Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ιανουαριου-φεβρουαριου 2020

   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ


Μητσοτάκης: Στους εφοπλιστές για μνημόνιο χορηγίας στα νοσοκομεία
Την αρωγή των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή μνημονίου χορηγίας στα νοσοκομεία πρόκειται να ζητήσει στη σημερινή συνάντηση (21/01/2020) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το «μίνι λίφτινγκ» -ύψους 6 εκατ. ευρώ- στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Στοχευμένες παρεμβάσεις πρόκειται να ανανεώσουν τις γηρασμένες υποδομές, στο πλαίσιο του σχεδίου που ήδη δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.
Η σημερινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο υπουργός υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.
Με αυτή τη χορηγία των 6 εκατ. ευρώ θα ανακαινισθούν οι τουαλέτες των νοσοκομείων μας και θα αντικατασταθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα. Δηλαδή, μια πρωτοβουλία που κάνει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες τις συνθήκες των ασθενών και των επισκεπτών στα νοσοκομεία μας.
Ο πρόσφατος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού εκπόνησης μελετών από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με στόχο τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μνημόνιο «ξεπλύματος». Πρώτα απ' όλα, τα χρήματα της χορηγίας είναι σταγόνα στον ωκεανό, όχι μόνο σε σύγκριση με τα κέρδη που έχουν οι εφοπλιστές , αλλά και με τα όσα «γλιτώνουν» από τις φοροαπαλλαγές και τις άλλες διευκολύνσεις που τους παρέχουν αφειδώς το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές και το «μεταφορικό ισοδύναμο», που πάνε κατευθείαν «στην τσέπη» των ακτοπλοϊκών εταιρειών, υπολογίζονται για το 2020 στα 300 εκατ. ευρώ! Κι όχι μόνο αυτό... Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την επέκταση των συμπράξεων στην Υγεία, με στόχο να βαθύνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος, οι χορηγίες των εφοπλιστών λειτουργούν σαν «φωτοστέφανο» στην παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν σαν τα «κοράκια» να βγάλουν κέρδος από τις καινούργιες μπίζνες στην Υγεία. Και κάτι τελευταίο: Όταν η κυβέρνηση διαφημίζει μια χορηγία για να καλύψει και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι οι τουαλέτες και τα κλινοσκεπάσματα στα νοσοκομεία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς σε ποιο χάλι έχει φτάσει την Υγεία η πολιτική που τα μετράει όλα με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο. Η πολιτική δηλαδή που «κόβει» και τα ελάχιστα από την Υγεία του λαού για να «μοιράσει» ακόμα περισσότερα στα παράσιτα, μεταξύ αυτών και στους «ευεργέτες» εφοπλιστές ...
Προς έκδοση η ΚΥΑ για το clawback μετά την υπογραφή Κικίλια
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς την Παρασκευή έπεσαν οι σχετικές υπογραφές από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και έχει ήδη προωθηθεί προς υπογραφή στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Ο συμψηφισμός του clawback, που ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, θα αφορά επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής, της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και της διενέργειας κλινικών μελετών.
Αυτό που αναμένουν τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες από την ΚΥΑ είναι να δουν τα κριτήρια και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Δηλαδή, τον καταμερισμό του ποσού στις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν αρκετά τεχνικά προβλήματα επί της διαδικασίας που όπως φαίνεται ότι λύθηκαν, αφού προχωράει η ΚΥΑ. Όσο για τη διαδικασία καθαυτή πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει Επιτροπή που θα αξιολογεί τις επενδύσεις. Η Επιτροπή θα δίνεται το ανάλογο ποσοστό από τα 50 εκατ. ευρώ.
Ήδη 17 φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων μία είναι πολυεθνική, έχουν δρομολογήσει επενδύσεις αξίας έως και πάνω 460 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα επενδυτικά τους σχέδια είναι ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.
ΣΦΕΕ: Άμεσα μέτρα για την αναστροφή του κλίματος στο φάρμακο το 2020
Την ανάγκη υλοποίησης καθοριστικών δράσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου σταθερότητας και προβλεψιμότητας στον φαρμακευτικό κλάδο το 2020 επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο πλαίσιο καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης, με στόχο τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και έλεγχο της ζήτησης.
Ο πλέον πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης. Πρακτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, θα πάψει να διαφαίνεται προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα τους και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά φάρμακα. Ενώ την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα εξέλθουν από την τροχιά αποεπένδυσης στην οποία βρίσκονται.

