Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018


ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
■ Τσουχτερό παράβολο 3.000 ευρώ για την αξιολόγηση των γενοσήμων. Στα 5.000 ευρώ αποφασίστηκε το κόστος εξέτασης των φακέλων από την Επιτροπή ΗΤΑ για τα νέα καινοτόμα φάρμακα.
Δημοσιοποιήθηκε χθες η υπουργική απόφαση με βάση την οποία προσδιορίζονται τα κόστη αξιολόγησης των φαρμάκων τα οποία θα αιτούνται αποζημίωσης από την νεοσύστατη επιτροπή HTA. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπει η απόφαση:
1. Το ύψος του τέλους αξιολόγησης που καταβάλλουν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθορίζεται ως εξής: α) για φάρμακα που βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων, 5.000 ευρώ ανά συσκευασία, β) για γενόσημα φάρμακα 3.000 ευρώ ανά συσκευασία, γ) για επαναξιολόγηση φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων 2.000  ευρώ ανά συσκευασία, δ) για επαναξιολόγηση μετά από απορριπτική απόφαση 1.000 ευρώ ανά συσκευασία.
 2. Το προϊόν των τελών που καθορίζονται με την παρούσα αποτελεί δημόσιο έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στο Υπουργείο Υγείας.
 3. Η καταβολή των τελών πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας έκδοσης παραβόλων με τη χρήση της εφαρμογής του e-Παραβόλου, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
4. Η υποβολή του αποδεικτικού χορήγησης και πληρωμής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το Φορέα Δημοσίου: Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής, έργο της είναι η ταχεία αξιολόγηση που αφορά στην εισαγωγή νέων συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, όπως: (α) ένα νέο φάρμακο (μια νέα δραστική που δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα), (β) ένα φάρμακο που λαμβάνει έγκριση ή επεκτείνει τις ενδείξεις για τις οποίες είχε αρχικά εγκριθεί, (γ) ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων και (δ) την εισαγωγή ενός νέου γενοσήμου φαρμάκου στην ελληνική    αγορά.
Η
επιτροπή αξιολόγησης ασχολείται επίσης με την αξιολόγηση α) όλων των φαρμάκων που βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων τους και έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων εντός της τελευταίας τριετίας πριν την έκδοση της πρώτης υπουργικής απόφασης για τη συγκρότησή της και β) όλων των φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων και είναι θεραπευτικά ανάλογα με τα φάρμακα, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης από ΚΑΚ. Τέλος, η επιτροπή αξιολόγησης μπορεί να προβαίνει σε επαναξιολόγηση όλων των φαρμάκων του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων
Επίσης χθες δημοσιοποιήθηκε υπουργική απόφαση η οποία τροποποιεί την απόφαση της σύστασης στο Υπουργείο Υγείας, της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία Μητρώων ασθενών. Η Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας αποτελείται πλέον από 23 μέλη μεταξύ των οποίων πλέον περιλαμβάνεται και εκπρόσωπος του Φόρουμ φαρμακευτικής Καινοτομίας (Pharma Innovetion Forum) με τον αναπληρωτή του.                                                               ΗealthMag  9/8/2018
Μειώνεται η συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων.
Στη μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων ακόμη και εντός του 2018, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ένα μέρος από την πρόσθετη δαπάνη που κερδίζεται για τον τομέα της Υγείας μέσω του πλεονάσματος, σχεδιάζεται να δοθεί για την ελάφρυνση των ασθενών και ειδικότερα για τη μείωση της συμμετοχής τους στην αγορά φαρμάκων.
Συγκεκριμένα μελετάται η μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων έως και μηδενισμός σε κατηγορίες πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Ήδη έχουν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης για κάποιες κατηγορίες ασθενών καθώς μηδενίσθηκε η συμμετοχή για την προμήθεια φαρμάκων μόνο όμως εάν αυτά είναι γενόσημα, για όσους είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και για τους χρονίως πάσχοντες.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων έχει εκτοξευθεί. Ενδεικτικό είναι πως ο μέσος όρος της συμμετοχής το 2010 ήταν κοντά στο 12%, ενώ σήμερα πλησιάζει το 30%.Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως υπογραμμίζουν πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να απαλλάξει τους χρόνιους ασθενείς από το 1 ευρώ ανά συνταγή που πληρώνουν σήμερα. Ένα μέτρο που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και στον κλάδο των φαρμακοποιών. Πιθανότατα η νέα ρύθμιση να εφαρμοσθεί ακόμη και μέσα στο 2018, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι το επιπλέον χαράτσι στους ασθενείς θα καταργηθεί από 1.1.2019.
                                                                                                                              Healthreport.gr29/8/2018
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
■ Την 1η Αυγούστου 2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος υπ’ αριθ. 4558/2018 (ΦΕΚ Α’ 140), το άρθρο 5 (παρ. 1) του οποίου αντικαθιστά την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 1963/1991 αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η νέα ρύθμιση του ζητήματος του ωραρίου των φαρμακείων διαφοροποιείται από την προϋπάρχουσα ως προς το ότι εισάγεται η υποχρεωτική τήρηση του δηλωθέντος από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φαρμακείου διευρυμένου ωραρίου. Ειδικότερα, σε περίπτωση μη τήρησης του δηλωθέντος διευρυμένου ωραρίου, επιβάλλονται στον κάτοχο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου συγκεκριμένες κυρώσεις με απόφαση του κατά τόπο αρμόδιου Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 
Οι κυρώσεις είναι οι κάτωθι: Α) Σε περίπτωση πρώτης παράβασης αποστέλλεται έγγραφη σύσταση, Β) Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης απαγορεύεται στο φαρμακείο να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για έξι (6) μήνες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης και Γ) Στην περίπτωση κάθε επόμενης παράβασης μετά τη δεύτερη, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις για παράβαση των διατάξεων περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση των διατάξεων περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων επισύρει για τον νόμιμο εκπρόσωπο του φαρμακείου και τον υπεύθυνο φαρμακοποιό α) ποινή φυλάκισης έως έξι (6) μηνών, β) χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 20.000 ευρώ με απόφαση του Περιφερειάρχη και σε περίπτωση υποτροπής, πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο (2) έως έξι (6) μήνες. Η υποχρέωση του κατά τόπον αρμόδιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταρτίζει διμηνιαίους χωριστούς πίνακες φαρμακείων που λειτουργούν πέραν του κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικού ωραρίου, οι οποίοι αναρτώνται επί των προσόψεων των φαρμακείων όσο αυτά παραμένουν κλειστά, παραμένει ακέραια.
Καμία αλλαγή δεν επήλθε επίσης σχετικά με το πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται με απόφαση του κατά 2 τόπο αρμόδιου Περιφερειάρχη σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως κατά παράλειψη δήλωσης διευρυμένου ωραρίου ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, το οποίο εξακολουθεί να ανέρχεται σε 3.000€.
Όπως είναι φυσικό, λόγω της νέας νομοθετικής πρόβλεψης περί υποχρέωσης τήρησης του εκάστοτε δηλωθέντος διευρυμένου ωραρίου, δίνεται, με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ίδιου ως άνω νόμου (Ν. 4558/2018), το δικαίωμα στους νομίμους εκπροσώπους των φαρμακείων να ανακαλέσουν ή να τροποποιήσουν δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου φαρμακείων που είχαν ήδη έως την 1η Αυγούστου υποβληθεί σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 1963/1991. Η ανάκληση ή τροποποίηση θα πρέπει να υποβληθεί εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του Ν. 4558/2018, ήτοι έως την 13η Αυγούστου (καθ’ όσον η προθεσμία λήγει σε εξαιρετέα ημέρα). Η επιχείρηση φαρμακείου που επιλέγει το διευρυμένο ωράριο, εξακολουθεί να έχει τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι παράγραφοι 1 και 2 του Ν. 1963/1991, ήτοι την υποχρέωση λειτουργίας κατ’ ελάχιστον σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, καθώς και την υποχρέωση συμμετοχής στις καθοριζόμενες διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
Σύμφωνα δε, με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1963/1991, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, δεν επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο ωράριο η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση α) διημέρευσης, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της εφημερίας από 08.00 π.μ. έως 21.00 μμ. και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό και β) διανυκτερεύσεων, εφ’ όσον διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από 21.00 μ.μ. έως 08.00 π.μ. και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό.
