλος Σαράντη συνεχίζει να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και στην κερδοφορία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της διοίκησης.Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου κατά το 2015 ανήλθαν σε € 278,76 εκ. ευρώ συγκριτικά με € 248,44 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,21%, η οποία τροφοδοτήθηκε τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.Σημαντική ανάπτυξη επέδειξαν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι ξένες χώρες του Ομίλου.Η Ελλάδα, παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο πωλήσεων της τάξης του 15,33% στα €102,56 εκ., απόδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου. Οι ξένες χώρες που αντιπροσωπεύουν 63,21% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 10,46% στα €176,20 εκ.
Το  περιθώριο μεικτού κέρδους του Ομίλου είναι μειωμένο στα 47,53% έναντι 48,55% σε σύγκριση με πέρυσι. Παρόλα αυτά, η αύξηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας.Τα Καθαρά Κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 15,39% σε €19,78 εκ. από €17,14 εκ., και το περιθώριο Καθαρού Κέρδους ανήλθε σε 7,10% από 6,90% το 2014                                  euro2day.gr 16/3/2016
 ■ Septona: Αύξηση πωλήσεων 10% το 2015
Επενδύσεις της τάξης των 23 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε κατά την τελευταία πενταετία η αμιγώς ελληνική εταιρεία παραγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής. Εξάγει το 60% της παραγωγής της σε 69 αγορές. Συνεπή ανάπτυξη πωλήσεων με διψήφια ποσοστά εμφανίζει την τελευταία δεκαετία η Septona, η οποία ακολουθεί αντίστροφη πορεία μέσα στην κρίση, διευρύνοντας την παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η βιομηχανία που συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας παράγει διάφορα προϊόντα βάμβακος, ντεμακιγιάζ αλλά και υγρά προιόντα, απασχολεί 520 άτομα και εξάγει σε 69 διεθνείς αγορές που εκτείνονται σε 5 ηπείρους. Για το 2015, εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της θα αγγίξει τα 63 εκατ.ευρώ, αυξημένος κατά 10% έναντι των πωλήσεων του 2014.Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής που θα προστεθεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις 32.000 τμ στα Οινόφυτα, με σκοπό λειτουργίας μέσα στο 2016. Πέρα από τη βιομηχανική ενίσχυση, η Septona επενδύει στο εσωτερικό της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι προοπτικές για περαιτέρω διείσδυση στο εξωτερικό είναι σημαντικές και γι αυτό το λόγο, αναφέρει την πρόθεση της εταιρείας να δημιουργήσει θυγατρική στο εξωτερικό, η οποία θα παίξει ρόλο βραχίονα για τις εξαγωγές. Πάντως η Septona ήδη από τη δεκαετία του '90 έχει συστήσει και λειτουργεί παραγωγική μονάδα στη γειτονική Βουλγαρία.Για το 2016, η διοίκηση της εταιρείας - αν και ξεκινά με την παραδοχή ότι οι δυσκολίες δεν θα εξαλειφθούν και ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι συγκρατημένη- συνεχίζει να υπολογίζει σε μια ακόμη θετική χρονιά για την Septona σε Ελλάδα και εξωτερικό.                                                                 euro2day.gr  11/2/2016
40 εκατ. ευρώ xάθηκαν από την αγορά των φαρμακευτικών καλλυντικών την περίοδο 2010 - 2015
Mε πλουσιοπάροχες εκπτώσεις είτε σε αξία είτε σε είδος, με δωρεάν μεταφορικά εντός Αθηνών ή με μειωμένο κόμιστρο για την επαρχία –αν το ποσό αγοράς ξεπερνά τα 30 ευρώ- προσπαθούν φαρμακοποιοί αλλά και βιομηχανίες να ανακόψουν τη «βουτιά» που εμφανίζουν τα φαρμακευτικά καλλυντικά στις πωλήσεις τους την τελευταία πενταετία.Εκτιμάται ότι από το 2010 μέχρι και τα τέλη του 2015 η συγκεκριμένη αγορά έχασε σε τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ από τα 220 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 (τιμές λιανικής). Στο πλαίσιο αυτό, καθοδικά κινείται και η μέση τιμή απόδειξης, που ενώ το 2009 ξεπερνούσε τα 15 ευρώ, σήμερα κινείται πέριξ των 10 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι παρά τις συνεχείς εκπτώσεις που φθάνουν έως και το 50% από τα φαρμακεία, ενώ αγγίζουν το 65% στα e-shop, η ζήτηση στα φαρμακευτικά καλλυντικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ακόμη και αν το προϊόν συνοδεύεται από ακόμη ένα αντίστοιχο είδος δωρεάν. Γεγονός που οι ίδιοι κρίνουν απόλυτα φυσιολογικό υποστηρίζοντας, ότι ο μειωμένος οικογενειακός προϋπολογισμός, τα capital controls, η αύξηση της φορολογίας, η έντονη ανησυχία για το μέλλον της χώρας επιφέρουν «πάγωμα» στις αγορές και την καταναλωτική συμπεριφορά.
Στέλεχος από τον κλάδο της υγείας, μας αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ενώ προ κρίσης, η Ελληνίδα, που αποτελεί τη βασική καταναλώτρια των δερμοκαλλυντικών σκευασμάτων αγόραζε ολόκληρη σειρά προϊόντων, σήμερα περιορίζεται σε μία βασική κρέμα ημέρας ή το πολύ σε μία αντηλιακή κρέμα. Κατά την ίδια πηγή, τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα –όπως ορός αναζωογόνησης- έχουν βγει προ πολλού από το «καλάθι» της Ελληνίδας.Το μόνο θετικό, κατά την ίδια πηγή, είναι ότι μολονότι δίπλα στα φαρμακεία δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και άλλα κανάλια διάθεσης δερμοκαλλυντικών προϊόντων –όπως είναι τα φαρμακεία μέσα σε πολυκαταστήματα ή που κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα έχουν εντάξει στην γκάμα των ειδών που διαχειρίζονται- παρατηρείται μία σταθερή μετακίνηση του καταναλωτή από τα πολυτελή καταστήματα καλλυντικών στο φαρμακείο, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτό μπορεί να βρει υψηλής ποιότητας καλλυντικά- και μάλιστα σε πιο οικονομικές τιμές.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, θα λέγαμε ότι οι Έλληνες παίκτες είναι περισσότεροι από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά. Φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των δερμοκαλλυντικών προϊόντων –βάσει και των πωλήσεων που κάνουν- είναι η Frezyderm, ο Κορρές, η Αpivita, η Power Health, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Johnson & Johnson και η Εstee Lauder.«Σφήνα» ανάμεσά τους είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που έχουν αναπτύξει φαρμακεία - τα οποία εντάσσονται σε συνεταιριστικά σχήματα- και έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους τα τελευταία χρόνια στηριζόμενα κατά βάση στη φθηνότερη έως και 50% τιμή τους έναντι των επωνύμων σημάτων της αγοράς.                                                                                                             Iatronet  1/3//2016
■ Την είσοδό  της στην ελληνική αγορά πραγματοποιεί η νέα φίρμα καλλυντικών και μακιγιάζ 3INA (προφέρεται Μina) με το πρώτο της κατάστημα, το οποίο εγκαινιάστηκε στο The Mall Athens.Την ευθύνη ανάπτυξής της στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρεία Trade Status, του γνωστού εμπορικού ομίλου, και η οποία πέραν της 3INA έχει την αντιπροσωπεία ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας παιδικής ένδυσης DPAM σε Ελλάδα και Κύπρο.Σε ό,τι αφορά, στη νέα δραστηριότητα, το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με το Λονδίνο όπου οι ιδρυτές της 3IMA δημιούργησαν το πρώτο ομώνυμο κατάστημα μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου.                                                                                                         Iatronet.gr  23/3/2016
ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ICAP: Πτώση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Tην περίοδο 2010-2015 εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 12%.
Συνεχίστηκε και το 2015 η υποχώρηση της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων που έχει ξεκινήσει από το 2010, όπως προκύπτει από την τελευταία κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η εγχώρια αγορά την περίοδο 2010-2015 καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 12%, σε αντίθεση με την περίοδο 1995-2019 οπότε εμφάνιζε διψήφιου ποσοστού ρυθμούς ανάπτυξης σε αξία πωλήσεων και σε τιμές χονδρικής των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την ICAP Group, ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποτελεί καίρια συνιστώσα του τομέα υγείας στη χώρα μας και καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα ειδών από προϊόντα αναλωσίμων (π.χ. επίδεσμοι, γάζες κ.λπ.) μέχρι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. μαγνητικοί, αξονικοί τομογράφοι κ.ά.).
Ο κλάδος αποτελείται από μεγάλο πλήθος εισαγωγικών κυρίως εταιρειών, ενώ ολιγάριθμες είναι οι παραγωγικές επιχειρήσεις. Τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων (όπως αναλώσιμα, γάζες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, επιδεσμικό υλικό, υλικά τεχνητού νεφρού κ.ά.). Ο μεγάλος όγκος και τα πλέον εξειδικευμένα προϊόντα (ορθοπεδικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, εμφυτεύματα κ.λπ.) είναι εισαγόμενα.Η ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων προέρχεται κυρίως από τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια, τα ιατρεία κ.λπ. Επίσης, για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση προέρχεται άμεσα από τους τελικούς χρήστες.
Όπως αναφέρει ο Senior Consultant της ICAP Group, κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος είχε την επιμέλεια της συγκεκριμένης έκδοσης, η εγχώρια αγορά σε αξία πωλήσεων και σε τιμές χονδρικής των ιατροτεχνολογικών προϊόντων γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης. Ωστόσο, την περίοδο 2010-2015 η αγορά κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 12%.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο δημόσιος τομέας απορροφά, διαχρονικά, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, σε ποσοστό που εκτιμάται μεταξύ 65%-70% τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με την κατανομή της συνολικής αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το μεγαλύτερο μερίδιο καλύπτεται από τις κατηγορίες των In Vitro διαγνωστικών αντιδραστηρίων και αναλυτών, του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και των ορθοπαιδικών ειδών. Συνολικά οι τρεις αυτές κατηγορίες εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 48% του συνολικού μεγέθους αγοράς.Η κ. Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, επισημαίνει ότι τα τελευταία έτη οι διάφορες παρεμβάσεις για τη μείωση των δημοσίων δαπανών υγείας, όπως η διενέργεια κεντρικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, η λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, η μείωση των τιμών, τα Κ.Ε.Ν., η εφαρμογή clawback και rebate στους ιδιώτες παρόχους υγείας, επηρέασαν καίρια την εξέλιξη των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου.
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Παντελαίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς δημοσίου, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε ορισμένες εταιρείες. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), μέτρο το οποίο προκάλεσε μεγάλες δυσχέρειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.Επιπλέον, η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης των εξεταζόμενων προϊόντων και η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης, αποτελούν δυνατά σημεία για τον κλάδο, σε αντίθεση με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών (από την πλευρά κυρίως του δημοσίου τομέα) και την έντονη γραφειοκρατία στις προμήθειες του δημοσίου, τα οποία συνιστούν αδύνατα σημεία.
Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, η ταχεία εξέλιξη της ιατρικής διαγνωστικής τεχνολογίας, καθώς και η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, αποτελούν ευκαιρίες για τον κλάδο, ενώ ως απειλές μπορούν να εκληφθούν οι συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, οι συνεχείς περικοπές των δαπανών υγείας και η περιορισμένη ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά.
Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 94 επιχειρήσεων (εισαγωγικών και παραγωγικών) ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 2,5% το 2014/2013. Αντίθετα, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1%.
Οι συνολικές πωλήσεις τους παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα τη διετία 2013-2014 (οριακή αύξηση 0,7%), ενώ τα μικτά κέρδη μειώθηκαν ελαφρά (1,5%). Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη υποχώρησαν κατά 23,5% το 2014 σε σχέση με το 2013. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 10,3% το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 68 από τις 94 εταιρίες ήταν κερδοφόρες το 2014.                                                                                       euro2day.gr   1/3/2016

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκεται η αγορά της λιανικής των φαρμάκων. Φαρμακεία αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς εν μια νυκτί, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι θέτουν θέμα παράλληλων εισαγωγών προσδοκώντας να καλύψουν τη ‘’χασούρα’’ των εσόδων τους.
Αδιάλλακτες εμφανίζονται πλέον πολλές χονδρεμπορικές εταιρείες φαρμακευτικών σκευασμάτων απέναντι στα φαρμακεία, αυξάνοντας τις πιέσεις προς αυτά για άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλουν. Σε αντίθετη περίπτωση –μη δυνατότητα καταβολής- ζητούν μετοχοποίηση των χρεών σε ποσοστό 80%, όσα δηλαδή ορίζει ο νέος Νόμος για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Όπως λέγεται, τα φαρμακεία που άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν υπερχρεωμένα με ποσά από 180.000 ευρώ μέχρι και 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που συσσωρεύτηκαν την τελευταία διετία. Την ίδια στιγμή, πηγές λένε ότι κάποιοι επιχειρηματίες έχουν θέσει θέμα παράλληλων εισαγωγών –κατά βάση από Ανατολικές χώρες- με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών της αγοράς σε φάρμακα. Μολονότι κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ιδιώτες που θα το επιχειρήσουν, θα έρθουν σε ευθεία ρήξη με τη βιομηχανία. Κάτι που βεβαίως δεν πρόκειται να συμβεί αν έχει τη βούλα του κράτους (θεσμοθετηθεί). Ήδη πάντως έχουν γίνει κάποιες προεργασίες για παράλληλες εισαγωγές σε γενόσημα (από Βουλγαρία και Ρουμανία).                                                                    22/1/2015   iatronet                
■ Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η «είσοδος» ιδιωτών και εταιριών μη φαρμακοποιών στα φαρμακεία και όχι απαίτηση των θεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αυτό απάντησε η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή. Η απάντηση της ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Elżbieta Bieńkowska, «έδειξε» την ελληνική κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την απόφαση αυτή, η οποία, όχι μόνο δεν επικαλέστηκε την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου κατά τη διαβούλευση με τους θεσμούς, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει, οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που «πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοπoιούς».     Health Mag 7/3/2016                                                                                               
ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ
 Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου: Στις ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου
Η ελληνική συνεταιριστική φαρμακαποθήκη, κατατάχθηκε στην 398η θέση παγκοσμίως, ενώ αποτελεί μία από τις 289 επιχειρήσεις -της έρευνας- που χαρακτηρίστηκε ως ''strong'' βάσει της πορείας των θεμελιωδών της μεγεθών.
Μεταξύ των 570 κορυφαίων χονδρεμπόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων στον κόσμο είναι η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου (ΣΥΝ.ΦΑ Αλίμου ΑΕ) που ανήκει στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.), σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε ο διεθνής οίκος PLIMSOLL Global Analysis.
Συγκεκριμένα, η ελληνική συνεταιριστική φαρμακαποθήκη, αναφέρει η ανάλυση, κατατάχθηκε στην 398η θέση παγκοσμίως, ενώ αποτελεί μία από τις 289 επιχειρήσεις (της έρευνας) που χαρακτηρίστηκε ως «strong» βάσει της πορείας των θεμελιωδών της μεγεθών.Παράγοντας του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ που μίλησε αποκλειστικά στο Ιatronet, μας ανέφερε ότι «O Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής με 1.390 μετόχους είναι σήμερα ο μεγαλύτερος, ο πιο σύγχρονος και δυναμικά αναπτυσσόμενος Όμιλος εταιρειών εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών, που εστιάζουν στις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες του φαρμακείου».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάνω από 1.680 φαρμακεία πανελλαδικά εμπιστεύονται τις υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες που προσφέρει ο προμηθευτικός Συνεταιρισμός και οι θυγατρικές του. Οι οποίες, εκτός από τη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου Α.Ε. (έτος ίδρυσης 1995) είναι η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Κέρκυρας Α.Ε. (έτος ίδρυσης 2001), η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Στερεάς Ελλάδος Α.Ε. (έτος ίδρυσης 2006) και η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Ηπείρου Α.Ε. (έτος ίδρυσης 2014). Για την τελευταία δε που είναι και η πιο πρόσφατα ιδρυθείσα θυγατρική, αξίζει να αναφερθεί, ότι ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ επένδυσε για τη δημιουργία της ίδια κεφάλαια ύψους 2 εκατ. ευρώ, διατηρώντας έτσι μηδενικό τον τραπεζικό δανεισμό .Συνολικά σήμερα, ο όμιλος εκτείνεται σε εγκαταστάσεις συνολικής εκτάσεως άνω των 12.500τ.μ., εκ των οποίων τα 5.500τ.μ. είναι ιδιόκτητα. Από αυτές διανέμονται περίπου 44 εκατ. τεμάχια σε ετήσια βάση.
Το μερίδιο αγοράς που ελέγχει στην εμπορία σκευασμάτων ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ξεπερνά το 11,4% πανελλαδικά.Σε οικονομικό επίπεδο, όσον αφορά την Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου, η αυξητική τάση του τζίρου της συνεχίστηκε και το 2015 με τις πωλήσεις της να κλείνουν στα 114 εκατ. ευρώ από περίπου 104 εκατ. ευρώ το 2014. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σε ενοποιημένο επίπεδο, καθώς ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 281 εκατ. ευρώ από 271 εκατ. ευρώ που έκλεισε το 2014.                                                                                                  Iatronet.gr 16/3/2016
                                                                                                                                                                                                                                                                                                 ΜΗΣΥΦΑ
"Κόβουν και ράβουν" τη λίστα με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που θα περάσουν και στα σούπερ μάρκετ, η οποία αναμένεται εντός ολίγου.Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά φαρμακοποιοί και στη συνέχεια βιομηχανίες έχουν βάλει βέτο στον ΕΟΦ αλλά και στην Επιτροπή που την επεξεργάζεται, προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή. Με τις βιομηχανίες να τονίζουν ότι μπροστά σε ένα δυσάρεστο γεγονός θα είναι οι πρώτες που θα κληθούν στη δικαιοσύνη.Στα επιχειρήματά τους, λοιπόν, εκτός από τις πρόσφατες δηλητηριάσεις στη Σουηδία από σκευάσματα που πουλήθηκαν από σούπερ μάρκετ, είναι και το παράδειγμα της Βoots στην Αγγλία. Όπου ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ένα σκεύασμα (παρακεταμόλη) σε μικρότερη συσκευασία –επί παραδείγματι των 8 τεμαχίων και όχι των 20 που είναι στο φαρμακείο- αλλά όχι δεύτερη (αποκλείοντας έτσι για παράδειγμα περιπτώσεις αυτοκτονίας). Και η αλήθεια είναι ότι τα ερωτήματα από τη συγκεκριμένη απελευθέρωση είναι πολλά. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι:
 • Ποιος φορέας θα ελέγχει τη διακίνησή των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ και το πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διάθεσή τους;
 • Η τιμή τους έχει αποφασιστεί ότι θα απελευθερωθεί από 1/1/2017. Οπότε αν ξεκινήσει νωρίτερα από τα σούπερ μάρκετ θα είναι διατιμημένα;
 • Ποιες κατηγορίες Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα πάνε τελικά στα σούπερ μάρκετ; Ακούγεται ότι στα τελευταία θα μπει το βάμμα ιωδίου, οι γάζες και το οινόπνευμα, αλλά όχι τα αντιβηχικά προϊόντα.
 • Τι θα γίνει με τις συσκευασίες, την ποσότητα και την περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας που θα περιλαμβάνουν τα σκευάσματα που θα διανέμονται και από τα σούπερ μάρκετ;
 • Ποια δεοντολογία θα επικρατήσει όσον αφορά την προώθηση (διαφήμιση) των συγκεκριμένων σκευασμάτων;
 • Η παρουσία φαρμακοποιού θα είναι υποχρεωτική;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και πριν από τη δημοσιοποίηση της λίστας θα πρέπει να έχουν απαντηθεί, μας λέει παράγοντας από τη βιομηχανία, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση μπορεί να είναι απαίτηση της τρόικας, όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν παρθεί οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις. Στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων –διαθέτουν κουπόνι ασφαλείας- υπάρχουν 300 σήματα, τα οποία περιλαμβάνουν περί τους 1.100 κωδικούς. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα παραφάρμακα (βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής κ.λπ.) που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ τότε μιλάμε για περίπου 2.200 κωδικούς. Τα οποία κατά μέσο όρο δουλεύονται με μεικτό περιθώριο κέρδους 24%.                                                 Iatronet.gr13/1/2016  
■  Φαρμακοβιομηχανίες αποσύρουν σκευάσματα από την αρνητική λίστα, για να τα περάσουν στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ. Ο λόγος απλός. Στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα είναι διατιμημένα, κάτι που δεν ισχύει στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων με βάση και το νέο νόμο απελευθερώνονται πλήρως, ενώ η διανομή τους περνά και στα σούπερ μάρκετ .Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΕΟΦ για το συγκεκριμένο θέμα –μετάβαση από τη μία λίστα στην άλλη- δεν είναι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες.
Πολυεθνικές και κυρίως ελληνικές εταιρείες κάνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την κατηγοριοποίηση των σκευασμάτων τους με στόχο να μειώσουν την ψαλίδα των απωλειών που θα έχουν από την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική.Κίνηση, που όμως έχει συμβάλει στο «μπλοκάρισμα» έκδοσης της περιβόητης λίστας των ΜΗΣΥΦΑ που θα κυκλοφορήσουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν είναι το μόνο «αγκάθι» στη δημοσιοποίηση της λίστας, καθώς η Επιτροπή που τη συντάσσει δεν έχει καταλήξει ακόμη ούτε στις «αβλαβείς» για την ανθρώπινη υγεία περιεκτικότητες, ούτε στο αν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη συσκευασία (παράμετρος που αποτελεί πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών).Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η επιλογή της ‘’αυτοθεραπείας’’ αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των ΜΗΣΥΦΑ στο μέλλον. Σήμερα για παράδειγμα, ο τζίρος τους στην Ελλάδα εκτιμάται από 250-300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της IMS, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, ανέρχεται σε περίπου 413 εκατ. ευρώ, με βασικότερη κατηγορία εκείνη των αναλγητικών.Μάλιστα, πέρσι ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 12,5%.                                                                                                                     Iatronet 25/1/2016
ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η αγορά το 2015
Περνώντας τώρα στο άλλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς φαρμάκων, το οποίο είναι το κανάλι του φαρμακείου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το 2015 έκλεισε μετά από χρόνια με αύξηση της τάξης του 1%. Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του συστήματος IsCoPhar της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, η οποία μετρά άμεσα τις πωλήσεις των ΣΥΦΑ (συνεταιρισμών φαρμακαποθηκών) προς τα φαρμακεία, από πλευράς αξίας η αγορά σημείωσε πέρυσι αύξηση της τάξης του 0,7% και από πλευράς όγκου 0,9%.  
Πιο συγκεκριμένα και με βάση μόνο το δίκτυο των συνεταιρισμένων φαρμακείων, σε επίπεδο αξίας η αγορά σε τιμές χονδρικής κινήθηκε στα περίπου 1,24 δις. ευρώ και σε όγκο στα περίπου 177,5 εκατ. τεμάχια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν σε 5.000 φαρμακεία τα οποία σύμφωνα με την ΟΣΦΕ αποτελούν και το 50-52% της αγοράς. Όσον αφορά τώρα στη διάρθρωση της αγοράς, από το σύνολο των μετρήσεων της IsCoPhar το 95,6% αφορά σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό καθώς όπως σημειώνει εκπρόσωπος της ΟΣΦΕ, τα φαρμακεία αγοράζουν ένα μεγάλο μέρος των ΜΗΣΥΦΑ (όπως πχ πολλά γνωστά αναλγητικά και παυσίπονα) κατευθείαν από τις Φαρμακευτικές εταιρίες και όχι από τους ΣΥΦΑ ή άλλες φαρμακαποθήκες.
