Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ιουλιοσ - αυγουστος 2020

Πολιτική του φαρμάκου

ΑΜΕΣΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ  REBATE 25%

 Ουσιαστικά βήματα στη φαρμακευτική πολιτική προωθεί η Κυβέρνηση ικανοποιώντας σημαντικά αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας όπως την εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και την κατάργηση του rebate 25% για την είσοδο ενός νέου φαρμάκου στην Θετική Λίστα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι άμεσα θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια που αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώθηκε πως άμεσα καταργείται και το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση που έπρεπε να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που έφερναν στην Ελλάδα.

Επίσης έγινε λόγος και για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το εν λόγω ποσό ανέρχεται για το 2020 στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα παρέμενε σταθερό για έως και το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει να αυξάνει το ποσό του συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας!

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι άμεσα θα καταργηθεί το rebate  εισόδου για τα νέα φάρμακα.Τοrebate ανέρχεται σε 25% των πωλήσεων για τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας.

Το εν λόγω μέτρο έχει δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας. Ήδη δημιουργεί προβλήματα στις εταιρίες που θέλουν να εντάξουν νέο φάρμακο στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα και τους έχει καλέσει για διαπραγμάτευση η αρμόδια επιτροπή.

Αλλαγές ανακοινώθηκαν από τον κ. Κικίλια και για τον επιμερισμού του clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες από 90/10 σε 80/20. Αυτό σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτεται από το σύνολο των εταιρειών θα γίνει 80%.Το υπόλοιπο 10%  που επιβαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο (clawback ανάπτυξης) θα αυξηθεί σε 20%.

Στη σύσκεψη, που συντόνιζε ο κ. Κικίλιας, συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών κ. Θανάσης Κοντογεώργης, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και οι εκπρόσωποι των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), κ. Μιχάλης Χειμώνας, (Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ), κ. Θεόδωρος Τρύφων (Πρόεδρος ΠΕΦ), κ. Δημήτρης Δέμος (Αντιπρόεδρος ΠΕΦ), κ. AgataJakoncic(Πρόεδρος PIF), κ. Γιώργος Τουσίμης (Αντιπρόεδρος PIF) και κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

Τελικά στο παρά πέντε αποσύρθηκε διάταξη για την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα από τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) το οποίο και υπερψηφίστηκε τον Ιούλιο 2020.

Όλες αυτές οι κινήσεις αποκαλύπτουν μια σειρά ενδοαστικές διαμάχες μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών και των πολυεθνικών για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα.

 

ΣΦΕΕ: ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ CLAWBACK

 

Αντίθετος με το νέο τρόπο ανακατανομής του clawback που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο αλλαγών της φαρμακευτικής πολιτικής είναι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης, εγείρει νομικά ζητήματα, ενώ είναι εσφαλμένη η σύνδεση του με την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα. Παράλληλα ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι για ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι ο έλεγχος και η μείωση του clawback και όχι η ανακατανομή του.

PIF: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑ ΜΕ 25 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ

 

Άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ζητούν οι εκπρόσωποι 25 καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών από το PharmaInnovationForum (PIF), προκειμένου να παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση -υπόμνημα συναντίληψης / Memorandum of Understanding- για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας, στην οποία θα περιγράφονται οι στόχοι και οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ένα δημοσιονομικά βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα.

ΑΣΥΛΙΑ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Δημιουργούνται "αναπόφευκτοι κίνδυνοι" από τις διαδικασίες - εξπρές που ακολουθούνται.

Λόμπινγκ στις Βρυξέλλες κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν νομική προστασία έναντι του κινδύνου αγωγών από χρήστες των εμβολίων κορωνοϊού, σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα.

Τις πληροφορίες μεταδίδουν οι Financial Times και επικαλούνται πηγές με γνώση των συζητήσεων αλλά και ένα εσωτερικό memo που διάβασαν.

Η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα να επισπευστεί σε χρόνους λίγων μηνών έρευνα και ανάπτυξη που κανονικά διαρκεί χρόνια. Κάποια εμβόλια είναι ήδη σε δοκιμές φάσης 3, της τελευταίας πριν την κατάθεση των στοιχείων για έγκριση χρήσης στις αρμόδιες αρχές.

"Η ταχύτητα και το εύρος της ανάπτυξης του εμβολίου σημαίνει ότι είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ο ίδιος όγκος υποκείμενων αποδείξεων που θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες διαθέσιμες μέσω εκτεταμένων κλινικών δοκιμών", αναφέρει το memo που κυκλοφόρησε. Τονίζει δε ότι τα παραπάνω δημιουργούν "αναπόφευκτους κινδύνους".

Για αυτόν τον λόγο, και οι φαρμακευτικές ζητούν να έχουν εξαίρεση από αστικές ευθύνες.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ASTRAZENECA ΓΙΑ 300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

"Αναμένουμε να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα πρόσθετες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων", ανέφερε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη.

Η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φαρμακευτική εταιρεία, τέθηκε σήμερα σε ισχύ με την επίσημη υπογραφή μεταξύ της AstraZeneca και της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν.

Η σύμβαση θα επιτρέψει την αγορά εμβολίου κατά του COVID-19 για όλα τα κράτη - μέλη, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσω της σύμβασης, θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη- μέλη 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Οι φαρμακευτικοί όμιλοι που προηγούνται έχουν ήδη εξασφαλισμένα κέρδη, ενώ ετοιμάζονται να «μοσχοπουλήσουν» ένα πιθανό εμβόλιο.

Βήματα προόδου στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα από διάφορες ερευνητικές ομάδες, επιταχύνοντας και την «κούρσα» του ανταγωνισμού φαρμακευτικών ομίλων και κρατών για την εξασφάλιση των πρώτων δόσεων ενός πιθανού εμβολίου που θα τους εξασφαλίσει αμύθητα κέρδη, καθώς μιλάμε για μια τεράστια αγορά, με τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο να ξεπερνάνε τα 15,6 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 637.000.

Η «AstraZeneca» - όπως και άλλοι φαρμακευτικοί όμιλοι - έχει ήδη προπουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε πολλά κράτη (Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ κ.ά.), έχοντας εξασφαλισμένη κερδοφορία ακόμη κι αν το εμβόλιο αποδειχτεί τελικά αναποτελεσματικό και δεν βγει ποτέ στην αγορά.

Μια μέρα μετά, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» ανέφεραν πως σε πρώτη φάση το πειραματικό εμβόλιό τους ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση. Η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να πληρώσει 1,95 δισ. δολάρια στη φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» για την παραγωγή και παράδοση στις ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεων του πιθανού εμβολίου της, με τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον 500 εκατ. δόσεις.

