Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014




ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟ 1ο ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014



  1.Aπό τους πιο αποδοτικούς κλάδους η φαρμακοβιομηχανία
    
    A. Στους κλάδους με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα κατά τα χρόνια της ύφεσης στη χώρα μας, περιλαμβάνεται η φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων των κλαδικών μελετών της Icap Group για τα έτη 2012 και 2013.
     Η Icap Group αξιοποίησε το υλικό της προηγούμενης διετίας από τις κλαδικές μελέτες της, επιλέγοντας σημαντικούς 40 κλάδους για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή των εξελίξεων που χαρακτήρισαν την οικονομική δραστηριότητα των τελευταίων ετών.
      Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, στον κλάδο των Φαρμακευτικών Εταιρειών, έφθασε στο 24,32%. Αναλυτικά:
●Σύμφωνα με τη μελέτη, τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, εμφάνισαν κατά σειρά οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (48,02%), Αγροτικά εφόδια – Λιπάσματα (40,17%), Καφές-Εισαγωγή (35,30%), Καφές-Επεξεργασία (34,37%), Φαρμακευτικές Εταιρείες (24,32%).
●Βάσει των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (10,56%), Καφές- εισαγωγή (8,93%), Ζυθοποιία (7,40%), Φαρμακευτικές Εταιρείες (6,78%), Οπτικά Είδη – Καταστήματα (5,28).
●Τα παραπάνω θετικά ποσοστά των δεικτών αποδοτικότητας παρουσιάζονται, τη στιγμή που και πάλι το 50% των εμφανιζόμενων κλάδων/υποκλάδων εμφανίζει αρνητικό πρόσημο στους δείκτες, το 2012.

B. Σε διαδικασία συρρίκνωσης και με επιταχυνόμενους ρυθμούς βρίσκεται ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η ταξινομούμενη βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση, ορυχεία - λατομεία, ηλεκτρισμός, παροχή νερού). Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής» για το Νοέμβρη του 2013 κατέγραψε πτώση 6,1%, ενώ η υποχώρηση στους κλάδους της μεταποίησης διαμορφώθηκε σε 5,8%.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο 11ηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2013:
Μεταποίηση: Καταγράφεται πτώση 1,9% (έναντι πτώσης 4,6% το προηγούμενο έτος). Οι 16 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους κινήθηκαν σε καθοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέγραψαν πτώση είναι: Τρόφιμα με 5,3%, ποτά με 2,6%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες με 11,4%, ξύλο και φελλός με 25,4%, έπιπλα με 21,6%, βασικά μέταλλα με 6,7%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός με 11,1%. Αύξηση της παραγωγής, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2012), εμφανίστηκε στους κλάδους: Βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα με 12,8%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα με 5,8%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με 25,7% κ.ά.

Γ.  Η κατάσταση αυτή που βρίσκεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την κάνει να έχει και σημαντική παρουσία στο χώρο των συζητήσεων με κορυφαίους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων των μονοπωλίων της Ε.Ε. Έτσι, καθόλου τυχαία δεν είναι η παρουσία του πρόεδρου της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen Βασίλη Κάτσου, που εκπροσώπησε τον κλάδο του φαρμάκου στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 11/4/2014 Έλληνες επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και το Σαμαρά.
      Η Pharmathen, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., βρίσκεται μεταξύ των 15 πρώτων ελληνικών επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την τετραετία 2009- 2012.

Δ.   Έμφαση σε 9 συγκεκριμένους τομείς της Οικονομίας, στους οποίους η Χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να αποδώσουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να δώσει το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» του νέου ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επεσήμανε, στις  3/4/2014 ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο ένας από αυτούς είναι ο τομέας της Υγείας και της Φαρμακευτικής βιομηχανίας. Το Πρόγραμμα αυτό,  θα είναι το μεγαλύτερο από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Η αρχή της εφαρμογής αυτού του προγράμματος έγινε με τα εγκαίνια του νέου εργοστάσιου παραγωγής της UniPharma, έκτασης 14.000 τ.μ.