Από το σύνολο δε της αγοράς, σε επίπεδο όγκο το 26,9% αφορά σε γενόσημα και το υπόλοιπο σε πρωτότυπα προστατευμένα και μη. Από πλευράς πωλήσεων σε αξία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23,2%. Τα δε γενόσημα σημείωσαν αύξηση κατά  5,83% όσον αφορά στις πωλήσεις σε όγκο και 6,87% σε αξία. Αντίστοιχα τα πρωτότυπα σημείωσαν υποχώρηση σχετικά μικρή ήτοι κατά περίπου 2% σε αξία και όγκο. Σχετικά με τα μερίδια αγοράς, οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν το 67,3% από πλευράς αξίας πωλήσεων (μάλιστα οι 10 πρώτες κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς)  και το 59,7% από πλευράς όγκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 10 πρώτες, την 4η και 5η θέση από πλευράς τζίρου κατέχουν οι ελληνικές Βιανέξ και EΛΠΕΝ.  Health Mag  24/1/2016
■ Ισχυρή απόδειξη ότι η φαρμακευτική δαπάνη «ξέφυγε» αρκετά πάνω από το στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες του 2015, αποτελούν τα στοιχεία για την αγορά φαρμακείων, τα οποία επεξεργάστηκε η IMS Health και τα οποία καταδεικνύουν, ότι η πολυφαρμακία, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξακολουθεί να συντηρείται. Η περσινή χρονιά αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τα φαρμακεία, καθώς ύστερα από μια πενταετία συνεχούς υποχώρησης της αγοράς εξωνοσοκομειακού φαρμάκου, το 2015 επιβεβαίωσε τις  αρχικές εκτιμήσεις και αποτέλεσε έτος ανάκαμψης. Η δε ανάκαμψη ήταν τόσο δυναμική ώστε η αγορά επέστρεψε από πλευράς διακινούμενων όγκων σε επίπεδα υψηλότερα απ ότι το 2010! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την IMS Health ο όγκος των διακινούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, πέρυσι σημείωσε άνοδο της τάξης του 7% σε σχέση με το 2014, γεγονός το οποίο μεταφράζεται και ως αύξηση της αγοράς κατά 1,1% σε σχέση με το 2010, μία χρονιά δηλαδή που ακόμη η κρίση δεν την είχε επηρεάσει τόσο έντονα τα φαρμακεία όσο στα χρόνια που ακολούθησαν. Επίσης και από πλευράς αξίας (δηλαδη στοιχεία πωλήσεων  στα φαρμακεία σε χονδρικές τιμές), η άνοδος ήταν της τάξης του 7% το 2015 σε σχέση με το 2014, όμως σε σχέση με το 2010 συνολικά, η αξία της αγοράς φαρμακείου έχει υποχωρήσει κατά 23,4%. Η πτώση αυτή οφείλεται στη δραματική υποχώρηση των τιμών των φαρμάκων
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, η είσοδος νέων φαρμάκων από τα τέλη του 2014 και ύστερα φαίνεται να συντέλεσε στην ανοδική περσινή πορεία, η οποία βέβαια να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει αντίστοιχα και αύξηση μεγεθών για τις φαρμακευτικές εταιρείες.  Κι αυτό διότι ειδικά για τους πρωταγωνιστές του κλάδου ο βασικός πελάτης, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο, που ακόμη κι αν «καταναλώσει» περισσότερα φάρμακα, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό γι’ αυτά κι έτσι ακόμη και αν οι εταιρείες τιμολογήσουν επιπλέον προϊόντα, αυτό δεν σημαίνει πως θα τα πληρωθούν λόγω της εφαρμογής των μέτρων rebate και clawback.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της IMS Health, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία αποτελούν το περίπου 74% της αγοράς φαρμακείου, σημείωσαν πέρυσι άνοδο κατά 4,8%, με την αξία αυτών να φτάνει στα 2.533 εκατ. ευρώ έναντι 2.417 εκατ. ευρώ. Επίσης την ίδια περίοδο τα φάρμακα με κουπόνι αποζημίωσης, που ανήκουν όμως στη αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται, έφτασαν στα 172 εκατ. ευρώ έναντι 157 εκατ. ευρώ (λόγω διεύρυνσης και της αρνητικής λίστας). Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ σημείωσαν επίσης αυξημένες πωλήσεις στα 241 εκατ. ευρώ έναντι 210 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν τη μεγαλύτερη  αύξηση πωλήσεων στα 475 εκατ. ευρώ από 418 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς πωλήσεων με βάση τον όγκο, συνολικά στην αγορά φαρμακείων πέρυσι διακινήθηκαν 485,3 εκατ. τεμάχια, τα οποία ήταν όπως σημειώσαμε σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 453,6 εκατ. τεμάχια του 2014. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην πορεία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων η οποία σε απόλυτα μεγέθη, κινήθηκε ανοδικά και μάλιστα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο ήτοι αύξηση κατά  12,5 εκατ. τεμάχια. Όμως εντυπωσιακή θα έλεγε κανείς ότι ήταν και η άνοδος στις κατηγορίες των μη φαρμακευτικών σκευασμάτων που διακινούνται από τα φαρμακεία δηλαδή τα Συμπληρώματα Διατροφής & Φυτικά, τα Καλλυντικά, οι Συσκευές και η Κλινική Διατροφή/Παιδικά Γάλατα, που κάλυψαν το 14,5% των συνολικών πωλήσεων (σε όγκο). Στη συγκεκριμένη κατηγορία διακινήθηκαν 70,3 εκατ. τεμάχια έναντι 61,6 εκατ. τεμάχια το 2014. Την ίδια στιγμή τα ΜΗΣΥΦΑ με κουπόνι αυξήθηκαν στα 73,7 εκατ. τεμάχια από 67,9 εκατομμύρια και τα ΜΗΣΥΦΑ χωρίς κουπόνι στα 32,7 εκατομμύρια από 28 εκατομμύρια. Επιχειρώντας τώρα ένα γενικό απολογισμό από το 2010 έως το 2015, από τα στοιχεία της IMS Health συμπεραίνεται ότι από πλευράς όγκου, το μερίδιο αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ  (με ή χωρίς κουπόνι) κατέχει σήμερα μερίδιο 21,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό που είχαν ποτέ στο διάστημα αυτό, έναντι 18,5% το 2010.
Αντίστοιχα από πλευράς τζίρου το μερίδιό τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010 και από 6,3% έχει φτάσει πλέον στο 12,1%. Βέβαια η συνολική αγορά έχει υποχωρήσει από τα 4.465 εκατ. ευρώ στα 3.420 εκατ. ευρώ αλλά τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν αυξηθεί σε αξία κατά 45,8% στα 413 εκατ. ευρώ από 283 εκατ. ευρώ, ενώ σε όγκο η αύξηση είναι της τάξης του 20%.Για τη συνταγογράφηση θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμη, ότι παρά τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί, η αγορά των φαρμάκων που συνταγογραφούνται κρατείται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι από το 2010 έως και το 2015, από πλευράς τεμαχίων έχει σημειωθεί μείωση μόνο 6,7%, μία μείωση η οποία σε ένα βαθμό αποδίδεται και στην μεταφορά σκευασμάτων στη αρνητική λίστα, όπου παρατηρήθηκε στην πενταετία αύξηση 7,9% (ΜΗΣΥΦΑ με κουπόνι). Βέβαια όσο αφορά στην αξία δηλαδή στις πωλήσεις των φαρμακείων (τιμές χονδρικής) η μείωση είναι της τάξης του 32,4%. Από τη διαφορά των ποσοστών μείωσης σε όγκο και αξία συμπεραίνει κανείς ότι η μείωση αποδίδεται στην πτώση της τιμών των σκευασμάτων. Σύμφωνα με την IMS Health η μέση μείωση της τιμής ανά τεμάχιο συνταγογραφούμενου φαρμάκου ήταν 21,1%.                                                                          Health Mag 15/2/2016                                                                                                                                                                                                                              
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 16/2/2016
Κατεύθυνση της συνταγογράφησης κυρίως στα off patent και «απιστία» του 75% των ασθενών στο σκεύασμα που τους προτείνεται ως φτηνότερο βάσει της δραστικής ουσίας, είναι δύο μόνο από τα πολλά στρεβλά στοιχεία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Ως  η πιο «περίεργη» μέχρι σήμερα χρονιά για την φαρμακευτική αγορά, αναμένεται να χαρακτηριστεί το 2015, καθώς όσο περνούν οι μέρες και αρχίζουν να αναλύονται τα δεδομένα για τον προηγούμενο χρόνο, διαπιστώνονται καταστάσεις, που το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τη λανθασμένη πολιτική η οποία ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.  Μάλιστα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψε από τη ανάλυση των στοιχείων της συνταγογράφησης, αφορά στην καθιέρωση της επιλογής φαρμάκου με βάση της δραστική ουσία. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι μόνο 1 στους 5 ασθενείς που άλλαξαν θεραπεία λόγω της καθιέρωσης της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική, παρέμεινε πιστός στο νέο φάρμακο! Οι υπόλοιποι 4 είτε επέστρεψαν στην παλιότερη θεραπεία τους, είτε επέλεξαν κάποιο άλλο φάρμακο με βάση την ίδια δραστική.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό καθώς το αλαλούμ αυτό με τις θεραπείες που αφορούν κυρίως ασθενείς με χρόνια νοσήματα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά θέματα όσον αφορά στη συμμόρφωση και τη ρύθμιση των ασθενών. Η δε επιστροφή των ασθενών μετά το «πείραμα» να αλλάξουν θεραπεία, δεν βοηθά ούτε στη μείωση της δαπάνης ούτε στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών.Να σημειώσουμε δε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν επίσης ότι περίπου το 50% της συνταγογράφησης γίνεται με βάση τη δραστική και από αυτό το ποσό λιγότερο από το μισό κατευθύνεται σε γενόσημα. Μια άλλη σημαντική διάσταση των παράδοξων που σημειώθηκαν πέρυσι, αφορά στην πορεία των  πωλήσεων της αγοράς. Όπως περιγράψαμε προηγούμενα ,το 2015 έκλεισε με την εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα να διαμορφώνεται στα περίπου 2,95  δις. ευρώ  αυξημένη κατά περίπου 6% συνολικά. Όμως σε αυτή την πορεία την οποία μετρά η IMS δεν περιλαμβάνονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι πωλήσεις των οποίων κινήθηκαν ιδιαίτερα ανοδικά πέρυσι και ειδικά το δεύτερο εξάμηνο.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διακινήθηκαν πέρυσι φάρμακα συνολικής αξίας 950 εκατ. ευρώ έναντι 845 εκατ. ευρώ το 2014. Από αυτά τα νοσοκομειακά σκευάσματα (1Α) είχαν πέρυσι αξία της τάξης των 260 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 203 εκατ. ευρώ το 2014. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι η αγορά τελικά αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες. Πληροφορίες δε του healthmag.gr, σημειώνουν ότι η ανοδική τάση συντηρείται και κατά το πρώτο δίμηνο του 2016.
Οι στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων, έχουν να κάνουν φυσικά και με τα γενόσημα. Υπήρξε αρχικά η εκτίμηση ότι από πλευράς  αξίας τα γενόσημα απορροφούν περίπου το 20% της εξωνοσοκομειακής αγοράς και το περίπου 25-26% του όγκου, τελικά η κατάσταση μάλλον δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 2015 η αξία των συνταγογραφούμενων γενοσήμων μειώθηκε ενώ και από πλευράς όγκου δεν επιτεύχθηκε η εκτίμηση του 26%. Όπως έχουμε εξάλλου αναφέρει κατά καιρούς, η υποκατάσταση είθισται να  μην ευνοεί τη συνταγογράφηση γενοσήμων. Αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση στην κυκλοφορία των off patent σκευασμάτων, όταν το 2013-2014 υπήρξε συρρίκνωση. Ειδικότερα εκτιμάται ότι τα off patent από πλευράς αξίας φαίνεται να έφτασαν πέρυσι στο 30% από 25-27%, ενώ από πλευράς όγκου κινήθηκαν κοντά στο 60% έναντι περίπου 55%. Σ αυτό βέβαια μπορεί να συνέβαλε και η λήξη πατέντας κάποιων σκευασμάτων.  Υπενθυμίζουμε δε ότι μέσα στο 2016 αναμένονται δύο νέα δελτία τιμών με σημαντικές ανατιμολογήσεις καθώς θα χαμηλώσουν κι άλλο τα «μαξιλάρια» ασφαλείας που έχουν σήμερα τα γενόσημα και off patent φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο αισιοδοξεί να εξασφαλίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ από τις συγκεκριμένες μειώσεις, ποσό το οποίο θα περιορίσει ανάλογα και το clawback. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται έως και αδύνατον,  καθώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν διατηρηθούν και οι όγκοι στα φάρμακα όπως είναι σήμερα.             
■ Τι κι αν οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται; Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα. Η "πρωτοτυπία" ανήκει στο υπουργείο Υγείας και στη νέα θετική λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Κι αυτό, γιατί ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών σε ορισμένα πρωτότυπα και off-patent φάρμακα οδήγησε σε αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς, πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής - λιανικής τιμής) .Γιατί συνέβη αυτό; Το υπουργείο Υγείας, ύστερα από μελέτη του ΕΟΠΥΥ, αναγκάστηκε να υπογράψει τροποποίηση παλαιότερης Υπουργικής Απόφασης στην οποία αναφέρεται ότι το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα. Με την τροποποίηση της απόφασης, το παραπάνω ποσό μειώνεται στα 20 ευρώ. 
Μετά, λοιπόν, την τελευταία ανατιμολόγηση, οι επιχειρήσεις φαρμάκου εκτιμούν πως το "μαχαίρι", ειδικά στα γενόσημα σκευάσματα, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 40%. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές για τα πρωτότυπα σκευάσματα που έχουν πατέντα προστασίας διαμορφώνονται στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε., όμως για όσα έχει λήξει η προστασία (off-patent) αυτά μειώνονται είτε στο επίπεδο του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης είτε στο 50% της αρχικής τιμής τους, ανάλογα με το ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη. Στα δε γενόσημα έγινε η "μεγάλη σφαγή", καθώς αυτά μειώνονται στο 65% της αξίας των off-patent.Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, με την ανακοστολόγηση υπολογίζεται πως το ψαλίδισμα στις τιμές των πρωτοτύπων φτάνει μέχρι το 5%, στα off-patent από 5% έως 10%, ενώ στα γενόσημα από 10% έως 40%. Τι οδήγησε όμως στο ψαλίδισμα των φαρμάκων; 
Η φαρμακευτική αγορά παρουσιάζει μια εντελώς αλλοπρόσαλλη εικόνα: Ακριβά γενόσημα, φθηνά off-patent (πρόκειται για τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους), ακόμα πιο φθηνά πρωτότυπα. Τρία διαφορετικά μεγέθη παρουσιάζει λοιπόν η ελληνική αγορά φαρμάκου, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές πώλησης των σκευασμάτων ανά τεμάχιο, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της εταιρείας IΜS Health. Έτσι "δικαιολογείται", όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς φαρμάκου, και η πίεση της τρόικας να μειώσει τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, με στόχο, όπως πιστεύεται, να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Από την άλλη, όμως, φορείς της αγοράς εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν πως είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση η συνήθης λογική τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και εκπροσώπων των "θεσμών" να περικόψουν τις τιμές των γενοσήμων για να αυξηθεί η κατανάλωση, σημειώνοντας πως οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν στεφτεί με απόλυτη αποτυχία. Τονίζουν, δε, πως αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για το φάρμακο, ολοκληρωμένη πολιτική τιμολόγησης και διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τότε οι παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης πέφτουν ουσιαστικά στο κενό.
 Capital.gr   
                                                                                                       ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ22/2/2016
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ-ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ «ΜΑΥΡΕΣ»
H μείωση των παράλληλων (νόμιμων) εξαγωγών –σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΦ- μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις και αυτό τις έχει φρενάρει και εμμέσως έχει εκτινάξει τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές; Η αγορά το ξέρει, οι πάροχοι υγείας το ξέρουν, το κράτος το ξέρει αλλά κανείς επί τις ουσίας δεν κάνει τίποτα για να φρενάρει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων –οι οποίες βάσει τις ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι νόμιμες εφόσον βεβαίως συνοδεύονται από τα απαραίτητα παραστατικά- με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σκευασμάτων στη χώρα να αυξάνονται γεωμετρικά.
Και μπορεί ο αναρτημένος πίνακας στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ να δείχνει μείωση των παράλληλων εξαγωγών –από 649 εκατ. ευρώ το 2009 έπεσαν στο μισό σε 306 εκατ. ευρώ το 2014- αλλά αυτές, λένε εκπρόσωποι από τον χώρο της υγείας, είναι οι νόμιμες και όχι οι «μαύρες» που φεύγουν με νταλίκες και δεν καταμετρούνται από κανένα όργανο του κράτους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα αγαθά τα οποία ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά, με πιο περίτρανο παράδειγμα τους «ανώνυμους» τενεκέδες με το ελληνικό ελαιόλαδο.Τονίζουν δε οι ίδιες πηγές: η μείωση των παράλληλων (νόμιμων) εξαγωγών –σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΦ- μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις και αυτό τις έχει φρενάρει και εμμέσως έχει εκτινάξει τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές;
Άρα οι παράλληλες εξαγωγές με βάση τα προαναφερθέντα διακρίνονται στις νόμιμες και στις παράνομες. Αν λοιπόν κάνουμε δεκτή αυτή την παραδοχή, οι ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά μπορεί να οφείλονται είτε σε πραγματικούς –νόμιμους- λόγους, είτε σε παράνομους.Ως προς το πρώτο σκέλος των πραγματικών λόγων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσαν να περιληφθούν:
 • Τυχόν αμέλεια και κακός προγραμματισμός της παραγωγικής διαδικασίας από μία βιομηχανία- και άρα να εμφανιστεί έλλειψη σε κάποιο σκεύασμα.
 • Σε τεχνικά προβλήματα σε κάποια γραμμή παραγωγής
 • Στην απόφαση κάποιων εταιρειών να πουλήσουν τα φάρμακά τους σε άλλες αγορές και όχι στην Ελλάδα, καθώς σε αυτές πληρώνονται και καλύτερα και πιο γρήγορα
 • Στο μειωμένο απόθεμα που έχουν πια οι φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με τον νόμο πρέπει στις αποθήκες τους να διατηρούν ένα απόθεμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες ενός τριμήνου. Σήμερα με τις συνθήκες έτσι όπως είναι και λόγω του αυξημένου διαχειριστικού κόστους, πηγές αναφέρουν ότι το απόθεμα των βιομηχανιών δεν ξεπερνά το μήνα.
Στην αντίπερα όχθη, που αφορά τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές, ο λόγος που γίνονται -ισχυρίζονται στελέχη από τον χώρο της υγείας- είναι ένας και μοναδικός. Το απίστευτα υψηλό κέρδος που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν συγκρίνει τις τιμές των σκευασμάτων που ισχύουν στην Ελλάδα με αυτές του εξωτερικού.
 Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι ίσως να μην υπήρχαν «μαύρες» εξαγωγές- ή τέλος πάντων να ήταν ελεγχόμενες- αν υπήρχε διαφορετική κυβερνητική πολιτική που δεν θα κατακρήμνιζε τις τιμές. Εξ ου και οι πολυάριθμες ενστάσεις που γίνονται από την πλευρά των εταιρειών, οι οποίες την τελευταία φορά ξεπέρασαν τις 450!
Παράγοντες, για να δικαιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους "περί αισχροκέρδειας", μας ανέφεραν τέσσερα τρανταχτά παραδείγματα σκευασμάτων που βρίσκονται στη λίστα των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και τις τιμές που αυτά πωλούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • Κολλύριο πωλείται στην Ελλάδα 11 ευρώ και στην Αυστραλία 38,50 ευρώ
 • Ενέσιμη ηπαρίνη στην Ελλάδα κοστίζει 5,5 ευρώ και στη Γερμανία 30 ευρώ
 • Αντιυπερτασικό στην Ελλάδα πωλείται 12,5 ευρώ και στην Αμερική 110 δολάρια
 • Αντιεπιληπτικό στη χώρα μας κοστίζει 4,90 ευρώ και στη Γερμανία 50 ευρώ.
                                                                                                                    Iatronet.gr   24/3/ 2016
ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■ Τέλος τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
 Τη μη χορήγηση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τα κρατικά νοσοκομεία από 1/1/2016 προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας. Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας κάνει γνωστό ότι από 1-1-2016, τα νοσοκομειακά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των κρατικών Νοσοκομείων, στους προϋπολογισμούς των οποίων έχουν προβλεφθεί για τον λόγο αυτό, αυξημένες πιστώσεις. Για τον λόγο αυτό δεν θα παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, με την ένδειξη «στερείται» επί των συνταγών.                                                                                                                                                                                                                                                               www.dikaiologitika.gr  8/1/2016
Ελλείψεις φαρμάκων δοκιμάζουν τις αντοχές φαρμακοποιών και ασθενών
Περισσότερα από 100 φάρμακα βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη το τελευταίο διάστημα.Σε καθημερινή μάχη εξελίσεται η προσπάθεια των φαρμακοποιών για να προμηθεύονται καθημερινά τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς-πελάτες τους. Προσπάθεια  η οποία δυστυχώς όλο και πιο συχνά δεν ευοδώνεται  με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν χωρίς τα φάρμακα που χρειάζονται και η λίστα των σκευασμάτων καθημερινά να μεγαλώνει.
Οι φαρμακοποιοί, καταγγέλλουν ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση εξακολουθούν να υφίστανται και αν και πολύπλοκοι, είναι σε όλους γνωστοί δημιουργώντας ένα κουβάρι δυσεπίλυτο που δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα λόγους που αναφέρουν οι φαρμακοποιοί είναι, «νόμιμες» εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, παράνομες από «ιδιώτες» που περνάνε από τα φαρμακεία και ζητούν να αγοράσουν γνωστά ελλειπτικά φάρμακα (όπως καταγγέλουν στα όργανά τους πολλάκις οι φαρμακοποιοί), αποσύρσεις σκευασμάτων από τις ίδιες τις εταιρείες παρασκευής τους, λόγω υπερβολικής μείωσης της τιμής τους, «σφιχτές» πολιτικές εταιρειών οι οποίες δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες, περίεργες «εμπορικές» πολιτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα, σε όποιο φαρμακείο δύναται να πληρώσει μετρητοίς, αθετώντας το νόμο για υποχρεωτική δίμηνη πίστωση (και δεν είναι πολλά αυτά που δύνανται πλέον), λίστες επί λιστών, εγκύκλιοι επί εγκυκλίων και «δε συμμαζεύεται» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
 Όσον αφορά σκεύασμα για την επιληψία, που όλο το 2015 είχε ζήτηση από τα 11.000 φαρμακεία για 422.765 κουτιά, οι φαρμακαποθήκες παρέλαβαν μόλις και μετά βίας 34.614 κουτιά. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά φάρμακο για τη χοληστερόλη που είχε πέρυσι ζήτηση για 270.206 κουτιά, τελικά παρελήφθησαν από τα φαρμακεία 87.196 κουτιά. Η ζήτηση για το ίδιο σκεύασμα έφθασε τα 304.657 κουτιά το 2014. Ωστόσο τα φαρμακεία παρέλαβαν μόλις 100.000 κουτιά.
