Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016








ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
ΑΠΡΙΛΗ-ΙΟΥΝΗ 2016











KYBΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του είναι πολλά και συσσωρευμένα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η οποία συνεχίζεται και με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο στην πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων ως προϋπόθεση να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Το αποτέλεσμα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών να αποτελεί ένα όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, με αύξηση των παντός είδους πληρωμών από τους ασθενείς και οι κρατικές και ασφαλιστικές παροχές να περιορίζονται στα συνεχώς συρρικνούμενα «Βασικά πακέτα» υπηρεσιών υγείας.
Δεν είναι λίγες οι έρευνες και οι επιστημονικές ανακοινώσεις που δείχνουν ότι ένα τμήμα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν εφαρμόζει πλήρως ή και καθόλου τη θεραπευτική τους αγωγή ή δεν πάνε στο γιατρό επειδή δε μπορούν να πληρώσουν ή επειδή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες, αναδεικνύοντας όχι απλά ανεπάρκειες αλλά την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Το γεγονός ότι από τους χρόνιους ασθενείς το 30% μειώνει τις επισκέψεις στους γιατρούς, το 60% δε λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους, το 17,4% διακόπτει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη, είναι ενδεικτικά στοιχεία από τις επιπτώσεις του κριτηρίου του «κόστους» στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού με το οποίο διαμορφώνει την πολιτική της και η σημερινή Κυβέρνηση. Γι’ αυτό ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολυάριθμου επιστημονικού – υγειονομικού προσωπικού και από την αύξηση της παραγωγικότητας, επιδεινώνονται οι όροι αξιοποίησής τους από το λαό.
Η πολιτική της Κυβέρνησης για την Υγεία του λαού οικοδομείται πάνω σε ένα χοντρό ψέμα. Ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί ο λαός καταθέτοντας προσωρινές θυσίες στο τέλος θα βγει στο ξέφωτο και θα βελτιωθούν αποφασιστικά οι υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του.
Οι στόχοι αυτοί όμως αποτελούν βαρέλι δίχως πάτο για τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα. Συνιστούν μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στην υγεία και άλλων που θα παρθούν, τώρα για την έξοδο από την κρίση και αργότερα με την επίκληση να διατηρηθεί η όποια ανάκαμψη για να μην επιστρέψουμε και πάλι στην κρίση. Σ’ αυτή την πολιτική οφείλεται η ανεργία και η ημιαπασχόληση, η ανατροπή του σταθερού ημερησίου χρόνου εργασίας, η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, η  ποιότητα και ποσότητα της διατροφής, τα προβλήματα της κατοικίας, η έλλειψη θέρμανσης, η έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, η τεράστια οικονομική αιμορραγία που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, η επιδείνωση των όρων και του επιπέδου παροχής των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής γεννιούνται και αναπαράγονται όλες οι συνθήκες και οι παράγοντες που οδηγούν άμεσα και μακροπρόθεσμα στην πρόωρη φθορά της υγείας του λαού, στην επιδείνωση συνολικά του βιοτικού επιπέδου.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνδέει την κρατική χρηματοδότηση και τις προσλήψεις προσωπικού στις επικίνδυνα υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας, τους όρους και τις προϋποθέσεις για ιατρικές επισκέψεις, εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, τις υπηρεσίες ΠΦΥ, τα φάρμακα, την περίθαλψη των ανασφάλιστων κλπ., με το «κόστος» και τις δημοσιονομικές «αντοχές» της οικονομίας, όπως ακριβώς έκαναν και όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Από τη μια έχουμε δραστικό περιορισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και από την άλλη μεταφορά μεγαλύτερου μέρους των δαπανών άμεσα ή έμμεσα στο λαό.
Όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, αξιοποιεί ως «κόφτη» τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, με ένα συνεχώς συρρικνούμενο «Βασικό πακέτο» παροχών υγείας, πολύ μακριά από τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Μάλιστα προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί από το λαό οι στόχοι των περικοπών, αυτοί «ντύθηκαν» με τα ίδια επιχειρήματα περί «νοικοκυρέματος», περιορισμού της «σπατάλης», την «ορθολογική αξιοποίηση των πόρων». Προβλήματα που αποτελούν παράγωγα του συστήματος που η κυβέρνηση υπηρετεί και τα αξιοποιεί σε βάρος των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα περιορισμού της Δημόσιας Δαπάνης Υγείας, η οποία μεταξύ 2009 – 2015 μειώθηκε πάνω από 35% ενώ η Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας έφτασε στο 40% σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες στην υγεία. Με το 3ο Μνημόνιο επέβαλλε «πάγωμα» της χρηματοδότησης της υγείας στο ανεπαρκέστατο ποσόν των 1,4 δις €, τουλάχιστον μέχρι και το 2018 και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στον προϋπολογισμό των δημόσιων Νοσοκομείων για το 2016 (1.15δις €), η επιχορήγηση των οποίων σε σχέση με το 2009 είναι μειωμένη κατά 60%, η Κυβέρνηση φόρτωσε και τη δαπάνη των «ακριβών» φαρμάκων που μέχρι πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, τα έσοδα των νοσοκομείων από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ και από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις πληρωμές ουσιαστικά των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Από αυτήν την πρόσθετη αφαίμαξη των λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων και του ήδη πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, προκύπτει η αύξηση των εξόδων των δημόσιων νοσοκομείων που η Συγκυβέρνηση την παρουσιάζει ως αύξηση της χρηματοδότησής τους κατά 300 εκ. €, πρώτη φορά μετά από 6 περίπου χρόνια.
Τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πάνω από 30.000, με κλειστά 220 κρεβάτια ΜΕΘ, κλειστά κρεβάτια χειρουργείου, τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η Συγκυβέρνηση προβάλλει ως κατόρθωμα την εξαγγελία 3.500 προσλήψεων «σε βάθος χρόνου». Εξαγγελίες που στην πραγματικότητα ούτε τις συνταξιοδοτήσεις δε μπορούν να αντικαταστήσουν. Στο κριτήριο του «κόστους» και της μείωσής του οφείλεται η πρόσληψη προσωπικού με το σταγονόμετρο, με εργαζόμενους επικουρικούς και με «μπλοκάκι» διότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αφού πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.
Γι’ αυτό εφαρμόζει και με το παραπάνω όλους τους αντεργατικούς νόμους που ανατρέπουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς και τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα προκειμένου να μπαλώσει όπως – όπως τα τεράστια κενά από την έλλειψη προσωπικού. Αυτή η κατάσταση έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο με τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων αλλά και στους ασθενείς, που εξαναγκάζονται λόγω των ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες να πληρώνουν – όσοι έχουν - τεράστια ποσά στους ιδιώτες επιχειρηματίες και η μεγάλη πλειοψηφία να ταλαιπωρούνται στις μεγάλες λίστες αναμονής που ορισμένες φορές αποβαίνει σε βάρος όχι μόνο της υγείας τους, αλλά και της ζωής τους.
Είναι άκρως ανησυχητικό το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη θέσπιση κριτηρίων ελέγχου των εισαγωγών ασθενών από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία για νοσηλεία, με στόχο τον περιορισμό των «άσκοπων» εισαγωγών και δαπανών, που έχει δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί. Είναι βάσιμο το ενδεχόμενο - όταν επικρατεί το οικονομικό κριτήριο και όχι το αποκλειστικά επιστημονικό - ασθενείς να νοσηλεύονται αφού επιδεινωθεί η υγεία τους ενώ εάν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία να μην υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Το γεγονός ότι ενισχύεται το κριτήριο της μείωσης του «κόστους» των ασθενών και ως στοιχείο της αξιολόγησης του έργου των γιατρών και των άλλων υγειονομικών, ενισχύει την παραπάνω πρόβλεψη. Άλλωστε είναι γνωστές οι καταγγελίες για τα λεγόμενα «αιματηρά εξιτήρια» ασθενών, πριν ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους γιατί αυτό κοστίζει λιγότερο.
Η «διαφάνεια» στις λίστες χειρουργείου που προπαγανδίζει η Συγκυβέρνηση αποτελεί «άδειο πουκάμισο» από τη στιγμή που η έλλειψη προσωπικού, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργείων, σημαίνει διατήρηση των πολύμηνων αναμονών, αλλά ενδεχομένως με «διαφάνεια». Όμως, τι αξία έχει αυτό για έναν διαγνωσμένο καρκινοπαθή που ο χρόνος του χειρουργείου αλλά και ο χρόνος για να ξεκινήσει τη θεραπεία μπορεί να αποβεί κρίσιμος για τη ζωή του; Τα στοιχεία που υπάρχουν από φορείς των επιστημόνων και των ασθενών είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη δημόσιων υποδομών και το κόστος που επιβαρύνει τους ασθενείς.
Μόνο το 30,7% των γυναικών εξετάζονται συστηματικά για τον καρκίνο ενώ το 40% των καρκινοπαθών έχει δυσκολία στο πρώτο ραντεβού λόγω μεγάλων αναμονών στα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το 28% των καρκινοπαθών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, πληρώνουν σημαντικά ποσά από τη τσέπη τους για χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες κλπ., ενώ οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πληρώνουν το 60% του κόστους των θεραπειών, όταν πριν τρία χρόνια καλύπτονταν 100%.
Στον τομέα της πρόληψης η Κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει. Π.χ. ενδεικτικά οι γυναίκες και τα νέα ζευγάρια καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα τις εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου Α και Β επιπέδου, τα υπερηχογραφήματα, τις εξετάσεις για την Κυστική Ίνωση και για άλλα κληρονομικά νοσήματα διότι είναι εκτός αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης ενδεικτικά δεν αποζημιώνεται η ψηφιακή μαστογραφία, το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, τα Οπτικά Πεδία, ενώ υπάρχουν εξετάσεις όπως η Τροπονίνη (διαγνωστική για το έμφραγμα) που την πληρώνουν οι ασθενείς ακόμα και στα επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων. Εξολοκλήρου επίσης πληρώνουν οι γονείς το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δύο δόσεις του κοστίζουν 220 ευρώ περίπου και για το εμβόλιο κατά του «Ρότα ιού», που ήταν αρχικά με μηδενική συμμετοχή στη συνέχεια μπήκε συμμετοχή 25% που σημαίνει δαπάνη των οικογενειών 60 ευρώ για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται.
Με την «αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)», που προωθεί η Συγκυβέρνηση και την παρουσιάζει ως βασική «μεταρρυθμιστική τομή» στο Σύστημα Υγείας, στην πραγματικότητα, διατηρεί τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, σε προσωπικό, ιατρικά εργαστήρια και υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η τελείως ανεπαρκής και αποσπασματική παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και η δυνατότητα στην Πρόληψη να περιορίζεται κυρίως στο επίπεδο των «συμβουλών». Έτσι το επόμενο διάστημα και με δεδομένες τις ανάγκες που δεν είναι «στάσιμες» αλλά αυξάνονται, θα οξυνθούν τα λαϊκά προβλήματα που αφορούν την υγεία του λαού.
Σήμερα στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στην επαρχία έχει μείνει το 10 – 15% του προσωπικού, στην Αθήνα έχει μείνει το 50 – 60% του προσωπικού, ενώ το 2016 λειτουργούν ή μισολειτουργούν συνολικά 220 πολυϊατρεία και εργαστήρια σε σχέση με τα 350 το 2014 που και αυτά ήταν ανεπαρκή. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει Παιδίατρος στο ΠΕΔΥ, ούτε καν συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα συνεχίσουν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας επιπλέον 15% από τη τσέπη τους – μιας και αφορά τα παιδιά τους - για τις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και για τις ιατρικές επισκέψεις είτε επειδή δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, είτε επειδή υπάρχουν τα πλαφόν και στους γιατρούς και στους ασθενείς ή αν δεν είναι επείγον να μένουν αδιάγνωστα.
Η Κυβέρνηση διατηρεί και επαυξάνει όλα τα πλαφόν, τα χαράτσια, τις συν-πληρωμές για την υγεία. Π.χ. η πρόσφατη επιβολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας στους συνταξιούχους στο 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αντιστοιχεί σε πολλαπλάσια επιβάρυνση από το 5ευρο που καταργήθηκε.
Με τους ανασφάλιστους που η Κυβέρνηση τους έχει κάνει σημαία για τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της «κερνάει με ξένα κόλλυβα». Δε βάζει ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορτώνει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ουσιαστικά στους εργαζόμενους. Εφαρμόζει την ίδια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που στέλνει στην ανεργία και τη μαύρη εργασία χιλιάδες εργαζόμενους, τους αφαιρεί τα βιβλιάρια ασθενείας και για να τα ξαναδώσει στέλνει το «μπιλιετάκι» για πληρωμή στους ασφαλισμένους. Μάλιστα οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πληρώνουν, συμμετοχές, χαράτσια κλπ., όπως ακριβώς και οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες κλπ. Μόνο όσοι έχουν ατομικό μηνιαίο εισόδημα έως 200€ δε θα πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή ένα μικρό μέρος των εξαθλιωμένων. Η κατάργηση των «τριμελών επιτροπών» για την είσοδο των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς η Κυβέρνηση να χρηματοδοτεί για την κάλυψη των αναγκών τους, δε λύνει το πρόβλημα. Τα δημόσια νοσοκομεία θα κάνουν πιο αυστηρά και χωρίς τις τριμελείς επιτροπές τα κριτήρια εισαγωγής προκειμένου να περιορίσουν το «κόστος». Άλλωστε υπάρχει το παράδειγμα των ασθενών που έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας και πολλές περιπτώσεις που δε γίνονται δεκτοί στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία επειδή δε χρηματοδοτούνται από το κράτος γι’ αυτό.
Η ίδια τραγική κατάσταση υπάρχει και για τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Η Συγκυβέρνηση διατηρεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική δαπάνη και να αυξηθεί η δαπάνη των ασθενών που έχει εξαναγκάσει τους ασθενείς να πληρώνουν μεσοσταθμικά από 9% το 2009 στο 30% περίπου σήμερα. Με το 3ο Μνημόνιο προβλέπεται ο ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2018 να δίνει για φάρμακα έως 1,94 δις ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ανεπαρκέστατο ποσόν του 2015 (2 δις ευρώ). Στο ποσόν αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για τα εμβόλια που πριν ήταν σε ξεχωριστό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση διατηρεί το χαράτσι του 1€ ανά συνταγή, μειώνει τις ασφαλιστικές τιμές, αυξάνει τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» και των ΜΗΣΥΦΑ που τα πληρώνουν 100% οι ασθενείς.
Όλα αυτά συντέλεσαν στην υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής όπου κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα για φάρμακα. Επίσης οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους, για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 14,6% περισσότερα.
Η Κυβέρνηση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας με την θεσμική αλλαγή στη Διοικητική Οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που ετοιμάζει, αποδέχεται την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του κλεισίματος των δημόσιων ειδικών – ψυχιατρικών νοσοκομείων και του κατακερματισμού των δομών ψυχικής υγείας που ακολούθησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και την προχωράει και ένα βήμα πιο μπροστά. Κατοχυρώνει το διοικητικό - θεσμικό ρόλο των επιχειρηματιών, των ιδιωτών και των ΜΚΟ - που έχουν ενισχύσει τη δράση τους γενικά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και ιδιαίτερα στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες - καθώς και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών από τις μονάδες του δημόσιου τομέα.
Η ανάπτυξη μονάδων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με μία πανσπερμία δομών ψυχικής υγείας (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ,) οδηγεί στον κατακερματισμό, την αποσπασματικότητα και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης. Με δεδομένο τον πολυκερματισμό επιχειρείται μέσω των οργάνων που δημιουργούνται να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά και τη δεδομένη πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της έλλειψης δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας.
Ουσιαστικά υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ να διαχειριστεί τα τεράστια προβλήματα των ασθενών με κριτήριο ότι αυτά αποτελούν «πηγή απώλειας της παραγωγικότητας» χωρίς τα μέτρα να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμορφώνει την πολιτική της στην υγεία με κριτήριο το «κόστος» των μέτρων στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό. Το κριτήριο της ανάπτυξης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετεί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προμηνύει ανάκτηση των απωλειών σε υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας του λαού, αλλά μονιμοποίηση της σημερινής άθλιας κατάστασης.
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 5/4/2016
«Ψάχνονται» για επενδύσεις στο έδαφος των μνημονίων.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.«Μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα ανακάμψει, καθώς το μέλλον και οι προοπτικές της συνδέονται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης». Με αυτόν το χαρακτηριστικό άξονα, που αποτυπώνει τη διαπλοκή των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης με τις εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ, απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Φ. Φέσσας, στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε ο «Economist» στο Βερολίνο, με συνδιοργανωτή το Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων BDI.
O πρόεδρος του ΣΕΒ,  επιπλέον, κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις «υπάρχουσες ευκαιρίες» στους τομείς του τουρισμού, των logistics, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής, των φαρμάκων, των μεταλλικών προϊόντων, της οικονομίας υπηρεσιών που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, επισημαίνοντας ότι οι παραπάνω τομείς της ελληνικής οικονομίας υπόσχονται «σημαντικές υπεραξίες σε εκείνους τους επενδυτές που πρώτοι θα τολμήσουν να επενδύσουν». Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας, «χτυπώντας το καμπανάκι» του κινδύνου προς την κυβέρνηση και τους «Θεσμούς», υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθούν υπερβολές σε φορολογικά μέτρα που θα βαθύνουν περισσότερο την ύφεση. Ουσιαστικά, επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για «εναλλακτικό» μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, στο έδαφος βέβαια των μνημονίων. Τέλος, δείχνοντας στην κατεύθυνση και ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου, τόνισε ότι βασικές αιτίες της αργοπορίας της Ελλάδας να βγει από την κρίση είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, οι αδύναμοι θεσμοί, οι πελατειακές σχέσεις καθώς και η ταύτιση των μεταρρυθμίσεων μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ου. Γκρίλο, εντόπισε δυνατότητες για τις διμερείς σχέσεις στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στο φαρμακευτικό τομέα, στην Πληροφορική - Επικοινωνίες, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη των διμερών οικονομικών δραστηριοτήτων «δεν είναι τόσο θετική».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σχέδιο δράσης για την ανταγωνιστικότητα των φαρμακοβιομηχάνων
Το πράσινο φώς για την υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).Στόχοι του σχεδίου, που αποτέλεσε εισήγηση της Υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιας για τη Βιομηχανία, Θ. Τζάκρη και στηρίχθηκε σε ειδική μελέτη, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και χαμηλότερες τιμές στα σκευάσματα.
Έτσι, στο επίκεντρο μπαίνουν εκείνες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, στην πλειονότητα τους είναι, δηλαδή, ελληνικών συμφερόντων. Όπως συμφωνήθηκε, προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η αναζήτηση τρόπων ανάδειξης των λύσεων, με τη συνεργασία και του κλάδου, που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας «πρότυπο για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ξεκάθαρους ρόλους και αμοιβαίες δεσμεύσεις», όπως αναφέρει ανακοίνωση. Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε επίσης σχέδιο για την ενίσχυση δομών στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Παράλληλα ανέθεσε στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση για τη ρύθμιση στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.
Η μελέτη αναδεικνύει έξι βασικές προτεραιότητες: την τόνωση της ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου, τη στήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, την αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού, τη διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών και τη βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης. Η εν λόγω μελέτη πρόκειται θα λάβει πιλοτικό χαρακτήρα για τη σύνταξη αντίστοιχων μελετών και για άλλους κλάδους της οικονομίας, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την υλοποίηση του σχεδίου δράσης αναλαμβάνει διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας).
■ Σε συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του ΕΟΦ περιγράφηκαν σε αδρές γραμμές τα σχέδια του Οργανισμού για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και η ανάδειξη κινήτρων που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα.
Σε μια αποστροφή του λόγου της, η πρόεδρος του ΕΟΦ, μίλησε για «φορολογικά κίνητρα στις εταιρίες», αφήνοντας το ζήτημα ανοικτό. Η φαρμακοβιομηχανία, όμως, φέρεται να έχει μια σαφή εικόνα των αναπτυξιακών κινήτρων που μπορούν να δοθούν στις επιχειρήσεις, στο κομμάτι της φορολογίας. Δεν ανακάλυψε τον τροχό, απλά προωθεί την εφαρμογή εργαλείων, που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και δείχνουν να αποδίδουν.
Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματοποίησε τις προτάσεις της επί του σχεδιασμού μηχανισμού φορολογικών αναπτυξιακών κινήτρων, ώστε να κινηθεί ο κλάδος προς μια εξισορρόπηση μεταξύ της υψηλής φορολόγησης και της ανύπαρκτης κινητροδότησης. Βασικό εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει η ουσιαστική εφαρμογή υπερέκπτωσης, με αύξηση της σε επίπεδο που θα καταστήσει επωφελές το φορολογικό όφελος της κάθε επένδυσης στην έρευνα. Στόχος είναι το εν λόγω κίνητρο να αυξηθεί, από το 130% που είναι σήμερα, στο 200% που ανέρχεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά η συνολικότερη επανεξέταση του πλαισίου των φορολογικών κινήτρων για δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης και τεχνολογικής καινοτομίας κρίνεται απαραίτητη, όπως και η εναρμόνιση του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να ενισχυθούν οι εγχώριες επενδύσεις και να προσελκυσθούν διεθνείς. Πέραν όμως της υπερέκπτωσης, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναδεικνύουν τη σημασία άμεσης έκδοσης ενός Προεδρικού διατάγματος (που προβλέπεται, άλλωστε, σε νόμο του 2013), το οποίο θα διευρύνει τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Ακόμα, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού επιδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων σε περιφέρειες με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση, αλλά και η έγκριση ειδικού καθεστώτος από την Κομισιόν για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες έρευνας στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και να μην εξαρτώνται από το χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Η φαρμακοβιομηχανία τονίζει και την ανάγκη ενίσχυσης του κινήτρου περί ευρεσιτεχνίας, την απαλλαγή των royalties που καταβάλλονται σε άλλες χώρες από την παρακράτηση φόρου, τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), όπου θα παρέχονται ειδικά κίνητρα, τη δυνατότητα επιδότησης εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη από 1 σε 2 έτη, καθώς και τη δημιουργία προγραμμάτων για άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, με δυνατότητα επιδότησης εισφορών για περισσότερα χρόνια.
■ Η έλλειψη ρευστότητας λόγω των χρεών του Δημοσίου, της απώλειες πωλήσεων λόγω μείωσης τιμών αλλά και των «αιματηρών» επιστροφών που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές, παγώνει τις σκέψεις για νέες επενδύσεις. Μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί το κλίμα των τελευταίων ημερών στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μετά και τη δημοσιοποίηση του Νέου Δελτίου Τιμών και τις απώλειες που προοιωνίζονται οι δραματικές μειώσεις. Την ίδια στιγμή αφενός η εκτόξευση της δαπάνης αυξάνει τις υποχρεωτικές επιστροφές σε clawback και rebate που αναλογικά με το μερίδιο των εταιρειών στην ελληνική αγορά, θα ξεπεράσουν για τις ελληνικές εταιρείες φέτος τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 200 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου (Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ) προς αυτές. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο από την υποδόση των 7,5 δις. που αναμένεται να εκταμιευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας, ελάχιστα χρήματα να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή οφειλών για το φάρμακο. Επίσης δεν αποκλείεται οι φαρμακευτικές να περιμένουν να πάρουν χρήματα μετά το Σεπτέμβριο όταν εκταμιευτεί η δεύτερη υποδόση!  
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, οι ελληνικές βιομηχανίες τηρούν στάση αναμονής σχετικά με την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Κι αυτό γιατί εάν οι τιμές μειωθούν δραματικά όπως αναμένεται και από την επόμενη ανατιμολόγηση, αφενός δεν θα αντέξουν το κόστος παραγωγής γενοσήμων αφετέρου θα βρεθούν και αντιμέτωπες με την απόσυρση πολλών άλλων off patent  φαρμάκων από την ελληνική αγορά, τα οποία παράγουν για λογαριασμό πολυεθνικών. 
Εξαγωγές
Ο κλάδος του φαρμάκου θεωρείται κορυφαίος στη χώρα όσον αφορά στον τομέα των εξαγώγιμων προϊόντων μεταποίησης. Όμως και αυτή η διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας κινδυνεύει αφού η τραγική έλλειψη ρευστότητας δεν ευνοεί αφενός τις παραγγελίες πρώτων υλών αφετέρου τις περαιτέρω
επενδύσεις, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων. Παράλληλα οι χαμηλές τιμές εντός Ελλάδος επηρεάζουν και τη διακίνηση ελληνικών προϊόντων  στο εξωτερικό.
Μέσα σε όλα αυτά, πριν από μερικούς μήνες προέκυψε και μια νέα παράμετρος η οποία αφορά την εναρμόνιση των μονάδων παραγωγής με τον «Κανονισμό 2016 /161 της Ε.Ε. σχετικά με τον καθορισμό κανόνων για την αποτροπή εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού (συμπλήρωση της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ)». Με βάση τον κανονισμό τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υιοθετήσουν ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου της γνησιότητας των φαρμάκων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 (EMVO). Ως εκ τούτου οι φαρμακευτικές εταιρείες και όσοι εξάγουν φαρμακευτικά προϊόντα θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με το εναρμονισμένο σύστημα για τα χαρακτηριστικά ασφάλειας. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες λοιπόν να εναρμονιστούν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι για την ελληνική αγορά έχει δοθεί μια παράταση τριετίας για τα εντός συνόρων κυκλοφορούντα σκευάσματα. Κι αυτό γιατί πολλές βιομηχανίες εξάγουν και μάλιστα πάνω στις εξαγωγές αυτές προσπαθούν να βασίσουν και τη βιωσιμότητα τους. 
Το κόστος όμως της εναρμόνισης δεν είναι μικρό καθώς έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνά τις 200.000 ευρώ (μπορεί να φτάσει και σε διπλάσια επίπεδα) για κάθε γραμμή παραγωγής. Στη χώρα μας τα συνολικά 20 και πλέον εργοστάσια φαρμάκου διαθέτουν περισσότερες από 100 γραμμές παραγωγής και έτσι το συνολικό κόστος με βάση τα μεγέθη της ελληνικής βιομηχανίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.  Οι δε συγκεκριμένες επενδύσεις, αφορούν επί της ουσίας σε επενδύσεις συντήρησης και όχι επέκτασης, καθώς δεν δημιουργούν νέες παραγωγικές μονάδες ή αφορούν σε αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου οι υψηλού επιπέδου ελληνικές βιομηχανίες να παραμείνουν δραστήριες και ανταγωνιστικές μέσα στο πεδίο της απαιτητικής ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκου. 
Ίσως το 2019 να θεωρείται σχετικά μακρινό, όμως ήδη στο εξωτερικό η διαδικασία εναρμόνισης έχει ξεκινήσει, και μάλιστα εδώ και πάνω από ένα χρόνο ή ελληνικών συμφερόντων ΦΑΜΑΡ ανακοίνωσε την εναρμόνιση δικής της παραγωγικής μονάδας στο εξωτερικό. 
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της βρίσκεται υπό συνεχείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας η οποία όμως αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας συνολικά.    Health Mag 14/6/2016

ΣTOIXEIA ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
■ Η μείωση 30% της φαρμακευτικής δαπάνης έφερε ανάλογη σε ποσοστό, απώλεια θέσεων εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού "διαΝΕΟσις"
Ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο και ένας στους δύο ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην φαρμακευτική του θεραπεία, ενώ από το 2013 στο 2014 οι δυσκολίες επεκτάθηκαν ακόμη και στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή, αφού αυτοί που τη διέκοψαν λόγω κόστους, αυξήθηκαν από το 13% των ασθενών σε 16,5%. 
Η πλειονότητα των ασθενών, ανεξάρτητα από την επαγγελματική της κατάσταση, δεσμεύει τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός της για συνταγογραφούμενα φάρμακα, περισσότεροι από τους μισούς συνταξιούχους, ανέργους και νοικοκυρές αναφέρουν μεγάλη ανησυχία για την πληρωμή των φαρμάκων, ενώ ένας στους τρεις καλύπτει ιδία δαπάνη την αγορά φαρμάκων (άνεργοι 42,3%).
Η έρευνα κατέγραψε την δραστική μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, κυρίως της δημόσιας, η οποία από 5,3 δις ευρώ το 2008, δεν ξεπέρασε τα 2,2 δις ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να είναι από το 2011 και μετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα προβλέπει σταθεροποιητικές τάσεις την επόμενη τριετία, όμως παράλληλα επισημαίνει ότι παρότι στη χώρα μας συνυπάρχουν και οι δύο βασικές δημόσιες πηγές χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας (φορολογία και κοινωνική ασφάλιση), το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στον ΟΟΣΑ. 
Παρατηρείται, λοιπόν, ότι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης επιβάρυνε και τους ασθενείς, των οποίων η συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 29,3% τον Ιούλιο του 2014, ενώ το 2015 είχε σταθεροποιηθεί στο 25%, όταν τα εισοδήματα είχαν μειωθεί κατά περίπου 30%. 
Επιπτώσεις στην απασχόληση και τα δημόσια έσοδα
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, με τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, μειώθηκαν παράλληλα και οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων σε αξίες, σε επίπεδα της τάξης του 30%, ποσοστό που είχε την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στον τομέα του φαρμάκου κατά επίσης περίπου 30%. Επέφερε, επίσης, σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων, ύψους 207 εκατ. ευρώ και συνολικές απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς και γενικότερη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής. 
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, το μερίδιο αγοράς που κατέχουν, παρά τη μικρή αύξηση που επήλθε, παραμένει περιορισμένο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω έλλειψης κινήτρων και αδυναμίας ελέγχου του φαινομένου της υποκατάστασης φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων από άλλα ακριβότερα. Παρότι στο διάστημα 2012-2014 αυξήθηκε σε όγκο η κατανάλωση φαρμάκων και οι κατά κεφαλήν πωλήσεις παραμένουν υψηλές σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. (κυρίως στα αντιβιοτικά), ένας στους τέσσερις πολίτες που λαμβάνει φάρμακα σε τακτική βάση, έχει μειώσει την κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων, ενώ ένας στους πέντε καθυστερεί να εκτελέσει ή και δεν λαμβάνει τελικά τη συνταγή λόγω αδυναμίας πληρωμής της σχετικής δαπάνης. 
Δαπάνες υγείας στα νοικοκυριά
Οι δαπάνες υγείας αποτελούσαν το 2014 το 7,2% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών έναντι 6,5% το 2009, αν και ο μέσος όρος μηνιαίας δαπάνης ανά νοικοκυριό για την υγεία το 2014 παρουσίασε μείωση κατά 21% σε απόλυτα μεγέθη σε σχέση με το 2009 (105,8 ευρώ έναντι 134,4 ευρώ το 2009). Το ποσοστό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για δαπάνες υγείας είναι πενταπλάσιο στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία σε σύγκριση με την υψηλότερη. 
Ιατρονοσηλευτική Κάλυψη 
Η ασφαλιστική κάλυψη για την υγεία το 2013 έχει μειωθεί κατά 21%, καλύπτοντας το 79% του πληθυσμού από 100% πριν την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα κατέχει, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., το υψηλότερο ποσοστό υγειονομικά ανασφάλιστου πληθυσμού (21%). Η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς και τη χαμηλότερη αντιστοιχία ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού (1/0.6) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Κατά την περίοδο 2000-2013, ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών παραμένει πρακτικά σταθερός (4,7 κλίνες ανά 1000 άτομα πληθυσμού). 
Χρήση υπηρεσιών Υγείας
 Η οικονομική κρίση ανάγκασε τους πολίτες να αλλάξουν συμπεριφορά ως προς την λήψη υπηρεσιών υγείας και να στραφούν περισσότερο στις δημόσιες δομές υγείας για να μειώσουν τη δαπάνη και οδήγησε πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν τη λήψη υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. Στις εισαγωγές νοσηλευόμενων εσωτερικών ασθενών κατά τα έτη 2009-2012 σημειώνεται συνεχής αύξηση, ενώ παραμένουν σταθερές την περίοδο 2012-2014. 
Στις ημερήσιες νοσηλείες παρατηρείται, για την περίοδο αυτή, αύξηση 25,5%. Μικρή ικανοποίηση καταγράφεται από τους χρήστες των υπηρεσιών, με το 42% να δηλώνει μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση. Ποσοστό 22% δήλωσε ότι έχει πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος. Κατά το 2014, χρειάστηκαν και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν ιατρική φροντίδα ή θεραπεία, το 13,9% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω. Οδοντιατρική φροντίδα ή θεραπεία δεν έλαβε το 15,4% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω. Την ίδια χρονιά, χρειάστηκαν και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας από ψυχολόγο ή ψυχίατρο το 4,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω. 
Την περίοδο 2008- 2012 παρουσιάζεται σημαντική μείωση στη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων, αλλά αύξηση στον αριθμό σχετικών μηχανημάτων. Μείωση 27,6%, σε σχέση με το 2009, καταγράφεται στο ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους μαστογραφία: το 2014 ήταν 38,4% ενώ το 2009 53,0%. Μείωση 33,9% σε σχέση με το 2009 καταγράφεται στο ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους pap test: το 2014 ήταν 20,7% ενώ το 2009 ήταν 31,3%, χωρίς όμως να τροποποιούνται σημαντικά τα χαμηλά ποσοστά χρήσης προληπτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. 