Κικίλιας: Μνημόνιο 3ετούς συνεργασίας του υπ. Υγείας με φαρμακευτικές

Στην υπογραφή τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΦΕΕ ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «Θα προχωρήσουμε σε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τρία χρόνια, που θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης ανάμεσα σε εμάς που είμαστε θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας για να υπηρετούμε τον ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε εσάς. Μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργούμε».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το Μνημόνιο αυτό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο του clawback. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ το clawback το 2019 προβλέπεται να είναι αυξημένο πάνω από 40% σε σχέση με το 2018, με το εξωνοσοκομεικόclawback αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 772 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο στόχος είναι το 2020 το clawback να μειωθεί μέσω των διαθρωτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν, όπως είναι τα ιατρικά πρωτόκολλα.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα και σύντομα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη γ-σφαιρίνη. «Επανατοποθετήσαμε μια ισχυρή Επιτροπή Διαπραγμάτευση και μια ισχυρή Επιτροπή HTA, οι οποίες θα σας εντυπωσιάσουν με το χρόνο αντίδρασης που θα έχουν. Ανοίγουμε την αγορά σε νέα φάρμακα».
Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για το συμψηφισμό του clawback που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι «Νομοθετήσαμε επενδυτικό clawback, το οποίο πολλοί δεν πίστευαν- δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν». Επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να εφαρμοστεί το μέτρο και για το 2020 αλλά τα ύψος του ποσού που θα συμψηφιστεί θα καθοριστεί σε πρωθυπουργικό επίπεδο.
«Το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο απόρροια συλλογικής προσπάθειας. Πιστεύω στο ομαδικό παιχνίδι. Επιβάλλεται σε αυτή τη προσπάθεια να “περπατήσουμε” όλοι μαζί» τόνισε ο κ. Κικίλιας



ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Καρκινοπαθείς: Ακυρώνονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων
Μάρτυρας σωρείας καταγγελιών έχει γίνει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ λόγω και των «τεχνητών» ελλείψεων απαραίτητων αντινεοπλασματικών φαρμάκων που προμηθεύονται από τα φαρμακεία.
Ακυρώνονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες 
“Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος φορέας ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή” αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ως Βασικά Φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού». Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.
Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων από αντικαρκινικά φάρμακα 
Επιπλέον προβλήματα  υπάρχουν και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. Δυστυχώς επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ , και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις μειωμένες εισαγωγές φαρμάκων, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προβλημάτων παραγωγής. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις ελλείψεις έχουν και οι παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα “ελλείποντα” φάρμακα. Όλα αυτά  μαζί  “δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς” καταγγέλλουν οι ασθενείς.
Υπουργείο και ΙΦΕΤ γνωρίζουν για τις ελλείψεις αλλά το πρόβλημα παραμένει
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το νέο υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια  (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.
Παράλληλα υπήρξαν επανειλημμένες επαφές της Ομοσπονδίας με τον ΙΦΕΤ προκειμένου να λάβει  απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.
“Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών” καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ.
Μάλιστα τονίζει ότι το “πρόβλημα των ελλείψεων φθηνών βασικών φαρμάκων αλλά και άλλων φθηνών, μη συνταγογραφούμενων, ευρείας κατανάλωσης φαρμάκων απολύτως απαραίτητων για τη δημόσια υγεία, δεν είναι νέο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά και αφορά συνήθως τα ίδια συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που εκθέτει ακόμη περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα”.
Τα ερωτήματα της ΕΛΛΟΚ προς τους φορείς 
·         Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου θέτει τα εξής ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς:
·         Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;
·         Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;
·         Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;
·         Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η «τεχνητή έλλειψη» και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου παρακολουθεί το θέμα συνεχώς. Καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων. Παράλληλα τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.
Λόγω προβλημάτων παραγωγής η έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων
Σε προβλήματα παραγωγής οφείλονται οι ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Ο ΕΟΦ δεν δίνει καμία εξήγηση για τις ελλείψεις που καταγγέλλουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αττικής. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι οι ασθενείς περιμένουν έως και 20-25 ημέρες μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο. Αιτία της κατάστασης αυτής στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ο ΦΣΑ είναι οι ελλείψεις σκευασμάτων. Όπως τονίζει, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αφορούν φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις.
Από την άλλη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καταγγέλλει ότι πρώτη φορά λείπουν 400 φάρμακα από την αγορά.
ΦΣΑ: Κινδυνεύει η υγεία των πολιτών
Ο ΦΣΑ υποστηρίζει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών. Τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών.
«Για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών» τονίζει ο Σύλλογος.
Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο ΦΣΑ «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς. Καλούμε άμεσα την πολιτεία και προσωπικά τον Υπουργό να παρέμβουν».
ΠΦΣ: Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων -Αναζητείται λύση
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σημειώνοντας πως και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς -όπως τονίζει- να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία.
Σχολιάζοντας ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σημειώνει ότι “τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων -και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί- είναι πάρα πολύ περισσότερα από 27. Ο ΕΟΦ λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών”.
Ο ΠΦΣ προσθέτει ότι σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας, θα παρουσιάσει λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σε πανελλαδικό επίπεδο.
Επίσης θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος. Στις προτάσεις, είναι υποχρεωμένοι -όπως αναφέρει- να συμβάλουν όλοι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φαρμάκου.
“Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακό του”, καταλήγει ο ΠΦΣ.

