Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟΤOΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.
ΙΟΥΝΗΣ 2019
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
■ Θεσμικές αλλαγές στο παρά πέντε.
Με τις εθνικές εκλογές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, η Αριστοτέλους αποφάσισε να κλείσει όσες νομοθετικές εκκρεμότητες τις επιτρέψει ο περιορισμένος χρόνος. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες που μάλλον θα μείνουν ανολοκλήρωτες, με χαρακτηριστικότερη την περαιτέρω στελέχωση των ΤΟΜΥ.
Τα μανίκια έχει σηκώσει το Υπουργείο Υγείας προσπαθώντας να ολοκληρώσει όσες θεσμικές αλλαγές αποτελούν προτεραιότητα ενόψει των προώρων εθνικών εκλογών. Ενδεικτική είναι η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης Ναρκωτικών, η οποία εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, που αποτελούσε και προτεραιότητα για την κυβέρνηση.Τα μέτωπα που έχουν μείνει ανοικτά, όμως, είναι πολλά και τώρα οι επικεφαλής τρέχουν να προλάβουν…
Φαρμακευτική πολιτική
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσουν δύο από τις βασικές εκκρεμότητες στο πεδίο του Φαρμάκου, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus. Ειδικότερα, άμεσα αναμένεται να αναρτηθεί το Δελτίο Τιμών του 2019, πιθανόν και εντός της εβδομάδας, ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί και η Υπουργική Απόφαση για την αποζημιωτική πολιτική. Ακόμη αναμένεται να εκδοθεί ΥΑ που θα προσδιορίζει τις αμοιβές μελών της Επιτροπής HTA.
Ωστόσο, οι όποιες θεσμικές αλλαγές μένουν εκεί… Ο πολυαναμενόμενοςΟργανισμός HTA δεν πρόκειται να λάβει νομική υπόσταση, παρά τα σχέδια της Αριστοτέλους για θεσμοθέτηση του φορέα το αργότερο εντός του Ιουνίου. Οι εκλογές βγάζουν εκτός χρονοδιαγράμματος τη σύσταση του Οργανισμού, η οποία περνάει στην αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.                                                Virus.com.gr  3/6/2019
■Επιπλέον αναμονή στους 102 φακέλους για νέα φάρμακα στη χώρα μας.
Σε αναμονή βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο περίπου 102 φάκελοι νέων φαρμάκων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή ΗΤΑ προς αξιολόγηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ενώ εικάζεται ότι στην πραγματικότητα οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή ανέρχονται τους 200.
Πρόσφατα, ο ΣΦΕΕ σε πρόσκληση προς τις εταιρείες – μέλη του ζήτησε να δηλώσουν πόσοι φάκελοι έχουν καταθέσει για αξιολόγηση στην εν λόγω Επιτροπή. Από τα στοιχεία των 34 φαρμακευτικών εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου, προκύπτει πως από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά 102 φάκελοι.
Από αυτούς, για τους 46 έχει παρέλθει το διάστημα των 180 ημερών μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ενώ, οι 15 έχουν κατατεθεί πριν τον Ιούλιο του 2018.Τα ανωτέρω στοιχεία αποτελούν μέρος στο δαιδαλώδες πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου. Ταυτόχρονα, δεν είναι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του.
Φάκελοι και δραστικές
Σύμφωνα με πληροφορίες από την φαρμακευτική αγορά οι φάκελοι είναι περίπου 200, από αυτούς εκτιμάται ότι 30 με 40 σκευάσματα αφορούν νέες δραστικές ουσίες. Τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως σε βιο-ομοειδή, νέα γενόσημα και φάρμακα με νέους τρόπους χορήγησης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλα τα φάρμακα ακόμα και για γνωστές δραστικές αν κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή όπως στον τρόπο χορήγησης πρέπει να καταθέσουν φάκελο.
Η σιωπηλή απόρριψη…
Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρέλθει το 6μηνο για την αξιολόγηση των εν’ λόγω φαρμάκων, το οποίο προβλέπει η νομοθεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Υγείας έχουν διαβεβαιώσει τον ΣΦΕΕ και το PIF ότι δεν τίθεται θέμα σιωπηλής απόρριψης των φακέλων. Γεγονός το οποίο και τα νομικά τμήματα των εταιρειών επιχειρούν να διασφαλίσουν.
Καμιά διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει πολλές φορές τους προβληματισμούς τους για τις καθυστερήσεις στις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης. Αν και κατά καιρούς αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι 8 με 10 φάρμακα ήδη βρίσκονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και διεκδικούν τιμή αποζημίωσης. Οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί για να αποζημιωθούν, όπως επισημαίνουν παράγοντες τις φαρμακευτικής αγοράς.Οι καθυστερήσεις αυτές στις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης έχουν σαν αποτέλεσμα εδώ και ένα χρόνο περίπου να μην έχει εισαχθεί κανένα νέο φάρμακο στη χώρα μας.
Το «εκρηκτικό μείγμα» για τις φαρμακευτικές
Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες HTA-διαπραγμάτευσης, οι ανεξέλεγκτες επιβαρύνσεις (rebate – clawback) και η έλλειψη προβλεψιμότητας, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».Οι φαρμακευτικές οφείλουν κάθε χρόνο να κάνουν προϋπολογισμούς για τον επόμενο χρόνο. Αυτοί οι προϋπολογισμοί ποτέ δεν “πέφτουν μέσα”. Κάθε χρόνο συνυπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.
Αυτό δημιουργεί τεράστια εσωτερικά προβλήματα στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς οι μητρικές τους εταιρείες θα προχωρήσουν σε αποεπένδυση των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, μάλιστα ήδη κάποιες εταιρείες -σύμφωνα με πληροφορίες του  – ξεκίνησαν να αποεπενδύουν στη χώρα μας.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα φύγουν κλινικές μελέτες από την Ελλάδα. Δεν θα αντικαθίσταται το προσωπικό το οποίο αποχωρεί, όποτε και θα υπάρξει μείωση θέσεων εργασίας.
Στα 700 εκατ. ευρώ το clawback για το 2019.
Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2019 που επικαλείται η φαρμακευτική αγορά για τους πρώτους 4 μήνες του έτους έως σήμερα φαίνεται ότι η δαπάνη πάλι θα καταγράψει υπέρβαση και το clawbackυπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 έφτασε τα 572 εκατ. ευρώ με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Η φαρμακευτική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία
Σύμφωνα με στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς η πραγματική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2019 έχει φτάσει το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ στα 828 εκατ. ευρώ. Αυτό αν το αναγάγουμε σε ετήσια βάση από 5 σε 12 μήνες, σημαίνει κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ.Άρα, όπως επισημαίνεται από την αγορά, μόνο η δαπάνη από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καλύψει την δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Θα καλύψει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που ανέρχεται στα 1.945 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογιστεί η δαπάνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που συμπεριλαμβάνεται στον εν λόγω προϋπολογισμό.
Εν μέσω των πολιτικών αλλαγών, αφού ήδη διανύουμε προεκλογική περίοδο, η κατάσταση θα αργήσει πολύ να ομαλοποιηθεί. Οι φαρμακευτικές εταιρείες “κρούουν των κώδωνα” του κινδύνου. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και για τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και για την πρόσβαση ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα.       healthpharma.gr    10/06/2019
Στο κόκκινο και η συμμετοχή των ασθενών.
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη και «τη νύφη πληρώνουν» τελικά όχι μόνο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μέσω του clawback αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς, μέσω της συμμετοχής…
Πιο βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι πολίτες χρειαστεί να προμηθευτούν φάρμακα με συμμετοχή, αποτέλεσμα της διαχρονικής αναποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής. Οι πρώτοι 5 μήνες του έτους στέλνουν μάλλον απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία των δαπανών για το φάρμακο.
Όπως έγραψε λοιπόν το Virus, ήδη από τους πρώτους 5 μήνες του έτους κατέστη σαφές ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πιάσει νέα ύψη. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο φέρεται να εξαντλείται στα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού το 5μηνο έφθασε στα 828,3 εκατ. ευρώ και με αναγωγή στο 12μηνο θα κλείσει σχεδόν στα 2 δισ. ευρώ! Το ίδιο «πορτοφόλι» όμως θα πρέπει να καλύψει και άλλες δαπάνες φαρμάκου, με σοβαρότερη εκείνη των ΦΥΚ που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Τα μαντάτα είναι δυσοίωνα όμως και για τους ασθενείς. Εκτιμήσεις που στηρίζονται σε δεδομένα της ΗΔΙΚΑ θέλουν τη δαπάνη της συμμετοχής των ασθενών να ξεπερνάει το περσινά επίπεδα και να κλείνει σε περισσότερα από 634 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, η θεσμοθετημένη συμμετοχή (10% και 25%, διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής) ανήλθε στα 620 εκατ. ευρώ. 260 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που καταβλήθηκε για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής.
Τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ από τα ιδιωτικά φαρμακεία για το 5μηνο όμως, τοποθετούν τη συμμετοχή των ασθενών ήδη στα 264,3 εκατ. ευρώ (24% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης). Εξ αυτών, 107,3 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
Η «καταιγίδα» ήταν εμφανής από νωρίς. Ο Ανδρέας Ξανθός μιλούσε μήνες πριν για μείωση της συμμετοχής των ασθενών και θεσμοθέτησε κάποια μέτρα για τον περιορισμό της σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κατά την επιλογή γενοσήμων ή στα δευτερεύοντα φάρμακα καρκινοπαθών. Αλλά η βασική επιδίωξη της Αριστοτέλους, που προέβλεπε τον υποδιπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών κινδυνεύει να μείνει ημιτελής. Το Υπουργείο μπορεί να πέρασε τη διάταξη για τη μείωση στο μισό της συμμετοχής των ασθενών (Ν.4613/2019), αλλά η εφαρμογή της μόνο αυτόματη δεν είναι, αφού συναντά σε δύο εμπόδια.
Κατ’ αρχάς, η ίδια η διάταξη προβλέπει πως ο υποδιπλασιασμός αφορά σε φάρμακα που έχουν περάσει από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης. «Για τα φάρμακα για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ορίζεται στο άρθρο 254 του ν. 4512/2018 (Α΄5), το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών περιορίζεται στο ήμισυ». Με τις ταχύτητες που διεξάγεται η διαδικασία, όμως, άγνωστο είναι πότε και ποιοι τελικά θα επωφεληθούν από αυτή τη μείωση.
Κυρίως όμως, για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση και αυτή είναι μια διαδικασία που η ηγεσία του Υπουργείου θέλει να ολοκληρώσει, αλλά δεν θα εκπλαγεί κανείς αν τελικά δεν τα καταφέρει. Να θυμίσουμε ότι εκτός της ΥΑ για την αποζημίωση εκκρεμεί και το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του έτους.Virus.com.gr 18/06/2019
  Νέα θετική λίστα με 20 νέα φάρμακα την επόμενη εβδομάδα.
Ράλι του υπουργείου Υγείας να κλείσει εκκρεμότητες με δελτίο τιμών φαρμάκων και απόφαση αποζημίωσης. Ραγδαία ήταν η επιτάχυνση των εργασιών στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να αναμένεται άμεσα η έκδοση νέας θετικής λίστας η οποία θα περιλαμβάνει περί τα 20 νέα φάρμακα, που θα είναι στο εξής διαθέσιμα στους ασθενείς με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών.
Αυτό ανέφερε στο Healthmag ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, στο περιθώριο του 18ου Healthworld, που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο προγραμματίζει ακόμη να εκδώσει την απόφαση για τις αλλαγές στην αποζημίωση των ασθενών για φάρμακα μέχρι τις εκλογές, καθώς επίσης και το αναμενόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων με την ετήσια γενική ανατιμολόγηση, βάσει των τελευταίων ρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και βρίσκονται σε ισχύ.
Και οι δύο αποφάσεις όμως, αποτελούν αιτία πολέμου για τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς η πρώτη περί της ελάφρυνσης των ασθενών για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν μέσω νέου συστήματος αποζημίωσης, κατά τη φαρμακοβιομηχανία, οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις του κλάδου, για ρυθμίσεις κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις πιστώσεων σχετικών με τις αποφασιζόμενες παροχές στον κρατικό προϋπολογισμό.Αντίστοιχα σε ότι αφορά την έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται ακόμη τις νέες τιμές, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα διήμερο και στη συνέχεια, η πρόταση θα σταλεί στον υπουργό για υπογραφή. Έτσι, αναμένεται και η έκδοση του νέου δελτίου τιμών ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι αναμένεται να σταλεί η πρόταση του ΕΟΦ στις εταιρίες, με τη μορφή προσχεδίου, και έκαναν λόγο για διερεύνηση της νομιμότητας της έκδοσης του δελτίου τιμών, άμεσα, καθώς η διαδικασία υποβολής ενστάσεων απαιτεί 5 ημέρες, γεγονός που οδηγεί τα πράγματα σε οριακό σημείο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Και καθώς η αγορά εκτιμά ότι η επεξεργασία των δεδομένων των τιμών, έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο σε πολλές περιπτώσεις, στελέχη της επισημαίνουν πως δεν θα ωφελούσε μια ενδεχόμενη προσβολή της απόφασης του δελτίου τιμών μέσω της Δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
Πάντως, αυτό που σίγουρα δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει η παρούσα κυβέρνηση, είναι η απαλοιφή του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του clawback βάσει του ποσοστού ανάπτυξης των εταιριών μέσω των νέων προϊόντων τους.                           Healthmag  21/6/2019

EΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
■ Δυο επιπλέον ογκολογικά της Νovartis στην Ελλάδα από τη FARAN.
Η ΦΑΡΑΝ (Faran) ΑΒΕΕ με παρουσία στον χώρο της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 1950 και η Novartis Hellas AEBE, προχωρούν σε επέκταση της συνεργασίας τους, στη θεραπευτική κατηγορία της Ογκολογίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η FARAN αναλαμβάνει την προώθηση και διανομή στην Ελληνική αγορά δύο επιπλέον ογκολογικών θεραπευτικών σκευασμάτων της Νovartis.
Ο Γενικός Διευθυντής της Faran, ανέφερε ότι: «Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία για την Faran, η οποία εμπλουτίζει το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο της στην ογκολογία και ενδυναμώνει την θέση της στην Ελληνική αγορά. Η NOVARTIS είναι παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοπόρων φαρμάκων και η συμφωνία αυτή αποτελεί για εμάς ένα δυνατό μήνυμα επιχειρηματικής ανάπτυξης».
Επέκταση συμφωνίας
Ο γενικός διευθυντής του τμήματος ογκολογίας της Novartis Hellas, τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επέκταση της συμφωνίας με τη Faran. Πλέον αναλαμβάνει την προώθηση και διανομή 4 σημαντικών ογκολογικών προϊόντων μας. Η μακροχρόνια εμπειρία και η αναπτυξιακή πορεία της, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι διασφαλίζουμε την βέλτιστη εκπροσώπηση των εν λόγω προϊόντων στην ελληνική αγορά».Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας των δυο εταιρειών. Η Faran πιστή στο όραμα και στις αξίες της, συνεχίζει να διευρύνει την συνεργασία της με κορυφαίους Φαρμακευτικούς οίκους, υλοποιώντας τη δέσμευσή της προς τον Έλληνα ασθενή και το σύστημα υγείας, προσφέροντας καταξιωμένες θεραπευτικές προτάσεις Υψηλής Ποιότητας & Θεραπευτικής Αξίας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.HealthPharma 25/6/2019
Πυρετός επενδύσεων από τους εξαγωγείς φαρμάκου. Oι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν πλέον τη στρατηγική τους με βάση τις εξαγωγές και υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα άνω των 400 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας .
Σε μια πενταετία έντονης επενδυτικής δραστηριότητας εισέρχεται ο κλάδος του φαρμάκου, με τις διοικήσεις των μεγάλων εγχώριων παραγωγικών μονάδων να ανακοινώνουν συνολικά επενδυτικά προγράμματα τα οποία αναμένεται να φτάσουν (ή ακόμη και να ξεπεράσουν) τα 400 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος αυτών να αφορά σε έρευνα και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας Genepharm είναι ενδεικτική για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο κλάδος και για επενδύσεις από ξένους ομίλους, οι οποίοι βλέπουν την ανάπτυξη παραγωγής στην Ελλάδα ως μια καλή ευκαιρία για την επέκταση στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Πριν από δύο μήνες ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος, υποστήριξε, ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία. Ωστόσο, ο κ. Δέμος τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου είναι η εξάλειψη των επιστροφών clawback που δίνει άδικα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ισοδυναμούν με ένα επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό βραχνά που φτάνει το 60%.Παρόλ’ αυτά οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν ήδη σχεδιάσει σημαντικά επενδυτικά πλάνα προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικής τους δυναμικότητα και να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά σκευάσματα προκειμένου να αυξήσουν την επιτυχημένη πορεία τους στις ξένες αγορές. Με βάση τις μέχρι σήμερα επισημάνσεις από τις διοικήσεις των βιομηχανιών αναμένεται να υπάρχει όντως ένας επενδυτικός πυρετός, ο οποίος θα ενταθεί αν ληφθούν μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ειδικότερα:
Pharmathen
Τη μερίδια του λέοντος στον επενδυτικό στίβο κατέχει η εταιρεία Pharmathen, η οποία στοχεύοντας να κατακτήσει μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. δολαρίων προχωρά σε νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων με νέα έρευνα, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα όρια των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στις Σάπες Ροδόπης. Σύντομα δε αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα 6 πρώτα προϊόντα της στην αγορά, με βάση τη νέα τεχνολογία LAI (Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης) την οποία έχει αναπτύξει, αποτελώντας μάλιστα το μοναδική μέθοδο παγκόσμια στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Στόχος είναι η συνεργασία με τους 10 κορυφαίους φαρμακευτικούς κολοσσούς του κόσμου, γεγονός το οποίο θα «επιβάλει» περαιτέρω επενδύσεις.
Demo
Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ υλοποιεί ήδη από φέτος η φαρμακοβιομηχανία Demo, μια κίνηση η οποία αναμένεται να καθιερώσει την εταιρεία μεταξύ των τριών μεγαλύτερων στην Ευρώπη στον τομέα των λυοφίλων. H επένδυση αφορά νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων, είναι δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή.
ΟΦΕΤ
Την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, αλλά και τη δημιουργία νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών προωθεί ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, που απαρτίζεται από τις Uni-pharma&InterMed αλλά και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.
Boehringer
Νέες επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα. Σύμφωνα επίσης με τα πλάνα της διοίκησης το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα βασικά προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη, εξάγοντας σε περισσότερες από 68 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι η εξασφάλιση της πιστοποίησης του εργοστασίου από τον FDA προκειμένου να εξάγει στις ΗΠΑ, μια διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει αύξηση των εξαγωγών προς την Αμερική της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
ΕΛΠΕΝ
Επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εξαγωγική δραστηριότητά της προωθεί η ΕΛΠΕΝ, οι οποίες επίσης εκτιμάται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή η εταιρεία επενδύει περί τα 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex-factory) ανήλθε στα 954 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ το 2018. Την ίδια στιγμή . Παράλληλα όπως επισημαίνει και μελέτη του ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές to 2018 κατέγραψαν θεαματική άνοδο κατά 24%, στα 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να υποχωρήσει στα -1,3 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούν στο 4,3% το 2018, έναντι 4,0% το 2017.                                                                                        HEALTHMAG11/6/ 2019

ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥΣΤΗΝ ΕΛΛΛΑΔΑ
■ Clawback και rebate στέλνουν το ελληνικό φάρμακο στις ξένες αγορές - Αύξηση 152% εξαγωγών στην κρίση.Όσο η εγχώρια αγορά παραμένει “πιεσμένη”, οι αγορές του εξωτερικού αποτελούν αξιόλογα "καταφύγια" για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η μικρή διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και οι τεράστιες επιβαρύνσεις (φορολογία, clawback, rebates), στρέφουν τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στο εξωτερικό.Σταστοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Απρίλιο αποτυπώνεται μία θεαματική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων, η οποία έχει φτάσει στο 152,73% από την αρχή της κρίσης!
Για πρώτη φορά, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αύξηση κατά 9,97% στις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, ως πιθανό αποτέλεσμα των κινήτρων που έχουν δοθεί από την Πολιτεία για τη χορήγηση γενοσήμων. Η κατάσταση έχει αναλυτικά ως εξής:
  • Στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια και εξαγωγές), καταγράφεται αύξηση τζίρου 36,5% τη διετία 2018 – 2019, έναντι αύξησης 15,7% τη διετία 2017 – 2018. Από την αρχή της κρίσης (2010), υπάρχει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 61%.
  • Στις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, παρατηρείται φέτος αύξηση 32,6% σε σχέση με πέρυσι, έναντι μικρής αύξησης 0,9% τη διετία 2017 – 2018. Η αύξηση των πωλήσεων από την αρχή της κρίσης είναι φέτος της τάξης του 9,97%.
Τα περιθώρια πωλήσεων στην ελληνική αγορά είναι πολύ μεγάλα: η διείσδυση των γενοσήμων (παράγονται κυρίως από ελληνικές βιομηχανίες) παραμένει πολύ χαμηλή (33,7% στο σύνολο των φαρμάκων που πωλούνται), έναντι 61% του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “18” (στοιχεία ΙΟΒΕ).Ενδεικτικό είναι πως οι πωλήσεις γενοσήμων στη Γερμανία είναι σχεδόν 80%, στην Ιρλανδία 52,7%, στην Ισπανία φτάνουν στο 51,8%, στην Πορτογαλία στο 50,3% και στην Ιταλία στο 45,4%.
Με βάση στοιχεία από την IQVIA, η διείσδυση σε όγκο των μη προστατευμένων φαρμάκων στην Ελλάδα (off - patent και γενοσήμων) δικαιολογείται για τα μεν off - patent από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές τους έναντι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα γενόσημα από τις σχετικά υψηλότερες τιμές τους.
Εξαγωγές
Όσο η εγχώρια αγορά παραμένει “πιεσμένη” και με πολύ μεγάλες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, οι αγορές του εξωτερικού αποτελούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις αξιόλογα "καταφύγια" στα χρόνια της κρίσης.Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση, που φτάνει συνολικά το 70% του τζίρου τους. 
Έτσι, η στροφή στο εξωτερικό είναι θεαματική, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση του τζίρου των εξαγωγών φαρμάκων ανήλθε φέτος στο 39,8%, έναντι περυσινής αύξησης 31,7%.Το 2019, φαίνεται πως είναι έτος – ρεκόρ για τις εξαγωγές, ο τζίρος των οποίων έχει αυξηθεί κατά 152,73% σε σχέση με το 2010 (περυσινή αύξηση 80,8%).
Παραγωγή
Σύμφωνα με την έρευνα Prodcom της Eurostat, η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex-factory) ανήλθε στα 954 εκατομμύρια ευρώ το 2017, αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2016.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε σημαντική άνοδο το 2017, ενώ η αύξηση συνεχίστηκε και το 2018 με ελαφρώς χαμηλότερη ένταση.Η προστιθέμενη αξία του κλάδου παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 668 εκατομμύρια ευρώ το 2017, υψηλότερη κατά 9,7% σε σύγκριση με το 2016, αποτελώντας το 3% της συνολικής προστιθέμενης αξίας του κλάδου της μεταποίησης.
Απασχόληση
Η απασχόληση στον στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, διαμορφώθηκε στα 14.400 άτομα το 2017, μειωμένη κατά 14,3% σε σχέση με το 2016.Το 2017, οι απασχολούμενοι στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων αντιστοιχούσαν στο 0,4% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, αποτελώντας το 4,1% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της μεταποίησης. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “25” (2,4%).Σύμφωνα με την Διεθνή Τυποποιημένη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης (ISCED) για το 2017 το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ήταν πολύ υψηλό, με το 60,5% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , όταν στον κλάδο της μεταποίησης το ποσοστό ήταν 35,7% και στο σύνολο της οικονομίας 22%.                                                                             Iatronet.gr  20/6/2019

ΣΦΕΕ-PIF
ΣΦΕΕ – PIF: Στον αέρα η τιμολόγηση – Οι ασθενείς χωρίς φάρμακα.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhRMAInnovationPhorum (PIF) επισημαίνοντας πως ενώ το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων -όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019)- αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τελικά υπήρξε… “παραπλανητικό”.
Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι επικεφαλής ΣΦΕΕ και PIF, κ.κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Μάκης Παπαταξιάρχης: το νέο αυτό σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση. Δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς. Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας.
Τα 5 σημεία…
Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς. Αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων, από αυτές που ορίζει ο Νόμος!
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν ΣΦΕΕ και PIF, ο κλάδος του φαρμάκου προειδοποιεί ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς. Θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Συνεπώς, αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Όπως τονίζουν:
– Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά. Ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
– Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
– Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.
– Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης. Οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.
– Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών.
Συμπερασματικά, ο ΣΦΕΕ – PIF καλούν άμεσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην τιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του Κλάδου είναι μονόδρομος.HealthPharma13/06/2019
ΠΕΦ
«Σήμα κινδύνου» από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
 Άμεση και έμμεση φορολόγηση οδηγεί τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες «στο γκρεμό», προειδοποιεί η ΠΕΦ. «Σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση», υπογραμμίζει ξεκαθαρίζοντας πως ο κλάδος απαξιώνεται.
Στο 70% του τζίρου των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών ανέρχεται πλέον η άμεση και έμμεση, μέσω του rebate και του clawback, φορολόγηση που τους έχει επιβληθεί. Η «αδιανόητη» όπως τη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκου είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο!Η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και η ίδια η βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας καθίστανται αδύνατες, «με ορατό πλέον τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση».
«Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα», ξεκαθαρίζουν, υπογραμμίζοντας και την επιβάρυνση από τον τρόπο κατανομής των υποχρεωτικών επιστροφών. «Η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει η Ένωση, υπενθυμίζοντας πως «τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς».
Κατά την ΠΕΦ, οι συνέπειες αυτής της στρεβλής πολιτικής είναι ήδη ορατές. Ειδικότερα, «σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρηση τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη». Επιπλέον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει «το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της».
Για αυτό και η ΠΕΦ τονίζει:
  • Είναι απολύτως αναγκαία, η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός συστήματος για την δικαιότερη κατανομή του clawback, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.
  • Θα πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, μέτρο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.    Virus.com.gr 19/06/2019

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
■ΟΟΣΑ: Πώς θα διαμορφωθούν οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα έως το 2030 - Τέσσερα σενάρια. Όποιο σενάριο και να έχει ληφθεί υπόψη, η χώρα μας υπολείπεται των υπολοίπων σταθερά, σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην κατά κεφαλή δαπάνη.
Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για την εξέλιξη του κόστους περίθαλψης των χωρών – μελών του έως το έτος 2030, πραγματοποίησαν επιστήμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).Χρησιμοποιώντας τέσσερα οικονομικά σενάρια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δαπάνες θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 8,8% που ήταν το 2015.
Οι δημογραφικές αλλαγές και το αυξημένο κόστος των υπηρεσιών, ασκούν σημαντικές πιέσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στο “κάτω άκρο” σε σχέση με τις δαπάνες Υγείας, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 8,7% του ΑΕΠ, από 8,2% το 2015.Όπως φαίνεται από τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω, όποιο σενάριο και να έχει ληφθεί υπόψη, η χώρα μας υπολείπεται των υπολοίπων σταθερά, σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην κατά κεφαλή δαπάνη.
Αύξηση
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία την περίοδο 2015 – 2030 αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 4% ετησίως στη Σλοβακία, στην Τουρκία και στη Δημοκρατία της Κορέας.Πρόκειται για χώρες με σχετικά υψηλές προβλέψεις ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Αντίθετα, η προβλεπόμενη αύξηση στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Ιαπωνία, στη Γερμανία, στη Λιθουανία και στην Ιταλία είναι μικρότερη από 2%.
Κατά μέσο όρο, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την Υγεία προβλέπεται να φθάσουν στο 10,2% του ΑΕΠ έως το 2030, έναντι 8,8% το 2015.
Θα μειωθούν ελαφρά στη Λετονία, στην Ουγγαρία και στη Λιθουανία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης προβλεπόμενης μείωσης του πληθυσμού. Οι περισσότερες χώρες θα βιώσουν, μέτριες αυξήσεις στις δαπάνες, με αυξήσεις άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων να προβλέπονται στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Τα δημογραφικά αποτελέσματα είναι τα μεγαλύτερα στην Κορέα, στο Μεξικό, στο Ισραήλ και στην Αυστραλία. Αντίθετα, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Πολωνία εκτιμάται πως έχουν μικρές δημογραφικές επιπτώσεις κάτω από 0,1%.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι δαπάνες για την Υγεία θα συνεχίσουν να αυξάνονται μεσοπρόθεσμα για όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.Ελλείψει σημαντικών πολιτικών αλλαγών, οι κατά κεφαλήν δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 2,7% ετησίως στον ΟΟΣΑ από το 2015 έως το 2030, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από ό, τι στο παρελθόν.
Κόστος
Μπορούν να φθάσουν έως και στο 10,8% ΑΕΠ, στην περίπτωση που οι πολιτικές περιορισμού του κόστους δεν είναι αποτελεσματικές.Με αυξημένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικές πολιτικές Αγωγής Υγείας, η αύξηση των δαπανών αναμένεται να είναι βραδύτερη, μολονότι το μερίδιό της στο ΑΕΠ εξακολουθεί να προβλέπεται να αυξηθεί στο 9,6% έως το 2030.Το εισόδημα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της αύξησης των δαπανών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης.Οι δαπάνες των κρατικών προγραμμάτων και της υποχρεωτικής ασφάλισης αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα από τις συνολικές δαπάνες, με το μερίδιο των συνολικών δημόσιων δαπανών για την υγεία να αυξάνεται από 74,2% σε 77,4% έως το 2030.Σημειώνεται πως οι δημόσιες δαπάνες υστερούν σημαντικά στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου το 60% των ετήσιων συνολικών δαπανών για την Υγεία που πραγματοποιούνται στη χώρα.Iatronet.gr 4/6/ 2019.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Σε νέα ύψη οδηγείται η Φαρμακευτική Δαπάνη.
Την ανεξέλεγκτη πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα δεδομένα.
Την ανηφόρα τραβάει η φαρμακευτική δαπάνη, από το πρώτο κιόλας 5μηνο του έτους.  Όπως προκύπτει από στοιχεία της αγοράς για την πορεία της εξωνοσοκομειακής δαπάνης για τους πρώτους μήνες, το clawback κινδυνεύει να φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, με περσινό αντίστοιχο τα 572 εκατ. ευρώ.
Η ανεξέλεγκτη κούρσα της και κατ’ επέκταση η ανεπάρκεια του ποσού που καλύπτει η πολιτεία φαίνεται και από την εξέλιξη της  δαπάνης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Τους πρώτους 5 μήνες λοιπόν, το εν λόγω ποσό είχε ήδη διαμορφωθεί στα 828,3 εκατ. ευρώ. Αν ο ρυθμός εξέλιξης διατηρηθεί τότε μόνο το κανάλι αυτό θα έχει αγγίξει σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το ποσό που αποζημιώνει η πολιτεία (1,945 δισ. ευρώ).
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν εκρηκτικό το μίγμα που διαμορφώνεται για τις εταιρίες. Η προβλεψιμότητα, στοιχείο απαραίτητο για τον αποτελεσματικό επιχειρηματικό σχεδιασμό, εξανεμίζεται. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει την αποεπένδυση, μειώνοντας κλινικές μελέτες και αριθμό υπαλλήλων. Αν δεν αλλάξει κάτι, η περαιτέρω αποεπένδυση είναι αναπόφευκτη προειδοποιούν.
Την ίδια στιγμή, εκτός αγοράς παραμένουν για περίπου 1,5 έτος, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, νέα φάρμακα, που όχι μόνο μπορούν να βοηθούσαν ασθενείς, αλλά θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση πόρων, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.
Απαιτείται, λοιπόν, αλλαγή του μίγματος και διασφάλιση της σταθερότητας του περιβάλλοντος, τονίζουν διαρκώς εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Αρχικά, με την προτεινόμενη αφαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 των εμβολίων και των φαρμάκων για τους ανασφάλιστους ώστε να δοθεί «ανάσα» στους προϋπολογισμούς. Στη συνέχεια προτείνεται η θέσπιση ανώτατου ορίου στο clawback και διασύνδεση του με τις κλινικές μελέτες και τις επενδύσεις. Ειδικά για την τελευταία πρόταση, όμως, παρότι η Αριστοτέλους συμφώνησε τελικά, η υλοποίηση του μετατίθεται μάλλον στην επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε, η πρόσφατη ΥΑ για τις κλινικές μελέτες, που ήταν καλή ευκαιρία για τη θέσπιση του, πήγε χαμένη…Virus.com.gr 11/06/2019