Αξιολόγηση Συστήματος Υγείας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας αξιολόγησης συστημάτων υγείας 45 χωρών από το Euro Health Consumer Index (ECHI), η Ελλάδα το 2015 κατείχε την 28η θέση με 577 βαθμούς (άριστα οι 1.000), ενώ το 2012 κατείχε την 22η θέση, το 2013 την 25η θέση και το 2014 την 28η θέση. 
Από τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, στις καλές επιδόσεις ξεχωρίζουν η άμεση πρόσβαση σε ιατρικές ειδικότητες, η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά, η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, ο παιδικός εμβολιασμός, η μειωμένη συχνότητα υπερτασικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. 
Αντίθετα, στις αρνητικές επιδόσεις ξεχωρίζουν πολλά από τα κριτήρια στην πληροφόρηση και στα δικαιώματα των ασθενών, οι οικογενειακοί γιατροί, οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς, η επιβίωση των καρκινοπαθών, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση, οι παράνομες πληρωμές, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, οι θάνατοι από τροχαία, η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και η υψηλή κατανάλωση φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών.
Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας αυξήθηκε από 29,7% στην αρχή της κρίσης σε 39% το 2014.
Το κράτος αποσύρεται σταδιακά (και) από τη χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας. Την περίοδο 2010 – 2014, καταγράφηκε μείωση της δημόσιας δαπάνης για την περίθαλψη κατά 43,6% ή κατά 6,8 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος της μείωσης αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, την οποία επωμίζονται όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά. Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα. Από την έκθεση προκύπτει ότι η δημόσια και ιδιωτική δαπάνη Υγείας διαμορφώθηκε σε 8,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 9,8% του ΑΕΠ το 2010. Η δημόσια δαπάνη αποτελούσε το 59,7% της συνολικής δαπάνης υγείας το 2014, έναντι 70% το 2010. Οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας διαμορφώθηκαν σε 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 43,6% ή περίπου κατά 6,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
Σημαντικό μέρος της εξοικονόμησης πόρων αφορά τη δημόσια δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη, η οποία περιορίστηκε κατά 54,2% (και διαμορφώθηκε σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ το 2014), καθώς και τη δημόσια δαπάνη για υπηρεσίες περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρούς και αποκατάσταση), η οποία περιορίστηκε κατά 40,9% (σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ το 2014) την εν λόγω περίοδο.
Η συνολική ιδιωτική δαπάνη Υγείας περιορίστηκε σε ονομαστικούς όρους κατά 13,3% την περίοδο 2010 - 2014, αντανακλώντας μεταξύ άλλων τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών, και διαμορφώθηκε σε 5,7 δισ. ευρώ το 2014.Αύξηση, όμως, κατά περίπου 22,9% παρουσίασε η ιδιωτική δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη, προσεγγίζοντας το 1,9 δισ. ευρώ το 2014, εξέλιξη που αντανακλά την αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη του φαρμάκου. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας αυξήθηκε από 29,7% στην αρχή της κρίσης σε 39% το 2014.Επίσης, οι δαπάνες Υγείας, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών, αυξήθηκαν σε 7,2% το 2014 από 6,5% το 2009. Αύξηση παρουσίασε και το ποσοστό των μηνιαίων δαπανών Υγείας των νοικοκυριών για φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε σχέση με τις οδοντιατρικές και ιατρικές υπηρεσίες.  Από πρόσφατη έρευνα της Στατιστικής Αρχής, προκύπτει αύξηση κατά 10,6% στο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που κατανάλωσε φάρμακα, βότανα ή βιταμίνες χωρίς συνταγή γιατρού σε σχέση με το 2009 (από 24,6% το 2009 σε 27,2% το 2014).iatronet.gr 16/6/2016


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
■  Απαντώντας στις επανειλημμένες προσκλήσεις της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Φάρμακο να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας έστειλε στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) μια επιστολή, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αποτελούμε τον μόνο εργοδότη που σταθερά εφαρμόζει εργασιακές πολιτικές εν μέσω της χειρότερης ιστορικά κρίσης που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η χώρα μας μεταπολεμικά. Θα πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να λειτουργήσουν "εν κενώ". Απαιτείται η ύπαρξη ενός θεσμοθετημένου νομοθετικού πλαισίου, εργασιακού και ασφαλιστικού, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το μισθολογικό κόστος που θέτετε.
Ενόψει των δομικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην εργασιακή νομοθεσία μετά το 2009 και τα μνημόνια, αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή (σ.σ. η επιστολή προηγήθηκε της κατάθεσης, που έγινε την Παρασκευή 22/4), η όποια συζήτηση για το μισθολογικό κόστος μοιάζει εξαιρετικά πρώιμη, δεδομένου ότι στερείται σταθερής βάσης.
Τιμώντας την παράδοση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον κλάδο μας, διατελούμε και δια της παρούσας σε ανοιχτό διάλογο με την Ομοσπονδία, αναμένοντας τις νομοθετικές εξελίξεις».
Πέρα από το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι αναζητούν διαρκώς αφορμές για να αποφύγουν τη συζήτηση για την υπογραφή σύμβασης, «διαφημίζοντας» κατά τ' άλλα την προσήλωσή τους στην εφαρμογή «εργασιακών πολιτικών» εν μέσω κρίσης, η απάντηση που δίνουν στην Ομοσπονδία δείχνει ότι γι' αυτούς, το Ασφαλιστικό, οι μισθοί και τα Εργασιακά είναι ένα ενιαίο «πακέτο», από το οποίο εξαρτάται το λεγόμενο «κόστος εργασίας». Επομένως, λένε οι βιομήχανοι, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για καθέναν από τους παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό το «κόστος», πριν συζητήσουν για τους νέους μισθούς. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι βεβαίως το Ασφαλιστικό, για το οποίο αναμένουν «νομοθετικές εξελίξεις», όπως γράφουν στην απαντητική τους επιστολή. Η στάση των φαρμακοβιομηχάνων φανερώνει την προσδοκία τους να αποσπάσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και τις άλλες ανατροπές. Επιβεβαιώνει όμως και κάτι ακόμα: Ότι για τους εργαζόμενους, ο αγώνας ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο δεν είναι ξέχωρος από τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, για την απόκρουση όσων μεθοδεύει η εργοδοσία. Οι φαρμακοβιομήχανοι, στην αναμέτρηση με τους εργαζόμενους του κλάδου, ξεδιπλώνουν όλη την ατζέντα των ανατροπών (Ασφαλιστικό, μισθοί, Εργασιακά), με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους.
ΚΡΑΤΟΣ–ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: Βλέπουν μια «νέα αγορά» σε πρόσφυγες και μετανάστες
Νέα πεδία εκμετάλλευσης και κερδοφορίας οραματίζεται το κεφάλαιο στο πρόσωπο των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ενώ το κράτος αντιμετωπίζει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με τη λογική του «κόστους - οφέλους», φροντίζοντας μόνο για στοιχειώδεις παροχές. Αυτό προκύπτει από το συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου («Το μέλλον της περίθαλψης στην Ελλάδα: Ένα "σωσίβιο" για να επιβιώσουμε από την κρίση»), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα «Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου» κ.ά.
Στη «νέα αγορά» που «γεννιέται με αφορμή το Μεταναστευτικό» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κοιτώντας προς τα τραπέζια που κάθονταν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. «Θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, αλλά και μετάφραση των οδηγιών στη γλώσσα τους, νέες υπηρεσίες», είπε και πρόσθεσε: Είναι οι «νέοι πελάτες», πρέπει να ασχοληθούμε με τους 50.000 μετανάστες.
Γι' αυτούς τους ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους, που ξέφυγαν από τον πόλεμο και τις κακουχίες και τώρα «στοιβάζονται» σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες, σχεδιάζονται ήδη «βασικά πακέτα» ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με υποτυπώδεις παροχές, ίσα - ίσα για να αποφευχθεί μια «υγειονομική βόμβα», αλλά χωρίς να προβλέπεται η πλήρης, δωρεάν κάλυψη των σύνθετων αναγκών τους.
Όπως και για τους πιο φτωχούς Έλληνες, το κύριο βάρος της φροντίδας τους θα ανατεθεί σε ΜΚΟ, εθελοντές, φιλανθρωπικές δράσεις. Άλλωστε, αυτό ήταν και το θέμα του συνεδρίου: Πώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αποτελέσει διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, ως προνομιακό πεδίο δράσης του κεφαλαίου, και πώς θα κοστίζει λιγότερο για το κράτος και τα Ταμεία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός του συνενζύμου Q10.Aπό κινεζικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί η προοπτική συνεργασίας με ελληνική εταιρεία και με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά.
O δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, του συνενζύμου Q10 - συμπλήρωμα διατροφής με καρδιοπροστατευτική δράση- ως πρώτη ύλη, αναζητά ελληνικό εταίρο. Η συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας υπεβλήθη στο Ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων που βρίσκεται στην Κίνα και έγινε διαμέσου των εκπροσώπων της China Academy of Space Technology – CAST. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ελληνικό γραφείο, η CAST μέσω της Shenzou Biology and Technology Co Ltd είναι ο δεύτερος παραγωγός παγκοσμίως του συνενζύμου Q10 ως πρώτη ύλη. Επίσης προβαίνει στην παρασκευή προϊόντων υγιεινής διατροφής με περιεκτικότητα 50 mg Q10. Για τα προϊόντα αυτά έχει λάβει διεθνείς πιστοποιήσεις. Το ελληνικό γραφείο, ενημέρωσε με σχετικό έγγραφο ότι από κινεζικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί η προοπτική συνεργασίας με ελληνική εταιρεία και με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά στις ακόλουθες γενικές γραμμές:
Η CAST θα προμηθεύει την πρώτη ύλη Q10 στον εταίρο της στην πιο συμφέρουσα τιμή. Ο εταίρος θα εξερευνήσει την ευρωπαϊκή αγορά για τα χάπια των 50 mg της CAST, καθώς και των δικών της προϊόντων με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Q10.Επίσης, η CAST μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση της κινεζικής αγοράς για τα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας με περιεκτικότητα σε Q10 άνω των 50 mg (πιθανώς 100 ή 300 mg).Η κινέζικη πρόταση συνεργασίας μπορεί να ξενίζει αρκετούς, όχι όμως τους Έλληνες επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον χώρο του φαρμάκου. Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 327% το 2014 αποτελώντας το 15ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας στην Κίνα.
Η προοπτική της πολιτικής ενθάρρυνσης ιδιωτικών επενδύσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης για δαπάνες υγείας του πληθυσμού από την κυβέρνηση, καθώς και η αύξηση εισοδημάτων, η γήρανση του πληθυσμού και η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του πληθυσμού για τη σημασία της υγειονομικής περίθαλψης είναι σημαντικοί ενισχυτικοί παράγοντες για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η αγορά φαρμάκου έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ως απόρροια, κυρίως, της επέκτασης της υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό και της επακόλουθης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος. Αναμένεται ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, άνω του 20%, θα συνεχιστούν τουλάχιστον για τα επόμενα έτη. Σημειώνεται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά σκευάσματα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή (σχεδόν στο 1/10) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α., γεγονός που υποδηλώνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της κινεζικής αγοράς. Το 2015 υπολογίζεται ότι η σχετική αγορά ξεπέρασε τα 102 δις. ευρώ σε μέγεθος και κατατάσσεται ανάλογα με τις μελέτες από δεύτερη έως τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ (ή και την Ιαπωνία).iatronet.gr   30/3/2016 
Lavipharm: Συρρικνώθηκαν οι ζημιές το 2015.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 10,1 εκατ. ευρώ από 30,9 εκατ. ευρώ το 2014 και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 7,1 ευρώ από 26,1 εκατ. ευρώ την ίδια περσινή περίοδο. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, η εταιρεία παρουσίασε μείωση του Κύκλου Εργασιών, με διατήρηση όμως του Περιθωρίου Μικτού Κέρδους, περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών και βελτίωση των αποτελεσμάτων της, ενοποιημένων και ατομικών. Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 26,4 εκατ. ευρώ από 30,3 εκατ. ευρώ κατά το 2014. Τα λειτουργικά έξοδα (διοικητικά έξοδα και έξοδα διάθεσης) μειώθηκαν 10,2% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 15,4 εκατ. από Ευρώ 17,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων Ευρώ 10,1 εκατ. από Ευρώ 30,9 εκατ. το 2014 και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας Ευρώ 7,1 από Ευρώ 26,1 εκατ. την ίδια περσινή περίοδο. Η Lavipharm, με πορεία περισσότερων από 100 ετών, είναι σήμερα ένας ολοκληρωμένος ελληνικός Όμιλος έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότηταeuro2day.gr   5/4/2016
Πεδίο "εξαγωγικό" δόξης λαμπρό, για ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Εξαγωγικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Φαρμακευτικών και Ιατρικών Προϊόντων κρύβουν οι αγορές της Κίνας, της Ινδίας, Βραζιλίας και Ρωσίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αναλυτή Technavios, οι αναδυόμενες φαρμακευτικές αγορές (χαρακτηρίζονται ως “pharmerging markets”) θα σημειώσουν σταθερή ανάπτυξη 13% κατά την περίοδο 2016-2020, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου, διαφόρων κυβερνητικών πλάνων αλλά και αύξησης της πρόσβασης στις ιατρικές υπηρεσίες για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. 
Η Κίνα σημειώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αφού οι πωλήσεις των φαρμακευτικών ειδών στη χώρα αποτελούν σχεδόν το 50% των πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές. Η Technavios κατατάσσει την Κίνα στις χώρες Α’ Επιπέδου ως προς την ανάπτυξη, εξηγώντας πως εισάγει περισσότερα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα (FPPs), έχοντας σημειώσει αύξηση 145% στην εμπορική αξία εισαγωγών μεταξύ 2010 και 2014. Μόνο το 2014, τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 0,9% της αξίας των εισαγωγών από την Κίνα, ποσοστό που αυξήθηκε από 0,5% το 2010. 
«Η Κίνα αποτελεί σημαντική εξαγωγική αγορά, τόσο λόγω μεγέθους, όσο και λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της χώρας. Αν και η χώρα έχει περιορισμούς στη διαχείριση αποστολών που χρησιμοποιούν επικίνδυνα υλικά, όπως ο ξηρός πάγος, ωστόσο οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα βρουν στην Κίνα μια ώριμη αγορά για τα προϊόντα τους, την οποία μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα, με τη βοήθεια του σωστού συνεργάτη για τις υπηρεσίες εξαγωγής, συσκευασίας και αποστολής», σχολίασε ο Αντώνης Τσεσμελής, Εμπορικός Διευθυντής της Orbit Couriers. Σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες για τον κλάδο έχουν και οι χώρες Β’ Επιπέδου, όπου περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία, ενώ άλλες αναδυόμενες αγορές για φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν η Πολωνία, η Αργεντινή, η Τουρκία, το Μεξικό, η Βενεζουέλα, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία, η Κολομβία, το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική, η Αλγερία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Orbit Couriers είναι εταιρεία του Ομίλου Ορφέας Βεϊνόγλου και επίσημος και αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών της FedEx Express στην Ελλάδα           11/04/2016 HealthView
Επίσημη επίσκεψη στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού 40 χρόνων  αδιάλειπτης λειτουργίας του εργοστασίου. Κατά την επίσκεψη,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο Γενικός Διευθυντής και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου, ενημερώθηκαν για την πορεία του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας στην Ελλάδα. Στους χώρους του εργοστασίου ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του, και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέο τμήμα παραγωγής των καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων της εταιρείας και να πληροφορηθούν για την πορεία των εξαγωγών τους. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη, κατά την οποία ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim, ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, τα πλάνα επέκτασης του εργοστασίου, καθώς και  για τις δυσκολίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Συζητήθηκε επίσης  ο ρόλος των επιχειρήσεων – μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας, αλλά και της υγείας του ελληνικού πληθυσμού μέσω της αύξησης της παραγωγής και της προσέλκυσης επενδύσεων, της χρηματοδότησης καινοτόμων συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες, της διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα και τις επενδύσεις στις κλινικές μελέτες. Ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim και επικεφαλής της ομάδας Υγείας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου δήλωσε: «Παρά την ύφεση που παρατηρείται στον τομέα της υγείας και τη συνεχιζόμενη επιβολή έμμεσης φορορολόγησης μέσω των μηχανισμών claw back & rebates, παραμένει σταθερή η δέσμευση της μητρικής εταιρείας για επέκταση της γραμμής παραγωγής, ούτως ώστε περισσότερα καινοτόμα φάρμακα της εταιρείας να εξάγονται σε περισσότερες χώρες, όπως συμβαίνει με τα αντιδιαβητικά της ιδιοσκευάσματα».
Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και στο ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου ως μοχλός στήριξης των αναπτυξιακών προσπαθειών, τονίζοντας την ανάγκη προσέλευσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων, προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και στην προοπτική της τόνωσης των εξαγωγών μέσω της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων, τα οποία να απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Boehringer Ingelheim  Ελλάς αποτελεί σήμερα τη μοναδική πολυεθνική εταιρεία που παραμένει με μονάδα παραγωγής επί ελληνικού εδάφους. Από το εργοστάσιο αυτό γίνονται σημαντικές εξαγωγικές διεργασίες, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1% των εξαγωγών της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου. Για την εξωστρέφειά της αυτή, η εταιρεία βραβεύτηκε πρόσφατα στην εκδήλωση των Αctive Business Awards 2016.HealthMag 11/4/2016
PharmaSwiss Hellas: Ετοιμάζει κίνηση ρουά ματ στην αγορά των αναλγητικών.
 H πολυεθνική ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει δύο νέα σκευάσματα αναλγητικά – κάτω από την ''ομπρέλα'' Algon. Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τότε που η Valeant/ PharmaSwiss Hellas ανέλαβε την αποκλειστική προώθηση, διανομή και πώληση του ιστορικού αναλγητικού Αlgon στην Ελλάδα και την Κύπρο από την Lavipharm και τα νεότερα έφθασαν. Βασιζόμενη στην υψηλή αναγνωρισιμότητα του προϊόντος – αν και οι πωλήσεις του έναντι των ανταγωνιστικών σημάτων που υπάρχουν στην αγορά θεωρούνται μηδαμινές – η πολυεθνική ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει δύο νέα σκευάσματα αναλγητικά και πάλι κάτω από την «ομπρέλα» Algon. Στην οποία, όμως, θα προστεθεί και η σήμανση Fever (πυρετός). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Iatronet, σχετικές εγκρίσεις για τη διάθεση των νέων αυτών σκευασμάτων έχουν δοθεί από τον ΕΟΦ και αφορούν ένα σιρόπι (120 ml), καθώς και ταμπλέτες των 20 τμχ.
Η διαφορά από το πρωταρχικό Αlgon είναι στις δραστικές ουσίες που θα περιλαμβάνονται σε αυτά τα εξελιγμένα σκευάσματα. Συγκεκριμένα, στο ήδη υπάρχον σκεύασμα (χαπάκια) οι ουσίες που περιέχονται είναι το Ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η παρακεταμόλη και η καφεΐνη. Σε αυτά που έρχονται θα περιλαμβάνεται ως δραστική ουσία μόνο η παρακεταμόλη, καθώς το σκεύασμα που ήδη κυκλοφορεί – λόγω της σύνθεσής του – δεν προτεινόταν για παιδιά κάτω των 12 ετών.
Γεγονός που η εταιρεία ήθελε να κάμψει. Το μεν σιρόπι αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά νωρίτερα από τον Αύγουστο και αμέσως μετά πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι ταμπλέτες.
Την ίδια στιγμή, όμως, η PharmaSwiss Hellas σκοπεύει να ενισχύσει και την παρουσία του υπάρχοντος σκευάσματος – τουλάχιστον αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχαν όλα τα στελέχη του ομίλου και στην οποία παραβρέθηκε και η διοίκηση της πολυεθνικής – με έντονη διαφημιστική προβολή. Τελευταίες ενδείξεις είναι ότι από μήνα σε μήνα οι πωλήσεις του Algon ενισχύονται κατά 12%. Υπενθυμίζεται ότι η PharmaSwiss Hellas AE ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2005 και δραστηριοποιείται στο χώρο του Συνταγογραφούμενου Φαρμάκου, των προϊόντων OTC και Φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων της επεμβατικής και μη επεμβατικής δερματολογίας και κοσμετολογίας.

Ανήκει στον παγκόσμιο όμιλο Valeant, οι πωλήσεις του οποίου το 2015 ξεπέρασαν τα 8,2 δισ. δολ. Σήμερα βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης των φαρμακευτικών εταιριών με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 80 δις δολ., με ξεκάθαρο στόχο να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα μέχρι το 2020! Με φυσική παρουσία σε 20 χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, η PharmaSwiss είναι μία από τις εταιρείες που εξαγόρασε η Valeant το 2011, ενώ δύο χρόνια αργότερα ο πολυεθνικός κολοσσός εξαγόρασε την Bausch and Lomb ευρύτερα γνωστή από τους φακούς επαφής, ενώ διαθέτει και χειρουργικά προϊόντα και φάρμακα.iatronet.gr  14/4/2016
PharmaSwiss: Με δύο εξαγορές και έναν νέο εισαγόμενο κωδικό ανατρέπει ισορροπίες.
Η εταιρία απέκτησε την πανευρωπαϊκή διανομή ενός κορυφαίου σήματος στην κατηγορία του, ενώ την ίδια στιγμή εξαγόρασε ένα Μη συνταγογραφούμενο Σκεύασμα και παράλληλα ετοιμάζεται να εισάγει από την πολυεθνική μητρική της έναν κωδικό για μία ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών.
Αναλυτικότερα, η Pharma Swiss απέκτησε από την Lundbeck Hellas A.Ε. που ιδρύθηκε στις αρχές του 1995 και ανήκει εξ ολοκλήρου στη δανέζικη πολυεθνική H. Lundbeck Α/S, τη διανομή συνταγογραφούμενο σκευάσματος το οποίο ενδείκνυται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες την πανευρωπαϊκή διανομή του, ενώ οι πωλήσεις του μόνο στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 8 με 9 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αναφέρουν πηγές, η ελληνική θυγατρική προχώρησε στις αρχές του μήνα στην εξαγορά ενός Μη Συνταγογραφούμενου Σκευάσματος και ήδη έχει δρομολογήσει τις αλλαγές στη συσκευασία του, ούτως ώστε να το επανατοποθετήσει στην αγορά, ενώ στους στόχους της είναι να το διανείμει και στο οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ).
Τέλος, εντός του προσεχούς διαστήματος, πρόκειται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά έναν κωδικό που ανήκει στην πολυεθνική και αφορά τους παχύσαρκους. Όχι όμως γενικώς τα άτομα που είναι υπέρβαρα, αλλά τους 80.000 Έλληνες που αποδεδειγμένα έχουν, λόγω του πάχους τους, σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιακά, διαβήτη κ.λπ.). Οι πληροφορίες λένε ότι γίνονται κάποιες επαφές ανάμεσα στην εταιρεία και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς προκειμένου το συγκεκριμένο σκεύασμα αποκλειστικά για αυτή τη μερίδα των πολιτών να μπορεί να συνταγογραφείται, καθώς η λιανική του τιμή μπορεί να φθάνει και τα 80 ευρώ.
Η επεκτατική πολιτική της PharmaSwiss αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, εστιάζοντας την ανάπτυξή της στους τομείς που ήδη κινείται και συγκεκριμένα στο χώρο του Συνταγογραφούμενου Φαρμάκου, των προϊόντων OTC και Φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων της επεμβατικής και μη επεμβατικής δερματολογίας και κοσμετολογίας, καθώς και στον χώρο της Οφθαλμολογίας.                                                                                                      16/5/2016 iatronet.gr
■Δύο νέες μονάδες παραγωγής αναμένεται να εξαγοράσει ως το τέλος  του έτους η ΦΑΜΑΡ, στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδιασμού, καθώς σε αντίθεση με τον υπόλοιπο Όμιλο, η φαρμακευτική παραμένει όχι απλά κερδοφόρα, αλλά κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παρασκευαστών με συμβόλαια παραγωγής από μεγάλους αλλοδαπούς οίκους, στον κλάδο των φαρμακευτικών και καλλυντικών, διεθνώς. Η ΦΑΜΑΡ, ανακοίνωσε την εξαγορά εργοστασίου του Καταναλωτικού Τμήματος της Bayer, στο Pointe-Claire του Κεμπέκ στον Καναδά, σημειώνοντας πως πρόκειται για σημαντικό βήμα στο πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρίας. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής που η ΦΑΜΑΡ διαθέτει στην περιοχή της Β. Αμερικής και καθώς είναι ήδη πιστοποιημένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το νέο εργοστάσιο θα εξυπηρετεί και τις δύο χώρες, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η ΦΑΜΑΡ διαθέτει 11 εργοστάσια στην Ευρώπη, προμηθεύοντας τη βιομηχανία με ευρύ φάσμα προϊόντων και εξυπηρετώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές με μια ευρεία πελατειακή βάση.
Όπως δήλωσε στο Healthmag ο Πρόεδρος της ΦΑΜΑΡ, στο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας - υπολογίζεται σε διψήφιο αριθμό εκατ. ευρώ - περιλαμβάνεται και η εξαγορά άλλου ενός εργοστασίου, αυτή τη φορά βρίσκεται στην Ισπανία, και το οποίο και αυτό θα είναι πιστοποιημένο από το FDA. Οι συναλλαγές αναμένεται να κλείσουν ως τις αρχές του 2017, οπότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, όσο και στις παραδοσιακές αγορές της φαρμακευτικής. Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο Όμιλο, στη χώρα μας, συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όμως η εξέλιξη κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.                                                                                              Healthmag 16/4/2016
Tον Νοέμβριο η γαλλική φαρμακευτική Roche σύναψε συμφωνία με την ελληνικής προέλευσης ΦΑΜΑΡ «ώστε» να ξεφορτωθεί ένα εργοστάσιο στην Leganes της Ισπανίας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η συμφωνία που θα αποφέρει για τη ΦΑΜΑΡ μία επέκταση στην πλουσιότερη αγορά φαρμάκου του κόσμου. Μέσα από αυτή τη συμφωνία η ΦΑΜΑΡ θα προμηθεύσει τη Roche με προϊόντα στο πλαίσιο μιας "μακροπρόθεσμης" εταιρικής συνεργασίας.
Valeant/PharmaSwiss: Στρατηγικές ανάπτυξης & το σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας
Σε διαρκή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της βρίσκεται η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας.
Η εταιρία απέκτησε πρόσφατα από την Otsuka Pharmaceuticals Europe Ltd σκεύασμα αριπιπραζόλης, για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας αλλά και της διπολικής διαταραχής.
Η συμφωνία αφορά στη διανομή, το μάρκετινγκ προώθησης και πωλήσεων του σκευάσματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Otsuka με την Valeant σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Γνωστή για την αναβίωση του Algon η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδα, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση της πως, πολιτική της εταιρίας, γύρω από το επίκαιρο θέμα της απελευθέρωσης της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, είναι ότι ο φυσικός τους χώρος «είναι το Ελληνικό Φαρμακείο, πάντα «από το χέρι» του Φαρμακοποιού». Η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας έχει αποκτήσει τα δικαιώματα ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, συνδυασμού naltrexone και bupropion, για την Ελλάδα.virus.com.gr.gr26/2016
Η ελληνική Pharmathen βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά του 100% του κεφαλαίου φαρμακευτικής εταιρείας που εδρεύει στο εξωτερικό.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την εξαγορά του 100% του κεφαλαίου φαρμακευτικής εταιρείας που εδρεύει στο εξωτερικό από την ελληνική Pharmathen - και το πιθανότερο είναι να έχουμε σχετικά νέα μέσα στον επόμενο μήνα!
Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η προς εξαγορά εταιρεία δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό κράτος, ενώ διακινεί το σύνολο των κατηγοριών που υπάρχουν στα φαρμακευτικά σκευάσματα, αν και το δυνατό της σημείο, όπως λέγεται, είναι τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα λόγω των προηγμένων τεχνολογιών που χρησιμοποιεί στην παρασκευή τους. Χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς το ποσοστό που θα συνεισφέρει η εξαγοραζόμενη εταιρεία στον τζίρο της Pharmathen, ακούγεται ότι αυτό θα είναι «σημαντικότατο». Ωστόσο, η πληροφόρησή μας είναι ότι η συγκεκριμένη εξαγορά δεν είναι και η μοναδική που απασχολεί τη διοίκηση της Pharmathen για το αμέσως προσεχές διάστημα. Πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες ανάλογες συζητήσεις εντός και εκτός των ελληνικών τειχών.
Εκτός από τις στρατηγικές εξαγορές, η εξωστρέφεια δείχνει να παραμένει ο δεύτερος βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Pharmathen, από όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Σήμερα, τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις μεγάλες αγορές της ΕΕ και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόσφατα, το εύρος της Pharmathen αυξήθηκε σημαντικά για να καλύψει επίσης τις αναδυόμενες αγορές γενόσημων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ), στη Λατινική Αμερική (LATAM) και στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (APAC), με έμφαση στην αυξανόμενη κινεζική αγορά. Σε οικονομικό επίπεδο, ο τζίρος για το 2015 έκλεισε στα 200 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10% περίπου από τον αντίστοιχο του 2014, ενώ ανάλογη άνοδος εμφάνισε και η κερδοφορία της εταιρείας.     27/5/2016    iatronet.gr
GENESIS Pharma: Ισχυρές συμμαχίες με παγκόσμιες δυνάμεις της φαρμακευτικής αγοράς.
Μεταξύ των συνεργατών της, βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο, οι Biogen και Celgene, που έχουν με την GENESIS Pharma μια πολυετή και αποκλειστική συνεργασία.
Η GENESIS Pharma είναι σήμερα η μεγαλύτερη μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών που εξειδικεύονται σε πρωτότυπα, καινοτόμα φάρμακα. Υπήρξε μια από τις πρώτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εστίασε στη βιοτεχνολογία στα μέσα του ’90 και παραμένει η μόνη ελληνική φαρμακευτική με τεχνογνωσία είκοσι χρόνων σε αυτόν τον τομέα. H επένδυση σε καινοτόμες θεραπείες της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου ήταν από την αρχή μια στρατηγική επιλογή για την GENESIS Pharma, η οποία θέλησε έτσι να καλύψει το επιχειρησιακό κενό διεθνών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης στην ελληνική αγορά.
Υιοθέτησε ένα μοναδικό, για τα εγχώρια δεδομένα, επιχειρηματικό μοντέλο εμπορικής εταιρείας που αντιπροσωπεύει διάφορες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας όλη τη διαχείριση των προϊόντων, άδεια κυκλοφορίας, τιμολόγηση, εισαγωγή, marketing και πωλήσεις. Μεταξύ των συνεργατών της, βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο, οι Biogen και Celgene, που έχουν με την GENESIS Pharma μια πολυετή και αποκλειστική συνεργασία. Το σημαντικό δίκτυο διεθνών συνεργατών που έχει διαμορφώσει, έχει δώσει τη δυνατότητα στην GENESIS Pharma να εισάγει φαρμακευτικά προϊόντα που αλλάζουν τα θεραπευτικά δεδομένα και οδηγούν την ανάπτυξή της.
Σήμερα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 15 προϊόντα, τα οποία στην πλειοψηφία τους στοχεύουν στην κάλυψη θεραπευτικών αναγκών ασθενών με χρόνιες, σπάνιες και απειλητικές ασθένειες και πολλά είναι βιοτεχνολογικά. Μέσω της αποκλειστικής της συνεργασίας με την Biogen, η οποία θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ηγέτιδα εταιρεία στην έρευνα για την πολλαπλή σκλήρυνση με περισσότερα από 30 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, η GENESIS Pharma μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας. iatronet.gr 17/6/2016
Karabinis Medical: Συμφωνία ορόσημο με τη Microlife
Στις διεθνείς αγορές θα διατίθεται πολύ σύντομα υπό την επωνυμία της Microlife το πρώτο αντιμικροβιακό θερμόμετρο της KARABINIS MEDICAL, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη στις 18/5/16 στη Μαγιόρκα. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη με την ηγέτιδα εταιρεία διαγνωστικών προϊόντων υγείας, Microlife, το Alfacheck Antimicrobial ΑΤ400 θα προωθηθεί σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής. Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της KARABINIS MEDICAL, Απόστολος Καραμπίνης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Managing Director της MICROLIFE, Mr.Jerry Lin,  για την υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα αποτελέσει ορόσημο ταχύτατης ανάπτυξης και θα επιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη και στις δυο πλευρές.
«Με τη σημαντική συμφωνία που υπεγράφη για την προώθηση του αντιμικροβιακού θερμομέτρου στην παγκόσμια αγορά υγείας από τη Microlife, επισφραγίζετε η επιτυχία του εν λόγω επιχειρηματικού εγχειρήματος και ενισχύεται η ελληνική πρωτοβουλία και δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υγείας μέσα από τη συνεχή επιστημονική έρευνα προς όφελος πάντα του ανθρώπου και των κοινωνιών» πρόσθεσε.                                                                                     Virus.com.gr27/06/2016
KAΛΛΥΝΤΙΚΟ
Σαράντης: Διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων

Διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις και στην κερδοφορία, παρουσίασε ο Όμιλος Σαράντης, κατά το Α’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του Ομίλου στην εν λόγω περίοδο, ανήλθαν σε 66,21 εκατ. ευρώ έναντι των 55,39 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 19,54%, στην οποία συνέβαλε τόσο η ισχυρή θέση του Ομίλου στην αγορά όσο και οι νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του. Σημαντική ανάπτυξη επέδειξαν οι επιχειρήσεις του Ομίλου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο πωλήσεων της τάξης του 15,95% φτάνοντας τα 24,30 εκατ. ευρώ, απόδοση εντυπωσιακή, συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου. Οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, που αντιπροσωπεύουν το 63,30% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 21,73% φτάνοντας τα 41,91εκατ. ευρώ, από τα 34,43 εκατ. ευρώ του περυσινού Α’ τριμήνου.

