Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018



ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
NOEMBΡΗΣ 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές φαρμάκων της Ελλάδας.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εξαγωγών στη Βραζιλία.
Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση διαδραμάτισε η κατηγορία «Ελαφρά λάδια και παρασκευάσματα» (ορυκτά λάδια), το ελαιόλαδο αλλά και τα φάρμακα, στα οποία παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη άνοδος κατά 118%!
 «Αξίζει να αναφερθεί πως οι εξαγωγές μας προς τη Βραζιλία το προαναφερθέν χρονικό διάστημα σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το έτος 2017 (26 εκατ. ευρώ) και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι με τη συμπλήρωση του δωδεκαμήνου του 2018, τα ποσοστά αυξήσεως αναμένεται να παρουσιάσουν μία περαιτέρω ανοδική πορεία», αναφέρεται στο έγγραφο.                        farmakeutikoskosmos.gr1/11/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
■ ΠΕΦ: Κατά μισό δισεκατομμύριο πρέπει να αυξηθεί η Φαρμακευτική Δαπάνη
Την αγανάκτηση και απογοήτευση τους για την κατάσταση της φαρμακευτικής πολιτικής μετέφεραν τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΠΕΦ, οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών εξέφρασαν την αντίθεση τους με τις προτάσεις που κατέθεσε η Αριστοτέλους, την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. «Οι προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων. «Το πλήγμα των υποχρεωτικών επιστροφών, η αδιέξοδη πολιτική οριζόντιων μέτρων στο Φάρμακο, της τελευταίας δεκαετίας, κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον κ. Τρύφων. Όπως εξήγησε, με μέση τιμή 4 και 5 φορές χαμηλότερη από άλλα εισαγόμενα και τις βαρύτατες υποχρεωτικές επιστροφές υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός συστήματος αποζημίωσης πολλά οικονομικά φάρμακα.
Μάλιστα, οι συνεχείς οριζόντιες μειώσεις τιμών μέσω των ανατιμολόγησεων σε συνδυασμό με την οριζόντια εφαρμογή clawback και rebate, φέρεται να πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές των γενοσήμων. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μέση καθαρή τιμή των γενοσήμων, στην εξωνοσοκομειακή αγορά, διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2017 στην Ελλάδα σε 0,095 ανά μονάδα στοιχειώδους συσκευασίας (πχ χάπια ή ml), όταν το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα, ακόμη και μεταξύ χωρών που εφαρμόζουν σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών. Βρετανία και Σουηδία έχουν μέση καθαρή τιμή στο 0,090 με μερίδιο αγοράς, όμως, στο 70,2% και το 58,9%, αντίστοιχα. Στην Ολλανδία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 0,80 με μερίδιο αγοράς γενοσήμων 73,1%.
Οι εν λόγω μέσες καθαρές τιμές, που προέκυψαν δηλαδή, μετά τον συνυπολογισμό στο κόστος της μονάδας στοιχειώδους συσκευασίας των υποχρεωτικών επιστροφών, σε όσες χώρες έχουν τέτοιου είδους μηχανισμούς, είναι υψηλότερες σε χώρες όπως η Τσεχία (0,100 σε 60% μερίδιο αγοράς, η Σλοβακία (0,112 σε 59,6%), με την Αυστρία να βρίσκεται στην κορυφή με μέση καθαρή τιμή στο 0,200, σε μερίδιο αγοράς 41,2%.
Ειδικότερα, «περίπου 700 οικονομικά φάρμακα και γενόσημα, που πωλούνται κάτω από το κόστος, έχουν ζητήσει να ενταχθούν στην αρνητική λίστα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ευθύνη για τη χάραξη πολιτικών που θα αντιστρέψουν την κατάσταση είναι τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Διακομματικής Επιτροπής.
Αυτό που τονίστηκε είναι πως, η αύξηση της δαπάνης καταγράφεται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υποδεικνύοντας πως είναι τα ακριβά φάρμακα της λίστας του Ν.3816 που οδηγούν τις αυξήσεις. Σημειώθηκε, δε, πως πουθενά στον κόσμο τα φάρμακα που δημιουργούν εξοικονομήσεις δεν πληρώνουν clawback.