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
■ ΔΕΙΚΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ( ΕΛΣΤΑΤ  Μαρ.2019 )


Η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών συνέχισε να κινεί ανοδικά τον Απρίλιο του 2019 (+2,6%), ενώ συνολικά κατά το διάστημα Ιαν – Απρ 2019 εμφανίζει αύξηση +3,7%, επιπλέον αύξησης +2,4% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ως αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου της παραγωγής στους κλάδους τροφίμων (+1,4%), φαρμάκων (+26,4%), χημικών (+6,4%), ηλεκτρονικών προϊόντων (+18,5%) και καπνού (+52,8%).

ΣΕΒ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ TEYXΟΣ 46 | 12 Ιουνίου 2019 | σελ. 12

ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΓΚΟΥ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ(% μεταβολή ανά κατηγορία καταστημάτων) ΕΛΣΤΑΤ Μαρ.2019 )

ΣΕΒ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣTEYXΟΣ 46 | 12 Ιουνίου 2019 | σελ. 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ
■Εξαγορές στη βιομηχανία φαρμάκου βλέπει η Moody’s -Οι 4 πρωταγωνιστές.
Αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χώρο του φαρμάκου προβλέπει σε έκθεση της Moody’sInvestors Service, επισημαίνοντας πως οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Amgen Inc., Biogen Inc., Gilead Inc. και NovoNordisk θα έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο.Οι φαρμακευτικές Amgen, Biogen, Gilead και NovoNordisk στους δυνητικούς αγοραστές, σύμφωνα με την Moody’s.Η μειωμένη ευελιξία στις τιμές σκευασμάτων, οι επερχόμενες λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και οι θεσμικές προειδοποιήσεις για «περιορισμούς» στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιθανές ευκαιρίες για νέο κύμα εξαγορών.
«Οι εταιρείες μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρούν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους. Αλλά και να οχυρωθούν έναντι εκείνων που βρίσκονται κοντά σε λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Moody’sInvestors Service.
Σύμφωνα με την Moody’s, τέσσερις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προκειμένου να αποτελέσουν δυνητικούς αγοραστές. Στους βασικούς παράγοντες αυτής της ενέργειας περιλαμβάνεται η υψηλή ρευστότητα και δείκτης «χρέους προς κέρδη», όπως επισημαίνει η έκθεση. Στην κατηγορία αυτή εντάσσει τις φαρμακευτικές: Amgen, Biogen, Gilead και NovoNordisk.
Επίσης, η Bristol-Myers Squibb Co. χαρακτηρίζεται ως εταιρεία «πολύ υψηλής ικανότητας» για πιθανές συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Ωστόσο, η δρομολογημένη ολοκλήρωση εξαγοράς της Celgene θα αλλάξει αυτό το δεδομένο, όπως τονίζει η Moody’s.
Πιθανά σενάρια
Σε χαμηλότερη κλίμακα, ως δυνητικοί αγοραστές αλλά με περιορισμένη ικανότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, περιλαμβάνονται η AllerganPlc, η AstraZenecaPlc, η GlaxoSmithKline Plc, η Mylan, και η Takeda Pharmaceutical Company. Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για εταιρείες με χαμηλότερα επίπεδα ρευστότητας. Όπως επίσης και υψηλότερο δείκτη «χρέους προς κέρδη», όπως αναφέρει η έκθεση.
Η Moody’s εκτιμά πως οποιαδήποτε δραστηριότητα συγχωνεύσεων ή εξαγορών σημειωθεί θα επικεντρωθεί στο χώρο της ογκολογίας και της γονιδιακής θεραπείας. Αντανακλώντας πρακτικά πρόσφατες κινήσεις που σημειώθηκαν στον κλάδο, όπως η εξαγορά της LoxoOncology από την EliLilly& Co, η απόκτηση της NightstarTherapeutics από την Biogen. Η εξαγορά της SparkTherapeutics από την RocheHolding. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόθεση της Merck& Co Inc. να αποκτήσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας TilosTherapeutics, σε μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 773 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, σημαντικό ανάχωμα για περαιτέρω εξαγορές αποτελούν οι υψηλές προσδοκίες της αγοράς βιοτεχνολογίας. Στους επενδυτικούς κινδύνους, για τους δυνητικούς αγοραστές, περιλαμβάνονται τα μη εγγυημένα αποτελέσματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στις κλινικές μελέτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, όπως τονίζει η Moody’s, είναι η περίπτωση της AbbVie όταν απέκτησε την Stemcentrx Inc. το 2016 έναντι 5,8 δισ. δολ. Διαδοχικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών με μη επιτυχή έγκριση σειράς φαρμάκων ανάγκασε την εταιρεία να αποχωρήσει από το επενδυτικό πλάνο.HealthPharma14/06/2019