Κορρές: Κερδίζει μερίδια στο εσωτερικό.
Θετική εικόνα απ' όλες τις βασικές αγορές δραστηριοποίησης μεταφέρει η διοίκηση του ομίλου, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό πωλήσεων στο εξωτερικό. Ανοδικά κινείται και στην Ελλάδα στο πεντάμηνο του 2016.Κόντρα στη γενική αίσθηση πως η κατανάλωση περνάει «ζόρια» η διοίκηση του ομίλου Κορρές εμφανίστηκε αισιόδοξη στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό-όπου υπάρχουν αγορές «λοκομοτίβες» της ανάπτυξης του ομίλου-στο πεντάμηνο του 2016 οι πωλήσεις έχουν θετικό πρόσημο. Ο πρόεδρος του ομίλου, ανάφερε χαρακτηριστικά πως «αν και η αγορά είναι δύσκολη, εμείς έχουμε θετικά μηνύματα». Σημείωσε την αύξηση πωλήσεων στο εξωτερικό αλλά και πως η μάρκα Κορρές έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά φαρμακείου. Την ικανοποίηση της διοίκησης για τις καλές επιδόσεις στην εγχώρια αγορά εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, που πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στην ελληνική αγορά (στο α' τρίμηνο ήταν +4%) προστίθεται σ' ένα καλό α' τρίμηνο του 2015.
Το βάρος ωστόσο πέφτει στην ανάπτυξη της φίρμας στο εξωτερικό. Ο όμιλος φαίνεται να διατηρεί διπλή στρατηγική επικεντρώνοντας σε αγορές αιχμής για τη φίρμα όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Νορβηγία, αλλά και στο άνοιγμα μιας ή δύο νέων αγορών μέσα στο 2016. Σημειώνεται ότι στο α' τρίμηνο του 2016 οι τέσσερις αγορές αιχμής παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 24% ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο μετά την Ελλάδα. Πάνω από τις προσδοκίες εξελίσσεται και η ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική, όπου η Avon λάνσαρε πέρυσι τη μάρκα. Σημειώνεται ότι η Avon, ένας κολοσσός στην αμερικανική βιομηχανία καλλυντικών, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την επιβράδυνση των οικονομικών της μεγεθών, δίνει έμφαση στη συνεργασία με την Κορρές και βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον όμιλο, με σκοπό την συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της για την καλύτερη προώθηση της ελληνικής μάρκας.euro2day.gr  10/6/ 2016
ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
■Σημαντικές προκλήσεις και δυνατότητες ανάπτυξης, παρουσιάζει ο τομέας της ιατρικής τεχνολογίας, παρότι απορροφά το 50% των δαπανών των συστημάτων υγείας, διεθνώς. Και αυτό γιατί η βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, δεν επιτεύχθηκε από την οργάνωση των συστημάτων υγείας, αλλά από την εφαρμογή μέσω αυτών, των "εργαλείων" που παρείχε η επιστημονική ανακάλυψη, μέσω των φαρμάκων και της ιατρικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Εξάλλου, όσο περισσότερο εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες τόσο η τιμή τους μειώνεται ανά μονάδα προϊόντος. Τα παραπάνω υπογράμμισε χθες  καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διάλεξή του, του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ιατρικής Τεχνολογίας που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ).Ο καθηγητής σημείωσε ότι «χρειάζεται η εισαγωγή της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, με το σκεπτικό της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πληθυσμού, ώστε να διασφαλίζεται η αξία της κάθε νέας τεχνολογίας που εμφανίζεται, αντί να υπολογίζεται το κόστος που θα επιφέρει στο σύστημα υγείας».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξίας της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας είναι οι μέθοδοι αυτοδιαχείρισης, όπως π.χ. η αιμοκάθαρση στο σπίτι, που επιτρέπουν στους ασθενείς να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τη διαχείριση της υγείας τους, μειώνοντας την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση γόνατος επιτρέπει την αποχώρηση από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στο παρελθόν θα χρειαζόταν ένας μήνας μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι. Σήμερα, οι χρόνιοι ασθενείς με άσθμα ή με διαβήτη μπορούν να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τη νόσο τους μέσω της χρήσης της ιατρικής τεχνολογίας και του smartphone.
Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δις. ευρώ -  με βάση τις τιμές των κατασκευαστών - και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εξάγει ιατρική τεχνολογία στις ΗΠΑ, που απορροφούν περίπου το 39%  των συνολικών εξαγωγών της, ενώ ακολουθούν η Κίνα (11%) και η Ιαπωνία (8%).
Η καινοτομία είναι απολύτως συνυφασμένη με την ιατρική τεχνολογία καθώς το 2014, η βιομηχανία καταχώρισε 11.124 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δηλ. το 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλάδο στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει σαρωτές σώματος, καρδιακές βαλβίδες και βηματοδότες, τεχνητές αρθρώσεις για τα γόνατα και τα ισχία, όμως περιλαμβάνονται και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, σύριγγες, γάντια από λάτεξ, αλλά επίσης γυαλιά, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα ακοής, εξετάσεις αίματος και ούρων. HealthMag 16/6/2016
ΜΗΣΥΦΑ
■ Έντονη κινητικότητα συγκεντρώνουν το τελευταίο διάστημα τα σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη, μέρος των οποίων θα περιλαμβάνεται στην «περιβόητη λίστα» των φαρμάκων που από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα διανέμονται και από τα σούπερ μάρκετ. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από χονδρέμπορους –που εμπλέκονται με τη διανομή φαρμάκων- και σούπερ μάρκετ έχουν μπει στη διαδικασία εξαγοράς έτοιμων φακέλων, αποφεύγοντας έτσι τις όποιες χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του οργανωμένου λιανεμπορίου εστιάζεται ως επί το πλείστον στις κρέμες-τζελ.
Πού, όμως, τελικά οφείλεται αυτό το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απόκτησης από επιχειρηματικά συμφέροντα σκευασμάτων παρακεταμόλης και γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι μεταξύ των φαρμακοποιών και των θεσμών, με τους πρώτους να αντιδρούν έντονα στη διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ; Το ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων στο εξωτερικό από σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός και είναι το βασικότερο επιχείρημα αντίδρασης από τους φαρμακοποιούς.
Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που αφορά τα έσοδα που αφήνουν τα σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη και τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης στα συγκεκριμένα σκευάσματα που κατατάσσονται στην κατηγορία ‘’αναλγητικά’’ είναι το γνωστό σε όλους Depon. Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα πουλά σε ετήσια βάση περί τα 20 εκατ. τεμάχια. Συνολικά, η κατηγορία των αναλγητικών εκτιμάται ότι πραγματοποιεί πωλήσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία που συμπεριλαμβάνεται στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη. Μολονότι από πλευράς τζίρου αντιστοιχεί στο 14% των πωλήσεων που κάνουν τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, από πλευράς τεμαχίων το μερίδιο της κατηγορίας αγγίζει το 40%. Αυτό συμβαίνει, λένε παράγοντες της αγοράς, διότι η μέση τιμή είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, στο Depon ξεκινά από 0,75 λεπτά το κουτί και μπορεί να φθάσει σε κάποιες αναλγητικές κρέμες τα 10 ευρώ περίπου.Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι στην κατηγορία των αναλγητικών περιλαμβάνονται χάπια, κρέμες και αποσυμφορητικά.Iatronet.gr  14/4/2016
Mεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συμπρωταγωνιστούν στη διαχείριση των ΜΗΣΥΦΑ στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία, όλοι πλέον οι μεγάλοι παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου, σχηματίζοντας κοινοπρακτικά σχήματα ή και αυτόνομα, διευθύνουν τη δική τους αλυσίδα φαρμακείου. Ρόλο συμπρωταγωνιστή δίπλα στα παραδοσιακά φαρμακεία διαδραματίζουν εδώ και καιρό οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη διαχείριση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία, όλοι πλέον οι μεγάλοι παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου, σχηματίζοντας κοινοπρακτικά σχήματα ή και αυτόνομα, διευθύνουν τη δική τους αλυσίδα φαρμακείου. Οι μεγάλες εκπτώσεις –λόγω των μαζικών αγορών που πραγματοποιούν- είτε σε είδος είτε σε τιμή, και οι έντονες διαφημιστικές καμπάνιες τους έχουν καταστεί βασικός πόλος έλξης των καταναλωτών μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, που ως γνωστόν αποτελούν αυθόρμητη αγορά. Οι σημαντικότερες κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του λιανεμπορίου, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στην έρευνα της εταιρείας Stochasis είναι οι εξής:
·        H Galenica έχει ανοίξει 44 φαρμακεία μέσω κοινοπραξίας με την Coop κάτω από το όνομα Vitality Coop στην Ελβετία.
·        Στη Σουηδία, η Oriola-KD έχει συνάψει συνεργασία με την ΚF (Kooperativa Forbundet) με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδας φαρμακείων με την επωνυμία Kronans Droghandel.
·        H αλυσίδα σούπερ μάρκετ ICA έχει ανοίξει shop in shop φαρμακεία με την επωνυμία ΙCA Cura. H εταιρεία έχει επίσης αγοράσει το «Αpotek Hjattat”- το μεγαλύτερο ιδιωτικό φαρμακείο της Σουηδίας.
·        Η Jeronimo Martins, εταιρεία λιανεμπορίου στην Πορτογαλία αναπτύσσει αλυσίδα φαρμακείων, την “Biedronkadiscount chain”, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Πολωνία με περισσότερα από 800 σημεία πώλησης.
·        Οι Coop Italia, Auchan, Leclerc και Carrefour έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους «γωνιές» φαρμακείου, που λειτουργούν με την καθοδήγηση φαρμακοποιού σε υπεραγορές τους στην Ιταλία.
·        Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν δίκτυα φαρμακείων (Tesco,Sainsbury, Morrison, Asda της Wal Mart και Waitrose).
·        H πιο μεγάλη αύξηση του μεριδίου των σούπερ μάρκετ έναντι των παραδοσιακών φαρμακείων εντοπίζεται στην αγορά της Αγγλίας, της Ελβετίας και της Σουηδίας, καθώς και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η δυναμική αυτή είσοδος των λιανεμπόρων στην αγορά των Μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη απειλή και για τα ελληνικά φαρμακεία, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων αντιστοιχεί σε διπλάσιο ποσοστό τζίρου .Εκτιμάται ότι το 73% των συνολικών πωλήσεων σε τιμές λιανικής, των φαρμάκων των φαρμακείων αφορούν αποζημιούμενα σκευάσματα (θετική λίστα). Το υπόλοιπο 27% περιλαμβάνει τα σκευάσματα της αρνητικής λίστας (58%) και τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (42%). Ειδικότερα, οι πωλήσεις στα παραφάρμακα προέρχονται κατά σειρά από τα καλλυντικά και την στοματική υγιεινή σε ποσοστό 44%, από τα συμπληρώματα διατροφής σε ποσοστό 37%, από τα ορθοπεδικά κατά 9% και από τα λοιπά 10%.Ο τζίρος των ΜΥΣΥΦΑ μαζί με τα OTC ξεπερνά τα 73 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο με την χώρα μας να παρουσιάζει το 2015 συνολικό τζίρο που άγγιξε τα 406,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις ύψους 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά..
Σύμφωνα με έρευνα της IMS Hellas, τα αναλγητικά είναι πρωταθλητές στην κατηγορία αυτή με τους Έλληνες να έχουν αγοράσει σε διάστημα 12 μηνών 38,9 εκατ. συσκευασίες! Οσο για τον συνολικό τζίρο των εταιρειών που τα παράγουν και τα διακινούν, έφτασε στα 77,8 εκατ. ευρώ το 2015, όταν το 2013 δεν ξεπερνούσε τα 59 εκατ.! Τα αντιβηχικά είναι δεύτερα σε κατανάλωση καθώς το 2015 δαπανήθηκαν για την αγορά τους 80,2 εκατ. ευρώ, με τους καταναλωτές στην χώρα μας να αγοράζουν συνολικά προϊόντα αξίας 22,9 εκατ. ευρώ.Iatronet.gr   27/4/2016
Οριστικά, το 13% των ΜΗΣΥΦΑ δε θα διατίθενται μόνο στα φαρμακεία
Τη δημιουργία της υποκατηγορίας «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υγείας  στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται σήμερα με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τα ΓΕΔΙΦΑ είναι υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Τα συγκεκριμένα σκευάσματα όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους «θεσμούς». Στον ΕΟΦ συγκροτήθηκε άμεσα ειδική Επιστημονική Επιτροπή- με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου- η οποία στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποίησε σειρά συνεδριάσεων με  σκοπό την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του σχετικού υποκαταλόγου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, η επιτροπή κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας την εισήγησή της στην οποία προβλέπεται ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ να περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ. Κατά συνέπεια, το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%. Η εισήγηση της επιτροπής υιοθετήθηκε και βάσει αυτής συντάχθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.HealthView 18/5/2016
■ Από τον ΠΦΣ σχολιάζουν: "Δυστυχώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά  συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές , όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο «ανταγωνισμού». Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Σουηδία- ακολουθείται  η αντίστροφη πορεία δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σούπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία.
Όσον αφορά την δήθεν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών , επαναλαμβάνουμε ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις. Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΥΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί".
Αν δει κάποιος ποια είναι αυτά που εντάσσονται στη λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ, θα ανακαλύψει ότι τα περισσότερα είναι αυτά με την μεγαλύτερη ζήτηση, κάτι που εξηγεί και τις αντιδράσεις εκ μέρους των φαρμακοποιών.
■ Όσο μεγαλώνει η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή αυτά που ούτε συνταγογραφούνται ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο θα αυξάνουν και τα ΓΕΔΙΦΑ. Αυτή η εξέλιξη ευνοεί τα σούπερ μάρκετ και άλλους χονδρεμπόρους που διεκδικούν μερίδιο της πίτας στην πώληση φαρμάκων. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ το 2009 ήταν 586 εκατ. ευρώ, το 2010 210 εκατ. ευρώ και το 2011 569 εκατ. ευρώ.
Η αγορά στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, το σύνολο των προϊόντων που δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική συνταγογράφηση είναι μια αγορά που κυμαίνεται γύρω στα 890 εκ. ευρώ, με τα αμιγώς ΜΗΣΥΦΑ να απορροφούν περίπου τα 172 εκ. ευρώ και να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 9,5%, τα συμπληρώματα και τα παρεμφερή προϊόντα που δεν φέρουν ταινία γνησιότητας (εδώ υπάγονται και τα ιατροτεχνολογικά) να ξεπερνούν τα 241 εκ. ευρώ (με αύξηση 14,7%) και τα υπόλοιπα παραφάρμακα ή συμπληρωματικά προϊόντα όπως οι μετρητές σακχάρου, αναλώσιμα, βρεφικά γάλατα και άλλα είδη φαρμακείου να φτάνουν τα 475 εκ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 13,6%. Ολόκληρη αυτή η αγορά παρουσίασε αύξηση της τάξης του 13% το 2014 έναντι του 2013, ενώ στην πενταετία 2010-2015 η αύξηση ήταν της τάξης του 45,8%, με τα προϊόντα χωρίς κουπόνι, να αυξάνονται κατά 109,2%! Στη χώρα μας, τα είδη αυτά απορρόφησαν το 25,9% των προϊόντων φαρμακείου, όταν διεθνώς, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 10-11%.
Η αγορά διεθνώς
Σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health,  η παγκόσμια αγορά των OTC υπολογίζεται σε 114 δισ. δολ (ΜΗΣΥΦΑ σε φαρμακεία και άλλα κανάλια διανομής και φάρμακα "χωρίς κουπόνι"), τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε 237 δισ. δολ. (είδη στοματικής υγείας, φαρμακευτικά καλλυντικά κλπ), τα είδη φροντίδας ασθενή (ταινίες μέτρησης σακχάρου, μετρητές, φακοί επαφής κλπ) στα 12 δισ. δολ. και τα συμπληρώματα διατροφής (παιδικά γάλατα, σκευάσματα αδυνατίσματος κλπ) στα 222 δισ. δολ. Συνολικά, η αγορά αυτή κινείται διεθνώς με ποσοστό αύξησης της τάξης του 4,2%, με περισσότερο αναπτυσσόμενα τα είδη για το πεπτικό σύστημα που παρουσιάζουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,8% και τα παυσίπονα και τα δερματολογικά να έχουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,4%.

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ; Και τώρα πλήρωνε
Ήδη άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων που θα μπουν και στα σούπερ μάρκετ, ως η νέα κατηγορία που θα πωλείται κι εκτός φαρμακείων. Εσείς τι νομίζατε δηλαδή; Πως το έκαναν για το καλό του καταναλωτή; Για να βρίσκει πιο εύκολα τα φάρμακά του; Αστεία πράγματα. Συγκεκριμένα, η τιμή αλοιφής αυξήθηκε 32,% μόνο από μια αλλαγή στο ... καπάκι.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τις.. αθώες οφθαλμικές σταγόνες, λιπαντικές, τις Tear Naturale. Αριστερά βλέπετε το καινούργιο προϊόν, δεξιά το παλιό, χωρίς διαφορές στη συσκευασία. Αριστερά αυτό που πλέον μπαίνει και στα σούπερ μάρκετ γιατί έτσι το λέει η εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αριστερά το καινούργιο, 30 αμπούλες των 0,4 ml, δεξιά το παλιό, 30 αμπούλες των 0,6 ml - μείωση ποσότητας προϊόντος δηλαδή 33,3%.Παλιά τιμή 5,43 ευρώ, καινούργια τιμή 8,83 ευρώ! Αύξηση τιμής δηλαδή 55%. Τα συμπεράσματα δικά σας.                                                     Efsyn  31/5/2016


■ Δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και όμως θα βγούμε με τις περισσότερες δραστικές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα βγουν 45 δραστικές στο λιανεμπόριο, όταν η Αγγλία έχει βγάλει 26 και η Γερμανία 30.Με τις περισσότερες δραστικές ουσίες από ότι ισχύει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να βγουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος. Αυτό αποκαλύπτει στο Ιatronet κορυφαίος παράγοντας από τον χώρο του φαρμάκου, τονίζοντας ότι τα 216 σκευάσματα που έχουν ήδη αποφασιστεί να διανέμονται και στο οργανωμένο λιανεμπόριο επί συνόλου 1.582 προϊόντων που είναι τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα περιλαμβάνουν 45 δραστικές ουσίες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, αυτά τα 216 σκευάσματα θα ενταχθούν στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Όπως μάθαμε, οι συσκευασίες αυτών δεν θα παραπέμπουν στις αντίστοιχες που διακινούνται στα φαρμακεία και επιπλέον πάνω στη συσκευασία τους πρέπει να έχουν ένα πράσινο λογότυπο που θα λέει ΓΕΔΙΦΑ. Στην Αγγλία, όπως λέει η πηγή μας, τα φάρμακα που διανέμονται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν 26 δραστικές ουσίες, ενώ στη Γερμανία φθάνουν τις 30 ουσίες.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι μολονότι στις προαναφερθείσες αγορές τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ την τελευταία τριετία, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου των φαρμάκων και εποπτείας της δημόσιας υγείας κρατούν χαμηλά τον αριθμό των δραστικών ουσιών στις οποίες μπορεί ο καταναλωτής να έχει ελεύθερη πρόσβαση, καθώς τα συμβάντα των δηλητηριάσεων ήταν πολλά. Στην Ελλάδα, με τη μία, συνεχίζει το στέλεχος της αγοράς, η κυβέρνηση μετά και από τις πιέσεις που δέχτηκε κυρίως από τους εκπροσώπους του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, αποφάσισε να βγει κατευθείαν με σχεδόν διπλάσιο αριθμό δραστικών από αυτές που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κερδίζοντας μία τραγελαφική πρωτιά! Το θέμα δεν είναι οι απώλειες εσόδων που θα έχουν οι φαρμακοποιοί -αν και δεν είναι αμελητέες - υποστηρίζει η ίδια πηγή, αλλά το γεγονός ότι ο καταναλωτής κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων. Όπως αναφέρει, το κράτος δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για να ελέγξει αυτή τη διακίνηση και επίσης από τη στιγμή που δεν υπάρχει υποχρέωση για την ύπαρξη φαρμακοποιού μέσα στα σούπερ μάρκετ θα είναι ανύπαρκτος ο όποιος υγειονομικός έλεγχος.iatronet.gr 8/6/2016
ΜΗΣΥΦΑ και «αυτοθεραπεία» βαραίνουν την τσέπη των ασθενών.
Η μείωση του «κόστους» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και των πληρωμών των ασθενών για πρόληψη και θεραπεία μέσα από τη λεγόμενη «αυτοφροντίδα και αυτοθεραπεία», μέρος της οποίας είναι και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αναδείχθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).
Στο νόμο που περιλαμβάνει την πώληση του 13% των ΜΗΣΥΦΑ σε σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων (ΓΕΔΙΦΑ) γίνεται λόγος για «αυτοδιάγνωση» και «αυτοθεραπεία». Επιπλέον, η «Αυτοφροντίδα - Αυτοθεραπεία» αποτελεί και ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο την περικοπή δημόσιων δαπανών για Υγεία - Φάρμακο. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΧ, έχει «ανοίξει» διάλογος με το υπουργείο Υγείας, με φαρμακοποιούς, γιατρούς, Ινστιτούτα Υγείας και Οικονομίας, «προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».
Αυτές οι «καλές» πρακτικές περικόπτουν αυτά που δαπανούν το κράτος και τα Ταμεία, φορτώνοντας ολοένα και μεγαλύτερες πληρωμές στους ασθενείς. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ «η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (selfcare) μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο». Αυτά επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, που τα πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους, όπως και τα φάρμακα της Αρνητικής Λίστας (σ.σ. συνταγογραφούνται από γιατρό αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ).
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP), ο οποίος παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο «το όραμα για ουσιαστικότερη αυτοφροντίδα στην Ευρώπη μέχρι το 2020», «η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία». Στο πλαίσιο της Αυτοθεραπείας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, ο ασθενής αντιμετωπίζει μόνος του ή με τη συμβουλή φαρμακοποιού τα «ήπια προβλήματα υγείας» και αν χρειαστεί στη συνέχεια ή αν κρίνει ο φαρμακοποιός, τότε μόνο απευθύνεται σε γιατρό. Ετσι «αποσυμφορείται η Κοινωνική Ασφάλιση, τα ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.λπ.».
Με το κριτήριο του «κόστους» να κυριαρχεί, εφαρμόζονται πολιτικές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Π.χ. τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα τα οποία μπορεί να έχουν είτε παρενέργειες είτε να μην αντιμετωπιστεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα υγείας αφού χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Όλα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται από το γιατρό και να διακινούνται μόνο από τα φαρμακεία, δωρεάν για όλους.
■ Μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο. Στο κείμενο γίνεται λόγος για το άνοιγμα των αγορών και τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, προκειμένου να ωφεληθεί ο καταναλωτής και να αντιμετωπιστούν μονοπωλιακές πρακτικές που οδηγούν σε αύξηση των τιμών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, οι αρχές πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να φέρουν επιπλέον μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στο να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να προσελκύσει επενδύσεις. Ως προαπαιτούμενο, έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τη νομοθεσία, η οποία θα διαμορφώσει μία λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τα “Γενικής Διάθεσης Φάρμακα” - ΓΕΔΙΦΑ).
Θα πρέπει, παράλληλα, να υιοθετήσει τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες περιλαμβάνονται στην “εργαλειοθήκη ΙΙ”, με εξαίρεση των πέντε προτάσεων για τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου. Προβάλλεται ως προαπαιτούμενο η πλήρης θεσμοθέτηση – εντός του τρέχοντος μήνα – των προτάσεων ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνονται στην “εργαλειοθήκη Ι” σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ.Iatronet.gr 20/6/2016
ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στάσιμη η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά με μερίδιο 21-22%
Ουραγός εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα στη διείσδυση των γενοσήμων σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες. Το 2015 τα γενόσημα φάρμακα κατείχαν μερίδιο 21-22% επί του όγκου και 22-24% επί της αποζημιούμενης δαπάνης. Μόνο σε θεραπευτικές κατηγορίες, όπως στατίνες, πραζόλες, σαρτάνες προσέγγιζαν το 50-60% του όγκου, τη στιγμή που τα νέα φάρμακα καταλαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς επί των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι είχε τεθεί στόχος μέχρι τα τέλη του 2015 να αυξηθεί η διάθεση των γενοσήμων στο 40% στους εξωτερικούς ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων, με την καθιέρωση ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων σε κάθε γιατρό που συνταγογραφεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την ειδικότητά του, τον αριθμό των ασθενών που συνταγογραφεί αλλά και τη γεωγραφική περιοχή του, καθώς και με την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, συνολικά, η πολιτική ενδυνάμωσης των γενοσήμων, δεδομένου ότι στηρίχθηκε κατά βάση στην μείωση των τιμών τους –όπως άλλωστε συνέβη σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα– δεν φαίνεται να έχει επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Τελικά, για κάθε δύο παλαιά φάρμακα μόνο το ένα υποκαθίσταται από γενόσημα, ενώ το άλλο υποκαθίσταται από νεότερο και δαπανηρότερο. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή ορισμένων γενοσήμων που τα οδηγεί στην απόσυρση και στο φαινόμενο της υποκατάστασης με ακριβότερα φάρμακα. Επιπλέον, η υποκατάσταση ευνοείται και από τον τρόπο οργάνωσης της Θετικής Λίστας και της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, που παρέχει τη δυνατότητα στον γιατρό να επιλέγει φάρμακο σε κατηγορία χωρίς γενόσημα, αλλά και από τον τρόπο υπολογισμού της ίδιας συμμετοχής των ασθενών. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έρευνα της διαΝΕΟσις, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Η έρευνα αποτελεί μια εκτενή και αναλυτική χαρτογράφηση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων και του συστήματος υγείας της χώρας, Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στη χρήση γενόσημων φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει υψηλή ή σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη για τα γενόσημα, ενώ αντίστοιχα ένας στους τέσσερις δεν τα εμπιστεύεται καθόλου.                                                                                                                9/4/2016 HealthView
Γενόσημα: Αύξηση πωλήσεων 8% το α’ τρίμηνο του 2016
Οι πωλήσεις των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και τη φετινή περίοδο κινούνται αυξητικά. Βασικός λόγος της ανόδου είναι η οικονομική στενότητα του Έλληνα ασφαλισμένου. Τα γενόσημα ‘’τσίμπησαν’’ στις πωλήσεις τους 8% το πρώτο τρίμηνο. Βασικός λόγος αυτής της ανόδου είναι η οικονομική στενότητα του Έλληνα ασφαλισμένου, ο οποίος αναγκάζεται να το επιλέξει, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει την αυξημένη του συμμετοχή.
Παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο, μας ανέφερε τη χαρακτηριστική περίπτωση ενός σκευάσματος που είναι για τη νόσο Πάρκινσον. Η λιανική τιμή του είναι 35 ευρώ και η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι 23 ευρώ. Ακόμη και αν το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφηθεί με 0% συμμετοχή, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει από την τσέπη του 12 ευρώ!
Έτσι εξηγείται γιατί οι πωλήσεις των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και τη φετινή περίοδο κινούνται αυξητικά, με παράγοντες να ισχυρίζονται ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό «τσίμπησαν» ένα επιπλέον 8%.Σύμφωνα με πηγές, ο περσινός τους τζίρος ξεπέρασε τα 670 εκατ. ευρώ, ενώ από πλευράς τεμαχίων άγγιξαν σχεδόν τα 130 εκατ. συσκευασίες. Μεγέθη που εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση, αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2011 –προ κρίσης δηλαδή- όπου τότε ο τζίρος ήταν 643 εκατ. ευρώ και τα τεμάχια 75 εκατ. συσκευασίες. Μεσοσταθμικά, την προαναφερθείσα περίοδο, η αγορά των γενοσήμων φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία, παρουσίασαν άνοδο στον όγκο των πωληθέντων πάνω από 16,5% αλλά μόλις 1,5% σε αξία, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης τιμής που έχουν έναντι των πρωτοτύπων. Η διαφορά τιμής ανάμεσα στο γενόσημο και το πρωτότυπο είναι 20%. Η ασφαλιστική τιμή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο πρωτότυπο είναι σχεδόν ίδια με την τιμή που κοστίζει στον ασφαλισμένο το γενόσημο.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η πορεία των γενοσήμων θα παραμείνει αυξητική και τα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων θα αποφασίζουν να πάνε κόντρα, ακόμη και στη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού τους να αγοράσουν μία «επώνυμη λύση» επιλέγοντας τελικά το ανάλογο φθηνότερο γενόσημο για το νόσημά τους. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν, στο σύνολο των διακινηθέντων σκευασμάτων τα γενόσημα πέρσι, βάσει των πωληθέντων τεμαχίων, έκλεισαν με μερίδιο της τάξης του 26,88% από 25,40% το 2014. Την ίδια περίοδο, το μερίδιό τους βάσει της αξίας τους διαμορφώθηκε σε 23,20% από 21,70% το 2014.iatronet.gr  11/5/2016
Με ρυθμό πάνω από 2% κινείται το 2016 η αγορά φαρμάκου. Στα επίπεδα των 680 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 η αγορά φαρμάκου με τις εταιρείες πρωτοτύπων να χάνουν μικρά ποσοστά από τα μερίδια τους και τα γενόσημα να διευρύνουν μεν την παρουσία τους αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό.
Εκτός στόχου – για μια ακόμη φορά – βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη με τα στοιχεία της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2016 να αποδεικνύουν ότι παρά τις προσπάθειες συγκράτησης, τα φαρμακεία κινούνται με μία άνοδο τζίρου της τάξης του 2-2,5%. Ίσως αυτός ο ρυθμός ανόδου να θεωρείται χαμηλός, όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ζητούμενο είναι η μείωση και όχι η άνοδος, συμπεραίνεται εύλογα ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Μάλιστα η αύξηση αυτή που αφορά στην αξία των διακινούμενων φαρμάκων συνδυάζεται και από μικρή αύξηση των πωλήσεων με βάση τον όγκο, η οποία εκτιμάται στο επίπεδο του 0,5%.
Τα εν λόγω στοιχεία τα οποία αποτελούν εκτιμήσεις της αγοράς βασισμένες σε μετρήσεις της IMS Health, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη επιστολή του ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Healthmag.gr (εδώ), όπου περιγράψαμε πως το clawback, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τα περίπου 110 εκατ. ευρώ. Φυσικά για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μεγέθους υπολογίζονται και οι πωλήσεις των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και οι οποίες δεν καταμετρώνται από την IMS Health
Αγορά φαρμακείων
Όσον αφορά λοιπόν την αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι οι συνολικές πωλήσεις των σκευασμάτων το πρώτο τρίμηνο προσέγγισαν σε όγκο τα 94,5 εκατ. τεμάχια έναντι περίπου 94 εκατ. τεμάχια το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Την ίδια στιγμή η αξία των σκευασμάτων αυτών έφτασε στα 682 εκατ. ευρώ από περίπου 666 εκατ. ευρώ.  Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα μία άνοδος της τάξης των 15-16 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής στην οποία αν προστεθεί και το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και ο ΦΠΑ, η συνολική δαπάνη αυξάνεται κατά πολύ. Αν μάλιστα υποθέσουμε πως το 75% αυτής της αγοράς αφορά σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, κατανοεί κανείς το μέγεθος της υπέρβασης και στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Όσον αφορά στις κατηγορίες φαρμάκων, η αναλογία γενοσήμων - πρωτοτύπων βρίσκεται στο 20%-80%. Φαίνεται μάλιστα πως τα
γενόσημα κατάφεραν να αυξήσουν κάπως το μερίδιο τους κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για την επίτευξη και του στόχου διείσδυσης. Όπως αναφέραμε εδώ καταγράφεται η συνολική αγορά φαρμακείου η οποία περιλαμβάνει και πολλά επώνυμα OTC. Έτσι, η αναλογία γενοσήμων – πρωτοτύπων είναι διαφορετική αν αναφερθούμε στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και εκεί τα γενόσημα έχουν μερίδιο που κυμαίνεται κοντά στο 23%. 
H αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων αποδίδεται στην άνοδο τους τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών ή οποία είναι της τάξης του 12-13%. Ειδικότερα ο συνολικός όγκος των γενοσήμων διαμορφώθηκε στο φετινό πρώτο τρίμηνο κοντά στα 18 εκατομμύρια από 15,8 εκατομμύρια τεμάχια το 2014 ενώ η αξία αυτών ήταν της τάξης των 128 εκατ. ευρώ έναντι 114,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όσον αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα, από πλευράς όγκου αυτά δείχνουν να υποχώρησαν στα 77 εκατ. τεμάχια έναντι 78,3 εκατ. τεμάχια, αλλά σε αξία αυξήθηκαν στα 553 εκατ. ευρώ από περίπου 552 εκατ. ευρώ. Αν και τα μεγέθη είναι κατά προσέγγιση,  διαπιστώνεται και πάλι ότι τα πρωτότυπα φάρμακα παρά την υποχώρηση του όγκου διατηρούν τις αξίες τους και μάλιστα με μικρή άνοδο, ενώ τα γενόσημα αυξάνουν την αξία τους παράλληλα με σημαντική άνοδο του όγκου και μάλιστα η δεύτερη είναι μεγαλύτερη της πρώτης. Βέβαια στο μίγμα των πρωτοτύπων περιλαμβάνονται και νέα φάρμακα με τιμές οι οποίες είναι υψηλότερες.HealthMag 4/5/2016