Έως και 20 μήνες φάρμακα στο "περίμενε"

Οι ασθενείς στερούνται της πρόσβασης σε νέες θεραπείες.

Δημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2020
Καθυστέρηση εισόδου στην ελληνική αγορά από 180 ημέρες μέχρι και 20 μήνες (πριν από τον Ιούλιο του 2018) εμφανίζουν τα νέα σκευάσματα που έχουν καταθέσει οι φαρμακοβιομηχανίες και τα οποία ενώ έχουν πάρει θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ), έχουν μπλοκάρει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πάνω από 130 σκευάσματα έχουν πάρει το πράσινο φως από τον ΗΤΑ, και έχουν ξεπεράσει τα χρονικά όρια που ορίζει ο νόμος (των 180 ημερών). Τουτέστιν παραβιάζεται ο νόμος από το ίδιο το κράτος που τον θέσπισε .
Τι σημαίνει όμως αυτή η καθυστέρηση και ποιους επιβαρύνει:
  1. Πρωταρχικά τους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, που είτε είναι πιο αποτελεσματικές είτε πιο ασφαλείς από τα σκευάσματα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.
  2. Παράλληλα, προκαλείται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, γιατί πολλά από αυτά τα σκευάσματα αποζημιώνονται κατ' εξαίρεση μετά από προέγκριση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης. Δηλαδή στην πραγματική τιμή τους, χωρίς καμία έκπτωση
  3. Δημιουργούνται θέματα ανταγωνισμού (αθέμιτου), καθώς η Πολιτεία παρεμποδίζει την εισαγωγή και εμπορία των προαναφερθέντων 130 σκευασμάτων στο θετικό κατάλογο για πάνω από 180 ημέρες που ο νόμος ορίζει ρητά.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ


