Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019


ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΜΑΗΣ 2019

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανθός: Τι δήλωσε στην Ολομέλεια για τα 241 εκατ. ευρώ των φαρμακευτικών.
Διάτρητο χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το σύστημα διαχείρισης δημόσιου χρήματος πριν ακόμα εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, με αφορμή την τροπολογία για την είσπραξη της ζημίας ύψους 241 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές κατά την περίοδο 2006 έως 2008.Ο Αν. Ξανθός τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια για την τροπολογία είσπραξης των 241 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι φαρμακευτικές δεν κατέβαλλαν rebate για την περίοδο 2006 έως 2009. Σύμφωνα με τον υπουργό, ευθύνη φέρουν οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας.
«Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο που δεν υπήρχαν μέτρα λιτότητας οι φαρμακευτικές δεν κατέβαλλαν τα οφειλόμενα ποσά. Αυτό είναι ένα σήμα ότι ήταν διάτρητο το σύστημα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος εκείνη την περίοδο. Κι αυτό μαζί με πολλά άλλα ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της χώρας» όπως είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή.Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας είχαν παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να καταστήσουν γνωστό ότι θα ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες για την είσπραξη αυτού του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού από τις φαρμακευτικές. Γεγονός που γίνεται πράξη με την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.                                                                                              ΗΕΑLTHPHARMA14/05/2019
Νέες διευκολύνσεις στους φαρμακοβιομήχανους
Ανάμεσα στις διευθετήσεις υπέρ του κεφαλαίου που περιείχε το ...«φιλολαϊκό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις, υπήρχε και τροπολογία που προβλέπει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους φαρμακοβιομήχανους, για την ενίσχυση της ήδη τρελής κερδοφορίας τους. Η τροπολογία υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων ψηφίστηκε λίγα λεπτά μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των τροπολογιών του ΚΚΕ, που προέβλεπαν μια μικρή ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη προς την εφορία και τους δήμους, την κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου και για το δικαίωμα στην απεργία.
Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είπε ότι για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «δεν υπάρχει σάλιο» ούτε για τα στοιχειώδη και τους «βάζει το μαχαίρι» στο λαιμό ή να πληρώνουν τα τρέχοντα συν τη δόση ή να τους πάει για κατάσχεση και πλειστηριασμό, πέρασε τροπολογία που προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για να αποπληρώσουν τις επιστροφές που οφείλουν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (rebate) από το 2006 έως το 2011.
Δηλαδή, η κυβέρνηση μετά τον μποναμά των 20 εκατ. ευρώ που χάρισε στους φαρμακοβιομήχανους (την επιστροφή που θα έπρεπε να καταβάλουν στα Ταμεία και το Δημόσιο για το 2018), μετά τη μείωση από 15% στο 10% του φόρου των διανεμόμενων κερδών τους, μετά την αύξηση της τιμής των φαρμάκων που τους εξασφάλισε, τώρα τους διευκολύνει από πάνω για να πληρώσουν, αν πληρώσουν ποτέ, τα όσα οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.Να σημειωθεί ότι οι επιστροφές αυτές (rebate και clowback) είναι επιστροφές από την κρατική δαπάνη για τα φάρμακα. Είναι και αυτά χρήματα των ασφαλισμένων, συνολικά των εργαζομένων, τα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες αντί να τα επιστρέψουν τα έχουν παρακρατήσει.
Η τροπολογία, αφού αναφέρει στις τρεις πρώτες παραγράφους για την υποχρέωση των εταιρειών να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή «επί της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης που κατέβαλαν σε αυτές οι οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης», αφού ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ «καταλογίζει το ποσό αυτό σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία» έρχεται με την 4η παράγραφο να αναιρέσει όλα τα παραπάνω σημειώνοντας: «Οφειλές της παρ. 1 καταβάλλονται μέχρι και σε 120 συνεχείς, μηνιαίες δόσεις». Μάλιστα, διαχωρίζει τα έτη σε περιόδους από το 2006 έως το 2008, και από 2009 έως 2011, που ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για 120 δόσεις αλλά για κοντά - αθροιστικά - 240 ίσως και παραπάνω, αφού τον τελικό λόγο για τον τρόπο εξόφλησης θα έχει ο υπουργός Υγείας.
Βέβαια, οι φαρμακοβιομήχανοι, με βάση την πολιτική εμπορευματοποίησης του φαρμάκου, συνεχίζουν να κάνουν «εντυπωσιακές», σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, «αυξήσεις κύκλου εργασιών» που το 2018 ήταν αυξημένος κατά 17,8%, σε σχέση με το 2017, οπότε οι συνολικές πωλήσεις τους έκλεισαν κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ.                         Ριζοσπάστης  17/5/2019
Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής. Προ των πυλών η κατάργηση του τέλους 25% και η αλλαγή της αναλογίας του clawback σε 75%-25% - Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με 90 εκ. ευρώ.
Το «πράσινο φως» για την κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στην αγορά και την αλλαγή κατανομής του clawback μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έδωσε προχθές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίσθηκε να δοθούν το 2020 επιπλέον 90 εκ. ευρώ στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία θα κατανεμηθούν από 45 εκ. ευρώ στην νοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή.
Στη συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εισηγήθηκε ένα νέο «μίγμα» φαρμακευτικής πολιτικής μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, το οποίο περιλαμβάνει:
·         αλλαγές στην τιμολογιακή και αποζημιωτική πολιτική – τα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί,
·         επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων (αξιολόγηση-διαπραγμάτευση-πρωτόκολλα) για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης και της δαπάνης,
·         δικαιότερη κατανομή των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας
·         εξορθολογισμό των επιβαρύνσεων στην εισαγωγή νέων φαρμάκων,
·         σταδιακή ενίσχυση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (εξωνοσοκομειακής-νοσοκομειακής) σε βάθος 3ετίας (2020-2022) και
·         ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της πολιτικής φαρμάκου μέσω του συμψηφισμού των επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών και καινοτόμων παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι κατευθύνσεις αυτές καθιστούν το πλαίσιο πιο βιώσιμο και προβλέψιμο για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν:
1.την εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα
2.τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών
3. την είσοδο των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα
4. την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά
5. το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην κοινωνία.
Τα επιμέρους μέτρα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θα φέρει άμεσα την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του τέλους εισόδου 25% τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας ενός φαρμάκου που ισχύει σήμερα, και το οποίο θα αντικατασταθεί με τέλος 5% τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας. Το ποσοστό αυτό θα μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά χρόνο κυκλοφορίας μέχρι το 1% τον πέμπτο χρόνο κυκλοφορίας του κάθε σκευάσματος.
Η επόμενη νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, αφορά την κατανομή του clawback που επίσης έχει προαναγγελθεί ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, όμως θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τα φάρμακα που κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έναντι των υπολοίπων.
Σήμερα το 90% της υποχρεωτικής επιστροφής, διαμοιράζεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών ανάλογα με το μερίδιο αγοράς τους και ανεξάρτητα από την κερδοφορία τους. Το υπόλοιπο 10% κατανέμεται ανάλογα με τα ποσοστά ανάπτυξης της κάθε εταιρίας για τη χρονιά που πέρασε.
Με τη νέα ρύθμιση, τα ποσοστά αυτά θα αλλάξουν και θα διαμορφωθούν σε 75% – 25%, κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται και σήμερα.
Το πρώτο μέτρο αναμένεται από τη φαρμακοβιομηχανία εδώ και καιρό, για την άρση ενός μόνο από τα εμπόδια κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην αγορά, το οποίο όμως χρειάζεται και τις άμεσες εγκρίσεις από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης.
Το δεύτερο μέτρο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για απολύτως αντιαναπτυξιακό μέτρο που στοχοποιεί τα προϊόντα που αναπτύσσονται. Έτσι, δεν έχουν λόγο οι επιχειρήσεις να διατηρούν ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων τους, ιδίως τα παλαιά και φθηνά τα οποία είτε δεν παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία, είτε ακόμη και φέρνουν ζημίες στις επιχειρήσεις, διατηρούνται όμως στην αγορά για την κάλυψη των ασθενών. Αντίστοιχα, οι ελληνικές φαρμακευτικές που παράγουν γενόσημα, επισημαίνουν ότι το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στα αντικίνητρα διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων, τα οποία παρότι υπάρχει στόχος αύξησής τους, παραμένουν καθηλωμένα στο 23%.
Όσο για την αύξηση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τα 90 εκ. ευρώ ως ψίχουλα, τη στιγμή που η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι καθηλωμένη επί χρόνια στο 1,945 δισ. ευρώ όταν οι ανάγκες του πληθυσμού υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αντίστοιχα η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κυμαίνεται μεταξύ 500-530 εκ. ευρώ, όταν οι ανάγκες των νοσοκομείων φθάνουν τα 800 εκ. ευρώ και πλέον.         HealthMag 24/5/2019
EΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Rebates και clawback επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Φαρμακοβιομηχανίας.
Έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, ο οποίος συμβάλλει κατά πολύ στην εθνική οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας, αποτελεί η φαρμακοβιομηχανία.Συνεισφέρει με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, κατά το 2018, το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο σε κατάταξη εξαγώγιμο προϊόν, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα του κλάδου στις εγχώριες εξαγωγές.
Τα παραπάνω δεδομένα επισημαίνει η Μαρία Θεοδοσοπούλου, SectorialStudiesConsultant της InfobankHellastat (IN.HS), στο πλαίσιο της νέας κλαδικής μελέτης για την φαρμακοβιομηχανία.
Η κ. Θεοδοσοπούλου, επισημαίνει ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, το 2017 η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκ. ευρώ έναντι 751 εκ. ευρώ το 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση 20,1%. Μάλιστα, το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίστηκε στο 31,68%, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Αυτό συμβαίνει διότι, η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα οι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό, πολλοί ισχυρίζονται πως η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι επιτακτική. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες του κλάδου θα είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη, μιας και δε θα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν τόσο υψηλά ποσά προς το Δημόσιο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της InfobankHellastat (IN.HS) σχολίασε σχετικά: «Η αγορά έχει ανάγκη από τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα. Σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό, θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου».
Χρηματοοικονομική ανάλυση.
Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 139 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:
·         Ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 2,19%, στα €4.497,4 εκ.
·         Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 6,6%, στα €281,6 εκ. από €264,26 εκ. και τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 5,6% στα €163,78 εκ., έναντι €155,13 εκ. το 2016.
·         Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 4,7% και 2,8% αντίστοιχα.
·         Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 2,02 προς 1.
·         Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,8 μηνών.
HealthMag 8/5/2019
 ■ «Κρατούν» παρά την κρίση οι αμοιβές στη φαρμακοβιομηχανία.
Ρεκόρ εξαετίας φαίνεται ότι σημειώθηκε το 2017 στο μέτωπο της απασχόλησης στο χώρο παραγωγής φαρμάκου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανανεωμένης έκδοση «Η Φαρμακευτική Αγορά Στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2018» που εκπονήθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια του ΙΟΒΕ και την αρωγή της Επιτροπής Τεκμηρίωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Η μελέτη σημειώνει ότι παρά την ύφεση και τις ισχυρές πιέσεις στον κλάδο, οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκου, το 2017 πέτυχαν τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, ενώ διατήρησαν σε πολύ καλά επίπεδα τις αποδοχές των εργαζόμενων, με τα ωρομίσθια μάλιστα να είναι διπλάσια του μέσου όρου στη χώρα.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, Labour Force Survey για το 2018 τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ , στην Ελλάδα, η απασχόληση στο στενό πυρήνα της εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, διαμορφώθηκε το 2017 στα 14,4 χιλιάδες άτομα. Ο σχετικός πίνακας δείχνει μια δραματική πτώση της τάξης του 14,3% σε σχέση το 2016, όμως το ΙΟΒΕ διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση είχε διαμορφωθεί στα 14.000 άτομα το 2012 και μειώνονταν σταθερά μέχρι και το 2015. Η ανάκαμψη ξεκίνησε λογικά το 2016 χωρίς να έχουμε όμως σαφή εικόνα καθώς λόγω του σχετικού «λάθους» που εντοπίζει το ΙΟΒΕ φαίνεται το 2016 να έγιναν στον κλάδο του φαρμάκου….3.700 προσλήψεις! Πράγμα μη ρεαλιστικό. Έτσι λαμβάνουμε σαν μόνο δεδομένο γεγονός τις μετρήσεις για το 2017 όπου οι 14.4000 θέσεις εργασίας αποτελούν ρεκόρ εξαετίας.
Εκπαίδευση
Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι, σύμφωνα με την Διεθνή Τυποποιημένη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης (ISCED) για το 2017 το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ήταν πολύ υψηλό, με το 60,5% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν στον κλάδο της μεταποίησης το ποσοστό ήταν 35,7% και στο σύνολο της οικονομίας 22 %, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων . Η διαφορά αυτή δείχνει τη σημασία της εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ως ανασχετικό κλάδο στο braindrain της ελληνικής οικονομίας . Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία το 2015 το ποσοστό των εργαζομένων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση έφτανα το 71,6%, γεγονός που δείχνει ότι οι απώλειες σε θέση εργασίας είχαν να κάνουν με υψηλής κατάρτισης επαγγελματίες.Το 2017, οι απασχολούμενοι στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων αντιστοιχούν στο 0,4% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, ενώ αποτελεί το 4,1% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της μεταποίησης, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ25 (2,4%) .
Μισθοί
Εξίσου σημαντική μέτρηση αποτελεί στη μελέτη, η καταγραφή της απασχόλησης σε Ισοδύναμα Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), υπολογίζοντας τη συνολική απασχόληση με την υπόθεση πως όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται με πλήρες ωράριο . Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κλάδος παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε κάμψη της απασχόλησης σε ΙΠΑ την περίοδο 2010 – 2017 κατά -7,2%, έναντι ισχυρής κάμψης στον κλάδο της μεταποίησης κατά -23,2%, ενδεικτικό της ανελαστικότητας στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.
Ταυτόχρονα, το συνολικό μισθολογικό κόστος την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά -12,3% έναντι πολύ μεγαλύτερης υποχώρησης στον κλάδο της μεταποίησης όπου διαμορφώθηκε την εν λόγω περίοδο στο -34,3%. Την ίδια στιγμή για το σύνολο της οικονομίας η υποχώρηση στο μέσο ωρομίσθιο διαμορφώθηκε -29,7%.
Το υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, το πλήρες ωράριο καθώς και αλλά χαρακτηριστικά των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων έχουν διαμορφώσει το μέσο ωρομίσθιο στα 10,3 ευρώ που είναι σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από το σύνολο της οικονομίας που υπολογίζεται στα 5,3 ευρώ, και πολύ υψηλότερο από τον κλάδο της μεταποίησης (στα 6,7 ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία επίσης διαπιστώνεται ότι στον κλάδο της εγχώρια παραγωγής φαρμάκου η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο διάστημα μεταξύ 2015 και 2017 καθώς το μέσο ωρομίσθιο διαμορφώθηκε στα 10,3 ευρώ από 11,7 ευρώ.
HEALTHMAG14 Μαΐου 2019
■ DEMO: Στην 1η θέση ως ελκυστικός εργοδότης 2019 στο «φάρμακο».
Στην πρώτη θέση της κατηγορίας «φαρμακευτικές επιχειρήσεις» φιγουράρει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ως ελκυστικότερος εργοδότης, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα «RandstadEmployerBrand (REBR)» για το 2019, που πραγματοποίησε η ομώνυμη Randstad.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα και είναι η πιο λεπτομερής πάνω στην εικόνα του εργοδότη παγκοσμίως. Οι νικητές επιλέχθηκαν αμερόληπτα μέσα από την έρευνα, η οποία μελετά την ελκυστικότητα των 150 μεγαλύτερων εταιρειών σε αριθμό προσωπικού, έτσι όπως γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό, καθώς και το τι αναζητούν οι δυνητικοί υποψήφιοι σε ένα νέο εργοδότη.
Στην δεκάδα, στην ίδια κατηγορία «φαρμακευτικές επιχειρήσεις», δεύτερη φιγουράρει η ΒΙΑΝΕΞ, αποτελώντας μαζί με την DEMO τις δύο ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που περιλαμβάνονται στη φετινή κατάταξη.
Πρώτες θέσεις συνολικά.
Αναλυτικότερα στις πρώτες θέσεις ως ελκυστικότερος εργοδότης -ανεξαρτήτου κλάδου- βρίσκεται η εταιρεία Σκλαβενίτης όπου βραβεύτηκε ως ο «πιο ελκυστικός εργοδότης» στην Ελλάδα για το 2019, ενώ ακολουθούν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Aegean Airlines.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε όλο και περισσότερες εταιρείες να αρχίζουν να αξιολογούν και να επαναπροσδιορίζουν την εικόνα τους ως εργοδότες, προκειμένου να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει αυτό στην προσέλκυση ταλέντων και στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα ταλέντα τους. Εταιρείες που προβάλλουν μία ισχυρή εικόνα εργοδότη, θεωρούνται εξαιρετικοί εργοδότες με ελκυστικές αξίες που προσφέρουν καλές προοπτικές καριέρας. Οι εταιρείες με θετική εικόνα λαμβάνουν διπλάσιες αιτήσεις από αυτές που λαμβάνουν οι εταιρείες με αδύναμη εικόνα. 50% των υποψηφίων παγκοσμίως δε θα διάλεγαν να εργαστούν για μια εταιρεία με κακή επωνυμία παρά τον ενδεχόμενο υψηλό μισθό. Επιπλέον, 80% των εργοδοτών συμφωνούν ότι μία ισχυρή εργοδοτική φήμη έχει σημαντική επίδραση στην ικανότητά τους να προσλαμβάνουν αξιόλογο εργατικό δυναμικό.
Άλλα χρήσιμα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για εργασία, 71% των Ελλήνων συμμετεχόντων χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους επαφές/ συστάσεις. Το 56% δήλωσαν ότι επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Ενώ 47% αναζητούν τις πληροφορίες που θέλουν μέσω Google.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η αποκάλυψη της έρευνας ότι 96% των Ελλήνων ερωτηθέντων ελέγχουν τη φήμη των δυνητικών εργοδοτών τους. Το 57% βασίζονται στη γνώμη συγγενικών και φιλικών προσώπων. Ενώ 55% αναζητούν τη φυσική παρουσία της εταιρείας (κατάστημα, εστιατόριο, έδρα της εταιρείας). Τέλος, 53% των Ελλήνων ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αναζητούν γενικά άρθρα στο ίντερνετ σχετικά με το δυνητικό εργοδότη τους.
ΟΙ 10 πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα για το 2019:
 1. Σκλαβενίτης
 2. Τράπεζα της Ελλάδος
 3. Aegean Airlines
 4. Ελληνικά Πετρέλαια
 5. Παπαδοπούλου
 6. ΙΟΝ
 7. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
 8. Demo A.B.E.Ε.
 9. ΔΕΗ
 10. ΒΙΑΝΕΞ
Στη φετινή έρευνα “ελκυστικότερος εργοδότης” για την Ελλάδα συμμετείχαν 4,329 άτομα. Μεταξύ αυτών Έλληνες φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι ηλικίας από 18 και 65 ετών. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά. Στο διάστημα από 6 Δεκεμβρίου 2018 έως και 21 Ιανουαρίου 2019.
HealthPharma30/5/2019

ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ
■ Ανέκαμψαν το 2018 οι φαρμακαποθήκες.
Στα 3,1 δις. ευρώ εκτιμάται ότι έκλεισε την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος των φαρμακαποθηκών, σύμφωνα με τη ανάλυση της πρόσφατης κλαδικής μελέτης για τις «Φαρμακαποθήκες», που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, στο πλαίσιο της σειράς μελετών αγοράς που φέρουν τη διακριτική ονομασία «Κλαδικές Στοχεύσεις».Όπως επισημαίνει στην εισαγωγή της η μελέτη, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο της διαρθρωτικής προσαρμογής των δαπανών υγείας στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, οι θεσμικές παρεμβάσεις που επέφεραν σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων και συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, επηρέασαν την αγορά των φαρμακαποθηκών, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κατά 41,4% του συνολικού μεγέθους της το 2017 σε σχέση με το 2009.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΟΧΑΣΙΣ κ. Βασίλη Ρεγκούζα, το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών (ιδιωτικές εταιρείες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών) υπολογίζεται σε 3.040 εκατ. ευρώ το 2017, με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) -6,5%, την περίοδο 2010-2017. Όσον αφορά στο 2018, η συνολική αγορά φαρμακαποθηκών (ιδιωτικές εταιρείες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών) εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση (σε αξία) μεγαλύτερη από 2% σε σχέση με το 2017.
Σημειώνεται ότι, οι ιδιωτικές εταιρείες φαρμακαποθηκών εκτιμάται ότι κάλυψαν το 59% της συνολικής αγοράς το 2017, ενώ το υπόλοιπο 41% αφορά την αγορά των συνεταιρισμών φαρμακοποιών. Ειδικότερα, το μέγεθος της αγοράς των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών παρουσίασε μείωση με ΜΕΡΜ -6,0% την περίοδο 2010-2017, ενώ το μέγεθος της αγοράς συνεταιρισμών φαρμακοποιών μειώθηκε με ΜΕΡΜ -7,1% την περίοδο 2010-2017.
Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με την οικονομική αναλύτρια κυρία Αλίκη Νιανάκη η κεφαλαιακή διάρθρωση των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών παρουσιάζει βελτίωση την τριετία 2015-2017 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, παρά την αύξηση του αριθμοδείκτη Ξένα/Ίδια κεφάλαια τη διετία 2016-2017. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται σε καλύτερα επίπεδα στους συνεταιρισμούς, έναντι των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, ιδιαίτερα την περίοδο 2012-2017. Σημειώνεται η σταθερότητα του αριθμοδείκτη χρηματοοικονομικής μόχλευσης για τους συνεταιρισμούς την περίοδο 2013-2017, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα την ίδια περίοδο στις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.
Οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών των επιχειρήσεων του κλάδου δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον τόσο ευπρόσβλητες, ιδιαίτερα από το 2014 και έπειτα, σε πιθανές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται όσο στο παρελθόν.
Η προσπάθεια των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών του κλάδου φαίνεται ότι επικεντρώνεται στη διατήρηση λειτουργικής κερδοφορίας (εκτός του 2011 για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες) που έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχα τη διατήρηση θετικού καθαρού αποτελέσματος από το 2013 για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο για τους συνεταιρισμούς. Η σχετική σταθερότητα του περιθωρίου μικτού κέρδους την εξεταζόμενη περίοδο, αναδεικνύει τη διαρκή προσπάθεια προσαρμογής των επιχειρήσεων του κλάδου στο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών.
Σημειώνεται ότι, 3 στις 10 μεγαλύτερες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες εμφανίζουν καλή σχέση λειτουργικών κερδών και συνολικής δανειακής επιβάρυνσης, και μάλιστα σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο του συνόλου των εξεταζόμενων επιχειρήσεων, για το 2017, ενώ 1 στους 10 μεγαλύτερους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, συνδυάζει λειτουργικά κέρδη και συνολική δανειακή επιβάρυνση, σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο του συνόλου των εξεταζόμενων συνεταιρισμών, για το 2017.
Παράλληλο εμπόριο.
Μια σημαντική παράμετρος στη δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, αποτελεί το παράλληλο εμπόριο, για το οποίο το τελευταίο διάστημα και λόγω των ελλείψεων φαρμάκων, αναπτύχθηκε έντονη φιλολογία. Σημειώνεται πως η αξία των Παράλληλων Εξαγωγών, είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη (εδώ), οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές υποστήριξαν τη συντήρηση των εταιρειών του κλάδου ειδικά την περίοδο της κρίσης, δεδομένου ότι το χονδρεμπόριο τη δεκαετία που πέρασε, έχασε το 40% του ποσοστού κέρδους του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν παρουσιάστηκαν και κρούσματα κατάχρησης στο συγκεκριμένο τομέα.
Μάλιστα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε κάποιες εταιρείες με τη μορφή ΙΚΕ, τις χαρακτήρισε » αμαρτία της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», οι οποίες βρήκαν παράθυρο να δημιουργηθούν χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τις προδιαγραφές, τα τετραγωνικά και τα αποθέματα.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «μέσω αυτών γίνονται οι παράνομες εξαγωγές, είπε ότι ξεκινούν με 2-3 ΙΚΕ «για κάψιμο» και στη συνέχεια ανοίγουν καινούριες. Γυρίζουν τα φαρμακεία και είτε εν γνώσει του φαρμακοποιού, είτε εν αγνοία του, «μαζεύουν» τα φάρμακα που ποτέ δεν φτάνουν στον ασθενή, γιατί εξάγονται». Η ίδια τόνισε ότι ως πρόεδρος έκανε καταγγελίες στον ΕΟΦ και αφαιρέθηκαν αμέσως 7 άδειες.
Γι΄ αυτό, ο ίδιος ο Σύλλογος, ζήτησε οι εξαγωγές να δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο και μέσω προγραμμάτων που υποστήριξε οικονομικά ο κλάδος, τα κουπόνια αφαιρούνται αμέσως από το σύστημα.
Healthmag 2/5/2019
ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥΣΤΗΝ ΕΛΛΛΑΔΑ
■Αύξηση άνω του 2% στην αγορά φαρμάκου το 2018 .
Ιδιαίτερα σημαντικό θα χαρακτήριζε κανείς το 2018, για την αγορά γενοσήμων φαρμάκων, καθώς παρουσιάστηκε σημαντική ενίσχυση του όγκου τους στα δίκτυα των φαρμακείων. Παρόλ’ αυτά και ενώ η αύξηση της διείσδυσης θα έπρεπε να συνοδεύεται και από την μείωση της δαπάνης για φάρμακα, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της αγοράς, όπου διαπιστώνεται η ισχυρή κυριαρχία των πρωτοτύπων φαρμάκων.Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας PharmacyInsights, τα γενόσημα σημείωσαν πέρυσι άνοδο 8,6% από πλευρά όγκου διευρύνοντας το μερίδιό τους στο 28,5%, από 26,8% το 2017 και 25,6% το 2016.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει και σε μείωση της αξίας των πωληθέντων φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή αγορά. Όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη, με τη συνολική αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων να αυξάνει. Την ίδια στιγμή και η άνοδος των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, οδήγησε σε αύξηση της αξίας των πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας , παρά τη σημαντική μείωση του όγκου των πωλούμενων τεμαχίων, εξέλιξη που οδήγησε την αξία της συνολικής αγορά φαρμάκου στα ιδιωτικά φαρμακεία σε άνοδο πάνω από 2%.
Ειδικότερα, οι αξίες των πωληθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας κατά το 2018 ανήλθαν σε 3.364 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα οι πωληθείσες συσκευασίες ανήλθαν 364 εκατομμύρια παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το 2017 (αύξηση 0,7%).Από το σύνολο των πωληθέντων συσκευασιών το 92,2% σε αξίες και το 81,3% σε τεμάχια ανήκουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΣΥΦΑ), ενώ τα υπόλοιπα στα μη συνταγογραφούμενα (ΜΥΣΗΦΑ).
Αν επικεντρωθούμε στις αξίες, τα ΣΥΦΑ παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2017 φτάνονταν τα 3,1 δις. ευρώ ενώ σημειώθηκε άνοδος 2,1% σε τεμάχια φτάνοντας τα 295.956.612. Τα πρωτότυπα αποτελούν το 77,4% σε αξίες και το 71,4% σε τεμάχια παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το 2017. Τα γενόσημα είχαν σημαντική αυξητική τάση τόσο σε αξίες (4,7%), όσο και σε τεμάχια (8,6%). Εδώ φαίνεται ότι η μείωση των τιμών οδήγησε στην σημαντικά χαμηλότερη αύξηση των πωλήσεων σε αξία έναντι της αύξησης στον όγκο.
Εδώ διαπιστώνουμε επίσης το εξής: Τα γενόσημα αυξήθηκαν σε όγκο στα περίπου 84,27 εκατομμύρια συσκευασίες από 77,57 εκατομμύρια. Αντίστοιχα τα πρωτότυπα μειώθηκαν στα 211,68 εκατομμύρια από 212,1 εκατομμύρια, δηλαδή μόλις 420 χιλιάδες. Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πτώση στα πρωτότυπα αφού μια μερίδα αυτών θα υποκαθιστούνταν από τα γενόσημα.
Τιμές.
Πέρα από το όγκο, εξήγηση για την άνοδο της αγοράς δίνεται και από την εικόνα των τιμών. Η μέση τιμή πώλησης των πρωτότυπων διαμορφώθηκε στα 11,3 ευρώ αυξημένη κατά 1% σε σχέση με το 2017, που σημαίνει ότι έγινε μερική αντικατάσταση σε ακριβότερα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ η μέση τιμή των πωληθέντωνγενόσημων ήταν 8,3 ευρώ μειωμένη κατά 3,6%.
Αντίστοιχα η αγορά για τα ΜΗΣΥΦΑ δείχνει αύξηση 7,8% σε αξίες και μείωση κατά 5,3% σε τεμάχια και αύξηση της μέσης τιμής της συσκευασίας κατά 13,9%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη απελευθέρωση των τιμών πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ.
Κατηγορίες
Κάνοντας περαιτέρω ανάλυση των ΣΥΦΑ σε επίπεδο θεραπευτικής κατηγορίας, το καρδιαγγειακό σύστημα εξακολουθεί να κράτα τα ηνία σε μερίδιο αγοράς αλλά με συνεχώς μειούμενο ποσοστό κατά την τριετία 2016-2018. Ακολουθεί η πεπτική οδός και μεταβολισμός με αυξητικές τάσεις, το νευρικό σύστημα με μειούμενη συμμετοχή, το αίμα με αυξημένα ποσοστά και το αναπνευστικό σύστημα με σταθερή συμμετοχή. Οι λοιμώξεις παρουσιάζουν άνοδο οι δε μυοσκελετικές παθήσεις και το ουροποιητικό έχουν σταθερή πορεία.
