Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020
Πολιτική του φαρμάκου

Παράταση στην δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων
Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2020, η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, οι οποίες εκδόθηκαν από δήμους δυνάμει του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21) Η ΚΥΑ καλύπτει για παροχές Υγείας γενικά τους ανασφάλιστους που δεν είχαν ή έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η κάλυψη αυτή παρέχεται μέσω των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, με τους όρους του Κανονισμού Παροχών ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν κανονικά τις συμμετοχές τους, αλλά και εξ ολοκλήρου τα ποσά για φάρμακα, θεραπείες και υλικά, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ακριβώς και οι ασφαλισμένοι. 
Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως παροχή το αυτονόητο δικαίωμα των ανασφάλιστων στη φαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμη κι αυτή η διευκόλυνση της ΠΝΠ για τους περισσότερους είναι αδειανό πουκάμισο. Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχές στα φάρμακα όπως και οι ασφαλισμένοι, με μοναδική εξαίρεση όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στις σχεδόν ανύπαρκτες και ανεπαρκείς δημόσιες δομές ΠΦΥ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις προνοιακές παροχές που έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστες, ενώ το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αναστολή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο για όσους θα καταθέσουν για πρώτη φορά τα χαρτιά τους για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα.
Ξεκινά η πρόσβαση ασθενών με κυστική ίνωση στη θεραπεία Trikafta
Η έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση στη θεραπεία Trikafta ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα θα αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR. Ταυτόχρονα, προχωράει η δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση.
Προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια του πληθυσμού, από τον ΕΟΠΥΥ.
1.    Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30/6/2020 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
2.      Ως ευπαθείς ομάδες αναφέρονται τα άτομα άνω των 70 ετών ή ανεξάρτητα από την ηλικία, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα , όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, νοσήματα αναπνευστικού και ανοσοκατεσταλμένοι. Παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται και στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τους παραπάνω ασθενείς.
3.      Όσοι ασθενείς λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα παραλαμβάνει τα φάρμακά τους με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, - οποία δεν χρειάζεται θεώρηση
4.      Στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας αλλά και το ΑΦΜ του ατόμου που θα παραλάβει. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι απαραίτητες οι θεωρημένες εξουσιοδοτήσεις που έπρεπε να είχε μέχρι σήμερα ο παραλαβών.
5.      Ξεκίνησε η εφαρμογή της προγραμματισμένης παραλαβής ΦΥΚ στο κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και κατόπιν η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού
6.      Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του.
7.      Οι θεραπευτές ή τα θεραπευτήρια, μπορούν να υποβάλλουν δαπάνες που αφορούν σε εκτέλεση γνωμάτευσης ειδικής αγωγής και να αποζημιώνονται οι αντίστοιχες δαπάνες, μέσω ηλεκτρονικών υποβολών, κατευθείαν στους πιστοποιημένους θεραπευτές χωρίς να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ούτε να υποβάλλονται ατομικά αιτήματα, όταν επιθυμούν να απευθύνονται σε πιστοποιημένους παρόχους.
8.      Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των Επιτροπών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΕΟΠΥΥ
Νέες τεχνολογικές παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί και για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με στόχο η διάρκεια τους να επεκταθεί και μετά την πανδημία.
Συγκεκριμένα:
1.      Αναπτύχθηκε σύστημα Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, στο οποίο ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό των παροχών υγείας που έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή ποιες εξετάσεις και φάρμακα έχουν συνταγογραφηθεί στο ΑΜΚΑ τους.
2.      Ολοκληρώνεται το έργο που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προμηθεύονται αριθμό προτεραιότητας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με χρήση του Η/Υ ή του κινητού τηλεφώνου τους. Έτσι θα γνωρίζουν τον μέσο χρόνο αναμονής πριν φτάσουν στο φαρμακείο. Το έργο θα ξεκινήσει σύντομα στα 12 μεγαλύτερα φαρμακεία του Οργανισμού.
3.      Ξεκίνησε  η διάθεση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα  σκευάσματα που θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 36 δια τους στόματος. Αφορούν φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση και τον καρκίνο για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από στην σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας, στη διαδικασία ατομικής διακίνησης φαρμάκων με προμήθεια από τον ΕΟΠΥΥ και τελικό σημείο παράδοσης το ιδιωτικό φαρμακείο εντάσσονται αποκλειστικώς τα φάρμακα, τα οποία πληρούν 3 προϋποθέσεις:
α) από του στόματος χορηγούμενα,
β) συντηρούμενα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (25 οC)
γ) δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.).
Στη διαδικασία συμμετέχουν 18 φαρμακευτικές επιχειρήσεις:
Mylan, ΒΙΑΝΕΞ, Servier, Arriani, Bayer, Ενόρασις, Genesis Pharma, Demo. Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Specifar, Win Medica, Bristol. Pfizer, Novartis, Sanofi, Roche και Innovis Pharma.
Θύματα εκφοβισμού γιατροί εξαιτίας της άυλης συνταγογράφησης
Φαινόμενα εκφοβισμού σε βάρος των γιατρών σημειώνονται με αφορμή την άυλη συνταγογράφηση, όπως καταγγέλλουν στον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας μέλη του. Παρανοήσεις προκάλεσε στους πολίτες το έκτακτο μέτρο λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να ασκούν φορτική πίεση στους γιατρούς για να συνταγογραφήσουν.
Ιδιώτες γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας διαμαρτύρονται ότι κάποιοι πολίτες έχουν παρεξηγήσει το εγχείρημα της άϋλης συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να φθάνουν στο σημείο να τους απειλούν με καταγγελίες εάν δεν απαντήσουν θετικά στο αίτημά τους. Οι γιατροί δέχονται οχλήσεις ακόμη και από «ασθενείς» που δεν έχουν εξετάσει ποτέ και ζητούν συνταγογράφηση.
Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών με Covid-19
Το Μητρώο Ασθενών COVID-19 που είναι σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας έχει τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με ανακοίνωση ων συναρμόδιων υπουργείων καθιστώντας ευκολότερη τη συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς με COVID-19 στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής, καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης.

Απαγόρευση εξαγωγής απολυμαντικών και μείωση ΦΠΑ στο 6%
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην απαγόρευση εξαγωγής απολυμαντικών προϊόντων από τη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για όσο θα υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων τύπου 1 για ανθρώπινη χρήση είτε σε μορφή υγρή ή γέλης, είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, θα γίνεται αποκλειστικά για διάθεση στην ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανάμεσα την ομπρέλα μέτρων ανακοίνωσε και την ένταξη στο μειωμένο ΦΠΑ 6% από 24% προϊόντων αυτοπροστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.ά.
Απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για φαρμακευτικά σκευάσματα
Νέα απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικών συναλλαγών έβγαλε ο ΕΟΦ με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων που η έλλειψή τους τεκμηριώνεται κατάλληλα και οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς.
Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα για έκτακτη εισαγωγή, αλλά εξαιρείται η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους ΚΑΚ ή τους εξουσιοδοτημένους διανομείς τους και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της ελληνικής και της εταιρείας του εξωτερικού (αντιπροσώπου ή διανομέα).
Ο ΕΟΦ κατόπιν απαγόρευσε επίσης προσωρινά τις παράλληλες εξαγωγές για αναλγητικά και παυσίπονα φάρμακα. Πρόκειται για διάφορες μορφές και περιεκτικότητες των αναλγητικών φαρμάκων:
         Algine της Adelco A.E. (500+65mg)
         Apotel, Apotel Extra, Apotel Max, Apotel Plus και Apotel C-500 της Uni-Pharma
         Depon, Depon Maximum, Depon Vit. C, της Bristol Myers Squibb 
         Lonarid-N TAB της Boehringer Ingelheim ΕλλάςΑΕ
         Panadol, Panadol Advance, Panadol Cold & Flu & Cough®, Panadol Extra της Glaxo Smith Kline
         Paracetamol/Kabi (ενέσιμο) της Fresenius Kabi Hellas Ae
Επιπλέον αυτών απαγορεύονται προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση για τα ακόλουθα φάρμακα:
         Betaferon της Bayer AG
         Kaletra της Abbvie
         Avonex της Biogen Netherlands
         Plegridy της Biogen Netherlands
         Rebif της Merck Europe
         Pegasys της Roche
         Saflutan της Βιανέξ ΑΕ
         Firmagon της Ferring Ελλάς ΑΕ
         Rhophylac της CSL Behring
         Depakine και Depakine Chrono της Sanofi-Aventis
         Pradaxa της Boehringer Ingelheim International
         Salofalk της Galenica ΑΕ

Κατάσχεση 122,6 τόνων αιθυλικής αλκόολης για την παρασκευή αντισηπτικών
Έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Υγείαςμε τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί από την ΑΑΔΕ και διατέθηκε στο υπουργείο Υγείας, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της 441 Αποθήκης Βάσης Υγειονομικού Υλικού του ελληνικού στρατού. Η ποσότητα της αιθυλικής αλκοόλης ανέρχεται στους 122,6 τόνους και θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αντισηπτικών που θα διατεθούν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις υγειονομικές μονάδες της χώρας.
Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων φαρμάκων
Μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των πιθανών ελλείψεων φαρμάκων που θα οφείλονται στην επιδημία του COVID-19 συστάθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών.
Ο EMA και οι ενώσεις φαρμακευτικών εταιρειών διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις ή προβλήματα στον εφοδιασμό στην ΕΕ, τα οποία να οφείλονται στον κορονοϊό.
Η Ινδία ωστόσο αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές 26 δραστικών ουσιών και των αντίστοιχων φαρμάκων και εγείρονται ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο.
Η Ινδία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως και σήμερα λόγω της πανδημίας δέχεται έντονες πιέσεις από τα κλεισίματα εργοστασίων στην Κίνα, από τα οποία λάμβανε διάφορα συστατικά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμάκων.
Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται η ευθύνη των φαρμακευτικών εταιρειών ως προς τη διασφάλιση του απρόσκοπτου εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς με τα προϊόντα τους. Καλούνται δε να ευαισθητοποιηθούν για τον πιθανό αντίκτυπο των μέτρων καραντίνας στην Κίνα και αλλού, να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους ως προς την πρόληψη ενδεχόμενων ελλείψεων και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις στον EMA για συγκεκριμένα προϊόντα.
Ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια
Αυξημένες αναμένονται να είναι οι ανάγκες της χώρας σε εμβόλια για την περίοδο 2020-2021 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενώ μέσα στο 2021 ενδέχεται να είναι διαθέσιμο και το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, το οποίο θα πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Οριστικοποιούνται οι παραγγελίες της Ελλάδας, όπως και των υπολοίπων κρατών, προς τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια. Όσον αφορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει δηλώσει ότι κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, εμβολιάστηκε 1.000.000 παραπάνω πληθυσμός σε σχέση με πέρυσι. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προβλέπονται επιπλέον δόσεις εμβολίων για το διάστημα 2020-2021.