Τέλος, ο νόμος 4558/2018 (άρθρο 5 παρ. 6), ορίζει ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2018, όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας υποχρεούνται να αναρτήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους τις κενές θέσεις φαρμακείων που υπάρχουν κατά την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου 2018 υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης φαρμακείου από όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4272/2014, του ν. 1963/1991, του π.δ. 64/2018 και κάθε άλλη διάταξη που αφορά τη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.                         Iatronet.gr 14/8/2018

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ 1,43 δισ. ευρώ θα βγει από τα ταμεία της φαρμακοβιομηχανίας το 2018.
Ανάλογα με το κανάλι διοχέτευσης διαμορφώνεται και το ποσοστό του clawback.
Είναι θέμα χρόνου να σκάσει το καζάνι μας λένε παράγοντες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με μέτρα που ακολουθούν την τακτική "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" και ο δεύτερος με την αρρυθμία που εμφανίζουν οι κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες αντί να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, την καταστρέφουν αφού πρώτα την "ξεζουμίσουν" οικονομικά .
Όμως, όπως λέει και το λαϊκό ρητό "επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια" τη θέση τους στο παρόν άρθρο θα την πάρουν νούμερα. Κάτι λιγότερο από 8 φορές από αυτό που κατεβλήθη το 2012 αναμένεται ότι θα είναι το clawbacκ που θα γυρίσουν στα ταμεία του κράτους οι φαρμακοβιομηχανίες τη φετινή περίοδο. Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, το 2012 το clawback διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 550-600 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το σχετικό ποσό ήταν 530 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το "φέσι" του clawback έχουμε και το rebate -υποχρεωτικές εκπτώσεις- που για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζονται σε 450 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν τα φάρμακα προς τον ΕΟΠΥΥ και δεν αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα, καθώς δεν έχουν μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη και οι περικοπές που υπάρχουν στα φάρμακα προς τα νοσοκομεία. Σε αυτά, υπολογίζεται ότι το φετινό clawback και rebate θα διαμορφωθεί μεταξύ 280-300 εκατ. ευρώ από 253 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017.
Αλλά και πάλι η παραπάνω εικόνα είναι ελλιπής, καθώς δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη οι περικοπές που θα έχουν τα φάρμακα που κατευθύνονται από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές κλινικές. Μιλάμε για τον κωδικό 1Α και αφορά ως επί το πλείστον ογκολογικά σκευάσματα. Σε αυτή την περίπτωση οι υποχρεωτικές εκπτώσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 11 εκατ. ευρώ και το clawback στα 75 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το 2017.Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φαρμάκων πρέπει να αναφερθεί ότι το ελάχιστο rebate είναι 14% και φθάνει το 30% αν μιλάμε για φάρμακα που πραγματοποιούν πάνω από 6 εκατ. ευρώ πωλήσεις το τρίμηνο.
Προσθέτοντας τα παραπάνω ποσά και διατηρώντας βεβαίως ένα ποσοστό απόκλισης, το ποσό που πρόκειται να βγει από τα ταμεία της φαρμακοβιομηχανίας τη φετινή περίοδο είναι 1,43 δισ. ευρώ. Ειδικότερα δε για το clawback επισημαίνεται ότι ανάλογα με το κανάλι διάθεσης διαμορφώνεται και το ποσοστό.
Συγκεκριμένα, τα φάρμακα προς τον ΕΟΠΥΥ είναι κοντά στο 22%, στο νοσοκομειακό 32% και στα φάρμακα που δίνει το δημόσιο στις ιδιωτικές κλινικές είναι μεταξύ 60%-70% (στην τελευταία αυτή περίπτωση το ποσό είναι σχετικά μικρό).Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των εταιρειών κινείται και στις τρεις κατηγορίες σκευασμάτων, το μεσοσταθμικό ποσοστό του clawback είναι μεταξύ 30%-35%.          Iatronet.gr 1/8/2018

ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
■ Αύξηση 26% των εξαγωγών φαρμάκων κατά την 8ετία της κρίσης.
Στο 6% διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των φαρμάκων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας (με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση για το 2017 μετά το αλουμίνιο το οποίο έχει ποσοστό 8%. Όπως περιγράφεται στη «Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας: Το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών επέδειξε δυναμικότητα στηρίζοντας την οικονομία στα χρόνια της κρίσης»,  η επίδοση αυτή είναι σημαντική και αναδεικνύει τον κλάδο μεταξύ των βασικών παικτών στον παγκόσμιο χάρτη των εξαγωγών.

Την ίδια στιγμή όμως η μελέτη δείχνει ότι η ύφεση την Ελλάδα και φυσικά η «μάχη» με τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, είχαν σημαντική επίπτωση στον κλάδο, παρά τη μεγάλη άνοδο στην παραγωγή και την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, τα φάρμακα μαζί με μια σειρά άλλων κλάδων (Καπνός, Τρόφιμα, Μέταλλα, Ποτά, Ένδυση, Κλωστοϋφαντουργία, Χημικά και Πλαστικά ) ανήκουν στην κατηγορία που ναι μεν έχουν υψηλό διεθνές μερίδιο, αυτό όμως διαπιστώνεται πτωτικό τα τελευταία χρόνια. 
Συγκεκριμένα, τα φάρμακα αν και κατάφεραν να αυξήσουν συνολικά το διάστημα 2009-2017 την αξία των εξαγωγών του κατά 26%, όμως το  διεθνές μερίδιό τους, δηλαδή το ποσοστό των ελληνικό εξαγωγών στο σύνολο των εξαγωγών φαρμάκων όλων των χωρών του κόσμου, περιορίστηκε στο 0,26% το 2017 από 0,36% το 2009. Επίσης και το 2009 το ποσοστό συμμετοχής των φαρμάκων στις ελληνικές εξαγωγές ήταν μεγαλύτερο ήτοι στο 7%.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη της Εθνικής, είναι η διεύρυνση των χωρών που εξάγει φάρμακα η Ελλάδα. Έτσι ενώ το 2007 το 63% των εξαγωγών κατευθύνονταν στους τρεις κορυφαίους προορισμούς που ήταν 3 χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) το 2017 το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 39%. Επίσης, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ενώ το 2007 προσέλκυαν το 29% των εξαγωγών, πέρυσι κατευθύνθηκε σε αυτές το 45%, ενώ πλέον εκτός της ΕΕ κατευθύνεται το 16% του συνόλου των εξαγόμενων φαρμάκων από 6% το 2007. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η πορεία των εξαγωγών φαρμάκων κινείται ανοδικά. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία από Eurostat, ΕΛΣΤΑΤ και τις εκτιμήσεις της Εθνικής, για την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο +16,5% στο 12μηνο που έληξε το Μάρτιο του 2018 και +22,2% στο πρώτο 3μηνο του 2018. Μάλιστα οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την ανοδική κίνηση της βιομηχανικής παραγωγής του κλάδου (+21,0% στο 12μηνο και +22,3% στο 3μηνο 2018) καθώς η εσωτερική αγορά δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης (-2,4% στο 12μηνο).

Η Ελλάδα μάλιστα σημειώνει καλύτερες επιδόσεις έναντι της Ευρώπης όπου η βιομηχανική παραγωγή του κλάδου ήταν ανοδική κατά +3,2% στο 12μηνο και +4,8% στο 3μηνο 2018. Όμως αντίθετα η χώρα πλήττεται από την πίεση των τιμών καθώς ο Δείκτης τιμών παραγωγού στο 12μηνο στην Ελλάδα κινήθηκε πτωτικά -3,9% ενώ στην Ευρώπη -1,2% και εξακολουθεί να κινείται και εντονότερα πτωτικά στο 3μηνο σε ποσοστό -4,0% έναντι -2,9% της Ευρώπης.

Επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία εταιρειών και βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες από πηγές όπως Icap database, Bach database, και εκτιμήσεις της Εθνικής. Διαπιστώνεται ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία των εταιρειών, οι οποίες παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις και αντοχές, δεν έχουν  αντίστοιχα καλούς δείκτες όπως οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Συγκεκριμένα το περιθώριο λειτουργικού κέρδους για τις ελληνικές εταιρείες είναι κατά μέσο όρο 8,4% ενώ για τις ευρωπαϊκές 19,5%, δηλαδή από τα 100 ευρώ που εισπράττει μια φαρμακευτική στη χώρα μόνο τα 8,4 ευρώ της μένουν ως λειτουργικό κέρδος δηλαδή πριν να εξοφλήσει χρηματοοικονομικά κόστη κι ειδικά φόρους.  Επίσης οι ελληνικές εταιρείες φαίνεται να έχουν και σημαντικό δανεισμό καθώς τα δάνεια τους είναι μιάμιση φορά της  αξίας των ιδίων κεφαλαίων τους όταν στην Ευρώπη αντίστοιχα τα δάνεια τω ν φαρμακευτικών είναι κατά 10% χαμηλότερα της αξίας των ιδίων κεφαλαίων. 