«Ελληνική πατέντα, μάλιστα, αποτελεί η θέσπιση νοσοκομειακού clawback», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δ. Δέμος. Εξήγησε, λοιπόν, ότι ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, που στόχο είχε να ελέγξει τη δαπάνη, έως ότου θεσπιστούν διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΦ, η επίπτωση των νέων δραστικών ουσιών στη δαπάνη την περίοδο 2014-2016 ανήλθε σε σχεδόν 508 εκατ. ευρώ. Συνολικές επιστροφές, δε, rebate και clawback εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 1,052 δισ. ευρώ, από 895 εκατ. ευρώ το 2017.
«Το clawbackκαι το rebateαποτελεί το 35% με 40% του συνολικού τζίρου των εταιριών», σημείωσε ο κ. Τρύφων, αναφέροντας ότι πάνω από 12 εταιρείες του κλάδου έχουν προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να καταπέσει το μέτρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, της Φαρμακευτικής Δαπάνης και συνεπώς και του clawback θα έπρεπε να εξαιρούνται περίπου 250 με 280 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων και άλλων ευαισθητων ομάδων, όπως άλλωστε και η δαπάνη για τα εμβόλια, που υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.
Πιο σκληρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δ. Γιαννακόπουλος.
«Μια λέξη χαρακτηρίζει την πρόταση της πολιτείας: κοροϊδία», ανέφερε και εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια, με νέο τρόπο, να μειωθούν οι τιμές των off patent και τελικά των γενοσήμων. Η επιλογή της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης για την τιμολόγηση θα οδηγήσει πάλι σε οριζόντιες μειώσεις, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο. Εξέφρασε την αντίθεση του κλάδου στη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά ATC4.
Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για διγλωσσία, καθώς οι επικεφαλής «πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, λένε ότι θα διορθώσουν στρεβλώσεις και τελικά επιρρίπτου τις ευθύνες μη υλοποίησης τους στους αποκάτω» σημείωσε. Κατά τον κ. Γιαννακόπουλο η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί κατά 400 με 500 εκατ. ευρώ συνολικά και να διαιρεθεί σε 3 σαφείς κλειστούς προϋπολογισμούς.
«Τσιρότα» χαρακτήρισε τις προτάσεις ο κ. Δέμος. «Αν το clawback συνεχίσει έτσι και ζητηθεί να πληρωθεί άμεσα, 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν την επόμενη μέρα», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, ενώ αναγνώρισε πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολυεθνικές εταιρίες.
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, Β. Πενταφράγκας ξεκαθάρισε πως «οι κυβερνήσεις διαχρονικά, στο συγκεκριμένο θέμα επιλέγουν τις εύκολες λύσεις και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εύκολες λύσεις είναι αυτές που δεν θέλουν και χρόνο για να αποδώσουν. Η χώρα και η πολιτική φαρμάκου έχουν ανάγκη από συναινέσεις και χρόνο. Αν η μια κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην άλλη για το ποιος «βοήθησε» τους εισαγωγείς ή τους παραγωγούς κοκ δεν πρόκειται να πάμε μπροστά ουτε ένα βήμα». Πιθανότητα συναινέσεων ίσως υπάρξει με τη Διακομματική για τον κ. Πενταφράγκα, ο οποίος όμως σημείωσε πως σε άλλες χώρες αυτές οι συζητήσεις για αλλαγές διήρκησαν 10 χρόνια, όχι 2.
Παράλληλα αναγνώρισε πως στην αλυσίδα συμμετέχουν τόσο η βιομηχανία, όσο και τα φαρμακεία και οι γιατροί. «Και οι 3 πρέπει να έχουν κίνητρα επιλογής οικονομικότερων επιλογών. Αν κάποιος λειτουργεί χωρίς κίνητρα (αφού λειτουργούμε με αντικίνητρα), τότε δεν θα λειτουργεί η εξίσωση», προσέθεσε.
Virus.com.gr   1/11/2018
ΣΦΕΕ
■ Αντιπρόταση φαρμακοβιομηχανίας για τιμολόγηση φαρμάκων και clawback.
Με κεντρικό αίτημα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία δεν επαρκεί για την κάλυψη των ασθενών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) καταθέτει αντιπρόταση στο υπουργείο Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την υποχρεωτική επιστροφή clawback, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του για την καθιέρωση  κλειστών προϋπολογισμών από την ερχόμενη χρονιά.