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στα φάρμακα για την πίεση. Όσον αφορά σχετικό σκεύασμα που είχε ζήτηση πέρυσι για 115.521 κουτιά, παρελήφθησαν 61.421, ενώ το ίδιο φάρμακο το 2014 είχε ζήτηση για 371.091 κουτιά και τελικά τα σημεία λιανικής προμηθεύτηκαν 62.211 κουτιά. Θα μπορούσε η συγκεκριμένη λίστα με τις ελλείψεις να ήταν μακροσκελής.
 Όμως δεν υπάρχει λόγος, καθώς οι ελλείψεις εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, σκευασμάτων για το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Πάρκινσον και την οστεοπόρωση.                                                          Health View    21/3/2016
■ Πάνω από το 35% του πληθυσμού βρίσκεται σε καθεστώς  φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 24%, η άμεση φορολογία πλησιάζει το 12% του ΑΕΠ, οι δαπάνες υγείας σε τιμές 2013 φθάνουν το 8,6% του ΑΕΠ, έναντι 8,9% στο μ.ο. του ΟΟΣΑ και 11,1% σε Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία. Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει στα 183,036 ευρώ, έναντι 259,784 ευρώ στην Ευρώπη και 295,111 ευρώ στην Ευρωζώνη.
Οι μηνιαίες δαπάνες υγείας των νοικοκυριών απορροφώνται κατά 33% από φάρμακα, 29% για νοσοκομειακή περίθαλψη, 15% για οδοντιατρικές εργασίες, 11% για ιατρικές υπηρεσίες και 0,8% για παραϊατρικές υπηρεσίες. Αντίστοιχα, το 2009, τα φάρμακα απορροφούσαν το 19% της μηνιαίας δαπάνης υγείας, τα νοσοκομεία το 18%, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες το 29%, οι ιατρικές υπηρεσίες το 20% και οι παραϊατρικές υπηρεσίες το 10%. Κατά την κρίση, έγινε μετατόπιση των δαπανών υγείας στα φάρμακα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ συρρικνώθηκε έντονα η αγορά ιατρικών υπηρεσιών.                                                                                                     HEALTHMAG 4/1/2016
■  «Βουτιά» έκαναν οι πωλήσεις φαρμάκων τον Οκτώβριο του 2015 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, κατά 2,3% υποχώρησε ο τζίρος στα καταστήματα πώλησης φαρμάκων και καλλυντικών.
Αντίστοιχα, κατά 2,5% μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων στα φαρμακεία. Με άλλα λόγια, η μείωση του όγκου πωλήσεων στα φαρμακεία ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη μείωση της αξίας πωλήσεων, στοιχείο που δείχνει την περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης, η οποία παρατηρείται σταθερά από τον Αύγουστο κι έπειτα. Και ενώ οι πωλήσεις φαρμάκων έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά, «άνοιξαν» τα πρώτα 24ωρα φαρμακεία στην Αθήνα. Είναι μόλις 2 αλλά αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα εξάμηνα. Ήδη οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί διατυπώνουν την αντίθεσή τους στην 24ωρη λειτουργία των φαρμακείων και προσανατολίζονται σε αλλαγές στον τρόπο εφημεριών των φαρμακείων.                                                                                             Health View 4/11/2016
■ Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής στοιχείων στον ΕΟΦ για φάρμακα των οποίων οι άδειες ανακαλούνται ύστερα από τρία χρόνια χωρίς πωλήσεις.
 Περισσότερα από 930 φάρμακα σε διάφορες μορφές και συσκευασίες έχουν αποσυρθεί τον τελευταίο καιρό από την αγορά. Πρόκειται για σειρά σημαντικών φαρμάκων που σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν συνολικά 331 φαρμακευτικές ουσίες, από τις περίπου 1859 δραστικές που σήμερακυκλοφορούν στην ελληνική αγορά .
Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έκδοση του τελευταίου δελτίου τιμών φαρμάκων, οι αποσύρσεις έφτασαν τις 65 και αιτία ήταν ο τρόπος υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων, βάσει του οποίου, οι τιμές έφταναν στο "κόκκινο" και ήταν πλέον ασύμφορο για τις εταιρείες να τα κυκλοφορούν.
Μέσα στα 930 σκευάσματα αυτά, περιλαμβάνεται σειρά αντιψυχωσικών, αντιρετροϊκά, φάρμακα κατά της υπέρτασης, αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, φάρμακα κατά του πόνου, αλλά και άλλα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως παυσίπονα, συμπληρώματα διατροφής κλπ.      Ηealth Mag 15/1/2016
Tα παρακάτω στοιχεία περιλαμβάνονται στη νέα και αναθεωρημένη έκθεση -με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015- της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα. Στην έκθεση περιέχονται στοιχεία που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων (εργασία, υγεία,  εκπαίδευση, τεχνολογία κλπ.) που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς, επίσης, και στοιχεία για την ποιότητα ζωής, όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
ΥΓΕΙΑ: Μειώνεται χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός της χώρας με «πολύ καλή» κατάσταση υγείας ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά το 2014, «πολύ καλή» υγεία είχε ποσοστό 44,8% έναντι 51,3% το 2009, «καλή» το 28,8% έναντι 24,2% το 2009, «κακή» και «πολύ κακή» 10,7% έναντι 9,7%. Την ίδια περίοδο, χρόνια προβλήματα υγείας παρουσιάζει ποσοστό 23,9% του πληθυσμού έναντι 22% το 2009. Μάλιστα ποσοστό 23,9% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «πολύ μεγάλο» ή «μεγάλο» περιορισμό των συνήθων δραστηριοτήτων λόγω υγείας έναντι 18,7% το 2009. Ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της έκθεσης αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων με ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες για διάφορους λόγους (οικονομική δυνατότητα, λίστες αναμονής, μεγάλη απόσταση κλπ). Ειδικότερα, το 2014 ποσοστό 12,7% του πληθυσμού της χώρας έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έναντι ποσοστού 4,1% το 2009.    Health View.gr 30/1//2016
Ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Φθηνά αλλά πολύ σημαντικά φάρμακα όπως ογκολογικά, αντυφυματικά, ενέσιμες αντιβιώσεις ακόμη και ξυλοκαΐνη έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων των δημόσιων νοσοκομείων. Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν κίνητρα να προχωρήσουν στην παραγωγή τους.                             Health View11/3/2016
Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011
Η αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας «Η υγεία των Ελλήνων στην κρίση», που εκπόνησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα κάτι που δικαιολογεί και την αυξημένη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών . Ενώ η έρευνα επίσης καταγράφει πως στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ λόγω πρροφανώς της διατροφής πλούσιας σε απλούς υδατάνθρακες (όπως είναι το ψωμί, τα έτοιμα σνακ και τα μακαρόνια) και φτωχής σε ψάρια, φρέσκα λαχανικά και άπαχο κρέας. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, διαθέτουμε την υψηλότερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά τη χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό!Στην έρευνα, το 68% απάντησε ότι χειροτέρεψε η ποιότητα ζωής του, το 56% ότι χειροτέρεψε η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, το 29% ότι αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφής), το 26% ότι δυσκόλεψε η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το 23% ότι αποστερήθηκε φάρμακα για οικονομικούς λόγους, ελλείψεις κ.λπ.Τον συντονισμό της έρευνας, που διήρκεσε 8 μήνες, είχε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.
Iatropedia.gr   25/3/2016
ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ  ΤΟ 2016
■ Στην «εντατική» θα βρει το νέος έτος την Υγεία, με τα δημόσια νοσοκομεία να είναι υπό διάλυση και τον ΕΟΠΥΥ σε οικονομική ασφυξία. Ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι μειωμένος, με τις δαπάνες για την υγεία να καταλαμβάνουν μόλις το 4,3% του ΑΕΠ, και τους ασθενείς να καλούνται το 2016 να πληρώσουν άμεσα ή έμμεσα μέσω ασφαλιστικών εισφορών κοντά στο 1 δισ. ευρώ μόνο για τα νοσοκομεία! Πιο αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες στον προϋπολογισμό κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία κατά 19 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2015. Μείωση που προστίθεται στις συνεχόμενες μειώσεις των προηγούμενων ετών που έχουν ισοπεδώσει κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.
 Υπο... χρεοκοπία ο ΕΟΠΥΥ
Στα χρέη «βουλιάζει» και ο ΕΟΠΥΥ θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του. Οι οφειλές του Οργανισμού μόνον προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ.                    ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/1/2016
     ■ Με έσοδα που ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ και ένα σημαντικό πλεόνασμα, ο ΕΟΦ μπορεί να διαδραματίσει χωρίς προσκόμματα σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκου, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.Με πλεόνασμα που ξεπερνά τα 21 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2015 για τον ΕΟΦ, καθιστώντας τον Οργανισμό ως έναν από τους πλέον κερδοφόρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Μία ακόμη αρνητική επίδοση για το σύστημα Υγείας: Στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών.
Σε άλλη εποχή μοιάζει να είναι η Υγεία στην Ελλάδα, συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης Euro Health Consumer Index (EHCI), η κατάσταση της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ευρώπη βελτιώνεται σταδιακά, παρά την ανησυχία για υφεσιακά μέτρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τη γήρανση του πληθυσμού και τις προσφυγικές ροές.   Η βρεφική θνησιμότητα, ίσως ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης, συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 : ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 35 ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
 
ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΟΙ 5 ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 5 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 
O O
O EHCI αναλύει την εθνική παροχή υγείας βάσει 48 δεικτών, όπως Δικαιώματα των Ασθενών και Πληροφόρηση, Πρόσβαση στη Θεραπεία, Θεραπευτικά Αποτελέσματα, Εύρος και Έκταση των Υπηρεσιών, Πρόληψη και χρήση Φαρμακευτικών Προϊόντων.
Οκτώ χώρες, όλες Δυτικοευρωπαϊκές, πέτυχαν σκορ πάνω από 800 βαθμούς (στους 1000). «Πρωταθλήτρια», μεταξύ των 35 κρατών που εξετάζει η μελέτη, συνεχίζει να είναι η Ολλανδία, η μόνη χώρα που εξασφαλίζει περισσότερους από 900 πόντους. Ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισλανδία.
 Οι χώρες αυτές ακολουθούνται, σε μικρή απόσταση, από άλλες τέσσερις εύπορες χώρες (Δανία,        Σουηδία, Γαλλία και Αυστρία), που δεν πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα για διάφορους λόγους. Η πρώτη Ανατολικοκεντρική ευρωπαϊκή χώρα, η Τσεχία, μειώνει την απόσταση, καθώς τώρα βρίσκεται μόλις 14 βαθμούς πίσω από την Αυστρία.
 Η κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας βρίσκεται στον αντίποδα, καθώς καταγράφει σταδιακή               πτώση τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να σταθεροποιηθεί, στις τελευταίες θέσεις της σχετικής  λίστας το 2015.
Η Ελλάδα βρέθηκε και το 2015 στην 28η θέση, με 577 βαθμούς, ενώ την ακολουθούν η Λετονία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Πολωνία και το Μαυροβούνιο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα Σκόπια βρίσκονται στη 18η θέση της κατάταξης. Η πορεία του ελληνικού δείκτη είναι αποκαρδιωτική. Από την 22η θέση το 2012, έπεσε στην 25η το 2013 για να καταλήξει το 2014 και πέρσι στην 28η θέση.
Η Ελλάδα κατέγραψε μια δραματική μείωση στις κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, 28% μεταξύ των ετών 2009 και 2011, με μια αύξηση, όμως, κατά 1% το 2012.
«Πρόκειται για ένα απολύτως μοναδικό αριθμό για την Ευρώπη», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας πως μεταξύ των χωρών «που αναγνωρισμένα επλήγησαν από την οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ, κανένα άλλο κράτος δεν έχει καταγράψει μεγαλύτερη πτώση στις δαπάνες υγείας, πέραν μιας προσωρινής αναστολής της τάξεως του <10%».
Βέβαια, οι συντάκτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τα στοιχεία που διαθέτει η χώρα μας. «Υπάρχει, πιθανώς, ρίσκο η μείωση 28% να είναι όσο ακριβής όσο τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που έβαλαν την Ελλάδα στο Ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 Όπως τονίζουν, η χώρα μας έχει σημαντικά αλλάξει την παραδοσιακή της συνήθεια να υιοθετεί, νωρίς και με προθυμία, νέα φαρμακευτικά προϊόντα και έχει καταστεί πιο αυστηρή. Παρόλα αυτά, έως και το 2012 είχε την 3η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη, σε αξίες!
Το φαινόμενο αυτό εξηγείται εν μέρει από την απροθυμία αποδοχής των γενοσήμων προϊόντων. «Φαίνεται πως φαρμακοποιοί (και γιατροί;) δεν ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν στους ασθενείς ότι τα γενόσημα είναι ισότιμα των πρωτότυπων φαρμάκων.
 Αυτό που άλλαξε στην Ελλάδα είναι η ετοιμότητα στην υιοθέτηση νέων φαρμάκων», σημειώνεται στη μελέτη .Επιμέρους δείκτης της ανάλυσης, αυτός που αφορά στα νέα φάρμακα για την αρθρίτιδα, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει δραστικά αλλάξει την προηγούμενη γενναιόδωρη αντιμετώπιση της στην εισαγωγή καινοτόμων, ακριβών φαρμάκων.
Στο EHCI γίνεται και πάλι αναφορά στον αριθμό των Ελλήνων γιατρών. Όπως τονίζεται, η χώρα μας είναι πρώτη και με διαφορά στον κατά κεφαλήν αριθμό των γιατρών και παράλληλα διαθέτει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό φαρμακοποιών. «Ωστόσο, η εικόνα της ελληνικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως την περιγράφουν οι απαντήσεις των ενώσεων ασθενών, δεν καταδεικνύει επ’ ουδενί κάποιου είδους υγιούς ανταγωνισμού για την παροχή ανώτερων υπηρεσιών υγείας», υπογραμμίζει η μελέτη.
Οι απαισιόδοξες προβλέψεις δεν σταματούν εκεί αφού οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι μοιάζει «σχεδόν υπερφυσικό η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει αυτούς τους μεγάλους αριθμούς γιατρών και φαρμακοποιών (έρευνα του 2013 συνεχίζει να προβλέπει πάνω από 6 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους), εκτός αν υποστούν σημαντική μείωση εισοδημάτων». Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δείκτης θεραπευτικών αποτελεσμάτων δεν καταγράφει επιδείνωση.      Πηγή: virus.com.gr  27/1/2016
Δώρον άδωρον η κάλυψη των ανασφάλιστων
«Άνθρακες» αποδεικνύεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Η ρύθμιση που έρχεται την σύντομα θα προβλέπει μεν την κάλυψή τους, αλλά με τους ίδιους όρους με τους ασφαλισμένους. Δηλαδή και με την ίδια, υψηλή συμμετοχή!
Είναι φανερό ότι η ρύθμιση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Εδώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα ευρήματα ερευνών, που δείχνουν ότι πολλοί ασφαλισμένοι διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της συμμετοχής στα φάρμακα. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αντέξουν το κόστος οι ανασφάλιστοι;
Σημειώνουμε ότι το μέσο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα υπερτριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της εφαρμογής της λεγόμενης θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Από περίπου 9% το 2009 εκτοξεύτηκε στο 30% το 2014.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάλογα ποσοστά συμμετοχής στο κόστος ισχύουν και σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν και ορισμένες με υψηλότερα. Ωστόσο, η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων σε συνδυασμό με την ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία.
Θυμίζουμε ότι η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, μαζί με την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων ήταν βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Λίγο η δημιουργική ασάφεια όμως, λίγο η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια…
Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και ουσιαστικά η περίθαλψη των ανασφαλίστων γίνεται με ρύθμιση που είχε περάσει την άνοιξη του 2014 ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος Άδωνις Γεωργιάδης. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υποχρεώθηκε να το κάνει, έπειτα από πίεση της τρόικας, η οποία έθεσε το ζήτημα ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Ο Ανδρέας Ξανθός είχε αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως αναπληρωτής υπουργός. Συνέστησε επιτροπή, που παρέδωσε πόρισμα, έκανε δημόσια διαβούλευση, αλλά επί μήνες δεν είχε προχωρήσει στη ρύθμιση του ζητήματος.
Τελικώς, το Δεκέμβριο, συμπεριλήφθηκε σχετική ρύθμιση (άρθρο 56) στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά αποτέλεσε το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», τελικώς αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις των θεσμών…Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο μετά τις γιορτές. Σήμερα, μπήκαμε στο Φεβρουάριο και ακόμη αγνοείται η τύχη του.         
virus.com.gr 1/1/2016
Το βάρος καταλήγει ξανά στο λαό.
Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για την Υγεία μέσω της γενικής φορολογίας. Σ' αυτήν προστίθενται οι παρακάτω πληρωμές: Οι εισφορές Υγείας, παράλληλα με τις εισφορές για τη σύνταξη. Οι πληρωμές στην πρωινή και ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που συνολικά ξεπερνούν τα 400 εκατ. το χρόνο. Οι συμμετοχές (μέχρι και 25%) στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και η εξ ολοκλήρου κάλυψη των φαρμάκων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε το 25% τα τελευταία χρόνια και τα 625 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν προστεθούν και οι δαπάνες για φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και εκείνα που δεν καλύπτονται απ' την Κοινωνική Ασφάλιση, τότε απ' την τσέπη των ασθενών βγαίνουν 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο. Η δημόσια δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μειώθηκε σε τέτοια επίπεδα, ώστε τα 4 απ' τα 10 ευρώ που δαπανιούνται για την Υγεία να βγαίνουν απ' την τσέπη των αρρώστων (5,2 απ' τα 16,4 δισ. ευρώ που ξοδεύτηκαν συνολικά το 2013). Κι έρχεται τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει ένα ακόμη «μπάι-πας» για τη χρηματοδότηση των κρατικών δομών Υγείας, θεσμοθετώντας την ενίσχυσή τους απ' την Τοπική Διοίκηση.
 Βέβαια, τα κονδύλια αυτά θα τα αναζητήσουν οι δημοτικές αρχές από τους εργαζόμενους και το λαό, οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα «απολαμβάνουν» υπηρεσίες Υγείας ανάλογες με την οικονομική ευρωστία και το μέγεθος των χαρατσιών που επιβάλλει ο δήμος τους...
■ Μόλις 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος». Αν θεωρητικά όλοι οι ανασφάλιστοι της χώρας χρειαστούν κάποια ιατρική ή φαρμακευτική κάλυψη μέσα στο έτος, τότε στον καθένα θα αντιστοιχούν 40 ευρώ! Κι αυτό, αν οι ανασφάλιστοι είναι 2,5 εκατομμύρια κι όχι περισσότεροι...                                                       iatronet.gr 12/2/2016
                                                                                                                    
ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■  Μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξηση σε 230 κωδικούς  καταγράφεται στο νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου. Η αύξηση στους 230 κωδικούς που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης, προέκυψε από τη  μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13%, λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
■ Η μεσοσταθμική συμμετοχή των Ελλήνων στα φάρμακα έχει αυξηθεί από 12,8% το 2012 σε περίπου 35%.                                                                                                      1/12/2016 Health View
■ Αιφνιδιαστική απόφαση κατεβάζει ακόμη περισσότερο τις τιμές οδηγώντας σε αδυναμία λειτουργίας των επιχειρήσεων - πλήγμα και για τις εξαγωγές. Ελάχιστες είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που θα αντέξουν τις νέες πιέσεις μείωσης των τιμών των φαρμάκων τους, βάσει της νέας απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση στους εμπλεκόμενους φορείς, απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προβλέπει νέο χτύπημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις ... δια της πλαγίας.
Η απόφαση αυτή ορίζει νέο τρόπο προσδιορισμού της τιμής των πρωτοτύπων που χάνουν την πατέντα τους και γίνονται φάρμακα αναφοράς για τα γενόσημα. Συγκεκριμένα προβλέπει διπλό έλεγχο στις τιμές των φαρμάκων αναφοράς, των οποίων η τιμή μειώνεται πλέον είτε κατά 50% από την αρχική τιμή που είχαν λάβει ως πρωτότυπα, είτε με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, για παρόμοια και όχι για τα ίδια φάρμακα! Και τελικά θα επιλέγεται η φθηνότερη τιμή από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις.
Η επιλογή αυτή, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού για την κοστολόγηση των off patent, χρησιμοποιούνται παρόμοια και όχι το ίδιο πρωτότυπο σκεύασμα που έχασε την προστασία της πατέντας του. Η δυνατότητα αυτή, βάζει "στο παιχνίδι" όλα τα γενόσημα με την ίδια δραστική που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, ρίχνοντας το επίπεδο των τιμών πάρα πολύ χαμηλά, αφού με τον τρόπο αυτό τα off patent  συγκρίνονται και με τα υπάρχοντα γενόσημα που κυκλοφορούν στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Και εκτός αυτής της μείωσης, οι ελληνικές φαρμακευτικές υποχρεώνονται να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές τους, στο 65% της νέας τιμής που θα έχει προκύψει για το off patent προϊόν.
Έτσι, η επίμαχη διάταξη όπως διαμορφώνεται με τη νέα τροποποίηση θα έχει ως εξής:
"Η ανώτατη τιμή παραγωγού (ex factory) των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, που ορίστηκε ανωτέρω στο άρθρο 1, και την πρώτη κυκλοφορία του πρώτου αντίστοιχου γενόσημου προϊόντος στην ελληνική αγορά (σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων που διαθέτει ο ΕΟΦ και, εφόσον τούτο απαιτείται, τεκμηρίωση με την ύπαρξη πρώτου τιμολογίου), μειώνεται αυτόματα στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, ήτοι της τιμής που είχε το προϊόν αναφοράς τη χρονική περίοδο που κυκλοφόρησε το πρώτο γενόσημο, είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή η οποία και λαμβάνεται υπόψη .Για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν  γενόσημο με δηλωμένες πωλήσεις στον ΕΟΦ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία έναρξης της ανατιμολόγησης από τον ΕΟΦ,  (σ. σ. μοναδικό
off patent) ή υπάρχουν μόνο παρόμοια φάρμακα που τιμολογούνται βάσει του άρθρου 10 της παρούσης, ισχύει αποκλειστικά ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Πλήγμα σε έρευνα και εξαγωγές
Η ζημία η οποία προκαλείται έτσι, εκτός από την ευθεία μείωση της τιμής των ελληνικών γενοσήμων, επεκτείνεται πλέον και στα τμήματα έρευνας των ελληνικών φαρμακευτικών, οι οποίες για να μπορούν να έχουν εξαγωγές σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ευρωπαϊκές, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, πρέπει να διαφοροποιούνται με κάποιον τρόπο αναπτύσσοντας κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα λοιπά γενόσημα που ήδη κυκλοφορούν. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, ένα ολοκαίνουριο γενόσημο δέχεται όλο το παραπάνω βάρος, χάνοντας εξ΄αρχής κάθε ευκαιρία να βρεθεί στο εξωτερικό με μια τιμή ικανοποιητική για να φέρει έσοδα από νέες αγορές και όχι μόνο από την ελληνική, η οποία στενάζει κυριολεκτικά, τουλάχιστον επί μία πενταετία.