Επίσης τα Δάνεια είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερα των λειτουργικών κερδών (EBITDA) όταν στην Ευρώπη είναι  2,3 φορές υψηλότερα. Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης είναι και η σχέση απαιτήσεων με πωλήσεις. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι εταιρείες εισπράττουν μόνο τα 2 από τα 3 ευρώ που τιμολογούν! Συγκεκριμένα η σχέση Απαιτήσεις προς Πωλήσεις είναι στην Ελλάδα 34% έναντι 18% στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες από το τζίρο που κάνουν και εγγράφουν στο ισολογισμό, ουσιαστικά έχουν εισπράξει μόνο το 66% και το υπόλοιπο τους το χρωστούν κυρίως το Ελληνικό Δημόσιο.
   
Η μελέτη. 
Όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα η Εθνική τράπεζα, αναζητώντας στηρίγματα στην περίοδο της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποίησαν τη δυναμική πορεία του διεθνούς εμπορίου, με τις ελληνικές εξαγωγές να αυξάνονται κατά 37% την περίοδο 2009-2017. Περισσότερο αναλυτικά οι ελληνικές εξαγωγές εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 3% ετησίως στην διάρκεια της κρίσης (έναντι 7% ετησίως προ κρίσης), ενώ οι ελληνικές εξαγωγές εντός Ε.Ε. διατήρησαν τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους στα προ κρίσης επίπεδα (6-7% ετησίως). Η δυναμική αυτή αν και σημαντική αποδείχθηκε υποδεέστερη εκείνης του παγκόσμιου εμπορίου (+9% ετησίως), με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να χάσουν μερίδιο στις διεθνείς αγορές (από 0,21% σε 0,16% την τελευταία 8ετία).       Health Mag 6/8/2018
■ Τραίνο ανάπτυξης η φαρμακευτική βιομηχανία - Αύξηση εξαγωγών 106,18% στα χρόνια της κρίσης.
Οι καλύτεροι “πελάτες” των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων εδρεύουν στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο, ενώ τα προϊόντα τους εξάγονται συνολικά σε 141 χώρες.
Υπερδιπλασιασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας στα χρόνια της κρίσης, εμφανίζει η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία. Τον περασμένο Ιούνιο, οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 106,18% σε σχέση με το 2010, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών (εγχώρια αγορά και εξαγωγές) στη φαρμακευτική βιομηχανία σημείωσε αύξηση 11,5% την περίοδο 2017 – 2018, έναντι αύξησης 12,1% την περίοδο 2016 – 2017.
Από το 2010, το ποσοστό εμφανίζει αύξηση κατά 35,66%, έναντι αύξησης 15,71% του συνολικού δείκτη της εγχώριας βιομηχανίας. Ο τζίρος είναι σαφώς περιορισμένος στην εσωτερική αγορά, σημειώνοντας τον Ιούνιο αύξηση 8,4%, έναντι μείωσης 2,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπολείπεται, δε, κατά 3,69% εκείνου που υπήρχε στη χώρα μας το 2010.
Εξαγωγές
Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στην εξωτερική αγορά. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν πετύχει φέτος αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14,3%, έναντι εντυπωσιακής αύξησης 29,4% την περίοδο 2016 – 2017.Ενδεικτικό της εξωστρέφειας του κλάδου, είναι πως οι εξαγωγές εμφανίζουν φέτος αύξηση τζίρου κατά 106,18% σε σύγκριση με το 2010!
Παρά τη θετική αυτή εικόνα, το ισοζύγιο εισαγόμενων και εξαγόμενων φαρμάκων παραμένει αρνητικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι εισαγωγές φαρμάκων ανήλθαν το 2016 στα 2,9 δισ. ευρώ (αύξηση 2,3%) και οι εξαγωγές στο 1 δισ. ευρώ (αύξηση 3,9%).Οι ειδικοί του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούσαν το 2016 στο 4,2%.
Μεταποίηση
Σε σχέση με τον κλάδο της μεταποίησης (χωρίς πετρελαιοειδή), ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων βρισκόταν το 2016 στην τέταρτη θέση, με το 5% των εξαγωγών του κλάδου της μεταποίησης.
Τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνουν πως οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αποτελούν το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν σε αξία, μετά τα πετρελαιοειδή.
Οι βασικότεροι “πελάτες” των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων εδρεύουν στη Γερμανία (18,8% εξαγωγών), στο Ηνωμένο Βασίλειο (14,8%) και στην Κύπρο (7,9%).Ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες .                                                                               Iatronet.gr24/8/2018
Ακόμη χαμηλότερη η κατανάλωση ΜΗΣΥΦΑ το 2017.
Μόλις 21,1 ευρώ από 21,5 ευρώ το 2016 ξόδεψε ο κάθε Έλληνας για ΜΗΣΥΦΑ πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Assosalute Italia.
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα εμφανιζόταν ως η χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση φαρμάκων με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αν και πλέον η κατάσταση αυτή έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά,  η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ειδικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Την  υψηλή αυτή θέση φαίνεται να της προσφέρει η αυξημένη κατανάλωση συνταγογραφούμενων φαρμάκων η οποία  παρά τα όποια μέτρα εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Αντίθετα διαπιστώνεται «αποστροφή» των Ελλήνων για τα φάρμακα εκτός συνταγογράφησης, η κατανάλωση των οποίων περιορίστηκε στα 227 εκατ. ευρώ από 231 εκατ. ευρώ το 2016.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία από τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Σκευασμάτων Αυτοθεραπείας, Assosalute Italia, η συνολική αγορά φαρμάκου στη χώρα μας έκλεισε πέρυσι στα 4,6 δις. ευρώ κινούμενη ανοδικά, αποτελώντας το 2,6% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2016 και το 2,4% της συνολικής αγοράς φαρμάκου των χωρών που εξετάζει ο Ιταλικός οργανισμός. Η δε κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα φτάνει τα 427,8 ευρώ και έτσι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 8 πρώτων χωρών σε κατανάλωση όταν ο μέσος όρος των 17 χωρών που αναλύει το Assosalute είναι 420,9 ευρώ, με την Ελβετία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 811,1 ευρώ, ακολουθούμενη από τη Νορβηγίας με 669,6 ευρώ και τη Γερμανία με 649 ευρώ. 
Την ίδια στιγμή η αξία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2017 διαμορφώνεται στα 4,38 δις. ευρώ αποτελώντας το 2,5% του ΑΕΠ κατέχοντας δε το 2,7% της συνολικής  αγοράς των 17 χωρών. Η δε  κατά κεφαλή δαπάνη στη χώρα μας προσδιορίζεται στα 406,7 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα έναντι του μέσου όρου που είναι τα 353,4 ευρώ, με  πρωταθλήτρια την Ελβετία στα 671,5 ευρώ και την δεύτερη Νορβηγία στα  με 641 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 χώρες κινούνται ως εξής:  Γερμανία με 567,4 ευρώ κατανάλωση ανά κάτοικο, Αυστρία με 510,5 ευρώ, Ιρλανδία με 431,2 ευρώ, Δανία με 392 ευρώ, Φινλανδία με 387,7 ευρώ, Γαλλία με 335 ευρώ, Βέλγιο με  323,5 ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο με 310,4 ευρώ, Σουηδία με 308,2 ευρώ, , Ισπανία με 301 ευρώ, Ολλανδία με 261,5 ευρώ, Ιταλία με 241,7 ευρώ, Πορτογαλία με 223,4 ευρώ  και Πολωνία με 152,1 ευρώ. 
Όσον αφορά τώρα στα ΜΗΣΥΦΑ, η Ελλάδα πέρυσι παρουσιάζει μείωση 40 λεπτών του ευρώ, σε σχέση με το 2016 φτάνοντας τα μόλις 21,1 ευρώ στην κατανάλωση ανά κάτοικο και συνολικά η αγορά υπολογίζεται στα 227 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται και πάλι η Ελβετία με 139,6 ευρώ και ακολουθούν οι: Πολωνία με 116,5, Αυστρία με 97,3 ευρώ,   Γερμανία με 81,5 ευρώ, Γαλλία με 78,7 ευρώ, Βέλγιο με 72,4 ευρώ, Φινλανδία με 72,3 ευρώ, Σουηδία με 71,2 ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο με 70,2 ευρώ, Ολλανδία με 47,1 ευρώ, Ιταλία με 39,8 ευρώ, Ιρλανδία με 37,20 ευρώ, Δανία με 32,8 ευρώ, Πορτογαλία με 29,5, Ισπανία 29,3 ευρώ και Νορβηγία με 28,6 ευρώ.  
