Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:1063                                                                                                                                              ΑΘΗΝΑ 24/03/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η πανδημία του κοροναϊού, όπως έχει συμβεί και με άλλες «κρίσεις» ή δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος,  αξιοποιούνται από τους κεφαλαιοκράτες, τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους, για να θωρακίζουν την εξουσία τους και να διασφαλίζουν την κερδοφορία και την επιχειρηματική δράση, επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας και αμοιβής, την ίδια τη ζωή, των εργαζόμενων και των ανθρώπων της βιοπάλης.

Αυτό ακριβώς κάνουν και σήμερα, κυβέρνηση και εργοδοσία, που ματώνουν τους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας, έχοντας στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει από τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων.

Αυτό το στόχο έχουν οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που συνοδεύονται και από την επίσημη αναστολή ελέγχου της εργοδοσίας από τους εναπομείναντες υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς. Προκλητικά, δίνεται το πράσινο φως στους εργοδότες, για αναστολή ή και διάλυση συμβάσεων,  για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας με το μισό μισθό μέχρι και για έξι μήνες!

Με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα», για να «νομιμοποιηθεί» στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, για να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο «γύψο», η κυβέρνηση παίρνει κατασταλτικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η άρση κάθε περιορισμού για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών.

Μέσα σε λίγες μέρες, μετράμε πάνω από 40.000 απολυμένους συναδέλφους μας, ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε πολλά εργοστάσια έχει χτυπήσει «κόκκινο». Πολλοί χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού με παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Οι επιχειρηματίες του φαρμάκου, αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αποκτά ο κλάδος σε αυτή τη συγκυρία, για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσουν τη μέγιστη συναίνεση των εργαζόμενων, στο όνομα της «κοινωνικής προσφοράς» και της «μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε» απέναντι στη πανδημία. Την ίδια στιγμή, με μεγάλη ευκολία, αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μαζί και τις συμβάσεις των εργαζόμενων όσες επιχειρήσεις βλέπουν τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους να περιορίζονται. Οι αυξημένες ανάγκες σε μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) αξιοποιούνται ως ακόμα ένα πεδίο αύξησης των επιχειρηματικών κερδών.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν είμαστε «όλοι μαζί» ούτε στην περίπτωση της πανδημίας, όπως και σε καμιά άλλη περίπτωση, αφού τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζόμενων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα «καλά» και στα «δύσκολα» του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν το «μάρμαρο», η ίδια η ζωή το επιβεβαιώνει!

Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζει την Υγεία και το Φάρμακο ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία, τη ζωή την ίδια, του λαού.

Αυτό θέλουν να κρύψουν όσοι υπερθεματίζουν για την «ατομική ευθύνη», τη στιγμή που το κύριο  για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η λήψη σε συλλογικό επίπεδο όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας,  ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια και στους μαζικούς χώρους δουλειάς, η αποφασιστική ενίσχυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με μέσα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η Ομοσπονδία μας, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την  υπεράσπιση της υγείας και όλων των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.
                                                                           
Καμιά απαγόρευση και κανένας περιορισμός δεν θα μας σταματήσει. Διεκδικούμε συλλογικά την προστασία της υγείας και την ασφάλειά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αντιμετωπίζουμε και αυτή την κατάσταση με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να εντείνουν με κάθε πρόσφορο μέσο την παρέμβασή τους, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί μόνος του, ανυπεράσπιστος σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να μαζικοποιήσουν και να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα συνδικάτα τους για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του  λαού. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε:

1.      Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
2.      Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
3.      Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
4.      Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
5.      Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
6.      Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
7.      Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
8.      Την κατάργηση όλων των απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
9.      Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
10.  Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

 ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ! ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ!
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