Ειδικότερα, το μερίδιο των φαρμάκων για το Καρδιαγγειακό σύστημα διαμορφώθηκε στο 21,3% από 24,7% το 2016, για την Πεπτική οδό και το μεταβολισμό στο 17,7% από 16,8% το 2016, το Νευρικό σύστημα στο 13,6% από 14,5%, το Αίμα και αιμοποιητικά όργανα στο 10,2% από 8,6%, το Αναπνευστικό σύστημα στο 8,6% από 8,7%, στα Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση στο 8,5% από 7,6%, τα Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων στο 4,9% από 4,8%, το Ουροποιογεννητικό σύστημα και τις ορμόνες του φύλου στο 3,4% (σταθερό μερίδιο την τριετία) και τα Δερματολογικά φάρμακα στο 2,6% από 2,4% το 2016.
Η PharmacyInsights (PIH) σε συνεργασία με την Clinical Insights (CI) και δύο από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης έχουν αναπτύξει στατιστικά μοντέλα με σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης. Τα δεδομένα συλλέγονται καθημερινά από τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Η διαδικασία συλλογής είναι πλήρως αυτοματοποιημένη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.                                                       Healthmag   29/4/2019
■ «Αυτόματη» πλέον η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.Καθιερώνεται στο εξής για φάρμακα μακροχρόνιας έλλειψης - Πέντε φάρμακα σε νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών - Άρση της απαγόρευσης για 20 φάρμακα.
Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων από παράλληλες εξαγωγές, επιχειρεί να διαχειριστεί ο ΕΟΦ, προσθέτοντας πέντε ακόμη σκευάσματα στη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υπό έλεγχο φαρμάκων σε 45.
Με την ίδια απόφαση ταυτόχρονα, προβλέπει στο εξής «αυτόματη» ενεργοποίηση της απαγόρευσης εξαγωγών για όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελλείψεων του ΕΟΦ και η έλλειψή τους διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Για τα σκευάσματα αυτά, η απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές και την ενδοκοινοτική διακίνηση γίνεται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης), «προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα απόφαση.
Άρση απαγόρευσης. Με την ίδια απόφαση ο ΕΟΦ αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για 20 ιδιοσκευάσματα .
 Διατήρηση της απαγόρευσης εξαγωγών.Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 40 φάρμακα.                                                                                                         Healthmag.gr  16/5/2019
Επαναφορά πρότασης για καταγραφή όλων των φαρμάκων. Aνεξέλεγκτη η κατάσταση με την αρνητική λίστα και τα ΜΗΣΥΦΑ.
Την πρόταση για την πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων και όχι μόνο αυτών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ επαναφέρουν πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, θεωρώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλλει τα μέγιστα καταρχήν για την ασφάλεια του ασθενή και δευτερευόντως για το κράτος και τις εταιρείες. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί προς τριετίας, αλλά δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας. Σήμερα η επαναφορά της από μία κορυφαία εταιρεία του κλάδου με την οποία και έχουν συνασπιστεί ήδη και δύο άλλες πολυεθνικές, αντιμετωπίζεται θετικά τόσο από το Υπουργείο, όσο και από στελέχη εποπτευόμενων από αυτό επιτροπών.
 Σε συνομιλία που είχαμε με το στέλεχος της πολυεθνικής που επανάφερε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση, μας ανέφερε ότι σήμερα ηλεκτρονικά καταχωρούνται μόνο οι 6.500 κωδικοί που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αλλά και πάλι, τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι το 10%-15% των συνταγογραφούμενων χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Από την άλλη δεν υπάρχει καμία εικόνα για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, όπου οι ΚΑΚ ανέρχονται σε 101, διακινούνται 120 δραστικές ουσίες που προωθούνται με 320 διαφορετικούς κωδικούς (διάφορες μορφές και συσκευασίες). Τα ίδια ισχύουν και για τα ΜΗΣΥΦΑ όπου σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας ανέρχονται σε 603 σκευάσματα.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προσδιορίζουν τον συνολικό τζίρο των σκευασμάτων αρνητικής λίστας συν τα ΜΗΣΥΦΑ στα 650-700 εκατ. Ευρώ περίπου.
 Τα φάρμακα που εντάσσονται στην αρνητική λίστα δίνονται είτε με χειρόγραφες συνταγές, είτε ο ασθενής τα επιλέγει μόνος του ακολουθώντας πολλές φορές την συνταγή του φαρμακοποιού. Οπως μας λέει τώρα που καταργήθηκαν και τα βιβλιάρια υγείας και προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα είναι η ευκαιρία να καταχωρούνται τα πάντα στο σύστημα, γεγονός που θα αναβαθμίσει και τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού.
Για το θέμα αυτό, ζητήσαμε την άποψη μέλους φαρμακευτικού συλλόγου ο οποίος μας δήλωσε τα εξής: "Από τη στιγμή που τα ΜΗΣΥΦΑ βρίσκονται στο πλαίσιο της αυτοθεραπείας, δηλαδή ο ασθενής λειτουργεί μόνος του παρακάμπτοντας το γιατρό, ο φαρμακοποιός είναι το μοναδικό επιστημονικό στήριγμα που μπορεί να τον συμβουλεύσει σχετικά με τις ενδείξεις, αλληλεπιδράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχει το φάρμακο. Παρόλα αυτά, η κατοχύρωσή του μέσα στον Ηλεκτρονικό Φάκελο κρίνεται επιβεβλημένη για να χαρτογραφηθεί πλήρως η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει εκτός του πεδίου των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ".
 Άποψη που όμως δεν συμμερίζονται αρκετοί από τον κλάδο των φαρμακείων, καθώς από την στιγμή της καταχώρησης ενός σκευάσματος στο σύστημα από το φαρμακοποιό σημαίνει αυτόματα ότι αναλαμβάνουν και την ποινική ευθύνη της συμβουλής τους.
 Παράγοντας του υπουργείου, που τάσσεται υπέρ της πλήρους καταχώρησης των πάντων όπως και έχει δηλώσει στην ηγεσία του Υπουργείου, αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια ουσιαστικά έχει πολλαπλά οφέλη: οχυρώνει την ασφάλεια του ασθενή, το κράτος αποκτά μια πλήρη χαρτογράφηση του φαρμάκου που διακινείται, μειώνονται οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα πάντα θα ελέγχονται, ενώ  αναβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού.                                                                                               Iatronet.gr  20/5/2019
Με άνοδο άνοιξε το 2019 για τη φαρμακευτική αγορά.
Αναποτελεσματικές στην προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης αποδείχθηκαν και πάλι στην πράξη οι πολιτικές ανακοστολογήσεων, που εστίαζαν μόνο στις μειώσεις τιμών, αφού υποκατάταση και αύξηση όγκου φαίνεται να εξαφάνισαν τις όποιες εξοικονομήσεις…
Στα χαρτιά έμειναν τελικά οι εξοικονομήσεις, που προέκυψαν από τις μειώσεις τιμών των τελευταίων ανακοστολογήσεων. Με την αγορά να αναμένει το Δελτίο Τιμών του 2019, το πρώτο που θα εκδοθεί με τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην τιμολόγηση, στοιχεία της IQVIA για το πρώτο τριμηνο του έτους, αναδεικνύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για ακόμη μια φορά την αναποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής πολιτικής που εξαντλείται στα δελτία τιμών. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση που θα είχε επιτευχθεί στα αποζημιούμενα φάρμακα θα άγγιζε τα 111,4 εκατ. ευρώ (με αναγωγή σε ετήσια βάση). Αλλά η αύξηση του όγκου κατά 57 εκατ. ευρώ και η αλλαγή του θεραπευτικού μίγματος, δηλαδή η υποκατάσταση θεραπειών, που άγγιξε τα 108,8 εκατ. ευρώ «εξαφάνισαν» τις εξοικονομήσεις οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων κατά 54,4 εκατ. ευρώ.
Έτσι, παρά τις μειώσεις και τις δυσκολίες στην είσοδο νέων σκευασμάτων στην αγορά τους τελευταίους μήνες, η φαρμακευτική αγορά στα ιδιωτικά φαρμακεία κινήθηκε με αύξηση 3,1% σε αξία και 2,5% σε όγκο. Διαμορφώνεται, λοιπόν, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα 3,81 δις. ευρώ (σε 12μηνη βάση), από 3,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξ αυτών, 3,44 δισ. ευρώ αφορούν αποζημιούμενα φάρμακα και 0,36 δισ. ευρώ φάρμακα εκτός αποζημίωσης. Παράλληλα, άνοδο 0,8% σε όγκο κατέγραψαν τα πρωτότυπα φάρμακα και 2,5% σε αξία. Τα γενόσημα αυξήθηκαν 8,93% σε όγκο και 6,2% σε αξία. On patent φάρμακα αντιστοιχούν στο 31,7% της αγοράς σε αξία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα offpatent είναι στο 28,4% offpatent, με τα πρωτότυπα φάρμακα να αποτελούν συνολικά το 60,1% σε αξίες.   Τα γενόσημα κατέλαβαν το 20,4% της αγοράς, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες αντιστοιχεί το 19,5% (μεταξύ αυτών και εμβόλια). On patent φάρμακα αποτελούν το 8% της αγοράς σε όγκο, τα offpatent το 36,5% και τα γενόσημα το 32,2%.
Τα καρδιολογικά φάρμακα αποτελούν το 21,3% της αγοράς, τα σκευάσματα για παθήσεις του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού το 19,3%, τα νευρολογικά φάρμακα το 14% και τα αιματολογικά το 11,4%. Αναλόγως, τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ αποτελούν το 56% της αποζημιούμενης αγοράς, όσα κοστίζουν 5-10 ευρώ αποτελούν το 27,6%, και στο  5,5% είναι το ποσοστό των φαρμάκων κόστους 10-15 ευρώ. 2,8% είναι το μερίδιο εκείνων που στοιχίζουν 15-20 ευρώ και 3,7% των φαρμάκων των 20-25 ευρώ.
Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε πως την αύξηση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης οδηγούν τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία και δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη.                                                                                                                         Virus.com.gr  28/5/2019

ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-PIF
 ■Φαρμακοβιομηχανία στον Τσίπρα: Ο κλάδος οδηγείται σε εξόντωση.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη πορεία των επιβαρύνσεων στο φαρμακευτικό κλάδο κρούουν ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PhRMA σε επιστολή τους στον Πρωθυπουργό, προειδοποιώντας πως το 2019 προμηνύεται καταστροφικό με οδυνηρές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους.
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι φορείς εκπροσώπησης τους. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και PharmaInnovationForum με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, σημειώνουν πως το ήδη  δυσβάσταχτο  clawback  του  2018  βαίνει  ανεξέλεγκτο  ήδη  από  το  πρώτο τετράμηνο του 2019. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις επικείμενες αλλαγές στην αποζημίωση, την αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων, αλλά και την αναδρομική επιβολή ανείσπρακτου rebate.
Οι 3 «πληγές»
ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF  απαριθμούν τα βασικότερα επιπρόσθετα «αγκάθια», που σε συνδυασμό με ήδη αυξημένα clawback και rebate «γονατίζουν» τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα:
 1. «Το  υπουργείο  Υγείας  μετά  την  νομοθέτηση  του  νέου  συστήματος  τιμολόγησης προτίθεται  να  προχωρήσει  στην  εφαρμογής  ενός  νέου  μοντέλου  ασφαλιστικής αποζημίωσης. Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του νέου συστήματος στη δαπάνη δεν  έχουν  επακριβώς  υπολογιστεί,  σύμφωνα  με  πρόχειρους  υπολογισμούς  η επιβάρυνση θα είναι σημαντική γύρω στα €100 εκατ. σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του α΄ τριμήνου 2019 υποδεικνύουν μια σημαντική  αύξηση  στο  εξωνοσοκομειακό  (+~15%  σε  σχέση  με  την  ίδια  περίοδο πέρυσι) αλλά και στο νοσοκομειακό clawback σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018. Πρόσφατα δε, στη Βουλή αναφέρθηκε δαπάνη φαρμάκου ανασφαλίστων €93 εκατ. για το α΄ τετράμηνο 2019. Αυτό σημαίνει  περίπου €300 εκατ. φέτος (από €240 εκατ. το 2018). Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις στην φαρμακοβιομηχανία για το 2019 θα ξεπεράσουν τα €1,8 δις (!!!), ποσό απίστευτο, εκτός οικονομικής λογικής και πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 2. Κανένα νέο  φάρμακο  δεν  έχει  εισαχθεί  εδώ  και  ένα  χρόνο  στη  χώρα  μας  ως απόρροια  των  καθυστερήσεων  στις  διαδικασίες  HTA-διαπραγμάτευσης,  των ανεξέλεγκτων  επιβαρύνσεων,  της  έλλειψης  προβλεψιμότητας  και  της  αδυναμίας πλήρους εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι  Έλληνες  ασθενείς  να  στερούνται  πρόσβασης  σε  νέες  καινοτόμες  θεραπείες,  σε αντίθεση  με  τους  Ευρωπαίους  συμπολίτες  μας.  Επιπρόσθετα,  η  καθυστέρηση  της ένταξης  των  γενοσήμων  σε  καθεστώς  αποζημίωσης  έχει  σαν  αποτέλεσμα  οι  μεν ασθενείς  να  στερούνται  τη  πρόσβαση  σε  οικονομικότερες  θεραπείες  και  το  δε σύστημα να απεμπολεί τη δυνατότητα παραγωγής πολύτιμων εξοικονομήσεων.
 3. Τελευταία έκπληξη αποτελεί η απαίτηση της εξόφλησης εκκρεμών rebates για τα έτη 2006-2008, ύψους  €200  εκατ.  Τονίζουμε  ότι  στην  πράξη  δεν υπάρχει  καμία εκκρεμότητα : τα ποσά επιστροφών υπέρ του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων για τα έτη 2006, 2007 και 2008 δεν οφείλονται, διότι ακυρώθηκαν με σειρά 24 αποφάσεων του ΣτΕ. Εν συνεχεία, ο νόμος καταργήθηκε, αντικαταστάθηκε με νέο το 2008, ο οποίος και  πάλι  καταργήθηκε  οριστικά  το  2011.  Δεν  είναι  δυνατόν  σε  μια  ευνομούμενη, δημοκρατική,  ευρωπαϊκή  χώρα,  να  ανακαλύπτονται  δήθεν  οφειλές  των επιχειρήσεων και να επιβάλλονται αναδρομικά 13 χρόνια μετά. Έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στα επιχειρηματικά χρονικά;
Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι τα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί πολλαπλώς:
·         μέσω του κουρέματος, στο πλαίσιο του PSI, των κρατικών ομολόγων με τα οποία πληρώθηκαν  υποχρεωτικά  οι  εταιρείες  για  χρέη  των  νοσοκομείων  από  την προμήθεια φαρμάκων
·         μέσω του τέλους εισόδου στην θετική λίστα 4% που εφαρμόστηκε από το 2011
·         μέσω τεράστιων
·         δυσβάστακτων  μειώσεων  τιμών  κυρίως  των  παλαιότερων φαρμάκων μέσω των υπέρογκων rebate και clawback. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των εν λόγω επιβαρύνσεων στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 8%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη χώρα μας το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει το 35%!».
Στις επιβαρύνσεις του 2018 που έφθασαν το 1,4 δισ. ευρώ θα προστεθούν, λοιπόν, τουλάχιστον άλλα 350 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, αγγίζοντας το 1,8 δισ. ευρώ! «Δυστυχώς  ο  Φαρμακευτικός  κλάδος  παραμένει  πάντα  ο  εύκολος  στόχος», αναφέρουν.
Επιπτώσεις
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, απουσιάζει πλήρως και η αναπτυξιακή προοπτική, αποτρέποντας τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, τυχόν εφαρμογή των παραπάνω «θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια:
·         στην εξόντωση αρκετών και την αποδυνάμωση όλων των εταιρειών του κλάδου,
·         στην αποτροπή της εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα που τόσο τα έχουν ανάγκηοι ασθενείς,
·         στην απόσυρση ΑΜΕΣΑ μιας σειράς καθιερωμένων φαρμακευτικών θεραπειών στη χώρα που θα μπορούσαν να αγγίξουν και τους 1.000 κωδικούς ΕΟΦ,
·         στην σημαντική αποεπένδυση στον κλάδο με την αποδυνάμωση κάθε προσπάθεια προσέλκυσης κλινικών μελετών και την υπονόμευση στην πράξη, κάθε επενδυτικής προσπάθειας από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες,
·         στην απώλεια έως και 2.500 θέσεων εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου».
Αξιώσεις
Οι τρεις φορείς καλούν των Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να αναλογιστούν το δυναμικό και την προσφορά του κλάδου στηΔημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία, ενώ ζητούν άμεσα τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο, «δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας».
«Ζητούμε τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη επιχειρηματική προβλεψιμότητα και φαρμακοβιομηχανία να επιβαρύνεται με ότι της αναλογεί. Ζητούμε όπως καθοριστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε  να  συζητηθεί  ένα  ρεαλιστικό,  κοινά  αποδεκτό  πλαίσιο  εθνικής  φαρμακευτικής πολιτικής που εκτός από την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διασφαλίζει επιτέλους εύλογη προβλεψιμότητα στο χώρο του φαρμάκου αποτρέποντας την εξόντωση των εταιριών του Κλάδου», καταλήγουν.