Παράλληλα στην Ελλάδα, τα ΜΗΣΥΦΑ με τζίρο της τάξης των 227 εκατ. ευρώ κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη συνολική φαρμακευτική αγορά, το δεύτερο χαμηλότερο επίσης σε όλη την Ευρώπη.  Ειδικότερα στην ελληνική αγορά τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν μερίδιο της τάξης του 4,9%, όταν στην Πορτογαλία το μερίδιό τους είναι στο 11,7%. Μόνο η Νορβηγία με τζίρο 151 εκατ. ευρώ εμφανίζει χαμηλότερο μερίδιο το οποίο διαμορφώνεται στο 4,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 17 χωρών της Ευρώπης, το 2017 η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ έφτασε τα 22,44 δισ. ευρώ αυξημένη κατά μισό δις ευρώ σε σχέση με το 2016 και αποτελεί το 11,7% της συνολική φαρμακευτικής αγοράς. Οι 5 πιο σημαντικές αγορές είναι αυτές της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες και  αποτελούν το περίπου 71% της Ευρωπαϊκής αγοράς των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη φετινή απολογιστική έκθεση του Assosalute Italia, παρατηρείται μια αναπροσαρμογή πολλών στοιχείων που αφορούν στην κατανάλωση φαρμάκων για το 2016, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις περισσότερες χώρες. Πάντως πέρυσι η ο οργανισμός έχει προσδιορίσει την αγορά φαρμάκων στα 4,04 δις. ευρώ όσο δηλαδή και ο ΕΟΦ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στα 3,8 δις. ευρώ. Με βάση λοιπόν  τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η συνταγογράφηση σαν να αυξήθηκε κατά μισό και πλέον δις. ευρώ. Αναμένουμε λοιπόν τα στοιχεία του ΕΟΦ προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η αγορά αυξήθηκε τόσο δυναμικά.                                                             HealthMag 27/8/2018
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΛΛΑΔΑ
■ Αύξηση +5,6% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών τον Ιούνιο του 2018 , επιπλέον αύξησης +8% τον Ιούνιο του 2017 .Κατά το ίδιο διάστημα , στους περισσότερους κλάδους καταγράφονται θετικές μεταβολές ιδίως στα βασικά μέταλλα (+17,8%),στα φάρμακα (+ 16,3%).
ΠΙΝΑΚΑΣ Δ 10: Μεταβολή κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (ΕΛΣΤΑΤ , ΙΟΥΝ 2017).
ΕΤΗΣΙΑ % ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2017:   12,1 %             ΙΑΝ-ΙΟΥΝ 2017 :  6,2%
ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 :   11,5%              ΙΑΝ-ΙΟΥΝ 2018 :  16,3%
Πηγή: Εβδομαδιαίο δελτίο ΣΕΒ, TEYXΟΣ 150 | 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018  | σελ. 10
Με άνοδο 1,2% ο δείκτης στη βιομηχανία.
Αύξηση 1,2% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο. Ο περσινός Ιούνιος είχε κλείσει με αύξηση 2,1% σε σχέση με  τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου , ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Όσον αφορά τον εποχικά διορθωμένο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής , παρουσίασε μείωση 0,9% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο. Η αύξηση του 1,2% προέκυψε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές :
• Από την αύξηση κατά 7,4% του δείκτη παραγωγής ορυχείων-λατομείων. Συνέβαλαν οι μεταβολές στους δείκτες εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη , άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από την αύξηση κατά 0,9% του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών. Υποστηρίχτηκε από την αύξηση του δείκτη ποτών, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.                                NAYTEΜΠΟΡΙΚΗ  10/8/2018

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
"Φρένο" στη συνταγογράφηση ανά ειδικότητα, "γκάζι" στα γενόσημα και off patent
Μέτρα για τον έλεγχο των φαρμάκων που χορηγούνται με βάση τον ΑΜΚΑ του ασθενή.
Νέα όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα, ανά περιφέρεια και ανά μήνα σε συνδυασμό με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς θέτει επικαιροποιημένη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην ίδια απόφαση, τίθενται και ελάχιστα όρια στη χρήση γενοσήμων, ως ποσοστό επί των χορηγουμένων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία ATC. Τα όρια αυτά αφορούν όγκο και όχι αξίες φαρμάκων, ενώ λαμβάνουν υπόψιν και την οδό χορήγησης.
Σύμφωνα με την απόφαση, η χορήγηση γενοσήμων κυμαίνεται από 0,05% για εκλεκτικά ανοσοκατασταλτικά και 4,45% για κατηγορία ιωδιούχων σκιαγραφικών, ανεβαίνοντας στο 97,07% σε παρεντερική χορήγηση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (πραζόλες) ή σε ποσοστό 97,46% - 99,13% για ανταγωνιστές της σεροτονίνης χορηγούμενους για τη ναυτία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικαιροποίηση αυτή εντάσσεται σε σειρά μέτρων που λαμβάνονται για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως το "κλείδωμα" των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την προώθηση των γενοσήμων με μειωμένη συμμετοχή από τους ασθενείς, την κατάρτιση ηλεκτρονικού φακέλου και ιστορικού του ασθενούς.
Όλα αυτά τώρα, συνδέονται με τον ΑΜΚΑ του ασθενή, επιτρέποντας να γίνεται έλεγχος της εφαρμογής της σχετικής απόφασης, η οποία παρότι ίσχυε (έστω και διαφοροποιημένη) από τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις όμως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.Το θέμα, θα αναπτυχθεί διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, που έχει καθοριστεί για αύριο το μεσημέρι.
ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
■ Παζάρια κεντρικά στην Ευρώπη για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων! Τι αποφασίζεται.
Από το βλέμμα των Ευρωπαίων αναμένεται να περνούν τα ακριβά φάρμακα που θα κυκλοφορούν και στη χώρα μας, εάν συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.
Σε προβληματισμό είναι όλες οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών για τα συστήματα υγείας και την επιβίωσή τους .Η αύξηση της χρήσης των ακριβών φαρμάκων αλλά και των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια εκτοξεύουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των δημοσίων συστημάτων υγείας, με αποτέλεσμα να αναζητούνται από όλες τις χώρες τρόποι για τη συγκράτηση των δαπανών. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν και τα φάρμακα και ιδιαιτέρως τα λεγόμενα καινοτόμα ακριβά φάρμακα για τα οποία αναζητείται τρόπος για τη μείωση της δαπάνης.
Κοινά παζάρια στις τιμές για όλους;
Γι αυτό και κεντρικά στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μία γενική συζήτηση για την έγκριση των νέων καινοτόμων φαρμάκων. Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν κάθε χώρα θα εφαρμόζει το δικό της σύστημα ελέγχου (ΗΤΑ), ή θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο στα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.
Σε μια τέτοια περίπτωση τα νέα φάρμακα που θα εγκρίνονται κεντρικά, θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα με την ίδια τιμή. Κάτι που βέβαια θα μειώσει το συνολικό κόστος ειδικά για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν πάντα τη δύναμη να διαπραγματεύονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές λόγω περιορισμένης αγοράς.
Από την άλλη οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας θεωρούν επίσης ότι θα επικρατούν ίδιες συνθήκες αντιμετώπισης για όλους τους Ευρωπαίους ασθενείς αφού όλα τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη της Ε.Ε. Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν θα ληφθούν υπ’ όψιν οι συνθήκες υγείας που επικρατούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά καθώς άλλα φάρμακα έχει ανάγκη η Ελλάδα με βάση τη νοσηρότητα που παρουσιάζει σε κάποιες παθήσεις και άλλα η Γερμανία για παράδειγμα.           