Χτύπημα στα φθηνά φάρμακα
Βέβαια, επειδή συνεχίζει να ισχύει και η προηγούμενη υπουργική απόφαση τιμολόγησης, στη μείωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η άρση της προστασίας της τιμής των πολύ φθηνών φαρμάκων, που αυτή τη φορά, για το πρώτο εξάμηνο του 2016, περιορίζεται στα 9 ευρώ για τα πρωτότυπα και στα 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η προστασία αυτή θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, στα πρωτότυπα στα 7 ευρώ και στα γενόσημα στα 4 ευρώ.
Αλλά βέβαια, ο μνημονιακός στόχος σε βάθος διετίας, είναι να αρθεί η προστασία ολοκληρωτικά και τα φάρμακα να φθάσουν σε τιμή ενός ευρώ.
Το μεγάλο παιχνίδι με τα φάρμακα σε βάρος των πολιτών
Απίστευτα «παιχνίδια» με τις τιμές των φαρμάκων παίζονται σε βάρος των ασφαλισμένων, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης καταβάλλουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων ή αναγκάζονται να πληρώσουν από τη τσέπη τους το σύνολο της δαπάνης. Μόνο πέρυσι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωσαν για συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων περισσότερα από 620 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό συμμετοχής έχει διπλασιαστεί και έχει φθάσει μεσοσταθμικά στο 30%, από 15,7% το 2012! Την ίδια στιγμή, οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, που προβλέπονται από τον νόμο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν φάρμακα που παρουσιάζουν ελάχιστες ή και καθόλου πωλήσεις! Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπήρξε μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξησησε μόνο 230 κωδικούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης. Η αύξηση αυτή προέκυψε από τη μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13%.
Οριακές μειώσεις
Ωστόσο, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι στα πολύ ακριβά φάρμακα αλλά και τα φάρμακα που εμφανίζουν υψηλές πωλήσεις -απορροφώντας περί το 65% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης- οι μειώσεις στις τιμές τους είναι οριακές. Για παράδειγμα, καρδιολογικό φάρμακο (δραστική ουσία dexrazoxane) από 9.730,09 ευρώ (ισχύον δελτίο τιμών -Ιούλιος 2015) «έπεσε» στα 9.654,35 στο νέο δελτίο τιμών που θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, ογκολογικό φάρμακο (δραστική ουσία clofarabin) από 1.637,45 ευρώ, η τιμή του στο νέο δελτίο τιμών διαμορφώθηκε σε 1.521,64 ευρώ. Μηδενική μείωση εμφανίζουν μια σειρά από πανάκριβα σκευάσματα όπως πνευμονολογικό φάρμακο (treprostinil) με τιμή στα 10.199,15 ευρώ και ανοσοκατασταλτικό στα 7.051,40 ευρώ, τα οποία ακόμη και στην περίπτωση των περιορισμένων πωλήσεων, επηρεάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη.                                                                   HMEΡΗΣΙΑ 16/1/2016
Παρόμοια είναι η εικόνα και στα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που εμφανίζουν υψηλές πωλήσεις και με τιμές που κυμαίνονται από 12 ευρώ έως και 25 ευρώ. Ενδεικτικά, φάρμακο γαστροπροστασίας με δραστική ουσία την ομεπραζόλη τον περασμένο Ιούλιο πήρε τιμή στα 17,26 ευρώ και στο νέο δελτίο τιμών, η τιμή του διαμορφώθηκε σε 17,18 ευρώ. Φάρμακο για μύκητες με δραστική ουσία fluconazole με τιμές από 18,36 έως 49,13 ανάλογα με την περιεκτικότητα και τη συσκευασία παρέμεινε στις ίδιες τιμές. Αντίστοιχα, η τιμή φαρμάκου για την πίεση (καντεσαρτάνη) στα 16,21 ευρώ ήταν στο προηγούμενο δελτίο τιμών, στα 16,21 ευρώ παραμένει και στο νέο δελτίο. Όσο για τα φάρμακα έως 12 ευρώ, αυτά «προστατεύονται» και τυπικά, σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων που προβλέπει σταδιακή μείωση από τα μέσα του 2016.
Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούσαν να μην υπάρχει «προστασία» για τα φάρμακα αυτά, αλλά τελικά η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση  προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας και όχι των ασφαλισμένων, προβλέπει σταδιακή απομείωση στα τέσσερα επόμενα δελτία τιμών. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, στο δελτίο τιμών του α’ εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off - patent φάρμακα και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του β’ εξαμήνου του 2016 τα off patent δεν θα μπορούν να μειωθούν κάτω από τα 7 ευρώ και τα γενόσημα κάτω από τα 4 ευρώ.
Δελτία τιμών
Στο δελτίο τιμών του α’ εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα πέσει στα 4,5 ευρώ για τα off - patent και στα 3 ευρώ για τα γενόσημα. Τέλος, στο τέταρτο δελτίο τιμών, αυτό που θα εκδοθεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2017, το όριο προστασίας θα πέσει στο 1 ευρώ τόσο για off - patent όσο και για γενόσημα. Με την απόφαση αυτή, επιδιώκεται αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων που εξακολουθούν να απορροφούν μικρό ποσοστό της αγοράς φαρμάκου.
Το παράδοξο για τη χώρα μας είναι ότι τα γενόσημα είναι ακριβά. Ο τρόπος υπολογισμού των τιμών των γενόσημων επιτρέπει να κυκλοφορούν ακριβά γενόσημα φάρμακα αφού οι τιμές τους είναι «κρεμασμένες» στις τιμές των πρωτοτύπων. Παράλληλα, με την καθιέρωση της ανώτατης τιμής στην τιμολόγηση των γενοσήμων και των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους, οι τιμές «κλείδωσαν» στην ανώτατη τιμή για όλα τα φάρμακα της κατηγορίας. Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν την «οροφή» ως φιξ τιμή και δεν γίνονται εκπτώσεις.Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παραδέχεται ότι στην Ελλάδα τα γενόσημα φάρμακα είναι ακριβά, υποστηρίζει όμως ότι είναι ποιοτικά. Πράγματι, τα ελληνικά γενόσημα είναι ποιοτικά φάρμακα όπως άλλωστε είναι όλα τα γενόσημα φάρμακα που ελέγχονται από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Οργανισμούς Φαρμάκων. Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες προμηθεύονται από τα ίδια εργοστάσια της Κίνας και της Ινδίας τη δραστική ουσία. Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και ειδικά η μείωση των τιμών σε γενόσημα φάρμακα οδηγούν έξω από την Ελλάδα περί τα 50 σκευάσματα. Αυτό αποφάσισαν οι εταιρείες που τα παράγουν καθώς η κυκλοφορία τους στην χώρα δεν φέρνει πια στα ταμεία τους έσοδα.
■ Μειώσεις ακόμη και της τάξης του 40% θα φέρει σε ορισμένες περιπτώσεις η νέα διαδικασία που ξεκίνησε την 1/2/2016.Ξεκίνησε  στον ΕΟΦ η διαδικασία για νέα γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, μια ημέρα μετά την εφαρμογή των τιμών της τελευταίας ανατιμολόγησης στα φαρμακεία.
Η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού, ζήτησε από τις φαρμακευτικές να στείλουν ως τις 11 Φεβρουαρίου τα στοιχεία με τις τιμές των φαρμάκων τους, ώστε να προχωρήσει η νέα γενική ανακοστολόγηση όπως προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη ανακοστολόγηση, οι τιμές στα πρωτότυπα φάρμακα αναμένεται να μειωθούν από 0-5%, στα εκτός πατέντας πρωτότυπα (off patent) μέχρι 10%, ενώ στα γενόσημα, υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή θα πέσει μέχρι και 40%!
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι τιμές των πρωτοτύπων που χάνουν την προστασία της πατέντας τους, μειώνονται στο επίπεδο του  μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης ή στο 50% της αρχικής τιμής τους, ανάλογα με το ποιά είναι η φθηνότερη τιμή. 
Και τα γενόσημα, κοστολογούνται στο 65% της νέας τιμής που προκύπτει, ενώ παράλληλα η τιμή τους μειώνεται ακόμη περισσότερο, με τις απομειώσεις που προκύπτουν από τις συσκευασίες, γεγονός για το οποίο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Αιτία είναι ότι οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας είναι ήδη πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα, αφού με τις συνεχείς μειώσεις της τελευταίας πενταετίας, πολλά φάρμακα παύουν πλέον να είναι κερδοφόρα και οδηγούν τη λειτουργία των εταιριών παραγωγής "στα κόκκινα".
Σε αυτόν το νέο γύρο ανακοστολόγησης, χάνεται η προστασία στα πολύ φθηνά φάρμακα καθώς για το πρώτο εξάμηνο του 2016, μπαίνουν "στο χορό των μειώσεων" τα πρωτότυπα που κοστίζουν από 9 ευρώ και πάνω και τα γενόσημα από 5,5 ευρώ και πάνω. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η προστασία αυτή θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, στα πρωτότυπα στα 7 ευρώ και στα γενόσημα στα 4 ευρώ. Βέβαια, ο μνημονιακός στόχος σε βάθος διετίας, είναι να αρθεί η προστασία ολοκληρωτικά και να φθάσουν τα φάρμακα σε τιμή ενός ευρώ.                           Health Mag 2/2/2016
■ “Όνειρο θερινής νυκτός’’ είναι ο κυβερνητικός στόχος να αυξηθεί το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά –πριν δύο χρόνια περίπου βασική επιδίωξη των θεσμών ήταν να φθάσουν στο 60%- έναντι των επωνύμων που κρατούν σταθερά τα σκήπτρα στην κατανάλωση. Και όλα αυτά, παρά το ότι πλέον η συνταγογράφηση γίνεται με βάση τη δραστική ουσία και όχι την επωνυμία. Άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι η επικράτηση των γενοσήμων έναντι των επωνύμων είναι ουτοπία για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με ένα «παραθυράκι» που έχει αφήσει ο Νόμος. Αυτός δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν σε ένα ποσοστό 15% με βάση την επωνυμία και όχι τη δραστική ουσία. Ένας άλλος λόγος που αποτρέπει τη ραγδαία αύξηση της διείσδυσής τους στην αγορά έχει να κάνει με την τιμή τους που είναι έως και 80% φθηνότερη έναντι των επωνύμων και μειώνεται και άλλο με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Άρα, όσο και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους δεν μπορούν να εμφανίσουν τους τζίρους των επωνύμων.
Σε αυτούς του λόγους θα έπρεπε να προστεθούν ακόμη δύο λόγοι που «φρενάρουν» την είσοδο των γενοσήμων στην αγορά. Ο ένας σχετίζεται με τη δύναμη του φαρμακοποιού που μπορεί να κατευθύνει ως ένα σημείο τον ασθενή του σε κάποιο σκεύασμα και ο δεύτερος με την καθαρή επιλογή του ασθενή να προτιμά κάποιο φάρμακο βάσει της ανταπόκρισης που έχει σε αυτό ο οργανισμός του. Σύμφωνα λοιπόν με τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ιatronet, το μερίδιο των γενοσήμων βάσει των πωληθέντων τεμαχίων έκλεισε τη χρονιά (2015) με μερίδιο της τάξεως του 26,88% από 25,40% το 2014. Την ίδια περίοδο το μερίδιό τους βάσει της αξίας τους διαμορφώθηκε σε 23,20% από 21,70% το 2014.
Μολονότι την τελευταία δεκαετία τα γενόσημα έχουν κατακτήσει κάτι λιγότερο από δέκα ποσοστιαίες μονάδες, απέχουν κατά γενική ομολογία από τον «στόχο» αλλά και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή τα επώνυμα παραμένουν σχεδόν αλώβητα. Την τελευταία διετία, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, έχασαν μόλις 1,99% σε τεμάχια και 1,90% σε αξία.         Iatronet 2/2/2016
■ Σαρωτικές μειώσεις στην τιμή περισσότερων από 9.500 φαρμάκων φέρνει η νέα διαδικασία ανατιμολόγησης την οποία ήδη έχει ξεκινήσει ο ΕΟΦ, με τις φαρμακοβιομηχανίες να εκτιμούν πως το μαχαίρι, ειδικά στα γενόσημα σκευάσματα, αναμένεται σε πολλές περιπτώσεις να αγγίξει ακόμη και το 40%.Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του ΕΟΦ έχει καλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να  υποβάλουν ηλεκτρονικά έως και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα τιμών στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανακοστολόγησης.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι τιμές για τα πρωτότυπα σκευάσματα που έχουν πατέντα προστασίας διαμορφώνονται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε., όμως για όσα έχει λήξει η προστασία (off patent), αυτά μειώνονται είτε στο επίπεδο του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης είτε στο 50% της αρχικής τιμής τους, ανάλογα με το ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη. Στα δε γενόσημα εντούτοις αναμένεται η "μεγάλη σφαγή”, καθώς αυτά μειώνονται στο 65% της αξίας των off patent. 
Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φαρμακοβιομηχανίας, με τη νέα ανακοστολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα, το ψαλίδισμα στις τιμές των πρωτοτύπων θα φτάσει μέχρι το 5%, στα off patent από 5- 10%, ενώ στα γενόσημα από 10-40%.
Την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή η κατάργηση των προστατευτικών ορίων στις τιμές των σκευασμάτων. Αυτό σημαίνει, σε πρώτη φάση, πως η ανατιμολόγηση αφορά όλα τα off patent με τιμή άνω των 9 ευρώ και για τα γενόσημα με τιμή άνω των 5,5 ευρώ, από 12 και 7,8 ευρώ αντίστοιχα πριν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας μετά τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου με τους δανειστές. Παρομοίως, στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.
Από την αγορά του φαρμάκου προειδοποιούν για ακόμη μια φορά πως μετά την ανακοστολόγηση, πολλά σκευάσματα θα καταστούν "μη εμπορικά”, τόσο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις λόγω του ότι επηρεάζεται η τιμή των σκευασμάτων στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγοράς και όπου η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς, όσο και για τις εγχώριες βιομηχανίες που έχουν να υπολογίσουν και το κόστος παραγωγής.Στελέχη του χώρου αναφέρουν πλέον ανοιχτά πως η ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Υγείας έχει αποτύχει πλήρως, δεδομένου πως δεν έχει καταφέρει να εξορθολογίσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων, επιμένοντας στο να μειώνει την τιμή των φθηνότερων γενοσήμων για να ανέβει η κατανάλωσή τους. Η εμπειρία εντούτοις δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, με τους ασφαλισμένους να στρέφονται σε ακριβότερες θεραπείες, και άρα οι δαπάνες για το φάρμακο να εκτοξεύονται. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως πέρσι η χρονιά έκλεισε με έλλειμμα στον κονδύλι του ΕΟΠΥΥ κατά 340 εκατ. ευρώ, ενώ οι φαρμακευτικές αναμένουν πως ο εκτροχιασμός των δαπανών θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά.                                                          Capital.gr 3/2/2016
■ Εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακά τους προκύπτει και από τη νέα θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία εγκρίθηκε προχτές με σχετική Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με τη νέα λίστα, οι τιμές ορισμένων φαρμάκων πέφτουν, όμως αντίστοιχα μειώνονται κατά πολύ και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλιστικές τιμές αφορούν θεραπευτικές κατηγορίες - για παράδειγμα χοληστερίνη. Αν, υποθετικά, υπάρχουν 4 σκευάσματα σε αυτήν την κατηγορία και μειωθεί η τιμή του ενός σκευάσματος, τότε θα μειωθεί και η ασφαλιστική τιμή όλης της κατηγορίας. Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση θα πληρώσει περισσότερο - αφού ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει λιγότερα - και μόνος ωφελημένος είναι το κράτος, αφού περιστέλλεται η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Γι' αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αδιαφορεί για τις τιμές των φαρμάκων της αρνητικής λίστας ή των Μη Συνταγογραφούμενων, αφού αυτά πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς.
Φαρμακοποιοί αναφέρουν ενδεικτικά ορισμένα σκευάσματα - γενόσημα και πρωτότυπα - στα οποία μειώθηκαν οι τιμές και ταυτόχρονα εκτοξεύτηκαν οι συμμετοχές: Σε σκευάσματα για χοληστερίνη, 98% - 251% αύξηση, σε σκεύασμα για άνοια - νόσο Αλτσχάιμερ 1.300% αύξηση, σε σκεύασμα για έρπη ζωστήρα 63% αύξηση. Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται πως η μείωση «των ασφαλιστικών τιμών (...) οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής - λιανικής τιμής)». Έτσι, τροποποιείται παλιότερη ΥΑ ώστε το ποσό που ο ασθενής θα πληρώνει εκτός από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 ευρώ ανά σκεύασμα, από 50 ευρώ ανά σκεύασμα που ίσχυε πριν. Έχουν «γδάρει» τους ασθενείς, η μέση συμμετοχή τους πλησιάζει το 30% και τώρα τους ...«ελαφρύνουν» κατά λίγα ευρώ. Με άλλα λόγια, «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»...
■ ΕΛΣΤΑΤ: Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε και τον Φεβρουάριο του 2016 ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, με τη χώρα να κινείται σε αυτό το περιβάλλον τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις στο πλαίσιο των Μνημονίων . Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε πτώση 0,5% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015 και 0,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2016.Στην ενίσχυση του πληθωρισμού συνέβαλαν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, ο καπνός, η ένδυση και η υπόδηση, τα διαρκή αγαθά και οι υπηρεσίες υγείας.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών μόνο στα νωπά φρούτα (2%) στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (0,8%), στα φαρμακευτικά προϊόντα(5,5%) και στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (13,6%).
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
1.ΠΕΦ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, η τιμολόγηση των εκτός πατέντου και των γενόσημων φαρμάκων βασίζεται στο Μ.Ο. των 3 φθηνότερων χωρών, γεγονός που «οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών», σύμφωνα με κύκλους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ). Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος τιμολόγησης «είναι παράνομος, δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών». Εξηγούν δε ότι το σύστημα τιμολόγησης με τον Μ.Ο. των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντας φάρμακα και τα γενόσημα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. 
Παράλληλα, σημειώνουν ότι, αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
 Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τις συνέπειες που θα έχει στους Ελληνες ασθενείς αλλά και στην επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία  και να μην προβεί σε καμιά αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρις ότου να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.
■ Την έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προκαλεί το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων.Με βάση το συγκεκριμένο σύστημα, θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές τιμών, οι οποίες θα ευνοήσουν τα πιο ακριβά σκευάσματα, σε βάρος των παλαιών και πιο φθηνών.
Πηγές από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες, σχολιάζουν ότι οι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος.Δεν εφαρμόζεται – σημειώνουν – σε καμία χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των ασφαλιστικών Ταμείων, όσο και των ασθενών.
Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των τριών χωρών για τα εκτός πατέντας προστασίας φάρμακα και τα αντίγραφα (γενόσημα), οδηγεί τελικά σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το στρεβλό αυτό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων υποστηρίζουν και οι θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα παραπάνω και να μην προβεί σε καμία αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρι να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.
Δελτία
Το αίτημα των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από τα μνημόνια να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών φαρμάκων, με βάση τις τιμές που προκύπτουν από την απώλεια προστασίας των πάλαι ποτέ πρωτοτύπων σκευασμάτων.Με την έξοδο από το καθεστώς προστασίας, η τιμή των εν λόγω φαρμάκων μειώνεται κατά 50% ή παίρνουν την τιμή του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών (όποια από τις δύο τιμές είναι πιο χαμηλή).
Γενόσημα
Αυτό παρασύρει προς τα κάτω και τα γενόσημα, τα οποία λαμβάνουν το 65% της τιμής του φαρμάκου που αντιγράφουν.Για να προστατευτούν τα φθηνά ελληνικά αντίγραφα φάρμακα, υπήρχε καθεστώς προστασίας (χαμηλότερη τιμή που θα μπορούσαν να λάβουν). Το καθεστώς αυτό καταργείται σταδιακά έως το τέλος του 2017.Το περίπλοκο αυτό καθεστώς φαίνεται πως έχει “μπλοκάρει” την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται υπουργική απόφαση με την οποία θα αποσαφηνίζεται το καθεστώς τιμολόγησης.                                                                  Iatronet 23/3/2016
2. ΣΦΕΕ : Οι οφειλές του κράτους προς τους παρόχους εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ μόνο για το 2015. Οι φαρμακευτικές εταιρείες τυγχάνουν διακριτικής – χειρότερης  μεταχείρισης - σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους.
Σε αδυναμία επαρκούς κάλυψης των αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης, έχει οδηγήσει η διαρκής συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης.Η φαρμακευτική δαπάνη πλησιάζει το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, οδηγώντας σε «ασθενείς δύο ταχυτήτων».Την ίδια ώρα, η εισαγωγή εισπρακτικών μηχανισμών, όπως της αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μετακυλίει τη δαπάνη προς τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες χρηματοδοτούν το 26% της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.Τα παραπάνω επισημαίνονται – μεταξύ άλλων – στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει στην πολιτεία «Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία», με το οποίο προτείνει τα εξής:
Θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για ανασφάλιστους και πρόσφυγες και εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Ο κλάδος έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα εκφραζόταν ως επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων στις παροχές Υγείας, με «ασθενείς δύο ταχυτήτων».
Η επιπρόσθετη δαπάνη για την κάλυψη των προσφύγων και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας θα πρέπει να κινητοποιήσει την πολιτεία προς την ανεύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης, και όχι να τη στρέψει στην εύκολη λύση της συμπερίληψής της στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό των 1,945 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η υλοποίηση σχεδίου για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη αποδοτικότητα των υπαρχόντων πόρων, θα εξασφαλίσει χώρο για την αποζημίωση νέων, καινοτόμων θεραπειών.Τέλος, από την φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να εξαιρούνται τα εμβόλια καθώς αφορούν στην πρόληψη.
Οφειλές
Ο ΣΦΕΕ προτείνει σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς τις εταιρείες.Μόνο για το 2015 οι οφειλές αυτές εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί επιπλέον ζήτημα το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τυγχάνουν διακριτικής – χειρότερης – μεταχείρισης - σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους.
Ο ΣΦΕΕ διεκδικεί τον καθορισμό ενός ανώτατου clawback εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση.Ζητεί, επίσης, την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων εκπτώσεων (rebates) από ένα μοναδικό και απλοποιημένο rebate όγκου πωλήσεων, το οποίο θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς
.Παράλληλα, επαναφέρει με ένταση την αναγκαιότητα να ενισχυθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η υποχρεωτική χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και οδηγίες κλινικής πρακτικής και μητρώα ασθενειών, τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του όγκου και συγκράτησης των δαπανών, αλλά και θα ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα σε αντίθεση με τα υπάρχοντα φοροεισπρακτικά μέτρα.
Όγκος
Το κλειδί για τον έλεγχο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης.Ο ΣΦΕΕ θεωρεί προτεραιότητα την ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με την άμεση θέσπιση κριτηρίων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αποζημίωση νέων φαρμάκων και να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦΕΕ να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή - τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off-patent) φαρμακευτικά προϊόντα - ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Το παρόν σύστημα τιμολόγησης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του και είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος, το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών.