ΜΗΣΥΦΑ
■Πάνω από 650 εκατ. ευρώ ο τζίρος των OTC το 2019 Η απελευθέρωση της τιμής ανοίγει παράλληλα το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις αλλά και για την είσοδο στην αγορά νέων σκευασμάτων.
Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας δείχνει να κινείται η αγορά της ευρύτερης κατηγορίας OTC στη χώρα το 2019, με βάσει τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εταιρείες του κλάδου. Η συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων που αφορούν στην αυτοθεραπεία, αν και σημειώνει πτώση της τάξης του 2% όσον αφορά στις πωλήσεις σε όγκο, από την άλλη η αύξηση των τιμών οδηγεί σε σημαντική άνοδο το τζίρο. Μάλιστα η άνοδος αυτή εκτιμάται σε 6-7%, σε σχέση με το 2018.
Σημειώνεται ότι η αγορά των OTC πέρυσι έφτασε σε τιμές χονδρικής στα περίπου 405 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 10%. Σε τιμές λιανικής -δηλαδή υπολογίζοντας το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών 35% συν το ΦΠΑ, το οποίο διαμορφώνεται στο +6% για τα σκευάσματα με κουπόνι του ΕΟΦ και 24% για τα υπόλοιπα- η συνολική αγορά εκτιμάται ότι πέρυσι έφτασε στα 625 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περί το 52% των συνολικών πωλήσεων παραφαρμακευτικών προϊόντων τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία. Επίσης με δεδομένη την εκτίμηση ότι σε επίπεδο τιμών λιανικής ο συνολικός τζίρος των φαρμακείων υπολογίζεται στα 4,8 δισ. ευρώ, τότε τα OTC δείχνουν να αποτελούν το 13% της συνολικής αγοράς.
Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου των OTC, το 2019 έχει ξεκινήσει παρουσιάζοντας δυναμική άνοδο, όπως αναφέραμε, με την άνοδο αυτή να εκτιμάται στα επίπεδα 6-7%, γεγονός που μεταφράζεται σε τζίρο πάνω από 650-660 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. Παράλληλα με δεδομένο ότι από πλευράς αξίας η υπόλοιπη αγορά, ειδικά στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, αναμένεται επίσης και το μερίδιο των OTC να αυξηθεί.
Παράλληλα, αναμένεται και μια αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο των διακινούμενων προϊόντων με νέα σκευάσματα να μπαίνουν σταδιακά στα ράφια των φαρμακείων. Είναι γεγονός ότι η μέχρι πριν από δυο χρόνια διατήρηση της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ και μάλιστα η διαμόρφωση τιμής με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές στις χώρες της Ευρώπης, απέτρεπε τις εταιρείες από το να εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα. Η ελευθερία που έχουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές συνδυάζεται και με την ευελιξία να προωθήσουν νέα σκευάσματα.
Κατηγορίες
Επιχειρώντας μια πιο λεπτομερή ανάλυση της πορείας της φαρμακευτικής αγοράς με βάση τα στοιχεία ανά κατηγορία προϊόντων που διακινούνται από τα φαρμακεία, ο κλάδος των OTC είναι εκείνος που σημειώνει την πλέον αξιοσημείωτη άνοδο.
Ειδικότερα τα ΜΗΣΥΦΑ τα οποία φέρουν κουπόνι του ΕΟΦ το 2018 σημείωσαν πωλήσεις σε τιμές χονδρικής στα 230 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2017 και 15% σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα OTC δηλαδή φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς κουπόνι, παρουσίασαν πωλήσεις στα 175 εκατ. ευρώ ήτοι άνοδος της τάξης του 14,3% σε σχέση με το 2017 αλλά και το 2016 όπου η αγορά ήταν σταθερή στα περίπου 155 εκατ. ευρώ. Συνολικά λοιπόν η κατηγορία των OTC έφτασε πέρυσι στα περίπου 405 εκατ. ευρώ, ήτοι μια άνοδος 10% το διάστημα 2017-2018.
Επίσης ανοδικά κινήθηκε το 2018 και ο κλάδος των καλλυντικών στα φαρμακεία, με το συνολικό τζίρο σε τιμές χονδρικής να φτάνει στα 245 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση περίπου 3,2% σε σχέση με το 2017 και περίπου 6% σε σχέση με το 2016.
Ο κλάδος των ιατρικών υλικών και συσκευών κινήθηκε αντίθετα ιδιαίτερα πτωτικά πέρυσι φτάνοντας στα περίπου 110 εκατ. ευρώ ήτοι υποχώρηση 12% σε σχέση με το 2017 όπου βέβαια είχε σημειωθεί σημαντική άνοδος σε σχέση με το 2016. Η εν λόγω αγορά πάντως δείχνει μειωμένη και σε σχέση με το 2016 κατά 3,5%.
Τέλος ιδιαίτερα μεγάλη πτώση σημείωσε και η αγορά των ειδών ειδικής διατροφής και δη τα βρεφικά γάλατα με τη συνολική αγορά να εκτιμάται στα περίπου 35 εκατ. ευρώ με μείωση 16% σε σχέση με το 2017 και το 2016 όπου η αγορά ήταν σχεδόν σταθερή.                                                  HealthMag 27/5/2019ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