■Οι 10 κορυφαίες κυκλοφορίες φαρμάκων του 2019 – Από 7 φαρμακευτικές.
Σε επτά συνολικά φαρμακευτικές αντιστοιχούν τα 10 κορυφαία λανσαρίσματα φαρμάκων που εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά το 2019 και θα έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο έως και το 2024 για τη βιομηχανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις έρευνας του EvaluatePharma.
Η ανάπτυξη νέων θεραπειών στην ανοσολογία και τις σπάνιες παθήσεις θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες εκτόξευσης των κορυφαίων φαρμάκων του 2019, με τη θεραπευτική κατηγορία του καρκίνου να αποτελεί την πλέον περιζήτητη ένδειξη στον κόσμο των βιολογικών φαρμάκων. Ωστόσο, απουσιάζει αισθητά από τα κορυφαία λανσαρίσματα νέων φαρμάκων του 2019. Αντ ‘αυτού, νέες θεραπείες στην ανοσολογία και τις σπάνιες παθήσεις βρίσκονται στο προσκήνιο.
Δύο αναλύσεις του EvaluatePharma (τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο) διαμορφώνουν τη λίστα με τα 10 κορυφαία λανσάρισμα φαρμάκων, που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για τις φαρμακευτικές έως το 2024.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ultomiris της Alexion, η Ultomiris, το οποίο βρέθηκε στο προσκήνιο στο τέλος του 2018 με την έγκριση του FDA. Το σκεύασμα έλαβε το πράσινο φως δύο μήνες νωρίτερα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία απόφασης, για τη θεραπεία της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας (ΠΝΑ).
Στόχος τηςAlexion, είναι να απομακρυνθεί από τις ειδικές ασθένειες. Και να στοχεύσει σε θεραπείες για περισσότερους ασθενείς. Το Ultomiris έχει λάβει έκπτωση 10% της τιμής Soliris με στόχο την μεταφορά του 70% των ασθενών που λαμβάνουν Soliris στη νέα βελτιωμένη θεραπεία. Η παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία (ΠΝΑ), είναι μια σπάνια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διεύρυνση χαρτοφυλακίου
Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η φαρμακευτική επιχείρηση AbbVie, με δύο μεγάλες «επιτυχίες» στον τομέα της ανοσολογίας. Πρόκειται για το φαρμακευτικό σκεύασμα Skyrizi και τη δραστική upadacitinib. Η AbbVie επιχειρεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της, μετά τη λήξη ευρεσιτεχνίας στην έκδοση του Humira. Σε πρόσφατη σημείωση, οι αναλυτές της CreditSuisse προέβλεπαν ότι στην κατηγορία με τα αντιφλεγμονώδη (είτε πρόκειται για αρθρίτιδα, άσθμα, φλεγμονές του εντέρου ή την πολλαπλή σκλήρυνση), υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Στον κατάλογο των 10 ισχυρών φαρμάκων του 2019, ακολουθούν το Zynteglo της Bluebird και δραστική roxadustat της AstraZeneca. Το roxadustat (για την αναιμία) αναπτύσσει η FibroGen σε συνεργασία με την AstraZeneca και την Astellas. Έχει ήδη κερδίσει την πρώτη έγκρισή της στην Κίνα. Ωστόσο, σχετική ανάλυση αναφορικά με την ασφάλεια του φαρμάκου στη Φάσης 3, για ασθενείς με χρόνιες νεφροπάθειες, δημιούργησε σύγχυση στους επενδυτές.
Υπεροχή της Novartis
Η Novartis διαθέτει τρία φάρμακα στη λίστα, τα περισσότερα μεταξύ όλων των φαρμακευτικών εταιρειών. Η στρατηγική της επικεντρώνεται στην πρωτοποριακή προσέγγιση των γονιδιακών θεραπειών που έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως. Ως εφάπαξ θεραπείες, έρχονται με μεγάλες υποσχέσεις αποτελεσματικότητας. Ωστόσο η τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών παρακολουθείται στενά.
Οι φαρμακευτικές προσφέρουν ακόμη και νέα μοντέλα τιμολόγησης, όπως για παράδειγμα δόσεις που καταβάλλονται για αρκετά χρόνια.
Η Novartis συμμετέχει στον κατάλογο με δύο γονιδιακές θεραπείες. Τη θεραπεία για τη σπονδυλική μυϊκή ατροφία Zolgensma και το brolucizumab, για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Το Mayzent της Novartis, αποτελεί το πρώτο από του στόματος φάρμακο για τη δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (SPMS). Εγκρίθηκε από τον FDA τον Μάρτιο.HealthPharma25/06/2019
Πωλήσεις 46 δισ. δολαρίων πραγματοποίησαν οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες γενοσήμων στον κόσμο.Ποια είναι η κατάταξη με βάση τις περσινές τους πωλήσεις.
Η Mylan αναδείχθηκε η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παραγωγής γενοσήμων παγκοσμίως το 2018, παρά τη μείωση των καθαρών πωλήσεων, καθώς συνολικά οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν αναταράξεις λόγω των μειωμένων τιμών αλλά και των κανονισμών τιμολόγησης. Η Pharmaceutical-technology.com παραθέτει τη λίστα με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής γενοσήμων ανά τον κόσμο και τις κατατάσσει με βάση τις περσινές τους πωλήσεις. Εκτός από την Teva Pharmaceuticals και την Sanofi, καμία άλλη εταιρεία από την πρώτη δεκάδα της λίστας δεν παράγει επώνυμα σκευάσματα.
10. Sanofi - 1,69 δισ. δολάρια
Οι καθαρές πωλήσεις της Sanofi από τα γενόσημα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 3,8% στις αναδυόμενες αγορές. Οι θυγατρικές της σημείωσαν καθαρές πωλήσεις ύψους 1,69 δισ. Δολαρίων το 2018, ποσοστό που ήταν μειωμένο κατά 9,8% σε σύγκριση με το 2017. Η εταιρεία  πραγματοποίησε χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και στα ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως τηνΙαπωνία.

9. Δρ Reddy's -  1.74 δισ. δολάρια
Η εταιρεία λανσάρισε πέντε νέα γενόσημα το 2018. Παγκοσμίως τα γενόσημά της αντιπροσώπευαν περίπου το 80% των περσινών εσόδων της, με τη Βόρεια Αμερική να είναι ο μεγαλύτερος της συνεργάτης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2018 εκκρεμούσαν  προς έγκριση από το αμερικανικό FDA 110 γενόσημά της. Με έδρα την Ινδία, ο Δρ Reddy's προσφέρει περισσότερα από 200 υψηλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα.
8. Sawai Pharmaceutical - 1,77 δισ. δολάρια
Η ιαπωνική εταιρεία Pharma Sawai Pharma ανέφερε συνδυασμένες καθαρές πωλήσεις ύψους 1,77 δισ. Δολαρίων το 2018. Πέρσι εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας (MHLW) του Ιαπωνίας 11 γενόσημά της.Η σειρά προϊόντων της Sawai περιλαμβάνει περίπου 760 συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών περιοχών .
7. Hikma Pharmaceuticals - 1,8 δισ. δολάρια
Η Hikma Pharmaceuticals παρουσίασε περισσότερα από 70 γενόσημα το 2018. Κέρδισε 1,8 δισ. Δολάρια σε έσοδα από τα τρία επιχειρηματικά της τμήματα, συγκεκριμένα τα ενέσιμα, τα γενόσημα και τα γενόσημα εμπορικά σήματα.Η εταιρεία επικεντρώνεται στη γενική αγορά αναπνευστικών σκευασμάτων και εργάζεται για την ανάπτυξη και την κατασκευή των γενικών εκδόσεων της σειράς αναπνευστικών προϊόντων Ellipta® της GlaxoSmithKline. .
Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Hikma είναι μια φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα επώνυμων και μη φαρμακευτικών προϊόντων γενικής χρήσης στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
6. Cipla - 2,2 δισ. δολάρια
Η Cipla σχεδιάζει και αναπτύσσει σύνθετα γενόσημα βασισμένα στη νανοτεχνολογία για την αγορά των ΗΠΑ. Τα περσινά της έσοδα αυξήθηκαν οριακά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2017, ενώ οι επιχειρήσεις που διατηρεί η πολυεθνική στην Ινδία συνεισέφεραν περίπου 21% στα εγχώρια έσοδά της.

Η εταιρεία κατατάχθηκε ως μία από τις δέκα πρώτες εταιρείες που διανέμονται περισσότερο στις ΗΠΑ, με 13 από τα 52 προϊόντα να κατατάσσονται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IQVIA IMS RQTR.

Με έδρα την Ινδία, η Cipla είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με ευρύ αποτύπωμα που καλύπτει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία. Κατασκευάζει περισσότερα από 200 γενικά φάρμακα και σύνθετα API σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του διαβήτη, του HIV, της ογκολογίας, της ηπατίτιδας, των μολυσματικών ασθενειών, των νευροεπιστημών, της οφθαλμολογίας, της ουρολογίας, αναπνευστικού και σκευασμάτων για τις γυναίκες.
5. Lupine - 2,27 δισ. δολάρια
Τα γενόσημα αντιπροσώπευαν περίπου το 90% των εσόδων της Lupine στις ΗΠΑ το 2018. Η IQVIA GenericsModule ταξινόμησε 51 από τα 157 προϊόντα γενικής χρήσης που η εταιρεία διαθέτει ως το νούμερο ένα με βάση το μερίδιο αγοράς που κατείχε στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2018.

Η Lupine παρουσίασε πέρυσι 20 γενόσημα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), της APAC (Ιαπωνία και Αυστραλία), του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία και Μεξικό).Με έδρα την Ινδία, η Lupine είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με ποικίλα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των γενικών προϊόντων, των σύνθετων γενόσημων, των προϊόντων βιοτεχνολογίας, των σύνθετων πεπτιδίων και των ειδικευμένων σκευασμάτων.
4. Sun Pharmaceutical Industries - 4,11 δισ. δολάρια
Τα γενόσημα της Sun Pharma συνέβαλαν το 31% στα έσοδά της στην Ινδία το 2018, σημειώνοντας καθαρές πωλήσεις ύψους περίπου 4,11 δισ. Δολ. Η Sun Pharma κατέλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς 8,2% κατά το ίδιο έτος, σύμφωνα με την AIOCD AWACS MAT, μια φαρμακευτική εταιρεία έρευνας αγοράς που εδρεύει στην Ινδία.Η μεγάλη κυκλοφορία της εταιρείας το 2018 ήταν αυτή του γενοσήμου  καρβεδιλόλη στις ΗΠΑ,που υποδεικνύεται για τη θεραπεία διαφόρων καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών και υπέρτασης.

Με έδρα την Ινδία, η Sun Pharma λειτουργεί σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων προϊόντων, των σύνθετων γενόσημων, των ειδικών προϊόντων, των προϊόντων OTC, των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API). Με ένα χαρτοφυλάκιο περισσότερων των 2.000 προϊόντων και 300 API, η εταιρεία εμπορεύεται τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες.
3. Teva Pharmaceutical - 9,67 δισ. δολάρια
Η πτώση των εσόδων της Teva Pharma λόγω της διάβρωσης των τιμών και των μειώσεων του όγκου αντισταθμίστηκε από τα νέα της γενόσημα που κυκλοφόρησε το 2018.Τα έσοδα της Teva Pharmaceuticals το 2018 στη Βόρειο Αμερική μειώθηκαν κατά 22%, σε σύγκριση με το 2017. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε τις γενικές εκδόσεις φαρμάκων.Τα ευρωπαϊκά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4% στα 3,6 δισ. Δολάρια σε σύγκριση με το 2017. Η αύξηση των εσόδων ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων OTC φαρμάκων και της διάθεσης νέων προϊόντων, τα οποία αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των μειώσεων των τιμών των γενόσημων φαρμάκων κατά το πρώτο εξάμηνο 2018. Ωστόσο, τα έσοδα επηρεάστηκαν οριακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 λόγω της διάλυσης της κοινοπραξίας της Teva με την PGT Healthcare.