Σε ότι αφορά το clawback, αντί της πρότασης του υπουργείου να συνυπολογίζεται στο ποσό η ανάπτυξη της κάθε εταιρείας σε ποσοστό 30%, αντιπροτείνεται η διατήρηση της σημερινής ρύθμισης που συνυπολογίζει στο συνολικό ποσό την ανάπτυξη της εταιρείας σε ποσοστό μόνο 10%. Παραπέμπει, δε, για το 2020 και μετά, την αύξηση του ποσοστού συνυπολογισμού της ανάπτυξης της κάθε εταιρείας, από 10% σε 20%, ή και 30% (όπως προβλέπει η πρόταση του υπουργείου). 
Σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τιμολόγηση βάσει της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης, παρά μόνο σε επίπεδο διορθώσεων τιμών και αντιπροτείνεται η τιμολόγηση με βάση τις 3 φθηνότερες τιμές της Ευρωζώνης, ενώ για την επίπτωση των αναπροσαρμογών αυτών στην φαρμακευτική δαπάνη, συνιστάται η βοήθεια εξωτερικού συμβούλου με την χρήση διαφόρων μοντέλων υπολογισμού με διαφορετικά κόστη ημερήσιας θεραπείας.
Αναλυτικά, η πρόταση του ΣΦΕΕ για την τιμολόγηση των φαρμάκων, συμφωνεί κατ΄ αρχήν με την πρόταση του υπουργείου Υγείας για ανατιμολόγηση μία φορά το χρόνο, υποστηρίζει τη χρήση συσκευασιών 28 ή 30 ημερών για χρόνιες παθήσεις ώστε οι ασθενείς να καλύπτονται σε μηνιαία βάση για τη θεραπεία τους, και προτείνει τη γραμμική συσχέτιση των συσκευασιών κατά την τιμολόγηση, με τη συσκευασία αναφοράς να λαμβάνεται αυτή που είναι πλησιέστερη στο πληρέστερο δοσολογικό σχήμα.
Σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα υπό καθεστώς προστασίας πατέντας, προτείνει να τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης σε ίδια προϊόντα - βάσει 9ψήφιου κωδικού ΕΟΦ. Η ανατιμολόγησή τους θα πρέπει να γίνεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών βάσει του ίδιου 9ψήφιου κωδικού (που πιστοποιεί ότι τα προϊόντα είναι ίδια και σε επίπεδο συσκευασίας), διαφορετικά όταν δεν υπάρχουν τιμές σε 3 χώρες, τότε η ανατιμολόγηση να γίνεται με γραμμική αναγωγή στην πληρέστερη συσκευασία. Ως σημείο "ασφαλείας", ζητείται να λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, κάτω από τον οποίο να μην πέφτουν οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων.
Για τα πρωτότυπα φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους (off patent), συναρτάται η μείωση της τιμής τους με την κυκλοφορία του πρώτου γενοσήμου, και προτείνεται η μείωση της τιμής κατά 50% τον πρώτο χρόνο και κατά 20% τις επόμενες δύο χρονιές. Στη συνέχεια προτείνεται η μείωση της τιμής τους κατά 10% για κάθε επόμενη χρονιά, μέχρι να φθάσει το κόστος ημερήσιας θεραπείας τα 0,25 ευρώ, ποσό που θα αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή, κάτω από την οποία δεν θα πρέπει να πέφτει ποτέ. Δικλείδα ασφαλείας και εδώ, τίθεται ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης.
Για τα γενόσημα, ο ΣΦΕΕ προτείνει τη διατήρηση του 80% της τιμής των off patent φαρμάκων αναφοράς, με μείωση τιμής μέχρι του κόστους ημερήσιας θεραπείας τα 0,20 ευρώ, ώστε πάντα να διατηρείται η διαφορά του 80% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, ενώ σημειώνει ότι γενόσημο που θα κυκλοφορήσει μετά τα πρώτα 2 χρόνια από την εισαγωγή του πρώτου γενοσήμου, θα πρέπει να οδηγείται στη διαπραγμάτευση.                                                                                                   HealthMag    5/11/2018

Οι εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων προειδοποιούν:  Kαταστροφική η νέα φαρμακευτική πολιτική.
Έκκληση-προειδοποίηση από το PhRMA Innovation Forum προς την Πολιτεία για τις διαφαινόμενες αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική και στην τιμολόγηση των φαρμάκων.