E.   Σε «παίχτες της διεθνούς αγοράς έχουν μετατραπεί οι Έλληνες παραγωγοί φαρμάκων», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δ.Δέμος, κατά την έναρξη του 1ου Συνεδρίου Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. «Τα ελληνικά φάρμακα βρίσκονται σήμερα στα συρτάρια πολλών ανθρώπων σε πάνω από 80 χώρες και αποτελούν λύση για τη φαρμακευτική δαπάνη πολλών χωρών», υπογράμμισε, και ανέφερε πως αντιπρόεδρος κυβέρνησης εκτός ΕΕ, σε συνάντηση στο Υπ. Ανάπτυξης ζήτησε όλες οι εισαγωγές φαρμάκων στη χώρα του να γίνονται από ελληνικά εργοστάσια, εμπιστευόμενος την ποιότητα τους.


2.Συνεχιζόμενη συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε 20 εταιρίες
    
      Με πωλήσεις στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες που άγγιξαν τα δύο δις ευρώ, οι «20» πρώτες  εταιρίες συγκέντρωσαν αθροιστικά μερίδιο 71,2% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής αγοράς, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, το 2013 μειώθηκε κατά 10,3%, υποχωρώντας στο επίπεδο των 2,79 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για τις εξής εταιρίες: Novartis , Pfizer , Sanofi, AstraZeneca, Βιανέξ, GlaxoSmithKline , Eλπέν, Φαρμασέρβ, Boehringer ,Merck Sharp Dohme,  Menarini, Bayer,Janssen Cilag, Abbott ,Servier, Lundbeck ,Bristol Myers Squibb ,Roche Pharma και  Winmedica.
       
      Οι υπόλοιπες πωλήσεις ύψους περίπου 805 εκατ. ευρώ (28,8% των συνολικών) πραγματοποιήθηκαν από 334 άλλες επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του τομέα, IMS, τα οποία αφορούν τις πωλήσεις των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013.

3.Εταιρίες  και Εκπαίδευση

    •Τις «βάσεις για να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα στελέχη τις προκλήσεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στο χώρο του φαρμάκου» θέτει η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Επενδύοντας στον σύγχρονο εργαζόμενο στην Ελλάδα του σήμερα, οι δύο φορείς προχώρησαν στην εκπόνηση ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος με έμφαση στα ψηφιακά μέσα, τις νέες τεχνολογίες και το ψηφιακό μάρκετινγκ».
   Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο του φαρμάκου, ονομάζεται Roche-AUEB_Digital_Academy, είναι διάρκειας 6 μηνών, 100 εκπαιδευτικών ωρών και απευθύνεται σε 25 στελέχη της Roche Hellas.

 • Στην «δια βίου ιατρική εκπαίδευση» επιχειρεί να συμβάλλει το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της ELPEN σε συνδιοργάνωση με το Ενδοσκοπικό τμήμα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας  και την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας του Πεπτικού. Οι ενδοσκοπικές τεχνικές που παρουσιάστηκαν αποτελούν την πιο Σύγχρονη Γνώση στη Γαστρεντερολογία, στις  οποίες  εκπαιδεύτηκαν οι 44 εκπαιδευόμενοι γιατροί, σύμφωνα με τους οργανωτές.
    Διαπιστώνουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά, πως η απουσία της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οδηγεί να γίνονται οι εταιρίες, αυτές που «φροντίζουν» την επιμόρφωση των γιατρών, έχοντας στόχο έμμεσα, την  αύξηση των κερδών τους.

4.Αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα με το νέο δελτίο τιμών.

       Διπλασιασμό της εισφοράς των ασθενών για την αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει επιφέρει το τελευταίο δελτίο τιμών που εκδόθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
     Δυσβάστακτο κόστος προκαλεί στους χρονίως πάσχοντες που χρειάζονται συνεχώς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή τους η μείωση των τιμών αναφοράς των φαρμάκων στο τελευταίο Δελτίο Τιμών, καθώς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
·        2 δισ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή των αρρώστων στα φάρμακα στη διετία 2013 – 2014.
·        Μετά το 2009 οι κυβερνήσεις μείωσαν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,4%, αυξάνοντας - ταυτόχρονα - τη μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,6%.
(πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτό το θέμα σε σχετικό άρθρο στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη στις 27/4/2014, σελ.14-15).