Το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την κινεζική «CanSinoBiologics» και τη στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας επίσης εμφανίστηκε ασφαλές και προκάλεσε μια ανοσοαπόκριση στους περισσότερους από τους 508 υγιείς εθελοντές. Επίσης, το κινεζικό εργαστήριο «SinovacBiotech» ανακοίνωσε ότι η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα στην οποία αρχίζει η τρίτη δοκιμαστική φάση του κινεζικού εμβολίου Coronavac και αναμένεται να παραχθούν 120 εκατ. δόσεις στις αρχές του 2021, εφόσον αποδειχτεί αποτελεσματικό.

Πάντως, σύμφωνα με επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την ανάπτυξη και μαζική παραγωγή ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες.

Τεράστια και εξασφαλισμένη κερδοφορία

Πολλοί φαρμακευτικοί όμιλοι που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και μαζική παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου έχουν λάβει ήδη δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις πρώτες δόσεις του αποτελεσματικού εμβολίου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες όχι μόνο δεν έχουν δαπανήσει κεφάλαια για την έρευνα, η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο από κρατικά ή μικρής κλίμακας ερευνητικά εργαστήρια με κρατική χρηματοδότηση, όχι μόνο έχουν εξασφαλίσει τα έξοδα της παραγωγής των εμβολίων από τις τεράστιες επιχορηγήσεις - ακόμη κι αν δεν κυκλοφορήσει ποτέ τελικά το εμβόλιό τους - αλλά επιπλέον θα πουλήσουν και το εμβόλιο αποκομίζοντας νέα κέρδη. Μάλιστα, στις συμφωνίες προπαραγγελιών που έχουν υπογράψει με τις κυβερνήσεις, δεν περιλαμβάνονταν όροι για ανώτατη τιμή του πιθανού εμβολίου τους.

Έτσι, εκ του ασφαλούς, οι εταιρείες «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca» έχουν δηλώσει πως όσο διαρκεί η πανδημία τα εμβόλιά τους θα πωλούνται σε «χαμηλές τιμές», χωρίς επιπλέον κέρδος. Μετά την πανδημία δεν δεσμεύονται για την τιμή του. Ενδεικτικά, η «AstraZeneca», που θα καρπωθεί την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει υπογράψει συμβόλαιο 1,2 δισ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για 300 εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική αγορά. Παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και με την ΕΕ, αλλά και με τη Ρωσία. Η «Johnson & Johnson» χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 456 εκατ. δολάρια για προπαραγγελία ενός πιθανού εμβολίου της.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές εταιρείες «Pfizer», «Merck» και «Moderna» ξεκαθάρισαν πως δεν θα πουλήσουν σε «τιμή κόστους» τα τυχόν εμβόλια που θα παρασκευάσουν. Η «Moderna» έχει λάβει 483 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά δεν έχει υπογράψει συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπως και η «Merck». Η «Pfizer» - πέρα από τα σχεδόν 2 δισ. δολάρια της αμερικανικής κυβέρνησης - «θα ορίσει την τιμή του πιθανού εμβολίου» ανάλογα με την «τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλαδή σε υψηλές τιμές στη λογική «ζήτησης και προσφοράς».

 

Εξελίξεις στο χώρο της υγείας

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Τα στοιχεία από τη βάση του ΟΟΣΑ, που διαθέτει δεδομένα για την κατανάλωση φαρμάκων από το 2000 και μετά, δείχνουν ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση φαρμάκων είναι κοντά στον (ή κάτω από) το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) που διοργάνωσε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με θέμα: "Αλήθειες και ψέματα για τη φαρμακευτική κατανάλωση στην Ελλάδα".

 

Ο καθορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε 1,945 δισ. € και η καθιέρωση του clawback δεν έχει επηρεάσει το ύψος της συνολικής δαπάνης.

 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι πωλήσεις φαρμάκου από το 2009 έως και το 2018 παραμένουν σχεδόν σταθερές (σε τιμές 2018, 3,68 και 3,75 δισ. ευρώ για το 2009 και 2018 αντίστοιχα). Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν μετακυλήσει τη δαπάνη στη βιομηχανία και τον καταναλωτή.

 

Το clawback που πληρώνει η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ξεπεράσει το δισ. €, ενώ η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη (1,8 δισ. €) έχει φθάσει να είναι το 50% της συνολικής δαπάνης σε σχέση με το 20% το 2009.

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 7% ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Το 2019, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Σημαντική ενίσχυση άνω του 7% αναμένεται να εμφανίσει η αγορά παράδοσης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσει τα 2.015,3 δισ. δολ. έως το 2025 από 1.430,5 δισ. δολ. Ο κορωνοϊός, ο αυξανόμενος επιπολασμός χρόνιων ασθενειών, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η κυκλοφορία νέων προϊόντων είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που θα συμβάλλουν σε αυτή την άνοδο. Την ίδια στιγμή, η παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον αναμένεται να εμφανίσει την μεγαλύτερη άνοδο ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης διαφόρων συσκευών όπως νεφελοποιητές, αναπνευστήρες κ.λπ.

 

Η παγκόσμια αγορά παράδοσης φαρμάκων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική λόγω της παρουσίας πολλών μεγάλων και μικρών παικτών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Johnson & Johnson, Inc. (ΗΠΑ), F. Hoffman-LaRoche (Ελβετία), Merck& Co., Inc. (ΗΠΑ), Bayer AG (Γερμανία), Pfizer, Inc. (ΗΠΑ), Novartis AG (Ελβετία) , 3M Company (ΗΠΑ), Becton, Dickinson and Company (ΗΠΑ), GlaxoSmithKlineplc, (Αγγλία), Sanofi (Γαλλία) και AntaresPharma, Inc. (ΗΠΑ).

 

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

 DEMO ΑΒΕΕ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗΣ

Συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή στην Ελλάδα του πρωτοτύπου σκευάσματος ενέσιμης φαιντανύλης για όλες τις αγορές παγκοσμίως υπέγραψε η Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO.

Η παραγωγή θα πραγματοποιείται σε τέσσερις μονάδες παραγωγής στο Κρυονέρι Αττικής,  από τους επόμενους μήνες για λογαριασμό μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO διαθέτει μεγάλη παραγωγική δυναμική στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, που είναι τα ενέσιμα διαλύματα μικρού όγκου σε γυάλινες φύσιγγες.