«Από το 2013 και κλιμακούμενα, οι επιστροφές σε clawbacks και rebates αυξάνονται ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δις ευρώ», αναφέρει το Forum, προειδοποιώντας ότι αδυνατεί πλέον να αντέξει τις οικονομικές επιβαρύνσεις της Πολιτείας παράλληλα με τις υψηλού κόστους επενδύσεις στην καινοτομία.
Καθιστώντας σαφές ότι η προτεινόμενη πολιτική τιμολόγησης που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι πλήρως απορριπτέα και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να εισαχθεί μια νέα μορφή clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, είναι καταστροφική και απορριπτέα με απόλυτο τρόπο, οι εταιρείες ζητούν η Πολιτεία να λογαριάσει σοβαρά τις προτάσεις τους στις κρίσιμες διαβουλεύσεις των επόμενων εβδομάδων,  προς όφελος, όπως υπογραμμίζουν, του Έλληνα ασθενή.                                                                                                                       Health View  13/11/2018


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 159 | 1 Νοεμβρίου 2018 | σελ. 13ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 159 | 1 Νοεμβρίου 2018 | σελ. 15

ΜΗΣΥΦΑ
Ανατιμολόγηση σε ΜΥΣΥΦΑ με πρόταση του ΕΟΦ.
■ Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανάρτησε την Τετάρτη κατάλογο με 643 επιπλέον ΜYΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) με προτεινόμενες τιμές πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ίσως γίνουν ακόμα πιο φθηνά...
Ο κατάλογος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, περιλαμβάνει φάρμακα, με τιμές μεταξύ 0,13 ευρώ και 164 ευρώ. Τα 268 έχουν τιμή κάτω από 5 ευρώ, τα 258 έχουν τιμή από 5 ως  10 ευρώ και 104 φάρμακα έχουν τιμή από 10 έως 25 ευρώ. Από 25 έως 164 ευρώ κοστίζουν μόλις εννέα σκευάσματα!
Περιλαμβάνονται:
Παυσίπονα, σκευάσματα για τον έρπη, το πεπτικό, αποχρεμπτικά, καραμέλες για τον λαιμό, αλοιφές κατά της ακμής, αντιβηχικά, τεχνητά δάκρυα, αντισηπτικά, αντιγριπικά, βιταμίνες, οξυζενέ και βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 36% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου είναι ΜΥΣΥΦΑ, με ετήσιο τζίρο στα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η θέση των φαρμακοποιών
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε δηλώσει προ μηνών ότι είναι αναγκαιότητα να καταργηθεί η ενδεικτική λιανική τιμή στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Και εξήγησε ότι για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής, έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ για την αναγραφόμενη ενδεικτική λιανική τιμή επί της συσκευασίας καθιερώνεται «οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών». Επισήμανε δε ότι σε δεκάδες περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής. «Αναμένουμε ότι το υπουργείο έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό και θα τον διορθώσει ,όπως έχει δεσμευθεί στον Π.Φ.Σ.» κατέληξε την ομιλία του σε συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος του ΠΦΣ.                                                                                            Iatropedia.gr  2/11/2018

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

■ ΠΙΝΑΚΑΣ Δ24: Δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατά κατηγορία καταστημάτων (ΕΛΣΤΑΤ, Αυγ. 2018 ).
ΦΑΡΜΑΚΑ-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ :
 ΙΑΝ-AΥΓ   2018 :  3,3%
ΙΑΝ-ΑΥΓ   2017 :  1,9%
 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 159 | 1 Νοεμβρίου 2018| σελ. 19


■ Βιομηχανική παραγωγή: Οριακή υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή της μεταποίησης πλην πετρελαιοειδών τον Αύγουστο του 2018 (-0,7%, έναντι αύξησης +6,4% τον Αύγουστο του 2017,Πίνακας Δ11), ακολουθώντας τις τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντως, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής εξακολουθεί να κινείται σε θετικό έδαφος (+1,4%), κυρίως λόγω της ανόδου της παραγωγής στα ορυχεία (+9,5%), τη διύλιση πετρελαίου (+16,7%), καθώς επίσης και σε αρκετούς κλάδους της μεταποίησης, ιδίως τα φάρμακα (+21,7%), τα ηλεκτρονικά προϊόντα (+49,4%) και τα μηχανήματα (+49,6%).                               