Όπως και να ‘χει η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί έως τον Μάιο του 2019. Μέχρι τότε η χώρα μας θα χρησιμοποιεί τη δική της επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων αλλά και τα δικά της μέτρα τα οποία όμως προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά φαρμάκου. Μόλις πρόσφατα μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες γνωστοποίησαν ότι 4 σημαντικά ογκολογικά φάρμακα δεν εισάγονται στη χώρα μας εξαιτίας των χαρατσιών που επιβάλει το υπουργείο Υγείας στην εισαγωγή νέων σκευασμάτων.                                                                                                        HealthReport 20/8/2018
ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Στο απροχώρητο οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
Άφαντα είναι ακόμη και σκευάσματα των 97 λεπτών, ενώ ανύπαρκτη είναι η ένεση για το τσίμπημα από μέλισσα. Στο απροχώρητο έχουν φθάσει οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά-λένε παράγοντες,-οι οποίες αφορούν όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Ωστόσο, κάποιες εξ αυτών βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο, όπως είναι τα αντιπηκτικά και τα  αγχολυτικά  Όπως οι ίδιοι λένε, τα μεν πρώτα, αν δεν τα λάβει ο ασθενής ή αυτός που έχει την προδιάθεση να νοσήσει μπορεί να πεθάνει, ενώ για τα δεύτερα, η μη λήψη τους επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή, του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Ειδικότερα, όσον αφορά τα νεότερα αντιπηκτικά, αναφέρουν οι πηγές μας, οι ελλείψεις τους έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα εξάμηνο. Η τιμή τους κυμαίνεται από 70-75 ευρώ (διπλάσιες είναι οι τιμές τους σε Γαλλία και Γερμανία). Όμως, τον τελευταίο μήνα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η κατάσταση είναι τραγική και άκρη δεν μπορεί να βρεθεί, καθώς λόγω των καλοκαιρινών διακοπών οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται είναι κλειστές. Από την άλλη, οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν είναι είτε κλειστές λόγω θέρους, είτε λειτουργούν, αλλά ακριβώς λόγω εποχής δεν διαθέτουν στοκ, είτε θέλουν εμπόρευμα αλλά δεν τους δίνουν οι εταιρείες. Και αν, ισχυρίζονται οι ίδιοι παράγοντες, τα αντιδιαβητικά σκευάσματα που επίσης εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη αφορούν 1 εκατ. κόσμο, τα αντιπηκτικά, επειδή ακριβώς μιλάμε και για πρόληψη επιπλοκών, αφορούν πολύ μεγαλύτερο εύρος ασθενών. 
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και για τα αγχολυτικά που δεν τα έχουν μόνο για αντικαταθλιπτική δράση, όπου επίσης οι ελλείψεις είναι απίστευτες. Το θέμα όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς όπως μας είπε φαρμακοποιός, στους 10 πελάτες που εξυπηρετεί την ημέρα, οι 8 ζητούν αγχολυτικά. Η αύξηση των πωλήσεων των αντικαταθλιπτικών χαπιών αγγίζει το 20% με 25% από 8-10% που κυμαινόταν προ κρίσης! 
Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει στερέψει και από σκευάσματα (για παρασιτώσεις). Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για σκεύασμα χαμηλού κόστους (97 λεπτά), το οποίο όμως στο εξωτερικό κοστολογείται πάνω από 6 ευρώ. Άφαντη είναι και η ένεση για το τσίμπημα από μέλισσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για αυτούς που είναι αλλεργικοί στο έντομο.
Βεβαίως, θα ήταν παράλειψη να μην υπενθυμίσουμε, ότι πρώτα στην λίστα των ελλείψεων είναι και τα αντιδιαβητικά. Γενικώς, λένε, οι ελλείψεις είναι πολλές και σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ η κατάσταση δείχνει ακόμη χειρότερη στα νησιά.                                                        Iatronet.gr 13/8/2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ Πόσο αξίζει το DNA σας; Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι πληρώνουν για δοκιμές, προκειμένου να ελέγξουν την καταγωγή ή τους κινδύνους για την υγεία, τα γενετικά δεδομένα γίνονται όλο και πιο πολύτιμος πόρος για τους φαρμακοποιούς, προκαλώντας έναν αγώνα για τη δημιουργία μιας αγοράς DNA.
Η απόφαση της GlaxoSmithKline (GSK.L) να επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε 23andMe και να διαμορφώσει μια συμφωνία αποκλειστικής ανάπτυξης φαρμάκων με την εταιρεία καταναλωτικών γενετικών προϊόντων της Silicon Valley, κρυσταλλώνει την αξία που είναι κλειδωμένη στον γενετικό κώδικα. Ο δεσμός είναι ο μεγαλύτερος αλλά περιλαμβάνει οικιακές δοκιμές DNA, μια αγορά που κυριαρχείται από τις εταιρίες γενετικών δοκιμών – 23andMe και Ancestry.com- οι οποίες χρεώνουν κάτω από $ 100 για μια δοκιμασία με βάση το σάλιο, αλλά μπορούν επίσης να αποκτήσουν την οικειοθελή συγκατάθεση των πελατών για να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους ως τρίτα συμβαλλόμενα μέρη.
Ωστόσο, μια σειρά νέων επιχειρήσεων αρχίζουν να προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να αποκτήσουν τις γενετικές τους πληροφορίες και να τις πουλήσουν σε ερευνητές που είναι μανιακοί με τα φάρμακα.
Επιχειρήσεις όπως το EncrypGen, το Nebula Genomics, το LunaDNA και το Zenome χρησιμοποιούν το blockchain – την τεχνολογία πίσω από το Bitcoin – για να εξασφαλίσουν ευαίσθητα αρχεία DNA και να δημιουργήσουν ένα βιβλίο συναλλαγών. Οι νέοι παίκτες έχουν ελαφρώς διαφορετικά μοντέλα, με τις πιο απλές πλατφόρμες δεδομένων, όπου οι άνθρωποι ανταμείβονται για την παροχή δεδομένων, αν και ο Nebula προγραμματίζει επίσης να προσφέρει δοκιμές.
Η ιδέα της χρησιμοποίησης γενετικών παραγόντων για την αναζήτηση καλύτερων φαρμάκων υπήρξε εδώ και πάνω από 20 χρόνια – αλλά μόνο τώρα είναι δυνατό να συγκεντρωθεί ένα αρκετά μεγάλο δείγμα για να εντοπιστούν οι σπάνιες παραλλαγές που είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες.
Για τους παραγωγούς φαρμάκων όπως η GSK, η οποία ανακοίνωσε τη συμφωνία της 23ης και της προηγούμενης εβδομάδας, η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα προσφέρει έναν τρόπο επιτάχυνσης της ανάπτυξης φαρμάκων, καθώς η εύρεση στόχου φαρμάκων που συνδέεται με μια ανθρώπινη γενετική παραλλαγή διπλασιάζει την πιθανότητα παραγωγής ενός νέου φαρμάκου.
Το ενδιαφέρον για τις δοκιμές DNA στο σπίτι, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν γενετικές παραλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των φαρμακοποιών να αξιοποιήσουν μια σειρά από ανώνυμα δεδομένα ασθενών.
Η Roche (ROG.S), για παράδειγμα, έχει ξοδέψει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να αγοράσει δύο ειδικούς σε δεδομένα για τον καρκίνο, την Medicine Foundation και την Flatiron Health.
Ασφάλεια και προσωπικά δεδομένα
Η τάση που δημιουργείται εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτικότητα. Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν τις ανησυχίες, το Ancestry.com, 23andMe και άλλες εταιρείες γενετικών δοκιμών των καταναλωτών έχουν καθορίσει ένα πλαίσιο «βέλτιστων πρακτικών” για να εξασφαλίσουν ρητή συγκατάθεση, ισχυρή ασφάλεια και διαφάνεια στη χρήση των δεδομένων.
Ο Caitlin Curtis, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland, εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια δολάρια έχουν διαθέσει περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια για να πουλήσουν πρόσβαση σε περίπου ένα εκατομμύριο γονότυπους πριν από τη συμφωνία της GSK, πράγμα που σημαίνει μέση τιμή περίπου 130 δολαρίων.
Η Anne Wojcicki, Διευθύνουσα Σύμβουλος της 23ης και της ΜΕΕ, πιστεύει ότι οι πελάτες της απλώς θέλουν να βοηθήσουν στην εξεύρεση νέων θεραπειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον – η εστίαση του πρώτου ερευνητικού έργου με την GSK -. «Οι άνθρωποι που έχουν μια ασθένεια ή ένα μέλος της οικογένειάς τους ενδιαφέρονται πραγματικά για το τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν να βρουν μια λύση”, ανέφερε σε συνέντευξή της.                                                                          HealthWeb   6/8/2018
Οι κορυφαίες εταιρίες εμβολίων διεθνώς.
Ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές εξελίξεις επιφύλασσε η περασμένη χρονιά στον τομέα των εμβολίων, με την GlaxoSmithKline να «προσπερνά» τη Merck & Co ή MSD, όπως είναι ο διακριτικός τίτλος της εταιρίας στις αγορές πλην της αμερικάνικης και της καναδέζικης, κατακτώντας την κορυφή της λίστας των εταιριών σε επίπεδο πωλήσεων. Τα έσοδα της GSK στον τομέα των εμβολίων τ ο 2017 ανήλθαν σε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια συγκριτικά με τα 6,5 εκατ. δολάρια της MSD. Χρονιά ορόσημο για τη βρετανική εταιρία αποτέλεσε το 2014 όταν και άρχισαν οι διαδικασίες μετασχηματισμού του χαρτοφυλακίου της μέσα από τη συμφωνία ανταλλαγής προϊόντων με τη Novartis (μέρος της συμφωνίας περιελάμβανε την παραχώρηση ογκολογικών σκευασμάτων στην ελβετική εταιρία, λαμβάνοντας στη θέση τους το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της Novartis, εκτός των αντιγριπικών).Αποτέλεσμα είναι η GSK να οδεύει σε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις εμβολίων έως το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Οι κορυφαίες 5 εταιρίες στο πεδίο των εμβολίων, βάσει εσόδων του 2017 είναι οι:
1.GlaxoSmithKline – $6.96 billion
2.Merck & Co. (MSD) – $6.5 billion
3. Sanofi – $6.12 billion
4.Pfizer – $6 billion
5.Seqirus- $1 billion
Πηγή: FiercePharma  13/8/2018
Το 2018 αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα νέο μεγάλο κύμα εισαγωγής νέων βιο-ομοειδών προϊόντων παγκοσμίως, ενώ μέχρι και το έτος 2027, συνολικά το 77% της υφιστάμενης αγοράς των βιολογικών παραγόντων θα δέχεται ανταγωνισμό από τα αντίστοιχα βιο-ομοειδή, αναδεικνύοντας τον σταδιακά αυξανόμενο ρόλο των Biosimilars στη διεθνή φαρμακευτική αγορά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Διεύθυνσης της IQVIA στην Ελλάδα.
Τα βιο-ομοειδή θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη φαρμακευτική αγορά των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα το 2018, 19 δισ. δολ. του παγκόσμιου τζίρου των βιολογικών παραγόντων θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε ανταγωνισμό από τα αντίστοιχα βιο-ομοειδή στις ανεπτυγμένες αγορές. Το μέγεθος αυτό της αγοράς είναι εντυπωσιακά μεγάλο, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τα μόλις 3 δισ. δολ. της αξίας των βιολογικών, για τους οποίους λανσαρίστηκαν αντίστοιχα βιο-ομοειδή κατά το 2017, καθώς και με τα 26 δισ. που εκτίθενται μέχρι στιγμής συνολικά.
Επομένως, το 2018 θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια αλλαγή που θα έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής, και θα σηματοδοτήσει ένα νέο, μεγάλο κύμα εισαγωγής νέων βιο-ομοειδών προϊόντων παγκοσμίως. Επιπλέον, την περίοδο 2019-2022, άλλα 52 δισ. του παγκόσμιου τζίρου των βιολογικών παραγόντων θα εκτεθούν σε ανταγωνισμό από τα αντίστοιχα βιο-ομοειδή τους, με την αμερικανική αγορά να πρωτοστατεί με τα 37 από τα 52 δισ. Εν τέλει, μέχρι και το έτος 2027, συνολικά το 77% της υφιστάμενης αγοράς των βιολογικών θα δέχεται ανταγωνισμό από τα αντίστοιχα βιο-ομοειδή.
Την περίοδο 2018-2022, ο ανταγωνισμός από τα βιο-ομοειδή θα μπορούσε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη από 10% έως και 30% ή αλλιώς κατά 78 δισ. Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός υιοθέτησης των βιο-ομοειδών σε σχέση με τους βιολογικούς θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το πλήθος των ανταγωνιστών, η ταχύτητα με την οποία ο ανταγωνισμός θα εισέλθει στην αγορά, καθώς και ο βαθμός στον οποίο τα βιο-ομοειδή θα ανταγωνιστούν στην τιμή τα πρωτότυπά τους.
Ο βαθμός υιοθέτησης των βιο-ομοειδών διαφέρει δραστικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, το μερίδιο του βιο-ομοειδούς του Infliximab σε σχέση με τον αρχικό βιολογικό παράγοντα (Remicade) ποικίλλει ως εξής στις παρακάτω ευρωπαϊκές χώρες:
100% στην Πολωνία
 97% στη Δανία
 96% στη Νορβηγία
92% στη Φινλανδία
 71% στη Μεγάλη Βρετανία
 51% στην Ιταλία 38% στη Γερμανία
 37% στην Ελλάδα
 35% στην Ισπανία
27% στη Γαλλία
Η επιτυχία στην εισαγωγή των βιο-ομοειδών εξαρτάται από το μοντέλο που ακολουθεί κάθε χώρα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να διακρίνει κανείς 3 βασικά μοντέλα:
Το 1ο Μοντέλο είναι αυτό στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως από γιατρούς και από οργανισμούς που αγοράζουν κεντρικά τις υπηρεσίες υγείας. Παραδείγματα τέτοιων χωρών αποτελούν η Γερμανία και η Αμερική. Στρατηγική προτεραιότητα στις αγορές αυτές αποτελεί η σύναψη κεντρικών συμβολαίων με τους οργανισμούς, καθώς και η προώθηση των βιο-ομοειδών στους γιατρούς που θα τα συνταγογραφήσουν.
Το 2ο Μοντέλο είναι αυτό που είναι οργανωμένο γύρω από τα νοσοκομεία. Παραδείγματα τέτοιων χωρών αποτελούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στρατηγική προτεραιότητα στις αγορές αυτές αποτελεί η εξασφάλιση πρόσβασης σε επίπεδο περιφέρειας, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων λογαριασμών, συνδέοντας τα πλεονεκτήματα των βιο-ομοειδών με τις ανάγκες αυτών.
Το 3ο Μοντέλο είναι αυτό που είναι προσανατολισμένο στους εθνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα τις επιτροπές αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας και περιφερειακούς διαγωνισμούς προμήθειας. Παράδειγμα τέτοιων χωρών αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία. Η στρατηγική προτεραιότητα στις αγορές αυτές είναι η εξασφάλιση της έγκρισης των σκευασμάτων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και η επιλογή τους σε περιφερειακούς διαγωνισμούς προμήθειας. Αντιθέτως, η παραδοσιακή προώθηση σε γιατρούς δεν έχει τόσο σημαντικό ρόλο.
Στην Ελλάδα, το υφιστάμενο μοντέλο πλησιάζει το 1ο. Ο θεράπων γιατρός έχει τον βασικότερο λόγο στην επιλογή της θεραπείας και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υιοθέτηση ή μη των βιο-ομοειδών σε σχέση με τους αντίστοιχους βιολογικούς παράγοντες.
Επιπλέον, τόσο οι βιολογικοί παράγοντες όσο και τα αντίστοιχα βιο-ομοειδή αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει το υψηλό τους κόστος, με τον ασθενή να μη χρειάζεται να καταβάλει συμμετοχή. Το γεγονός αυτό μετριάζει αρκετά την επίδραση της μειωμένης τιμής των βιο-ομοειδών στην προοπτική υιοθέτησής τους από τους ασθενείς και τους θεράποντες γιατρούς.
Επομένως, η στρατηγική προώθησης των βιο-ομοειδών στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθεί το 1ο μοντέλο, με την προώθηση στους γιατρούς να αποτελεί την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών. Τη χρονική αυτή στιγμή, και ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προγραμματίζουν την εισαγωγή βιο-ομοειδών κυρίως μέσα στο 2018, το 2019 καθώς και το 2020.
Με βάση πρόσφατες έρευνες της IQVIA στην Ελλάδα, οι γιατροί είναι καλά ενημερωμένοι για τα βιο-ομοειδή, με περίπου το 1/3 των ογκολόγων να θεωρούν πως τα γνωρίζουν εις βάθος. Οι ογκολόγοι συνδέουν τα βιο-ομοειδή με τη μειωμένη τιμή, την ισοδυναμία και την αποτελεσματικότητα, θεωρώντας ότι είναι εφάμιλλα των βιολογικών, αλλά με μικρότερο κόστος. Επίσης, οι βασικές πηγές ενημέρωσης των γιατρών είναι το ίντερνετ και δευτερευόντως οι ιατρικοί επισκέπτες. Τέλος, ο βασικός λόγος συνταγογράφησης βιο-ομοειδούς είναι το χαμηλό κόστος, ενώ ο βασικότερος προβληματισμός είναι η επιστημονική τεκμηρίωση βάσει κλινικών μελετών καθώς και η αποτελεσματικότητα των βιο-ομοειδών σε σχέση με τους βιολογικούς.