Υπενθυμίζεται ότι η DEMO ABEE διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης στη παραγωγή ενεσίμων και βρίσκεται από το 1965 κατά βάση στη νοσοκομειακή αγορά της Ελλάδας και διεθνώς, αφού εξάγει σε 85 χώρες.

UNI-PHARMA ΚΑΙ INTERMED, ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Στο άρθρο για την βράβευση των εταιριών του Ομίλου βλέπουμε τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία.

Οικονομικά στοιχεία για τον ΟΦΕΤ

 • Η πρόσφατη επένδυση των 20 εκατ. ευρώ, αφορά στην ολοκλήρωση στο τέλος του 2019 της ριζικής ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της Uni-pharma στο 14χλμ της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας.
 • Στις αρχές του 2020, προστέθηκε μία δεύτερη γραμμή στείρων διαλυμάτων προς έγχυση στο νεόκτιστο εργοστάσιο της Uni-pharma.
 • Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κατασκευή της Uniherbo, παραγωγικής μονάδας για την εκχύλιση φαρμακευτικών φυτών.

Το 2019 όμως, ήταν χρονιά – ορόσημο και για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ομίλου. Ειδικότερα, καταγράφεται:

 • + 13% αύξηση, στα 95 εκατ. ευρώ συνολικός ετήσιος τζίρος του ομίλου.
 • + 47% αύξηση EBITDA, στα 17 εκατ. ευρώ.
 • +140% αύξηση Καθαρών κερδών προ φόρων, στα 10,6 εκατ. ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ LAVIPHARM ΚΑΙ ZENTIVA

Δυναμική παρουσία στην αγορά των γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων.

Η Lavipharm ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την πολυεθνική εταιρεία Zentiva για την αντιπροσώπευση, προώθηση και διανομή των φαρμακευτικών προϊόντων της στην Ελλάδα.

H συμφωνία αφορά την εισαγωγή, ιατρική ενημέρωση και διανομή των γενόσημων φαρμάκων υψηλής ποιότητας της Zentiva από τη Lavipharm στην ελληνική αγορά. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πενταετής με δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης. Επιπλέον, η Lavipharm διατηρεί το δικαίωμα της αποκλειστικότητας για όλη τη διάρκεια της σύμβασης για υφιστάμενα προϊόντα αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης σε νέα, που η Zentiva θα κυκλοφορήσει στο μέλλον. H υλοποίηση της συμφωνίας υπολογίζεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα.

LAVIPHARM: Η Γ.Σ. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Στη ανακοίνωση της εταιρίας για την Γενική συνέλευση διαβάζουμε :

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και παρουσιάστηκε ο Απολογισμός του 2019. Ο κ. Θανάσης Λαβίδας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Lavipharm,  αναφερόμενος στην πορεία της Εταιρείας,  τόνισε ότι "εφαρμόσαμε την στρατηγική μας με επιτυχία, η οποία οδήγησε σε σημαντική βελτίωση καθαρής θέσης, παρόλη τη σημαντική επιβάρυνση από τα rebates και clawbacks που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία".

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του  έτους 2019 από τον Group CFO κ. Σπύρο Μαγκλιβέρα, ενώ η κα Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Εταιρείας, παρουσίασε την Έκθεση Αποδοχών 2019  πλήρως εναρμονιζόμενη με την Πολιτική Αποδοχών της Εταιρείας, η οποία έχει εγκριθεί  από την εταιρεία Ανεξάρτητων Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Grant Thornton.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κα Λητώ Ιωαννίδου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία ανέγνωσε την Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής.  Η Γενική Συνέλευση επανεξέλεξε την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αποτελείται από τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη κ.κ. Λητώ Ιωαννίδου και Χρήστο Διαμαντόπουλο και το μη εκτελεστικό μέλος κ. Μηνά Τάνες.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας με στόχο τη διεύρυνση του εταιρικού σκοπού.

Στην ομιλία του, ο κ Λαβίδας ενημέρωσε τους κ. Μετόχους ότι "στη διεθνή αγορά, το 2019, οι πωλήσεις των διαδερμικών συστημάτων χορήγησης φεντανύλης και νιτρογλυκερίνης αποτέλεσαν το 35,9% του συνολικού Κύκλου Εργασιών του Ομίλου.  Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το patch νιτρογλυκερίνης κατέκτησε μερίδιο αγοράς 75,6% στην κατηγορία του, ενώ αυτό της φεντανύλης 43,6%. Τα υψηλά αυτά μερίδια  επιβεβαίωσαν την στρατηγική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια δίνοντας έμφαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας". Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε συμπληρώνοντας "Με αιχμή του δόρατος τα διαδερμικά συστήματα χορήγησης φαρμάκων, διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό και διεκδικούμε επάξια μια θέση ανάμεσα στους διεθνείς παίκτες.

ALPHA BANK: ΠΟΙΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Οι αναλυτές, βασιζόμενοι στην πορεία των εξαγωγών αγαθών την προηγούμενη δεκαετία, εξετάζουν το βαθμό στον οποίο τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας επηρέασαν την παραγωγική δραστηριότητα και τη λειτουργία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2020 και παραθέτουν προβλέψεις για την τάση των εξαγωγών κατά το τρέχον έτος.

Στο Γράφημα 2, απεικονίζονται οι 10 μεγαλύτερες αυξήσεις και οι 10 μεγαλύτερες μειώσεις ανά προϊόν, σύμφωνα με τα πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Μάϊου 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Όπως παρατηρούμε τα φάρμακα παρουσιάζουν μακράν την μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα αγαθά όσον αφορά τις εξαγωγές του πρώτου πενταμήνου του 2020.

Παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟ 2026

Νέα σκευάσματα, καινοτομίες, αναδιάρθρωση της δομής τους και βεβαίως αξιοποίηση των καινούργιων τεχνολογιών είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες στο μέλλον.

Υποστηριζόμενη από τις νέες εξελίξεις στην ογκολογία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την αιμορροφιλία, η Roche αναμένεται να ηγηθεί όλων των εταιρειών BigPharma στις πωλήσεις του 2026, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της EvaluatePharma.

Το 2026 η πολυεθνική αναμένεται να εμφανίσει πωλήσεις ύψους 62 δισ. δολ., ενώ πέρυσι αυτές διαμορφώθηκαν στα 48,2 δισ. δολ. Η Pfizer, όπως υποστηρίζεται αναμένεται να καταλάβει την δεύτερη θέση στη λίστα με εκτιμώμενο τζίρο 56,1 δισ. δολ. το 2026 από 46,1 δισ. δολ. το 2019.