 Η ΑΓΟΡΑ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρωταγωνίστρια στην αγορά γενοσήμων είναι η βιομηχανία ELPEN η οποία έχει μερίδιο της τάξης του 17%, ενώ συνολικά οι πρώτες 6 ελληνικές βιομηχανίες(ELPEN,GAP,PHARMATHEN,SPECIFAR,RAFARM και ΒΕΝΝΕΤΤ) κατέχουν μερίδιο της τάξης του 40%. Συμπεραίνεται δηλαδή ότι η ελληνική αγορά γενοσήμων δεν είναι τόσο συγκεντρωμένη όπως η αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων, όπου οι 6 πρώτες εταιρείες έχουν μερίδιο της τάξης του 45%.                                                                                           ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 30/5/2016
ICAP: Πάνω από 30% η συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς το 2010-2014
Στους 40 κορυφαίους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας εντάσσονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την πρόσφατη ομώνυμη έκδοση της ICAP Group.
Η έκθεση επισημαίνει ότι συνολικά, στην παρούσα φάση η αγορά βυθίζεται και πάλι στη δίνη της αβεβαιότητας, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών, γεγονός που «παγώνει» την επιχειρηματική δραστηριότητα και αποτρέπει οποιεσδήποτε σημαντικές επενδύσεις. Έτσι τονίζει πως για μία ακόμη φορά προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα της επαναφοράς σε τροχιά οικονομικής σταθερότητας, της αποκατάστασης της ρευστότητας και της ομαλής ροής χρηματοδότησης στην αγορά,  γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Σ’ όλη την περίοδο της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν σ’ ένα δυσμενές περιβάλλον, προσπαθώντας να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που εκφράστηκε (ως ένα βαθμό) και από τις επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το 2014. Ωστόσο, η έκθεση τονίζει πως οι επί μέρους επιχειρηματικοί τομείς επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό.
Ο κλάδος με μια ματιά 
Σε ότι αφορά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η ICAP παρατηρεί ότι στην ελληνική αγορά φαρμάκου δραστηριοποιείται ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Αν και ο εξεταζόμενος κλάδος απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από εισαγωγικές επιχειρήσεις, η συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παραμένει σημαντική. Η αξία των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,5% την περίοδο 2002-2010, όμως την επόμενη διετία σημειώθηκε υποχώρηση. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες (αυξανόμενη ζήτηση για γενόσημα φάρμακα, εξαγωγές, κτλ), με αποτέλεσμα να ανακάμψει. Ωστόσο, οι συνεχείς ανατιμολογήσεις φαρμάκων, είχαν σαν συνέπεια το 2014 η αξία των παραγόμενων φαρμάκων να μειωθεί ξανά, κατά 10,7%. 
Το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμάκου κινήθηκε ανοδικά την περίοδο 2000-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14,1 %. Η μείωση των τιμών τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς (σε όρους άξιας). Συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2014, η αξία της εγχώριας αγοράς φαρμάκων υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,8% (σωρευτική μείωση μεγαλύτερη του 30%). Η πτωτική τάση επικράτησε στην αγορά (σε όρους άξιας) και το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2014 διατέθηκαν 493,2 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, έναντι αντίστοιχων 484,6 εκατ. συσκευασιών το προηγούμενο έτος. HealthMag  13/5/2016
■ Tα τελευταία στοιχεία για την αγορά φαρμάκου το 2015 δείχνουν την αστοχία των μέτρων για την τιμολόγηση, καθώς παρά την εξοικονόμηση 72 εκατ. ευρώ από τα δελτία τιμών, η διαδικασία της συνταγογράφησης υπερκάλυψε τις απώλειες.
Στο κενό πέφτει η προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και της υψηλής συμμετοχής των ασθενών, μέσω της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, καθώς τα πλέον πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η όλη προσπάθεια η οποία μεθοδεύτηκε πέρυσι, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα λόγω της δυναμικής της υποκατάστασης. Συγκεκριμένα, πληροφορίες της αγοράς, που βασίζονται σε στοιχεία που ανέλυσε ενδελεχώς η IMS  Health, έδειξαν πως  το 2015, ενώ η υποχώρηση στις τιμές των φαρμάκων οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων κατά περίπου 72 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή υπήρξε  άνοδος του τζίρου των φαρμάκων κατά περίπου 196 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της υποκατάστασης η οποία υπερκάλυψε την «απώλεια»! Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκεκριμένα στοιχεία, πέρυσι, σημειώθηκε άνοδος του όγκου πωλούμενων φαρμάκων στα ελληνικά φαρμακεία η οποία ήταν της τάξης των 4,8%. Αντίστοιχα και σε τιμές λιανικής σημειώθηκε αύξηση πάνω από 3% εκτινάσσοντας των τζίρο των φαρμακείων στα επίπεδα των 3,7 δις. ευρώ. Θα ανέμενε κανείς ότι λόγω της μείωσης των τιμών ο τζίρος θα υποχωρούσε, όμως τελικά αυτό δεν επαληθεύτηκε, γεγονός το οποία αποτελεί μία ιδιαίτερα αρνητική παράμετρο στο εγχείρημα της Κυβέρνησης να περιορίσει τη δαπάνη μέσα από τις μειώσεις τιμών στα επικείμενα δελτία που θα εκδώσει. Η αιτία λοιπόν της «υποτροπής» της δαπάνης βρίσκεται στο γεγονός ότι αφενός από την αύξηση του όγκου των φαρμάκων σημειώθηκε άνοδος στο τζίρο η οποία υπολογίζεται στα περίπου 126 εκατ. ευρώ αφετέρου από την αλλαγή του θεραπευτικού μίγματος πωλούμενων φαρμάκων (θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε και ως καθαρή αξία υποκατάστασης) υπήρξε άνοδος κατά 70 εκατ. ευρώ. Το δε επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η ανοδική αυτή τάση φάνηκε να διαμορφώνεται κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, καθώς μέχρι και το Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανόδου του τζίρου των φαρμακείων ήταν της τάξης του 1%. 
Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση την κατηγοριοποίηση του ΕΟΦ, η αξία των πρωτότυπων φαρμάκων (εντός και εκτός προστασίας) φτάνει στο 80% της αγοράς, των γενοσήμων στο 17,5%  ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό μη κατηγοριοποιημένων στο 3,5%. Όσον αφορά στην προστασία, τα on patent καλύπτουν το 28% της αξίας της αγορά στα ιδιωτικά φαρμακεία, το 61% αυτά που δεν προστατεύονται (ήτοι off patent και γενόσημα) ενώ το 11% είναι άλλα σκευάσματα όπως πχ εμβόλια. 
Σύμφωνα επίσης με ανάλυση της IMS Health, τo 2015 οι φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν σε πωλήσεις φαρμάκων αξίας 2,6 δις. ευρώ προς τα ιδιωτικά φαρμακεία (δεν περιλαμβάνονται στις πωλήσεις αυτές τα σκευάσματα υψηλού κόστους ήτοι του Ν.3816 τα οποία και έχουν τιμή άνω των 200 ευρώ). Σε αυτό το ποσό αν προστεθούν τα περιθώρια κέρδους των φαρμακαποθηκών, των φαρμακείων και ο ΦΠΑ, ο τελικός τζίρος έφτασε πάνω από τα 3,7 δις. ευρώ όπως αναφέραμε. Από αυτά τα περίπου 3,35 δις. ευρώ αφορούν σε αποζημιούμενα φάρμακα, ενώ λίγο πάνω από 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία των ΜΗΣΥΦΑ και των φαρμάκων της αρνητικής λίστα. 
Αναλύοντας όλα τα προηγούμενα δεδομένα διαπιστώνεται και πάλι πόσο μικρή είναι η συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξασφάλιση θεραπειών για του ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, όπως είπαμε τα ΜΗΣΥΦΑ και τα φάρμακα της αρνητικής λίστας φτάνουν στα 350 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό επιβαρύνει απόλυτα τους ασθενείς. Από τα υπόλοιπα 3,35 δις. ευρώ και πάλι το μεγαλύτερο μέρος βαραίνει τις τσέπες των ασθενών. Κι αυτό γιατί ακόμη και αν  κατευθύνονταν προς την  αποζημίωση των φαρμάκων των συνταγών των ιδιωτικών φαρμακείων, το σύνολο των 2 δις. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, πάλι θα υπολείπονταν 1,35 δις. ευρώ!  Φυσικά θα πρέπει εδώ να υπολογιστεί το rebate και clawback των φαρμακευτικών που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Όμως τόσο το ποσό αυτό των 600 εκατ. ευρώ όσο και τα 2 δις. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού αφορούν στο σύνολο της εξωνοσοκομειακής δαπάνης  δηλαδή περιλαμβάνει και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν μετρώνται από την IMS. Μάλιστα τα φάρμακα αυτά αποζημιώνονται στο 100%. 
Εν ολίγοις αποδεικνύεται περίτρανα η αναφορά του healthmag.gr ότι οι άμεσες πληρωμές των ασθενών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στα 1,6 δις ευρώ. Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται ακόμη και μετά τη διάταξη για πλαφόν στη συμμετοχή των ασθενών στα 20 ευρώ έναντι 50 που ήταν μέχρι πέρυσι καθώς το πολύ που θα ελαφρυνθούν οι ασθενείς είναι περί τα 8,6 εκατ. ευρώ που και αυτό θα επιβαρύνει λογικά τις φαρμακευτικές. Επίσης μια άλλη παράμετρο όσον αφορά στη συμμετοχή είναι και η διατήρηση της συμμετοχής των δικαιούχων του ΕΚΑΣ στο 10%.                                                                                                                 HealthMag 23/5/2016
ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■ Η πολυετής οικονομική κρίση «μάτωσε» τις καρδιές των Ελλήνων…

Κάποιοι αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους κατά της χοληστερίνης, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι καλύπτουν με δυσκολία το κόστος. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).Tα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του προγράμματος "Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου", το οποίο υλοποιείται επί μία δεκαετία με την συμμετοχή 60.000 ατόμων καθώς πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.
Σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι:
-Το 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους.
-Το 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο
-Μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής.
-Το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση.
-Το 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.
Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και ίσως η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό. Τα στοιχεία από το ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητά έχει ξεπεράσει στο 11%.iatropedia.gr  2 /5/2016

Οικονομική κρίση: Η Ελλάδα μικραίνει κι αρρωσταίνει - 24% πάνω οι χρόνιες παθήσεις. Οκτάμηνη έρευνα της διαΝΕΟσις, ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Η Ελλάδα συρρικνώνεται. Ο πληθυσμός της μειώνεται σταθερά από το 2010 από τη μείωση των γεννήσεων και την ταυτόχρονη μετανάστευση. Την ίδια στιγμή, τα χρόνια νοσήματα αυξήθηκαν κατά 24%, η κατάθλιψη χτύπησε την πόρτα στο 4,7% του πληθυσμού, τα αντικαταθλιπτικά αυξήθηκαν κατά 35% και τα αντιψυχωσικά κατά 19% περίπου, ενώ σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ήδη κάτω από το επίπεδο φτώχειας, βρίσκεται το 20% του πληθυσμού, ποσοστό διπλάσιο από το 2008 και επιπλέον, τώρα, ξεπερνούν ακόμη και το έσχατο όριο ένδειας. Οι φτωχοί είναι οι πλέον ευάλωτοι. Τα παραπάνω επισημαίνε η έρευνα του "διαΝΕΟσις" σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Η έρευνα αναφέρεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε σχέση με την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων και του συστήματος υγείας της χώρας και διαπιστώνει ότι εν μέσω κρίσης η υγεία των πολιτών έχει επηρεαστεί (ειδικά η ψυχική υγεία), οι δαπάνες στον τομέα της υγείας έχουν επηρεαστεί επίσης, ενώ το σύστημα υγείας έχει πιεστεί έντονα.
Δομικές επιπτώσεις
Σύμφωνα με την έρευνα: Η κρίση είχε -και εξακολουθεί να έχει- δομικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η εξής: Η Ελλάδα μικραίνει. Από το 2010 ο πληθυσμός της χώρας μας έχει μειωθεί κατά περίπου 250.000 ανθρώπους, εξαιτίας δύο παραγόντων: Της μείωσης των γεννήσεων και της μετανάστευσης. Από το 2010 και μετά, η "καθαρή μετανάστευση" στην Ελλάδα είναι αρνητική, δηλαδή οι Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό είναι περισσότεροι από τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα (μέχρι, τουλάχιστο, να ξεκινήσει η μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, που συνεχίζεται). Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τη δεκαετία του '70.
Οι δε γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 100.000 ετησίως το 2013 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Ποτέ δεν γεννιούνταν τόσο λίγα παιδιά από το 1932 που υπάρχουν στοιχεία. Το 2014 ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε ακόμη περισσότερο. Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των πολιτών είναι σημαντικές και συνοψίζονται επιγραμματικά στα εξής:
  • Παρατηρείται επιδείνωση της υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα για τα κατώτερα στρώματα.
  • Λήψη μειωμένης ιατρικής περίθαλψης, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
  • Γίνεται προβληματική η πρόσβαση στο φάρμακο.
  • Αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
  • Επιβαρύνονται οικονομικά όλες οι εισοδηματικές κατηγορίες.
  • Στην ερώτηση "Σε ποιό βαθμό πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την κατάσταση της υγείας σας, το 19% απάντησε πολύ, το 18% αρκετά, και το 21% λίγο, ενώ 36% δήλωσε καθόλου και άλλο ένα 6% δεν απάντησε. Από αυτούς που απάντησαν ότι η υγεία τους επηρεάστηκε από λίγο ως πολύ, το 68% έκανε λόγο για επιδείνωση της υγείας γιατί χειροτέρεψε η ποιότητα ζωής, το 56% γιατί χειροτέρεψε η ψυχική υγεία, το 29% γιατί στερήθηκε είδη πρώτης ανάγκης όπως η διατροφή, το 26% δεν είχε πρόσβαση σε φάρμακα λόγω κόστους ή ελλείψεων.
Ψυχικά νοσήματα- Αυτοκτονίες
Το 2014 το 4,7% του πληθυσμού δήλωσε κατάθλιψη -ποσοστό αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009. Από το ποσοστό αυτό, 3 στους 10 είναι άνδρες και 7 στους 10 γυναίκες. Από το 2006 μέχρι το 2011, η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά σχεδόν 35% από το γενικό πληθυσμό και των αντιψυχωσικών κατά 18,59%.Οι θάνατοι που αποδίδονται σε αυτοκτονίες πριν από την κρίση κυμαίνονταν από 370 - 400 ετησίως στην Ελλάδα. Από το 2010 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 39,5% το 2013, φτάνοντας τις 533 αυτοκτονίες. Παρέμεινε ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα είναι ακόμα σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Γενικότερα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία και στον αριθμό των αυτοκτονιών φαίνεται να επιφέρονται μέσω παραγόντων όπως η ανεργία, το μειούμενο εισόδημα και η οικονομική ύφεση. Ωστόσο, η διατύπωση αιτιακών σχέσεων αποδεικνύεται περίπλοκη και συχνά είναι δύσκολο να περιγραφούν και να ερμηνευτούν οι σχετιζόμενοι μηχανισμοί.
Ασθένειες
Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση, δε, αυξήθηκε κατά 24,2% από το 2009 στο 2014.Οι επιπτώσεις της κρίσης σε επιμέρους ομάδες πληθυσμού υπήρξαν πολύ σοβαρές. Σε περιόδους κρίσης διεθνώς εμφανίζεται έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα (φυματίωση, γρίπη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και τη δυσκολία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην Ελλάδα το 2010 καταγράφηκε επανεμφάνιση της ελονοσίας και κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ η μόλυνση από τον ιό HIV σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών αυξήθηκε το 2011 πάνω από 1000%, λόγω της διακοπής του προγράμματος διανομής δωρεάν συρίγγων.
Επιπτώσεις πέρα από τις προφανείς
Η έρευνα της διαΝΕΟσις, χαρτογραφεί την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού όπως καταγράφεται από τη βιβλιογραφία και σε θέματα στα οποία η επίδραση της κρίσης δεν είναι - σε πρώτη ανάγνωση - προφανής. Έτσι, μεταξύ άλλων, καταγράφεται πως το 35,7% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 40 δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία, ότι στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Από το 2014, δε, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν 30% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 δήλωνε πως έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας.
Φτώχεια
Επιπλέον, οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 40% από το 2008 στο 2015. Τα εισοδήματα του 2014 είναι μικρότερα από τα εισοδήματα του 2003. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των πολιτών είχαν συνέπειες και στην υγεία του πληθυσμού. Το 2003 είχε εκτιμηθεί ότι η συνολική (σχετική και απόλυτη) φτώχεια έπληττε πάνω από το 25% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ καταστροφικές δαπάνες για την υγεία καταγράφονται στο 2,5% των νοικοκυριών όταν στον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μικρότερο από 1%, ενώ στις ΗΠΑ 2,45%. Στην πρόσφατη έκθεση «Μορφές προσαρμογής και ανισότητες στην Ελλάδα κατά την κρίση», αναφέρεται ότι το μέσο προ φόρων εισόδημα όλων των νοικοκυριών μειώθηκε μεταξύ 2008 και 2012 κατά 23%, ότι η πρόσθετη φορολογία (άμεσοι και έμμεσοι φόροι και φόροι περιουσίας) που επιβλήθηκε οδήγησε σε μια πρόσθετη μέση μείωση του εισοδήματος κατά 7%, και ότι ο πληθωρισμός στην ίδια περίοδο μείωσε περαιτέρω το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα κατά 5%. Η συνολική μέση μείωση ήταν 35%.Οι μελετητές έκαναν τρεις διακρίσεις: τα πρώτα έξι δεκατημόρια (60% του πληθυσμού) αντιπροσωπεύουν τα σχετικά χαμηλά εισοδήματα, τα επόμενα τρία δεκατημόρια (30%) τα μεσαία εισοδήματα και το υψηλότερο (το 10ο) δεκατημόριο τα υψηλά εισοδήματα. Διαπιστώνεται ότι, στη χαμηλή εισοδηματική ομάδα, το μέσο εισόδημα έχει αυξηθεί κατά 1% το 2012 σε σχέση με το 2008, στη μεσαία ομάδα έχει μειωθεί κατά 18,9%, ενώ στην υψηλή ομάδα έχει μειωθεί κατά 36,5%. Συνεπώς, η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι εισοδηματικές μειώσεις συμβαδίζουν με μια «λογική κοινωνικής δικαιοσύνης» και αναδιανομής του πλούτου, καθώς τα υψηλότερα εισοδήματα επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Όμως, το μέσο εισόδημα της ομάδας αυτής, τόσο το 2008 όσο και, κυρίως το 2012, ήταν κοντά ή και κάτω από το όριο, φτώχειας (8.767 ευρώ το 2008 και 7.756 ευρώ το 2012). Το 52% των νοικοκυριών της χαμηλής ομάδας, ήτοι το 31% όλων των νοικοκυριών της χώρας, είδε το μέσο ετήσιο εισόδημά του να μειώνεται από τα 10.578 ευρώ στα 6.576 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η δε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έπληξε σε δυσανάλογα μεγάλη έκταση τα χαμηλότερα εισοδήματα.
HealthMag 28/3/2016
■ Πάνω από 1,5 εκατ. οι «αρρύθμιστοι» υπερτασικοί. Δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό και να αγοράσουν φάρμακα.
Με το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα (περίπου 2 εκατ.) να έχουν υπέρταση, το 40% αυτών (πάνω από 800.000) να είναι αδιάγνωστοι και το 80% (πάνω από 1,5 εκατ.) να μην έχει ρυθμιστεί με φαρμακευτική θεραπεία, η Παγκόσμια Μέρα για την Υπέρταση (17 Μάη) αναδεικνύει ορισμένα ζητήματα, όπως παρουσιάστηκαν και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης (ΕΕΥ): Απουσία αναβαθμισμένων δημόσιων και δωρεάν Μονάδων Υγείας για όλους, συστηματικών προληπτικών ελέγχων, δυσκολία των ασθενών να αγοράσουν φάρμακα και να παρακολουθούνται συχνά από γιατρό, κακές συνθήκες διαβίωσης και ανθυγιεινές συνήθειες.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των υπερτασικών περιστατικών σε παιδιά και εφήβους λόγω παχυσαρκίας, καθιστικής ζωής, κακής διατροφής.
«Τα παραπάνω ευρήματα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα. Η υπέρταση είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Ταυτόχρονα όμως η υπέρταση είναι αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς», επισημαίνει η ΕΕΥ.
Με αφορμή το υψηλό ποσοστό των αρρύθμιστων υπερτασικών, ειπώθηκε ότι ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος, δυνατότητας και χρημάτων να επισκεφθεί ο ασθενής το γιατρό, δυσκολία ή αδυναμία να προμηθευτεί τα φάρμακά του - τα οποία πρέπει να παίρνει καθημερινά εφ' όρου ζωής - παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, οι οικονομικές κρίσεις συνδέονται με αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών, παράγοντας των οποίων είναι και η υπέρταση, ενώ και την «περίοδο Θάτσερ» στη Μ. Βρετανία παρατηρήθηκε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας λόγω της επιδείνωσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Ριζοσπάστης 17/5/2016
■ Σημαντική κάμψη στις δαπάνες για την Υγεία και το φάρμακο, εμφανίζουν οι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε σχέση με τη δεκαετία του '90. Η “βουτιά” είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2000 και αποκτά χαρακτηριστικά κατάρρευσης στα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι παραμένει σε αναλογικά υψηλά επίπεδα η φαρμακευτική της δαπάνη.
Το εύρημα αυτό δικαιολογεί την επιμονή των δανειστών για περαιτέρω έλεγχο της δαπάνης, με έλεγχο των τιμών και αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων.Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, πριν το 2000 η αύξηση των τιμών στα φάρμακα είχε οδηγήσει το σύνολο των χωρών σε μία σημαντική αύξηση των δαπανών Υγείας, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Από το 1990 έως το 2004, η αύξηση της δαπάνης για φάρμακα ήταν 5% τον χρόνο και της συνολικής δαπάνης Υγείας 4%.Τη δεκαετία του 2000, καταγράφηκε στις χώρες του ΟΟΣΑ μία αξιόλογη κάμψη των συγκεκριμένων δεικτών, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Αυτό αντέστρεψε την εικόνα, με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει μικρότερους ετήσιους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες Υγείας. Από το 2005 έως το 2013, η μέση ετήσια αύξηση των δαπανών για φάρμακα ήταν της τάξης του 0,7% (σε πραγματικές τιμές), ενώ η αύξηση της δαπάνης Υγείας εμφάνισε το ίδιο διάστημα μέση αύξηση 2,4%.Μέχρι το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη υστερούσε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τη δαπάνη Υγείας. Λόγω των περικοπών σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, από το 2010, τα ποσοστά μεταβολής της φαρμακευτικής δαπάνης έγιναν αρνητικά, με μέση πτώση 2,5% το 2012. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες Υγείας είχαν ελαφρά θετική τάση, για να “παγώσουν” το 2010.
Ελλάδα
Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα εμφανίζει μία δική της τάση, η οποία σχετίζεται – σε έναν μεγάλο βαθμό – με την μείωση του ΑΕΠ. Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι κατέχει τη δεύτερη θέση στον ΟΟΣΑ (μετά τις ΗΠΑ) σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, με 721 δολάρια, έναντι 858 των ΗΠΑ, 653 της τρίτης Ιρλανδίας και 515 δολαρίων του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατείχε το 2013 την πρώτη θέση σε φαρμακευτική δαπάνη, με 2,8%, έναντι 2,2% της δεύτερης Ουγγαρίας, 1,5% της τρίτης Ιαπωνίας και 0,8% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Υγεία
Πολύ αρνητική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα και στον τομέα των δαπανών Υγείας, καθώς μεγάλο τμήμα τους καλύπτεται από τις πληρωμές των νοικοκυριών και όχι από το κράτος, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες. Η χώρα μας κατέχει την πέμπτη υψηλότερη θέση σε ιδιωτικές πληρωμές στην Υγεία, με το ποσοστό να ανέρχεται το 2013 στο 31%, έναντι 28% το 2009. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φροντίδα υγείας των μελών τους. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ο μέσος όρος ιδιωτικών πληρωμών στον ΟΟΣΑ βρίσκεται σταθερά κάτω από 20%, ενώ η χώρα μας έχει παρόμοια ποσοστά στη διάρθρωση της δαπάνης Υγείας με εκείνα της Ελβετίας! Iatronet.gr 20/5/2016
ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 Χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία.
Μειώνονται χρόνο με το χρόνο οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας. Την 5ετία 2010- 2014, η συνολική χρηματοδότηση (δημόσια και ιδιωτική) στη χώρα για δαπάνες υγείας και ανήλθε στο 8,29% του ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με την έρευνα για το σύστημα λογαριασμών υγείας της ΕΛΣΤΑΤ.  Αντίστοιχα σε 8,75% του ΑΕΠ το 2013, σε 8,95% του ΑΕΠ το 2012, σε 9,47% του ΑΕΠ το 2011, σε 9,85% του ΑΕΠ το 2010 και σε 9,76% του ΑΕΠ το 2009. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε μείωση 12,4% το 2014 σε σύγκριση με το 2013, ενώ η συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση παρουσίασε αύξηση 2,2%.Έτσι, η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε στο 59,7% το 2014 από 63,5% το 2013. Αντίθετα, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 39% το 2014 από 35,6% το 2013.       1/4/2016  HealthView
■  Το υπουργείο Υγείας στην ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του συστήματος Υγείας βάσει των Λογαριασμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει πως, το 2013 οι ιδιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 5,616 δις ευρώ και οι δημόσιες δαπάνες σε 9,652 δις ευρώ το 2015, (5,4% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ από τον ΟΟΣΑ, κάνουν λόγο για αύξηση 0,5% το 2015, αύξηση 2,9% το 2016, αύξηση 2,4 -3,23% το 2017 και  2,4-3,19% το 2018 και αύξηση 3,04-2,5% το 2019. 
 "Η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα κυμαίνονταν από 8% έως 9% του ΑΕΠ πριν την κρίση. Το 2012 ανήλθε στο 8,81% και το 2013 στο 8,6% ενός απομειωμένου πλέον ΑΕΠ.
Χάρη στην υπερβολική συμμετοχή των ιδιωτικών δαπανών υγείας, η συνολική δαπάνη παραμένει και σήμερα συγκρίσιμη με τη μεσοσταθμική δαπάνη των χωρών του ΟΟΣΑ (8,6% - 8,7%), έστω και κάτω από το εύρος 10-11% της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Γαλλίας ή του 11% και πλέον, της Γερμανίας και της Σουηδίας. Μια πτώση στο 7,7%, θα αποτελέσει για την Ελλάδα μια ακραία τιμή και θα την θέσει στο περιθώριο των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών", επισημαίνει χαρακτηριστικά η πολιτική ηγεσία στην έκθεσή της για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. 
Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τη συρρίκνωση του τομέα υγείας στη χώρα και τις καταστροφικές συνέπειες στα νοικοκυριά για περίθαλψη. Κατά 12,4% λιγότερη ήταν η δημόσια χρηματοδότηση για υγεία το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ την ίδια χρονιά αυξήθηκαν οι ιδιωτικές πληρωμές κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη. Συνολικά όμως, οι δαπάνες υγείας δημόσιες ή ιδιωτικές, το 2014 μειώθηκαν κατά 6,7%, ακολουθώντας την πορεία της ύφεσης των τελευταίων ετών.
Αναλυτικότερα, ο δημόσιος τομέας χρηματοδότησε το  2014 το 59,7% των δαπανών υγείας, από 63,5% το 2013 και ο ιδιωτικός τομέας το 39%, από 35,6% το 2013.Οι δαπάνες υγείας βαίνουν μειούμενες τα τελευταία χρόνια ξεκινώντας με μείωση 12% από το 2010 στο 2011, άλλο ένα 12,7% από το 2011 στο 2012, ένα 7,8% από  το 2012 στο 2013 για να καταλήξουμε στην τελευταία καταμετρημένη μείωση του 6,7% για το 2014 έναντι του 2103.Αντίστοιχα ως προς το ΑΕΠ, η πτωτική πορεία των δαπανών για την υγεία φαίνεται από το γεγονός ότι απορρόφησαν το 9,76% του ΑΕΠ το 2009, το 9,85% του ΑΕΠ το 2010, το 9,47% του ΑΕΠ το 2011, το 8,95% του ΑΕΠ το 2012, το 2013 περιορίστηκαν στο 8,75% του ΑΕΠ και το 2014 στο 8,29% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας του έτους 2014, όπως καταγράφηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με τους Λογαριασμούς Υγείας, οι δαπάνες υγείας το 2010 έφταναν το 22,26 δισ. ευρώ, το 2012 μειώθηκαν στα 17,1 δισ. ευρώ και το 2014 στα 14,7 δισ. ευρώ. Από τα ποσά αυτά, η συμμετοχή της γενικής κυβέρνησης εκτός Ταμείων, μειώθηκε από 29,1% το 2010 σε 28,4% το 2014 και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από 40,9% σε 31,3% το 2014.

