Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:  632                                                                                                                                                    Αθήνα 7/7/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Με την ψήφιση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του νόμου - λαιμητόμου για το ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχτηκαν ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμά τους για κοινωνική ασφάλιση και μια σύνταξη που θα τους επιτρέπει να ζουν με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης και του υπουργού εργασίας πως τάχα οι χαμηλές συντάξεις προστατεύονται, αποδείχτηκαν αναληθείς, το κατάλαβαν στην τσέπη τους χιλιάδες συνταξιούχοι όταν πήγαν να εισπράξουν τις συντάξεις τους και τις βρήκαν κουτσουρεμένες. Όμως, όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν πολλαπλά χαμένοι από την αντιασφαλιστική  μεταρρύθμιση, όχι μόνο εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας.
Αναφέρουμε τις βασικές ανατροπές που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος:
·       Η κύρια σύνταξη σπάει σε δύο κομμάτια, τη βασική που θα φτάνει στα 384 ευρώ για πάνω από 20 έτη ασφάλισης και με συμπληρωμένα τα 67 χρόνια και την αναλογική που θα δίνεται ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και θα λειτουργεί σε καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση. Το κράτος θα είναι εγγυητής μόνο στο μέρος της βασικής σύνταξης.
·       Η μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης (42,85% για 40 έτη εργασίας & 33,8% για 35 έτη, από 80% και & 70% αντίστοιχα που ίσχυε μέχρι τώρα) θα επιφέρει αντίστοιχες δραματικές μειώσεις στις συντάξεις. Επιπλέον μείωση θα έχουμε στο αναλογικό κομμάτι των συντάξεων, καθώς ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος όλου του εργάσιμου βίου αντί για το μέσο όρο της καλύτερης πενταετίας των τελευταίων δέκα χρόνων που ίσχυε στο ΙΚΑ.
·       Ενταφιάζεται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη.
·       Το ΕΚΑΣ που αφορά 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους καταργείται οριστικά.
·       Περικοπές έχουμε και στις επικουρικές συντάξεις και όχι μόνο για τους εργαζόμενους που το σύνολο των αποδοχών κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1300 ευρώ. Αυξάνονται οι εισφορές στην επικουρική κατά 1,5% την επόμενη πενταετία, μειώνεται δραστικά το ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλ. ο γνωστός μας «κόφτης».
·       Όσον αφορά τις αναπηρικές, η κύρια σύνταξη θα δίνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Έτσι, συνταξιούχος με μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας, με ποσοστό 67%-79,9%, θα λαμβάνει το 75% της κύριας σύνταξης, το «ιλιγγιώδες» ποσό των 288 ευρώ! Μη σου τύχει εργατικό ατύχημα, δηλαδή!
Ο νόμος - λαιμητόμος μας θίγει όλους και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην ασφάλιση όπου η συμμετοχή της εργοδοσίας και του κράτους της περιορίζεται δραστικά. Εξασφαλίζεται έτσι ζεστό χρήμα που θα πάει στους μεγάλους ομίλους, δηλ. στα αφεντικά μας, στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για να εισβάλουν τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να μετατραπεί η ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.
Η επικουρική ασφάλιση θα αντικατασταθεί από ιδιωτικά, επαγγελματικά ταμεία, που θα λειτουργούν σε αμιγώς κεφαλαιοποιητική βάση, όπου μόνο οι εισφορές των εργαζόμενων θα είναι «εγγυημένες», όχι όμως και το ποσό της σύνταξης που θα παίρνουμε.  Το παράδειγμα του επικουρικού μας ταμείου ΤΕΑΥΦΕ, που μετατράπηκε, με ευθύνη της διασπαστικής ομοσπονδίας ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ, σε επαγγελματικό, είναι χαρακτηριστικό: Οι συνταξιούχοι του φαρμάκου είδαν μέσα σε τρία χρόνια τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 57% ενώ η αναλογιστική μελέτη για το ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ, προβλέπει μέση σύνταξη, με τις πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις, 140 ευρώ!
Η ΠΟΙΕ έπαιξε το βρώμικο ρόλο του λαγού, αφού ουσιαστικά εφάρμοσε τις προσταγές της μεγαλοεργοδοσίας, των μνημονίων και της ΕΕ για ένα  ασφαλιστικό που θα στηρίζεται στους τρεις πυλώνες: κύρια σύνταξη, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση.
