Πέμπτη 2 Απριλίου 2020


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)

Η κατάσταση στον κλάδο του φαρμάκου στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.


Με όλα όσα γίνονται αυτή την στιγμή στο χώρο της υγείας του λαού λόγω της πανδημίας, κράτος και επιχειρήσεις, μαζί και του δικού μας κλάδου, δεν έχουν σταματήσει την επίκληση στην «ατομική ευθύνη» και τα ευχολόγια για να ξεπεραστεί η νέα αυτή κατάσταση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Το κράτος προσπαθεί πίσω από την «ατομική ευθύνη», να κρύψει ότι το κύριο  για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η λήψη σε συλλογικό επίπεδο όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, η πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Το κράτος ενδιαφέρεται μόνο για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους και δεν το ενδιαφέρει καν να το κρύψει. Η άρνηση του υπουργού να επικοινωνήσει, έστω και τηλεφωνικά, με εκπρόσωπο των Ομοσπονδιών Φαρμάκου και Τροφίμων-Ποτών είναι αποκαλυπτική για το πόσο νοιάζονται για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκπροσωπούμε και βλέπουμε την εκμετάλλευση εναντίων τους να μεγαλώνει με τα νέα αντεργατικά μέτρα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Η στάση που κρατάνε οι επιχειρήσεις του κλάδου, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι αποκαλυπτική για το τι πραγματικά τους ενδιαφέρει. Το φάρμακο, αντί να είναι κοινωνικό αγαθό, διαθέσιμο σε όλους, είναι ένα ακόμη καταναλωτικό προϊόν από το οποίο αποσκοπούν να έχουν τα μέγιστα κέρδη. Όταν όμως η υγεία του λαού μπαίνει στην εξίσωση του κέρδους, οι συνέπειες είναι τραγικές για τους ασθενείς και σε συνθήκες πανδημίας αυτό φαίνεται ακόμη πιο έντονα.

Η στάση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Η κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους του φαρμακευτικού κλάδου δεν διαφέρει από αύτη των υπολοίπων κλάδων της ελληνικής αγοράς, με την εργοδοσία να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που της παρέχονται από το κράτος (λες και δεν είχε αρκετά μέχρι σήμερα) για να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων της.

Έτσι, ένας κλάδος που βλέπει πως, όπως και στην προηγούμενη  δεκάχρονη κρίση, έτσι και σε αυτή την «έκτακτη» της πανδημίας, όχι απλά δεν βγαίνει χαμένος, αλλά κατά βάση είναι ενισχυμένος, δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να επιβάλει ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσει τη μέγιστη συναίνεση των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν πείρα από την «μεγαλοψυχία» των αφεντικών τους και την νιώθουν ακόμη περισσότερο σήμερα που η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, ενώ ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τα ωράρια-λάστιχο, οι δυνατότητες αναστολής συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία κλπ. είναι τα δώρα του κράτους στους μεγαλοεργοδότες που δεν θα τα αφήσουν να χαθούν μετά, αφού χρόνια τώρα τα διεκδικούν.

1.      Όσες επιχειρήσεις βλέπουν τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους να περιορίζονται, δεν διστάζουν  στιγμή να αναστείλουν τη λειτουργία τους και μαζί και τις συμβάσεις των εργαζόμενων, δείχνοντας πως τα περί «μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε» ισχύουν μόνο όταν αυτό περιλαμβάνει επαρκή κέρδη γι αυτούς. Η Loreal προχώρησε σε αναστολή της σύμβασής μέρους των εργαζόμενων της και οι εργαζόμενοι της Hellenica ενημερώθηκαν τηλεφωνικά Παρασκευή για Δευτέρα ότι η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται.