Έρευνα
Προτείνει τη στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, αποσκοπώντας στη διατήρηση και περαιτέρω αύξηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης.Στόχος είναι να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για κλινικές μελέτες από τα 80 εκατομμύρια ευρώ στα 240 εκατομμύρια.                                                            iatronet.gr  20/3/2016

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ 
Παρά τις μικρές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατακόρυφη μείωση και επέστρεψε στα επίπεδα του 2004. Συγκεκριμένα, από 8 δισ. ευρώ το 2008, σήμερα κυμαίνεται στα 5 δισ. ευρώ. Παράλληλη είναι και η μείωση της κατανάλωσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΦ.
Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις φαρμάκων (σε συσκευασίες) έφτασαν το 2014 στα 493.210.425 κουτιά από 566.326.628 το 2008. Από την έναρξη της κρίσης και μετά, η κατανάλωση φαρμάκων σύμφωνα με τον αριθμό των συσκευασιών παρουσιάζει μείωση. Εξαίρεση αποτελεί η διετία 2012-2013 όπου καταγράφεται μία μικρή αύξηση σε απόλυτους αριθμούς.
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του ΕΟΦ, η αύξηση αυτή αφορά τις πωλήσεις σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία (κατά 2,48% το 2013 και κατά 2,84% το 2014) αφού το ίδιο διάστημα καταγράφεται μείωση κατά 5,37% το 2013 και κατά 5,36% το 2014 στην κατανάλωση φαρμάκων στα νοσοκομεία
■ Τρίτοι σε φαρμακευτικές δαπάνες παγκοσμίως! Μία από τις πρώτες θέσεις στη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με την έκθεση του 2015 -δόθηκε στην δημοσιότητα τον Νοέμβριο- η χώρα μας ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, κάθε Έλληνας εμφανίζεται να δαπανά 721 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο για φάρμακα (σε όρους αγοραστικής δύναμης - PPP) έναντι 1.026 δολαρίων που ξοδεύει ένας Αμερικάνος και 752 δολαρίων ένας Ιάπωνας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Εσθονία και η Δανία που καταλαμβάνουν τις δυο τελευταίες θέσεις με 272 και 240 δολάρια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Η μέση κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη είναι στα 500 δολάρια (δεν αφορά κατανάλωση σε νοσοκομεία), με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, και περισσότερο από 35% υψηλότερο σε σχέση με την Ιαπωνία. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν δαπάνες για φάρμακα που καταναλώνονται σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Από τα νοικοκυριά
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλή και αφορά κατά μέσο όρο το 43% της συνολικής δαπάνης. Οι περισσότερες από τις ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (37%) προέρχεται απευθείας από τις τσέπες των νοικοκυριών. Χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και την Ιαπωνία αναφέρουν σχετικά χαμηλό μερίδιο της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 25-30%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (δύο χώρες όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης), καθώς και Πολωνία αναφέρουν περισσότερο από το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην πλειοψηφία των χωρών του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες για τα φαρμακευτικά προϊόντα έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι οι δημόσιες δαπάνες κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια παρατηρούμενη μετατόπιση μέρους του κόστους προς τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων αυξήθηκαν από 40% έως 45% μεταξύ 2010 και 2013. Η Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακική Δημοκρατία ανέφερε, επίσης, αύξηση του μεριδίου των νοικοκυριών των φαρμάκων έως 38% και 33% αντίστοιχα.
Αύξηση
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες θα παρουσιάσουν αύξηση τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των νέων υψηλού κόστους θεραπειών που εισέρχονται στην αγορά και αναμένεται να απορροφήσουν το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης. Σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων, αναφέρει η έκθεση, οι χώρες θα δεχτούν σημαντική πίεση στους προϋπολογισμούς τους.Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση και στις υψηλές τιμές των νέων φαρμάκων που αφορούν κυρίως στον καρκίνο, την ηπατίτιδα C, πνευμονική υπέρταση, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την προσβασιμότητα, το πραγματικό όφελος για τον ασθενή και τη νομιμότητα των υψηλών τιμών.Ενδεικτικά αναφέρει ότι ενώ ορισμένα από αυτά τα φάρμακα υψηλού κόστους παρουσιάζουν μεγάλα οφέλη για κάποιους ασθενείς, άλλα παρέχουν μόνο οριακή βελτίωση.
Υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εμφανίζει η Ελλάδα.
Τα χρήματα που δαπανά το κράτος για φάρμακα ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειώσει το ποσοστό κάτω από το 1%.Σημαντική είναι η πρωτιά της Ελλάδας και στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία.Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πολιτική Υγείας στις χώρες-μέλη του.Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν μια σειρά από άλλους αρνητικούς δείκτες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι οποίοι φέρνουν τη χώρα μας σε πολύ χαμηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.Για τη φαρμακευτική δαπάνη λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία του 2013, από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα δαπάνησε το 1,9% του ΑΕΠ. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσά που θα διαθέσει η χώρα μας είναι μειωμένα και καθηλωμένα στα 1,94 δισ. ευρώ έως το 2018 ή 1,1% του ΑΕΠ.
Εξορθολογισμός
Επικαλούμενοι την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν περιορίσει τη δαπάνη κάτω από το 1% του ΑΕΠ, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δαπάνης και αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής δαπάνης στην Ελλάδα.
Στο κρεβάτι του Προκρούστη μοιάζει να έχει μπει η φαρμακευτική δαπάνη, που παρά το συμπιεσμένο όριό της, καλείται να καλύψει ένα όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.Αυτή την ανησυχία εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, επικεφαλής θυγατρικών αλλά και εγχώριων φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το αίτημα για συνάντηση.
Η πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις αυξημένες ροές των προσφύγων αλλά και ο διευρυμένος αριθμός των ανασφαλίστων σε συνδυασμό με την πετσοκομμένη φαρμακευτική δαπάνη συνολικά, αλλά και τον περιορισμό του ποσού για την κάλυψη των ανασφαλίστων, αποτελούν τρόπον τινά για τη Φαρμακοβιομηχανία, συνταγή καταδικασμένη να αποτύχει.
Εν ολίγοις, η θετική προσπάθεια για κάλυψη όλων όσοι χρειάζονται περίθαλψη, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών, υπονομεύεται από τα περιορισμένα διαθέσιμα κονδύλια και την συρρικνωμένη δαπάνη.Αλλά, όπως υπογραμμίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, από ένα κονδύλι 340 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν με προηγούμενο νόμο και ΚΥΑ για τη φαρμακευτική δαπάνη κάλυψης ανασφαλίστων, περάσαμε στα 100 εκατ. ευρώ για το σύνολο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα (Ν. 4368).Αυτή η δαπάνη, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί στο σύνολο της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και άρα υπόκειται και σε claw back.Αλλά την ίδια ώρα, ο αριθμός των δικαιούχων συνεχώς διευρύνεται και μαζί της και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Άρα, κρίνεται πως το 1,925 δισ. ευρώ είναι στόχος ανέφικτος και ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες, ανασφάλιστων αλλά και ασφαλισμένων. Απόδειξη είναι και η αναμενόμενη υπέρβασή του, που εκτιμάται ότι αγγίξει και θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και απλά θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και κονδύλια για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών και όχι περαιτέρω ψαλίδισμα της φαρμακευτικής δαπάνης, που όπως έχουν τονίσει, θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ χωρίς τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και τους ορούς.                                                                                      virus.com.gr   3/3/2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
1.Οι διψήφιες σταθερές αυξήσεις φαρμάκων των μεγάλων φαρμακευτικών κοστίζουν στη φαρμακευτική περίθαλψη δισεκατομμύρια.
■ Οι Sanofi, Pfizer, Novartis και ομόλογες τους εταιρείες αύξησαν τις τιμές των επιτυχημένων τους φαρμάκων ώστε να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις.
Μία άμυνα από μικρές φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αγοράσει παλαιότερα προϊόντα και ανέβασαν κατακόρυφα τις τιμές τους: τα φάρμακα τους χρησιμοποιούνται από ένα μικρό αριθμό ασθενών , ώστε το υψηλότερο κόστος δεν αποτελεί χτύπημα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης . Η αργή αλλά σταθερή αύξηση των τιμών για τα επιτυχημένα φάρμακα είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα , λένε.
Αναστάτωση προκάλεσε η περίπου 500 % , αύξηση των τιμών της Horizon Pharma για το συνδυαστικό φάρμακο κατά του πόνου Vimovo , το οποίο απλώς παντρεύει το παλιό παυσίπονο ναπροξένη με το παλιό για το στομάχι φάρμακο, εσωμεπραζόλη. Ρίξτε μια ματιά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών της Sanofi  για  το αντιδιαβητικό φάρμακο Lantus , της Pfizer για το παυσίπονο Lyrica ή της Novartis για το αντιλευχαιμικό Gleevec.Τώρα, μια νέα έκθεση από το Κέντρο φαρμακευτικής περίθαλψης και υπηρεσιών υποδεικνύει κάποιους αριθμούς σε αυτή την αξίωση. Δεν επιλύεται η συζήτηση κατά την οποία οι αυξήσεις των τιμών είναι «δικαιολογημένες», αλλά επισημαίνουν ορισμένα φάρμακα για τα οποία η αύξηση των κερδών - και οι φαρμακευτικές δαπάνες - εξαρτώνται περισσότερο από την αύξηση των τιμών από ό, τι από την αύξηση της ζήτησης.
Πάρτε για παράδειγμα το Vimono. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 543% για το 2014, σύμφωνα με την online αναφορά, το φάρμακο είχε την υψηλότερη αύξηση σε σχέση με τα 120 φάρμακα που υπογραμμίζονται. Και αυτή η αύξηση στην τιμή έστειλε τα κέρδη για το φάρμακο στα 38 εκατομμύρια δολλάρια από τα μόλις 7 που ήταν για το 2013. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που το χρησιμοποιεί αυξήθηκε κατά μόλις 8%. Άλλο παράδειγμα αποτελεί το δερματικό φάρμακο Targretin της Valeant Pharmaceuticals, που χρησιμοποιείται από τους ασθενείς με λέμφωμα. Η Valeant αγόρασε το φάρμακο το 2013 και αμέσως αύξησε την τιμή. Το μοναδιαίο κόστος του φαρμάκου αυξήθηκε κατά 123% το περασμένο έτος, και ανήλθε στα $ 145,65, ενώ η φαρμακευτική περίθαλψη ξεπέρασε τα σχεδόν $ 89.000 ανά χρήστη για το φάρμακο. Συνολικά, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ξεπέρασε τα 73,5 εκατομμύρια $, περισσότερο από το διπλάσιο των δαπανών του 2013, με αύξηση στους ασθενείς που το χρησιμοποιούν μόλις 12%.
Αυτά είναι τα πολύ μικρά φάρμακα με πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους. Μετακινούμενοι λίγο πιο κάτω στην κατάταξη της αύξησης του κόστους θα βρείτε, το Lantus και το Lantus Solostar, δύο από τα επιτυχημένα φάρμακα της Sanofi, το πακέτο φιαλιδίων ινσουλίνης και την συσκευή έγχυσης τύπου πένας, αντιστοίχως. Και τα δύο σκευάσματα κοστίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολλά περισσότερα από ότι πέρυσι 41% παραπάνω για κάθε μονάδα Lantus και 27% παραπάνω για κάθε πακέτο τύπου πένας Solostar.
H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δαπάνησε 1,725 δισεκατομμύρια δολλάρια πέρυσι για το Lantus, μία αύξηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από χρόνο σε χρόνο παρά τη μείωση κατά 6% στους ασθενείς που το χρησιμοποιούν. H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δαπάνησε άλλα 2,02 δισεκατομμύρια δολάρια για το Lantus Solostar, μία αύξηση σχεδόν των 700 εκατομμυρίων, ή περίπου 50% αύξηση από χρόνο σε χρόνο. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν το Solostar αυξήθηκαν κατά 13%.
Η Novartis αύξησε την τιμή της για το Gleevec, αυξάνοντας το μοναδιαίο κόστος για την φαρμακευτική περίθαλψη κατά 21%, στα 179,93 δολάρια και αυτό αύξησε την τιμή κατά χρήστη στα 69,212 δολάρια. Ο αριθμός των ασθενών που χρησιμοποιεί αυτό το φάρμακο αυξήθηκε κατά 5% μα συνολικά η φαρμακευτική περίθαλψη αύξησε τη δαπάνη της περίπου κατά 28%, κατά σχεδόν δηλαδή ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Το Lyrica της Pfizer επίσης αυξήθηκε σε τιμή, κατά περίπου 20% σύμφωνα με το κέντρο φαρμακευτικής περίθαλψης, κατά $ 4,28 ανά χάπι. Η φαρμακευτική περίθαλψη δαπάνησε $ 1,4 δις στο φάρμακο το 2014, από μόλις πάνω από $ 1 δις το 2013. Ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 7%.
Προφανώς , αυτές οι μικρότερες αυξήσεις των τιμών σε δημοφιλή φάρμακα απέδωσαν περισσότερο ,  από ό,τι οι τριψήφιες αυξήσεις της Horizon και της Valeant. Αλλά κοιτάξτε τους αριθμούς του κέντρου φαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών  και οι διαφορές αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Πριν οι δύο μικρότερες εταιρείες αγοράσουν αυτά τα φάρμακα, το Vimovo και το Targretin το κόστος τους παρέμεινε περισσότερο ή λιγότερο σταθερό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα δημοφιλή φάρμακα της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρία αυτά παραδείγματα δεν είναι τα μόνα, το Abilify της Bristol - Myers Squibb και της Otsuka, το Humira της Abbvie το Enbrel της Amgen, το Activase της Roche έχουν αυξήσει τις  τιμές τους με διψήφια ποσοστά κάθε χρόνο από το 2010.)Από το 2010, το μοναδιαίο κόστος του Lantus ανέβηκε κατά 120%, στα $21.51 από $9.79. Ο αριθμός των ασθενών που χρησιμοποιούν το φιαλίδιο μειώθηκε κατά το ένα δέκατο, ενώ οι Sanofi ήθελε να μετακινήσει αυτούς τους ασθενείς στην χρήση της συσκευής έγχυσης τύπου πένας και γι’ αυτό δαπάνησε για το φάρμακο τα διπλάσια, δηλαδή 1,72 δις δολάρια από $843 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, το μοναδιαίο κόστος του Lantus Solostar αυξήθηκε κατά 76%, στα $21,74. Ο αριθμός των ασθενών που το χρησιμοποιεί τριπλασιάστηκε-μια μεγάλη επιτυχία για τις εμπορικές προσπάθειες της Sanofi,ωστόσο ξόδεψε τα εξαπλάσια, έφτασε στα $2,02 δισεκατομμύρια από μόλις $334,7 εκατομμύρια. Μαζί τα δύο Lantus προϊόντα κόστισαν στη  φαρμακευτική περίθαλψη $3,74 δισεκατομμύρια, μία άνοδο από τα $1,2 δισεκατομμύρια.Η δουλειά της Novartis για το Gleevec ήταν παρόμοια. Ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 36% από το 2010 μέχρι το 2014 ενώ ταυτόχρονα η τιμή διπλασιάστηκε, στα $179,93 από $92,74.
 Η δαπάνη της φαρμακευτικής περίθαλψης σχεδόν τριπλασιάστηκε στα $995 εκατομμύρια από $386 εκατομμύρια. Και τα ίδια θα μπορούσε να πει κανείς για την Pfizer και το Lyrica, το οποίο έγινε πιο δημοφιλές στους ασθενείς-με μία αύξηση της τάξης του 40% στους χρήστες από το 2010 μέχρι το 2014,ενώ παράλληλα οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Στα $4,28 ανήλθε η τιμή ανά χάπι για το 2014, ενώ το Lyrica κοστίζει 76% περισσότερο απ’ ότι το 2010 ($2,42). Η δαπάνη για το φάρμακο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα $1,4 δισεκατομμύρια από $515,8 εκατομμύρια.
Όταν οι Sanofi, Pfizer and Novartis αύξαναν τις τιμές στα δημοφιλή φάρμακά τους, προσπαθούσαν να καλύψουν τα κενά που οι δημιούργησαν οι πωλήσεις των φαρμάκων «πατέντα» και να γεμίσουν τους αγωγούς τους με νέα φάρμακα. Επιπλέον ξόδευαν δισεκατομμύρια στην έρευνα και ανάπτυξη  και σε επαναγορές μετοχών, μερισμάτων και άλλων φιλικών προς τους μετόχους κινήσεων. Η  Horizon και η Valeant , αντίθετα , δε σπατάλησαν χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη. Η Valeant ,τουλάχιστον, υπερασπίστηκε τις αυξήσεις των τιμών της, όπως είναι απαραίτητο για να παραδώσει τις αποδόσεις στους μετόχους .                                        FIERCE PHARMA 22/12/2015
ΗΠΑ: Οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων χτύπησαν «κόκκινο» το 2015 .
Οι αυξήσεις των τιμών έχουν αφήσει την φαρμακευτική αγορά σε «καυτά νερά» τελευταία, αφού οι νομοθέτες, η κοινή γνώμη έχουν ακραίες αντιδράσεις για την υπερβολική αύξηση του κόστους.   Αλλά τα πράγματα μπορεί να κατευναστούν τον καινούργιο χρόνο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων να μειώνονται το 2016.
Το 2015 ήταν ένα  έτος "υψηλού σημείου αναφοράς" της ανόδου των τιμών των φαρμάκων,  όπως ανέφεραν σε σημείωμα προς τους επενδυτές οι αναλυτές της Deutsche Bank Greg Gilbert και Greg Fraser. Οι αυξήσεις των τιμών για τις φαρμακευτικές με εξειδικευμένα φάρμακα φτάσανε υψηλότερο σημείο 4ετιας  το περασμένο έτος, αλλά η τάση εξασθένισε κάπως προς το τέλος του έτους μετά από τον εξονυχιστικό έλεγχο που έγινε σε εταιρείες όπως η Valeant Pharmaceuticals για τους τρόπους καθορισμού των τιμών τους.
Συνολικά, στις ΗΠΑ ,οι αναλυτές είπαν  ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο σταθμισμένος μέσος όρος αύξησης των τιμών ήταν 25% το 2015 για την «εξειδικευμένη Φαρμακοβιομηχανία» και 14% για αυτό που αποκαλείται « η μεγάλη αμερικανική ομάδα Φαρμακοβιομηχανίας» σε σύγκριση με τις αυξήσεις 25% και 11% αντίστοιχα, μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Με βάση τις τιμές καταλόγου, η αύξηση της Valeant της τάξης του 97% για τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών ήταν πρώτη σε αυξήσεις στην ομάδα της «εξειδικευμένης Φαρμακοβιομηχανίας» , ενώ η Eli Lilly στις μεγάλες φαρμακευτικές με 16,4% και η Pfizer αμέσως μετά με 15,4%.
Υπήρχαν, ωστόσο, «λιγότερες και μικρότερες αυξήσεις των τιμών" στο 4ο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τους αναλυτές. Και τέσσερις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Valeant, Mallinckrodt ,Jazz Pharmaceuticals και Akorn δεν παρουσίασαν αυξήσεις των τιμών μετά το Σεπτέμβριο του 2015. Η τάση αυτή δεν είναι «ιδιαίτερα έκπληξη" στην πΕρίπτωση της Valeant λόγω του ότι  κορυφαία στελέχη της  εταιρείας δήλωσαν ότι θα ρίξει τις τιμές το 2016, όπως ανέφεραν οι αναλυτές.                                                  Fierce Pharma 7/1/2016
2. Οι τάσεις στην υγεία για το 2016 - Έκθεση της PriceWaterhouseCoopers
 Ορισμένα σημεία - σταθμοί δείχνουν την εξέλιξη των συστημάτων υγείας, σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η μείωση των δαπανών, αλλά και η αποδοτική χρήση των πόρων προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας. Νέα δεδομένα μπαίνουν στα συστήματα υγείας διεθνώς, με γιατρούς και επαγγελματίες υγείας να χρειάζεται να εισάγουν νέα στοιχεία για την άσκηση του επαγγέλματός τους, οι ασθενείς αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο, οι κυβερνήσεις στρέφονται ολοένα και σε περισσότερες λύσεις περιστολής των δαπανών, ενώ η φαρμακοβιομηχανία αγωνιά υπό τις συνθήκες αυτές αν θα μπορέσει να συνεχίσει να επενδύει στα ερευνητικά της προγράμματα για αναζήτηση καινοτομικών λύσεων στις θεραπείες. Την ίδια στιγμή, οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ, για να οδηγήσουν σε αναλύσεις από βάσεις δεδομένων με χαρακτηριστικά ασθενών που σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψιν, για να βοηθήσουν στην τηλεδιάγνωση ή την παρακολούθηση ασθενών από το σπίτι τους.
Καθώς η νοσοκομειακή περίθαλψη αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του κόστους των δαπανών υγείας, τα "νοσοκομεία χωρίς κλίνες" κάνουν την εμφάνισή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ίδια στιγμή που η χρήση των νέων τεχνολογιών, κάνει τους ασθενείς ευάλωτους στις "επιθέσεις" από το διαδίκτυο, όπου οι χάκερς μπορούν όχι μόνο να πάρουν τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές παρακολούθησής τους και να τους χορηγήσουν λάθος δόση από το φάρμακό τους!
Όλες αυτές οι νέες τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στην αγορά υγείας το 2016, αναλύονται στην ετήσια έκθεση της PriceWaterhouseCoopers,  που δημοσιεύουμε σήμερα.Η έκθεση περιλαμβάνει  σημεία - σταθμούς για τα συστήματα υγείας που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία των συστημάτων υγείας, συνολικά. Τα σημεία αυτά, είναι τα εξής:
1. Μανία συγχωνεύσεων και εξαγορών
Η αναζήτηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και διαφοροποίησης είναι τα χαρακτηριστικά που αναμένεται να οδηγήσουν τις φετινές εξαγορές στην αγορά της υγείας, συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο τις φαρμακευτικές, αλλά και ιδιωτικές ασφαλιστικές,  ακόμη και νοσοκομειακές μονάδες, μιλώντας περισσότερο για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου το σύστημα υγείας είναι διαφοροποιημένο.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, μπορεί να μην υπάρχουν προβλέψεις για ιδιωτικές ασφαλιστικές - εκτός αν πρόκειται για πολυεθνικούς ομίλους που οι αποφάσεις τους θα έχουν επίπτωση και εδώ, όμως η "ιδέα" είναι ανάλογη στο ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια, ενώ οι "διασυνδέσεις" των νοσοκομείων, τώρα με την αναζήτηση νέων διοικητών θα λάβει "σάρκα και οστά" με ενοποιήσεις των διασυνδεδεμένων νοσοκομειακών τμημάτων.Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές, η PWC "βλέπει" στροφή των εξαγορών πέρα από τα συνηθισμένα του καλού χαρτοφυλακίου της υπό εξαγορά εταιρείας.
 Το νέο μοντέλο τώρα φαίνεται να αφορά τη διευκόλυνση του ασθενή στην παραμονή στη θεραπεία με νέες τεχνολογικές εφαρμογές (ήδη η TEVA εξαγόρασε την Gecko Health Innovations, εταιρεία που δημιουργεί software για καλύτερη διαχείριση πνευμονολογικών παθήσεων). Όσο για τις εξαγορές νέων χαρτοφυλακίων, ο στόχος είναι πολλά υποσχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο την εξειδίκευση.