Και σα να μην έφτανε η «σωτηρία» του ταμείου, η ΠΟΙΕ θέλει να επεκταθεί και στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης για όλο τον κλάδο με πρόταση που, όπως λέει, δε θα έχει «μισθολογικό κόστος» για τους εργοδότες! Σε πλήρη ταύτιση με τους εργοδότες, δηλαδή, η ΠΟΙΕ θεωρεί «κόστος» τους παραγωγούς όλου του πλούτου, τους εργαζόμενους!
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι η ΠΟΙΕ δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση – νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα «παιχνιδάκια» που παίζουν με την εργοδοσία, γιατί θα μας βρουν απέναντί τους.
Αλλά, για να πάμε και στο «δια ταύτα», τι σημαίνει σύμβαση χωρίς «μισθολογικό κόστος»; Αλήθεια, τι προτείνουν για τους εργαζόμενους του κλάδου, σήμερα, που οι απώλειές μας είναι τεράστιες εξαιτίας των αντεργατικών νόμων που θεσμοθετούν την εργασιακή ζούγκλα και τη φοροληστεία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος; Κόπτονται, αντιθέτως, για το «μισθολογικό κόστος» των αφεντικών που έχουν στα χέρια τους όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο για να κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη, με τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που μπορούν πλέον να είναι κατώτερες της όποιας κλαδικής, με τη μερική απασχόληση, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα επιδοτούμενα προγράμματα.
Επιπλέον, οι εργοδότες μας θέλουν να μειωθεί και το «μη μισθολογικό κόστος». Αυτό τους προσφέρει ο αντιασφαλιστικός νόμος, που τους ελαφραίνει από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Γι αυτό, το μεγάλο κεφάλαιο, η εργοδοσία θέτουν τις απαιτήσεις τους για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ταυτόχρονα πιέζουν για να βαθύνει η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να καταστήσουν πιο φτηνούς τους εργαζόμενους, να αυξήσουν την εκμετάλλευση και μαζί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους. Και το πολιτικό τους προσωπικό, σε όποια χώρα και με όποιο πρόσημο, νομοθετεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Μπροστά μας έχουμε ανοικτό το μέτωπο για τις ομαδικές απολύσεις, τη δραστική συμπίεση του μέσου μισθού με τη μείωση των κλαδικών μισθών, μέσα από τη διάλυση των κλαδικών ΣΣΕ, αλλά και την παραπέρα συμπίεση του κατώτατου μισθού. Με όλους τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους σε εφαρμογή, το τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, μας έχουν βάλει σε ένα φαύλο κύκλο επιδείνωσης της κατάστασης των εργαζόμενων και στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ανάπτυξη για την οποία υπερθεματίζουν, αυτά τα χαρακτηριστικά θα έχει για τους εργαζόμενους!
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Με συσπείρωση στην κλαδική μας Ομοσπονδία και οργάνωση της πάλης μας! Να οργανώσουμε, σήμερα, τον αγώνα μας, τη δική μας αντεπίθεση με μοναδικό κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ο πλούτος που παράγουμε και οι δυνατότητες που δημιουργούμε με τη δουλειά μας θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, αν δε σκόνταφταν στο ασταμάτητο και ανελέητο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους.
Στη βάση αυτής της μεγάλης αλήθειας, απαιτούμε, τώρα, ανάκτηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση με παροχές και συντάξεις στο ύψος της αξιοπρέπειάς μας.
Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να συμβάλουν με το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα στην οργάνωση και διεξαγωγή της πάλης στον κλάδο για:
·       Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009 ως ελάχιστη βάση για παραπάνω διεκδικήσεις.
·       Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από αυτό. Επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ.
·       Επαναφορά των κομμένων συντάξεων, παροχών και επιδομάτων σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.
·       Προστασία των ανέργων – αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
·       Φρένο στη φοροληστεία των εργαζόμενων.


Δεν χαρίζουμε τη ζωή μας σε κανέναν εργοδότη, σε κανέναν κεφαλαιοκράτη, σε κανέναν από το πολιτικό τους προσωπικό.





Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