Πίσω από την Pfizer, συγκεντρώνονται οι Johnson & Johnson, Novartis, AbbVie και Merck& Co. Ο εκτιμώμενος τζίρος της J&J για το 2026 είναι 54,6 δισ. δολ., για την Νovartis 54.25 δισ. δολ , για την Abbvie 53.56 δισ. δολ. (συμπεριλαμβάνεται και η Allergan) και για την Merck 51.96 δισ. δολ.

Η έβδομη, όγδοη και ένατη θέση προβλέπεται ότι θα καλυφθούν από την Sanofi, την GlaxoSmithKline και την BristolMyers Squibb αντίστοιχα με τις εκτιμώμενες πωλήσεις για το 2026 να είναι 49,5 δισ. δολ, 47,5 δισ. δολ. και 43,8 δισ. δολ. Η δεκάδα θα κλείσει με την AstraZeneca και εκτιμώμενες πωλήσεις 41 δισ. δολ. από 23,2 δισ. δολ. πέρυσι.

Όσον αφορά τις πέντε τελευταίες θέσεις της λίστας θα καταλάβουν κατά σειρά η Takeda (εκτίμηση για 35,25 δισ. δολ. πωλήσεις το 2026), η EliLilly (29.81 δισ. δολ.), η Amgen (28.37 δισ. δολ., η Novo (27,32 δισ. δολ) και η GileadSciences (22.3 δισ. δολ.).

Σε ποσοστιαία βάση, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι πολυεθνικές AstraZeneca και BristolMyers Squibb θα αυξηθούν περισσότερο έως το 2026. Οι δύο αυτοί παίκτες θα έχουν ετήσια αύξηση στον τζίρο τους κατά 8,47% και 8,23% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του EvaluatePharma. Την ίδια στιγμή, οι EliLilly και NovoNordisk αναμένεται να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση άνω του 5% κατά την ίδια περίοδο.


O TRUMP ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αφού η διμερής προσπάθεια τιμολόγησης φαρμάκων διαλύθηκε στο Κογκρέσο τον Ιούνιο του 2020, ο Τραμπ ετοιμάζεται να υπογράψει τρεις εκτελεστικά διατάγματα για την τιμολόγηση των φαρμάκων, δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου Μάρκ Μάντοους στις 7 Ιουλίου 2020. Ο Μάντοους δεν είπε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι παραγγελίες "θα διασφαλίσουν ουσιαστικά ότι ο μέσος Αμερικανός θα πληρώσει λιγότερα για τα συνταγογραφούμενα φάρμακά του."

Ο Τραμπ έκανε εκστρατεία για να μειώσει τις τιμές των ναρκωτικών πριν από τις εκλογές του 2016 και, αφού κέρδισε, είπε ότι οι εταιρείες ναρκωτικών «ξεφεύγουν από μια δολοφονία» - και θα σιγούρευε ότι αυτό θα σταματούσε.

Ταυτόχρονα ενόψει και των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι είναι ο αγαπημένος των φαρμακευτικών γιατί επί των ημερών του σαν αντιπρόεδρος οι τιμές των φαρμάκων είχαν φτάσει στα ύψη.

 

H SANOFI KAI H GSK ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει τη Sanofi και την GSK έως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνει την κλινική ανάπτυξη και την κατασκευή του ανοσοενισχυτικού ανασυνδυασμένου εμβολίου για τον COVID-19  ανέφεραν οι εταιρείες.

Η συμφωνία, από την Επιχείρηση WarpSpeed, σηματοδοτεί την μεγαλύτερη επιχορήγηση μέχρι σήμερα της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη εμβολίου της διοίκησης Trump, που υπερβαίνουν μια πρόσφατη δέσμευση 1,6 δισ $ για υποψήφιο εμβόλιο ανοσοενισχυμένων νανοσωματιδίων της Novavax, NVX-CoV2373.

Επιπλέον, η AstraZeneca έχει λαβει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη λειτουργία Operation Warp Speed για την ανάπτυξη του εμβολίου που κάνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, AZD1222, με 300 εκατομμύρια δόσεις που προορίζονται για τις ΗΠΑ.

Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ REMDESIVIR ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ FDA ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Μετά από μήνες αναμονής, η τιμολόγηση της Gilead για την θεραπείας του COVID-19 προκάλεσε την αντίδραση πολλών. Ομάδες υπεράσπισης ασθενών και νομοθέτες έκριναν το τίμημα των 3.120 δολαρίων ως άπληστο και υπερβολικό, ενώ οι αναλυτές και ακόμη και ένας παρατηρητής της βιομηχανίας έθεσαν την τιμή ως αποδεκτή - και σε ορισμένες περιπτώσεις, χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, οι νομοθέτες και οι παρατηρητές των τιμών  ήταν εξοργισμένοι. Ο γερουσιαστής Bernie Sanders έγραψε στο Twitter ότι η «απληστία της Gilead πρέπει να σταματήσει», σημειώνοντας ότι η καθαρή αξία της εταιρείας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι εν μέρει επειδή αναμένεται να αποκομίσει κέρδος από το remdesivir, ένα φάρμακο που είχε παγώσει την ανάπτυξη του πριν την πανδημία του COVID-19.

Το Public Citizen, ένας συχνός κριτικός των φαρμακευτικών, χαρακτήρισε την τιμολόγηση ως «προσβλητική επίδειξη  περιφρόνησης για το κοινό» σε μια δήλωση καθώς η έρευνα για το remdesivir είχε και κρατική χρηματοδότηση.

Μετά τη δωρεά 1,5 εκατομμυρίων δόσεων, η Gilead κοστολόγησε το φάρμακο στα 3.120 $ ανά θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα έχει απροσδόκητα τεράστια κέρδη πολλών εκατομμυρίων από το φάρμακο.

O CEO της GILEAD σχολίασε όλες τις αντιδράσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την τιμολόγηση ενός φαρμάκου εν μέσω πανδημίας» αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους αφορά είναι τα κέρδη τους και όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές φαμφάρες.

Ταυτόχρονα έγινε μια συμφωνία με την Pfizer  για την παραγωγή του εμβολίου στις μονάδες παραγωγής της στο Κάνσας.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 20 ΔΙΣ  $

Με τα κορυφαία COVID-19 εμβόλια να οδηγούνται σε δοκιμές τελικού σταδίου και η διάθεση του να  φαίνεται δυνατή στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, οι αναλυτές αρχίζουν να κάνουν προβλέψεις για το πως θα κινηθεί η αγορά , συμπεριλαμβανομένων του RonnyGal αναλυτή του Ινστιτούτου Μπερνστάιν, ο οποίος προβλέπει κάποια μεγάλα  νούμερα για το 2021.

