Τρίτη 5 Ιουνίου 2018


ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.
ΜΑΗΣ 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρχονται και νέα μέτρα στο φάρμακο
Ένα βήμα πριν την επιβολή κλειστών προϋπολογισμών και ανά θεραπευτική κατηγορία- πέρα από το όριο που έχει τεθεί στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα 1,94 δισ. ευρώ φέτος-βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.
Ένα μέτρο που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να κάνει ακόμη πιο περιοριστικό το περιβάλλον του φαρμάκου και εντονότερο τον έλεγχο του κόστους, καθώς όπως εξηγούν θα επηρεάσει και τη συνταγογράφηση των ιατρών, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Πρόκειται για μια παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (ο Ανδρέας Ξανθός είχε αναφέρει τη θέσπιση ορίων ανά κατηγορία φαρμάκων στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας).
Τι σημαίνει πρακτικά η καθιέρωση πλαφόν και ανά κατηγορία: Μαζί με τις υπερβάσεις στο κονδύλι του φαρμάκου που καλύπτουν οι φαρμακευτικές, θα υπάρχει και εξειδικευμένη κατανομή του claw back, δηλαδή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση σε θεραπευτικές κατηγορίες (πχ για διαβήτη ή υπέρταση). Παράλληλα θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα όρια για τους ιατρούς που συνταγογραφούν, ώστε να μην ξεπερνούν το όριο που θα θέσει το υπουργείο Υγείας. 
Την ίδια ώρα προ των πυλών βρίσκονται και επιπλέον μέτρα για την περιστολή των δαπανών, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τα μητρώα ασθενών, ενώ σε εφαρμογή μπαίνει μέσα στο καλοκαίρι ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, με επιτροπές του υπουργείου Υγείας που θα κρίνουν τόσο το εάν μια νέα θεραπεία θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και τι τιμή θα λάβει.
Φορείς από τον κλάδο του φαρμάκου σημειώνουν στο Capital.gr πως είναι μεν απαραίτητος ο έλεγχος των συνταγών, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις υπερβάσεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό (κάθε μήνα γράφονται κατά μέσο όρο 6,5 εκατ. συνταγές), εμφανίζονται εντούτοις επιφυλακτικοί για τους νέους περιορισμούς, δεδομένου πως ήδη το συνολικό όριο στο κονδύλι είναι πολύ χαμηλό. Όπως σημειώνουν, ο επιμερισμός του ούτως ή άλλως ανεπαρκούς κλειστού προϋπολογισμού σε μικρότερους προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία, δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης πόρων, αντιθέτως το συντηρεί και το μεγεθύνει.
Τα στοιχεία για την πορεία της δαπάνης φαρμάκου το πρώτο τρίμηνο είναι ενδεικτικά. Ήδη υπάρχει υπέρβαση κατά 150 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν 105 εκατ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το claw back του  2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) ανήλθε σε 415 εκατ. τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. Συνολικά η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ.capital.gr  30/4/2018
Μέτρα «θωράκισης» της «Συμμαχίας της Βαλέτας» προτείνει ο Ξανθός.
Μακριά από ουσιαστικά αποτελέσματα φαίνεται πως βρίσκεται προς το παρόν η γνωστή και ως «Συμμαχία της Βαλέτας», με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας να προτείνει μια δέσμη μέτρων που θα επιτρέψει στα σύμμαχα κράτη να φθάσουν σύντομα σε τελικές αποφάσεις. Ανάμεσα τους είναι η υπογραφή σύμβασης που θα δεσμεύει όλα τα κράτη στην υιοθέτηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων…
«Κρίνουμε πως προκειμένου να ευοδωθεί η ‘’πρωτοβουλία της Βαλέτα’’ απαιτείται ισχυρότερη πολιτική δέσμευση από όλους μας και διαρκής επικαιροποίηση της εθελοντικής συνεργασίας που ξεκινήσαμε το Μάιο  του 2017», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός στην παρέμβαση του στη διάσκεψη των χωρών της Βαλέτας που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα. Αξίζει, βέβαια, να αναφέρουμε πως στη Συμμαχία εντάχθηκε και η Κροατία.
 «Είναι ανάγκη να αποδείξουμε ότι πλέον προχωρούμε , πέραν των διακηρύξεων, σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης του στόχου για «κοινωνικά δίκαιες» και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα», δήλωσε ο κ. Ξανθός. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο συστηματικά στην ανταλλαγή δεδομένων , εμπειρίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στις χώρες μας στο πεδίο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), της διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών και της αποζημιωτικής πολιτικής. Κυρίως όμως, οφείλουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τον τρόπο επικύρωσης και τη νομική ισχύ των συμφωνιών που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης με τις  φαρμακευτικές στο πλαίσιο της “Βαλέτα”», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ξανθός προτείνει, λοιπόν, συστηματικότερες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν με εξειδικευμένους νομικούς, αλλά συγκεκριμένες ρήτρες που θα δεσμεύουν τα κράτη σχετικά με τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων και των διαπραγματεύσεων με τη φαρμακοβιομηχανία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Ξανθός συστήνει όλα τα κράτη να υπογράψουν μια πολυμερή Διεθνή Σύμβαση.
Αναλυτικά η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:
·        Την καθιέρωση συστηματικότερων συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας της από κοινού αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των φαρμάκων που προτεραιοποιούνται μετά από συλλογική συζήτηση και  συμφωνία. «Η συνεργασία  μας δεν πρέπει εξαντλείται στις τακτικές συναντήσεις σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο, αλλά απαιτεί τη διαρκή επικοινωνία και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών, ερευνητικών δεδομένων και εμπειρογνωμοσύνης. Ενδεχομένως , ένα οργανωτικό μοντέλο ομάδων εργασίας που θα επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένα παραδοτέα, να διευκόλυνε την αποτελεσματικότητα των εργασιών της επιτροπής».
·        Την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων της «Βαλέτα» (VTC) με εξειδικευμένους νομικούς από κάθε χώρα, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, επιδιώκοντας την επίλυση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των συστημάτων μας και της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζει κάθε χώρα. Οι νομικοί του τεχνικού κλιμακίου της Βαλέτα μπορούν να λειτουργούν ως μία ανεξάρτητη ομάδα εργασίας, σε διαρκή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της τεχνικής επιτροπής.
·        Στόχος της νομικής ομάδας θα είναι η «θωράκιση» των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων και τις διαπραγματεύσεις τους με τη φαρμακοβιομηχανία, με κανόνες δεσμευτικότητας για όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη. «Κρίνουμε πως αυτό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλία μας».
·        «Θεωρούμε, τέλος, ως απαραίτητο ‘’εργαλείο’’ στην κατεύθυνση της δεσμευτικότητας την υπογραφή μιας πολυμερούς Διεθνούς Σύμβασης που θα κυρωθεί από κάθε χώρα. Η σύμβαση αυτή θα σηματοδοτούσε την εξέλιξη της «Βαλέτα»  από το επίπεδο των γενικών πολιτικών διακηρύξεων και στόχων, σε εκείνο της πρακτικής δέσμευσης στα πεδία που έχουν από κοινού επιλεχθεί ως ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών μας».
Η επόμενη συνάντηση της Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.              Virus.com.gr  7/5/2018


Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο .
Διακομματική υπόθεση αναμένεται να γίνει η χάραξη της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να έχει αποδεχτεί τη σχετική πρόταση και να θέτει ως στόχο τη σύσταση της Επιτροπής στη Βουλή και τη σύγκλησή της το αμέσως επόμενο διάστημα.
 «Οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή προετοιμασία για τη μεταμνημονιακή περίοδο» είχε δηλώσει ο κ. Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχουν δυσκολίες, τα μνημονιακά μέτρα επέτειναν τα προβλήματα και πραγματικά είμαστε σε ένα πάρα πολύ οριακό σημείο και οφείλουμε να δείξουμε την ωριμότητα και τη σοβαρότητα ως πολιτικό σύστημα να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική».
Το υπουργείο Υγείας ιεραρχεί σε αυτή τη φάση την επανεξέταση θεμάτων τιμολόγησης και αποζημιωτικής πολιτικής, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA). Επίσης, η χώρα μας θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση της Συμμαχίας της Βαλέτας, στην οποία θα γίνει συζήτηση για τις από κοινού ενέργειες -των δέκα πλέον χωρών- διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία, ακριβών και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Από την πλευρά της βιομηχανίας, αυτό που ιεραρχείται ξεκάθαρα ως επιτακτική ανάγκη είναι ο επαναπροσδιορισμός του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το φάρμακο. Τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) επισημαίνουν ότι ακόμα και μια έμμεση αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, θα μπορούσε να δημιουργήσει «χώρο» στο ασφυκτικό πλαίσιο του 1,945 δισ. ευρώ, το οποίο «γεννά» επιβαρύνσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι προτάσεις τους συγκλίνουν και επικεντρώνονται σε τρία κύρια σημεία: στην πρόληψη, στην κάλυψη των ανασφάλιστων και στις κατηγορίες φαρμάκων ελεγχόμενης διάθεσης.
Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες για την πρόληψη, όπως είναι οι εμβολιασμοί, δεν συνιστούν φαρμακευτική δαπάνη και πρέπει να εξαιρεθούν, τονίζει η φαρμακοβιομηχανία. Τα εμβόλια δεν θεραπεύουν, αλλά προλαμβάνουν τη νόσηση, επομένως εντάσσονται στις κοινωνικές πολιτικές δημόσιας υγείας και εν τέλει συμβάλλουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δημιουργία/πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου στον ΕΟΠΥΥ για την πρόληψη/εμβόλια (περίπου 100 εκατ. ευρώ) είχε προτείνει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας,μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη ζητούν επίσης οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας για τα παράγωγα αίματος, τα ορφανά και αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία υπολογίζονται σε 170 εκατ. ευρώ. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας,Βασίλης Πενταφράγκας, επανέλαβε την παραπάνω πρόταση για τις ανελαστικές και απολύτως ελεγχόμενες κατηγορίες φαρμάκων, μιλώντας στο 10ο Συνέδριο της ΠΕΦΝΙ, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες (10-13 Μαΐου) στην Καλαμάτα.
Το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων –που έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ενώσεις του φαρμάκου- έθεσε εκ νέου χθες, Τρίτη (15/05/2018) το PhRMA Innovation Forum (PIF), ο νέος επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές εταιρείες καινοτομίας. Το PIF ζητά την αφαίρεση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Για το 2018, η δαπάνη των ανασφάλιστων εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 210 εκατ. ευρώ έναντι δαπάνης 150 εκατ. ευρώ περίπου το 2017. «Η Πολιτεία οφείλει να μεταφέρει το χρηματοοικονομικό βάρος της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας στην κοινωνική πρόνοια, δηλαδή σε άμεση χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία και όχι να μεταθέτει το βάρος στη φαρμακοβιομηχανία ως ειδικό διακριτό φόρο» προσθέτει το φόρουμ.
Τις παραπάνω προτάσεις αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη θέτει η βιομηχανία, ώστε να συμπεριληφθούν στη συζήτηση που ανοίγει -και στη Βουλή- για τη μεταμνημονιακή εποχή, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος της υγείας ήταν ο πρώτος που υπέστη σημαντικό πλήγμα από τα μνημόνια και άρα θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα «διορθωθεί». Με ορόσημο τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του προγράμματος, «η καλύτερη ευκαιρία για την έναρξη αυτής της συζήτησης είναι τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά το PIF.ONMED.GR  16/05/2018
Το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας ορίζει επίσημα με επιστολή του (που ανακοινώθηκε στις 23/5/2018 ) τη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο, δείχνει ξεκάθαρα ότι το θέμα του φαρμάκου αφενός είναι πολύπλοκο και εθνικό, και αφετέρου δεν θα ήθελε ίσως να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για τη χάραξη μιας στρατηγικής που θα σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα ανάπτυξης του κλάδου.
Η πρώτη συνεδρίαση μάλιστα ορίστηκε για την Τρίτη 29 Μαΐου, στις 13.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, όπου ο Ανδρέας Ξανθός καλεί όλα τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής) στη συνάντηση αυτή. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «ο χώρος της Υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του Κοινωνικού Κράτους, ανήκει στους τομείς ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών. Ειδικά το φάρμακο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, για την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και την "υγειονομική ασφάλεια" της κοινωνίας.
«Χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και άρα είναι ή οφείλει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και επιλογών, αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική. Σας καλούμε λοιπόν να ορίσετε μέχρι 3 εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών σας ομάδων (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες), για την 1η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 29/5 στις 13.30 με αντικείμενο:
1. την αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας
2. τη συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου». ONMED  24/5/2018
Κούφια λόγια η στρατηγική ανάπτυξης για τη φαρμακοβιομηχανία.
Μεγαλοστομίες χωρίς συγκεκριμένη στόχευση περιέχει για τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας η «ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη» την οποία δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τους βασικούς τομείς που επιδιώκει να αναπτύξει: τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, την ενέργεια, τα αγρο-διατροφικά προϊόντα, την μεταποίηση, την ναυτιλία, την φαρμακευτική βιομηχανία, την υγεία και την περιβαλλοντική οικονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό».
Με τη συγκεκριμένη έκφραση, περιγράφεται στο κείμενο «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον», η αξία την οποία αποδίδει στην ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η
Κυβέρνηση. Όπως συμπληρώνει, η  χώρα χρειάζεται μία επενδυτική έκρηξη που θα στραφεί σε οικολογικά βιώσιμες, ανταγωνιστικές και κοινωνικά δίκαιες οικονομικές δραστηριότητες και τομείς. Οι στόχοι αυτής της στρατηγικής είναι η αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας, η επιτάχυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας αγαθών και υπηρεσιών και η στήριξη των ΜΜΕ με στόχο την ανάπτυξή τους και την ενσωμάτωσή τους σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. 
Αποκωδικοποιώντας όμως το κείμενο διαπιστώνεται ότι μόλις δύο φορές αναφέρεται η λέξη «γενόσημο» και αυτό σε πεδία σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων με στόχο την αύξηση της διείσδυσης τους για λόγους οικονομίας. Επίσης σχετικά με την ανάπτυξη της βιομηχανίας φαρμάκου αναφέρεται το …πεπαλαιωμένο κείμενο του σχετικoύ σχεδίου ήτοι: 
«Σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμφωνήθηκε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο αναλύθηκε σε έξι άξονες. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, και αποτελεί το βασικό πλαίσιο αναφοράς για την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά και να ενισχύσει τις ευκαιρίες του κλάδου. Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί αφορούν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στον τομέα των κλινικών μελετών, τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα, την επικοινωνία σχετικά με τις ευκαιρίες συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα ή την προώθηση καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και φυτικών φαρμάκων».
Στις περαιτέρω «αναπτυξιακές» δράσεις αναφέρεται η Ιατρική Κάνναβη και ο Ιατρικός Τουρισμός. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο νόμο 4523/2018 που επιτρέπει την καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε ειδικά αδειοδοτημένες ολοκληρωμένες μονάδες. Η άδεια περιλαμβάνει την παραγωγή, τη μεταποίηση και την παραγωγή πλήρων φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης. 
HealthMag 29/5/2018

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ
■Αυξημένη παραγωγή και εξαγωγές φέρνουν ανάπτυξη στα καλλυντικά.
Οι αγορές γίνονται από καταστήματα ευρείας κατανάλωσης, όμως αυξάνονται οι πωλήσεις στα φαρμακεία και τα e-shop.
Αυξημένη κατά 3% ήταν η συνολική αγορά καλλυντικών το 2017, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από το 2014 και μετά, σε αντίθεση με την πτώση της τάξης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων κατ΄ έτος από το 2007 ως το 2013. Σημαντική συμβολή στην ανοδική πορεία έχει η εγχώρια παραγωγή, η οποία στρέφεται στις εξαγωγές, και η οποία κατέγραψε άνοδο 8,5% το 2016 και 5,9% το 2017. Το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας παραγωγής  (44,5%), αφορά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Όσο για τη διανομή των καλλυντικών, τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζει το κανάλι των φαρμακείων, αυξάνοντας κάθε χρόνο το μερίδιό του στη διάθεση των προϊόντων. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της Κλαδικής Μελέτης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group για τον τομέα των καλλυντικών. Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά τις προκλήσεις που σημειώνονται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, από το 2014 η αγορά καλλυντικών ακολουθεί ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας της την διετία 2016 -2017. Σε σχέση με τα κανάλια διανομής της αγοράς, το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης παρουσιάζει το κανάλι των φαρμακείων, το οποίο τα τελευταία έτη αποκτά σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. 
Ο κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων (παραγωγικών, εισαγωγικών), η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται με περισσότερες από μία κατηγορίες προϊόντων. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται παράλληλα και σε άλλους κλάδους, όπως των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, των χημικών, των απορρυπαντικών κλπ. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι έντονος, λόγω του πλήθους των επιχειρήσεων και της υπερπροσφοράς προϊόντων και εμπορικών σημάτων κυρίως στο κανάλι της ευρείας διανομής (supermarket και τμήματα self-service καταστημάτων καλλυντικών). Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κανάλι, λόγω της εύκολης πρόσβασης, της προσιτής τιμής των προϊόντων, αλλά και της δυνατότητας επιλογής μεταξύ πολλών εμπορικών σημάτων.
Οι τιμές πώλησης των προϊόντων και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, που άλλες φορές επηρεάζουν άμεσα τη ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων και άλλες φορές την κατευθύνουν σε πιο οικονομικά προϊόντα. 
Βάσει της Κλαδικής Μελέτης, η συνολική εγχώρια παραγωγή καλλυντικών (σε τιμές χονδρικής) παρουσίασε φθίνουσα πορεία την περίοδο 2007-2013, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής  -2,5%. Από το 2014 σημειώνεται ανάκαμψη. Το 2016 η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι εμφάνισε σημαντική αύξηση (+8,5%), ενώ ανοδική είναι η τάση και για το 2017 (+5,9%) γεγονός που οφείλεται και στην ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, αποσπώντας το 44,5% το 2016.
Η Σταματίνα Παντελαίου, Director Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις του κλάδου: Η εγχώρια αγορά καλλυντικών την περίοδο 2010-2013, εξαιτίας της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης, παρουσίασε πτωτική πορεία με μέση ετήσια μείωση -7,7%. Ωστόσο από το 2014 η αξία της αγοράς είναι ανοδική, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4,5% το 2016, ενώ αύξηση εκτιμάται και το 2017 (+3%). Άνοδο παρουσίασαν και οι συνολικές εξαγωγές την περίοδο 2012-2017, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 6,3%.
Αναφορικά με τη διάρθρωση της αγοράς καλλυντικών τα προϊόντα περιποίησης δέρματος αποτελούν διαχρονικά την κυριότερη κατηγορία καλλυντικών. Το 2016 εκτιμάται ότι κάλυψαν το 54,3% της συνολικής αξίας πωλήσεων, ενώ ακολούθησαν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με ποσοστό 29,3%. Σημαντική είναι η άνοδος που παρουσιάζει και η κατηγορία μακιγιάζ την τελευταία τετραετία, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγόμενων προϊόντων.
Σύμφωνα με τη Σταματίνα Παντελαίου, το 2016 το κανάλι της ευρείας διανομής εκτιμάται ότι κάλυψε το 47,6% της αγοράς και ακολούθησε το κανάλι των φαρμακείων με ποσοστό 21,3%. Η αξία της αγοράς καλλυντικών που διατίθενται από φαρμακεία κινείται ανοδικά την τελευταία πενταετία, ενισχύοντας το μερίδιο των φαρμακείων στην αγορά καλλυντικών. Πολλοί καταναλωτές φαίνεται ότι προτιμούν το συγκεκριμένο κανάλι διανομής κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ καταναλωτή και φαρμακοποιού. 
Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί έχουν εστιάσει στην προώθηση καλλυντικών προϊόντων (κυρίως δερμοκαλλυντικών) μέσω των φαρμακείων τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις αλλεπάλληλες μειώσεις που έχουν υποστεί οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα τελευταία χρόνια. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων καλλυντικών στο εν λόγω κανάλι έπαιξαν τα e-shops των φαρμακείων που τα τελευταία έτη προσελκύουν όλο και περισσότερους αγοραστές, λόγω της ευκολίας πραγματοποίησης αγορών, της δυνατότητας  σύγκρισης τιμών αλλά και των σημαντικών προσφορών και εκπτώσεων. 
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού ο οποίος συντάχθηκε με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 28 επιχειρήσεων καλλυντικών (παραγωγικές & εισαγωγικές) με διαθέσιμα  οικονομικά στοιχεία για τα έτη 2015 και 2016 προκύπτουν τα εξής:
·        Το σύνολο του ενεργητικού των εταιριών σημείωσε αύξηση (7,3%) το 2016/15, ενώ αυξημένα εμφανίζονται (9,2%) και τα συνολικά ίδια κεφάλαια. 
·        Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και  οι συνολικές πωλήσεις (κατά 12%) γεγονός που οδήγησε στην βελτίωση και των  μικτών κερδών (13,7%) την ίδια περίοδο. 
·        Τόσο τα κέρδη EBITDA όσο και το τελικό (καθαρό) αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δείγματος εταιρειών εμφάνισαν αξιοσημείωτη αύξηση. Από τις 28 εταιρείες του δείγματος, 23 ήταν κερδοφόρες το 2016 έναντι 22 το 2015.
Βάσει των ισχυουσών συνθηκών της οικονομίας και των τάσεων της αγοράς (οικονομετρικό μοντέλο), για την περίοδο 2018-2020 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της εγχώριας αγοράς των καλλυντικών, με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4%. 
Το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης παρουσιάζει το κανάλι των φαρμακείων. 
Θετικές διαφαίνονται και οι προοπτικές για το διαδικτυακό εμπόριο (e - commerce) λόγω της αύξησης τόσο του αριθμού χρηστών - αγοραστών μέσω διαδικτύου όσο και του αριθμού των e-shop των εταιρειών του κλάδου ειδικά σε γνωστές φίρμες καλλυντικών. ΗealthMag  22/5/2018

ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Αλλαγές- εξπρές στα γενόσημα φάρμακα.
Οι αλλαγές στη συμμετοχή όσον αφορά τα γενόσημα θα έρθουν άμεσα, πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι. Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων όταν επιλέγουν τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα έναντι της αντίστοιχης πρωτότυπης θεραπείας (φάρμακα που προστατεύονται από πατέντα), βρίσκεται εδώ και μήνες στο "συρτάρι" του υπουργείου Υγείας. Όμως η πίεση των Θεσμών προς την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους για επίσπευση της θέσπισης κινήτρων- τόσο σε ασφαλισμένους, όσο και φαρμακοποιούς- για την προώθηση των γενοσήμων σκευασμάτων φέρνει πιο κοντά τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι αλλαγές στη συμμετοχή όσον αφορά τα γενόσημα θα έρθουν άμεσα, πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι. Στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η στροφή των ασθενών σε οικονομικότερες θεραπείες, που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα μειώσουν τη μεγάλη υπέρβαση που καταγράφεται στο εν λόγω κονδύλι (οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται στο 65% της εκάστοτε τιμής του φαρμάκου αναφοράς).Το θέμα βρέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και το μήνυμα που έλαβε η ελληνική πλευρά είναι πως "δεν υπάρχει άλλος χρόνος". 
Οι πληροφορίες λένε πως εξετάζεται η μηδενική ή έστω μειωμένη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους, καθώς οι μειώσεις που έχουν συντελεστεί στην τιμή των γενοσήμων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την αύξηση των μεριδίων τους σε όγκο και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα φαίνεται να προωθείται η θέσπιση υψηλότερων ποσοστών κέρδους για τους φαρμακοποιούς- ενδεχομένως και για τους γιατρούς- ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων που θα πραγματοποιούν (ή που θα συνταγογραφούν αντίστοιχα).
Οι "επιδόσεις" των γενοσήμων στην αγορά του φαρμάκου έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των Θεσμών. Τα μερίδια τους σε όγκο να υπολογίζονται σε περίπου 23- 26%, ενώ βάσει αξίας αποτελούν το 20% των φαρμάκων που διακινούνται συνολικά στη χώρα. Στόχος είναι ο όγκος τους να πιάσει το 40% μέσα στο 2018.
Από την πλευρά τους, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας εμφανίζονται θετικά στην παρέμβαση για παροχή κινήτρων, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια παραγωγή έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 60% των αναγκών της αγοράς. Εντούτοις οι πιέσεις στην τιμολόγηση που έχουν δεχθεί τα γενόσημα έχουν οδηγήσει στην απόσυρση από την κυκλοφορία πολλών σκευασμάτων, όταν η παραγωγή τους κατέστη ζημιογόνα.
Εξίσου μεγάλες πιέσεις δέχονται εντούτοις και οι προϋπολογισμοί του φαρμάκου.  Ήδη η υπέρβαση το α΄ τρίμηνο 2018 είναι 150 εκατ. ευρώ, όταν  το α΄ τρίμηνο 2017 ήταν 105 εκατ. ευρώ  (αύξηση που ξεπερνά το 40%). Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προβλέπουν πως φέτος η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ σε κλειστό προϋπολογισμό 1,94 δισ. ευρώ.capital.gr  21/5/2018

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Στροφή της Κομισιόν στο θέμα των “παράλληλων” εξαγωγών φαρμάκων - Προκαλούν ελλείψεις.
Αποφάσισε να μην προσφύγει δικαστικά κατά της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, εκτιμώντας πως τα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών στηρίζονται στην ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Νέα δεδομένα φαίνεται πως διαμορφώνονται στο καθεστώς “παράλληλων” εξαγωγών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για εμπόριο που γίνεται με εισαγόμενα σκευάσματα. Το φάρμακο είναι διατιμημένο είδος και η τιμή του μπορεί να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Φαρμακαποθήκες επανεξάγουν τα φάρμακα σε ευρωπαϊκές χώρες όπου η τιμή τους είναι σημαντικά υψηλότερη (κυρίως βόρειες), εξασφαλίζοντας σημαντικό κέρδος με μία απλή εμπορική πράξη.
Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν αντιμετώπιζαν ως παράνομη τη συγκεκριμένη δοσοληψία, η οποία έχει συχνά ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις φαρμάκων σε χώρες (όπως η Ελλάδα) όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι χαμηλές. Το πρόβλημα αυτό αντιμετώπισαν η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, οι οποίες προχώρησαν στη λήψη μέτρων κατά των “παράλληλων” εξαγωγών.
Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον τους, επιλέγοντας αντίθετα τον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη. “Η εναρμόνιση του σεβασμού στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών με το δικαίωμα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς είναι μια πράξη εξισορρόπησης", σχολίασαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής.
Από την Κομισιόν εκτιμάται πως είναι απαραίτητη η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στο θέμα, προκειμένου να λυθεί επαρκώς και να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών . ‘’Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία διαμαρτύρονται ότι το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων οδηγεί σε ελλείψεις και εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες έχουν πειραματιστεί με διαφορετικά νομικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν επάρκεια φαρμάκων πριν από την εξαγωγή τους.
Αγορά
Το παράλληλο εμπόριο ευθυγραμμίζεται με την αρχή της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Όταν οι περιορισμοί του δεν δικαιολογούνται επαρκώς, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στην περίπτωση των παραπάνω χωρών, η Κομισιόν αποφάσισε να μην προσφύγει δικαστικά, εκτιμώντας πως τα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών στηρίζονται στην ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας:
"Η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση στα φαρμακεία, είναι ένα σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη - μέλη και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη θεραπεία ασθενών", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναγνωρίζεται πως το παράλληλο εμπόριο μπορεί να είναι μια από τις αιτίες.
Ελλάδα
Οι παράλληλες εξαγωγές σημειώνουν αύξηση τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας και δεν είναι τυχαίο πως το ίδιο διάστημα καταγράφονται και ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2015 υπήρξε διπλασιασμός ων ποσοτήτων φαρμάκων που επανεξήχθησαν, φτάνοντας τις 19,1 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 10 εκατομμυρίων συσκευασιών το 2014.Η αύξηση συνεχίστηκε και το 2016, με επανεξαχθείσες 19,4 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, συνολικής αξίας 400,2 εκατομμυρίων ευρώ. Με αποφάσεις του ΕΟΦ, απαγορεύονται - κατά διαστήματα - οι "παράλληλες" εξαγωγές, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στην εγχώρια αγορά.
Iatronet.gr 22/5/2018
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
■ Ενίσχυση του Κύκλου Εργασιών και σημαντική αύξηση των πωλήσεων στη διεθνή αγορά παρουσιάζει η Lavipharm κατά το 2017, ενώ η μείωση των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών εξόδων συνέβαλαν περαιτέρω στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και την κερδοφορία του Ομίλου. Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε Ευρώ 31,8 εκατ. από Ευρώ 31,1 εκατ. το 2016. Οι πωλήσεις στη διεθνή αγορά εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 19% και ανέρχονται σε Ευρώ 11,6 εκατ. από Ευρώ 9,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το Μικτό Κέρδος διαμορφώθηκε σε Ευρώ 16,3 εκατ. από Ευρώ 16,7 εκατ. το 2016, ενώ τα Λειτουργικά Έξοδα το 2017 σε Ευρώ 15,4 εκατ. από Ευρώ 17,4 εκατ. το 2016, σημειώνοντας μείωση 11,5%, κυρίως λόγω της μη ενοποίησης του υπό ομίλου της Laboratoires Lavipharm SA. Το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε σε Ευρώ 4,5 εκατ. από Ευρώ 4,6 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η λύση των θυγατρικών εταιρειών στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου η παύση ενοποίησής τους α) δημιούργησε έκτακτο κέρδος ύψους Ευρώ 14,3 εκατ. που ενίσχυσε τα ενοποιημένα αποτελέσματα και β) συνέβαλε στη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της αντίστοιχης μείωσης του δανεισμού. Επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω και λόγω της αναδιάρθρωσης του συνολικού δανεισμού της Lavipharm στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, τα ενοποιημένα Κέρδη Προ Φόρων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 12,9 εκατ. από Ευρώ 11,5 εκατ. το 2016 και τα ενοποιημένα Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας σε Ευρώ 12,9 εκατ. από Ευρώ 3,7 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όσον αφορά στη μητρική εταιρεία Lavipharm A.E., ο Κύκλος Εργασιών κατά το 2017 εμφανίζεται μειωμένος κατά Ευρώ 10,2 εκατ. σε σχέση με αυτόν της περσινής περιόδου και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 20,3 εκατ.. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αλλαγή της πολιτικής πωλήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται απευθείας από τη θυγατρική εταιρεία Lavipharm Hellas κι ως εκ τούτου, οι Ενοποιημένες Πωλήσεις δεν επηρεάζονται. Το Μικτό Κέρδος διαμορφώθηκε σε Ευρώ 9,7 εκατ. από Ευρώ 10,7 εκατ. το 2016, ενώ τα Λειτουργικά Έξοδα σε Ευρώ 8,3 εκατ. από Ευρώ 7,4 εκατ. κατά την προηγούμενη περίοδο. Το EBITDA της μητρικής Lavipharm A.E. εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με την περσινή περίοδο, φτάνοντας τα Ευρώ 4,9 εκατ. από Ευρώ 0,3 εκατ. το 2016. Τέλος, τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων Ευρώ 4,3 εκατ., καθώς περιλαμβάνουν και απομείωση συμμετοχών σε θυγατρικές εταιρείες της ύψους Ευρώ 4,1 εκατ., έναντι ζημιών Ευρώ 3,4 εκατ. το 2016.
Η επιχειρησιακή ανάπτυξη με βασικό πυλώνα την εξαγωγική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα και τη συνεχή προσπάθεια συγκράτησης των εξόδων συμβάλλουν στη θετική απόδοση του Ομίλου. Παράλληλα, ενισχύεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της Lavipharm στην ελληνική και διεθνή αγορά.                                                                                     HealthPharma 1/5/2018
■ 416 στελέχη της εταιρείας SΑΝΤΕΝ στην Αθήνα.
Το αναπτυξιακό και οργανωτικό συμπόσιο της Φαρμακευτικής Εταιρείας SANTEN για τις χώρες της Ευρώπης, Μ. Ανατολής & Αφρικής (EMEA), με τίτλο «Winning Together», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ 9-12 Απριλίου 2018.Η SANTEN είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως με εξειδίκευση στα οφθαλμολογικά προϊόντα. Η SANTEN αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τη ΒΙΑΝΕΞ, η οποία έχει την ευθύνη για την διάθεση και προώθηση όλων των οφθαλμολογικών προϊόντων της.
Η Διοίκηση της ΒΙΑΝΕΞ καθώς και στελέχη της, αντιπροσώπευσαν τη χώρα μας, σε αυτή τη σημαντική συνάντηση. Η στρατηγική της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, είναι η προσήλωση στην αποτελεσματική συνεργασία με διεθνείς εταιρείες, όπως η SANTEN, με σκοπό να διασφαλίσει την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων.
Σε αυτή τη σημαντική συνάντηση συμμετείχαν επίσης 416 στελέχη από 32 χώρες της  Ευρώπης και την Ιαπωνία. Η SANTEN ιδρύθηκε το 1890 στην Ιαπωνία και στη συνέχεια επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας. Το 1993 εισήχθη στην αγορά των ΗΠΑ και 1 χρόνο αργότερα στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Γερμανίας. Σήμερα, τα προϊόντα της SANTEN κυκλοφορούν σε 40 χώρες της Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής, με εργοστάσια παραγωγής και ερευνητικά κέντρα  στη Φινλανδία και στη Γαλλία.                                                                                          HealthView  2/5/2018
Είσοδος της Menarini Hellas στην Κυπριακή αγορά προϊόντων αυτοθεραπείας. Eπέκταση συνεργασίας Menarini Hellas – Κypropharm στον τομέα προϊόντων αυτοθεραπείας.
Mετά την επιτυχημένη διάθεση των προϊόντων  αυτοθεραπείας στην ελληνική αγορά, η Menarini Hellas προχώρησε στη διάθεση του πρωτότυπου και καινοτόμου χαρτοφυλακίου σκευασμάτων αυτοθεραπείας στην Κυπριακή αγορά. H είσοδος της Menarini Hellas στην αγορά της Κύπρου και η συνεργασία των δύο εταιρειών και στον τομέα της αυτοθεραπείας, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της Menarini Hellas και του Δ/ντος Συμβούλου της Kypropharm κ. A. Νικολάου, στη Λευκωσία.Iatronet.gr  22/5/2018