 5.Η υψηλή συμμετοχή κόβει τη θεραπεία
    
     Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες για τις σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία των ασθενών από τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη θεραπεία. Το 13% των υπερλιπιδαιμικών ασθενών, το τελευταίο έτος, διέκοψε τη φαρμακευτική του αγωγή γιατί δεν μπορούσε να καταβάλει τα ποσά της συμμετοχής, υπογραμμίζουν οι Καρδιολόγοι.
        Την ίδια τους την υγεία αναγκάζονται να θυσιάσουν οι ασφαλισμένοι, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά που προβλέπονται βάσει του νέου συστήματος αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).
     
Στη μεγάλη έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», το 53% των πολιτών δήλωσαν ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%), ενώ το 12.9% των ασθενών εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή,         λόγω  υψηλού        κόστους.
    Ταυτόχρονα, η κατάσταση αυτή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, λόγω και της αύξησης του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που ολόκληρη το κόστος για την αγορά τους επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή.
     Σχεδόν 1120 σκευάσματα περιέχει ο επικαιροποιημένος κατάλογος Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
     Συγκεκριμένα, στον κατάλογο του ΦΕΚ της 14ης Μαΐου τα ΜΗΣΥΦΑ ανέρχονται σε 1191, ενώ στον αντίστοιχο της 7ης Νοεμβρίου ήταν 859,δηλαδή 332 σκευάσματα
 επιπλέον.




6. Μειώθηκαν οι δαπάνες υγείας το διάστημα 2009 - 2012

      Τα προβλήματα στην υγεία των ασφαλισμένων θα οξύνονται περισσότερο, χρόνο με το χρόνο. Στο 9,16% του ΑΕΠ μειώθηκε το 2012 η συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, από 10,03% του ΑΕΠ το 2009.
      Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διαμορφώθηκε σε 10,03%, 9,34%, 9,67% και 9,16% του ΑΕΠ για τα έτη 2009, 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα.
      Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες υγείας σημείωσαν μείωση κατά 2,0% το 2011 έναντι του 2010 και κατά 12,6% το 2012 σε σχέση με τις δαπάνες του έτους 2011.
      Η συνολική ιδιωτική τρέχουσα δαπάνη το 2011 παρουσίασε μείωση κατά 4,4% έναντι του 2010, ενώ το 2012 μειώθηκε περαιτέρω κατά  11,4%.
     Ως προς την συμβολή του δημόσιου τομέα στην συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας καταγράφτηκε μείωση από 69,5% το 2009, στο 68% το 2012.

7. ΟΟΣΑ: Ουραγός η Ελλάδα στις δαπάνες Υγείας
     
        Η χώρα μας βρίσκεται οριακά πάνω από χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Εσθονία...
      Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, σπάνε οι κοινωνικοί δείκτες στην Ελλάδα.
       Εμφανίζει δαπάνες Υγείας κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
       Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, σε κάθε Έλληνα αναλογούν ετησίως 1.800 ευρώ ως χρηματοδότηση της περίθαλψης, με το 60% να είναι δημόσια δαπάνη (κράτος – Ταμεία).Το ποσό αφορά το 2011 και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως – όταν προκύψουν νεώτερα στοιχεία – θα είναι ακόμη μικρότερο, καθώς στο μεταξύ έχουν μειωθεί κι άλλο οι δημόσιες δαπάνες Υγείας.
       Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση σε όλες τις άλλες μεσογειακές και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στην Ισπανία, αναλογούν 2.350 ευρώ ανά πολίτη, με το 70% να είναι δημόσια δαπάνη. Στην Ιταλία, αναλογούν 2.300 ευρώ, με το 80% να είναι δημόσια δαπάνη, ενώ στην Πορτογαλία αναλογούν 2.000 ευρώ ανά πολίτη, με το 60% να προέρχονται από το κράτος και τα Ταμεία.
       Οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω και από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (2.500 ευρώ ανά πολίτη) και συγκρίνονται μόνον με εκείνες των πρώην ανατολικών κρατών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται οριακά πάνω από χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Εσθονία. Ενδεικτικά, η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ολλανδία είναι 4.000 ευρώ, με το 70% να προέρχεται από το κράτος, στην Αυστρία και τη Γερμανία 3.500 ευρώ, με εξίσου υψηλή δημόσια δαπάνη.
     Η χώρα μας σημειώνει αρνητικό ρεκόρ στη διαχρονική εξέλιξη των δαπανών. Συγκεκριμένα, ενώ τη δεκαετία 2000 – 2009 εμφάνισε αύξηση 5% στις κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας, την τριετία 2009 – 2011 εμφανίζει μείωση 11,1%.Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 32 συγκρινόμενων χωρών και βρίσκεται σαφώς κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι στο +5%.