Συνολικά, ο Gal προβλέπει ότι η αγορά θα αξίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος. Μετά το 2021, είναι «δύσκολο να μοντελοποιηθεί» γιατί λίγα είναι ακόμη γνωστά για τα εμβόλια. Ο αναλυτής προβλέπει ότι «έξι παίκτες» θα «αγωνιστούν στο γήπεδο» για χρόνια, με την αγορά να μειώνεται τελικά σε 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυση της αγοράς εμβολίων COVID-19, ο αναλυτής του Evercore ISI Josh Schimmer προέβλεψε πρόσφατα ότι οι εταιρείες που θα αναπτύξουν εμβόλια COVID-19 θα μοιραστούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά έσοδα και 40 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά κέρδη.

 

H GENETECH ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ROCHE ΑΠΟΛΥΕΙ 474 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η Genetech του ομίλου ROCHE προχώρησε τον Ιούλιο στην απόλυση 474 εργαζομένων στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως επιβεβαίωσαν και εκπρόσωποι της εταιρείας οι απολύσεις δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού της εταιρείας για αναδιάταξη και επαναπροσδιορισμό των στόχων της. Οι απολύσεις αφορούσαν προσωπικό που εργαζόταν στην κλινική έρευνα καθώς και ομάδες πωλήσεων.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ BAYER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων υγείας για διάφορους θεραπευτικούς τομείς συμμαχούν η Bayer και η InformedDataSystemsInc. (OneDrop).

Η συμφωνία ανέρχεται στα98 εκατομμύρια δολάριακαι προβλέπει αυξημένη μετοχική συμμετοχή της Bayer. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η από κοινού ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών υγείας, ενώ επιτείνει τη δέσμευση της Bayer στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων φροντίδας για τους ασθενείς.

Θα ενισχυθεί η υπάρχουσα πλατφόρμα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες του OneDrop και αναπτύσσοντας από κοινού ψηφιακά προϊόντα υγείας σε ορισμένους θεραπευτικούς τομείς.

Από την πλευρά της η Bayer θα συνδράμει το εγχείρημα με την εξειδικευμένη γνώση της στην ιατρική και την επιστήμη δεδομένων και τη βαθιά κατανόηση διαφόρων ασθενειών. Χάρη στη χρηματοδότηση η OneDrop θα αναπτύξει ψηφιακά προϊόντα και επιπρόσθετα κεφάλαια, με βάση την εμπορική επιτυχία τους.

Σε αντάλλαγμα, η Bayer θα αποκτήσει δικαιώματα επί των πωλήσεων που δημιουργούνται από το OneDrop και στο μέλλον, θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα από κοινού ανεπτυγμένα ψηφιακά προϊόντα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ SANOFI ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Η Sanofi θα επενδύσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τη δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων (NeuvillesurSaône) και ενός νέου ερευνητικού κέντρου (Marcy-l'Etoile) με εστίαση στα εμβόλια

 

Η Sanofi παρουσίασε σήμερα αναλυτικά σχέδια που αφορούν στην απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη Γαλλία, με στόχο να αυξήσει τις ικανότητές της στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και να συμβάλει στην αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημικών κινδύνων. Στο πλαίσιο της εταιρικής της στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Sanofi θα επενδύσει €610 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και ενός ερευνητικού κέντρου στη Γαλλία που θα εστιάζουν στα εμβόλια.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ MERCK - ZYMEWORKS

Η Merck έχει υπογράψει μια νέα συμφωνία αδειοδότησης με την καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Zymeworks για την ανάπτυξη πολλαπλών ειδικών αντισωμάτων, με βάση την υπάρχουσα συνεργασία τους.

Η νέα συμφωνία άδειας παρέχει στη Merck το δικαίωμα να αναπτύξει επιπλέον αντισώματα χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες Azymetric και EFECT της Zymework. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Zymeworks θα παρέχει στη Merck παγκόσμια δικαιώματα εκμετάλλευσης έρευνας, ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης έως και τριών νέων πολυειδικών αντισωμάτων.

 

Η ΚΙΝΑ, ΗΓΕΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

H Κίνα παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή δραστικών ουσιών (ΑΡΙ) ελέγχοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτό συμβαίνει, λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και της μεγαλύτερης κυβερνητικής υποστήριξης. Στην πραγματικότητα, μερικές από τις πιο σημαντικές δραστικές ουσίες όπως η παρακεταμόλη εισάγεται από την Κίνα στην Ινδία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη συγκριτική ανάλυση της βιομηχανίας API μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας:

Μια έκθεση της KPMG υποδηλώνει ότι η αγορά API στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί σε 1,234 δισ. Rs το 2024 έναντι 982 δισ. Rs το 2020,  σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 25%. Την ίδια στιγμή, η ινδική αγορά API αναμένεται να αυξηθεί σε 1,109 δισ. Rs το 2024 έναντι 798 δισ. Rs το 2020, καταγράφοντας αύξηση 39%.

Σύμφωνα με την KPMG, η κινεζική αγορά API έχει πλέον διαφοροποιηθεί σε περισσότερα από 2.000 μόρια API ενώ στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 7.000 κατασκευαστές. Σημειώνονται ότι ο αριθμός των εταιρειών παραγωγής ΑΡΙ έχει αυξηθεί στην Κίνα πέντε φορές την τελευταία πενταετία με την ετήσια παραγωγική τους ικανότητα να ξεπερνά τους 2 εκατ. τόνους. Από την άλλη, στην Ινδία η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει περίπου 1.500 εργοστάσια που κατασκευάζουν API.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΗΠΑ - MODERNA ΓΙΑ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

H κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταβάλει 1,525 δισ. δολάρια και το εμβόλιο θα παρέχεται στους Αμερικανούς χωρίς κόστος.

Η κυβέρνηση Trump κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna Inc. για την παραγωγή και την παράδοση σε αυτήν 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου που έχει αναπτύξει κατά του Sars-cov2 , όταν αυτό εγκριθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταβάλει 1,525 δισ. δολ. για 100 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος της εκστρατείας της κατά της Covid-19. Οι δόσεις του εμβολίου θα παρέχονται στους Αμερικανούς χωρίς κόστος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 400 εκατ. δόσεων.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η ΡΩΣΙΚΗ R-PHARM ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ASTRAZENECA ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από τον φαρμακευτικό αυτό γίγαντα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο όμιλος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου της Covid-19, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο "Ρωσία-24", ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ.