ΠΕΦ
ΠΕΦ: Φοροαπαλλαγές και μείωση clawback για αύξηση των επενδύσεων.
«Την επιτακτική ανάγκη χάραξης μιας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, που θα παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη» τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ, κ. Θεόδωρος Τρύφων σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του Επενδυτικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εξέχουσα θέση του Ελληνικού Φαρμάκου και στην αναγνώρισή του ως διεθνούς φίρμας σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον, επισημαίνοντας τη μεγάλη εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών φαρμάκου. Ωστόσο, προσέθεσε, πως «στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά τα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής κατέχουν μόλις το 20% με το υπόλοιπο να κυριαρχείται από εισαγόμενα ακριβά σκευάσματα.», ενώ σχολίασε, πως «Αν θέλουμε ανάπτυξη θα πρέπει να περιορίσουμε τις εισαγωγές και να  καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ ανέλυσε επίσης το ασφυκτικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αναφέροντας το ανελαστικό φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και το άδικο σύστημα clawback και rebate, που υποχρεώνει τις ελληνικές εταιρείες να αποδίδουν τεράστια ποσά για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη μορφή έμμεσης φορολόγησης, που επιβάλλεται οριζόντια επί δικαίων και αδίκων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Τρύφων έθεσε επιτακτικά την ανάγκη μείωσης του clawback,  με στόχο την άρση της συγκεκριμένης στρέβλωσης και την υποβοήθηση της επενδυτικής δράσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας .Κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε, πως «Η επιβράβευση της αναγνωρισμένης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, αλλά και η έμφαση στην πραγματική καινοτομία δεν μπορούν παρά να αποτελούν τα βασικά συστατικά μιας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, που θα δίνει πραγματικά κίνητρα (π.χ. φοροαπαλλαγές) για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη».reporter.gr   19/5/ 2018
ΠΕΦ: Καταστροφική για τα γενόσημα η πρώτη ανατιμολόγηση για το 2018…
Αναφορικά με την ανατιμολόγηση του Μαΐου 2018, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) δηλώνει την Τρίτη 22 Μαΐου, σε ανακοίνωσή της, τα εξής:«Οι Θεσμοί επιμένουν να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό, χωρίς κανένα όφελος για ασθενείς και Ταμεία.
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Συνέπεια αυτής της αδυναμίας είναι η εφαρμογή παράλογων κανόνων που οδηγούν σε συνεχείς επιλεκτικές και μονομερείς μειώσεις μόνο στα παλιά φάρμακα μέχρι την τιμολογιακή εξόντωσή τους. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανήρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ, η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντας είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.
Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3 %, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους.
Είναι προφανές ότι επιβάλλονται μονομερείς μειώσεις οι οποίες πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι εύλογες, είναι και καταχρηστικές. Βιώνουμε μια ακόμη πράξη στο συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το -69% από το 2009 !
Δεν είναι δυνατό να υποκύπτουμε διαρκώς στις αξιώσεις των Θεσμών για την εφαρμογή παράλογων κανόνων ανατιμολόγησης που αποδίδουν εξευτελιστικές τιμές στα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα αποδεκατίζονται επιλεκτικά. Και το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την Πολιτεία,  αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017.
Αυτό έχει ως συνέπεια νέα αύξηση του clawback, η οποία πλήττει όλους. Αλλά, κυρίως, πλήττει τα ήδη οικονομικά φάρμακα ελληνικής παραγωγής, τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον συνδυασμό εξαιρετικά χαμηλών τιμών και εξωφρενικών υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 35% του στόχου της δαπάνης.
Πως είναι, λοιπόν, δυνατόν όλοι να υποστηρίζουν, θεωρητικά, την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα κάθε 6 μήνες να παρακολουθούν τον αργό “θάνατό” της μέσω της παράλογης τιμολόγησης; Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει στους Θεσμούς να επιβάλουν ένα παράλογο σύστημα τιμολόγησης που όχι μόνο στρεβλώνει τον ανταγωνισμό προς όφελος των εισαγωγέων αλλά οδηγεί σε αφανισμό την εγχώρια παραγωγική βάση υπονομεύοντας την αναπτυξιακή της προοπτική;
Η ΠΕΦ, με πρόσφατη επιστολή της στον αρμόδιο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πρακτικές που οδηγούν στη διάλυση των οικονομικών φαρμάκων, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις που προκαλεί το έωλο νομικά υφιστάμενο σύστημα. Παράλληλα, κλιμακώνει την αντίδραση της με νομικές ενέργειες με προσφυγή στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαφυλάξει την βιωσιμότητά των εταιριών-μελών της με στόχο την εξομάλυνση του συστήματος και την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει τα αναλογούντα αντανακλαστικά απέναντι στις παράλογες αξιώσεις των Θεσμών και να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή των οικονομικών φαρμάκων, τουλάχιστον αυτών που έχουν τιμή μικρότερη των 6 ευρώ. Τα οικονομικά φάρμακα αυτά αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, λόγω της δυνατότητας τους να υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο. Η επιχειρούμενη εξόντωσή τους, μέσω της τιμολόγησης, οδηγεί τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και την συντήρηση του φαύλου κύκλου των αυξανόμενων clawback.
Καλούμε, επίσης, την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχεδιάσουν τώρα, πριν η ζημία καταστεί ανεπανόρθωτη, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, με σταθερό χρονικό ορίζοντα, προς όφελος των ασθενών και του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα πλαίσιο που, παράλληλα, θα επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου και της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος αποτελεί βασικό αιμοδότη της εθνικής οικονομίας.
Health View 22|05|2018