2. Τιμές φαρμάκων
Με τα συστήματα υγείας να ασκούν έντονες πιέσεις, η φαρμακοβιομηχανία αντιπαραβάλλει τη δυνατότητά της να συνεχίζει τις επενδύσεις για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και προωθεί συνεργασίες που θα της δικαιολογήσουν αυξημένες τιμές, όπως η οικονομική αξιολόγηση των νέων θεραπειών.Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αύξηση του κόστους των νέων θεραπευτικών σχημάτων - ορισμένα ξεπερνούν ακόμη και τις 100.000 δολ. ετησίως και μάλιστα το μερίδιο αγοράς τους διευρύνεται. Έτσι, οι διάφοροι οργανισμοί αξιολόγησης των κρατών, οδηγούν σε διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων. Για τη διαπραγμάτευση αυτή, χρειάζονται «αξιόπιστα» δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική αξία των νέων φαρμάκων, να πεισθούν οι ασθενείς για τα οφέλη, να συνυπολογιστούν οι συνοδές εξετάσεις για τη χρήση των φαρμάκων, ώστε να δικαιολογηθούν τα αυξημένα κόστη, αλλά και να εφαρμοστούν συμφωνίες επιμερισμού του κόστους, όταν η χρήση των φαρμάκων περνά μέσα από την κοινωνική ασφάλιση.  Πάντως σύμφωνα με την έρευνα της PWC, το 53% των ασθενών ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν το επιπλέον κόστος των νέων θεραπειών, όταν ξεκάθαρα το 17% ήταν αρνητικό και το 30% δεν είχε ακόμη αποφασίσει.
3. Το κινητό στην υπηρεσία της υγείας
Smartphones, apps, ιατρικά διαγνωστικά συνδεδεμένα στο χέρι μας, βελτιώνουν την πρόσβαση σε παρακολούθηση, διάγνωση και θεραπεία. Η τεχνολογία 4G επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέφουν σπίτι τους με βηματοδότες, ανιχνευτές γλυκόζης, δίνοντας περιθώρια για e-επίσκεψη. Οι ιατρικές εφαρμογές διπλασιάστηκαν την τελευταία διετία, και επιτρέπουν τηλεϊατρική σε απομακρυσμένες περιοχές, φέρνοντας καινοτομία σε αναδυόμενες αγορές. Το γεγονός στρέφει αλλού τις επενδύσεις στην υγεία, δημιουργώντας ιδέες για "νοσοκομεία χωρίς κρεβάτια" με τηλεϊατρική μέσω smartphone, ενώ οι εταιρείες αναζητούν τρόπους απομακρυσμένων πληρωμών και ψηφιακής διαφήμισης.
4. Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου σε σχέση με την ιατρική τεχνολογία
Καθώς όλες οι παραπάνω εφαρμογές στηρίζονται στη σύνδεσή τους με το ίντερνετ, αναμένεται η αγορά των προϊόντων υγείας που συνδέονται με το διαδίκτυο να φτάσει τα 285 δισ. δολ. Το πρόβλημα εδώ φαίνεται πως είναι οι χάκερς.Η ασφάλεια των συστημάτων αναδεικνύεται καθοριστική, καθώς περιστατικό πέρυσι έδειξε, πως αντλία είχε τον κίνδυνο να χορηγήσει μοιραία δόση, αν έπεφτε στα χέρια χάκερ.
Οι συσκευές και οι εφαρμογές αυτές, σε λάθος χέρια, μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε στοιχεία νοσοκομείων, ερευνητικά δεδομένα κλινικών μελετών θα μπορούσαν να κλαπούν, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στους τζίρους των επιχειρήσεων, αλλά και στη φήμη τους. Χρειάζονται ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις κρατικές δομές για την ασφάλεια των χρηστών - ασθενών. Οι τελευταίοι στην έρευνα της PWC θα σκέπτονταν δεύτερη φορά τη χρήση συνδεδεμένης συσκευής και την επίσκεψη σε νοσοκομείο συνδεδεμένο με συσκευή που παραβιάστηκε.
5. Αύξηση των απευθείας πληρωμών
Όσο ασκούνται πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας που αποζημιώνονται, τόσο αυξάνονται οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών. Το 2016, οι ασθενείς  -ως καταναλωτές πλέον - καλούνται να κάνουν αξιολόγηση στο κόστος των υπηρεσιών υγείας που θα λάβουν, ιδίως μετά τη συνταξιοδότηση. Οι ασφαλιστικές ανταμείβουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ ανάλογα με την έρευνα αγοράς του ασθενή, υπόσχονται πλήρη κάλυψη στην περίθαλψη ανάλογα με το διαγνωστικό ή το νοσοκομείο που θα επιλεγεί τελικά.
6. Η εισαγωγή των βιο-ομοειδών
Το πρώτο βιο - ομοειδές φάρμακο μπήκε στην αμερικανική αγορά το 2015, με τιμή χαμηλότερη κατά 15%, άλλα τέσσερα περιμένουν φέτος έγκριση από το FDA, ενώ άλλα 50 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από το FDA, προκειμένου να ακολουθήσει η εισαγωγή τους στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Οι ασφαλιστικές προσδοκούν έναρξη του ανταγωνισμού σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι μισές κορυφαίες φαρμακευτικές ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στα βιο-ομοειδή. Εντούτοις, το 67%των ασθενών δε γνωρίζει τι είναι τα βιο-ομοειδή, ένα 17% μόνο έδωσε ως ορισμό "το πλησιέστερο σε ένα πρωτότυπο βιολογικό φάρμακο" και 16% τα χαρακτήρισε μέχρι και "τεχνητά όργανα".
7. Το μυστήριο του κόστους της περίθαλψης
Τα συστήματα υγείας διαχειρίζονται τζίρους δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί τρόπος να μετρηθεί το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν. Και καθώς ολοένα και περισσότερο απαιτείται η αποδοτική χρήση των πόρων που δαπανώνται, οι πάροχοι υγείας καταβάλλουν προσπάθειες να αναγνωρίζουν το κόστος των υπηρεσιών.
Ο έλεγχος αυτός, φέρνει καλύτερες διαδικασίες με τις οποίες μειώνεται το κόστος, μέσω της εξαίρεσης άχρηστων υπηρεσιών που αυξάνουν τη δαπάνη. Η διαφοροποίηση μεταξύ των συστημάτων υγείας, στρέφεται τώρα στην διαφανή τιμολόγηση των υπηρεσιών, αλλά και στη χρήση εναλλακτικών λύσεων που θα μειώνουν το κόστος. Αιτία είναι ότι οι ασθενείς ολοένα και περισσότερο ζητούν να ενημερωθούν για το κόστος της θεραπείας τους, αν και το 66% δεν έχει συζητήσει ποτέ το κόστος της επίσκεψης στο γιατρό, το 57% δεν έχει συζητήσει το κόστος της συνταγής φαρμάκων του και το 60% δεν έχει συζητήσει το κόστος της θεραπευτικής προσέγγισης της νόσου του.                                                                                                                   healthmag.gr  4/1/2016
■ Έκθεση του Economist Intelligence Unit προβλέπει πιέσεις στη φαρμακοβιομηχανία από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη  - ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.
Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερο έλεγχο του κόστους στις περισσότερες χώρες το 2016 και μετά, με τα φάρμακα να φέρουν το κύριο βάρος μιας "παρατεταμένη συμπίεσης", εξαιτίας εν μέρει από τη σφιχτή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και από πολύ γενναιόδωρα παγκόσμια συστήματα υγείας, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit.

Η έκθεση του EIU για τις "Βιομηχανίες το 2016", προβλέπει ότι οι πιέσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για μείωση του κόστους και μεγιστοποίηση της φοροδοτικής τους ικανότητας, θα ενισχυθεί υπό το φώς της προαναγγελθείσας περιστολής από τις κυβερνήσεις για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας.
 Μετά τις μεγάλες συμφωνίες του περασμένου έτους (με κυρίαρχη την εξαγορά της Allergan από την Pfizer), οι συγχωνεύσεις θα μειωθούν καθώς το χρήμα γίνεται ακριβότερο, αναγκάζοντας τις εταιρείες να βρουν άλλους τρόπους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει την ελκυστικότητα των αγορών νέων υποψηφίων φαρμάκων, μέσω εξαγορών με φθηνό χρήμα. Το EIU αναμένει επίσης υποχώρηση και σε φορολογικές συμφωνίες. Όμως αυτό δε θα έρθει τόσο μέσω της νομοθεσίας, όσο από τις κυβερνήσεις που θα δείξουν την ισχύ τους, ως κύριοι αγοραστές προϊόντων έρευνας και υποστηρικτές των συστημάτων προστασίας πατέντας και δικαιωμάτων διεθνούς εμπορίου, όπου οι μεγάλες φαρμακευτικές στηρίζονται.

"Η συμφωνία Pfizer-Allergan θα ωθήσει περισσότερα εκκλήσεις για μείωση στις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, εάν η χώρα δεν επωφελείται πλέον από την παρουσία μιας ισχυρής και καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας", λέει ο EIU. Οι δαπάνες υγείας στη Δυτική Ευρώπη θα μειωθούν ελαφρά το 2016, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση, η γήρανση του πληθυσμού και οι μισθολογικές πιέσεις, αναφέρει η έκθεση. Προβλέπει "δραματικές μεταρρυθμίσεις ξεκινώντας από το 2016" στα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα, καθώς αγωνίζονται να αξιοποιήσουν περισσότερο τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάνοντας ταυτόχρονα τα συστήματά τους πιο δίκαια. Η διεύρυνση παροχών δημόσιας υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα ανοίξει νέες αγορές για τα φάρμακα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, και οι αυξανόμενες πιέσεις για δαπάνες υγείας θα συνεχιστούν στις περισσότερες περιοχές, λόγω της αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού, την εξάπλωση νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, καθώς και τις προσπάθειες για επέκταση της πρόσβασης στην υγεία. Στις ΗΠΑ, το Obamacare θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας κατά περίπου 4,5%, προβλέπει το EIU. Στη Μέση Ανατολή, η έκθεση βλέπει ανάπτυξη από το σχεδιασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας για διεύρυνση της περίθαλψης, καθώς και από τους στόχους του Ιράν να επεκτείνει την κάλυψη του πληθυσμού του. Το EIU βλέπει ευκαιρίες στο γεγονός ότι η Κίνα στοχεύει να παρέχει ασφαλή, αποτελεσματική, εύκολη και προσιτή υγειονομική περίθαλψη για όλους μέχρι το 2020, ενώ η Ινδονησία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από το 2019, και η Ινδία αναμένεται να διπλασιάσει τις δαπάνες υγείας μέσα σε πέντε χρόνια. Και ορισμένοι τομείς καινοτομίας φαίνονται ελπιδοφόροι, αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας ότι το 2016 θα δούμε νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας Αλτσχάιμερ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, χάρη στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τα ερευνητικά προγράμματα της Eli Lilly (με το solanezumab), της Biogen (με το aducanumab) και της Anavex Life Sciences.                  
Healthmag.gr 26/1/2016
■  Επτά νέα φάρμακα αναμένεται να γίνουν τα blockbusters της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου το 2016 και τα οποία αναμένεται διαμορφώσουν τζίρους πάνω από 1 δισ. δολ. το καθένα, σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters.Στην κορυφή της λίστας είναι η ουσία ομπετιολικό οξύ, μια θεραπεία για χρόνιες παθήσεις του ήπατος που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Intercept Pharmaceuticals και Sumitomo Dainippon Pharma. Η μελέτη προβλέπει ότι αυτό το φάρμακο θα φτάσει σε ετήσιες πωλήσεις τα 2,6 δις δολ. το 2020, αν και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει καθυστερήσει την έγκρισή του κατά τρεις μήνες. 
Η Reuters προβλέπει επίσης ότι θα συνεχιστεί η πρόσφατη επιτυχημένη πορεία του blockbuster για τη θεραπεία του HIV με το συνδυασμό emtricitabine και tenofovir alafenamide της Gilead, πλησιάζοντας ετήσια έσοδα 2 δισ. δολ. μέχρι το 2020. Ο νέος συνδυασμός κατά του HIV  με τις ουσίες tenofovir alafenamide + emtricitabine + ριλπιβιρίνης, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με την Janssen της Johnson & Johnson, εκτιμάται ότι θα φθάσει πωλήσεις ύψους 1,6 δις. δολ.
Τα άλλα προϊόντα που αναφέρονται στην έκθεση είναι ο συνδυασμός κατά της ηπατίτιδας C grazoprevir + elbasvir της Merck Sharp & Dohme που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. δολ. Και ακολουθούν: το venetoclax της Abbvie για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία επίσης με πωλήσεις της τάξης του 1,5 δισ. δολ, το pimavanserin της Acadia για τη νόσο του Πάρκινσον και τις ψυχώσεις και το selexipag κατά της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης σε συνεργασία της Nippon Shinyaku και της Actelion. Δύο φάρμακα της Roche κατά του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας με προβλεπόμενες πωλήσεις της τάξης των 3 δισ. δολ. το καθένα, δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα, γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά φέτος ή το 2017.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Επιστήμης της Thomson Reuters, "το σημαντικότερο σημείο εστίασης για τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους επενδυτές, τις αρμόδιες αρχές και τους πολιτικούς, φέτος, θα είναι η σχέση μεταξύ τιμών φαρμάκων και το κόστος ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Με την αύξηση των δαπανών περίθαλψης διεθνώς, η ανάγκη να επιδειχθεί σημαντική επίδραση, θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Και τα συγκεκριμένα επτά φάρμακα αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις αυτές".                                                                                                      Health Mag    8/2/2016
■ Το 36% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριζόμενα ως μη-υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα το οποίο ανέρχεται στο ποσό των περίπου 29 δις €. Για το έτος 2014, μελέτες δείχνουν ότι το 90,4% του κύκλου εργασιών της αγοράς υγείας μόνο για τα OTC, σε 22 χώρες της Ευρώπης, επιτυγχάνεται μέσα από ένα σύνολο 208.750 φαρμακείων,ενώ το υπόλοιπο 9,6% είναι προσβάσιμο μέσω των supermarkets και άλλων καταστημάτων πώλησης.                                                                                                        Virus.com.gr 10/2/2016
Τα πλαστά φάρμακα σκοτώνουν 1 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο
Δεκαπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις την τελευταία τετραετία! Ανεξέλεγκτο το λαθρεμπόριο στο ίντερνετ. Το 30% των κρατών δεν διαθέτει καν εθνικό οργανισμό φαρμάκων. Η βιομηχανία των πλαστών φαρμάκων γιγαντώνεται παγκόσμια, με σκευάσματα επικίνδυνα και πολύ συχνά θανατηφόρα. Το πρόβλημα έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η Ιντερπόλ έχει συστήσει ειδική μονάδα φαρμακευτικών ερευνών και διώξεων με το όνομα "Πανγαία". Τραγικά περιστατικά συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο. Το 2013, οι αρχές στην Ινδία ανακάλυψαν ότι 8.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών σε νοσοκομείο γιατί, όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε, το αντιβιοτικό που χορηγείτο σε ασθενείς για την αποτροπή μετεγχειρητικών λοιμώξεων δεν περιείχε κανένα ενεργό συστατικό!
Στο Πακιστάν, 100 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο στην Λαχόρη γιατί τους δόθηκε ακατάλληλης ποιότητας και σύνθεσης φάρμακο για τη φυματίωση. Και το Μάιο που μας πέρασε, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ότι στη Δυτ. Αφρική τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας που διατίθενται είναι σε μεγάλο τους ποσοστό ληγμένα.Οι πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι ούτε αυτοί θωρακισμένοι απέναντι στα πλαστά φάρμακα. Οι αρχές βρίσκουν όλο και περισσότερα τέτοια σκευάσματα κάθε χρόνο και στις φτωχότερες αλλά και στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες.
Κατασχέσεις σε 20.7 εκατ. φάρμακα το 2015
Για παράδειγμα, η επιχείρηση Πανγαία της Ιντερπόλ, έκανε κατάσχεση το 2011 σε  2,4 εκατομμύρια πλαστά και παράνομα φάρμακα. Το 2015, ο αριθμός των κατασχέσεων έφτασε στα 20,7 εκατ. Δεκαπλασιάστηκε, δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία. Κάθε είδος φαρμάκου μπορεί να κυκλοφορεί σε πλαστή απομίμηση από τους επιτήδειους. Αντιβιοτικά, εμβόλια, αντικαρκινικά φάρμακα, φάρμακα για τον HIV, σχεδόν τα πάντα. Στην «καλύτερη» περίπτωση αυτά τα σκευάσματα δεν περιέχουν καθόλου ή περιέχουν ελάχιστη από την ενεργή ουσία. Στην χειρότερη όμως, η "βιομηχανία" πλαστών φαρμάκων προμηθεύει τον κόσμο, αλλά και νοσοκομεία με «φάρμακα» που μπορούν να γίνουν θανατηφόρα δηλητήρια.
"Δολοφόνοι στην πράξη"
Σύμφωνα με το διευθυντή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα Τζιμ Χέρινγκτον "αυτά τα πλαστά σκευάσματα είναι στην πράξη δολοφόνοι". Μάλιστα, λόγω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στους ελεγκτικούς – ρυθμιστικούς μηχανισμούς σε πολλά μέρη του κόσμου «είναι πιο πιθανό να διωχθεί κάποιος ποινικά για παραποίηση προϊόντων μόδας παρά φαρμάκων». Περισσότερο, δηλαδή, κινδυνεύει να ανακαλυφθεί και να τιμωρηθεί κάποιος που φτιάχνει μαϊμού τσάντες Gucci παρά τα δαιδαλώδη συστήματα εμπορίας επικίνδυνων πλαστών φαρμάκων.

Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτό το μαύρο εμπόριο γνωρίζει ραγδαία άνοδο για ένα απλό λόγο. Χαμηλό ρίσκο και τεράστια έσοδα! Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, οι ποινές για το εμπόριο πλαστών φαρμάκων είναι ελαφρές σε σύγκριση με τις ποινές για το εμπόριο ναρκωτικών ή ανθρώπων. Η βιομηχανία των πλαστών αποκομίζει τεράστια κέρδη κυκλοφορώντας σε απομίμηση φάρμακα υψηλής ζήτησης, σε έλλειψη ή ιδιαίτερα ακριβά. Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι έως και 1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστά φάρμακα.
Με μαϊμού πιστοποιητικά
Όσοι κατασκευάζουν και διακινούν πλαστές φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιούν δαιδαλώδη δίκτυα και διαδρομές ανά τον κόσμο αλλά και μαϊμού πιστοποιητικά που συνοδεύουν τις ουσίες για να περνάνε από τους ελέγχους των διαφόρων χωρών. Δυστυχώς, το 30% των κρατών στον κόσμο δεν έχουν καν έναν λειτουργικό επίσημο οργανισμό φαρμάκων (κάτι ανάλογο του ΕΟΦ ή του FDA). Επιπρόσθετα, υπάρχουν σοβαρά κενά όσον αφορά τους κοινούς κανονισμούς αλλά  και την συνεργασία ανάμεσα στα κράτη.
 Το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο είναι του 2011, με το όνομα Medicrime. Σύμφωνα με αυτό, οι χώρες υπέγραψαν μια συνθήκη που ποινικοποιεί τη φαρμακευτική απάτη μέσα στα σύνορά τους. Όμως, η συνθήκη παραμένει ανεπίσημη, καθώς πολλές χώρες δεν προχωρούν σε πιο επίσημη νομοθεσία ή σε εφαρμογή. Κάποιες, μάλιστα, έχουν κίνητρα για να κάνουν το ακριβώς αντίθετο.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οττάβα του Καναδά, χώρες σαν την Ινδία ή την Βραζιλία, χρονοτριβούν εσκεμμένα όσον αφορά στην εφαρμογή των διεθνών κανονισμών επειδή τα φτωχής ως ύποπτης ποιότητας φάρμακα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της οικονομίας τους.
Τα μισά σε δυτικές χώρες
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά πλαστά φάρμακα που κατάσχει η Ιντερπόλ είναι σε δυτικές χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Χώρες ανεπτυγμένες, δηλαδή, που όλες τους διαθέτουν δομές και οργανισμούς ελέγχων φαρμάκου. Στις ευρωπαϊκές και γενικότερα στις δυτικές χώρες, που τα φάρμακα υποβάλλονται σε αυστηρούς επίσημους ελέγχους, τα πλαστά συνήθως «τρυπώνουν» όταν ασθενείς ή ακόμη και - σπάνια - κλινικές τα προμηθεύονται μέσω ίντερνετ.
Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι το 90% των πλαστών φαρμάκων που πωλούνται μέσω ίντερνετ προέρχονται από διαφορετική χώρα από αυτή που ισχυρίζονται τα sites. Και τα ιντερνετικά "φαρμακεία" συχνά αγοράζουν σκευάσματα από χώρες με πολύ «χαλαρούς» κανονισμούς. Η μεγαλύτερη πηγή πλαστών φαρμάκων στον κόσμο θεωρείται ότι είναι η Κίνα. Λόγω του ότι η πλειοψηφία των σκευασμάτων που αγοράζονται μέσω ίντερνετ αποστέλλονται στους αγοραστές ταχυδρομικά σε πακέτα, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές.
Οι περισσότερες τέτοιες αποστολές υποβάλλονται απλώς στον στάνταρ συνοριακό έλεγχο, δηλαδή ακτίνες X και σκύλους που μυρίζουν για ναρκωτικά. Τα πακέτα, δηλαδή, δεν ανοίγονται και τα φάρμακα που περιέχουν δεν ελέγχονται εκτός αν  υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, π.χ. καταγγελία, που να κινήσει την υποψία των αρχών ότι το πακέτο περιέχει πλαστά φάρμακα η τα έγγραφα που το συνοδεύουν είναι ελλιπή.
Ουσιαστικά, ένα ελάχιστο ποσοστό των πλαστών φαρμάκων που αποστέλλονται με αυτό τον τρόπο ελέγχονται ή ακόμη κατάσχονται ποτέ από επίσημες αρχές πριν φθάσουν στον ανυποψίαστο αγοραστή. Έτσι, συχνά οι αρχές μαθαίνουν για αποστολές επικίνδυνων τέτοιων σκευασμάτων μόνο αργότερα κι όταν η ζημιά έχει γίνει.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τον FDA (τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων). Το 2011 έγιναν στον οργανισμό καταγγελίες από κόσμο που είχε παραγγείλει μέσω ίντερνετ γνωστά και δημοφιλή ελαφρά αγχολυτικά φάρμακα. Όμως, τα χάπια που τους εστάλησαν ήταν πολύ ισχυρά αντιψυχωσικά, με τεράστιους και άμεσους κινδύνους αν ληφθούν από άτομα που δεν τα χρειάζονται, χωρίς ιατρική εντολή και παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό οι άνθρωποι αυτοί, που εν αγνοία τους πήραν το δυνατό αντιψυχωσικό χρειάστηκαν επείγουσα νοσηλεία για σοβαρότατες, δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες, όπως μυϊκοί σπασμοί, μυϊκή ακαμψία, συμπτώματα ασφυξίας κ.α.            Madata.gr 8/2/2016
■ Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερα από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από το διαδίκτυο και ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα. Συχνά, τα φάρμακα που διακινούνται με αυτόν τον τρόπο είναι "ψευδεπίγραφα (πλαστά) φάρμακα". Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αυτά είναι φάρμακα τα οποία έχουν παραποιηθεί ως προς:
 1. την ταυτότητά τους, π.χ. της σύνθεσής του όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ή και την ισχύ τους, της συσκευασίας και της επισήμανσης του φαρμάκου, του ονόματός του.
