Δευτέρα 13 Απριλίου 2020


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
  ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:1066                                                                                                                                            Αθήνα 13/04/2020         


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στη ΦΑΡΜΑΤΕΝ,
Τις τελευταίες μέρες, η εταιρεία ΦΑΡΜΑΤΕΝ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν 5 – 7 μέρες από την κανονική τους άδεια μέχρι το Μάη. Προφανώς, η εταιρεία – στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία – επεξεργάζεται τα σχέδιά της, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής που πιθανώς θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ως συνήθως, για να μπορέσει να υλοποιήσει και αυτό το σχεδιασμό, η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, αυτή τη φορά κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας. Έτσι, ανάλογα με το τμήμα και τις ανάγκες του, καλεί τους συναδέλφους που βγαίνουν σε προσωπικό ασφάλειας να χρεωθούν τη μια βδομάδα κανονική άδεια, και άλλους εργαζόμενους να λάβουν ως το Μάη 5-7 μέρες άδειας.
Η Ομοσπονδία μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, από την πρώτη στιγμή παρεμβήκαμε στη Διοίκηση της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι το πότε θα πάρουν οι εργαζόμενοι την κανονική τους άδεια είναι πρωτίστως δική τους επιλογή και δεν μπορεί να χορηγείται υπό καθεστώς πίεσης ή οποιασδήποτε εργοδοτικής παρέμβασης. Καλέσαμε τη Διοίκηση να σταματήσει άμεσα αυτή την τακτική. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι «πρόκειται απλώς για πρόταση και σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό…..».
Στην πράξη, ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση της εταιρείας μεταφράζεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε πίεση προς τους εργαζόμενους, είτε με την επίκληση του «φιλότιμου» προς την εταιρεία που τους «στηρίζει», είτε με το ότι «δε γίνεται διαφορετικά, πρέπει όλοι να πάρουμε άδεια …».
Προφανώς, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να κάνει ελιγμούς, μετά από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου αλλά και την αντίδραση των εργαζόμενων, όμως η επιδίωξή της δεν αναιρείται.
Απαιτεί, δηλαδή, και να είναι οι εργαζόμενοι απίκο να επιστρέψουν στην εργασία τους σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στην εταιρεία, και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουν την κανονική τους άδεια!
Συνάδελφοι,
Οι ημέρες άδειάς μας είναι για τη δική μας ανάπαυση και ξεκούραση και δεν τις χαρίζουμε. Είναι δικαίωμα μας! Ούτε καμία «χάρη» μας κάνει η εργοδοσία, όπως πολλοί προϊστάμενοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν στη συνείδησή μας. Δεν μας χάρισαν τίποτα, για να τους χαρίσουμε! Ξέρουμε πολύ καλά πόση κούραση έχουμε και αυτό δεν αναπληρώνεται με «χάρες»!
Οι εργοδότες μας ζητούν να βάλουμε πλάτη σε αυτή την «κρίσιμη» κατάσταση της πανδημίας. Όμως, βάζουμε ήδη πλάτη και πριν τον κορονοϊό, με τα διαλυμένα-κυλιόμενα ωράρια, σμπαραλιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας και τον χρόνο με τις οικογένειές μας για τα κέρδη της εταιρείας. Συνεχίζουμε και τώρα να βάζουμε πλάτη, όταν καθημερινά προσπαθούμε να βγάλουμε την ίδια δουλειά με πριν, ενώ είμαστε λιγότεροι, και διακινδυνεύουμε καθημερινά, ερχόμενοι στη δουλειά για ένα δικό μας μεροκάματο, τη στιγμή που αυτοί από τη δουλειά μας αποκομίζουν τα δικά τους κέρδη!
Μας λένε συνέχεια ότι η εταιρεία πήρε μέτρα. Βεβαίως και πήρε μέτρα, back up ομάδες, μη αλληλοεπικάλυψη βαρδιών όπου γινόταν, κάλυψη εξόδων μετακίνησης.  Αλλά για ποιον; Η απάντηση είναι απλή, μας την έχουν πει ξεκάθαρα και οι ίδιοι, τα μέτρα αυτά παίρνονται για να εξασφαλιστεί η παραγωγική δραστηριότητα! Αυτό είναι το κριτήριο των μέτρων τους και όχι η δική μας υγεία και ασφάλεια, που τη «φροντίζουν» στο βαθμό που εξυπηρετείται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα!
Κανένας συνάδελφος, λοιπόν, δεν πρέπει να υποκύψει στην πίεση της εργοδοσίας.
Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα μας να αξιοποιούμε την άδειά μας για τη δική μας ξεκούραση και τις δικές μας ανάγκες.
Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα αυτό!
ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ Η ΕΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ!
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