ΣΦΕΕ- PharmaInnovationForumGreece
■ Τρείς κόκκινες γραμμές θέτουν οι ξένες φαρμακευτικές στην Κυβέρνηση.
Σε χώρα δεύτερης ταχύτητας στην εισαγωγή νέων φαρμάκων μετατρέπεται σταδιακά η χώρα, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών που συμμετέχουν στο Phrma Innovation Forum (PIF), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη νέα θεσμική του μορφή. Η εισαγωγή του συστήματος, γνωστού και ως «9-6-3», στην αποζημίωση των φαρμάκων και του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα φαίνεται πως έχουν αφήσει σκευάσματα εκτός ελληνικής αγοράς και μακριά από τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με το Γ. Βλόντζο, CEO της Merck Ελλάδος και μέλος του PIF, υπάρχουν φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ και δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, φάρμακα που δεν υποβάλλουν αίτημα τιμολόγησης και φάρμακα που έχουν πάρει τιμή αλλά οι ΚΑΚ δεν προχωρούν τις διαδικασίες για την αποζημίωση τους. Αναφερόμενος στο HTA o κ. Βλόντζος επεσήμανε πως η σύσταση της Επιτροπής HTA οφείλει να συνοδεύεται από δύο καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο αποζημίωσης: α) Την κατάργηση της αναφοράς σε χώρες της ΕΕ ως κριτήριο ή ως προϋπόθεση και β) την κατάργηση του 25% ως οριζόντιου μέτρου ανεξάρτητα από τη θεραπευτική αξία του εκάστοτε φαρμάκου.Αυτές είναι οι δύο από τις τρεις κόκκινες γραμμές που θέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες στην Κυβέρνηση. Η τρίτη αφορά τις πρόσφατες σκέψεις της κυβέρνησης για να αυξήσει τη διείσδυση των γενοσήμων. Όπως έχει γράψει το Virus, η Αριστοτέλους εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης της μείωσης ή μηδενισμού της συμμετοχής των ασθενών που επιλέγουν γενόσημα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό θα αναλάβουν να καλύψουν οι εταιρίες που τα παράγουν. Ως αντάλλαγμα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να εξετάζει την απαλλαγή των εταιριών γενοσήμων από το clawback.
 «Η μετακύλιση της ευθύνης διείσδυσης των γενοσήμων στους ασθενείς μας βρίσκει αντίθετους», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του PIF και επικεφαλής της Janssen Ελλάδος, Μ. Παπαταξιάρχης. Μάλιστα, εκτίμησε πως η πολιτεία έχει καταλάβει το λάθος του 25% και ψάχνει δικαιολογία για να το ακυρώσει. «Μας ζήτησαν αντισταθμιστικά, αλλά δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Πάντως, κατά τον κ. Βλόντζο, αναφορά σε χώρες της Ευρώπης, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα, και όχι ως εμπόδιο ή καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες. «Η ύπαρξη του 25% έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ακυρώνει την όποια αξιολόγηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης οφείλει να συνοδεύεται επίσης από δύο ουσιαστικής αλλά και τεχνοκρατικής αξίας σημεία. Η διαπραγμάτευση να αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία αλλά να στηρίζεται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής HTA καθώς και από την άρση της υποχρεωτικής παραπομπής όλων των νέων φαρμάκων  σε διαπραγμάτευση.
«Σε καμία χώρα της Ευρώπης, η διαπραγμάτευση δεν ενσωματώνεται στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά αποτελεί μια ξεχωριστή και μεταγενέστερη του HTA διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι μέσω της αξιολόγησης και της σχετικής γνωμοδότησης πρώτα τεκμηριώνεται η προστιθέμενη θεραπευτική αξία μιας νέας θεραπείας και βάση αυτής αποφασίζεται εάν ένα νέο φάρμακο θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ή όχι», υποστήριξε.  «Η υποχρεωτική παραπομπή όλων των νέων φαρμάκων σε διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε ορίζεται στο Νόμο του Ιανουαρίου 2018, ουσιαστικά ακυρώνει την όποια αξιολόγηση αγνοώντας ουσιαστικά την προστιθέμενη θεραπευτική αξία μιας νέας θεραπείας», κατέληξε ο κ. Βλόντζος.
Στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αναφέρθηκε ο Χρ. Δάκας, Αντιπρόεδρος PIF και Managing Director της Shire. Όπως εξήγησε, η εν λόγω δαπάνη για τέσσερα έτη, από το 2012 έως και το 2015, ήταν σταθερή και κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 750 εκατ. ευρώ. «Όμως, χωρίς καμία λογική εξήγηση, η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ ορίστηκε από το Υπουργείο στα 590 εκατ. ευρώ για το 2016, στα 580 εκατ. ευρώ για το 2017 και στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018», σημείωσε. Το 2015 ήταν και η χρονιά που εισήχθη clawback στη δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων…
Ο ανεπαρκές προϋπολογισμός οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα clawback που μαζί με τα rebates άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ για το 2016.  «Υπολογίζουμε ότι θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ για το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν», σημείωσε. Πρόσθεσε, δε, πως οι προτάσεις του PIF για εξεύρεση πόρων ή εξαιρέσεων από τη νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων ανελαστικής ζήτησης (π.χ. παραγώγων αίματος, HIV και ορφανών φαρμάκων), συνοδεύθηκαν από δέσμευση του ίδιου του Υπουργείου Υγείας.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί όπως φαίνεται από τα αυξανόμενα ποσά που αναγκάζεται η φαρμακοβιομηχανία να επιστρέψει σε μορφή rebates & claw back. «Το ποσό rebates & claw back αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2018 μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, απειλώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα», σημείωσε από την πλευρά της η Ελ. Χουλιάρα, γραμματέας PIF και Πρόεδρος της AstraZeneca.Όπως εξήγησε, μόνο το clawback στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ το 2018, αν λάβουμε υπόψη τα σημειώματα του πρώτου 3μήνου.
«Χρειάζεται επειγόντως ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση του ύψους του προϋπολογισμού σε ρεαλιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ωρίμανση των αναγκαίων αλλά μη υλοποιούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε, προσθέτοντας πως η PIF έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις .
«Η μεγαλύτερη επένδυση που προσφέρουν οι εταιρίες μέλη μας στην χώρα είναι τα ίδια τα καινοτόμα φάρμακα. Τα φάρμακα είναι τα βασικά εργαλεία του συστήματος υγείας ώστε οι πολίτες να είναι υγιείς και παραγωγικοί για τη χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο ταμίας του PIF και Αντιπρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly, Σπ. Φιλιώτης. Σε αυτή την κατεύθυνση πολλαπλά οφέλη μπορεί να προσφέρει στη χώρα η ενίσχυση των κλινικών μελετών.  «Έχουμε μεγάλη ευκαιρία για να προσελκύσουμε μεγαλύτερο μέρος από τα 35 δισ. ευρώ που επενδύονται ετησίως στην Ευρώπη», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα μέλη του PhRMA Innovation Forum διασφαλίζουν την ύπαρξη μεγάλου μέρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. «Η πλειονότητα των μελών μας παράγει φάρμακα στην Ελλάδα για εγχώρια χρήση και για εξαγωγές. Είτε σε δικά τους εργοστάσια είτε με συμφωνίες με Ελληνικές εταιρίες παραγωγής φαρμάκων», προσέθεσε. Εν τω μεταξύ, με τη συζήτηση γύρω από τη διαφάνεια στον κλάδο να έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα, οι φαρμακευτικές εταιρίες ζητούν από την Πολιτεία να επεκτείνει τη διαδικασία δημοσιοποίησης της σχέσης τους με τους επαγγελματίες υγείας σε όλα τα συνέδρια, όπως εξήγησε ο Π. Αποστολίδης, επικεφαλής της AbbVie και μέλος του ΔΣ του PIF. «Ο φαρμακευτικός κλάδος εφαρμόζει με δική του πρωτοβουλία εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια ένα αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, στηρίζοντας παράλληλα κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας για ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος 4316/2014 για τον οποίο έντονα πιέσαμε ζητώντας τη δημοσιοποίηση των παροχών των φαρμακευτικών εταιριών προς τους επαγγελματίες υγείας και τις επιστημονικές εταιρίες», σημείωσε.Virus.com.gr  22/5/2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Υπερδιπλασιασμός εξαγωγών από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στα χρόνια της κρίσης. Από το 2010, καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ πολύ σημαντική αύξηση στον τζίρο από εξαγωγές φαρμάκων, κατά 108,06%.
Έντονη εξωστρέφεια επιδεικνύει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία στα χρόνια της κρίσης.Από το 2010 έως και τον περασμένο Μάρτιο, αύξησε κατά 108,06% την εξαγωγική της δραστηριότητα, ανταγωνιζόμενη μεταποιητικούς κλάδους, όπως τα έπιπλα (αύξηση 158,8%), τα ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα (112,21%) και τα προϊόντα χαρτιού (111,93%).Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια – εξαγωγές) τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα σημείωσαν τον Μάρτιο αύξηση τζίρου κατά 15,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017.
Στην εγχώρια αγορά, η αύξηση ήταν 10,3%, έναντι μείωσης 1,8% τον Μάρτιο του 2017. Τα πολύ θετικά στοιχεία αφορούν την εξωτερική αγορά, όπου η φαρμακευτική βιομηχανία εμφάνισε την Μάρτιο αύξηση τζίρου κατά 20,1% έναντι του 2017.Είχε προηγηθεί πέρυσι η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 41,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016.Ο δυναμισμός του κλάδου προκύπτει και από τη σύγκριση του κύκλου εργασιών των βιομηχανιών στα χρόνια της κρίσης (από το 2010 μέχρι σήμερα). Στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια – εξαγωγές), η φαρμακευτική βιομηχανία κατέγραψε το διάστημα αυτό αύξηση κύκλου εργασιών κατά 42,98%. Σημαντικά μικρότερη ήταν η αύξηση στην εγχώρια αγορά (6,66%), αλλά πολύ σημαντική ήταν η αύξηση στις εξαγωγές (108,06%).Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πολύ καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά κυρίως για τα ποιοτικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα που παρασκευάζουν.
Γενόσημα
Τα γενόσημα είναι φάρμακα παρόμοια με τα πρωτότυπα, περιέχοντας την ίδια δραστική ουσία, γεγονός που συνεπάγεται και παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα. Κυκλοφορούν νόμιμα μετά τη λήξη της εικοσαετούς προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντας) του πρωτοτύπου φαρμάκου αναφοράς. Χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων.
Επώνυμα
Τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν είτε με τη διεθνώς εγκεκριμένη μη ειδικευμένη επιστημονική ονομασία, είτε με εμπορικό σήμα και ονομασία οπότε και ονομάζονται “γενόσημα με εμπορική ονομασία”. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.                                  Iatronet.gr  22/5/2018
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
■ Δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατά κατηγορία καταστημάτων (ΕΛΣΤΑΤ, Φεβ. 2018).
Λιανικές πωλήσεις: Μικτή εικόνα παρουσίασε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο του 2018, με τον γενικό δείκτη εκτός καυσίμων να παραμένει αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017 (Δ13). Οι σημαντικές αυξήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (+2,4%), τα φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών (+4,6%), τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης (+2%) και επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (+7,7%), αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (αρτοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία κλπ, -11,1%), τα πολυκαταστήματα (-4,3%) και τα βιβλιοπωλεία – καταστήματα ειδών τεχνολογίας (-6,1%).
Συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν – Φεβ 2018, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων εμφανίζει αύξηση +0,4%, επιπλέον αύξησης +4,3% το αντίστοιχο διάστημα το 2017. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στα καταστήματα επίπλων και ειδών οικιακού εξοπλισμού (+11,1%) και στα φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών (+3,7%).
Πηγή: Εβδομαδιαίο δελτίο ΣΕΒ,TEYXΟΣ 138 | 3Μαΐου  2018 | σελ. 9
Βιομηχανική παραγωγή.
ΠΙΝΑΚΑΣ Δ06: Δείκτες βιομηχανικής παραγωγής σε βασικούς κλάδους.(ΕΛΣΤΑΤ, Μαρ. 2018)
● Μεταξύ των κλάδων της μεταποίησης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν η παραγωγή φαρμάκων (+13,4%) και μηχανημάτων (+11,4%),Πιο συγκεκριμένα:
ΦΑΡΜΑΚΑ:       Ιαν-Μαρτ.2017:    13,2%
                              Ιαν-Μαρτ.2018:    13/4%
Πηγή: Εβδομαδιαίο δελτίο ΣΕΒ,TEYXΟΣ 140 | 17 Μαΐου  2018  | σελ. 7,8