 2. την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. ή και σχετικά με άλλα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου της διανομής του φαρμάκου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραποιημένων φαρμάκων (ψευδεπίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων). Τα προϊόντα αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν συστατικά, σε ακατάλληλη δοσολογία.
Ωστόσο, η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διεθνείς οργανισμούς όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Europol και των Ηνωμένων Εθνών για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.                                                                                                          
3.ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Οι μεγάλες φαρμακευτικές  σε σύνδεση με τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία ταμείου έρευνας.
Οι GlaxoSmithKline, AstraZeneca και η Johnson & Johnson έχουν συνδεθεί με το Imperial College London, University College London και το Πανεπιστήμιο του Cambridge για τη δημιουργία ενός νέου, 40 εκατομμυρίων λιρών, ταμείου υποστήριξης της πρώιμης έρευνας των φαρμάκων .
Το Ταμείο Θεραπευτικής Apollo έχει συσταθεί για να βελτιώσει την ταχύτητα και τις δυνατότητες της πανεπιστημιακής έρευνας που μεταφράζεται σε νέα φάρμακα, αλλά και να δώσει στις  εταιρείες πρόσβαση σε ένα μεγάλο «καζάνι» πιθανών υποψήφιων φαρμάκων .
Κάθε εταιρεία θα συνεισφέρει  10 εκατομμύρια λίρες στο Ταμείο για πάνω από έξι χρόνια, καθώς και την εμπειρία της Ε & Α και πρόσθετους πόρους για να βοηθήσει με την εμπορική αξιολόγηση και την ανάπτυξη των έργων, ενώ τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια θα προσθέσουν £ 3,3 εκατομμύρια το καθένα.
Η ιδέα του Apollo- που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που παγκόσμια φαρμακευτικές εταιρείες και μεγάλα  πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει αυτό το είδος του ταμείου- είναι να προωθήσει την ακαδημαϊκή προκλινική έρευνα από αυτά τα πανεπιστήμια σε ένα στάδιο κατά το οποίο μπορεί να παραληφθεί είτε προς τα εμπρός από ένα από τις εταιρείες του κλάδου μετά από μια εσωτερική διαδικασία υποβολής προσφορών ή να δοθεί εκτός.
 Η συνδυασμένη χρηματοδότηση διασφαλίζει ότι ο κίνδυνος είναι κοινός και μειώνεται το κόστος. To Apollo θα είναι στο Stevenage Bioscience Catalyst και θα του παρέχονται συμβουλές από ανεξάρτητη Drug Discovery Team,  που θα αποτελείται από επιστήμονες πρώην μέλη της βιομηχανίας, για να το βοηθήσουν  στον εντοπισμό νέων έργων για ανάπτυξη.
Για την επιτυχή έργα: Το πανεπιστήμιο που είχε την ιδέα και το γραφείο τεχνολογίας θα λάβει ένα ποσοστό των μελλοντικών εμπορικών εσόδων και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί μεταξύ όλων των εταίρων. Το Apollo παρέχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης στην πρώιμη ανάπτυξη  αφού θα επιτρέψει σε περισσότερα θεραπευτικά σχέδια εντός των τριών πανεπιστημίων να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
 Η ενεργός συμμετοχή των εταίρων της βιομηχανίας σημαίνει επίσης ότι τα έργα θα αξιοποιηθούν σε ένα πολύ αρχικό στάδιο για να βελτιστοποιήσουν την καταλληλότητά τους για περαιτέρω ανάπτυξη ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Apollo Therapeutics. « To Appolo θα ωφελήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από την αύξηση του δυναμικού της ακαδημαϊκής έρευνας να μεταφραστεί σε νέα φάρμακα για τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο.      pharmatimes.com 25/1/2016
■ Η MSD (Merck) έχει συνάψει μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας μικρομοριακής πρωτοποριακής θεραπείας για τη λευκαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.                                                                                     pharmafile.com   24/3/2016
4.Η BMS, Lilly, η Sanofi και Novartis οι κορυφαίες φαρμακευτικές για την επόμενη δεκαετία: Ανάλυση.
 Η Πρόβλεψη του μέλλοντος για την ανάπτυξη και τα κέρδη, ειδικά όταν πρόκειται για τις προοπτικές των μεγάλων Φαρμακευτικών   ένα αγαπημένο χόμπι μεταξύ των αναλυτών της βιομηχανίας.Ακόμα καλύτερα, όταν οι προβλέψεις προέρχονται από αναλυτές που έχουν σκάψει βαθιά μέσα στους αριθμούς και τα έγραφα των εταιρειών.Ο Tim Anderson και η ομάδα του έκανε ακριβώς αυτό, και τα συμπεράσματά τους είναι μέρος μιας νέας έκθεσης για τους επενδυτές.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η οποία εξετάζει 9 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ως το 2025, τα βιο-ομοειδή και η τακτική των παλιών generics θα συνεχίσει να αποδίδει στις πωλήσεις, αλλά αν τα πρωτοπόρα φάρμακα εισαχθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν επιτάχυνση της ανάπτυξής τους.
Έτσι, καμία εταιρεία δεν είναι τόσο υποσχόμενη όσο η BristolMyers Squibb, η οποία ανέρχεται στην κορυφή της κατάταξης της έκθεσης για την αύξηση στα έσοδα και τα κέρδη. Ακόμη και χωρίς τις πωλήσεις από τα περισσότερα καινούργια φάρμακα, η BristolMyers έχει οριστεί για ένα ετήσιο ποσοστό αύξησης 4% έως το 2025, και με τα φάρμακα αυτά 6,5% αύξηση ενώ τα κέρδη της εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 13,4% και τα την διάρκεια της 10ετίας.
Η Sanofi βρίσκεται στη δεύτερη θέση για την ανάπτυξη -1,3%,αλλά με περιλαμβάνοντα τα καινούργια φάρμακα πέφτει στην τέταρτη θέση με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,7%, πίσω από την Novartis (3,9%). Και η GlaxoSmithKline, στην τρίτη θέση με τη σημερινή σύσταση(0,5% αύξηση), πέφτει στην πέμπτη με τα νέα φάρμακα(3,6%).
Η Eli Lilly, από την άλλη πλευρά, παίρνει μια ανοδική πορεία όταν οι προοπτικές της Έρευνας και Ανάπτυξης είναι μέρος της εξίσωσης. Η εταιρεία έχει ένα υπολογισμένο ρυθμό ανάπτυξης 4,6% κάτω από αυτές τις συνθήκες, στη δεύτερη θέση πίσω από την BMS,  σχεδόν στάσιμη (-0,4%, την τέταρτη θέση) με τα τρέχοντα φάρμακά. Η Lilly φαίνεται να έχει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,9% κατά την περίοδο αυτή, ακριβώς πίσω από την Bristol-Myers και μπροστά από την AstraZeneca (7%).
Ο Άντερσον επισημαίνει: Οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν την συγχώνευση  160 δισεκατομμυρίων $ της Pfizer-Allergan. Όταν αυτές οι δύο εταιρείες συνδυαστούν, η νέα Pfizer είναι πιθανόν να ανέβει σε κατάταξη. Αυτή τη στιγμή, είναι στην πέμπτη θέση για την ανάπτυξη υπό τις παρούσες συνθήκες, όγδοη συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων φαρμάκων και πέμπτη στα κέρδη.
Η Roche, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να έχει "σταθερή και παρατεταμένη διάβρωση» στα top-selling φάρμακά της, λόγω των βιοισοδυνάμων.  Οι εκδόσεις του Rituxan, Perception και Avastin επιβραδύνουν τις πωλήσεις προς τα κάτω το 2018. Με τις προοπτικές Έρευνας και Ανάπτυξης η τύχη της Roche φαίνονται πολύ καλύτερη με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,2%.Φυσικά, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι προβλέψεις, και ο Bernstein αναγνωρίζει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου αυτό ανατράπηκε. «Για παράδειγμα, κατά την ανάλυσή μας το 2011, η μακροπρόθεσμη αύξηση της Eli Lilly την κατέτασσε ένατη από τις 9, αλλά κάθεται τώρα στο # 2 ...», αναφέρει η έκθεση.
"Αυτό δείχνει ότι είναι σαφώς δυνατό για τις επιχειρήσεις που φαίνονται συγκριτικά αδύναμες σε αυτή την ανάλυση ως το 2025 - όπως η Merck και η Roche - να έχουν πολύ καλύτερα  αποτελέσματα από ό, τι προβλέπουμε,« ιδιαίτερα αν τα πρωτοπόρα φάρμακά τους, αποδώσουν».
5. Πώς 60 φαρμακευτικές έγιναν 10 σε μόλις 20 χρόνια.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες  60 φαρμακοβιομηχανίες έχουν γίνει 10 μέσω συγχωνεύσεων και εξαγωγών.  Αυτό τις έχει βοηθήσει όχι μόνο στο να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της εκάστοτε νομοθεσίας αλλά και στη μείωση του ανταγωνισμού.Οι πιο σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές από αυτές που άλλαξαν τον χάρτη της φαρμοκοβιομηχανίας από το 1995-2015 είναι οι εξής:
Pfizer
Ξεκινώντας από τη  Pfizer που απέκτησε την Warner-Lambert το 2000 για $ 111.800 δις κυρίως για να αποκτήσει τον έλεγχο του Lipitor, η εταιρεία προχώρησε και στην εξαγορά της  Pharmacia για ένα ποσό κοντά στα $ 60 δισεκατομμύρια. Αυτή τη φορά για να αποκτήσει τα πλήρη δικαιώματα του Celebrex (celecoxib).
 Η ίδια η Pharmacia  εξάλλου είχε προέλθει από τις συγχωνεύσεις μεταξύ Upjohn, Searle και Monsanto.Στις 26 Ιανουαρίου, το 2009, η Pfizer συμφώνησε να αγοράσει  και την Wyeth για $ 68,0 δισεκατομμύρια ενώ το Φεβρουάριο του 2015, η Pfizer απέκτησε την Hospira για $ 15,2 δις. Την ίδια χρονιά, στις 23 Νοεμβρίου, 2015, η Pfizer και η Allergan Plc ανακοίνωσαν συγχώνευση για ένα ποσό που φτάνει τα $ 160 δισεκατομμύρια.
Novartis
Η Novartis δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση της Ciba-Geigy και της Sandoz. Η Ciba-Geigy ιδρύθηκε το 1970 από τη συγχώνευση των J. R. Geigy Ltd και CIBA. Το 2005, η Novartis μεγάλωσε σημαντικά με την εξαγορά της Hexal και Eon Labs  για $ 8,29 δις. Και το 2006, η Novartis συμφώνησε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Chiron Corp. για $ 5,1 δις.Το 2010, η Novartis κατέβαλε $ 39.3 δις για να αποκτήσει ολόκληρη την Alcon, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες  οφθαλμολογικών σκευασμάτων  στον κόσμο. Το έτος 2012 η Novartis αγόρασε επίσης και την  Fougera  Pharmaceuticals για  1,5 δις δολάρια.
Sanofi
Η Sanofi είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συγχωνεύσεων μεταξύ Sanofi-Synthélabo και Aventis.Η Sanofi-Synthélabo ιδρύθηκε το 1999, όταν συγχωνεύθηκαν η Sanofi με την Synthélabo.Η Aventis ιδρύθηκε το 1999, από την συγχώνευση της Rhône-Poulenc S.A. με την Hoechst Marion Roussel (HMR). Η ΗΜΚ διαμορφώθηκε το 1995 από τη συγχώνευση της Hoechst AG με την Casella, την Roussel Uclaf και την Marion Merrell Dow.
Η Sanofi-Aventis δημιουργήθηκε το 2004, όταν η Sanofi-Synthélabo απέκτησε την Aventis για $ 65,0 δισεκατομμύρια . Το 2010, η Sanofi-Aventis απέκτησε την Chattem Inc. για περίπου $ 1,9 δις. Μετά  και από την απόκτηση της Genzyme για περίπου $ 20,1 δις το 2011, η Sanofi-Aventis άλλαξε το όνομά της σε Sanofi.
Roche 
Η Roche ξεκίνησε τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές για να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά φαρμάκων των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της πρώτη εξαγοράς της Syntex το 1994 για $ 5,3 δις. Η Roche ανακοίνωσε τη συγχώνευση της  θυγατρικής της στην Ιαπωνία, Nippon Roche με την Chugai το 2002, σε μια συμφωνία αξίας περίπου $ 1,4 δις.  Στις 22 Ιανουαρίου 2008, η Roche απέκτησε την Ventana Medical Systems  για $ 3,4 δις. Τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακευτικά deal του 2009, η Roche απέκτησε την Genentech για 46,8 δισεκατομμύρια.
Merck & Co.  
Η Merck & Co. αρχικά ιδρύθηκε από την οικογένεια Merck το 1668. Τον Νοέμβριο του 1993, η Merck αγόρασε την Medco Inc. για  $ 6 δις. Το έτος 2009, η Merck συγχωνεύθηκε με την Schering-Plough σε μια συμφωνία $ 41 δισεκατομμυρίων. Η Schering-Plough είχε αποκτήσει την Organon από την Akzo Nobel για $ 14,4 δις το 2007. Η Organon ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ Diosynth και Organon το 2004. Τον Ιούνιο  του 2014 η Merck απέκτησε την Cubist Pharmaceuticals για $ 8,4 δις, που ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ Idenix Pharmaceuticals και Trius Therapeutics.
J & J
H J & J δραστηριοποιήται σε τρεις κατηγορίες. Στην υγεία του καταναλωτή, σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σε φαρμακευτικά σκευάσματα.  Το φαρμακευτικό τμήμα αποτελείται από την Janssen & Cilag.Στη μεγαλύτερη εξαγορά της, η Janssen απέκτησε τις επιχειρήσεις για την υγεία του καταναλωτή της Pfizer για 16,6 δις το έτος 2006. Άλλες σημαντικές συγχωνεύσεις και αγορές περιλαμβάνουν,  την  $ 1 δις εξαγορά της Aragon Pharma το 2013, και της Alios BioPharma, Inc.  για $ 1.75 δις το 2014.
AstraZeneca
Το έτος 1999, η Astra και ο όμιλος Zeneca συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την AstraZeneca (AZ). Μετά από μια σειρά μικρών εξαγορών, η AZ ανακοίνωσε την πρώτη εξαγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων του Cambridge Antibody Technology το 2004. Απέκτησε επίσης την MedImmune για περίπου $ 15,2 δις 2007.Το 2012, η AstraZeneca απέκτησε την Ardea Biosciences για $ 1.3 δις, το 2013 την Αμυλίνη από την BMS για 4,3 δισεκατομμύρια και την ZS Pharma για $ 2.7 δισεκατομμύρια το 2015.Η AstraZeneca συνέχισε τις εξαγορές το 2015 με τη λήψη  του 55% των μετοχών της Acerta για  4 δις ευρώ.
GSK
Η GSK είναι το αποτέλεσμα της σειράς των συγχωνεύσεων μεταξύ Glaxo-Wellcome και SmithKline Beecham. Η Glaxo και η Burroughs Wellcome συγχωνεύθηκαν το 1995 για τη δημιουργία της Glaxo Wellcome. Η SmithKline Beecham είναι το αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων μεταξύ SmithKline & French με την Beckman Inc. το 1982 και με την Beecham το 1989.Η Glaxo Wellcome και η SmithKline Beecham συγχωνεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2000 για να σχηματίσουν την GSK (GlaxoSmithKline). Η GSK απέκτησε το Block Drug το 2001 για $ 1,2 δις. Το 2009, η GSK απέκτησε την Stiefel Laboratories για $ 3,6 δισ. Και το 2013, η GSK απέκτησε την Human Genome Sciences (HGS) για $ 3 δισεκατομμύρια.
Teva
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν συμβάλει πολύ στην σημερινή επιτυχία της Teva. Η Teva είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ Άσσια, Zori και Teva το έτος 1976.Η Teva ολοκλήρωσε την πρώτη της μεγάλη εξαγορά το 2006 αγοράζοντας την IVAX Corporation για $ 7,4 δις Αργότερα απέκτησε την Barr Pharmaceuticals για $ 7,5 δισεκατομμύρια, την Ratiopharm για $ 5 δις το 2010 και την Cephalon για 6,8 δις το επόμενο έτος. Αφού απέκτησε και την Auspex Pharma για $ 3,5 δισεκατομμύρια  το 2015, η Teva ανακοίνωσε την μεγαλύτερή της συμφωνία ύψους $ 40,5 δις  για να αποκτήσει την γενική επιχειρηματική της Allergan.
 Gilead
Η Gilead Sciences, από το 1999 έχει κάνει περίπου 15 εξαγορές. Αυτές περιλαμβάνουν: την απόκτηση της CV Therapeutics για $ 1,4 δις το 2009 και την εξαγορά της Pharmasset το 2011 για $ 10,4 δις.                                                                                                         Health View 24/03/2016
6.ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■ Η Merck & Co έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Quartet Medicine για την προώθηση της βιοτεχνολογίας σε δοκιμαζόμενα φάρμακα, τα πρώτα στην κατηγορία θεραπείας του πόνου και ενδεχομένως, να αγοράσει την εταιρεία για 575 εκατομμύρια δολ.                 pharmatimes.com 7/1/2016
■ Στην απόκτηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sino Biopharmaceutical Ltd προχώρησε η Johnson & Johnson, η οποία αναπτύσσει υποστηρικτικές θεραπείες για την καταπολέμηση ασθενειών με βάση το ανοσοποιητικό σύστημα, στοχεύοντας στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β. Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία με την μονάδα Sino Biopharmaceutical Ltd, που εστιάζει σε θεραπείες για ασθένειες του ήπατος, δίνει στην J&J τα αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση των φαρμάκων, εκτός Κίνας. Η ηπατίτιδα Β αποτελεί για τις φαρμακευτικές μια τεράστια αγορά, πολύ πιο διαδεδομένη από την ηπατίτιδα C, ιδιαίτερα στην Ασία. Συγκριτικά, υπολογίζονται στα 350 εκατομμύρια οι πάσχοντες σε όλο τον κόσμο σε σύγκριση με περίπου τα 130 εκατομμύρια ασθενών με ηπατίτιδα C.                                                                                                             Virus.com.gr 8/1/2016
■ Η φαρμακευτική Shire συμφώνησε μετά από προσπάθειες έξι μηνών στην εξαγορά της Baxalta International έναντι 32 δισ. δολαρίων, δίνοντας συνέχεια στην «έκρηξη» εξαγορών και συγχωνεύσεων που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά.Η εξαγορά θα ενισχύσει τη θέση της Shire στην αγορά των θεραπειών για σπάνιες παθήσεις, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τη συμβουλευτική EvaluatePharma να αναπτυχθεί πάνω από 60% τα επόμενα 5 χρόνια. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να καταγράψει πωλήσεις πάνω από 20 δισ. δολάρια έως το 2020.               euro2day.gr  11/1/2016
■ Στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής διαγνωστικών τεστ Alere έναντι του ποσού των 5,8 δισ. δολαρίων προχωρά η Abbott Laboratories.Όπως μεταδίδει το Fiercepharma, πρόκειται για μία εξαγορά που θα καταστήσει την Abbot σε κορυφαία εταιρεία στον τομέα των διαγνωστικών τεστ.Η Abbott ανακοίνωσε πως οι συνολικές πωλήσεις θα υπερβούν τα 7 δισ. δολάρια, με τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση 2% στα 37,10 δολάρια.                                            Fierce Pharma  2/2/2016
■ Στην απόκτηση της Vic Pharma, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Βραζιλία και εξειδικεύεται σε προϊόντα υγιεινής και νοσοκομειακής απολύμανσης, προέβη η θυγατρική της Air Liquide, Schülke.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Vic Pharma ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία στον Τομέα Υγιεινής της Βραζιλίας, απασχολώντας περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υγιεινής για την απολύμανση επιφανειών, ιατρικών εργαλείων και συσκευών, καθώς και αντισηπτικά διαλύματα για προ-εγχειρητική ή μετεγχειρητική φροντίδα. Με παρουσία κυρίως στον τομέα των νοσοκομειακών και ιατρικών χώρων, η εταιρεία κατέγραψε το 2015 κύκλο εργασιών περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. Διανέμει τη σειρά προϊόντων της σε νοσοκομεία μέσα από ένα ευρύ δίκτυο διανομής που καλύπτει όλη τη χώρα.
Ο όμιλος θα αξιοποιήσει την υφιστάμενη υποδομή για την προώθηση και διανομή των προϊόντων της Vic Pharma, τα οποία θα εμπλουτίζονται σταδιακά με τα προϊόντα υγιεινής Schülke.
Κατέχοντας πλειοψηφικό μερίδιο (75%), η Air Liquide μέσω της εξαγοράς αυτής, ενισχύει τη θέση της στον τομέα της Φροντίδας Υγείας στη Νότια Αμερική.                               
Virus.com.gr 9/2/2016
■ Η Roche προχώρησε στην απόκτηση της αγοράς της εταιρείας Signature Diagnostics of Germany.                                                                                                          pharmatimes.com 10/2/2016
■ Σε εξαγορά της σουηδικής Meda έναντι 7,2 δισ. δολ. ή 9,9 δισ. δολ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της, αποφάσισε να προχωρήσει η φαρμακευτική Mylan. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η εξαγορά θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της Mylan σε εξειδικευμένα γενόσημα και ΜΗΣΥΦΑ και θα δώσει πρόσβαση σε νέες αγορές, όπως της Κίνας, Ρωσίας και Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία θα φέρει κέρδη από το 2017 και συνέργειες ύψους 350 εκ. δολ. τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.                         Health Mag  11/2/2016
■ Ο γίγαντας των γενοσήμων φαρμάκων Mylan αποκτά τη σουηδική φαρμακοβιομηχανία Meda με μια συμφωνία ύψους 9.9 δις. δολαρίων.                                                     Pharmatimes 12/2/2016
■ Στην εξαγορά της Truven Health Analytics προχωρά η IBM για 2,6 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την τέταρτη εταιρεία που σχετίζεται με την υγεία, την οποία αγοράζει η IBM τον τελευταίο χρόνο.
Η Truven Health Analytics παρέχει διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων σε περισσότερους από 8.500 πελάτες της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ασφαλιστικών εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών. Με την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Truven, η IBM θα κατέχει ποικίλες δραστηριότητες σχετικές με την υγεία με περισσότερους από 300 εκατ. ασθενείς, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.                                 
Virus.com.gr 22/2/2016
7.ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
■ Πτώχευση κήρυξε η KaloBios Pharmaceuticals, η εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στον αμφιλεγόμενο επενδυτή βιοτεχνολογίας Martin Shkreli, ο οποίος έχει μείνει γνωστός από την αύξηση του φαρμάκου του AIDS από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια.
Η αίτηση για την κήρυξη πτώχευσης στο πτωχευτικό δικαστήριο του Delaware, προκάλεσε η απόφαση του Nasdaq να διαγράψει τις μετοχές της στις 24 Φεβρουαρίου.
Η KaloBios έλαβε την ειδοποίηση για τη διαγραφή την περασμένη εβδομάδα, λίγες μόλις μέρες μετά τη σύλληψη του Martin Shkreli με την κατηγορία απάτης.Σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανέρχονται σε 8,4 εκατ. δολάρια.              