Διεθνώς, η Teva ανακοίνωσε μείωση κατά 15% στις καθαρές της πωλήσεις το 2018 σε σύγκριση με το 2017 λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στις πωλήσεις στην Ιαπωνία και τη Ρωσία λόγω των μειώσεων στις τιμές. Η εταιρεία ξεκίνησε επτά γενόσημα φάρμακα το 2018, εκ των οποίων πέντε ξεκίνησαν μόνο το πρώτο τρίμηνο.
2. Sandoz - 9,85 δισ. δολάρια
Οι καθαρές πωλήσεις της Sandoz μειώθηκαν κατά 2% λόγω της πτώσης των τιμών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το 2018. Η Sandoz, που είναι θυγατρική της Novartis, αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των καθαρών πωλήσεων του ομίλου Με έδρα τη Γερμανία, η Sandoz αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται τελικές μορφές δοσολογίας και ενδιάμεσα προϊόντα. Τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής δραστηριότητας της εταιρείας, ακολουθούμενα από τα  βιοφαρμακευτικά προϊόντα (15%) και τα  αντιμολυσματικά (5%).
1. Mylan - 11,26 δισ. δολάρια
Η Mylan εγκαινίασε περισσότερα από δέκα σύνθετα γενόσημα και βιολογικά προϊόντα το 2018.
Η Mylan παρουσίασε πτώση 4% στις συνολικές καθαρές πωλήσεις το 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Η εταιρεία κέρδισε καθαρά έσοδα ύψους 4,09 δις. δολαρίων στη Βόρεια Αμερική και 4,15 δις. δολάρια στην Ευρώπη. Η Γαλλία ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα γενόσημα της εταιρείας, ακολουθούμενη από την Ιταλία. Στον υπόλοιπο κόσμο τα έσοδα έφθασαν τα 3,01 δισ. Δολ. το 2018. Η Ιαπωνία εμφανίστηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για την εταιρεία, ενώ η Αυστραλία ήταν η μεγαλύτερη αγορά από πλευράς όγκου.Η εταιρεία προώθησε περισσότερα από δέκα σύνθετα γενόσημα και βιολογικά σκευάσματα  το 2018.
Η Mylan με έδρα τις ΗΠΑ, διατηρεί ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ξεπερνούν τα 7.500 και σε αυτά περιλαμβάνονται εκτός από γενόσημα, επώνυμα φάρμακα και OTC. Iatronet.gr10/6/ 2019
Στα 71, 97 δισ. δολάρια η αγορά βιο-ομοειδών μέχρι το 2027.
Με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 32,1% αναμένεται να αναπτυχθεί η παγκόσμια αγορά βιο-ομοειδών μέχρι το 2027. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό σημαίνει ότι το μέγεθός της θα διαμορφωθεί στα 71,97 δισ. δολ το 2027 από 5,95 δισ. δολ. το 2018.
Οι ανασυνδυασμένεςγλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες εκτιμάται ότι αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς την περσινή περίοδο. 
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, σε επίπεδο παραγωγής, η αγορά είναι κατακερματισμένη σε δύο κατηγορίες. Στα σκευάσματα που δημιουργούν οι εταιρείες για δικό τους λογαριασμό (εσωτερική παραγωγή) και στα φάρμακα που παράγουν για άλλους σύμφωνα με συμβάσεις. Η εσωτερική παραγωγή αντιστοιχούσε στο μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς βιο-ομοειδών το 2017 και αυτό αναμένεται να διατηρηθεί, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για οικονομικά αποδοτικότερα προϊόντα εξαιτίας της εντονότερης συχνότητας εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.
Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ομοειδών το 2017, ακολουθούμενη από την Ασία. Η ανάπτυξη σε αυτή την περιφερειακή αγορά οδηγείται από την λήξη διαφόρων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας βιολογικών προϊόντων, από την αυξανόμενη εμφάνιση χρόνιων διαταραχών και την παρουσία νέων επιχειρήσεων στην αγορά.
Στους βασικότερους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των βιοομοδειδών είναι οι εταιρείες Pfizer (ΗΠΑ), Sandoz International (Γερμανία), TevaPharmaceuticals (Ισραήλ), Amgen (ΗΠΑ), Biocon (Ινδία), Dr. Reddy's Laboratories (Ινδία), CelltrionBiologics (Νότια Κορέα).Iatronet.gr 25/6/ 2019

ΕΞΑΓΟΡΕΣ
■Allergan: Στον έλεγχο της AbbVie έναντι 63 δισ. μετά το ναυάγιο με Pfizer.
Κλείδωσε η εξαγορά της Allergan, κατασκευάστριας εταιρείας του Botox, από την AbbVie, με την φαρμακευτική επιχείρηση να επιβεβαιώνει οριστικά τις πληροφορίες, που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας. Το τίμημα ανέρχεται στα 63 δισ. δολάρια.
Με την εξαγορά, η AbbVie αποκτά τον έλεγχο του μεγαλύτερου ονόματος στο χώρο των φαρμάκων ιατρικής αισθητικής. Στόχος είναι να περιορίσει τις απώλειες από τα αντίγραφα στο πιο δημοφιλές φάρμακο της, το Humira.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 0,8660 μετοχές της AbbVie και 120,30 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή, που έχουν στην κατοχή τους. Το συνολικό αντίτιμο είναι 188,24 δολάρια ανά μετοχή. Απέχει πολύ από το αντίτιμο των 363,63 δολαρίων ανά μετοχή, που είχε προσφέρει η Pfizer για την εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, το 2015. Συμπεριλαβανομένου του χρέους η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 83 δισ. δολάρια.
Η AbbVie ήταν υπό πίεση να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της. Το Humira, το φάρμακο με τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως στο είδος του, θα χάσει τις πατέντες του το 2023 στις ΗΠΑ. Ήδη αντιμετωπίζει οξύτατο ανταγωνισμό από φθηνότερες εκδοχές στην Ευρώπη.
Ηγεσία στο νέο σχήμα
Πρόκειται για ένα φάρμακο, που πέρυσι απέδωσε έσοδα 20 δισ. δολαρίων στην AbbVie. Όμως το πρώτο τρίμηνο του 2019 εμφάνισε πτώση πωλήσεων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Οι μετοχές της εταιρείας είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο του 2018.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan, MπρεντΣόντερς, ο οποίος πιστώνεται τη σημερινή μορφή της εταιρείας χάρη σε μία σειρά συμφωνιών, που έκλεισε από το 2014, θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο.
To ναυάγιο με την Pfizer
Αν και ο Σόντερς εξασφάλισε τη φήμη του ανθρώπου, που κλείνει μεγάλα deals, είχε βρεθεί υπό πίεση από το 2016 και έπειτα. Όταν δηλαδή η Pfizer εγκατέλειψε τη συμφωνία των 160 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έκανε πίσω καθώς έχασε αιφινιδίως το μεγάλο φορολογικό κίνητρο που πρόσφερε η συμφωνία.
Ουσιαστικά σκόπευε μετά την εξαγορά της Allergan να μεταφέρει την φορολογική έδρα της στο Δουβλίνο. Θα ήταν ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα συμφωνιών «inversion», όπως αποκαλούνται τα deals με τα οποία αμερικανικές εταιρείες εξαγοράζουν μικρότερες ανταγωνίστριες στο εξωτερικό. Προκειμένου να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους και να αποφύγουν φόρους. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (επί διακυβέρνησης Ομπάμα) προώθησε αλλαγή του νόμου, ώστε να μην είναι δυνατή αυτή η πρακτική. Η Pfizer παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο λόγος, που εγκατέλειψε τη συμφωνία.
Έκτοτε οι μετοχές της Allergan έχουν χάσει το ήμισυ της αξίας τους. Η εξαγορά από μία μεγάλη εταιρεία ήταν λοιπόν θέμα επιβίωσης. Την τελευταία διετία επικρατούν έντονες τάσεις συγκέντρωσης στον φαρμακευτικό κλάδο, με μεγάλες συμφωνίες. Μία από τις πλέον πρόσφατες είναι η εξαγορά της Celgene από την BristolMyers Squibb έναντι 74 δισ. δολαρίων.                                    HealthPharma 26/6/2019
Η AstraZeneca δεσμεύεται για  630 εκατομμύρια δολάρια για την ώθηση της κορεατικής έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των φαρμάκων
Η AstraZeneca αναμένεται να δαπανήσει 630 εκατομμύρια δολάρια (562 εκατομμύρια ευρώ) για την Ε & Α στη Νότια Κορέα τα επόμενα πέντε χρόνια. Η δέσμευση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των οργανισμών της Κορέας και της Σουηδίας.

Το 2016, η κορεατική κυβέρνηση παρουσίασε μια στρατηγική που αποσκοπούσε στη δημιουργία της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας ως βασικού παράγοντα ανάπτυξης για μια οικονομία που βασίζεται στην τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες. Η στρατηγική αποσκοπούσε στη δημιουργία σχεδόν 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, προσφέροντας φορολογικά οφέλη για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις Ε & Α και άλλα προνόμια που προορίζονταν να βοηθήσουν τις τοπικές και ξένες επιχειρήσεις να αντλούν χρήματα στη βιομηχανία.