ROCHE HOLDING: ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Η RocheHolding ανακοίνωσε πτώση στα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου καθώς η πανδημία έπληξε τις πωλήσεις.

Ο ελβετικός κολοσσός φαρμάκων εμφάνισε καθαρά κέρδη 8,08 δισ. ελβετικών φράγκων (8,69 δισ. δολάρια) για το εξάμηνο σε σχέση με τα 8,62 δισ. φράγκα πριν από ένα χρόνο.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 29,28 δισ. φράγκα από τα 30,47 δισ. φράγκα πριν από ένα χρόνο.

Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10,64 δισ. φράγκα, χαμηλότερα από τα 10,84 δισ. φράγκα στο προηγούμενο έτος.

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως "σε κάποιο βαθμό, η πανδημία επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις σε όλες τις δραστηριότητες", επικαλούμενη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τις ακυρώσεις ή τις καθυστερημένες επισκέψεις ασθενών και τον περιορισμό των επισκέψεων σε φαρμακεία από τους καταναλωτές

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ NOVAVAX ΜΕ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με το SerumInstitute της Ινδίας και με την ιαπωνική Takeda Pharmaceutical για τη διάθεση του εμβολίου που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού σε Ινδία, Ιαπωνία και άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η είδηση ήρθε μόλις μερικές ημέρες αφότου η Novavan ανακοίνωσε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού, τα οποία ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν ως τα περισσότερο υποσχόμενα μεταξύ των πειραματικών εμβολίων για τα οποία έχουν δημοσιευθεί προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με το SerumInstitute της Ινδίας, η οποία προβλέπει την πώληση 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου στην Ινδία και σε άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η Novavax και το SerumInstitute θα μοιράζονται τα έσοδα από τις πωλήσεις. Όπως ανακοίνωσε η Novavax, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ίδια θα παρέχει το αντιγόνο του εμβολίου και τον ανοσοενισχυτικό παράγοντα, αν και ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με το SerumInstitute προκειμένου το ινστιτούτο να παρασκευάζει το αντιγόνο στην Ινδία.

ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η GILEAD

Η Gilead ανακοίνωσε ζημιές  3,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,66 δολαρίων ανά μετοχή, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με κέρδος 1,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,47 δολαρίων ανά μετοχή, κατά το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η Gilead απέδωσε τη ζημία του τριμήνου στην εξαγορά της εταιρείας ανοσο-ογκολογίας FortySeven ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Απρίλιο.

Μετά την προσαρμογή για αυτήν την εξαγορά και άλλα έκτακτα, η Gilead καταγράφει κέρδη 1,11 δολάρια ανά μετοχή, τα οποία δεν κατάφεραν να φτάσουν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 5,14 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, από 5,68 δισεκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την FactSet είχαν εκτιμήσει τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 1,47 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 5,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

KODAK: ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 400% ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ

Εκρηκτική άνοδο που ξεπερνά το 400% σημειώνει η μετοχή της Kodak, στα 39,32 δολάρια.

Αιτία στάθηκε το δάνειο ύψους 765 εκατ. δολαρίων που έλαβε σήμερα και η στροφή της στον κλάδο παρασκευής φαρμάκων.

Η εμβληματική εταιρεία κατασκευής φωτογραφικών καμερών θα παρασκευάζει φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα αλλά εμφανίζουν τακτικά έλλειψη στις ΗΠΑ, ανέφερε χθες Τρίτη σε ανακοίνωσή της η DFC, η κυβερνητική υπηρεσία που παραχώρησε το δάνειο στην εταιρεία.

Η MODERNA ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ $50 - $60

Η Moderna Inc σχεδιάζει να τιμολογήσει το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού μεταξύ 50 και 60 δολαρίων ανά διπλή δόση εμβολίου, με την τιμή αυτή να είναι τουλάχιστον κατά 11 δολάρια ακριβότερη από το εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech, όπως ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "The FinancialTimes,” επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η προτεινόμενη τιμή, διπλής δόσης του εμβολίου από τη Moderna προς τις κυβερνήσεις είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την τιμή των 39 δολαρίων ανά διπλή δόση του εμβολίου της Pfizer Inc και της γερμανικής BioNTech, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναλυτές της αγοράς φαρμάκων δήλωσαν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορονοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ PFIZER

Κατά 3,4% ενισχύεται η μετοχή της Pfizer Inc στις προσυνεδριακές συναλλαγές καθώς η εταιρεία φαρμάκων ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που υπερέβησαν τις προσδοκίες.

Επίσης, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορονοϊού.

Τα αποτελέσματα έρχονται αφότου χθες οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι έχει ξεκινήσει μια δοκιμή για ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε τελευταίο στάδιο.

Η Pfizer ανακοίνωσε καθαρά κέρδη που υποχώρησαν στα 3,43 δισ. δολάρια ή 61 σεντς ανά μετοχή, από τα 5,05 δισ. δολάρια ή 89 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν στα 78 σεντς από τα 80 σεντς, αλλά ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων για 67 σεντς.

Τα έσοδα υποχώρησαν 11% στα 11,80 δισ. δολάρια, αλλά διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 11,58 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της Biopharma αυξήθηκαν 4% στα 9,80 δισ. δολάρια ενώ τα έσοδα της Upjohn μειώθηκαν 32% στα 2,,01 δισ. δολάρια.

Για το 2020, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 2,85-2,95 δολάρια, από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,82-2,92 δολάρια και για τα έσοδα στα 48,6-50,6 δισ. δολάρια, έναντι των 48,5-50,5 δισ. δολάρια.

NOVARTIS: ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

Η Novartis AG δήλωσε πως τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις μειώθηκαν στο β΄ τρίμηνο, με τη συγκέντρωση φαρμάκων που προκλήθηκε από την πανδημία στο προηγούμενο τρίμηνο, να αντιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 1,87 δισ. δολάρια, χαμηλότερα 4% σε σταθερό νόμισμα, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγουμένου έτους.

Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 6% σε σταθερό νόμισμα, φθάνοντας τα 3,7δις. δολάρια εξαιτίας των χαμηλότερων δαπανών και του βελτιωμένου μεικτού περιθωρίου.

Οι καθαρές πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν στα 11,3 δισ. δολάρια από τα 11,7 δισ. δολάρια.

 

Εξαγορές

 

Η GlaxoSmithKline αποκτά μερίδιο στην γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac

Η πληρωμή σε μετρητά θα πραγματοποιηθεί μετά την πιστοποίηση της εμπορικής εγκατάστασης CureVac που βρίσκεται υπό κατασκευή στη Γερμανία.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK) συμφώνησε να επενδύσει έως και 150 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει μερίδιο 10% στη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac.