ΠΕΦ: Επενδυτικά πλάνα 500 εκατ. ευρώ στην επόμενη 4ετία στο φάρμακο

Λόγο για έτοιμα επενδυτικά πλάνα που φτάνουν ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, που αφορούν την αναβάθμιση υποδομών και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της ελληνικής βιομηχανίας.
«Προγραμματίζουμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη φαρμάκων προστιθέμενης αξίας που ενσωματώνουν οριακή καινοτομία, η οποία τα διαφοροποιεί από τις απλούστερες μορφές φαρμάκων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ. Μάλιστα, όπως σημείωσε, «υπάρχει σημαντική επενδυτική δυνατότητα και από την συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Είναι δεδομένο ότι θα επενδύσουν περισσότερο στη χώρα μας, εφόσον αρθούν οι στρεβλώσεις στο φάρμακο και ειδικά το clawback».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Μηνύσεις για την BMS και την SANOFI και της πολιτείας της Χαβάη για το PLAVIX
Μετά την μήνυση που κατέθεσε ο εισαγγελέας της πολιτείας της Χαβάη εναντίων των φαρμακευτικών Bristol-Myers Squibb και Sanofi  για παραπλάνηση στην στρατηγική μάρκετινγκ, η οποία αποκρύπτει στοιχεία για την ασφάλεια του αντιπηκτικού φαρμάκου PLAVIX, οι δυο εταιρείες μήνησαν την πολιτεία της Χαβάη ότι τους στερεί την ελευθερία του λόγου. Οι πολιτείες της Χαβάη καθώς και του Νέου Μεξικού υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες απέκρυψαν το γεγονός ότι το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό στο 30% των ασθενών που το λαμβάνουν , με πολλούς από αυτούς να είναι ασιατική η πολυνησιακής καταγωγής.
Ολοκληρώνεται η εξαγορά της Dermira από την  EliLilly
Η EliLillyολοκλήρωσε την εξαγορά της Dermiraεπεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο της ανοσολογίας με το lebrikizumab. Το lebrikizumabείναι ένα αντίσωμα που δοκιμάζεται σε μελέτες φάσης 3 για την ατομική δερματίτιδα σε ενήλικους και ανήλικους ασθενείς άνω των 12 ετών.
HBayer ιδρύει νέα μονάδα Έρευνας στο Βερολίνο.
Μετά από την εξαγορά της MosantoBayer βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές μηνύσεις λόγω του Roundupτις οποίες ετοιμάζεται να κλείσει με μια συμφωνία 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να ενισχύσει το τμήμα των φαρμακευτικών προϊόντων η Bayerμαζί με την Nuvisanανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο ότι θα δημιουργήσουν μια νέα ερευνητική μονάδα στο Βερολίνο που θα αναλάβει την ερεύνα των μικρών μορίων της Bayer. Η Nuvisanείναι μια εταιρεία  CROπου παρέχει υπηρεσίες σε φαρμακευτικές στο επίπεδο των κλινικών ερευνών , εργαστηριακών υπηρεσιών και κατ ανάθεση παραγωγή.
Ταυτόχρονα η εταιρεία τον Γενάρη κατέληξε σε συμφωνία να ενοικιάσει μια μονάδα παραγωγής στο Λεβερκούζεν στην WuXiBiologics. Η μονάδα αυτή θα είναι Backupπαράγωγος για το Kovaltry και θα είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής για την Κινέζικη εταιρεία. Η συμφωνία αναφέρει μόνο το κτήριο και τα μηχανήματα ενώ δεν αναφέρει τίποτα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.
HABBVIE ετοιμάζεται για την λήξη της πατέντας του HUMIRA
Με το HUMIRAνα φτάνει στο τέλος της πατέντας του, ένα φάρμακο που απέφερε 20 δισεκατομμύρια το χρόνο στην ABBVIE, η εταιρεία ετοιμάζεται να καλύψει το κενό με το RINVOQ.Σε μελέτη που έκανε η εταιρεία σε σύγκριση με το ίδιο το φάρμακο της το RINVOQφαίνεται να έχει καλύτερη ανταπόκριση στην ψωριασική αρθρίτιδα. Η ABBVIEεκτιμά ότι το RINVOQμαζί με το SKYRIZIεπίσης εγκεκριμένο για την ψωρίαση θα καταλήξουν να έχουν όλες τις ενδείξεις που είχε το HUMIRAμαζί με αυτήν της ατοπικής δερματίτιδας (που δε είχε) και αυτό θα οδηγήσει σε πωλήσεις αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
11 νέα φάρμακα  εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο πωλήσεις το 2020
H εταιρεία Cortellis έδωσε στην δημοσιότητα τα 11 φάρμακα που θεωρεί ότι θα είναι blockbusterδηλαδή θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο πωλήσεις μέσα στο 2020. Εκεί βρίσκονται φάρμακα των εταιρειών  Novartis,BMS, NovoNordisk, Gilead όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω.
Drug / Φάρμακο
Company / Εταιρία
Rimegepant
BiohavenPharmaceuticals
Ofatumumab (subcutaneous)
Novartis
Ozanimod
Celgene/Bristol-Myers Squibb*
Vadadustat
Akebia Therapeutics, Mitsubishi Tanabe Pharma, and Otsuka Pharmaceutical
Valrox (valoctocogeneroxaparvovec)
BioMarin Pharmaceutical
Filgotinib
GileadSciences
Rybelsus (semaglutide) oral, once daily
NovoNordisk
Inclisiran
Novartis/The MedicinesCompany**
Sacituzumabgovitecan
Immunomedics
Enhertu (fam-trastuzumab deruxtecan-nxki)
DaiichiSankyo and AstraZeneca
liso-cel (lisocabtagenemaraleucel)
Bristol-Myers Squibb/Celgene*