BIOMHXANIKH ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών συνέχισε να κινείται ανοδικά τον Μάρτιο του 2019 (+2,6%) επιδεικνύοντας αξιοσημείωτες αντοχές παρά τις αρνητικές τάσεις που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο. Στο 1ο τρίμηνο του 2019 καταγράφεται αύξηση +4,2%, επιπλέον αύξησης +1,8% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ως αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου της παραγωγής στου κλάδους τροφίμων (+2,6%), φαρμάκων (+31,7%), χημικών (+3,6%), ηλεκτρονικών προϊόντων (+19,6%) και καπνού (+56,5%).
ΔΕΙΚΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ (ΕΛΣΤΑΤ, Απρ. 2019)


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒTEYXΟΣ 45| 13 Μαΐου 2019 | σελ. 9
ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΓΚΟΥ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ(% μεταβολή ανά κατηγορία καταστημάτων, ΕΛΣΤΑΤ, Φεβ. 2019)

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΒTEYXΟΣ 45| 13 Μαΐου 2019 | σελ. 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ
■Σε πρωτοφανή ύψη αποτιμάται η αξία της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, φτάνοντας στα 1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Οι ανοδικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με μελέτη η αξία της αγοράς φαρμάκου αναμένεται να φτάσει τα 1,43 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.Παρά την αυξανόμενη πίεση για ανάπτυξη νέων φαρμάκων και κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να εργάζονται με αμείωτο ρυθμό στο μέτωπο των καινοτόμων θεραπειών.
Με στόχευση στο πεδίο της έρευνας, οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν περί τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στον τομέα του Έρευνα και ανάπτυξη όπως τονίζει η μελέτη της Market Research Report. Από τις χιλιάδες των χημικών ενώσεων, μόλις ένας μικρός αριθμός λαμβάνει τελικά έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να βρει εφαρμογή ως θεραπεία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ωστόσο, το 2018 αποτέλεσε «σταθμό» για την παγκόσμια αγορά φαρμάκου. Πρόκειται για τη χρονιά με «ρεκόρ» εγκρίσεων σε νέα φάρμακα που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία ανά τον κόσμο. Το μεγαλύτερο ποσοστό εγκρίσεων πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανικό ρυθμιστικό φορέα, τον FDA. Συνολικά, ενέκρινε 55 νέα φάρμακα ενώ ξεπέρασε τον αριθμό εγκρίσεων σε άδειες παραγωγής γενοσήμων (781 το 2018 από 763 το 2017).
Αναδυόμενες δυνάμεις
Μολονότι το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία ανέρχεται ξεπερνά τα 341,1 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αγορές της Κίνας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής αρχίζουν να αναδύονται.
Για παράδειγμα, η κινεζική αγορά διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε φάρμακα πρώιμου σταδίου. Ταυτόχρονα διαθέτει έναν αυξανόμενο «πυρήνα» ανάπτυξης στην κατηγορία των βιολογικών παραγόντων. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εμφανίσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συμμετέχοντας ενεργά στον τομέα καινοτομίας για την καταπολέμηση των ασθενειών.                                HEALTHPHARMA  13/5/2019

ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■ Η Bristol-Myers «αντλεί» 19 δισ. δολ. για την εξαγορά της Celgene.
Κεφάλαια 19 δισ. δολαρίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές άντλησε η φαρμακευτική επιχείρηση Bristol-Myers Squibb, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη συγχώνευση με την Celgene Corp., ύψους 74 δισ. δολ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Bristol-Myers Squibb εξέδωσε ομόλογα σε εννέα δόσεων. Έχουν 30ετή διάρκεια και απόδοση 1,45 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τις ομολογίες ίδιας ωριμότητας. Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος είναι πως η πώληση των ομολόγων συγκέντρωσε εντολές 67 δισ. δολ.
Η Bristol ανακοίνωσε την εξαγορά της Celgene στις αρχές Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, στελέχη της αγοράς έχουν επισημάνει ότι θα δημιουργηθεί ο κορυφαίος παίκτης στην ογκολογία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ταυτόχρονα θα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της ανοσολογίας και τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Με τη συμφωνία η Bristol-Myers Squibb θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της το αντικαρκινικό φάρμακο Revlimid (για το πολλαπλούνμυέλωμα). Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, θα έχει φάρμακα με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων.                                                                            HEALTHMAG  9/5/2019

■  Η Pfizer εξαγοράζει την Therachon – Στα 819 εκατ. η συνολική αξία της συμφωνίας.
Σε οριστική συμφωνία για την απόκτηση των μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας TherachonHolding, με επικεντρωμένο χαρτοφυλάκιο στις σπάνιες ασθένειες, προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, έναντι συνολικά 810 εκατ. δολαρίων.Όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας, η Pfizer θα εξαγοράσει την Therachon έναντι 340 εκατ. δολ. Οι πρόσθετες εγγυήσεις ανέρχονται στα 470 εκατ. δολ. από τους στόχους ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης του αγωγού φαρμάκων της.
 «Η στρατηγική της Pfizer επικεντρώνεται στην υποστήριξη ελπιδοφόρων θεραπειών παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από το εάν βρίσκονται μέσα ή έξω από τα εργαστήρια μας», όπως τονίζει ο MikaelDolsten, επικεφαλής επιστημονικής ανάπτυξης και πρόεδρος της Pfizer για την παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.
«Με την απόκτηση της Therachon, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τις κορυφαίες επιστημονικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Pfizer. Να στηρίξουμε την ταχύτερη προώθηση αυτής της δυνητικά υποσχόμενης θεραπείας για την αχονδροπλασία». Η εξαγορά συμπληρώνει το υφιστάμενο ερευνητικό χαρτοφυλάκιο της Pfizer στο θεραπευτικό μέτωπο με τις σπάνιες ασθένειες.  HEALTHPHARMA14/05/2019
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΏΝ
■ Η Takeda πουλά το Xiidra στην Novartis έναντι 3,4 δισ. δολαρίων.

Στην πώληση ενός φαρμάκου για την ξηροφθαλμία, προχωρά τελικά η Takeda μεταβιβάζοντας στην Novartis το Xiidra, έναντι 3,4 δισ. δολ., σε μια προσπάθεια να μειώσει τα συσσωρευμένα χρέη ύψους 48 δισ. δολ. που προέκυψαν μετά την εξαγορά της Shire. Ταυτόχρονα, σε μια ξεχωριστή συμφωνία, η Takeda προχωρά στην πώληση του TachoSil στην επιχείρηση Ethicon, έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.Η ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά του φαρμακευτικού κλάδου από το 2000, έλαβε «σάρκα και οστά» στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε οριστικά μετά από πολλές διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η πολύμηνη μάχη για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής έλαβε τέλος, καθώς η ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Shire, αποτιμώντας την εταιρεία στα 62 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι μέτοχοι επεσήμαναν ότι η μεγαλύτερη ιαπωνική φαρμακευτική θα συσσωρεύσει υπερβολικό χρέος για την χρηματοδότηση της συμφωνίας. Μάλιστα, επεσήμαναν τότε πως θα δυσκολέψει τον εαυτό της μετά από το δανεισμό χρημάτων για την αγορά μιας αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας φαρμάκων. Η συμφωνία δημιουργεί την όγδοη μεγαλύτερη φαρμακευτική παγκοσμίως με συνολικές πωλήσεις 30 δισ. δολαρίων.                                                                              HEALTHPHARMA 10/05/2019
Καρτέλ με 4 φαρμακοβιομηχανίες!
Τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες κατηγορούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι έκαναν καρτέλ, για να αυξήσουν τεχνητά την τιμή του φαρμάκου προχλωροπεραζίνη, προκαλώντας επιβάρυνση εκατ. λιρών στο βρετανικό ΕΣΥ.Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε η αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2018, οι εταιρείες Alliance, Focus, Lexon και Medreich προσυνεννοήθηκαν, παραβιάζοντας τον νόμο περί ανταγωνισμού.Από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2017, οι τιμές που πληρώθηκαν από το NHS για το φάρμακο αυξήθηκαν κατά περίπου 700% από 6,49 λίρες ανά συσκευασία των 50 δισκίων σε 51,68 λίρες Αγγλίας!
Την περίοδο 2014-2018, το συνολικό κόστος του βρετανικού ΕΣΥ για την προχλωρπεραζίνη αυξήθηκε από περίπου 2,7 εκατ. λίρες σε περίπου 7,5 εκατ. λίρες, αν και μειώθηκε ο αριθμός των συσκευασιών που χορηγήθηκαν.«Συμφωνίες όπου μια εταιρεία πληρώνει έναν αντίπαλο να μην εισέλθει στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και να στερήσει από το NHS τεράστια εξοικονόμηση, που συχνά προκύπτει από τον ανταγωνισμό μεταξύ προμηθευτών φαρμάκων», δήλωσε η ανώτερα διευθύντρια της CMA.Η Αρχή διαπίστωσε ότι η Lexon και η Medreich έλαβαν ένα μέρος των κερδών που κέρδισε η Focus σχετικά με την προμήθεια του προϊόντος της Alliance και ουσιαστικά έκαναν συμφωνία να μην ανταγωνίζονται για την προχλωροπεραζίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο.Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, η Alliance προμήθευε αποκλειστικά την προχλωροπεραζίνη στη Focus. Στη συνέχεια, η Focus κατέβαλε στη Lexon ένα μερίδιο των κερδών που κέρδισε για τις περαιτέρω πωλήσεις της Alliance. Η Lexon, με τη σειρά της, μοιράστηκε αυτές τις πληρωμές με τον Medreich.                                              Virus.com.gr   24/5/2019