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 156 | 11 Οκτωβρίου 2018 | σελ. 10





■ Πίνακας  Δ12:Δείκτες βιομηχανικής παραγωγή σε βασικούς κλάδους (ΕΛΣΤΑΤ ,Αυγ.2018 )
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 156 | 11 Οκτωβρίου 2018 | σελ. 10
■ Πίνακας Δ07 : Μεταβολή κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (ΕΛΣΤΑΤ, Ιουλ. 2018).  
ΦΑΡΜΑΚΑ :      Ιαν – Αυγ 2017             7,6%
                          Ιαν – Αυγ 2018             13,6%
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒ TEYXΟΣ 158 | 25 Οκτωβρίου 2018 | σελ. 17

ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■ Φραγμός στα καινοτόμα φάρμακα από το clawback - Οι ασθενείς πληρώνουν το έλλειμμα χρηματοδότησης. Περισσότερα από 7.000 νέα φάρμακα αναπτύσσονται παγκοσμίως και μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 1.813 για τον καρκίνο...
Οι ασθενείς και κυρίως όσοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, θα πληρώσουν την αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να χρηματοδοτήσει επαρκώς τη φαρμακευτική περίθαλψη. Την ώρα που έχουν γίνει θεαματικά βήματα και δεκάδες καινοτόμα προϊόντα κυκλοφορούν και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην παγκόσμια αγορά, η χώρα μας κάνει βήματα προς τα πίσω, εξαιτίας δύο κυρίως παραγόντων:
·         Της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων στα δημοσιονομικά. Το υπουργείο Υγείας κρατά καθηλωμένη τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και ρίχνει το βάρος στους ασθενείς.
·         Της αδυναμίας να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, με τις οποίες θα εξορθολογιστεί η κατανάλωση φαρμάκων και θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη πραγματικών αναγκών.
Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (ΕΟΠΥΥ) έχει οριστεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 1,945 δισ. ευρώ και η νοσοκομειακή στα 530 εκατομμύρια. Επιστήμονες και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως τα ποσά αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού.
Η δαπάνη "τρέχει" ανεξέλεγκτη και η Πολιτεία "κρύβεται" πίσω από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφών (clawback).
Δεν προχωρεί σε θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε τα υπάρχοντα κονδύλια να διατεθούν ορθολογικά. Ενδεικτικό είναι πως στα χρόνια της κρίσης η φαρμακευτική δαπάνη έχει συρρικνωθεί λόγω της οριζόντιας μείωσης των τιμών. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με την κατανάλωση φαρμάκων, η οποία αυξάνεται σταθερά!
Αδιαφορώντας για το τελευταίο, το υπουργείο Υγείας φροντίζει επιμελώς να στέλνει αλλού τον λογαριασμό, χωρίς να ασκεί ουσιαστική πολιτική φαρμάκου. Μειώνει τις τιμές και ζητεί πίσω από τις εταιρείες κάθε ευρώ που ξεπερνά τους “κλειστούς” προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων.
Επιβαρύνει, επίσης, τους πολίτες και ειδικά τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.
Η στρέβλωση παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στο δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που είναι αναλογικά τριπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό.
Ποιός θα φροντίσει για τον έλεγχο της ζήτησης; Ποιός θα πάρει την πρωτοβουλία να εξορθολογίσει τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων, αν όχι η Πολιτεία;
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, επικρατεί ανασφάλεια σε σχέση με το κατά πόσο θα φτάσουν έγκαιρα στον Έλληνα ασθενή οι καινοτόμες θεραπείες που απαιτούνται.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι προοπτικές ανάπτυξης και εισόδου νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Δεν αποκλείεται, έτσι, να αυξηθούν οι ανικανοποίητες ανάγκες των ασθενών.
Την ώρα που τίθεται ο προβληματισμός αυτός, περισσότερα από 7.000 νέα φάρμακα αναπτύσσονται παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 1.813 φάρμακα για τον καρκίνο, 1.329 για νευρολογικές παθήσεις, 1.256 για μεταδοτικές ασθένειες, 599 για καρδιαγγειακά προβλήματα, 511 για ψυχικές παθήσεις, 475 για τον διαβήτη και 159 για το AIDS.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν οφείλεται στις τιμές των φαρμάκων, αλλά συνδέονται με τη μη ελεγχόμενη κατανάλωσή τους.
Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλά φάρμακα (off patent και γενόσημα), τα οποία είναι τόσο φθηνά, που το κόστος τους καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της κυκλοφορίας τους στην εγχώρια αγορά.
Το μοντέλο τιμολόγησης δεν μπορεί πλέον να φέρει άλλη εξοικονόμηση και το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 καταξιωμένων φαρμάκων από την αγορά την τελευταία διετία.
Δημιουργεί, επίσης, σημαντικούς κινδύνους επάρκειας και αύξηση των επανεξαγωγών εισαγόμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα το συχνό φαινόμενο των ελλείψεων στα φαρμακεία.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στα τέλη Οκτωβρίου έλλειπαν από τα φαρμακεία 97 φάρμακα, εκ των οποίων τα 22 ήταν νοσοκομειακά, τα 9 εμβόλια και τα 15 φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απευθύνει μία τριπλή πρόταση, με σκοπό να μπει μία τάξη στο ανεξέλεγκτο τοπίο:
Να υπάρξει συμμάζεμα της σπατάλης, ώστε να μειωθεί η άδικη και αυθαίρετη επιβολή των αναδρομικών επιστροφών. Να γίνουν δομικές αλλαγές, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες. Να υπάρξει συνυπευθυνότητα με την Πολιτεία και να μπει ένα όριο στο τι καλύπτουν οι εταιρείες και τι η Πολιτεία, όπως επίσης συμβαίνει σε άλλες χώρες.                                                                                                                Iatronet.gr 5/11/2018
■ Με το ... σταγονόμετρο τα φάρμακα στα φαρμακεία.
Ελλείψεις σε 64 φάρμακα σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες καταγράφει ο ΕΟΦ, που σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα περί ελλείψεων φαρμάκων, συνολικά, καταγράφει ελλείψεις σε 82 ιδιοσκευάσματα.
Το τελευταίο 20ήμερο έχουν προστεθεί στις ελλείψεις αυτές ένα κυτταροστατικό φάρμακο που περιέχει την ουσία κυτταραβίνη, τα εμβόλια ηπατίτιδας Α ενηλίκων και παιδιών, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, και εννέα φάρμακα που την προμήθειά τους αναλαμβάνει το ΙΦΕΤ, όπως η μιτομυκίνη (κυτταροτοξικό αντιβιοτικό), βουσουλφάνη (χημειοθεραπεία), ετιλεφρίνη (καρδιοτονωτικό), διμεθινδένη (αντιισταμινικό), αμφοτερικίνη Β (κατά των λοιμώξεων), φλουορεσκεΐνη (οφθαλμικό διαγνωστικό), εφεδρίνη, πενικιλλίνη και κυκλοσπορίνη.
Από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική αγορά, λείπουν 37 ιδιοσκευάσματα, που περιέχουν νιφεδιπίνη, αλοπεριδόλη, τρικλοσάν, χλωμιπραμίνη, μεσαλαζίνη, μουπιροσίνη, λυοφιλοποιημένα βακτήρια, κλοτριμαζόλη, σετριμίδη, δομπεριδόνη, σιπροφλοξασίνη, κλινδαμυκίνη, αμπικιλλίνη, διγοξίνη, φουσιδικό οξύ, ασβέστιο, νιμοδιπίνη, περμεθρίνη, μεφεναμικό οξύ, μεσαλαζίνη, αντιτετανικός ορός, μεβενδαζολη, δικλοφενάκη κλπ.
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν φαίνεται να αλλάζουν, αφού για μήνες λείπουν ανθρώπινη λευκωματίνη, ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη πλάσματος, σικατρακούριο, κεφταζιδίμη, πιπερακιλίνη, οντασετρόνη, παράγων Von Willebrand, ζολενδρονικό οξύ κλπ.
Τέλος από τον τομέα των εμβολίων, οι ελλείψεις αφορούν τα εμβόλια
·         Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και Αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β,
·         Ηπατίτιδας Α παίδων
·         Ηπατίτιδας Α ενηλίκων
·         Ηπατίτιδας Β ενηλίκων
·         Διφθερίτιδας, τετάνου
·         Μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A,C,W135 & Y
·         Πνευμονιόκοκκου
·         Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμοβλογιάς
·         Ανεμοβλογιάς.