Συμφωνία Biogen και Pfizer για αγορά πιθανής θεραπείας για Alzheimer και Parkinson

Με τη συμφωνία, η Pfizer θα λάβει προκαταβολικά 75 εκατομμύρια δολάρια και θα δικαιούται να λάβει σταδιακά 635 εκατ. δολάρια

Η Biogen Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να αγοράσει μια πειραματική θεραπεία πρώιμης φάσης από την Pfizer Inc, η οποία πρόκειται να δοκιμαστεί σε ασθενείς με νόσο Alzheimer και  Parkinson.

Η MerckKGaA πουλά την Allergopharma στην Dermapharm

Οι όροι της συμφωνίας, που πρόκειται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο, δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά η Merck ανέφερε ότι η Allergopharma εμφάνισε το 2018 πωλήσεις περίπου 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία, Μerck KGaA  πουλά τη θυγατρική της,   Allergopharma, ως απόρροια της απόφασής της να επικεντρωθεί σε νέα ειδικά φάρμακα.
Η πώληση έγινε στην γερμανική  Dermapharm, η οποία επικεντρώνεται σε γενόσημα φάρμακα για την αλλεργία.

Στα 13 δισ. δολάρια η αγορά γονιδιακών θεραπειών το 2024

Η αγορά γονιδιακής θεραπείας είναι κατακερματισμένη σε νευρολογικές παθήσεις, καρκίνο, ηπατολογικές παθήσεις, μυϊκή δυστροφία Duchenne και άλλες ενδείξεις.

Πάνω από τέσσερις φορές αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια αγορά γονιδιακής θεραπείας μέχρι το 2024. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να φτάσει τα 13,0 δισ. δολ. μέχρι το 2024 από 3,8 δισ. δολ. το 2019, σημειώνοντας την εξεταζόμενη περίοδο ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 27,8%. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών-στόχων, η διαθεσιμότητα επιστροφής δαπανών και η εμφάνιση νέων προϊόντων αποτελούν τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς της γονιδιακής θεραπείας.
Η αγορά γονιδιακής θεραπείας, από τον φορέα, έχει υποδιαιρεθεί σε ιογενείς και μη-ιικούς φορείς. Oι μη ιικοί φορείς αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς το 2018.
Με βάση την ένδειξη, η αγορά γονιδιακής θεραπείας είναι κατακερματισμένη σε νευρολογικές παθήσεις, καρκίνο, ηπατολογικές παθήσεις, μυϊκή δυστροφία Duchenne και άλλες ενδείξεις. Ο τομέας των νευρολογικών παθήσεων αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2018. Ωστόσο, ο τομέας του καρκίνου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με τον υψηλότερο ρυθμό κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης λόγω της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και της αυξανόμενης ζήτησης για θεραπείες κυττάρων Τ-κυττάρων.

Οι βασικότεροι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά γονιδιακής θεραπείας είναι οι Biogen (US), SareptaTherapeutics, Inc.
(US), Gilead Sciences, Inc. (US), Novartis AG (Ελβετία), Amgen, Inc. (US), Spark Therapeutics, Inc. (US), MolMedSpA (Ιταλία), Orchard Therapeutics plc. (ΗΠΑ),  SibionoGeneTech Co. Ltd. (Κίνα), Alnylam Pharmaceuticals, Inc. (Αμερική), Human Stem Cells Institute (Ρωσία), AnGes, Inc. (Ιαπωνία), Dynavax Technologies (Αμερική), Jazz Pharmaceuticals, Inc. (Ιρλανδία), and Akcea Therapeutics (Αμερική).