Οι Κορεάτες αξιωματούχοι θέλουν την AstraZeneca να υποστηρίξει τη στρατηγική της Ε & Α. Εκτός από την ανάληψη της  οοικονομικής δέσμευσης, η AstraZeneca έχει συντάξει επιστολή προθέσεων με οργανισμό προώθησης εμπορίου της Κορέας και βιομηχανική ομάδα.
FiercePharma17/06/2019

■Η Pfizer εξαγοράζει την ArrayBiopharma έναντι 10,64 δισ. δολ.
Στην εξαγορά της εταιρείας κατασκευής αντικαρκινικών φαρμάκων ArrayBiopharma έναντι τιμήματος 10,64 δισ. δολαρίων προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση αποκτά πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων που κατασκευάζει η Array για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος. Καθώς και σε μια σειρά πειραματικών φαρμάκων. Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός αναζητά τρόπους να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χάσει λόγω της λήξης της ευρεσιτεχνίας του παυσίπονου Lyrica, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην πίεση που δέχεται από τους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων.
Βάσει του τιμήματος η Pfizer προσφέρει 48 δολάρια για κάθε μετοχή της. Ποσό που ξεπερνά κατά 62% την τρέχουσα τιμή της μετοχής της εταιρείας. Η συμφωνία, σύμφωνα με την Pfizer αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.Μέσω της εξαγοράς θα ενισχύσει η “μακροχρόνια ανάπτυξη της επιχείρησης Pfizer σε καινοτόμα φάρμακα”, HealthPharma  18/06/2019
Η Catalent εξαγοράζει βιολογική παραγωγική μονάδα της Bristol-Myers Squibb.
Η Catalent εξελίσσεται στον τομέα της γονιδιακής θεραπείας, καθώς οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρίες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μια νέα συμφωνία αγοράζει παραγωγική μονάδα  στην Ιταλία από την Bristol-Myers Squibb που έχει εμπειρία στην παραγωγή βιολογικών φαρμάκων. Το εργοστάσιο στην Anagni παράγει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών και των καρδιολογικών φαρμάκων, τα οποία η Catalent θα συνεχίσει να παράγει για την Bristol-Myers. Οι όροι της πώλησης, που αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, δεν αποκαλύφθηκαν. Ένας εκπρόσωπος της Bristol-Myers είπε ότι το εργοστάσιο έχει περίπου 700 υπαλλήλους.
"Πιστεύουμε ότι η πώληση στην Catalent θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η μονάδα Anagni για το εργατικό της δυναμικό, την κοινότητα και τους ασθενείς", δήλωσε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ανάπτυξης και προμήθειας προϊόντων της Bristol-Myers Squibb. "Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην συνεχιζόμενη εξέλιξη του δικτύου παραγωγής μας για την υποστήριξη του καινοτόμου χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας".
Η τάση για τη δημιουργία κλινικών δοκιμών με επίκεντρο τον ασθενή, αποτελεί μεγάλη υπόσχεση για την υποστήριξη της ικανότητας των ασθενών να συμμετάσχουν σε σημαντική κλινική έρευνα. Αυτό το webinar θα διερευνήσει τον τρόπο σύγκλισης των πρόσφατων καινοτομιών στην πρόβλεψη, την συγκέντρωση εφοδιασμού, την αποκεντρωμένη επεξεργασία, την επισήμανση, την προσφορά που βασίζεται στη ζήτηση και την άμεση κατανομή των ασθενών, ώστε να δημιουργηθεί μια κλινική εφοδιαστικής αλυσίδας επόμενης γενιάς που είναι ευέλικτη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, δήλωσε ότι η εγκατάστασή του, ύψους 208.000 τ.μ, θα δώσει στην εταιρεία προηγμένες δυνατότητες πλήρωσης και συσκευασίας αποστειρωμένων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Το Μπρίστολ χρησιμοποίησε την εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης, για να ξεκινήσει πολλά από τα φάρμακά της τα τελευταία χρόνια.
Τα νέα έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Catalent για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία: εξαγορά 1,2 δισ. Δολαρίων της ParagonBioservices. Η απόκτηση του CDMO κινεί την Catalent στην αγωνιστική αρένα της ανάπτυξης και της παραγωγής γονιδιακών θεραπειών. Όσο για τη Bristol-Myers, επικεντρώνεται στην εξαγορά της Celgene σε μια συμφωνία 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο εγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων καθώς και θα την επιτρέψει να ασχοληθεί επισταμένως ης με τη θεραπεία CAR-T για πολλαπλό μυέλωμα.
HEALTHWeb  20/6/2019
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΏΝ
■ Ιρανική φαρμακοβιομηχανία έφτιαξε εργοστάσιο στην Τουρκία.
Η Ιρανική φαρμακοβιομηχανία CinnaGenPharmaceuticals ανοίγει εργοστάσιο σε πόλη της βορειοδυτικής Τουρκίας. Η επένδυση είναι ύψους 100 εκατ. δολαρίων και ανάμεσα στα άλλα, το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει βιο-ομοειδές του πρώτου σε πωλήσεις φαρμάκου στον κόσμο, του βιολογικού Humira της Abbvie.
Ακόμη, η νέα μονάδα λέγεται ότι είναι σχεδιασμένη να παράγει βιολογικά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις και στόχος είναι η Τουρκία να απαλλαγεί από εισαγωγές φαρμάκων αξίας άνω των 150 εκατ. δολαρίων το χρόνο.Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία έχει ήδη κάνει συμφωνίες, προκειμένου να κάνει εξαγωγές σε χώρες, όπως Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κατάρ και Ισημερινός. Όσον αφορά στην Ευρώπη, έχει τεθεί στόχος να γίνουν εξαγωγές σε 2 χρόνια.
ΗCinnaGen Pharmaceuticals ιδρύθηκετο 1994. Ένα από τα προϊόντα της CinnaGen είναι το Cinnovex, ένα βιο-ομοειδές της ιντερφερόνης-βήτα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CinnaGen δήλωσε ότι «η παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία έχει φτάσει τα 1,4 τρισ. δολάρια. Η Τουρκία είναι ο ηγέτης μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14%. Σήμερα κατέχει την 17η θέση στον κόσμο, με στόχο θα καταστεί μία από τις 15 πρώτες παγκόσμιες φαρμακευτικές αγορές σε δύο χρόνια».
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην παραγωγή φαρμάκων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Π.χ. ο μεγαλύτερος χονδρέμπορος φαρμάκων της Τουρκίας, η Pharmactive επένδυσε 120 εκατ. δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής που ξεκίνησε την παραγωγή το 2013.Ακόμη, η μονάδα παραγωγής γενόσημων της Sanofi, η Zentiva, επικεντρώθηκε στην Τουρκία πριν πωλήσει την επιχείρηση αυτή στην Advent International πέρυσι. Το 2012, η ​​Amgen κατέβαλε 700 εκατ. δολάρια για τουρκικό παραγωγό γενικών φαρμάκων.
■ Στη μεγαλύτερη επένδυση του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας διεθνώς, προχώρησε η Δανέζικη φαρμακευτική NovoNordisk, με την δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ινσουλίνης στην περιοχή της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ινσουλίνης της εταιρίας, μετά το κεντρικό εργοστάσιο της Δανίας, το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει το 50% της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία εξυπηρετείται ήδη από την NovoNordisk.Η επένδυση φθάνει τα 2 δισ. δολ. και η ολοκλήρωση του εργοστασίου αναμένεται το 2020.Το κριτήριο για την επιλογή του χώρου δημιουργίας του νέου εργοστασίου ήταν η ασφάλεια του χώρου από σεισμούς και θεομηνίες, καθώς και η απόσταση από αεροδρόμιο για την αποφυγή ατυχημάτων.
Σήμερα, η παραγωγή ινσουλίνης γίνεται στο κεντρικό εργοστάσιο της εταιρίας στη Δανία και από κει, σε ξηρή κρυσταλλική μορφή διανέμεται σε επτά άλλα εργοστάσια ανά τον κόσμο, όπου συνεχίζεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης για τη δημιουργία των διαφόρων σκευασμάτων ινσουλίνης της φαρμακευτικής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών.HEALTHMAG 18/6/2019
Η Sanofi ξαναενώνει τις δυνάμεις με την Google ποντάροντας στην καινοτομία
 H Sanofi επέλεξε τον επικεφαλής που θα ηγηθεί μιας ψηφιακής επανάστασης στην εταιρεία.  Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη Google για να δημιουργήσει ένα νέο εικονικό εργαστήριο καινοτομίας, όπου οι συνεργάτες θα κατανοήσουν βαθύτερα τις ασθένειες και την εμπειρία των ασθενών.Το εργαστήριο θα επεξεργαστεί τόσο την επιστημονική όσο και την εμπορική πλευρά αναζητώντας αφενός πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις στη θεραπεία και αφετέρου ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. «Επιδιώκουμε να δώσουμε στους ανθρώπους μεγαλύτερο έλεγχο στην υγεία τους και να επιταχύνουμε την ανακάλυψη νέων θεραπειών», δήλωσε.
Παράλληλα,  η Sanofi θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή δυναμική της Google για να βελτιώσει τις λειτουργίες της και την υποδομή της. Θα αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τις προβλέψεις πωλήσεων και να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ και εφοδιαστικής αλυσίδας. "Η χρήση του AI θα λαμβάνει υπόψη πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο καθώς και γεωγραφικούς, logistic και κατασκευαστικούς περιορισμούς που θα βοηθήσουν στην ακρίβεια αυτών των σύνθετων δραστηριοτήτων", ανέφεραν οι εταιρείες. Η Sanofi θα μεταφέρει επίσης μέρος των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της στην πλατφόρμα GoogleCloud, μια μετάβαση που λέει ότι θα μειώσει το κόστος. Η συνεργασία με τους τεχνικούς παίκτες για τη βελτίωση, την ανάπτυξη προϊόντων και την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων στην εταιρεία ήταν δύο από τις προτεραιότητες της Sanofi .
"Οι κύριοι στόχοι μου σχετίζονται με την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν τεχνολογίες που μπορούν να συνοδεύουν τα φάρμακα της Sanofi, να δημιουργηθούν νέες ψηφιακές θεραπείες, όπως τηλεθεραπεία, wearablesκαι πολλά άλλα σε "εικονική υγειονομική περίθαλψη", «ψηφιακής παιδεία», ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού, και χρήση των  τελευταίων γνώσεων για την επικέντρωση στους πελάτες” δήλωσε ο Nathwani.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Sanofi συνεργάζεται με την  Google. Το 2016, ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας  προχώρησε στην κοινή επιχείρηση Onduo - μια εικονική κλινική διαβήτη - με την εταιρεία Verily, την εταιρεία βιοεπιστημών που ανήκει στο γονικό αλφάβητο της Google. "Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με κάποια από τα στοιχεία που προέρχονται από Onduo", δήλωσε ο Nathwani. "Απλά δείχνει ότι μπορούμε, με την τεχνολογία, να κερδίσουμε πραγματικά ασθενείς που είναι δύσκολο να διαχειριστούν και να βελτιώσουν τη ζωή τους ".                                                            HealthWeb 19/6 2019

§  Έκρηξη σε φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία σκότωσε3 εργαζομένους
Για δεύτερη φορά σε οκτώ εβδομάδες, υπήρξαν θάνατοι που συνδέονται με έκρηξη σε μια φαρμακευτική μονάδα παρασκευής, αυτή τη φορά στην Ινδία.

Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν όταν ο λέβητας που εργάζονταν στην PusilinBiotechnologyPrivate εξερράγη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Haryana, κοντά στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στην Ινδία, δύο από τους μηχανικούς ήταν Κινέζοι και ένας ήταν Ινδός, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

FiercePharma 10/06/2019

OIKONOMIKH ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
■MerckKGaA: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο α΄ τρίμηνο – Στόχοι 2019.
Αύξηση πωλήσεων α΄ τριμήνου ανακοίνωσε η φαρμακευτική επιχείρηση MerckKGaA, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται κατακόρυφα. Παρόλα αυτά, η εταιρεία εξακολουθεί να υποστηρίζει τους στόχους για το έτος. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,75 δισ. ευρώ, υψηλότερα 7,5% από τα 3,49 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της ανάπτυξης σε τρεις επιχειρηματικούς τομείς. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η Merck αναμενόταν να ανακοινώσει πωλήσεις 3,73 δισ. ευρώ.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε πτώση 45% στα καθαρά κέρδη, στα 189 εκατ. ευρώ από τα 341 εκατ. ευρώ.. Η Merck τόνισε πως συνεχίζει να αναμένει μια ήπια αύξηση των οργανικών καθαρών πωλήσεων μεταξύ 3%-5%, ενώ οι καθαρές πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 15,3-15,9 δισ. ευρώ. Αναμένει τα EBITDA για το 2019 να διαμορφωθούν μεταξύ 4,15-4,35 δισ. ευρώ.           HEALTHPHARMA15/05/2019
■ Ισχυρή αύξηση κερδών για τη Sanofi το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ενθαρρυντικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Sanofi για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αύξηση κατά 9,4% των κερδών δραστηριοτήτων σημειώνεται ανά μετοχή σε σταθερές τιμές συναλλάγματος το πρώτο τρίμηνο του 2019.Η εν λόγω αύξηση πωλήσεων εκτιμάται ότι προέρχεται από τις μονάδες Ειδικής Φροντίδας, Εμβολίων και τη σημαντική συνεισφορά των Αναδυόμενων Αγορών.
Η αύξηση των κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) το 1ο τρίμηνο του 2019 αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των πωλήσεων, τον ευνοϊκό συνδυασμό προϊόντων και τον έλεγχο των δαπανών.
Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €8.391 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,2% σε στοιχεία αναφοράς, 4,2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER) και 3,8% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή διάρθρωση (CER/CS).Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας οι πωλήσεις της SanofiGenzyme αυξήθηκαν κατά 30,8% (16,0% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος/σταθερή διάρθρωση [CER/CS]), χάρη στο dupilumab και την ενσωμάτωση της Bioverativ.
Οι πωλήσεις των Αναδυόμενων Αγορών αυξήθηκαν κατά 13,6% σε όλες τις περιοχές, στηριζόμενες κυρίως στις πωλήσεις στην Κίνα.
Η Sanofi αναμένει ότι τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) για το 2019 θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ 3% και 5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER) εξαιρουμένων απρόβλεπτων δυσμενών εξελίξεων.Εφαρμόζοντας τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Απριλίου 2019, η επίπτωση του συναλλάγματος στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) για το 2019 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 2%.
Την ικανοποίησή του δηλώνει ο Διευθύνων της Sanofi,τόσο για την αύξηση των κερδών, όσο και για τις νέες κυκλοφορίες της Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Μονάδας Ειδικής Φροντίδας.  Στην εντυπωσιακή πορεία του dupilumab στην ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα,  αλλά και την ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των Εμβολίων στάθηκε ο κ. Brandicourt.Virus.com.gr  14/5/2019

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
■ Sanofi: Κόβει 466 θέσεις εργασίας – Εστιάζει σε γονιδιακές θεραπείες.
Συνολικά 466 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και τη Γερμανία κόβει η φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης. Οι μείωση των θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος ενός άξονα που δεν αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ανοσο-ογκολογικές κατηγορίες, όπως επίσης και τις γονιδιακές θεραπείες.Τα τελευταία χρόνια, η Sanofi επιχειρεί αλλαγές στην ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης, μειώνοντας τη σχέση εξάρτησης από εξωτερικούς συνεργάτες. Οι αλλαγές καταδεικνύουν πως η Sanofi δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη προγραμμάτων ογκολογίας, ανοσολογίας, σπάνιων παθήσεων και εμβολίων. Έτσι, επαναπροσδιορίζει τις ανάγκες της ομάδας Ε&Α σύμφωνα με τις νέες προτεραιότητές της.
Η Sanofi περιορίζει την έρευνα και σχετικές επενδύσεις στον τομέα της καρδιολογίας επικεντρώνοντας τις προσπάθειες της σε φάρμακα που έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας.Ταυτόχρονα, η γαλλική φαρμακευτική περιορίζει το ενδιαφέρον έρευνας στον διαβήτη, εστιάζοντας στα υφιστάμενα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη νόσο. Η Sanofi θα συνεχίσει να αναπτύσσει τον υφιστάμενο αγωγό του διαβήτη.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι αλλαγές φαίνεται πως θέτουν 466 άτομα εκτός εργασίας στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Sanofi σχεδιάζει να εφαρμόσει πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης προκειμένου να πραγματοποιήσει τις περικοπές.ΗealthPharma 24/06/2019

§  Απολύσεις σε μονάδα παραγωγήςτης J&J
H Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απολύσει 61 υπαλλήλους στις 15 Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν από ένα εργοστάσιο  στο NewBrunswick ώστε σύμφωνα με την εταιρεία να μπορέσει να επενδύσει τα χρήματα σε άλλες δραστηριότητες.
PharmaNews 6/6/2019
§  Η Lonza εκχωρεί τη μονάδα ειδικών συστατικών, κόβει 130 θέσεις εργασίας προκειμένου να δώσει ώθηση στην αναδιάρθρωση
Ο ελβετικός προμηθευτής φαρμακευτικών και χημικών ουσιών Lonza θα εκχωρήσει τις δραστηριότητές του για τα ειδικά συστατικά (LSI), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναδιοργανώσει το τμήμα που κατρακυλά.

Η κίνηση θα οδηγήσει στην κατάργηση περίπου 130 θέσεων εργασίας, ανέφερε η εταιρεία.

Η LSI δημοσίευσε ανεπαρτκή αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία οφείλονταν εν μέρει σε μια έκρηξη του Μαρτίου σε κινεζικό χημικό εργοστάσιο που σκότωσε 62 άτομα.
FiercePharma 03/06/2019
§  HLannett κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο παρασκευής φαρμάκων του Wyoming, απολύοντας 80 άτομα
Ογδόντα εργαζόμενοι της μοναδικής μονάδας παραγωγής φαρμάκων του Wyoming αισθάνονται τον πόνο της οικονομικά σθενάζουσαςLannett . Ο κατασκευαστής οπιοειδών θα κλείσει το εργοστάσιο στο Cody και θα απολύσει τους υπόλοιπους 80 υπαλλήλους του.

Η μικρή φαρμακευτική της Philadelphia αυτή την εβδομάδα ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα μπορούσε να βρει έναν αγοραστή για την Cody Laboratories και θα κλείσει το εργοστάσιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις εκθέσεις του GilletteNewsRecord.
§  HImmunoGen απολύει  220 εργαζόμενους, καθώς προχωρά με το mirvetuximab
Η ImmunoGen δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πραγματοποιήσει βαθιές περικοπές στο εργατικό της δυναμικό και στο πορτφόλιο της προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια άλλη μελέτη Φάσης 3 για το mirvetuximab, το πιο εξελιγμένο πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο της βιοτεχνολογικής εταιρίας  που απέτυχε σε μια τελικού σταδίου μελέτη.
Η εταιρεία θα απολύσει 220 υπαλλήλους, ή περίπου το 75% του εργατικού της δυναμικού. Επιπλέον, η βιοτεχνολογική εταιρία σχεδιάζει να πουλήσει ή να εκχωρήσει την άδεια των υπόλοιπων φαρμάκων που διαθέτει, εκτός από το mirvetuximab και τρεις άλλες ενώσεις, καθώς περιορίζει τις ερευνητικές προσπάθειες στα τέσσερα αυτά φάρμακα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το διοικητικό συμβούλιο της ImmunoGen, τρία στελέχη θα αναχωρήσουν μέσα σε ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονα και επικεφαλής των επιχειρήσεων.
BioPharmaDive's 27/06/2019
§  Αντίο, Σικάγο: Η Takeda ορίζει ως προθεσμία τον Δεκεμβρίου για την μετακίνηση των αμερικάνων εργαζόμενων της στη Βοστώνη
Μετά την εξαγορά της Shire στις αρχές του περασμένου έτους, η TakedaPharmaceuticals παρουσίασε μια φιλόδοξη ενοποίηση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της Βοστώνης. Για τους 1.000 υπαλλήλους της φαρμακευτικής στα προάστια του Σικάγου, αυτή η προγραμματισμένη κίνηση έχει τώρα μια προθεσμία.

Η Takeda θα εκκενώσει την έδρα της στο Deerfield, Illinois στις 31 Δεκεμβρίου, ως μέρος της μετεγκατάστασης των αμερικανικών δραστηριοτήτων της, τις οποίες είχε προγραμματίσει η φαρμακευτική του Τόκιο αφού έκλεισε την αγορά του Shire τον Ιανουάριο. Μετά την μετακίνηση των 1.000 υπαλλήλων, η εταιρεία αναμένεται να θέσει την εγκατάσταση του Deerfield προς πώληση μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο της μετακίνησης, η Takeda θα μεταβιβάσει προσωρινά ορισμένους από τους υπαλλήλους της στο Deerfield για να εργαστούν από απόσταση, ενώ άλλοι θα τοποθετηθούν σε μια «μεταβατική θέση εργασίας» στο κοντινό Bannockburn του Illinois, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Takeda, JuliaEllwanger. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να απολύσει ορισμένους από τους εργαζομένους της στο Deerfield, αλλά δεν αποκάλυψε αριθμούς θέσεων εργασίας.
FierceBiotech27/06/2019