Παρασκευή 8 Μαΐου 2020


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:1074                                                                                                                              ΑΘΗΝΑ 06/05/2020

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓ/ΤΩΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ  & ΝΗΣΩΝ
TRADE  UNION  OF  MEDICINE, COSMETICS  & RELATED PROFESSIONS OF ATTICA, PIRAEUS & ISLANDS
Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όρ , γρ β, 10432 Αθήνα – τηλ 210 52.32.760, φαξ 210 52.47.494, Emailsyndfarm@yahoo.gr
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣ
Το Δήμαρχο Αθηναίων
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων
Τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων
Τις  Παρατάξεις (πλην της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ)

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο μας καταγγέλλουν την υπ. Αριθ. 089675/24-4-2020, αναρτητέα στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, απόφαση υπογεγραμμένη   από τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλειο Κορομάντζο, που αφορά τον καθορισμό της λειτουργίας των φαρμακαποθηκών του Δήμου της Αθήνας για το έτος 2020.
Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις φαρμακαποθήκες του Δήμου να λειτουργούν όλα τα Σάββατα, ανατρέποντας το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας τους, που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και με αντίστοιχες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής (Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 16.00 και Σάββατο 08.00 – 14.00 βάσει του ετήσιου πίνακα διημερεύσεων) . Ανατρέπει, ακόμα, στην πράξη και τις διημερεύσεις των φαρμακαποθηκών κατά την ημέρα του Σαββάτου, για τις οποίες υπάρχει ήδη ο ετήσιος πίνακας που τις καθορίζει.
Κυρίως, όμως, με την απόφαση αυτή, η Δημοτική Αρχή συντελεί στη διάλυση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων στις φαρμακαποθήκες, στη δυσμενή τροποποίηση συμβάσεων, στην επιδείνωση των όρων και συνθηκών εργασίας αυτών των συναδέλφων, ικανοποιώντας την  πάγια επιδίωξη των ιδιοκτητών των μεγάλων φαρμακαποθηκών.
Σημειώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και έξω από τα όρια του Δήμου Αθηναίων, όπου έχουν την έδρα τους, πολλές φορές σε όλη την επικράτεια, κάτι που σημαίνει ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η Δημοτική Αρχή της Αθήνας ξεπερνά τα όρια ευθύνης της και ανοίγει το δρόμο για πιο γενικευμένες ανατροπές στους όρους εργασίας του κλάδου συνολικά.
Η «εξυπηρέτηση των πολιτών» που επικαλείται το τμήμα αυτό των επιχειρηματιών (σ. δεν είναι ενιαία η στάση τους σχετικά με την απελευθέρωση της λειτουργίας του Σαββάτου), για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τους συγκροτημένους όρους εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, είναι προσχηματική, αφού η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι το καθιερωμένο και μέχρι σήμερα ισχύον ωράριο των φαρμακαποθηκών καλύπτει τις ανάγκες εφοδιασμού, και στην περίοδο της πανδημίας, ενώ τα όποια προβλήματα ελλείψεων κλπ., είναι απόρροια του τρόπου παραγωγής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνολικά, και προφανώς δεν αντιμετωπίζονται με τη διεύρυνση του ωραρίου και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να χρησιμοποιείται η πανδημία ως πρόσχημα, για να υλοποιηθούν κι άλλες αντεργατικές ανατροπές, να ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Αλήθεια, δεν αναρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή, πριν υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση, που δίνει «γη και ύδωρ» στη μεγαλοεργοδοσία, ότι επιβάλλοντας στην πράξη άλλη μια μέρα εργασίας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων αυτών;
Για όλα αυτά, δηλώνουμε ότι ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων του κλάδου θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αντεργατικό μέτρο. Θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Υπάρχει εμπειρία και από προηγούμενες προσπάθειες ανατροπής του ωραρίου και στο Δήμο της Αθήνας και αλλού.
Αυτή η απόφαση πρέπει να ανακληθεί και να επανέλθει ό,τι ίσχυε μέχρι τη λήψη της.
Στο έγγραφο που στείλαμε από 22-4-2020, το οποίο προφανώς και αγνοήθηκε, αναλύονται οι απόψεις των εργαζόμενων. Το επισυνάπτουμε με την επιστολή μας αυτή, για να λάβει γνώση το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Παρατάξεις στις οποίες απευθυνόμαστε και να πάρουν θέση.
Ζητάμε την αναστολή της συγκεκριμένης απόφασης, τουλάχιστο μέχρι να γίνει η ολοκληρωμένη συζήτηση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Κ. Μπακογιάννη, για να του εκθέσουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες των εργαζόμενων σχετικά με το ζήτημα.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