 8.Τι λέει ο ΣΦΕΕ

      Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, το πως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τα παραπάνω στοιχεία:
    «Είναι πρακτικώς αδύνατον να θεωρούμε ότι έτσι μπορεί μια χώρα να εξασφαλίσει την ελάχιστη ισοτιμία στην πρόσβαση και την πρόνοια των πολιτών μας.
Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μη διαταραχθεί η πρόσβαση της κοινωνίας στα φάρμακα. Αλλά δεν είμαστε μόνοι μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο ούτε και στον κόσμο. Οι παγιωμένοι μηχανισμοί της διεθνούς αγοράς φαρμάκου είναι πολύ πιθανό να επιβάλλουν αλλαγές στο εσωτερικό. Οι αποσύρσεις σκευασμάτων είναι πιθανό σενάριο, ενώ και η αύξηση της συμμετοχής από τους ασθενείς αποτελεί πλέον βεβαιότητα…». 
        «Σε λίγο καιρό δε θα μπορούνε όχι μόνο να πληρώσουν τα φάρμακά τους αλλά ακόμη και να τα βρούνε», προβλέπει μεταξύ άλλων ο κ. Φρουζής. Και αυτό επειδή διαβλέπει αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά ενώ θεωρεί δεδομένο ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών.
        Και σε άλλη του συνέντευξη, είναι επίσης αποκαλυπτικός:

Ερ. «Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκαμψη της αγοράς όσο και για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών

Απ. «Η συνεργασία φαρμακοβιομηχανίας και πολιτείας είναι κεφαλαιώδης για τη διαμόρφωση ενός περισσότερο σταθερού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενισχύσει τις επενδύσεις μας για κλινικές έρευνες, για καινοτομία, παραγωγή φαρμάκων και αύξηση των εξαγωγών και της απασχόλησης. Η πολιτεία οφείλει να αξιολογήσει τη συνεισφορά μας και το πώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τους δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που εργάζονται σ’ αυτές μπορούν να εξελίξουν εντυπωσιακά συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτάσεις, που θα βοηθήσουν σε πραγματική ανάπτυξη και θα συνεισφέρουν έμπρακτα στην ελληνική οικονομία. Ο μεγαλύτερος κερδισμένος απ’ αυτή την ιστορία στο τέλος θα είναι ο ασθενής στην Ελλάδα, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται».
     Σαφέστατη η στάση λοιπόν των φαρμακοβιομήχανων απέναντι στη παραπάνω κατάσταση. Λέξη για τα κέρδη τους και εκβιασμοί στη κυβέρνηση για να μη πειράξει τα συμφέροντα τους.

Γεν.Συνέλευση ΣΦΕΕ (4/4/2014):
«Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις μιας βιώσιμης φαρμακευτικής περίθαλψης».
«Ο κλάδος ζητά την άμεση έκδοση διορθωτικού Δελτίου Τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιρειών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου Θετικού Καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις».
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι απλώς ένας ακόμα δυναμικός κλάδος της οικονομίας. Η τεράστια συνολική, έμμεση και άμεση συμβολή τους στην οικονομική δραστηριότητα αποτιμάται σε 7,55 δισεκατομμύρια ευρώ και σε 133.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία μας».
    Αυτές λοιπόν είναι οι θέσεις των φαρμακοβιομήχανων. Mιλώντας για την ανάγκη πιο γρήγορων διαδικασιών για τη κυκλοφορία των νέων φαρμάκων (πρόκειται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για φάρμακα πολύ υψηλού κόστους) στην ουσία ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου τους, άρα και των κερδών τους. Να πάρουμε εδώ υπόψη και το γεγονός της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που έγινε πρόσφατα με νόμο και που φυσικά ισχύει και για τις εταιρίες του ΣΦΕΕ, ένα ακόμη μέτρο για τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, εξασφαλίζουν για τους επιχειρηματίες, το κύριο, ότι το φάρμακο είναι εμπόρευμα και η ουσία της κερδοφορίας δεν θίγεται.  
  