Οι εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας για την έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή και εμπορευματοποίηση έως και πέντε εμβολίων με αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAbs) για την εξάλειψη των παθογόνων μολυσματικών ασθενειών.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στη CureVac να εξασφαλίσει πληρωμές ορόσημων ανάπτυξης και κανονιστικής ρύθμισης έως 320 εκατ. Ευρώ και εμπορικές πληρωμές έως 380 εκατ. Ευρώ, καθώς και κλιμακωτά δικαιώματα επί των πωλήσεων των προϊόντων.

Οι συμφωνίες στη φαρμακευτική αγορά υποχώρησαν κατά 56% το α' εξάμηνο

Μολονότι τα τελευταία χρόνια, οι φαρμακοβιομηχανίες ήταν περισσότερο από πρόθυμες να διαθέσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν εταιρείες που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους, η έλευση της COVID-19 άλλαξε τους κανόνες της διαπραγμάτευσης.

Αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζεται στις εντυπωσιακές στατιστικές που δημοσίευσε η PwC την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ του δευτέρου εξαμήνου του 2019 και του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 56% στα φαρμακευτικά προϊόντα φθάνοντας στα 7,7 δισ. δολ. και κατά 74% στη βιοτεχνολογία για να διαμορφωθεί τελικά στα 12,6 δισ. δολ. Οι συγκρίσεις από έτος σε έτος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές, δεδομένου ότι η αξία των διαπραγματεύεσων το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφτασε τα 100,1 δισ. δολ. στα φαρμακευτικά προϊόντα και τα 137,4 δισ. δολ. στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Αναμφίβολα, η πανδημία COVID-19 είχε μεγάλο αντίκτυπο στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χώρο του φαρμάκου. Αρκετές εταιρείες έχουν αλλάξει πορεία σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν φάρμακα και εμβόλια για τη θεραπεία του ιού ανακατευθύνοντας έτσι τους πόρους τους που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Είτε επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εμβολίων είτε δίνουν προτεραιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, δήλωσε η Karen Young, που ηγείται στον τομέα της φαρμακευτικής και των  βιοεπιστημών στην PwC των ΗΠΑ. "Έτσι, η αναζήτηση νέων πηγών καινοτομίας και νέων ευκαιριών έχει καθυστερήσει λίγο."

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να εκποιήσουν μη βασικά περιουσιακά τους στοιχεία και να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά που κερδίζουν για να αποκτήσουν νέα που θα ενισχύσουν τις βασικές τους ικανότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η EliLilly πλήρωσε 1,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Dermira τον Ιανουάριο, ενώ η Takeda έδωσε 18 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Hypera για 825 εκατ . δολ.

Παράλληλα στο χώρο του φαρμάκου, η Gilead για την απόκτηση των  φαρμάκων για τον καρκίνο της FortySeven έδωσε 4,9 δισ. δολ., η  NovoNordisk εξαγόρασε την Corvidia για 2,1 Δισ. δολ. και η Alexion διέθεσε 1,8 δισ. δολ. για την Portola.

Παρόλο που η πανδημία δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο όλοι περίμεναν, οι αναλυτές της PwC προβλέπουν ότι η δραστηριότητα της M&A θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα στην ογκολογία και τη γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, δήλωσε η Young. «Ο χώρος της βιοτεχνολογίας συνεχίζει να είναι μια καυτή αγορά. Και οι εταιρείες αναζητούν αυτές τις μικρότερες εξαγορές που είναι συχνά πιο εύπεπτες σε μια αβέβαιη στιγμή», είπε η ίδια.


 Φέτος,  σύμφωνα με νέα έκθεση (PDF) της SiliconValley Bank αναμένεται ρεκόρ επενδύσεων στις βιοφαρμακευτικές. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν ήδη 26 χρηματοδοτήσεις ύψους 100 εκατ. δολ. και άνω.

Η PwC προβλέπει ότι οι αποτιμήσεις M&A θα είναι πλούσιες, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικούς τομείς όπως η ογκολογία. Η Gilead μπορεί να έχει γίνει επικεφαλής όταν πλήρωσε 96% περισσότερο από την τιμή της μετοχής της FortySeven για να πάρει το αντι-CD47 αντίσωμα magrolimab, το οποίο αναπτύσσεται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του αίματος, αλλά δεν θα είναι η τελευταία κίνηση. «Όλοι θέλουν να είναι μέρος της αγοράς ογκολογίας, οπότε σίγουρα θα δούμε υψηλές αξίες που σχετίζονται με νέες, καινοτόμες πλατφόρμες», δήλωσε η Young.

Η NOVO NORDISK ΑΠΟΚΤΑ ΤΗΝ  CORVIDIA THERAPEUTICS

Σύμφωνα με την εταιρική συμφωνία, η NovoNordisk θα αποκτήσει όλες τις εκκρεμείς μετοχές της CorvidiaTherapeutics έπειτα από την καταβολή 725 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η NovoNordisk A/S ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την απόκτηση της CorvidiaTherapeutics Inc., μίας ιδιωτικής εταιρείας κλινικού σταδίου που επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για καρδιο-νεφρικές παθήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρική συμφωνία, η NovoNordisk θα αποκτήσει όλες τις εκκρεμείς μετοχές της CorvidiaTherapeutics έπειτα από την καταβολή 725 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνολικές πληρωμές προς τους μετόχους της CorvidiaTherapeutics θα ανέλθουν τελικά σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την επίτευξη ορισμένων κανονιστικών ρυθμίσεων και πωλήσεων από τη NovoNordisk.

Η SIEMENS HEALTHINEERS ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ VARIAN MEDICAL SYSTEMS

Το ποσό της εξαγοράς είναι 16,4 δισ. δολάρια- περίπου 20% πάνω από την τρέχουσα αξία της VarianMedical Systems.

 

Η Siemens Healthineers συμφώνησε με την αμερικανική VarianMedical Systems να την εξαγοράσει έναντι 16,4 δισ. δολ., ένα ποσό περίπου 20% πάνω από την τρέχουσα αξία της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Healthineers, που αποσχίστηκε από τη Siemens το 2018, έχει σημειώσει άνοδο κατά 2,7% φέτος, αυξάνοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 43,6 δισ. ευρώ. Τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,31 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφτασαν τα 461 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Η εταιρεία εκτιμά ότι τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν μεταξύ 1,54 ευρώ και 1,62 ευρώ.  