2.      Στην  πλειοψηφία των επιχειρήσεων η λειτουργία συνεχίζεται κανονικά και πατώντας πάνω σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα, επιβάλουν υπερωριακή εργασία και εντατικοποίηση των όρων δουλειάς. Στην «γενναιόδωρη» Unipharma οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν την προηγούμενη μέρα να πάνε για δουλεία την 25η Μαρτίου.  Στα κλαδικά συνδικάτα έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων από μεγάλες επιχειρήσεις ότι βρήκαν αντίσταση για το ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ έχουμε και την περίπτωση συναδέλφου στην Onepharma να αναγκάζεται να πηγαίνει στη δουλεία με τα πόδια μετά την παύση του λεωφορείου που μετέφερε τους εργαζόμενους μέχρι τώρα και την εργοδοσία να αρνείται να καταβάλει τα έξοδα μετακίνησης.

3.      Στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία οι εργοδότες έχουν πραγματικά ξεσαλώσει!  Η εντατικοποίηση είναι πιο έντονη από πότε και υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν κοπεί άδειες ειδικού σκοπού. Σε φαρμακαποθήκη οι οδηγοί έκαναν υπερωρίες λόγω του φόρτου εργασίας καιεπιστράτευσαν τους πωλητές να δουλεύουν σαν οδηγοί. Σε μεγάλο φαρμακείο στα νότια προάστια ο εργοδότης δεν άφηνε τους εργαζόμενους να ανοίξουν αντισηπτικά, γιατί όπως χαρακτηριστικά έλεγε «είναι για πούλημα»και αδιαφορώντας για την ασφάλεια εργαζόμενων και ασθενών συνέχισε να βρίσκεται στο φαρμακείο ενώ είχε πυρετό. Δεν αφήνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν το τεστ γιατί φοβούνται τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν αν βγει θετικό!!

Η Unipharma παρήγγειλε 5 τόνους χλωροκίνης και σε συμφωνία με το κράτος είπε ότι θα προσφέρει 24 εκατομμύρια δόσεις (χάπια) δωρεάν. Φυσικά το φάρμακο αυτό δεν το παρήγαγε τόσα χρόνια που είχε την άδεια παραγωγής από το 1984, όπως διαφημίζει, γιατί δεν της προσέφερε κέρδος, αφού δεν υπήρχε ζήτηση και ο ΕΟΦ αναγκαζόταν να το εισάγει από το εξωτερικό για τις ανάγκες. Δεν ξέρουμε τι συμφωνία έχει γίνει για τις επόμενες δόσεις, καθώς η εταιρεία έχει και εξαγωγική δραστηριότητα, πράγμα που είναι πολύ πιθανόν να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα τρέχει και κλινική μελέτη για την χλωροκίνη, πράγμα που θα της δώσει πλεονέκτημα έναντι των άλλων εταιρειών.

Η στάση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε Παγκόσμιο επίπεδο.

1.      H Ιntersurgical, εταιρεία παραγωγής βαλβίδων για αναπνευστήρες αρνήθηκε να δώσει τα σχέδια που της ζητηθήκαν από νοσοκομείο στην Ιταλία λόγω των αυξημένων αναγκών για αναπνευστήρες και απείλησε με μηνύσεις για την πατέντα. Μηχανικοί κατάφεραν να αναπαράγουν τις βαλβίδες με 3D εκτυπωτή με κόστος 1 ευρώ αντί για 11.000 που είναι η τιμή της εταιρείας!

2.      Η ABBVIE ανέφερε ότι θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα της πατέντας αν το φάρμακο της KALEDRA φάνει να δουλεύει. Δεν λέει βεβαία ότι αυτό δεν είναι οικιοθελής παραχώρηση,αλλά ότι αυτό είναι νόμος που αφήνει εταιρείες να παράγαγουν γενόσημα σε περίπτωση που είναι ζήτημα άμεσηςπροστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.

3.      Η εταιρεία Medronic διαφημίζει ότι διαθέτει 10 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του COVID-19,αλλά δεν αναφέρει τα εκατομμύρια κέρδη που έχει λόγω της αυξημένης ζήτησης στα προϊόντα της λόγω της πανδημίας.

4.      HGilead αμερικάνικη πολυεθνική που το ένα φάρμακο της, το REMDESIVIR είναι μέσα σε αυτά που ελέγχονται για την δράση τους στον COVID-19,ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των γιατρών για το φάρμακο για ασθενείς με COVID-19,αφού δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή της για τις κλινικές μελέτες. Λογικό, θα πούμε εμείς, αφού η προτεραιότητα είναι η γρήγορη έγκριση για να κατοχυρώσει την πατέντα!