8.Το «κοινωνικό» πρόσωπο των πολυεθνικών εταιριών

     Τα τελευταία χρόνια γίνεται συντονισμένη και σταθερή προσπάθεια, με πρωταγωνιστικό ρόλο των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών αλλά και κάποιων ελληνικών να δείξουν το «ανθρώπινο» πρόσωπό τους, να πείσουν για τα δήθεν ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους. Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες από τα ΜΜΕ διαφημίσεις τους, που διακηρύσσουν ότι ο  πρώτος και βασικός τους στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ανθρώπου. Είναι οι ίδιες που στη πραγματικότητα κρύβουν το ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές,  είναι απλά αριθμοί και τίποτα άλλο. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:
Α.
·        Νέο Πρόγραμμα Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών «εγκαινίασε» η Roche Hellas προσφέροντας σε ανασφάλιστους ασθενείς φάρμακα για πολλές και σοβαρές παθήσεις, συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.
·        Εκατοντάδες σκευάσματα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ασθενειών όπως υπέρταση, διαβήτης, ασθένειες του αναπνευστικού, νευρολογικές, δερματικές και ρευματολογικές παθήσεις αλλά και για μεταμόσχευση, δώρισε η Novartis στην «Τράπεζα Φαρμάκων» του ΣΦΕΕ και του ΙΣΑ.
·        Την «Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ», αλλά και ΜΚΟ που βοηθούν άπορες οικογένειες, ανασφάλιστους και ασθενείς στηρίζει η Sanofi Ελλάδας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η πρώτη αποστολή δωρεάν φαρμάκων, μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ έγινε στις 21 Φεβρουαρίου. Η συνολική αξία τους, σε τιμές χονδρικής/νοσοκομειακής, ανέρχεται σε 98 χιλιάδες ευρώ.
·        Σε έναν παραδοσιακό πετρόχτιστο χώρο 90 τετραγωνικών μέτρων στο λιμάνι της Αμοργού, κατασκευάστηκε με την οικονομική υποστήριξη της εταιρίας Phizer, ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, που καλύπτει τις απαιτήσεις ενήλικων και παιδιών για άθληση σε κάθε εποχή του χρόνου. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να αθλούνται όλοι οι κάτοικοι της Αμοργού δωρεάν.
      Οι παραπάνω «φιλάνθρωπες» εταιρίες, είναι αυτές που απέλυσαν εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές στο διάστημα 2012-2013, με αιτιολογία τη κρίση.