Δυναμικά η Apple επενδύει στην Υγεία

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις  για την Apple καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι το 2027 θα έχει έσοδα 313 δισ. δολάρια από τον κλάδο υγείας. Επενδύσεις φαίνεται να ετοιμάζει η Apple με το νέο έτος σε άλλες εταιρείες και προϊόντα.
Μετά την επιτυχία του AppleWatch,  που έλαβε το «πράσινο φως»   από τον FDA, ακολούθησαν αποκλειστικές συνεργασίες με κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ. Μάλιστα,  το εν λόγω ρολόι είχε την αποδοχή της τρίτης ηλικίας, καθώς επιτρέπει τη παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς, ενώ οι αισθητήρες του ελέγχουν αν ο χρήστης έχει κάποιο ατύχημα.
Οι δε αναβαθμίσεις του που παρέχουν την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών αναμένεται να αποφέρουν οικονομικά.
Πιο προσοδοφόρα εκτιμάται ότι θα είναι η μεταφορά ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών. Οι κάτοχοι  iPhone θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν τα ιατρικά αρχεία και τις πληροφορίες  διευκολύνοντας ασθενείς και ιατρούς  χάρη στην διασύνδεση διάφορων υπηρεσιών.
Για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η Apple έχει δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας με περισσότερους από 40 πάροχους υγείας και περισσότερους από


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

Σχεδόν 1000 απολύσεις στην GlaxoSmithKline στο Βέλγιο
Μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα χωριστεί σε δυο ξεχωριστές εταιρείες που η μια θα αφορά μόνο τα φάρμακα και η άλλη τα καταναλωτικά προϊόντα φροντίδας και υγείας (ένα χαρτοφυλάκιο που γιγαντώθηκε μετά την συμφωνία με την Novartis το 2015) ξεκίνησαν και οι απολύσεις. Μόνο το Φεβρουάριο και μόνο στο Βέλγιο στο τμήμα των εμβολίων (GSKVaccines) σχεδόν 1000 εργαζόμενοι (720 μόνιμοι και 215 ενοικιαζόμενοι) απολύθηκαν σε όλα τα τμήματα από τους συνολικά 9000 εργαζόμενους που είχε η εταιρεία. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει χρήματα στην  ερεύνα και στην ανάπτυξη και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι οι αλλαγές θα γίνουν «σύμφωνα με τις αρχές της εταιρείας»…

400 απολύσεις σε εργοστάσιο της Novartis στην Αγγλία και 320 στην Ιρλανδία


Όπως ανέφερε ο CEO της Novartis σε επενδυτές η εταιρεία συνεχίζει το έργο της να συγχωνεύσει την παραγωγή της στοχεύοντας σε τεχνολογίες αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο το εργοστάσιο στο Grimsby της Αγγλίας οι 400 εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους αφού το εργοστάσιο θα κλείσει αν δεν βρεθεί αγοραστής.  Την ίδια στιγμή ένα άλλο εργοστάσιο στην Ιρλανδία προγραμματίζεται να κλείσει μέχρι το 2022. Η Νοβαρτις στοχεύοντας στην γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία θα συνεχίσει να κλείνει πολλές μονάδες παραγωγής σε όλο το κόσμο. 