Ιδιωτικές πληρωμές
Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση της υγείας έπεσε στο 59,7% το 2014από 70% το 2010, οδηγώντας σε αύξηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης από 29,7% το 2010 (μόλις 2,4% από ιδιωτική ασφάλιση και το υπόλοιπο ιδιωτικές πληρωμές) να αυξηθεί κατά 10 μονάδες, στο 39% το 2014, από το οποίο μόνο το 3,6% αφορά την ιδιωτική ασφάλιση. Αναλυτικά, οι απ΄ ευθείας ιδιωτικές πληρωμές  εμφάνισαν κι αυτές σταδιακή πτώση στην πορεία των τεσσάρων ετών, ακολουθώντας την πορεία της ύφεσης, όμως συγκρινόμενες με τις δημόσιες δαπάνες, η ποσοστιαία πορεία τους, ήταν ανοδική. Έτσι, σε απόλυτους αριθμούς, οι ιδιωτικές πληρωμές το 2010 ήταν στα 6 δισ. ευρώ, το 2011 έπεσαν στα 5,8 δισ. ευρώ, το 2012 σε 5,1 δισ. ευρώ και το 2014 αυξήθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ. Τα ίδια χρόνια, ποσοστιαία, οι ιδιωτικές πληρωμές στην υγεία αφορούσαν το 27,3% των δαπανών, το 29,7%, το 29,9%, το 32,5% και το 35,4% αντίστοιχα, για κάθε χρονιά από το 2010 - 2014.                                                                          ΗealthMag1/4/2016
■  Σε κατήφορο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία. Τον κατήφορο που έχουν πάρει οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2014. Οι δαπάνες Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ (4,6 δισ. το 2013), ενώ οι δαπάνες Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία σε 4,6 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. το 2013). Συνολικά, δηλαδή, κράτος και Ταμεία δαπάνησαν 8,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας δραστική μείωση, αφού τα προηγούμενα έτη η αντίστοιχη συνολική δαπάνη διαμορφωνόταν ως εξής: 10 δισ. ευρώ το 2013, 11,4 δισ. το 2012, 13,2 δισ. το 2011, 15,6 δισ. ευρώ το 2010.
Οι ιδιωτικές πληρωμές - αυτά που πληρώνουν από την τσέπη τους χωρίς να λογαριάζονται εισφορές, οι ασθενείς, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, τα νοικοκυριά κ.λπ. - ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ (5,1 δισ. τα έτη 2013 και 2012). Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν - απευθείας και με εισφορές στα Ταμεία - σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που δαπανά το κράτος για την Υγεία! Πάντως, σε σχέση με το 2010 οι ιδιωτικές πληρωμές έχουν μειωθεί - τότε ανέρχονταν στα 6 δισ. ευρώ - γεγονός που αποκαλύπτει την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν για νοσηλεία, φάρμακα, γιατρούς και φυσικά τον αποκλεισμό των πιο φτωχών από υπηρεσίες και «προϊόντα» Υγείας. Στη συνολική δαπάνη Υγείας το κράτος συμμετέχει κατά 28,4%, τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 31,3% και οι ιδιωτικές πληρωμές αποτελούν το 35,4% των συνολικών δαπανών.
Μεγάλη αύξηση των δαπανών Υγείας τα επόμενα 25 χρόνια σε πλούσιες και φτωχές χώρες.
Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον ΟΟΣΑ σε πληρωμές των πολιτών από την τσέπη τους για την Υγεία, με πρώτη χώρα τη Χιλή... Αυξητική τάση θα έχουν οι δαπάνες Υγείας έως το 2040. Η αύξηση θα είναι σημαντική στις αναπτυσσόμενες χώρες και πολύ μικρότερη στις αναπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 18,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (16,2 δισ. ευρώ).Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Lancet”, με τίτλο “Εθνική δαπάνη Υγείας σε 184 χώρες μεταξύ 2013 και 2040”.Στην έκθεση συγκρίνονται οι τάσεις μεταξύ χωρών με χαμηλό, μέσο και υψηλό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ). Συγκρίνονται, επίσης, οι τάσεις ως προς τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Η συγγραφική ομάδα εκτιμά ότι στο μέλλον θα διατίθενται όλο και περισσότεροι πόροι για τη χρηματοδότηση της Υγείας, με το μέσο ποσοστό να κυμαίνεται κοντά στο 9% του ΑΕΠ.
Οι χώρες με υψηλό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα δαπανούν 9.019 δολάρια κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με τα 1.935 δολάρια στις χώρες με μεσαίο ΑΕΠ, 507 δολάρια στις χώρες με μικρομεσαίο ΑΕΠ και 164 δολάρια στις φτωχές. Οι ειδικοί αναμένουν διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων χωρών, εξαιτίας της μικρότερης κρατικής χρηματοδότησης στις συγκεκριμένες χώρες. Οι κάτοικοι των χωρών αυτών θα πληρώνουν από την τσέπη τους όλο και περισσότερα για την υγεία τους. Έως το έτος 2014, το 51,4% των δαπανών Υγείας στη νότια Ασία θα καλύπτεται από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 11,4% στη δυτική Ευρώπη, 28,6% στη Λατινική Αμερική και 31,3% στην Υποσαχάρια Αφρική.
Ωμή παραδοχή του υπουργείου Υγείας: Πιάσαμε πάτο
Σε μία ωμή παραδοχή προχώρησε το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα, σε ειδική έκδοση του υπουργείου Υγείας για την «Εθνική Στρατηγική Υγείας και δράσεις του τομέα Υγείας στο ΕΣΠΑ 2014-2020» το υπουργείο χαρακτηρίζει μη βιώσιμη τη συνέχιση του σημερινού επιπέδου χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας.
Όπως αναφέρει, εάν τα επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης πάγωναν σε ονομαστικές τιμές στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή οι ιδιωτικές δαπάνες στα 5.616 δις € (ως το 2013) και οι δημόσιες δαπάνες σε 9,652 δις €, το 2015, (5,4% του ΑΕΠ)), αυτό θα μείωνε τις συνολικές δαπάνες για την υγεία από το σημερινό ποσοστό 8,5% του ΑΕΠ στο 7,7% έως το 2019! Πιο αναλυτικά, η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα κυμαίνονταν από 8% έως 9% του ΑΕΠ πριν την κρίση. Το 2012 ανήλθε στο 8.81% και το 2013 στο 8.6% ενός απομειωμένου πλέον ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «χάρη στην υπερβολική συμμετοχή των ιδιωτικών δαπανών υγείας, η συνολική δαπάνη παραμένει και σήμερα συγκρίσιμη με τη μεσοσταθμική δαπάνη των χωρών του ΟΟΣΑ (8.6% - 8.7%), έστω και κάτω από το εύρος 10-11% της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Γαλλίας ή του 11%+ της Γερμανίας και της Σουηδίας». Μια πτώση στο 7,7%, θα αποτελέσει για την Ελλάδα μια ακραία τιμή και θα την θέσει στο περιθώριο των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες (κυβέρνησης και κοινωνικής ασφάλισης) θα έπεφταν από το ήδη μη βιώσιμο χαμηλό 5,4% του ΑΕΠ το 2015 στο 4,8% το 2019, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες θα βρίσκονταν κάτω από τον δείκτη του 3%. Η Ελλάδα θα έπεφτε έτσι σε μεγαλύτερη ύφεση σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 8,7% του ΑΕΠ για τις συνολικές και 6,4% για τις δημόσιες δαπάνες). Και καταλήγει: «το πάγωμα τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών δαπανών θα ήταν σαφώς μη βιώσιμο, καθώς είναι μη ρεαλιστικό, και από πλευράς υγείας και από κοινωνική άποψη. Η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ίδιες δαπάνες είναι μη βιώσιμη, δεν μπορεί να διατηρηθεί και είναι μη επιθυμητή. Απαιτείται μια επανασύγκλιση στα επίπεδα των δημόσιων δαπανών που είναι τα αποδεκτά για μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα».17/6/2016 HealhView
Στοιχεία - φωτιά για την κατάρρευση στην Υγεία - Γιατί αργοπεθαίνουν τα νοσοκομεία.«Καθίζηση» έχουν υποστεί οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές που παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση, απορροφώντας το 36% της συνολικής δαπάνης για την υγεία έναντι 24%-25% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.
 Η Ελλάδα δαπανά συνολικά (δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες) το 9,1% του ΑΕΠ της χώρας για την υγεία, έναντι 9,6% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Μάλιστα η χώρα μας δαπανά υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία από την Αυστρία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και την Ιρλανδία! Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, με τη ραγδαία μείωση του ΑΕΠ, οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν και είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

 Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό δαπάνης που καταβλήθηκε και συνεχίζει να καταβάλλεται ως «ίδιες πληρωμές» στον τομέα της παροχής είναι εξαιρετικά υψηλό: 30,5% στην Ελλάδα, η μοναδική χώρα, εκτός από το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, που είναι πάνω από το 25% στην Ε.Ε. Οι επίσημες ίδιες πληρωμές - αμοιβές για ιατρικές πράξεις, συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα- επιβαρύνονται από την έντονη παρουσία «άτυπων πληρωμών». Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες μητρότητας κοστίζουν στον χρήστη κατά μέσο όρο 701 ευρώ ιδιωτικές ίδιες πληρωμές συν 848 ευρώ άτυπες πληρωμές. Τα παραπάνω στοιχεία για τις δαπάνες υγείας στην Ελλάδα περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση του υπουργείου Υγείας για την «Εθνική Στρατηγική Υγείας και δράσεις του τομέα Υγείας στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Όπως αναφέρεται, «οι ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα αποτελούν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία: περίπου 36%, σε σύγκριση με το μέσο όρο (24-25%) της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, επειδή ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω δαπανών αποτελούνται από μη ελεγχόμενες «ίδιες πληρωμές». Η υπερκατανάλωση και η υπερχρέωση που συνεπάγεται η προκλητή ζήτηση από την πλευρά της προσφοράς συμβάλλουν στη συνολική αναποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, καθώς και στην παρακώλυση της πρόσβασης για όσους έχουν ανάγκη». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2012, οι δαπάνες για την υγεία αποτελούσαν το 3,7% της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών, ποσοστό μεγαλύτερο από το διπλάσιο απ’ ό,τι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Γαλλία. Σύμφωνα με την έκθεση, «τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από τις μειώσεις της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, μειώσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα, περιορίζουν την πρόσβαση και εύλογα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης». Οι δημόσιες δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός και κοινωνική ασφάλιση) αποτελούν ένα πολύ μικρότερο τμήμα (64%) των συνολικών δαπανών υγείας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (μέσος όρος 75%-76%), ποσοστό που έχει μειωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, τόσο σε ονομαστικές τιμές, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της Ε.Ε. δαπανούν το 6,4% του ΑΕΠ τους για την υγεία ως δημόσιες δαπάνες. Η Ελλάδα βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2011-12, αλλά πλέον έχει πέσει στο 5,4%. Όπως υπολογίζεται από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και από τον προϋπολογισμό του 2015. Το ποσοστό αυτό δεν θα ήταν καν επαρκές για να λειτουργήσει ένα καλά οργανωμένο και λειτουργικό σύστημα υγείας. Με τις εντυπωσιακές στρεβλώσεις και ανεπάρκειες που χαρακτηρίζουν το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε αργή αλλά κλιμακούμενη απειλή κατάρρευσης του συστήματος. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταφέρει να συγκεντρώσει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του κρατικού προϋπολογισμού σε μια προβλέψιμη και ενοποιημένη χρηματοδοτική ροή.
 ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Η αγορά.
Όπως περιγράφει η μελέτη της ICAP, τα φαρμακευτικά προϊόντα που προωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες επηρεάζονται τόσο από δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες (προφίλ υγείας, τάση γήρανσης του πληθυσμού, κ.ά.), όσο και από οικονομικούς παράγοντες (δημόσια δαπάνη υγείας, τιμές, κλπ).  Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη την πενταετία 2009-2014 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 9%. Ανάλογη εικόνα και πορεία εμφανίζει και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία στα πλαίσια της πολιτικής εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών (αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, κτλ), διαμορφώθηκε σε 2.000 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ την τριετία 2016-2018 η εν λόγω δαπάνη δεν θα υπερβεί τα 1.945 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η συμμετοχή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε (το 2014) σε 37,9%, δραστικά μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό (62,4%) του 2009. 
Εταιρείες
Στην ελληνική αγορά φαρμάκου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική. Η πλειοψηφία αυτών, ασχολούνται είτε με την παρασκευή είτε με την εισαγωγή γενοσήμων φαρμάκων. Οι εισαγωγικές φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις ισχυρών πολυεθνικών ομίλων, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία εν μέσω γενικής πτώσης της παραγωγής στη μεταποίηση, παρουσιάζει αισθητή βελτίωση στην οικονομική της αποδοτικότητα, ως αποτέλεσμα και της αυξανόμενης χρήσης εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων φαρμάκων και της διεύρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα των εν λόγω επιχειρήσεων, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις παρουσίασαν υψηλότερο περιθώριο μικτού κέρδους την περίοδο 2010-2011, ενώ το χρονικό διάστημα 2013-2014 οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τις παραγωγικές να εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες, ως αποτέλεσμα και της διευρυμένης παραγωγής/εμπορίας γενοσήμων φαρμάκων.
Από τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού 24 αντιπροσωπευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων προκύπτει ότι το σύνολο ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος μειώθηκε κατά 2,4% το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα ίδια κεφάλαια παρουσίασαν μείωση 5,3% το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσίασαν δραστική αύξηση (46,4%). Οι συνολικές πωλήσεις των 24 εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 5,9% το 2014/13, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν οριακά (1,1%). Μικρή αύξηση (κατά 3,3%) εμφάνισε το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο και τα δύο έτη, ωστόσο τα κέρδη (προ φόρων) μειώθηκαν κατά 4,6% το 2014/2013 λόγω της μείωσης των μη λειτουργικών εσόδων την ίδια περίοδο.
Η παγκόσμια αγορά των γενόσημων φαρμάκων παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο οφείλεται στη λήξη της πατέντας για πολλά από τα διαθέσιμα πρωτότυπα φάρμακα. Η εν λόγω αγορά εκτιμάται ότι ανήλθε σε 385 δισ. δολάρια περίπου το 2014 (συμμετοχή 35% επί της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς), ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 430 δισ. δολάρια (αύξηση 11,7%). Την υψηλότερη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων παρουσιάζουν οι Πολωνία (54,8%), Λετονία (45,9%), Κροατία (45%) και Ιταλία (41,5%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι αγορές της Ελβετίας (11,5%) της Ολλανδίας (12,7%), του Βελγίου (14,6%) και της Ελλάδας (15,1%).ΗealthMag 13/5/2016
Νέο Δελτίο Τιμών: Ανακοινώθηκε μείωση – Αναζητείται εξοικονόμηση
Πραγματικότητα είναι το πρώτο Δελτίο Τιμών του έτους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.Η διαδικασία ανατιμολόγησης, στην οποία εφαρμόστηκε το “μαξιλαράκι” του 15% για την πτώση των τιμών στα γενόσημα, οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μόλις 3%, με τις αλλαγές να αφορούν σε 6231 σκευάσματα.Το ερώτημα, όμως, είναι αν αυτή η μείωση συνιστά και εξοικονόμηση;
Αν και αναγωγικά το 3% μεσοσταθμική μείωση μπορεί να μεταφραστεί σε συνολική εξοικονόμηση δαπανών για φάρμακα που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό αναμένεται να αποδειχθεί “δώρον άδωρον”, ελέω  υποκατάτασης.
Το παραπάνω φάνηκε ξεκάθαρα πέρσι. Το 2015 έκλεισε με την αγορά στα 3,7 δισ. ευρώ, σε τιμές λιανικής, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ (στοίχεια IMS Health) και αυτό γιατί, στη συνταγογράφηση φθηνά φάρμακα φαίνεται να αντικαταστάθηκαν από ακριβότερα (εδώ).Με τις παρεμβάσεις στο επίπεδο της συνταγογράφησης να χαρακτηρίζονται αναιμικές, δεν αναμένεται η φετινή χρονιά να είναι διαφορετική. Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε την ξέφρενη κούρσα της φαρμακευτικής δαπάνης το 1ο 4μηνο του έτους, η οποία παρά τις νέες μειωμένες τιμές που επιβλήθηκαν με το Δελτίο Τιμών του Δεκεμβρίου, ξέφυγε κατά 150 εκατ. ευρώ για φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, όπως έγραψε το Virus. Παράλληλα, 65,5 εκατ. ήταν υπέρβαση στη δαπάνη για φάρμακα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Άρα, μάλλον αναμένεται να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των πιο απαισιόδοξων, που θέλουν την εξοικονόμηση να είναι μηδενική.
Στο νέο Δελτίο Τιμών, λοιπόν, το οποίο είχε “κατέβει” από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για περίπου 1 ώρα, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, περιείχε κατά λάθος νοσοκομειακές τιμές, συμπεριλήφθηκαν 9522 κωδικοί προς ανατιμολόγηση, εκ των οποίων:
Από τους 6231 κωδικούς που ανατιμολογήθηκαν, 2262 κωδικοί μειώθηκαν από 14% έως και 16%, ενώ μειώσεις μεγαλύτερες από 15% υπήρξαν σε 161 κωδικούς, που συνδέονται με προϊόντα πλήρους αίτησης και καλώς καθιερωμένης χρήσης. Όπως προαναφέραμε, στα γενόσημα οι μειώσεις έφθασαν έως και το 15%, βάσει της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης, ώστε “να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και να αποτραπεί το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αποφεύχθηκαν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου με την πρόβλεψη ότι η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου”, αναφέρει η ανακοίνωση της Αριστοτέλους. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για εταιρίες και νοσοκομεία από 9 Ιουνίου, για φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς από 26 Ιουνίου και για φαρμακεία από 21 Ιουλίου, με το Υπουργείο να αποφασίζει τη μετάθεση κατά 3 ημερών των ημερομηνιών, “για λόγους ισότητας όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου”, “δεδομένου ότι το παρόν δελτίο τιμών δημοσιεύεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, γεγονός που δυσχεραίνει την προσαρμογή των ΚΑΚ”.
.■ Επιτέλους, έπειτα από ενάμιση χρόνο κωλυσιεργίας, έγινε το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τις φαρμακοβιομηχανίες για τα νέα πανάκριβα φάρμακα, που αφορούν τη θεραπεία ασθενών με ηπατίτιδα C. Ωστόσο, η διαδικασία θυμίζει «ραντεβού στα τυφλά» καθώς υπάρχουν πολλά κενά και κρίσιμα ερωτήματα… Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, στις 20-5-2016, η αρμόδια υποεπιτροπή φαρμάκου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης απέστειλε έγγραφο υπόδειγμα στις τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, που παρασκευάζουν θεραπείες για την ηπατίτιδα C (Gilead, Bristol-Myers Squibb, Abbvie και Janssen).Μάλιστα, τους έδωσε διορία μέχρι τις 13 Ιουνίου, προκειμένου να συμπληρώσουν και να παραδώσουν συμπληρωμένο το υπόδειγμα με διάφορα στοιχεία.
Επί της ουσίας, υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα. Σε επίπεδο αρχών, κατά πρώτο λόγο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά τις 13 Ιουνίου και αφού ο ΕΟΠΥΥ συλλέξει τα δεδομένα από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Δηλαδή, πώς ακριβώς θα γίνει η διαπραγμάτευση, με ποια στάδια και ποια μορφή θα έχει η τελική συμφωνία. Κατά δεύτερο – και πιο σημαντικό – καμία εταιρεία δεν πρόκειται να συμμετέχει ουσιαστικά αν προηγουμένως δεν υπογραφεί «Συμφωνία Εμπιστευτικότητας» ανάμεσα στα δύο μέρη. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί – όταν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν – ποια νομική μορφή θα έχει η συμφωνία. Διότι αν είναι δημοσίου δικαίου τότε υποχρεωτικά πρέπει να δημοσιοποιηθεί – πράγμα που θα ακυρώσει το όλο εγχείρημα… Σε πρακτικό επίπεδο επίσης καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει αν ο ΕΟΠΥΥ δεν διευκρινίσει τον αριθμό των ασθενών, που έχει ως στόχο να εντάξει στις νέες, ακριβές θεραπείες. Διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν είναι ρεαλιστικό να ενταχθεί το σύνολο των ασθενών, που έχουν ένδειξη να λάβουν τις νέες θεραπείες.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 30.000 Έλληνες γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο και από αυτούς περίπου οι μισοί, ήτοι 15.000 έχουν ήδη λάβει τις παλαιότερες θεραπείες και εξ αυτών, περίπου οι μισοί με επιτυχία. Δηλαδή, χονδρικά υπολογίζεται ότι περίπου 22.000 άτομα θα είχαν ένδειξη να λάβουν τις νέες θεραπείες. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, οι νέες θεραπείες έχουν χορηγηθεί μόλις σε περίπου 1.400 Έλληνες ασθενείς, από τους οποίους όμως μόνο οι 700 έχουν ενταχθεί στο μητρώο ασθενών. Για τους υπόλοιπους, οι οποίοι έλαβαν τη θεραπεία προτού ξεκινήσει το μητρώο, χρειάζεται ενημέρωση των δεδομένων…
Γενικότερα, με βάση τις τελευταίες μελέτες, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ζουν 160-170.000 άτομα, που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C. Δυστυχώς, στην συντριπτική πλειοψηφία τους (80%) παραμένουν αδιάγνωστοι, διότι η νόσος εξελίσσεται ύπουλα και για πολλά χρόνια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Θυμίζουμε ότι σήμερα είναι διαθέσιμες 5 νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, το κόστος των οποίων κυμαίνεται ανά ασθενή μεταξύ 30-80.000 ευρώ! Ωστόσο, όλες υπόσχονται – για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά – ότι είναι σε θέση να εκριζώσουν τον ιό σε ποσοστά 90-95%!Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες, για τον έλεγχο της χρήσης των νέων φαρμάκων χρησιμοποιούνται ευρέως διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κράτος ή τους ασφαλιστικούς φορείς και τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα, ενώ αυτό προβλεπόταν από το αρχικό Μνημόνιο του 2012, η αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης συστάθηκε μόλις το Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί με το φάρμακο, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες για φάρμακα του ΕΟΠΥΥ κινούνται εκτός ελέγχου.                                                                                            Πηγή: virus.com.gr 8/6/016
■ Στη θέση ενός πολύ αποτελεσματικού αντιπηκτικού φαρμάκου, το οποίο έπεσε στο 1,5 ευρώ και αποσύρθηκε από την αγορά, διατίθενται τρία παρόμοια νέα σκευάσματα, με τιμή στα 80 ευρώΜε σειρά παρεμβάσεων στα χρόνια της κρίσης, το κράτος φρόντισε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, αφήνοντας στους ασφαλισμένους όλο και περισσότερα βάρη. Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Μανιαδάκης, σε κλειστή ενημερωτική συνάντηση που έγινε το Σάββατο, με θέμα “Βασικές αρχές τιμολόγησης στην Ευρώπη”. Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα φάρμακο με εργοστασιακή τιμή (ex factory) 10 ευρώ, καταλήγει στον καταναλωτή με τιμή 14,5 ευρώ, έπειτα από την προσθήκη ποσοστών κέρδους και φόρων.
Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύεται το ίδιο σκεύασμα με τιμή 5 ευρώ, υπολογίζοντας υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και μηχανισμό επιστροφών (clawback). Το ίδιο σκεύασμα, δηλαδή, καταλήγει στα φαρμακεία με τιμή προσαυξημένη κατά 45% από την εργοστασιακή, ενώ το κράτος πληρώνει την μισή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το κράτος θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία, καταργώντας τους ενδιάμεσους “κόφτες” και ορίζοντας εξ αρχής μία επιθυμητή τιμή για κάθε φάρμακο. Αντ΄ αυτού, προβαίνει σε συνεχείς ανατιμολογήσεις, συνεκτιμώντας περίπλοκους μηχανισμούς προστασίας τιμών. Την ίδια ώρα, δεν φροντίζει να βάλει περιορισμούς στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι στη Γερμανία οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν πάνω από το 2% του ετήσιου εισοδήματός τους για συμμετοχή σε φάρμακα, ενώ στη Σουηδία υπάρχει ετήσιος “κόφτης” συμμετοχής στα 1.000 ευρώ.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από το ισχύον σύστημα τιμολόγησης, καθώς οι τιμές των φαρμάκων υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε αποσύρσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή οδηγούν πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν μία σειρά από σκευάσματα σε τιμές κοντά στο 1 ευρώ, οι οποίες είναι υποπολλαπλάσιες της τιμής μίας τσίχλας! Μίλησε για μία λεπτή γραμμή στον καθορισμό των τιμών, ώστε το φάρμακο να είναι φθηνό και να συμφέρει παράλληλα την εταιρεία να το παράγει και να το διακινεί στην εγχώρια αγορά. Σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών τιμών – είπε – παρατηρείται υποκατάσταση παλαιών και φθηνών φαρμάκων με νέα και πιο ακριβά, άρα αύξηση της δαπάνης.
Ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση ενός αντιπηκτικού φαρμάκου, το οποίο έχει αποδειχθεί άριστο επί δεκαετίες. Η τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος υποχώρησε στο 1,5 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον στην ελληνική αγορά. Στη θέση του, κυκλοφορούν τρία νέα (παρόμοια) φάρμακα, τα οποία έχουν τιμή 80 ευρώ! Το παράδοξο είναι ότι το παλαιό (αποσυρθέν) φάρμακο έχει αποδειχθεί στις μελέτες καλύτερο από τα νέα σκευάσματα στο 30% των ασθενών...
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πού και πώς διαθέτει η πολιτεία τους πόρους της. Τα φάρμακα – είπε – καλύπτουν το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης Υγείας και κοστίζουν ετησίως περίπου 4 δισ. ευρώ, μαζί με τις ιδιωτικές πληρωμές. Η δαπάνη αυτή είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με την εποχή του “πάρτι” στην Υγεία, οπότε ξεπερνούσε ετησίως τα 9 δισεκατομμύρια. Από τότε (έως το 2009), έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο.Το 60% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν πλέον τιμή κάτω από 10 ευρώ, ενώ το 51% του τζίρου αφορά σκευάσματα με τιμή κάτω από τα 15 ευρώ.iatronet.gr  10/6/2016
■ Μέτρα διατήρησης των φθηνών φαρμάκων στην αγορά είναι αναγκαία, για ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης.
Ενδιαφέρον για το κόστος των θεραπευτικών σχημάτων που ετοιμάζονται να προτείνουν στους ασθενείς τους άρχισαν να δείχνουν οι γιατροί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των ασθενών να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε όχι. Η διαπίστωση αυτή έχει αρχίσει να διαφαίνεται σε έρευνα που πραγματοποιείται στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), υπό τον αντιπρύτανη και καθηγητή της Σχολής, Νίκο Μανιαδάκη, η οποία όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Στο πρώτο αυτό εύρημα της μελέτης αναφέρθηκε ο κ. Μανιαδάκης, με αφορμή συνέντευξη Τύπου για την τιμολόγηση των φαρμάκων, στην οποία σημείωσε ότι μετά από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο τη μείωση των τιμών και όχι τη μείωση του όγκο κατανάλωσης των φαρμάκων, έχει επιτευχθεί δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με αποτέλεσμα το σύστημα να μην είναι βιώσιμο. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί δραματικά η συμμετοχή των ασθενών η οποία φθάνει πλέον το 33%, συγκρινόμενη ευθέως με άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες όμως είτε δεν αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, είτε έχουν λάβει μέριμνα για πρόσβαση στα φάρμακα από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που παρουσιάζουν οικονομική αδυναμία.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το σύστημα τιμολόγησης δεν βασίζεται σε κάποιες επιστημονικές διαπιστώσεις, αντίθετα είναι καθαρά προϊόν πολιτικής, ανάλογα με τις κατά καιρούς συνθήκες, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από σειρά στρεβλώσεων και σήμερα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η διατήρηση των παλαιών φθηνών φαρμάκων στην αγορά, προκειμένου να μην χαθούν τα πλεονεκτήματα των χαμηλών τιμών για το σύστημα υγείας, από την υποκατάσταση. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι μαζί με την συζητούμενη αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας που στόχο έχει να συσχετίσει το κόστος των νέων θεραπειών με τα οφέλη και τις εξοικονομήσεις που προκαλούν είτε από νοσοκομειακή περίθαλψη είτε από αύξηση της παραγωγικότητας, εκείνο το οποίο ξεκινά να εισάγεται και στη χώρα μας είναι οι συμφωνίες διαχείρισης εισόδου (manage entry agreements), όπως γίνεται τώρα με τις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, όπου για τη χορήγησή της μαζικά, θα ζητηθούν εκπτώσεις από τον ΕΟΠΥΥ, όμως οι τιμές που θα προκύψουν, δεν θα είναι ανακοινώσιμες.
Παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα για τον τρόπο τιμολόγησης ενός φαρμάκου εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και το κόστος του φαρμάκου αυτού στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μανιαδάκης υπογράμμισε πως ένα σκεύασμα αξίας 10 ευρώ, φθάνει να πωληθεί σε λιανική τιμή 15 ευρώ τελικά, ενώ μέσω του ΕΟΠΥΥ, το κόστος για το Ταμείο, φθάνει τα 5 ευρώ. Στην αύξηση από την εργοστασιακή τιμή των 10 ευρώ ως το 15% προστίθενται τα ποσοστά κέρδους των ενδιάμεσων φαρμακαποθηκών και φαρμακείων, καθώς και ο ΦΠΑ, ενώ στη μείωση περιλαμβάνονται τα 9 διαφορετικά rebate που είναι θεσμοθετημένα, το clawback, η συμμετοχή των ασθενών και η διαφορά τιμής που καταβάλλουν οι ασθενείς από την ασφαλιστική τιμή μέχρι την τιμή του σκευάσματος που τελικά επιλέγουν να αγοράσουν. Καθοριστικό για τη βιωσιμότητα του συστήματος, σημείωσε ο κ.Μανιαδάκης, παραμένει η διατήρηση στην αγορά φθηνών φαρμάκων (off patent και γενοσήμων), διότι όχι μόνο αποτελούν μια φθηνή λύση για την κάλυψη της ανάγκης του ασθενή, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνονται στις θεραπευτικές κατηγορίες, κρατώντας την ασφαλιστική τιμή ολόκληρης της κατηγορίας των σχετικών με αυτήν φαρμάκων, σε χαμηλότερα επίπεδα, απ΄ότι αν έλειπαν από την αγορά. Αναφερόμενος στις ελάχιστες τιμές που έχουν καθιερωθεί τελευταία με στόχο την μείωση των τιμών μέχρι και του επιπέδου του ενός ευρώ, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνουμε στα σημερινά επίπεδα και να μην προχωρήσουμε σε χαμηλότερα, διότι πραγματικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας μεγάλης γκάμας φαρμάκων που αποτελούν χρήσιμες και σημαντικές θεραπευτικές επιλογές. Χαρακτηριστικά εξήγησε πως με λιανική τιμή 7 ευρώ και ex-factory 4,84 ευρώ, η τελική τιμή παραγωγού είναι 3,5 ευρώ, ενώ αντίστοιχα με λιανική τιμή 4,5 ευρώ και ex-factory 3,11 ευρώ, η τελική τιμή παραγωγού είναι 2,27 ευρώ. Στο σημείο αυτό εξήγησε πως με τέτοιες τιμές, πολλές ελληνικές φαρμακευτικές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα συνέχισης της παραγωγής παλαιών σκευασμάτων, η οποία θα αποδειχθεί αρνητική, καθώς για την παραγωγή απαιτείται εξοπλισμός, επενδύσεις και καταρτισμένο προσωπικό, όταν αντίστοιχα, ακόμη και οι τσίχλες είναι ακριβότερες!
Παράλληλα, σημείωσε πως από πλευράς όγκου, πάνω από το 60% των φαρμάκων κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ το τεμάχιο και μάλιστα το 32,4% κοστίζει από 0-4,99 ευρώ. Από αυτά, τα 688 είναι πρωτότυπα και τα 918 είναι γενόσημα. Αντίστοιχα το επόμενο 28,1% των φαρμάκων κοστίζει από 5-9,99 ευρώ και απ΄ αυτά τα γενόσημα είναι 1084 σκευάσματα. Στην επόμενη κλίμακα το 10-15 ευρώ, βρίσκεται το 11,7% των φαρμάκων που χορηγούνται, από 15-20 ευρώ κοστίζει το 7,3% του όγκου των φαρμάκων που καταναλώνονται και μεταξύ 20-30 ευρώ κοστίζει το 8,1% των φαρμάκων που καταναλώνονται. Συνολικά, το 87,6% της ποσότητας των φαρμάκων που καταναλώνονται δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, γίνεται απόλυτα σαφές ότι η διατήρηση των φθηνών φαρμάκων στην αγορά είναι απαραίτητη για την κάλυψη του μεγαλύτερου όγκου των ασθενειών που παρουσιάζονται στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη  της χώρας. Καταλήγοντας, ο κ. Μανιαδάκης σημείωσε πως:
- η τιμολόγηση αποτελεί μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται απλούστευση, ενώ εκτίμησε ότι αρκεί μια ανατιμολόγηση ετησίως, 
- το σύστημα δεν επιβραβεύει την καινοτομία, γι΄ αυτό χρειάζεται αναθεώρηση των χωρών αναφοράς με βάση τη δυνατότητα της οικονομίας και την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας,
- οι μειώσεις τιμών δεν οδηγούν απαραίτητα σε αύξηση της χρήσης των φθηνότερων, αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την κυκλοφορία των εδραιωμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προστασία της τιμής των φθηνών φαρμάκων προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά,
- η ισοτιμία μεταξύ off patent και γενοσήμων καταργεί τον ανταγωνισμό και γι΄αυτό χρειάζεται υιοθέτηση ενιαίας πολιτικής στα μη προστατευόμενα από πατέντα φάρμακα, και
- οι φαρμακοποιοί έχουν αντικίνητρα για τη χορήγηση των φθηνότερων φαρμάκων, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία υιοθέτησης πολιτικής κινήτρων.
HealthMag 13/6/2016
ΕΟΠΥΥ: Έρχεται νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων
Επί τάπητος βρίσκεται για ακόμη μια φορά η αλλαγή των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, με τον ΕΟΠΥΥ να προετοιμάζει νέο σύστημα αποζημίωσης με απώτερο σκοπό να ανέβουν τα μερίδια όγκου των γενοσήμων φαρμάκων.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργείο Υγείας βρίσκεται η μείωση της συμμετοχής για τα γενόσημα, προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για να τονωθεί η κατανάλωσή τους. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή αλγορίθμων για τον υπολογισμό της τιμής αποζημίωσης με βάση τις πέντε κατηγορίες φαρμάκων (πρωτότυπα, εκτός πατέντας προστασίας, γενόσημα, υβριδικά, "καλώς καθιερωμένης χρήσης") με στόχο τον εξορθολογισμό των τιμών αποζημίωσης και τη μείωση της επιβάρυνσης του ασφαλισμένου.

Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά το αποτυχημένο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει συμμετοχή στα
φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αν και η Κυβέρνηση, ήδη από την πρώτη εκλογή της, είχε προαναγγείλει πως θα υπάρξουν μεταβολές στο ποσοστό που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για να πάρουν τα φάρμακά τους με γνώμονα την οικονομική τους δυνατότητα, ώστε το σύστημα αποζημίωσης να καταστεί δικαιότερο, η σκέψη αυτή φαίνεται πως γρήγορα εγκαταλείφθηκε δεδομένου πως δεν ήταν εύκολο να ελεγχθούν τα πραγματικά εισοδήματα των ασφαλισμένων, η ενσωμάτωση τους στο σύστημα συνταγογράφησης θα ήταν περίπλοκη και εκτός των άλλων η εισοδηματική κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί από έτος σε έτος.
Μια άλλη πρόταση ήταν να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων, με "προβάδισμα” στα σκευάσματα που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς φαρμάκου, η νέα προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ για αναδιαμόρφωση των ποσοστών συμμετοχή αποτελεί την ύστατη προσπάθεια να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων, καθώς όπως έχει αποδειχθεί η συνεχής μείωση στις τιμές τους δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ από το 2010 και μετά τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι τιμές των γενοσήμων κατά 60% έως 70%, η διείσδυσή τους στην αγορά παραμένει χαμηλή, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση από το 19% στο 22%. Την ίδια ώρα, κατά μέσο όρο η συμμετοχή στα φάρμακα έχει πλέον αγγίξει το 33%.Capital.gr 28/6/2016
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
Περικοπές τιμών ως και 17% στα φθηνά φάρμακα, έναντι μόλις 1% στα ακριβά - ανισότητες στην τιμολόγηση ευνοούν τις εισαγωγές αντί της παραγωγής φαρμάκων. Τεράστιες ανισότητες στις μειώσεις τιμών προκαλεί το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ρίχνοντας τις τιμές στα παλιά, φθηνά φάρμακα κατά 15-17%, όταν σε ακριβά φάρμακα από 30-150 ευρώ η μείωση περιορίζεται στο 1%.Η στρεβλή αυτή αντιμετώπιση που πλήττει ευθέως τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακευτικές εταιρίες, έρχεται μετά από οκτώ συνεχόμενες μειώσεις τιμών μετά και τις δραστικές περικοπές τιμών του 2012, ενισχύοντας τα εισαγόμενα φάρμακα και διαλύοντας κάθε δυνατότητα χρήσης φθηνών φαρμάκων. Ταυτόχρονα διαλύεται η ελληνική παραγωγή και εντείνεται η αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων. Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας πως η όποια εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί άμεσα από την υποκατάσταση των παλαιών φαρμάκων με νέα, ακριβότερα. Συγκεκριμένα, η ΠΕΦ επισημαίνει τα εξής:
1.    Από το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά ότι το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.
Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από €30 έως €150 η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%!
2.    Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα:
•    την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων
•    την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων
•    τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής
•    τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων
Toνίζεται βέβαια ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.
3.    Είναι βέβαιο ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά €123 εκατ. σε σχέση με το 2014.
4.    Με βάση τα ανωτέρω ζητάμε:
•    Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα.
•    Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί που είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.
•    Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα.
5.    Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Ζητάμε να έρθει στην Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:
•    Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται!
•   Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και διαφάνειας η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των τιμών των νεότερων πολύ ακριβότερων φαρμάκων. 
•   Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων
•   Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής Παραγωγής Φαρμάκων.                                                    HealthMag  8/6/2016
■ Το σύστημα δεν είναι βιώσιμο αν δεν ελεγχθεί ο όγκος συνταγογράφησης και δεν κρατηθούν τα παλαιά φάρμακα στην αγορά, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΦ στο IHS Life Sciences. Η αποτυχία της πολιτικής γενοσήμων είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δενμπορεί να ελέγξει τις δαπάνες των φαρμάκων. Οι δανειστές έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη της αγοράς γενοσήμων στη χώρα, όμως το αποτέλεσμα ούτε κάν πλησιάζει. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εταιρίας μελετών IHS Life Sciences σχετικά με την κατάσταση της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ανασφαλίστων και την απόφαση της κυβέρνησης να καλύπτει φαρμακευτικά τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο δημοσίευμα της IHS Life Sciences γίνεται λόγος για ενιαία στάση που αποφάσισαν να τηρήσουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σχετικά με τις υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης και τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης έπεσε από 5,11 δις ευρώ το 2009 σε 2 δις ευρώ το 2015, ενώ το clawback -που θεσπίστηκε το 2011 - αυξήθηκε από 78 εκατ. ευρώ το 2012, σε 204 εκατ. το 2014.Ο πρόεδρος της ΠΕΦ μιλώντας στο σχετικό δημοσίευμα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εστίαση σε μειώσεις τιμών στα γενόσημα φάρμακα, γεγονός όμως που δεν έχει βοηθήσει την αύξηση μεριδίου αγοράς, παρότι οι τιμές τους "έπεσαν" κατά 60% κατά μέσο όρο τα έτη 2009-2015. Χαρακτηριστικά τόνισε πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα - από 17% το 2009 σε 23% για το 2015 - το χαμηλότερο στην ΕΕ (σε όγκο) ".Σύμφωνα με το πρόεδρο, βάσει της νομοθεσίας, η μέγιστη τιμή για τα γενόσημα στην Ελλάδα είναι στο 32,5% της τιμής του πρωτοτύπου, όμως αν συμπεριληφθούν και τα clawback και rebates τότε η τιμή πέφτει στο 25% κατά μέσο όρο. Ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι βιώσιμο, προσθέτοντας πως οι παραγωγοί επιλέγουν να μην κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα στην αγορά, δημιουργώντας απώλειες στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ταυτόχρονα πολλά παλαιά γενόσημα αναγκάζονται να δουν το δρόμο εξόδου από την αγορά.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η εστίαση στις μειώσεις των τιμών πρέπει να τελειώσει, σημειώνοντας πως τα γενόσημα υπόκεινται σε πρόσθετες μειώσεις τιμών από το δυναμικό σύστημα τιμολόγησης, με βάση τον όγκο των πωλήσεών τους. Έτσι, μια νομική τροποποίηση που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο, σχεδιάστηκε για να εξασφαλιστεί η συνεχής παρουσία πολλών παλαιών γενοσήμων στην ελληνική αγορά - αφού οι δανειστές απαίτησαν να αρθεί η προστασία στις τιμές αυτών των προϊόντων - με την εισαγωγή ενός μέγιστου ορίου 15% στις μειώσεις τιμών για τα γενόσημα φάρμακα κατά τη διάρκεια της διετούς διαδικασίας ανατιμολόγησης. "Το ίδιο το γεγονός ότι πρέπει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, σαφώς αναδεικνύει το πρόβλημα", είπε ο κ. Τρύφων επισημαίνοντας ως πυρήνα του προβλήματος την απουσία μιας συνεκτικής φαρμακευτικής πολιτικής.
"Το κύριο πρόβλημα με την ελληνική αγορά είναι η αδυναμία να ελέγξει τον όγκο και την άσκοπη υπερκατανάλωση των νέων φαρμάκων που αποζημιώνονται αυτόματα από τα Ταμεία", συμπλήρωσε. Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη καμία συστηματική διαδικασία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, για να καταλήξει σημειώνοντας πως "το θέμα της βιωσιμότητας της αγοράς και περιορισμού του κόστους στην Ελλάδα σχετίζεται με την πλευρά της ζήτησης και τη λήψη σχετικών μέτρων, όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης, τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, και ο έλεγχος της άσκοπης υποκατάστασης σε νέα φάρμακα -και όχι τιμολόγηση. Δυστυχώς, μετά από πέντε χρόνια σκληρών μέτρων, ελάχιστα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση των παραπάνω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".  HealthMag   15/6/2016
  ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
■Από το Φόρουμ Βιομηχανίας
Στο σχεδιασμό συγκεκριμένων κινήτρων προς τη δημιουργία αλυσίδων αξίας μέσω συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων, την υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην καινοτομία, προχωρεί το υπουργείο Βιομηχανίας μέσω του «Φόρουμ Βιομηχανίας», με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ως γνωστόν, το Φόρουμ συστήθηκε με απόφαση της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιας για θέματα Βιομηχανίας, το οποίο θα λειτουργεί ως βασικό υποστηρικτικό εργαλείο για την επεξεργασία, τη διαµόρφωση και την υποβολή προτάσεων και θέσεων προς την Πολιτεία, µε στόχο την άµεση ανάκαµψη και ανάπτυξη της µεταποιητικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας στη χώρα. Σύμφωνα με την απόφαση, η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους δέκα κλάδους που διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική, ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η εφαρμογή των αναπτυξιακών κινήτρων στη βιομηχανία αυτή απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις στα υφιστάμενα πλαίσια ενισχύσεων (π.χ Αναπτυξιακός Νόμος) και προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, που θα καλύπτουν τις κεφαλαιακές  ανάγκες των επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων και δικτύων με σύγχρον και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως: Ειδικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες δράσεις και μέτρα του ΕΠΑνΕΚ (2014-2020), τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κλαδικό επίπεδο καθώς και ρυθμίσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, οριζόντια φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα δημιουργούν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων, ευρωπαϊκά Προγράμματα (Horizon 2020, COSME, ERASMUS PLUS κλπ.), όπως και το πακέτο JUNCKER, νέες δομές (π.χ. Επενδυτικό Ταμείο ή Αναπτυξιακή Τράπεζα, αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ, κλπ.) και νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.                                                             HealthDaily 8/4/2016
■ Τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ο κλάδος υγείας, αλλά και τις αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη συζήτησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας και τουκλάδου σε στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου“TheFutureofHealthcareinGreece”.
«Στην εγχώρια αγορά πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση των γενοσήμων και όχι να μειώνονται οι τιμές τους σε ασφυκτικό βαθμό δίνοντας εκπτώσεις ύψους 75%», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει πολύ χρόνο. Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλάνο σε συνεργασία με την Πολιτεία.
«Η φαρμακοβιομηχανία είχε132.000 θέσεις εργασίας και σήμερα έχει 87.000», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ , προσθέτοντας ότι καινοτομία και θέσεις εργασίας είναι η άμεση προτεραιότητα για τις ξένες και τις εγχώριες εταιρείες. «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην Έρευνα υπάρχει επιστροφή 35 εκατ. ευρώ στη οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.                                                    HealthDaily 18/5/016
 Επαφές με τους Ευρωπαίους παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και την Κομισιόν από το προεδρείο του ΣΦΕΕ που έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών παραβρίσκονται ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ με τα θέματα στην ατζέντα να αφορούν την νομοθεσία, το διαμετακομιστικό εμπόριο Ευρώπης και Αμερικής και ζητήματα διαφάνειας. Η ελληνική αντιπροσωπεία ωστόσο θα συναντηθεί με μέλη της EFPIA για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία στην χώρα μας όπως είναι το clawback και οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων...Μάλιστα θα θέσουν και στην Κομισιόν το ζήτημα της αναγκαίας μείωσης του clawback κατά 30% το 2017 και 2018 καθώς δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τύπου Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και ΚΕΝ.Iatropedia.gr   14/6/2016
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
■ Την ανηφόρα παίρνουν οι φαρμακευτικές δαπάνες και μαζί μ΄ αυτές και τα χρέη των νοσοκομείων, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στην αγορά φαρμάκου. Ανησυχία για το "σπριντ" που έχει κάνει η φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς εντός και εκτός νοσοκομείων, εκφράζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, βλέποντας το ... λογαριασμό στο τέλος της χρονιάς να "φουσκώνει" επικίνδυνα. Αντίστοιχα, θέτουν θέμα πληρωμής των οφειλών από τα νοσοκομεία, "δεδομένων των δημοσιονομικών εξελίξεων", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ζητά άμεση συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα που δημιουργείται, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος διευθέτησής του. Στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και ο γενικός διευθυντής, σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τόσο η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική, όσο και η νοσοκομειακή δαπάνη οδεύουν σε ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα. 
Και εξηγούν ότι "σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο τετράμηνο του 2016, η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται στα 140 εκατ. ευρώ, γεγονός που αν συνεχίσει έτσι, στο τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα 420 εκατ. ευρώ.. Παράλληλα, η υπέρβαση για τη νοσοκομειακή δαπάνη (μόνο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ) για το πρώτο τετράμηνο βρίσκεται στα 66 εκατ. ευρώ , γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική ετήσια υπέρβαση, συμπεριλαμβανομένων και της ιδιωτικών κλινικών, θα πλησιάσει τα 220 εκατ. ευρώ , επί μιας συνολικής δαπάνης των 570 εκατ. ευρώ.  Με άλλα λόγια, σημαίνει ότι μόνο για τα νοσοκομεία οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν σε clawback το 28% του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία! Ως εκ τούτου, στο τέλος του χρόνου ο κλάδος θα κληθεί να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των 640 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο clawback από το 2015. Αν συμπεριλάβουμε δε και το συνολικό rebate τότε η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να καταβάλει στο τέλος του χρόνου περίπου 1 δις. ευρώ".
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, επισημαίνουν πως "καθίσταται έτσι, άμεση ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα ελέγξουν τον όγκο της συνταγογράφησης και των φαρμάκων εντός και εκτός των νοσοκομείων".  Ο ΣΦΕΕ δεν παραλείπει να θέσει θέμα χρεών νοσοκομείων, εν αναμονή καταβολής της δόσης του δανείου, επισημαίνοντας πως "τα εκκρεμή χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να σωρεύονται, φτάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ.  Έτσι, και δεδομένων των δημοσιονομικών εξελίξεων θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το αίτημα των εταιρειών –μελών μας για άμεση έκδοση χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών, αρχής γενομένης από τα χρέη του 2015".Καταλήγοντας, ο ΣΦΕΕ υπενθύμισε το θέμα του ενοποιημένου Rebate, ζητώντας διαβούλευση επί του προσχεδίου της επικείμενης απόφασης, πριν την υπογραφή και δημοσίευσή του.HealthMag 9/6/2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
1.ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟ 2016