ΕΝΩΣΗ ABBVIE - ALLERGAN: ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΓΕΤΙΔΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

 

Μια σημαντική συνένωση στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μίας νέας φαρμακευτικής εταιρείας, με διευρυμένο portfolio που αναμένεται πως θα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του μέλλοντος του εν λόγω χώρου. 

Το εμπλουτισμένο χαρτοφυλάκιο δίνει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, η οποία από κύκλο εργασιών περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, θα αγγίξει σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η οικονομική ευρωστία δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η επόμενη δεκαετία θα αποφέρει στην εταιρεία αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

TAKEDA PHARMACEUTICAL: ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΙΣ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙ 2,3 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Η Takeda Pharmaceutical συμφώνησε να πουλήσει τις ιαπωνικές δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης στο αμερικανικό επενδυτικό fund, BlackstoneGroup, έναντι 242 δισ. γιεν (2,3 δισ. δολαρίων), ανακοίνωσε η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ιαπωνίας.

Η πώληση της TakedaConsumerHealthcareCompany, η οποία κατασκευάζει OTC φάρμακα και προϊόντα υγείας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Η Takeda έχει μειώσει τα OTC assets της παγκοσμίως στην προσπάθειά της να επανεστιάσει τις δραστηριότητές της και να μειώσει το χρέος μετά από την εξαγορά 59 δισ. δολαρίων της Shire.

Η BAYER ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΝΑΝΤΙ 875 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ KANDY THERAPEUTICS

Η Bayer "έκλεισε" συμφωνία εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας KandyTherapeutics έναντι 875 εκατ. δολ., σε μια προσπάθεια να διευρύνει την δραστηριότητά της στον φαρμακευτικό κλάδο πριν τη λήξη των πατεντών ήδη υπαρχόντων σκευασμάτων.

Η γερμανική φαρμακευτική και χημική βιομηχανία συμφώνησε να καταβάλει "μπροστά" 425 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια σε δόσεις άλλα 450 εκατ. δολ.  μέχρι την κυκλοφορία στην αγορά της πειραματικής θεραπείας της Kandy κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Εργαζόμενοι του κλάδου

 

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ SERVIER ΚΑΙ GALENICA

 

Σχετικά με τις απολύσεις ιατρικών επισκεπτών η ΟΕΦΣΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Καταγγέλλουμε σε όλο τον κλάδο, τις απολύσεις ιατρικών επισκεπτών από τις εταιρείες Servier και Galenica. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν στους συναδέλφους ήταν οι γνωστές, δηλαδή «μειωμένη απόδοση» – «χαμηλές πωλήσεις»”, ωστόσο δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως με τις απολύσεις εξυπηρετούνται τα σχέδια αναδιάρθρωσης των εταιρειών με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους. Για το λόγο αυτό, σπανίως αντικαθίστανται οι χαμένες θέσεις εργασίας με νέες προσλήψεις, για αυτό τα τμήματα πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών συνεχώς συρρικνώνονται.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Το Συνδικάτο Φαρμάκου, σε ανακοίνωση του στρέφεται κατά του νομοσχεδίου που βάζει εμπόδια στις διαδηλώσεις. Ανακοινώσεις καταδίκης έβγαλαν και τα επιχειρησιακά σωματεία των εταιριών LOREAL και Boehringer Ιngelheim Ελλάς ΑΕ.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Φαρμάκου.

Το νέο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της επίθεσης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων του λαού. Προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και να κάνουν υποχρεωτικό το φακέλωμα των μελών των Συνδικάτων. Τώρα κλιμακώνουν με στόχο να βάλλουν στο γύψο τις διαδηλώσεις.

Το χουντικής έμπνευσης  νομοσχέδιο προβλέπει:

 • Χώροι συγκέντρωσης δε μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία.
 • Επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
 • Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς.
 • Απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. 
 • Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού. Πέρα από το ρόλο τους στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνουν καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορούν να καθορίζουν τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση.
 • θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση. Σαν συμμετέχοντες σε κάποιο έγκλημα.
 • Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε.
 • Την παράδοση των στοιχείων ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους ξέρουν ότι αφού βρισκόμαστε στην αρχή νέα κρίσης θα χρειαστεί να περάσουν σκληρά μετρά, για να διασφαλιστούν τα επιχειρηματικά κέρδη. Επομένως το νέο αυτό νομοσχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα, έχει σαν στόχο την δημιουργία κλίματος σιγής νεκροταφείου, την στιγμή που θα παίρνουν το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο. Το Συνδικάτο μας ξεκαθαρίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά. Και καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν. Δεν θα τους αφήσουμε!

 

 

 

Είναι εμφανές ότι την ίδια  στιγμή που σε όλο το κόσμο χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν λόγω την πανδημίας οι φαρμακευτικές αυξάνουν τα κέρδη τους. Οι ίδιοι οι αναλυτές τους συμφωνούν ότι η πανδημία είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις φαρμακευτικές να αυξήσουν τα μερίδια των μετόχων. Μεγάλες φαρμακευτικές παίρνουν εκατομμύρια χρηματοδοτήσεις από τα κράτη για την ανάπτυξη των εμβολίων χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα τους και μετά τιμολογούν στα ίδια αυτά κράτη τα εμβόλια και τα φάρμακα για χιλιάδες δολάρια.  Ταυτόχρονα οι ίδιες εταιρείες με το πρόσχημα της αναδιάταξης απολύουν εργαζόμενους, χιλιάδες τους έχουν με το απαράδεκτο καθεστώς των ενοικιαζόμενων ενώ εντατικοποιούν περεταίρω  την εργασία.  Σε ένα κόσμο όπου το φάρμακο είναι αντικείμενο πλούτου για μερικούς που δεν έχουν δει καν το εργοστάσιο που το παράγει από κοντά και ταυτόχρονα για τους ίδιους τους εργαζόμενους που το παράγουν είναι κάτι άπιαστο, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αντεπίθεσης. Ο δρόμος για την διεκδίκηση ενός διαφορετικού κόσμου. Όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν αξιοπρέπεια στην δουλειά, δωρεάν υγεία και φάρμακο.

Πηγές:

www.iatronet.gr

www.biospace.com

www.fiercepharma.com

www.usinenouvelle.com

www.20minutes.fr

www.publicsenat.fr

www.bfmtv.com

www.francebleu.fr/

www.lyonpoleimmo.com

www.lyoncapitale.fr

www.francetvinfo.fr

www.lci.fr

www.marianne.net

www.onmed.gr

www.virus.com.gr

εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

www.healthpharma.gr

www.capital.gr

www.healthmag.gr

www.farmakeutikoskosmos.gr

www.902,gr