Για τις εξελίξεις στη φαρμακαποθήκη «Παπανικολόπουλος»

Τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Αχαρνών για τον εμπαιγμό απέναντι στο συνδικάτο και τους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο Αθήνας - Πειραιά και Νήσων. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:
«Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στους εργαζόμενους του δήμου Αχαρνών την νέα δημοτική αρχή του δήμου για τον εμπαιγμό απέναντι στο συνδικάτο μας και κατ΄επέκταση στους ίδιους τους συναδέλφους μας.
Πιο συγκεκριμένα και ενώ είχε δώσει άδεια λειτουργίας για τα Σάββατα, εν αγνοία του συνδικάτου και χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη μας ως όφειλε, για το έτος 2020 για την φαρμακαποθήκη “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ” από τις 12/12/2019, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ του συνδικάτου μας με τον ίδιο τον δήμαρχο στις 23/12/2019 (11 ημέρες μετά την αδειοδότηση), εκείνος έκανε τον ανήξερο.
Η υποκρισία ξεχείλισε όμως, όταν δεσμεύτηκε να μας απαντήσει, αν θα δώσει άδεια στην συγκεκριμένη εταιρία, στις 27/12/2019 (15 ημέρες μετά την αδειοδότηση) αφού θα εξέταζε σε βάθος το θέμα. Βέβαια καμία απάντηση δεν δόθηκε, και πως θα μπορούσε άλλωστε, στην συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά και με πρόσχημα του φόρτου εργασίας αρνήθηκε να μας συναντήσει και αργότερα για να μας απαντήσει. Με αυτό τον τρόπο διάλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εργοδότη Παπανικολόπουλου. Είναι μακράν γελασμένοι ότι αυτά θα περάσουν στους εργαζόμενους και στο κλαδικό συνδικάτο.
Οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών θέλουν να μας γυρίσουν εκατό χρόνια πίσω, βάζοντας μας να δουλεύουμε και το Σάββατο. Η, εδώ και χρόνια, κατάκτηση του κλάδου, που όριζε ως εβδομαδιαία εργασία το οχτάωρο, Δευτέρα -Παρασκευή, αμφισβητείται.
Με πρόσχημα το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων και την «ανάγκη» τροφοδοσίας τους, επικαλούμενοι τον ανταγωνισμό και ισχυριζόμενοι πως οι καιροί έχουν αλλάξει, απαιτούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβάλλει, δουλειά και το Σάββατο. Σύμμαχο τους έχουν συγκεκριμένες δημοτικές αρχές που τους παρέχουν την άδεια λειτουργίας και για το Σάββατο.
Εμείς, τους ξεκαθαρίζουμε πως σε καμία περίπτωση δε θα παραδώσουμε αυτό που με αγώνες ο κλάδος έχει κατακτήσει. Το Σαββατοκύριακο είναι για την ξεκούραση μας, ανήκει σε μας και στις οικογένειες μας, δεν τους το χαρίζουμε στο όνομα κανενός ανταγωνισμού. Συνέταιροι στα κέρδη τους δεν είμαστε, την κρίση του συστήματος τους την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, με την εντατικοποίηση της εργασίας, το «ξεχείλωμα» του ωραρίου, με μισθούς πείνας και σε αρκετές περιπτώσεις την ανεργία μας.
Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Το συνδικάτο μετά από παρεμβάσεις σε αποθήκες που παραβίαζαν το ωράριο καθώς και σε Δήμους που είχαν δώσει άδεια τον προηγούμενο χρόνο κατάφερε, προς το παρόν, να σταματήσει την γενίκευση στο σύνολο των φαρμακαποθηκών του Νομού Αττικής. Αυτοί που επιμένουν να παίζουν το ρόλο του λαγού για την διάλυση των δικαιωμάτων μας είναι οι φαρμακαποθήκες “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ” και “PROPHARM» και υποστηρικτές τους είναι οι δημοτικές αρχές Αχαρνών και Καλλιθέας . Δεν θα τους περάσει.
Το συνδικάτο μας έχει και στο παρελθόν δώσει τη μάχη του ωραρίου, θα τη δώσει και τώρα! Από αυτή τη μάχη δε πρέπει να λείψει κανείς!».