2.IMS: HΥγειονομική περίθαλψη μπορεί να εξοικονομήσει $ 110 δισεκατομμύρια σε βιο-ομοειδή , αν οι πληρωτές δηλαδή εστιάσουν σε πολιτική αναδιάρθρωσης.
Δεδομένου ότι οι εταιρείες άρχισαν να αναπτύσσουν βιο-ομοειδή φάρμακα, το ερώτημα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ήταν πόσα χρήματα πραγματικά θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν. Με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το IMS Ινστιτούτο Πληροφορικής Υγείας θεωρεί ότι έχει κάποιες απαντήσεις.
Το IMS θεωρεί πως τα βιο-ομοειδή θα προσφέρουν συνολική εξοικονόμηση που θα αγγίζει $ 110 δισεκατομμύρια για τα συστήματα υγείας σε όλη τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι το 2020, χάρη σε μια αυξανόμενη αποδοχή των φαρμάκων αλλά και ενός «αγωγού» των επερχόμενων αντιγράφων.
Το IMS θεωρεί, πως η αγορά βιολογικών φαρμάκων που θα χάσει την προστασία των ευρεσιτεχνιών μεταξύ 2015 και 2020 σε όλη τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ - όπως η Abbvie ($ ABBV) με το Humira και η Sanofi ($ SNY) με το Lantus- -είναι αρκετά μεγάλη, συνολικού ύψους 42.300.000.000 € (47.400.000.000 $). Επιπλέον, σχεδόν 50 διακριτά ομοειδή «έρχονται στην αγορά» μέσω ενός αγωγού, και έτσι η IMS αναμένει μια «άκρως ανταγωνιστική αγορά που θα πάρει σάρκα και οστά μέσα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ωστόσο η πρόβλεψη των 110 δις $ απέχει πολύ από την βεβαιότητα. Ένα μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης των αποταμιεύσεων στην Ευρώπη θα "εξαρτηθεί από την πολιτική και την εφαρμογή προσεγγίσεων" τα οποία μέχρι στιγμής διέφεραν σε όλη την ΕΕ, σημειώνει το IMS. Αυτές οι «σημαντικές διαφορές» δεν είναι ένα καλό σημάδι, σύμφωνα με στοιχεία του IMS.  Αντ’ αυτού, αυτό δείχνει ότι «δεν είναι όλες οι αγορές έτοιμες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρονται από την προσεχή γενιά βιοϊσοδύναμων προϊόντων."
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει το δικό τους σύνολο εμποδίων, επίσης. Εκεί, το IMS προβλέπει ότι «η εκπαίδευση των ενδιαφερομένων φορέων και τα κίνητρα θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην εξασφάλιση πως βιο-ομοειδή θα εξυπηρετήσουν πλήρων τα συμφέροντά τους».
Επιπλέον, άφθονες φαρμακευτικές εταιρείες εκεί έξω ελπίζουν ότι τα εμπόδια θα εξουδετερώσουν τις απομιμήσεις που αντιγράφουν τα προϊόντα αναφοράς τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson, υπενθύμισε πρόσφατα τους επενδυτές ότι «βιο-ομοειδή δεν είναι γενόσημα" σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους για μια απότομη πτώση του Remicade στις ΗΠΑ. Το φάρμακο βρίσκεται σε πτώση στις ΗΠΑ, χάρη στο βιοομοειδές Celltrion, αφήνοντας στην J & J, συνεργάτη της Merck την αίσθηση του πόνου. Άλλες εταιρείες, όμως, είναι πιο επιθετικές ελπίζοντας να διαχειριστούν τα βιο-ομοειδή- και να επωφεληθούν όπως η Express Scripts επειδή σκοπεύουν να αποταμιεύσουν την αποζημίωση των  λιγότερο ακριβών φαρμάκων.
Ωστόσο αν οι πληρωτές επιθυμούν να επωφεληθούν, θα έπρεπε καλύτερα να κινηθούν προς μια στρατηγική που να βελτιστοποιεί τα οφέλη των ομοειδών, προειδοποίησε το IMS. «Η ιστορία των βιοϊσοδύναμων φαρμάκων τα τελευταία 10 χρόνια χαρακτηρίζεται από αργή αποδοχή, εφόσον οι πληρωτές, οι γιατροί και οι ασθενείς παρουσίαζαν σημαντικού βαθμού επιφυλακτικότητα σχετικά με αυτές τις νέες θεραπείες», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης. "Αυτή η μεγάλη επιφυλακτικότητα συμβάλλει στον κίνδυνο πως οι ενδιαφερόμενοι θα χάσουν την ευκαιρία των βιοισοδυνάμων κατά τα επόμενα έτη. Οι Πληρωτές απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν περισσότερο χρόνο.
3.ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
■ Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων ποικίλουν θεαματικά μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, φθάνοντας σε αποκλίσεις από 28% έως 388% για το ίδιο φάρμακο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία), καθώς και η Βρετανία, είναι μεταξύ αυτών που έχουν γενικά τον χαμηλότερο μέσο όρο τιμών, ενώ οι βορειοευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία) πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές.
Οι ερευνητές, , που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "The Lancet Oncology", μελέτησαν τις εργοστασιακές τιμές κυρίως των νέων πρωτότυπων φαρμάκων, που καλύπτονται με δικαιώματα πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρίες. 
Η μεγαλύτερη τιμολογιακή διαφορά εντοπίσθηκε στο φάρμακο εμσιταβίνη (gemcitabine), που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη καρκίνου (μαστού, πνευμόνων, παγκρέατος, ωοθηκών) και το οποίο κοστίζει 209 ευρώ ανά φιαλίδιο στη Νέα Ζηλανδία και μόνο 43 ευρώ στη γειτονική Αυστραλία.
Το ζολεδρονικό οξύ για τα οστά κοστίζει 330 ευρώ στη Νέα Ζηλανδία και 128 ευρώ στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί πληρώνουν 223% περισσότερο την ιντερφερόνη άλφα-2b για τη θεραπεία του μελανώματος και της λευχαιμίας από ό,τι την πληρώνουν οι Έλληνες". 
Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ασκεί σοβαρές πιέσεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτήσουν το αυξημένο κόστος θεραπείας των καρκινοπαθών. Στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο των φαρμακευτικών δαπανών αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα. 
Σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε 31 φάρμακα, κανένα αντικαρκινικό φάρμακο δεν κοστίζει λιγότερα από δέκα ευρώ. Το 13% (τέσσερα φάρμακα) έχουν τιμές μεταξύ 250 και 500 ευρώ, δύο φάρμακα (6%) έχουν τιμές 500 έως 1.000 ευρώ και επτά (23%) πάνω από 1.000 ευρώ ανά μονάδα. Για παράδειγμα, το φάρμακο πλεριξαφόρη (plerixafor) κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ανά έγχυση. 
Ανάμεσα στις ακριβότερες και στις φθηνότερες χώρες, οι διαφορές στις τιμές των φαρμάκων κυμαίνονται από 50% έως 100% για τα μισά φάρμακα, από 28% έως 50% για το ένα τρίτο των φαρμάκων και από 100% έως 200% για το 10% των φαρμάκων. 
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πραγματικές τιμές που καταβάλλονται, μπορεί να είναι διαφορετικές από τις επίσημες εργοστασιακές τιμές, λόγω εμπιστευτικών συμφωνιών για εκπτώσεις σε ορισμένες χώρες. Πάντως σε μια συνοδευτική μελέτη στο ίδιο περιοδικό, ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ, , που ανέλυσαν στοιχεία για το πραγματικό κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες το καλοκαίρι του 2015, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές τιμές που πληρώνουν τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εκπτώσεων, διαφέρουν έως 58% μεταξύ των χωρών.Σημειωτέον ότι όταν και όπου λήγει η πατέντα ενός φαρμάκου και υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα, η τιμή υποχωρεί αισθητά. ΑΠΕ / capital.gr  29/3 2016
■Τα βιο-ομοειδή φάρμακα θα διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στα συστήματα υγείας. Κι αυτό γιατί η παγκόσμια αγορά βιολογικών φαρμάκων παρότι ξεκίνησε από τα 46 δισ. δολ. το 2002, αναμένεται να υπερβεί τα 390 δισ. δολ. μέχρι το 2020, και θα αντιπροσωπεύει έως και το 28% της αξίας της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων. Ανταγωνιζόμενα τα πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα σε ένα αναπτυσσόμενο εύρος θεραπειών, τα βιο-ομοειδή θα επιτρέψουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους - συμπεριλαμβανομένων των ταμείων, των γιατρών και των ασθενών - να επωφεληθούν από περισσότερες επιλογές θεραπευτικών σχημάτων.
Αυτό επισημαίνει πρόσφατη έρευνα της IMS Health, σύμφωνα με την οποία, μέχρι το 2020, τα βιο-ομοειδή θα μπορέσουν να μπουν στην αγορά των βιολογικών παραγόντων, που σήμερα  ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Η σωρευτική πιθανή εξοικονόμηση πόρων για τα συστήματα υγείας στις πέντε μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των ΗΠΑ, από τη χρήση των βιο-ομοειδών, θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 50 δισ. αθροιστικά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σχεδόν 50 βιο-ομοειδή είναι σήμερα υπό ανάπτυξη, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό - αν και δεν είναι όλες οι αγορές έτοιμες να επωφεληθούν από τα οφέλη που προσφέρονται από την επερχόμενη γενιά βιο-ομοειδών προϊόντων.Σε ορισμένες χώρες, οι ρυθμίσεις των Ταμείων και των κυβερνήσεων μπορεί να παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά. Και αυτό γιατί δεν έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσουν τον ανταγωνισμό για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τα βιο-ομοειδή φάρμακα.
Οι καλύτερες αγορές για κεφαλαιοποίηση του οφέλους των βιο-ομοειδών είναι αυτές όπου λειτουργεί ανταγωνιστικά η αγορά, όπου οι παρασκευαστές έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν μακροπρόθεσμα, και όπου οι γιατροί βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών είναι κρίσιμης σημασίας - αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά το πώς οι γιατροί εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται, αλλά και πόσο οι παραγωγοί έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν στην αγορά.
Ο ανταγωνισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της χρήσης βιο-ομοειδών λόγω κόστους, ο οποίος καθορίζει τον κύκλο της φαρμακευτικής καινοτομίας και της βιωσιμότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Προς το παρόν, όμως, η κατάσταση σε όλη την ΕΕ είναι ιδιαίτερα διαφοροποιημένη, με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και παροχής κινήτρων στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Μια λειτουργική ανταγωνιστική αγορά, πρέπει να διασφαλίσει βιωσιμότητα στα δημόσια συστήματα υγείας, τους γιατρούς και τους παραγωγούς. Η Γερμανία είναι από τις πιο επιτυχημένες στον τομέα αυτό, μέσω της εκπαίδευσης των γιατρών και την εφαρμογή μέτρων για την τόνωση της συνταγογράφησης βιο-ομοειδών. Αντίθετα, η προσέγγιση της Αυστρίας - που έχει επιβάλλει σε κάποια βιο-ομοειδήυποχρεωτικές μειώσεις τιμών - οδήγησε στην εξαίρεση κάποιων βιο-ομοειδών από την αγορά.
Οι γιατροί, οι ασθενείς και τα Ταμεία, απαιτούν ισορροπημένη και κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα βιο-ομοειδήφάρμακα, ενώ τα Ταμεία πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι γιατροί και οι παραγωγοί έχουν τα κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη των προϊόντων αυτών.Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους είναι σημαντική. Εστιάζοντας μόνο στην τιμή, διακινδυνεύεται ο περιορισμός των μακροπρόθεσμων ευκαιριών για εξοικονόμηση, καθιστώντας την αγορά λιγότερο ελκυστική για τους παραγωγούς, μειώνοντας τα κίνητρα για επενδύσεις στην ανάπτυξη και τοποθέτηση στην αγορά των νεώτερης γενιάς βιο-ομοειδών φαρμάκων.
Αδρανοποιώντας τον ανταγωνισμό, τα Ταμεία ίσως χάσουν τις εξοικονομήσεις που προσδοκούν. Επιπλέον, η εστίαση στην τιμή σε βάρος του όγκου συνταγογράφησης, μειώνει τις δυνατότητες επιλογής του γιατρού και δυνητικά περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπεία. Πάνω απ 'όλα, τα κράτη πρέπει να κατανοήσουν ότι η εστίαση στην τιμή και όχι στον όγκο μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί αυτοπεριοριζόμενη - αν όχι αυτοκαταστροφική.                                                                                                          HealthMag 31/3/2016
Ο Kλάδος στην Ευρωπαϊκή-  Διεθνή Αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health, οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκου παγκοσμίως εκτιμώνται σε $ 1.100 δισ. περίπου το 2014, από $989 δισ. το 2013. Το μεγαλύτερο μερίδιο καλύπτει η αγορά των ΗΠΑ (37%) και ακολουθούν εκείνες της Ασίας-Αυστραλίας (29%) και της Ευρώπης (αφορά τις Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία) με ποσοστό 24%. Η αγορά των γενόσημων φαρμάκων παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση τα τελευταία χρόνια, και εκτιμάται ότι ανήλθε σε $385 δισ. περίπου το 2014 (35% επί της συνολικής αγοράς), ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $430 δισ. Σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα European Federation Of Pharmaceutical Industries & Associations (EFPIA), η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου (σε τιμές χονδρικής) εκτιμάται σε 181 δισ. το 2014 (ετήσια αύξηση 2,4%). Η αξία των παραγόμενων φαρμάκων στην Ε.Ε. των 28 χωρών μαζί με τη Νορβηγία και την Ελβετία εκτιμάται σε 220 δισ. το 2014. Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκου εμφανίζει η Γαλλία και η Γερμανία, με 26,7 δισ. και 26,96 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. 
Οικονομικές Επιδόσεις. Σε συνοπτικά ομαδοποιημένο ισολογισμό του κλάδου, βάσει δείγματος 54 εισαγωγικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία τόσο για το 2013, όσο και για το 2014, προκύπτουν τα εξής: 
Το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος περιορίστηκε κατά 4,7% το 2014/ 13 και διαμορφώθηκε σε 2.811,4 εκατ. Η μεταβολή οφείλεται στη μείωση τόσο των απαιτήσεων όσο και των αποθεμάτων. 
  • Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν, κατά 9,3% το ίδιο διάστημα. Οι μεσο-μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κατέγραψαν πτώση το 2014 (κατά 40% περίπου). 
  • Αντίθετα, αύξηση κατά 5,9% παρουσίασαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. 
  • Οι συνολικές πωλήσεις των 54 επιχειρήσεων του δείγματος διαμορφώθηκαν σε 3.199,5 εκατ. το 2014, μειωμένες σχεδόν κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα συνολικά μικτά κέρδη ήταν ελάχιστα αυξημένα. 
  • Το λειτουργικό αποτέλεσμα υποχώρησε το 2014 (8,4%), παρά τη σημειωθείσα συρρίκνωση των χρηματο-οικονομικών δαπανών. 
  • Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των επιχειρήσεων του δείγματος εμφάνισε δραστική επιδείνωση (κατά 72,4%) το 2014 - 2013, εξέλιξη στην οποία καθοριστικός παράγοντας ήταν η πτώση των μη λειτουργικών εσόδων την ίδια περίοδο.
Οι περικοπές στην Υγεία προκάλεσαν 260.000 θανάτους παγκοσμίως
Η οικονομική κρίση σκοτώνει! Από το 2008 έως το 2010, προκάλεσε περισσότερους από 260.000 θανάτους από καρκίνο που συνδέονται με την ύφεση, λιτότητα, ανεργία, μειωμένες δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η οποία αφορούσε πάνω από 70 χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, η διεθνής κρίση του 2008-10 συνδέεται με πάνω από 263.000 θανάτους από καρκίνο μόνο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι 169.000 θάνατοι έχουν συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», από τους ερευνητές κορυφαίων πανεπιστημίων της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Imperial, King's), με επικεφαλής τον δρα Μαχιμπέν Μαρουθάπου του Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με δηλώσεις των ερευνητών,  τη «γλίτωσαν» κάπως οι χώρες που έχουν καθολική ιατρική κάλυψη, όπου υπήρξε μικρότερη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι 26 παρέχουν καθολική ιατρική κάλυψη (σε πάνω από το 90% του πληθυσμού τους), ενώ εννέα όχι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη, μια αύξηση στην ανεργία κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους.  Μία μείωση κατά 1% (ως ποσοστού του ΑΕΠ) των κρατικών δαπανών για την υγεία σχετίζεται με 0,0053 έξτρα θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους. 
«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο, όμως η καθολική ιατρική κάλυψη προστάτευσε από αυτές τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τους θεραπεύσιμους καρκίνους (σ.σ. με ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%), όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Μαρουθάπου. «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν ζωές», πρόσθεσε.26/05/2016 HealthView
EFPIA: Έμφαση στα αποτελέσματα, όχι μόνο στην καινοτομία
Εποχή ανάπτυξης η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια, διανύει η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, η οποία αναπτύσσει σήμερα 7.000 φάρμακα για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών προκλήσεων. Σε αυτή την πορεία, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καταγράφοντας τα τελευταία 2 χρόνια πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο φαρμάκων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.  Η επιτυχής ανάπτυξη θεραπειών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη, καθώς και η πρόοδος που σημειώθηκε στην ψωρίαση, τον αυτισμό, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την κυστική ίνωση είναι ενδεικτικές αυτής της πορείας. Όπως, όμως, διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη του κλάδου στην Ευρώπη, η διείσδυση των καινοτόμων φαρμάκων στα συστήματα υγείας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση.
Ο Πρόεδρος της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων & Συνδέσμων), αναφέρει σχετικά ότι ορισμένα συστήματα υγείας δεν είναι έτοιμα για την καινοτομία που έρχεται «Για να είναι καλό ένα φάρμακο, πρέπει να είναι καλό το σύστημα που το προσφέρει» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της EFPIA (15 Ιουνίου 2016) στις Βρυξέλλες. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να γίνει στροφή από τη μέτρηση αποκλειστικά των εισροών σε μια ευρύτερη προσέγγιση που θα βασίζεται στη μέτρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. «Αν δώσουμε έμφαση στα αποτελέσματα, μπορούμε να αποδεσμεύσουμε πόρους ύψους 450 δισεκ. δολαρίων, που θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων» τόνισε, εξηγώντας ότι τα σύγχρονα συστήματα δεδομένων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετάβαση.
Η ανάγκης στροφής από την καινοτομία στα αποτελέσματα, αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής παρουσίασης από τον Γενικό Διευθυντή της EFPIA, ο οποίος ανέπτυξε την πρόταση της EFPIA για την «έξυπνη» κατανομή των πόρων, με στόχο την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών και την αποτελεσματική αποκατάσταση της υγείας τους, δεδομένου ότι εάν ο ασθενής ακολουθεί τη σωστή θεραπεία, μειώνεται η άσκοπη χρήση τεχνολογιών υγείας και έτσι βελτιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας.Στην κατεύθυνση αυτή παρέθεσε τα ακόλουθα βασικά επιχειρήματα:
  1. περιορίζοντας την αναποτελεσματικότητα απελευθερώνονται πόροι που μπορούν να επενδυθούν στην πραγματική και ουσιαστική καινοτομία,
  2. ανταμείβοντας τους παρόχους υπηρεσιών υγείας με βάση τα αποτελέσματα, ενισχύεται η προθυμία τους να επενδύσουν σε αποτελεσματικές καινοτομίες,
  3. καταργώντας τα στεγανά δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες ώστε να προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υπηρεσιών,
  4. ενθαρύνοντας τη στενότερη συνεργασία με τους προμηθευτές αναπτύσσονται από κοινού λύσεις, με μετρήσιμο αποτέλεσμα.
  5. Παράλληλα, ο Γεν. Δ/ντής της EFPIA αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας με σκοπό τον περιορισμό του κόστους, ενώ για ορισμένες χώρες τονίστηκε ότι απαιτείται η μετάβασή τους από ένα σύστημα με επίκεντρο το νοσοκομείο σε ένα σύστημα που στηρίζεται περισσότερο στην πρωτοβάθμια και εξωνοσοκομειακή ιατρική φροντίδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εφαρμογής πιο ολοκληρωμένων μοντέλων υπηρεσιών υγείας που θα έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή, τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τους φραγμούς μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυξανόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας εξαιτίας των χρόνιων παθήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν τα συμπεράσματα σχετικά και με την αντιμετώπιση από τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας των κοινών προκλήσεων της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, τα οποία επιβάλουν να δοθεί αυξημένη έμφαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας με προστιθέμενη αξία, υπηρεσίες δηλαδή οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη βέλτιστη σχέση θεραπευτικών αποτελεσμάτων και κόστους. Στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή αγορά θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται, στάθηκε – παίρνοντας το λόγο –  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των ευκαιριών που ανοίγονται, διασφαλίζοντας ένα πλαίσιο σταθερότητας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. «Μία προσπάθεια στην οποία ο φαρμακευτικός κλάδος, Ελληνικές και Παγκόσμιες εταιρίες, είναι ενωμένες και αποφασισμένες να συνδράμουν την Πολιτεία, ώστε να μην αφήσουμε άλλες ευκαιρίες ανεκμετάλευτες για τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την προτεραιότητα που δίνει ο ΣΦΕΕ στη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του Έλληνα ασθενή στις θεραπείες που χρειάζεται, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ είχε την ευκαιρία να επισημάνει και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους – αρμόδιους για θέματα οικονομικών και υγείας – με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ της EFPIA.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζήτησε παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δημόσιας δαπάνης Υγείας, χωρίς περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων προς τις εταιρίες που φτάνουν περίπου τα 1,4 δις ευρώ. Όπως ανέφερε, οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και προβλεψιμότητας. «Η έλλειψή τους στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα αξιοποίησης των προοπτικών και των ευκαιριών που διαθέτει στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιστρέφοντας το φαινόμενο “φυγής ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων”». Virus.com.gr 22/06/2016
■ Εκτίναξη των δαπανών για τα φάρμακα του καρκίνου αναμένεται να σημειωθεί μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, από 107 δισ. δολάρια που ήταν το 2015. Έτος που επίσης αυξήθηκαν κατά 11,5% έναντι του 2014, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το 2011 οι δαπάνες για τα προαναφερόμενα σκευάσματα ήταν 90 δισ. δολάρια. Στοιχεία που αναφέρονται σε παγκόσμια έκθεση για τον καρκίνο που κυκλοφόρησε από την IMS Health Holdings.                                                                                                       
Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι από πού θα προέλθει αυτή η αύξηση. Η έρευνα υποστηρίζει ότι θα προέλθει από τα ακριβότερα μεν, πιο εξελιγμένα δε, σκευάσματα, που έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται στην αγορά, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να εξουθενώσουν τους όγκους. Τα στοιχεία βασίζονται στις τιμές καταλόγου των φαρμάκων, τα οποία αποκλείουν τις εκπτώσεις και τις επιστροφές, και περιλαμβάνουν επίσης φάρμακα υγειονομικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των παρενεργειών, όπως ναυτία και αναιμία που σχετίζεται με πολλές θεραπείες, ιδιαίτερα χημειοθεραπείες. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα, ότι την τελευταία πενταετία 70 νέες θεραπείες καρκίνου έχουν δημιουργηθεί για 20 διαφορετικούς τύπους όγκων.
Αναμφίβολα, υποστηρίζεται στην έρευνα, το τοπίο όσον αφορά τα συγκεκριμένα σκευάσματα μετασχηματίζεται και είναι ενθαρρυντικό ότι δημιουργούνται νέα φάρμακα που στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο- και μάλιστα με πρωτοφανή ποσοστά επιβίωσης για μερικά από τα πιο θανατηφόρα είδη, όπως είναι το προχωρημένο μελάνωμα ή ο (προχωρημένος) καρκίνος του πνεύμονα. Τα νέα φάρμακα απαιτούν μεγαλύτερες επενδύσεις σε νέα τεχνολογία και έρευνα. Εν τω μεταξύ, όσο περισσότερο επιζούν οι καρκινοπαθείς τόσο πιθανόν να αυξάνεται και η χρήση φαρμάκων για τον καρκίνο (υποτροπές, μεταστάσεις, παρενέργειες κλπ) και άρα το συνολικό κόστος. Τα κρούσματα καρκίνου προφανώς αυξάνονται- άρα και η χορήγηση φαρμάκων. Εξάλλου οι νεότερες θεραπείες στηρίζονται περισσότερο στη χορήγηση περισσότερων και καλύτερων φαρμάκων».
Πόσα όμως τελικά συστήματα υγείας μπορούν να αντέξουν ένα τόσο μεγάλο κόστος;
Αναμφίβολα, μας λέει ο και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι νέες τεχνολογικά προηγμένες και επιλεκτικής δράσης φαρμακευτικές θεραπείες βελτιώνουν συνεχώς το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο και αναμένεται να επιφέρουν μία σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο στην αντιμετώπιση της νόσου. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό κόστος τους. Τόσο υψηλό που είναι βέβαιο ότι οι πολίτες στις υπανάπτυκτες, φτωχές χώρες δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, αλλά επιπρόσθετα, και κράτη πιο εύπορα αλλά με αδύναμα- προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιας έκτασης έξοδα.
Με δεδομένο, κατά τον ίδιο, ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά φτωχοποιημένη, ήρθε η ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση και όλοι όσοι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις σε ενέργειες, συμφωνίες ώστε να εξασφαλίσουν μία εξαίρεση της Ελλάδας από τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη σε ότι αφορά το κόστος των ακριβών φαρμάκων. Ταυτόχρονα να αναζητηθούν συμμαχίες με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις κυβερνήσεις ώστε να υπάρχει μια γενικότερη και ισχυρότερη πίεση για συγκράτηση του κόστους των νέων φαρμάκων.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του αυξανόμενου κόστους, σημειώνει ο ίδιος, είναι η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, γεγονός που θα αφήσει οικονομικά περιθώρια και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντεπεξέλθει στο μεγαλύτερο κόστος των φαρμάκων για τον καρκίνο.
Τέλος, ο ίδιος απευθύνει μία έκκληση στους ενδιάμεσους της κατανάλωσης (τους γιατρούς): αυστηρή τήρηση των ενδείξεων χρήσης και αποφυγή συμμετοχής σε πλουσιοπάροχες εκδηλώσεις και προσφορές, που όπως είναι φυσικό δεν επιβαρύνουν τις εταιρείες, αφού το κόστος μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές του προϊόντος ” φάρμακο”, δηλαδή στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.Iatronet.gr    23/6/201
4.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ
■ Έκθεση της IMS Health για τις τάσεις της αγοράς και την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων φαρμακευτικών γενοσήμων στην Ευρωπαϊκή αγορά: Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις της αγοράς οι σημερινές 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες του κόσμου,  μέχρι το 2020 θα κατέχουν πλέον λιγότερο από το μισό της φαρμακευτικής αγοράς, όταν σήμερα απορροφούν το 81% της αγοράς φαρμάκου σε αξίες. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με μέσου μεγέθους παίκτες, που στρέφονται σταεξειδικευμένα σκευάσματα, επωφελούνται από τις αναδυόμενες αγορές ή στρέφονται στην καινοτομία. Ποιές από τις μεσαίου μεγέθους φαρμακευτικές θα ωφεληθούν περισσότερο από τον ανταγωνισμό; Οι Ευρωπαϊκές μεσαίου μεγέθους εταιρείες αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται τολμηρή αλλαγή στρατηγικής, προκειμένου να μην βρεθούν στο τέλμα της προώθησης φαρμάκων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Πιο επιτυχημένες φαίνεται πως θα είναι οι εταιρίες που αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγής χαρτοφυλακίου, ταυτόχρονα με αλλαγή της οργάνωσής τους, αυτές που δεν θα επιδιώξουν να "προφτάσουν" τις 20 μεγάλες φαρμακευτικές ή τις μη Ευρωπαϊκές μέσου μεγέθους, αλλά θα εστιάσουν σε καινοτόμα προϊόντα που χρειάζεται να δοθεί προσοχή, αλλά δεν θα καλυφθεί η ανάγκη αυτή από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έκθεση της IMS Healthγια την θέση των μικρών και μεσαίων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών στις τρέχουσες τάσεις της αγοράς. Η μελέτη αφορά εταιρίες με πωλήσεις άνω των 500 εκ. ευρώ - 3 δισ. ευρώ, ετησίως και δραστηριοποιούνται στους τομείς των γενοσήμων, των ιατρικών συσκευών και των ΜΗΣΥΦΑ, με το 40% του τζίρου τους να πραγματοποιείται εντός Ευρωπαϊκών συνόρων. Συνήθως πρόκειται για εταιρίες που ανήκουν σε ιδιώτες ή ιδρύματα γεγονός που κάποιες φορές αποτελεί πλεονέκτημα και κάποιες φορές πρόκληση. Κι αυτό γιατί τις προστατεύει από εξαγορές και άσκηση πίεσης από τους μετόχους. Από την άλλη όμως, μπορεί να έχει αργή πρόσβαση σε κεφάλαια.
Με μικρές εξαιρέσεις, η εστίαση των εταιρειών αυτών σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, αφορά προϊόντα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ένα σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους, το 12% του συνόλου της αξίας, προέρχεται από προϊόντα που κυκλοφορούν πάνω από  40 έτη (οι πρώτες 20 φαρμακευτικές διεθνώς από το σύνολο της αγοράς παλαιών φαρμάκων απορροφούν το 6,6%). Οι μικρές φαρμακευτικές αντιμετωπίζουν την εξής πρόκληση: εστιάζουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα και βρίσκονται σε συνεχιζόμενη εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η IMS Health έχει μοιράσει την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε δύο τμήματα. Τα εξειδικευμένα, για σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος, αυτοάνοσα, σπάνιες παθήσεις, που είναι συνήθως ενέσιμα και συχνά βιολογικά. Συνήθως είναι ακριβά φάρμακα και χρειάζονται ειδικό τρόπο διάθεσης στην αγορά και χορήγησης στους ασθενείς. Τα υπόλοιπα είναι τα παραδοσιακά φάρμακα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που χορηγούνται από το στόμα.
Η IMS Health προβλέπει ότι ως το 2018, πάνω από το 90% της φαρμακευτικής αγοράς στην Ευρώπη, θα καθορίζεται από τα εξειδικευμένα φάρμακα, με προγράμματα που θα περιορίζουν τις δαπάνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με στόχο να εξοικονομούνται πόροι για τη χρήση των νέων καινοτόμων θεραπειών. Στην κατεύθυνση αυτή, οι μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές εταιρίες, έχουν τρεις βασικές στρατηγικές επιλογές: 
• Μείωση της εξάρτησης από τη στασιμότητα των εγχώριων αγορών - κάνοντας τις σωστές διεθνείς επιλογές επέκτασης με δεδομένο προϋπολογισμό και το χαρτοφυλάκιο να είναι το κλειδί
• Αλλαγή του χαρτοφυλακίου, μακριά από προϊόντα με μικρή διαφοροποίηση, ευάλωτα στον ανταγωνισμό και στροφή σε εξειδικευμένες περιοχές όπου η χαρακτηριστική τοποθέτηση είναι εφικτή
• Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του εμπορικού μοντέλου, μακριά από τα υψηλά πάγια έξοδα των παραδοσιακών πωλήσεων σε κάτι πιο ευέλικτο που να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την προσβασιμότητα του γιατρού και κίνηση σε απευθείας σύνδεση. 
Παράλληλα προκρίνει την ανάγκη για επένδυση σε νέες τεχνολογίες, καινοτομία σε ένα συγκεκριμένο πεδίο,  όπως  συνέβη με τη LEO και τη UCB στα φάρμακά τους για την ψωρίαση και την επιληψία αντίστοιχα, και ανάπτυξη γενοσήμων με κάποια καινοτομία που οδηγεί ξανά σε προστασία πατέντας. Ακόμη προβλέπει ένταση των εξαγορών ή πωλήσεων ολόκληρων γραμμών παραγωγής που αφορούν κάποια ιατρική ειδικότητα, σε άλλες επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα.                                                                               HealthMag 30/5/2016
5.ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Stochasis, τρεις είναι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές αλυσίδες φαρμακείων στην Ευρώπη. Πρώτη με έδρα τις ΗΠΑ είναι η Alliance Boots με 3.050 φαρμακεία –επιπλέον 5.750 φαρμακεία συνεργατών- τα οποία αναπτύσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Δεύτερη είναι η Celecio, που επίσης εδρεύει στην Αμερική. Αυτή λειτουργεί περί τα 2.200 φαρμακεία –επιπλέον 4.300 συνεργαζόμενα φαρμακεία και franchises- στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
Τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα είναι η γερμανική Phoenix με 1.580 φαρμακεία – επιπλέον 9.500 συνεργαζόμενα φαρμακεία και franchises- τα οποία δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και τις Χώρες της Βαλτικής.
Ποσοστό 85% των φαρμακείων στη Σουηδία το ελέγχουν αλυσίδες, στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό φθάνει στο 61%, στην Ολλανδία στο 39%, στην Ιρλανδία στο 35%, στην Ουγγαρία στο 22%, στην Πολωνία στο 21%, στην Ελβετία στο 19% και στη Φιλανδία οι αλυσίδες ελέγχουν μόλις το 3% των φαρμακείων.                  Iatronet.gr   4 Απριλίου 2016

6.ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
■ Συνεργασία της WinMedica με το ερευνητικό πρόγραμμα UKeMED.
 Στις 16 Απριλίου ξεκίνησε η συνεργασία εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, για την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο.Στο πλαίσιο της δέσμευσης της WinMedica για έναν υγιέστερο κόσμο, η ελληνική φαρμακευτική εταιρία εγκαινιάζει στις 16 Απριλίου 2016, τη συνεργασία της με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, στο πλαίσιο του προγράμματος UKeMED.Η συνεργασία στοχεύει στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και κλινικών μελετών που αποβλέπουν στη δημιουργία επιστημονικών δεδομένων για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, τις συννοσηρότητες και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου (ΠΑΝ).Το UKeMED είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge με σκοπό να προωθήσει την συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας παγκόσμια.
Μέσω μιας συνεργατικής πλατφόρμας και υπηρεσιών τηλεματικής οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να συνεργασθούν στην εκπόνηση και στη συμμετοχή σε νέα ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες καθώς και στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για την βελτίωση των ικανοτήτων τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νοσοκομεία και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο, ενώ από τη Μεγάλη Βρετανία εκτός από το Cambridge University Hospitals συμμετέχουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, το Imperial College και άλλα αναγνωρισμένου κύρους ιδρύματα.
Η WinMedica ιδρύθηκε το 2008 και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Φεβρουάριο του 2009. Είναι μία φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στη φαρμακευτική αγορά με υψηλής προστιθέμενης αξίας γενόσημα φάρμακα, με προηγμένες φαρμακοτεχνικές μορφές, διαθέτει ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες με κορυφαίες ερευνητικές εταιρίες, για την εισαγωγή και κυκλοφορία πρωτότυπων σκευασμάτων, ενώ τοποθετείται στρατηγικά στις ανερχόμενες αγορές των βιοτεχνολογικών προϊόντων και των βιοομοειδών βιοτεχνολογικών προϊόντων (biosimilars).
Παράλληλα, η WinMedica οργανώνει και στηρίζει εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και επενδύει στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με την ιατρική κοινότητα. Σήμερα απασχολεί 135 εργαζομένους με μεγάλη εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά. iatronet.g 19/4/2016
6.ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■  ΗAbbott εξαγόρασε την εταιρία StJudeMedical με στόχο συνδυασμένες ετήσιες πωλήσεις περίπου 8,7 δισεκατομμύριων δολ. Οι καρδιαγγειακές επιχειρήσεις της Abbott και St. Jude Medical θα κρατήσουν τη Νο 1 ή 2 θέσεις σε μεγάλες και υψηλής ανάπτυξης αγορές καρδιαγγειακών συσκευών.                                                                                                pharmatimes.com   16/4/2016
■ Πρόταση μαμούθ ύψους 62 δισ. δολάρια για την εξαγορά της «Monsanto» έχει καταθέσει η «Bayer» με σκοπό να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μονοπώλιο παραγωγής «μεταλλαγμένων» (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί - ΓΤΟ), φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων στον πλανήτη. Τόσο η γερμανική «Bayer» όσο και η αμερικανική «Monsanto» επιβεβαιώνουν ότι γίνονται συνομιλίες για την εξαγορά, αλλά καμία πλευρά δεν είχε δίνει λεπτομέρειες για τους προτεινόμενους όρους της συμφωνίας.
Η «Monsanto» -όπως και περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου- έχουν στόχο με τη γενετική μηχανική να παράγουν πιο ισχυρά φυτά που η καλλιέργειά τους ανταποκρίνεται μόνο στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που επίσης οι ίδιες παράγουν. Η «Monsanto» κατέχει μέχρι τώρα τη μερίδα του λέοντος από τους εγκεκριμένους ΓΤΟ που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στην ΕΕ (πάνω από τους μισούς).Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση της κινεζικής «China National Chemical Corp» να εξαγοράσει την ελβετική «Syngenta AG» προσφέροντας 43 δισ. δολάρια.Σε παγκόσμιο επίπεδο, έξι όλες κι όλες εταιρείες κρατούν στα χέρια τους την έρευνα και ανάπτυξη των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Πρόκειται για τις «Monsanto», «Pioneer», «Dow» με έδρα τις ΗΠΑ, τις «BASF» και «Bayer» με έδρα τη Γερμανία και την «Syngenta» με έδρα την Ελβετία.
■ Η Pfizer πρόκειται να αγοράσει την Anacor Pharmaceuticals με μια συμφωνία αξίας 5,2 δισ. δολαρίων, μετά την αφαίρεση μετρητών, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο πειραματικό τζελ της Anacor για τη θεραπεία του εκζέματος, μεταδίδει το Reuters.
Η Pfizer πιστεύει ότι το τοπικό τζελ για το έκζεμα, Crisaborole, έχει τη δυνατότητα να αγγίξει ή και να ξεπεράσει πωλήσεις αξίας δύο δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή της με την Anacor.Η Anacor έχει επίσης τα δικαιώματα του Kerydin, μιας θεραπείας για τους μύκητες ποδιών που πουλά η μονάδα Sandoz της Novartis στις ΗΠΑ.euro2day.gr  16/5/2016
 ■ Η Siemens εισέρχεται στον τομέα των Mοριακών Υπηρεσιών για την Ογκολογία. Η SiemensHealthcareGmbH αποκτά την εταιρεία ΝΕΟ NewOncologyAG.Η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική της SiemensHealthineers προκειμένου να γίνει ένας αξιόπιστος και ολιστικός συνεργάτης για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης Η SiemensHealthineers θα επεκτείνει το portfolio της με υπηρεσίες που σχετίζονται με τις μοριακές εξετάσεις και τις τεχνολογίες για ογκολογία και γενωμική.HealthView 25/05/2016
■ Σε συμφωνία για την εξαγορά της Baxalta Inc ύψους περί τα 32 δισ. δολάρια προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση Shire Plc, Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2016 και να δώσει στους μετόχους της Baxalta το 34% της νέας εταιρείας. «Αυτός ο προτεινόμενος συνδυασμός μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε το όραμά μας για την οικοδόμηση της κυρίαρχης βιοτεχνολογικής εταιρείας που εστιάζει σε σπάνιες ασθένειες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Shire. pharmatimes.com  31/5/2016
■ Στην εξαγορά της εταιρείας προϊόντων περιποίησης μαλλιών Vogue International, έναντι 3,3 δισ. δολαρίων, προχωρά η καταναλωτική μονάδα της Johnson & Johnson.Virus.com.gr 3/6/2016
■ ΗMerck&Coαγοράζει τη βιοτεχνολογική εταιρία AfferentPharmaceuticals σε μια συμφωνία ύψους 1,25 δισ.δολαρίων.  pharmatimes.com   11/6/2016

