Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:  633                                                                                                      
              Αθήνα 12/7/2016                                                                                                                                                


Η ΟΕΦΣΕΕ εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους των καταστημάτων ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στους σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους της ΦΑΜΑΡ, που ανήκει στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, και τα αντίστοιχα σωματεία τους, κλαδικά και επιχειρησιακά.

Κυρίως, όμως, καλούμε σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, στη βάση των συμπερασμάτων που πρέπει να βγουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
Και οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλοεργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζει με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες κερδοφορίας. Στη βάση αυτή ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις, προχωρά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, επενδύει και αποεπενδύει, «εγκαταλείπει» επιχειρήσεις και κλάδους όπου η κερδοφορία μειώνεται και επανεπενδύει σε κλάδους και υποκλάδους με υψηλότερη κερδοφορία. Σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, μάλιστα, αυτά τα φαινόμενα είναι πιο έντονα.
Στα σχέδια αυτά οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους δε «χωράνε». Κι ενώ παράγουν όλο τον πλούτο και δεν έχουν καμιά ευθύνη για τους αδηφάγους ανταγωνισμούς και την κρίση των καπιταλιστών, υφίστανται τις πιο βαριές συνέπειες.
Στον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, λοιπόν, ενώ τα καταστήματα «πτωχεύουν» και κλείνουν, η ΦΑΜΑΡ, με 11 εργοστάσια στην Ευρώπη, κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παρασκευαστών στον κλάδο των φαρμακευτικών και καλλυντικών, διεθνώς. Μάλιστα, στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδιασμού, ανακοίνωσε την εξαγορά εργοστασίου του Καταναλωτικού Τμήματος της Bayer στον Καναδά,  ενώ αναμένεται  και η εξαγορά άλλου ενός εργοστασίου στην Ισπανία.
Από την κερδοφορία και την ανάπτυξη της ΦΑΜΑΡ, οι εργαζόμενοι «εισπράττουν» τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, με εντατικοποίηση της δουλειάς, απολύσεις, ενίσχυση των εργολαβικών – δουλεμπορικών εταιρειών, με μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων. Δηλ. όλα αυτά τα μέτρα που η εργοδοσία προωθεί και στο φάρμακο και στο εμπόριο και σε όλους τους κλάδους στο όνομα της «αντοχής» των επιχειρήσεων και της «διατήρησης» των θέσεων εργασίας, για να εκβιάζει τη συναίνεση των εργαζόμενων.
Η ίδια η ζωή, βέβαια, δείχνει ότι η αποδοχή τέτοιων θυσιών από τους εργαζόμενους – με την προτροπή και «συνδικαλιστών» - επιδεινώνει καθημερινά την κατάστασή τους και δεν εξασφαλίζει καμιά θέση εργασίας.
Κανένας εφησυχασμός, λοιπόν, στους συναδέλφους της ΦΑΜΑΡ. Καμιά αποδοχή στα αντεργατικά μέτρα που αποτελούν το έδαφος για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Καμιά αποδοχή της λογικής ότι η ανάπτυξη της ΦΑΜΑΡ, μαζί με την ενίσχυση του «ελληνικού» κεφαλαίου στο φάρμακο και την ανάσχεση του «αφελληνισμού» του κλάδου, τους εξασφαλίζει. 
Τώρα, να αποδεσμευθούν από «συνδικαλιστές» που προωθούν τέτοιες λογικές και στην ουσία παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας. Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στην ΟΕΦΣΕΕ και να οργανώσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να έχουν όλοι ως ελάχιστη βάση την κλαδική σύμβαση του 2009, για να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


  
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