Αυξάνει ο αριθμός των φαρμάκων που βγαίνουν εκτός Δελτίου Τιμών
Μακραίνει η λίστα των σκευασμάτων που διαγράφονται από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ) . Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται από το Υπουργείο Υγείας, από το 2018 μέχρι σήμερα οι Διαγραφές από το ΔΤΦ ανήλθαν σε 302 προϊόντα και 378 κωδικούς συνολικά, λόγω Ανακλήσεων Αδειών ή Διακοπών Κυκλοφορίας.
Πέντε θεωρούνται οι βασικότεροι λόγοι που ωθούν τις εταιρείες στην απόφαση διαγραφής των σκευασμάτων τους από το ΔΤΦ.
 1. Μειωμένες πωλήσεις, λόγω χαμηλών τιμών και διορθώσεων που δεν έχουν γίνει. 
2. Το προϊόν έχει ξεπεραστεί σαν κατηγορία από νέες θεραπείες πιο καινοτόμες και στοχευμένες, που ωστόσο ενώ έχουν ενταχθει στον θετικό κατάλογο δεν έχουν αξιολογηθεί σε όρους κόστος αποτελεσματικότητας.
3. Η Ελλάδα επηρεάζει την τιμολόγηση σε 16 χώρες ανά τον κόσμο, πολυεθνικές προκειμένου να αποφύγουν τον επηρεασμό της τιμής κάποιων σκευασμάτων τους σε μεγάλες αγορές, όπως Τουρκία, Ισπανία, Βραζιλία, έμμεσα τη Γερμανία αποφασίζουν να διαγράψουν σκευάσματα στην εσωτερική αγορά. 
4. Rebate και clawback: Tα διψήφια ποσοστά των επιστροφών που επιβαρύνουν τις εταιρείες, έχουν καταστήσει πολλά σκευάσματα ασύμφορα.
5. Η εταιρείαβγάζει ένα πιο εξελιγμένο φάρμακο και αποφασίζει να αποσύρει το παλιό αντίστοιχο σκεύασμα διεκδικώντας έτσι υψηλότερη τιμή. 


Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Εγγυήσεις για την επάρκεια φαρμάκων
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εγγυώνται ότι οι ασθενείς έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.
Τα ελληνικά φάρμακα σύμφωνα με τις δηλώσεις μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον το 75% του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και το 85% των νοσοκομειακών. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων για τους επόμενους μήνες, ενώ έχουν προχωρήσει στον έγκαιρο εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή.
Φάρμακα στο σπίτι για 5.500 χρόνιους ασθενείς
Η Novartis Hellas σε συνεργασία με την εταιρεία Bioaxis θέτει σε λειτουργία το πρόγραμμα δωρεάν παράδοσης κατ’ οίκον, των θεραπευτικών αγωγών της σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν χρόνια νοσήματα των οποίων η θεραπεία δεν διατίθεται από ιδιωτικά φαρμακεία. Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Δωρεά νοσοκομειακού εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και μέτρων προστασίας και απολύμανσης
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την ΑΑΔΕ ανέλαβε τη δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών διαλυμάτων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του συστήματος υγείας και δώρισε 40 κλίνες ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας.
Προέβησαν επίσης σε δωρεές φαρμάκων σε κοινωνικά φαρμακεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 40 Δήμων, 60 monitor παρακολούθησης ασθενών σε ΜΕΘ, 500.000 μασκών προστασίας διαφόρων τύπων, γαντιών, οξύμετρων, πιεσόμετρων και απολυμαντικού εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αλεξάνδρα» και προστατευτικού εξοπλισμού και ειδών φαρμακείων σε τοπικούς φορείς.
Η παρασκευή των αντισηπτικών διαλυμάτων θα γίνει σε εργοστάσια παραγωγής των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ, που διαθέτουν τη σχετική άδεια, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Τελωνειακών Αρχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και οι επιχειρήσεις-μέλη του προσφέρουν στο Υπουργείο Υγείας νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό. Οι δωρεές περιλαμβάνουν 23 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας ΜΕΘ, 123 οθόνες ζωτικών λειτουργιών ΜΕΘ, 300 αεροθαλάμους εισπνοών, 6.000 πιστοποιημένες μάσκες ιατρών και νοσηλευτών και αντισηπτικά διαλύματα (22 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης).
Οι επιχειρήσεις-μέλη που συμμετείχαν μαζί με τον ΣΦΕΕ είναι (με αλφαβητική σειρά): AbbVie, Allergan, Astra Zeneca, Chiesi, CSL Behring, Genesis Pharma, Gilead, GlaxoSmithKline, Ipsen, Lavipharm, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer και Servier.
Κανείς όμως δεν απαντάει στα ερωτήματα: Γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας; Γιατί ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λείπουν στη χώρα μας 30.000 υγειονομικοί, πάνω από 3.000 ΜΕΘ, έχουν κλείσει πάνω από 10 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια;
Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη βασική αιτία που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε γυμνό, παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.
Ταυτόχρονα, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων, μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε εστίες διασποράς του ιού, ενώ αξιοποιούνται όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και οι ΠΝΠ όχι μόνο για να μη χάσουν οι βιομήχανοι ούτε ένα ευρώ, αλλά να βγουν και κερδισμένοι από πάνω.
Αποτελεί ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση - Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες βδομάδες, σήμερα με τις "χορηγίες" τους θυμήθηκαν την υγεία του λαού. Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για την αγορά κλινών ΜΕΘ. Και βέβαια, κανείς τους δεν μας λέει με ποιους γιατρούς και νοσηλευτές να λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ.