Β.
● Την πρώτη θέση μεταξύ των εταιρειών στον τομέα της Υγείας, ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και τη δεύτερη θέση μεταξύ 22 εταιρειών με  πάνω από 250 εργαζόμενους, κατέκτησε η Pfizer Hellas, στο πλαίσιο του θεσμού Best Workplaces® 2014.
● Λαμβάνοντας φέτος τη 12η συνεχή διάκρισή της στα Best Workplaces 2014, η Genesis Pharma παραμένει η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που βραβεύεται για το εργασιακό της περιβάλλον από την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του θεσμού το 2003 έως σήμερα σταθερά.
● Σημαντική διάκριση για το εργασιακό της περιβάλλον εξασφάλισε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Roche Hellas στο διαγωνισμό Best Workplaces 2014, κερδίζοντας την τρίτη θέση ανάμεσα στις εταιρείες υγείας συνολικά και την 8η θέση στην κατηγορία των επιχειρήσεων που απασχολούν 50 έως 250 εργαζόμενους.
   Ας δούμε εδώ όμως, τι είναι τα Best Workplaces, ή «οι καλύτεροι χώροι δουλειάς». Πρόκειται για μια έρευνα που «αναδεικνύει» τις επιχειρήσεις με το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον». Στόχος η συνείδηση των εργαζομένων με τη προβολή μιας ιδανικής εικόνας για τις εταιρίες και την εργοδοσία σε αυτές. Μάλιστα ορισμένες από αυτές (π.χ. Pfizer) έπαιξαν πρωταγωνιστικό πόλο στις εκατοντάδες απολύσεις που έγιναν στις φαρμακευτικές εταιρίες τα δύο τελευταία χρόνια.
    «Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα η εταιρεία αυτή συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα», «Η διοίκηση λειτουργεί με απόλυτη συνέπεια απέναντι στους υπαλλήλους όσον αφορά τη μισθοδοσία, αλλά και άλλες παροχές», «Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες γι' αυτά που νιώθω για την εταιρεία μου».
     Όλα τα παραπάνω, που μοιάζουν να έχουν βγει από το στόμα των ιδιοκτητών, των μεγαλομετόχων και των διευθυντών επιχειρήσεων, αποδίδονται σε εργαζόμενους των 54 εταιρειών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα «Best Workplaces», αξιολογώντας με τις απαντήσεις τους σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο το εργασιακό τους περιβάλλον. Πίσω όμως από τη βιτρίνα της επιχείρησης-πρότυπο, προβάλλει η προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα άλλο «πρότυπο»: Αυτό του εργαζόμενου που ταυτίζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα του εργοδότη και θεωρεί δική του υπόθεση τα κέρδη της επιχείρησης. Του εργαζόμενου που αντιμετωπίζει την εταιρεία στην οποία εργάζεται σαν μια «οικογένεια», στην οποία αυτός και οι συνάδελφοί του μοιράζονται την εκμετάλλευση, όχι όμως και τα κέρδη, που καταλήγουν στην τσέπη του εργοδότη.
      Το όλο εγχείρημα απευθύνεται στους εργαζόμενους και στοχεύει τη συνείδησή τους με διπλό τρόπο. Από τη μια προπαγανδίζει πως υπάρχουν «καλοί εργοδότες», δηλαδή επιχειρηματικοί όμιλοι που «νοιάζονται» για τους υπαλλήλους τους, φροντίζουν για αυτούς με μια σειρά τρόπους και γίνονται «φωτεινά παραδείγματα» σε μια περίοδο ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας για την πλειοψηφία των εργαζομένων.
      Από την άλλη, φέρνει στο προσκήνιο το παράδειγμα των «σωστών» εργαζομένων που δείχνουν ευγνωμοσύνη για όσα τους παρέχει η επιχείρηση, κατανόηση για τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει και διάθεση να τη στηρίξουν. Αυτό αποτυπώνουν και οι αναφορές εργαζομένων όπως η παρακάτω: «Η κουλτούρα και οι αξίες της εταιρείας σε προδιαθέτουν να δουλέψεις γι' αυτήν όχι σαν υπάλληλος αλλά σαν να σου ανήκει».
      Η παρέμβαση αυτή δεν στοχεύει μόνο το προσωπικό των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά προσανατολίζεται στο σύνολο των εργαζομένων. Στόχος της είναι να βλέπει ο εργαζόμενος την πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα των συμφερόντων του εργοδότη, να σκέφτεται και να συμπεριφέρεσαι με αντίστοιχο τρόπο, να απέχει από την οργάνωση, τη συλλογική πάλη και διεκδίκηση σε κόντρα με τον εργοδότη, όπως επιτάσσει το ταξικό του συμφέρον.
      Να πείθονται οι εργαζόμενοι πως απέναντί τους δεν έχουν μια τάξη, την τάξη των κεφαλαιοκρατών που πλουτίζει από την εκμετάλλευση της δικής τους δουλειάς, αλλά το δικό τους εργοδότη, να κατηγορούν το πολύ-πολύ αυτόν για την επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους, όταν δεν τον εκθειάζουν επειδή πληρώνει στην ώρα του, τους χαμογελάει όταν τους συναντάει και πού και πού τους πάει και μια εκδρομή…
       Οι επιχειρήσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, διαφημίζουν μια σειρά παροχές προς το προσωπικό τους. Πρόκειται για παροχές όπως συνταξιοδοτικά προγράμματα, προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, επιδόματα παιδικού σταθμού, εκπαιδευτικές άδειες και άλλα παρόμοια.
        Και όσον αφορά τις παροχές αυτές, το σκηνικό του «εργασιακού παράδεισου» μπορεί εύκολα να ανατραπεί με μια πιο κοντινή ματιά στην πραγματικότητα. Στην πράξη, τα όποια προνόμια όχι μόνο δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, αλλά πηγαίνουν χέρι-χέρι με τις θρυμματισμένες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος τους.
        Όσο για τα στοιχεία τα οποία αξιολογούνται θετικά, αυτά αφορούν περισσότερο από ποτέ τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους. Έτσι, η τακτική και έγκαιρη καταβολή του μισθού, η πληρωμή των υπερωριών, η τήρηση του ωραρίου, μετατρέπονται από αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων σε σημεία που στοιχειοθετούν ένα «καλό εργασιακό περιβάλλον», για το οποίο μάλιστα η εργοδοσία πρέπει να πιστωθεί τα εύσημα!