OIKONOMIKH ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■ MerckKGaA: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο α΄ τρίμηνο – Στόχοι 2019.
Αύξηση πωλήσεων α΄ τριμήνου ανακοίνωσε η φαρμακευτική επιχείρηση MerckKGaA, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται κατακόρυφα. Παρόλα αυτά, η εταιρεία εξακολουθεί να υποστηρίζει τους στόχους για το έτος. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,75 δισ. ευρώ, υψηλότερα 7,5% από τα 3,49 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της ανάπτυξης σε τρεις επιχειρηματικούς τομείς. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η Merck αναμενόταν να ανακοινώσει πωλήσεις 3,73 δισ. ευρώ.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε πτώση 45% στα καθαρά κέρδη, στα 189 εκατ. ευρώ από τα 341 εκατ. ευρώ.. Η Merck τόνισε πως συνεχίζει να αναμένει μια ήπια αύξηση των οργανικών καθαρών πωλήσεων μεταξύ 3%-5%, ενώ οι καθαρές πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 15,3-15,9 δισ. ευρώ. Αναμένει τα EBITDA για το 2019 να διαμορφωθούν μεταξύ 4,15-4,35 δισ. ευρώ.           HEALTHPHARMA15/05/2019
■ Ισχυρή αύξηση κερδών για τη Sanofi το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ενθαρρυντικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Sanofi για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αύξηση κατά 9,4% των κερδών δραστηριοτήτων σημειώνεται ανά μετοχή σε σταθερές τιμές συναλλάγματος το πρώτο τρίμηνο του 2019.Η εν λόγω αύξηση πωλήσεων εκτιμάται ότι προέρχεται από τις μονάδες Ειδικής Φροντίδας, Εμβολίων και τη σημαντική συνεισφορά των Αναδυόμενων Αγορών.
Η αύξηση των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) το 1ο τρίμηνο του 2019 αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των πωλήσεων, τον ευνοϊκό συνδυασμό προϊόντων και τον έλεγχο των δαπανών.
Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €8.391 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,2% σε στοιχεία αναφοράς, 4,2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER) και 3,8% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή διάρθρωση (CER/CS).Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας οι πωλήσεις της SanofiGenzyme αυξήθηκαν κατά 30,8% (16,0% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή διάρθρωση [CER/CS]), χάρη στο dupilumab και την ενσωμάτωση της Bioverativ.
Οι πωλήσεις των Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκαν κατά 13,6% σε όλες τις περιοχές, στηριζόμενες κυρίως στις πωλήσεις στην Κίνα.
Η Sanofi αναμένει ότι τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) για το 2019 θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ 3% και 5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER) εξαιρουμένων απρόβλεπτων δυσμενών εξελίξεων.Εφαρμόζοντας τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Απριλίου 2019, η επίπτωση του συναλλάγματος στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) για το 2019 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 2%.
Την ικανοποίησή του δηλώνει ο Διευθύνων της Sanofi,τόσο για την αύξηση των κερδών, όσο και για τις νέες κυκλοφορίες της Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Μονάδας Ειδικής Φροντίδας.  Στην εντυπωσιακή πορεία του dupilumab στην ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα,  αλλά και την ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των Εμβολίων στάθηκε ο κ. Brandicourt.Virus.com.gr  14/5/2019
Η Teva πρωταγωνίστησε στο σχέδιο καθορισμού των τιμών, αλλά 19 άλλες εταιρείες εντάχθηκαν "πρόθυμα"  σε αυτό.
Σε ό, τι θα μπορούσε να είναι η «μεγαλύτερη υπόθεση καρτέλ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως το ονόμασε ο Γενικός Εισαγγελέας του Κοννέκτικατ Γουίλιαμ Τονγκ, 44 πολιτείες μήνυσαν 20 εταιρείες γενοσήμων για τον καθορισμό των τιμών και ονόμασαν προσωπικά 15 από τα στελέχη αυτών των εταιρειών.

Η αγωγή  έλεγε ότι στο επίκεντρο όλων, ήταν η Teva Pharmaceutical.
Στα δείπνα της βιομηχανίας, στα κοκτέιλ και στις εκδρομές - και σε επακόλουθες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα - οι εταιρείες χώρισαν τις αγορές και συμφώνησαν για τις τιμές, σύμφωνα με την 524 σελίδων καταγγελία. Και παρόλο που η Teva έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθένας από τους άλλους κατηγορούμενους "συμμετείχε πρόθυμα" και "συγκέντρωσε σημαντικές χρηματικές ανταμοιβές", υποστηρίζει η αγωγή.
Η αγωγή ονοματίζει τον MaureenCavanaugh, πρώην ανώτερο αντιπρόεδρο της Teva και κύριο εμπορικό λειτουργό στη Βόρεια Αμερική, και τρία στελέχη χαμηλότερου επιπέδου που δεν εργάζονται πλέον στην εταιρεία. Εκτός από την Teva, η αγωγή εμπλέκει τη μονάδα Sandoz της Novartis, τη Mylan, την Pfizer και αρκετούς άλλους κορυφαίους κατασκευαστές γενοσήμων φαρμάκων. Αναφέρει τα σημερινά και πρώην στελέχη της Lupin, της Glenmark και άλλων εταιρειών.
FiercePharma 13/05/2019
Η Mylan θα δώσει 130 εκατομμύρια δολάρια για το χαρτοφυλάκιο της AspenPharmacare για συνταγογραφούμενα προϊόντα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στο πλαίσιο συμφωνίας διανομής που υπέγραψαν οι εταιρείες τον Δεκέμβριο. Η εξαγορά της Aspen έρχεται σε δύσκολη περίοδο για τη Mylan, καθώς οι τιμές των μετοχών της εταιρείας πέφτουν.
Fierce-Pharma 20/5/2019
Η γερμανική εταιρεία Evotec σκοπεύει να αγοράσει την JustBiotherapeutics για 90 εκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας βασική τεχνολογία για την ανάπτυξη βιολογικών. Η συμφωνία περιλαμβάνει προκαταβολή ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων και απολαβές κατά τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με δήλωση της Evotec την 20η Μαΐου.
BioPharmaDive 21/5/2019
Η Amgen προσέφερε 150 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το Nuevolution. Η Nuevolution της Δανίας έγινε γνωστή την τελευταία δεκαετία μέσω μιας σειράς συμφωνιών με μεγάλους παραγωγούς φαρμάκων όπως οι GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck και Novartis.
FierceBiotech 22/5/2019
Η FountainHealthcarePartners έχει συγκεντρώσει 118 εκατομμύρια ευρώ. Το διατλαντικό fund επιχειρηματικών κεφαλαίων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 10 έως 12 επενδύσεις για να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο που στρέφεται προς τις ιδιωτικές, ευρωπαϊκές βιοτεχνολογίες, εταιρείες φαρμακευτικών ειδών και ιατρικών συσκευών.
FierceBiotech 23/5/2019

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Η Teva, εν μέσω μαζικής αναδιάρθρωσης, πλησιάζει τον στόχο της μείωσης του κόστους κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Teva βρίσκεται στο δεύτερο έτος μιας διετούς εκστρατείας περικοπής δαπανών και μέχρι στιγμής η φαρμακοβιομηχανία έχει κόψει δισεκατομμύρια σε ετήσια έξοδα. Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας KåreSchultz έχουν ήδη χαθεί γύρω στις 10,000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες απολύσεις μέσα στην χρονιά, προκειμένου η εταιρία να φτάσει τον στόχο της μείωσης των εξόδων κατά 3 δις δολάρια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη δουλειά του στην ανάκαμψη, ο Schultz έχει αποζημιωθεί πλουσιοπάροχα. Το πακέτο αμοιβών ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2018 - το πρώτο του πλήρες έτος στη δουλειά - βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους διευθύνοντες συμβούλους.
FiercePharma 02/05/2019

Η Dynavax Technologies σχεδιάζει να μειώσει 82 θέσεις και να τερματίσει την έρευνα για τον καρκίνο, ανακοινώνοντας μια αναδιάρθρωση που θα περιλαμβάνει επίσης αναζήτηση ενός νέου Διευθύνοντος Συμβούλου για να αντικαταστήσει τον σημερινό επικεφαλής της εταιρείας EddieGray, ο οποίος θα αποχωρήσει μετά από έξι χρόνια.
BioPharmaDive 24/5/2019