Γι' αυτό όσοι χειροκροτούν αυτές τις "πρωτοβουλίες" αποκρύπτουν τις αιτίες του προβλήματος, "βγάζουν λάδι" όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, που οδήγησαν σ' αυτή τη γύμνια το δημόσιο σύστημα Υγεία.
Υπεγράφη η συμφωνία για τις γ-σφαιρίνες
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων γ-σφαιρινών στην Ελλάδα.


Παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία
Ελλείψεις φαρμάκων και αυξήσεις τιμών προκαλεί ο κορωνοϊός
Η ισχυρή εξάρτηση της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων από φτηνά κινεζικά δραστικά συστατικά (API) καταδεικνύει τις πρώτες ελλείψεις στις ΗΠΑ. Ήδη, ο FDA αναφέρει την πρώτη έλλειψη ενός φαρμάκου λόγω της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός (covid-19). Η έλλειψη σχετίζεται με περιοχή της Κίνας που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως σημειώνει η εταιρεία.
Περίπου 20 φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον FDA και η παραγωγή τους βρίσκεται αποκλειστικά στην Κίνα (ως πηγή API ή τελικού προϊόντος), ενδέχεται να προστεθούν σύντομα στον κατάλογο των ελλείψεων. Ταυτόχρονα οι τιμές των «βασικών πρώτων υλών» αρχίζουν να αυξάνονται κατά 10% έως 50%.
Έγκριση λαμβάνει η Astellas Pharma για το Xospata
Έγκριση από την αρμόδια αρχή (National Medical Products Administration) της Κίνας λαμβάνει το Xospata (gilteritinib) της φαρμακευτικής Astellas Pharma, ως θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική, θετική στις μεταλλάξεις FLT3 οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ).

Η AbbVie παίρνει έγκριση σε συνδυαστική θεραπεία venetoclax για την ΧΛΛ
Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει η AbbVie για τη συνδυαστική θεραπεία venetoclax (Venclexta) με obinutuzumab για ενήλικες ασθενείς με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) οι οποίοι δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.Η έγκριση ισχύει στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Bayer παίρνει έγκριση για την  δαρολουταμίδη για τον καρκίνο προστάτη
Η Bayer ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δραστικής δαρολουταμίδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η δαρολουταμίδη, αναπτύσσεται από κοινού από την Bayer και την Orion Corporation, μια Φινλανδική φαρμακευτική εταιρεία. Ενδείκνυται για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC). Η Bayer είναι υπεύθυνη για την εμπορική διάθεση σε όλο τον κόσμο και θα συν-προωθεί το σκεύασμα με την Orion Corporation σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.


Νέα από τα φαρμακεία
Επιστολή του ΦΣΑ για την έλλειψη ειδών ατομικής προστασίας στα φαρμακεία
Το ζήτημα της έλλειψης ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, που απαιτούνται για την προσωπική ασφάλεια των φαρμακοποιών και των φαρμακοϋπαλλήλων, και αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία όλης της χώρας, επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον υπουργό και υφυπουργό Ανάπτυξης οι φαρμακοποιοί.
Πέραν των ανωτέρω ελλείψεων για την ασφάλεια των φαρμακοποιών, οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για τους πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία ζητώντας τα προϊόντα αυτά (μάσκες αντισηπτικά, γάντια) που δυστυχώς βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη.

Προληπτικά μέτρα για τα φαρμακεία από τον ΠΦΣ
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συστήνει δέσμη προληπτικών μέτρων για την προστασία τόσο των φαρμακοποιών όσο και του κοινωνικού συνόλου:
1.      Τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών)
2.      Χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης
3.      Συχνότατος αερισμός όλου του εσωτερικού χώρου .
4.      Αποφυγή συνωστισμού εντός του χώρου του φαρμακείου με την είσοδο μόνο ενός ατόμου για κάθε ασθενή και είσοδος το πολύ 2-3 πολιτών ταυτόχρονα, διατηρώντας πάντααπόσταση δύο τουλάχιστον βημάτων μεταξύ τους
5.      Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα των χώρων των φαρμακείων (πατώματα, πάγκοι, λοιποί χώροι)
6.      Περιορισμός επισκέψεων των αντιπροσώπων των εταιρειών
Τέλος, ο ΠΦΣ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά να δοθεί η δυνατότητα , σε όσα φαρμακεία το επιθυμούν, να εξυπηρετούν από θυρίδα ή μέσω των ρολών ασφαλείας. 
Επιστολή Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στο Υπουργείο Οικονομικών
Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών προώθησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με θέμα την ένταξη των φαρμακείων στα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχει εξαγγείλει η Πολιτεία."Ζητάμε άμεσα την ένταξη των φαρμακείων στις επιχειρήσεις που πλήττονται και δικαιούνται οικονομική βοήθεια από το κρατικό απόθεμα, ως επίδομα στήριξης, καθώς αρκετά φαρμακεία αναγκάζονται να κλείσουν, είτε επειδή οι ίδιοι νόσησαν ή επειδή ήρθαν σε επαφή με ύποπτο κρούσμα. Καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης που περνάμε, τα φαρμακεία βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του πολέμου και ως εκ τούτου η πολιτεία οφείλει να τα στηρίξει."


Εξελίξεις στο χώρο της υγείας
Πλαστά φάρμακα κατακλύζουν την αγορά εν μέσω πανδημίας
Αυξάνονται τα πλαστά φάρμακα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού (Covid-19), που πωλούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τον Μάρτιο, αστυνομικοί από τη Μαλαισία έως τη Μοζαμβίκη κατάσχεσαν δεκάδες χιλιάδες ακατάλληλες μάσκες και φάρμακα. Τα πλαστά αυτά φάρμακα ενδεχομένως να έχουν επιμολυνθεί, να περιέχουν λάθος ή καθόλου δραστική ουσία.