9.Δραστηριότητες των εταιριών

·        Επενδύσεις στις αγορές του εξωτερικού, όπου το περιβάλλον εγγυάται υψηλότερη απόδοση και αποτελεσματικότητα σχεδιάζει ο όμιλος Σαράντη για το 2014. Προβλέψεις για αύξηση μεγεθών και το 2014 διατύπωσε ο όμιλος, βασιζόμενος κυρίως στην απόδοση των διεθνών θυγατρικών. Βολιδοσκοπεί νέους στόχους εξαγορών σε Πολωνία και Τσεχία. Πέραν των πιθανών εξαγορών, που αν προκύψουν θα αποδώσουν ουσιαστικά στη χρήση του 2015 και δεν προϋπολογίζονται στη φετινή πρόβλεψη, ο όμιλος εκτιμά ότι το 2014 οι διεθνείς του θυγατρικές θα συνεχίσουν να αποδίδουν προβλέποντας αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων κατά 7%. Αν και ο όμιλος δεν σχεδιάζει επενδύσεις στην εσωτερική αγορά, εν τούτοις ολοκληρώνει μέσα στο Μάιο τη μεταφορά της παραγωγής κρεμικών καλλυντικών στην Ελλάδα (που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν τζίρο άνω των 25 εκατ.ευρώ), ενώ η μονάδα μπορεί να υποδεχθεί και νέο όγκο παραγωγής, εφόσον οι νέες εξαγορές καταλήξουν θετικά για τον όμιλο.
·        Στην 8η θέση της ετήσιας λίστας με τις πιο αξιόλογες εταιρείες του κόσμου στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων κατέταξε το αναγνωρισμένο περιοδικό Fortune, την βιοφαρμακευτική επιχείρηση AbbVie. Η AbbVie, κέρδισε την τιμητική διάκριση μόλις μετά από ένα χρόνο λειτουργίας ως ανεξάρτητη εταιρεία είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott Laboratories. Αποστολή της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους (100 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες.
·        Καθαρά κέρδη ύψους 17 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση των τιμών σειράς φαρμάκων της κατά το περασμένο έτος, κατέγραψε το 2013 η αμερικανικών κεφαλαίων φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Ελλάς, η οποία πέρυσι στην ελληνική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική αγορά κατέλαβε την πρώτη θέση βάσει του όγκου πωλήσεων (13,1 εκατ. φαρμακοτεχνικές συσκευασίες) και τη δεύτερη θέση βάσει της αξίας των πωλήσεων. Η Pfizer Ελλάς, απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους.
·        Με το βραβείο «Αύξηση Απασχόλησης», τιμήθηκε η ELPEN στο πλαίσιο της απονομής διακρίσεων Επιχειρηματικής Αριστείας «The Most Admired Enterprises», στην ετήσια εκδήλωση «Diamonds of The Greek Economy 2014 - Οι υγιέστερα αναπτυσσόμενες Επιχειρήσεις της Χώρας» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου.
·        Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία ELPEN, δημιούργησε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης, χάρη στον εξωστρεφή αναπτυξιακό προσανατολισμό της, τη διαρκή επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη στο υπερσύγχρονο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο και την στρατηγική επέκτασης, μέσω ισχυρών συνεργασιών σε όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα αυτής της πορείας, πέραν της στήριξης της οικονομίας της χώρας ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού της ELPEN με ποιοτικά στελέχη. Οι 840 εργαζόμενοι του Ομίλου, εξυπηρετούν τις αυξανόμενες ανάγκες, τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 χώρες παγκοσμίως.
·        Η ενίσχυση των εξαγωγών στην πενταετία της κρίσης οδήγησε σε αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας Demo κατά 40%. Με στόχο την παρουσία της σε 75 χώρες στον κόσμο, η αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Demo, ίδρυσε στις αρχές της χρονιάς το πρώτο της υποκατάστημα στη Γερμανία, ενώ ήδη λειτουργεί υποκατάστημα στην Κίνα από πρόπερσι. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να έχει παρουσία σε επτά χώρες της Ευρώπης, στην επόμενη πενταετία. Ήδη η εταιρεία διαθέτει 800 άδειες προϊόντων σε περισσότερες από 45 χώρες.
Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας φθάνει τα 105 εκατομμύρια ευρώ (2013), ενώ αποτελεί ηγέτη στις εξαγωγές, μεταξύ των εταιρειών της χώρας, καθώς εξάγει το 80% της παραγωγής της (30-35% σε αξία).