  
7.ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
■ Sanofi: Επένδυση με στόχο την ενίσχυση στα Βιολογικά300 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων της φαρμακοβιομηχανίας στο Geel του Βελγίου.
Στο τιμόνι των εξελίξεων στις βιολογικές θεραπείες επιδιώκει να βρεθεί η Sanofi και σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων της φαρμακοβιομηχανίας στο Geel του Βελγίου. Πρόκειται για επέκταση παρασκευής και εμπορικών δυνατοτήτων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την επάρκεια.
Ειδικότερα, μέσα από την επένδυση, η Sanofi σχεδιάζει να προσαρμόσει και να επεκτείνει τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες ώστε να ενισχύσει τη γραμμή παραγωγής νέων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η ανανέωση θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων εργαστηρίων που θα εστιάζουν στον έλεγχο ποιότητας και στις κατασκευαστικές επιστήμες. H Sanofi και το κομμάτι της Sanofi Genzyme έχουν ήδη επενδύσει €600 εκατομμύρια στις εγκαταστάσεις του Geel, που ξεκίνησε τις βιομηχανικές δραστηριότητες της στη βιοτεχνολογία το 2001. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί την παγκόσμια παραγωγή της θεραπείας για τη νόσο Pompe, μιας σπάνιας  εξουθενωτική και νευρομυϊκής ασθένειας, συχνά θανατηφόρας.
Με την τελευταία επένδυση θα προστεθούν 8.000 τμ, επιτρέποντας στην παραγωγική μονάδα να αυξήσει τις συνολικές τις δυνατότητες της και να αναλάβει και άλλα φάρμακα και θεραπευτικές κατηγορίες. Η Sanofi σχεδιάζει να προσλάβει και να αξιοποιήσει βιοτεχνολόγους.
Πηγή: virus.com.gr   20/4/2015
■ Η τεχνογνωσία της AbbVie στην ανάπτυξη και διάθεση βιολογικών παραγόντων, συνδυάζονται με τα κλινικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η Boehringer Ingelheim.
Τη συνεργασία της σε παγκόσμιο επίπεδο με την Boehringer Ingelheim για την ανάπτυξη και τη διάθεση στην αγορά μιας νέας ερευνητικής βιολογικής θεραπείας για την αντιμετώπιση τηςψωρίασηςανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία AbbVie.                                                    HealthMag 4//2016
HBayerεπενδύει 130εκατ. δολάρια για να συμβάλει στην ανάπτυξη συνδυαστικής θεραπείας για διαταραχές του ματιού με την εταιρία Regeneron.                                  pharmatimes.com 29/3/2016
■  Οριστικά τέλος αποφασίζει να δώσει η Pfizer στη συγχώνευση που είχε συμφωνηθεί με την Allergan, αξίας 150 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και την οποία επικαλείται το Bloomberg, η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης εξαγοράς στην ιστορία του τομέα της ιατρικής φροντίδας, καθώς η Ουάσινγκτον υιοθετεί σκληρότερα μέτρα για τις εταιρείες που μεταφέρονται σε χώρες με ηπιότερη φορολογία. Η Pfizer θα χρειαστεί να πληρώσει το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων στην Allergan για έξοδα που σχετίζονται με τη συμφωνία, όπως ανέφερε η πηγή.
Η Allergan, η οποία λειτουργεί από το Νιου Τζέρζι αλλά έχει έδρα το Δουβλίνο, συμφώνησε το περασμένο έτος να συγχωνευτεί με την Pfizer με μια συναλλαγή που θα πρόσφερε στην εταιρεία με έδρα την Νέα Υόρκη μια νέα διεύθυνση και χαμηλότερη φορολογία.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά μια νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου η διακυβέρνηση πρότεινε τη Δευτέρα σκληρότερους από το αναμενόμενο νέους κανόνες που καθιστούν δυσκολότερη την οριστικοποίηση συμφωνιών που επιτρέπουν στις εταιρείες να μεταφέρονται σε περιοχές με ηπιότερους φόρους, όπως η συμφωνία των Pfizer και Allergan. Η συμφωνία αυτή θα επέτρεπε τη μεταφορά της νέας εταιρείας στην Ιρλανδία.                      7/4/2016
virus.com.gr
■ Μόλις μερικές ώρες μετά την οπισθοχώρηση της Allergan από τη συγχώνευση 160 δισεκατομμυρίων $ με την Pfizer, η εταιρεία ανέκαμψε κατά  3,3 δις.δολ με μία συμφωνία αδειοδότησης για τα παγκόσμια δικαιώματα ενός χαρτοφυλακίου φαρμάκων για νευρολογικές διαταραχές από την εταιρία Heptanes.fiercebiotech.com 09/04/2016
 ■ Η AbbVie έχει πραγματοποιήσει μία ιστορική αγορά, πληρώνοντας αδρά (9.8 δις.δολ.)για μία νέα θεραπεία φάσης ΙΙ για τον καρκίνο του πνεύμονα που στόχο έχει να πάρει γρήγορη έγγριση.
 fiercebiotech.com 29/4/2016
■ ΗPfizerκαιηWaveLifeSciencesέκαναν συμφωνία ύψους 900εκατ. δολαρίων προκειμένου να αναπτύξουν θεραπείες για μεταβολικές νόσους.7/5/2016   pharmatimes.com
Με το ποσό των 38 εκατ. δολ. θα ενισχυθεί η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Takeda Pharmaceuticals, από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates προκειμένου να αναπτύξει ένα χαμηλού κόστους εμβόλιο κατά τις πολιομυελίτιδας, για χρήση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση αποτελεί μέρος της στρατηγικής για την εξάλειψη της ασθένειας, χρησιμοποιώντας αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (IPV), προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η νόσος δεν επανεμφανίζεται.                                       10/5/2016   
virus.com.gr
■ Μετοχές αξίας έως 10 δισ. δολ. επαναγοράζει η Allergan.
Την επαναγορά μετοχών αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει η φαρμακευτική επιχείρηση Allergan, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της επιχείρησης γενοσήμων αξίας 40 δισ. στην Teva Pharmaceutical Industries. Σύμφωνα με το Bloomberg, η φαρμακευτική εταιρεία θα αγοράσει μετοχές αξίας 4 έως 5 δισ. μέσα στους επόμενους 4 με 6 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.Η μετοχή της Allergan έχει πέσει 13% από όταν η Pfizer απέσυρε την πρότασή της να την εξαγοράσει για 160 δισ. δολάρια. Η Pfizer έκανε πίσω διότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει κανονισμούς βάσει των οποίων οι εταιρίες δεν επιτρέπεται πλέον να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για να γλιτώνουν φόρους.
Η Allergan εστιάζει πλέον στην ολοκλήρωση της πώλησης της επιχείρησης γενοσήμων στην Teva, ενώ και οι δύο εταιρίες αναμένουν η συμφωνία να κλείσει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ξεκινήσει η επαναγορά, αν και η Allergan ενδέχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ανάλογα με τις συνθήκες.11/5/2016 virus.com.gr
 ■ Η Mylan μπορεί να έχει αποτύχει στην προσπάθειά της να αγοράσει το OTC (μη συνταγογραφούμενο) Perrigo ($ PRGO), αλλά προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα. Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση συμφωνίας της τάξης 7,2 δισεκατομμυρίων $ με τη Σουηδική Meda, η εταιρεία αναφέρει ότι θα δαπανήσει περίπου $ 1 δισεκατομμύριο για να πάρει τοπικά δερματικά φάρμακά από την RenaissanceAcquisitionHoldings.
Η συμφωνία θα δώσει στη Mylan ένα πακέτο πάνω από δύο ντουζίνων εγκεκριμένων φαρμάκων και έναν αγωγό από δύο δωδεκάδες και περισσότερο, καθώς και μια οργάνωση πωλήσεων που θα αξιοποιηθεί στον τομέα της δερματολογίας. Στην κορυφή του, η Mylan αγοράζει δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, ενώ περιλαμβάνεται και ένα συμβόλαιο παραγωγικής δραστηριότητας. Αναφέρεται ότι η επιχείρηση είχε περίπου 370 εκατομμύρια $ το 2015 σε έσοδα και περίπου 1.200 εργαζομένους.                                             13/5/016, 2016 FiercePharma
■ Σε συνομιλίες με τη φαρμακευτική επιχείρηση Roche βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να μειωθεί η τιμή του φαρμάκου Herceptin, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 500.000 ραντ (32.745 δολ.) ετησίως.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι περισσότερες χώρες της Αφρικής ιστορικά πιέζουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις υψηλές τιμές διάθεσης των φαρμάκων τους. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ξεκίνησε τους δωρεάν εμβολιασμούς των νεαρών κοριτσιών κατά ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου. Για την ενέργεια αυτή, το υπουργείο είχε προηγουμένως διαπραγματευθεί για χαμηλότερη τιμή με τον κατασκευαστή, την GlaxoSmithKline.
■ Η AstraZeneca έχει ολοκληρώσει την εξαγορά του επιχειρηματικού πυρήνα της Takeda που αφορά τα αναπνευστικά φάρμακα με το ποσό των 575 εκατ.δολ. Μιά κίνηση που η γιγαντοφαρμακοβιομηχανία  λέει ότι θα αυξήσει τα κέρδη της το 2016.pharmatimes.com   16/5/2016
■ Η BoehringerIngelheim προχώρησε σε συνεργασία με τη BioMedXTeamUpγια τη διερεύνηση και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για ψυχιατρικές ασθένειες.
contractpharma.com  26/5/2016
■ Τα δικαιώματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής του νέου φαρμάκου Zurampic, για την ουρική αρθρίτιδα, μεταβίβασε η AstraZeneca στη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Gruenenthal.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η βρετανική εταιρεία θα λάβει έως και 230 εκατ. δολ. από τις πωλήσεις σύμφωνα με τη σύμβαση.
Η AstraZeneca αναπτύσσει μια στρατηγική πώλησης των δικαιωμάτων σε μη βασικά της φάρμακα, καθώς επενδύει στην ανάπτυξη νέων. Η διάθεση των δικαιωμάτων του Zurampic έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να αμφισβητούν την επιτυχία των προηγούμενων εξαγορών της, δεδομένης μάλιστα της διάθεσης 1,26 δισ. δολ. για την εξαγορά της Ardea Biosciences το 2012.
Virus.com.gr 6/6/2016
■ Η Merck Γερμανίας έχει συνδεθεί με Array BioPharma και Pierre Fabre να ξεκινήσει μια Lage-στάδιο της δίκης την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας νέας θεραπείας συνδυασμού σε BRAF-μεταλλαγμένο μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο (CRC).
 pharmatimes.com  7/6/2016
■Η AstraZeneca πωλεί το κομμάτι των αναισθητικών φαρμάκων της παγκόσμια πλην ΗΠΑ στην AspenGlobalInc σε μια συμφωνία ύψους 770 εκατ. δολ. pharmatimes.com 11/6/ 2016
■ Νέες παγκόσμιες συνεργασίες της AbbVie στον τομέα της Ογκολογίας.
Σε στρατηγική συνεργασία με τις εταιρείες CytomX Therapeutics και argenx,προχωρά η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie.Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τις εταιρείες CytomX Therapeutics και argenx, στο πλαίσιο της συνεχούς επένδυσής της σε νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις, που ανοίγουν νέους ορίζοντες στον τομέα της Ογκολογίας.
Η AbbVie, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία argenx, μια βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικής έρευνας που είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία και στην ανάπτυξη διαφοροποιημένων θεραπευτικών αντισωμάτων για τη θεραπεία του καρκίνου και σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων.13/6/2016 iatronet.gr
■Στην αγορά οκτώ γενόσημων φαρμάκων από την TevaPharmaceuticalIndustries και την AllerganPlc έναντι 350 εκατ. δολ. Προχωρά η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ινδίας, η DrReddyLaboratoriesLtd.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που η Reddy Laboratories έχει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση ανάπτυξης της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά όπου δραστηριοποιείται αγορά, λόγω των ρυθμιστικών προβλημάτων για εγκρίσεις νέων φαρμάκων. Η συμφωνία που αφορά την απόκτηση γενόσημων φαρμάκων αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.Η Dr Reddy πρόκειται να πληρώσει τη συμφωνία με μετρητά.
Τον περασμένο μήνα η Teva είχε οριστικοποιήσει συμφωνίες -έως 2 δις. δολ.- πώλησης περιουσιακών στοιχείων για να κερδίσει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών , αναφορικά με τα προϊόντα της Allergan. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που μεταβιβάζονται αφορούν τη θεραπεία ασθενειών για τον καρκίνο, τις αναπνευστικές παθήσεις και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.virus.com.gr  14/6/ 2016
■ Η Roche απέκτησε τα δικαιώματα σε ένα πειραματικό φάρμακο για ασθένεια των ματιών και στη τεχνολογία της βιο-τεχνολογικής εταιρίας Eleven Biotherapeutics σε μια συμφωνία ύψους 270 εκατ.δολ.pharmatimes.com 14/6/2016
■Τα δικαιώματα ενός πειραματικού φαρμάκου για το έντερο σχεδιάζει να αγοράσει η ιρλανδική φαρμακοβιομηχανία Shire Plc, από από την Pfizer Inc, προκειμένου να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο με τις γαστρεντερικές θεραπείες.Ο επικεφαλής του τομέα κλινικής ανάπτυξης της εταιρείας δήλωσε ότι η συμφωνία αδειοδότησης δίνει ώθηση στην πολιτική ανάπτυξης νέων θεραπειών της εταιρείας, για γαστρεντερικές παθήσεις .                                                                 fiercepharma.com 16/6/ 2016
■ Η Pfizer προχώρησε σε ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στις βιολογικές εγκαταστάσεις της στη Βρεττανία με το ποσό των 200 εκατ.ευρώ.                                      fiercepharma.com 17/6/2016
■ Τουλάχιστον 5 βιοομοειδή φάρμακα στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να λανσάρει έως το 2020 η Novartis, μέσω της θυγατρικής της Sandoz, κερδίζοντας σημαντικό «έδαφος» στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Όπως μεταδίδει το Fiercepharma, ο γίγαντας των γενοσήμων έχει ως στόχο να προωθήσει στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές 11 βιοομοειδή σκευάσματα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους – δημιουργώντας αντίγραφα σε megablockbusters όπως του Enbrel της Amgen και της Pfizer, του Humira της Abbvie, του Neulasta της Amgen, του Remicade της Johnson & Johnson και Merck και του Rituxan της Roche.
Μολονότι αποτελεί έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, 6 από τα 11 σκευάσματα βρίσκονται ήδη σε τελικό στάδιο, όπως τονίζει η Sandoz. Πιο πρόσφατα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έκαναν δεκτή την αίτηση της εταιρείας για αντίγραφο φαρμάκου κατά του καρκίνου.
Η έγκριση των 5 βιοομοειδών το 2020 αναμένεται να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της επιπλέον 44 δισεκατομμύρια δολ. στις παγκόσμιες πωλήσεις της επιχείρησης.                               23/06/2016
■ Στη διάθεση 350 εκατ. δολ. προκειμένου να δημιουργήσει ένα κέντρο βιοτεχνολογίας στην Κίνα προχωρά η Pfizer Inc.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εγκατάσταση της μονάδας στην ανατολική περιοχή Hangzhou -πρώτο κέντρο βιοτεχνολογίας της Pfizer στην Ασία – αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018.
Οι περισσότερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως αναζητούν έξυπνους τρόπους να αξιοποιήσουν την αγορά υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 185 δις. δολ. έως το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health.
Η επένδυση στην Κίνα θα επιτρέψει στην εταιρεία να διεισδύσει στην αγορά με νέες συμφωνίες αδειοδότησης και συνεργασίες με κοινοπραξίες, ενώ στόχος είναι να αναζητηθούν και τα πλεονεκτήματα με τις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα «συνεργαστεί στενά» με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να φέρει «στην αγορά το συντομότερο δυνατό» νέα φάρμακα. Το σύνολο των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας αναμένεται να ανέλθει στα 1,3 τρις. δολ. μέχρι το 2020.Virus.com.gr  29/11/2016
■ Στην ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων αξίας 22,8 δισ. ευρώ συμφώνησε η Sanofi με τη γερμανική Boehringer Ingelheim. Η κίνηση θα τονώσει τις δραστηριότητες της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας στην πώληση φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, όπως τονίζει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εταιρείες γνωστοποίησαν πως έφτασαν σε οριστική συμφωνία, ενώ το Δεκέμβριο είχαν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Οι όροι της συμφωνίας έχουν παραμείνει ως είχαν κατά την αρχική ανακοίνωση, απ’ όπου η Sanofi θα ανταλλάξει την επιχείρηση ιατρικής φροντίδας ζώων Merial, αξίας 11,4 δισ. ευρώ, με την επιχείρηση καταναλωτικών προϊόντων υγείας της Boehringer, η οποία εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η Boehringer θα πληρώσει 4,7 δισ. στη Sanofi, σε μετρητά.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η συμφωνία βοηθά το διευθύνοντα σύμβουλο να αναμορφώσει τη Sanofi, της οποίας το τμήμα φαρμακευτικών προϊόντων έχει πληγεί από μειούμενες πωλήσεις του καλύτερου προϊόντος της, της ινσουλίνης. Προσθέτει επίσης στην ενοποίηση του τομέα καταναλωτικών προϊόντων υγείας.Virus.com.gr  29/6/2016
■ΗNovartis προχωρεί σε συμφωνία με τη Xencor ύψους 2,6 δις.δολ στη προοπτική ανεύρεσης νέων θεραπειών στην ογκολογία.                                                      fiercebiotech.com29/6/2016
BREXIT KAI ΦAΡMAKEYTIKH BIOMHXANIA
■Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), που είναι υπεύθυνος για την κεντρική διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, εδρεύει στο Λονδίνο!
“Φωτιά” έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στις μεγάλες βρετανικές φαρμακευτικές βιομηχανίες. Το Brexit διαμορφώνει νέα δεδομένα για την αγορά φαρμάκου, η οποία αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της βρετανικής οικονομίας. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες της Γηραιάς Αλβιώνας απασχολούν πάνω από 70.000 εργαζόμενους, αποτελώντας τον τρίτο μείζονα βιομηχανικό τομέα της χώρας. Την τελευταία δεκαετία, διευρύνουν διαρκώς τις εξαγωγές τους, παρέχοντας σημαντικό συνάλλαγμα. Πραγματοποιούν, δε, σημαντικές επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη οι οποίες ξεπερνούν ετησίως τα 4 δισ. Λίρες.
Οι εταιρείες GlaxoSmithKline και AstraZeneca θεωρούνται παγκόσμιοι κολοσσοί, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τις δύο πρώτες θέσεις στη Βρετανία και την έβδομη και όγδοη θέση διεθνώς. Ισχυρή παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία έχουν και ξένες εταιρείες, όπως η Pfizer, η Novartis και η Hoffmann – La Roche.
Το Brexit μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία γενικότερα και ειδικότερα στη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών. Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προκύπτει από το γεγονός ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ενδέχεται να έχει πρόβλημα στην εγκριτική διαδικασία για την κυκλοφορία φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΕΜΑ
Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι υπεύθυνος για την κεντρική διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο εν λόγω Οργανισμός, μάλιστα, εδρεύει στο Λονδίνο! Η Βρετανία έχει και δικό της εγκριτικό οργανισμό για τα φάρμακα, ο οποίος είναι γνωστός ως Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA).Με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλείται από το Brexit, ενδέχεται να υπάρξει επίπτωση στην έγκριση μίας σειράς σκευασμάτων βρετανικών εταιρειών, ενώ η χώρα αναμένεται να χάσει την προνομιούχο θέση που έχει σήμερα στην εγκριτική διαδικασία. Στον αντίποδα, το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Brexit θα βάλει σε κίνδυνο 8,5 δισεκατομμύρια λίρες, οι οποίες επενδύονται ετησίως στην επιστήμη. Προβληματισμός επικρατεί, επίσης, για το εάν θα έχει η Βρετανία πλέον πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων για τις κλινικές μελέτες. Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο το ότι 90 κορυφαία στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας είχαν ταχθεί με επιστολή τους ανοικτά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των στελεχών αυτών, περιλαμβάνονταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της GlaxoSmithKline και της Astrazeneca.
Σχολιάζοντας την Παρασκευή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ABPI) Mike Thompson, ανέφερε τα εξής:
“Η φωνή των Βρετανών πολιτών ακούστηκε. Δημιουργεί άμεσες προκλήσεις για τις μελλοντικές επενδύσεις, την έρευνα και τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό το δεδομένο, έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση, να συμφωνήσουμε ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοικτό για τις επιχειρήσεις”.
Ελλάδα
Σημαντική είναι η παρουσία των δύο μεγάλων βρετανικών φαρμακοβιομηχανιών και στη χώρα μας. Η GlaxoSmithKline έχει δυναμική παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 και δραστηριοποιείται σε τρεις κύριους τομείς: τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας.
Η AstraZeneca Ελλάδας επενδύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην ελληνική οικονομία και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα.Στο διάστημα αυτό εισήγαγε 43 καινοτόμα φάρμακα, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης ορισμένων σοβαρών παθήσεων, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.Iatronet.gr24/6/2016
Έκκληση για συνεργασία των Φαρμακευτικών Εταιρειών μετά το Brexit
Σε προτροπή για διατήρηση του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών με επίκεντρο τον ασθενή, καλεί Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων αλλά και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
"Στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) και του προβληματισμού όλων όσων εμπλέκονται στον ευρωπαϊκό τομέα της υγείας για τις συνέπειες της απόφασης αυτής, τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) όσο και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι αποφάσεις που θα επακολουθήσουν να θέτουν στο επίκεντρο τον ασθενή.
Η EFPIA και ο ΣΦΕΕ υποστηρίζουν τον κοινό στόχο που αφορά στην άμεση πρόσβαση σε φάρμακα σε όλη την Ευρώπη, καθώς και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος κανονιστικών ρυθμίσεων και άσκησης πολιτικής που ενθαρρύνει την καινοτομία και στηρίζει την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, των συστημάτων υγείας και της κοινωνίας. Ως κλάδος, δεσμευόμαστε τους προσεχείς μήνες να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς τους στόχους".              Iatronet.gr27/06/2016
Σε άπατα νερά ΕΜΑ, ΜΗRA, ιατρικός τουρισμός, τιμολόγηση φαρμάκων, παράλληλο εμπόριο. Τίποτα πια δεν πρόκειται να είναι το ίδιο μετά το Brexit και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να οχυρωθεί η εύρυθμη λειτουργία στο φάρμακο.
Πολλά και αναπάντητα είναι επί του παρόντος τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για το μέλλον της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας μετά την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνομιλώντας με εκπροσώπους από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά και το λιανεμπόριο, αυτοί μας ανέφεραν ότι τίποτα πια δεν πρόκειται να είναι το ίδιο και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να οχυρωθεί η εύρυθμη λειτουργία στο φάρμακο. Ποιες όμως είναι οι πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της Κοινότητας, καθώς και ποιες αναμένεται να είναι οι πρώτες συνέπειες στο χώρο του φαρμάκου και ευρύτερα στον κλάδο της υγείας;
1) Καταρχήν, όπως μας λένε στελέχη, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη έδρα του ΕΜΑ -όργανο αντίστοιχο με τον δικό μας ΕΟΦ- που σήμερα είναι το Λονδίνο.

2) Επίσης, εκκρεμεί πλέον και η έδρα του αγγλικού θεσμικού οργάνου ΜΗRA. Το τελευταίο λόγω της τεχνογνωσίας που είχε αναπτύξει ήταν αυτό που ενέκρινε νέα σκευάσματα στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.
3) Πηγές υποστηρίζουν ότι επιπτώσεις θα υπάρχουν και στο κόστος των σκευασμάτων. Οι τιμές βγαίνουν ως γνωστόν βάσει των τριών φθηνότερων χωρών (που συνήθως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία). Ωστόσο σε κάποιες κατηγορίες σκευασμάτων συμμετείχε η Αγγλία. Κάτι που πλέον δεν υφίσταται και έτσι στο «καλάθι της τιμολόγησης» η Αγγλία θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλη χώρα (ακριβότερη).
4) Πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες για τις ελληνικές εταιρείες που έχουν συστήσει εμπορικά παραρτήματα στο αγγλικό έδαφος ή έχουν εξαγοραστεί από αγγλικές εταιρείες.
5) Όνειρο ήταν και πέρασε το παράλληλο εμπόριο προς την Αγγλία (ήταν στις βασικές αγορές που διοχετεύονταν σκευάσματα). Πλέον με την υποτιμημένη στερλίνα δεν συμφέρουν οι εξαγωγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να υποστηρίξουν το παράλληλο εμπόριο είχαν συστήσει και εμπορικές θυγατρικές στο Λονδίνο, οι οποίες όπως εκτιμάται είναι θέμα χρόνου να αναστείλουν και τη λειτουργία τους.
6) Κατακόρυφη πτώση αναμένεται στον ιατρικό τουρισμό, καθώς πλέον γινόμαστε ως χώρα πάρα πολύ ακριβή. Στέλεχος μας επεσήμανε ότι υπάρχει τμήμα του Ιατρικού Τουρισμού, όπως επί παραδείγματι το κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είχε πολλούς Άγγλους πελάτες. Το πιθανότερο θεωρείται ότι αυτοί θα στραφούν τώρα πια σε άλλες αγορές φθηνότερες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος ή η Τουρκία. Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει για τους Άγγλους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους είναι το ζήτημα της βίζας.

7) Τι μέλλει γενέσθαι με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που εδρεύουν στην Αγγλία, όπως είναι η Glaxo Smithkline και η Αstra Zeneca. Mετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις έχουν φουντώσει οι φήμες που θέλουν τις διοικήσεις των δύο εταιρειών να είναι έτοιμες για μεταφορά έδρας ή των τμημάτων λειτουργίας τους σε άλλες χώρες (πιθανότατα Ελβετία).
8) Πλήγμα αναμένεται να υποστούν και οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκου, καθώς και το γραφειοκρατικό κόστος αυξάνεται, ενώ αναμένεται και η επιβολή δασμών.
Άλλωστε η καινοτομία, η επένδυση στην τεχνολογία, οι Κλινικές Μελέτες, τα οικονομικά της υγείας, έχουν σε μεγάλο βαθμό την ρίζα τους στο Αγγλικό σύστημα υγείας. Το σίγουρο είναι ότι το ευρωπαϊκό φάρμακο αλλάζει πλέον σελίδα στην ιστορία του μετά την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσει κανείς επακριβώς τις συνέπειες αυτής της κίνησης, καθώς όπως λέγεται οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις περί εξόδου μπορούν να κρατήσουν από 6 μήνες έως και 2 χρόνια.                      Iatronet.gr27/06/2016
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Η Valeant κινείται γρήγορα στο να μειώσει τις θέσεις εργασίας, ξεκινώντας από τους αντιπροσώπους πωλήσεων δερματολογίας φτάνοντας τις 140 απολύσεις αρχικά. 5/4/2016  Fierce Pharma
■ Η εταιρία Biogen ανακοίνωσε μειώσεις 11% στο προσωπικό της που ανέρχεται σε 7500 άτομα, δηλαδή θα απολύσει 825 εργαζόμενους. Επίσης θα πουλήσει ή θα κλείσει ένα εργοστάσιο παραγωγής στην έδρα της στο Cambridge, MA, περικόπτοντας έτσι έως 285 θέσεις εργασίας, μετακινώντας το βάρος του έργου σε πιο αποδοτικές για αυτή μονάδες στο δίκτυό της.
■ Η φαρμακοβιομηχανία ΕΝDO,που έχει την έδρα της στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία στα πλαίσια «αναδιοργάνωσης» της  λόγω « μειωμένης ανάπτυξης της εταιρίας »,ανακοίνωσε τη πραγματοποίηση 740 απολύσεων.                                                                               9/5/2016 FiercePharma
■ Τον περασμένο μήνα, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα μειώσει 1,1 δις $ το ετήσιο κόστος, μηδενίζοντας τα εξόδων πωλήσεων και των διοικητικών εργασιών ώστε να αποταμιευθούν αυτά τα χρήματα.Η AstraZeneca κόβει την σύμβαση της με το δίκτυο πωλήσεων Publicis Touchpoint Solutions. Συγκεκριμένα η εταιρεία επιβεβαίωσε με μια ηλεκτρονική δήλωση την Τρίτη την διακοπή, ενώ εξετάζει και την εσωτερική στελέχωση των πωλήσεων της. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων της Publicis που εντάσσονταν στη δύναμη της AstraZeneca είπαν ότι οι περικοπές θα χτυπήσουν 1.600 εργαζόμενους με σύμβαση. Οι περικοπές απότην Publicis θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Ιουνίου. Είχαν ανακοινωθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.FiercePharma13/5/2016     
■ Η ΕταιρίαRoche της σε μια προσπάθεια να κλείσει τέσσερις εγκαταστάσεις και τη μετάβαση της παραγωγής της σε περισσότερο βιολογικά και εξειδικευμένα φάρμακα και μακριά από παλαιότερα φάρμακα που απαιτούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε το σχέδιο της, λέγοντας ότι η μονάδα θα κόστιζε περίπου $ 1.6 δισεκατομμύρια και θα οδηγήσει σε 1.200 απολύσεις σε χρονικό διάστημα 5 ετών. Τον περασμένο μήνα, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να πουλήσει εγκαταστάσεις της στη Νότια Καρολίνα και στο Clarecastle στην Ιρλανδία, η Roche δήλωσε ότι θα τις κλείσει για μια περίοδο δύο έως τριών ετών. Περίπου 220 άνθρωποι εργάζονταν στο εργοστάσιο της Νότιας Καρολίνας κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης και 240 στην περιοχή της Ιρλανδίας.       15/6/2016 FiercePharma
■ Πριν από μία εβδομάδα, η Pfizer ανακοίνωσε 100 απολύσεις στο Κολοράντο.                                                                                       fiercepharma.com  24/6/2016
TO ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Συγγνώμη της ReckittBenckiser για τους 100 θανάτους. Με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ετών αποφάσισε να ζητήσει δημόσια συγνώμη η βρετανικών συμφερόντων πολυεθνική Reckitt Benckiser για τους 100 περίπου θανάτους αλλά και για τις εκατοντάδες περιπτώσεις πρόκλησης σοβαρών αναπνευστικών παθήσεων στη Νότια Κορέα, από συσκευή της, η οποία υποτίθεται πως βελτίωνε την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Επρόκειτο για έναν μηχανικό υγραντήρα ο οποίος όμως ταυτόχρονα, με χρήση χημικών υποσχόταν απολύμανση της ατμόσφαιρας στο σπίτι, κάτι το οποίο ωστόσο αποδείχθηκε μοιραίο για την ανθρώπινη υγεία. Από τις πλέον τραγικές πτυχές της υπόθεσης το ότι πάρα πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, βρέφη αλλά και μικρά παιδιά.
«Είναι η πρώτη φορά που για το συγκεκριμένο θέμα αναλαμβάνουμε εμείς την πλήρη ευθύνη και είμαστε σε θέση να ζητήσουμε μια μεγάλη συγνώμη, αν και αργήσαμε γι’ αυτή, καθώς ήδη έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Reckitt Benckiser, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπροσωπώντας τον πολυεθνικό κολοσσό, για να δεχθεί ωστόσο βίαιη επίθεση από συγγενείς των θυμάτων που δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν και να τον προπηλακίσουν, αρνούμενοι να δεχθούν πως οι άνθρωποι τους χάθηκαν απλώς χρησιμοποιώντας ένα καταναλωτικό προϊόν. Ο ίδιος ο Safdar προσέθεσε πως, η εταιρεία κατέβαλε εκατομμύρια δολαρίων για αποζημιώσεις, τόσο προς τις οικογένειες των νεκρών όσο και προς εκείνους που υπέστησαν προσωρινές είτε και μόνιμες βλάβες της υγείας τους, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη συσκευή. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα θύματα στη συγκεκριμένη χώρα από ανάλογου τύπου συσκευές ήδη έχουν φτάσει τα 500 καθώς αρκετές ακόμη εταιρείες χρησιμοποιούσαν αντίστοιχης σύνθεσης απολυμαντικό υγρό το οποίο αποδείχθηκε θανατηφόρα τοξικό για την ανθρώπινη υγεία.Virus.com.gr 6/5/2016
ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Οι βιομήχανοι δεν έκρυψαν ποτέ τις αξιώσεις τους απ' το πολιτικό προσωπικό τους. Δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν «περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, για να ενισχυθεί η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ (...) την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ζητάνε παροχή ρευστότητας, μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, λήψη αναπτυξιακών μέτρων, μείωση του κόστους Ενέργειας, αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης... Ούτε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε τις προθέσεις του. Ο Αλ. Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ δεσμεύεται για τόσα κι άλλα τόσα μέτρα υπέρ τους (σταθερό, διαφανές, δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, μείωση του ενεργειακού κόστους, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών «ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις», στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα κ.ά.).
Ήταν απ' τις υποσχέσεις που η κυβέρνηση τίμησε και με το παραπάνω. Πριν από λίγο καιρό έφερε στη Βουλή τροπολογίες για την απαλλαγή των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και την απαλλαγή ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από την καταβολή προηγούμενων προστίμων και λοιπών «επιβαρύνσεων».
Ενέκρινε πρόσφατα «δέσμη δράσεων για την ενίσχυση της βιομηχανίας», η οποία είχε προηγουμένως παρουσιαστεί, στις 6/4, από την υφυπουργό Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των πορισμάτων του «Φόρουμ Βιομηχανίας», του οργάνου δηλαδή που συγκρότησε, σε «συντονισμό» με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν και οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι και ο ΣΦΕΕ. Στα πορίσματα αυτά γίνεται σαφώς λόγος για «σχεδιασμό συγκεκριμένων κινήτρων» για την «ενίσχυση των δυναμικών κλάδων», με «σύγχρονα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή «οριζόντια φορολογικά και άλλα κίνητρα που δημιουργούν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων», πρόσβαση σε ευρωενωσιακά προγράμματα, «μείωση του ενεργειακού κόστους», «ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης, κρατικών ενισχύσεων (π.χ. φορολογικές απαλλαγές, χρηματοδότηση από τρίτους κ.ά.)».
Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» μόλις προ ολίγων ημερών, στον οποίο αντανακλώνται σε μεγάλο βαθμό τα «πορίσματα» του Φόρουμ. Σ' αυτόν - σε κραυγαλέα αντίθεση με τα μέτρα-κόλαφο για το λαό που περιλαμβάνει ο νόμος-λαιμητόμος, «δωράκια» και αυτά στο κεφάλαιο αφού εντάσσονται στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του - περιλαμβάνονται νέες φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, δωρεάν κρατική χρηματοδότηση, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερός φορολογικός συντελεστής επί των κερδών μέχρι και 12 χρόνια για τις «στρατηγικές επενδύσεις», αλλά και επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» των καπιταλιστών! Στη βάση όλων των παραπάνω, το εγχώριο κεφάλαιο, πέρα από τις «γκρίνιες» για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής και τις «πιέσεις» για την ταχύτερη υλοποίησή της, φροντίζει να δώσει τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στους προκατόχους της για τη συνολικότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του: «Παρά την επίπονη διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής της χώρας μας οφείλουμε σήμερα να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε πριν από λίγο καιρό μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ του «Economist», στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Το κεφάλαιο έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι. Δεν στηρίζει κανέναν δίχως ανταλλάγματα. Όπως επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ να του κάνει τη βρώμικη δουλειά, μπορεί αύριο να επιλέξει κάποιο άλλο κόμμα. Κριτήριό του, πάντως, δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ τα λαϊκά συμφέροντα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια οι κύριοι της κυβέρνησης. Δεν κοροϊδεύουν κανέναν πια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισήγηση του υπουργού Υγείας στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist».
Τώρα τάχα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εξασφαλιστούν στους ασθενείς φτηνά και αξιόπιστα φάρμακα, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ελλάδα. Βέβαια, το ενδιαφέρον της δεν είναι για τους ασθενείς, αλλά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επιδιώκει να αυξηθεί η παραγωγή γενόσημων και έτσι να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική δαπάνη για τα φάρμακα. Γι' αυτό λέμε ότι ο «καημός» της κυβέρνησης δεν είναι γιατί πληρώνουν φάρμακα ακριβά οι ασθενείς σε σχέση με παλιότερα.
Η κυβέρνηση, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, εκθειάζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και μάλιστα συμφώνησε να κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το 2018. Τώρα τάχα αναρωτιέται γιατί ενώ μείωσε τη λιανική τιμή των φαρμάκων, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα από πριν; Αν το ενδιαφέρον της για τους ασθενείς ήταν πραγματικό και όχι υποκριτικό, θα μπορούσε να καταργήσει τις λεγόμενες «ασφαλιστικές τιμές» με τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζουν την αποζημίωση σε ένα μόνο μέρος της λιανικής τιμής των φαρμάκων και τα υπόλοιπα τα πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Όπως και τα φάρμακα που δε συνταγογραφούνται και τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς.

Δηλαδή, το «κοινωνικό πρόσημο» της πολιτικής της κυβέρνησης φτάνει μέχρι το σημείο της αλλαγής του τρόπου των αυξημένων πληρωμών από τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό, μ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης «του κοινωνικού πρόσημου», δεν μπορεί ούτε ως σκέψη να περάσει το λαϊκό αίτημα για δωρεάν Φάρμακο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.