Στη μαύρη αγορά φάρμακο κατά του HIV που δοκιμάζεται για τον κορωνοϊό
Στην μαύρη αγορά πωλείται το αντιικό φάρμακο Kaletra κατά του HIV (της AbbVie) στη Ρωσία, καθώς διερευνάται ως πιθανή θεραπεία κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι το Kaletra θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανή θεραπεία, δηλώνοντας λίγο αργότερα ότι η αποτελεσματικότητά του είναι ακόμη αβέβαιη. Η ανακοίνωση αυτή όμως έφτανε για να δημιουργηθεί έλλειψη του φαρμάκου και κατακόρυφη αύξηση της τιμής του.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, το ρωσικό υπουργείο Υγείας προμηθεύεται το Kaletra της AbbVie και το διανέμει δωρεάν σε ασθενείς με HIV.Ωστόσο πλέον τα νοσοκομεία που έχουν αναλάβει τη διανομή δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά από πολίτες που ζητούν να το προμηθευτούν για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Kaletra έχει σοβαρές παρενέργειες. Όπως στομαχικές διαταραχές και ναυτία, μπορεί να απορρυθμίσει το συκώτι και την καρδιά.
Κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα για τον COVID-19
Με επείγουσα διαδικασία θα αξιολογεί ο ΕΟΦ τις αιτήσεις έγκρισης κλινικών δοκιμών που αφορούν τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι που θα διεξάγουν κλινικές δοκιμές στη χώρα μας οφείλουν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα προς έγκριση στο αρμόδιο τμήμα Κλινικών Δοκιμών του ΕΟΦ, το οποίο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα αξιολογείται άμεσα. Σημειώνεται όμως ότι για την έγκριση μιας κλινικής δοκιμής απαιτείται και η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας.
Οι διαδικασίες έγκρισης φαρμάκων την εποχή της πανδημίας
Οι συγγραφείς  του New England Journal of Medicine υποστηρίζουν ότι η πίεση που ασκείται στον εγκριτικό οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να εγκρίνει γρήγορα φάρμακα χωρίς δεδομένα τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών έρχεται σε αντίθεση με τη βασική αρχή έγκρισης φαρμάκων βάσει αποδεικτικών στοιχείων. Αν και αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει έναν επιτακτικό λόγο για τον FDA να ενεργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, οι συγγραφείς θεωρούν ότι ο FDA και η ιατρική κοινότητα μπορούν ακόμα να διατηρήσουν τα υψηλά επιστημονικά πρότυπα, ενώ ενεργούν γρήγορα.
Η παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων
Inovio Pharmaceuticals Inc.
Στόχος: Εμβόλιο που βασίζεται στο DNA
Όνομα: INO-4800
Για το ΙΝΟ-4800, πραγματοποιήθηκαν προκλινικές δοκιμές μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 29 Φεβρουαρίου και σχεδιάζεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ με 30 συμμετέχοντες τον Απρίλιο καθώς επίσης δοκιμές σε ανθρώπους στην Κίνα και τη Νότια Κορέα τον ίδιο μήνα. Ταυτόχρονα έχει έτοιμες συνολικά 3.000 δόσεις για τις δοκιμές στις τρεις χώρες και δήλωσε ότι αναμένει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές το φθινόπωρο και 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου έτοιμες για επιπλέον κλινικές δοκιμές ή χρήση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Takeda Pharmaceutical Company Ltd.
Στόχος: Θεραπεία
Όνομα: ΤΑΚ-888
Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε στις 4 Μαρτίου, ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει υπερανοσογόνες σφαιρίνες για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Strides Pharma
Στόχος: Θεραπεία
Όνομα: Favipiravir
Η Strides Pharma ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει και κυκλοφορήσει τα δισκία Favipiravir Antiviral, που είναι μια γενόσημο του Avigan της Toyama Chemical από την Ιαπωνία. 
Το Favipiravir είναι ένα αντιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γρίπης στην Ιαπωνία και μελετήθηκε στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες ως πειραματική θεραπεία της CoViD-19. Έχει δείξει θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διάρκειας της νόσου αλλά και των βελτιωμένων επιπτώσεων στους πνεύμονες, σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρίας.
BioNTech SE και Pfizer Inc.
Στόχος: Εμβόλιο
Όνομα: BVT162
Στις 17 Μαρτίου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και διανομή του υποψήφιου εμβολίου της BioNTech SE. Η BioNTech σχεδιάζει να θέσει το υποψήφιο εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές στα τέλη Απριλίου, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Οι δοκιμές θα γίνουν σε συνεργασία με τη Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. Ltd. στην Κίνα.
Moderna
Στόχος: Εμβόλιο
Όνομα: mRNA-1273
Χρονοδιάγραμμα: σε 12 έως 18 μήνες
Αναπτύχθηκε από επιστήμονες των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Λειτουργεί βάσει γενετικών πληροφοριών του τμήματος του ιού που προσκολλάται στα κύτταρα και τα προσβάλλει.
CureVac
Στόχος: Εμβόλιο
Χρονοδιάγραμμα: Πιθανά σε λίγους μήνες
Η γερμανική εταιρεία εργάζεται σήμερα σε σύμπραξη με το Institut Paul-Ehrlich, που ειδικεύεται στην έρευνα για τα εμβόλια και αναφέρεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η CureVac προσβλέπει στην εκκίνηση των κλινικών δοκιμών «στις αρχές του καλοκαιριού 2020.