10.ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

        Οδηγό ανάπτυξης αποτελεί η Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, η οποία κινήθηκε ανοδικά, παρά την ύφεση του μεταποιητικού κλάδου, όπως δείχνουν τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φόρουμ για την υγεία, της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. που έγινε στην Αθήνα 12-14 Μάη.
       Η μελέτη του ΙΟΒΕ: «Στρατηγική Ανάπτυξη για τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας», που παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, δείχνει πως η συνολική επίδραση του κλάδου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται σε 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2010.
      Στην Ελλάδα, το 18% των συνολικών δαπανών για Ε&Α πραγματοποιείται από τον τομέα του Φαρμάκου. Το οικονομικό αποτύπωμα της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων εμφανίζεται ισχυρό και στην απασχόληση, με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον κλάδο να ανέρχονται σε 132 χιλιάδες.
       Παράλληλα, η παραγωγή φαρμάκου καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη μέση ετήσια άνοδο σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους λοιπούς μεταποιητικούς κλάδους την περίοδο 2000-2010.
      Σε όρους Προστιθέμενης Αξίας ο κλάδος τριπλασίασε τη συνεισφορά του στο σύνολο της εγχώριας Μεταποίησης την προηγούμενη δεκαετία, υποχωρώντας ελαφρώς το 2010 (περίπου 9%) και παρά την πτώση παραμένει ο 7ος υψηλότερος στο σύνολο της εγχώριας Μεταποίησης.
      Στην Ελλάδα οι επενδύσεις του τομέα φαρμάκου ανά εργαζόμενο είναι εννέα φορές υψηλότερες από το αντίστοιχο μέγεθος της μεταποίησης, με τον δείκτη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
       Επίσης, είναι ο 4ος κλάδος σε εξαγωγές μετά από τους κλάδους παραγωγής και διύλισης πετρελαίου, παραγωγής πολύτιμων και άλλων μετάλλων και κατασκευής ενδυμάτων και άλλων συναφών εξαρτημάτων.
      Στο ίδιο φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ  Φρουζής αναφέρθηκε και στους βασικούς στόχους της νέας στρατηγικής που προτείνεται για το φάρμακο και που συγκεκριμένα          αφορούν       σε:
ü  Αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου.
ü  Ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών,
Αύξηση αριθμού υποβολής και κατοχύρωσης πατεντών φαρμακευτικών ουσιών.
ü  Εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
ü  Διπλασιασμό επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα,
Βελτίωση ανταγωνιστικότητας ελληνικού φαρμάκου - αύξηση εξαγωγών κατά 50%. Δικτύωση ακαδημαϊκών/ερευνητικών κέντρων με την βιομηχανία.
ü  Διπλασιασμό απασχολούμενων στην φαρμακευτική βιομηχανία.
      Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ προέτρεψε τη κυβέρνηση «να δώσει περαιτέρω αναπτυξιακά κίνητρα και να ενθαρρύνει την προώθηση καινοτομικών επενδύσεων που θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης, βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, αύξηση εξαγωγών, και εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα ενισχύσουν και        την     εγχώρια        βιομηχανία.
     Οι φαρμακοβιομήχανοι, για να αυξήσουν τη κερδοφορία τους, δια στόματος του προέδρου τους  ζητούν επίσης μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως  «αποφορολόγηση εσόδων από την καινοτομία, επανεξέταση του πλαισίου φοροελαφρύνσεων για δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη και τεχνολογικής καινοτομίας,  εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από την εκμετάλλευση πατεντών και άλλων καινοτομιών καθώς και  δυνατότητα παροχής απαλλαγής από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ειδικότερα για νέους επιστήμονες».