Επάρκεια
Πάντως οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα
επάρκειας και με πολλά άλλα φάρμακα που θεωρούνται βασικά για την αντιμετώπιση σοβαρών και χρονίων παθήσεων, για το οποία δεν έχει δηλωθεί επίσημα έλλειψη, ενώ από τις αρχές του χρόνου, ο ΕΟΦ έχει δηλώσει ότι συνολικά στην διετία που πέρασε έχουν αποσυρθεί περίπου 200 φάρμακα.
Εντούτοις, από τα 7.800 ιδιοσκευάσματα που διατηρούν άδεια κυκλοφορίας σήμερα, τα περίπου 2.500 είναι πρωτότυπα με προστασία πατέντας και τα 4.700 γενόσημα. Από αυτά όμως, στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν πωλήσεις μόλις τα 5.000 σκευάσματα, εκ των οποίων περίπου 1800 είναι τα πρωτότυπα εντός πατέντας και τα 2700 είναι γενόσημα.                           HealthMag 6/11/2018
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ ΟΙ 25 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
Οι εταιρείες που εδρεύουν εκτός των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές (14) από τις εταιρείες που κατατάχθηκαν στη λίστα των Top 25 της φετινής χρονιάς. Το μεγαλύτερο μέρος των υπερπόντιων εταιρειών είναι οι πέντε βιοτεχνολογίες που εδρεύουν στην Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ), ακολουθούμενες από δύο εταιρείες με έδρα τη Νότια Κορέα. Δύο εδρεύουν στην Ιρλανδία και από μία στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ινδία και το Ισραήλ. Μια εταιρεία σε αυτόν τον κατάλογο έχει την έδρα της στις Η.Π.Α., αλλά έχει φορολογικούς σκοπούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Perrigo
$9.400 billion
China Resources Pharmaceutical Group
$10.373 billion
Yunnan Baiyao Group
$10.498 billion
WuXi AppTec
$12.473 billion
Incyte
$12.603 billion
Sinopharm Group
$12.786 billion
UCB
$15.867 billion
Mylan
$15.926 billion
BioMarin Pharmaceutical
$16.299 billion
Sun Pharmaceutical Industries
$18.295 billion
Teva Pharmaceutical Industries
$20.434 billion)
Samsung Biologics
$23.105 billion
Celltrion
$24.808 billion
Alexion Pharmaceuticals
$25.027 billion
Jiangsu Hengrui Medicine
$30.851 billion
Regeneron Pharmaceuticals
$36.718 billion
Vertex Pharmaceuticals
$43.274 billion
Celgene
$50.147 billion
Shire
$52.781 billion
Allergan
$58.995 billion
CSL
$60.270 billion)
Biogen
$61.479 billion
Novo Nordisk
$81.397 billion
Gilead Sciences
$92.379 billion
Amgen
$122.665 billion

.



















ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■ Η Illumina που είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα εξοπλισμού DNA αγόρασε την ανταγωνίστρια της Pacific Biosciences έναντι του ποσού των 1,2δις δολ.                                          FierceBiotech 2/11/12018

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
■ Η Sanofi προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρία Denali Therapeutics ύψους 1,125 δις δολαρίων προκειμένου να αναπτύξουν την έρευνα σε νευρογενετικά και φλεγμονώδη νοσήματα.
BiopharmaDive 1/11/2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Συνεχής ισχυρή ανάπτυξη και στο γ’ τρίμηνο για τη Sobi. Τα αποτελέσματα από το τρίτο τρίμηνο του 2018 ανακοίνωσε η Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi).
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 (34% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER)) και ανήλθαν σε 2,315 εκατ. SEK (Σουηδικές κορώνες) Τα κέρδη προ τόκων, φόρων επί εμπραγμάτων και άυλων περιουσιακών στοιχείων (ΕΒΙΤΑ ) ανήλθαν σε 933 εκατ. SEK, παρουσιάζοντας αύξηση 74% για το τρίμηνο, ενώ το μεικτό περιθώριο ανήλθε σε 75%.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 45%, φτάνοντας τα 2,315 εκατ. SEK για το τρίμηνο.                                                                                                                             Virus.com 7/11/2018
To Shingrix για τον έρπητα απογειώνει κέρδη και έσοδα της GSK.
 Ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις τα κέρδη και έσοδα γ’ τριμήνου της φαρμακευτικής επιχείρησης GlaxoSmithKline, λόγω της ισχυρής ζήτησης του εμβολίου Shingrix, κατά του έρπητα. Όπως ανακοίνωσε η βρετανική επιχείρηση, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 8,09 δισ. στερλίνες και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 35,5 πενών, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 8,02 δισ. στερλίνες και 33,3 πένες.
Σύμφωνα με την GlaxoSmithKline, οι επιδόσεις του Shingrix ήταν ιδιαίτερα υψηλές, και η εταιρεία αναμένει τώρα οι πωλήσεις του φαρμάκου να διαμορφωθούν στα 700 – 750 εκατ. στερλίνες για τη χρήση του 2018, υψηλότερα κατά 100 εκατ. στερλίνες σε σχέση με το στόχο που είχε δώσει τον Ιούλιο.
HealthPharma.gr  3/11/2018
■ Ανεβάζει τον πήχη για τους στόχους στο σύνολο του 2018 η Abbvie.
Ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου της φαρμακευτικής επιχείρησης Abbvie, ανεβάζοντας συνολικά το στόχο για το σύνολο του έτους και την απόδοση μερίσματος. Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,747 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, από 1,631 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,14 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 2,01 δολαρίων. Τα έσοδα της AbbVie αυξήθηκαν στα 8,236 δισ. δολάρια από 6,995 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να τα τοποθετούν στα 8,233 δισ. δολάρια. Τα παγκόσμια έσοδα από το χαρτοφυλάκιο αιματολογικής ογκολογίας της εταιρείας αυξήθηκαν 48% στα 1,068 δισ. δολάρια.
                                                                                                                                   HealthPharma 4/11/2018
Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του 2018 η φαρμακευτική Eli Lilly.
Καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη και έσοδα γ΄ τριμήνου της Eli Lilly & Co, με την εταιρεία να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης 2018.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,15 δισ. δολάρια, από τα 555,6 εκατ. δολάρια, στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,39 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,37 δολάρια.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 6,06 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 6,05 δισ. δολάρια.
Για το 2018, η Eli Lilly & Co αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 5,55-5,60 δολάρια από την προηγούμενη των 5,40 – 5,50 δολαρίων ανά μετοχή, και αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα στα 24,3 – 24,5 δισ. δολάρια, από τα 24 – 24,5 δισ. δολάρια.
HealthPharma7/11/2018
Sanofi: Επιστροφή στην ανάπτυξη με θετικά αποτελέσματα στο 3ο τρίμηνο.
Η ενίσχυση ήρθε από τους τομείς ειδικής φροντίδας, εμβολίων, αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.
Αύξηση κατά 3,7% σε στοιχεία αναφοράς ή κατά 6,3% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος παρουσίασαν οι καθαρές πωλήσεις της Sanofi το 3ο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας τα 9.392 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 7,6% ή 10,3% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος πλησιάζοντας τα 2.300 εκατ. ευρώ. 
Η αύξηση των πωλήσεων το 3ο τρίμηνο αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας στην ενίσχυση από τις μονάδες Ειδικής Φροντίδας και Εμβολίων με ισχυρή υποστήριξη από τη μονάδα Αναδυόμενων Αγορών.
Τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή το 3ο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 11,2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος, αγγίζοντας τα €1,84, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης.
Τα κέρδη ανά μετοχή βάσει IFRS το 3ο τρίμηνο του 2018 ανήλθαν σε €1,82 (αύξηση κατά 46,8%) αντικατοπτρίζοντας καθαρά κεφαλαιακά κέρδη €537 εκατομμυρίων που σχετίζονται με τον τομέα γενοσήμων στην ΕΕ.
Τα λειτουργικά έσοδα δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).
Για το 2018, τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) αναμένεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 4%-5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος αποκλείοντας απρόβλεπτα ανεπιθύμητα σημαντικά συμβάντα. Εφαρμόζοντας τις μέσες συναλλαγματικές ισοτιμίες του Οκτωβρίου 2018, ο αντίκτυπος της σταθερής τιμής συναλλάγματος για το 2018 υπολογίζεται σε περίπου-6%.                                          HealthMag  6/11/2018


ΑΠΟΛΥΣΕΙΣΣΤΙΣΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Η Aμερικανική εταιρία Merrimack σχεδιάζει να απολύσει το 60% του προσωπικού της , δηλαδή 255 εργαζόμενους.                                                                                                             FierceBiotech 8/11/2018