Άλλες έρευνες της IQVIA σε ρευματολόγους, δερματολόγους και γαστρεντερολόγους για τη στάση τους στην υιοθέτηση βιο-ομοειδών για τα αυτοάνοσα νοσήματα δείχνουν ότι περίπου το 20% των γιατρών θα τα υιοθετούσαν άμεσα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) θα περίμεναν πρώτα να ενημερωθούν καλά για τα σκευάσματα ή/και θα περίμεναν να υιοθετηθούν ευρέως προτού τα συνταγογραφήσουν. Επίσης, μόνο το 30-35% των προαναφερθέντων γιατρών είναι ενημερωμένοι για επικείμενα βιο-ομοειδή σκευάσματα που θα εισαχθούν στην αγορά.
Τελικά, ένα 60-80% των γιατρών θα συνταγογραφούσαν βιο-ομοειδή, με το εκτιμώμενο μερίδιό τους μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια να φτάνει στο 30-40% σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες. Η συνταγογραφία σε βιο-ομοειδή εκτιμάται πως θα προκύψει κατά 65% από νέα περιστατικά και κατά 35% από αλλαγές ασθενών από άλλους βιολογικούς παράγοντες.
Με βάση το υφιστάμενο μοντέλο, η εκτίμηση της IQVIA είναι ότι η εισαγωγή των βιο-ομοειδών στην ελληνική αγορά θα αυξήσει τη συνταγογραφία βιο-ομοειδών σε σχέση με άλλες μη βιολογικές θεραπείες. Παραδείγματα νόσων που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν αυτήν την πορεία αποτελούν τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Η εκτιμώμενη αυτή αύξηση της συνταγογραφίας, σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές τιμές των βιο-ομοειδών σε σχέση με τις παραδοσιακές θεραπείες, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το μέγεθος της αγοράς. Στα επόμενα όμως χρόνια, το ελληνικό μοντέλο μπορεί να μετακινηθεί πιο κοντά προς το 3ο. Πρόσφατες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν:
  • Η εισαγωγή της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας
  • Η επιτροπή διαπραγμάτευσης
  • Οι συζητήσεις για εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών σε επίπεδο υποαγοράς.
Οι πιθανές αυτές εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεταγενέστερη μείωση της αγοράς σε αξίες.                                                                                      Virus.com.gr 14/8/2018
Merrill: Deals 124 εξαγορών φαρμακευτικών, αξίας 90,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Ο κλάδος κατέγραψε την υψηλότερη δραστηριότητα διαπραγματεύσεων στο δεύτερο τρίμηνο.
Οι μεγαλύτερες συμφωνίες στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιριών δίνει ο κλάδος του φαρμάκου, της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας (ΡΜΒ) στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Merrill Corporation σε συνεργασία με την Mergermarket  για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην οποία προτάσσεται η προτεινόμενη εξαγορά της Shire από την Takeda Pharmaceutical ύψους 67 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει η Hilary London, Chief Revenue Officer & General Manager – EMEA, Merrill Corporation, οι συνολικές συμφωνίες στον κλάδο PMB αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, με το Q2 2018 να καταγράφει την υψηλότερη ευρωπαϊκή τριμηνιαία αξία διαπραγμάτευσης, με ρεκόρ δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας € 90,5 δισ. για περισσότερες από 124 συμφωνίες.
Η χρονιά άρχισε έντονα, με μια σειρά διαπραγματεύσεων από τον γαλλικό φαρμακευτικό γίγαντα Sanofi, που ξεκίνησε με τις εξαγορές της εξειδικευμένης στην αιμορροφιλία και τις σπάνιες διαταραχές αίματος Bioverativ έναντι $ 10,9δις (€ 8,9δις) και μόλις μία εβδομάδα αργότερα, της Ablynx έναντι 4,6 δισ. δολ. (3,7 δισ. ευρώ). Η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η Sanofi τα τελευταία χρόνια, έχει επαναπροσδιορίσει τους στόχους της στη βιοτεχνολογία και τα νέα φάρμακα. Τον Απρίλιο, πώλησε την εταιρεία γενοσήμων Zentiva στην Advent International για € 1,9δις, ενώ πέρυσι έκανε μια ανταλλαγή της τάξης των 11,4 δις. της εταιρείας κτηνιατρικών Merial με το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων υγείας της Boehringer Ingelheim. 
Αντίστοιχα, η Merck πώλησε το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων υγείας της στην Procter & Gamble για € 3,4 δισ. τον Απρίλιο, ενώ η Allergan με έδρα την Ιρλανδία βγάζει σε πλειστηριασμό και τις δύο θυγατρικές της, για την υγεία των γυναικών και για τις μολυσματικές ασθένειες.
Οι κύριες εταιρείες φαρμάκου αναζητούν με τρομακτική ένταση καινοτόμες εταιρείες βιοτεχνολογίας με ανοδικό δυναμικό, γνωρίζοντας ότι περιουσιακά στοιχεία με αποδεδειγμένες και δοκιμασμένες τεχνολογίες δεν είναι φθηνά. Από την άλλη, η Novartis απέκτησε την ειδική στη γονιδιακή θεραπεία AveXis για $ 7.4δις (€ 6 δις) τον Απρίλιο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της ένα ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για σπάνιες νευρολογικές διαταραχές, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί και για άλλες γενετικές καταστάσεις. Πιο πρόσφατα, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η Novartis επιβεβαίωσε ότι θα προωθήσει τα σχέδια της για την απόσχιση της Alcon, που παράγει ετήσια έσοδα ύψους 7 δισ. δολ. (6 δισ. ευρώ). 
Οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές συμπεριέλαβαν την έντονη διάθεση της Takeda για ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία. Η ιαπωνική εταιρεία εξαγόρασε τη βελγική ισπανική φαρμακευτική εταιρεία TiGenix για € 476εκ τον Ιανουάριο και αναμένει τώρα την έγκριση των μετόχων για να ολοκληρώσει την εξαγορά της Shire. Η συμφωνία που σπάει όλα τα ρεκόρ, δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ένα μερίδιο 74,6% στις ευρωπαϊκές τιμές διαπραγμάτευσης, όταν ο αριθμός των συναλλαγών στον τομέα αντιπροσωπεύει μόνο το 18,9% αυτών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Τα private equities έχουν δείξει συνεπή δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.
Οι εταιρείες που παρέχουν συστήματα λογισμικού για διαχείριση και συμμόρφωση με κλινικές δοκιμές, όπως η γερμανική Pharmalex, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της πώλησης, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστικές. Άλλα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από χορηγούς και είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά, όπως η σουηδική εταιρία κλινικών αιμοδιάλυσης Diaverum, η οποία ανήκει στο Bridgepoint από το 2007, ενδέχεται σύντομα να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι σκληροί ανταγωνιστές των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που συγκεντρώνονται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εξαγορών,  μπορούν να ωθήσουν τις μεγάλες φαρμακευτικές να αναπτύξουν σχέσεις με βιοτεχνολογικές εταιρείες μέσω συνεταιρισμών και συμφωνιών από κοινού ανάπτυξης πολύ πριν κάποια πιθανή εξαγορά. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποδώσουν ορισμένες περιπτώσεις συμφωνιών σε μέσου επιπέδου επενδύσεων από εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων διατηρώντας σταθερό το επίπεδο των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη το ενδεχόμενο παίκτες του επιπέδου της Sanofi, η οποία αναζητά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, να επιδιώξουν περισσότερες συμφωνίες πριν από το τέλος του έτους, διατηρώντας την υψηλή ταχύτητα εξαγορών και εξαγορών του τομέα.HealthMag 21/8/2018

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Σημαντική συμφωνία Bayer – LEO Pharma.
Στη LEO Pharma περνάει η παγκόσμια μονάδα συνταγογραφούμενων δερματολογικών προϊόντων της Bayer.