Gilead Sciences
Στόχος: Φάρμακο
Χρονοδιάγραμμα: Πιθανώς εντός του έτους
Όνομα: Remdesivir
Το αντιικό αναπτύχθηκε κατά άλλων ιών όπως ο Εμπολα και δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση, αλλά αποδείχθηκε πολλά υποσχόμενο στην αγωγή ασθενών στην Κίνακαι χρησιμοποιήθηκε στην αγωγή δύο ασθενών στις ΗΠΑ και την Γαλλία.
GlaxoSmithKline
Στόχος: Εμβόλιο
Η GlaxoSmithKline, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως, έχει δανείσει την τεχνολογία της σε μια κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται στην παρούσα φάση πάνω σε ένα εμβόλιο. Η εταιρεία δεν έχει πει πότε αναμένει να προχωρήσει σε ανθρώπινες δοκιμές.
Regeneron
Στόχος: Θεραπεία και εμβόλιο
Η Regeneron ανέπτυξε τον περασμένο χρόνο ένα φάρμακο, που λαμβάνεται ενδοφλεβίως, το οποίο έχει βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που έχουν προβληθεί από τον ιό Εμπολα. Το φάρμακο θα μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως θεραπεία όσο και ως εμβόλιο, με την λήψη του από ανθρώπους πριν εκτεθούν, ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν είναι παρά προσωρινά, εάν τα αντισώματα δεν ενταχθούν στην μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων.
Η Regeneron δοκιμάζει επίσης για την αντιμετώπιση της φλεγμονής των πνευμόνων που αναπτύσσεται σε σοβαρές μορφές συνεπεία του νέου κορονοϊού την χρήση και ενός άλλου φαρμάκου της, του Kevzara, που αρχικά προορίζεται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών που προκαλεί η αρθρίτιδα.
Sinovac Biotech Ltd
Στόχος: Εμβόλιο
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο ιό. Η  Sinovac με βάση το Πεκίνο, έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας τον Απρίλιο, για να δοκιμάσει το υποψήφιο εμβόλιό της σε 144 ενήλικες, σε τυφλή κλινική δοκιμή στην Κίνα.
Γενόσηματης  Teva Pharmaceutical Industries Ltd., Sanofi, Mylan NV, Natco Pharma Ltd., Novartis AG, Bayer AG κ.α
Δραστική: υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη
Είναι ανθελονοσιακά φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες πανδημίας. Είναι παλιά με σχετικά γνωστές παρενέργειες και διαθέσιμα ως χαμηλότερου κόστους γενόσημα.
Takeda Pharmaceutical Co.
Όνομα:  Πλάσμα (TAK-888)
Χρονοδιάγραμμα: Πιθανά ως το τέλος του έτους
Η Ιαπωνική εταιρεία Takeda ερευνά αν πλάσμα αίματος από ασθενείς που ανέρρωσαν, το οποίο μπορεί να περιέχει αντισώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της νόσου.
CanSino Biologics Inc.
Στόχος: Eμβόλιο
Όνομα: Ad5-nCoV
Το εμβόλιο είναι γενετικά παρασκευασμένο από ιό που έχει ελάττωμα στην αναπαραγωγή. Ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή ασφάλειας τον Απρίλιο και δήλωσε ότι η μεγάλη δοκιμή μέσου σταδίου για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα
Novavax Inc.
Στόχος: Eμβόλιο
Όνομα: NVX-CoV2373
Το εμβόλιο στοχεύει να δημιουργήσει αντισώματα που μπλοκάρουν την αύξηση της πρωτεΐνης την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει. Η πρώτη δοκιμή σε 130 ασθενείς αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Μαΐου και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο.
Sanofi
Στόχος: Εμβόλιο
Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi συνεργάσθηκε με τον αμερικανικό υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου, χρησιμοποιώντας «μία τεχνολογία ανακατάταξης του DNA». Πρόκειται για τον συνδυασμό του DNA του ιού με το DNA ενός μη επιθετικού ιού με στόχο την δημιουργία μία νέας κυτταρικής οντότητας που θα είναι σε θέση να προκαλέσει μία ανοσοποιητική απάντηση. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί την βάση του εμβολίου της Sanofi για την γρίπη.  Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας και στέλεχος της Sanofi Pasteur David Loew εκτιμά ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο θα έχει παρασκευασθεί «σε λιγότερο από έξι μήνες» και οι κλινικές δοκιμές θα μπορούν να εκκινήσουν «περίπου σε έναν έως ενάμισυ χρόνο».
Johnson & Johnson
Στόχος: Εμβόλιο και θεραπεία
Η Johnson & Johnson, που στο παρελθόν έχει ανταποκριθεί σε κρούσματα των ιών Ebola και Zika, ακολουθεί μια πολυπαραγοντική προσέγγιση  για τον κοροναϊό. Η εταιρεία είναι στις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης ενός εμβολίου που θα εισάγει τους ασθενείς σε μια απενεργοποιημένη εκδοχή του ιού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση χωρίς να επιφέρει μόλυνση.
Ταυτόχρονα, η J & J συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή αρχή για την έρευνα και την ανάπτυξη της Βιοϊατρικής σχετικά με πιθανές θεραπείες για τους ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη διερεύνηση του κατά πόσο κάποιο από τα παλαιότερα φάρμακά της μπορεί να λειτουργήσει κατά του κοροναϊού.