5.      H εταιρεία Rising Pharmaceuticals, η μοναδική που παράγει το φάρμακο χλωροκίνη, τον Ιανουάριο του 2020, που υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις ότι το φάρμακο δρα σε ασθενείς με COVID-19 , σχεδόν διπλασίασε την τιμή του φαρμάκου και σαν δικαιολογία είπε ότι το έκανε “για να επενδύσει σε νέες μονάδες για την παραγωγή του φαρμάκου”!

6.      Οι  εταιρείες Pfizer, Merck, BristolMyersSquibb και Eli Lilly μαζί με άλλες σταματάνε την ένταξη σε μελέτες τους λόγω του COVID-19. Φυσικά αυτές οι μελέτες αφορούν υπαρκτούς ασθενείς, είναι σαφές ότι δεν σταματάνε οι άλλες ασθένειες λόγω της πανδημίας.
Χαρακτηριστικό για το «αίσθημα ευθύνης» και την «ευαισθησία» που έχουν οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι, είναι η στάση του κολοσσού Sanofi σχετικά με την παραγωγή φαρμάκου με την δραστική χλωροκίνη από το εργοστάσιο της Famar στη Λυών. Η χλωροκίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο στην πάλη ενάντια στο COVID-19. Αυτό το ανθελονοσιακό φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες και διατίθεται στο εμπόριο κυρίως με το όνομα NIVAQUINE. Το εργοστάσιο της FamarLyon, είναι ο μοναδικός κατασκευαστής του NIVAQUINE στην Ευρώπη, εξ ονόματος της Sanofi. Ο χώρος Famar Lyon τέθηκε υπό αναγκαστική διαχείριση στις 24 Ιουνίου 2019. Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας, η Sanofi δεν θα παρέμβει για να σώσει τη Famar και δεν έχει άλλες παραγγελίες σε εξέλιξη. Οι πελάτες της Merck, Mylan και Pfizer αναδιοργανώνουν την παραγωγή τους χωρίς τη Famar.
Ας αφήσουν, λοιπόν, στην άκρη τις συζητήσεις για το ποιοι κλείνουν τα εργοστάσια, ενώ οδηγούν στο κλείσιμο ένα εργοστάσιο που έχει ήδη άδεια παραγωγής και εμπειρία σε ένα φάρμακο που είναι τώρα άμεσα αναγκαίο για τον γαλλικό λαό και για όλο τον κόσμο.
Τα παραπάνω δεν είναι μια παραφωνία. Είναι ένα έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και των ασθενών που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες και σε συνθήκες πανδημίας απλά γίνεται πιο ορατό.  Το επιχειρηματικό κέρδος και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών δεν είναι η κινητήριος δύναμη για να προχωρήσει η έρευνα προς όφελος της κοινωνίας, όπως προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε και αυτές τις μέρες είναι πιο εύκολο να το αντιληφθούμε. Αναρωτήθηκε κανείς ακούγοντας για τον αγώνα δρόμου μεταξύ εταιρειών για το ποιος θα βγάλει πρώτος το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού (γερμανικό ή αμερικάνικο μονοπώλιο), γιατί δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους;

Αλήθεια πόσο πιο γρήγορα θα βρισκόταν λύση αν η επιστημονική γνώση δεν ήταν αντικείμενο παραγωγής κέρδους αλλά είχε ως κριτήριο την ανθρώπινη υγεία και ζωή; Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα. Δείχνει όμως το ασυμβίβαστο μεταξύ αυτού του συστήματος και της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων.

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης -όχι τις φιλανθρωπίες των φαρμακευτικών και των άλλων επιχειρηματιών- με κατάργηση στις επιχειρηματικής δράσης και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων του φαρμάκου. Απαιτεί η οικονομία και η παραγωγή να οργανώνεται στη βάση του επιστημονικού, κεντρικού σχεδιασμού, με κριτήριο και οδηγό την πλήρη και καθολική ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τη φαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΤΟΥΣ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!