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οι φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν ευκαιρίες πέραν των φαρμάκων.
Νέες επενδυτικές ευκαιρίες φαίνεται ότι αναζητεί ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις υποχρεωτικές επιστροφές πόρων από τις εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ και στην επακόλουθη συμπίεση των εσόδων τους, από το 2010 και μετά.
Παρότι ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επενδυτικής στρατηγικής τους, αρκετές φαρμακοβιομηχανίες εκδηλώνουν τελευταία ενδιαφέρον για την προώθηση νέων προϊόντων υγείας, τα οποία δεν αποζημιώνονται από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου, πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας και να εμβαθύνουν περισσότερο στην παραγωγή φυτικών προϊόντων, καλλυντικών, προϊόντων αυτοθεραπείας (συμπληρώματα διατροφής, OTC) και άλλων που αφορούν την ανακούφιση από ασθένειες και την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, προκειμένου να αντισταθμίσουν την απομείωση της αξίας των πωλήσεων των φαρμάκων, αρκετές φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να ρίξουν το βάρος τους στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων. Ετσι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών αντιστοιχούν στο 4,2% το 2016 και στο 5% των εξαγωγών του κλάδου της μεταποίησης, καταλαμβάνοντας την 4η θέση συνολικά στον κλάδο. Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, οι εξαγωγές και η στροφή προς τα μη αποζημιούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ, OTC) αποτελούν πλέον για τις φαρμακοβιομηχανίες διέξοδο για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στον κλάδο. Μάλιστα, η στροφή προς τα προϊόντα αυτοθεραπείας δικαιολογείται και από τη γενικότερη τάση που καταγράφεται διεθνώς ως προς τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και από την εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτά.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Φιλιώτη, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, «το φάρμακο πάντα είναι και πάντα ήταν η πιο σημαντική δουλειά που κάνουμε». «Ωστόσο», σύμφωνα με τον ίδιο, «λόγω των συνθηκών και των μέτρων, όπως είναι το clawback, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον». Ως εκ τούτου, ο κ. Φιλιώτης επισημαίνει στην «Κ» ότι η εταιρεία ψάχνει ευκαιρίες και σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτό το σκεπτικό, η Φαρμασέρβ-Λίλλυ προχώρησε πρόσφατα σε νέα συνεργασία με την ελβετική Galderma, με στόχο να αρχίσει να επεκτείνεται και στον κλάδο της δερματολογίας. Η Φαρμασέρβ-Λίλλυ θα διακινεί στην αγορά τα ιατρικά και αισθητικά προϊόντα της Galderma, πολλά εκ των οποίων είναι μη αποζημιούμενα.
Η τάση αυτή προς τα μη αποζημιούμενα φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα υγείας έχει αρχίσει να αναδύεται σε μία περίοδο όπου οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να καλύψουν τις υπερβάσεις που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, μέσω των μηχανισμών υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate και clawback).
Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είχε ανέλθει στα 5,1 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία, άρχισε να μειώνεται, φθάνοντας το 2016 και το 2017 στα 1,9 δισ ευρώ. Ωστόσο, το 2016 η πραγματική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία να καλείται να πληρώσει την ίδια χρονιά 754 εκατ. ευρώ (303 εκατ ευρώ rebate και 451 εκατ ευρώ clawback), για να αντισταθμιστούν οι υπερβάσεις στον «κλειστό» προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αυτή η επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών αντιστοιχεί στο 38,8% του προκαθορισμένου προϋπολογισμού, όπως έχει επιβληθεί από την τρόικα. «Οταν υπάρχει απόκλιση περίπου 40% από τον στόχο, αυτό σημαίνει ότι ο στόχος του προϋπολογισμού, όπως έχει καθοριστεί, είναι λάθος», αναφέρει πηγή της αγοράς. Συνεπώς, στα χρόνια των μνημονίων, ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σημείωσε μείωση που άγγιξε το 62%. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη συμμετοχή της βιομηχανίας, μέσω των μηχανισμών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate και clawback), όπου για το 2017 θα φθάσει στα 902 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας 20% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, ο κλάδος αναγκάζεται να επιστρέψει στο κράτος περίπου το 25%-30% των εσόδων από τις πωλήσεις του. Όμως η φαρμακευτική δαπάνη δεν έχει μειωθεί μόνο μέσω της συμβολής των εταιρειών. 
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αυτή η περικοπή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη διαρκή μείωση των τιμών των φαρμάκων (κυρίως των γενόσημων, η τιμή των οποίων συρρικνώθηκε μεσοσταθμικά κατά 68,8% την περίοδο 2009-2017) και στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, την περίοδο 2012-2017, η σημαντική μείωση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ασθενών) κατά 32% οδήγησε σε αύξηση κατά 50% της εκτιμώμενης συμμετοχής των ασθενών, καθώς και σε σημαντική αύξηση της τάξεως του 230% στη συμμετοχή της βιομηχανίας κατά την ίδια περίοδο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ (Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), τον περασμένο Δεκέμβριο είναι απαραίτητη η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η αύξηση δηλαδή του νομοθετημένου κλειστού προϋπολογισμού, καθώς δεν αντικατοπτρίζει τις παρούσες ιατρικές ανάγκες, ενώ επιβαρύνει την ιδιωτική συμμετοχή τόσο των ασθενών όσο και των ίδιων των εταιρειών.Αυτή η στρεβλή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά φαρμάκου αποτελεί ενδεχομένως μία ευκαιρία για τις φαρμακοβιομηχανίες να αντισταθμίσουν τις απώλειες, με την επέκτασή τους και σε κλάδους εκτός του παραδοσιακού φαρμάκου. Εντούτοις, ο κ. Φιλιώτης τονίζει ότι όσο και να αυξηθεί η χρήση του μη αποζημιούμενου φαρμάκου, αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αποτελεσματικότητα του παραδοσιακού φαρμάκου. kathimerini.gr  2/5/2918
Σοκάρουν οι προβλέψεις για το φάρμακο.
Σε προβλέψεις- σοκ για τις δαπάνες του φαρμάκου προχωρούν οι φαρμακευτικές, έχοντας λάβει τα στοιχεία της υπέρβασης για το πρώτο τρίμηνο, που ήδη ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, και με δεδομένο πως ούτε η ζήτηση στη συνταγογράφηση δείχνει να περιορίζεται, αλλά ούτε και τα μέτρα του υπουργείου Υγείας (πλαφόν στις ιατρικές συνταγές, θεραπευτικά πρωτόκολλα και οδηγίες, μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, τέλος εισόδου στις νέες θεραπείες) για το έλεγχο του προϋπολογισμού αποδίδουν, η "τρύπα” στο κονδύλι του φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, από 478 εκατ. το 2017.
Οι Θεσμοί είχαν ζητήσει τη μείωση κατά 30% των υποχρεωτικών επιστροφών (μηχανισμός claw back) με τις οποίες επιβαρύνονται οι φαρμακευτικές (όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς) για να καλυφθεί το έλλειμμα στον κλειστό προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, οι επιστροφές θα αυξηθούν 25% σε σύγκριση με πέρσι.
Και ενώ τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει φέτος αύξηση στο ετήσιο κονδύλι για το φάρμακο, παρά το ότι δεν επαρκεί για να καλυφθεί ο όγκος των συνταγών, οι επιχειρήσεις ζητούν την εξαίρεση έστω της πρόληψης από τη φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού (π.χ. δαπάνες εμβολιασμών), καθώς και την εξαίρεση ειδικών κατηγοριών φαρμάκων, τα οποία είναι σε έλλειψη ή σε ειδικό και ελεγχόμενο καθεστώς διάθεσης από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων (προϊόντα HIV, παράγωγα και προϊόντα αίματος).
Επίσης προτείνουν την αφαίρεση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η δαπάνη των ανασφάλιστων αυξάνεται ανά μήνα και μόνο φέτος προβλέπεται να φτάσει τα 210 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. περίπου το 2017 (η δαπάνη αυτή προστέθηκε στο σύστημα μετά τη θέσπιση του ορίου του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να αναγκάζεται να καλύψει το σύνολο του ποσού αυτού μέσω υποχρεωτικών επιστροφών). Και τα δύο θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έμμεση αύξηση του προϋπολογισμού, λένε οι εταιρείες. Πρόκειται για προτάσεις που έχει θέσει επανειλημμένα υπόψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, χωρίς εντούτοις αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Όπως εξηγεί και το PhRMA Innovation Forum, που εκπροσωπεί 23 φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν το 60% της αγοράς, αν δεν υπάρξει έλεγχος των συνταγών, μείωση των αναγκαστικών επιστροφών και αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η βιομηχανία θα κληθεί να καλύψει περισσότερο από το 50% της κρατικής δαπάνης για φάρμακα. Πέρσι η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από τις αναγκαστικές επιστροφές, υπάρχουν οι αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate), αλλά και η κάλυψη των ελλειμμάτων των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και εκεί ισχύει κλειστός προϋπολογισμός. Κέρδος  online  17/5/2018

ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■ 10 λάθη τιμολόγησης φαρμάκων αναζητούν διόρθωση.
Διαβουλεύσεις ΕΟΦ - φαρμακοβιομηχανίας για διάσωση φαρμάκων που βρίσκονται στο όριο της απόσυρσης. Διορθώσεις στα λάθη που καταγράφηκαν στο σχέδιο δελτίου τιμών φαρμάκων αναμένει η φαρμακοβιομηχανία, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στον ΕΟΦ. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπηρεσιών του ΕΟΦ με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών ξεχωριστά, αλλά και της διοίκησης του ΕΟΦ  με τους εκπροσώπους των δύο συνδέσμων του κλάδου, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.
Στο αρχικό σχέδιο, διαπιστώθηκε σειρά λαθών τα οποία αφορούσαν:
1.     τις ισοτιμίες που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από χώρες όπως η Μ. Βρετανία, Σουηδία και Πολωνία, 
2.     τις αναγωγές τιμής από συσκευασίες διαφορετικές από αυτές που κυκλοφορούν στη χώρα μας, 
3.     τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν οι διεθνείς τιμές κυρίως στη Ρουμανία, Ιταλία και Σουηδία,  (η φαρμακοβιομηχανία διαπιστώνει αποκλίσεις στις πραγματικές τιμές από αυτές που δημοσιεύονται στο EURIPID για τη Ρουμανία και στην Gazetta για την Ιταλία),
4.     χώρες από τις οποίες αντλήθηκαν τιμές χωρίς να κυκλοφορεί το προϊόν
5.     μείωση τιμής κάτω από τη χαμηλότερη της Ε.Ε.
6.     μείωση τιμής σε επίπεδο πάνω από την χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε., αλλά κάτω από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης
7.     μείωση τιμής σε παράγωγα αίματος τα οποία εξαιρούνται από τη διαδικασία της ανατιμολόγησης
8.     μειώσεις τιμής στα νέα προϊόντα του 4ου τριμήνου του 2017, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί διορθωτικό δελτίο τιμών, συνεπώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η σωστή βάση
9.     διπλές περικοπές κατά 50% σε προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει γενόσημο
10.  περικοπές τιμών σε προϊόντα που αφορούν μόνο εξαγωγές (έχει προταθεί η έκδοση ξεχωριστού δελτίου τιμών για τα προϊόντα αυτά).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας οι περικοπές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, με αποτέλεσμα να είναι ορατά τα φαινόμενα αποσύρσεων, κυρίως σε ότι αφορά τα παλαιά φάρμακα, τα οποία με το παρόν σχέδιο υφίστανται μια επιπλέον μείωση της τάξης του 10%, με σκοπό να υπάρξει μια αμελητέα εξοικονόμηση, δεδομένου ότι καινούρια φάρμακα υψηλής - και ακριβής - τεχνολογίας παίρνουν τη θέση τους στην αγορά.
Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος στον οποίο αποδίδεται η συνεχής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός το οποίο το υπουργείο Υγείας παρατηρεί ότι συμβαίνει διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας. Αντίστοιχα και η φαρμακοβιομηχανία έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από την πλευρά του  κράτους για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που ανεβάζει το clawback, εξωνοσοκομειακά, στα 150 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εκτιμήσεις για αύξηση του clawback της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στα 600 εκ. ευρώ φέτος οδηγούν τις φαρμακευτικές σε αναζήτηση λύσης, καθώς το ποσό αυτό κλυδωνίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. HealthMag  24/5/2018

ΠΦΣ: Αποσύρσεις φαρμάκων και υποκατάσταση από τις μειώσεις τιμών.
Το σχέδιο δελτίου τιμών φαρμάκων προάγει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μείωση τιμών σε φθηνά φάρμακα μέχρι και 92,81%, παρατηρεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο προτεινόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αποσύρσεων παλαιών και καταξιωμένων φαρμάκων.
Με αφορμή την δημοσίευση προς διαβούλευση ο ΠΦΣ διατυπώνει τις εξής παρατηρήσεις :
·        Για άλλη μια φορά μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων  με χονδρική τιμή  1.5 €, 1.39 €, 1.41 € και  1,01 €, σε ποσοστό μέχρι και 92,81%.!
·        Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά παλιά και καταξιωμένα στην υγειονομική κοινότητα φάρμακα και να εισέλθουν «νέα» σε πολλαπλάσια τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του. 
·        Παράλληλα η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί, λόγω αναγκαστικής εισαγωγής  σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ  σε πολύ υψηλότερη τιμή.
·        Φυσικά ουδείς υπολογίζει την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων που είναι αναγκασμένα να διατηρούν τα Φαρμακεία. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει τα φαρμακεία τα προηγούμενα χρόνια. 
·        Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική  οριζόντιας μείωσης των τιμών δεν εξαιρέθηκαν και τα γενόσημα για τα οποία, ενώ εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης, μειώνονται και πάλι οι τιμές. Μείωση, που αντανακλάται και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει πως η μείωση των τιμών των φαρμάκων όταν γίνεται άκριτα και με καθαρά κοστολογικά κριτήρια, δεν οδηγεί στην περιστολή των δαπανών, αλλά σε αύξηση, μέσω της υποκατάστασης  τους από «νέα».
HealthMag  25/5/2018

ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
■Πολυεθνική είχε στήσει η συμμορία με τα κλεμμένα φάρμακα - Εταιρεία και αποθήκη στο εξωτερικό! Για την επίτευξη των στόχων της, είχε προβεί και σε σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό και φαρμακαποθήκης στη Γερμανία.
Συστηματική...επιχειρηματική δραστηριότητα είχε η συμμορία που έκλεβε ακριβά ογκολογικά φάρμακα από ελληνικά νοσοκομεία. Η δράση της έφτασε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου διέθετε τα σκευάσματα σε τιμές πολλαπλάσιες από τις ισχύουσες στην Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η συμμορία διέθετε τα πανάκριβα φάρμακα σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.
Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει από τον Απρίλιο του 2013 την κατάλληλη υποδομή και ήταν οργανωμένοι με ιεραρχία και διαρκή δράση. Είχαν στη διάθεσή τους και φαρμακείο, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα. Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους, προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, γιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ στην Αττική και στο Μεσολόγγι. Η συμμορία είχε συνεργασία και με υπαλλήλους εταιρείας ταχυμεταφορών, οι οποίοι αναλάμβαναν την αποστολή - διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.
Εταιρεία
Είχε προβεί και σε σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό και φαρμακαποθήκης στη Γερμανία. Η εταιρεία εξέδιδε πλήθος εικονικών τιμολογίων, τα οποία αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους. Πραγματοποιούσε, δε, εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης. Ένα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.
Τιμολόγια
Από την ανάλυση των στοιχείων, προέκυψε πως από το 2013 έως το 2016 εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το συνεργαζόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ. Σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.
Η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης ξεπερνά τα 13.690.376 ευρώ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ. Iatronet.gr  7/5/2018
■Σε έλλειψη 206 φάρμακα από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων - Έρευνα και στην Ευρώπη. Τα 21 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα έξι εμβόλια και τα 11 εισάγονταν στην Ελλάδα μέσω του ΙΦΕΤ.
Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στην ελληνική αγορά.
Έπειτα από το πρόβλημα με τις ελλείψεις λευκωματίνης και ανοσοσφαιρίνης, οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατέγραψαν νέες ελλείψεις σε 206 σκευάσματα διαφόρων τύπων. Από αυτά, τα 21 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα έξι εμβόλια, τα 11 εισάγονταν στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ για τα 138 έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας. Τον περασμένο μήνα, οι ελλείψεις ανέρχονταν επίσημα σε 216 φάρμακα, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν πως η κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι πολίτες είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουν όλα τους τα φάρμακα με μία επίσκεψη στο φαρμακείο. Κάνουν λόγο και για κίνδυνο για την υγεία των ασθενών, καθώς η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό, με την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές να ανησυχούν για την επιδείνωσή του στη Γηραιά Ήπειρο.
Διαφωνία.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως η νομοθεσία και κυρίως εκείνη που σχετίζεται με την τιμολογιακή πολιτική είναι πολύ αυστηρή και καθιστά ασύμφορη τη διατήρηση στην αγορά φαρμάκων με χαμηλές τιμές. Από την πλευρά τους, οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών εκτιμούν ότι υπάρχουν ελλείψεις όταν οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, για να διασφαλίσουν την επάρκεια των φαρμάκων.
Το θέμα των ελλείψεων αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Ένωση των Ευρωπαίων φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union, PGEU).Στο πλαίσιο αυτό, η PGEU διενεργεί και φέτος έρευνα στους φαρμακοποιών των χωρών – μελών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.
Iatronet.gr  16/5/ 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ Σκληρή μάχη Roche – Novartis στην αμερικανική αγορά.
Με νικήτρια τη Roche εξελίσσεται προς ώρας ο ελβετικός εμφύλιος με αντίπαλο τη Novartis. Όπως έγινε γνωστό, η κυκλοφορία του βιο-ομοειδούς της Novartis  του φαρμάκου Rituxan της Roche θα καθυστερήσει κι άλλο στην αμερικανική αγορά.
Ειδικότερα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έδωσε το πράσινο φως στην κυκλοφορία του φαρμάκου. Το γεγονός αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη Roche, καθώς σε ετήσια βάση το Rituxan έχει πωλήσεις ύψους 4 δις δολαρίων.
Πάντως, από την πλευρά της Sandoz, θυγατρική της Novartis, που διαθέτει γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία «παραμένει προσηλωμένη σε περαιτέρω συζητήσεις με τον FDA προκειμένου να φέρει αυτό το σημαντικό φάρμακο σε αμερικανούς ασθενείς το συντομότερο δυνατό».
Παράλληλα, ένα άλλο βιο-ομοειδές του Rituxan, που παράγεται από τις εταιρείες Celltrion και Teva απορρίφθηκε από το FDA τον περασμένο μήνα. Στην Ευρώπη, τα βιο-ομοειδή τόσο της Celltrion όσο και της Novartis είναι ήδη διαθέσιμα στην Ευρώπη και οι πωλήσεις του Rituxan μειώθηκαν κατά 44% στην περιοχή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τα βιο-ομοειδή είναι για τα βιολογικά φάρμακα, ότι είναι τα γενόσημα για τα παραδοσιακά φάρμακα. Περίπου 80 βιολογικά φάρμακα εισήχθησαν στην αγορά φαρμάκων την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ετήσιες πωλήσεις βιολογικών φαρμάκων αναμένεται να φθάσουν τα 390 δις δολάρια έως το έτος 2020 και τότε θα αντιπροσωπεύουν το 28% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων παγκοσμίως.
Μέχρι το ίδιο έτος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι βιο-ομοειδή φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε αγορές, στις οποίες τα βιολογικά φάρμακα έχουν ετήσιες πωλήσεις πάνω από 40 δις ευρώ. Αθροιστικά, έως το έτος 2020, είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 100 δις ευρώ χάρη στην εξάπλωση χρήσης των βιο-ομοειδών.                                                                       Virus.com.gr  4/5/2018

Οι πρώτες 15 φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως.
Θετικά έκλεισε το 2017 για τις περισσότερες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες. Οι πρώτες 15 σε πωλήσεις είδαν τα έσοδά τους συνολικά να αυξάνονται ελαφρά κατά περίπου 6,76 %. Ωστόσο, τέσσερις εταιρείες κατέγραψαν μείωση εσόδων. Συνολικά, ο τζίρος των 15 πρώτων σε πωλήσεις εταιρειών αυξήθηκε από 523,21 δις δολάρια το 2016 σε 558,62 δις, το 2017 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Fiercepharma. Όμως, υπήρξε και μείωση τζίρου για τις Pfizer, Gilead, Amgen και AstraZeneca (με πράσινο χρώμα στο πίνακα που ακολουθεί).




ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ 15 ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 2016 ΚΑΙ 2017 (σε δις.δολ.)

ΕΤΑΙΡΙΑ
ΕΣΟΔΑ 2017
ΕΣΟΔΑ2016
ΣΥΓΚΡΙΣΗ 2017 ΜΕ 2016
Jonson & Jonson
76,50
71,89

Roche
57,37
50,11

Phizer
52,54
52,82

Novartis
49,11
48,52

Bayer
27,76
25,27

GlaxoSmithKline
42,05
34,79

Merck & Co
40,10
39,80

Sanofi
42,91
36,57

AbbVie
28,22
25,56

Abbott
27,39
20,85

Eli Lilly
22,90
21,22

Amgen
22,80
22,99

Bristol Myers Squibb
20,80
19,43

Astra Zeneca
22,47
23,00

Gilead Sciences
25,70
30,39

ΣΥΝΟΛΟ
558,62
523,21
+ 6,76% (+35,41 δις.δολ.)

Πρώτη σε πωλήσεις είναι η αμερικανική Johnson & Johnson με πωλήσεις που φθάνουν τα 76 δις δολάρια.
Σύντομα ο κατάλογος θα έχει και νέο μέλος, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξαγορά της Shire από την Takeda, ύψους 62 δις. Οι δύο εταιρείες έχουν συνολικά έσοδα περίπου 30 δις και μελλοντικά αναμένεται να βρεθεί μέσα στις πρώτες 10 εταιρείες.
Το 2017, υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα για τη διεθνή αγορά φαρμάκου, κυρίως λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει επίθεση στις φαρμακοβιομηχανίες για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων. Πρόσφατα, η διοίκηση Τραμπ παρουσίασε το σχέδιό της, που χαρακτηρίζεται ηπιότερο του αναμενομένου.
Συνολικά, οι κορυφαίες 15 φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως δημιούργησαν πωλήσεις 558,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 51% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς.
Υπήρξαν και άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα την περσινή χρονιά:
·        Η Pfizer μήνυσε τη Johnson & Johnson σε μια δίκη που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την αγορά βιολογικών προϊόντων των ΗΠΑ.
·        Οι εταιρείες Novartis και Gilead κέρδισαν τις πρώτες εγκρίσεις των νέων θεραπειών για τον καρκίνο CAR-T ,εγείροντας νέο κύκλο συζητήσεων για το κόστος των νέων φαρμάκων.
·        Η Merck υπέστη μία οδυνηρή και δαπανηρή επίθεση από χάκερς.
·        Η Teva ανακοίνωσε έναν τεράστιο κύκλο μείωσης μεγέθους.
·        Οι GlaxoSmithKline, η Eli Lilly και η Teva απέκτησαν νέους Διευθυντές, ενώ η Novartis ανακοίνωσε την αλλαγή CEO.Virus.com.gr 21/05/2018

ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■ Η Janssen εξαγόρασε  την ογκολογική βιοφαρμακευτική εταιρία εταιρεία BeneVir αντί ποσού 1δις.δολ.
 Η εξαγορά ενισχύει τη θέση της Janssen στην έρευνα της ανοσο-ογκολογίας, δίνοντάς της πιθανώς μια πλατφόρμα για να στοχεύσει στην έρευνα θεραπείας για τους συμπαγείς όγκους.Βιο
PharmaDive  3/5/2018
■ Η Lilly ενισχύει τον αγωγό ανοσο-ογκολογίας με  1.6 δις.δολ. αγοράζοντας την βιοτεχνολογική εταιρία ARMO BioSciences.                                                                                               FierceBiotech 19/5/2018

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
■ Η Ινδική εταιρία Aurobindo προσφέρει 1,6 δολάρια για να αποκτήσει τα γενόσημα φάρμακα δερματολογίας της Novartisστις ΗΠΑ.FiercePharma  7/5/2018
■ Η θυγατρική εταιρία τηςRocheGenentechπροχώρησε σε συμφωνία με την LogoTherapeuticsύψους 1 δις.δολ. για να αξιοποιήσει τη βιοσυνθετική τεχνολογία της.        BioPharmaDive 9/5/2018
ΣυνεργασίαMylanμεFujifilmKyowaKirinBiologics.
Η Mylan συνάπτει συνεργασία με την FujifilmKyowaKirinBiologics για την εμπορική διάθεση βιο-ομοειδούς της αδαλιμουμάμπης και λαμβάνει αποκλειστική άδεια για την εμπορική διάθεση του φαρμάκου στην Ευρώπη. Η φαρμακευτική εταιρεία Mylan ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Fujifilm Kyowa Kirin Biologics Co. Ltd. για την εμπορική διάθεση βιο-ομοειδούς της αδαλιμουμάμπης. Το συγκεκριμένο βιο-ομοειδές αναπτύχθηκε από την Fujifilm Kyowa Kirin Biologics και μέσω της εν λόγω συμφωνίας συνεργασίας, η Mylan θα αξιοποιήσει την κανονιστική πλατφόρμα της για να ζητήσει την έγκριση και την εμπορική διάθεσή του στην Ευρώπη.iatropedia.gr  16/5/2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για της πωλήσεις του 2018 η Roche Holding μετά και την ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου. Όπως ανακοίνωσε η ελβετική εταιρεία, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 13,6 δισ. ελβετικά φράγκα (13,8 δισ. δολάρια), από τα 12,9 δισ. φράγκα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πωλήσεις 13,35 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στο σύνολο της χρήσης.
Η φαρμακευτική εταιρεία είχε προηγουμένως προβλέψει ότι οι πωλήσεις θα ήταν σταθερές σε σχέση με το 2017 ή θα αυξηθούν κατά ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.HEALTHPHARMA26/4/2018

■Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη και έσοδα της Teva Pharmaceuticals.
Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το 2018 η Teva Pharmaceuticals, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της τρέχουσας περιόδου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,01 δισ. δολάρια ή 1,03 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 580 εκατ. δολαρίων ή 57 σεντς ανά μετοχήπριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 5,07 δισ. δολάρια από τα 5,65 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 4,81 δισ. δολάρια.
Η Teva αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2018, από τα 18,3-18,8 δισ. δολάρια, στα 18,5-19 δισ. δολάρια, και τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2018 από τα 2,25-2,50 δολάρια, στα 2,40-2,65 δολάρια.                                                                               HEALTHPHARMA  3/5/2018
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη α΄ τριμήνου της Novo Nordisk.
Υπερέβησαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη α’ τριμήνου της Δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, φτάνοντας στα 1,74 δισ. δολ. (10,75 δισ. κορόνες Δανίας).
Όπως προειδοποιεί σε σχετική της ανακοίνωση, παρά την αναμενόμενη αύξηση πωλήσεων στο μέλλον, η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού και οι πιέσεις των τιμών θα δεχθούν κάποια επίδραση.
Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη του τριμήνου αυξήθηκαν στις 10,75 δισ. κορόνες Δανίας από τις 10,16 δισ. κορόνες στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, έναντι εκτιμήσεων για 9,87 δισ. κορόνες.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 26,93 δισ. κορόνες από τις 28,45 δισ. κορόνες, αλλά και πάλι ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 26,72δις. κορόνες.
Με βάση τα στοιχεία σε τοπικό νόμισμα, η αύξηση των πωλήσεων του 2018 αναμένεται στο 3%-5% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 2%-5%.                                                      HEALTHPHARMA  3/5/2018
■ Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το 2018 η Bayer – Μειωμένα κέρδη τριμήνου.
Οι δυσμενείς συναλλαγματικές διακυμάνσεις επηρέασαν αρνητικά τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της Bayer AG, με αποτέλεσμα η φαρμακευτική επιχείρηση να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το 2018.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη του τριμήνου μειώθηκαν 6,2% στα 1,95 δισ. ευρώ από τα 2,08 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 9,14 δισ. ευρώ από τα 13,24 δισ. ευρώ.
Εάν εξαιρεθούν οι πωλήσεις από το Covestro, που δεν ενοποιείται πλέον στα βιβλία της Bayer, οι πωλήσεις α΄ τριμήνου για το 2017 διαμορφώνονται στα 9,68 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 1,53 δισ. ευρώ και πωλήσεις 9,30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες τάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Bayer υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη.
Τώρα αναμένει μικρή πτώση των δημοσιευμένων πωλήσεων σε χαμηλότερα των 35 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 35 δισ. ευρώ.
Επίσης αναμένει μείωση των EBITDA κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αποτελέσματα αντίστοιχα του 2017.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία συνεχίζει να αναμένει αύξηση των EBITDA προ εκτάκτων και πωλήσεων.HEALTHPHARMA  4/5/2018
■ Μειωμένα κατά 37% εμφανίστηκαν τα κέρδη α΄ τριμήνου της φαρμακευτικής επιχείρησης AstraZeneca, παρά τη μικρή πτώση των πωλήσεων. Η εταιρεία επικαλείται το χρονοδιάγραμμα της εκποίησης ως έναν από τους παράγοντες που έπληξαν τα συνολικά αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 340 εκατ. δολάρια, έναντι των 537 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 114,2 εκατ. δολάρια.
Τα βασικά λειτουργικά κέρδη, μειώθηκαν στα 896 εκατ. δολάρια από τα 1,67 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 993,5 εκατ. δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν στα 5,18 δισ. δολάρια από τα 5,41 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα έσοδα της περιόδου θα διαμορφωνόταν στα 5,23 δισ. δολάρια.
Οι πωλήσεις προϊόντων αυξήθηκαν 3% στα 4,99 δισ. δολάρια, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας για χαμηλή μονοψήφια αύξηση.HEALTHPHARMA  4/5/2018

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣΣΤΙΣΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Η μετατόπιση της Sanofi στα ρομπότ και τα «ψηφιακά δίδυμα» στην τοποθεσία βιολογικών περιοχών των ΗΠΑ κοστίζει 95 θέσεις εργασίαςBioPharmaDive 10/5/2018
■ Η θυγατρική στην  Ιαπωνία, της πολυεθνικής Astellas, η οποία είναι μία από τις 20 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες στον κόσμο, περικόπτει 600 θέσεις  εργασίας.FiercePharma 23/5/2018
■ Η GlaxoSmithKline καταργεί 200 θέσεις εργασίας σε εργοστάσιο στο Barnard Castle στο Ηνωμένο Βασίλειο.                                                                               FiercePharma 24/5/2018