Vir Biotechnology
Στόχος: Θεραπεία
Η Vir Biotechnology, μια εταιρεία επικεντρωμένη σε μολυσματικές ασθένειες, έχει απομονώσει αντισώματα από ανθρώπους που επιβίωσαν από τον SARS, έναν ιογενή "συγγενή" του νέου κοροναιου, και επί του παρόντος εργάζεται για να καθορίσει εάν μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Σε συνεργασία με την κινεζικήφαρμακοβιομηχανία  WuXi Biologics, η Vir που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης θεραπείας και δεν διευκρίνισε πότε αναμένει να είναι έτοιμα τα προϊόντα της για ανθρώπινη δοκιμή. 
Heat Biologics Inc
Στόχος: Εμβόλιο
H Heat Biologics έχει ανακοινώσει ότι αναπτύσσει εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό με το Πανεπιστήμιο Miami Miller School of Medicine.
Roche Holding AG, Chugai Pharmaceutical Co.
Όνομα: Actemra
Το Actemra είναι φάρμακο για την αρθρίτιδα και στοχεύει το  IL-6. Η Roche, σε συνεργασία με τον FDA και το  BARDA, άρχισαν τον Απρίλιο κλινική δοκιμή τελικού σταδίου σε 300 νοσηλευόμενους με Covid-19 οι οποίοι έχουν σοβαρή πνευμονία.
Astra Zeneca
Όνομα: Calquence
Τα πρώτα δείγματα από τη χρήση του Calquence σε ασθενείς με νόσο COVID-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή είναι διασωληνωμένοι, επιδεικνύουν κλινικό όφελος.
Το σκεύασμα Calquence έχει ήδη λάβει έγκριση στις ΗΠΑ για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων του αίματος. Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ως θεραπεία κατά του COVID-19.
Novartis
Όνομα: Jakafi
Σε κλινική δοκιμή Φάσης 3 εισέρχεται το Jakafi από την Novartis και την Incyte  προκειμένου να δοκιμαστεί ως θεραπεία για την «καταιγίδα κυτοκινών» την ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί αναπνευστικές επιπλοκές σε ασθενείς με βαριά νόσο COVID-19. Το Jakafi, έχει λάβει έγκριση το 2011 από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία της μυελοφλεγμονής.
Να μην ισχύσουν οι πατέντες φαρμάκων και εμβολίων για τον κοροναϊό ζητά ο ΠΟΥ
Με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται ραγδαία, αυξάνεται η πίεση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για κατάργηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες είχαν αποποιηθεί τα δικαιώματά τους σε φάρμακα που αφορούσαν την καταπολέμηση του ιού HIV, που προκαλεί AIDS, όπως επίσης και για τη φυματίωση και την ηπατίτιδα C.
Η αμερικανική AbbVie εγκατέλειψε τα παγκόσμια δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το φάρμακο Kaletra, όταν το Ισραήλ εξέδωσε μια «υποχρεωτική άδεια» που επιτρέπει στη χώρα να το χρησιμοποιήσει ενάντια στον κοροναϊό χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ανάλογες κινήσεις ετοιμάζονται να κάνουν η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η ελβετική Roche, η οποία κατασκευάζει κιτ εξέτασης για τον ιό, συμφώνησε να μοιραστεί τη συνταγή για το υγρό της δοκιμής με την ολλανδική κυβέρνηση, αφού πρώτα κατηγορήθηκε ότι με τη στάση της εμποδίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας να διεξάγει τεστ για τον κοροναϊό.
Τεράστιες επενδύσεις σε έρευνα για τον κοροναϊό
Από την 1η Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, έχουν καταγραφεί 361 κλινικές δοκιμές σε κοροναϊούς, σε σύγκριση με 14 μεταξύ 2007 και 2019.Τεράστια ποσά επενδύονται στην έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών και μέσων διάγνωσης του κοροναϊού. Κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν διαθέσει τουλάχιστον 830 εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση ερευνών σχετικά με τον SARS-COV 2.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο ποσό αυτό, περιλαμβάνονται:
         100 εκατομμύρια δολάρια από τη Συμμαχία για την Καινοτομία στην Προετοιμασία για την Πανδημία (CEPI).
         125 εκατομμύρια δολάρια για θεραπείες από τα Ιδρύματα Gates, Wellcome Trust και Mastercard COVID-19 Therapeutics.
         Περισσότερα από 205 εκατομμύρια δολάρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες του ΟΟΣΑ.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω επενδύσεων, οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που σχετίζονται με τον SARS-COV 2 και άλλους κοροναϊούς που προκαλούν αναπνευστικά νοσήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2020.

Εργαζόμενοι του κλάδου
Αντεργατική επίθεση εν μέσω πανδημίας
Το συνδικάτο φαρμάκου καλλυντικών και συναφών επαγγελμάτων Αττικής-Πειραιά και Νήσων σε ανακοίνωση του καταγγέλλει ότι την ώρα που παρθήκαν μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, βγήκαν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας το μισθό μέχρι και 50% σε βάθος έξι μηνών, να μετακινούν το προσωπικό τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Και για να μη ξεφύγει κανείς από το πνεύμα της «γενικής συναίνεσης», η κυβέρνηση φρόντισε να αναστείλει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών.
Το συνδικάτο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι η «εταιρική κοινωνική ευθύνη» στοχεύει στον εξωραϊσμό της εικόνας  εργοδοτών και ομίλων στα μάτια των εργαζομένων, προσφέρει απίστευτες δυνατότητες δωρεάν προβολής των εταιρειών και μετατρέπει την υποχρέωση του κράτους να παρέχει στο λαό ασφάλεια, υγεία, φάρμακο, σε υπόθεση φιλανθρωπίας των βιομηχάνων.