Οι δυο εταιρίες ανακοίνωσαν σήμερα σύναψης οριστικής συμφωνίας εξαγοράς του εν λόγω χαρτοφυλακίου της Bayer, που περιλαμβάνει πρωτότυπα συνταγογραφούμενα φάρμακα τοπικής χρήσης για τη θεραπεία της ακμής, μυκητιασικών δερματικών λοιμώξεων και της ροδόχρου ακμής, καθώς και μια ποικιλία τοπικών στεροειδών. Ο συγκεκριμένος ετήσιος κύκλος εργασιών το 2017 ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
«Η εξαγορά θα συμβάλει στη σημαντική επέκταση της LEO Pharma σε κρίσιμες αγορές παγκοσμίως και στη διεύρυνση των θεραπευτικών κατηγοριών της», αναφέρει ανακοίνωση. Εκτιμάται ότι η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της LEO θα επιτρέψει στην εταιρεία να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της σε ορισμένες αγορές.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μη συνταγογραφούμενων δερματολογικών προϊόντων της Bayer. H LEO Pharma θα αποκτήσει τα παγκόσμια δικαιώματα των προϊόντων, εκτός από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και θα αναλάβει τις μονάδες πωλήσεων και μάρκετινγκ σε 14 χώρες, καθώς και ένα εργοστάσιο στο Σεγκράτε της Ιταλίας. Συνολικά, περίπου 450 άτομα θα ακολουθήσουν τη LEO Pharma, ως μέρος αυτής της συμφωνίας. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, εντός του 2018 για τις ΗΠΑ και στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 για όλες τις άλλες αγορές. Πάντως, μένει να ολοκληρωθούν οι όροι της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρχές ανταγωνισμού. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές.Virus.com.gr 31/7/2018
■ Η Allergan προχώρησε σε συμφωνία πώλησης των δερματολογικών της φαρμάκων στην ισπανική Almirall μετά από συμφωνία ύψους 550 εκατ.δολ.  BIOPHARMADIVE 3/8/2018
■ Επενδύσεις δισ. δολ. για φαρμακευτικά προϊόντα από τη Samsung.
Διεξόδους ανάπτυξης και στην αγορά των προϊόντων υγείας αναζητεί ο νοτιοκορεατικός όμιλος Samsung, ανακοινώνοντας συνολικά επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. δολαρίων σε τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, ηλεκτρονικά εξαρτήματα αυτοκινήτων αλλά και… στη βιοφαρμακευτική.
Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η Samsung Electronics, κορυφαία κατασκευάστρια ημιαγωγών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε παγκόσμια κλίμακα. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των μεγάλων επενδύσεων, η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία γι’ αυτές. Εκπρόσωποί της ανέφεραν ότι επιδιώκει να ενισχύσει σημαντικά την ερευνητική ομάδα της που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Samsung θέλει να διαθέτει παγκοσμίως περισσότερους από 1.000 ερευνητές και ερευνήτριες. Επιπροσθέτως, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η βιοφαρμακευτική. Πρόκειται για την ανάπτυξη και την παραγωγή βιολογικών και βιοομοειδών φαρμάκων, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται και στοιχεία ζωντανών οργανισμών.
«Οι δραστηριότητες της Samsung στα βιοομοειδή φάρμακα γνωρίζουν σημαντική πρόοδο και θέλει να τις ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να αποφέρουν και σημαντικά κέρδη», αναφέρει o όμιλος Samsung Group. Τέλος, η ανακοίνωση αυτή ώθησε ανοδικά 7% την τιμή της μετοχής της Samsung BioLogics, η οποία, στο πλαίσιο ειδικών συμβάσεων με τον όμιλο Samsung, παρασκευάζει βιοομοειδή σκευάσματα.                                                                            
HEALTHPHARMA 10/08/2018


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ Αύξηση πωλήσεων και μείωση κερδών για την Merck KGaA στο β΄ τρίμηνο.
Διατήρησε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του έτους η Merck KGaA, καθώς οι πωλήσεις β΄ τριμήνου ενισχύθηκαν ελαφρώς, παρά το ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός τους από τις νομισματικές μεταβολές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,71 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 3,70 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 247 εκατ. ευρώ από τα 426 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 920 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 13,7%.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η εταιρεία αναμενόταν να ανακοινώσει πωλήσεις 3,63 δισ. ευρώ, EBITDA 961 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 567 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 3%-5% σε ετήσια βάση.HEALTHPHARMA 10/8/2018
■ Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη β΄ τριμήνου για τη Novo Nordisk.
Η δανέζικη φαρμακευτική Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις λόγω των πιο ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ωστόσο, προειδοποίησε για την κλιμάκωση της έντασης του ανταγωνισμού και των πιέσεων των τιμών.
Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μέχρι τις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν στις 10,34 δισ. κορόνες Δανίας (1,61 δισ. δολάρια) από τις 9,95 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 10,02 δισ. κορόνες. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 27,41 δισ. κορόνες από τις 28,64 δισ. κορόνες, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 27,75 δισ. κορόνες. Με βάση το εγχώριο νόμισμα, η αύξηση των πωλήσεων για το 2018 αναμένεται στο 3%-5%, ενώ η αύξηση των λειτουργικών κερδών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%-5%.                                                                             HEALTHPHARMA09/08/2018
«Κάθετη πτώση» στα οικονομικά αποτελέσματα 3μήνου της Sanofi.
Υποχώρηση σε πωλήσεις και κέρδη β’ τριμήνου ανακοίνωσε η γαλλική φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi SA. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 8,18 δισ. ευρώ από τα 8,67 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πωλήσεις 8,28 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα μειώθηκαν στα 762 εκατ. ευρώ από τα 1,03 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν στα 961 εκατ. ευρώ από τα 1,38 δισ. ευρώ. Η πτώση αποδίδεται στις έκτακτες χρεώσεις ύψους 999 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την επανεξέταση των δικαιωμάτων των εταιρειών που απέκτησε, μεταξύ των οποίων οι Aventis και Genzyme.HEALTHPHARMA 1/8/2018       
Καλπάζουν τα κέρδη της ιρλανδικής Shire με απόδοση 153%.
Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου της ιρλανδικής φαρμακευτικής επιχείρησης Shire PLC, εξαιτίας χαμηλότερου κόστους και υψηλότερων πωλήσεων, με την εταιρεία να διατηρεί τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης. Η φαρμακευτική επιχείρηση, που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την ιαπωνική Takeda Pharmaceuticals, εμφάνισε καθαρά κέρδη 615,5 εκατ. δολαρίων σε σχέση με τα 240,3 εκατ. δολάρια στο %αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 4,6% στα 3,92 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 3,86 δισ. δολάρια από τα 3,73 δισ. δολάρια, καθώς οι αυξημένες προϊοντικές πωλήσεις αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα μεικτά περιθώρια. Οι πωλήσεις προϊόντων αυξήθηκαν 6% στα 3,81 δισ. δολάρια.Τα έσοδα για τη χρήση αναμένεται να διαμορφωθούν στα 15,4-15,9 δισ. δολάρια.
HEALTHPHARMA 1/8/2018
Estee Lauder: Αύξηση 14% στις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο
Έφτασαν τα 3,3 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, ανώτερες από τις προσδοκίες των αναλυτών για $3,25 δισ. Για το τρέχον τρίμηνο, αναμένει αύξηση πωλήσεων μεταξύ 5% και 6%, σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.
Πτώση 19% στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Estee Lauder, αν και οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 14%.
Οι πωλήσεις, με άνοδο 14%, έφτασαν τα 3,3 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, επίσης ανώτερες από τις προσδοκίες των αναλυτών για $3,25 δισ.Για το τρέχον τρίμηνο, όπως μεταδίδει το MarketWatch, αναμένει αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 5% και 6%, σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο και προσαρμοσμένα κέρδη 1,18 με 1,22 δολάριο ανά μετοχή.         euro2day.gr   20/8/2018

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
H Ironwood Pharmaceuticals,μετά τη διακοπή συνεργασίας της με την Astraγια τη κοινή προώθηση φαρμάκου, απέλυσε 120 ιατρικούς επισκέπτες.                                                  FiercePharma 6/8/2018
■ Η GlaxoSmithKline καταργεί 165 θέσεις απασχόλησης, καθώς κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας στην Ιρλανδία.             FiercePharmaManufacturing 16/8/2018
■ Η Genentech της Roche σχεδιάζει να απολύσει 223 υπαλλήλους στη Καλλιφόρνια. Η Genentech απέλυσε ήδη 365 εργαζόμενους τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα σχεδιάζει να εξαλείψει εκατοντάδες ακόμη.BIOPHARMADIVE 16/8/2018
■ Ο κατασκευαστής φαρμάκων γενικής χρήσης Lannett περικόπτει 50 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο API, χάνοντας τη συμφωνία του με βασικό προμηθευτή.             FiercePharmaManufacturing30/8/2018