Virus.com.gr 5/1/2016
■ Η Bristol-Myers Squibb συνεργάζεται με την γαλλικής βιοτεχνολογίας εταιρία Oncodesign για να τη βοηθήσει να βρει νέους τρόπους για την αντιμετώπιση των όγκων.    fiercebiotech.com 6/1/2016
■ Η GSK, η Pfizer και η Shionogi συνεργάζονται με την  Janssen Sciences Ireland για να αναπτύξουν και να προωθήσουν την πρώτη μεγάλης διάρκειας ενέσιμη θεραπευτική αγωγή συνδυασμού δύο φαρμάκων για την αντιμετώπιση του HIV.                                      pharmatimes.com    8/1/2016
■ Η Roche και η C4 Therapeutics έχουν σχηματίσει μια στρατηγική συνεργασία για να αναπτύξουν νέες θεραπείες στο επίπεδο της στοχευμένης αποδόμησης των συμπλόκων πρωτεϊνικών ουσιών με μια συμφωνία περίπου 750 εκατ. δολαρίων.                                              pharmatimes.com 10/1/2016
■ Sanofi και Innate Pharma ενώνουν τις δραστηριότητες  τους για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου. Οι δύο γαλλικές εταιρίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν θεραπείες με τη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο της δαπάνης για θεραπείες καρκίνου που αυξάνονται κατά 6,5% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Sanofi ενώθηκε με την Innate Pharma σε μια προσπάθεια να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο, με τη χρήση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο γαλλικές εταιρίες πρόκειται να αναπτύξουν μέχρι και δύο θεραπείες με τη χρήση αντισωμάτων, προκειμένου να εμπλέξουν μεγάλα κοκκώδη λεμφοκύτταρα στις επιθέσεις κατά των όγκων.Η συμφωνία καταδεικνύει πως η Sanofi επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της δαπάνης για θεραπείες καρκίνου, η οποία αυξάνεται κατά 6,5% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια και άγγιξε τα 100 δισ. δολάρια το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της συνολικής δαπάνης σε αυτό τον τομέα.
euro2day.gr  11/1/2016
H Pfizer συνεργάζεται με την εταιρία Calibr για να αναπτύξουν φάρμακα αντιμετώπισης τηκαρδιακής ανεπάρκειας.                                                                                 pharmatimes.com  14/1/2016
■ Συμφωνία 5 εκατ. δολ. μεταξύ Gavi και Merck & Co για εμβόλιο κατά του Έμπολα.
Στην αγορά ενός εμβολίου που αναπτύσσεται από την Merck & Co προχωρά παγκόσμια συμμαχία με τη Gavi, που αφορά την προστασία έναντι του θανατηφόρου ιού Έμπολα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Gavi δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τη φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ να εισαγάγει το πειραματικό εμβόλιο Έμπολα σε τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών για την αδειοδότηση του.                                                                                             
virus.com.gr 21/1/2016
■ Συνεργασία Sanofi και Warp Drive Bio για ογκολογικές θεραπείες και αντιβιοτικά.Η συνεργασία αυτή είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας Sunrise της Sanofi, ενός στρατηγικού μοντέλου εταιρικής συνεργασίας που αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης που ευθυγραμμίζονται με την εξειδίκευση της Sanofi.
Η Sanofi και η Warp Drive Bio, μια ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί τα μόρια και τους μηχανισμούς της φύσης με στόχο την ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην επέκταση και αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης συνεργασίας τους με τη χρήση των αποκλειστικών πλατφορμών SMART™ (Small Molecule Assisted Receptor Targeting) και Genome Mining της Warp Drive για την ανακάλυψη νέων ογκολογικών θεραπειών και αντιβιοτικών.                                                                                       Πηγή: iatronet.gr 21/1/2016
■ Η εταιρεία Allergan θα συνεργαστεί με την Astra-Zeneka προκειμένου να ανακαλύψουν ένα νέο αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων.                         fiercebiotech.com 30/1/2016
■ Η Teva συνεργάζεται με τη καναδική βιοτεχνολογική εταιρεία AbCellera για την ανακάλυψη σπάνιων μονόκλωνων αντισωμάτων χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της.
                                                                                                                 pharmatimes.com  3/2/2016
Η GSK και η Adaptimmune ανανεώνουν τη συνεργασία τους για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μορφής καρκίνου, του αρθρικού σαρκώματος.                                       pharmatimes.com   3/2/2016
■ Η ιδιωτική αναγεννητική ιατρική εταιρεία ViaCyte σφίγγει τη σύνδεσή της με την Johnson & Johnson ομάδα Janssen Biotech, όπως οι επιχειρήσεις εντείνουν την αναζήτησή τους για μια θεραπεία για το διαβήτη τύπου Ι.                                                              pharmatimes.com    6/2/2016
■ Σε συμφωνία βάση απόδοσης, προχώρησαν οι δύο αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες Cigna Corp και Aetna Inc με την Novartis AG για την τιμή του νέου φαρμάκου Entresto της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο αυτές συμφωνίες βασίζονται στην απόδοση του φαρμάκου που δημοσιοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, συνδέοντας την τιμή του με τα αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών, προκειμένου να μειωθούν οι περιττές δαπάνες.
Οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν περίπου 13% στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο χρόνο, ανοίγοντας δημόσιο διάλογο για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία και εμπεριέχεται στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και των άλλων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκπρόσωπος της Cigna δήλωσε ότι οι πληρωμές προς τη Novartis θα συνδέονται με έναν δείκτη βελτίωσης της υγείας των πελατών της. Το Entresto έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Cigna, οι πληρωμές θα βασίζονται στη μείωση του ποσοστού των πελατών που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για θέματα καρδιακής ανεπάρκειας.
Η συμφωνία ισχύει για τις εμπορικές δραστηριότητες της Cigna, ενώ δεν έχει ισχύ στα συστήματα υγείας Medicaid ή Medicare.Το Entresto, το οποίο κοστίζει περίπου 12,50 δολάρια ημερησίως, ή 4.560 δολάρια ανά έτος, εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τον περασμένο Ιούλιο. Μολονότι είναι φθηνότερο από άλλα νέα φάρμακα, κοστίζει περισσότερο από ό, τι οι αναλυτές ανέμεναν. Ανεξάρτητη ομάδα από το Institute for Clinical and Economic Review, στη Βοστώνη, που αναλύει τις τιμές των φαρμάκων έχει δηλώσει ότι η τιμή του φαρμάκου θα πρέπει να είναι έως και 17% χαμηλότερη. Από πλευράς της, η Aetna δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.                                                          virus.com.gr  10/2/2016
■ Πράσινο φως στη δημιουργία κοινού σχήματος μεταξύ της Sanofi και της Alphabet για την παρασκευή σκευασμάτων εναντίον του διαβήτη, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο, την κοινή συνεργασία με την Verily Life Sciences, θυγατρική της Alphabet, προκειμένου να εξετάσουν τη δημιουργία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων.                                                                      
Virus.com.gr  26/2/2016
■ Οι εταιρείεςBoehringer Ingelheim και AbbVie συζητούν για μια συνεργασία στην ογκολογία που αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό  Bloomberg, μια κίνηση που μπορεί να τους δώσει το προβάδισμα σε αυτόν τον γρήγορα αναπτυσσόμενο χώρο σχετικά με τις άλλες εταιρείες.                                                                                                        fiercebiotech.com  2/3/2016
■ Οι εταιρείες Merck, Pfizer και η Verastem έχουν εξασφαλίσει μια συμφωνία για να συνδυάσουν τα φάρμακα τους στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών.          pharmatimes.com  6/3/2016
■ Η  AbbVie διαθέτει περίπου 595 εκατ. δολάρια για να συνεργαστεί με την  Boehringer στην ανακάλυψη φαρμάκου για την ψωρίαση.                                                        fiercebiotech.com 8/3/2016
■ Η Merck και η Gilead βρίσκονται στα δικαστήρια για περισσότερα από 3 δις. δολάρια στα δικαιώματα των φαρμάκων τους για την ηπατίτιδα C.                          8/3/2016, 2016 Fierce Pharma
■ Η GSK και η βιοτεχνολογική εταιρεία Miltenyi Biotec ανακοίνωσαν μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία στα πλαίσια ανάπτυξης γενετικών θεραπειών, βασισμένη στην παγκόσμια ηγετική θέση της Miltenyi στην τεχνολογία των κυτταρικών θεραπειών.                                    gsk.com  17/3/2016
■ Στην ισχυροποίηση της θέσης της μέσω συγχωνεύσεων επιχειρεί η αμερικανική εταιρεία Monsanto, ευρισκόμενη σε συζητήσεις με δύο γερμανικές εταιρείες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων και μονάδων αγροχημικών αλλά και ευρύτερες συνεργασίες.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, αφού έχασε τη μάχη για τη Syngenta, η Monsanto εξερευνά πιθανές συμφωνίες με τις γερμανικές εταιρείες BASF και Bayer, καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας προσπαθεί να τονώσει τη θέση της εν μέσω συγχωνεύσεων στον κλάδο.
Πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι η Monsanto προσέγγισε τον προτιμώμενο εταίρο της BASF, προκειμένου να αγοράσει την επιχείρηση αγροχημικών της και να σφυρηλατήσει μια γενικότερη συνεργασία. Μία από τις πηγές τονίζει πως δεν έχει συμφωνηθεί κάτι.
Παράλληλα η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη φαρμακοβιομηχανία Bayer σχετικά με αγορές περιουσιακών στοιχείων ή με κοινοπραξίες
Πηγές αναφέρουν πως στελέχη πρόσφατα συναντήθηκαν στο Σικάγο και οι διαπραγματεύσεις εστίασαν στην αγορά μονάδων αγροχημικών της Bayer από τη Monsanto. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ενδέχεται να επεκταθούν σε ολόκληρη την εν λόγω επιχείρηση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας.                                                                                                       Virus.com.gr 23/5/2016
■ Sanofi - DiCE Molecules: Πενταετής συνεργασία στην Πλατφόρμα Ανακάλυψης Μικρών Μορίων
Η συνεργασία περιλαμβάνει έως και 12 στόχους, παρέχοντας έως και 184 εκατ. δολ. σε πληρωμές ανά στόχο.Την πενταετή συνεργασία τους παγκοσμίως ανακοίνωσαν η Sanofi και η  DiCE Molecules, μια νεοϊδρυθείσα, ιδιωτική εταιρεία η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες νέας γενιάς για την ανακάλυψη μικρών μορίων.
Στόχος της συνεργασίας η ανακάλυψη δυνητικών θεραπευτικών λύσεων για έως και 12 στόχους που περιλαμβάνουν όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες στρατηγικού ενδιαφέροντος της Sanofi. Η συνεργασία βασίζεται στη μοναδική τεχνολογική πλατφόρμα της DiCE, η οποία αξιοποιεί την κατευθυνόμενη εξέλιξη, ώστε να επιλέξει και να βελτιστοποιήσει τις χαμηλού μοριακού βάρους ενώσεις ενάντια σε οποιοδήποτε στόχο.                                                              healthmag.gr 29/3/2016

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Σε περικοπές έως και το 6% (3.000 θέσεις εργασίας) του εργατικού της δυναμικού στο τμήμα ιατρικών συσκευών προχωρά η Johnson & Johnson, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ετήσιου κόστους κατά 1 δισ. δολάρια στις δραστηριότητες που αφορούν αποστείρωση του εξοπλισμού και των συστημάτων παρακολούθησης της γλυκόζης
.■ 500 εργαζόμενους ανακοίνωσε πως θα απολύσει στην έδρα της στη Γαλλία η πολυεθνική εταιρεία Sanofi.                                                                                                  Fierce Pharma  2/2/2016
■ Η Avon Products ανακοίνωσε πως θα εξαλείψει περίπου 2.500 θέσεις εργασίας και θα μεταφέρει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση στο πλαίσιο μιας πολυετούς διαδικασίας αλλαγής πορείας της εταιρείας καλλυντικών.Η Avon, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου 130 χρόνια, τόνισε πως θα μεταφέρει σταδιακά την έδρα της από την Νέα Υόρκη στη Βρετανία. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε πως αυτή η αλλαγή δεν γίνεται για λόγους φορολογίας, αλλά περισσότερο για να βρεθεί η έδρα πιο κοντά στο μεγαλύτερο όγκο των δραστηριοτήτων της.                                                                                       euro2day.gr  16/3/2016
■ Ο μεγαλέμπορος φαρμάκων  McKesson είπε πρόσφατα στους επενδυτές πως η πτώση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα φέτος αποτελεί τροχοπέδη στα κέρδη της φετινής χρονιάς, ρίχνοντας έτσι τις προβλέψεις της. Τώρα για την προετοιμασία, ο μεγάλος διανομέας φαρμάκων ετοιμάζεται να περικόψει 1600 θέσεις εργασίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σε δηλώσεις στις ειδήσεις, του Σαν Φρανσίσκο που εδρεύει η McKesson αναφέρθηκε ότι «οι μειώσεις στο εργατικό δυναμικό μας, είναι αναγκαίες ώστε να ευθυγραμμίσουν τη διάρθρωση του κόστους μας με τις επιχειρηματικές ανάγκες μας." Οι περικοπές ακολουθούν μια σειρά από συμφωνίες της McKesson που έκανε ώστε να επεκταθεί διεθνώς. Νωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησε να καταβάλει 2,23 δισ $ για να αγοράσει το Rexall Health στον Καναδά από την Ομάδα Katz.                            Fierce Rharma 17/3/2016
TO ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ  ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ Για άλλη μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα ο αμφιλεγόμενος τρόπος με τον οποίο οι πολυεθνικές του φαρμάκου δοκιμάζουν τα σκευάσματά τους πριν τα διοχετεύσουν στην αγορά, χρησιμοποιώντας ανθρώπους - πειραματόζωα «εθελοντές», που ρισκάρουν τη ζωή τους έναντι κάποιου χρηματικού αντιτίμου. Ως αποτέλεσμα της δοκιμής φαρμάκου της πορτογαλικής εταιρείας «Bial» στο ιδιωτικό γαλλικό εργαστήρι «Biotrial», ένας άνθρωπος έμεινε εγκεφαλικά νεκρός και 5 ακόμη μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Ρεν στη Γαλλία, μετά από σοβαρές επιπλοκές. Οι 4 κινδυνεύουν να μείνουν με μόνιμα νευρολογικά προβλήματα μη αναστρέψιμα και ο άλλος άνθρωπος εμφανίζεται με λιγότερα προβλήματα, αλλά παρακολουθείται.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Μαρισόλ Τουρέν, συνολικά 90 εθελοντές, ηλικίας από 28 έως 49 ετών, συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή του συγκεκριμένου πειραματικού φαρμάκου που δεν αποκαλύπτεται. Οι πληροφορίες γι' αυτό βγαίνουν με το «σταγονόμετρο» και κάνουν λόγο για σκεύασμα για την καταπολέμηση του άγχους, που πιθανά περιείχε και κάνναβη ή παράγωγά της, κάτι που με έμμεσο τρόπο το επιβεβαίωσε η υπουργός, που παραδέχτηκε ότι η σύστασή του επηρεάζει τους υποδοχείς του νευρολογικού συστήματος που αντιδρούν στα κανναβινοειδή.
Οι γιατροί που εξετάζουν τους «εθελοντές» δεν μπορούν ακόμα να διευκρινίσουν αν οι παρενέργειες προήλθαν από τη σύσταση του φαρμάκου ή αν φταίει η υψηλή δοσοληψία, ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι γνωστό κάποιο αντίδοτο στο εν λόγω φάρμακο.
Η πρακτική των πολυεθνικών για τη δοκιμή φαρμάκων γίνεται σε τρεις φάσεις: κατά την πρώτη, σε υγιείς εθελοντές που υπογράφουν ότι εν γνώση τους ρισκάρουν (όπως ήταν και η περίπτωση στη Γαλλία), τη δεύτερη φάση, σε περιορισμένο αριθμό ασθενών στους οποίους απευθύνεται το φάρμακο και την τρίτη φάση, σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσο η Έρευνα και η Υγεία βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου, και «ατυχήματα» μπορούν να συμβούν και η επιστήμη και τα επιτεύγματά της, που είναι προϊόντα της κοινωνίας, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν για την κοινωνική ευημερία.
■  Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποβαθμίζουν τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών.
Σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών θεραπειών, ιδίως στα παιδιά και τους εφήβους, υποβαθμίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες με αποτέλεσμα η ιατρική κοινότητα και το ευρύ κοινό να μην έχει πλήρη εικόνα γι' αυτά, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Πρόκειται για την πληρέστερη μέχρι σήμερα ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων κλινικών δεδομένων για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αφορμή για την μετά-ανάλυση των δεδομένων στάθηκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Epidemiology, η οποία αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των ανασκοπήσεων σχετικά με τις κλινικές δοκιμές των αντκαταθλιπτικών, συντάσσονται από ανθρώπους που έχουν οικονομικές διασυνδέσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, οι ανασκοπήσεις ειδικά για τα αντικαταθλιπτικά είναι 22 φορές λιγότερο πιθανό να περιέχουν αρνητικές αξιολογήσεις σε σχέση με άλλες μετα-αναλύσεις.

Οι ερευνητές του Σκανδιναβικού Κέντρου Cochrane στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Πέτερ Γκέτζε και την Δρ Τάρανγκ Σάρμα, ανέλυσαν 70 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές των δύο κυριότερων κατηγοριών αντικαταθλιπτικών: των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI).Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψαν «κρυμμένες» αναφορές των φαρμακοβιομηχανιών σχετικά με τις κλινικές δοκιμές για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετικά με απόπειρες αυτοκτονιών και περιστατικά επιδείνωσης της κατάθλιψης μετά την χορήγηση των φαρμάκων. Μάλιστα σε παραπάνω από τις μισές αναφορές κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την Δρ Τάρανγκ, οι παραπομπές έλειπαν τελείως και ήταν διαθέσιμες από τις εταιρείες μόνο αν τις ζητούσαν οι εποπτικές Αρχές - μόνο που οι τελευταίες ποτέ δεν τις είχαν ζητήσει.«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν δίνεται στη δημοσιότητα ο πλήρης βαθμός της ζημιάς που κάνουν τα αντικαταθλιπτικά», σχολιάζει η ψυχίατρος Τζοάνα Μονκρίεφ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL). «Οι πιθανές παρενέργειες δεν αναφέρονται πλήρως στις ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις - αυτό το ξέραμε ήδη. Φαίνεται όμως πως δεν αναφέρονται κανονικά ούτε στις αναφορές των κλινικών δοκιμών που δίνονται στις ρυθμιστικές Αρχές και αποτελούν τη βάση για την αδειοδότηση των φαρμάκων», προσθέτει.«Δεν είναι εξάλλου πάντα εύκολο να έχει κανείς πρόσβαση στο κείμενο της αναφοράς για μια κλινική δοκιμή. Όχι σπάνια, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστικότητας, παρόλο που αυτή η μυστικότητα θα μπορούσε να κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Στην Ευρώπη η κατάσταση έχει τελευταία βελτιωθεί, αλλά όχι στις ΗΠΑ», συμπληρώνει ο Δρ Γκέτζε.Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι, «είναι βαθιά ανήθικο όταν οι ασθενείς εθελοντικά συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για το καλό της επιστήμης, αλλά μετά αφήνουμε τις φαρμακευτικές να αποφασίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία των δοκιμών αυτών. Η δοκιμή των φαρμάκων θα έπρεπε να είναι δημόσια υπόθεση». Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα αντικαταθλιπτικά είναι μόνο οριακά καλύτερα σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα, η Δρ Μονκρίεφ τονίζει ότι «καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να κάνουν ζημιά, θα έπρεπε ίσως να κάνουμε αναστροφή πορείας και να σταματήσουμε την αυξανόμενη τάση συνταγογράφησής τους».
                                                                                                       health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ  22/2/2016
■ «Εμφύτευμα που καταπολεμά τις εξαρτήσεις από ναρκωτικές ουσίες» δημιούργησαν ερευνητές ξένης φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο θα τοποθετείται κάτω από το δέρμα και περιλαμβάνει δύο υποκατάστατες ουσίες (βουπρενορφίνη και ναλοξόνη). Η είδηση επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το βρώμικο παιχνίδι των φαρμακοβιομηχανιών που θησαυρίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο, υπονομεύοντας παράλληλα την έννοια της απεξάρτησης, που σημαίνει αποχή απ' όλες τις ουσίες. Στο όνομα της καταπολέμησης τάχα του προβλήματος των ναρκωτικών - ένα πρόβλημα που είναι κατά βάση κοινωνικό, που τρέφεται στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και όχι ιατρικό - έρχονται να το διαιωνίσουν, να θησαυρίσουν εκ νέου απ' αυτό και παράλληλα να ανοίξουν δρόμους σε ιδιώτες - ιδιοκτήτες κλινικών ακόμη και στη χώρα μας και πάνω στην αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ως «ασθενών».
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, την περίπτωση γνωστού κλινικάρχη και ιδρυτή ΜΚΟ - του οποίου η ιδιωτική κλινική, με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και παρά τις καταγγελίες των θεραπευτικών προγραμμάτων, λειτουργεί παράνομα, προσφέροντας έναντι αδράς αμοιβής αμφίβολης ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας υπηρεσίες - που πήρε την άδεια για αντίστοιχα εμφυτεύματα από τη Βουλγαρία. Φαρμακοβιομηχανίες, κλινικάρχες, κυβερνήσεις και το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν με τη ζωή και το μυαλό των νέων ανθρώπων, συνθέτουν την πιο βαθιά σαπίλα του καπιταλισμού.
■ Τα αρχεία για 80 χιλιάδες “ύποπτες” εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ζητάει από τη Novartis AG ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας του Μανχάταν.Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν τις εν λόγω εκδηλώσεις κατηγορώντας το φαρμακευτικό κολοσσό ότι με πρόσχημα εκπαιδευτικές δράσεις “καλόπιανε” , τάιζε και πότιζε, γιατρούς, ώστε να προτιμούν, κατά τη συνταγογραφία, τα καρδιαγγειακά της σκευάσματα.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία και οι ομοσπονδιακοί εισαγελείς εμπλέκονται σε μια αγωγή, αποτέλεσμα κατάθεσης πληροφοριοδότη, βάσει της οποίας η Novartis προσέφερε “μίζες” σε παρόχους υγείας, μέσω υποτιθέμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε ακριβά εστιατόρια και αθλητικά bar, όπου τα φάρμακα ελάχιστα συζητούνταν.
Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές ζητούν από την εταιρεία να προμηθεύσει τα απαραίτητα έγγραφα, που αναμένεται να αποδείξουν ότι η Novartis AG  υπεξαίρεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα ομοσπονδιακά προγράμματα περίθαλψης, σε βάθος δεκαετίας, καθοδηγώντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της, μέσα από προσχηματικές εκδηλώσεις.
Στην αίτηση που υπέβαλε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, “τα έγγραφα που ζητούνται αφορούν τα βασικά θέματα της υπόθεσης: αν προσφέρθηκε εκπαιδευτικό υλικό σε αυτές τις εκδηλώσεις, ποιοι γιατροί πραγματικά παρεβρέθησαν, πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν σε γεύματα και τιμητικές αμοιβές, αλλά και κυρίως, εαν αποδεικνύεται εγγράφως ότι κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε”.

Η αίτηση των αρχών ακολούθησε αίτημα της εταιρείας προς τον δικαστή για ακροαματική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς έχουν μεγαλοποιήσει την υπόθεση, ανεβάζοντας τον αριθμό των υπό έρευνα προωθητικών εκδηλώσεων στις 80 χιλιάδες.                          Bloomberg 29/3/2016