Εντατικοί ρυθμοί δουλειάς και υπερωρίες εν μέσω πανδημίας
Στα εργοστάσια του φαρμάκου, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται και σε συνθήκες έντασης και συνωστισμού, ακόμα και Σαββατοκύριακα, χωρίς οι εργοδότες να υποχρεώνονται να καταχωρούν καθημερινά τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. Ταυτόχρονα πολλές είναι και οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες φέρουν αντίσταση στους εργαζόμενους σε σχέση με την λήψη της άδειας ειδικού σκοπού.
Σε μεγάλο φαρμακείο στα νότια προάστια ο εργοδότης δεν άφηνε τους εργαζόμενους να ανοίξουν αντισηπτικά, γιατί, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, «είναι για πούλημα» και αδιαφορώντας για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών συνέχισε να βρίσκεται στο φαρμακείο ενώ είχε πυρετό. Φαρμακοϋπαλλήλοι καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους δεντους αφήνουν να κάνουν το τεστ γιατί φοβούνται τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν αν βγει θετικό.
Τηλε-εργασία: Δοκιμή νέων μορφών εργασίας με στόχο να μείνουν και μετά
Οι εργαζόμενοι στην ιατρική ενημέρωση, όπως και υπάλληλοι γραφείου των εταιρειών, δουλεύουν εδώ και καιρό με τη μέθοδο της τηλεργασίας, ένα μέτρο που σε αρκετές περιπτώσεις αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, μειώνει τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών, καθιστά τους εργαζόμενους πραγματικά ευέλικτους, χωρίς διαχωρισμό εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Η κρίση του κορονοϊού, προσφέρει την ευκαιρία για τους εργοδότες να δοκιμαστούν νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας με την προοπτική να μείνουν και μετά το τέλος της κρίσης, χωρίς να υπολογίζεται τι σημαίνει αυτό για την εργασιακή καθημερινότητα των συναδέλφων.
Hellenica και L'Oreal:Αναστολή της σύμβασης όλων των εργαζόμενων του ομίλου
Η L'Oreal προχώρησε σε αναστολή της σύμβασης μέρους των εργαζόμενων και η «Hellenica» σε αναστολή της σύμβασης όλων των εργαζομένων του ομίλου, εργοστάσιο, γραφεία, πωλητές, μέχρι και τις 30/4, βυθίζοντας τους συναδέλφους στην αβεβαιότητα για το ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον τους και μάλιστα τους ενημέρωσε την Παρασκευή για την αναστολή που ερχόταν μόλις δυο μέρες μετά, τη Δευτέρα.
Φαρματέν: Yποχρεώνει τους εργαζόμενους σε χρήση της κανονικής τους άδειας
Στην εταιρεία ΦΑΡΜΑΤΕΝ εξελίχθηκε μια έντονη προσπάθεια  να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι συνολικά και ιδιαίτερα στο εργοστάσιο να δεχθούν να υπογράψουν  και να πάρουν κανονική άδεια πάρα την θέληση τους. Αυτή η τακτική της εταιρείας προκάλεσε την αντίδραση και την οργή πλήθους εργαζομένων,  είτε υπέγραψαν είτε όχι. Πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν αυτή την κίνηση της εταιρείας στο κλαδικό Συνδικάτο.
Το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με την Ομοσπονδία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο όπου επιβεβαιώθηκαν ξανά οι καταγγελίες. Η εταιρία αναγκάστηκε μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων και την παρέμβαση συνδικάτου και ομοσπονδίας να ισχυριστεί ότι δεν υποχρεώνει κανέναν σε άδεια. Το συνδικάτο ωστόσο καλεί την εταιρία να θεωρήσει τα χαρτιά αδείας που έχουν κατατεθεί ως τώρα υπό την πίεση της εργοδοσίας άκυρα.
Unipharma: Δουλειά 25η Μαρτίου
Η Unipharma κάλεσε μέσα στην κρίση της πανδημίας του εξαντλημένους εργαζόμενους να εργαστούν την 25η Μαρτίου και μάλιστα τους ειδοποίησε την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οnepharma: Με τα πόδια στη δουλειά!
Στην «Onepharma», εργαζόμενη αναγκάζεται να πηγαίνει στη δουλειά με τα πόδια μετά την παύση του λεωφορείου που μετέφερε τους εργαζόμενους μέχρι τώρα, αφού η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει τα έξοδα μετακίνησης.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν, την Τετάρτη 22 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και στα Τρόφιμα - Ποτά αλλά και τα αντίστοιχα Συνδικάτα της Αττικής ενώ την κινητοποίηση στήριξαν και τα σωματεία εργαζομένων «LOREAL» και «Boehringer Ingelheim»
Στη σχετική ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Όσο εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τέτοιες "κρίσεις" που προκύπτουν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος αξιοποιούνται από τους κεφαλαιοκράτες, τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους για να θωρακίσουν την εξουσία τους και να διασφαλίσουν την κερδοφορία και την επιχειρηματική δράση, επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας και αμοιβής, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και των ανθρώπων της βιοπάλης. Σήμερα, κυβέρνηση και εργοδοσία βρίσκουν στην πανδημία τον "καταλύτη" για την επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει από τις αντεργατικές πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων».
28 ΑΠΡΙΛΗ-ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ σε όλους τους εργασιακούς χώρους
Τα κλαδικά αλλά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου συμμετείχαν μαζικά στις 28 Απρίλη στην Ημέρα Δράσης. Οι εργαζόμενοι στήριξαν την ημέρα δράσης θέλοντας να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όλα αυτά μπροστά και στην επερχόμενη Πρωτομαγιά.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, ενισχύοντας την οργάνωση τους στους χώρους δουλειάς για να μην χαθεί κανένα από τα εργασιακά τους δικαιώματα με πρόφαση την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.