Ανακοίνωση της ομοσπονδίας για το ΤΕΑΥΦΕ

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ έκανε την Τετάρτη 22 Γενάρη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και του Κλαδικού Συνδικάτου Αττικής.
Όπως αναφέρουν, «διαμαρτυρηθήκαμε για μια ακόμα φορά σχετικά με τη συνεχιζόμενη μείωση των συντάξεων κατά 10% κάθε έτος -και για το 2020- καθώς και για τη μέχρι σήμερα άρνηση της Διοίκησης του Ταμείου να ανανεώσει τη σύμβαση μίσθωσης για τα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, που έχει ως αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα χρήματα του ενοικίου από το Ταμείο».
«Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που η δήθεν "αγωνία" τους για τα αποθεματικά και τη "βιωσιμότητα" του ΤΕΑΥΦΕ τούς "υπαγορεύει" να τσεκουρώνουν διαρκώς τις συντάξεις και να προσφέρουν στους συνταξιούχους ως "πρωτοχρονιάτικο μποναμά" νέες μειώσεις, αδιαφορούν και αρνούνται να εισπράξουν τα σίγουρα έσοδα των ενοικίων», τονίζεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι, «η στάση αυτή της Διοίκησης προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά, για τα οποία καμιά ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε. Αντίθετα, επικαλέστηκε ένα "αόρατο" σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Ταμείου από μια επίσης "αόρατη" επενδυτική επιτροπή, που κανείς δεν γνωρίζει και ειδικά αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου.
Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, «με απύθμενο θράσος έφτασε να ζητάει και τα "ρέστα" από τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα συνδικάτα είναι "υπεύθυνα" για τις απώλειες του Ταμείου!!!

Καταγγελία του συνδικάτου εργαζομένων στο φάρμακο για την απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία «Apivita»

Την απόλυση εργαζόμενης από το χώρο της συσκευασίας στην εταιρεία «Apivita» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η αιτιολογία της διοίκησης ήταν ότι δεν ήταν αποδοτική. Παραβλέποντας ότι δούλευε υπερωρίες και Σάββατα όταν το απαιτούσε η εργοδοσία. Φυσικά, δεν δέχτηκε τη δικαιολογία της διοίκησης και αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυση. Ήρθε αμέσως σε επαφή με το Συνδικάτο και προχωρήσαμε την επόμενη κιόλας μέρα σε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας. Το Συνδικάτο εξέφρασε την αντίθεση του στην απόλυση της συναδέλφου και δήλωσε πως η εταιρεία θα πρέπει να μην προχωρήσει σε αυτήν, δίνοντάς τους ένα περιθώριο μιας εβδομάδας να προχωρήσουν στην ακύρωση της απόλυσης. Τελικά η εταιρεία απάντησε επιμένοντας να απολυθεί η συναδέλφισσα.
Είναι η "APIVITA" όπου παραβρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και μίλησε για αειφόρο μοντέλο επιχειρηματικότητας. Είναι η ίδια εταιρεία που έφτασε στις εγκαταστάσεις ο πρώην ΠτΔ και μίλησε για ένα "υπόδειγμα" ελληνικής επιχείρησης που πρεσβεύει ένα αειφόρο, εξωστρεφές, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο επιχειρείν και που πριν λίγους μήνες εκπροσωπήθηκε στο ταξίδι του νυν πρωθυπουργού στην Κίνα. Είναι η "APIVITA" που πλασάρεται ως ο εργασιακός παράδεισος και παίρνει τα εύσημα από αυτούς που μας γονατίζουν τις ζωές.

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο με το Συνδικάτο Πετρελαίου - Φαρμάκου Τουρκίας

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, με επικεφαλής την πρόεδρο Γιώτα Ταβουλάρη, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη 20 Φλεβάρη μετά από πρόσκληση του Συνδικάτου Πετρελαίου, Φαρμάκου και Χημικής Βιομηχανίας Petrol-Is της Τουρκίας.
Το πρωί έγινε συνάντηση με την ηγεσία του Petrol-Is όπου ανταλλάχθηκε πείρα και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο κλάδο του Φαρμάκου και τις πολυεθνικές. Το μεσημέρι επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της NOVARTIS στην Κωνσταντινούπολη και συνομίλησαν με το σωματείο εργαζομένων του εργοστάσιου.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων και των δύο χωρών, οι κοινές αιτίες τους και η ανάγκη της φιλίας και της αλληλεγγύης των εργαζομένων στους αγώνες τους για διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή.




Πηγές:
Iatronet.gr
Biospace.com
FiercePharma.com
Virus.com
Ριζοσπάστης
Healthpharma
Capital.gr
HealthMag
902,gr